Te is azt hitted, hogy a kiégett fűtőelemeket újrahasznosítják? Most kiderül, mekkorát tévedtél!

2017. május 14. 11:05 - atomcsapda

A reprocesszálás nem újrahasznosítás. A reprocessing és a recycling két egymásra ugyan (bár mérsékelten) hasonlító szó, de a kettő egészen mást jelent.

A reprocesszálás lényege az, hogy a kiégett fűtőelemből kiszedik a még használható uránt és plutóniumot. Ez egy rendkívül veszélyes és rengeteg további radioaktív hulladékkal járó eljárás. Egy tonna kiégett fűtőelemből minimum 100 tonna radioaktív hulladék keletkezik, bár vannak ennél sokkal magasabb eredményt kimutató számítások is. A reprocesszálás tehát egy olyan eljárás, ami a maradék hasadó anyagért bevállalja, hogy megszázszorozza a teljesen kezelhetetlen radioaktív szemetet.

Szeretik azt gondolni az emberek, hogy legalább az a még hasadó anyag, amit kinyertek, atomerőműbe megy. Hát nem biztos. Az egész folyamat annyira környezetszennyező és  drága, hogy nem nagyon van értelme: a cél sokszor az, hogy a feldúsított hasadó anyagot katonai célra, nukleáris fegyverekhez és katonai reaktorokhoz (hajók, tengeralattjárók) használják fel, de egy kevés jut azért békés célú atomerőműbe is – talán a lelkiismeretfurdalás könnyítése végett.

A legszebb az egészben az, hogy a reprocesszálás után a maradék radioaktív hulladékot vissza kell küldeni a feladónak. Mivel minden országnak kötelező a saját atomerőművének reprocesszált hulladékát saját földjén tárolnia.

Ezzel szemben az újrahasznosítás lényege, hogy a hulladékból újra alapanyag lesz, amiből megint előállítható valami késztermék. Például a kóláspalack újrahasznosítható. Nagyjából egyszerű eljárással poliészter szálat lehet belőle készíteni, amiből például futócipő felsőrésze vagy férfiing, esetleg divatkiegészítő lesz.

A paksi hulladékot az oroszok reprocesszálják egy Majak nevű komplexumban. Itt volt az első orosz atombaleset, ami annyira bejött az oroszoknak, hogy innentől kezdve nem bánták, ha az egész környék súlyosan sugárszennyezett marad. Ugyanis itt alakították ki a saját reprocesszáló üzemüket, amiből, a folyamatban keletkező folyékony radioaktív hulladékot egyszerűen beleöntik a helyi tóba.

A helyiek szeretnek nyaranta a helyi természetes vizekben fürdeni. A lakosság egy jelentős része nagyon furcsa egészségügyi állapotban van és a születési rendellenességek száma is meghaladja az átlagosat, de az orosz atomipar a tőle megszokott transzparens módon nem ismeri el a majaki környezetszennyezést.

Amikor az atomenergiát a szakma azzal védi, hogy zéró emissziójú energiaforrás, az olyan, mintha azt mondanánk, hogy Matuska Szilveszter szerette a fagylaltot. Ez lehet, hogy így van, csakhogy ebből nem következik sem az, hogy Matuska jó ember volt, sem az, hogy az atomenergia tiszta energia.

fagyi3.jpg

Matuska Szilveszter a bíróságon

Az atomenergiával járó környezetszennyezés következményeit ma fel sem tudjuk fogni, ezért sem tervezni, sem cselekedni nem tudunk. Az iparág megnyilvánulása pedig, hogy majd egyszer kitalálja a tudomány, hogy hogyan lehet ártalmatlanítani a kiégett fűtőelemeket, gyengébb érv az atomenergia mellett, mint a Bogyó és Babóca.

***

Az Energiaklub bíróságon támadja meg Paks 2 környezetvédelmi engedélyét, mert a beruházás a környezetet és a lakosságot is veszélyezteti. Ha Neked is fontos a biztonság, segítsd támogatásoddal a perrel kapcsolatos munkánkat: http://www.energiaklub.hu/tamogass. Köszönjük!

533 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://atomcsapda.blog.hu/api/trackback/id/tr7512485869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.14. 14:35:31

Ez a balfasz blog mindig képes mélyebbre süllyedni....

2017.05.14. 18:14:43

Megérhetnénk egyszer, hogy a blog az állításai mellé valamiféle forrásmegjelöléssel is él? Mer' az úgy nem járja, hogy hasból mondunk számokat,meg hivatkozunk valakikre, akik szerint ...

Az atomenergia nem makulátlan, de az egyik legkevésbé környezetszennyező és legbiztonságosabb energiatermelési módszer. A növekvő energiaigény kielégítésére egyelőre nincs más lehetőség, amennyiben stabilan éskiszámíthatóan szeretnénk a fogyasztói igényeket kielégíteni.
Végül... már jóformán minden poszt után kifejtettük, hogy az atomenergetika eredményezi fajlagosan és térfogatában is a legkisebb mennyiségű tárolandó veszélyes hulladékot.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.14. 20:33:04

@Dorottya Veres: Nem tudom, hogy ki írja ezeket, de ez már tényleg szívlapátért kiált, amit művelnek...

Arcade Macho 2017.05.15. 00:47:51

ha jol lattam a wiki oldalon, a reprocesszalas az amikor kemiailag kiszopogassak belole a futoanyagot
kemiaireakcional meg nem keletkezik tobb radioaktiv cucc

jajo en kerek elnezest hiszen ezerszer elpofaztak mar hogy 2 lehetsoeg van
1., nagy radioaktivitasu es akkor nagyon durva 2 meter viz kell foleje, mert kulonben huha, meg hogy rocket science az a hutoviz
2., valami sokaig sugaroz de akkor meg ki nem szarja le kategoria, hiszen ami sokaig sugaroz az nem intenziven tenne, ugyanis POZOR POZOR POZOR!!! ha nagyon nagyon sugarzik akkor elsugarozgassa az anyagat :)

ennel idiotabban el lehetne mondani a bolcseszkeknek?

tenyleg mi van az urannal amit nem szedtek ki a födbűl?

eßemfaßom meg áll 2017.05.15. 06:47:05

"hazudtunk reggel, este meg éjjel"

- atomcsapda -

eßemfaßom meg áll 2017.05.15. 06:48:58

Te is azt hitted, hogy az elhasznált li-ionakkumulátorokat újrahasznosítják? Most kiderül, mekkorát tévedtél!

Az egész folyamat annyira környezetszennyező és drága, hogy nem nagyon van értelme.

