Hiába kattintod le a villanyt, a körte még kétszázezer év múlva is világít!

2017. május 02. 08:00 - atomcsapda

Képzelj el egy lámpát. Amikor kilépsz a lakásból, lekattintod a kapcsolóját. Viszont a körte még évezredekig világít. Pontosan így lehet lekapcsolni egy atomerőművet.

cikk_9.gif

Közkeletű tévedés, hogy egy atomerőművet csak úgy le lehet kapcsolni, mint a villanyt a konyhában. Nem lehet. Az erőművet le lehet állítani: ekkor azt gondoljuk, hogy ki van kapcsolva, hiszen áramot nem termel. Ez azonban tökre nem így van. A sugárzás évezredekig folytatódik és veszélyeztet bennünket. Miután az erőmű leállt. Ugyanis hiába nem termel már áramot az erőmű, a kiégett fűtőelem továbbra is sugárzik, továbbra is veszélyes. Méghozzá évezredekig, pontosabban évszázezredekig.

A fűtőelemet magát, az atomerőmű szívét ugyanis sehogy nem lehet kikapcsolni.

Miután eltávolítottuk, először évtizedekig folyamatosan hűteni kell, hogy elkerüljük a közvetlen tragédiát. A kiszerelt fűtőelemeket általában öt évig hűtőfolyadékban tartják, aztán még évekig, sőt évtizedekig levegővel hűtik. Ha nem hűtenék, fémtartálya szétolvadna, a radioaktív sugárzó urán a természetbe jutna: a talajba, a vízbe, a levegőbe, egyszóval a bioszférába. Ez eléggé kellemetlen lenne mindannyiunk számára. Ebből veszünk levegőt, ebből a vízből iszunk és ebből a talajból nő ki a zöldség meg a gabona, amit megeszünk. Ha a hűtéssel megvagyunk, nincs ám vége: még többszázezer évig sugárzik a cucc.

Sokak szerint a kiégett fűtőelem még egymillió év múlva is veszélyes.

Eddig tart, amíg leállítjuk atomerőműveinket. Nem lehet elég korán elkezdeni, talán jó lenne mihamarabb hozzáfogni.

**

Az Energiaklub bíróságon támadja meg Paks 2 környezetvédelmi engedélyét, mert a beruházás a környezetet és a lakosságot is veszélyezteti. Ha Neked is fontos a biztonság, segítsd támogatásoddal a perrel kapcsolatos munkánkat: http://www.energiaklub.hu/tamogass. Köszönjük!

572 komment
Címkék: fűtőelem

A bejegyzés trackback címe:

https://atomcsapda.blog.hu/api/trackback/id/tr2712467817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.05.02. 17:58:38

Annyira jó, hogy a konkrét csúsztatásokat még ki is emeltétek inverz karakterekkel.

Az atomerőművet annyira nem lehet kikapcsolni, hogy már nem egyet nyom nélkül elbontottak és a 'szívük' vidáman sugároz, olyan mélységében elraktározva, hogy onnan a büdös életben nem jut a felszínig...

Pipas 2017.05.02. 21:38:32

"Ha a hűtéssel megvagyunk, nincs ám vége: még többszázezer évig sugárzik a cucc."

Nem "évig", hanem "éven keresztül". Nem sugárzik, hanem sugároz. :) Komoly. Most már csak azt szeretnénk megtudni, hogy ki fizeti ezeket a cikkeket. :D

ati27 2017.05.02. 21:41:43

Erröl a sorpzatos atpmcsapdàs posztokról az a vicc jut eszembe, aminek a csattanója: "vadàsz, vadàsz te szopni jàrsz ide.. " a színvonal kri-ti-kàn aluli...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 21:49:31

Szánom a fizetett fideszes trollokat, mekkora szenvedéssel kommentelnek. :(

Teccettek volna nem kibukni az iskolából, lenne most rendes munkájuk. :))

röf 2017.05.02. 21:51:30

"Sokak szerint a kiégett fűtőelem még egymillió év múlva is veszélyes."
Sokak szerint meg arra játszotok, hogy hátha sikerül népszavazást kierőszakolni Paks2 ügyében, és addigra lehetőleg meg legyen dolgozva Ostoba bácsi, meg Primi néni...
Arra rájöttem, hogy a leírt baromságokkal nem szabad foglalkozni...

Visceroid 2017.05.02. 21:54:09

Az biztos, hogy eddig ez a blog a legszánalmasabb libsi próbálkozás. Azért Simicska is az Index körmére nézhetne néha, hogy miket pakolnak itt ezek a címlapra.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 21:55:39

@röf: Miért ne szavazhatna a NÉP arról, hogy megint ruszki rabigába akarja-e hajtani a fejét?

fordulo_bogyo 2017.05.02. 22:05:55

Bocs, de ez alapveto hozza-nem-ertesrol arulkodo poszt.

Az atomeromu mukodese: maghasadas.
EZ leallithato, percek, orak alatt.
A keletkezett radioaktiv bomlastermekeket hasonlitsd a fusthoz a szendioxidhoz, a koromhoz a hagyomanyos eromuvek eseten. Azok akkor is sokaig fennmaradnak, akkor is, ha ha az eromu nem uzemel.

Sokkal kisebb mennyisegu radiaktiv hulladek kepzodik, mint szendioxid, fust, korom. Igaz, sokkal veszelyesebb.

Aki ennyire nem ert a kerdeshez, az milyen alapon mer cikket irni rola?

we dont want arabs here..So what 2017.05.02. 22:33:41

Szóval ha a paksi I-II így is úgy is világít még kétszáz ezer évig akkor mi a büdös rézfaszú bagolyért nem mindegy nektek tetveseknek hogy megépül e vagy sem??? Jah..hogy az amerikai erőmű vagy a francia tetszik a Momentumos faszoknak is csak nehogy orosz erőmű legyen..

agadou 2017.05.02. 22:45:43

Közvetlen a láncreakció lekapcsolása után az eredeti teljesítménynek 6,5%-a, de egy órával később már csak 1,5%-a a hasadványok bomlásából származó hőteljesítmény. Egy nap múlva 0,4 egy hét múlva 0,2%-a. Nem a ripacsok szenzáció hajhász riogatásra van szükség, sokkal inkább hozzáértő, megfontolt emberek munkájára.

elemes 2017.05.02. 22:50:21

Értem én, a fidesznek bejött ez a stílus hátha másnak is ... de nem ....

elemes 2017.05.02. 22:51:41

@we dont want arabs here..So what:

EZ a részee tökre érthető (hogy ne orosz legyen).

A mityiscsi metrókocsik szerelési színvonala RIASZTÓ.

elemes 2017.05.02. 22:53:59

"Sokak szerint a kiégett fűtőelem még egymillió év múlva is veszélyes."

Mi ez, nemzeti konzultáció...?

:-O

whatisevenworse 2017.05.02. 23:15:11

Nem kellene ezt tovább erőltetni így is elég izzadságszagú. Mintha a Borsot vagy a BLIKK-et olvasva tanulnád meg az épületgépészetet.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 23:22:02

@elemes: Nem bízol orosz testvéreink világhírhedt technológiai fegyelmében? :))

Majd bosszúból beépítik a leejtett belorusz reaktortartályt. :(

Papír persze lesz róla, hogy hibátlan. :))

Arcade Macho 2017.05.02. 23:29:20

az analogia mint mindig elegge idiota
mit gondol a poszter hogy mi vilagit, az atomeromu? a betony?
vagy a futoanyag amit ki meg beraknak

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 23:32:42

mno.hu/belfold/ket-hetig-mukodott-az-orosz-atomcsoda-1388611

"Mindössze két hétig működött, aztán orosz sajtóértesülések szerint magyarázat nélkül leállították a novovoronyezsi Roszatom atomerőmű 6-os számú reaktorblokkját – azt a blokkot, amit korábban a paksi bővítés egyik referenciamunkájaként emlegettek.

Az erőmű most leállított egységét két évvel ezelőtt magyar újságíróknak is bemutatta a Nyizsnyij Novgorod-i Atomenergetikai Tervező Iroda elnöke – mint mondta, „a legkorszerűbb és legbiztonságosabb, harmadik generációs technológiát képviselő rendszereket építik majd be a Paks II. atomerőműbe”.

Ehhez képest azóta csak rossz hírek érkeztek a paksi bővítés referenciaprojektjeiről – írja a Népszava. Mindegyik beruházás késik, egy orosz nukleáris mérnök pedig olyan információkat szivárogtatott ki, amik szerint hamisítják a reaktorblokkok építési naplóit és bizonyítványait, és az előírtnál silányabb minőségű anyagokat és technológiákat használtak fel a fejlesztéseknél.

Ráadásul a Roszatom egy korábban megsérült reaktortartályt is beépítene valamelyik erőművébe – kérdéses, melyikbe. A Bellona antinukleáris mozgalom tavaly ősszel hozta nyilvánosságra, hogy a fehéroroszországi Osztrovec atomerőmű építése során beemelés közben 2-4 méter magasról leejtették a létesítmény legfontosabb berendezését, a reaktortartályt. A 330 tonnás, 13 méter magas és 4,5 méter átmérőjű szerkezetet a Roszatom egyik leányvállalata gyártotta, és sajtóhírek szerint a gyártó máshol használná fel a tartályt, miután a belorusz állam nem tart rá igényt. Jávor Benedek EP-képviselő akkor azt pedzegette, hogy a Roszatom Paksra hozná az elemet, amit az orosz atomvállalat később cáfolt."

Kicsit sérült, de meghegesztették, a Lázárnak jó lesz az úgy. :))

tompus 2017.05.02. 23:32:52

Te hatökör poszter! A hasadóanyagot nem a gonosz oroszok állítják elő, hanem azt bányásszák. Ha nem bányásznák ki, akkor a helyén hasadgatna és sugározna, ahogy teszi is. A sugárzással meg semmi probléma sincs, állandó radioaktív környezetben élsz.

szombi 2017.05.02. 23:42:11

Ami igaz ebből: a kiégett fűtőelemeket évtizedekig hűteni kell, és utána még évezredekig sugároznak. Ha elmarad a hűtés, az nem csak a kazetták elolvadásával jár! Ha megolvad és engedelmeskedik a gravitációnak, eléri a kritikus tömeget, cudar dolgok történnek. Nem, nem lesz atomvillanás, "csak" az anyag repíti szét magát, ha még víz is van a közelben akkor olvadás előtt repül.

Ja és csak egy kicsit csúsztattok, lányok! A fűtőelemek nem egyenlő az erőművel! Hát a fűtőelemeket eltávolítják az erőműből, nem? Évente átpakolják őket, nem? Egy ilyen átpakoláskor a fűtőelemek harmadát (Paks) el is távolítják. Azaz "leállításkor" 3 évnyi fűtőanyagot kell kivenni. Bár van egy olyan sejtésem hogy az utolsó pár átrakáskor már nem kerülnek be új fűtőelemek, a meglévőkből facsarják ki amit lehet, ami persze teljesítménycsökkenéssel is jár. Egy félig kiégett fűtőelem lehet hogy veszélyesebb mint egy elhasznált darab.

Azt azért megemlíthettétek volna hogy a reaktortartály, a gőzfeljesztő és a primerköri alkatrészek abban a 40-60 évben jelentős sugárzást nyelnek el, ezért a reaktorépület elbontása, ledózerolása szóba se jöhet! Egyébként az erőmű élettartamát a reaktortartály és a gőzfeljesztő határozza meg. A tartály anyagszerkezete a befogott sugárzás és a magas primerköri hőmérséklet (~290 °C) miatt rideggé válik, ami hajlamosítja a törésre. Bár a gyorsabban elhasználódó gőzfeljesztő cseréje technikailag lehetséges, ez nem jellemző. Az elhasznált reaktortartály kibontása pedig kész katasztrófa lenne. És az tényleg ott marad és sugározni fog pár száz évig ha meg nem eszi a rozsda.

dr. mesterséges színezék 2017.05.02. 23:43:41

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ez egy doboz. De a posztoló hetek óta egy másik dobozt pakol tele hülyeségekkel.
A hülyeség pedig nem liberális vagy bolsevik, csak hülyeség.

dr. mesterséges színezék 2017.05.02. 23:44:25

@tompus: Na ezért kéne megállítani a Földet: hogy végre ki lehessen szálni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 00:04:18

@dr. mesterséges színezék: Vitatkoznék. Van egy sajátos, csak fideszesekre jellemző hülyeség. Eltéveszthetetlen. Ha megszólal, rögtön tudom, hogy na, ez fideszes. :))

Tisztességes Természettudomány 2017.05.03. 00:07:30

Nem akartok ezzel leállni? Ez már a második ilyen cikk néhány nap alatt.
Akkor is mondtam, most is mondom: a naprendszerben a NAP a legveszélyesebb sugárzó valami, mégis tudjuk kezelni. A fűtőelem ehhez képest kismiska.
Igen, lehet árnyékolni ezt a sugárzást is.

VT Man 2017.05.03. 00:11:31

Ha még létezni fog emberiség egymillió, de akár csak ezer év múlva, simán megoldja majd a sugárzó anyagok hatástalanítását.

morph on deer 2017.05.03. 00:12:21

@tompus:
"Ha nem bányásznák ki, akkor a helyén hasadgatna és sugározna, ahogy teszi is."

Hát téged sem bányásztak túl, az már biztos...

VT Man 2017.05.03. 00:13:37

Simicska helyében nem engednék az indexre ilyen színvonaltalan írásokat.

11110000 2017.05.03. 01:10:00

@tompus:
Hát ezeket a marhaságokat azért ne nagyon hangoztasd.
Jártál már Pécs mellett az egykori uránbányánál? Szerinted mennyire sugároz?

@szombi:
"Ha megolvad és engedelmeskedik a gravitációnak, eléri a kritikus tömeget, cudar dolgok történnek."
Hát ez azért nem annyira egyszerű, nem tudom, hallottál-e már a radioaktív anyagok dúsításáról.
Az atomerőművekben olyan anyagot használnak, ami nem nagyon tudja elérni a kritikus tömeget, mert nem elég dús ehhez.

De biztos elmondják majd, akik nálam jobban értenek hozzá.

A cikk viszont elég egyértelmű marhaság.
És a többség Paks-2 ellen sem azért tiltakozik, mert atomerőmű, hanem mert az oroszokban a történelem fényében nem igazán bíznak. Sem a műszaki nagyszerűségükben, sem a vezetőik emberi megbízhatóságában.
(Az átlag orosz emberek jó fejek, dolgoztam együtt sokkal.)

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.03. 05:04:02

Nincs fejlődés veszély nélkül. Az atom napjaink legtisztább, legolcsóbb energiája.

gigabursch 2017.05.03. 06:16:03

Megint kimaradtak a tények. Unalmas...

Lucifer Morningstar 2017.05.03. 06:57:52

Jópofák ezek a heti ömlengések, de egyszer inkább arról írjatok, hogy miként akarjátok a világ folyamatos, és egyre növekvő igényű energiaellátását atom és fosszilis nélkül.
Ha lehet, ne a saját, óvódás szintű hozzáértésetekkel, hanem valami szakértő bevonásával.

De ha a sóderklubba készültök, akkor jó így, mulattató a sok balfaszság amit firkáltok.

Hello Soros, megjött a pénz 2017.05.03. 07:05:07

Addig, amig egy gittegylet az EnergiaKlub, addig nehéz elhinni bármit is. Jól látom, hogy egy mérnök sincs köztük a témában? Tájékoztatom önöket, hogy az atomenergetika kibaszott bonyolult, bonyolult továbbá a villamos hálózat is, magam például egyenes varázslatnak tartom a működésüket. Ennek tükrében pl szavazásra bocsátani egy ilyen témát, egyenesen ostobaság. Olyan hülyék, mint én, ne döntsenek ilyenről. Tovább a németeknél nem működik rendesen a zöld energia. Az a gyanúm, hogy nem csak annyi a zöld energia, hogy feltesszük a tetőre, és kész. Kérem önöket, hogy menjenek el valami tisztességes munkát végezni, és ne hülyítsék az így is hülye sok hülyét.

eßemfaßom meg áll 2017.05.03. 07:30:55

@11110000: "És a többség Paks-2 ellen sem azért tiltakozik, mert atomerőmű"

Dehogynem. a v1.0 embernek fingja sincs az atomerőművekről viszont fukusimacsernobillal lehet az atomhalállal riogatni és simán el is hiszi mert fingja sincs arról mi történ csenobilban/fukusimában csak a blikkben olvassa, hogy atomhalál.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.03. 07:36:33

Hogy nem sül le bőr a pofátokról, amiért ennyit összehazudoztok.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.03. 07:45:43

Jaj, de jó! A poszt szerint akkor Paks2 is évezredekig fogja termelni az áramot - viszont akkor miért hazudjátok, hogy ráfizetéses lesz?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.03. 07:52:22

@Tisztességes Természettudomány:

Nem állnak le a hazudozással, mert tudják: ha elégszer sulykolják, lesznek olyan r=1 olvasók, akiket meggyőznek. Elég egy hazugságot hosszan sulykolni, és "igazság" lesz belőle.

2017.05.03. 07:55:55

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Szánom a fizetett fideszes trollokat, mekkora szenvedéssel kommentelnek. :(
Teccettek volna nem kibukni az iskolából, lenne most rendes munkájuk. :))"
A szokásos feltételezéseid ... aki nem ért veled egyet, az fizetett fideszes. Vegyél egy színes monitort, a világ nem fekete-fehér.

2017.05.03. 08:11:02

@11110000: "És a többség Paks-2 ellen sem azért tiltakozik, mert atomerőmű, hanem mert az oroszokban a történelem fényében nem igazán bíznak. Sem a műszaki nagyszerűségükben, sem a vezetőik emberi megbízhatóságában."

Paks I üzemzavarát francia-német kooprodukció okozta (kicsit benne voltunk mi is) végül az oroszok oldották meg.
A munkájukat meg úgyis nemzetközi szervezet (is) ellenőrzi és minősíti, úgyhogy azért talán mégsem akkor a kockázat, Paks I működési idejét is meghosszobbították, tehát nem egy elbaszott konstrukció és nem hullik szét ...

jágör68 2017.05.03. 08:14:54

A sok lehurrogó szakértő elfelejti:
- a természetben sohol nem ér el akkora koncentrációt az U-235, mint a reaktormagban
- urándúsítás- ugye a nekünk "hasznos" U-235 mellett más izotópok is jelen vannak az uránércben- mi viszont mesterségesen kiszelektáljuk a "legradioaktívabbat'
- és ezt kritikus tömeg közeli szintre növeljük- ami a természetben NINCS!
- atomreaktor tervezett leállása más, mint egy vészleállás; ott nem rendezett, megoldott a további hűtés
- az U- 235 felezési ideje 700 millió év- ha korai szakban reaktor- vészleállás történik- biztos lesz a fűtőrudakban olyan rész, amit még nem ért neutron. És így, még 700 millió évig kell hűteni
- az emberiség meg holnapra se tud tervezni, nemhogy ennyi időre

Ennyit "laikusként".

igazi hős 2017.05.03. 08:15:32

@Visceroid: "ez a blog a legszánalmasabb libsi próbálkozás" Nem hülyéskedj, ezek a blogolók az IQ-juk alapján KDNP-sek vagy Fideszesek.

igazi hős 2017.05.03. 08:18:50

@we dont want arabs here..So what: Nem, nyílt vita és nyilvános adatok tetszenének, de azokat valahogy nem akarják Orbánék. Pedig ha a számításuk szerint az évszázad üzlete, akkor a részleteket nem titkolni kéne, hanem büszkélkedni velük. Lehet, hogy hazudnak? (Nem, ez biztos.)

2017.05.03. 08:19:08

@Dorottya Veres: A műszaki nagyszerűségük és megbízhatóságuk azért még az amerikaiaknak is megteszi, mert hordozórakétáikba simán beépítik az RD-180(181)-es hajtóműveket, amiket az oroszol fabrikálnak. Az amerikaiak saját konstrukciója nem vált be, így célszerűbbnek látszik az oroszok megbízható és jól teljesítő eszközeit használni.
Lehet jó üzletet kötni az oroszokkal, bár a Paks II körüli köd tényleg elég zavaró.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.03. 08:22:55

@fordulo_bogyo: "Az atomeromu mukodese: maghasadas. "
Pontosíccsunk, szabályozott hasadásos láncreakció!

igazi hős 2017.05.03. 08:24:24

@tompus: Hallgattál volna, ... Azért az a természetes hasadóanyag erősen begyorsítva és koncentrálva bomlik le a reaktorban, nem úgy, mint a természetben. Ezért a két hatás nem összehasonlítható. Vagy szerinted egy legelő tehén és egy kitörő földgázkút egyforma? Nekem vannak emlékeim Zsanáról és legelőt is láttam párat: nem igazán hasonlítanak.

igazi hős 2017.05.03. 08:26:31

@Tisztességes Természettudomány: Miért állnának le? Látod, hogy visszatérünk, hozzászólunk, forgalmat generálunk. Éljen a nézettség, a tartalom mellékes. Nem erről szól a modern média?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.03. 08:26:39

@jágör68:

Hát igen, képzeld csak el, jön a vészleállás, aztán 700 millió évig azon tanakodnak, hogyan tovább, miközben fújják a rudakat, hogy hűljenek.

"a természetben sohol nem ér el akkora koncentrációt az U-235, mint a reaktormagban"

Nem igaz: Oklo, Gabon.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.03. 08:27:35

@agadou: A "lekapcsolás" - maradjunk abban hogy a szubkritikussá tett reaktor több okból termel hőt. Első sorban a későneutronok miatt keltett maghasadás. Van olyan hasadvány amiből későneutron származik és 20 perc a felezési ideje. Azért ez gyorsan elmúlik. A második a rövid felezésű transzuránok bomlása, Pu238, Cm, Am, valamint a spontán hasadást is produkáló Pu240. Ezek nem mindegyike cseng le gyorsan. A Pu238 felezési ideje több ezer év. Végül a bétasugárzó hasadványok.

igazi hős 2017.05.03. 08:29:11

@eßemfaßom meg áll: Ellenben, ha megtudná a tényeket, hogy mennyivel növekszik a villanyszámlája, ha tényleg ott jelenik meg PaksII ára, akkor amiatt szavazna a bővítés ellen. Ezért nem tudja meg még 76 évig.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.03. 08:29:42

@jágör68: Hát ez nagyon laikus volt. A kiégett rúdban 1,2 százalék U235 marad a természetes 0,7 százalékkal szemben. hehehe.. nagy cucc. A Plutónium sokkal problámásabb, te nagyokos!
Volt természetes atomreaktor, már írták.
Ja és mi van az urán párolgásával? Meséjjé!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.03. 08:29:45

Igaz, az 1.7 milliárd éve volt, amikor a természetes uránban még nagyobb volt az U235 aránya.

igazi hős 2017.05.03. 08:30:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Egyedül azt nem írják, hogy veszteséges lesz. Pedig ebben igazuk lenne.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.03. 08:32:10

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Kicsit sérült, de meghegesztették, a Lázárnak jó lesz az úgy."
O.K. Hozhattyák, ha én mond6om+ kik fogják be kézzel a repedést ha mégis szivárogna.

igazi hős 2017.05.03. 08:32:58

@Dorottya Veres: A VVER-440-es blokkoknak már komoly történelme volt, amikor Paksot építették. A VVER-1200-nak gyakorlatilag nincs jól működő példánya. (Kettő van kész, egyik sem igazán problémamentes.)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.03. 08:33:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne: bezony. ma már természetes vízzel és természetes uránnal nem lehet kritikusságot összehozni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.03. 08:36:02

Ez a blog annyira kontraproduktív, hogy szerintem egyenesen a Roszatom fizeti. Természetes módon emberek nem lehetnek ennyire hülyék mint a blog írói. Ez vagy valamilyen génmanipuláció, vagy fizetik érte őket.

metal · http://electric.blog.hu 2017.05.03. 08:36:13

@Hello Soros, megjött a pénz: Az hagyján, hogy gitt egylet, de már adományokért koldulnak!

ilyr 2017.05.03. 08:44:51

@agadou: Kedves agadou... Mint megfontolt hozzáértő ember, nem irnál a hétköznapi emberek számára érthető Celsius fokokat esetleg? Mert ugye azok a százalékok nem a hőmérséklet mértékegységei... :) De amúgy a kiégett fűtőelemeket legalább 5 évig kell vízzel hűteni, utánna már levegővel is lehet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.03. 08:46:04

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Nemcsak hülyék, hanem szorgalmasak is, mert elég gyakran érkeznek a posztok. Azt meg már tudjuk, hogy az a legrosszabb dolog a világon, amikor a hülyeség a szorgalommal párosodik: ebből születik az Energiaklub.

2017.05.03. 08:50:43

@jágör68: "a természetben sohol nem ér el akkora koncentrációt az U-235, mint a reaktormagban"

Tévedés... leteztek természetes atomreaktorok a Földön, egy egészen biztosan, fekete Afrikában, a mai Gabon területén, Oklo melett. A talajvíz volt a moderátor. Amikor kezdett megszaladni a reakció, elforralta a vizet és amíg újra nem telítődött a talaj csapadékkal, addig állt a reakció. Kb 1.6-1.8 milliárd éve zajlott ez a folyamat.

"- urándúsítás- ugye a nekünk "hasznos" U-235 mellett más izotópok is jelen vannak az uránércben- mi viszont mesterségesen kiszelektáljuk a "legradioaktívabbat'"
A hadászati minőségre dúsított U-235 közel 100% (de 85%-nál ritkán kisebb) tisztaságú. Pakson 3-4% körül mozogAz egyéb szennyezők (U-238) A kisebb dúsítás növeli a kritikus tömeg nagyságát, ráadásul nem lieárisan.
Például golyó alakú, moderátor nélküli fém U-
235 kritikus tömege 49 kg. A Paksi Atomerőműben alkalmazott üzemanyag-kazettákból tiszta
vízben legalább 7 darab kell az önfenntartó láncreakcióhoz, aminek a hasadóanyag-tartalma kb.
33 kg.
- és ezt kritikus tömeg közeli szintre növeljük- ami a természetben NINCS!
(volt, valamikor, de most már tényleg nincs, mivel az U-235 felezési ideje Földtörnténeti léptékben mérve nem olyan magas. Elbomlik lassan, spontán.

"- atomreaktor tervezett leállása más, mint egy vészleállás; ott nem rendezett, megoldott a további hűtés
- az U- 235 felezési ideje 700 millió év- ha korai szakban reaktor- vészleállás történik- biztos lesz a fűtőrudakban olyan rész, amit még nem ért neutron. És így, még 700 millió évig kell hűteni"

Ez nem olyan, hogy a kazán sarkában marad egy kis parázs a hamu alatt. Az erőművekben a fűtőelemeket időről időre meghatározott minta szerint átrendezik, pont ennek elkerülésére. Plusz, a Pakson használt reaktor negatív visszacsatolású, Csernobilhoz hasonló robbanás nem következhet be, grafittűz meg végképp kizárt. Az eddigi összes reaktorbaleset normál kémiai rekciók eredménye, hidrogén robbanás volt, nem pedig az atombombákban lezajló kontrollálatlan láncraekció.

" az emberiség meg holnapra se tud tervezni, nemhogy ennyi időre"
Lehet... de ez még pozitív eredményeknek is helyt adhat, ugye? Fejlődhet a technika, a tudomány és lehet, 400 év múlva meglesznek a módszereink a nukleári hulladékok hatékony semlegesítésére. Az elméleti háttér már most is adott (transzmutáció/spalláció) csak a hatékonyság növelése a kérdés. (Energiaigénye van)

Ennyit "laikusként".

2017.05.03. 08:54:55

@igazi hős: Ez igaz... viszont az új reaktor nem ugrás a teljes sötétségbe. A reaktorok konstrukciói egymásra épülnek, az elődöknél összegyűlt tapasztalatok felhasználásával.

atomenergiainfo.hu/atomenergetika-a-vilagban/vver-reaktorok-a-2-europai-atomenergetikai-konferencian itt bővebben van info (nem professzionális, de szerintem alapnak ennyi is elég.

GyMasa 2017.05.03. 08:55:36

@jágör68:
...A sok lehurrogó szakértő elfelejti:
- a természetben sohol nem ér el akkora koncentrációt az U-235, mint a reaktormagban..
Ez igy van.
...- urándúsítás- ugye a nekünk "hasznos" U-235 mellett más izotópok is jelen vannak az uránércben- mi viszont mesterségesen kiszelektáljuk a "legradioaktívabbat'...
Nem a "legradioaktivabbat" valogatjuk ki, hanem azokat, amelyikek alkalmasak az adott tipusu/mukodesu reaktor uzemanyaganak. Az altalad "legradioaktivabb" anyagok, azok az eromu mukodesenek mellektermekei.
..- és ezt kritikus tömeg közeli szintre növeljük- ami a természetben NINCS!..
Nem emeljuk a kritikus tomeg szintjere. Az az atombomba.
...- atomreaktor tervezett leállása más, mint egy vészleállás; ott nem rendezett, megoldott a további hűtés...
Egy atomreaktor nem egy egyszeru valami. Rettenetesen tul van biztositva.
Ha leall a reakcio, akkor a hutest a viz tovabbi keringetesevel oldjak meg. Ez nyilvanvaloan tul van biztositva.
A szivattyuk alapvetoen elektromosak.
Ehhez lehet hasznalni az eromu sajat generatorat. (ne feledd, hogy Paks-on 4 db van belole, es ebbol akar 3 is siman kieshet, mert a maradek 1 is siman eleg)
Lehet visszavetelezni a villamos halozatbol
Vannak dizelgeneratorok
Fukushimaban pont ez volt a baj, hogy jott a 9-es foldrenges. Ezt az eromu minden gond nelkul tulelte, es elindult a leallas.
Aztan jott a cunami, ami nagyobb volt, mint amire az eromuvet mereteztek, es elontotte a dizelgeneratorokat.
Aztan ment a cunami tovabb, es elsodorta a villamos halozatot is.
Ezutan, mivel megszunt a keringetes, a reaktormagok sorban leolvadtak. (volt meg ketsegbeesett probalkozas, hogy siman tengervizet szivattyuztak a reaktorba)
Mindezt tetezte a japan nep kulturalis hattere, meg a hozzaallasa:
- Nem volt a szabalyzatban leiras az ilyen esetekre, igy nem tudtak, mit kellene csinalni
- A kulturalis multjuk miatt a szegyen (arcvesztes) elkerulese miatt rendre elutasitottak a szinte azonnal felajanlott nemzetkozi segitseget.
Es, vegul nezzuk, hogy melyik osszetevok NINCSENEK meg Paks eseten
- Egy 9+-es foldrenges igencsak ritka
- A szokoar is eleg ritka
- Magyarorszag szerintem elfogadna a nemzetkozi segitseget
...- az U- 235 felezési ideje 700 millió év-...
GOndolom, de ez most nem relevans
...ha korai szakban reaktor- vészleállás történik- biztos lesz a fűtőrudakban olyan rész, amit még nem ért neutron
És így, még 700 millió évig kell hűteni...
Nem. Olvass utana, es csak aztan nyilatkozz.
...- az emberiség meg holnapra se tud tervezni, nemhogy ennyi időre...
Lehet, hogy a "nep" igen, de pontosan ezert vannak a foldon az ugynevezett "szakertok" meg "mernokok", akik szerencsere viszont igen.
A nagyobb problema inkabb az, ha a politika, meg az egysegsugaru emberek probaljak a kezukbe venni ezeknek a dolgoknak az eldonteset.

Ennyit "laikusként".
Hat, sokat nem adtal hozza ehhez a temahoz. Szerintem hasznald a netes keresot, es olvass utana a temanak.

élveteg 2017.05.03. 09:02:08

Ekkora oltáron függő baromságot Ha a leáálítás után többszázezer évig sugároz akkor nem tök teljesen mindegy hogy a leállított Paks I után a megépült Paks kettő majd még többszázer és + 40 évig sugároz Mi az hogy több százezer év Az egész emberi civilizáció mondjuk 10 ezer éves Lehet hogy nem ujabb 10 ezer hanem ezer sincs hátra az egész emberiségnek

gaszton42 2017.05.03. 09:06:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: oklo és gabon? ott nem nagyobb hanem kissebb az U235 koncentráció mint a természetes uránércben, vagyis még sokkal kevesebb mint a reaktorok U235-re dúsított fűtőanyaga.

n3spr3ss0 2017.05.03. 09:07:16

@Visceroid: Szívesen beküldenélek egy tárolóba,ahol a kiégett fűtőelemeket tárolják.Csak egy félórára.Ott libsizhetnél kedvedre.

GyMasa 2017.05.03. 09:15:49

@igazi hős:
...Egyedül azt nem írják, hogy veszteséges lesz. Pedig ebben igazuk lenne...
Ezt ala is tudnad tamasztani valos osszegekkel?
Es, nem csak olyan lozungokkal, hogy:
- "orbanek ellopjak" - Nem hiszem, jovore valasztasok lesznek, es el lesznek kuldve csudaba, meg jol szamon kerve, tehat addigra, mire az ellopas kozelebe kerulnenek mar evek ota mindenki bortonben ul majd (Irony OFF)
De komolyan mire a valodi epitkezes elkezdodik, addigra a mostani utanai masodik, harmadik kormany lesz majd hatalmon.
- Ugyis n-szer dragabb lesz - Igen, mindig lesz egy akkora szorzo, aminal mar nem fog majd megterulni. Ez nem a becsult bekerulesi ar, hanem kb annak a 4x-ese. A jelenlegi allas szerint a ROszatom ezt az eromuvet is fixaras konstruckioban vallalta.
- A kamatok magasak, rossz hitelt vettunk fel: Ez relativ am elegge. Az 5% a jelenlegi kamatkornyezetben magasnak tunik, de innen csak felfele vezethet az ut. Csak kontextusba helyezzuk, a szoci kormany alatt felvett az orszag kb. 10 000 Milliard HUF allanadossagot, kb. 10%-os kamatra. Szoval akkor nem annyira rossz az 5%.
- A hitel a GDP 60%-a es rombadonti az orszagot. A hitel TELJES osszege igen, de ennek a lehivasa es a torlesztese sem egyszerre fog zajlani, hanem idoben elnyujtva.
- Nem is lesz szuksege az orszagnak ennyi aramra, es csak uresen fog allni az eromu/veszteseges lesz uzemeltetni. Ez csak spekulacio, hiszen a magyar trend stabil novekvo tendenciat mutat.
- A megtermelt aram 35%-at a szabadpiacon kell eladni, es az BIZTOSAN oriasi vesztesegeket fog okozni az orszagnak. Ez is spekulacio, ami raadasul abbol indul ki, hogy a jovobeni aramar sokkal alacsonyabb lesz, mint a mostani.
- Importalni kell inkabb, mert az olcso. Hat, valakinek ki kell epitenie azt a kapacitast, amit mi majd "olcson" megvennenk. Ebbol kovetkezik, hogy a magyar kormanynak mar csak azert is megerne sajat kapacitast kiepiteni, mert pl. a kapcsolodo adobevetelek Magyarorszagon lennenek befizetve. Tehat gyakorlatilag annyival egybol olcsobb lenne a hely aram, mint az import.

Dr. Tom 2017.05.03. 09:15:58

A Homo erectusok miatt van az egész, mivel annak idején uránnal fűtötték a barlangjaikat. Így aztán jól le is merítették a korabeli fűtőrudakat. Ha akkoriban nincsen ez a felelőtlen, jövővel nem foglalkozó uránkizsákmányolás, akkor most nem kéne dúsítani a természetben előforduló uránt, hogy felhasználhassuk az erőművekben. Sokkal egyszerűbb lenne az élet, ősszel dobnál egy uránbrikettet vagy pelletet a kandallóba, aztán az tavaszig kifűtené a lakást. Már ha az ember nem Lakodalom Lajos, mert akkor megoldja másképp.
Vagy esetleg gázszerelő, mert akkor megoldja másképp. Ha kell, megveszi a telet aztán bezáratja.

Duplaxiii 2017.05.03. 09:18:26

Meddig folytatod?
Miért éri meg full hazugságokkal, ostobaságokkal, csúsztatásokkal zaklatni a net népét?
Az a baj veletek méregzöldekkel, hogy pontosan a legmocskosabb bolsevik taktikával dolgoztok!
Ti, az ilyen ökoterrorista stílussal egyenértékűek vagytok a fideszes érintettekkel, igaz ők legalább anyagi érdekből hazudnak, ti meg ideológiai alapokon.

GyMasa 2017.05.03. 09:19:35

@n3spr3ss0:
...Szívesen beküldenélek egy tárolóba,ahol a kiégett fűtőelemeket tárolják.Csak egy félórára.Ott libsizhetnél kedvedre...
Es kerlek, magyarazd mar el, hogy egy teljesen atlagos ember hogyan, mikor, es eleteben hanyszor kerulhet helyzetbe VELETLENUL? (De meg akarattal is 0-ra becsulnem az eselyt)
Csak, hogy probaljam megerteni, hogy mennyiben valos es/vagy eletszeru az aggodalmad.

