Tudtad, hogy a fűtőelem kiégése után még évezredekig melegszik?

2017. április 30. 08:00 - atomcsapda

Sajnos az a helyzet, hogy a fűtőelem kiégése nem jelenti a sugárzás végét. Optimista becslések szerint egy kiégett fűtőelem többszázezer évig veszélyt jelent az emberre és a természetre.

A kevésbé optimisták egymillióval számolnak.

Amikor a fűtőelem kiégett, az atomerőmű üzemanyagaként szolgáló uránatomok egy részének atommagja a maghasadással hőenergiáját leadta. Azaz a fűtőelem által kibocsátott hőenergia már nem elegendő ahhoz, hogy az erőmű gazdaságosan tovább működjön. A fűtőelem ettől kezdve hulladék.

cikk_8.gif

Viszont a fűtőelem ekkor még mindig melegszik. Bár már nem megy végbe benne nukleáris láncreakció, a radioaktív bomlások folytatódnak, amely további hőfejlődést eredményez. A fűtőelemeket ezért néhány – pl. Pakson 5 – évig egy nagy kádban (pihentető medencében, hűtővíz alatt) tartják. A vizet folyamatosan cserélik, hogy a hőt elvezessék. Ezután a fűtőelemeket egy másik átmeneti tárolóba helyezik, ahol a - levegővel, leegyszerűsítve természetes huzattal hűtik. Erre mindaddig szükség van, amíg a fűtőelemeket véglegesen el nem tudják helyezni többszázezer évre, de ennek gyakorlati megvalósítására megnyugtató módon egyelőre nem került sor.

**

Az Energiaklub bíróságon támadja meg Paks 2 környezetvédelmi engedélyét, mert a beruházás a környezetet és a lakosságot is veszélyezteti. Ha Neked is fontos a biztonság, segítsd támogatásoddal a perrel kapcsolatos munkánkat: http://www.energiaklub.hu/tamogass. Köszönjük!

298 komment
Címkék: fűtőelem

A bejegyzés trackback címe:

https://atomcsapda.blog.hu/api/trackback/id/tr5912467793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.04.30. 11:18:28

Annyira rettentően veszélyes, hogy összesen 10 méter víz takarásában "nagy kádban" tárolható, később ehhez elegendő egy közepesen mély gödör is.
Nem valószínű, hogy pár száz évnél tovább kelljen tárolni, egyébként, mert addigra valószínűleg feldolgozható lesz és onnatól másodlagos nyersanyagforrás...
Ha a zemberek egészségéért aggódnak szakmányban, koncentráljanak a vegyipar teljes élelmiszeripari vertikumot átfogó tevékenységére. Esetleg a HPCR dízelek alattomos hatásaira.

kvp 2017.05.01. 00:11:29

A hasznalt futoelemeket ujra kell hasznositani. Egy resze ujabb dusitas utan ujra berakhato egy reaktorba, egy resze mar nem igazan aktiv, a maradek pedig fegyverminosegu plutonium, ami akar gyorsreaktorokhoz, akar fisszios bombaba is jo. Ha ezt a folyamatot itthon vegeznenk (a kezdeti dusitassal egyutt) akkor sokkal kornyezetbaratabb lenne az egesz. Elasando radioaktiv hulladek pedig nem nagyon maradna a vegere. Ellenben lenne egy uj atomhatalom, amit nem szeretnenek azok az allamok akik mar most azok.

2017.05.01. 01:57:05

@kvp: nekem más az információm. Angliában a legelső reaktorok fűtőelemeit betonkádban, víz alatt tárolták. A tartály a hő, sugár , akármilyen korrodálás miatt kezd szétesni.
Bocs, tartályok.
Most halásszák ki manipulátorral a darabokat. Állítólag beletelik vagy tíz évbe.
A kihalászott cuccot üvegpogácsába öntik. Így már el tudják tárolni ólom béléses, vasbeton szarkofágba.
Pedig:
nem veszélyes, mert te mondod
felhasználhatnák feldúsítva, de nem teszik.
avagy atomfegyver gyártásra. Anglia kissé közelebb áll az atomnagyhatalomhoz, mint mi.
De nem teszik. Inkább vagyonokért megpróbálják elásni.Mert a hűtővíz nem megoldás...
Persze tudom. Hülye angolok.

dr. mesterséges színezék 2017.05.01. 01:58:46

Felesleges aggódni a hosszútávú tárolás problémái miatt, ha felfordulunk a fosszilis üzemanyagok égetésének következményei miatt.
Lehet megvinni az örömhírt a klubba.

dr. mesterséges színezék 2017.05.01. 02:14:32

@Könnyen elkaptuk, uram!: A hidegháború mindenkiből kapkodó, hanyag másrészt titkolózó, és azáltal a hibákat nehezebben feltáró vagy letagadó idegbeteget csinált, a témakörön belül meg pláne.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.01. 06:20:41

Már megint az uncsi riogatás...

Tudtad hogy a szén erőművek meddőhányóiból rengeteg mérgező nehézfém és ritkaföldfém szivárog a talajba?
Tudtad hogy az autók működésénél képződő alkáli gyökök és nitrogéndioxid egy része kijut a levegőbe, tüdőrákot okozva?
Tudtad hogy az ásványvizes PET palackokban a víz ha sokáig áll sok lesz benne a baktérium?
Tudtad hogy minden ember meghalt aki dihidrogénoxidot ivott?
Tudtad hogy E290-el mérgeződsz minden nap?
Tudtad hogy az atomcsapda blog olvasása hozzá nem értőknél depressziót, hozzáértőknél röhögést vált ki?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.01. 06:23:55

@kvp: A fűtőelemekből kiszedett plutónium már nem jó atombombához, mert túl sok benne a Pu240. Ahhoz sokkal kevesebb ideig kellene benne lenniük.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.05.01. 07:26:06

A szénerőművekkel már úgyis mindent szétbasztak

röf 2017.05.01. 07:31:15

A sokadik parasztvakító írás.
Mondjuk ha a cikkíró meg tudná mondani, honnan származik a becsatolt képen a kék fény..... kíváncsi lennék de télleg...

Torz 2017.05.01. 07:42:56

@Könnyen elkaptuk, uram!: Egyszerűen nem gazdaságos feldolgozni ma a hulladékot. Arra kéne fókuszálni, hogy később az legyen, és addig úgy megoldani a tárolást, hogy majdan hozzáférhető legyen az akkor már értékes nyersanyag.

Tisztességes Természettudomány 2017.05.01. 07:58:30

"Tudtad, hogy a fűtőelem kiégése után még évezredekig melegszik?"

Tudtam, jártam iskolába. Képzeld, a vulkánok belsejében még ma is forró láva van, ami megéget, ha fogdosod. Nem is beszélve a Napról, ami halálra süt, ha nem vigyázol, pedig milyen régi már. Van megoldás a problémára, csak drága, és amíg nem "égető", addig nem csinálják meg

Gergice 2017.05.01. 08:10:36

A keletkező hulladék persze veszélyes. Más kérdés, hogy a megtermelt energiához képest a mennyiségük nagyon csekély. Paks egy éves működése során kb. 850 db 200 literes hordónak megfelelő mennyiségű nukleáris hulladék keletkezik. Ez térfogatban kb. egy átlagos magyar panel lakás térfogatát jelenti. Cserébe az ország energiaszükségletének felét biztosítja.

Persze lehet magyarázni, hogy évente néhány száz köbméter anyagot biztonságos elásására nem vagyunk képesek, de ennyire talán még a posztoló se akar nevetséges lenni :)

Dinkainka 2017.05.01. 08:13:48

@röf: Cserenkov sugárzásnak hívják, a közegbeli fénysebességnél gyorsabban haladó elektronok keltik a vízben.
Béta bomlásnál elektron keletkezik, az lefékeződik a vízben, és közben kék vagy zöld fény keletkezik.

röf 2017.05.01. 08:23:17

@Dinkainka:
Nagyon örülök neked....

Lajos Csánó 2017.05.01. 08:25:09

@Gergice: Ez annyiban igaz,hogy ez a kis ,és közepes sugárzó anyagok!

inkvisitor 2017.05.01. 08:27:14

@röf: A kék fény a láncreakció beindulása utáni cserenkov sugárzás. akkor keletkezik, amikor anagy sebességű részecskék olyan közegbe érnek (itt a víz) ahol a fénysegesség alacsonyabb mint az aktuális sebességük. Ekkor a fölösleges energiát leadják és ez jelenik meg kék fényként.
@Könnyen elkaptuk, uram!: Azok a tartályok 70 évesek.
Nálam örülök ha 20 évet kibír a beton, ennél meg 70 év után kárognak hogy repedezik? A rómaia betonja kibírt több ezer évet, de a mai beton nem, mert nincs benne a vulkáni tufa, ami folyamatosan újratömítette a repedéseket. (Itálián kívül a római beton is repedezik).

petipeti 2017.05.01. 08:27:33

Azt tudtad, hogy a napelemekben használt anyagok egy része évezredek alatt sem bomlik el, a többi összetevő pedig folyamatosan ereszti magából a mindenféle rákkeltő és még ki tudja milyen környezet károkozást előidéző anyagokat, szennyezi a vizet a levegőt és a földet?

króm nickel 2017.05.01. 08:42:16

Kevesen tudják, hogy a szénerőművek jóval több radioaktív anyagot szabadítanak ránk, mint az atomerőművek.
A bányászattal megbolygatott talajból sok radon szabadul ki és a szén pernyéje többféle radioaktív izotópot tartalmaz.
Hazai atomerőművi balesetben még senki sem halt meg Magyarországon, /talán Csernobil okozott néhány halálesetet/, de a radon okozta tüdőrákban már több tízezren. Egyes becslések szerint a radon több halált okoz, mint a közlekedési balesetek.

röf 2017.05.01. 08:47:35

@inkvisitor:
Rendesek vagytok, de nem azért kérdeztem, mert én nem tudom.... arra lettem volna kíváncsi, hogy ezek a roppantokos bloggerek tudják-e egyáltalán, miről irkálnak, mit linkelnek, mit mellékelnek, szolgalelkűen mit mantráznak.

anyadmajma 2017.05.01. 09:01:33

@röf: @Tisztességes Természettudomány: Na, akkor menjetek, és lakjatok egy évig Fukusimába. Aztán majd talán érdekel a véleményetek.

2017.05.01. 09:05:06

@petipeti: Mire gondolsz???
www.eng.unideb.hu/userdir/dmk/docs/20091/09_1_13.pdf amit állítsz az méltó az atomcsapda.blog szellemiségéhez. A napelemekkel nem ez a baj. Hanem az, hogy a Föld forog...

@röf: igen, ez érdekes kérdés. Nehéz viszont eldönteni, hogy az a jobb, ha tudatlanságból írnak ökörségeket, vagy pontos ismeretek meglétének ellenére igyekeznek dezinformálni... az első szimpla felelőtlenség, a második már aljas indok..

histar007 2017.05.01. 09:08:59

Látjátok feleim ezért van szükség a népszavazásra, hogy minden érdeklődő bölcsész atomrudóssá válhasson. Persze szólásszabadság van, bárki mondhat bármit, elég elkötelezettnek lenni, az Ohm törvény ismerete nem feltétel.
Amúgy a cuccot elég lenne egy vulkánba beleszórni, ott a melegben megolvadna a nagyobb sűrűségű molekulák pedig elindulnának lefele. Odalenn pedig amúgy is van sugárzás rendesen.
Hogy ez ma még nem lehetséges? Na és? 100 éven belül talán menni fog.

anyadmajma 2017.05.01. 09:13:41

@histar007: ja nem rossz ötlet. vagy lőjük ki a napba.
csak majd amikor kitör a vulkán, mert baleset mindig van, és pont akkor amikor betoljuk a cuccot, aztán szépen visszaköpi, akkor mi lesz?
Vagy Challengert játszik az űrhajó, ami viszi fel az űrbe a cuccot, akkor mi lesz?

fda 2017.05.01. 09:18:05

@Gergice: Ha Te ismered az elhasznált fűtőelemek hasznosításának/tárolásának módját, akkor jelentkezz vele hamar, hülyére keresed magad és világhírű leszel, mert ez ma az atomipar egyik legnagyobb problémája, a technológia egyik legdurvább hátránya.

Tudod, mennyi az a párszázezer év? Ennyi ideig kell őrizgetni egy olyan anyagot, aminek a közelébe menni is halálos. Építhetsz kádat - ha megreped, halálos víz szivárog belőle. Épített már bármit is az ember, aminek pár százezer év alatt nem lett baja? :-)
Egyébként okosan kiszámoltad, hogy Paks fűtőelemei beférnek egy ház térfogatába. Na, ehhez vegyük hozzá a világ összes erőművét, így ez már nem egy ház, hanem egy falu. Évente. Képzeld el hogy Julius Caesar idejében ilyeneket használtak volna, mert "olcsó". És mi az ő falujukat felügyelnénk, szükség esetén átépítenénk. Persze sok ilyen falu lenne, a következő évből is, az azt követőből is... Mondjuk 2000 év alatt 2000 ilyen falucskánk lenne. Ha a 2000 éves kád vagy beton elromlik, átépítenénk. És ez a kétezer év vagy kevesebb mint 1%-a annak az időtartamnak, amíg ezzel kell szórakozni.

Egyébként azt királyul lehet mondani, hogy majd kitalálunk rá valamit. Ha ez ilyen egyszerű, akkor szerinted miért nem kommentel be ide Paks műszaki igazgatója, hogy gyerekek ne idegeskedjetek, majd megoldjuk ezt mi magunk. Miért az oroszokkal üzletelnek vagyonokért, hogy hány évre hajlandók ők őrizni, mielőtt visszaküldik (végleges tárolást ők sem vállalnak, az ilyen cseréknél 10 vagy 20 évről esik szó, a maradék párszázezret majd oldja meg más.)

Ennyit az olcsó atomról.

2017.05.01. 09:21:56

@histar007: Vagy a vulkán pár böffentéssel vissza is öklendezné és ellenőrizhetetlen módon szétterítené a radioaktív anyagot. Az urán-dioxid pellet ~2800°C-on olvad, nem tudom, a láva milyen hőmérsékletű...meg milyen sűrűségű...lehet, hogy a cirkónium csövek nem olvadnának meg benne...

www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0028_Patzay.../Atomenergetika-2.pdf
itt is találhatsz érdekes infókat a fűtőelemek életciklusát illetően. Az urán az erőmű előtt és azt követően.

ostvan1 2017.05.01. 09:41:00

Kedves atomcsapda: Kérdésem az, hogy az atomhulladék melyik típusa milyen mértékben melegszik? És ez a melegedés hogyan változik az idő függvényében? És milyen mennyiségű az a hulladék (típus szerint táblázatba foglalva lenne tisztességes megadni), amely melegszik?
Egy korábbi hozzászólásban említett "850 db 200 literes hordónak megfelelő mennyiségű nukleáris hulladék" olyan szerszám, építőanyag, védőruházat, ami sugárszennyezett LEHET, ezért hordóba zárják. Ez sohasem fog melegedni. Ennek az anyagcsoportnak a rádioaktív-tartalma kisebb, mint az uránbányából felhozott uránércnek (ezért nem gazdaságos a feldolgozása).
anyadmajma: "Na, akkor menjetek, és lakjatok egy évig Fukusimába. " : Csernobil lezárt zónájában évtizedek óta laknak emberek. Akik el sem mentek, vagy nagyon hamar visszamentek. És élnek állatok-növények. Sőt, virágzik a természet, mert az emberek békén hagyják.

anyadmajma 2017.05.01. 09:42:52

Mellesleg az atomipar meg épp a csőd szélén áll, mert nem gazdaságos.
Rá lehet guglizni.
Szóval én már csak azt várom, hogy a szeretett vezérünk mikor akar végre megvédeni a ruszkiktól is.

Gergice 2017.05.01. 09:56:31

@fda: Tehát az elképzelésed szerint a hulladékot egy nagy betonmedencében szeretnék tartani és ezt nyilván 100000 évig fegyveres őrökkel is körbe kell venni. Bájos gondolat, de szerencsére ezt azért már meghaladtuk. Kis hazánk nukleáris hulladéklerakója Bátaapátiban van. Azért itt, mert itt van egy szép nagy jó néhány kilométeres gránittömb, amibe negyed kilométer mélyen fúrtak bele, hogy kialakítsák a lerakót. Ez kibírt 350 millió évet repedés nélkül, szerintem további százezer évet már észre sem vesz :) Ja, és ez nem terv, ez már készen van és 2012 óta ide rakják a kis és közepes aktivitású hulladékot.

Bár alig húsz kilométerre lakok tőle, de vegyészként tanultam annyi radiokémiát, hogy tudjam mekkora kockázatot jelent. Semekkorát.

petipeti 2017.05.01. 09:58:00

@Dorottya Veres: Pontosan ez az. Nézd meg a linket. Hány féle veszélyes anyagot építenek be a napelemekbe. Ezek mind reakcióba lépnek a környezettel. Lehet, hogy a napelem lesz a XXI. század azbesztje.

hidroponi 2017.05.01. 10:00:54

@ostvan1: bizony csernobil kornyeken elnek emberek es szaporodnak..kar nelkul, lab nelkul..ezerfajta betegseggel szuletve...

VoluntartistA 2017.05.01. 10:09:22

Rendesebb időkben (amikor "Rend" volt :) a rémhírterjesztőket rövid úton kivégezték. Manapság is lehetne pert indítani a köznyugalom megzavarására alkalmas valótlan tényt állítása, híresztelése, stb. miatt, de elég reménytelen a kimenetele.
Marad az, hogy próbálunk észérvekkel harcolni olyanokkal szemben, akik érzelmileg állnak hozzá a problémához (és nem értelmileg). Kitűnően írta valaki feljebb: "az atomcsapda blog olvasása hozzá nem értőknél depressziót, hozzáértőknél röhögést vált ki". Csakhogy a röhögésem kicsit kínos, és nem szívből jövő. Aggódom a sötétség terjedése miatt.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.01. 10:21:43

@anyadmajma: Ezek az online elérhető sugárterhelési adatok.

www.tepco.co.jp/en/nu/fukushima-np/f1/index-e.html

0,5-1,5*10^-6 Sv/h = 13*10^-3 Sv /év = 13 mSv/év.

Ezek az itthoni adatok. A nanoSieverttel való átváltás HF. Ha erre képtelen vagy, akkor inkább maradtál volna csendben...

www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=monitor_nbiek_index

Itthon az erőművi éves dolgozók sugárkorlátja 25mSv/év. F-nél is lehetne lakni, csak a szoksásos eltúlzott biztonsági okokból nem teszi. És a fenti értékek az erőmű kerítésénél mért értékek pár km-re még ezt sem éri el a terhelés.

India egyes területeni a természetes háttérsugárzás magasabb, mint az a dózis, amit F-nél ma kapsz, mert 25mSv/év feletti terület is van, az átlagnál magasabb földkéregből jövő radon miatt.

A magadfajta ilyen inkább tanulna természettudományt ahelyett, hogy agyatlanul csapkodja a billentyűzetet...

fda 2017.05.01. 10:23:33

@Gergice: Láttad már az általad említett "semennyi" kockázatú bálapáti lerakó éves költségét? Szorozd már meg párszázezerrel, kamatos kamattal azt a semmit. Ha semennyi a kockázat, miért költ a folyamatos felügyeletre a hülye üzemeltető vagyonokat? Ja, és miért nem ide hordják Paks fűtőelemeit? Miért az oroszokhoz visszük megőrzésre? Abba a hulladéklerakóba, NEM VÉGLEGES tárolásra az olyasmit hordják, mint a Pakson használt gumikesztyű, csavarhúzó. A tároló ideiglenes, tervezgetik, hogy mi a fenét kellene ezzel a sok mindennel csinálni.
De jó tudni, hogy van, aki örül annak, ha ilyesmit telepítettek a közelébe.