2017.05.15. 08:59:49

Az emberiség irgalmatlan mennyiségben termel hulladékot, ami talán nem radioaktív, viszont rengeteg mérgező fémet és szinte soha el nem bomló műanyagot tartalmaz. Millió tonnákról van szó aminek a feldolgozása valószínűleg soha nem fog bekövetkezni, szépen lassan elsüllyednek szerte a földön. Ha feldolgozzák, az meg olyan mértékű környezetszennyezéssel jár (a fejlődő országokban lerakott elektronikai hulladék tipikusan ilyen)
Emberek ezrei nem élik meg a harmincadik születésnapjukat, mert belepusztulnak a hulladékfeldolgozáshoz kapcsolódó vegyszerek hatásaiba. Ez a kutyát nem zavarja, mert kétévente muszáj lecserélni a nyalós telefont és a lapostévét.. Ehhez képes a folyamatos kontroll alatt kezelt radioaktív hulladék egy szükségszerű és kevéssé kiváltható tevékenység (energiatermelés) következtében pár ezer tonnányira tehető anyag lerakását igényli.
http://www.mernokbazis.hu/cikkek/az-elektronikai-hulladék-első-világtérképe

"Már a szám is aggasztóan hangzik: a StEP (Solving the E-Waste Problem) kezdeményezés számításai szerint 2017-ben világszerte 65,4 millió tonna elektronikai hulladék fog keletkezni. Ez a gizai piramis tömegének tizenegyszerese vagy az Empire State Building tömegének kétszázszorosa. Elektronikai hulladéknak számít minden olyan szemét, amelynek dugója van, vagy elemmel működik; ebből pedig egyre több keletkezik. Egyrészt azért, mert az eszközök előállítása egyre olcsóbb lesz, az innovációs ciklusok pedig egyre rövidebbek. "

gigabursch 2017.05.15. 10:55:23

Ismét megtudtuk - a nagy mellébeszélést.

Szóval:
Mi lenne ha látnék folyamatleírásokat, hivatkozásokat, forrásokat?
Túl nagy kérés?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.15. 11:12:40

@gigabursch: Az összesadás és szorzás alig megy nekik...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 11:29:44

@Dorottya Veres: "Az emberiség irgalmatlan mennyiségben termel hulladékot, ami talán nem radioaktív, viszont rengeteg mérgező fémet és szinte soha el nem bomló műanyagot tartalmaz."

Tehát semmi probléma, ha még radioaktív mérgező hulaldákot is szétszór. Szokásos "tűéles" logika.

Pirx 2017.05.15. 11:43:38

Az olyan eszközöket, ruhákat, kesztyűket, amiknek volt esélyük arra - a szövegértésben nem túl erős blogger figyelmébe ajánlom, hogy a "Volt esélye" nem jelenti azt, hogy meg is történt - hogy szennyeződjenek, szintén rádioaktív hulladékként kezelik. Vagyis amikor itt a sugárzó hulladék csodálatos sokszorozádásól ír, akkor ahogy eddig, tudatlanul terjeszt marhaságokat.

2017.05.15. 11:56:35

@Dorottya Veres:
Még mindig pártállástól függően vagy okos?
A UK kutatásai a tokomak felé fordultak. Jellemzően 3 m átmérőjű gömböt képzelj el. Tudod, nem maghasadás, mint Paks, hanem fúzió, mint a Nap. Csak azért írom, mert a multkor voltak gondjaid a fogalmakkal.
Előnye: nincs hulladék.
Azt meg illene tudnod, hogy a maghasadásnál nem csak egyféle anyag keletkezik. Hogy nem az urán a veszélyes.

2017.05.15. 12:00:50

@Pirx: pedig de. Tudod Csernobil amikor elszállt, a benne lévő anyag sokszorosa terjesztette a sugárfertőzést. Ez a maghasadás lényege. Kicsit gondolkozz el.Avagy szerinted a Csernobil környékén lévô épületek, erdôk stb nem nagyobb térfogatúak? Mégis sugároznak...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.15. 12:05:59

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Jellemzően 3 m átmérőjű gömböt képzelj el. " - toroid, nem gömb. Te se sokat tudsz erről!

megkeseredett 2017.05.15. 12:06:50

Ez az iromány valóban meglehetősen hatásvadász és a konkrétumok nélkül alkalmatlan vitára. Max. hitvitára lenne alkalmas, de annak meg semmi értelme. Így max. provokációra alkalmas.
Viszont az, hogy mi az atomenergiával a fő gond, pláne mi Paks2-vel a fő gond, azt szépen mutatják a hozzászólások.
Akkora biznic ez "valakiknek", hogy nem csak a Roszatom propagandaoldalát érdemes tolniuk (szintén nem kevés ellenőrizhetetlen mondással és persze csúsztatással ha számolásról van szó), de azonnal megjelennek az atomenergia párti "független civilek" az ilyen jellegű oldalakon és nyomják a Roszatom propagandáját a tiszta, biztonságos és kérdésen felül állóan kizárólagos energiatermelési megoldásról.
Tegyük fel, hogy tényleg érdeklődő és a témában elmélyült emberekről van szó, lenne pár kérdésem:
1. Szerintetek ki fizeti az atomenergia ellenes "lobbit" és mi az érdeke? Mert az, hogy a kizárólag gigaberuházásként megvalósítható erőművek építése kiknek az érdeke az nagyon szépen átjött az ellenzékben orosz és Paks2 ellenes, kormányon egyből a Roszatomnak-Putyinnak becsicskult vezetésünkkel. Ahogy az előző vezetés is csak addig volt egyáltalán Paks2 párti amíg hatalmon volt - ellenzékben rögtön ellenezni kezdte. Igaz ők legalább nem kötötték meg fű alatt a szerződést, de nekik is fáj, hogy kimaradnak így belőle.
2. Hogyan lehet, hogy az utóbbi évtizedben nem igazán volt túl sok sikeres európai atomerőmű építési projekt? Az, hogy Ázsia-alsón felhúztak valamit, bocs, de nem izgat, ott még az európai, gyakran elégtelen kontroll szintje is elérhetetlen magasságban van - gyk. azt hazudnak amit akarnak a projektről.
3. Vajon - költői kérdés - ha "neadjisten" nem 3000mrd hanem látványosan több, mondjuk 5000mrd lesz az erőmű költsége - amit akkor már végképp sarokba szorítva kell kifizetnie az államnak, vajon kinek lesz gerince kiállni és erősen meaculpázva nyilvánosan bejelenteni, hogy megint csak a korrupt politikusok szekerét tolta - önkéntesen vagy juttatásért, mindegy. hogy fog megállni a mostani üzleti terv? Ki fogja kifizetni az áram árát? Költségvetésből finanszírozzuk, hogy a lakosságnak megfizethető maradjon, vagy dögöljen meg akinek nem telik rá?
Ez egyébként erősen optimista becslés, a jelenlegi beruházásoknál ugye a 4-5*-ös túlköltés sem ritka és ez meredeken emelkedő tendenciát mutat ahogy kezdenek kifogyni az ellopható EU-s pénzek.
3. Hogyan lehet, hogy az olcsón, tervezhetően és kedvezően termelő atomerőműveket karbantartó és építő cégek a transzparensebb helyeken (USA, Franciaország) csődbe mennek, vagy a csőd szélén táncolnak? Tán csak nem ott _IS_ lopnak, esetleg az atomenergiának is lehet rejtett költsége?
4. Sokadszorra hallom, hogy az atomenergiához nem érthet más csak szakember, a többieknek kuss. Rendben, akkor remélem ezek a szakemberek nem foglalkoznak a kenyerük minőségével, a házuk szigetelésével és persze az autójuk hibái sem érdeklik - ha bármi van, kérdés és kételkedés nélkül fizetnek mindenért. Mert ugye ők nem pékek, építészek, autószerelők, ahhoz nem érthetnek. Nyomokban sem.
5. A fenti szakemberek közül nem kevés arra hivatkozik, hogy meg kell építeni, mert "most már" ennyi idő alatt nincsen más megoldás. Feltenném a kérdést, hogy az ilyen hogyan tud tükörbe nézni, ha az elmúlt 20 évet nem azzal töltötte, hogy minden fórumon kiabált és figyelmeztetett Paks kifutására és arra, hogy neki kell állni megoldást keresni. Esetleg az volt a szándéka, hogy eleve egyirányú utcába terelje az országot és belekényszerítse egy újabb atomerőműbe, függetlenül attól, hogy milyen fejlesztési irányok és technológiák jelennek meg ez alatt az évek alatt? Ez még jószándékkal is azt jelenti, hogy egy csőlátásos szakbarbár az illető, messze nem szakember.
Milyen fórumok léteznek ezeknek a kérdéseknek a szakmai megvitatására? Egy olyan kicsi és államilag kézben tartott piacon mint Magyarország mennyi az esélye, hogy nem fog egy "szakember" beállni az első jól fizető projekt mögé kizárólag megélhetési alapon? Hiszen túl sok alternatívája nincsen, ha fizetni akarja a számláit - az első ellenző kijelentéssel elvágja magát és mehet krumplit kapálni, mert itthon még egyszer számottevő energetikai projekt közelébe nem kerülhet.
6. Hol működik a Paks2-re tervezett rendszerű erőmű és milyen tapasztalatokkal?
7. Hogyan állíthatja valaki nagy mellénnyel nagyságrendileg minimum 10e évig tartó szennyezésről, hogy biztosan kezelhető, amikor az egész technológia alig pár évtizedes múltra tekint vissza?