2017.05.03. 09:26:53

@Dr. Tom: Mit szerettél volna pontosan mondani???

CoolKoon 2017.05.03. 09:27:23

Ne már! Az összes cikk közül eddig ez volt a leghangulatkeltőbb és legkínosabb, amit olvastam. Tényleg be kéne ezt fejezni...

CoolKoon 2017.05.03. 09:30:11

@Dr. Tom: "Sokkal egyszerűbb lenne az élet, ősszel dobnál egy uránbrikettet vagy pelletet a kandallóba, aztán az tavaszig kifűtené a lakást." - Ami azt illeti, ezt most is meg tudod csinálni, feltéve, hogy tudsz szerezni megfelelő tisztaságú, radioaktív fűtőelemet...

2017.05.03. 09:40:35

@igazi hős: "Azért az a természetes hasadóanyag erősen begyorsítva és koncentrálva bomlik le a reaktorban, nem úgy, mint a természetben. "

Mi??? Begyorsítva??? Mármint arra gondolsz, hogy mesterségesen hoznak létre olyan körülményeket, (adott geometria, megfelelő moderátor és szabályzó komponensek) amik a spontán hasadáskor keletkező gyors (illetve nem akkor keletkezik, csak akkor lép ki a hasadó atommagból) neutronok sebességét olyan szintre korlátozzák (termikus neutronok) amik képesek újabb atomokat hasadásra bírni. Ettől lesz a spontán , elszórtan bekövetkező bomlásokból kontrollált és jól kézben tartott energiatermelő láncreakció.
Nem robbanás, hanem egy időben és intenzitásban eloszló megfelelő hőmennyiséget eredményező folyamat. Ha megszűnik a moderálás (elforr a hűtőközegként is alkalmazott víz) akkor leáll a folyamat. Hőtermelés még mindig lesz, nem is kevés, le fog olvadni a mag, de soha nem válik atombombává egy ilyen reaktor.

Ugyanúgy, ahogy a PB palackkal is lehet felrobban tani egy házat és le lehet vele főzni jó pár liter finom kisüstit is...
Az energetikában alkalmazott reaktorok mind így működnek, lassú, termikus neutronokra építve.

CoolKoon 2017.05.03. 09:45:52

@we dont want arabs here..So what: "az amerikai erőmű vagy a francia tetszik a Momentumos faszoknak is csak nehogy orosz erőmű legyen.." - Te idióta barom...

Dr. Tom 2017.05.03. 09:46:30

@Dorottya Veres: próbáltam a cikk színvonalához igazodni, de nehéz lemenni kutyába ...

2017.05.03. 09:49:33

@n3spr3ss0: "Szívesen beküldenélek egy tárolóba,ahol a kiégett fűtőelemeket tárolják."
Az milyen relevanciával járna? Hogy újra felfedeznék, amit Maria Sklodowska oly régen ? Hogy a radioaktivitásnak vannak egészségügyi következményei? És? Pont ezért hozunk létre olyan tárolókat, hogy az ember ne essen hasra egy kimerült hasadóanyag kazettában, mint egy kupac kutyaszarban a Kiskörúton... az ember az ipari tevékenységéhez kapcsolódóan veszélyes hulladékok millió és millió köbméterét ássa el, zúdítja a folyókba, ezekhez képest a radioaktív hulladékok mennyisége elenyésző és messze nagyobb biztonságban van tárolva. Az ausztrálok nem idegenkednek ettől. Vannak olyan geológiai formációk a kontinensükön, ahol nagyon szívesen (nyilván reális áron) tárolnak, tárolnának ilyen hulladékokatt. Tudod miért? Mert bár nem látnak a jövőbe, de nem tartják elképzelhetetlennek, hogy a közeli jövőben ezek az egyébként értékes energetikai nyersanyagokat is tartalmazó hulladékok gazdaságosan reciklálhatóak lesznek. Addig meg biztonságban várják , mit hoz a jövő.

2017.05.03. 09:56:08

@CoolKoon: A kanadaiak valamikor régebben terveztek olyan kisméretű, földbe süllyeszthető fűtésre használható reaktorokat, amik egy-egy kisebb várost képesek lettek volna biztonsággal ellátni hőenergiával vagy részben még elektromossal is.
Itt is vannak érdekességek a mini/mobil erőművekről :) uni-obuda.hu/users/racz.ervin/mini_atomeromuvek_webre.pdf
Úgy látszik, a gondolkodó emberek nem csinálják össze magukat az atomenergiától, hanem használják...

CoolKoon 2017.05.03. 10:20:39

@Dorottya Veres: Mondjuk a kanadaiakról nem tudtam, de az oroszok ezirányú kísérleteiről én is hallottam. Állítólag működik is nekik pár ilyen hordozható reaktoruk valami Isten háta mögötti szibériai bányásztelepeken meg hasonló, messzi-messzi helyeken.
Viszont azért azokba se muszikok pakolgatják az urániumpelleteket....

eßemfaßom meg áll 2017.05.03. 10:24:04

@igazi hős: "Ellenben, ha megtudná a tényeket, hogy mennyivel növekszik a villanyszámlája, ha tényleg ott jelenik meg PaksII ára"

Esetleg ha megtudná a tényeket, hogy mennyivel növekedett a németek villanyszámlája mióta kitalálták, hogy atom helyett majd a Napból és szélből veszik az ingyenáramot...

GyMasa 2017.05.03. 10:29:00

@Dorottya Veres:
Nem biztos, hogy a legjobb otlet hasadoanyagot barki szamara elerhetove tenni.
Marmint, ha szamitasba vesszuk a terroristak dirty bomb ambicioit...

GyMasa 2017.05.03. 10:31:47

@eßemfaßom meg áll:
...Esetleg ha megtudná a tényeket,...
Dehogyis, hat nem ertitek!
Az atom draga lesz, mert csak, bezzeg majd a megujulo az olcso lesz, es kulonben se feletsd mar el az olcso importot!
Ahogy en eszrevettem atomtemaban az egyik oldal kizarolag ideologiai alapon all a dolgokhoz, ami elegge megneheziti az erdemi vitat.

2017.05.03. 10:49:34

@eßemfaßom meg áll:
Teljesen igazad van ! Ajánlott lenne a "sötétzöldeknek" hogy megtekintsék és főleg megértsék az alábbi videót:

www.youtube.com/watch?v=cH5WeDAekCU

Hiába áll rendelkezésre sok megújuló energiaforrás, ha nem akkor és nem annyi áramot ad mint szükséges lenne.

Quas! 2017.05.03. 10:59:00

@Quas!: Ma pl be kellene durrantani a zöld biomassza és gáz erőműveket, mert nem sok potenciál van a szélben és a napban...

2017.05.03. 10:59:27

@Quas!: jópofa link ! Köszi !

Quas! 2017.05.03. 11:00:12

@Quas!: Jaaa esetleg olcsóért megvehetnénk külföldről is, meg a geotermikust majdnem elfelejtettem, meg a biodizel generátorokat...

Quas! 2017.05.03. 11:02:05

@Quas!: ÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ a gáz nem jóóóó, az is az oroszoktól jön

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.03. 11:06:35

@Quas!:

Sőt a nap is keletrű gyün, asse jó. Meg az is orosz befojás, ha keleti szél hajcsa a szélkerekeket.

Quas! 2017.05.03. 11:09:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Csak sikerült elérnünk az Atomcsapda színvonalát :D

2017.05.03. 11:11:15

Kedves blogger !

Kérlek boruljatok össze az alábbi videók szerzőjével:

www.youtube.com/watch?v=5dtaUBhSXv4
www.youtube.com/watch?v=MN8cqkeY7HE

De aztán erősen kapaszkodjatok egymásba, nehogy agyonnyomjon benneteket a szellemi nagyságotok hihetetlenül nehéz terhe !

2017.05.03. 11:12:57

@GyMasa: Ez talán igaz... de annak ellenére, hogy van más radionuklid is szerte mindenfelé (ipar/eü) még egyetlen piszkos bomba nem robbant (tudtommal) A cicás avatart használó hosszú-nickű kolléga említett 1-2 sugárforrást amit eltulajdonítottak (agyatlan hülyék) az is csak pár tucat embernél volt kisebb/nagyobb (halálos) következménye.

eßemfaßom meg áll 2017.05.03. 11:15:06

@GyMasa: ."..Szívesen beküldenélek egy tárolóba,ahol a kiégett fűtőelemeket tárolják.Csak egy félórára.Ott libsizhetnél kedvedre..."

Ez akkor lesz releváns érv ha te bevállalod, hogy befekszel akárcsak a helyi szennyvíztisztitó tavacskájába csak egy félórára. Vagy egy szénerőmű salaktárolójába kiküldöd "homokozni" a gyereked.

eßemfaßom meg áll 2017.05.03. 11:18:46

@eßemfaßom meg áll: MeaCulpa természetesen nem neked hanem @n3spr3ss0: -nak szólt

Bobby Newmark 2017.05.03. 11:25:08

@we dont want arabs here..So what: Így van bazdmeg. A történelmünk során az oroszokhoz dörgölőzésből SOHA, EGYETLEN KIBASZOTT ALKALOMMAL sem jöttünk ki jól a dologból.
Egy hazaáruló ostoba faszbarom vagy, ha azt hiszed, most majd máshogy lenne.

konrada 2017.05.03. 11:31:07

@11110000:
Én aztán nem vagyok egy orosz fan, de az a fajta lesajnálás, melyek némelyek oroszgyülöletéből árad, az már kimeríti a rasszizmust.

...persze abban sok az igazság, ami az orosz tömegtermékek minőségét szapulja, de speciel egy atomreaktor nem az.
...meg abban is van igazság, mely az orosz muzsikok értelmi képességét, munkamorálját szídja, de azért ott is vannak olyan kiváló elmék,akik csúcsteljesítményre képesek.
...s ők ráadásul ismerik az is, hogy az emberi hülyeség mire képes, így a fejlesztéseikben ezekre is felkészülnek, sokszorosan túlbiztosítva azokat. ...ez persze azzal jár, hogy produktumaik nem lesznek olyan könnyűek, s lassan kerülnek bele az új innovációk, viszont cserében megbízhatóak.

Tán nem véletlen, hogy űrhajósokat jelenleg (és lassan 1 évtizede) gyakorlatilag csak az oroszok visznek fel, legyen az NASA alkalmazott, vagy turista is. ...pedig az tényleg egy veszélyes üzem.

...szóval: gépkocsit, tévét én se vennék az oroszoktól (de nem azért, mert nem üzembiztosak, vagy nem tartósak, hanem mert nem olyanok, amik az igényeimnek megfelelnek, s az a mai világban a tökéletesség a tartósság felett: úgyis 10 éven belül eldobom majd.)
...de atomreaktornál nem az utóbbiak a szempont...

eßemfaßom meg áll 2017.05.03. 11:32:29

@Bobby Newmark: A történelmünk tapasztalatai alapján kihez kell dörgölőznünk, hogy jól jöjjünk ki a dolgokból? Mondjuk a németekkel-osztrákokkal kapcsolatban nincs pár kellemetlen emlék?

2017.05.03. 11:40:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne: :) van jó kelet és rossz kelet... Qatar jó kelet, onnan igazi, minőségi független gáz jöhet!

2017.05.03. 11:43:49

@Bobby Newmark: "oroszokhoz dörgölőzésből SOHA, EGYETLEN KIBASZOTT ALKALOMMAL sem jöttünk ki jól "
Bezzeg a németekkel milyen gyümölcsöző együttműködéseink voltak... meg a sógorokkal ... hogy az Egyesült Államokról ne is beszéljünk. Dörgölőzni nem kell. Igyekezni kell lehetőleg egyenrangú partneri viszonyt, kölcsönös előnyökre épölően kialakítani. Ez ahogy elnézem a németekkel most se nagyon megy, se a franciákkal... szóval nem tökmindegy?

2017.05.03. 11:46:03

@konrada: "...Tán nem véletlen, hogy űrhajósokat jelenleg (és lassan 1 évtizede) gyakorlatilag csak az oroszok visznek fel, legyen az NASA alkalmazott, vagy turista is. ..."

Persze, mer' a buta oroszokra csak a cipekedős serpa melót lehet rábízni. ;)

2017.05.03. 12:15:09

Jöhet a sárdobálás, de személy szerint inkább megbízom az orosz VVER-1200-as blokkok technológiájában, mint bármelyik német vagy francia tervezésű blokkban (továbbfejlesztett 2. generációs, nyomottvizes Westinghouse egységek)

Az oroszok a saját balhéikból rengeteget tanultak és modern, előremutató berendezésekkel szerelték fel a VVER-1200-ast:

- kettős, elszeparált védőépület (konténment)
- passzív biztonsági hűtőrendszer, ami 3 napig emberi beavatkozás nélkül képes hűteni a reaktort, pusztán fizikai elvek, pl .hőáramlás felhasználásával
- magyarok által fejlesztett, világhírű mérő és monitorozó rendszerek, beavatkozó szoftverek
- a jelenleg legmodernebb, reaktortartály alá épített olvadékcsapda

csak hogy pár apróságot említsek...

emellett a 2003-as üzemzavart is a francia/német (FRAMATOME ANP / SIEMENS) koprodukciónak köszönhetjük !
lásd:
www.atomeromu.hu/hu/Documents/Jelentes_az_OAH_NBI_reszere.pdf

2017.05.03. 12:22:41

@mentolos lecsó: mán megint ezek a makacs tények... na, de mi lesz, ha bekapcsojják aztán kéccázezer évig fog nekünk világítani? Vagy millióig! Letakarjuk ponyvával, mint este a papagáj kalitkáját?

petivagyok innen 2017.05.03. 12:23:09

A föld mélyén lévő, még ki nem bányászott atomerőnű üzemanyag is veszélyes. Több millió év múlva is sugározni fog. Talán ezért nem költözik senki egy uránbányába.

Shikkoku 2017.05.03. 12:23:26

Oké először is ez a poszt hülyeség... igen a használt fűtőelemek sugároznak, és veszélyesek is, ha oda állsz melléjük közvetlenül. De ezt nem teheted meg mivel nagyon szigorúan szabályozva vannak, szépen kihűtik majd elássák ezeket az anyagokat, a gond az lenne ha porként vagy gőzként a levegőbe kerülnének mert akkor belélegezhetnénk és akkor belülről érne minket a sugárzás, de ez nem történik meg, miután kihűltek eléggé elássák és kész.

Problémák Paks 2-vel:
Oroszok által kínált technika elavult, nem illeszkedik az EU energetikai irányzatába a jövőre nézve mivel ne mlehet szabadon szabályozni a teljesítményét. Urániumot használ, ami továbbra is ezt a valóban nagyon lassan lebomló, sokáig veszélyes hulladékot termeli (amit tudunk kezelni, viszonylag jól).
ROSZATOM egy gusztustalan, pártfüggő cég, mutyizás ezerrel, 3000 milliárdból 1500 kőgazdag oroszok zsebében fog landolni, orbánék meg felcsipegetik a morzsákat. A kivitelezés is silány lesz. Szuper...

Miért lett volna jobb Francia erőmű: (Nem a ruszkiktól kellett volna szerezni, mi van ezekkel komcsik az fideszesek?!) Tóriumos erőmű, legújabb technika, biztonságosabb, a keletkező hulladék nagyságrendekkel hamarabb bomlik le ártalmatlan anyaggá. Hatékonyabb, és a teljesítménye változtatható: remekül eggyüt tud működni megújuló energiaforrásokkal. Mintegy kiegészítve az szél/nap erőműveket az ingadozó teljesítményük miatt (nem süt a nap, szélcsend van felpörgetik a Tóriumos erőművet és annyi energiánk van amennyi szükséges. Ez az EU-s elképzelés.

De orbán feje beleragadt putyin seggébe, szóval az összes fideeszmajom aki eddig utálta a komcsikat most odavan az oroszokért, meg a mutyi-erőműért amit ideépítenek...

A népet nem lehet megkérdezni róla, mert nem értenek hozzá. A nép 99,99% se nem atomenergetikai-, se nem energiastratégiai szakértő. Független Szakértőket kellene megkérdezni róla. Arról kéne népszavazás, hogy az összes magyar nemzetközileg is elismert atomenergetikai szakember, konzultáljon Paks 2 ről, és amennyiben arra jutnak, hogy nem a roszatom megoldása a legjobb/legelőnyösebb Magyarország számára akkor nyilvánítsák érvénytelennek azt a fos szerződést és írjanak ki tisztességes nemzetközi pályázatot rá.
(persze egy értelmes, se vállalná, mert a fidesz ellehetetlenítené őket utána)

Bobby Newmark 2017.05.03. 12:25:40

@Dorottya Veres: Egyenrangú, partneri viszony...az oroszokkal... Aha, igen, persze. Hófehérkével nem akarsz szövetségre lépni? Kb ugyanannyira reális, mint amit felvázoltál.

Egyébként perpill a németektől kapjuk a pénzt, az oroszokba meg belepumpáljuk, hogy megépítsék az atomerőművet. Éppen csak ellentétes előjelű a dolog.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 12:36:34

@Dorottya Veres: "@Bobby Newmark: "oroszokhoz dörgölőzésből SOHA, EGYETLEN KIBASZOTT ALKALOMMAL sem jöttünk ki jól "
Bezzeg a németekkel milyen gyümölcsöző együttműködéseink voltak."

Lehet, hogy elkerülte a figyelmedet, de 2004 óta egy unióba tartozunk a németekkel. Ja, és egy katonai szövetségbe tartozunk, amit úgy hívnak, hogy NATO.

Mikor legutóbb csekkoltam, nem a németek foglalták el a Krímet és Ukrajna keleti felét. Oroszország a szomszédunkkal háborúzik.

Bobby Newmark 2017.05.03. 12:38:48

@eßemfaßom meg áll: Egyébként a különbség az, hogy a németek csináltak egy hátraarcot, mikor kis segítséggel "rájöttek" hogy faszok, az oroszoknál meg töretlen a diktatúra, gyakorlatilag mióta világ a világ. Egyszer lecserélődött a garnitúra, mikor a komcsik kipicsázták a cárt, azóta meg megint egyenes a "vérvonal".

Quas! 2017.05.03. 12:41:01

@Shikkoku: Az oroszok által kínált technika nem elavult. Azért kell felügyeleti szerv, hogy ne legyen mutyi, remélhetőleg a frissen kinevezett tárca nélküli miniszter ezt meg fogja oldani. Atomerőműveknél, már többször le lett írva, hogy nem kritérium az a fajta szabályozhatóság, mint a gázos társainál, mivel nem azt a részét termeli villanynak amit szabályozni kell. A 80-as évek vége óta megy a szakértői egyeztetés. Nyilvánosságra fogják hozni a szerződés majdnem teljes tartalmát, pont itt a Zindexen írták meg a napokban. A szerződéseket, főleg a nemzetközieket nem lehet csak úgy, mindenféle következmény nélkül felrugdalni. Ki lehet keresgélni az archívumokból, hogy milyen "csodálatos" cikkeket írtak Paks1 megépülése körül. Paks1-et a lengyelek és az oroszok építették, és az oroszok üzemeltették, meg karbantartották, amíg nem álltak rendelkezésre a magyar szakemberek. Az új erőművet többségében magyar cégek fogják építeni, magyar szakemberek fogják beüzemelni és a karbantartási munkákat is magyarok fogják elvégezni, hiszen rendelkezésre állnak.

2017.05.03. 12:42:32

@Dorottya Veres:
A tények makacs dolgok ! :D
A VVER-1200 pedig jól manőverezhető, alkalmas a teljesítmény igény követésre.
De mint stacioner erőmű nem is kell sokat manőverezni vele. A tervezett teljesítménye 2,4 GW lesz. Az ország kalkulált energiaigénye 2040 körül 3,5 -3,8 GW. Tehát mehet 100%-on és nem kell éjszakára letakarni, takarékra tenni...

@Shikkoku: a VVER-1200 mitől elavult technológia ? Mert még mindig uránt használ ?
Persze létezik már a tóriumos technológia, de ennek az elterjedését a nemzetközi pénzszektor megakadályozza... Mint pl. hogy léteznek már olyan optikai lemezek, amikre több TB adatot fel lehet írni. De egyenlőre a gyártók kiaknázzák a piaci lehetőségek, mert az emberek megveszik a sima Blue-Ray-t is.

Sajnos atomerőművet nem lehet kapni a TESCO-ban, így muszáj nagy multihoz fordulni, ahol bizony összefonódások is óhatatlanul akadnak...

dr. mesterséges színezék 2017.05.03. 12:45:04

@Shikkoku: "De orbán feje beleragadt putyin seggébe, szóval az összes fideeszmajom aki eddig utálta a komcsikat most odavan az oroszokért, meg a mutyi-erőműért amit ideépítenek... "

Várom a percet, amelyben először jönnek rá, hogy a "rosztovi törpe" kitétel magasztalás akart lenni: a viktori magasságból következően a "törpének" semleges az üzenete, míg a "rosztovi" természetesen az Oroszországban elsajátítható szakértelem, hivatástudat és társadalmi felelősségvállalás tömör magasztalása.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 12:46:27

A németek két éve minden jelentős napelemes rendszer beruházást megtendereztetnek. A német állam vállalja, hogy 10 évig garantált áron veszi át a megtermelt áramot, a befektető más támogatást nem kap. 2015 áprilisában 92 Euró/MWh 10 éves garantált átvételi árat kért a magánberuházó. 2017 februárjában 65 Euró/MWh. Folyamatosan csökken.

A szélenergia ennél sokkal olcsóbb. Magyarországon kevésbé fúj a szél, mint a tengerpartokon, akár tíz év is lehet a megtérülési idő. Egy 2 MW-os szélturbina egy év alatt csak 50 millió forint áramot termel (közel dupla áron veszik át tőle, ezért 100 millió forintot kap). A bekerülési költsége tokkal, vonóval olyan 400 millió forint.

Most az európai piacon éves átlagban 35 Euró/MWh az áram. Folyamatosan csökken. Paks2 az Európai Bizottség szerint, de még a kormány szerint is csak 65 Euró/MWh áron térülhetne meg. Ebbe nem számolják bele a hálózatfejlesztést, a biztonságot növelő beruházásokat, a duzzasztót a Dunára, stb. Ha nem tekintjük a korrupciós "kockázatot", csak az atomerőműveknél szokásos költségnövekedést, akkor 100-110 Euró/MWh árral számolhatunk. Ha meg lopnak, akkor a többszörösével.

A megújulók évről-évre egyre olcsóbbak lesznek, a legnagyobb baromság egy elavult, drága, szennyező technológiát pont most 60-80 évre bebetonozni úgy, hogy ugyanakkor teljesen kiszolgáltatjuk magunkat Magyarország legnagyobb ellenségének, az agresszív terjeszkedési politikát folytató putyini oroszországnak. Gázt vehetünk az oroszoktól, a Krk szigeti terminálon keresztül a katariaktól, stb., de Paks2 javítását, karbantartását, fejlesztését 60 évig csak az oroszok végezhetik. Ez orosz rulett, ismerve az oroszok technológiai fegyelmét.

Gyakran elsütött poén, hogy Paks2 30 év múlva olcsón termeli majd az áramot. Ha a horribilis kölcsönt valami csoda folytán vissza tudnánk valamiből fizetni, Paks2 magas fenntartásai költségei miatt már a mostani euópai áramárnál is drágábban termel majd.

Mind a megújuló energia, mind az atomenergia nagy hátránya, hogy a termelése nem igazodik az igényekhez. A magyar csúcsfogyasztás (7,6 MW) magasabb, mint Paks2 (2,4 MW) háromszorosa. Ha saját magunk akarjuk megtermelni az összes áramot, akkor Paks2-nél több, mint kétszer annyi szénerőművet kell építeni.

Magyarország adottságai nem kedveznek, hogy energiatermelő nagyhatalommá váljunk, ehhez nincsenek ásványkincseink, atomtechnológiánk, stb. Persze megvásárolhatnánk ezeket, de nem érné meg. Éves áramigényünk 38%-át most is külföldről fedezzük, onnan, ahol sokkal kedvezőbb áron lehetséges az energiatermelés.

Az egész világon hanyatlik az atomtechnológia, szenvednek, csődbe mennek a cégek, lásd Westinghouse. Egyre drágább és, mostanra túl drága lett új atomerőművet építeni. A Roszatom által lobogtatott erőművi tervek csak szándéknyilatkozatok. Csak a gazdag államok, Egyesült Arab Emírségek , USA, Kína, stb. engedhetik meg maguknak ezt a luxusberuházást. Az európai országok felében nincs, és nem is lesz atomerőmű. Ugyanakkor a megújuló energiatermelés forradalmat él át, egyre hatékonyabb, egyre olcsóbb. A dánoknál már alaperőmű sincsen.

dr. mesterséges színezék 2017.05.03. 12:46:27

@Quas!: "Azért kell felügyeleti szerv, hogy ne legyen mutyi, remélhetőleg a frissen kinevezett tárca nélküli miniszter ezt meg fogja oldani."

Az megvan, amikor nyuszika találkozik a lódarázzsal?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 12:49:34

A magyar csúcsfogyasztás (7,6 GW) magasabb, mint Paks2 (2,4 GW) háromszorosa.

DFK 2017.05.03. 12:49:59

Itt kérem a hülye okoskodik esete áll fenn megint. Fingja sincs, amiről ír. A reaktorban lezajló láncreakcióról fogalma sincs, a reaktor szabályozásáról fogalma sincs.
Amúgy a magyar nukleáris biztonsági előírások nagyon szigorúak és nagyon precízek (néha túlzóan szigorúak a nem nukleáris, hanem sima radioaktív létesítményekkel kapcsolatban).

Bobby Newmark 2017.05.03. 12:51:50

@dr. mesterséges színezék: Ööö, nincs, baszki. Viszonylag sok viccet ismerek, nyuszikásat is, de ez most nem ugrik be.

Quas! 2017.05.03. 12:52:27

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Akkor nyugodtan megvalósíthatod a maradékra a zöldségeidet vagy megveheted.

2017.05.03. 12:53:40

@Quas!: @Shikkoku:
Építkezés közben pedig a NAÜ is itt fog legyeskedni, úgy hogy egy sima lemezcsavart sem lehet a szabványtól eltérően beépíteni !

Én bízom a magyar atomipari szakemberekben, akik számos olyan fejlesztést hajtottak végre a paksi berendezéseken, amiket később a világ más erőművei is átvettek. Például a világon nálunk tértek át elsőnek a 15 hónapos üzemanyagciklusra a VVER-440-es blokkokon. A gazdasági és megtérülési mutatók csak nőttek, miközben a karbantartási idők és költségek nem változtak.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.03. 12:57:57

Igazából az EK-t lassan már valahogy perelni kéne, mert gyakorlatilag téveszméket terjesztenek... Egyszerűen vérlátzító az, amit művelnek ezek a félig sem művelt köcsögök...

2017.05.03. 13:05:40

@molnibalage:
Én azt nem értem, hogy ez a tengernyi f@szság ezen a blogon, hogyan lehet címlapos hétről-hétre ?!?

Rémhírek, féligazságok, félre- és belemagyarázások, általános iskolai (!) fizika ismeretek teljes hiánya...
Csak jól hangzó, kattintás vadász címek érdemi, megalapozott tudás és tények nélkül...

A posztokon általában jókat röhögök, de azon már nem, hogy tényként állítanak be valótlan dolgokat !

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.03. 13:08:01

@jágör68: A természetes U-235 annyira radioaktív, hogy a csupasz kezdben tarhatod, akkor sem lesz semmi bajod. Nem az U-235 veszélyes a kiégett fűtőelemben...

Ha ennyire laikus vagy, akkor talán kérdezni kellene és nem ekkora pofával ekkora marhaságokat posztolgatni...

GyMasa 2017.05.03. 13:29:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Tudom, hogy ezt is trollkodasnak fogod nyilvanitani, de megprobalom lassan leirni:
..A német állam vállalja, hogy 10 évig garantált áron veszi át a megtermelt áramot...
Ez mar MAGABAN durva beavatkozas a piaci folyamatokba, es sulyosan torzitja a versenyt.
Ha ugyanis piaci alapon mukodne egy idojarasfuggo termelo, akkor a kovetkezo szabalyok vonatkoznanak ra:
- Elore be kell jelentenie (azt hiszem negyed ora pontossaggal) a termelesenek az utemezeset az orszagos elosztohalozat fele.
(Tudod, hogy lehessen a kapacitasokkal elore sakkozni legalabb a TMK miatt leallo tobbi eromu miatti ingadozasokat)
- Ha nem tartja ezt az utemtervet, akkor kokemeny malus-okat kell fizetnie, ami tobbek kozott a negativ aramarat okozz, tipikusan napsuteses, szeles hetvegi napokon, amikor nem kell annyi aram, mint amennyit az idojarasfuggok termelnek.
...a befektető más támogatást nem kap...
A garantalt ar maga a tamogatas.
...2015 áprilisában 92 Euró/MWh 10 éves garantált átvételi árat kért a magánberuházó. 2017 februárjában 65 Euró/MWh...
Meg egyszer mondom, probald beleilleszteni a megujulo forrasokat a fentebb leirt rendszerbe, amelyiknek az osszes tobbi tagjara a piaci szabalyok vonatkoznak, aza ha nem termel eleget az elore leadott terveihez kepest, akkor jol megbuntetik, stb
...Folyamatosan csökken...
csökkent eddig. A multbeli tendenciakra nem igazan lehet eloremutato joslatokat alapozni.
Valamint azota a kovetkezo dolgok is csokkentek:
- Banki beteti kamat - EUR kornyezetben ez most praktikusan nulla
- Napelemek beszerzesi ara - Mondanom sem kell, hogy mennyiben befolyasolja egy befektetes megteruleset, ahogy a befektetendo tokeigeny csokken.
Hidd el nekem, hogy a befektetok nem hulyek.
El fog jonni egy pont, ahol a kamatok ( a munka nelkul elerheto tokenyereseg) eleg magas lesz, az atveteli arak meg eleg alacsonyak, hoyg jobb uzlet legyen bankbe tenni a penzt, vagy ahogy egy regebbi fonokom mondta:
- "Eladni az egesz kocerajt, es venni ukran kurvakat, es nyitni egy kupit".

2017.05.03. 13:31:28

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A magyar csúcsfogyasztás (7,6 GW) magasabb, mint Paks2 (2,4 GW) háromszorosa."
Oké... és??? Mennyi az állandó? Örüljünk, hogy legalább ennyi is jön olcsón, CO2 mentesen. a széhez sajnos jár némi (ölég sok...) CO2 is... a naphoz is...
Abban amúgy mi a biznisz, hogy építünk olcsón (relatív, de legyen olcsó, meg ugye lopni abból is éppen úgy tud a fidesz, ha akar..) egy fél élettartam alatt megtérülő szélerőmű parkot, aztán mellé némi gázturbinás pótlékot, fenntartjuk mindkettőt, majd egyik zsebünkből a másikba pakolva jó drágán adjuk a villanyt ... valahogy a végén a fogyasztó szív. Az atomerőmű beruházása nem olcsó, fajlagosan már egyáltalán nem annyira vészes, sőt.. olcsóbb, mint a szélerőmű és az üzemanyag sem rettenetes költség. Ha jól van meghatározva a mérete, akkor biztosítja az állandó fogyasztás lefedését, olcsón, stabilan, önmagában. Ha kisebb, akkor kell pótlék, tetszés szerint, ha túl nagy, akkor meg mi is tudunk villannyal üzletelni a piacon, ahogyan a franciák is teszik a németekkel... nekik is megéri eladni az atom-villanyt.... talán nekünk is.

Quas! 2017.05.03. 13:34:22

@GyMasa: Felesleges neki válaszolgatni, szerintem az idióta hozzászólásait lementette az asztalra text file-ba, hogy csak CTRL+C - CTRL+V, meg röhög a markába a marhája.

Quas! 2017.05.03. 13:36:08

@Dorottya Veres: Na megint meg fogod kapni a beosztásod a cicafiútól.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 13:38:56

"lopni abból is éppen úgy tud a fidesz, ha akar."

Ez igaz. De sok kis magánberuházásból sokkal mukásabb lopni, mint egy 30 évre titkosított állami gigaberuházásból.

"egy fél élettartam alatt megtérülő szélerőmű parkot, aztán mellé némi gázturbinás pótlékot"

Ezzel szemben egy soha nem megtérülő atomerőművet, aztán mellé némi gázturbinás pótlékot.

"stabilan"

Igen, nagy hátránya az atomerőműnek, hogy nem alkalmazkodik az igényekhez. De miért szólalsz fel ellene? Neked védened kéne.

"nekik is megéri eladni az atom-villanyt.... talán nekünk is. "

Nekik is megéri megvenni az atom-villanyt.... talán nekünk is. Mindenképpen jobban megéri, mint sokszoros költségen saját erőművet építeni.

2017.05.03. 13:41:39

Érdekelne egyébként, hogy az energiaklubosok, akik ezeket a posztokat írják, teljesen komolyan gondolják, és naiv, lánglelkű tájékozatlan andragógia szakos bölcsészcsajok egy macifröccs mellett hozzák össze, vagy nagyon is jól tudják, hogy ordenáré módon dezinformálnak. Mert a színvonal kábé olyan, mintha ovisok társalognának az autóvillamosságról. Mellesleg legalább öt olyan kommentelő van, akit nyugodtan felkérhetnének a posztok véleményezésére, már azzal sokkal előbbre jutnának.

2017.05.03. 13:42:43

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Az egész világon hanyatlik az atomtechnológia, szenvednek, csődbe mennek a cégek, lásd Westinghouse."
Mondod te... mégis reaktorok építését tervezik szerte a világban, százas nagyságrendben. Mindenki hülye, csak mennek, mennek szembe az autópályán..A Westinghouse bedőlése nem feltétlenül mutatja azt, hogy az atomenergetika haldoklik... egy bank bedőlése a pénzügyi rendszer elkerülhetetlen összeomlást mutaja? Tisztul a piac.

Egyre drágább és, mostanra túl drága lett új atomerőművet építeni. A Roszatom által lobogtatott erőművi tervek csak szándéknyilatkozatok. Csak a gazdag államok, Egyesült Arab Emírségek , USA, Kína, stb. engedhetik meg maguknak ezt a luxusberuházást. Az európai országok felében nincs, és nem is lesz atomerőmű. Ugyanakkor a megújuló energiatermelés forradalmat él át, egyre hatékonyabb, egyre olcsóbb. A dánoknál már alaperőmű sincsen."

A dánoknál viszont vannak jó természeti adottságok, lehetőség off shore erőműparkok létesítésére, de mi adja az ő irgalmatlan részesedésű megújulójuk backupját? Gáz? Vagy ők is vesznek külföldről, amikor éppen kisebb a termelés, mint a fogyasztási igény? Mi lesz, ha mindig mindenki máshonnan igyekszik hiányt pótolni? Mekkora transzportrendszer kell? Ki fogja menedzselni? Veszünk villanyt Barbadosról, mert ott éppen olcsó? A megújulóid megfelelő tárolókapacitás hiányában félmegoldások. Cserébe csak úgy olcsók, hogy meg vannak támogatva...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 13:48:21

@GyMasa: "a kovetkezo szabalyok vonatkoznanak ra:"

Lehet mindenféle szabályokat hozni. Pl., hogy településhatártól 100 km-en belül nem lehet szélerőművet üzemeltetni.

"A multbeli tendenciakra nem igazan lehet eloremutato joslatokat alapozni."

Igen, biztos forrásból tudom, hogy 2017. május 3-án hirtelen megáll a világ tudományos és technikai fejlődése.

Az atom rohamosan egyre drágább, a megújuló rohamosan egyre olcsóbb. Óriási hiba lenne a múltbeli állapotot a jövőre vetíteni. Pláne nem 60-80 évre.

2017.05.03. 13:51:31

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: ""egy fél élettartam alatt megtérülő szélerőmű parkot, aztán mellé némi gázturbinás pótlékot"

Ezzel szemben egy soha nem megtérülő atomerőművet, aztán mellé némi gázturbinás pótlékot."

Minden kibaszott szélerőműved mellé kell egy azonos kapacitású fosszilis pótlék... minél jobban eltoljuk az atomenergia túlsúlya felé a kapacitások megoszlását, annál kevesebb pótlék kell. Más, ha valami mellé PÁRHUZAMOSAN kell kapacitást létesíteni és fenntartani, meg más, ha valami KIEGÉSZÍTÉSEKÉNT. Ideális az lenne, ha az atomenergia adhatná az állandó fogyasztást lefedő termelési kapacitást, a maradékot lefedné a megújuló/fosszilis mix. Ez nem nagyon engedné 30% fölé a megújulók részarányát.
A soha meg nem térülő csak a te fixa ideád, mert ez illik a mondókádhoz... de nincs arra bizonyítékod, hogy ez reális feltételezés. Ha az MSZP/SZDSZ/bárki csak nem a Fidesz építené, itt csápolnál, hogy rögtön építsünk IMF hitelből Paks III-at, meg legyen 14. havi nyugdíj is!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 13:55:13

@Dorottya Veres: "reaktorok építését tervezik szerte a világban"

Kevered a tervet a szándéknyilatkozatokkal.