Pipas 2017.05.01. 10:51:21

@fda: "Szorozd már meg párszázezerrel, kamatos kamattal azt a semmit. "

Az a párszázezer nyilván egy vicc. Ha mondjuk 100 év múlva nem tudunk jobb megoldást mint ezeket őrizgetjük, akkor eláshatjuk magunkat.

2017.05.01. 10:54:19

@petipeti: Tényleg kérdem, mire gondolsz???? Szilícium, réz/alu/ezüst, bór (nyomokban és foszfor, szintén nyomokban. Esetleg kihagytam valamit??? Ennyi egy napelem és még a gyártás sem akkora hókuszpók, a szilícium szennyezése kivételével kb. otthon a konyhában megoldható.

@fda: belinkeltem a két alapvető fűtőelem-ciklus fajlagos költségeiről is információt tartalmazó pdf.-et. Vedd már a fáradtságot és pillants rá. Látni fogod, hogy hülyét csinálsz magadból. Dobálózol számokkal, de mögöttük semmi tény vagy azt igazoló adat nincs. Valamint teljesen megfeledkezel arról, hogy 10-100000 év távlatában a tudomány és a technika is minden területen óriási fejlődésen mehet majd keresztül, talán már 3-500 év múlva is gazdaságosan üzemeltethetők lesznek azok a technológiák, amik a radioaktív hulladékok transzmutációjával képesek lesznek messze rövidebb felezési idejű radionuklidokat (izotópokat) előállítani (spallációról itt olvashatsz: fizikaiszemle.hu/archivum/fsz0504/veres0504.html)
Valamint némi infó van a mély geológiai formációkban történő nagy aktivitású anyagok tárolását illetően.

Tényleg próbáljátok már elővenni a jobbik esezteket és ne érzelmi alapon közelítsétek meg a támát. Rá fogtok ébredni, a CO2-ből származó és egyre égetőbbnek tűnő problémák megoldásának egyetlen épkézláb eszköze a nukleáris erőmű és az abból nyerhető biztonságos és olcsó energia.

2017.05.01. 10:59:01

@anyadmajma: Ha már úgyis rágugliztál, légy olyan jó, urambátyám, tegyél be egy erre bizonyítékokkal szolgáló linket (a Westinghouse nem a nukleáris energetika életképtelenségének bizonyítéka, inkább egy mammutvállalat és az azt övező (fojtogató...) politikai környezet interakcióját szemlélteti. Ebből látszik, mi van, ha dilettáns politikusok a rövidtávú céljaik érdekében populista szólamokkal operálva lehetetlenítenek el stratégiai fontosságú ipaarágakat.
Merkel az egyik legjobb példa...

anyadmajma 2017.05.01. 11:02:26

@molnibalage: akkor költözzél már el 1-2 évre Fukusimába, vagy csernobliba, aztán utána okoskodjál mind a két fejeddel:)

Netuddki. 2017.05.01. 11:03:28

Persze, ne szavazzunk a Paks2-ről. Majd a sok "atomtudós" tolvajfideszes eldönti, akik ide írogatják az eszement baromságaikat. Elképesztő, hogy ezek a síkhülyék döntenek itt bármiről is! Nemcsak Paks2-ről, hanem az oktatásról, egészségügyről. A macskámat nem bíznám rájuk...

anyadmajma 2017.05.01. 11:03:45

@Dorottya Veres: ja, a gazdád gazdája akkor miért adta ki a rosszatomnak, hogy kezdjen el átállni zöldenergiára?
Legalábbis 2019-ig előzze meg európát?

Gergice 2017.05.01. 11:10:51

@fda: A lerakó költségeire és Paks majdani bontására már folyamatosan évente tízmilliárdokat rakott és rak is félre a cég. Ez bele van építve az általuk eladott áram árába, ami mondjuk így is az egyik legolcsóbb. Az üzemeltetésnek addig van költsége, amíg raknak bele anyagot. Ha az erőművet majd egyszer lebontják, az anyagát eltemetik Bátán vagy máshol, akkor a tározót szépen le lehet zárni pár száz méter betonnal és nincs több gond vele. Ezt ugyan nem mondják ki, de csodálkoznék, ha nem ez lenne a vége. Nyilván egy darabig még fenntartanak ott valami monitorozást, de annak már nincsenek horribilis költségei és a téveszméddel ellentétben nem kell százezer évig körbeugrálni. Ha egyszer odalent van minden anyag, ugyan milyen veszélyt jelentene? Valaki kiássa negyed kilométer mélyről? Több száz méter tömör grániton a talajvíz sem megy át.

Amúgy is ide olyan sugárzó anyagok kerülnek, amiknek a felezési ideje 30 év alatt van.

"De jó tudni, hogy van, aki örül annak, ha ilyesmit telepítettek a közelébe." A helyi lakosok 90%-a támogatta a döntést, és nem volt okuk megbánni.

A nagy aktivitású hulladék lerakóját szintén a Mecsekbe tervezik Bodára. Amíg ez nincs kész, addig értelemszerűen az oroszokhoz visszük az árut megőrzésre.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.01. 11:12:45

@fda: Miért kellenne megszorozni több százezerrel? Mi ennek a műszaki alapja..? Paks évente kb. 5 m3 erősen sugárzó hulladékot termel...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.01. 11:13:35

@anyadmajma: Látom kis majomként csak fullba tolod a kretént, de más nem megy. Minek költözzek oda? Ha oda kellene költözni simán megtenném. Csak az életem ideköt és nem oda...

Duplaxiii 2017.05.01. 11:26:09

Az energiaklub lényege, hogy ugyanúgy semmiféle alternatívát nem mutatnak, mint a érintett politikai és gazdasági körök.
Itt most egy alap demagóg adatok vannak kizárólagos tényként leírva, hiszen nem cél a tájékoztatás, hanem a polika támadása.
Csak az 1 bites net-nemzedék szopja be, hogy ma ugyanúgy tárolunk, mint 50 éve, hogy ugyanazokat az anyagokat alkalmazzuk, ugyanolyan rendszerekbe, mint 50 éve...
De a lényeg: MI AZ ALTERNATÍVA?
Nem a jövő fikciói, hanem az azonnali!
Mert az energiaklub és a többi méregzöld ökoterrorosta brigád ilyet nem tud, hanem politikai támadásokra használ fel kitalált Verne-könyv idézeteket.
A Paks2-re sem mondtak egyetlen ellenérvet, csak azt, hogy NEM!
Egyetlen számítás nincs, amiket a bulvárban elénktesznek, azok nem számítások, hanem célnak rajzolt grafikonok és kamutáblázatok.
De csináljátok, hiszen erre kaptok utasításokat...

igazi hős 2017.05.01. 11:27:30

@Gergice: "Cserébe az ország energiaszükségletének felét biztosítja. " Nem, az ország áramtermelésének a felét adja. A felhasználás 40%-a jön Paksról, a különbség az import (ami egész magas, hála a termelőszektor kinullázásának).

igazi hős 2017.05.01. 11:32:08

@Quas!: Jó ez a térkép, de valahogy lemaradt az ukrán export, ami majd akkora, mint a szlovák és többnyire szénerőműből jön. Tehát a magyar adatra nyugodtan rádobhatunk 5-10%-ot.

igazi hős 2017.05.01. 11:34:06

@anyadmajma: De előbb te költözz valamelyik kínai iparvidékre, hogy legyen összehasonlítási alapunk. Pedig az nem valami baleset hatása, hanem a normál napi működésé.

dr. mesterséges színezék 2017.05.01. 11:40:54

@króm nickel: "A bányászattal megbolygatott talajból sok radon szabadul ki és a szén pernyéje többféle radioaktív izotópot tartalmaz. "

Jut eszembe: a bős-nagymarosi vízerőmű megépítése elleni egyik zöld érv az volt, hogy a partmenti kotrás miatt a külső íven lerakódott mocsok veszélyezteti a szigeten működő kutak vízminőségét, vagyis a főváros vízbázisát.

igazi hős 2017.05.01. 11:44:10

@histar007: Ostoba mellébeszélés. Paksról nem technológia miatt kéne szavazni, hanem a költségek és az orosz elköteleződés miatt. Én a számoknak hiszek, amit a kormány még véletlenül sem hajlandó közölni. Tehát hazudnak, ahogy szoktak. És ez rohadt sokba fog nekünk kerülni. A mostani paksi áramárral hülyítik a népet, de egyszer sem cáfolták, hogy 10 cent/kWh alatt képtelen az új erőmű termelni. (Ennyi a többi hely jellemző ára, úgy hogy az orosz hitel messze nem a legjobb.) Ami azt jelenti, hogy (mivel Orbán belement, hogy a termelt áram 30%-át kötelező nyílt piacon értékesíteni) a mai árakkal számolva napi félmillió Euró (évi 50 mrd forint)veszteséget jelent. Ennyire gazdag ez az ország? Na, erről érdemes lenne megkérdezni a népet.

Jakab.gipsz 2017.05.01. 11:46:06

A vad fantáziálás a tudományos igényű gondolkodás módban megengedett dolog, a lehetőségek keresgélése ez módszer, ámde ezt követően vissza kell térnünk a rög valósághoz.

Talán lenne egy meg nyugtató lehetőség a sugárzó atom hulladéktól való megszabadulásnak, ha ezt az alábukó tektonikai lemezekbe (több száz méter mélyen temetnénk el), sajnos így is macerás ügy mert ezek az alábukó lemezek rendszerint az óceánok mélyén helyezkednek el.
Ennek a megoldásnak számos előnye lenne többek között a saját őrülteink meglehetősen nehezen férhetnének hozzá.

igazi hős 2017.05.01. 11:46:15

@Gergice: Bátaapáti nem alkalmas a fűtőelemek elhelyezésére, nem arra tervezték.

Visceroid 2017.05.01. 11:49:00

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Tudtad hogy az atomcsapda blog olvasása hozzá nem értőknél depressziót, hozzáértőknél röhögést vált ki? "

Ennyi. Liberálisék már annyira frusztráltak, hogy nem tudják, hogy mibe kössenek bele.

dr. mesterséges színezék 2017.05.01. 11:57:08

@igazi hős: Kb. ennyi.
Műszaki analfabéták mennek szembe maffiaszervezsű politikai kalandorokkal.

petipeti 2017.05.01. 12:07:35

@Dorottya Veres: Azért szerintem a napelem jóval bonyolultabb annál, hogy összekeverek egy kis homokot meg réz/alu/stb kábeldarabokat. Rengeteg a segédanyag. Mindenféle műanyag, ami szép lassan mindenféle összetevőkre bomlanak.
Egyébként az egésznek az az átka, hogy mindenki kicsiben akarja csinálni. Főleg azért, hogy ne kelljen adót fizetni. Ez nagyjából olyan, mint az otthon i zug-pálinkafőzés. Viszont az áram pont egy olyan dolog, aminek a fogyasztása teljsen rapszódikus. Egyik pillanatban sokat fogyasztok, de utána lekapcsololom a villanyt lejár a mosógép és szinte nullára csökken a fogyasztásom. Ha nem kötöm hálózatba magamat, ami kibalanszírozza ezeket az eltéréseket, akkor vagy nem lesz akkor és annyi energiám, amikor szükséges vagy a felesleget nem fogom tudni hova rakni. (Az akkumulátorok környezetbarátságát hagyjuk inkább)
Az energia előállítása, felhasználása és tárolása is kockázatokat rejt. Elég, ha bográcsoláskor felgyújtom a fél erdőt, vagy épp megégetem a kezem. Az atomenergia egy biztonságosan előállítható energiaforrás. Egész Paks évi üzemanyag szükséglete ráfér 4-5 kamionra. Visonta óránként tízszer ennyit éget el.
Ami ésszerű alternatíva lehetne az az atom, mégpedig a tórium. Hasonló hatékonysággal használható fel mint az urán, de kevésbé kockázatos. Ahhoz viszont, hogy ilyen erőművet fejlesszen valaki, rengeten pénz kell.

ostvan1 2017.05.01. 12:13:00

@hidroponi: Ez komoly tévedés. Már a '70-es években megállapították, hogy pl. Hirosima, vagy Nagasaki környékén nincs több genetikailag hibásan világra jött csecsemő, mint máshol. Majak, vagy más exszovjet atomüzem környékén sem. A szív- és érrendszeri megbetegedések valóban gyakoribbak, a várható életkor is sokkal rövidebb a SÚLYOSAN szennyezett területeken. Az enyhén szennyezett tetületeken nincs egyértelműen kimutatható összefüggés a sugárszennyezés és a megbetegedések között (az életmód és az egyéb, pl. kémiai eredetű szennyezések hatása sokkal erősebb, mint a sugárzásé).

Pipas 2017.05.01. 12:13:34

@igazi hős: "a mai árakkal számolva napi félmillió Euró (évi 50 mrd forint)veszteséget jelent"

Te nem vagy normális!

Kunhallmi Agnes. 2017.05.01. 12:21:32

"Viszont a fűtőelem ekkor még mindig melegszik."

Ha az orbanrezsim, nem volna ilyen korrupt naci, akkor kiosztanak ezeket a futoelemeket a szegeny embereknek, hogy etelt melegitsenek, meg a lakasukat futsek veluk.
De ehelyett inkabb Habony Arpad, meg Meszaros Lorinc ellopja.

CoolKoon 2017.05.01. 12:42:52

Jaj, kicsit nagyobb alapossággal kéne megírni az ilyen posztokat, mert az ilyen felületes írásoknak mindig az a vége, hogy (jogosan) rásütik, hogy csak riogatnak. Így pedig még a valóságalapja is elsikkad.
Vegyük pl. a kiégett fűtőelemeket. Nem az a lényeg, hogy az urán túl kevés bennük (mert valójában nem az), hanem inkább az, hogy -a láncreakciók miatt felszaporodott hasadványok miatt- a fűtőelemekben a neutroncsapdaként funkcionáló elemek egy idő után átlépik azt a szintet, ami után a fűtőelemek már nem adnak le elég hőt. Ezt természetesen a fűtőelemek feldolgozásával kezelni is lehet, bizonyos országokban pedig szokták is.
A cím pedig szintén meglehetősen hangulatkeltő, mivel pont azért van a kiégett fűtőelem csak néhány évig a pihentető medencékben, mert csak addig termel annyi maradékhőt, hogy azt hűteni kelljen. Utána már messze nem olyan vészes. Pont ezért is lehet utána már üvegbe beöntve, rozsdamentes acélhordókban tárolni.

CoolKoon 2017.05.01. 12:48:54

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Tudtad hogy a szén erőművek meddőhányóiból rengeteg mérgező nehézfém és ritkaföldfém szivárog a talajba?" - Milyen meddőhányóiból? Úgy érted, a pernyéből és a hamuból?

2017.05.01. 12:57:49

@igazi hős: Ebben az egyben tényleg igazad van... a villamosenergiatermelés 40%-a ami lássuk be, mint alaperőmű, nem is olyan túlzás. Lehetne akár 50%-is, főleg, hogy mire úgy istenigazából beizzítják a fűtőelemeket PaksII-ben, addigra 3200-3500MW-nyi erőművi kapacitás megy a levesbe... Hoppá.

@petipeti: nem, egy napelem ennyi, ezt táblásítják és ha még használnak is műanyagot, az reciklálható. 100%-ban (és szerintem eleve em elsődleges polimereket használnak) Gondolom ásványvizeket sem iszol a PET lágyítói miatt...
A többiben nincs vita, a napelem képtelen kiváltani a hagyományos energiatermelési (vill.energia) módokat, részben is csak nyögvenyelősen és nem olcsón.
Érdekes történet a német Pellworm szigeti E-on projekt, ahol az "Energiawende" iránymutatásnak megfelelve létrehoztak egy kisérleti kisrégiós okoshálózatos zöldenergiás rémálmot. óriási ráfordítással és jókora szürlkeállománnyal láttak hozzá, megépült, végül megintcsak beigazolódott, hogy egy ilyen relatíve speciális elhelyezkedésű helyen sem lehet pusztán megújulókra alapozni stabil villamso hálózatot. Átlagban napi40-60 percre sajnos a szárazföldi hálózatnak kellett őket kisegítenie. 177 házat képtelenek voltak ellátni, meg némi mezgazd telepet. pedig beleadtak apait-anyait és nudli teljesítményről van szó összehasonlításban a német gazdaság igényeivel. A vicc, hogy az összes problémaforrás az volt, amit a szkeptikusok előre jósoltak még azzal sem nagyon lehet érvelni, hogy há' de ki gondóta vóna...irgalmatlan drága tárolórendszer kellene, fejlett, intelligen kontrollal. Nem lesz ember, aki megfizesse.. persze gyártani és telepíteni tökéletes business..

2017.05.01. 12:59:08

@CoolKoon: Igen, úgy értette.. a háttérsugárzás megoszlási adataiból is ez látszik :) viszont alig látni a tortadiagramon a nukleáris ipar részesedését . Páfff.

Quas! 2017.05.01. 13:01:59

@igazi hős: a térkép online frissül, az országok által szolgáltatott adatok alaján. A szürkével jelöltekből nem jön adat, de ahogy nézem egyre bővül a térkép. Érdemes nézni a szél

Quas! 2017.05.01. 13:03:04

@Quas!: Hopsz :) Tehát, érdemes nézni a szél és a napenergia potenciált is.

2017.05.01. 13:03:49

@Jakab.gipsz: Nem tudom, voltak már erre irányuló próbálkozások? Mennyi ideig kellene a csomagolóanyagnak ellenállni a tengervíznek meg a nagy mélységnek köszönhető speciális körülményeknek? Laikusként nem tudom, a folyamat hogyan zajlik (mármint dinamikáját tekintve) de talán egyelőre még érdemes kivárni, hátha tudunk valamit kezdeni a kimerült fűtőelem kazettákkal.

CoolKoon 2017.05.01. 13:04:08

@Kunhallmi Agnes.: Viccűsz, viccűsz, de Latin-Amerikában már volt olyan, hogy valami idióta agyhalott elvitt egy bezárt (és omladozó) kórházból egy radioterápiás műszert, és a benne lévő, igencsak sugárzó anyaggal sikeresen megmérgezte az egész családját és még pár haverját is (ez volt az ún. Goiania-incidens, ha jól rémlik).

CoolKoon 2017.05.01. 13:12:50

@Dorottya Veres: Jó, hát nem véletlenül szokták manapság visszahordani a kiürült tárnákba az egészet. Viszont ha jól tudom, azért minden, ami egy hőerőműből kijön (na jó, kivéve a szulfidokat), általában kötött (oxidált) állapotban van, nem? Jó, persze, a radioaktív elemeken ez nem igazán segít, de azért az alkálifémes részt valahogy erősen kétlem.

petipeti 2017.05.01. 13:16:31

@Dorottya Veres: Szerintem tutira, hogy tele van a napelem mindenféle olyan anyaggal, ami nem jó. Ráadásul a tervezett 30 év élettartam alatt ki tudja , hogy mi mindennel lép reakcióba. Szóval, szerintem aggályos a "lejárt" napelemek biztonságos elhelyezése. Nem beszélve arról, hogy valószínű, hogy nagy részük nem kerül megfelelő lerakó helyre. Lásd a mai épületbontásokat.
A kizárólag megújuló energiával történő ellátás nem lehetetlen, de akkora kapacitás többletet kell beépíteni és olyan tárolókat kiépíteni, amivel a hatásfok tizedelődik. Vagyis, a jelenleg kb 10%-os tartós hatásfokkal rendelkező napelemek hatékonysága tizedére csökken, vagyis a rendszer hatékonysága 1%. Ráadásul a megújuló sincs ingyen. A napelemeket is illik takarítani, karbantartani.

röf 2017.05.01. 13:24:39

@CoolKoon:
Egy időben a szenes erőművek pernyéjéből falazó blokk, pernyebeton készült.
Legjobb választás, ha Radont szeretnél belélegezni....