Pipas 2017.05.15. 12:25:21

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Előnye: nincs hulladék."

A tokamak, az tényleg nem termel hulladékot. Igaz, hogy eddig még energiát sem sikerült kinyerni belőle, de hulladékot, azt nem termel. :D

Pirx 2017.05.15. 12:25:38

Könnyen elkaptuk, uram!
"Ez a maghasadás lényege."
Nem. A maghasadás lényege egyáltaláln nem ez. Nem, Csernobilban csak azok az anygok sugároztak, amik amúgy is. Nem. Nem nukleáris robbanás történt Csernobilban, hanem gőz, majd hidrogénrobbanás. A sugárzó anyaggal történő szennyeződés nem "fertőzés". Sok esetben egyszerűen lemosható. Sokan a robbanás óta élnek Pripjatyban, és még nincs három kezük. Ezzel nem azt állítom, hogy nem lehet bajuk, miondössze azt, hogy akik nem értenek hozzá, azokat könnyű megvezetni. A legrosszabb persze a Dunning - Kruger hatás alatt kommentelők.
A tokamak még egy egyáltaláűn nem létező technológia. Már 1951-ben is létrehoztak fúziót a Földön, Stellaratornak nevezték, Dr Lyman Spitzer hozta létre. A leghosszabb működési ideje 2 másodőerc volt.
Ezzel elvileg igazolta, hogy létre lehet hozni, de energiatermelésre még egyáltalán nem képes a mai napig sem, mert több energiát használ arra, hogy egyben tartsa a nagyjából 40 millió fokos gázt, mint amennyit sikerül kinyerni belőle.

Arcade Macho 2017.05.15. 12:26:21

@megkeseredett: "7. Hogyan állíthatja valaki nagy mellénnyel nagyságrendileg minimum 10e évig tartó szennyezésről, hogy biztosan kezelhető, amikor az egész technológia alig pár évtizedes múltra tekint vissza?"

ez a jozan paraszti esz...
ha barom allat modjara sugaroz, az azert van mert a felezesi ido az kicsi, azaz tolja ki magabol a sugarzast, de pont ezert hamar elfogy

a sotetzoldek huzasa az, hogy osszemossak a dolgokat, ugymint sugaroz mint allat, de annyira de annyira, hogy meg viz alatt is kell huteni es EGYIDEJULEG tobb millio evig fog igy sugarozni, de pont igy!!!

mondom felezesi ido, ok?
nem nehez fogalom, el kell olvasni es megerteni

DFK 2017.05.15. 12:30:00

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ha egy 235 moláris tömegű urán 1 molnyi anyaga (235 gram) elhasad, akkor hány gram radioaktív anyag keletkeziK?

Arcade Macho 2017.05.15. 12:30:29

@megkeseredett: "5. A fenti szakemberek közül nem kevés arra hivatkozik, hogy meg kell építeni, mert "most már" ennyi idő alatt nincsen más megoldás. Feltenném a kérdést, hogy az ilyen hogyan tud tükörbe nézni, ha az elmúlt 20 évet nem azzal töltötte, hogy minden fórumon kiabált és figyelmeztetett Paks kifutására és arra, hogy neki kell állni megoldást keresni. Esetleg az volt a szándéka, hogy eleve egyirányú utcába terelje az országot és belekényszerítse egy újabb atomerőműbe, függetlenül attól, hogy milyen fejlesztési irányok és technológiák jelennek meg ez alatt az évek alatt? Ez még jószándékkal is azt jelenti, hogy egy csőlátásos szakbarbár az illető, messze nem szakember."

olvasd csak vissza, en pofaztam errol is
ne 12 HUF / kWh legyen mar a Paks1, hanem annal joval tobb, oszt nem kell akkor anyi hitelt felvenni, es akkor elorelathatolag a Paks2 is ennyi lesz, vagy kevesebb
ez lenne az allam feladata, hogy ezt levezenyelje, hogy a 20 - 30 ev leamortizalodas utan ne szare-hugye legyen a dzsuz, hanem fizettessek csak meg

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 12:34:25

@Pirx: "energiatermelésre még egyáltalán nem képes a mai napig sem, mert több energiát használ"

Nem igaz.

@Pipas: "A tokamak, az tényleg nem termel hulladékot. "

Nem igaz.

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "toroid, nem gömb"

A fúziós energiatermelés még nem annyira kiforrott technológia, hogy eldönthetnénk, hogy mi lesz a nyerő, gömb, tórusz vagy kisnyúl alakú.

2017.05.15. 12:35:23

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nem, én azt mondom, mindent próbáljunk a heylén és súlyának megfelelően értékelni. Plusz felejtsük már el ezt a "szétszórjuk az atomhulladékot' dumát, mert ez pont nem jellemző már jó ideje. Miközben a vegyipar és más iparágak is (pont a kezelhetetlenül nagy mennyiségű hulladékuk miatt) sz@rnak magasról a környezetvédelemre... Verepatak??? Hééélóóó-..