Mondj egy olyan szegény országot, mint Magyarország, amelyik az oroszokkal akar atomerőművet építtetni.

"A dánoknál viszont vannak jó természeti adottságok,"

Nekünk viszont nincsenek adottságaink energiatermelő nagyhatalommá válni, se ásványkincseink, se atomtechnológiánk.

"Veszünk villanyt Barbadosról, mert ott éppen olcsó?"

Igen.

Pár éve, még az arab tavasz előtt volt olyan terv, hogy Észak-Afrikában telepítenek naperőműveket, és tengeralatti kábeleken egész Európát ellátják villamosárammal.

konrada 2017.05.03. 14:04:43

@molnibalage:
"Igazából az EK-t lassan már valahogy perelni kéne", a komolyabb atomelleneseknek.
Hiszen őket égetik be.
A másik oldalnak kifejezetten jól jön, mert az ilyen blődségek az előbbieket járatják le.

...én már az első bejegyzésnél leírtam, hogy ezt a Pakspártiak iratnak szándékosan ilyen hülyeségeket...;))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 14:04:45

@Dorottya Veres: "kibaszott szélerőműved mellé kell egy azonos kapacitású fosszilis pótlék..."

Kibaszott nagy tévedés.

"A soha meg nem térülő csak a te fixa ideád"

110 eurós áron nem lehetséges megtérülés. Még 65-ön se. Mondj egy számot!

"Ha az MSZP/SZDSZ/bárki csak nem a Fidesz építené, itt csápolnál, hogy rögtön építsünk IMF hitelből Paks III-at, meg legyen 14. havi nyugdíj is! "

Ha nem a fidesz építené, pozitívabban állnék hozzá, mert az a sok éves tapasztalat, hogy a fidesz bárkinél százszor többet lop. Tudod, hogy ki gazdagodott hirtelen száz milliárd forinttal?

Ha lenne tendereztetés, átláthatóság, pozitívabban állnék hozzá.

Ha nem Magyarország legnagyobb ellensége építené, pozitívabban állnék hozzá.

Ha lenne társadalmi vita, pozitívabban állnék hozzá.

Ha fix áron építenék, és a túlköltést a beruházó állná, mint a finneknél, pozitívabban állnék hozzá.

Ha a beruházó 30% részesedést merne vállalni, mint a finneknél, pozitívabban állnék hozzá.

Hogy a fidesz 14. havi nyugdíj választási ígéretét miért hoztad ide, azt nagyon nem értem.

2017.05.03. 14:05:39

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Mikor legutóbb csekkoltam, nem a németek foglalták el a Krímet és Ukrajna keleti felét. Oroszország a szomszédunkkal háborúzik."

Kicsit leegyszerűsíted a dolgot... ez egy reakció... a kiiduló feltételeket az USA által menedzselt ukrán puccs teremtette meg. Az oroszok védekeznek.

"Egyébként perpill a németektől kapjuk a pénzt, az oroszokba meg belepumpáljuk, hogy megépítsék az atomerőművet. Éppen csak ellentétes előjelű a dolog."
Mondhatjuk így is... meg úgy is, hogy a németek dominálta EU pénzeit a németek rajtunk folyatják keresztül, és nekik nagyon jó is így. Ők mondták, nem én....

@petivagyok innen: "A föld mélyén lévő, még ki nem bányászott atomerőnű üzemanyag is veszélyes. Több millió év múlva is sugározni fog. Talán ezért nem költözik senki egy uránbányába."

Majd ennek azért nézz utána, én már lusta vagyok ezredjére leírni, hogy ez nem így működik... a dúsítatlan, bányászott urán nem a sugárzásával okoz problémát, egyedül a mérgező nehézfém mivoltából fakadó ártalmakkal kell számolni. A dúsítás melléktermékeként felszabaduló U-238-ból az amerikai hadiipar nagy penetráló képességű lőszereket gyárt, és amíg ki nem lövik, szét nem porlik, nem szóródik finom oxid formájában, addig a katonák nap mint nap mozgatják sima munkavédelmi kesztyűkben... Vagy az uránt feldolgozó üzemekben sem látsz ólomszkafanderes melósokat, ott hupákolnak a sárga porral teli hordók mellett...
A szénerőművek salakhányója az már viccesebb, oda én biztosan nem járnék még kankalint se szedni.

GyMasa 2017.05.03. 14:06:17

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...A szélenergia ennél sokkal olcsóbb...
Milyen tekintetben?
...Magyarországon kevésbé fúj a szél, mint a tengerpartokon, akár tíz év is lehet a megtérülési idő...
Akkor, csak, hogy lassam, ertem-e:
2MWp szeleromu
23% rendelkezesre allas, eves szinten (MVM eves kimutatas orszagos szinten)
EZ egyenerteku egy 460kWp-s egyeb eromuvel. AZ egyszeruseg kedveert legyen geotermikus.
...Egy 2 MW-os szélturbina egy év alatt csak 50 millió forint áramot termel (közel dupla áron veszik át tőle, ezért 100 millió forintot kap).
Egy evben van 365,25*24 ora=8766
Tehat egy evben egy szelkerek termel:
2000kWp*8766ora*0.23=4 032 360kWh aramot, teljesen veletlen eloszlasban az ev soran.
Ma az KAT atveteli ar Magyarorszagon 18HUF/kWh, tehat a befektetonek 72 582 480 HUF-t fog az MVM a KAT rendszerben utalni.
...A bekerülési költsége tokkal, vonóval olyan 400 millió forint....
A megterules igy, egyszerusitve:
400 000 000 HUF (befektetes) / 75 582 480 HUF (eves bevetel) = ~5 ev es 4 honap
Persze, az mar egeszen mas kerdes, hogy mennyit hozna ugyanez a rendszer teljesen piaci alapon?
Mivel erre a rendszerre lehetettlen igy, ebben a formaban utemezest kesziteni, igy maradnak a kovetkezo lehetosegek:
- Aram eladasa az azonnali piacon (Pa-Pa fix atveteli ar)
- Telepiteni egy akkora teljesitmenyu akkuparkot, amelyik VALAMENNYIRE kiegyenliti ezt az ingadozast es ennek megfeleloen leadni az utemezest. Persze, ennek meg mindig van kockazata, amig nem egy egesz evnyire eleg tarolokapacitast epit ki a beruhazo.
Akkor vegyunk egy peldat is:
Mondjuk a hires Tesla Powerwall-lal.
Egy egysege 10 kWh kapacitasu, es 3000 USD-ba kerul.
A szelkerekunk ugye atlagosan 460 kWp teljesitmenyt ad le (eves szintem, de most legyunk nagylelkuek, es tetelezzuk fel, hogy ez rovidebb tavon is mukodik)
Ebbol: 1 nap athidalas: (a szelkerek termel, ahogy eppen alakul, a Powerwall pedig nyomja ra a halozatra a 460kWp-t 24/7-ben)
Szukseges tarolokapacitas:
460kWp*24ora=11 040kWh.
De, mivel az akku folyamatosan taplal ra a halozatra, igy eleg csak ennek a fele (becsles)
Az 5520kWh.
5520/10=552 db Powerwall modult kell vasarolni, hogy ez lehetsegees legyen.
Ez csak a modulokra nezve 1656000 USD , ami 280HUF/USD arfolyamon 463 millio HUF.
Ha egy modulra van 1000 toltes/kisutes ciklus garantalva, akkor atlagosan 2,7 evente cserelni kell a teljes beruhazast.
Az inverterek szerencses esetben kibirnak 15 evet is (legalabbis lehet ennyi garanciaval is venni jobbakat), tehat ezt most nagyvonaluan ki lehet hagyni a szamolasbol.
Azt nem tudom, mennyibe kerul az akkupakk csere egy Powerwall-ban, de eleg jelentos resze lehet a 3000 USD-nek. Legyen, mondjuk 1500 USD.
Tehat minden 2,7 evben ki kell meg csengetni 552db*1500USD=78000USD-t (22milllio HUF) csak akkucserere
Ez lesz 22 millio HU/2,7 ev=8 millio HUF/ev kvazi fix uzemeltetesi koltseg.
Lassuk, egeszen vazlatosan, mi mas kell meg egy ilyen rendszerhez:
- legalabb 1000 nm foldterulet az akku epuletnek
- Kell egy elegge nagy epulet, az 552 Powerwallnak
- Igen durva belso villamosenergia rendszer a 2 MWp kezelesehez. Ahhoz mar nem MM falvezeteket hasznalunk.
- Igen komoly tuzvedelmi rendszer, mert a Litium ionos akku csunyan eg
- 24/7 ben legalabb orseg legalabb 8-12 ember, hogy meglegyen a 3 muszakos munkarend (Merugye, a semmi kozepen allo sokmillios Tesla Powerwall az tud am vonzo celpont lenni egyeseknek.)
- 24/7 ben technikai szemelyzet, aki a kb. 3. ev utan kvazi folymatosan cserelgeti az eloregedo akkukat. Ez legalabb 2 ember egy muszakban
- Kell egy uzemvezeto, aki ezt az egeszet felugyeli, bar ez lehet az egyik technikus is.
- Ki kell epiteni kozmuveket (viz, csatorna) , hiszen legalabb 2-6 ember szinte mindig ott lesz majd, ami azert kifejezetten vicces, mert a szeleromuvek altalaban a lakott teruletektol messzire vannak.
- Utat epiteni az epulethez
- Raktarat a csere akkuknak.
Es, ekkor meg csak egy igen elnagyolt otletelest csinaltam.
- Telepiteni melle egy backup eromuvet, amelyik beugrik rogton, ha a szelkerek leall ugyanakkora teljesitmennyel. Ezt most nem fogom kiszamolni, mert nem erdekel a dolog egyaltalan, mert kapasbol latszik, hogy tutira rosszabb lesz, mint az elozo volt. Illetve az is, hogy befektetesi szempontbol a szelkerek teljesen felesleges penzkidobas emelle a rendszer melle.

konrada 2017.05.03. 14:09:20

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Nem rossz terv volt, de mint te is írtad, nem számoltak a politikai veszélyekkel, ezért is mondtak le róla.
(...meg ott az a probléma, hogy 11-13 órán keresztül kell mellé valamiféle kiegészítő forrás....)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 14:13:20

@konrada: Persze, de index.hu/tudomany/2010/07/23/ejszaka_is_dolgozik_a_soolvadekos_naperomu/

Szerencsére éjjel nem mennek annyira a légkondik, mint nappal. A csúcsot manapság nyáron azok okozzák.

BaitHrunner 2017.05.03. 14:20:54

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"A Nukleáris Világszövetség január 3-ai adatai alapján összesen 71 reaktort építenek jelenleg világszerte. Köztük olyan ország területén is épül blokk, amely korábban még nem alkalmazta a technológiát. Ennél is nagyobb számban vannak a tervezett vagy már rendelés fázisában lévő reaktorok, amelyek száma a legfrissebb adatok szerint 172-re tehető. (A két új paksi blokkot is ebben a kategóriában tartja nyilván a szervezet.)"

"Mondj egy olyan szegény országot, mint Magyarország, amelyik az oroszokkal akar atomerőművet építtetni."

"Európa keleti része különösen aktívnak mutatkozik az atomenergetikai tervek tekintetében, Magyarország mellett, Csehország Bulgária, Fehéroroszország, Románia, Litvánia, Lengyelország és Ukrajna is számol új reaktorral vagy reaktorokkal."

www.korkep.sk/cikkek/gazdasag/2016/10/31/csehorszag-a-magyar-modszerrel-bovitene-a-temelini-atomeromuvet

Arcade Macho 2017.05.03. 14:22:43

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: cicuka, es a tenger alatt hogy jon at a dzsuz?
meg ez a felmelegitett so mennyi energiat tarol?

az egy dolog hogy a tenger alatt at tud jonni aram, lasd uvegkabel jelerositojet is szepen ellatjak, az is egy dolog hogy egy kis eromuvecske az tud soolvadekot tarolni, na meg az is hogy egy powerwall tud dzsuzt tarolni, de ha ott van 1 de legyen inkabb 2 sot lehet akar HAROM nagysagrend elteres az mar elegge sok, nem gondolod?

GyMasa 2017.05.03. 14:23:10

@Quas!:
...Felesleges neki válaszolgatni,...
Alapvetoen igazad van!
Igazabol nem neki valaszolok. Vannak itt olyanok is, akiket erdekel a dolog, es kepesek a GONDOLKODASRA.
Nekik segitenek ezek a valaszok kepbe helyezni, hogy mekkora nagysagrend mondjuk egy egesz orszagot a megujulo+olomakku alapu energiaellatasra atallitani.
Mert, vannak, akik tudjak, hogy ertelmetlen egyaltalan elgondolkodni is rajta, meg vannak, akik nem tudjak, hogy lehet-e de meg lehet oket gyozni rola...
...szerintem az idióta hozzászólásait lementette az asztalra text file-ba, hogy csak CTRL+C - CTRL+V..
Biztosan van ilyen, de az latszik, hogy o mar szintet lepett innen.
Nala ott van a demagogia hazudozas, csusztatas is, amit alkamaz, illetve az "az mind te vagy, de en mi vagyok" modszer, amirol altalaban az emberek nagycsoportos korukra leszoknak.
A csavot igy kell szeretni. Vagy ugy tekinteni ra, mint valami fogyatekosra.
Hidd el, nem o tehet rola!
...meg röhög a markába a marhája...
Ami elegge sekelyes orom lehet.

Arcade Macho 2017.05.03. 14:24:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Nemcsak hülyék, hanem szorgalmasak is"

ja meg nem olvassak a kommenteket amik cafoljak
most megint elojottek a sugarozni fog tobb millio evig hőseposszal

Quas! 2017.05.03. 14:24:59

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Már megint idiótaság, hol van Magyarországon minden nap annyi napos idő, hogy ezt a sivatagba tervezett rendszert üzemeltetni tudjad? Jaaa nem ide kellene telepíteni, hanem az arabokhoz a sivatagba, aztán átkábelezni ide Magyarba Hahahahahaa

konrada 2017.05.03. 14:25:30

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...ettől még éppen elegendő fogyasztó marad a téli, és az esti-éjszakai fogyasztásra...

Bobby Newmark 2017.05.03. 14:28:28

@Dorottya Veres: :DDDDDDDDDDDD
Bazdmeg, ez most tényleg komoly, vagy ennyire direktben tolod az orosz propagandát?!

"Az Orosz - Kínai határnál kínai agresszorok tüzet nyitottak a békésen arató szovjet kombájnra. A kombájn viszonozta a tüzet, majd sértetlenül visszarepült támaszpontjára."

Ez már tényleg ez a szint. A békés orosz védekező offenzíva... Ezt most komolyan, ki a jó kurvaisten szopja be szerinted? És ezek után próbálsz vitatkozni, bazdmeg? Annak ellenére, hogy atompárti vagyok, és egyébként írsz igaz dolgokat is, ezzel a totál kendőzetlen orosz agitprop szövegeddel totál aláásol mindent, amit mondasz. Azt sem hiszem el, amit kérdezel, putyinbérenc!

Quas! 2017.05.03. 14:29:20

@GyMasa: Az a baj ezzel az értelmetlennel, hogy addig fogja ide szórni a baromságait, amíg tuti az ő hozzászólása lesz az utolsó, és akkor azt hiszi, hogy már megint nyert.

GyMasa 2017.05.03. 14:30:13

@Arcade Macho:
...es a tenger alatt hogy jon at a dzsuz?...
Lehet epiteni HVDC kabelt.
Az mondjuk nem zavarja, hogy Nemetorszagban 25 Milliard EUR lenne csak azt a tavvezeteket megepiteni, amelyik az eszaki, szeleromuvekben gazdag videket osszekotne a deli, iparilag fejlett regioval.
Es, az csak 1-2000 km.
Megaztan, pont az atomstabil afrikai orszagokra kellene bizni egesz Europa energiaellatasat.
Ugye, azok az orszagok, ahol soha nem volt meg puccs, meg nepirtas, meg terrorizmus...
Az egesz csavo egyebkent olyan mint aki teljes mertekben ell van rugaszkodva a valosagtol, es komolyan elhiszi, hogy a Simcity "sandbox" modban az a vilag 1:1 lekepezese.

GyMasa 2017.05.03. 14:31:11

@Quas!: Ezert irtam meg par napja, hogy mindenki hanyagolja, de belatom, en szegtem meg a szavamat.
Sajnalom.

Quas! 2017.05.03. 14:32:30

@GyMasa: Én se vitázok vele érdemben, maximum lereagálom, ha már bődületes ökörséget ír.

2017.05.03. 14:36:22

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Kibaszott nagy tévedés."
Jó... akkor kell fosszilis pótlék, meg egy kurva vastag és hosszú kábel, amit hol ide, hol oda dugunk , hogy az ingadozó termelést hozzáigazítsuk a fogyasztói igényekhez. Az oroszoktól nem jó függeni, de az összes európai termelőtől egy kapacitáshiányossá váló piacon, az nagy buli. Mert ha a te logikád érvényesül, mindenkinek lesz fasza ventilátora, ha meg kornyadozna a szélcsendben, hát gyühet az import... a ... a honnan? ...meg mennyiért?? Piacról beszélünk, csak tippelhető dinamika mellett.

"Ha nem a fidesz építené, pozitívabban állnék hozzá, mert az a sok éves tapasztalat, hogy a fidesz bárkinél százszor többet lop. Tudod, hogy ki gazdagodott hirtelen száz milliárd forinttal?"
Tudom és nekem is bassza a csőröm, hogy nem én :) Viszont itt legalább látszik, ki járt jól és az a pénz (inkább vagyon, immobiliákban, cégekben, termelőeszközökben) Ha egyszer úgy alakul, visszavehető. Viszont a dicső elődök által lerombolt könnyűipar, élelmiszeripar, a némi nehézipar ellenértéke vajon kinek a zsebében landolt, hol van most elspájzolva? Hová lettek az elkótyavetyélt közműcégekhez kapcsolódó korrupciós pénzek súlyos milliárdjai. Vagy amit nem látsz, az nem fáj?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 14:37:20

@BaitHrunner: "számol új reaktorral "

Gondolom van szándéknyilatkozat. :))

konrada 2017.05.03. 14:40:02

@Quas!:
...egyébként meg: az mindenképpen jobb, ha egy hívő szavaira megy a válasz, mert anélkül nincs cáfolni való sem...
...s az ismeretekhez meg tudni kell a másik fél véleményét is...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 14:41:10

@Dorottya Veres: "egy kurva vastag és hosszú kábel, amit hol ide, hol oda dugunk , hogy az ingadozó termelést hozzáigazítsuk a fogyasztói igényekhez."

Az megvan, elég jól vagyunk integrálva az európai villamoshálózatba.

"a pénz (inkább vagyon, immobiliákban, cégekben, termelőeszközökben"

Az külföldön van. Irgalmatlan pénzt elloptak, ha itthon dolgozna, látszana a GDP növekedésen.

"Ha egyszer úgy alakul, visszavehető."

:))

vakapad 2017.05.03. 14:44:32

Paks II. két blokkjának magas radioaktivitású hulladéka 30 év üzemidő alatt összesen 60 m3, azaz egy normál szobába fér bele.

2017.05.03. 14:45:27

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Abban biztos vagy, hogy a hálózat ekkora energiatranszportra (illetve a szükségessé váló jóval nagyobbra) van biztonsággal méretezve?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 14:45:42

@Arcade Macho: "a tenger alatt hogy jon at a dzsuz?"

720 kV magasfeszültségű egyenáramú kábelen. Vagy valami vastagabbon. Költségszámítással kijön, hogy mi a leggazdaságosabb megoldás.

Quas! 2017.05.03. 14:47:04

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Egyenáramú??????? Menj vissza tanulj egy kis villanytant.

2017.05.03. 14:47:14

@Bobby Newmark: Így, egyszerűen, számodra is értelmezhetően: Anyád a putyinbérenc.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 14:48:02

@Dorottya Veres: "a hálózat ekkora energiatranszportra (illetve a szükségessé váló jóval nagyobbra) van biztonsággal méretezve?"

Meg kell vizsgálni, melyik megoldás legelőnyösebb, többek közt gazdaságilag, és azt kell fejleszteni. Nem pedig öt geci oroszbérenc politikus leül egy szobában és eldönti, melyikből tudják a legnagyobbat szakítani. Szerinted?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 14:50:19

@Quas!: "Egyenáramú??????? Menj vissza tanulj egy kis villanytant. "

Egyenáramú. Menj vissza, és tanulj egy kis villanytant. :))

És az ilyernek még az atomenergiába is bele mernek pofázni!!!!

Quas! 2017.05.03. 14:52:45

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Na látod, ezért nem kellene ilyen döntéseket népszavazásra bocsátani :D

Quas! 2017.05.03. 14:53:26

@Quas!: Itt a 10000000 fociedző országában :D

GyMasa 2017.05.03. 14:53:43

@Quas!:
...Egyenáramú??????? Menj vissza tanulj egy kis villanytant....
Sajnos, ebben igaza van. a HVDC a jovo.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 14:54:59

@konrada: "...ettől még éppen elegendő fogyasztó marad a téli, és az esti-éjszakai fogyasztásra... "

Igen, a megújulók és az atom közös hátránya, hogy a termelésük nem igazodik az igényekhez, kiegészítő erőművek kellenek.

GyMasa 2017.05.03. 14:55:38

@GyMasa:
Csak mocsok draga.
Mint irtam, 25 milliard EUR lenne csak a Nemet E-D osszekottetes.

eßemfaßom meg áll 2017.05.03. 14:57:04

@Bobby Newmark: Komolyan úgy képzeled, hogy a világtörtélem leállt az elmult évtizedekben és ami ma van az lesz a következő 2000 évben?

2017.05.03. 14:57:43

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "@konrada: Persze, de index.hu/tudomany/2010/07/23/ejszaka_is_dolgozik_a_soolvadekos_naperomu/

Szerencsére éjjel nem mennek annyira a légkondik, mint nappal. A csúcsot manapság nyáron azok okozzák."

Szupper... ÖT megawatt, 18.5 milliárd forintból, 3 hektárt lefedve...450 db kell csak belőle, csak Paks II helyett ...kb háromszor akkora költség, fele élettartam.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 15:01:05

@BaitHrunner: Tervek? 2016? 2014?

2017: csődbement a Westinghouse. Biztos nem tudott lépést tartani az igényekkel. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 15:01:48

Paks II szükségessége mögött sok év tapasztalata és azokon alapuló számítások állnak. Valahogy így:

orbán: - El fog fogyni 2020-ban, de legkésőbb 2027-ben az EU-segély. Mit fogunk akkor ellopni?

lázár: - Hmm... eladhatnánk az országot az oroszoknak jópénzért.

orbán: - Oszt azt hogy?

lázár: - Hát építtethetnénk velük egy második paksi atomerőművet aranyáron.

orbán: - De nincs rá pénzünk.

lázár: - Akkor kérünk kölcsön.

orbán: - Kitől? Most is 74% az államadósság, kitől kapunk annyi kölcsönt, hogy 100% fölé vigyük?

lázár: - Hát maguktól az oroszoktól. Hiiiihihhhi!

orbán: - Ennek semmi értelme. Akkor ennyi erővel felépíthetnék maguknak.

lázár: - Csak 10 milliárd Euró kölcsönt kérünk, majd azt mondjuk a birka fidesz szavazóknak, hogy csak 12 milliárdba kerül, azok mindent bemondásra elhisznek. A többi szavazó meg nem számít. Elhallgatjuk a hálózatfejlesztési, biztonsági, duzzasztógáti, satöbbi költséget. Meg amit ellopunk, azt is. Hiiiihihhhi!

orbán: - De mi lesz, ha nem az oroszok nyernek a tenderen?

lázár: - Nem lesz tender. Kijelöljük az okoszokat, mondván, hogy másképp nem lesz az új paksi erőmű "kompatibilis" a régivel. Hiiiihihhhi!

orbán: - De akkor 150 EUR/MWh áron fog termelni az új erőmű!

lázár: - Majd azt mondjuk, hogy "csak" 65 Euró áron.

orbán: - De ki fog derülni előbb-utóbb.

lázár: - Majd 30 évre titkosítjuk. Addigra rég elévül a hazaárulás. Hiiiihihhhi!

orbán: - De a megújulók olcsóbban fognak termelni!

lázár: - Betiltjuk. Mondjuk településhatártól12 kilométernél közelebb nem lehet új szélerőművet létesíteni.

orbán: - Dehát az valójában az egész ország!

lázár: - Pont ez a lényege a betiltásnak. Hiiiihihhhi!

orbán: - És a napelem?

lázár: - Hm... az eleve drágább, elég, ha kivetünk rá "környezetvédelmi" adót.

orbán: - Minden elismerésem, te igazán nagy geci vagy!

lázár: - A legjobb iskolám volt, felségedtől tanultam!

...

2017.05.03. 15:04:29

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Igen, a megújulók és az atom közös hátránya, hogy a termelésük nem igazodik az igényekhez, kiegészítő erőművek kellenek."

Az atomerőmű mellé csak annyi pótlék kell, amennyi a csúcsidőszak és a völgyidőszak közti ingadozást képes követni. A megújuló mellé meg mennyi is? Amennyi a megújuló termelés sokkal dinamikusabb és kevésbé tervezhető ingadozásait képes kompenzálni. ... a kettő között jókora eltérés van ám... nem véletlen, hogy az atomerőmű nélküli szcenárió CO2 hulladéka magasabb, mint az arra alaperőművi szerepet osztó szcenarióé... de ez mellékes, mert a CO2 nem sugároz ...

2017.05.03. 15:06:49

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ez már elsőre is uncsi volt, legközelebb kicsit vedd tömörebbre, vagy nyomtasd ki magadnak és maszturbálj a nézegetése közben.

2017.05.03. 15:08:58

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: A Westinghouse csődjének a piaci kereslet változásain túl lehet még pár oka...

2017.05.03. 15:11:25

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "...Elhallgatjuk a hálózatfejlesztési, (költségeket)"

Miért is ? Mert egy 30%-al nagyobb kapacitású erőmű váltja az elődjét? A te világvégéről vételezős megoldásod hálózatfejlesztési költségeit miért nem említed?

eßemfaßom meg áll 2017.05.03. 15:16:08

Komolyan leálltok ész érvekkel vitázni azzal az elmebeteg, beszűkült tékozlóhomáron szocializálódott ezernevű macskával? A blog.hu egyik legnagyobb netto trollja.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.03. 15:18:59

@Quas!:

"Egyenáramú??????? Menj vissza tanulj egy kis villanytant."

Bocs, de ebben igaza van. Nagy távolságokra bizony egyenáramú távvezeték kell a szkinhatás miatt, korábban már én is említettem több helyen. Az 50Hz nem tűnik soknak, de már itt is jelentkezik a szkinhatás, ami azt jelenti, hogy az áram kiszorul a vezető felületközeli rétegére. Minél jobb vezető egy anyag, annál vékonybb lesz a vezetésben ténylegesen részt vevő része.

A váltófeszültségen való továbbításban a kábel nagyobbik hányada nem is vesz részt. Egyenáramnál nincs szkinhatás. A ketszeri konverzió vesztesége pedig még mindig kisebb, mint amennyi a váltófeszültségű továbbításé lenne az ohmikus veszteségek miatt.

2017.05.03. 15:20:30

@GyMasa: Ez van lényegében a határmenti kuplungokban, az esetleges frekvencia különbségek okozta gondok kiküszöbölése végett.
Amúgy azért a HVDC sem fenékig tejfel, maga a kábel (meg a kábelveszteség) olcsóbb, de a végeken már más a helyzet.

BaitHrunner 2017.05.03. 15:20:35

@Dorottya Veres:
Az nála ilyenkor nem számít.
Ha az agymenéséről van szó, akkor egyenesen remek a hálózat és amúgy is "elég jól vagyunk integrálva az európai villamoshálózatba". Nincs szükség semmiféle fejlesztésre, jó az így ahogy van.
Ha az atomról, akkor meg egyenesen borzalmas, szar minden, szabályozni akarja az alaperőművet. Meg persze "HOOOOL A PÉÉÉÉÉNZ????" (és közben veri az asztalt gondolom)
Balfasz egy ember lehet... :)

konrada 2017.05.03. 15:23:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...ha már számokat írsz: 12 mrd € mai árfolyamon cca. 3750 mrd forint, ami az éves GDP 12%-a, és az is elosztva cca.10 évre.
Nem kevés, de ennek a dupláját is lazán felvették kölcsönbe a semmire az elöző 8 év alatt....
(Tudom, azoknak is q anyukájuk..., de ha azt nézzük, hogy éves szinten cca 1,2% arányos növekedést jelentene egy olyan stagnáló időszakban, amikor a gazdaság növekedése nem haladja meg a fizetendő kamatokat, az akkor is még kezelhető, és messze van az általad vizionált 100% GDP arányostól...)

GyMasa 2017.05.03. 15:29:04

@Dorottya Veres:
...A Westinghouse csődjének a piaci kereslet változásain túl lehet még pár oka...
Egy ilyen ok lehet a rossz partnerbank- es a finanszirozasi szerkezet valasztas.
Aminek semmi koze nincs ahhoz, hogy az adott termek mennyire jo vagy rossz.
Szerintem a stabil Cash-flow-ra kellene ramenniuk ezeknek a cegeknek.
Valami olyasmi, mint a lizing.

Quas! 2017.05.03. 15:30:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez így rendben van. De a cicafiú az egyik hozzászólásában azt mondja, hogy smart hálózatok kellenek, meg szétosztott kis kapacitású termelés, a másikban meg már a világ egyik felén akarja termelni a villanyt és átszállítani a másik felére...

GyMasa 2017.05.03. 15:32:10

@Dorottya Veres:
...Amúgy azért a HVDC sem fenékig tejfel...
El tudom kepzelni. A GW-os DC/DC (DC/AC) konverter azert nem szarral gurigazik...

konrada 2017.05.03. 15:33:53

@GyMasa:
A cégek többsége növekedésre van beállítva, erre méretezték menedzsmentjüket, porfoliójukat, finanszírozásukat.
...s a Wetinghaust valóban az döntötte be, hogy a világváltság, és Fukusima együtt a keresletet lecsökkentette, nekik meg nem volt elég lábuk, hogy ezt az időszakot azokra támaszkodva átvészelje.

...persze ez hibás menedzsment kérdése...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.03. 15:35:06

@Quas!:

A troll attól még troll marad, hogy neha véletlenül eltalál valamit. Isten őrizz, hogy Cicafiút védjem!

GyMasa 2017.05.03. 15:35:52

@konrada:
...Nem kevés, de ennek a dupláját is lazán felvették kölcsönbe a semmire az elöző 8 év alatt....
Arrol mar nem is beszelve, hogy annak siman 10% volt a kamata, de az "jo kolcson" volt. Broaf!
Es, meg igy is sikerult kevesegg GDP noveledest felmutatni azokban az evekben, mint amennyi a felvett kolcson volt, azaz 1.0 ala ment a multiplikatorhatas.
Es az valami 10 000 milliard HUF volt, ami a "Rettenetesen rossz uzlet Paks2" szereny 3x-osa.
Bar, azt mindenkeppen meg kell emliteni, hogy azt TELJESEN elloptak, nem csak reszben
Eeees...
Cserebe SEMMIT nem kaptunk.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 15:41:29

@konrada: "12 mrd €"

Mondj EGY atomerőmű építést, ami a tervezett költségkereten belül maradt.

Mondj EGY nagyberuházást, amiből a politikusok nem loptak.

Mondj EGY fideszes nagyberuházást, ami nem került a végén többe, mint a tervezett négyszerese.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 15:43:57

@Dorottya Veres: "Miért is ? Mert egy 30%-al nagyobb kapacitású erőmű váltja az elődjét? "

Azért is. Meg azért is, mert a fidesz gyorsan most akar lopni, és pár évig párhuzamosan fog menni a két atomerőmű. Azt hiszem, valami 1,4 GW bővítés kell.

GyMasa 2017.05.03. 15:44:23

@Quas!:
...De a cicafiú az egyik hozzászólásában...
Ja, teljesen sikerult elsajatitania abban az "ugynevezett" "tanulmanyban" kigondolt otletet.
Ahol pl a hoenergiat, es a villamos energiat teljesen osszekeverik, ahogy eppen elonyosebben lehet vele csusztatni, meg ahol nem vettek a faradtsagot, hogy utananezzenek/szamoljanak a magyar ertekeknek, hanem fogtak valamilyen nemet tartomany adatait. De, hogy miert pont azt, na az nem tul vilagos.
Es, ebbol a tanulmanybol jon az is, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy nem kell backup az idojarasfuggok moge, mert "ott" arrol nem volt szo.
De pl. az is teljesen nem vilagos, hogy pl a "tanulmanyban" kalkulaltak-e egyaltalan az araknal, hogy a napelembol, meg a szelkerekekbol 4x annyi kell eleve, mint hagyomanyos eromubol.
Bar, lehet, hogy azert, mert a zöld terv nagyvonaluan, valmai 80%-os igenycsokkenessel szamol 2050-ig, ami tobb, mint durva...
Es meg bele sem lendult ugy Istenigazabol, mint egy masik blogon, mert ott aztan elojott a mar ismert "energetikai megtakaritas" illetve eloszor a Magyarorszagi, korszerutlen panellakasok ledozerolasa, valamint a szinten korszerutlen, Budapest teljes belvarosanak a ledozerolasa.
Nyilvanvaloan fogalma sincs rola, hoyg milyen idobeli, es penzbeli vonatkozasai vannak ezeknek a "terveknek".

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.03. 15:48:11

@Dorottya Veres:

Köszönöm, nagyon jó ismertető, gyorsan végigfutottam.

Quas! 2017.05.03. 15:48:31

@GyMasa: Volt egy cikk nem olyan régen aszzem az Origo-n, ahol a napelem szövetség elnöke azt taglalta, hogy a napelemmel megtermelt villanyt nem kell tárolni, csak be kell rakni a hálózatba, aztán amikor szükségünk van rá, ki kell onnan venni, veszteség és díj nélkül, tehát nem kell semmilyen erőmű :D

GyMasa 2017.05.03. 15:56:37

@Quas!:
...Volt egy cikk nem olyan régen aszzem az Origo-n...
Ami kozismerten a technologiai vilag legtekintelyesebb hirforrasa! :-D
...a napelemmel megtermelt villanyt nem kell tárolni...
Igen, ha all mogotte egy komplett villamosenergia rendszer. Nem veletlen, hogy a sziget uzem soha nem erte meg, es meg nagyon sokaig nem is fogja.
...veszteség és díj nélkül, tehát nem kell semmilyen erőmű :D...
OTT, HELYBEN tenyleg nem kell, de sajnos csak visszautalni tudnek, az ugynevezett"villamosenergia halozat"-ra.
Nezd, nem teljesen hazugsag, amit mondott, csak nem bontotta ki az igazsag minden egyes reszletet.

Quas! 2017.05.03. 15:59:54

@GyMasa: Erről ugattam eddig is, féligazságok, csúsztatások, itt-ott beleszőve kisebb-nagyobb hazugságok.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 16:02:30

@Quas!: "a világ egyik felén akarja termelni a villanyt és átszállítani a másik felére..."

Tudom, hogy egy fideszesnek ez agysebé... atomtudomány, de azért próbáld megérteni. :))

Németországban építeni egy naperőművet kerül valamennyi pénzbe. É.-Afrikában erősebben és több ideig és egyenletesebben süt a nap, harmadannyiba kerül ugyanazt a kapacitást megépíteni. Van egy 10% veszteség míg átviszik "a világ másik felére", és a hálózat kiépítése is sok pénz, így végül is "csak" fele annyiba kerül az egész művelet, mint Németországban.

Quas! 2017.05.03. 16:06:04

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: És szerinted abból ki és mennyiért fog neked villanyt adni??? Azt ne mond, hogy 16ft-ért!

metal · http://electric.blog.hu 2017.05.03. 16:06:17

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Van egy 10% veszteség míg átviszik "a világ másik felére","

Ahogy azt Móricka elképzeli!

Quas! 2017.05.03. 16:07:34

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ez nagyon szép és jó ötlet lenne egy utópisztikus világrendben, de nem az van. Bár akkor meg a sivatag élővilágáért aggódhatnál, ami köztudottan törékeny, de mindegy.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 16:08:29

@Quas!: "smart hálózatok kellenek"

Igen, az nagyban segít a felhasználást a termeléshez igazítani. Primitív módját évtizedek óta alkalmazzuk.