Quas! 2017.05.01. 13:30:50

@CoolKoon: Jól mondod valami idióta agyhalott. Az atomerőművek biztonsági berendezéseinek egyik feladata pont az, hogy az emberi hülyeséget küszöböljék ki. Ha Csernobilnak más tanulsága nincs, csak annyi, hogy ezeket a biztonsági berendezéseket, illetve magát az erőművet is, úgy próbálják meg kialakítani, hogy ne lehessen se véletlenül se szándékosan úgy belepiszkálni, hogy azzal sugárzó anyag kerüljön a környezetbe, akkor már sokat tanultunk belőle.

Quas! 2017.05.01. 13:33:28

Egyébként az egyéb ipari baleseteknek is van ilyen tanulsága, amit aztán megpróbálnak alkalmazni, előírásokkal, szabványokkal, védőfelszerelésekkel, stb...

2017.05.01. 13:37:25

@petipeti: Kevered a két dolgot... ez a "szerintem bissztoss televan rákos dógokkal" ez nettó faszság. Ezeréves jól dokumentált gyártástechnológia, nulla kockázatú anyagokkal és anyagmennyiségekkel. Nem fognak semmivel eddig nem ismert reakciókba lépni. Leszerelés után gyakorlatilag minden komponense reciklálható...
A másik már jó megközelítés, de ott is kérdéses, mikorra lesz rendszerbe illeszthető méretű tárolókapacitás elérhető áron és gazdaságos formában. A kémiai tárolás elég nyögvenyelősen fejlődik, aTesla ugyan lökött rajta, de inkább lufi, mint áttöréssel kecsegtető jövő.

CoolKoon 2017.05.01. 15:06:22

@röf: Uff, én azt hittem, csak útépítésnél meg hasonló helyeken használták...

CoolKoon 2017.05.01. 15:07:25

@Dorottya Veres: "a szilícium szennyezése kivételével kb. otthon a konyhában megoldható." - Te a Czochralski-módszert meg tudod oldani otthon a konyhában?! Nosza áruld már el, hogy hogyan, hadd okosodjak én is egy kicsit :P

2017.05.01. 15:26:48

@CoolKoon: Mátra gázbeton/gázszilikát falazóblokk néven nagy népszerűségnek örvendett. Szürke mállékony de akkoriban jó hőszigetelő képességűnek számító falazóanyag, hőátbocsátásban kb. ott volt mint az Ytong. Csak nem volt komplett rendszer. Falazóblokk és válaszfalelem létezett.

A polikristályos napelemeknél nincs olyan :) mivel nem kell egykristályt növeszteni, igaz ez kb 20% teljesítményveszteséget eredményez, viszont messze egyszerűbb és olcsóbb is. Egyébként azt gondoltam, érezhető a barokkos túlzás. Arra próbáltam utalni, hogy a mai technikai/technológiai szinten rutinfeladat az előállítása. Plusz... arról volt szó, hogy semmi titkos rákkeltő komponens sem kell egy napelemhez, még a monokristályos esetében sem, egyedül ebben térnek el egymástól. Amúgy ugyanezen módszer a félvezetőgyártásban ezer éve bejáratott, ott tényleg csak a nagyon tiszta egykristály használható.

CoolKoon 2017.05.01. 15:35:36

@Quas!: Na, kiderült, hogy van az erről szóló szócikknek magyar változata is: hu.m.wikipedia.org/wiki/Goi%C3%A2niai_baleset Mondjuk szerintem a "baleset" szó erősen félrevezető, tekintve, hogy azoknak az idiótáknak feltett szándékuk volt, hogy azt a kékesen világító valamit kiszedjék onnan, a rendkívül szívós védelem ellenére is.
A csernobili katasztrófának szerintem két tanulsága is volt: az egyik az, hogy a szervilis kontraszelekció (igen, ugyanaz, mint amit vityacsászárék csinálnak) előbb-utóbb katasztrofális következményekkel jár, a másik pedig, hogy nincs az a biztonságos rendszer, ami az emberi hülyeség/hanyagság/téboly segítségével ne lehetne megbolygatható (igazából a kolontári/devecseri vörösiszap-katasztrófánál is ez történt, és azt a rohadékot, aki úgy döntött, hogy mehet a tározóba még több vörösiszap/nem kell a tározót megerősíteni, mindenképp felelősség terhel). Az csernobili katasztrófa utáni mismásolás pedig sajnos hatalmas lökést adott a sok sötétzöld elmebetegnek meg az agyament ideológiáiknak.

2017.05.01. 16:12:19

@CoolKoon: "...Fontos azonban megjegyezni, hogy a goiânia incidens nem nukleáris baleset, hanem radiológiai baleset..."
Ezzel az erővel az összes röggeny-gépet azonnal be kell olvasztani.. Egy atomerőmű/nukleáris létesítmény két nagyságrenddel gondosabban védett és őrzött terület, a leállítását követően tervezett és dokumentált módon az utolsó szögig (stílusosan: atomig) eltakarítják. Nem marad ott semmi, ami egy óra számlapjánál radioaktívabb lenne.
A fűtőelemeket pedig olyan módon és helyen tárolják, aminek felnyitásához kevés egy pajszer , de még egy teherautónyi brizáns robbanóanyag is. Ez nem hit kérdése, de ha tényleg lusta bárminek is utána nézni, akkor marad, hogy félrehallásokból és félinformációkból fog totálisan téves következtetéseket levonni.
Az elmúlt pár évtizedből tud olyan esetet említeni, ahol erőművi radiaktív hulladékot loptak volna el, vagy szóródott volna szét, tartós és helyrehozhatatlan károkat okozva? Vannak évmilliókra lakhatatlanná vált területek? Hiroshima és Nagaszaki is újáépült, virágzó városok. Csernobilban is élhető maradt az erőmű környezete. Fukushimában sem lesz másként.

Más... volt az HBO-n egy mókás film, már régebben, Plutónium (Pu-239) címmel : www.imdb.com/title/tt0472156/ fikció, de rettegőknek kötelező megnézni. Vannak benne morbid humorú részek.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.01. 18:45:19

@igazi hős: Mitől termelne drágáabban egy új és korszerűbb erőmű, ami ráadásul 18 hónapos ciklusban megy és magasabb a hatásfoka? Hm...?

Az EK és a többi balfasz meg képtelen felfogni, hogy nincs alternatíva. Ne hit, meg majd egyszer és egyéb marhaságokat tessék böfögni. Mutassátok meg, hogy mi tud olcsón, tisztán, tervezhetően, rakározhatóan és diverzifikálhatóan 2000-2400 MWe-t zsinóráramban adni. Hangsúlyozom, zsinóráramban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.01. 18:55:21

@petipeti: De, amit ma annak hívnak azzal technikailag az 50-60% is lehetetlen. Mármint, ha úgy érted, hogy semmiféle szén/gáz backupot nem teszel mögé, de még azzal is olyan műszaki borzalom amit kapsz, az árról nem is beszélve, hogy nettó kreténnek kell lenni, aki ebben hisz. Mert ezt vakhit. Műszaki alapja nincs.

CoolKoon 2017.05.01. 20:32:58

@Dorottya Veres: "viszont alig látni a tortadiagramon a nukleáris ipar részesedését . Páfff." - Nem igazán értem, miért hiszel még mindig sötétzöldnek. Csak azért, mert nem állítom, hogy az atomenergia 100%-ig tiszta energia?

"Plusz... arról volt szó, hogy semmi titkos rákkeltő komponens sem kell egy napelemhez" - Hát, a bór azért nem a legkörnyezetbarátabb elemek közül való, de legyen.

CoolKoon 2017.05.01. 21:15:05

@Dorottya Veres: "Ezzel az erővel az összes röggeny-gépet azonnal be kell olvasztani.." - Hadd ne kezdjem el magyarázni, hogy egy röntgengép miért nem olyan veszélyes, mint egy (radioaktív anyagot tartalmazó) radioterápiás műszer...

"Egy atomerőmű/nukleáris létesítmény két nagyságrenddel gondosabban védett és őrzött terület" - És ez vajon harmadik világbeli országokra is igaz, ahol szó szerint MINDENKIT meg lehet venni kilóra?

"A fűtőelemeket pedig olyan módon és helyen tárolják, aminek felnyitásához kevés egy pajszer , de még egy teherautónyi brizáns robbanóanyag is." - Pont a Goiania-incidens a legjobb példa arra, hogy radioaktív anyagot nemcsak atomerőműből/kiégett fűtőelemekből lehet beszerezni ill. nemcsak az az egyetlen veszélyforrás.

"félrehallásokból és félinformációkból fog totálisan téves következtetéseket levonni." - Igen-igen. Az eddig idézett dolgok is mind ilyenek voltak. Félrehallások és félinformációk. Érdekes módon vannak, akik tényeknek mondják őket...

"tud olyan esetet említeni, ahol erőművi radiaktív hulladékot loptak volna el, vagy szóródott volna szét, tartós és helyrehozhatatlan károkat okozva?" - Az ugye relatív, hogy mit veszünk tartósnak és helyrehozhatatlannak. Egyébként meg piszkos bomba gyártásához nemcsak atomerőművi hulladék használható...

"Vannak évmilliókra lakhatatlanná vált területek?" - Az évtizedekre lakhatatlanná vált terület nem elég rossz? Mondjuk való igaz, azt vegyi fegyverekkel (pl. harci gázokkal) is el lehet érni, nem feltétlenül kell hozzá atom. Ja, akkor már nem is olyan nagy durranás, mi?

"Csernobilban is élhető maradt az erőmű környezete." - Ja. A közvetlen környezete az irtózatos talajcsere miatt élhető. Van viszont egy szerbhorvát újságíró, bizonyos Vujics Trutykó, aki járt is arra egy doziméter és egy Geiger-Müller számláló társaságában. Mit ne mondjak, bizonyos megállapításai nem voltak túl reményt keltőek. A témáról szóló írásai amúgy elég érdekesek.

"Fukushimában sem lesz másként." - Ja. Mert a sugárszennyezés 90%-át már most elvitte a tenger. Úgy könnyű.

DFK 2017.05.01. 21:29:29

Állati, amikor tarisznyás bölcsészek akarnak műszaki és természettudományos kérdésekben okoskodni.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.05.01. 22:08:34

A trutykó mint forrás, egyre jobb :)

2017.05.02. 06:07:47

@CoolKoon: Mint valami angona...
A röntgen irónia volt... de mindegy...
Sugárforrást mindenhonnan könnyebben szerezhet, aki ezt tűzi kicélul, elvileg még atomerőműből is, vagy egy fegyverraktár/rakétasiló is lehet beszerzési forrás, csak messze nem olyan egyszerű, mint ahogyan a tények mutatják. A feltételezései csak azt bizonyítják, hogy sok akciófilmet néz. Piszkos bombát tényleg nem olyan bonyolult készíteni, kell hozzá némi kobalt és robbanóanyag. Merre robant utoljára ilyen? És először????
Gyakorlatilag az ön logikáját alkalmazva az emberiségnek le kellene mondani az atomenergiáról, mert nincs abszolút biztonság. Viszont ugyanígy a fosszilis energiahordozókról is, mert azok a szimpla feltételezéseken már túlmutatóan okoznak jóval súlyosabb károkat. Meg kellene szüntetni a belsőégésű motorokat, a gőzgépet csak gyorsan újratermelhető biomasszával lehetne működtetni, esetleg még szóba jöhetnének biogázzal hajtott gázmotorok. A bioetanol és biodízel felejtős. Lassan beköszöntene a második kőkorszak :)
A CO2 miatt nem évtizedekre, de akár véglegesen is lakhatatlanná válhat a Föld jelentős része, pont azok a területek, amik most is nagy népsűrűség melett lakottak. Talán a tajga/tundra a permafrost régiója marad menedéknek. (Nem biztos, de egyre nő az esély.)
Kapaszkodhat makacsul a feltételezéseibe, de a tények is makacs dolgok ám és egyelőre nem igazán látni, miként igazolnák egyetlen feltételezését, de még azok kiindulási paramétereit sem nagyon tudja alátámasztani azokkal.
Az ugye ismert még sz ön számára is, hogy egy dolog a mérhető radiaktivitás és más az a szint, ami már egészségügyi vonatkozásokkal bír? Trvtko ügessen már körbe az országban, ott pl. ahol jókora meddőhányók és salakdombok bújnak 10 centiméter termőréteg alatt, lóbálja a műszerét és szörnyűlködjön, milyen rondán kattog. Majd sétálja körvbe a paksi létesítményt, vagy egyszerűen nézze meg a mindenki számára online hozzáférhető sugárzásra vonatkozó adatsorokat...
A nagy alternatív/megújulós agymenésnek egyenes következményeként megjelenő irgalmatlan energiatárolási igényekkel megjelenő lítiumos akkumulátorok ki sméretek mellett is vicces dolgokra képes, képzelje el azt ipari méretekben, meg azt, hogy mi történik, ha egy, a rendszer méreteihez igazodó blokk megy füstbe... két hétig pedálos lesz az internet...

GyMasa 2017.05.02. 09:42:41

@Dorottya Veres:
...lítiumos akkumulátorok....
Amikhez nincs is eleg litium a Földön.
hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%ADtium
„a következő évtizedben a hordozható elektronikai szektor kereslete fogja elnyelni a tervezett termelés-növekedés jelentős részét”, valamint kijelenti, hogy „a lítium-karbonát tömegtermelése nem környezetkímélő, helyrehozhatatlan környezeti károkat okoz a megvédendő ökoszisztémákban, ezért a lítiumion-meghajtás összeegyeztethetetlen a zöld autó (green car) koncepcióval”
Illetve:
a tanulmány szerint a jelenlegi tartalékokból 1 milliárd 40 kWh-s lítiumalapú akkumulátor épülhet.
Szoval, ahogy latom, nem Tesla Powerwall-okkal fogjuk megoldani a villamosenergia tarolas problemait.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 09:58:50

Nah, a kritikátlan, gondolkodásra képtelen fideszesek érvrendszere:

- Ugyan az atom rendkívül szennyező, de a legolcsóbb energiaforrás.

- Na jó, a legdrágább energiaforrás, de legalább tiszta.

- Na jó, az atom rendkívül szennyező, de a legolcsóbb energiaforrás.

- Na jó, a legdrágább energiaforrás, de legalább tiszta.

- Na jó, az atom rendkívül szennyező, de a legolcsóbb energiaforrás.

- Na jó, a legdrágább energiaforrás, de legalább tiszta.

- Na jó, az atom rendkívül szennyező, de a legolcsóbb energiaforrás.

- Na jó, a legdrágább energiaforrás, de legalább tiszta.

- Na jó, az atom rendkívül szennyező, de a legolcsóbb energiaforrás.

- Na jó, a legdrágább energiaforrás, de legalább tiszta.

- Na jó, az atom rendkívül szennyező, de a legolcsóbb energiaforrás.

- Na jó, a legdrágább energiaforrás, de legalább tiszta.

- Na jó, az atom rendkívül szennyező, de a legolcsóbb energiaforrás.

...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.02. 10:58:19

@Dorottya Veres: Szegény a semmitől retteg. Az pedig valahogy elkerüli a figyelmét, hogy mi volt a '90-es években Japánban szarin gáz csináltak házilag és csak azért 10-es nagyságrendű ember halt meg, mert a második bomba nem robban fel. Akkor szerénny becslések szerint 1000-es nagyságrendű hallott lett volna.

en.wikipedia.org/wiki/Tokyo_subway_sarin_attack

De ő ehhez képest az átlagember számára kb. annyira hozzáférhető hasadóanyagtól retteg, hogy az nevetséges... Mikor világon olyan szintű nyilvántartás van, hogy grammokkal el kell számolni az orovosi hasadóanyagoknál pont a '80-as évekbeli eset miatt...

Vicc...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.02. 11:02:57

@CoolKoon: Arra a balfék újságíóra hivatkozni nevetséges. Lehet, hogy itthon nagy név, de egy laborgyakornoki állásra sem pályázhatnam szegény annyiara ostoba a témában. Ahogy ön is...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.02. 11:09:31

@GyMasa: Semmilyen mai ismert vagy kutatás alatt levő akksi tárolási technikával nem fogjuk. A láthatáron nincs olyan technikai ami költség vagy fizikai megvalósíthatóság közelébe vinne.

A legnagyobb akksis tárolási kapacitás ma 100M USD-ért 80 MWh. Ezt Paks cirka 3 perc alatt termeli meg... Ha négy nagyságrenddel olcsóbb lenne a tárolás, még akkor sem érné meg gazdaságilag a dolog, arról nem isbeszélve, hogy a fizikai elhelyezés, a kinyerés és betárolásnál a hűtés, maga feltöltés és kisütési teljesítmény limitekről stb. nem szólva.

A tározós erőmű az egyetlen ma ismert technika, csak akkor meg fizikailag lehetetlen eleget építeni. Itthon, ha Paks II kiváltása lenne a cél, ami zsórárammal, akkor kb. ahhoz, hogy megtermelje az ember a 8760*0,95*2400 MWe áramot, akkor ennnél kb. 6-szor nagyobb kapacitást kellene letenni a szél/napból, ami azt jelentené, hogy nyárú csúscsban annyi áramot termelnek, amivel a Tiszát fel lehet nyomni a Kékesre.
megujulok-maskent.blog.hu/2012/11/25/atom_vagy_nap

Ha nagyobb kapacitásról és kisebb magasságról van szó, akkor meg az jön ki, hogy Balaton méretű több száz méter magas völgykén. Izé, nincs...

A csúcskapacitás 14 GWe lenne, ezt a mai grid el sem bírja.

Stb, stb.

Én kb. szívlapáttal verném már agyon, aki 1000000000000000000000. magyarázat után és képes azzal a műszaki képtelenséggel jönni, hogy nap/szél az alternatívája az atomnak. Kb. annyiar az, mint a fehérbornak a pisa. Pedig mindkettő sárga...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 11:09:47

"A viszonylag könnyen megszerezhető sugárforrásokkal egyébként a mai napig élénk kereskedelem zajlik a világ legkülönfélébb helyein."

www.nemzetesbiztonsag.hu/cikkek/repasi_krisztian-a_hasadoanyagok_csempeszetenek_problemajarol.pdf

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.02. 11:10:36

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Kevesebb fű, kevesebb, por, több elmeorvos és fizika. Lehet, hogy használna...

A narancsos bandát meg utálom, mint a szart. Műszaki kérdésből nem kellene politikait csinálni...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 11:16:57

@molnibalage: "Műszaki kérdésből nem kellene politikait csinálni..."

Nem tudnék jobban egyetérteni. Ezért különösen szomorú, hogy műszaki analfabéta politikusok döntenek a következő száz év energiapolitikájáról egy elavult, szennyező, drága megoldást választva, a forradalmukat élő megújulók mellett. Harminc évre titkosítva, hogy párbeszéd ne lehessen róla.

GyMasa 2017.05.02. 11:23:53

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Szerintem az egeszen biztosan jobb lenne, ha mondjuk a hasonloan kompetens nep dontene rola.
Kezdve mondjuk pont veled.
Itt is szet fogod trollkodni az agyadat, mint a masik blogon?
Tenyleg, neked mia valaszod erre a kerdesre:
"Egyet ert-e azzal, hogy Magyarorszagon csak megujulo energiaforrasbol termeljenek villamos aramot, es ezert hajlando kifizetni akar 100-200 HUF / kWh arat is?"