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ne szenvedjél már... pontosan tudom, mi a fúzió és mi a TOKAMAK. Kb 40 éve olvastam róla először. Mellesleg a TOKAMAK (nem tokomak) nem gömb, hanem tórusz (mint a Dutra-belső...hogy értsd..) тороидальная камера с магнитными катушками-ból képzett betűszó. Ezen belül több geometriai megoldás is létezik, de egyik sem gömb :)

A fissziós technológiához kapcsolódó radionuklidok keletkezésével is képben vagyok, ha feltűnt jónáhányszor linkeltem ehhez anyagot. Hol írtam, hogy az uránnal volna baj??? Te teljesen meggárgyultál. Marhára örülnék, ha olyasmiről vitáznánk, ami én írtam le, nem a te képzeleted szüleménye.
Az UK annyira fordult a fúzió irányába, hogy a biztonság kedvéért épít egy 3200MW-os atomerőművet, egyelőre már most fajlagosan nagyobb költségvetésből , mint Paks II. Ééééttteeed?? Mert energia kell addig is, amíg 2050-2070 táján hadrendbe áll az első fúziós berendezés.

incognito ergo sum 2017.05.15. 12:37:23

Egyre gázabb ez a blog. Nem érzitek, hogya túlzások tömege mennyire kontraproduktív? Lassan olyan bumfordi akárcsak a fidesz... cseberből vederbe...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 12:39:16

@Arcade Macho: "ne 12 HUF / kWh legyen mar a Paks1, hanem annal joval tobb"

Nyugi, nem annyi. Senki nem tudja, Paks1 mennyibe került, vagy egyáltalán kifizettük-e már, vagy az államadósságban cipeljük a beruházás költség egy részét, vagy az egészet.

A leszerelésére se teszünk félre elég pénzt.

Azonkívül Paks2 nem lesz attól megtérülő, ha a Paks1 áram árát felemeljük, hogy abból finanszírozzuk.

megkeseredett 2017.05.15. 12:39:27

@Arcade Macho:
Meg fogsz döbbenni, tisztában vagyok a felezési idő fogalmával és konkrétumokat neked sem sikerült írnod. Magas lóról nekikezdeni, azt viszont igen.
Felteszem máshogyan a kérdést: Szerinted az atomerőművekből származó hulladékot mennyi ideig kell extra biztonsággal tárolni (mondjuk összehasonlítva a háztartási hulladék "kezelési" megoldásokkal), hogy a sugárzás veszélytelen mértékig csökkenjen? Tehát milyen időtartamra tervezik a Paks2 elhasznált üzemanyagának speciális igényű tárolását?
A kritikád egyébként jogos, mert hasonló csúsztatások, összemosások gyakoriak a zöldeknél éppen úgy mint az atomerőmű pártiaknál.

Pirx 2017.05.15. 12:41:52

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN
Nosza! Halljak új híreket!
És azt is magyarázd meg légyszíves, miért nem fontos az alak?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 12:42:37

@Dorottya Veres: "több geometriai megoldás is létezik, de egyik sem gömb"

Én ugyan nem értek hozzá, de ilyenek vannak: MAST (Mega Amp Spherical Tokamak)

Pipas 2017.05.15. 12:42:55

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Nem igaz."

De igen.

"A fúziós energiatermelés még nem annyira kiforrott technológia, hogy eldönthetnénk, hogy mi lesz a nyerő, gömb, tórusz vagy kisnyúl alakú."

Te nem tudhatod, de mi tudjuk. Gömb alakú mágneses teret nem tudol hajlítgatni.

Pipas 2017.05.15. 12:45:51

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "The spherical tokamak reduces the size of the hole as much as possible, resulting in a plasma shape that is almost spherical, often compared with a cored apple."

*reduces*

KoNor_engineer 2017.05.15. 12:47:17

@Pirx: "A tokamak még egy egyáltaláűn nem létező technológia."

Na jó, de mire Paks1 bezár, lehet hogy ez is elérhetővé válik. (inspired by random atombuzi :D)

megkeseredett 2017.05.15. 12:47:31

@Arcade Macho: Ok, akkor viszont az lesz a baj, hogy megbukik az amúgy sem erős lábakon álló gazdasági térülési modell.
Vagyis belátjuk, hogy az energia árát nem fizetjük meg a számlákban, hanem az egy ismeretlen és az adott állam lehetőségeitől és céljaitól függően támogatott költség.
Innentől az atom olcsósága mint érv kiesik. Marad az alacsonyabb környezeti terhelése és a kiszámítható termelés. Meg persze a nagyberuházások, különösen az államiak korrupciófaktora.
Kérdés, hogy ez kinek mennyit ér meg.

2017.05.15. 12:48:58

Ez egy sima trollblog. A szerzők félkegyelmű tarisznyás bölcsészek, vagy attention whore majmok, az index meg nyomatja, mert garantált a több száz komment és a 20 ezer fölötti kattintásszám. Hülyeség foglalkozni vele, vagy ostobaság vagy sima provokáció, egyik esetben sem érdemel figyelmet.

Pirx 2017.05.15. 12:49:58

@KoNor_engineer

A technológiában már látszana. Ipari termelésre használható eszköz 15 éven belül biztos nem lesz. :)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 12:51:37

@megkeseredett: "Marad az alacsonyabb környezeti terhelése és a kiszámítható termelés."

Egy 10x10x10 cm méretű lakkozott fakocka környzeti terhelése szinte nulla, és az energiatermelése is kiszámítható.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 12:57:02

@megkeseredett: "mennyi ideig kell extra biztonsággal tárolni ..., hogy a sugárzás veszélytelen mértékig csökkenjen?"

Ökölszabálynak a felezési idő tízszeresét, 240000 évet mondanak, de van, aki szerint inkább egymillió év.

megkeseredett 2017.05.15. 12:58:44

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Azért jobb, ha nincsen lakkozva. :)
Ill. a terhelése nem teljesen nulla, mert elég sok olyan, az emberi szervezetre káros anyag keletkezik, ami jó, hogy idővel visszakerül a "körforgásba", de addig sem szeretném ha rajtam átmenne.
Tény, hogy ezeken megfelelő szűrésekkel sokat lehet segíteni, de ha megtapasztalod egy fatüzelésű település "légkörét" télen, akkor nagyjából érzed, hogy mire utaltam.

Egyébként valóban félreérthető voltam, ezek az általános indokok mellette, de szerintem ezek nem tények.

2017.05.15. 13:03:32

@DFK: Ha szigorúan nézzük, mindig U-236 fragmentálódik U-235termikus neutronbefogásának eredményeként :) (Vagy U238-at hasítunk gyors neutronnal (előtte ugye az is U-239-é alakul)

Pirx 2017.05.15. 13:03:49

@
MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN
"Ökölszabálynak a felezési idő tízszeresét, 240000 évet mondanak, de van, aki szerint inkább egymillió év."

Ez minek a felezési ideje?

DFK 2017.05.15. 13:05:23

@Dorottya Veres: konkrétan ez így van, csupán egy alap példát akartam bemutatni, hogy tömegre nézve nem keletkezik több radioaktív anyag...