"meg szétosztott kis kapacitású termelés"

Igen, a megújulók nem elhanyagolható előnye, hogy elosztottan lehet termelni, ez csökkenti a hálózati vezteséget és építési költséget.

Tudom, egy fideszes központi naperőművet és szélerőművet építene, kerül amibe kerül, csak hogy könnyebben lophasson belőle.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 16:10:15

@Quas!: "Bár akkor meg a sivatag élővilágáért aggódhatnál, ami köztudottan törékeny"

Az ausztrál macskák többször annyi állatfajt kiirtottak, mint amennyi összesen a sivatagban él, inkább azokért rettegj.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 16:13:55

@metal: ""Van egy 10% veszteség míg átviszik "a világ másik felére","
Ahogy azt Móricka elképzeli!"

Igen, valójában kevesebb, de próbáltam szép kerek számokat adni az agyhalottnak.

Móricka szerint mennyi a veszteség egy 2500 km-es kellően vastag 720 kV-os egyenáramú kábelen?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 16:15:43

@Quas!: "ki és mennyiért fog neked villanyt adni??? "

Kereslet-kínálat. Mondjuk rátesz egy vastag 30%-os hasznot, és akkor tized annyiért, mint ahogy Paks2 megtermeli.

GyMasa 2017.05.03. 16:17:21

@Quas!:
...Bár akkor meg a sivatag élővilágáért aggódhatnál....
Ja, en 100%.ig biztos vagyok benne, hogy megjelennenek ott is s sotetzoldek, aztan jonne, hoyg a kobrak kihalnak mert megsuti oket a vezetek, vagy valami hasonlo idiota otlet...
Mondjuk, nekem sokkal nagyobb felelmem teljes europa energiaellatasat egy afrikai orszagra bizni.
Elobb-utobb megjelennenek ugyis azok a hangok, hogy:
- Fizessunk tioobet, mert az EU gazdag
- Fizessunk tobbet, mert kiszipolyozzuk a szegeny afrikaiakat.
- Fizessunk tobbet, mert en D'zsabala tabornok vagyok, es mostantol ez itt az en Eromuvem. Termeszetesen mar alaaknaztam a teljes telepet, es a katonai ellencsapas legkisebb jelere a 7 eves, fullra bekokozott gyerekkatonaim orommel robbantjak fel az egesz miskulanciat!
- Pusztuljanak az imperialista kizsakmanyolo hitetlenek - Bumm!

Sean MacTíre 2017.05.03. 16:17:31

@MaxVal BircaMan HJCD: olcsonak mar egyaltalan nem olcso, a tulbiztositas igenye miatt.

Bobby Newmark 2017.05.03. 16:22:32

@Dorottya Veres: "Mondhatjuk így is... meg úgy is, hogy a németek dominálta EU pénzeit a németek rajtunk folyatják keresztül, és nekik nagyon jó is így. Ők mondták, nem én...."

Mert a németeknek valóban érdekük, hogy ne egy elmaradott balkáni putri legyünk, mert ők olyan dolgokat exportálnak, amit egy elmaradott balkáni putri nem tud megengedni magának.
Az a bizonyos keresztülfolyatás az az, amikor nem a szaros szuzukit veszi meg a susogó melegítős paraszt, hanem a mercit, és ez tényleg jó nekik. Ez meg aztán tényleg rohadt szemét dolog, valóban. Jóságos Vlagyimir bácsi meg csak az áldott jó szívének okán segít nekünk, nyilvánvalóan.

Bobby Newmark 2017.05.03. 16:25:43

@Dorottya Veres: Elvtárs, a védekező területszerzéses elméleteddel már terítetted a lapjaidat, innentől felesleges megjátszanod magad.

BaitHrunner 2017.05.03. 16:29:42

@Sean MacTíre:
Na-na!
Azért a lengyelek vizsgálódtak egy kicsit a témában(pedig atomerőművük sincs).
"A dokumentum szerint a nukleáris, szén-, gáztüzelésű, illetve megújuló energiaforrásokra alapozó erőművek költségeit összehasonlítva megállapítható, hogy az atomerőművek versenyképesek még a legolcsóbb klasszikus energiaforrásokkal szemben is."

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 16:29:42

Igen, nem lenne hülyeség, ha az EU az araboknak rendesen megfizetné a területhasználati díjat. Persze nem úgy, ahogy Magyarországon, hogy a minidiktátorhoz hozzávágnak egy valag pénzt, hogy még nagyobb hatalomra tegyen szert, hanem fejlesztik vele a gazdaságot, infrastruktúrát, szociális szolgáltatásokat, és akkor kevesebb oka lenne az ottani népnek elözönleni Európát.

Persze fideszes aggyal fel nem fogható a "közérdek" fogalma.

GyMasa 2017.05.03. 16:30:44

@Bobby Newmark:
...Mert a németeknek valóban érdekük, hogy ne egy elmaradott balkáni putri legyünk..
Nem feltetlenul, nekik az is ugyanolyan jo, hogyha a draga Mercit el lehet adni MASHOL (USA-Kina) jo dragan, viszont a munkaerokoltseg az 1/4-e mint otthon. Vegeredmenyben ugyanott lesznek anyagilag.
Sot, ha Magyarorszagon deru-boseg, meg gazdagsag lenne, akkor nem is nyerne semmit a termeles resene, es nyugodtan tovabbvihetne a gyarat keletebbre, (olcson termelni) vagy Vissza Nemetorszagba (kevesebb jarulekos szopas a korrupcio, tavolsak, meg a mentalitas miatt).
Ellenben az erdekuk, hogy az infrastruktura megfelelo legyen, (autopalya, vasut repulogep, telefon, net, STABIL, OLCSO VILLAMOSENERGIA RENDSZER)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.05.03. 16:32:30

ATOMTEMETŐ

Elvirágzott atomsiló
Fölött legel tanyasi ló.
Lila fűtől kissé kába
S enyhén remeg mindhét lába...

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2009/12/atomtemeto.html

* * *

ATOMREMETE

Tegnap halt ki a Föld...
Ehhez képest,
Bár a Hold méregzöld,
Ez egy szép est...

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2009/08/atomremete_19.html

Sean MacTíre 2017.05.03. 16:35:46

@GyMasa: nem, a problema ott inkabb az hogy politikai es biztonsagi bizonytalansag miatt nem lehet erre alapozni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 16:37:26

@Frady Endre: :)) Mind a kettő pontot ér. És most nem (csak) a rövidségüket méltattam.

GyMasa 2017.05.03. 16:37:31

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Persze fideszes aggyal fel nem fogható a "közérdek" fogalma....
A te agyadnak meg a valosaggal vannak sulyos problemai!
Amit mondasz, annak kb. ket kovetkezmenye lenne :
- Kifizetnenk a "jogos" osszegeket az adott orszagban, ahol a helyi kiskiralyok szepen lenyulnak oket, es kb egy filler nem jutna a "nepnek".
- Lehetne megszallni ezeket az "elmaradott" orszagokat, hogy bevezessuk naluk is az europai felvilagosult demokraciat, csakhogy mindenki megkapja ami "jar" neki. Amivel csak annyi a baj, hogy egy ilyen lepesnek nagyon jol lathatok a hatasai. (Irak, Tunezie, Egyiptom, Afganisztan stb.-stb.)
Es be is lehet rendezkedni egy kb 50 eves megszallasra, vagy kivonulni, mielott atalakul az orszag, es nezni a teljes anarchiat.
Igen, ahogy mondod, ez egy idealis kornyezet ra, hogy erre bizzuk az amugy technikailag problemas, anyagilag pedig gyakorlatilag csodnek tekintheto Teljes EU ellatasat.

GyMasa 2017.05.03. 16:40:58

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Az a resz megvan, hogy az arabok abban a kornyezetben nonek fel, hogy:
- Csak az o hituk szamit
- Mindenki mas hitetlen, akiket el kell pusztitaniuk!
- Aki napi 1 oranal tobbet mimeli a munkat az egy loser (ezt konkretan legalabb 3 , egyiptomi kollegam mondta, mint okot, hoyg lelepjen Egyiptombol)
- A noket allatoknak tartjak, es ugy is bannak veluk.

GyMasa 2017.05.03. 16:42:42

@GyMasa:
Igen, ez a "Demokracia export" eddig viszonylag jol csak az angoloknak sikerult Indiaban.
Alig tartott vagy 150 evig...

Bobby Newmark 2017.05.03. 16:42:57

@GyMasa: "viszont a munkaerokoltseg az 1/4-e mint otthon"

Ja, csak ennek mondjuk éppen semmi köze nincs ahhoz, ahonnan ez az egész elindult, hogy az EU pumpálja belénk a pénzt. Ami TÉNYLEG azért történik, hogy némileg felzárkózzunk, ÉS legyen pénzünk így lakosságilag tömegével megvenni a cuccokat amiket ők gyártanak (pl a mercit).

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 16:44:16

@GyMasa: " helyi kiskiralyok szepen lenyulnak"

Cseppet se zavarjon, hogy ennek a szöges ellentétét mondtam, csak fröcsögd a hazug szart a szádból!

"A noket allatoknak tartjak"

A geci oroszbérenc gazdádra gondolsz?

BaitHrunner 2017.05.03. 16:45:08

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Figyelj csak, nem találok semmit erről az épülő afrikai naperőműröl, tudnál segíteni?
Ha akkora biznisz biztos tologatják már a homokot...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 16:46:39

@Bobby Newmark: "Ami TÉNYLEG azért történik, hogy némileg felzárkózzunk, ÉS legyen pénzünk így lakosságilag tömegével megvenni a cuccokat amiket ők gyártanak (pl a mercit). "

Még jó, hogy orbán figyel, és ellopja, nehogy akár némileg is felzárkózhassunk, és nehogy legyen pénzünk rá. Áldott legyen az ő neve, és minden saját lábán álló ivadékáé.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 16:48:15

@BaitHrunner: "épülő afrikai naperőműröl"

Nem hiszem, hogy épülne ilyen. Ezek tervek voltak még az arab tavasz előtt.

BaitHrunner 2017.05.03. 16:56:32

@Bobby Newmark:
Aranyos vagy... :)
Te tényleg azt hiszed, hogy a németek azért öntik ide a pénzt, hogy nekünk majd jobb legyen? Pusztán felebaráti szeretetből?
Épp csak a német európai uniós biztos gondolja máshogy:
"...minden eurónak, amit az EU Lengyelországnak ad, nagy része Németországba jön vissza. A lengyelek arra használják ezt a pénzt, hogy a német építőiparnak adnak belőle megrendeléséket, német gépeket és német teherautókat vásárolnak. Tehát a nettó befizetőknek, mint Németország, az kell, hogy legyen az érdekük, hogy fenntartsák a strukturális alapokat.
Gazdasági szempontból Németország nem nettó befizető, hanem nettó kedvezményezett."
"Nem titok, hogy gazdasági érdekből bővítették az Európai Uniót a keleti tagállamokkal, és sokat emlegetett tény, hogy a német ipar az európai gazdaság motorja."
Le se sz*rják mi lesz veled, egy dolog számít, az pedig profit. És ez így is lesz amig világ a világ. Ez van sajnos...

eßemfaßom meg áll 2017.05.03. 17:02:10

@Quas!: "hogy a napelemmel megtermelt villanyt nem kell tárolni, csak be kell rakni a hálózatba, aztán amikor szükségünk van rá, ki kell onnan venni, veszteség és díj nélkül, tehát nem kell semmilyen erőmű :D "

Ez pár napja az indexcímlapot is megjárta

index.hu/tech/2017/04/28/sporolni_akarok_milyen_napizet_rakjak_a_haztetore/

"Tehát igazából annak nincs jelentősége, hogy a tetőre szerelt napelemek nyáron többet termelnek mint télen, az számít, hogy egy év alatt összesen mennyit termelnek, és hogy a megtermelt villamos energiát tulajdonképpen korlátlanul lehet tárolni a hálózatban költség- és veszteségmentesen. Mindezt úgy, hogy nem kell se új atomerőművet, se szén-, tőzeg-, gáztüzelésű erőművet építeni, az emisszió zéró."

Bobby Newmark 2017.05.03. 17:03:28

@BaitHrunner: Éppen csak a következő mondatban írtam le, hogy miért és hogyan lesz ez ÉRDEKÜK, hogy hogyan térül ez meg.

Nem tudom, egyébként mi a faszomnak válaszolok neked, mert szemmel láthatóan baszdmeg képtelen vagy felfogni az írott magyar szöveget. Írjam cirill betűkkel, oroszul, úgy eljut a csökött agyadig?

BaitHrunner 2017.05.03. 17:10:39

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Dehát nem azt mondtad, hú de mekkora biznisz, meg fele annyiba kerül mint Németországban?
Hát hallod, nagyon hülyék lehetnek ezek a németek. Itt a tejjel mézzel folyó kánaán aztán nem kell nekik. Inkább szanaszét szennyezik magukat meg egész európát jó drágán. Fene sem érti...
euanmearns.com/co2-emissions-who-are-europes-dirty-men/
És még legalább 10 szénerőművet akarnak építeni...
m.origo.hu/kornyezet/20130718-nemetorszag-szeneromu-nap-szel-atomenergia-nema-gyilkossa-valt-a-nemet-legszennyezes.html
atomenergiainfo.hu/blog/nemet-energiaforradalom
Most akkor mi van? Segíts!!!

BaitHrunner 2017.05.03. 17:16:09

@Bobby Newmark:
Jajj, ne haragudj, hogy válaszolni mertem, meghajlok az érveid előtt...
Akkor nemsokára minden jó lesz, csak még egy kicsit kell kibírni?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 17:18:33

@BaitHrunner: "Dehát nem azt mondtad, hú de mekkora biznisz, meg fele annyiba kerül mint Németországban?"

Gondolom nagy biznisz, ha ennyi energiát terveztek belefeccölni. De józan paraszti ésszel is belátható.

Az a "fele annyiba" csak az agyhalottnak csinált durva számolás, hogy hátha így megérti, nem végeztem közelítő számításaokat se.

"nem kell nekik"

Miért gondolod, hogy nem kell nekik? Minden befektetésnek van megtérülése, haszna, kozkázata, millió feltételnek kell adottnak lennie. A mostani arab turbulencia nem kedvez ottani hosszútávú befektetéseknek.

"És még legalább 10 szénerőművet akarnak építeni..."

Nem én tehetek róla.

Bobby Newmark 2017.05.03. 17:25:52

@BaitHrunner: Amíg Geciék lenyúlnak mindent, addig várhatsz.

Nyilván nem az a problémám, hogy válaszoltál, hanem az, hogy basztál elolvasni azt, amire állítólag válaszolsz, és faszságot írsz. Más gond nincs.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.05.03. 17:32:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Hehe, két pontos kísérlet! :)
S ha már rövid líra:

Mennyit keres Putyin
Paksi atommutyin?
;-)

Pipas 2017.05.03. 17:38:12

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Persze fideszes aggyal fel nem fogható a "közérdek" fogalma."

Mesélj, az olyan felvilágosult, okos, értelmes, becsületes, nemes emberek mint te kire szavaznak? Mindig csak mocskolódsz, mindig csak gyalázkodsz, akár színt is vallhatnál, nem?

Amúgy csak azért írok hozzászólást, hogy jelezzem: ezen a blogon volt egy diszkusszió egészen addig, míg egyszer csak megjelentél te meg pár hasonszőrű cimborát és egy fél órán belül szétvertétek. Már nem maradt más csak a fizetett hőbörgés meg mocskolódás. Remélem büszke vagy magadra.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 17:47:24

@Pipas: "az olyan felvilágosult, okos, értelmes, becsületes, nemes emberek mint te kire szavaznak?"

Mi hazafiak nem szavazunk a szocialistákra, sem a szélsőjobbos fideszre, Jobbikra. Legutóbb kénytelen voltam érvénytelen szavazatot leadni, Kádár alatt is elmentem minden szavazásra, a geci oroszbérenc gazdád nem fog ettől a jogomtól megfosztani. Ha most nem tiltják be a 2farkú pártot, talán arra.

"gyalázkodsz"

Nem fogom veled a magyargyűlölő fidesz faszát szopni, ha arra gondolsz.

"szétvertétek"

Vicces, mikor egy troll mások állítólagos trollkodásda miatt panaszkodik. Tudsz még ilyet? :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 17:48:27

@Frady Endre: :)) A rövideket szeretem. Talán azoknál jobban megerőlteted magad.

eßemfaßom meg áll 2017.05.03. 17:48:42

Kár, hogy nincs bekapcsolva a "macskátlanítok" gomb.

Pipas 2017.05.03. 17:53:12

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: ""gyalázkodsz" Nem fogom veled a magyargyűlölő fidesz faszát szopni, ha arra gondolsz."

Igen, az ilyen proli, homoerotikus, paraszt dumák nélkül jobban megvoltunk. Na lépek, nem keveredek az ilyenekkel.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 17:55:32

@Pipas: "homoerotikus"

Felizgatott csupén a gazdád faszának gondolata is? Biztosíthatlak, nem volt szándékomban. :))

2017.05.03. 17:57:55

@BaitHrunner: Ha megnézed a 444 facebookos fórumát, pont ez fogad ott is..." Európa (vgy a németek) öntik a magyar gazdaságba a pénzt, segítenek, felemelnek minket" Ilyen ez a világ, tele irgalmas szamaritánusokkal... a németek döntik ide a pénzt, cserébe az otthoni negyede-harmada bérért 150%-os teljesítményt kapnak, meg a szombatokat... Ha le mered írni, hogy anémetek (kisebb mértékben mások is) csak keresztül folyatják Magyarországon a támogatásokat, akkor el is vágtad magad. Onnantól fideSS-troll, vagy Putyinmuzsik vagy.
Pedig a mezgazd támogatásoktól kezdve a gépipari beszerzéseken át az építőiparig szinte minden pénz ott köt ki. A saját piacát élénkíti, stimulálja. meglep, hogy pont tőlük volt valaki, akinek eljárt a szája...bár eddig is tudott volt, de a teljes beismerés , na az az igazi :)

2017.05.03. 18:01:38

@Pipas: "Na lépek, nem keveredek az ilyenekkel."

Ez van... végszükség esetén lezárják a kommentelési lehetőséget, vagy beindul a cenzúra. nem kell ide a sok okoskodó. A közvéleményt muszáj trenírozni az esetleges népszavazás előtt, készülve minden eshetőségre.
3-4 ilyen troll is megteszi végső soron, előbb utóbb sokan ráunnak a parttalan provokatív vitákra.

BaitHrunner 2017.05.03. 18:04:44

@Bobby Newmark:
Na, nem szívesen válaszolok, mert a "stílus maga az ember", de:
Elolvastam amit irtál, és amit te megdönthetetlen tényként kezelsz, viszont ha nem haragszol meg nem értek vele egyet. És persze utólagos engedelmeddel vitatkoznék/vitatkoztam is vele. Először is leszögezném, hogy maximálisan unió párti vagyok, mert lényegesen több előnyét látom a dolognak mint hátrányát. Illetve nem vagyok fideszes sem mielőtt ezt is fejemhez vágnád. Én vagyok az a bizonyos nem szavazó, akit a büdös életbe nem tudnának az urnákhoz vonszolni amíg csak ebből a garniturából lehet választani.
De visszatérve a témához, szeretnélek megnyugtatni, hogy a büdös életbe nem fog a magyar fele olyan színvonalon sem élni mint az osztrák vagy a német. Tök mindegy, hogy melyik "geci" ül majd a parlamentben. Ez ugyanis nem érdeke sem Németországnak, sem a német vállalatoknak. Egyszerű matek.
A bővítés, mint irtam pusztán gazdasági érdekek mentén történt. Olcsó és szakképzett munkaerő kellett, és felvevőpiac a túltermelt áruknak. Ennyi a történet, nem lesz itt csoda a büdös életben sem. Még minimális emelkedésre számítok, max a jelenlegi szint +50% az elkövetkező 10 évben. Orbánnal vagy nélküle, teljesen mindegy. Aztán lehet majd játszani állami szinten, hogy kinél hagyunk több pénzt. Naívak vagytok, ha azt képzelitek, hogy Orbán miatt olyan amilyen. Nézz csak körül, itthon sem volt mindig Orbán, a szlovákoknál sem, a cseheknél sem, a lengyeleknél sem, a románoknál sem, a bolgároknál sem, mégis nagyjából egy szinten vagyunk. Legalábbis mondjuk Ausztriához képest. Nincs a regióban innováció, nincs eladható termék, mindenki sorban áll a nyugati beruházásokért. Ez nem fog változni sem 5 sem 10 sem 20 sem 50 év múlva sem. Ebbe kell beletörődni, és feszegetni hogy hol van a határ, mondjuk a bérekben, amivel még nem riasztjuk el a befektetéseket.
Lehet anyázni, de az a helyzet, hogy nincsenek irgalmas szamaritánusok, pusztán csak érdekek...

2017.05.03. 18:05:25

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: " Tudom, egy fideszes központi naperőművet és szélerőművet építene, kerül amibe kerül, csak hogy könnyebben lophasson belőle."

Te mindent tudsz... mindent IS.

Bobby Newmark 2017.05.03. 18:06:40

@Dorottya Veres: Mondtál épp elég értelmes dolgot energetika témában ahhoz, hogy ne azt feltételezzem, hogy ostoba vagy.

Akkor viszont marad a másik lehetőség, hogy szándékosan hazudod le a lényeget. Hogy ez az "átfolyatás' bazdmeg az egyetlen, ami életben tartja az országot, az egyetlen dolog, ami miatt épül itt valami, nem csak elrohad minden. Ezer év alatt nem tudnánk kiépíteni az autópályahálózatot, meg felújítani a vasutat, ha ez nem lenne. Az persze, hogy mindezt német gépekkel tesszük, NYILVÁN jó nekik.
A másik ilyen alapvető tény, amit megpróbálsz elhazudni, az az, hogy tőke ALAPVETŐ LÉNYEGE, hogy mozog, dolgozik. De amíg NÁLUNK dolgozik, abból nekünk előnyünk van, akkor is, ha végül visszakerül oda, ahonnan jött.

eßemfaßom meg áll 2017.05.03. 18:08:04

Egyébként megvan ebben a széttrollkodásban a koncepció, az ecceri olvasó csak az utolsó 100 kommentet kapja első körben, ha ott nincs a poszt érdemi cáfolatacsak ilyen trollbuli akkor marad neki az, hogy a posztban ami van az igaz hiszen senki nem cáfolja.

BaitHrunner 2017.05.03. 18:12:06

@Dorottya Veres:
Én is így gondolom, egyszerűen nem értem ezt a naivitást...

Bobby Newmark 2017.05.03. 18:13:18

@BaitHrunner: Az elvtársnőnek címzett előző kommentem neked is szól akkor.

Valóban, nem fogunk felzárkózni valószínűleg. De EU pénzek nélkül hol lennénk szerinted? Pontosan ez: "nincs a regióban innováció, nincs eladható termék" a lényeg, hogy a németek azért tolnak belénk pénzt, mert magunktól nem fogjuk tudni kifizetni a német ipar termékeit, mert nincs miből. Igen, piac vagyunk főleg, de baszdmárszíven, a kereskedelem az egy olyan dolog, hogy alapvetően mindkét félnek származik belőle előnye.

Meg én pont leszarom a pártpreferenciáid, de amíg azt szajkózod, hogy a német pénzek idepumpálása CSAK nekik jó, addig hülyének foglak nézni.

2017.05.03. 18:16:20

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Móricka szerint mennyi a veszteség egy 2500 km-es kellően vastag 720 kV-os egyenáramú kábelen?"

Kb fele mint az HVAC transzportnál. a belinkelt előadási anyagban ott van a végén. Az azért gondolom nem kerülte el a figyelmed, hogy ez a rendszer még erősen kisérleti stádiumban leledzik és soha nem is tervezték vele felváltani hagyományos rendszereket, a fele-fele arány még jó, de irgalmatlan összeg lesz ígyis leváltani a régit. Plusz... lehet addigra a szupravezetős AC-s megoldás elérhező közelségbe kerül. Érdekes, te bármiről bármi pozitív tulajdonságot, előnyt (akár csak puszta feltételezésekre épülően) képes vagy elkönyvelni és beillesztenia saját víziódba, egyedül a fidesz kormányzat alatt megvalósuló atomerőművel kapcsolatban vagy borulátó. Kezdjük ott, hogy ki tudja ki lesz akkor kormányon... 2018.-ban jön a fordulat, és a liberális tálentumok megvilágosodást hoznak a népnek, onnatól övék a pálya, az idők végezetéig... ez is egy hagymázas szcenárió, de te fogékony vagy az ilyenekre.
Lesz itt minden stadion helyén törpe atomerőmű, léghűtéssel, örök világossággal.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 18:17:01

@Dorottya Veres: "Te mindent tudsz... mindent IS."

Igen, egy fideszes bértrollhoz képest talán így látszik. Valójában a kémiában és a kvantummechanikában nem vagyok igazán otthon.

Egy dolgot viszont tényleg nem tudok, és ebben segíthetnél. Te nem vagy magyar? Mert elég jól beszéled a nyelvünket. Miért írod fordítva a nevedet?

Bobby Newmark 2017.05.03. 18:18:10

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ezt a név kérdést ilyen nickkel mondjuk én nem feszegetném... :P

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 18:21:30

@Dorottya Veres: "te bármiről bármi pozitív tulajdonságot, előnyt (akár csak puszta feltételezésekre épülően) képes vagy elkönyvelni és beillesztenia saját víziódba"

Mire gondolsz?

"egyedül a fidesz kormányzat alatt megvalósuló atomerőművel kapcsolatban vagy borulátó"

Miből gondolod, hogy modjuk egy 2farkú uralom alatt megvalósuló 30 évre titkosított, szétlopott, elavult, gazdaságtalan stb. beruházás esetén nem lennék borulátó?

2017.05.03. 18:22:49

@Bobby Newmark: Ez a mozgó, áramló tőke semmi másra nem jó, max annyira, hogy egy kicsivel magasabb szinten rögzítve konzerválja a nyomort és a függőséget. Soha nem fognak semmi olyat támogatni, amin mint bázison építkezve csak egy parányi konkurenciá is lehetnénk a saját piacukon. A brain-drain folyamatos, olcsón képzünk jól és gyorsan integrálható munkaerőt a legfelsőbb szintekig. Ennyit tehetünk, ennyi a mozgásterünk. Van ekinek ez előrelépés, más számára lassú eliminálódása a magyar népnek...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 18:27:29

@Dorottya Veres: "beindul a cenzúra"

Az jó lenne! Egyébként az nem cenzúra, ha összes fideszes bértrollt kibasznák, hanem moderálás.

2017.05.03. 18:29:17

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Miből gondolod, hogy modjuk egy 2farkú uralom alatt megvalósuló 30 évre titkosított, szétlopott, elavult, gazdaságtalan stb. beruházás esetén nem lennék borulátó?"

Mert te nem az atomerőmű ellen harcolsz valójában, csak a fidesz ellen...féltek, mert ezzel esetleg olyan , hosszú éveken át felmutatható , az ország fejlődésének igazolására használható választási adu ász kerülhet a fidesz paklijába, amivel még két-három cikluson át is magánál tarthatja a hatalmat. Plusz az ellopott pénzből direktben finanszírozhatja (befektetés) a kampányait.
Az elavult meg nettó ökörség, a létező összes lehetséges és hasznos fejlesztés koncentrálódik a VVER-1200-as reaktorokban. Már felsorolták néhányan, de te is megtalálod guglival. Ezt lehet most kihozni a villamosenergiát termelő kereskedelmi célú reaktorokból.

Bobby Newmark 2017.05.03. 18:30:18

@Dorottya Veres: Akkor elnézést, visszavonnám az előző kijelentésem. Mármint azt, amiben értelmesnek neveztelek. Komplett faszságot beszélsz.
De valóban, eliminálódhatunk gyorsan is.

2017.05.03. 18:35:17

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "@Dorottya Veres: "fele"

%?"

800kV AC 20%
800kV UHVDC 11%
10GW 3000km

Bobby Newmark 2017.05.03. 18:36:14

@Dorottya Veres: "Mert te nem az atomerőmű ellen harcolsz valójában, csak a fidesz ellen..."

Hát ezt pont jól látod. Én simán fellógatnám az Andrássyn a hazaáruló kommunista Gecit, rögtön Gyurcsány mellé, hogy ő se maradjon ki.

"Plusz az ellopott pénzből"

És te meg ezen vagy fennakadva, hogy nekünk nem tetszik, hogy eladja az országot szarérhugyért, és szénnészanaszét lopja magát A MI pénzünkből. Hát akkor a kurva anyádat bassza meg a rézfaszú bagoly a ravatalon, hogy te meg ehhez asszisztálsz. Jutna neked is lámpaoszlop...

2017.05.03. 18:37:30

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: " Egyébként az nem cenzúra, ha összes fideszes bértrollt kibasznák, hanem moderálás."
Te valami pénztáros vagy a fidesznél, hogy mindekiről pontosan tudod, hogy fideszes bértroll?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 18:39:18

@Dorottya Veres: "nem az atomerőmű ellen harcolsz valójában"

Miből gondolod?

"a fidesz ellen"

Nem harcolok ellene, nincsenek is eszközeim, csak utálom, mint a szart, hogy tönkreteszi a hazámat. És nem szimpatizálok a kritikátlan fideszes kollaboránsokkal.

"a létező összes lehetséges és hasznos fejlesztés koncentrálódik a VVER-1200-as reaktorokban."

Fényezheted az új fejlesztéseket, de elavult technológia, túl drága. Jöhetsz itt a legújabb fejlesztésű csilivili gőzmozdonnyal, akkor is elavult lesz a 10% alatti hatásfok miatt.

Egyébként meg cseszheted a fejlesztéseket, ha nem tartják be a technológiai előírásokat.

2017.05.03. 18:41:52

@Bobby Newmark: Nem, kisbarátom... neked az nem tetszik, hogy nem ti méritek ki kilóra , kabátgombokért az országot, ahogy anno tettétek, Strabag demokraták...a többire nem kívánok reagálni, önmagáért beszél.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 18:42:37

@Dorottya Veres: "pontosan tudod, hogy fideszes bértroll?"

Nem tudhatom teljes bizonyossággal, de nem nehéz megsaccolni, mikor itt vergődik, hogy milyen szar ez a poszt, ahol kommentelnie kell. Meg az is árulkodó, ha a habonyművek által megszerkesztett hazugságokat tolja. Persze lehet, hogy csak simán kretén, de akkor se kár a trollért.

BiG74 Bodri 2017.05.03. 18:44:30

Nem kell ide atom, kinyírjátok ti egymást egy kőbaltával is simán!

2017.05.03. 18:44:38

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Fényezheted az új fejlesztéseket, de elavult technológia, túl drága. Jöhetsz itt a legújabb fejlesztésű csilivili gőzmozdonnyal, akkor is elavult lesz a 10% alatti hatásfok miatt."
mondj valami működőképes jobb alternatívát? Az ezeréves szélmalmotokra vagy büszke? A 25%-os rendelkezésre állásával?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 18:44:43

@Bobby Newmark: "simán fellógatnám az Andrássyn a hazaáruló kommunista Gecit, rögtön Gyurcsány mellé"

Helyes. Én meg hozok kötelet.

BaitHrunner 2017.05.03. 18:45:02

@Bobby Newmark:
Aztán hol írtam, hogy csak nekik jó te ...?
Nincs vám, nincs hazai ipar, nincs eladható termék, persze hogy jó nekünk is.
Azt írtam, hogy nem kell őket azért annyira sajnálni amiért "ideöntik azt a rengeteg pénzt". Amit aztán vissza is talicskáznak... b+ mintha az úristen lenne Németország meg az EU, úgy néztek rájuk.
Mire adnak pénzt amúgy? Kizárólag olyan beruházásokra amelyek az ő iparjukat szolgálja ki. Meg jardára és játszótérre. A témánál maradva itt van mindjárt Paks II. Erre szerinted miért nem lehet uniós pénzeket lehívni? Nem azért mert orosz lesz, akkor sem kapnál egy fillért sem ha Orbán a fasorban sem lenne, és a franciák építenék. Pedig ugye a felzárkozásunkat az ilyen támogatások, az ilyen beruházások segítenék igazán elő. Mert itt teremt vagy tart meg munkaerőt és itt lesz belőle értek.
100 szónak is egy a vége, pályázni kell mindenre, le kell hívni minden elérhető pénzt, ha kell akkor el kell lopni, és beletolni mindent a K+F-be meg Paks II-be, meg a hazai iparba. Már amennyi megmaradt belőle.

GyMasa 2017.05.03. 18:48:04

@Bobby Newmark:
...De amíg NÁLUNK dolgozik, abból nekünk előnyünk van, akkor is, ha végül visszakerül oda, ahonnan jött...
Mondjuk, szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy csak Dolgozik az a tőke, vagy 4x annyit dolgozik az itteni munkások ugyanakkora mértékű erőfeszítésével.
Így már érted?

Quas! 2017.05.03. 18:50:00

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Gratula itt is sikerrel szétbasztál mindent. Ismét nyertél. LE AZ ATOMMAL, ÍRCSUNK KI MINDEN ATOMOT A FÖLDRŐL!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 18:51:27

@Dorottya Veres: "működőképes jobb alternatívát"

Mondtam már 10000000x, nem mondok. Azt nézd meg, hogy mennyibe kerül az általa termelt áram. (A teljes költséget nézd, szénerőműnél, és általában számold bele a környezetterhelést is.) Ha így teszel, szélerőműpárti leszel. Ne zavarjon meg, hogy jól bevált évezredes technológia.

Gyakori hiba egy konkrét megoldásnál letenni a garast, és azt a végletekig eltúlozni. A szél és nap pl. pompásdan kiegészíti egymást.

2017.05.03. 18:52:31

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Meg az is árulkodó, ha a habonyművek által megszerkesztett hazugságokat tolja. "
Mármint???

" mikor itt vergődik, hogy milyen szar ez a poszt, ahol kommentelnie kell."
Mert nehezen viseli, hogy aljas politikai indíttatásból tönkrebasznátok egy ország stratégiai fontosságú energetikai beruházását, rombolnátok, mert építeni nem nagyon volt tehetségetek.Ha nem ilyen otromba, ordítóan hazug, cinikus és ostoba stílusban nyomnátok, még el is siklana felette az ember. Amilyen gátlástalanul lopnak Orbánék, ti ugyanolyan aljasul hazudtok, csak hogy a helyükre állhassatok, mielőtt kiürül a húsosfazék. Ez a ti nagy bajotok és talán az ország szerencséje hogy kétségbeesésetekben a látszatra sem adtok.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 18:53:37

@Quas!: "sikerrel szétbasztál mindent"

A régi vaskalapos gondolkodásodat? Meggyőztelek a megújulók hasznosságáról? Helyes!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 19:00:21

@Dorottya Veres: "Mármint?"

Van millió. Pl. a legnagyobb ordas hazugság: "Paks2 megtérülő beruházás".

"aljas politikai indíttatásból tönkrebasznátok egy ország stratégiai fontosságú energetikai beruházását"

Kik az a "ti"? Magyar hazafiak? Mem vagyunk fideszesek, hogy ilyet tegyük. Bár a fidesz nem politikai, inkább tolvajlási okbol bassza szét.

"rombolnátok, mert építeni nem nagyon volt tehetségetek."

Ismét csak nem vagyok geci fideszes, hogy ezt csináljam.

2017.05.03. 19:01:24

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A szél és nap pl. pompásdan kiegészíti egymást."
Ja.. ha nagyon tűz a nap, a szél hűsíti a homlokom...viszont szépen barnulok.

Amit állítasz, mindaddig a képzelet világa, amíg nincs megfeleő tárolókapacitás és a fél világ telepakolva böszme távvezetékekkel és ötszörösen túlméretezett erőművekkel.
Előtúrok már egy tanulmányt, ami azt boncolgatta, mennyire szerencsés kontinensek között akkora energiamennyiségeket utaztani, amikről itt beszélünk, mennyire szerencsés millió négyzetkilométereket lefedni napelemekkel, megváltoztatva a talaj által elnyelt sugárzást, megváltoztatni a visszaverődés mértékét, átalakítva a mikro és (egy bizonyos határt átlépve) a makroklímát. A szélerőműveknél is befolyásolhatja felszínközeli áramlásokat, ezen keresztül a csapadékeloszlást. Nem a mai penetráció mellett, henem az elképzelt és áhított arányokhoz szükséges számú létesítményt számításba véve.

midnight coder 2017.05.03. 19:03:25

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: A megújulók tényleg nagyon hasznosak. Biztosítják, hogy a következő pár száz évben annyi CO2 kerüljön a levegőbe, ami az emberiség úgy 99.9%-át garantáltan elpusztítja.