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 11:28:16

@GyMasa: Nyomod itt is a hülyeséget? De csak böfögtél egyet, főtroll, oszt csak szar jött ki a szádon. Legalább töröld meg! :))

2017.05.02. 11:29:41

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Az atom sem nem drága (fajlagosan) sem nem szennyező. Most akkor mi van???
Mit akarsz a megújulókkal, szerencsétlen álmodozó? Vázold már fel, miként tervezed ellátni egy közepesen fejlett iparral rendelkező pár tízmilliós ország villamos energia igényét??
Megállítod a Föld forgását, hogy folyamatosan süssön felette a Nap ? Oké... de a szél hogyan fog állandóan fújni? Hogyan építesz vízerőművet egy sivatagos országban? (Sík vidéken...) Hogyan építesz geotermikus erőművet, ha a szükséges energiakivétellel kb 20 év alatt kivonod a termeléshez szükséges hőt a rohadt drágán elért mélységből? A biomassza szerinted mekkora hányadát fedi le az igényeknek? Kihagytam valamit? A nukleáris energia nem csak azért jó, mert olcsó és stabil, hanem azért is mert semm jobbal nem tudunk egyelőre előállni. Pont.

(gondolom, ha a megújulókról beszél, a fosszilis hordozókat el is felejthetjük)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.02. 11:31:31

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Kérnémszépen felvázolni azt, hogy az általad és más átlal is alaptalanuk hypolt összevissza termelő "megújulók", hogyan képesek zsinóráram termelésre. Amint ezt alá tudod támasztani műszakilag, akkor térjünk vissza témára újra...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 11:39:23

@Dorottya Veres: "Az atom sem nem drága (fajlagosan) sem nem szennyező."

Nah, ez pompás teljesítmény, egy mondatban kétszer hazu... tévedni. :))

Lázár szerint 65 EUR/MWh lesz a Paks2 áram ára. Mondjuk, ha minden szükségeset is megépítenek, akkor 100 fölött lesz. Ha meg a szokásos négyszeres költségtúllépést megjátsszák, akkor ki se merem mondani, mennyi....

A németeknél már most 65 EUR/MWh alatt van a naperőmű áram ára, mindenféle külön támogatás nélkül, és csökken.

Persze, hogy nem szennyező. Mennyi is az elhasznált fűtőelemek éves tárolási költsége? Hm... Mondj egy számot. Aztán szorozd meg százezerrel...

"Megállítod a Föld forgását, hogy folyamatosan süssön felette a Nap"

Sikerült "a nap éjjel nem süt" baromságot is elsütnöd. Van még? :))

"A nukleáris energia nem csak azért jó, mert olcsó és stabil"

Azt már láttuk, hogy drága. Nézzük a stabilitást. Igen, ez nagy hátrány. Az atomenergia és a megújulók közös hátránya, hogy nem alkalmazkodnak az igényekhez. De neked szereped szerint nem támadni kéne az atomenergiát?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 11:41:14

@molnibalage: A zsinóráram fasságot ne kezdd, lécci!

Különböző napszakokban különböző áramigény van. Okos felhasználókkal ez nagymértékben alakítható a termeléshez.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.02. 11:42:39

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ok, ezzel a mondattal kb. le is írtad azt, hogy műszaki és természettudományos analfabéta vagy és szarsz a valóságra. Érdemi vita ennek fényében nem lehetséges...

Semmit nem tudsz a témáról, csak baromságokat szajkózol...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.02. 11:48:54

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nagyon szeretném megtudni, hogy egy szélcsendes esti napon a nulla szél/nap termeléshez milyen okos fogyasztó és hogyan igazodik. És ez nem valami rtika eset, ez a gyakori... Itt láthatod az adatokat...

aszodiattila.blog.hu/2015/12/07/a_mikulas_kiutotte_a_nap-_es_szelenergiat

Az okos felhasználnó a XXI. század egyik nagy bullshitje. Mikor a mélyvölgy igény 3GW táján vagy te eszetlen, akkor milyen okos fogyasztóról hadoválasz...?

A világ minden országa a zsinóráramra alapuló termeléssel tartja stabilan a gridet, mert máshogy nem megy. A németek egészségtelenül túltolták a kreténséget és olyan szintű ingadozások vannak a hálózatban, hogy termelőnek kifizetik a 15 évre garantált árat, aztán fizetnek (negatív áramár), hogy fogyasztók vegyék már át a szaros áramukat, amivel elöntik a hálózatot embertelen gradienssel, ha éppen süt a nap és fúj a szél. Ha meg hirtelen változik az idő, akkor izzadnak, hogy ne legyen blackout. Cserébe ezért a német végfogyasztói ár a magyarnak cirka 3-szorosa.

Vastaps..

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 11:53:16

@molnibalage: Nah, belemész a zsinóráram faszságba, ez bizonyítja, hogy értelem nélküli vagy. A dánoknak magyarázd, miért pusztultak ki zsinóráram termelés nélkül. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 11:55:17

@molnibalage: Az okos fogyasztóknak olvass utána, művelődj, nincs itt ehhez elég hely.

Nah, napi fröcsögésed megvolt. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 12:01:03

@GyMasa: A fizetésük kisebb részét fizetik rezsire, mint a magyarok.

Más kérdés? :))

2017.05.02. 12:04:20

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
A németek egy kisérleti projecten , ahol aztán kőccség nem számít alapon, okos fogyasztókkal és okos hálózatmenedzsmenttel mindent bevetve próbáltak 177 házat (fogyasztót) csak megújulókból ellátni, nso megbuktak. Napi átlag(!) 45 percig nem volt villany. Átlag...Kellene egy alaperőmű ami lefedi a minimális állandó fogyasztást, a többivel meg lehet játszani, ha van backup (meg hülye, aki beruház egy bizonytalan megtérülésű létesítménybe..)
Vedd már figyelembe a Magyarországi adottságokat, a szóba jöhető termelési módokat, aztán állj már elő a saját vízióddal.

2017.05.02. 12:05:23

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Most a dán energiaellátás a téma, vagy a hazai? Az izlandiak is megoldották, nálunk mégsem követhető a példájuk...páfff...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 12:10:57

@Dorottya Veres: "kőccség nem számít alapon, okos fogyasztókkal és okos hálózatmenedzsmenttel"

Az elkövetkező években minden fogyasztót felokosítanak, fillérekbe kerülő csipekkel, tényleg nem lesz annyi a kőccség, hogy számítana. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 12:11:55

@Dorottya Veres: "a dán energiaellátás a téma, vagy a hazai?"

Az ausztrál: "100 százalékban megújuló energiára állhat át Ausztrália is"

:))

www.portfolio.hu/gazdasag/energia/100_szazalekban_megujulo_energiara_allhat_at_ausztralia_is.233029.html

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 12:15:27

@Dorottya Veres: "Vedd már figyelembe a Magyarországi adottságokat"

Nah, rátapintottál a lényegre a vezetésem nélkül is. Magyarország adottságai nem kedveznek az önellátó energiatermelésnek. Egy drága, elavult, orosz függőséget okozó atomerőművel ezt száz évre súlyosbítani ökörség és megengedhetetlen hazaárulás lenne.

GyMasa 2017.05.02. 12:15:45

@Dorottya Veres:
...Vedd már figyelembe a Magyarországi adottságokat...
Teljesen felesleges a cicas idiotaval barmifele erdemi vitat elkepzelni.
Ha nem hulyesegeket hadoval, akkor jonnek a teljesen irrelevans "megoldasai" (lasd, ledozerolni az osszes pnalellakas, ledozerolni Bp teljes belvarosat, meg az "energiatakarekossag")
Amikor pedig kifogy az erveibol, akkor nemes egysszeruseggel trollnak nyilvanit.
Tehat az egyetlen lehetoseg nem etetni a trollt.
Nekem csak ez mukodott.
Nyilvan most is le fog trollozni, meg hogy "elfogytam az ervekbol". Szoval, hanyagolni kellene a csavot.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 12:37:42

@GyMasa: "le fog trollozni, meg hogy "elfogytam az ervekbol"."

Nem azért trollozlak le, mert kifogytál az érvekből, hanem mert trollkodsz. Egyébként meg egy trollt nem lehet letrollozni. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 12:38:20

Az vicces, hogy a trolloknak a legnagyobb sértés, ha kimondják rúluk, hogy troll. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 12:45:01

Az atómerőmű előnyei:
1. nem változtatható a teljesítménye
...

Az atómerőmű hátrányai:
1. kurvadrága
2. nem változtatható a teljesítménye
...

:))

2017.05.02. 12:53:26

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

atomenergiainfo.hu/atomenergetika-a-vilagban/ausztralia-is-atomprogramra-keszul
atomenergiainfo.hu/atomenergetika-a-vilagban/kulfoldi-atomhulladekot-is-befogadhatna-ausztralia
www.energiainfo.hu/ausztralia_is_ujragondolna_nuklearis_politikajat-31523/
www.energiainfo.hu/ausztral_tanulmany_atomeromuvek_gazdasagossagarol-10717/
www.energiainfo.hu/elso_lepesek_az_ausztral_atomenergia_program_fele-10446/

2050-ig szeretnének (illetve lehetőséget látnak) 25 erőmű építésére...
Az általad linkelt portfóliós cikk (mármint ami látszik belőle, az a szénerőművekből származó zsinóráramot váltaná...váltaná... ha tárolni tudná a szélerőművek termelte (meg naperőművek termelte) villamos áramot... vannak adottságaik, nekünk meg nincsenek. Van tengerpartunk? Nincs. Vannak napsütötte sivatagaink? Nincsenek... Több ott a napos óra mint nálunk ? Igen... Mi a túróról beszélünk?

Tájékoztató Magyarországi számok, néhány évesek (Ft/kWh):
Szél 64
Szén 22-40
Földgáz 18-30
Atom 12-13
AZ önálló energiatermelés meg stratégiai fontosságú, mert addig tudunk kintről energiát vásárolni, amíg a kábelünk elér és ameddig kiszolgálnak minket (véges kapacitások...)

2017.05.02. 12:58:11

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Fárasztó vagy a szalmabáb érveléseddel...
Az, hogy egy alaperőműnél soha nem kritérium a nagy dinamika. Ezt nem is tudom, honnan vetted.
Nem kurvadrága, ezt is csak te tolod, plusz van szabályzási lehetőség, ami figyelembe véve a bődületes kapacitást ad mozgásteret. Csak van optimális munkapont.
Újra kérdem: te miként képzeled el a magyar energiaellátást??? Mert eddig még konrétum semmi, csak a ződ és megújuló kő, meg egy kurva vastag( és hosszú) hosszabbító és cash...

CoolKoon 2017.05.02. 13:00:59

@Dorottya Veres: "angona" - Sajnos nem tudom, hogy ez mi.
"A röntgen irónia volt..." - Még egyszer: soha, sehol egy szóval se állítottam, hogy minden radioaktív dolgot be kell tiltani. Viszont a Goiania-incidens elég jó példa volt arra, hogy még egy olyan, látszólag ártatlan dolog is, mint egy radiodiagnosztikai műszer, mekkora bajt okozhat, ha nem megfelelő kezekbe kerül. És ez nem "szci-fi".

"Piszkos bombát tényleg nem olyan bonyolult készíteni, kell hozzá némi kobalt és robbanóanyag. Merre robant utoljára ilyen? És először????" - Ja. Sose történt ilyen, így biztosan nem is fog. Ez tényleg nagyon megnyugtató.

"Gyakorlatilag az ön logikáját alkalmazva az emberiségnek le kellene mondani az atomenergiáról, mert nincs abszolút biztonság." - Én ezt soha, sehol egy szóval se mondtam. Sőt! Én mindig is kiálltam az atomerőművek mellett, amikor valaki olyan baromságokat írt, hogy "a nagy teljesítményű alaperőművek kora lejárt".

"Viszont ugyanígy a fosszilis energiahordozókról is, mert azok a szimpla feltételezéseken már túlmutatóan okoznak jóval súlyosabb károkat." - Ha már itt tartunk, igazából a fosszilis energiahordozókkal is ugyanaz a baj, mint az atommal: nem tudjuk itthon kibányászni egyiket se. Tehát ha teszem azt holnap valakinek megjönne az esze, és a szabadság téri szovjet emlékműt áttenné a többi kommunista giccs közé a szoborparkba, holnaputántól Putyin elvtárs úgy döntene, hogy nem adnak el több fűtőelemet, és a kiégetteket se veszik vissza. És mellesleg gáz se lenne. Nem lenne jobb a rohadt ruszkiknak való pitizés helyett legalább kísérletet tenni arra, hogy saját erőből oldjunk meg annyi üzemanyag-előállítást, amennyit bírunk?

"egy dolog a mérhető radiaktivitás és más az a szint, ami már egészségügyi vonatkozásokkal bír?" - Igen. Én viszont arról beszélek, hogy amikor Tvrtko a csernobili zónában járt, figyelmeztették, hogy ne nagyon járjon kint, mert még a levegőben terjedő por is radioaktív (ami önmagában nem annyira radioaktív, de belélegezve már eléggé sokat tud ártani). Meg arról, hogy kiszálltak egy, Csernobil közelében lévő (a balesetkor komplett elsárgult) erdő szélén, és az (azóta buja, dúsan zöldellő) erdő irányába tett pár lépés után ilyen mSv-es nagyságrendű dózisokat kezdtek kapni, úgyhogy rögtön vissza is szálltak az autóba, és elhajtottak, amilyen gyorsan csak lehet. Persze, a növényzet hozzászokott a megemelkedett sugárzási szinthez, de attól még az a terület nem lesz hirtelen lakható az emberek számára is.

"A nagy alternatív/megújulós agymenésnek egyenes következményeként megjelenő irgalmatlan energiatárolási igényekkel megjelenő lítiumos akkumulátorok ki sméretek mellett is vicces dolgokra képes" - Mit ad Isten, történetesen nagyon jól tudom, hogy mire képesek a lítiumos akkumulátorok. Ezért se hallottam még soha olyanról, hogy ipari méretekben használták volna energiatárolásra, neadjisten vésztartaléknak. Redox flow akkumulátorokat igen, de az egy egészen más tészta.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.02. 13:07:04

@CoolKoon: Ez aztán érvekkel vastagon alátámasztott kijelentés volt...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 13:39:40

@Dorottya Veres: "alaperőműnél soha nem kritérium a nagy dinamika"

Alaperőmű??? Hol mondtam ilyet? Megújulók mellé gyorsan indítható és leállítható gázerőművek kellenek.

"Nem kurvadrága, ezt is csak te tolod"

Lázár tolja, nem én. Az Aurópai Bizottság tolja, nem én. Mindenki ezt tolja.

"miként képzeled el a magyar energiaellátást"

Ahogy eddig, sok olcsó import. És engedni fejleszteni a megújulókat, magyar munkahelyeket teremteni orosz helyett. Meg fosszilisak tartalékban.

Quas! 2017.05.02. 13:41:55

@CoolKoon: Az új blokkokkal szemben követelmény, hogy ne csak orosz üzemanyagot lehessen bele tenni.

Quas! 2017.05.02. 13:44:26

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: ez az olcsóbb külföldről megvenni téma fárasztó...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 13:46:04

@Dorottya Veres: "vannak adottságaik, nekünk meg nincsenek. Van tengerpartunk? Nincs. Vannak napsütötte sivatagaink? Nincsenek... Több ott a napos óra mint nálunk ? Igen... "

Ennyi butaságot még nem halottam. Németországban sincs nap: :))

Mikor legutóbb csekkoltam, Magyarországon volt szél és napsütés. Legfeljebb egy szélerőmű nem 5 év alatt, hanem csak 10 év alatt térül meg. Attól még nem kell betiltani, és egy soha meg nem térülő atomtemetőbe pumpálni minden pénzünket. Esztelenül elvakult vagy. Majdnem amennyire tudatlan. :))

"Mi a túróról beszélünk?"

Van atomtechnológiánk? Nincs. Mi a túróról beszélünk?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 13:47:40

@Quas!: "Az új blokkokkal szemben követelmény, hogy ne csak orosz üzemanyagot lehessen bele tenni. "

Viszont minden javítást, fejlesztést és karbantartást csak az oroszok végezhetnek. Végtelenül ki leszünk szolgáltatva Magyarország legnagyobb ellenségének.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 13:49:11

@molnibalage: "Ez aztán érvekkel vastagon alátámasztott kijelentés volt..."

Pont annyira volt személyeskedő, mint a tied. Nem kéne ezért sírnod. :))

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.02. 13:49:48

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: A legelemibb modell azt hozza ki, hogy támogatott áramár és kötelezőp átvétel mellett, ha nem kamatmentes hitelből épül egy szélkerék és 0 pénz a fenttartása, akkor kb. 12-13 év alatt térül meg itthon a világ legolcsóbb szélkerék árával számolva és mindent felfelé kerekítva hurráoptimistán.

A rideg valóság meg 17-18 év vagy még több mikor a tervezett élettartam 20-25 év.

Olvasgass.
www.mediafire.com/file/m4p26vwpjcbdn2a/link.txt

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 13:51:59

@molnibalage: Legyen 17-18 év, ahogy akarod. Az atomerőmű meg sohase térül meg.

Számolj! :))

GyMasa 2017.05.02. 13:57:00

@molnibalage:
...A legelemibb modell azt hozza ki, hogy támogatott áramár és kötelezőp átvétel mellett...
Es, az a modell figyelembe veszi a napelemek es szelkerekek 23%-os rendelkezesre allasat is?
Hiszen, csak ez az egy teny 4,5x-ösere emeli a napelemek koltseget.
Ugyanis 2400MWp Paks2 atommal =/= 2400MWp napelemmel.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.02. 14:03:03

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: És ezt a faszságot hogyan sikerült megülni? Paks I. jelenleg 11,5 HUF-ért adja fel az 1 kWh áramot, te a végén fizetsz érte 38-at. Az ipari nagyfogyasztó kevesebbet. A kettő között van rendszerhasználati díj, ÁFA és egybeket, de ebből és a Paksi adózott eredményből kiszámolható/becsülghető a kWh-i profim, ami 10-12 HUF/kWh. Ebből az jön ki, hog 0.95-ös rendelkezésre állással és a rezsicsökkentéses (humbug, fenntarthatatlan) árral is 28 év alatt a kamatos kamatot kitermeli... Számold ki. Négy alapművelet...

A szélerőmű kiszámolása HF. 1600 USD/kWe telepítési ár és 30 Ft feletti átvételi ár van a termelőtől.

2017.05.02. 14:04:45

@CoolKoon: "Redox flow akkumulátorokat igen, de az egy egészen más tészta."
A németeknek szóltál, a Pellworm szigeteki projectet csak kizárólag erre alapozva valósítság meg? Ja... igaz, be is fürödtek, a tervezettnél jóval nagyobbra lett volna szükség...(bár már így is irreálisan drága volt. 1177 lakost, aki zömében idős ember, nyilván nem kiugró fogyasztással és nem túl követhetetlen dinamikával.. éves háromszoros többlettermelésre tervezve sem tudták ellátni őket..szoftver- és adatértékelés fejlesztésébe az Aacheni Egyetemet és a Fraunhofer-Intézetet is bevonták.

Persze, a növényzet hozzászokott a megemelkedett sugárzási szinthez, de attól még az a terület nem lesz hirtelen lakható az emberek számára is. Laknak és laktak is emberek, élnek és éltek ott állatok, rovarok, minden...