2017.05.15. 13:09:38

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Jó... de a plazma itt sem gömb formát vesz fel, inkább egy nagyon eltorzult tórusz... gömbölyded tórusz, ha így jobb :) A klasszikus tokamak 'T'-je a toroid geometriájú plazma áramlásra utal.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 13:09:43

Legyen a tárolási költség 10 Euró/nap. Egymilló év alatt az ezer milliárd mostani forint. Elhanyagolható, a többszörösét fogják csak ellopni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 13:12:25

@Dorottya Veres: Milyen alakú a Föld? Különböző közelítések vannak, sík, gömb, stb, de valójában

.

.

.

.

.

.

.

.

geoid.

Pirx 2017.05.15. 13:14:44

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Értem. És vajon mennyi pu 239-et használnak az atomreaktorokban?

2017.05.15. 13:15:04

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Meg fogsz lepődni! A fúziós reaktorok is termelni fognak radioaktív hulladékot!
Mivel nem tudjuk a Nap belsejében uralkodó nyomásviszonyokat megteremteni, a toroid alakú (TOKAMAK) és más elrendezésű fúziós reaktorokban is fel kell fűteni a plazmát közel 100 millió Kelvines hőmérsékletre, hogy létrejöjjön a fúzió. A Nap belsejében a nyomás miatt elég hozzá 10 millió Kelvin is. A "kényszerűségből" megemelt hőmérséklet nem kívánt magreakciókkal is jár, amik szabad neutron felszabadulással járnak. Ezek a szabad neutronok felaktiválják a reaktor belső berendezéseit. Ezért a fúziós reaktorokat is biológiai védelemmel kell ellátni. Valamint a fém szerkezeti elemek esetén számolni kell a neutron sugárzásból eredő ridegedéssel is, mint egy hagyományos fissziós erőműben.
Tehát egy fúziós reaktor sem "tiszta", annyi előnye van hogy nagyobb az energiasűrűsége és nem keletkeznek hosszú felezési idejű transzurán elemek a reakciók során.

A témában ajánlom megtekinteni, az ELTE Atomcsill sorozatában dr. Dávid Gyula előadását a Nap energiatermelésével kapcsolatban...

ostvan1 2017.05.15. 13:15:59

Megjegyezném, hogy az uránium alapú fissziós energiatermelést már elég jól ismerjük (igaz, fájdalmas baleseteket és katasztrófákat kellett hozzá túlélni). Amikor ezt elkezdte az emberiség használni, akkor még nem tudtuk, hogy veszélyes. Ugyanígy még nem tudjuk, hogy a tokamak, vagy más fúziós energiatermelés milyen következményekkel fog járni. Szóval, azon a területen még előttünk van pár nagy katasztrófa! Ha nem tetszik, akkor is így lesz.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 13:16:46

@megkeseredett: "fatüzelésű "

Te eltüzelnéd a szép simára csiszolt lakkozott fakockámat? Hozzá ne merj érni! A termelése csak így lesz pontosan kiszámíthatóan - ami ugye nagy előny - nulla.

eßemfaßom meg áll 2017.05.15. 13:20:37

index.hu/gazdasag/2017/05/15/zoldenergia_megujulo_energia_tesla_tozsde_befeketetesi_lufi/

"pénzügyileg egyáltalán nem látszik a szektoron a siker: az utóbbi években sorra dőltek be vagy kerülnek pénzügyi bajba a nagyobb zöldenergia-cégek, a befektetők pedig hatalmasat buktak a szektoron. Az állami támogatások, a könnyű és olcsó hitelek és a szektor éllovasait övező tőzsdei hurráoptimizmus miatt a helyzet egyelőre még mindig rózsás, ám egyre több jel utal arra, hogy hosszabb távon üzletileg nem fenntartható a fenntarthatóenergia-fejlesztés jelenlegi modellje. "

2017.05.15. 13:26:25

@ostvan1: ez így igaz !

Meggyőződésem, hogy volt olyan ősember aki véletlenül felgyújtotta az egész barlangot és emberek haltak meg a tűztől/füsttől... Biztos már akkor is létezett egy lobbi a tűzhasználat ellen. :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.15. 13:26:29

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nincs olyanm, hogy sugárfertőzés. Ha majd nem kevered össze a szezont a fazonnal, akkor gyere vissza...

Arcade Macho 2017.05.15. 13:27:04

@megkeseredett: "Kérdés, hogy ez kinek mennyit ér meg."

mi?
hogy van aram a konnektorban?
nekem elegge sokat meger ez, es szerintem az iparnak is
en most szivesen fizetnek Paks1 utan +5 - +10 HUFot hogy a kovetkezo atomeromu az a gyerekeimnek ugyanigy olcsobban termeljen

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.15. 13:28:22

@megkeseredett: Paks tervezett beruh. költség kb. 4500 USD/kWe. A világ eddigi legdrágább blokkja volt nagyon megszalad költségekkel 5500 USD/kWe. A Paksra tervezett blokkbol költségtúllépés nélkül határiődra adtak már át erőművet tudtommal.

Azért egy újgenerációs PWR reaktort ne állítsunk már be valami rejtélyes csodatechnikának...

csakférfi 2017.05.15. 13:30:56

@mentolos lecsó:
Jòl felvàzoltad és érthetöen. Köszönöm!
Azt gyanítom a kozponti energiaelosztàs hàlòzatokon keresztül -mindegy milyen az energia forràsa- nem a jövö.
Azt gondolom a sajàt energia lesz a jövö. Nem arra célzok hogy hàzi atomreaktor vagy hàzi szénerömü....stb.
Mi erröl a véleményed?
Kívàncsi vagyok nàlam hozzàértöbb ember véleményére.
:)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.15. 13:32:57

@eßemfaßom meg áll:
Sajnos ebben az írásban is a végén sikerült rózsaszínre festeni a jövőképet, mikor semmi, de semmi alapja nincs.

Különösen a logaritmikus függőleges skálás diagram végtelnbe extrapolálása az, ami elég meredek. Az utolsó adatpont 2010 táján van rajta, elég lenne megnézni az azóta befejezett szélerőművek és naperőművek telepítési árait. 1600-1800 USD/kWe alá egyik sem ment, és ennél drágábbak is vannak. Ipari léptékben gyártkák ezeket, nem lesznek már számottevően olcsóbbak főleg űgy, hogy minimális hatásfok növekedés is milliárd USD-s kutatásokban kerül. A szélerék pl. elméleti hatásfok 80%-át eléri ideális szélsebesség esetén. A pobléma az, hogy a szélsesbesség nem állandó tehát hiába tervezik egy munkapon optimumra a szélkerekt, az év töredékében üzemel azon.