2017.05.03. 19:04:42

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Van millió. Pl. a legnagyobb ordas hazugság: "Paks2 megtérülő beruházás".
Ez egy. Egyelőre egy állítás, szemben a tiéddel... majd a végén számoljunk, oké? Paks II szükséges, elkerülhetetlen, a közeli jövőben még nincs ésszerű alternatívája. Maximum a brossúráitokban. Ha meggyújtod azokat, akkor meleget is ad, meg világít is... a hamuját meg a fejedre szórhatod.

Quas! 2017.05.03. 19:08:39

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: A megújulók hasznosságáról nem kell meggyőznöd. Arról kellene, de nem tudsz, hogy az alaperőműveket is megújulóval kell kiváltani, meg eszement smart hálózattal. Az otthoni napelemes bohóckodás torzítja ezt az egészet, amíg az áramszolgáltatónak ugyan annyiért kell korlátlanul "megvennie" a villanyt, a lakosságtól amennyiért nekik adja. A nagytermelőktől meg erőssen nyomott áron veszi át, hogy a rezsicsökkentős agymenésük tovább robogjon.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 19:09:23

@Dorottya Veres: "ha nagyon tűz a nap, a szél hűsíti a homlokom"

Ja, trollkodára telik. Pedig sokáig elég jól titkoltad való énedet.

"nincs megfelelő tárolókapacitás "

Mit szeretnél tárolni? Áramot? Minek? Tudod milyen drága nagy volumenben?

"A szélerőműveknél is befolyásolhatja felszínközeli áramlásokat, ezen keresztül a csapadékeloszlást."

Ennyit tudsz felhozni ellene?

@midnight coder: Nah, a másik troll is belehazudik egy nagyot.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.05.03. 19:10:48

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: már megint itt vagy, libsi fasszopó? Miért nem keresel valami munkát?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 19:10:56

@Quas!: "eszement smart hálózattal"

Igen, az értelmes energiafelhasználás rendkívül káros a... na... mondd, mire is? :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 19:12:14

@enpera: Ááááá, kidőltek Kubatov fizetett trolljai, új fasszopó gecit küldtek felmentésre?

eßemfaßom meg áll 2017.05.03. 19:14:14

Faszér etetitek ezt a szerencsétlen trollt? Addig tudja szétbaszni a kommenteket amig reagáltok rá.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 19:16:53

@Dorottya Veres: ""Paks2 megtérülő beruházás".
Ez egy. Egyelőre egy állítás"

Egy hazug állítás.

"majd a végén számoljunk, oké?"

Végén? Kiszámolták, hogy veszteséges. Fel akarod építen, azán mondani, hogy bocsesz?

"Paks II szükséges, elkerülhetetlen, a közeli jövőben még nincs ésszerű alternatívája."

Ez is egy tipikis fideszes propagandahazugság. Az európai államok felében nincs atomerőmű.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 19:17:38

@eßemfaßom meg áll: Neked is csak trollkodásra telik, mint a többi fideSSfasszopónak?

Quas! 2017.05.03. 19:17:47

@eßemfaßom meg áll: Ha kell, ha nem belepofázik mindenbe

eßemfaßom meg áll 2017.05.03. 19:20:09

@Quas!: persze, ez tartja életben a nyögdijja mellett, a mindenbebelepofázás. De ha még direktbe etetitek is...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 19:20:31

Nah, a fideSSfasszopóknak minden érve elfogyott, csak a trollkodás maradt. Szánalom. :(

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 19:21:58

Szerintem is körbejártuk teljesen. Csak ismételgetni tudnak a trollkodás mellett.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 19:24:40

@Quas!: Mondj EGY esetet, mikor nem a fideSSfasszopó kezdte.

Quas! 2017.05.03. 19:25:53

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: hiába próbálnak néhányan értelmesen hozzászólni a témához, pikkpakk szétkúrod az egészet. Most már, hogy eléggé felpumpáltad magad mehetsz elkalapálhatod az asszonyt, gyereket vagy a kutyát, miután ismét a tied az utolsó szó.

jágör68 2017.05.03. 19:32:23

Egyesek nem tudnak olvasni, értelmezni.
1) A 'természetes' atomreaktor valahol Afrikában egy barlang mélyén alakult ki- nem véletlenül nem volt ott élet.
2)Azt írtam, hogy egy reaktorban kritikus tömeghez KÖZELI koncentráció van. Ez így igaz, máskülönben Tokaimurában, 1999- ben nem jött volna létre robbanás, miutân a munkások csupán pár, talán 10 kg- mal több fűtőanyagot raktak be, mint az előírt.
3)Vészleállás - korai, pl próbaüzemben- simán előfordulhat, hogy jópár fűtőrudat még nem is ért neutron. Ebben az esetben ott a 700 milliò éves felezési idő.
4)Fukushima már most egy ELE (Extinction Level Event): csak Cs-137- ből a csernobili 80 x- osa található a 4 reaktorban. Naponta 300 t radioaktív vizet engednek a Csendes- Óceánba. Ez, sokszáz év alatt- amíg biztos hűteni kell- már bizony nagyon nem elhanyagolható. Mint ahogy egyébként már most sem- a dúsulás miatt: tengervíz-plankton-kishal-nagyhal-még nagyobb hal, stb- amíg a fogyasztóig eljut 4- 5x is feldúsul. Tehát a 80x Csernobil máris 400x körüli értéken van.

BaitHrunner 2017.05.03. 19:33:59

@eßemfaßom meg áll:
Ez egy barom, tényleg ne válaszoljatok neki...

2017.05.03. 19:36:54

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Ez is egy tipikis fideszes propagandahazugság. Az európai államok felében nincs atomerőmű."
Ebből mit deriválsz? Mik vannak atomerőmű helyett??? Füstölgő, kormos, radioaktiv hulladékot és CO2-t öklendező szénerőműveik? Csendesen és sunyin CO2-t pöfögő gázerőműveik? Jobb esetben a domborzati adottságaikat kamatoztató vízerőművek?
Az első kettő nélkül nincs megújuló termelés és stabil hálózat. A dekarbonizáció fontos és megkerülhetetlen eleme az atomerőmű, okosan, az adott ország fogyasztási görbéjéhez méretezetten. Az, hogy nincs, ugye a te szótáradban nem azt jelenti, hogy soha nem is lesz? Nyilván San Marino, vagy Monaco nem fog építeni, bár mellesleg léteznek a méretükhöz igazodó pofás kis kompakt atomerőművi megoldások. A németek addig vigéckednek, amíg a franciák be nem intenek vagy el nem fogy a szenük, esetleg ráébrednek, hogy évente közvetlenül a szaros kéményeiken keresztül emberek tízezreit mérgezik meg. (A CO2 hatásait már nem is említve) Már lassan nem marad érved Paks ellen, csak annyi, hogy őszintén bevalld: kurvára irígyled, hogy ebből a korrupciós buliból kimaradtál.

Bobby Newmark 2017.05.03. 19:42:08

@BaitHrunner: Néz a faszom úgy rájuk.
Onnan indult az egész, hogy Putyin bácsi csak jót akar nekünk azzal, hogy ezer évre eladósítja Magyarországot meg kitömi a Geci zsebét, bezzeg az EU meg a németek csak azért tolják ide az eurómilliókat, mert az végül úgyis náluk landol.
Ebbe szálltál be félúton látszólag az elvtársnő pártján.

Az EUs pénzekre az az alternatíva, hogy lófaszt se kapunk. MÁS VÁLASZTÁS NINCS, arra adnak, amire ŐK jónak látják, és amíg a fasz rossz oldalán állunk, addig ez van.
Igen, ezt ki kell használni maximálisan, ebben egyetértünk.
Abban nem, hogy ezt a pénzt át kellene játszani Putyinnak, meg hogy fel kéne újítani az orosz függést, mert a büdöskurvaéletbe, eddig az oroszokkal közösködést CSAK ÉS KIBASZOTT KIZÁRÓLAG BESZOPTUK, mint ország.

Aki az oroszokhoz dörgölőzést támogatja, az ugyanakkora hazaáruló fellógatandó köcsög faszgeci, mint például Kádár.

Bobby Newmark 2017.05.03. 19:46:45

@Dorottya Veres: Kedves elvtársnő, én építőipari tervezésből élek, nekem személyesen TÖKMINDEGY, hogy milyen kormány van, mert van annyi munka, és annyira speciális a szaktudásom, hogy mindig van elég munka. A kormányváltások az én szemszögemből teljesen zökkenőmentesek, munkamennyiség szintjén észre sem veszem a dolgot.

Csak attól kifordul a gyomrom, és akaszthatnékom támad, amikor valaki ennyire csak egy seggnyaló kis szardarab, hogy az anyját is eladná a kedves vezetőért, de mivel azt nem lehet, az országát adja el bagóért.

Quas! 2017.05.03. 19:47:44

@jágör68: Tokaimura-ban dúsítás közben történt hiba 1999-ben, és az üzem mellett lakóknak szóltak, hogy ne menjenek el otthonról, meg csukják be az ablakot. 1997-ben szintén volt incidens, talán robbanás is, de a szokásos japán titkolózás miatt nem sokat tudni róla. Ez egyébként nem erőmű, hanem urándúsító. A nemzetközi szervezetek szerint a japánok hanyag hozzáállása, bármilyen meglepő lehet ez egyeseknek, az oka a baleseteknek. Ez a magyar szakemberekről, de még az orosz nukleáris szakemberekről se mondható el.

BaitHrunner 2017.05.03. 19:48:18

@Dorottya Veres:
Nem érti, ilyen barmot még egyet nem találsz.
A német peldához:
"Az atomerőművek 10,8 GW beépített teljesítménye 80 TWh áramot adott és csak a harmadik volt a sorban a szél. A szeles erőművek kapacitása négyszer nagyobb volt, mint az atomerőműveké, ám a 48,93 GW-os szeles kapacitás kevesebb áramot (78 TWh) biztosított, mint az atomerőművek"
Tök hülye ez...
euanmearns.com/co2-emissions-who-are-europes-dirty-men/
Na, hol nincs atomerőmű?
:)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 19:49:14

@Dorottya Veres: "Füstölgő, kormos, radioaktiv hulladékot és CO2-t öklendező szénerőműveik"

Tehát magad is elismered, hogy csak propagandahazugságot toltál.

Jó, akkor nézzük a szénerőműveket. Csúnya, csúnya szénerőművek. Úgy érzed, hogy Európa legszegényebb államának kell erején felül először leszámolnia velük?

HA! a széndioxid kibocsátást akarjuk csökkenteni, akkor nem betiltani kell a szélerőműveket, hanem támogatni. De ez nyilvánvalóan nem fideszes kormányzati cél. A napelemek megadóztatása is ellenkező irányba mutat.

Van EGY valódi érved Paks2 mellet?

eßemfaßom meg áll 2017.05.03. 19:50:09

@jágör68: ennek a kommentnek azért nem túl sok köze van a valósághoz.

Quas! 2017.05.03. 19:54:10

@jágör68: vicces ez a "korai vészleállás" miatt keletkező 700millió éves felezési idejű cucc. Ezmiezez?

BaitHrunner 2017.05.03. 19:56:11

@Bobby Newmark:
Ne is haragudj, de neked szerintem elborult az agyad...
Senki pártján nem szálltam se be se ki, a veleményemet írtam le.
Le se szarom Putyint se. Atom párti vagyok, tök mindegy ki építi. Az oroszok egyébként szerintem jók ebben. Legyen átlátható, meg vállaljanak felelősséget a költségtúllépésért, aztán kb. kurvára nem érdekel, hogy Putyin mit csinál.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 19:58:49

Évente emberek ezrei halnak meg kórházi fertőzésekben, az oktatást tönkretették, PISA tesztben másokhoz is, magunkhoz képest is elhasaltunk, versenyképességgünk a legeselegutolsó... Az államadósságot nem tudjuk csökkenteni, és akkor a széndioxid kibocsátás miatt aggódnak, hogy aranyárban csökkentsük. Ne megújuló "ingyen" energiával, hanem elavult ráfizetéses technológiával. Pont az EU legszegényebb országa.

Ha ez az elnyomó hazaáruló rezsim marad, nem lesz 50 év múlva Magyarország, kinek építitek PAKS2-t?

2017.05.03. 20:00:45

@jágör68: Hülyeségeket beszélsz...az okloi reaktor nem barlangban alakult ki, de amúgy is lényegtelen, mert 1.7milliárd évvel ezelőtt kevés ember élt még barlangokban...az ivaros szaporodás sem volt akkoriban létező kategória..és a Föld rengeteg pontján ugyanúgy nincs lényegi élet, szóval nem is nagyon értem, ezzel mit gondoltál szemléltetni
Tokaimura annyira volt esemény, hogy INES3. szintű üzemzavarnak minősítették később lett INES4.balesetté (Paks INES3 volt) nem energetikai reaktor volt , sőt egyáltalán nem is reaktor volt...és a reaktorokban használt dúsítás hatszorosával dolgoztak... felrobbani még ez sem tudott volna, maximum szétdobódott volna a létesítményen belül. Ha egyszer utána olvasol az urán alapú nukleáris fegyverek működésnek, akkor rájössz, mennyire nem egyszerű feladat a kritikus tömegnyi hasadóanyagot megfelelő ideig együtt tartani, hogy létrejöjön a gombafelhő... Oppenheimeréknek sok fejfájást okozott pedig ők elég tiszta uránnal és plutoniummal dolgozhattak... Visszatérve Tokaimurára.. nem volt robbanás, csak pulzáló láncreakció (mááás..) és kb mindenki túlélte a kevés sugárzásnak közvetlenül kitett munkás közül, a környéket alig kimutatható mennyiségű szenynezés érte.
fizikaiszemle.hu/archivum/fsz9911/aszodi.html itt elolvashatod.
Fukushima meg jelenleg problémaforrás (bár messze nem akkora mint azt te sugallod. Ráadásul kizárt, hogy évszázadokon át semmi megoldást nem fognak keresni és találni.

BaitHrunner 2017.05.03. 20:03:19

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Ne megújuló "ingyen" energiával"
Jajj... :)
Megfogadtam, hogy nem válaszolok neked, de ellőtted a nap poénját...
Ekkora barom nem lehetsz...
:))))))

2017.05.03. 20:05:32

@Bobby Newmark: Vegyél vissza, mert megüt a guta. Anyukádat akasztgasd, bár már elkéstél ezzel...

A stílusod a legalja kategória, ezt ugye belátod? Semmit nem tudsz rólam, de ez változhat, ha átlépsz egy határt.

Bobby Newmark 2017.05.03. 20:06:31

@jágör68: " Ebben az esetben ott a 700 milliò éves felezési idő."

Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy minél hosszabb a felezési idő, annál KEVÉSBÉ sugárzó az anyag. Úgyhogy ez akkora öngól volt, hogy szaggatta a hálót.

Quas! 2017.05.03. 20:11:02

@Bobby Newmark: Jól sejtettem én, hogy ez erősen blikk szintű mondat volt :D Koraivészleállásmiatt700millióévfelezés, atyaisten!

2017.05.03. 20:13:15

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Tehát magad is elismered, hogy csak propagandahazugságot toltál.
"
Te totál meghibbantál??

"Van EGY valódi érved Paks2 mellet?" Többis, már többször leírtam, meg mások is sokszor... ha funkcionális analfabéta vagy, azzal nem tudunk mit kezdeni

"HA! a széndioxid kibocsátást akarjuk csökkenteni, akkor nem betiltani kell a szélerőműveket, hanem támogatni. De ez nyilvánvalóan nem fideszes kormányzati cél. A napelemek megadóztatása is ellenkező irányba mutat."

A szélerőmű addig képes effektíve csökkenteni, amíg maximum a fogyasztás ingadozás mértékéhez igazodó mértékben építed be a hálózatba és azt is csak akkor ha működik(fúj a szél). Ha leáll, akkor tetszik, vagy sem beindulnak a fosszilisek és dől a CO2. Minél több szélerőmű annál több fosszilis kell tartaléknak. Fel nem foghatom, hány módon kell (és hányunknak) leírni, újra és újra??? jelenleg itt tart a technika és a tudomány. Ha holnap bejelentenek egy értékelhető kapacitású, költségű és hatékonyságú (minél kisebb veszteség) tárolóeszközt/megoldást, akkor ez változni fog. Majd, akkor... még nem.

Quas! 2017.05.03. 20:18:12

@Dorottya Veres: Hát de miért nem várjuk ki? Meg azt a tóriunos cuccost meg a fúziósat is mert ezek sokkaldesokkal jobbak mint a ruszkik ósdi dinamója. Mér kell ennyire sietni ezzel, rohadtul ráérünk. Addig is veszünk külföldről occsóér.

2017.05.03. 20:18:37

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Ne megújuló "ingyen" energiával, hanem elavult ráfizetéses technológiával. "

Azt ugye már párszor megbeszéltük, hogy az összes megújuló O&M költsége magasabb mint a nuki ezen paramétere??? Ezt az elvbarátaid sem bírták elhazudni.
Te, fényevő szélmolnár...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 20:19:11

@Dorottya Veres: "Ha leáll, akkor tetszik, vagy sem beindulnak a fosszilisek és dől a CO2."

Ha a fogyasztás az atomerőmű teljesítménye fölé nő, akkor tetszik vagy sem, beindulnak a fosszilisek, és dől a CO2. Szóval?

"Minél több szélerőmű annál több fosszilis kell tartaléknak. "

Ez egy közkeletű tévedés vagy hazugság, attól föggően, hogy mennyire értesz hozzá.

Sok hamis érvet tudsz mondani Paks2 mellett, oké. Van EGY valódi érved Paks2 mellet?

2017.05.03. 20:20:36

@Quas!: Ja... a lapostévé is egyre óccsóbb, meg a kamerás mobil is. Azt is hogy feltalálták, oszt jó lett.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 20:22:51

@Dorottya Veres: "Azt ugye már párszor megbeszéltük, hogy az összes megújuló O&M költsége magasabb mint a nuki ezen paramétere?"

Megmutattam, hogy az atom 65 Euró felett van, és folyamatosan nő, a megújuló 65 alatt, és folyamatosan csökken. Ezt akarod tagadni?

Bobby Newmark 2017.05.03. 20:26:10

@Quas!: Ja, a vas felezési ideje meg pl 3,1·10^22 év (elméletben). Az mégsokkalsokkalnagyobb szám!

2017.05.03. 20:27:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Ha a fogyasztás az atomerőmű teljesítménye fölé nő, akkor tetszik vagy sem, beindulnak a fosszilisek, és dől a CO2. Szóval?"

A nukis szcenárió CO2 emisszió terén a legjobb megoldás a többi forgatókönyvekhez képest ezt megintcsak az elvbarátaid is beismerték. Már nekik sem hiszel? Ők is szembejönnek már a sztrádán? Biztos vitorlással jönnek és fordult a szél...
Ugye azért nem gond, hogy egy érv valódiságának megítélése terén nagyjából leszarom a véleményed?

BaitHrunner 2017.05.03. 20:28:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Mit mutattál meg te vadbarom?
Ott van leírva, hogy 4x akkora beépített kapacitás mellett is kevesebbet termel. Ezt még szorozd meg 3-mal az elettartam miatt, Aztán

BaitHrunner 2017.05.03. 20:29:46

@BaitHrunner:
Folyt:
... aztán dugd fel magadnak a 65 euródat te idióta.
Olyan hülye vagy b+, hogy arra szavak nincsenek...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 20:31:35

@Dorottya Veres: "az elvbarátaid is beismerték"

Azok meg kik lennének? Ennyire tellik? "Csak", meg trollkodásra? Elfogytak az élrveid.

2017.05.03. 20:31:36

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Megmutattam, hogy az atom 65 Euró felett van, és folyamatosan nő, a megújuló 65 alatt, és folyamatosan csökken. Ezt akarod tagadni?"
Te csökött... előbb még ingyenenergiáról fantáziáltál, most meg azon lovagolsz, hogy egy művi úton a realitásoktól eltérített, a piaci körülményeket és realitásokat figyelmen kívül hagyó környezetben mennyi a német ár???
Most mondjam azt, hogy a német kormány így szivattyúz jókora pénzeket az általa preferált, megújulók mögé búvó csókos beruházók és üzemeltetők zsebébe? Ez semmivel nem zsiványabb megoldás, mint Orbánék biznisze, csak egy nagyságrenddel nagyobb léptékű....

2017.05.03. 20:34:38

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Azok meg kik lennének? Ennyire tellik? "Csak", meg trollkodásra? Elfogytak az élrveid."

Telik többre is, de hozzád ez is sok. Az általad idecitált egyetlen vonatkozó tanulmány (amit a ződjeid kapartak össze) abban is leírták. Sok egyéb mellett, amiből aztán te lazán kimazsoláztad a neked tetszőt, ahogy ők is variáltak a hő és a villamosenergia összevonásával vagy éppen különválasztásával.. ahogy célravezetőbb volt.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 20:35:46

@BaitHrunner: A németek két éve minden jelentős napelemes rendszer beruházást megtendereztetnek. A német állam vállalja, hogy 10 évig garantált áron veszi át a megtermelt áramot, a befektető más támogatást nem kap. 2015 áprilisában 92 Euró/MWh 10 éves garantált átvételi árat kért a magánberuházó. 2017 februárjában 65 Euró/MWh. Folyamatosan csökken.

Különben az USA-ban középen a szeles helyeken 18 EUR/MWh a szélenergia ára. :))

"dugd fel magadnak a 65 euródat te idióta."

Egy főtrollnak csak ennyire telik? Szánalom. :(

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.05.03. 20:37:19

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nincs ilyen összefüggés. Bár kétségtelen, hogy kettő, vagy négy sorban elmondani a lényeget nem egyszerű. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.03. 20:37:25

@Dorottya Veres:

"1.7milliárd évvel ezelőtt kevés ember élt még barlangokban...az ivaros szaporodás sem volt akkoriban létező kategória."

Jágör barátunk igencsak megtalálta a szarva közt a tőgyit. 1.7 milliárd éve még csak egysejtűek éltek a Földön, azok is leginkább a tengerekben. Abban igaza van, hogy a természetes reaktor közelében nem volt élet, de hát máshol sem volt a szárazföldön. Így aztán nem kellene a reaktort okolnia az élet hiányáért.

Mellesleg akkoriban a természetes háttérsugárzás is jóval nagyobb volt, s ez kimondottan elősegítette az evolúciót.

eßemfaßom meg áll 2017.05.03. 20:40:52

@Dorottya Veres: "Fel nem foghatom, hány módon kell (és hányunknak) leírni, újra és újra???"

Végtelenszer is leirhatod neki, nem a megértés a célja hanem a trollkodás.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 20:41:59

@Dorottya Veres: "Az általad idecitált egyetlen vonatkozó tanulmány (amit a ződjeid kapartak össze"

Meghibbantál? Fasz közöm van hozzájuk.

Valaki kért több infót, annak adtam.

"kimazsoláztad a neked tetszőt"

Igen, valami tetszhet egy tanulmányban de ettől még nem kell minden szavával egyetértenem.

De csak trollkodsz, mert ezt már kérdezted, és ezt már válaszoltam. Nagyon izzadtságszagú.

Szóval van EGY kurva valódi érved az imádott veszteséges Paks2 mellet?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 20:44:08

@Frady Endre: Szóval szerintem van. De mindegy, csak faragjad rendületlenül, nincs terjedelmi korlát 5000 karakter alatt. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 20:50:20

@Dorottya Veres: "ingyenenergiáról fantáziáltál"

???

"egy művi úton a realitásoktól eltérített, a piaci körülményeket és realitásokat figyelmen kívül hagyó környezetben mennyi a német ár?"

Egy szabályrendszeren belül versenyeztetik a beruházókat, és nyer a jobbik. És szépen muatatja a határozott áresés az egészséges versenyt. Mi ezzel a problémád? Ja, hogy Paks2 esetén még véletlenül se volt verseny. Hát sajnálom, ha ezért lett kurvadrága, de ez a kormányzat döntése volt.

Arcade Macho 2017.05.03. 20:55:35

@BaitHrunner: "Olyan hülye vagy b+, hogy arra szavak nincsenek..."

+1
a cicuka igenis hulye

hiaba pofazik az ember hogy 3 hetnyi energiat ha betol akksikba az mennyi lenne orola keremszepen lepattan, mert hogy importalni lehet, vagy hogy a fold tulfelerol szallitani...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 20:56:21

@Dorottya Veres: "a piaci körülményeket és realitásokat figyelmen kívül hagyó"

Pont fordítva. Kemény piaci versenyben feketén-fehéren megmutatja, hogy 65 EUR/MWh áron MEGÉRI napelemmel áramot termelni.

Persze még ez is nagyon drága, de látszik az ár erősen csökkenő tendenciája, és vannak sokkal olcsóbb napenergiát használó áramtermelési módok, és a szélenergia még ennél is olcsóbb.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 20:58:20

@Arcade Macho: Olyan bájos, ahogy egymás faszát szopjátok. Egész elérzékenyültem. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 21:11:53

Miattam abba ne hagyjátok! Nem azért mondtam. :))

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.05.03. 21:12:27

Ez így ebben a formában azért hülyeség, mert
1. az uránt eleve a földből vettük ki, tehát önmagában nem a földbejutás a probléma, hanem hogy koncentráltan jut a földbe. Ráadásul nem csak urán, hanem sok egyéb termék is. Viszont ugyanez teszi lehetővé, hogy olyan helyen jusson a földbe, ahol nem okoz gondot. Vannak olyan geológiai formációk, amik évmilliók óta stabilak és akkor nem kell azon rágódni, hogy megeszed.
2. A magas felezési idő igazából nem gond. Minél magasabb a felezési idő, annál kevésbé aktív egy izotóp. Annál kevesebb gond van vele.
Horribile dictu, maga a Föld is egy rohadt nagy atomreaktor, amit a tórium-232 bomlása fűt. Ennek felezési ideje 14 milliárd év, oszt mégse fakadunk sírva tőle...
Igazából az első pár évtized a problémás, ameddig még sok kis felezési idejű, tehát nagyon aktív izotóp van benne.

BaitHrunner 2017.05.03. 21:20:07

@Arcade Macho:
Ez egy barom. Azt se tudja mit jelent az a 65 euró. Annyiért kötelezően átveszik akkor amikor amúgy is sok van, majd nullás meg negatív áron adják tovább. Kurva nagy biznisz. Eltolják évente 2x Paks II. árát, a lakosságon meg lehuzzák, hogy az ipar olcsón kapja, mert különben elmenbe onnan a csába.
Ez az agyoniskolázott meg ennek tapsol, igyen energiát, meg piaci korülményeket emleget.
Hülye mint a f@szom, tényleg nincsenek rá szavak...

Arcade Macho 2017.05.03. 21:20:55

@Lord_Valdez: mindhiaba
akarhanyszor akarhanyan ezt leirjak a sotetzoldeknek az lesz az eredmeny, hogy
a., nagyon sokaig sugarzik
b., nagyon nagy intenzitassal sugarzik, hogy huteni kell

tehat a zoldikek (a farok cicuka az nem! az azert megut egy szintet!) szerint a es b EGYIDEJULEG megvan
pl. a poszt cime:
"Hiába kattintod le a villanyt, a körte még kétszázezer év múlva is világít!"

helyesen: "ha lekapcsolod az atomeromuvet / kiveszed a wolfrámszálat, akkor meg par evig vilagitgat, 200e ev utan mar elektronmikroszkoppal kell nezni hogy valamit erzekeljunk"

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.03. 21:24:45

@mentolos lecsó: index.hu, szerinted? Ez a "fegyverük" Pask = OV ellen. Sajnos ekkora gyökerek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.03. 21:27:38

@Arcade Macho:

"(a farok cicuka az nem! az azert megut egy szintet!)"

Még ha elég alacsony is az a szint.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 21:28:24

@BaitHrunner: "Azt se tudja mit jelent az a 65 euró. Annyiért kötelezően átveszik akkor amikor amúgy is sok van, majd nullás meg negatív áron adják tovább. Kurva nagy biznisz. "

Ha! Végre valaki értően olvas! Bár nem teljesen igaz, de mégiscsak az első ember vagy, aki az igazságot megkarcolta. Gratulálok! :))

De miután ezt végre észrevetted, nem szabad leragadnod a 65 Euró árnál, a lényeg, hogy szabályozott környezetben meredeken csökkennek az előállítási árak. A napelemnél vannak sokkal gazdaságosabb napenergia áramtermelési módok, a szélenergia meg a napenergiánál sokkal olcsóbb.

És imét csak hangsúlyozni tudom a megújulók folytonosan csökkenő, és az atom folytonosan növekvő árát!!!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.03. 21:31:24

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"A napelemnél vannak sokkal gazdaságosabb napenergia áramtermelési módok"

Mesélj.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 21:31:27

Az USA-ban meg már 18 EUR/MWh a szélenergia ára!!! Nem a kötelező átvételi, hanem a szabadpiaci eladási ár!!!!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.03. 21:35:10

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Sőt a németeknél nem ritkán negatív a szélenergia szabadpiaci ára.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.03. 21:38:43

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Ami azt is jelenti, hogy csan 18 dollárért lehet eladni, mert olyankor termel, amikor nincs rá nagy szükség.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 21:39:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ""A napelemnél vannak sokkal gazdaságosabb napenergia áramtermelési módok"
Mesélj. "

Végre egy értelmes kérdés a sok toll között!

Tükrös naperőmű, esetleg sóolvadékkal összeházasítva, hogy naplemete után is termeljen még néhány órát. Lehet egy központi toronyra vetíteni, és lehet minden tükör fókuszpontján átmenő csőre.

A kedvencem a széltorony. Egy kilométer magas kürtő, alul benne turbina, körben hatalmas üvegház, mondjuk lehet paradicsomot is termelni, az üvegház oldala nyitott, bemegy a levegő, felmelegszik, a kéményen távozik, és megforgatja a turbinalapátokat. Spanyolországban működött egy kísérleti példány, mígy egy vihar felborította, de bebizonyosodott az ötlet életképessége.

Ha nem föld felett, hanem egy sós tó fölött van az üvegház, akkor felmelegszik a tó, és naplemente után is termel áramot az erőmű.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 21:42:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "azt is jelenti, hogy csan 18 dollárért lehet eladni, mert olyankor termel, amikor nincs rá nagy szükség. "

Átlagár. Ennyiért hajlandók a fogyasztók megvenni a nagy verseny miatt. És még így is megéri termelni!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 21:49:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "a németeknél nem ritkán negatív a szélenergia szabadpiaci ára."

Igen, ez vicces, tényleg volt már ilyen. :))

Azért pontosítanék, nem a szélenergia ára volt negatív, hanem az áram ára. Az atom- és szénerőműveknek is fizetniük kellett, hogy átvegyék tőlük az áramot. A cégek meg pénzt kaptak a fogyasztásért. A megújulók (csak) egy részét is lekapcsolták, hogy ne kelljen fizetniük.

Ez is mutatja az okos fogyasztók szükségességét.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 21:53:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ""(a farok cicuka az nem! az azert megut egy szintet!)"
Még ha elég alacsony is az a szint. "

Ugye! És néha naponta le tudok ereszkedni az agyatlan fideszes atomlobbi szintjére. Nem semmi teljesítmény! :))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.03. 21:56:30

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

A tükrös naperőművel az a baj, hogy az is csak egy elavult gőzgép

BaitHrunner 2017.05.03. 22:00:10

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Nem az áruk csökken te tökkelütott hanem a kötelező átvételi ár. Egyszerűen olyan szinten fogalmatlan vagy, hogy az már fáj.
Azért csökken te agyalágyult mert a rendszer ebben a formában fenntarthatatlan.
"2011-12-ben az újonnan telepített napelem-kapacitás Németországban 7000-8000 MW között volt. Ez később, a támogatások megnyirbálásával jelentősen, évi 1500-3700 MW-ra csökkent."
Ez szerinted mit jelent?
Ahogy csökkenek majd a támogatások, szépen lassan elmaradnak a beruházások is. Abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy a büdös életbe nem fog megtérülni. Annyi agyad nincsen, hogy ezt felfogjad de okoskodsz b+...
Közben meg horror áron teleb@sszák CO2-vel európát.
"A Spiegel szerint idén 23 milliárd euróba kerül a szélkerék-, napelem- és biomassza-támogatás a német háztartásoknak, ami több mint amennyit az állam munkanélküli segélyre költ. A Fraunhofer kutatóintézet szerint az egész energiafordulat tokkal-vonóval 1,1 ezer milliárd euróba fog kerülni. Ennyi pénzből a magyar állam jó néhány évtizedig képes lenne működni."
Undorító amit művelsz, fejezd be a hazudozást!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 22:02:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A tükrös naperőművel az a baj, hogy az is csak egy elavult gőzgép"

Ez igaz. De:
- nem sugároz százezer évig
- nem kell mindenáron az oroszoktól venni, magunk is megépíthetjük, munkahelyeket teremt
- "ingyé" van a fűtőelem
- az atomerőműhöz képest gombokért van

Szabványok 2017.05.03. 22:10:13

Annyira szomorú, hogy egy műszaki kérdésből politikait csinálnak!
Ezután hit kérdéssé válik az egész, vajon az én nyájam vezére mit hirdet? Mindent elhiszek neki, mert ő az én vezérem!

Műszaki kérdésben, adatok, alternatívák nélkül dönteni, hangulatkeltéssel? Sötét korban élünk!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.03. 22:10:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: 72 óra után a teljesítménye annak is nulla. Szinte semmivel sem tud többet, mint a PV-s cucc, ezzel az áthidalási képessége hazai és világszinten is települési területek 90%-án gyakorlatilag fing a szélben kategória.

Arcade Macho 2017.05.03. 22:11:12

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Ha! Végre valaki értően olvas! Bár nem teljesen igaz, de mégiscsak az első ember vagy, aki az igazságot megkarcolta. Gratulálok! :))"

na meseljel hany MW kapacitast allitottak uzembe 2017 februarja ota!!!

Arcade Macho 2017.05.03. 22:11:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: be kell vallani hogy ez mar eredmeny hogy ebbe az atomhulladek kerdesbe nem all bele okoskodni

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.03. 22:12:35

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: A gombokért van nettó hülyeség.
Mondom a világ legolcsóbb nap/szélerőműve kb. 1600-1800 USD/kWe telepítési áron vannak. A bibi az, hogy ezek rendelkezésre állási tényezője 0.1-0.25 táján, ha van. (Itthon 0.23-0.25, csak a teljesítménysűrűsége alacsony, tehát hiába van gyakrabban, ha azonos szélkerék kievesebb krafotot ad, mint pl. tengeren.)

A tengeriek sem sokkal jobbak, mert amivel többet termelnek, annyival drágábbak is.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 22:13:49

@BaitHrunner: "Nem az áruk csökken te tökkelütott hanem a kötelező átvételi ár. "

Akkor mégsem értetted meg. Az állam vállalja, hogy 10 évig a megadott áron veszi át a napelemmel megtermelt áramot. Megtenderezteti, és a lealacsonyabb árat vállaló befektető kapja a szerződést. Ez volt 2015-ben 92 Euró, idén már 65 Euró/MWh. Tehát egyre olcsóbban tudják termelni a befektetők, egyre alacsonyabb átvételi áron is megéri nekik. Így már érted? Ennél lassabban nem tudom írni. :))

"A Spiegel szerint idén 23 milliárd euróba kerül a szélkerék-, napelem- és biomassza-támogatás a német háztartásoknak, ami több mint amennyit az állam munkanélküli segélyre költ."

Hmmm... Szegény németek! Nagyon aggódsz értük? Te egy igazán érző szívű ember lehetsz. Adjunk nekik segílyt? Úgyis van éppen elbaszi való 12 milliárd Eurónk. :))

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.03. 22:14:12

@molnibalage: A világ legdrágább atomerőműve volt eddig 5500 USD/kWe. Csak annak tényezője 0.9-0.95. Na, akkor melyik is termel több áramot? Az atomerőmű életcikus költségéből 85% kb. az építés és 60+ évig is megy. A szélkerék 20 éves sem bír ki, ez a gyakorlati tapasztalat...

Ja, és a szél/nap mögött ott van 100% backup. Tehát, ha nem lenne szél/nap, akkor is lenne áram. Ha csak szél/nap lenne, akkor gyakorlatilag az évben soha nem lenne áram...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.03. 22:18:31

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Csak az atomáram kétszerese még mindig. Ha, ez neked olcsó, akkor be vagy rúgva...

Azt továbbra is elegenásan elfelejted, hogy az év 75-90%-ban a naperőművek helyett más termeli meg az áramot. Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, hogy azt nem számítod bele azok árába. Ha nem lenne naperőmű vagy szél, akkor is lenne áram, ha a kéz zöldbalfasz erőmű lenne önmagában, akkor nem lenne grid és te nem posztolnád faszságaiddal tele az oldalt...