Most nézem, hogy az előbb nem küldtem el...
A többire is válaszolok, most kicsit mással kell foglalkoznom (Magyarországnak gyakorlatilag nincs semmi aját energiaforrása, se gáz, se szén (ami van, az el fog fogyni és előbb utóbb jól büntetni is fognak a CO2 miatt ) A szél fúj, de nem mindig, a Nap süt, de csak nappal... elmész te a búsba az idióta trollkodásoddal. Tudsz tárolni energiát rendszerszinten? Nem . Szóval szórakozz mással.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 14:06:56

@GyMasa: Németországban tíz évi 65 EUR/MWh átvételi árért cserébe vállalják a befektetők önerőnből, minden más támogatás nélkül naperőművek építését. Megéri nekik, nem kell számolgatnod.

"Ugyanis 2400MWp Paks2 atommal =/= 2400MWp napelemmel."

Igen, az atomerőmű nem tudja csökkenteni hajnalban a teljesítményét, mikor nem kell senkinek az áram, és nem tudja nappal növelni, mikor arra szükség van. De szereped szerint neked védeni kellene az atomenergiát, figyelj jobban!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 14:11:27

@molnibalage: "Paks I. jelenleg 11,5 HUF-ért adja fel az 1 kWh áramot"

Paks1-et Paks2-vel öszekeverni súlyos korlátoltságra utal.

"A szélerőmű kiszámolása "

Nem kell számolgatnod, van adatom a drágább naperőműre: Németországban tíz évi 65 EUR/MWh átvételi árért cserébe vállalják a befektetők hogy önerőnből, minden más támogatás nélkül naperőművek építését. És ennél rohamosan olcsóbb lesz, két éve még 92 Euró volt.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.02. 14:18:49

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: A zöld adó áram értéke magasabb ennél a német áram árában. Jó lenne megmagyarázni azt is, hogy a német ram ára mitől nőtt 1995 óta a háromszorosára és miért mutat 1:1 korrelációt a zöld erőművek erőltetésével...

media.licdn.com/mpr/mpr/p/4/005/04e/132/226d043.jpg

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 14:24:46

@molnibalage: Tekergetheted, csavargathatod, vergődhetsz, az atom több, mint 65 Euró, és folyamatosan nő, a nap kevesebb, mint 65, és folyamatosan csökken. :))

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.02. 14:30:02

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: A 65 EUR/MWh jelenlegi árfolyamon 20 Ft/kWh felett van... Paks I. cirka feleennyiért termel...

Apró hiba, hogy azonos éves megtermelt áramhoz (elhanyagolva minden mást) 4-10-szer több szélkereket-naperőművet kell letenni, tehát már a telepítési ára többe kerül ezeknek a szaroknak, nemhogy a 25 vs 60 éves (ami valójában 100 is lehet, lásd első gen. erőművek 25-30 --> 50) éves üzemidőt nézve.

Oda se neki..

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 14:34:59

@molnibalage: Már megállapodtunk abban, hogy ugyanannyi áram áráért gazdaságosabb megújulót telepíteni, mint atomot. Túl nehéz ez neked, nem kéne újra és újra ezen vergődnöd. :))

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.02. 14:39:52

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ki és hol? A számok azt mutatják, hogy nettó hazugaság és zöldpropaganda amit tolsz...

2017.05.02. 14:41:50

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Ebben az árban benne van a megújulókhoz szükséges backup is, vagy kicsire nem adunk??? Mekkora névleges kapacitást kell beépítened, hogy összességében le tudd fedni az adott rendszer igényeit? Háromszoros? Négyszeres?? Tekintve, hogy nem elég, ha világos van, hanem kell egy jókora besugárzási intenzitás a névleges teljesítmény leadásához...
Az atomerőmű teljesítményét nem tudod szabályozni, a naperőművé és a szélé ugyanígy nem szabályozható, cserébe még nem is tervezhető. A fogyasztás pedig nem csak lakossági, kakassal kelünk, tyúkokkal fekszünk karakterisztikájú, hanem ennél átlagosan kétszer-háromszor nagyobb ipari fogyasztást is jelent. Nem a napjáráshoz igazodóan...
A szélerőművek és a naperőművek megtérülési idejét a hasadra ütve adtad meg, vagy van mögötte valami egzakt is? Mennyi az élettartamuk? Az atomerőmű kb. az élettartama 40-50%-ában már nyereséget termel.. nem rosszabb arány, mint a 25-30 évig optimálisan kihasznált megújuló erőművek. Nálunk az optimálistól milyen messze van ez a paraméter. Ne gyere a németek áraival, mert ott mondjuk az idő 60%-ában fut a generátor, nálunk meg 15% ez a mérőszám.
Ha majd tízszeres áron kapod az energiát és bizonytalanul, akkor ne panaszkodj. Költözz Pellwormra, igaz, ők köszönik, de nem kérnek a nagyszerű ötleteidből. A nagy kísérletet tavaly sikertelenül zárták le.

2017.05.02. 14:44:39

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Agyas... olyan nincs, hogy csak megújuló. Ugyanannyi gáz/szén vagy kétszer annyi vízerőmű KELL. Nem tudsz tárolni. Kurva drágán, addig amíg elegendő akkumulátort tudsz építeni...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 14:47:29

@Dorottya Veres: "Agyas... olyan nincs, hogy csak atom.. Ugyanannyi gáz/szén vagy kétszer annyi vízerőmű KELL. "

Inkább a kétszerese, bármiből. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 14:49:02

@Dorottya Veres: "Az atomerőmű teljesítményét nem tudod szabályozni, a naperőművé és a szélé ugyanígy nem szabályozható, cserébe még nem is tervezhető."

Cserébe ingyér süt a nap és a szél.

Nah, elérted a legalját. De ne szomorkodj, innen már csak fölfelé tudsz vergődni. :))

CoolKoon 2017.05.02. 14:52:01

@molnibalage: Igen. Mint ahogy az is, hogy "...annyiara ostoba a témában. Ahogy ön is...".

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 14:55:10

@Dorottya Veres: "Az atomerőmű kb. az élettartama 40-50%-ában már nyereséget termel."

A sok hazugságod közül ez a legszánalmasabb. Vagy pénzért hazudozol, vagy tényleg ilyen ostoba vagy. :))

2017.05.02. 14:58:29

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Az atom mellé nem kell backup, az alapból megy. A maradék (a völgyidőszaki és csúcsideji fogyasztás különbsége) fedhető le megújulóval (annál azért némileg kevesebb..) plusz ezen ~30 max 40 %-nyi megújulóval párhuzamosan kell a 100%-os backup. A megújulós beruházó megépíti támogatással, persze, a kis erőműveit, a többiek meg építsenek alaperőművet és backupot a szarjai mellé. Ügyes. plusz... akkor is 10 év alatti megtérülést akar, ha csak az idő 15-20%-ában fú a szél és 30%-ában süt a Nap kellő intenzitással. A többiek meg álljanak haptákban a gázerőmű potméterét csavargatni...
Azony vinnyogsz, hogy az atommal függővé válunk az oroszoktól... aha.. külföldről venni 30-40 százaléknyi energiát az nem függőség, ugye? Mert te erre építesz... termelünk, ha meg nem, akkor veszünk. ha mindenki így fog gondolkodni a környező országokban, akkor lesz csak baj és akkor lesz csak igazán drága alternatívát keresni és építeni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 14:58:53

@molnibalage: Az megvan, hogy Paks1-et Paks2-vel öszekeverni súlyos korlátoltságra utal??? :))

2017.05.02. 14:59:50

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Nagyon elmentél suttyó paraszt irányba, részemről a kommunikációt veled befejeztem.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 15:01:32

@Dorottya Veres: "Az atom mellé nem kell backup, az alapból megy. A maradék (a völgyidőszaki és csúcsideji fogyasztás különbsége) fedhető le megújulóval "

SEMMIT nem értesz hozzá.

Megújulók mellé gyorsan indítható, leállítható gázerúművek kellenek, erre az atomerőmű TELJESEN alkalmatlan.

De ezt már mondtam, csak trollkodsz.

2017.05.02. 15:02:36

@molnibalage: Feltűnt, hogy soha semmi forrást nem mutatott? Amikor meg kiderült, hogy védhetetlen amit állít, akkor belecsimpaszkodott valami újba, hátha az beválik. Ja... mégis... Vujity Trvtko... majd elfelejtettem.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 15:03:13

@Dorottya Veres: "Nagyon elmentél suttyó paraszt irányba"

De még nem értelek utol? :))

Szar ügy, ha visszakapod a pofádba a saját fekáliádat. :))

2017.05.02. 15:03:34

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Te kretén... hol állítottam én azt, amit te cáfolsz???
Olvass, értelmezz, ne légy funkcionális analfabéta.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 15:06:07

@Dorottya Veres: "Te kretén... hol állítottam én azt, amit te cáfolsz???"

Eggyel feljebb. Tudom, hogy egy kreténnek ez nehéz, ezért be is idéztelek. Hú... ennyi tellik már csak? :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 15:07:56

Elértünk oda, hogy a fideSSfassziopók a feketére fehéret mondanak, és fehérre feketét. Elfogyott minden muníció, csak ismétlés és személyeskedés van.

Kéne Kubatovtől friss trollhúst kérni. :))

2017.05.02. 15:08:44

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Hazudsz.
"Az atom mellé nem kell backup, az alapból megy. A maradék (a völgyidőszaki és csúcsideji fogyasztás különbsége) fedhető le megújulóval (annál azért némileg kevesebb..) plusz ezen ~30 max 40 %-nyi megújulóval párhuzamosan kell a 100%-os backup. "
Ebből hol jön az, hogy az atom lenne a backup???

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 15:11:06

@Dorottya Veres: Ezt a fasságot mondtad, kersd vissza, Ctrl-F: "Az atom mellé nem kell backup, az alapból megy. A maradék (a völgyidőszaki és csúcsideji fogyasztás különbsége) fedhető le megújulóval"

CoolKoon 2017.05.02. 15:14:19

@Dorottya Veres: "A németeknek szóltál, a Pellworm szigeteki projectet csak kizárólag erre alapozva valósítság meg?" - Most hogy jön ide egy kísérleti projekt, aminek (sok egyéb más mellett) gondolom pont az volt az egyik célja, hogy a lítium-ionos akkumulátorok teherbírását is kipróbálják rajta? Egyébként -micsoda véletlen- ők is kb. háromszor annyi redox-flow akkumulátornyi kapacitást tettek oda, mint lítium-ionosat. Na vajon miért...

"Laknak és laktak is emberek, élnek és éltek ott állatok, rovarok, minden..." - Igen. Pár öregembert és öregasszonyt visszaengedtek a zónán belüli szülőfalujukba. De igen, az ukrán hatóságoknak ebben tanácsokat nyújtó tudósok meg szakemberek is biztos mind hülyék, és a rák kialakulásának megemelkedett valószínűsége biztos csak jelentéktelen kis apróság....

"Magyarországnak gyakorlatilag nincs semmi aját energiaforrása, se gáz, se szén" - És miért nem jó a bioetanol meg a biodízel? Mert nem tudnánk belőle eleget termelni? És akkor inkább lógjunk továbbra is a lehető legjobban az orosz medve csecsén?

"A szél fúj, de nem mindig, a Nap süt, de csak nappal... elmész te a búsba az idióta trollkodásoddal." - Mi van?! Hol írtam én olyat, hogy "100% napelem+szélkerék foverör"?!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 15:16:46

@CoolKoon: Ezt "a nap éjjel nem süt" fasságot időnként elsüti, hátha egyszer bejön. :))

2017.05.02. 15:18:54

Akit érdekel, bogarásszon...
www.mavir.hu/web/mavir/szeltermeles itt van az aktuális széltermelés
Itt meg minden, amiről beszélgetünk... www.mavir.hu/web/mavir/adatpublikacio

CoolKoon 2017.05.02. 15:22:45

@Quas!: "Az új blokkokkal szemben követelmény, hogy ne csak orosz üzemanyagot lehessen bele tenni." - Ennek műszaki akadálya természetesen sose volt. Az ördög a megkötött szerződésben lakozik (amiben Mo. feltételezhetően vállalta, hogy a ruszki reaktorhoz csak és kizárólag ruszki fűtőelemeket fog vásárolni egészen addig, amíg a reaktort végleg le nem állítják). Kicsit olyan ez, mint a génmódosított cuccok: a legnagyobb baj nem a termények biztonságosságával van (mint ahogy azt a GMO-val riogató sötétzöldek állítják), hanem az ezt körülölelő jogi szörnyszülöttel, ami gyakorlatilag a teljes mezőgazdaságot kiszolgáltatná egy végtelenül gátlástalan (és aljas) multi (jobb esetben néhány multi) kénye-kedvének.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 15:23:40

@Dorottya Veres: Nincs széltermelés, mert a csúti geci betiltotta? Milyen érdekes! :))

Quas! 2017.05.02. 15:24:00

@CoolKoon: ez most komoly??? Energiafű meg társai hahahahaha

CoolKoon 2017.05.02. 15:25:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: De nem is értem, hogy miért nekem írta. Mintha meg lenne győződve arról, hogy én valamiféle elborult agyú zöldhippi vagyok, aki már az "atom" szó kiejtésétől is prüszköl. Mindezt azért, mert nem vagyok hajlandó az "atomenergia 10000000%-ig tiszta energia" című mantrát fújni. Az is egy ipari folyamat, és ugyanúgy vannak neki melléktermékei, mint bármilyen más ipari folyamatnak.

Quas! 2017.05.02. 15:26:37

@CoolKoon: pont azért bólintott rá az eu első körben mert beleírták a szerződésbe, hogy nem kizárólag a ruszkik szállíthatják a fűtőelemeket.

2017.05.02. 15:27:09

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Ebből továbbra sem következik az, hogy azt állítottam volna: az atom adná a backupot. Ha nem érted, reménytelen vagy. Vagy csak trollkodsz.
"Egyébként -micsoda véletlen- ők is kb. háromszor annyi redox-flow akkumulátornyi kapacitást tettek oda, mint lítium-ionosat. "
kettő az a három... de mindegy...
" És miért nem jó a bioetanol meg a biodízel? Mert nem tudnánk belőle eleget termelni? És akkor inkább lógjunk továbbra is a lehető legjobban az orosz medve csecsén?"
Azért nem jó, mert több energiát (és üzemanyagot) használsz fel a gyártásánál a teljes vertikumot nézve, mint amennyit az előállított termékből kinyerhetsz, plusz megdrágítja az élelmiszerek árát :)

"Mi van?! Hol írtam én olyat, hogy "100% napelem+szélkerék foverör" nem, ezt tényleg nem írtad, csak azt nem írtad le, hogy a kiváltásukat miből képzeled el megvalósítani? Mert minél nagyobb hányadban akarod kiváltani,annál nagyobb backup kell , de addig soha nem mehetsz el, hogy a minmum fogyasztást ne atomerőművel fedezd. Az a lehető leggazdaságosabb és legüzembiztosabb. A többi CO2-t termel, amikor csak elindítod..Ez addig marad így, amíg nem tudsz megfizethető fajlagos költségen tárolni .

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 15:27:40

@CoolKoon: A génmódosítottal az a legnagyobb baj, hogy új pusztító fajokat hozhatnak létre. Lásd pl. gyilkos méhek, parlagfű, stb.

"Szinte nincs egy talpalatnyi hely sem Ausztráliában, ahol ne élnének elvadult macskák, amelyek már több őshonos emlősállat kihalásáért felelősek "

hvg.hu/vilag/20170105_Elvadult_macskak_irtjak_az_oshonos_allatvilagot_Ausztraliaban

CoolKoon 2017.05.02. 15:28:33

@Quas!: "Energiafű" - Ne keverd azzal, amit szívni szoktál....én konkrétan olyanról is tudok, hogy egy egész (volt) TSZ a maguk által megtermelt biodízelre megy. De ha csak ilyen baromságokkal tudsz jönni, akkor fölösleges is beszélnünk róla....

2017.05.02. 15:29:30

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nem tiltotta be, és nem a mennyiség az érdekes, hanem az, hogy mennyire ingadozó, mennyire kiszámíthatatlan. A csúti geci, hogy a te kifinomult szóhasználatoddal éljek, csak az észnélküli új beruházásokra mondott nemet. A régiek maradtak és mennek... már amikor fúj a szél.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 15:30:05

@Dorottya Veres: "azt állítottam volna"

Fasságot állítottál: "Az atom mellé nem kell backup, az alapból megy. A maradék (a völgyidőszaki és csúcsideji fogyasztás különbsége) fedhető le megújulóval" Innen már nem tudsz kifarolni. :))

Meg vagy még féltucat más fasságot. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 15:32:04

@Dorottya Veres: "Nem tiltotta be"

Csak a legelvakultabb fideszesek mondanak ekkora hazugságot. A geci oroszbérenc gazdád településektől 12 kilométerre betiltotta. MINDENHOL BETILTOTTA!!!!!

2017.05.02. 15:32:12

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Nem, nem ez a baj... a természet is folyamtosan génmódosít, keresztez, mutál. csak azért nem szed jogdíjat, mint a Monsanto... amit odáig igyekeznek kiterjeszteni, hogy amennyiben a te normál gabonádban felfedezik a saját szabadalmaztatott génmintájukat, akkor bevasalják a jogdíjat. A többi talán kockázati tényező, ez hosszú távon gazdasági katasztrófává érhet.

CoolKoon 2017.05.02. 15:32:48

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Lásd pl. gyilkos méhek" - Érdekes, én mindig azt hallom, hogy az egész világon sírnak a méhészek, hogy pusztulnak a méhek. Akkor most hogy is van ez?

"parlagfű" - He? Azt azért nem veszem be, hogy az is génmódosítás következménye.....

"Szinte nincs egy talpalatnyi hely sem Ausztráliában, ahol ne élnének elvadult macskák" - Ausztráliába eredetileg a nyulat is azért vitték be, hogy legyen mire vadászni. Aztán (természetes ellenség nélkül) szaporodtak mint a nyulak, és azóta a legborzasztóbb kártevők közé tartozik, amit irtani kell.

Valahogy nem értem, hogy miről akart szólni a válaszod...

2017.05.02. 15:33:15

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Te nyomorult... az újakat , de régi megy, te meg azon kattogtál, hogy magát a szélenergia termelését tiltotta be. Érzed a különbséget??? (Dehogy...)

CoolKoon 2017.05.02. 15:33:53

@Dorottya Veres: "csak azért nem szed jogdíjat, mint a Monsanto... amit odáig igyekeznek kiterjeszteni, hogy amennyiben a te normál gabonádban felfedezik a saját szabadalmaztatott génmintájukat, akkor bevasalják a jogdíjat" - Pontosan. Ez a génmódosított terményekkel a nagyon nagy baj. Amerikában pontosan ezt is csinálják amúgy.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 15:35:20

@Dorottya Veres: "Te nyomorult... az újakat , de régi megy"

Szánalmas hazudozó faszfej, ez pont olyan odas fideSSfasszopó hazugság, minthogy nem tiltotta be a CEU-t.

Persze, működhet, csak új hallgatókat nem vehet fel. :))

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.02. 15:37:36

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ó persze, és aki nincs veled az ellened van...
A gyönyörűszép az, hogy műszaki alapon nem érveltél eddig...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 15:37:53

@CoolKoon: ""parlagfű" - He? Azt azért nem veszem be, hogy az is génmódosítás következménye....."

Nem, de egy invazív növény, ami hatalmas károkat okoz, és nem tudunk tőle megszabadulni. Csak idő kérdése, hogy génmódosítással előállítsanak valami hasonló, és rászabadítsák a Földre. Sok példa van, párat mutattam.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 15:42:00

@molnibalage: "aki nincs veled"

Kényszeres szervilis hazudozó fideszes faszfejek biztos nem.

"műszaki alapon"

Minden fasságodat megcáfoltam. Elsősorban gazdasági alapon. Műszaki baromságokat is mondtál?