A fals diagram alapján alig várom már, amikor majd a szélerőmű fizet azért nekem, mert a cikk. ezzel a diagrammal kb. ezt mutatja... Az véletlenül sem fejti ki az írás, hogy a napelem pl. annyira drága volt 30 éve, hogy kb. zsebszámológépre, karórára, kutatóintézetekre és a Fehér Házra PR okból, de elsősorban űrszondákra és űrállomásra tették fel, ahol nincs más választás. Ezért van a kezdeti igan magas ár. Lényegben kísérleti technológia volt, ipari mennyiségről szó sem volt. Egy Skoda 120L is igen drága lenen, ha összesen 20 db épült volna belőle egy gyárban vagy kézileg rakják összes az utolsó csavarig. Remélem érthető a példa. Ma már tömegtermelés van. Feltételezni a további exponenciális árcskökkenést a mese habbal kategória, főleg, hogy a 2010 óta eltel időszak befejezett projekteji alapján ennek 0 alapja van.

Ezen felül a másik baj vele, hogy telepítési költségekre vonatkozik, arról egy árva hangot nem, hogy mennyi áramot is termelnek vele. Németországban és itthon is az összes minimálisan értelmes helyre sikerült szélkereket tenni. A Kisalföldön a szélsebesség alacsony (6-8 m/s), de legalább viszonylag állandó, mert 0,23-0,25 körüli teljesítmény tényező kijön, tehát egy 1 MW-os szélkerék 1 évben 8760*0,23 MWh áramot termel összesen, igen random eloszlásban. A bibi az, hogy az atomerőmű és a többi erőmű típus is, 0,9 feletti mutatót is képes elérni. Tehát azonos telepítési pénzből a legideálisabb szélkeréknél is négyszer több áramot termel úgy, hogy telepítési költsége nem négyszeres és 20-25 év után nem kell kidobni. (Megjegyzem egyetlen szélkerék sem bírt még ki ennyit, Ausztriában az autópálya mellet a szélkerket 8-12%-a áll vagy szét van szerelve....)

Az összes fenti hátrány ellenére hogyan lehetne olcsóbb, mikor pont az derül ki, hogy ezzel a brutális működési (kötelező átvétel hahó...!) és pénzügyi támogatásal is buknak el szépen sorban. Tehát még a mostani áram ár sem realitás ezekkel, ennél magasabb kell...

Kérdem én, hogy akkor mi a francnak kell szenvedni az egésszel, mikor az erre totál feleslegesen elköltött pénzek töredékéből felhúzható egy rakás atomerőmű meg gázerőmű gyors követésre és marad tengernyi pénz pl. a Th alapú vagy akár a 3. és 4. gen. U-235/238 alapú reaktorok fejlesztéséhez?

Ezeknél az olcsóságért cserébe nincs zaj, nem főnek meg a madarak és nem kell megényi területeket beborítani ezekkel, amit jelen állás szerint nem fog senki lebontani, hanem ott rohadnak szét, ahol hagyták őket. (Az USA-ban n+1 helyen ezt látni.). Ehhez képest az atomerőű elbontására törvényi kötelezettség van, hogy az erőmű a profitjából százmilliárdokat halmozzon fel. (Az erőmű építési költségének 2-3%-a sincs a bontás költsége, van erre konkrét példa már.)

Értelmetlen az egész és ez kb. 5 perc google és négy alapművelettel bizonyítható volt már 2006-os adatok alapján is...

bandiras2 2017.05.15. 13:34:55

@ostvan1: a fuzios berendezesben eleg kemeny vakuum van. a fuziora alkalmas gazkeverek eleg kis mennyisegu, raadasul minel tobb a fuzionalo atommagok szama, ugy lest egyre ritkabb, egyreszt mert molarisan csokken az atommagok szama az osszeolvadas miatt, masreszt a fejlodo hő felfujja a plazmat.
ha a reaktort sikerul annyira tulhe iteni hogy megserul a vakuumtartaly, abban a pillanatban kozel nulla kelvin(a szazmillio k es a 280 k szobahomerseklet) homersekletu levego tolti meg a reaktortartalyt kivegezve a folyamatot.

Irbisz 2017.05.15. 13:45:02

@megkeseredett:
Az hogy Paks 2-t többek között gazdasagi okokbol is tilos lenne megepiteni (Magyarorszag jelen helyzeteben ez a legfontosabb –noha nem egyetlen- ok), nem jelenti azt, hogy ez a blogbejegyzes ne lenne tele feligazsagokkal, csusztatasokkal, söt egyenesen ujjbolszopott blöd hazugsagokkal.
Igy ez az iromany kontraproduktiv, mert ilyen hazugsagokra hivatkozva barmely bövitesparti mameluk joggal visszautasithatja a helytallo szakmai erveket is, az ilyen sületlenseggekl összemosva azokat.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.15. 13:47:54

@Irbisz: Kérlek vázold fel számokkal, hogy milyen gazdasági okokból tilos és mivel kellene pótolni a 2GWe kieső zsinóráram kapaciást úgy, hogy Paks II. elkészültéig további kapacitásk esnek ki.

Arcade Macho 2017.05.15. 13:48:47

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Azonkívül Paks2 nem lesz attól megtérülő, ha a Paks1 áram árát felemeljük, hogy abból finanszírozzuk."

persze csak tele a tokom azzal a sok barommal akik toljak a baromsagaikat mint pl te

most Paks1 az 12 HUF, a Paks2 meg elorelathatolag lenne 28 HUF, de csak 20 - 30 evig!!!
ezert kellene odaallni hogy Paks1 kWh -kenti ara legyen 18 HUF, es akkor abbol epitsek a Paks2 -t meg
ekkor nem kell annyi penzt felvenni tehat nagy valoszinuseg szerint 18 HUF lenne a Paks2 is
ennyike...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 13:49:34

@molnibalage: "nem lesznek már számottevően olcsóbbak"

Igen, tudjuk, 2017. május 3-án megállt a tudomány és technika fejlődése.

R.I.P.

:))

sterimar 2017.05.15. 13:50:28

Az atomenergia az egyik legtisztább energia.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 13:50:44

@Arcade Macho: "Paks1 kWh -kenti ara legyen 18 HUF, es akkor abbol epitsek a Paks2 -t meg
ekkor nem kell annyi penzt felvenni"

Még Paks1-et sem fizettük ki.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 13:53:03

@molnibalage: "milyen gazdasági okokból tilos"

Mert kurvadrága, veszteséges.

"és mivel kellene pótolni a 2GWe kieső zsinóráram kapaciást"

A megújulókat kell fejleszteni, és olyan országoktól vásárolni energiát, akik hatékonyabban termelik. Most is 38%-ot külföldről veszünk.

Arcade Macho 2017.05.15. 13:56:36

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: hazudsz!!!
regesreg le lett amortizalva

amirol te gugyogsz most hogy a lebontasara nincsen penz
a valaszom az az hogy de van

"Az említett tétel kilowattóránként nagyjából 2 forinttal növeli a paksi termelői áramárat, és jelenleg évente 20 milliárd forintot jelent az alapnak, ebből kellene fedezni a kiégett fűtőelemek raktározását, illetve az életciklus végén az atomerőmű leszerelését, vagyis a nagy aktivitású sugárzó hulladék eltakarítását."

az hogy orbankad a seggere csapott, azt hanyagoljuk most, o elbaszta a manyupomat is, na most akkro lojuk le az osszes nyuggert szerinted, ha igy a retek orbankad szetosztogatta nekik?
ugye te nem akarod szegeny szepkoruakat AGYONLONI???
te naci barom

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 13:59:37

@molnibalage: "Paks tervezett beruh. költség kb. 4500 USD/kWe. "

12 milliárd Euró/2,4 GW = 5000 Euró/kW = 5500 USD/kW.