Szabványok 2017.05.03. 22:32:12

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Már maga a kijelentés ostobaság: "sugároz". Minden sugároz, a mérték a lényeg! Mennyi fűtőelem, hány Bq-rel sugároz? Mert az aktivitás nagyon gyorsan csökken. Másrészt mit sugároz? Alfa részecskéket, amit egy fahordó is elnyel?
Százezer év? Százezer év múlva olyan kicsi lesz az aktivitása, hogy uzsonnámat csomagolhatom bele. Mi ez a marhaság?

Igen, nem kell az oroszoktól venni,. Más is építene atomerőművet. (A kanadaiak, franciák is hajlandók építeni nekünk. És a kanadaiak biztonságtechnikájában jobban megbízom, mint az oroszban.)
Nem kell mindent az oroszoktól venni. Főleg nem kell orosz hitelből venni. (Sőt az is jó lenne, ha nem lopnának túl sokat, de ezt nehéz lesz elkerülni ebben az országban.)

Árban nem drágább a teljes életciklusra az atomerőmű, mint egy hagyományos fosszilis energiahordozó alapú. De ami a (a mai értékrend szerint) legfontosabb ZÉRÓ CO2 emissziója van.

Az atomerőmű "alaperőmű", amely "zsinóráramot" termel. Mindig. Éjszaka is, szélcsendben is. Magyarországon nem süt mindig a nap, nem fúj mindig a szél, nincsenek hegyeink, ahová felszivattyúzva a vizet energiát tárolhatnánk. (Volt terv, hogy a Prédikálószékre víztározót építenek, de azt megfúrták a környezetvésők. (Helyesen.)

Összefoglalva: Szerintem az atomerőmű nélkülözhetetlen, az oroszok nélkülözendők.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 22:38:34

@molnibalage: "600-1800 USD/kWe telepítési áron vannak. A bibi az, hogy ezek rendelkezésre állási tényezője 0.1-0.25 táján"

Oké, hiszek neked, számoljunk.
600-1800 USD/kW / 0.1-0.25 * 0,9 EUR/USD = 2160-16200 EUR/kW

Paks2 = 12000/2,400 EUR/kW = 5000 EUR/kW
(Illetve ennek többszörösei.)

Tehát a megújuló beruházás már most töredéke lehet az atom beruházás árának, és exponenciálisan csökken, míg az atomenergiáé nő.

Ez nagyon szépen mutatja, hogy nem szabad egy különösen drága, veszteséges atomerőműbe pénzt temetni, hanem a megújulókat kell fejleszteni. Plusz ez nem veszélyes, magyar munkahelyeket teremt, nem oroszt, stb, stb...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 22:41:00

@molnibalage: "a szél/nap mögött ott van 100% backup."

Ezt sokszor imételgetitek, de ettől nem lesz igaz.

A magyar csúcsfogyasztás (7,6 MW) magasabb, mint Paks2 (2,4 MW) háromszorosa. Ha saját magunk akarjuk megtermelni az összes áramot, akkor Paks2-nél több, mint kétszer annyi szénerőművet kell építeni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 22:47:06

@Szabványok: "Minden sugároz, a mérték a lényeg"

Pontosan. Csernobil pl. kurvára sugároz.

Vegyél elő egy Magyarország térképet. Húzz egy 250 km sugarú kört Paks körül. Vágd ki. Dobd a szemétbe. Ami maradt, az lesz Magyarország egy szép nagy atomkatasztrófa után. Gondolod, a szlovákok befogadnak párezer évre?

"Az atomerőmű "alaperőmű", amely "zsinóráramot" termel. Mindig. Éjszaka is"

Igen, nagy hátránya az atomerőműnek, hogy az áramtermelés nem igazodik az igényekhez.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 22:48:38

A magyar csúcsfogyasztás (7,6 GW) magasabb, mint Paks2 (2,4 GW) háromszorosa. Ha saját magunk akarjuk megtermelni az összes áramot, akkor Paks2-nél több, mint kétszer annyi szénerőművet kell építeni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 22:52:04

@molnibalage: "A világ legdrágább atomerőműve volt eddig 5500 USD/kWe."

Mostanáig! Paks2 ezt a csúcsot meg fogja dönteni. Dagad a magyar melle a büszkeségtől. :))

Bobby Newmark 2017.05.03. 22:52:43

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Az egy dolog, hogy mennyi a csúcs, az MINDIG csúcserőművekből (jellemzően gázturbinás, de szén meg víz is lehet) fog jönni. Mennyi az átlagos minimum? Mert az alaperőmű az meg arra van.

2017.05.03. 22:53:05

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Szerencsére éjjel nem mennek annyira a légkondik, mint nappal. A csúcsot manapság nyáron azok okozzák. "

De szerencsére az elektromos autókat meg vélhetőleg éjszak fogják töltögetni, alvás közben.
Plusz meg menni fog a légkondi is, ne aggódj.

Tényleg, ahogy elnézegetem, ezek nálatok - járműpark átalakulása elektromossá és az ezzel járó óriási elektromos áram igény - ez a nagy okoskodásban és kalkulációkban mindig kimarad.

Szóval mi is lesz az így megugrott energiaigény kielégítésével?
Honnan szedjük ezt elő?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.05.03. 22:55:45

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Igen, nagy hátránya az atomerőműnek, hogy az áramtermelés nem igazodik az igényekhez."
Ez igaz, de sajnos, a szélre és napra is.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 22:57:53

@icipicicsipa: "az elektromos autókat meg vélhetőleg éjszaka fogják töltögetni"

Gondolod, hamar kitalálnak valami olcsó megoldást az áram tárolására? Akkor fog csak igazán elterjedni a megújuló! :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 23:03:44

@Bobby Newmark: Megújulók mellé gyorsan indítható-leállítható gázturbinás erőművek kellenek, nem alaperőmű.

Lázár lázálma: "Az atomerőmű fogja termelni a fele áramot, a másik felét megújulók." Ez van, mikor egy tolvaj politikus akar szakembert játszani. Mit szakembert, józan parasztot se tud. :))

Arcade Macho 2017.05.03. 23:13:19

@icipicicsipa: "Szóval mi is lesz az így megugrott energiaigény kielégítésével?
Honnan szedjük ezt elő?"

elmondom a standard vadbarom zold valaszt!!!
a hazon levo PV napelem toltse az autot
a kishaver meg majd 3 naponkent fogja az EVjet hasznalni, de csak akkor amikor sutott eleget a nap, ha meg nem sutott eleget a nap, akkor meg importaljak Del-Amerikabol

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.03. 23:23:42

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Hol töredéke te? Nem 600, 1600 a legolcsóbb, az átlag bőven 3000 felett van. Majdnem nagyságrendi eltérés van köztük

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.03. 23:24:36

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: De igaz. Az elmúlt 20 évet leszámítva a zöldbalfasz erőművek sehol nem voltak. Stabil grid meg volt. A meglevő erőművek MELLÉ húzták fel ezeket mindenhol.

Tehát ugyanaz a névleges kapacitás kétszer van a rendszerben. Ez neked hol spórolás te hülyegyerek...?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 23:28:09

Ha lesz sok elektromos autó, nagy akkumulátorokkal, akkor begurul a papa reggel a munkahelyére, egész nap megújuló árammal feltölti, este hazamegy, és lefekvésig van áram. :))

Pénzt keres csak az álló autójával is, megengedi, hogy áramot töltsenek bele és vegyenek ki szükség szerint. Jobb, mint az Il Ferro, ha még emléxik valaki.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 23:29:29

@molnibalage: "De igaz."

Nem.
De.
Nem.
De.
Nem.
De.
Nem.
De.
Nem.
...

Nagyon dedós vagy. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.03. 23:32:28

@molnibalage: "Hol töredéke te?"

2160 az 5000 kevesebb, mint a fele. Ezt hívják úgy, hogy töredék.

Persze ne 5000-rel számolj, többszöröse lesz az ár. A megújuló meg egyre olcsóbb.

Bobby Newmark 2017.05.03. 23:43:05

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: A szél meg a nap picsára használhatatlan alaperőműnek VAGY csúcserőműnek, mert full megbízhatatlan a teljesítménye. Nem mondhatod azt sem az iparnak, sem a lakosságnak, hogy "ja bocs, most nem süt a nap, meg a szél se fúj, nincs áram". Tehát annyi marad, hogy a TELJES kapacitásra kiépítesz csúcserőműveket, aztán reménykedsz, hogy nem kell.

Arcade Macho 2017.05.04. 00:08:23

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Pénzt keres csak az álló autójával is, megengedi, hogy áramot töltsenek bele és vegyenek ki szükség szerint. Jobb, mint az Il Ferro, ha még emléxik valaki."

na most jonni fog a duma, hogy orulsz hogy valaki figyelt, ugye?

az Il Ferronak milyen volt a megterulese? atlagban? annal tenyleg jobb lesz ez a "megveszem a Teslta es vigeckedek, mert Powerwall-nak hasznalom"

de ez tenyleg egy troll duma, hogy az autoba beszerelt akksi az lenyomna pl. a redox akksit

Arcade Macho 2017.05.04. 00:10:27

@Bobby Newmark: "Nem mondhatod azt sem az iparnak"

az Audi gyar gondolom ra lehet izgulva hogy nem 20 Ft lesz a kWh amit o amugy MW -ban vasarol, hanem csak 18 :)
el nem tudom kepzelni hogy egy A8 vegosszegebol mennyit tehet ki az elektromos aram

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 00:17:22

@Arcade Macho: "az Il Ferronak milyen volt a megterulese?"

Most tényleg, hülye vagy? Hogy jön ez ide?

"az autoba beszerelt akksi az lenyomna pl. a redox akksit"

Mittomén. Valaki itt vízionálta az olcsó nagykapactású akkukat, vele trollkodj.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 00:19:24

@molnibalage: Kifogtak rajtad a saját számaid? :))

Ne rám legyél mérges.

Arcade Macho 2017.05.04. 01:23:03

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: mi hogy jon ide az Il Fero?
kerdezd meg azt a nagy farkat, azt a Soros farkanak a szopogatojat aki eloszor bebofogte

te tenyleg nem lehetsz ennyire hulye...
ki vizionalta a nagy akkumulatorokat? a grid szintut?
te tenyleg ennyire idiota debil kreten lennel, hogy egy mozgo autoba kifejlesztett akksit rakapcsolnal a villamos halozatra?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 05:45:23

@Arcade Macho: "mi hogy jon ide az Il Fero?"

Az egy sima csalás volt. Nem létezik "megtérülésde". Idióta.

"a Soros farkanak a szopogatojat"

Miket képzelegsz, te gusztustalan geciputtony?

"ki vizionalta a nagy akkumulatorokat? a grid szintut?"

Faszom tudja. Keresd ki, és vele trollkodj!

"egy mozgo autoba kifejlesztett akksit rakapcsolnal a villamos halozatra?"

Aha. Jó vicc, mi? Áll a kocsid, és pénzt termel. Mindenki boldog. Szerintem világi. :))

Remélem nem akarsz egy hipotetikus, majd a jövőben kifejlesztendő akkumulátor feltételeztt tulajdonságain is trollkodni.

2017.05.04. 05:52:15

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Tükrös naperőmű, esetleg sóolvadékkal összeházasítva, hogy naplemete után is termeljen még néhány órát. Lehet egy központi toronyra vetíteni, és lehet minden tükör fókuszpontján átmenő csőre."

Áááá... b+ Körülbelül háromszor annyiba kerül mint Paks II (a jól túlárazott Paks II) és fele annyi ideig működik, csak ott alternatíva, ahol az éves megvilágítás és annak intenzitása elér egy szintet (nálunk nem, közel sem, főleg a téli időszakban) Mi afszt akarsz még? Most ezen fogsz lovagolni? Az atomenergia nem jó, mert Orbánék sokat kereshetnek rajta. Kb. ennyi, amit össze tudsz kapálni.

"A magyar csúcsfogyasztás (7,6 GW) magasabb, mint Paks2 (2,4 GW) háromszorosa. Ha saját magunk akarjuk megtermelni az összes áramot, akkor Paks2-nél több, mint kétszer annyi szénerőművet kell építeni."
Akkor inkább építsünk kétszer annyi Paksot... barom... Ha csak megújulókra építenél, akkor a névleges fogyasztásnak megfelelő mennyiségű fosszilis kéne, plusz négyszeres mennyiségű szél... plusz fotovoltaikus.. mi a fenéről hadoválsz? Egyértelműen az atomot is alkalmazó termelésnek a legkisebb a CO2 lábnyoma... ha jövőre piszkosul meghúzzák a CO2 kvótákat, mi a pöcs lesz a fosszilis erőművekkel? Mert előbb-utóbb elkezdődik a szigorítgatás, erre vegyél mérget. Akkor rráadásul a kvóta is árucikk lesz, nekünk pedig lesz feleslegünk.

"Tehát a megújuló beruházás már most töredéke lehet az atom beruházás árának, és exponenciálisan csökken, míg az atomenergiáé nő."
Nem, ez csak a te hagymázas faszságod. Nem mi, nálunk szakavatottabb és ráadásul zöld irányba elkötelezett emberek is belátták, O&M téren és stabilitásban az atom veri a bizonytalan és rendszerszinten önmagában életképtelen megújulót. A megújuló kiegészítés gyanánt elfogadható, a lehető legnagyobb mértékig, de kevéssé szabályozható és tervezhető volta miatt akkor is kell mellé fosszilis. Víz is megtenné, már ahol van rá lehetpőség, és egyenletes a vízjárás.

"Vegyél elő egy Magyarország térképet. Húzz egy 250 km sugarú kört Paks körül. Vágd ki. Dobd a szemétbe. Ami maradt, az lesz Magyarország egy szép nagy atomkatasztrófa után. Gondolod, a szlovákok befogadnak párezer évre?"
Ez már a legmocskosabb hazugságais is űbereli. Hol van Csernobil körül 250 kilométeres halott zóna? Mennyiben mérhető a Csernobili grafittüzes-hidrogénrobbanásos baleset a Paksi reaktor kockázataihoz? Az egy pozitív üregtényezős pozitív visszacsatolású meghekkelt reaktor balesete , Paksból nem tudsz ilyet csinálni, csak ha ÁTÉPÍTED a PWR reaktort RBMK-vá. Kb mintha azt mondanám, hogy a Rönó Kliódat felváltanád egy Humwe-val.

"A kedvencem a széltorony. Egy kilométer magas kürtő, alul benne turbina, körben hatalmas üvegház, mondjuk lehet paradicsomot is termelni, az üvegház oldala nyitott, bemegy a levegő, felmelegszik, a kéményen távozik, és megforgatja a turbinalapátokat. Spanyolországban működött egy kísérleti példány, mígy egy vihar felborította, de bebizonyosodott az ötlet életképessége.

Ha nem föld felett, hanem egy sós tó fölött van az üvegház, akkor felmelegszik a tó, és naplemente után is termel áramot az erőmű."

Nekem a kedvencem a Nap körül stacionáris pályán keringő naperőmű (és kohó mellesleg..) ahol a megtermelt energiát mikrohullámon sugározzák a Föld felé, ahol a Föld körül keringő műholdak villamos energiává alakítják és az űr hidegével hűtött vékony (de erős) szupravezető kábeleken tranaszportálják az adott ország bázisállomásaira. Ott akkumulátorba töltik és GLS hordja szét a háztartásokba.

Quas! 2017.05.04. 05:53:19

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: most már vegyél be valami nyugibogyód és menj el aludni. Többen használjátok ezt a nicket?

2017.05.04. 06:03:16

@Arcade Macho: Plusz nem is értem, nem látom, hogy az AUDI-város meg lenne pakolva napelemekkel és szélkerekekkel. Délelőtt úgyis megyek be, majd felmászok a G50 tetejére és körülkémlelek.

2017.05.04. 06:07:34

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Ha lesz sok elektromos autó, nagy akkumulátorokkal, akkor begurul a papa reggel a munkahelyére, egész nap megújuló árammal feltölti, este hazamegy, és lefekvésig van áram. :))"

Aha... ha süt a nap és/vagy fúj a szél... ha meg nem, akkor előveszi a pedelec bringáját, az még az íróasztali lámpája fényével is feltölthető és hazarobog. Mi a fasz lenne, ha rendszer szinten ennyire atomizált és tervezhetetlen tárolókapacitást kellene menedzselni? Mindig beböfögsz valami faszságot, és hozzáteszed, hogy ha majd egyszer. Megnyugtatlak, nem fogod megérni, így addig marad az atom (és a fidesz, Orbánnal)

Quas! 2017.05.04. 06:11:54

@Dorottya Veres: Megvilágosodtam! A románoktól, kárpótlási jegyre, veszünk sót, elvisszük a sivatagba az arabokhoz, mert annyira szeretnek bennünket, ők is. Ózdon meg Dunaújvárosban elkészítjük a tornyot amiben majd jól megolvad, azt is odavisszük, gondolom erre majd a Malévos Tu-154-eket használjuk. Tükröket majd szerzünk, ha nem tudunk, akkor a paksi reaktort felrobbantjuk a sivatagban és kész a tükör. A Recsken bányászott rézből, HVDC kábelt húzunk a Földközi-tenger alatt Fiuméig, mert hát az is magyar terület. A Ganz jól lekoppintja az ABB átalakítóit és megszakítóit, rácsatlakozunk a hálózatra. A nem Magyarországra jövő vezeték vadhajtásokat levágjuk. A maradék villanyt napelemekkel termeljük meg, amihez csak egy marék homok meg némi műanyag kell, olajat Algyőről vesszük, amiből a nagyszerű vegyiparunk állít majd elő mindenfélét, persze ezt is környezetkímélően. Ha kell az Alföld szikes területeire, pl Hortobágy felhúzunk pár széltornyot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.04. 06:19:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A jó szent szar bassza meg a blogmotort, a kommentem további 20 mondatát, 3 bekezdést levágott, de nem írom még egyszer.

2017.05.04. 06:28:24

@Quas!: Recsken a bányában majd a leváltott fidesz kormány fog rezet bányászni! (A simicskás közgépekkel! Minden fidesz-szavazó kötelezve lesz havi egy szombati közmunkára az ércaprítóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.04. 06:29:40

@molnibalage:

Ez igaz, de azért komoly előrelépés a PV akár percenként ugráló teljesítményéhez képest.

2017.05.04. 07:13:29

@Dorottya Veres: "Ha nem föld felett, hanem egy sós tó fölött van az üvegház, akkor felmelegszik a tó, és naplemente után is termel áramot az erőmű." "

Egy túróst kell így túlbonyolítani... az óceánon úszó pet-palackokból szigeteket építünk, Európa népességét az Egyenlítői övezetbe költöztetjük, ezzel megspóroljuk a fűtést, magunkkal visszük a szélerőműveket, ha fúj a szél azokkal termelünk villanyt, ha szélcsend áll be, csak belefordítjuk az összeset a vízbe és az óceáni áramlatokat kihasználva termelünk tovább. Ha meg már olyan sok energiánk termelődött, hogy nem tudjuk hová tenni akkor a felesleget visszatáplálva vizisíelhetünk is a szélkerekeinkkel.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.04. 07:35:10

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Tükrös naperőmű, esetleg sóolvadékkal összeházasítva, hogy naplemete után is termeljen még néhány órát."

Aha. A sóolvadék azokon a csöveken fog megszilárdulni, amiken kiveszed a hőt. A szilárd só hővezetése pedig... :-)) Hamvába holt ötlet.

"Ha nem föld felett, hanem egy sós tó fölött van az üvegház" - Jól van. Te sem tudod mi a Carnot ciklus és mi az ebből adódó hatásfok.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.04. 07:37:08

@Dorottya Veres: "ha jövőre piszkosul meghúzzák a CO2 kvótákat, mi a pöcs lesz a fosszilis erőművekkel?"

Mészáros Lőrinc most vette meg a Mátrai Erőművet, úgy hogy tele lesz a város "Állítsuk meg a CO2 kvótát" plakátokkal, meg lesz nemzeti konzultáció.

2017.05.04. 07:49:38

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "news.nationalgeographic.com/news/energy/2014/04/140416-solar-updraft-towers-convert-hot-air-to-energy/"

hohohóóóó... vegyünk Chiléből villanyt! (Ahogy Torgyán importált cseresznyét. )
Ja... mégse... összedőlt... :( na, majd legközelebb...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.04. 07:50:32

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Hogy az 1600/0,25 hogyan lett 2200 tája, azt csak te tudod megmondani öregem. A négy alapműveletből elhasalsz...

2017.05.04. 07:58:55

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Az állam vállalja, hogy 10 évig a megadott áron veszi át a napelemmel megtermelt áramot. Megtenderezteti, és a lealacsonyabb árat vállaló befektető kapja a szerződést."

Ja!!! Tehát lényegében ugyanúgy részletre vásárol valamit az állam, csak nem hitelként törleszti, hanem mesterségesen magas áron vásárol villanyt... van ennek is logikája... amit úgy foglalhatnánk össze: ne Orbánék lopjanak.
A fogyasztóknak ebben mi a pozitívum?

Quas! 2017.05.04. 08:07:17

@Dorottya Veres: Csak annyi, hogy amikor csúcstermelés van, akkor az áramszolgáltató ingyen adja a villanyt, hogy legyen fogyasztás. Igaz ezt bevasalja a fogyasztókon az egyébként magas áron adott villannyal, meg egyéb módokon. Hiába fizetnek a németek a fizetésük arányában "kevesebbet", a villany árát a megtermelésének az ára határozza meg, kivéve nálunk ahol a rezsicsökkentéses baromság megy. De ezt ez a csökött agyú zöldbarom úgyse fogja fel.

Quas! 2017.05.04. 08:09:09

@Quas!: Éééérted ingyenvillany, annál ócsóbb nincsis

2017.05.04. 08:10:07

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Pénzt keres csak az álló autójával is, megengedi, hogy áramot töltsenek bele és vegyenek ki szükség szerint. "

Persze... aztán amikor használni szeretné az akkumulátoros autóját, de éppen minden energiát kiszívott belőle az elosztó, akkor mit csinál? Várja az új lehetőséget? Ja!!! Már tudom... előveszi a másik, tartalék akkumulátorát!

BaitHrunner 2017.05.04. 08:13:20

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Te már megint félrebeszélsz...
Én ugyanis azt írtam, hogy a csökkenő támogatások miatt a beruházások is bezuhantak. A 2011-12-es értékek felére, harmadára.
A tendereztetést pedig 2017-től vezették be az EEG 2017-nek nevezett, 2016. júliusban elfogadott törvénymódosítással. Ami miatt a zöldek egyébként agyf*szt kaptak.
"A német minisztérium szerint nem lesz többé „túltámogatás” (ami nyilván azt is jelenti, hogy az eddigi rendszerben az jelen volt alaposan). Az átvételi ár rendszere megmarad, azonban a megújulós projektekbe beruházók versenyre kelnek a támogatásért, s aki kevesebb támogatással tudja a projektjét megvalósítani, az nyer."
2011-ben volt kb. 8000 MW, most meg 600MW-ról van szó.

Quas! 2017.05.04. 08:21:26

@Dorottya Veres: jaaaj nem úgy van az, az autó tetején napelem van, ami értelem szerűen többet termel, mint az autó fogyasztása, még holdfényből is. Tehát ha lecsatlakozik a hálózatró egyből ott van a kraft

Quas! 2017.05.04. 08:24:08

@Quas!: Különben is este ne dolgozzon senki, akkor nem kell villany. Lemegy a nap, akkor alvás.

Quas! 2017.05.04. 08:28:33

@Quas!: Éééérted ingyenvillanynálócsóbbnincsis

2017.05.04. 08:28:36

@Quas!: Bááázzz... mán megint született egy poszt..
Komolyan nincs semmi lehetőség arra, hogy a szándékosan félrevezető, rémhírterjesztő, dezinformációs írásokat közzétevő blogot seggberúgjon valaki?

Agyrém, hogy cicafiú bármit el tud képzelni a jövőt illetően, ami meghozhatja a megújulók régóta várt áttörését, már a leg légbőlkapottabb elképzeléseket is úgy tálája, mintha a bevezetés fázisában lennének éppen, viszont mereven elutasít minden olyan irányú elképzelést, ami azt feltételezi, hogy a nukleáris energetika egyetlen neuralgikus szegmensét, a hulladéktárolást még a leghülyébbeket is megnyugtató módon tudja megoldani a belátható jövőben. Nem, millió évekig sugárzunk... soha semmi fejlődés, előrelépés nem elképzelhető ezen a téren. Minden másban evidens, itt nem.

2017.05.04. 08:30:34

@Quas!: Haháááá! Az ugye megvan, hogy ha az autó halad, van menetszél is! Ha szél van, minden van. Perpetuum mobile!

Quas! 2017.05.04. 08:45:47

@Dorottya Veres: akkor sötétben elég csak meglökni és már megy is :D

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 09:37:30

@Dorottya Veres: "amikor használni szeretné az akkumulátoros autóját, de éppen minden energiát kiszívott belőle az elosztó"

Ha 40 kilométert autózik este haza, akkor a 800 km hatótávú autó akkuját elég rendesen leszívhatják, hogy simán hazaérjen. Nem te fogod megtervezni a rendszert, okos embereket kell vele megbízni. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 09:41:42

@Dorottya Veres: "mesterségesen magas áron vásárol villanyt... "

Igen, hogy ezzel támogassa a megújulókat. Az ár folyamatosan csökken, két év alatt csökkent 92 Euróról, már most 65 Eurónál tartanak.

A fidesz mesterségesen magas áron akar vásárolni villanyt Paks2-tól, egyre növekvő áron, már most 65 Eurónál tartanak. Ezekszerint Pasks2 ellen vagy?

Arcade Macho 2017.05.04. 09:42:01

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Mészáros Lőrinc most vette meg a Mátrai Erőművet, úgy hogy tele lesz a város "Állítsuk meg a CO2 kvótát" plakátokkal, meg lesz nemzeti konzultáció."

megyek jelentkezek Soros bacsinal hogy megyek en tuntetni ezerrel, vegre egy normalis dolog ami elleneben lehetne tolni

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 09:44:31

@molnibalage: "hogyan lett 2200 tája, azt csak te tudod megmondani öregem"

Megtisztelsz, de bármelyi negyedikes is megmondja neked. :))

"600-1800 USD/kWe telepítési áron vannak. A bibi az, hogy ezek rendelkezésre állási tényezője 0.1-0.25 táján"

Oké, hiszek neked, számoljunk.
600-1800 USD/kW / 0.1-0.25 * 0,9 EUR/USD = 2160-16200 EUR/kW

Tessék, az általad megadott értékekkel az intervallum alsó határa 2160 EUR/kW. Magaddal vitatrkozol. :))

Arcade Macho 2017.05.04. 09:44:57

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: jo ok te farok megint kezded

megvesz valaki egy 40 millas Teslat es akkro nekiall a mosogepet uzemeltetni vele

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 09:50:51

@Arcade Macho: "megvesz valaki egy 40 millas Teslat"

Nem tartom valószínűnek, hogy hirtelen úgy felmennek a magyar fizetések, hogy minden panelproli teszlákat vesz.

Valaki itt arról aggódott, hogy hogyan fogja bírni a hálózat a rengeteg elektromos autót. Ez csak úgy lehetséges, hogy olcsó, könnyű, nagy kapacitású, sokszor tölthető akkumulátort találnak fel. Erre szkenárióra írtam.

GyMasa 2017.05.04. 09:51:24

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Vegyél elő egy Magyarország térképet. Húzz egy 250 km sugarú kört Paks körül. Vágd ki. Dobd a szemétbe. Ami maradt, az lesz Magyarország egy szép nagy atomkatasztrófa után. Gondolod, a szlovákok befogadnak párezer évre?...
Gratulalok, Ez olyan, mintha mutatnek neked egy 30 eves kepet egy felrobbantott repulogeprol, ahol ott hever korulotte 200 halott, es azt allitanam, hogy "a repulobalesetek veszelyesek!"
Csernobil:
- Teljesen masmilyen mukodesu reaktor volt
- Ott megvolt az ELVI lehetosege a megfutasnak
Itt kozbeszurnam, hogy az innen kovetkezo pontok TELJESEN ERDDEKTELENEK Paks eseten a megelozo pont miatt!
- Volt automatikus vedelem a megfutas ellen
- A kommunistak idiotak voltak es KIKAPCSOLTAK a vedelmet
- ELkezdtek jatszani a reaktorral

GyMasa 2017.05.04. 09:56:38

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Mostanáig! Paks2 ezt a csúcsot meg fogja dönteni. Dagad a magyar melle a büszkeségtől. .
Neked ez hogy jott ki?
10Mrd EUR/.9=11,1Mrd USD/2,4GW= az nalam 4629.629USD/kWe re jott ki. AZ hol tobb, mint az 5500?
Es, mondjuk egybol kezdetnek a "Mer' el lesz lopva a 4x-ese!" kifogast mar hallottuk.
Itt azt irjak, hogy Paks2 fixaras szerzodes lesz:

2017.05.04. 09:57:34

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Ez csak úgy lehetséges, hogy olcsó, könnyű, nagy kapacitású, sokszor tölthető akkumulátort találnak fel."

Ennyi... a feladat ismert.

Ilyet én is tudok... minden lakásba kompakt-atomerőművet. Fel kell találni, oszt mán akksikkal sem kell baszakodni.

GyMasa 2017.05.04. 09:58:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Mostanáig! Paks2 ezt a csúcsot meg fogja dönteni. Dagad a magyar melle a büszkeségtől. .
Neked ez hogy jott ki?
10Mrd EUR/.9=11,1Mrd USD/2,4GW= az nalam 4629.629USD/kWe re jott ki. AZ hol tobb, mint az 5500?
Es, mondjuk egybol kezdetnek a "Mer' el lesz lopva a 4x-ese!" kifogast mar hallottuk.
Itt azt irjak, hogy Paks2 fixaras szerzodes lesz: atomenergiainfo.hu/magyar-atomenergetika/paksi-bovites-roszatom-magyar-beszallitokra-szamit
"A Roszatom helyettes vezetője rámutatott, a paksi beruházás államközi szerződésében fix ár szerepel, a projektet a költségkereten belül kell megvalósítani, ezért a cég érdekelt abban, hogy reális piaci verseny alakuljon ki, és a legjobb ajánlatok érkezzenek be – mondta Kirill Komarov."

BaitHrunner 2017.05.04. 09:59:14

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Csakhogy @molnibalage ezt írta:
"Mondom a világ legolcsóbb nap/szélerőműve kb. 1600-1800 USD/kWe telepítési áron vannak."
te meg hozod a szokásos gusztustalan formádat, és 600-al számolsz. Hátha valamelyik hozzád hasonló hülye nem veszi észre a nyilvánvaló csalásodat.
Hazudsz továbbra is!
Szégyelld magad!

2017.05.04. 10:05:05

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Oké, hiszek neked, számoljunk.
600-1800 USD/kW / 0.1-0.25 * 0,9 EUR/USD = 2160-16200 EUR/kW"

Ez így szuper... aztán a megújulóid mellé kötelezően, párhuzamosan létesítendő hagyományos erőműveket és infrastruktúrát hová számolod? Vagy az csak annak kell, aki önmaga szeretné eldönteni, mikor kapcsolja fel a villanyt a nappalijában?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 10:05:21

@Dorottya Veres: "Orbánék sokat kereshetnek rajta"

Lehet, hogy fognak rajta keresni, nemtom. De az biztos, hogy nagy részét ellopják. Már most is a világ legdrágább atomerőmúve, és az ár még sokszorosára fog nőni.

"építsünk kétszer annyi Paksot"

Az elvakultságod egekbeszökő. Ha Paks2 veszteséges, Paks3 még veszteségesebb lenne.

"az atomot is alkalmazó termelésnek a legkisebb a CO2 lábnyoma..."

Méregzöldek akarhatják csak nullázni a széndioxid kibocsátást. Erre végképp nincsen pénze az EU legszegényebb országának. Csökkentsék először a gazdagok.

"az atom veri a bizonytalan és rendszerszinten önmagában életképtelen megújulót."

Abban az értelemben, hogy még kevésbé illeszkedik az áramtermelés az igényekhez.

"kell mellé fosszilis."

Igen, az atomerőmű és a megújuló mellé is kell fosszilis. Szerinted az atom mellé kétszer annyi, szerintem nem.

"Hol van Csernobil körül 250 kilométeres halott zóna?"

Nemtom, hogy egy hipotetikus magyarországi atomkatasztrófa kisebb vagy nagyobb lesz, mint a csernobili.

"Mennyiben mérhető a Csernobili grafittüzes-hidrogénrobbanásos baleset a Paksi reaktor kockázataihoz?"

Bármi máshoz is mérheted. A pöffeszkedő mérnökök mindig azt hiszik, hogy kitalálták a100%-os biztonságú rendszert, aztán mindig pofára esnek. Megsúgom, 100%-os biztonságú rendszer NEM LÉTEZIK. Egy szélkereket is érhet baleset, eldőlhet, akár haláleset is lehet belőle. Ha Paks2 esetében történik egy súlyos katasztrófa, a magyarság, mint olyan megszűnik.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 10:06:36

@Dorottya Veres: "a megújulóid mellé kötelezően, párhuzamosan létesítendő hagyományos erőműveket és infrastruktúrát hová számolod? "

Ahova te az atomod mellé létesítendőt. Te még kétszer annyit is akarsz.

GyMasa 2017.05.04. 10:09:24

@Quas!:
...Éééérted ingyenvillany, annál ócsóbb nincsis

GyMasa 2017.05.04. 10:14:35

@Arcade Macho:
...megvesz valaki egy 40 millas Teslat es akkro nekiall a mosogepet uzemeltetni vele...
Kar, hogy a Teslanak sincs 800 km-es hatotavja, csak max 500, ha minden ugy all egyutt.
Egy atlagos villanyaitonal mar a 200 km is igen jonak mondhato, ha ebbol naponta elutazik valaki 2x40-et, akkor azert annyira sok nem marat az akkuban, hogy mondjuk a masnapi munkaba menes is biiztositva legyen.
De az mar lattuk, hogy Cicokanak a matematika nem a fo erossege.
Nem, mintha az ervelestechinka az volna.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 10:19:34

@GyMasa: "Neked ez hogy jott ki?"

Behozhatalany előnyöm van veled szemben, tudok számolni. :))

Paks2 = 12000/2,400 EUR/kW = 5000 EUR/kW = 5500 USD/kW

@molnibalage: "A világ legdrágább atomerőműve volt eddig 5500 USD/kWe."

""Mer' el lesz lopva a 4x-ese!" kifogast mar hallottuk."

Köszi, akkor nem kell megismétlem.

Mondj a világon EGY atomerőmű építést, ami a tervezett költségkereten belül maradt.

Mondj EGY magyar nagyberuházást, amiből a politikusok nem loptak. Sokat.

Mondj EGY fideszes nagyberuházást, ami nem került a végén többe, mint a tervezett négyszerese.

"Itt azt irjak, hogy Paks2 fixaras szerzodes lesz:"

Erre csak ezt tudom mondani:

Megy a királyfi az erdőben, elé ugrik az ösvényre a banya: Királyfi ha háromszor megketyintessz, hercegnő válik belőlem! Csúnya, rusnya a banya, de a királyfi bár immel ámmal de megteszi. Aztán telik az idő a királyfi várja , mikor lészen belőle hercegnő. Banya! Mikor leszel hát hercegnő? Figyelj Királyfi! Hány éves vagy? Én 21, mondta a királyfi. No te bolond ilyen nagy mafla vagy és még hiszel a mesékben?

A finneknék fix áras, ott még az oroszok is beszálltak 30%-ban, a magyarba nem mernek.

GyMasa 2017.05.04. 10:22:15

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Vedd be a gyogyszered, mert ijeszo mertekben romlik a mentalis allapotod!

2017.05.04. 10:23:00

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Ahova te az atomod mellé létesítendőt. Te még kétszer annyit is akarsz."

Továbbra sem érted... pedig többféle megközelítésben is leírtuk. Az atom mellé kiegészítésnek kell egyéb erőmű, a megújulók mellé meg azért, hogy egyáltalán a rendszerbe tudd integrálni. A kapacitásukkal arányosan, ha több a megújuló, több tartalék erőmű kell, ha több az atom, akkor viszont kevesebb. Éééérted?

Nincs valakinek kéznél valami színes rajza erre vonatkozóan, hogy a gyengelméjű kolléga is közelebb kerüljön a megértéshez?