CoolKoon 2017.05.02. 15:45:29

@Dorottya Veres: "kettő az a három... de mindegy..." - Ehm: "a lithium-ion battery with 560 kWh storage capacity and a redox flow battery with 1.6 MWh storage capacity were installed" (www.sunwindenergy.com/photovoltaics/germanys-first-large-scale-photovoltaic-plant-refurbished). 1600/560=2,857~=3

"Azért nem jó, mert több energiát (és üzemanyagot) használsz fel a gyártásánál a teljes vertikumot nézve, mint amennyit az előállított termékből kinyerhetsz," - Nos, én úgy tudom, hogy a biodízel rögtön sajtolás és szűrés (esetleg némi vízmentesítés) után már szinte a módosítatlan dízelmotoros járművekbe is beletölthető. A bioetanolról még csak-csak elhinném ezt, ha nem tudnám, hogy a kőolajat is le kell párolni (ami egy meglehetősen macerás eljárás, amennyi frakció van benne). A (ki)termelési költségeket sajnos nem tudom összehasonlítani, de kétlem, hogy lényegesen magasabbak lennének a kőolajénál.

"plusz megdrágítja az élelmiszerek árát :)" - Elvileg erre találták ki a kvótákat.

"nem, ezt tényleg nem írtad, csak azt nem írtad le, hogy a kiváltásukat miből képzeled el megvalósítani?" - Minek a kiváltására?! Az atomnak? És mégis hol írtam én olyat, hogy ki kell váltani az atomot?!

"Mert minél nagyobb hányadban akarod kiváltani,annál nagyobb backup kell , de addig soha nem mehetsz el, hogy a minmum fogyasztást ne atomerőművel fedezd." - Ez nem igaz! Az egyetemen a tanáraim erről teljesen mást mondtak!!! (igen, ez is irónia volt)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 15:45:33

@Dorottya Veres: "a természet is folyamtosan génmódosít, keresztez, mutál."

Apró lépésekkel, rengeteg teszteléssel. A GMO egész más, létrehoznak valami teljesen újat, de nem értik az alapvető folyamatokat.

Quas! 2017.05.02. 15:47:47

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: mit nevezünk génmódosításnak? A gyilkos méhek egyszerű keresztezésből jöttek létre, a többi pedig véletlen-szándékos betelepítés következménye. A keresztezést illetve a jobb minőség előállítása szelektálással, már évezredek óta működik, csak a legsötétebb zöldek nevezik ezt génsebészetnek.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 15:48:35

@Dorottya Veres: "megdrágítja az élelmiszerek árát"

Ez nagyon nagy baj egy nettó mezőgazdasági exportőrnek, mint Magyarország?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 15:49:39

@Quas!: "A keresztezést illetve a jobb minőség előállítása szelektálással, már évezredek óta működik, csak a legsötétebb zöldek nevezik ezt génsebészetnek."

Igen.

És mi a mondanivalód?

CoolKoon 2017.05.02. 15:52:43

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Csak idő kérdése, hogy génmódosítással előállítsanak valami hasonló, és rászabadítsák a Földre." - Attól tartok, ki kell, hogy ábrándítsalak. A biológiában sincs ingyenebéd: a haszonnövény pont attól haszonnövény, hogy a NEKÜNK hasznos tulajdonságai lettek kihangsúlyozva (sokszor több évezredes nemesítés által), mégpedig az alkalmazkodókészségért felelős tulajdonságok rovására. Csak egy példa: próbáltál már őszibarackot termeszteni/nevelni? Mert én igen. Finom gyümölcs, de egyben a túlnemesítés iskolapéldája is, mind fizikai, mind pedig biológiai ellenállóképesség szempontjából. Ezt az összefüggést pedig génmódosítással egyszerűen nem tudod kiküszöbölni, bármennyire is szeretnéd. Arról nem is beszélve, hogy tudtommal csak kukoricából, szójából, lenből és talán repcéből vannak génmódosított fajták.

CoolKoon 2017.05.02. 15:55:31

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A GMO egész más, létrehoznak valami teljesen újat, de nem értik az alapvető folyamatokat. " - A GMO elsősorban annyiban más, hogy azt a több apró lépést egyszerre tudják elvégezni. De ettől még az alapelv ugyanaz: a számunkra előnyös tulajdonságok kihangsúlyozása.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 15:56:58

@CoolKoon: "a NEKÜNK hasznos tulajdonságai lettek kihangsúlyozva (sokszor több évezredes nemesítés által), mégpedig az alkalmazkodókészségért felelős tulajdonságok rovására."

Igen. A GMO hamis ígérete pont az "ingyenebéd", hogy csak hasznos tulajdonságok lesznek. Belebarmolnak mélyebb megértés nélkül, mint a fideszkormány az energiapolitikába, nem látják, nem láthatják a következményeket.

CoolKoon 2017.05.02. 15:57:29

@Quas!: Ezt mondjuk nem tudtam. De ha az EU nem ugrált volna, simán bennehagyták volna ezt is azok a rohadékok...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 15:58:15

@CoolKoon: "A GMO elsősorban annyiban más, hogy azt a több apró lépést egyszerre tudják elvégezni."

Igen, ez a gátlástalan GMO lobbisták leggyakoribb hazugsága.

CoolKoon 2017.05.02. 16:01:16

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Még egyszer mondom: ingyenebéd nincs. Se génmódosítással, se anélkül. Ez már csak a gének azon tulajdonságából is ered, hogy gyakorlatilag sose szabályoznak kizárólag egy dolgot. Ezt amúgy természetesen a Monsanto-szerű rohadékok is tudják, ezért szoktak simán hazudni a vetőmagjaik megbízhatóságáról és főleg a várható hozamáról.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 16:02:22

@Quas!: "mindenkinél jobban látod"

A személyeskedő fideszeseknél mindenképp jobban. Nem egy kihívás. :))

CoolKoon 2017.05.02. 16:03:43

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Igen, ez a gátlástalan GMO lobbisták leggyakoribb hazugsága. " - Szerintem ezt most hagyjuk abba. Nincs kedvem olyannal vitázni, aki cinikus ideológusok borgőzös szlogenjeivel akarja megindokolni nekem, hogy valami miért jó vagy miért rossz.

Quas! 2017.05.02. 16:05:21

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: akkor megint győztek az észérveid. LE AZ ATOMMAL, ÍRTSUNK KI MINDEN ATOMOT A FÖLDÖN!!!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 16:05:46

@CoolKoon: Legalább százezer éve háziasítjuk az állatokat, növényeket. Mélyebb megértés nélkül is rengeteg tapasztalatot szereztünk. A géneket meg tudjuk változtatni szinte tetszés szerint, de nem értjük a működésüket. Borzasztó felelőtlenség lenne a csak a saját hasznukat néző tőkéseket szabadon ráereszteni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 16:06:40

@Quas!: "LE AZ ATOMMAL, ÍRTSUNK KI MINDEN ATOMOT A FÖLDÖN!!!"

Az atomipar magától is haldoklik. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 16:09:02

@CoolKoon: "cinikus ideológusok borgőzös szlogenjeivel akarja megindokolni "

Pont te csináltad. :))

CoolKoon 2017.05.02. 16:10:44

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ó, igazán? Pedig ez történt a kutyákkal is a 19. században: az unatkozó arisztokraták mind abban versenyeztek egymással, hogy melyiknek sikerül extravagánsabb és érdekesebb kutyafajtát kitenyésztenie. Szerintem nagy bajt ezzel nem csináltak, de te mintha még mindig nem értenéd, hogy mocskos állat lemez- és filmstúdiók "üzleti" modelljének a mezőgazdaságra való kiterjesztése az, ami miatt a génmódosítás igazán veszélyes. Ez a legfontosabb szempont, ami miatt sok helyen még mindig nem kérnek a GMO-kból. A körülötte keringő agyatlan összeesküvés-elméletek igazából csak porhintés.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 16:20:20

@CoolKoon: "ami miatt sok helyen még mindig nem kérnek a GMO-kból"

Igen, nem a valódi veszély miatt idegenkednek a GMO-tól. De addig jó nekünk, míg bármi miatt is nemet mondanak.

2017.05.02. 16:34:28

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Ez nem igaz! Az egyetemen a tanáraim erről teljesen mást mondtak!!! (igen, ez is irónia volt)"
Aztán mit mondtak? Nincs univerzális, a Föld minden pontján egyaránt alkalmazható megoldás. Engem nem érdekel a Mohave sivatag vagy az Izlandi lehetőség, sem a svéd vízenergiában rejlő lehetőségek.

"A GMO egész más, létrehoznak valami teljesen újat, de nem értik az alapvető folyamatokat."

Ez sem igaz...max te nem érted. Egy ilyen beavatkozáshoz tökéletes ismeretek kellenek az adott növény és adott rovar és baktérium genetikai térképére vonatkozóan. 'Rovarálló' kukorica és egyéb haszonnövények. Tudják pontosan, melyik gént és hová kell bemontírozni, hogy a megfeellő toxint termelje. csak az baj, hogy általában a fő károsítót célozzák meg, nem az összeset és a kártevő is mutálódik :) Vagy éppen blokkolnak bizonyos géneket (csökkentett keményítő tartalmú kukorica) Az nem zavar, ugye, hogy gyógyszereket is előállítanak génmanipulált baktériumokkal és nem is kis mennyiségben. Utóbbiaknál megoldható hogy ne következzen be ellenőrizetlen (nemkívánatos) géntranszport, a szántóföldi kulturáknál nem igazán..és lassan azt vesszük észre, hogy mindenki a Monsantonak fizet.

"Nos, én úgy tudom, hogy a biodízel rögtön sajtolás és szűrés (esetleg némi vízmentesítés) után már szinte a módosítatlan dízelmotoros járművekbe is beletölthető."

Ja... a növény meg megterem magától, monokulturában, szántóföld igénybevétele nélkül...majd pedig a szél behordja a sajtolóba.

"Ez nagyon nagy baj egy nettó mezőgazdasági exportőrnek, mint Magyarország?" Nem, egyáltalán nem... addig amíg minden gazda el nem kezd bio üzemanyaghoz alapanyagot termelni, mert az éri meg neki jobban.

"a lithium-ion battery with 560 kWh storage capacity and a redox flow battery with 1.6 MWh storage capacity were installed" Én mondjuk a redox flow-ra csak 1200MWh-t olvastam, de mondjuk akkor te nyertél...
Ezen kapacitás évi fenntartási/kezelési költsége 248millió forinta rúg...

2017.05.02. 16:37:22

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Már megint jössz a rögeszméddel...ezt kb ötször cáfoltuk, de ne is zavartasd magad... 2050.-ig százas nagyságrendben terveznek reaktorokat üzembe állítani, még olyan országokban is tervezik a beruházást, ahol van nap és szél rogyásig...plusz gáz és olaj is :)

2017.05.02. 16:50:51

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Az elkövetkező években minden fogyasztót felokosítanak, fillérekbe kerülő csipekkel, tényleg nem lesz annyi a kőccség, hogy számítana. :))"

Azt érted, hogy mit is jelent a smart vételezés, és hogy mik is a korlátai??? Ugye nem, mert akkor nem állítanál olyan hülyeségeket, hogy ezzel számottevő fogyasztáscsökkentés lenne elérhető, de még az egyenletesség terén sem hozna túl sokat. Megnézem azt a fogyasztót, aki az aktuális energia-árakhoz igazítja a fogyasztását és a hűtőt akkor kapcsolja be, amikor éppen olcsó a villany és nem akkor amikor a termosztát szükségét érzi, vagy éppen akkor főz teát, amikor hajnal háromkor olcsó a villany, vagy majd akkor centrifugál, vagy mos.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.02. 16:57:15

@Dorottya Veres: Majd ez a zseni felkel hajnali 3-kor, mert akkor már lesz áram a netezéshez, mert a többiek alszanak...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 16:59:25

@Dorottya Veres: "Megnézem azt a fogyasztót, aki az aktuális energia-árakhoz igazítja a fogyasztását"

Ennyire hülye vagy, vagy ennyire hazug? Guglizz utána, ha csak tudatlan vagy. Az éjszakai áram környékén keresgéljél!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 17:00:56

@Dorottya Veres: "Tudják pontosan, melyik gént és hová kell bemontírozni, hogy a megfeellő toxint termelje."

Akkoor miért nincs a csirkének foga? :))

Quas! 2017.05.02. 17:04:52

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Hogy egy klasszikust idézzek: veled vitatkozni olyan mint sajtreszelővel rejszolni. Először kicsit szórakoztató, de inkább fájdalmas.

2017.05.02. 17:06:37

www.origo.hu/kornyezet/20140523-etanol-biodizel-kornyezetvedelem-eletciklus-uveghazgaz-kibocsatas-kell-e-nekunk-a-biouzemanyag.html

Vannak benne érdekes megállapítások, de az élelmiszerárakra gyakorolt hatását úgy nagyjából mindenki elég hátrányosnak tartja és az energiamérleg sem valami rózság, talán a CO2 kibocsátás némi csökkenése (nem teljes, közel sem) a motorikus felhasználás terén ami pozitívum... csak az a fránya éhenhalás, az ne lenne.

2017.05.02. 17:10:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Az mire is lenne jó??
(Az elírásokon való lovaglásod végképp szánalmas.)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 17:11:43

@Quas!: Ha fáj, hogy felkészületlen vagy, akkor olvass utána! Rengeteg közepes szintű tudás elérhető akár az interneten is.

Paks2: www.energiaklub.hu/

GMO témában sajnos nem tudok ennyire gazdag forrást adni.

Vigyázz, mert pont GMO és atomenergia témakörben rengeteg a dezinformáció!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 17:14:16

@Dorottya Veres: "Az elírásokon való lovaglásod "

Mire gondolsz? Kicsit túlfejlett az üldözési mániád. :))

A kérdést érted egyáltalán?

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.05.02. 17:15:15

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Magyarország legnagyobb ellensege a liberalizmus, meg a magadfajták

2017.05.02. 17:15:31

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Mármint a vezérelt áramra gondolsz? Hát... kösd rá a hűtődet. Azon fogyasztók kiszolgálására találták ki, amik rendelkeznek valamiféle (lényegében hő) tárolókapacitással. Egy mosógép nem ilyen. FElfűti a vizet, majd elveszik az áramot, egy óra múlva újra fel kell fűtse és ha mázlija van, még ki is moshat vele, de a vizet majd csak hajnalban fogja leszivattyúzni, centrifugálni meg ráér másnap délelőtt. A reggeli kávéd lehet, hogy már hajnal ketőkor lefő.. kurvára életszerű és energiatakarékos is egyben...

GyMasa 2017.05.02. 17:16:34

@Quas!:
@molnibalage:
@Dorottya Veres:
Emberek! Egészen pontosan erről beszéltem!
Teljesen felesleges a cicás csávóval szóba állni.

2017.05.02. 17:18:25

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Én írtam: "megfeellő toxint termelje."
Te válaszoltál:
"Akkoor miért.. "

Vagy amikor az angolna helyett "angona"-t írtam rögtön kijelentetted, te nem is tudod, mi ez... mindegy..

2017.05.02. 17:20:42

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Azért ehhez nagyon nagy mértékű cinizmus kellett, hogy legyen képed leírni ... az energiaklub, mint információ forrás...
Az új poszt is egy hányadék... a kétszázezer évig kikapcsolhatatlan erőmű...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 17:23:53

@Dorottya Veres: "Azon fogyasztók kiszolgálására találták ki, amik rendelkeznek valamiféle (lényegében hő) tárolókapacitással. "

Ügyi vagy! Most néztél utána, vagy hazudtál?

"Egy mosógép nem ilyen."

Márpedig az is jó példa. Este beteszem a ruhát, és ponnleszarom, hogy reggelig mikor mossa ki.

A hűtőgép is jó példa, mindegy, mikor hűt, ha megadott intervallumban tartja a belső hőmérsékletét. A fagyasztószekrény még jobb példa.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 17:28:02

@Dorottya Veres: Nah, a paranoiádat pihentesd. Képes vagy egy "o" betűből összeesküvéselméletet rittyenteni. Szánalom. :))

Szóval akkor (egy ó-val) miért nincs a csirkének foga? :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 17:31:33

@Dorottya Veres: ""angona"-t írtam rögtön kijelentetted"

Én tuti nem. Minden kijelentésed kb. ilyen szilárd alapokon áll. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 17:32:53

@GyMasa: Ne magadból indulj ki, nem mindenki olyan felkészületlen, mint te. :))

GyMasa 2017.05.02. 17:38:43

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Hát, arra az idiótizmusra, amit most produkálsz én már fel vagyok készülve.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 17:44:20

@GyMasa: Vehetnél példát Dorottyáról, kűzd, mint disznóa jégen, hogy hazugságokkal, terelésekkel fenntartsa a látszatot, mintha felérne egy minimális vitapartneri szintre. :))

2017.05.02. 17:47:37

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Márpedig az is jó példa. Este beteszem a ruhát, és ponnleszarom, hogy reggelig mikor mossa ki."

Az lehet, de ha közben kétszer kell felfűtse a vizet, mert közben kihűl, az miért is takarékos? nem véletlen, hogy a hőtárolós kályhán és a boyleren kívül úgy nagyjából más fogyasztót nem szokás vezérelt mérőre kötni.

"Szóval akkor (egy ó-val) miért nincs a csirkének foga? :))" Miért, kellene arra 4 hónapra amíg vágásérett nem lesz? Viszont vannak hús és vannak tojástermelésre szelektált hibridek... a megfelelő géneket rakják össze, csak kromoszóma szinten, in vitro és nem kell darabolni a dns-t , sokkal olcsóbb a megoldás természets úton, főleg, hogy nem különböző fajok között kell specifikus géntranszportot végezni.

BaitHrunner 2017.05.02. 17:48:32

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Tényleg csak kíváncsiságból... Le tudnád írni, hogy képzeled el a dolgot atomerőmű nélkül?
Elég annyi, hogy:
X% szél
X% nap
X% y
X% ...
Csak, hogy lássuk mennyire komolyan vehető a te verziód.

2017.05.02. 17:49:21

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Hazudnék? Aztán hol is van erre példa? Arrogáns bunkó vagy, nem lepne meg, ha te is az atomcsapda műhelyéhez tartoznál.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 17:57:35

@Dorottya Veres: "Hazudnék? Aztán hol is van erre példa?"

Megszámlálhatatlan. Ahol azt írtam, hogy vagy hazudsz, vagy csak annyira tudatlan vagy. (Innen eldönthetetlen.) Olvass vissza.

Ja, pl. a szélenergiáról nyilvánvalóan hazudtál.

2017.05.02. 18:01:01

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Megszámlálhatatlan??? Hazugságokat és terléseket írtál nem tévedéseket.
A szélenergia kapcsán hol a hazugság?

GyMasa 2017.05.02. 18:05:57

@Dorottya Veres:
...Hazudnék? Aztán hol is van erre példa? Arrogáns bunkó vagy, nem lepne meg, ha te is az atomcsapda műhelyéhez tartoznál...
Nem-nem, a cicás csávó független idióta.
A többivel egyetértek.
Ja, és egészen biztosan szórakozásból csinálja. Mondjuk, szerintem gyök-szánalmas, dehát ez van...
Az az egyetlen megoldás, ha nem álltok le vele - khm - vitatkozni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 18:06:10

@Dorottya Veres: "kétszer kell felfűtse a vizet,"

Okos fogyasztóról beszélek, nem olyan butáról, mint te. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 18:06:53

A töbi olvasónak: Az éjszakai áram az okos fogyasztóra emléákeztető, egy régóta működő, de elég primitív megvalósítás. Az áramszolgáltató hangfrekvenciás vezérléssel távolról, a központból kapcsolja be a fogyasztót, mondjuk egy bojlert, és azt garantálja, hogy napi 8 órában lesz bekapcsolva. Cserébe az elfogyasztott áramot olcsóbban adja a szolgáltató.