És ebben nincs benne a hálózatfejlesztés, biztonsági beruházások, Dunai gát, leszerelés, alkotmányos kültségek, stb., stb...

Csak a napi üzemeltetése annyi lesz, mint az áram ára, amit megtermel.

Ja, és még a VILÁGON nem épült atomerőmű a tervezett költségen belül.

Még nem épült magyar nagyberuházás a tervezett költség NÉGYSZERESÉN belül.

GyMasa 2017.05.15. 13:59:49

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Tehát semmi probléma, ha még radioaktív mérgező hulaldákot is szétszór. Szokásos "tűéles" logika....
Ki szorja szet, te szerencsetlen???
Egyedul a tolerans, bekeszereto, es humanista dzsihadistak szeretnenek piszkos bombakat kesziteni, de az is lehet, hogy megsem annyira konnyu hasadoanyagot szerezni, mert en nem emlekszem, hogy valaha is robbant volna piszkos bomba eddig.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 14:01:42

@molnibalage: "Nincs olyan, hogy sugárfertőzés."

Kockás füzet sincs, mégis abba írok. :))

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.15. 14:02:50

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Miféle hálózatfejlesztés..? Az a zölbalfasz erőműveknél kellen, amikor ha a te vagy más fasz által letelepített mennyislégen 10GWe felett tolnának rá a hálózatra... Dunai gát mithez kéne?

Csapja már agyon valaki ezt a büdösmacskát.. Légyszi...

2017.05.15. 14:03:21

@csakférfi:

Köszönöm, de csak mint egyszerű vezérléstechnikai mérnök ugatom a témát. A legfontosabb számomra a gyermekeim jövője. Én atompárti vagyok, mert jelenleg nincs más alternatívája Magyarországnak legalább 150 évig. A megújuló vagy zöld energia akkor lesz teljesen kiaknázható, ha a megfelelő hosszabb távú tároló és puffer kapacitás kiépül hozzá. Jelenleg erre az emberiségnek még csak kísérleti berendezései vannak. A központi elosztási rendszer fejlődött a legtöbbet az utóbbi évtizedekben. Tudom, mert dolgoztam benne...

Sajnos még nagyon messze vagyunk a "Vissza a jövőbe" filmek Mr. Fusion egyedi reaktorától... Nagyon messze...

Hiába tudjuk, hogy egy olcsósított áruházban kapható, egyszerű kakaós csigában kb. annyi magerő van lekötve, hogy azt egyszerre felszabadítva el lehetne pusztítani egy Budapest méretű várost, egyenletes felszabadítva pedig 3 napig ellátná a lakosság energiaigényét... Egyszerűen már kiszámoltuk, tudjuk, de a jelenlegi technológiai berendezésink nem alkalmasak még erre... Ehhez még idő kell... Izgalmas korban élünk, amikor már kezdünk a folyamatok mélyére látni és elkezdtük megérteni is azokat, azonban a technológiai fejeltségünk nem áll azon a szinten, hogy ezeket ki is tudjuk maradéktalanul aknázni...

A felszínt kapargatjuk éppen... :)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 14:04:40

@GyMasa: "tolerans, bekeszereto, es humanista dzsihadistak "

Tudom, akiket arogán letelepedési kötvényekkel importál Európába. Persze, persze...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 14:07:12

@molnibalage: "Miféle hálózatfejlesztés..?"

A villamos hálózat Paks1-re van méretezve.

Miért pofázol bele, ha lövésed nincs a dologról?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 14:09:52

@Arcade Macho: "évente 20 milliárd forintot jelent az alapnak, ebből kellene fedezni a kiégett fűtőelemek raktározását, illetve az életciklus végén az atomerőmű leszerelését"

KELLENE!

De nem lehet. 2037-ben leáll Paks1.

2017.05.15. 14:11:11

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Mit nem mondasz. Te mindig olyan okosnak tűnsz.
Számomra lényeges különbség, hogy a gömb nincs átfúrva egy oszloppal ami körül kering aplazma, az általad említett konstrukció meg pont ilyen. Akár hogyan cicomázod... oldalnézetben gömb , felülnézetben meg egy gyűrű... ha ez neked ugyanaz, akkor legyen neked igazad.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 14:11:11

Szerintem meg kéne hosszabbítani Paks1-et megint 20 évvel, ha lehetséges és nem túl drága.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 14:15:53

@mentolos lecsó: "A felszínt kapargatjuk éppen."

Pontosan.

Ezért nem kéne 10 évre előre eldönteni, mit építsünk 10 év múlva. Ha Paks2 építése 10 év, akkor 2027-ben kezdve építeni pont 2037-re lesz kész, mire Paks1 4-es blokkját leállítják.

Lovrin 2017.05.15. 14:17:06

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Szerintem meg kéne hosszabbítani Paks1-et megint 20 évvel"

és ha még tovább támadják, meg kell hosszabbítani Bicskéig meg Lovasberényig

BaitHrunner 2017.05.15. 14:18:50

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"És ebben nincs benne a hálózatfejlesztés, biztonsági beruházások, Dunai gát, leszerelés, alkotmányos kültségek, stb., stb...
Csak a napi üzemeltetése annyi lesz, mint az áram ára, amit megtermel."

Van annak egy diszkrét bája, amikor még a saját álláspontoddal sem vagy tisztában.
Még az EK szerint is a többszörösei lennének a hálózatfejlesztési/működési/befektetési költségei a megújulós modellnek.

2017.05.15. 14:19:53

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Tudjuk, neked a tórusz is gömb... a bab is hús... meg a farhát is...(némi csonttal kiegészítve...)
Tudom... te villanykörtével világítasz, mi több, nálatok ég a villany... ha csak pongyolán tudsz fogalmazni, azért azt ne fogd fel pozitívumként.
@DFK: "tömegre nézve nem keletkezik több radioaktív anyag..."

pontosan... de ezt itt ne gondold, hogy egyszerű lesz néhányakkal megértetni... ha a tömeg összességében csökken is, akkor majd abba kötnek bele, hogy darabszámra több lesz :)
Itt olyan fogalmak, hogy hasadás, bomlás, a bomlások egyes típusa, áthatoló képesség,felezési idő, aktivitás miegyéb, teljesn egyszerűen megfeleltethető egy fogalomnak: HALÁÁÁÁL!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.15. 14:21:53

@mentolos lecsó: Akkor kiaknázható lesz, csak kérdés, hogy minek? Mert olcsóbb attól nem lesz, hogy az eleve dárgán termelő kapacitás mellé MÉG leteszel tárolót... Akkor meg minek az egész?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.15. 14:22:40

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Tévedés... Paks II eleve tervbe volt véve és nagyobb kapacitás is, csak az ipari összezuhanás és a módszerváltás elmosta. A trafókret és a távvezetékek röhögve elbírják a 2,4 GWe-t is.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.15. 14:23:32

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Az USA-ban bontottak már el erőművet úgy, hogy ma park van a helyén. A teljes építés költség 3%-a sem votl az elbontás. Ez Paks I esetén akkor azt jelenti, hogy bőven lesz az alapban hozzá pénz.