GyMasa 2017.05.04. 10:27:28

@Dorottya Veres:
...Nincs valakinek kéznél valami színes rajza erre vonatkozóan, hogy a gyengelméjű kolléga is közelebb kerüljön a megértéshez?...
Szerintem teljesen felesleges.
En egyszer linkeltem neki egy cikket, deaddig sem jutott el, hogy a linket megnyissa, ahol egybol az ember arcaba ugrott egy KEP, hogy fog kinezni a tengeri szeleromu.
Ez egyaltalan nem zavarta ot a tovabbi ervelesben a sajat elgondolasa alapjan.
De legyel megerto, meg ekkora rutinnal, es ennyi idovel is kell idot szakitani arra, hogy a sajat mantrait leirja.
Ez annyira fontos feladat, hogy nem szabad holmi tenyekkel, meg konkretumokkal megzavarni kozben.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 10:27:36

@BaitHrunner: "600-al számolsz"

Uh, lemaradt az első karakter, ezt tényleg elbasztam. Végre lesz oka a sok idiótának engem a mókusok elé vetnie. Ezer komment óta csak erre várnak. :))

1600-1800 USD/kW / 0.1-0.25 * 0,9 EUR/USD = 5760-16200 EUR/kW"

Akkor sincs messze a paksi 5000-től. És pár év múlva az alsó határ már alulmúlja, a paksi költség meg az egekbe nő. :(

BaitHrunner 2017.05.04. 10:28:41

@Dorottya Veres:
nincs sajnos, és vigyázni is kell vele, mert hazudik és hamisít.
@molnibalage ezt írta:
"Mondom a világ legolcsóbb nap/szélerőműve kb. 1600-1800 USD/kWe telepítési áron vannak."
A nyomorék meg 600-al számol, hogy bizonygassa az igazát. Az a maradék 1000-et meg biztos nem veszi észre senki...
Ez ilyen minden hájjal megkent hülye.
Ja, és ugye köztudott, hogy aki hazudik az lop is, szóval duplán oda kell rá figyelni.
:)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 10:30:36

@Dorottya Veres: "Az atom mellé kiegészítésnek kell egyéb erőmű, a megújulók mellé meg azért, hogy egyáltalán a rendszerbe tudd integrálni. A kapacitásukkal arányosan"

Igen.

Szerinted Paks2 mellé kétszer annyi kell.

Szerinted a megújuló mellé egyszer annyi kell.

Mindkettőt súlyosan felülbecsülted.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 10:31:57

@GyMasa: "Vedd be a gyogyszered, mert ijeszo mertekben romlik a mentalis allapotod! "

Ez csak látszólagos, mert le kell ereszkednem a szintetekre.

BaitHrunner 2017.05.04. 10:34:32

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
A büdös életbe nem fogja alul múlni. Már többször leírtam neked, de baszol elolvasni, értelmezni...
ezek tavalyi német adatok:
"Az atomerőművek 10,8 GW beépített teljesítménye 80 TWh áramot adott és csak a harmadik volt a sorban a szél. A szeles erőművek kapacitása négyszer nagyobb volt, mint az atomerőműveké, ám a 48,93 GW-os szeles kapacitás kevesebb áramot (78 TWh) biztosított, mint az atomerőművek"
Tehát 4x beépített kapacitás még mindig kevesebbet termel mint az atom.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 10:38:01

@BaitHrunner: "A büdös életbe nem fogja alul múlni. "

Tudom, 2017 május 3-án megáll a tudomány és technika fejlődése. Ezt már mondtátok, és akkor se volt igaz.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 10:39:48

@BaitHrunner: "4x beépített kapacitás"

Igen a képletben már benne van a 4-10-szeres szorzó.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.04. 10:41:38

Ez a macskás elmebeteg a tökéletes példa arra, hogy az általános választójog mennyire veszélyes...

2017.05.04. 10:45:54

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Akkor sincs messze a paksi 5000-től. És pár év múlva az alsó határ már alulmúlja, a paksi költség meg az egekbe nő. :("

Másként: Most ugyan tévedtem, de egyszer úgyis igazam lesz... tudom, érzem... csak így lehet.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 10:46:54

Megújuló = 1600-1800 USD/kW / 0.1-0.25 * 0,9 EUR/USD = 5760-16200 EUR/kW

Paks2 = 12000/2,400 EUR/kW = 5000 EUR/kW

Gavallér leszek, mire megépül Paks2, csak kétszeres szorzóval számolok, nem négyszeressel, így lesz Paks2 10000 EUR/kW.

Gavallér leszek, és azt mondom, a megújuló ára 20 év alatt, mire Paks1 leáll, csak a negyedére csökken, így lesz 1440-4050 EUR/kW. És további 10-20-30-40-50 év alatt még sokkal tovább csökken, míg Paks2 költsége csak nőhet.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 10:47:45

@molnibalage: "az általános választójog mennyire veszélyes... "

Rettegsz, hogy megbukik a fidesz?

BaitHrunner 2017.05.04. 10:51:04

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Kezdem azt érezni, hogy tényleg felesleges neked bármit is mondani...
Azzal még nem is számoltunk, hogy az élettartam miatt, még szorozhatod az egészet kb. 3-al.
Az már 12x
Biztosan lesz még valamiféle fejlődés a megújulónál is, de itt 1200%-ról beszélünk alsó hangon. Ja, és közben azt feltételezed, hogy máshol nem lesz fejlődés. Ugye idézhetlek:
"Tudom, 2017 május 3-án megáll a tudomány és technika fejlődése. Ezt már mondtátok, és akkor se volt igaz."
Továbbá ez is már le lett itt írva néhányszor, de mint érdekesség megemlíteném, hogy a szélkerekek az elméleti maximális hatásfok kb. 80%-át tudják már.
Ezzel szemben áll még az a bizonyos 12x.
Van valami konkrétumod, hogy mitől várod még az ilyen mértékű javulást, vagy csak pufogtatod a szokásos lózungokat?
Írj, már valamit ami alá van támasztva tényekkel, számokkal vagy valami, mert amit eddig előadtál az nagyon de nagyon kevés. Így csak bohóc vagy...

Arcade Macho 2017.05.04. 10:51:31

@GyMasa: azt azert valljuk be elegge faramuci az a helyzet amit egyket vadbarom zold eload, hogy egy kozlekedesre optimalizalt akkumulatorral taroljunk annyi energiat amivel menni fog a mosogep vagy a porszivo
(hozzatehetnem hogy van kulon futo / huto rendszer na meg tuzolto is a Teslaban)

eleve ha feltesszuk hogy az akksitechnologia nekiall fejlodni, akkor elobb lesz az emberek 80% -nak Budapesten elektromos autoja , mint hogy otthon a porszivot arrol uzemeltesse
a kerdes csak az hogy ebben az esetben mire lesz szukseg?
zsinoraramu atomra, ami ejjel nem lesz kihasznalva, igy pont hogy ejjel lehet ezeket az autokat tolteni, vagy a megbizhatatlan zoldenergiara, pl. a napelemmel?
ugymond az otthoni napelemmel megtermelt aramot akkor elteleportaljak a melohelyre :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.04. 10:52:26

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Másnap nem tudnék járni, annyira benyomnék ünnepléstől. Nem mintha más jobb lenne, de első lépés lenne...

De persze szerinted itth mindenki hazug, csak te vagy helikopter...

GyMasa 2017.05.04. 10:53:16

@molnibalage:
...Ez a macskás elmebeteg a tökéletes példa arra, hogy az általános választójog mennyire veszélyes...
Meg arra is, hogy mekkora ballepes volt bezarni az elmeszanatoriumokat.
Ugy alapjaban nem tunik on- es kozveszelyesnek, ezert szerintem egy lazabb biztonsagi besorolasu intezmenyben jol gondjat tudnak viselmi.

Arcade Macho 2017.05.04. 10:53:35

@BaitHrunner: "Így csak bohóc vagy..."

valamikor bebofogte azt a masik debil mondatot, hogy exponencialisan csokken a napelemek ara, amikor meg kerdeztem ra, hogy ez akkor pontosan mit is jelent, akkro csak vicceskedni tudott
tehat valo igaz o csak egy bohoc

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.04. 10:56:50

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Persze, mert az atomenergia nem fejlődhet... Oh, wait, mai napig a 50+ éver PWR technikát nyomatják a sötétzöldek sipákolása miatt. A jövő atomerőművei még magasabb hatásfokúak is lehetnek, mert pl. a Th-os akár 600 fokos gőzciklust is tud és nem 300 fok alatti, mint Paks.

Persze egy magadfajta műszaki és természetudományos analfabétának ezek semmit nem mondanak.

GyMasa 2017.05.04. 11:00:44

Kozben rajottem, hogy a cicas csavo igazabol szerintem a Ketfarkuak szekeret akarja tolni!
Ami tok jo is lenne, csakhogy a Ketfarkuak legalabb viccesek, ez a bohoc meg szanalmas.
Nem, mintha nem volna egy valid takatika a "szanalomra jatszas" de aki erre fanyalodik, az nagyon-nagyon el lehet keseredve.
Huhh, majdnem megsajnaltam...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 11:03:46

@BaitHrunner: "az élettartam miatt, még szorozhatod az egészet kb. 3-al."

Oké, ebben igazad van. Viszont a megújulók további 10-20-30-40-50 év alatti fejlődése miatt meg elosztom 3-mal. Ugyanott vagyunk.

"máshol nem lesz fejlődés"

Egy megépített atomerőműnél is lehet, de elhanyagolható. Ugyanakkor lehet számtalan előre nem látható üzemzavar, úgyhogy legyünk mindketten lusták és nagyvonalúak, és hanyagoljuk ezt a paramétert.

"a szélkerekek az elméleti maximális hatásfok kb. 80%-át tudják már."

Remélem nem mondtam olyat, hogy a hatásfok fog nőni számottevően. Az egységnyi ár fog csökkenni.

Tehát Paks2 10000 EUR/kW v.ö. megújuló 1440-4050 EUR/kW.

És az ugye valószínűsíthető, hogy inkább az olcsóbb megújulót telepítik, és inkább messzebb viszik az áramot, tehát az átlag az alsó érték közelében lesz.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 11:05:35

@molnibalage: "az atomenergia nem fejlődhet."

Elregélnéd nekem, hogy a megépült és beüzemelt Paks2 atomerőműnél hol vársz lényeges fejlődést?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 11:06:52

@molnibalage: "magyaridok.hu"

Miért nem mindjárt prostisrácok.hu? :))

Te ennél jobbat tudsz.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 11:08:34

@Arcade Macho: "exponencialisan csokken a napelemek ara"

Még mindig problémád van egy logaritmikus ábra értelmezésével? Butább vagy, mint egy ötödikes? )

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.04. 11:09:47

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Magasabb hőmérséklet, magasabb gőznyomás = jobb hatásfok.

Halkan kérdezem te hol vársz fejlődést a zölbalfasz erőműveknél? Ipari szinten termelik őket, nemigen lesznek olcsóbbak. A szélkerekek az elméleti hatásfok 80%-a felett járnak már kicsivel...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 11:10:07

@molnibalage: "itt mindenki hazug, csak te vagy helikopter"

Nem tudom, hogy minden hazugságotok szándékos-e. Biztos néhányan csak buták és hiszékenyek.

GyMasa 2017.05.04. 11:11:36

@molnibalage:
Heeee!
Az hogy van, hogy ugyanaz a Fraunhofer Institut van hivatkozva ebben a cikkben az atomeromu mellett, mint az energiaklub ugynevezett "tanulmanyaban" is?
De vegre egy epeszu, jol osszeszedett velemeny a sajtoban is, egy szakertotol, es nem valami kommunikacio-gender szakos "ujsagirotol" aki a twitterrol szerzi a tudasat...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.04. 11:12:19

@GyMasa:

"Ugy alapjaban nem tunik on- es kozveszelyesnek, ezert szerintem egy lazabb biztonsagi besorolasu intezmenyben jol gondjat tudnak viselmi."

Lehet, hogy most is egy ilyenből ír. Terápiás célból kapott egy tabletet, de elfelejtették letiltani a Wi-Firől.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 11:13:08

@molnibalage: "Magasabb hőmérséklet, magasabb gőznyomás = jobb hatásfok."

Ezt konkrétan megengedi Paks2 specifikációja? Hány %-ban? Nyugtass meg, hogy legalább a reaktortartályt nem tervezed működés közben lecserélni!

BaitHrunner 2017.05.04. 11:20:01

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Oké, ebben igazad van. Viszont a megújulók további 10-20-30-40-50 év alatti fejlődése miatt meg elosztom 3-mal. Ugyanott vagyunk."
Ja jól van, én meg megszorzom 10-el...
"Remélem nem mondtam olyat, hogy a hatásfok fog nőni számottevően. Az egységnyi ár fog csökkenni."
Mitől fog csökkenni az ár, ha nem lesz jobb a hatásfok?
"Tehát Paks2 10000 EUR/kW v.ö. megújuló 1440-4050 EUR/kW."
Hát persze... :)))

2017.05.04. 11:26:12

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Gavallér leszek, és azt mondom, a megújuló ára 20 év alatt, mire Paks1 leáll, csak a negyedére csökken, így lesz 1440-4050 EUR/kW. És további 10-20-30-40-50 év alatt még sokkal tovább csökken, míg Paks2 költsége csak nőhet."
Ácsi... azért vicces, hogy egy, a közeljövőben szükségszerűen megépítendő erőmű feltételezett (természetesen nagy lendülettel felfelé kerekítgetett... szorozgatott) árát méred egy még tervben sem lévő szélmalom nem meglepő módon lefelé faragott (hogy miért úgy és annyival, az titok) áraival.
Arról persze újfent megfeledkeztél, hogy az egy egységnyi szélenergia mellé odaszámolj egy egységnyi fosszilist, aminek viszont brutálisan megnőhet az ára a környezetterhelése okán...
Te nem gavallér vagy, csak egy ócska propagandista.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 11:28:22

@BaitHrunner: "Mitől fog csökkenni az ár, ha nem lesz jobb a hatásfok?"

Nem vagyok jártas ebben, de szerintem könyvtárnyi szakirodalma van az árcsökkentésnek. Pl. esztergált alkatrészek helyett préseltet használnak, könnyebb, olcsóbb, erősebb anyagból készítik a szélkerekeket, stb. stb...

Én nagyon kritikus vagyok az u.n. mérnökökkel szemben, de ennyire nem nézem le őket, mint te.

2017.05.04. 11:28:41

@BaitHrunner: Ha megszorzom kettővel és abból gyököt vonok, majd hozzáadok 1200-at és a tavalyi átlaghőmérséklet hatszorosát és még 35-öt, végül köbre emelem akkor egy olyan szám jön ki ami engem igazol.
Ezt tessék elfogadni.

GyMasa 2017.05.04. 11:28:51

@BaitHrunner:
..."Tehát Paks2 10000 EUR/kW v.ö. megújuló 1440-4050 EUR/kW."
Hát persze... :)))...
De hogy' a csudaba lett az 5500 USD hirtelen 10 000???

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 11:29:47

@Dorottya Veres: "az egy egységnyi szélenergia mellé odaszámolj egy egységnyi fosszilist"

Magad alatt vágod a fát ezzel, te kettő paksnyi fosszilist számolsz.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 11:32:04

@GyMasa: "hogy' a csudaba lett az 5000 EUR hirtelen 10 000?"

Gavallér voltam, és négyszeres költségtúllépés helyett csak kétszereset számoltam.

Mondj a világon EGY atomerőmű építést, ami a tervezett költségkereten belül maradt.

Mondj EGY magyar nagyberuházást, amiből a politikusok nem sokat loptak.

Mondj EGY fideszes nagyberuházást, ami nem került a végén többe, mint a tervezett négyszerese.

2017.05.04. 11:33:26

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Nem vagyok jártas ebben, de szerintem könyvtárnyi szakirodalma van az árcsökkentésnek. Pl. esztergált alkatrészek helyett préseltet használnak, könnyebb, olcsóbb, erősebb anyagból készítik a szélkerekeket, stb. stb..."

Sőt... lehet 3d-ben is nyomtatni...a hidraulika olaj helyett bele lehet tölteni a sarki lángossütő elhasznált olaját, ettől még zöldebb lesz. Amúgy igazad van, nem vagy jártas... ebben sem. Persze ez eddig sem zavart, ezentúl se legyen lelkiismeretfurdalásod.
Azon azért morfondírozz el, hogy a nagyobb terhelhetőségű, tartósabb szerkezeti anyagok ugyan valóban megnövelhetik az élettartamot, viszont ezzel korrelálva a költségeket is. A óccó általában silányabb is.. de ezt tapasztalhatod, amikor papucsot veszel a Hat Sárkány piacon...

2017.05.04. 11:34:48

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Magad alatt vágod a fát ezzel, te kettő paksnyi fosszilist számolsz"
Hazudsz. Ilyet nem írtam.

BaitHrunner 2017.05.04. 11:40:42

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
További mint ahogy már írtam, csökkenek a támogatások. A német minisztérium szerint sem lesz többé „túltámogatás”. Emiatt a beruházások is csökkennek, a volumen kisebb lesz, a gyártás kevésbé gazdaságos.
A befektetők is elfordulhatnak: kevesebb pénz, kevesebb fejlesztés.
"mire Paks1 leáll, csak a negyedére csökken, így lesz 1440-4050 EUR/kW"
Egész egyszerűen nem tudom, honnan veszed ezeket a számokat. Mi a műszaki, vagy bármilyen alapja, annak amit mondasz?
Össze vissza beszélsz, bármi amit állítasz pusztán feltételezésekre alapszik, így azért nagyon nehéz veled...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 11:43:10

@Dorottya Veres: "lehet 3d-ben is nyomtatni..."

Igen, akár házat is. :))
www.youtube.com/watch?v=GUdnrtnjT5Q

"A óccó általában silányabb is."

Szerintem ne vegyél több olcsó kínai szart.

Az első kalasnyikovokat még drágán gyártották, amivel a seregben lőttem, az már viszonylag könnyű volt, sok préselt lemezzel, és nem sült be egyszer sem, pedig nem volt mai (akkori) gyerek.

BaitHrunner 2017.05.04. 11:43:46

@GyMasa:
én is szeretném tudni :)
de ne legyünk telhetetlenek, azt legalább leírta, hogy a megújulót elosztotta 4-el.
Nem elég az neked???
:)))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 11:46:06

@BaitHrunner: Akkor mondd a pontos számokat 4 tizedes jegyre, ki tart vissza?

BaitHrunner 2017.05.04. 11:48:53

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Nem vagyok jártas ebben..."
ezért kellene itt és most befejezned ezt az ámokfutást

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 11:49:33

@Dorottya Veres: "te kettő paksnyi fosszilist számolsz"
Hazudsz. Ilyet nem írtam. "

Te mondtad, hogy minden áramot magunknak kell megtermelni.

A magyar csúcsfogyasztás (7,6 GW) magasabb, mint Paks2 (2,4 GW) háromszorosa. Ha saját magunk akarjuk megtermelni az összes áramot, akkor Paks2-nél több, mint kétszer annyi szénerőművet kell építeni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 11:51:29

@BaitHrunner: Sajnos ti egy ötödikes szintjét sem ütitek meg, nincs más, aki tanítson titeket.

GyMasa 2017.05.04. 11:52:35

@BaitHrunner:
...honnan veszed ezeket a számokat...
Ugy tippeli oket, hogy az "erveit" tamasszak ala.
Tehat, ha Paks2 megterul 28 ev alatt, es 100 evig fog uzemelni, akkor 5x annyiert fogjak megepiteni, mert akkor EGESZEN BIZTOSAN tuti buko lesz.
Meg persze jon itt az "atlagos fideSS lopasi rataval", amit ertek en, de vilagosan ott van, hogy Paks2 fixaras szerzodes lesz. Es, mivel a Roszatom most Europa fele kacsintgat, egeszen biztos vagyok benne, hogy tartani is fogjak az arat, mert az nem tul jo referencia a masodik eromure, hogy 5x annyiert epult meg, mint terveztuk..
Ja, es siman osszehasonlit, egy mertekeben 200 milliardos stadionberuhazast meg egy 100 mrd alatti vizes VB beruhazast egy 3500+mrd-os eromu beruhazassal.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.04. 11:53:36

Én kiszálltam innen. A macskás elmebeteg miatt kb. annyira élvezetes idejárni, mint sajtreszelővel erjszolni. Az oktatja a népet, aki egy szorzást nem tudott rendesen elvégezni. Epic...

2017.05.04. 12:05:25

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Hazudsz, kis barátom...
Paks valóban csak a magyar termelés 43%-át és a csúcsideji fogyasztás durván egyharmadát adja, de legalább ennyi fosszilistől mentesíti az országot?Érted, gyökér? Ha kidobod Paksot, akkor már ezt a 30(43%)-ot is fosszilis tartalékokra alapozva tudod csak megtermelni a szélmalmaiddal...
Ad absurdum, még jobb lenne, ha Paks vinné az állandó termelés a mimimum fogyasztás környékén és csak a maradék menne fosszilis/szél/napra alapulóan.
Az atommal tudod mimimalizálni a CO2-t ez alá soha nem tudsz menni csak megújulók bevonása mellet.

GyMasa 2017.05.04. 12:12:51

@Dorottya Veres:
Sot, szerintem meg az is jobb (olcsobb) lenne, ha a minimalis fogyasztas felett lenne a kapacitas, es a felesleges aramot eladna az MVM a SPOT piacon, akar aron alul, hiszen ezzel nem volgyidoszakban kivalthatna sokkal tobbert termelo gaz- es szeneromuveket.

Arcade Macho 2017.05.04. 12:14:02

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: te nagyon hulye farok

senki itt jelenlevo nem allitja hogy a nyari csucsban amikor ezerrel mennek a legkondik, es hetagra sut a nap, akkor nem kell a PVt felhasznalni!!!
pont hogy FEL kell hasznalni!!!
tehat a nyari csucs ami egyszer egy evben elofordul ott ugyis ezek a PVk orrverzesig fognak menni

de lehet egyszerubb felallas lenne az hogy penzt kerunk azert hogy a nemetek napenergiajat elfogyasszuk, vagy te ezt nem is tudtad? hogy ott mar negativ parszor az ar? akkor minek kellene kiepiteni hogy ne dobjanak meg ajandek zsetonnal?

2017.05.04. 12:14:32

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Az első kalasnyikovokat még drágán gyártották, amivel a seregben lőttem, az már viszonylag könnyű volt, sok préselt lemezzel, és nem sült be egyszer sem, pedig nem volt mai (akkori) gyerek."

Almát a körtével... a kalasnyikov olyan darabszámmal készül és olyan anyagokból, amiknél tudsz ilyen jellegű optimalizálásokat végrehajtani. A szélmalmodhoz felhasznált alkatrészek már most is eléggé ki vannak hegyezve, hogy elfogadható szinten lehessen tartani a költségeket és még így sem versenyképesek más energiatermelési módozatokkal összevetésben. Plusz, a beépített alkatrészek már így is viszonylag nagy sorozatban készülnek, nyilván ott is optimalizálták a gyártást. Egyedi csak itt alkalmazott alkatrész a kompozit lapát, az egyedi (de nem különleges) csőoszlop és a gondolaház. A többi inne-onnan összelegózott cucc. A vezérlő elekrtonika is óriási sorozatban gyártott diszkrét elemekre épül, sokkal olcsóbb nem lesz. A talapzat/ellensúly beton... a betáp kábelek szabvány kábelek... Mondjuk ki lehet spórolni a létrát, elég egy csiga és kétszáz méter kötél, meg egy deszka amire ráül a technikus

Arcade Macho 2017.05.04. 12:14:58

@Dorottya Veres: vegul kiderul hogy a cicuka azt akarna hogy ne ket uj blokk legyen hanem 3 vagy 4 :)

2017.05.04. 12:16:10

@GyMasa: Ja... én is látok benne fantáziát, csak Cicafiú gondolja úgy hogy mi csakis importálhatunk.

Arcade Macho 2017.05.04. 12:18:05

@GyMasa: remelem Paks2 -t tovabb lehet konnyen majd fejleszteni
az hogy allando ejszakai fogyasztok(elektromos autok) belepnek a piacra az sokkal valoszinubb mint hogy a napenergia tovabb tarolna...
es mint emlitettem az akkumulatortechnologia ha ketszer olyan jo lesz az mar rentabilissa teszi az elektromos autokat, de ahhoz hogy grid szinten a napenergianat le tudja tarolni nos ott kell meg egy vagy ket nagysagrend javulas

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 12:20:12

@Dorottya Veres: Tehát felelősséggel kijelented, hogy a tudomány és technika fejlődése a szélturbina esetében leállt. :))

Ha hallanád magadat, mekkora baromságokat beszélsz!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 12:26:41

@Dorottya Veres: Miért nem tudsz leállni a trollkodással? Már sokszor hazudtad, hogy atom nélkül nem élet az élet, és már sokszor mondtam, hogy az európai orszégok felében NINCS atomerőmű.

"Ha kidobod Paksot"

Nem kell kidobni, 2032-37 között leáll.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 12:30:45

Azoknak az agyhalottaknak, akik azt az ordas hazugságot szajkózzák, hogy minden megújuló mellé mégegyszer annyi fosszilis kell:

"A világ egyik legnagyobb valósidejű árazáson alapuló DSM programjában jelentős sikereket értek el. A program 10 évig tartott a Georgia Powernél (USA) és 1700 kereskedelmi és ipari fogyasztó vett részt benne. Az összességében 5000 MW csúcsfogyasztásukat 1000 MW-tal voltak képesek csökkenteni csúcsidőszakban egy napra előre illetve egy órára előre jelzett árak mellett."

www.mvmpartner.hu/hu-HU/Szolgaltatasok/Villamos-Energia/Erdekessegek/Afogyasztoibefolyasolaslehetosegei

Tehát mindjárt 1,5 GW-tal kevesebb fosszilis tartalék kell Magyarországon, ha a hazugság többi részét nem cáfolom.

2017.05.04. 12:32:52

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:"Tehát felelősséggel kijelented, hogy a tudomány és technika fejlődése a szélturbina esetében leállt."
Ja... igazad van... csakis az fejlődhet/fejlődik... mert te úgy határoztál.
Tudod mi nem fejlődik a szélmalmaid esetében? A rendelkezésre állás és a hatásfok. A rendelkezésre állás az atomenergia esetén már 90% felett jár, a hatásfoka már most felette van a motolláid ezen paraméterének ha pedig a hőteljesítményel is kiegészítjük a villamos energia termelési mutatót, akkor a propelleres cuccok elméleti hatásfokát is átlépjük. A szélsebességgel való öszefüggését meg jófejségből már nem is számoltam

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.04. 12:35:55

@Dorottya Veres: Becsülöm türelmedet. Ha enyém lenne a blog, akkor azt a macskást faszt úgy vágnám ki, mint a macskát szarni...

2017.05.04. 12:37:00

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Nem kell kidobni, 2032-37 között leáll."
Igen... addigra felváltja a következő... tudod, ami ellen itt szűkölsz...

"Tehát mindjárt 1,5 GW-tal kevesebb fosszilis tartalék kell Magyarországon, ha a hazugság többi részét nem cáfolom."

Ezt nem is vitatja senki... ezek szerint 1.5GW-tal simulna a terhelési görbe, kevesebb lehetne az import... Paks II arányaiban nagyobb hányadát adhatná az országos termelésnek... :) TámogATOM!

eßemfaßom meg áll 2017.05.04. 12:41:36

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "csúcsfogyasztásukat 1000 MW-tal voltak képesek csökkenteni csúcsidőszakban egy napra előre illetve egy órára előre jelzett árak mellett.""

Ugye az megvan, hogy Magyarországon télen 0-1/5-ét termelik a napelemek a nyári maximumuknak. Baszhatod, hogy a mosást elhalasztanád egy nappal ha 2 napig ki se süt a Nap és a szélkerekek is csak kornyadoznak.

Mindemellett Georgiában a napsütéses órák száma 150-300 között változik egy év alatt, Magyarországon 40-300 között.

BaitHrunner 2017.05.04. 12:47:01

@GyMasa:
nem értem a palit. Semmit nem tud alátámasztani, önhatalmúlag oszt, szoroz, összead, kivon...
Komolyan fel tud bosszantani néha. Ilyen értetlen betokosodott hülyével még nem találkoztam.
Vannak elképzelései a világról, és teljesen mindegy, hogy eget verő baromság, és a tények mást mutatnak, ő nem tágít saját kis igazsága mellől. Ennek 2+2 az 5, és nem tudod neki megmagyarázni, hogy az 4, mert az annyi és kész. Ha elmutogatod neki az ujjaiddal akkor sem, ha kirakod eléje gyufaszálakból akkor sem. Az 5 és kész a rohadt életbe, mert ha nem akkor az egyiket eltöri ketté, és az már mindjárt 5.
És b+ a végén te vagy a hülye hogy nem érted... és ezt akár százszor is hajlandó leírni, újra és újra és újra.
És te nem győzhetsz... :)))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 12:50:53

@eßemfaßom meg áll: "a mosást elhalasztanád egy nappal ha 2 napig ki se süt a Nap és a szélkerekek is csak kornyadoznak."

Biztos van az a pénz, hogy elhalasztja a mosást 2 nappal, ha úgyis mindegy.

Kubatov trolljai pl. gombokért bevállalnák. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 12:52:01

@BaitHrunner: "te nem győzhetsz."

Ti itt valamiféle "győzelemért" trollkodtok???

GyMasa 2017.05.04. 12:53:03

@BaitHrunner:
...Komolyan fel tud bosszantani néha. ..
Eeees, pontosan ez a celja!
Szerintem valami unatkozo nyugdijas lehet a csavo.
Egyszeruen enm tudom elkepzelni, hogy egy dolgozo embernek ennyi ideje legyen munka mellet hulyenek lenni.
...És b+ a végén te vagy a hülye hogy nem érted...
Nem a vegen, es nem hulye, hanem troll.
En mar komolyan ugy erzem, hogy gyakrolatilag az osszesd ervelestechnikai hibat elkoveti.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 12:53:57

@molnibalage: "Ha enyém lenne a blog, akkor azt a macskást faszt úgy vágnám ki, mint a macskát szarni... "

Csinálj saját blogot, és ott fulbba tolhatod a kretént. :))

GyMasa 2017.05.04. 12:56:25

@BaitHrunner:
...És te nem győzhetsz...
Minek gyozni?
ismetelgesse csak a hulyesegeit, ha erre procosodik neki.
En mar a legelejen megirtam, hogy az egyetlen megoldas, ha az ember ignoralja a bofogeseit.
Mondjuk, parszor azert engem is valaszra kesztetett, de mint mar megirtam neki, o mar menthetetlen, igy inkabb azok a szamitasok azoknak szolnak, akik meg menthetoek.

2017.05.04. 12:58:35

@Arcade Macho: "es mint emlitettem az akkumulatortechnologia ha ketszer olyan jo lesz az mar rentabilissa teszi az elektromos autokat, de ahhoz hogy grid szinten a napenergianat le tudja tarolni nos ott kell meg egy vagy ket nagysagrend javulas"

Egy átlagos Teslába 85kWh -ás kapacitású áramforrás épül be.. ezt 240V/32A-ről töltve jó 11-12 óra kell a full állapotig..ezzel elfutkározik 10-14órát

Vagy kell három fázis 400V/16A, itt kb 8-9-10 óra a töltés, hőmérséklet függvényében. Látható, hogy egy átlagos családi ház esetében ez mekkora fejlesztést igényel, nyilván külön mérést meg rendelkezésre állási díjat. Mondjuk jó ráhagyással meg kell duplázni a bekötési teljesítményt... aztán egy ponton az utca teljes betáp kábelét ki kell egészíteni egy ugyanakkorával... meg a trafót növelni... van ráció a dologban, de szerintem lassabban fog ez folyni, mint ahogy a jelenlegi nagy hype igéri.

eßemfaßom meg áll 2017.05.04. 12:58:35

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: jobb helyeken max2naponta mosnak, nem 2 nappal elhalasztják az aktuálist.

2017.05.04. 13:00:41

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: " Huh! Első értelmes kommented. Érdemes volt várni. :))"

Ebből is látszik, hogy nem értetted meg... :( mert különben rég kiforgattad volna.
Több Paks kell, kevesebb szélmalom. Így érthető voltam?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 13:01:45

@eßemfaßom meg áll: "jobb helyeken max2naponta mosnak"

Nekem van 8 alsógatyám, úgyhogy elég hetente mosni. Buzsuj-e vagyok? :))

eßemfaßom meg áll 2017.05.04. 13:02:01

@BaitHrunner: "És b+ a végén te vagy a hülye hogy nem érted... és ezt akár százszor is hajlandó leírni, újra és újra és újra."

Szerinted miért irtam már nem egyszer hogy ne etessétek?

Ennek a vénségnek a munkássága maga a definicio szerinti trollkodás és nem tegnap kezdte az ipart. Nyögdijasként nincs más szórakozása mint ül a gépe előtt és szétcseszi a blog.hu-t.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 13:05:28

@Dorottya Veres: "Több Paks kell, kevesebb szélmalom. Így érthető voltam? "

Attől, hogy többszörös tévedés, még érthető.

Ha nem vetted volna észre, ezt mondtad:
Több tolvajlás kell.
Több ruszki uralom kell.
Több adósság kell.
Több áramdíj kell.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 13:06:47

@eßemfaßom meg áll: "te vagy a hülye hogy nem érted... "

Hibás ok-okozati összeefüggés.

Azért nem érted, mert hülye vagy.

eßemfaßom meg áll 2017.05.04. 13:07:09

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: utolsó etetés: nem mindenkinek annyi az élete, hogy egyedül alsónadrágban ül a gépe előtt a panelben. Sokan ugynevezett családban élnek (tudom, ettől rádjött a hányinger) és a családtagok úgynevezett ruhát vesznek fel, rendszeresen kilépnek a lakásból, neadjisten még dolgozni is járnak, és a gyerekeiket se gatyában küldik az iskolába.

GyMasa 2017.05.04. 13:09:01

@Dorottya Veres:
Hat, igen az elektromos auto toltes a masik kedvenc temam. Amikor le merik irni, hogy "azert nem terjed az elektromos auto, mert a jelenlegi akkutechnologia szar, es csak 12+ ora alatt lehet feltolteni az akkut.
Na, ez egy ordas nagy kamu.
Mar a tok regi NiCd akkukat is lehetett gyorstolteni. Siman lehetett 1C-vel belejuk nyomni a kapacitas kb. 70%-ig.
Utana kellett intelligens tolto, ami figyelte a cella aramfelvetelet, a feszultseget, meg a homersekletet, es csokkentette a toltoaramot.
Persze, egy ceruzaelemet az ember 100 mA-rel tolt, ami ugye kisse kevesebb, mint egy Tesla-hoz szukeges 90kW.
A Teslat is fel lehet tolteni 80%-is 1 ora alatt, ha megvan otthon a 100+kW-os ipari betapja az embernek.
Mert a haztartasi betappal meg az is baj, hogy a 12 oras toltes alatt gyakorlatilag SEMMI MAST nem lehetne hasznalni, se' egy mikrot, se' egy porszivot se' egy villanytuzhelyet.
Raadasul, ha jol tudom, lakossagi fogyasztos 400V/63A-ig lehet igenyelni. Felette bizony ipari bekotes kell.
En, szemely szerint nem latom szukseget a 100kW-os bekotesnek, mert ejjel pont mindegy, hogy 2200 es 2300 kozott tolti fel az akkumat a rendszer vagy 2200 es 0500 kozott. En inkabb az olcsobb fele mennek el.

BaitHrunner 2017.05.04. 13:10:20

@eßemfaßom meg áll:
"Szerinted miért irtam már nem egyszer hogy ne etessétek?"
Igazad lehet
"Ennek a vénségnek a munkássága maga a definicio szerinti trollkodás és nem tegnap kezdte az ipart."
Ez jó :)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 13:12:39

@eßemfaßom meg áll: Képzeld, vannak családok, ahol egy-egy családtagnak több rend ruhája is van. Nagyon meglepődtél?

Mikor kicsik voltak a gyerekeim, volt, hogy naponta mostunk. De nem mindenki huszonéves.

Különböző élethelyzetekben vannak emberek. Komolyan ilyen hülyeségeken akarsz izmozni?

GyMasa 2017.05.04. 13:15:17

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Mikor kicsik voltak a gyerekeim, volt, hogy naponta mostunk. De nem mindenki huszonéves....
Tehat, csak a te elethelyzeted valid? mindenki mas meg kapja be?
Nem semmi egy tolerans alak vagy te!
Egy aranyszivu megmento!

eßemfaßom meg áll 2017.05.04. 13:19:24

@GyMasa: "Persze, egy ceruzaelemet az ember 100 mA-rel tolt"

CeruzaELEMet azért nem könnyű tölteni, egy kicsit is intelligensebb aksitöltö el se indul vele :) AA cerkaaksit én leginkább 1000mA-el töltök.

persze ez erősen OFF

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 13:23:56

@GyMasa: "Tehat, csak a te elethelyzeted valid? mindenki mas meg kapja be?"

Ez volt @eßemfaßom meg áll: álláspontja. Ellentmondtam, mert különböző élethelyzetekben vannak emberek.