Az okos fogyasztó kicsit "okosabban" működhetne. Az áramszolgáltató megmondja, mikor mennyibe kerül az áram, és a fogyasztó (intelligens lakás, üzem) dönti el, milyen stratégiával igyekszik a fizetendő díjat minimalizálni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 18:09:19

@GyMasa: "szórakozásból csinálja"

Na, egyszer neked is lehet igazad. Téged a Kubatov fizet, hogy itt trollkodjál, én meg a magam szórakozására kommentelek. :))

"Az az egyetlen megoldás, ha nem álltok le vele - khm - vitatkozni. "

Ha nincs érved, akkor tényleg az egyetlen. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 18:10:30

@Dorottya Veres: "A szélenergia kapcsán hol a hazugság? "

Ahol mondtam, hogy hazudtál. Olvass vissza.

GyMasa 2017.05.02. 18:16:33

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Na, egyszer neked is lehet igazad. Téged a Kubatov fizet, hogy itt trollkodjál, én meg a magam szórakozására kommentelek. :))
Ezek azért elég erős szavak egy macskától.
AZ OK, ha te hobbiból vagy hülye, mert azzal nincsen semmi baj, hiszen aapvető emberi jog hülyének lenni.
Azonban rohadtul nem tudsz rólam semmit.
Pl. én aggódhatok amiatt is, hogy a most 70+ éves szüleimnek, ha megérik azt az időt, ne kelljen a napi áramszünetekkel, meg a 300HUF/kWh villanyárral szenvedniük.
Ja, és az a rész is megvan, ugyen hogy a többi közmű is igen erősen a villamosenergetikai ellátáson alapul?
Különben meg nyugodtan gondolj, ammit akarsz mert pont nem érdekel.
Részemről befejeztem.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 18:23:45

@GyMasa: "elég erős szavak egy macskától."

Kutya vagyok. Bár sokakat megtéveszt az avatarom. :))

en.wikipedia.org/wiki/On_the_Internet,_nobody_knows_you%27re_a_dog

"rohadtul nem tudsz rólam semmit."

Csak a szellemi képességeidről. Illetve képtelenségeidről. :))

"most 70+ éves szüleimnek, ha megérik azt az időt, ne kelljen a napi áramszünetekkel, meg a 300HUF/kWh villanyárral szenvedniük."

Szóval mégis a drága és megbízhatatlan Paks2 ellenzője vagy. Helyes! Elég sokáig tartott, mire meggyőzhettelek. :))

2017.05.02. 18:29:51

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Mégis, hogyan néz ki a te okos mosógéped? Hol árulják? A pökhendi bunkóságod és kinyilatkoztatásaid helyett kurvára jó lenne, ha az állításaid mögé néha tények is felsorakoznának...mit csinál, ha szolgáltató mégis kénytelen megvonni az áramot, mert hamarabb állt el a szél, vagy egy jókora zivatar állt be a napelemei fölé? Ugyan-ugyan...

"Az okos fogyasztó kicsit "okosabban" működhetne. Az áramszolgáltató megmondja, mikor mennyibe kerül az áram, és a fogyasztó (intelligens lakás, üzem) dönti el, milyen stratégiával igyekszik a fizetendő díjat minimalizálni."
Amennyiben az áramszolgáltató képes a széljárás és a felhőátvonulások pontos menetrendjének jóslására (a meteorológusok jelenleg nem...) akkor ez Magyarország adottságai mellett nem működik. A Pellworm sziget példája azt mutatja, hogy máshol sem :) Még rohadt drágán sem...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 18:40:14

@Dorottya Veres: "Mégis, hogyan néz ki a te okos mosógéped? Hol árulják?"

Most is meg lehetne csinálni egy hagyományos mosógép és egy Rasberry PI összeházasításával. De okos fogyasztóhoz okos mérőóra és a szolgáltató által adott információ is kell , hogy "okos" és hasznos döntést tudjon hozni. Nyugi, tele lesznek okos fogyasztókkal a boltok, mire valóban szükség lesz rájuk. Fontosabb, hogy mikor hoz a kormány okos energiastratégiát.

"szolgáltató mégis kénytelen megvonni az áramot"

Nem vonja meg az áramot. Ha kevesebb van, akkor drágábban adja.

"Amennyiben az áramszolgáltató képes a széljárás és a felhőátvonulások pontos menetrendjének jóslására"

A meteorológusok képesek az időjárás rövidtávú, elég pontos előrejelzésére. Így az áram árát néhány órával előre elég pontosan megbecsülheti a szolgáltató, az okos mosógép meg eldöntheti ez alapján, hogy érdemes-e a következő mosási ciklusnak nekimennie. Ugye nem olyan buta, hogy kétszer fűtsön fel, mint ahogy azt gondoltad.

2017.05.02. 18:41:11

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Az általad hivatkozott, az energiaklub által is szentesített tanulmány pont azt mutatja meg, hogy az összes többivel szemben az atomenergia az egyetlen, ami a beépített kapacitásának jó közelítéssel 100%-át képes konstans leadni, az atomenergiára építő szcenárió költségvonzata nem szignifikánsan magasabb, mint a "zöld" és O&M költségek terén is jobba teljesít..ehhh... ha közelebb lenne Budapesthez, irtózatos mennyiségű hőenergiát is lehetne hasznosítani.

GyMasa 2017.05.02. 18:41:50

@Dorottya Veres:
...hamarabb állt el a szél, vagy egy jókora zivatar állt be a napelemei fölé?.
Hát, még mindig nem érted?
Majd olcsón importálunk!
Kérlek, hanyagoljátok ezt az idiótát!

BaitHrunner 2017.05.02. 18:42:30

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
:)))
Ez komolytalan.
Elolvastad egyáltalán mit linkeltél?
Ne bohóckodj már...
Tehát mégegyszer: Hogy képzeled el az ország energiaellátását atom nélkül?
Nem kell a humbug, meg mindenféle feltételezés, hogy majd 40%-al csökken a felhasználás, meg hasonló baromságok, mert sci-fit bárki tud írni. Ne terelj, ne ködösíts, ne beszélj mellé. Konkrét számokat és technológiákat írj. Mit, milyen hányadban, a jelenlegi felhasználás mellett. A költségeket megsaccoljuk a jelenlegi ismereteink alapján, összevetjük Paks II-vel, utána lehet vitatkozni olyan dolgokról, hogy ellátásbiztonság, CO2 kibocsátás, meg hogy miért annyi az amennyi. Csak előtte várnék tőled valami konkrétumot, amit mondjuk ha előadnánk az iparnak, az nem kezd el fejvesztve menekülni innen.
Várok...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 18:44:46

@Dorottya Veres: "az atomenergiára építő szcenárió költségvonzata nem szignifikánsan magasabb"

Paks2 költségét alulbecsülték, a megójulókét túlbecsülték.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 18:47:21

@BaitHrunner: "Konkrét számokat és technológiákat írj."

Németországban tíz évi 65 EUR/MWh átvételi árért cserébe vállalják a befektetők hogy önerőnből, minden más támogatás nélkül naperőművek építését. És ennél rohamosan olcsóbb lesz, két éve még 92 Euró volt.

Pkas2 testvérek között is 65 Euróért termel, és ez folytonosan nő, a megújulók 65 Euró alatt, és folytonosan csökkennek.

2017.05.02. 18:48:53

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ha nem tud elegendő energiát termelni, akkor el fogja venni a villanyt, ahogy most is elveszi, mert csak arra vállal garanciát, hogy napi nyolc órát biztosít, de hogy milyen eloszlásban, arra nem.
A meteorológusuk képtelenek 10km-nél nagyobb pontossággal meghatározni egy zivatar/esőfelhő/felhőgomoly helyzetét. 100 méteren belül változik a megvilágítás és a szél esetében sem tökéletes a jóslás, még átlagszél terén sem.
Az okoskodó mérőid és fogyasztóid nagyon a jövő zenéje kategóriába tartoznak, egyelőre csúfos kudarc volt pedig csak nagyon kevés fogyasztót kellett egy 3 termelőből (4 a gyorssegély biztosító köldökzsinórral) álló szolgáltatói rendszerrel összehangolni.
Képzeld el ezt száz, többszáz kiserőmű esetében...a mavir meg szarjon sünt, igaz?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 18:50:41

@GyMasa: "hamarabb állt el a szél, vagy egy jókora zivatar állt be a napelemei fölé?."

Igen, egész Európában szélcsend lesz, meg egy EU méretű fekete felhő. :)) De ha ilyen lenne, akkor be lehet röffenteni a gázerőműveket. Paks2 mellé is kétszer annyi kapacitású fosszilis erőművek kellenek.

Szánalmas az erőlködésed. :))

2017.05.02. 18:54:32

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Logikus... tehát akkor az egész tanulmányt ennyire lehet komolyan venni? Vagy mazsolázgassuk ki a nekünk tetsző megállapításokat? Mindkét szcenárióhoz volt minimum és maximum becslés, és a különbségek nem 2-3%-ra rúgnak. Ennyire dilettáns lenne a számítási metodika és alkalmazója?
Paks II szükségessége mögött sok év tapasztalata és azokon alapuló számítások állnak, a megújulós rögeszme pedig mi lenne ha alapú feltételezések tömkelegére épül. Vannak az országnak széljárta területei, meg elég csendes vidékei is... a szélerőműveket viszont szét kellene pakolni aztán várni a jó szelet, kapitány. Ez nem tengerpart, hogy reggel egyik, este a másik irányba, de legtöbbször mozog a levegő (főleg nyáron).

GyMasa 2017.05.02. 18:54:36

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
szerintem ez félrement, de nem baj, erőlködj csak.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 18:56:06

@Dorottya Veres: "arra vállal garanciát, hogy napi nyolc órát biztosít, de hogy milyen eloszlásban, arra nem. "

Kevered az okos fogyasztót a vezérelt fogyasztóval.

"Az okoskodó mérőid és fogyasztóid nagyon a jövő zenéje kategóriába tartoznak"

Paks2 jobban. 20 év múlva termelne 60-80 évig.

Az okos fogyasztónak, mérőnek semmi technikai/technológiai akadálya nincs, csak akarat kérdése.

Megfigyelted, hogy most az először elfelejtettél személyeskedni? :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 18:57:13

@GyMasa: "ez félrement"

Ez IS. Mint minden más kommented. :))

2017.05.02. 18:58:58

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nem Paks II mellé, hanem ahhoz kapcsolódva, azt kiegészítendő de építhetünk kicsit nagyobb Paksot is , legfeljebb eladjuk a villanyt, mint a hülye franciák. A németek vevők mindenre.... ha megújulókból építesz rendszert, azokhoz is kell tartalék ... pont annyi, amennyi a megújuló, 'ha elfelejeted végre a hol inne, hol onnan veszünk villanyt ha kell' agymenésed. Milyen transzportrendszer kellene ahhoz? Milyen veszteségekkel és költséggel? Ki tartaná fenn? Ki fizetné? Haggyá má' ...

2017.05.02. 19:05:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Paks II nem azért a jövő zenéje, mert jövőre nem lehetne építeni, hanem azért, mert egyelőre még fut Paks I és majd leváltja, ha időszerű lesz.
Az okos fogyasztónak és mérőknek akadálya nincs... csak éppen bebizonyosodott, hogy gyakorlati haszna se nagyon... (mondjuk ez igazából akadály) Egy idealizált és erre kihegyezett projekt is zátonyra futott..
"Kevered az okos fogyasztót a vezérelt fogyasztóval."
A célja mindkettőnek azonos: a termelés és a fogyasztás szinkronba hozása. Az egyik körmönfontabb módon vesz rá, mondjuk 20-szoros tarifával veszi el a kedved a villany használattól, a másik egy kapcsolóval, ami a mavir szőrős mancsának befolyása alatt áll. Ha meg nincs input energia, akkor kurva drágán sincs. Először az ipar kap enni, utána a te okos mosógéped.

2017.05.02. 19:09:37

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Igen, egész Európában szélcsend lesz, meg egy EU méretű fekete felhő. :)) De ha ilyen lenne, akkor be lehet röffenteni a gázerőműveket. Paks2 mellé is kétszer annyi kapacitású fosszilis erőművek kellenek."
Azért néha, főleg télen, vannak elég rendes kitejedésű felhőrendszerek, néha elég sokig rostokolnak egy helyütt, némi szmoggal köddel borítva országnyi területeket... de hogy a nap rendszeresen elbúvik, az tuti. A gázerőmű fenntartása meg akkor is pénzt visz, amikor csak őrlángon megy, mert másként nem 10 perc elindítani. Ez lényegében a megújuló energiák árához számolandó tétel... úgy is annyira olcsó?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 19:21:03

@Dorottya Veres: "Vagy mazsolázgassuk ki a nekünk tetsző megállapításokat?"

Igen. Minden gondolatból magunkká tehetjük a hasznosakat.

"Paks II szükségessége mögött sok év tapasztalata és azokon alapuló számítások állnak"

:))

orbán: - El fog fogyni 2020-ban, de legkésőbb 2027-ben az EU-segély. Mit fogunk akkor ellopni?

lázár: - Hmm... eladhatnánk az országot az oroszoknak jópénzért.

orbán: - Oszt azt hogy?

lázár: - Hát építtethetnénk velük egy második Paksi atomerőművet aranyáron.

orbán: - De nincs rá pénzünk.

lázár: - Akkor kérünk kölcsön.

orbán: - Kitől? Most is 74% az államadósság, ki fog annyi kölcsönt adni, hogy 100% fölé vigyük?

lázár: - Hát maguktól az oroszoktól. Hiiiihihhhi!

orbán: - Ennek semmi értelme. Akkor ennyi erővel felépíthetnék maguknak.

lázár: - Csak 10 milliárd Euró kölcsönt kérünk, majd azt mondjuk a birka fidesz szavazóknak, hogy csak 12 milliárdba kerül, azok mindent bemondásra elhisznek. A többi szavazó meg nem számít. Elhallgatjuk a hálózatfejlesztési, biztonsági, duzzasztógáti, satöbbi költséget. Meg amit ellopunk, azt is. Hiiiihihhhi!

orbán: - De mi lesz, ha nem az oroszok nyernek a tenderen?

lázár: - Nem lesz tender. Kijelöljük az okoszokat, mondván, hogy másképp nem lesz az új paksi erőmű "kompatibilis" a régivel. Hiiiihihhhi!

orbán: - De akkor 150 EUR/MWh áron fog termelni az új erőmű!

lázár: - Majd azt mondjuk, hogy "csak" 65 Euró áron.

orbán: - De ki fog derülni előbb-utóbb.

lázár: - Majd 30 évre titkosítjuk, akkor már hol leszünk! Rég elévül a hazaárulásunk. Hiiiihihhhi!

orbán: - De a megújulók olcsóbban fognak termelni!

lázár: - Betiltjuk. Mondjuk településektől 12 kilométernél közelebb nem lehet új erőművet létesíteni.

orbán: - Dehát az valójában az egész ország!

lázár: - Pont ez a lényege a betiltásnak. Hiiiihihhhi!

orbán: - És a napelem?

lázár: - Hm... Az eleve drágább... Majd kivetünk rá "környezetvédelmi" adót. Hiiiihihhhi!

orbán: - Hú, te igazán nagy geci vagy!

lázár: - A legjobb iskolám volt, felségedtől tanultam!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 19:24:56

@Dorottya Veres: "Vannak az országnak széljárta területei, meg elég csendes vidékei is."

Igen. Ezért érdemes szeles helyekre tenni szélerőműveket, nem szélárnyékba.

Egy 2 GW-os szélerőmű Magyarországon 50 millió Ft áramot termel évente. (Támogatással 100 milliót.) A bekerülési költsége 400 millió.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 19:27:16

@Dorottya Veres: "Ez nem tengerpart"

Ezért érdemesebb külföldről venni az áramot, ahol 4-szer hatékonyabban termelik, sokkal megbízhatóbban, a szállítási költség meg kisebb 10%-nál.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 19:29:45

@Dorottya Veres: "ha megújulókból építesz rendszert, azokhoz is kell tartalék ... pont annyi, amennyi a megújuló"

Ez gyakori tévedés. De legyen, ahogy akarod. A magyar csúcsfogyasztás több, mint 3x Paks2, tehát Paks2 mellé pluszban KÉTSZER annyi fosszilis tartalék erőmű kell.

BaitHrunner 2017.05.02. 19:31:22

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Te most vagy nem érted mit akarok kérdezni, vagy nappal szeretnéd kiváltani Paks II-t. Nem tudom melyik a rosszabb...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 19:33:58

@Dorottya Veres: "egyelőre még fut Paks I és majd leváltja, ha időszerű lesz."

Tíz évvel hamarabb, minthogy időszerű lenne. :(

"Az okos fogyasztónak és mérőknek akadálya nincs... csak éppen bebizonyosodott, hogy gyakorlati haszna se nagyon."

Nem.

"Először az ipar kap enni, utána a te okos mosógéped. "

Ki mennyit akar fizetni. A (szabályozott) szabadpiac nagyon hatékony tud lenni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 19:37:17

@Dorottya Veres: "A gázerőmű fenntartása meg akkor is pénzt visz, amikor csak őrlángon megy, mert másként nem 10 perc elindítani."

Egy egész Európára kiterjedő szél- és napcsendet 10 percnél előrébb tudják jelezni.

Paks2-nél ugyanez a helyzet, csak 2-szer nagyobb kapacitást akarsz tartalékban tartani. Plusz az még előre se jósolható az okos fogyasztók hiánya miatt.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 19:42:56

@BaitHrunner: Nincs Paks2, nincs mit kiváltani.

Atomerőmű építésnél van olcsóbb alternatíva. Ha Paks2-re van pénz, akkor azokra mégannyira van.

Szél, nap, geotermikus, biomassza, energiatakarékosság, energiahatékonyság, okos fogyasztók, import, tartalék fosszilis... Nincs szükség többszörös áron atomerőműre.

Ne akarjon Magyarország energiatermelő nagyhatalom lenni, máshoz sokkal jobbak az adottságaink, sokkal okosabban el lehet költeni azt a pénzt.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 19:46:58

@Dorottya Veres: Zsinórban hatodik kommented, hogy nem hülyéztél le. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 19:51:13

Energiatakarlkossággal, az energiahatékonység növelésével töredék áron lehet az energiaéhséget csökkenteni, mint atomerőművel a termelést növelni.

Paks2 veszteséges befektetés. Az oktatásba fektetett pénz megtérülése messze a legjobb, minden létező tőzsdei befektetésnél több hasznot hoz. Jó minőségű gyerekanyaggal jól el vagyunk látva, atomtechnológiával alig. Akkor miért az oktatást rontjuk, és az atomra költünk???

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 20:10:22

@Quas!: Ha mindenki szembe megy veled az autópályán, nem biztos, hogy te mész jó irányba. :))

BaitHrunner 2017.05.02. 20:11:40

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Szél, nap, geotermikus, biomassza, energiatakarékosság, energiahatékonyság, okos fogyasztók, import, tartalék fosszilis... Nincs szükség többszörös áron atomerőműre."
Na, akkor ezzel kb. be is áraztad magad.
Köszönöm!
(Halkan jegyzem meg, hogy talán mindannyian jobban járnánk, ha nem Magyarország energiapolitikáját szeretnéd megreformálni)

Quas! 2017.05.02. 20:18:44

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Hazudozol, csúsztatsz, kiforgatod mások szavait, helyesírási hibákba kötsz bele, totálisan figyelmen kívül hagyod a tényeket és csak ismételgeted magad. Ez nem egy tökéletesen felépített érv rendszer, hanem butaság. Saját magad és hál istennek ezt az egész blogot minősíted.