Te ugye PISA negatív troll vagy? :))

2017.05.04. 13:24:15

@GyMasa: "Raadasul, ha jol tudom, lakossagi fogyasztos 400V/63A-ig lehet igenyelni. Felette bizony ipari bekotes kell."
Ekkora teljesítmény felett kilépsz az egyetemes szolgáltatás hatálya alól, onnantól versenypiacon vételezhetsz. Ez most kb (idősoros díjon) 13Ft+koloncok, Szumma: 18Ft/kWh erre jön a rendszerhasználat aminek nagyobbik hányada a teljesítménydíj, 7350Ft/kW/év a forgalmi díj 3.75Ft/kW, Veszteségdíj: 2.22Ft/KWÁtviteli díj 1.83Ft/kW és az alapdíj, ami 34404Ft/év vagyis durván 22 Ft/kWh
Ez 40Ft/kWh összesen meg az áfa :)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 13:24:46

Komolyan, ezek a fideszes atomlobbi trollok ELKÉPESZTŐEK.

2017.05.04. 13:26:50

@Dorottya Veres: Elírtam...
18Ft+18-19Ft és erre jön az ÁFA... na... ebből kijön, mennyi is egy tankolás :)

2017.05.04. 13:31:08

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "...Ha nem vetted volna észre, ezt mondtad:
Több tolvajlás kell.
Több ruszki uralom kell.
Több adósság kell.
Több áramdíj kell."

Áááá... szóval akkor most igazam volt? Ááá... az nem lehet... Elő gyorsan a feltételezésekkel! Több atom >több lopás... fura beidegződéseid vannak... azt hittem, 7 év kispad már elfeledteti a napi rutinotokat.. akkor most jön még négy, hátha használ a terápia.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.04. 13:33:51

@Dorottya Veres: Szerintem csak trollkodsz. De azért elmondom századszor csak a te kedvedért.

Paks2-ből annyit fognak lopni, hogy 30 évre titkosítaniuk kellett.

2017.05.04. 13:48:40

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Paks2-ből annyit fognak lopni, hogy 30 évre titkosítaniuk kellett."
Mindegy... még úgy is olcsóbb, mint az általad kínált 'alternatívák' és azokat is ők építenék... :) Látod, az ember bármit el tud képzelni, csak akarni kell. Nekem félig tele, neked félig üres ez a pohár... igaz, neked üres a kezed. Nazdarovje!

Arcade Macho 2017.05.04. 14:42:52

@Dorottya Veres: elso korben a budapesti ingazok fogjak meglepni, ok meg napi 50 - 100 km -t tesznek meg szoval nem kell annyira durvan felboviteni a halozatot
de mondtad hogy a Teslat pl. 8 kW -al tolthetnek, jo ok fogadjuk el, de mi van a napelemmel? ha mindenki ratermel 10 kW -os maxi kapacitassal, akkor ugyanugy meg fog fekudni a halozat, csak ott legalabb jol meg lesz indokolva, hogy akinek nincsen semmi koze hozza az fizessen halozatbovitest
es ha jol megnezzuk a napelem az a nyari napokban jol megterheli a halozatot aztan utana semmi, ehhez kepest egy mindennapi hasznalatban levo elektromos auto toltese 3-4 -szerannyi kihasznaltsaggal jar

2017.05.04. 14:57:15

@Arcade Macho: Persze, de ha belegondolsz ez jelenleg fikció... az emberek sem Teslára sem napelemekre nem tudnak milliókat kifizetni és a napelemek a jelenlegi rendszerben max a saját villanyszámla erejéig jelentenek megváltást... ebből aztán jön a soha meg nem térülő, előre kifizetett villanyszámla esete.
Az iparnak jó, pörög a biznisz, az államnak jó, dől az áfa...mondjuk az meg nem jön be az energiaforgalmazási oldalról... a lakosságnak meg jó, hogy roppant környezettudatos és a szomszéd Jóskáék láthatják a fasza napelemes háztetőt, oszt eszi őket a fene... majd nem mennek legközelebb Maldíba három hétre...
Ezt az egészet az ilyen olyan támogatásokkal lehet terelgetni, de az végképp elszakítja a reális piaci viszonyoktól ezt az egészet.

Arcade Macho 2017.05.04. 18:26:27

@Dorottya Veres: a budapesti kozlekedes az luxus
luxus elgazositani az ott eloket, raadasul aki nap mint nap bejar, az ha pl. egy fostalicska uj dizelt vesz az ott van hogy ugyanannyi aron vehetne nissan leaf -et is
egy kis kezdeti osztonzo hianyzik pl. egy 30 - 50 Ft / km merteku extra utdij, pont akkora amekkorat az ember be kell vallaljon ha le akar menni a Balcsihoz...

tehat az elektromos autozas az a kuszobon van, az hogy eppen most idiota osztonzokkel lattak el a zold rendszamos autokat az elegge nagy gond, remelhetoleg par even belul rajonnek hogy elcsesztek...

2017.05.04. 18:51:17

@Arcade Macho: A líf szuper, bár a No Emission kissé füllentős felirat. Egy baj van vele... azzal kimozdulni városhatáron túlra kb. mint átkelni a Szaharán. A 150km-es hatótáv annyi, hogy elmegy Jászkisérre és vissza. Pesti bevásárló csajos autónak tökéletes, minden pozitív diszkrimináció adott hozzá. Viszont kell mellé egy távolsági cirkáló is.. 7millió egy 8-10 évig használható autóért és mellé még egy akár csak 5-ért... nem általános modell még idehaza.
Az igaz, hogy ha nem számít, mikor (és az, hogy főleg nem aznap) kell visszatérni Pestre, akkor jó lehet, bár én autópályára bátor dolognak gondolom. Az valóban jó, hogy nem pöfékel a nagyváros orra alá, de azon is el lehet gondolkodni, hogy mekkora veszteséggel állítódik elő az akkumulátorba kerülő elektromos energia. mekkorák a közbenső veszteségek? Lehet, kisebb veszteséggel és szennyezéssel járna, ha közvetlenül a tankból venné a mozgatásához szükséges , folyékony szénhidrogénben tárolt energiát... Számolgatta már ezt valaki? (biztos, csak nekem valahogy kimaradt)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.04. 19:24:28

@Dorottya Veres: Sajnos a többségnek nem esik le, hogy az elektromos autó szinte nem is válasz a városok problémája. Attól, mert minden autó elektromos, nem lesz élhetőbb a város, mert a láthatáron nincs az az elektromos autó, amivel olyan távolságokra lehet utazni, mint a benzin/dízelessel. Most is a legnagyobb gond az, hogy a közlekedő és parkoló autók elveszik a helyet azoktól, akik a városban élni szeretnének... A megoldás az, hogy akkor legyen kettő autó? Aú... Több, mint dupla áron? Áh...

Ameddig az termelt áram töredéke karbonsemeleges, addig a villanyautó csak ront a helyzeten...

2017.05.04. 19:48:26

@molnibalage: " a láthatáron nincs az az elektromos autó, amivel olyan távolságokra lehet utazni, mint a benzin/dízelessel."

Hát ja.. a Tesla legkúúúlabb 40milliós járgánya ígér 6-700 km-t. Gondolom ez is csak vadiúj akksival és optimális vezetési stílussal hozható. Ugyanilyen körülményeket biztosító, négy embernek tökéletes biztonságot és kényelmet adó, böszme csomagterű , fele ennyibe kerülő dízellel simán elmegyek ~1000km-t 70l gázolajjal és ehhez még nem is nagyo kell óvatoskodni a gázpedállal. Igaz, hogy olcsóbb villanyt tankolni, meg egy hagyományos motor gondozása/fenntartása magasabb összeg, de még így sem térül meg soha az árkülönbség ... főleg, hogy az akku eléggé jól behatárolt élettartammal bír. Ja... és tíz évesen mennyit veszít az egyik és mennyit a másik az árából. Mindezt úgy, hogy saját magamnak is hazudok a környezettudatosságomról... drága kedvtelés.

Arcade Macho 2017.05.04. 21:47:37

@molnibalage: "Attól, mert minden autó elektromos, nem lesz élhetőbb a város, mert a láthatáron nincs az az elektromos autó, amivel olyan távolságokra lehet utazni, mint a benzin/dízelessel."

nem is kell elektromosnak nagy tavolsagra utazni, hiszen arra a dizel uzem valo
az elektromos meg arra hogy minden nap hasznaljak
nincsen a hatotavval semmi gond, az osztonzokkel van gond...

egyebkent jelenleg nagyon sok csaladban befigyel amugy is ket auto, egy nagy kombi meg egy pici benzines

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.04. 22:26:00

@Arcade Macho: Nagyon sok családban? Ember, eszedénl vagy? A világ nem a fejlett 500 millió emberből áll. Itthon 4 millió ember van a létminimum alatt és közelében. Semmiféle autója nincs nekik...

Arcade Macho 2017.05.04. 23:14:33

@molnibalage: felteve hogy valaki az aglomeracioban minden nap beletol az autojaba oda-vissza 60 - 100 km -t, konnyen be lehet latni hogy ottan anyuczinak is nagy esellyel befigyel egy kis szekszi autocska

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.05. 00:17:16

@Arcade Macho: Te azt látod a magyar átlagbérek alapján, hogy ez átlagos...?

Az elektromos autó egy drága játékszer jelenleg és semmi nincs a láthatáron, ami ezt megváltoztatná. Ezen felül a világ 100 millió gazdag embere elszöszölhet vele, ha más miatt a CO2 lábnyoma az egekben van. A gáz akkor lesz, amikor a világ eddig nem autózó fele is elkezd autózni. Mert az nem 40 milliós villanyautóval fogja tolni. Ezt kellene észrevenni...

eßemfaßom meg áll 2017.05.05. 06:58:22

@Arcade Macho: " az osztonzokkel van gond..."

szerintem meg az árral van a gond, ha 1.0 swift árában lenne villanyswift akkor a többség a villanyswiftet venné. És ne úgy legyen 1.0swift árban, hogy az állam fizeti a felét.

2017.05.05. 07:40:06

@Arcade Macho: Ha már úgyis betereljük a népeket egy megapoliszba (jó, Bp nem az:) ) akkor mi a bánatért nem lehet az ott élők érdekében is, drasztikusan beszabályozni a közlekedést és rágyúrni a közösségi (tömeg) közlekedésre??? Egy 80 kg-os ember mozgatásáért megmozgatunk 1-1.5 tonna fémet. Ennél nagyobb pazarlás nem igazán képzelhető el. Ez addig így is marad, amíg mindenki azt szeretné, ha más nem ülne autóba, ha más óvná a környezetet, mert ő sajnos nem ér rá ilyesmire, de természetesen fontosnak tarja azt. Ha nem lesz más, akkor felül a villamosra/trolira/metróra/buszra vagy a bringájára és helyet változtat. Ez persze nem megy az egyik pillanatról a másikra, a várost is kicsit át kell alakítani és nyilván politikailag nem lesz túl népszerű aki nekikezd... de el kellene dönteni, megfulladni jobb, vagy közösen áldozatokat hozni. Engem persze hidegen hagy, vidéken, Győr peremén élek, a Budapestieknek kell megoldaniuk, de nem úgy, hogy a sok kis kipufogóból csinálnak egy nagyot, mindegy hol, csak messze a VII. kerülettől.

2017.05.05. 07:43:56

@eßemfaßom meg áll: Mivel ezek a járművek még erősen a béta szakaszban vannak, ez nem valószínű. Ahhoz még kisszériásak és drága anyagokat használnak, hogy versenyképesek lehessenek a jó régi pöfögősökkel...
A fiam járműmérnök, mindig húzom vele, hogy találjanak már fel valami eszközt, ami instant megköti a CO2-t és a többi mocskot, aztán halleluja. Például lehetne melléktermékként szódavizet gyártani :) (tudom, az nem végleges módszer)

GyMasa 2017.05.05. 09:18:18

@molnibalage:
... a láthatáron nincs az az elektromos autó, amivel olyan távolságokra lehet utazni, mint a benzin/dízelessel...
Erre megoldas, hogy az ember berel dizel autot, ha csak evente 1-2x utazik messzire, de az ev nagy reszeben csak a varosban furikazik.
Ha tobbszor fordul elo, akkor meg vesz maganak egyet.
A baj inkabb ott van, hogy Magyarorszag pont nem az a gazdag videk, ahol ezt megengedheti maganak egy atlagos csalad, igy csak a dizel utazoautot vszik meg, es azzal jarnak a varosba is.
....Most is a legnagyobb gond az, hogy a közlekedő és parkoló autók elveszik a helyet...
Hat, ez viszont 100%-ban a politika es az intezmenyesitett lopas egyenes agi kovetkezmenye.
En meg vilagosan emlekszem, hogy amikor bevezettek a parkolasi dijat Budapesten, akkor az volt a mantra, hogy:
"Azert kell meg ilyen draga, mert majd jol epitunk a befolyt penzbol parkolohazakat, es majd eltuntetjuk az autokat az utcakrol ezekbe a parkolohazakba."
Nem kell tulsagoan megeroltetni az embernek magat, hogy egy alapos korulnezes utan eszrevegye, hogy egeszen pontosan ZERO parkolohaz epult meg a 20+ ev alatt befolyt parkolasi dijakbol.
Mara mar nem is erolkodnek semmilyen ideologiat odatenni emelle a szemtelen lopas melle.
Maradt a szimpla lehuzas.
...Ameddig az termelt áram töredéke karbonsemeleges, addig a villanyautó csak ront a helyzeten....
Azert kicsit jobb a helyzet ket okbol is:
- Egy gazeromu sokkal tisztabb egestermekeket termel, mint egy dizel auto. (nincs korom)
- Egy eromu nem a varos teljes teruleten szennyez, hanem altalaban valahol a varoson kivul, es ott is 100+ meter magasan eregeti a levegobe a CO2-t meg a parat.
- Egy lehelletnyivel jobb a teljes hatasfoka egy eromunek, mint az autoknak egyenkent.
De, alapvetoen igazad van. A fosszilis eromuvel megtermelt arammal elektromos autozni csak egy kis lepes a jo cel iranyaba.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.05. 09:28:12

@GyMasa: Apró hiba, hogy nem csak gázerőművet építenek, lásd pl. németeknél. A CO2 szempontjából mindegy, hogy hol eregetedm, mert a légköri teljes koncentráció számít A többinél van csak relevanciája.

Igen, csak 5-10% szállítási és 20-30% feletti töltési veszteségnél az egész összehatásfok megy a kukába... Mert a töltési veszteség kb. ekkora, melegszik az egész, mint a veszett fene... És akkor még a kinyerési hatásfokról szó sem volt. Lehet, hogy 90% a villanymotor hatásfoka, csak a többi része meg, hát izé...

Fosszilissal villanyautózni = a kemény szart hígfosra cserélni. Egyik sem jó.

2017.05.05. 09:38:39

@GyMasa: "Egy gazeromu sokkal tisztabb egestermekeket termel, mint egy dizel auto. (nincs korom)"

A korom nem akkora tragédia ám, inkább a mai nano részecskés korom a gond. Nehéz szűrni, sokág lebeg, piszok jól terjed. A régi pöfögős dízel rémísztő fellegeket eregetett, kétségtelen, de az hamar leülepedett a talajba. Szén... ennyi.. a mai HPCR dízel égésterméke akadály nélkül jut a tüdőn át a vérbe, régen meg fölköhögte a városlakó és köpött egy jókorát a 4-6-os padlójára.

GyMasa 2017.05.05. 09:53:58

@Dorottya Veres:
...akkor mi a bánatért nem lehet az ott élők érdekében is, drasztikusan beszabályozni a közlekedést és rágyúrni a közösségi (tömeg) közlekedésre??? ...
Szerintem azert, mert Bp (tomeg)kozlekedesi rendszere nem a legjobb.
Ez kicsit hosszu lesz, de sajnos nem tudom roviden leirni:
A fo baj, hogy alapvetoen rossz meg mindig az ut, es a tomekgozlekedesi szerkezet.
- Elso feladat lenne, hogy lehetove kell tenni azoknak, akik nem akarnak Budapestre (sem be sem atutazni) hogy ne KELLJEN nekik.
Az M0-val az a baj, hogy egy M3-M1/7 viszonylatban kifejezetten rossz megoldas
- Oriasi kerulo asszem valami 70 km
- Napi rendszeresseggel van rajta baleset, es lezarjak az egyik iranyt akar orakra is.
- Emiatt mindenki (legalabbis a nem teherautosok, mert nekik explicite meg van tiltva) inkabb keresztulmegy a varoson, mert az 20 km, es nem 70, es idoben meg dugoval egyutt, M0-as baleset nelkul is kb. ugyanannyi ido.
- A masodik feladat lenne egy hasznalhato kulvarosi es agglomeracios tomegkozlekedes kialakitasa.
- Ma az agglomeracioban nincs rendes helyi kozlekedes, a vasutallomasok altalaban jo messze vannak a falukozponttol, igy az embereknek kocsiba kell ulniuk, ha el akarnak jutni a 10km-nyire levo vasutallomasra.
Persze ott amugy sincs eleg P+R parkolo, meg ha meg fizetnie kell erte, akkor az kulon orom.
Nincsenek ertelmes kedvezmenyek az ingazoknak. Pl. a MAV-nal egy "havi berlet" az ugyanannyiba kerul, mint megvenni 23 db jegyet. Tehat gyakorlatilab egy 20 munkanapos honapban 3 napot eleve bukik az ember.
Ha szabadsagra megy, akko azt is. Ezzel egyedul annyi elonye van, hogy havonta csak egyszer kell sorban allnia nem minden nap.
Ezen kivul az agglomeracioban altalaban tehetosebb csaladok elnek.
Az ugye nyilvanvalo, hogy a vasut kizarolag 1 embernek eri meg barmilyen autoval szemben.
Tehat, ha apuci, meg anyuci is a varosban dolgoznak, akkor siman jobb uzlet nekik egy autoval beutazni, mint a vonattal szarozni. Ha meg meg a gyerekek is a Fazekasba jarnak, akkor no brainer...
A busz szinten szivas, mert az ugyan jobban a falukozpontban kozlekedik, de mivel ugyanazon a bedugult uton, ahol a tobbi auto, igy gyakorlatilag nem sok elonye van neki.
Elvileg letehetnek a kocsit mondjuk Kelenfoldon is, de itt megint az jon elo, hogy addigra mar tul vannak a szivas nagyobbik reszen, es gyorsabb a celig elmenni, es nem szarakodni a tomegkozlekedessel.
- A harmadik pillernek pedig az olcso, pontos, tiszta, gyors, jol szervezett tomegkozlekedesnek kel lennie.
- Megalkotni a peremkeruletek kozotti kozvetlen jaratokat. (Ne kelljen a Deakon atszallni a XIII-XVI keruletbe eljutni akaroknak)
- Optimalizalni a menetrendet. (pl. a csatlakozas ne 2perccel elobb induljon, mint a rahordo jarat, illetve ha 2 vagy tobb vonal egy szakaszon uganazon az utvonalon jar, akkor ne az legyen mar, hoyg a 20 perces kovetesi idoben egyszerre jon mindket busz, aztan 20 perig semmi)
- Valoban takaritani a jarmuveket, ha mar fizet erte a BKV, basszus...
- Ledobni a budos hajlektalanokat a buszokrol.
- Forgalmival ingyen lehessen utazni a BKV-n MINDIG, ne csak szmogban!
Egyebkent azt kell mondjam, hogy pont a BKV az, ami a legnagyobb fejlodest mutatta Budapesten az elmult evekben!
Tehat:
- Kell furni egy alagutat Bp alatt az M3-M1/M7 viszonylatban ami az M0-nal megy le a fold ala, es a Tesconal jon ki.
- Egy masikat opcionalisan a 2-es ut-M5/M6 viszonylat reszere.
Kizarolag pont-pont alagutat tehat a varosban nem lehetne se le- se felhajtani arra az utra. (igy nem ez fog eloszor bedugulni reggel)
- Kell egy csomopont a ket alagut talalkozasanal.
- Szigoruan fizetosse tenni. (EGy teherauto sporol vele legalabb 50 km-t, ami majdnem egy ora utido, es legalabb 20 liter gazolaj)
- Kell egy vasuti alagut Bp alatt ami osszekoti a nagyobb allomasokat, meg mondjuk a Szent gellert teret (Lasd Nemet S-Bahn rendszer)
- Fejleszteni a BKV-t.

GyMasa 2017.05.05. 10:02:10

@Dorottya Veres:
...A korom nem akkora tragédia ám, inkább a mai nano részecskés korom a gond...
Gazeromunel az sincs, de teljesen egyet ertek. Nem fosszilisbol akarok en villanyt termelni, hanem NAPELEMBOL, foleg ejszaka, amikor senkinek nem kell amugy sem az aram! (bocs!)

eßemfaßom meg áll 2017.05.05. 10:26:40

@GyMasa: "Nincsenek ertelmes kedvezmenyek az ingazoknak." viszont a teljesárú jegy is olcsó. Legyen mondjuk Monor-Nyugati pu ez 38km és 370ft. Kevés autó van ami 38km-t elmegy egy liter benzinnel és a vonatra nem kell kötelezőbiztosítást fizetni meg nem kell 2évente műszakira vinni, mi több nem kell az első út előtt egy jelentős összeggel megvásárolni majd évente búcsút inteni az amortizált részének.

És akkor még ott van a startkártya lehetősége ami évi 30ezerért 50% jegyárkedvezményt ad, maradjunk a monori példánál. Teljesárúval havi 20 nap évi 12hónap retúr 177600Ft, startklubkártyával ugyanez 118800Ft (benne van a kártya éves díja is) és akkor még a rokonokat is látogathatja vonattal féláron az egész országban.

Saját autónak nyilvánvalóan van n+1 előnye, de az olcsóság az nincs köztük.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.05. 10:42:39

@Dorottya Veres:

Az M0 még rövidebb nyomvonal esetén sem lenne sokkal rövidebb. Egyébként meg a 70 km-es úttal is jobb vagy időben, mert 100-as átlagsbesség tartható. 45 perc kb. a kerülő. A városban az átlagsebesség a 20 km-et alig éri el és állandó gyorsítás/lassítás. Fárasztja az embert, a fogyasztás a egekben. Ezen felül azért rossz ez, mert még mindig basztak az északi részét megcsinálni, akkor nem 70 km lenne a kerülő.

Ezek a távok Bp. elbaszott méretéből adódnak.

Napi szitnen nincs rajta baleset és mióta 2x3 sáv van, azóta ez sem olyan vészes. Régen tényleg az volt, hogy a legkisebb gikszer is kétvállra fektette az M0-t és 20 km-es körzetét.

Az agglomerációs közlekedés egy katasztrófa. Én Szigetszentmiklóson laktam, de az Árpád hídig bringával is hamarabb felértem, mint tömegközlekedéssel. A Dunát áteszlő irányokban meg aztán tényle röhej. SzSzM - Kelenföld ideális esetben volt 90 perc, bringával meg 40-45. Ez így nem versenyképes. Igazából a belvárosban sem az a BKV. Amikor bringára ültem úgy éreztem, hogy teleportációs képességet fejlesztettem ki, annyival gyorsabb mindennél 6-8 km-es távolságban. Csak akkor lehet lenyomni, ha 10-15 km felett mész és átszállás nélkül metróval vagy busszal buszsávon.

Az időalapú jegy hiányában, ha valamiért egy nap nem tudok bringázni, akkor az esetek 90%-ban napijegy kell, mert 2-3 átszállás és összesen 1,5 óra utazás alatt a vonaljegy röhejsen drága. Más városban ez kb. 2 euróba kerül, ahol időalapú jegy van...

A Keleföldes példa nagyon rossz. Minden nap a Budafoki úton járok dolgozni. 9 előtt nettó dugó van, két csep eső után km-es a sor az erőműtől délre is 8-9 között.

A forgalmival ingyen utazás nevetséges kérés. Ezek szerint az autós akkor kap ajándékot, mert szennyez, de én aki WC-re is bringával megy, az meg semmti, amikor az év 95%-ban nem autózók és nem tömegközlekedek. Hm...

Nem kell alagút, csak az M0 északi szakaszát be kellene fejezni...

A dugódíjat kellene bevezetni, csak a feltételei nem adottak, mert az nem járható út, hogy fizetnek az emberek, de nincs jöbb közlekedése se P+R. Ahol meg van, sokszor fizetős, teljesen kontraproduktív...

S-Bahn rendszer kéne. Vicc, hogy az összes HÉV kötöttpályával néz farkasszemet és az átszállás elvisz 5-10 percet. Az összse elővársi vasútnak kb. a körútig be kellene menni, de igazából az összekötés. Csak a szutyok 4-es metró elvitte a pénzt, a 3-as be sincs fejezve még 40 év után sem, aminek a felújítása sem megy...

GyMasa 2017.05.05. 11:09:02

@molnibalage:
...hídig bringával is hamarabb felértem..
OK, de nem mindenki tud/akar biciklizni...
Nekem most 25 km a munkabajaras egy iranyba, autoval.
Ha most nekiallnek biciklire ulni, akkor:
- az elso 1 honapban hulla lennek a sok izomlaztol
- Nem tudom mekkora lenne ez a tav biciklivel, de szerintem sokkal tobb. Autopalyara nem ehetek biciklivel.
- a szumma 50 km egy napon also hangon is jo 2,5 ora tekeres lenne minden nap, ami mondjuk bizonyara szupi testalkatot adna nekem, de valahogy nem erzem a kesztetest, hogy mondjuk reggel ~2 ora tekeres, meg 10,5 ora munka utan meg nekialljak ujabb 2 orat biciklizni. Nyilvan en vagyok lusta, vagy valogatos, de ez mar csak ilyen.
- Ja es itt folyton esik az eso is. Nem az a magyar eso, ami fentrol esik lefele cseppekben, hanme ilyen spray-szeru eso, ami az egesz testet egyszerre aztatja el. Fincsi lehet ilyenben 2 orat tekerni.
- Ma pl. meg fell kellett vennem a nagykabatot, mert 10C alatt van a homerseklet.
- A mult heten meg esett a ho 3 napig, pedig nem Norvegiaban vagyunk, hanem Bajororoszagban.
...A Keleföldes példa nagyon rossz. Minden nap a Budafoki úton járok dolgozni. 9 előtt nettó dugó van, két csep eső után km-es a sor az erőműtől délre is 8-9 között... Igen, de az Erd-veszprem.SZekesfehervar vonalrol ide erkezik az autos. Es a 4-es metro vegallomasanal reklamozzak a P+R-t nagyon. Nem a hely maga a lenyeg, hanem a hozzaallas. Soroksar megfelelo pelda? Vagy a Maglodi ut?
...A forgalmival ingyen utazás nevetséges kérés. Ezek szerint az autós akkor kap ajándékot...
En, nem igy latom. Ahhoz, hoyg valakinek legyen egy ervenyes forgalmija, sulyos 100 ezreket kell arra az autora kolteni. Szoval, akkkora ajandekot nem kap, ellenben neked, bicikliskent is jo, ha o ingyen utazik a forgalmijaval:
- Kisebb lesz a dog, mert egy buszon ul, 60 masik emberrel, es nem a dugoban egyedul
- Aznap biztosan nem fog elutni.
- Nem szennyezi a levegot.
...év 95%-ban nem autózók és nem tömegközlekedek...
Ja, en sem, csak en autozom, mert kocsival munkaba jarni napi 2 x 25-50 perc, tomegkozlekedessel meg legalabb 2x1 ora lenne. A bicikli meg nem jatszik, ahogy leirtam.
...Nem kell alagút, csak az M0 északi szakaszát be kellene fejezni...
Uzleti alapon szerintem meg kellene.
...A dugódíjat kellene bevezetni, csak a feltételei nem adottak, mert az nem járható út, hogy fizetnek az emberek, de nincs jöbb közlekedése se P+R. Ahol meg van, sokszor fizetős, teljesen kontraproduktív...
Ebben nem vagyok biztos. Az egesszel az a baj, hogy ez meg Demszky idejeben merult fel, amikor meg Londonban, meg Stockholmban is csak ujdonsag volt.
Plusz o egybol a lenyulhato lovet latta meg benne, es total forditva ult fel a lora.
Egy ilyen rendszert abban a sorrendben lehet bevezetni, hogy eloszor megteremted a felteteleket, es utana vezeted be, amikor az emberek nem fogjak ezt kenyszernek erezni, hanem TENYLEG jobb megoldas, mint autozni.
...S-Bahn rendszer kéne....
En is ezt irtam.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.05. 11:14:58

@GyMasa: A forgalmis példa továbbra is nevetséges. Az én bringázáso az, ami eggyel kevesebb autót jelent, és akkor sem autózom, ha rossz idő van. Akkor talán a bringás kapjon előbb ingyen utazási lehetőséget...

Jogsim van, nem használtam eddig semmire...

Igen, nem bringázhat mindenki, de talán növelni kéne az arányt..

GyMasa 2017.05.05. 11:22:37

@molnibalage:
OK, en megertem, hogy szeretsz biciklizni, de nem tudom hogy allsz csaladdal?
Tudod, agglomeracioban elni 3 gyerekkel nem lehet auto nelkul.
Ez en erveimet leirtam mar, mirt nem biciklizek.
A tomegkozlekedest kenyelmi okbol nem hazsnalom, bevallom, az igy felszabadulo napi 1 oramat inkabb a gyerekeimmel toltom el.
Es, tudod mit, Szerintem be kellene vezetni egy ingyenes biciklis BKV-igazolvanyt is.
Igy OK?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.05. 11:26:13

@GyMasa: Nincs. Viszont nem írtam, hogy mindenki járjon azzal. Egyébként, ha minden BKV járművön lehetne bringát szállítani, akkor a kombinált megoldás az egyik legjobb. Pl. metróval a Nagyvárad térről felhúzol az Árpád hídig és ott tekersz mondjuk 3 km-et a 13 km helyett.

Engem pusztán az zavar, hogy mindenféle homályos és erősen megkérdőjelezhető okkal engednéd az autósnak az ingyen BKV-t.

Ingyen csak akkor lehet a közösségi közlekedés, ha midenkinek ingyenes. Ez meg egyelőre nem opció.

eßemfaßom meg áll 2017.05.05. 11:37:32

@molnibalage: nézd máshonnan.

mi a jobb a városnak, ha az az autós az autójával megy, elfoglal egész nap egy autónyi helyet és kipöfög egy marék szart pl a te bringázó arcodba vagy ha a tömegközlekedésen utazik.

eßemfaßom meg áll 2017.05.05. 11:39:31

@eßemfaßom meg áll: Mondjuk ennek meglenne a hátránya is, hirtelen mindenkinek lenne legalább egy kispolszkija a forgalmi kedvéért.

eßemfaßom meg áll 2017.05.05. 11:43:13

@molnibalage: "Egyébként, ha minden BKV járművön lehetne bringát szállítani"

Ezt azért te is csak poénból írtad ugye :)

GyMasa 2017.05.05. 11:55:56

@eßemfaßom meg áll:
...Mondjuk ennek meglenne a hátránya is, hirtelen mindenkinek lenne legalább egy kispolszkija a forgalmi kedvéért...
Hat, nem tudom.
Egy kispok olyan 100kHUF-tol veheto. (Es, gondolj bele, milyen hatassal lenne a Kispokok arara egy ilyen lehetoseg?)
Mire a nevedre kerul, meg elso karbantartas az ujabb 50kHUF (csak tippelek)
Ha ERVENYES forgalmit akarsz ra, akkor:
- Fizetned kell <10kHUF gepjarmu adot (sajnos, nem tudom mennyi)
- Fizetni kell az eves biztositast. Ha csak emiatt veszel egyet, akkor azza A0-ban siman 30kHUF lesz a kezdo dij
- Javitani is kell a kis gyikot, hiszen azok nem a megbizhatosagukrol voltak hiresek
- 2 evente muszaki kb 30 kHUF-ert
- 2 evente valamit biztosan kell lakatolni rajta, mert a rozsdavedelem nem volt az erosseguk. AZ is legalabb 100kHUF
VAGY
- teszel ra alvazvedot, olyan 40kHUF-ert, amit evente 5000HUF-ert TMK-znak.
- rendszeresen foglalkozni kell vele, mert ezek az oreg autok allo helyben is tonkremennek.
- Es ekkor meg egy metert sem mentel vele
- Ha meg hasznalod, is, akkor az meg plusz koltseg
Nekem ez nem tunik ANNYIRA jo uzletnek egy 100kHUF/eves berlettel szemben.
CSAK a berlet miatt megvenni egyet.

GyMasa 2017.05.05. 11:56:46

@eßemfaßom meg áll:
...Ezt azért te is csak poénból írtad ugye...
Nem igazan. Vilagszerte elterjedt, hogy kulso tarolo van a busz elejen, es oda lehet akasztani a biciklit.

eßemfaßom meg áll 2017.05.05. 12:20:48

@GyMasa: Nem buszt írt hanem "minden BKV jármü"-vet és azért elég érdekesen nézne ki a pl metro bringákkal az orrán és rákerestem londoni, bécsi, müncheni buszfotókra és egyiken se láttam bringát az orrukon. Biztos, hogy ez annyira használatos a világ nagyvárosaiban?

GyMasa 2017.05.05. 12:27:57

@eßemfaßom meg áll:
Nem, de a fogaskerekun pl lehet biciklit szallitani, meg a vonatokon is.
NYilvan egy metroba nem kellene biciklit levinni.

eßemfaßom meg áll 2017.05.05. 12:32:48

@GyMasa: abból indulsz ki, hogy te egy üzemképes autót akarsz fenttartani, én meg arról beszéltem, hogy valamit aminek van forgalmija. Egyszer megveszed a kislóerős üzemképtelen vackot 30ért, fizetsz rá évi 20ezer biztosítást 10ezer súlyadót és 2évente 30ért a forgalmi elmegy okosműszakira.

GyMasa 2017.05.05. 12:36:09

@eßemfaßom meg áll:
Hat, nem tudom, mekkora esellyel lehet meg tavoktatasban muszakiztatni...
Aztan az is nagy kerdes, hogy hol tartod az autot...
Ha az utcan, akkor ott elpusztul, meg egy ido utan elviszik a kozteresek is, ha meg garaszt berelsz neki, akkor eleve az tobbe lesz, mint berletet venni.
Ha meg leviszed a videki szulokhoz, az lehet olcso, de akkor sem ertem, mi ertelme lenne ennek...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.05. 12:44:54

@eßemfaßom meg áll: Nem. Ha babakocsit lehet, akkor miért ne lehessen kerékpárt? Külföldön érdekes módon vannak olyan városok, ahol lehet....

eßemfaßom meg áll 2017.05.05. 12:57:38

@molnibalage: Nem hinném, hogy a babakocsi meg a kerékpár bármilyen viszonylatban párhuzamba állítható. Pl ott indul, hogy a babakocsiban egy önállóan mozgásképtelen személyt szállítanak míg a kerékpáros nagy valószínűséggel képes járni.

eßemfaßom meg áll 2017.05.05. 13:04:27

@GyMasa: Jó eséllyel lehet. A HAHU-n 100ezerér árult frissműszakis rozsdatemetők szerinted hogy mentek át? Mivel nem az autóra van szükséged hanem a papírjára így tök mindegy, hogy az utcán mennyire rohad. Ha nem fizetős parkolóban áll és van rajta rendszám akkor a köztereseknek semmi közük hozzá. És azért éri meg mert így évi 50ezerből megvan a bérlet 100ezer helyett

GyMasa 2017.05.05. 13:12:27

@eßemfaßom meg áll:
Hat, kicsit nehezen hiszem el, hogy ezt ipari meretekben csinalnak emberek evente 50 kHUF sporolas miatt...

eßemfaßom meg áll 2017.05.05. 14:35:50

@GyMasa: mondanám, hogy próbáld ki, de ugye :)

2017.05.05. 17:43:23

Huhhh... azt hiszem mégsem költözöm vissza Budapestre :)
Az MO nekem eddig mindig bevált, mióta kiszélesedett főleg, hétvégén jól megválasztott időpontban egész lazán át lehet vágni toronyiránt, tökön-paszulyon át... nekem max ennyi Bp. parkolni macera, ritka bénám tudnak parkolnia népek. Sokanak a fehér vonal annyit tesz, hogy arra kell rállni a kerékkel. Az útburkolati jelek csapnivalóak, így nem marad más, izomból és térfogatból autózni.

Arcade Macho 2017.05.05. 22:07:15

@molnibalage: " Pl. metróval a Nagyvárad térről felhúzol az Árpád hídig és ott tekersz mondjuk 3 km-et a 13 km helyett."

3 km nem a bringa kategoria
vannak mar jo kis elektromos rollerek, es hat khmm khmm, szoval hat lehet itten kiepiteni az M4et setametronak, de szoval ha pl. az M4 helyett becsurtak volna a fold ala a Keletiig kozbunso 2 megalloval, akkor talan sok agglomer siman lerollerezne az ut veget

nesze neked EV meg Musk :)))

eßemfaßom meg áll 2017.05.06. 08:58:52

@GyMasa: ezt a" forgalmivalingyenbkv" rendszert.
süti beállítások módosítása