BaitHrunner 2017.05.02. 20:28:20

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Érveltél te helyetten is, semmit nem kell már ehhez hozzátennem. Rajtad kívűl, ez valószínűleg mindenki számára világos.
;)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 20:38:19

@Quas!: "Hazudozol"

Mondj egy hazugságomat, és hamut szórok a fejemre.

"csúsztatsz"

Mondj egy csúsztatást, és hamut szórok a fejemre.

"kiforgatod mások szavait"

Mondj EGY kiforgatást, és hamut szórok a fejemre.

"helyesírási hibákba kötsz bele"

Mondj egy példát, és hamut szórok a fejemre.

Elmebeteg vádjaid vannak. :))

"figyelmen kívül hagyod a tényeket""

Pl.?

"és csak ismételgeted magad. "

Következetes vagyok. Ugynarra a hülye kérdésre ugyanaz a válasz.

"minősíted"

Teljességgel alaptalan, minden konkrétumot totálisan nélkülöző hülyeségeiddel csak magadat minősíted. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 20:40:01

@BaitHrunner: "semmit nem kell már ehhez hozzátennem"

Értem én, ennyik voltak az érveid. Nagggyon kemény. :))

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.02. 22:12:06

@Dorottya Veres: Ez a hülye macska kb. szívlapátot érdemelne...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 22:23:40

@molnibalage: Szívlapát, mint koherens fideszes érvrendszer. Gtratulálok! :))

Egyetemeket bezárni, könyveket égetni, ahhoz ért a csürhe, de egy értelmes mondatot böfögni, azt nem. :(

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.02. 22:26:19

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Látom az elkerülte a figyelmedet, hogy narancsos bandának is ugyanazt utalnám ki, mint neked..

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 22:29:17

@molnibalage: Szomorú, hogy még csak föl se vállalod. :(

Hiába tagadod, a vezér mantrájának kritikátlan, értelmetlen ismételgetése csak a fideszesek sajátja. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 22:35:50

Fideszesek mindig azt hiszik, hogy a szájkarate az egy sport. És nekik való. De humorérzékük az nulla. :(

2017.05.03. 07:51:07

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Igen. Minden gondolatból magunkká tehetjük a hasznosakat." Nem, te a nagy tekintélyű energiaklub által bérmunkában megíratott tanulmánnyal jöttél, mint mindet elsöprő végső érvvel, aztán amikor véletlenül olyan is belecsúszott, ami messze nem a te elképzeléseid alátámasztása, úgy azt gyorsan kisatíroznád. Egyiket, a másik után...

"Egy 2 GW-os szélerőmű Magyarországon 50 millió Ft áramot termel évente. (Támogatással 100 milliót.) A bekerülési költsége 400 millió."
Biztos jók a számok??? Sőt... kétszer akkora támogatással már 150milliót termelne... a 400millió mit foglal magában? Egy darab tornyot? A hozzá kapcsolódó infrastruktúra mibe kerül?A rendszeres karbantartás mennyit visz el? Már az is jókora támogatás, hogy a backupról nem a szélerőmű park tulajdonosa kell gondoskodjon. Ha éves szinten a névleges teljesítmény átlagosan 20-25%-os mértékben és véletlenszerűen áll rendelkezésre az azért ad némi feladatot a hálózat üzemeltetője számára.. Ha megnézed a MAVIR adatsorait, akkor láthatod, hogy a tervezett és a leadott, valós energiamennyiség még a relatíve kis (~400mW-nyi beépített) kapacitás mellett is csak néha kerül fedésbe... a megtérülésre én az eddigi legoptimistább becslést is valami 10-12 évre láttam. Tehát a beruházás itt sem térül meg hamarabb, mint egy atomerőműnél...

"Egyetemeket bezárni, könyveket égetni, ahhoz ért a csürhe, de egy értelmes mondatot böfögni, azt nem. :("
Ennek egyik fele nettó hazugság, a másik csak ordenáré nagy csúsztatás. Vagy te olyan okos, hogy ezt tudd, csak ilyenkor bukik ki, hogy neked fontosabb a propaganda, mint a tájékoztatás... ez baj, mindegy, melyik oldalon is állj.
"Szánalmas egy csapat a fideszeseké. :("
Szubjektív vélemény, de lehet, igazad van... csak azt nem tudom, itt ennek mennyi relevanciája van? Miért gondolod, hogy a veled ellenkező véleményt megfogalmazók csakis fidesz utasítás alapján, fidesz brossúrákból tájékozódva írják amiket írnak? Azon nyűglődsz, hogy függeni fogunk az oroszoktól. Ez részben igaz, de szerintem semmivel nem jobb függenünk más országok bankjaitól, más országok energetikai helyzetétől és azt is látni lehet, hogy az EU számára mindig is másodlagos fontosságú ország maradunk. Az EU (illetve a németek és franciák) nem agódnak az orosz energiafüggőség miatt, vidáman vesznek tőlük földgázt, építenek erre erőműveket és használják fűtésre/hmv-re.

"Energiatakarlkossággal, az energiahatékonység növelésével töredék áron lehet az energiaéhséget csökkenteni, mint atomerőművel a termelést növelni."
A hőszigetelés nem fog villamos-energia megtakarítást eredményezni, sőt, inkább akár növekvő fogyasztást is eredményezhet. Pl. többen állnak át gázról légkondis fűtésre (ha csak részben is) vagy többen próbálkoznak talajhőre alapuló hőszivattyús megoldásokat üzemeltetni. A világítás naygon kis hányada a teljes elektromos energia igénynek ott megfogni akkora mennyiséget nem tudsz. Viszont cserébe nem olcsók és nem megbízhatóak a ledes fényforrások. Biztos vannak olyanok is, de a lakossági forgalomban nem pont azokat kapod és az áruk sem a legkedvezőbb. Nem erőműre költesz, hanem elektronikai hulladékra... bravo.
Valamint jönnek a dodzsemek, amik ugrásszerűen meg fogják tolni a villamos energia iránti igényt és ez még a hálózatok jelentős fejlesztését is magával kell hozza. Aki megvesz egy tizen-huszon milliós járművet, az nem öteltszerűen és nem szakaszos üzemben akarja működtetni. Kellenek majd a gyorstöltők.

"Paks2-nél ugyanez a helyzet, csak 2-szer nagyobb kapacitást akarsz tartalékban tartani. " ?????

GyMasa 2017.05.03. 08:22:54

@Dorottya Veres:
A LED-es fenyforrasok szerintem megbizhatoak. 3,5 fel eve koltoztunk a mostani hazunkba, es mindegyik lampaba LED-es fenyforrasokat vettem.
Azota 1 db ment csak tonkre.
Az a titok, hogy nem a legolcsobb LED-es lampat kell megvenni, az IKEA szint mar elfogadhato, es nem tul draga.
Illetve a legjobb megoldas erre a kifejezetten LED-re meretezett feny komplett lampak.
Valojaban a hosszu eletu LED egyetlen titka a jo hutes.

2017.05.03. 11:53:39

@GyMasa: Jó, akkor mondjuk azt, hogy vegyes a felhozatal. A jobb minőség árvonzattal is jár és a megtakarítás mértéke talán folyamatos üzem mellett hoz belátható idő (meghibásodást megelőzve) megtakarítást. Nme tudom, az előállítás öko-lábnyoma mekkora, összemérve a hagyományos izzóéval?
Plusz (de ez tényleg szubjektív) bizonyos célokra én sokkal jobban kedvelem a hagyományos (esetleg halogén) fényforrásokat. Az én szemem jobban elvan azzal a spektrummal és szóródással amit az ósdi (békebeli) izzók produkálnak. Jól dimmelhető, télen meg a meleg sem vész kárba :)
Sajnos a minőség már ezekre sem egyformán jellemző. huszon-harminc éves izzóm is van, ami még sok le-felkapcsolás után is vidáman szolgál, meg vannak amiket évente lehet kukázni..

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.03. 12:56:46

@Dorottya Veres: Szegény akkora faszságot írt megint, hogy csoda, hogy nem roppan bele a blogmotor...

A vilég eddigi legolcsóbb szélerőműve, amire adatot találtam az kb. 1700 USD/kWe áron épült a névleges max. teljesítményt nézve. Tehát ezzel számolva egy 2MWe-s szélkerék az 3,4 M USD ami 285-ös USD árfolyammal nézve 970 millió HUF.

GyMasa 2017.05.03. 13:00:11

@Dorottya Veres:
mindenbol vegyes a felhozatal...
A megtakaritas nem csak a hasznalat fuggvenye. Pl. WC-be is tokeletes ahol az energiatakarekos kompakt fenycso eleg hamar elpusztulna.
Aztan, ahol ugye gyerekek vannak, ott mindig egenk a lampak, mert valahogy a kolkoket sehogy nem lehet raszoktatni, hogy lekapcsoljak maguk utan a villanyt...
Ha meg mar vilagit, akkor legalabb ne legyen draga.
De, mindent egybevezte, az azert erdekes, hogy az Nemet villanyszamlam, meg figyelembe veve a 3x-os arat, meg hogy itt villanytuzhelyunk van, csak egy kicsivel magasabb. mint a magyar volt, pedig most egy oriasi hazban lakunk, es nem egy 2,5 szoban lakasban.
Hagyomanyos izzot normalis teljesitmennyel mar evek ota igen korulmenyesen lehet csak beszerezni (talam max 40W-ig?). A LED fenyforrast normalis eletronikus hulladekkent kell kezelni, mint pl. a mobilokat. Semmi kulonosen mergezo nincs bennuk, szemben a kompakt fenycsovekkel.
A LED-ek szine az lehet gond, de mar eleg szeles valasztekban elerhetoek. Erdemes kiprobalni oket.
Sot, letezik dimmelheto LED fenyforras is ami nem is nagyon dragabb, ha egyaltalan.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 13:17:21

@Dorottya Veres: "energiaklub által bérmunkában megíratott tanulmánnyal jöttél"

Mivel te nem tudsz jönni a Paks2 előnyeit bizonyító tanulmánnyal, ezzel behozhatatlan előnyre tettem szert. :))

Valaki kért itt részletes információt, ezzel tudtam jönni. Ez nem jelenti azt, hogy minden szavával egyet kell értenem.

" a backupról nem a szélerőmű park tulajdonosa kell gondoskodjon."

Igen, ez nem az ő feladata. Ahogy az atomerőműtől se várjuk el, hogy a csúcsidei áramszükségletről gondoskodjon.

"a megtérülésre én az eddigi legoptimistább becslést is valami 10-12 évre láttam."

Legyen 12 év. Az atomerőmű meg az idők végezetéig nem térül meg. Az több idő. :))

"Miért gondolod, hogy a veled ellenkező véleményt megfogalmazók csakis fidesz utasítás alapján, fidesz brossúrákból tájékozódva írják amiket írnak?"

Mert a fidesz hazug "érveit" szajkózzák. Persze lehet, hogy nem pártutasításra, hanem hobbiból. Ahhoz képest azonban nagyon szenvednek, hogy itt kell nekik kommentelniük.

"többen próbálkoznak talajhőre alapuló hőszivattyús megoldásokat üzemeltetni"

Szóval szerinted hülyeség a hőszigetelés? Ez eddig a legfurább érvelés a hőszigetelés ellen. :))

"nem olcsók és nem megbízhatóak a ledes fényforrások."

Téged valaki nagyon átvert. :))

A boltban 5-700 Ft egy hagyományos százas izzó, egy 10 W-os led körte 7-800 forint.

A haverom pár éve kicserélte a társasházi lépcsőház tucatnyi villanykörtéjét ledesre. Előtte azon sírt, hogy havonta kell cserélni. Azóta nem cserélt.

"semmivel nem jobb függenünk más országok bankjaitól"

Úgy érted, hogy bezárunk minden bankot, és 60 évig csak egy orosz bank lesz Magyarországon?

"jönnek a dodzsemek, amik ugrásszerűen meg fogják tolni a villamos energia iránti igényt"

Azt mondod, hogy hamarosan megoldják a drága és nehéz akkumulátorok problémáját? Akkor a méregzöldek malmára hajtod a vizet, mert a legnagyobb problémájuk megoldását ígéred. Fontold meg, mit mondasz, te a szereped szerint az atomlobbi oldalán kéne álljál.

2017.05.07. 17:48:14

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Téged valaki nagyon átvert. :))

A boltban 5-700 Ft egy hagyományos százas izzó, egy 10 W-os led körte 7-800 forint."
Szokás szerint hazudsz. Egy hagyományos izzó, 100Ft-tól indul, még egy 150W-os sincs 350-nél több. 7-800 Ft-ért a leggagyibb szart kapod ledesből, Ezer alatt nagyon-nagyon necces, kb 3000Ft környéke a talán kibírja 5 évig kategória. Plusz... vakoskodj kedvedre a ledes 10W-osod szar szűk nyalábú fénye melett. kintről nagyobb tételben mindkét fajta olcsóbban rendelhető, de marhára mellé lehet ám nyúlni ledes téren ...
A havonta csere egy normális hagyományos esetében azért tendenciózus túlzás.

""többen próbálkoznak talajhőre alapuló hőszivattyús megoldásokat üzemeltetni"
Szóval szerinted hülyeség a hőszigetelés? Ez eddig a legfurább érvelés a hőszigetelés ellen. :))"
"
??? Nem, nem hülyeség, de ahhoz, hogy a ház komfortját megőrizd, messze nem elég a 15-20cm sztirolhab, mert akkor lesz egy fasza kis akváriumod, hanem kell egy megfelelően méretezett légtechnika, hőcserélővel, vagy valami minőségi klíma, vagy valami olyan szigetelés, amibe nem fullad bele a ház. Bármelyiket választod, elég rendesen meglódul a költségvetés, az emberek nagy része a hitelből épített házát hitelből korszerűsíti, vagy eleve akár 30-50%-al drágábbra veszi, osztán talán 25év után egálba kerül a megtakarítás és a beruházás.. arról nem is beszélve, hogy a hőtechnikai korszerűsítésre fortdított milliók mekkora hozammal bírtak volna az évek alatt.
""semmivel nem jobb függenünk más országok bankjaitól"

Úgy érted, hogy bezárunk minden bankot, és 60 évig csak egy orosz bank lesz Magyarországon?"
nem, nem így értettem, ne ferdíts.
"" a backupról nem a szélerőmű park tulajdonosa kell gondoskodjon."

Igen, ez nem az ő feladata. Ahogy az atomerőműtől se várjuk el, hogy a csúcsidei áramszükségletről gondoskodjon.
"
Aha.. ahogy móricka elképzeli. Az atomerőmű teljesíti a vállalásait, 7/24 termeli a névleges kapacitásának 95%-át. A szélerőmű ehhez képest mit csinál? Totálisan kiszámíthatatlanul szolgáltat. A szélerőműtől sem várjuk el, hogy alaperőműként funkcionáljon, hiszen igazság szerint semmilyen formában nem képes egymagában kiszolgálni stabil hálózatot.
A franciák 76%-át a termelésüknek atomra alapozzák. Lehetne 100%-is mert a németek megvennék, de simán eladhatnák másoknak is.Ott is hülye oroszok befolyása alatt van az energetika..

""a megtérülésre én az eddigi legoptimistább becslést is valami 10-12 évre láttam."

Legyen 12 év. Az atomerőmű meg az idők végezetéig nem térül meg. Az több idő. :))
"
Ja... az egyik alátámasztható . statisztikailag helytálló, a másik a te propagandaszöveged.

" "energiaklub által bérmunkában megíratott tanulmánnyal jöttél"

Mivel te nem tudsz jönni a Paks2 előnyeit bizonyító tanulmánnyal, ezzel behozhatatlan előnyre tettem szert. :))"
Nem vagyok az inasod. tele a net Paksot elemző írásokkal, ez az egyik... a másik, hogy az általad idézett tanulmány pont a te állításaid cáfolta több ponton is.. mekkora öngól... többször, egymás után. Azért erre ne verd a melled.Több gól, valóban, na de a kapu is számít.

2017.05.07. 18:02:34

@GyMasa: Hagyományos izzó (max. halogén lesz) kapható akár 150-200 Wattig is. Interneten és kb. minden villanyszerelési-világítástechnikai szaküzletben.
https://www.lampak.hu/hagyomanyos-izzok/?par=foglalat|e27&sort=high (hogy a legtriviálisabbat nézzem... ha kint élsz a németeknél, az ottani aktuális viszonyokat nem ismerem..
A világítás meglepően keveset visz el a háztartás fogyasztásából, csak kezdj el számolni. Villanytűzhely, mosógép, szárítógép, vasaló, porszívó légkondi, ezek csak a kW-os dimenziójú fogyasztók. A többi már barátságosabb, de sok van azért... kávéfőző, mikró, grillsütő, kenyérpirító, hűtők...
Az meg, mint írtam, szubjektív, ki miként viseli a ledes fényt. Én utálom pedig elhiheted, elég sokat tapasztaltam és már ki is próbáltam párat... old school vagyok :)
A hulladékkezelés talán tényleg nem akkora hókuszpók, ez igaz. Bedarálják, kioldják a fémeket osztán ennyi. A forraszanyag már ólom és kadmium mentes.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.08. 09:18:40

@molnibalage: "A világ eddigi legolcsóbb szélerőműve, amire adatot találtam az kb. 1700 USD/kWe áron épült"

Akkor keresd kicsit tovább, mert Európában 1100 Eurótól épülnek. Az egy 2 MW-os erőműre vetítve 680 millió Ft. Jó, elbasztam, 400-at írtam, nem szoroztam be kettővel, 800-at kellett volna. Vessél a mókuusok elé. De legalább egyszer örülhetsz, hogy igazad van, úgyis elszoktál tőle. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.08. 09:22:27

@Dorottya Veres: "7-800 Ft-ért a leggagyibb szart kapod ledesből"

Ha neked V-TAC "leggagyibb szar", akkor szakápolóra van szüókséged. :))

vtac.hu/10w

10W - 570 Ft

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.08. 09:26:19

@Dorottya Veres: "Az atomerőmű teljesíti a vállalásait, 7/24 termeli a névleges kapacitásának 95%-át. "

Igen, az atomerőmű nagy hátránya, hogy a termelés nem alkalmazkodik az igényekhrz. Trollkodsz, mert ezt már megbeszéltük.

2017.05.08. 12:17:23

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Jajj... a V-TAC... 2 év garanciával, meg az örökélet és kettő az egyben... led-lámpa és stroboszkóp. Neked pont jó lesz.

"Igen, az atomerőmű nagy hátránya, hogy a termelés nem alkalmazkodik az igényekhrz. Trollkodsz, mert ezt már megbeszéltük."

A megújulók nagy hátránya, hogy termelésük gyakorlatilag soha nem az igényekhez igazodó, maximum lekapcsolni könnyű azokat, de ha nincs szél, nincs napsütés, akkor bizony maradnak a jó öreg gáz és szénerőművek, ha az atom büdös... ha ugyanazt a hülyeséget szajkózod, arra ne várj más választ. Az atomerőművekkel szemben soha sehol nem elvárás, hogy a hálózatot jellemző napi ingadozásokat kövesse. Az, viszont, hogy egy megújuló energiaforrás függ a széljárástól, a napjárástól, a felhőktől mindentől, ami bizonytalan függjön...hááátt. Ha te ezt előnyként fogod fel, valami nagyon el van billenve odabenn.
Tudod, nekem egyre inkább a raiffeisen elhíresül reklámjának banki ügyintézője jut eszembe...lalalallalalllalallaal

DFK 2017.05.15. 13:48:30

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Vazze, te még nem csináltál nagymosást. Ahhoz akkor egész éjjel fenn kell lenned...
süti beállítások módosítása