2017.05.15. 14:24:15

@bandiras2: ok, maximálisan értem az érvelésed !
de mi volt eddig a leghosszabban fenntartott fúziós reakció ? Kb. 90 másodperc ?!? Pozitív volt az energiamérlege ?

Félre ne értsd, nem kötözködni vagy trollkodni szeretnék !

Bizonyos fúziós folyamatokat még a mai szuperszámítógépekkel sem lehet modellezni. Ismerjük a változókat, kiszámítottuk...
Azonban fissziós kor hajnalán sem ismertünk még minden lehetőséget, én nem merném kijelenteni hogy a fúzióval kapcsolatban már mindent 100%-ig tudunk, csak egy energetikai erőművet kellene már építeni a kísérleti helyett...
A sötét anyag kutatásban az anyag olyan aspektusait ismertük meg, amik visszamenőleg átírhatják a fizikai tudásunkat 150 évre visszamenőleg...
A fissziós erőműveket is fenntartással kezelem, noha atompárti vagyok, kérlek ne essünk a "mindenható tudás" birtoklásának a csapdájába...

GyMasa 2017.05.15. 14:27:02

@molnibalage:
...kapacitás mellé MÉG leteszel tárolót...
Ami meg csak nem is letezik...
Tehat, eloszor ki kellene fejleszteni egy ilyen technologiat, ami vagy sikerul vagy nem.
Es, ha igen, akkor is ott akerdes, hogy mennyibe fog kerulni.

bandiras2 2017.05.15. 14:28:23

a dunai gát ahoz kell hogy egyszerre is uzemelhessen paks1 es paks2 ha valami csoda fojtan elkeszulne idore. asszem. nem emlexem pontosan, de lehet hogy az uj blokkoknak is kell nemi duzzasztas hogy a megfelelo mennyisegu hutovizet biztosithassa.
ennek tovabbi elonye lenne hogy ra lehetne epiteni egy kisebb vizi eromuvet es a duna hajozhatosagat is javitana. a helyszinen elerheto alternativ elektromossag tovabb noveli a biztonsagot egy olyan katasztrofalis meghibasodas eseten mint fukushima, ahol elvesztettek a teljea backup generator rendszert, a teljes lekapcsolas miatt meg nem volt fermeles sem, igy nem volt ami elvigye a maradekhot a reaktorbol.@molnibalage:

BéLóg 2017.05.15. 14:34:36

Hülyegyerekek álságos fejtegetései.
Most vagy SZARACÉÓKETTŐ vagy nem. Ha igen, akkor az EGYETLEN használható alternatíva 2017-ben az atom.
Nem, nálunk vízerőmű nem jön szóba. Hegytetőket elbarmoló retyóelvű (feltölt szél/napenergiával, ha szar van, lehúz) ugye környezetkárosító. Enélkül szél/napenergia durván káros (gyorsindítású pót erőművek minden egyes "zöld" megawatt mellé) plusz a szélerőművek durva "mellékhatásairól" most kezd el értesülni a közönség (infrahang, madárgyilkos, fény-árnyék hatás, télen jégdobálás, jégmentesítésre és "bogároldásra" milliók és környezetkárosító vegyszerek...)
Német barátaim a pokolba kívánják ezek miatt a zöldeket, úgy nagyjából.
Örülök hogy mi nem ezen az úton járunk.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 14:34:52

@mentolos lecsó: "Pozitív volt az energiamérlege?"

Vót má olyan is.

@molnibalage: Paks 1 és 2 párhuzamosan fog működni. Ha a hálózat most kibírna 2,4 GW-ot - tudtommal nem -, akkor sem elég.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 14:37:34

@BéLóg: "SZARACÉÓKETTŐ vagy nem. Ha igen, akkor az EGYETLEN használható alternatíva 2017-ben az atom."

1. A megújulók sem sok széndioxidot bocsátanak ki.

2. Nem biztos, hogy ha Magyarország aranyárban épít 3 Paks2-t, hogy csak ritkán kelljen áramot importálnia, az a világ széndioxid kibocsátásán sokat változtata.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 14:41:11

Ha olyan kurva sok elégetnivaló pénzünk van, akkor azt öntsük az oktatásba, és 25 év múlva elindul hazánk fejlődése, életszínvonalban utolérjük a dekadens nyugatot, és bármilyen áramárat vígan kifizetünk.

megkeseredett 2017.05.15. 14:41:36

@Irbisz: Pont ezért kezdtem én is a fenti iromány minőségének megkérdőjelezésével. Ezért is minősítettem provokációnak, mert az ilyen anyagokat lobogtatva nagyszerűen le lehet mosni az érvelésre alapuló viták kezdeményezését azzal, hogy hülye drogos hippik, húzzatok vissza a fákat ölelgetni. Ami jóval több kárt okoz a Paks2-őt bármilyen okból ellenzőknek, mint hasznot, hiába "szólít meg" több embert.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.15. 14:42:46

index.hu/gazdasag/2017/05/15/zoldenergia_megujulo_energia_tesla_tozsde_befeketetesi_lufi/

"Fenntarthatatlanná válhat a fenntartható energia
Tíz évvel a zöldenergia-forradalom kezdete után sincs működőképes üzleti modell, az állami támogatás mellett tarthatatlan adósság és tőzsdei lufik hajtják a cégeket."

2017.05.15. 14:43:16

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "1. A megújulók sem sok széndioxidot bocsátanak ki."

Butaság... milyen hálózat képes pusztán megújulókra támaszkodva kiszolgálni komplett gazdaságokat??

Mégmindig adós vagy a megújulós modelled felvázolásával, csak szólok...miből,mennyi és hova?

megkeseredett 2017.05.15. 14:45:39

@Lovrin: 15 pont! A lehetséges 10-ből! ;)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 14:48:14

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "A hőcserélők már nagyon szar állapotban vannak."

Uh. És mibe kerülne lecserélni? Akkor talán 30 évre kéne hosszabbítani, hogy megérje.

@Dorottya Veres: Butaság... milyen hálózat képes pusztán atomra támaszkodva kiszolgálni komplett gazdaságokat??

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.15. 14:49:36

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: A hőcserélő rendszer a primer és szekunder kör teljes szétszedésével jár és akkor a reaktor tartályt is cserélni kell. Ez többe kerül mint új reaktort építeni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 14:51:04

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "akkor a reaktor tartályt is cserélni kell"

Értem.

Kéne szerezni egy használtat. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 14:53:21

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "A magyar átviteli hálózat 10 GW-ot tud."
@BaitHrunner: "a többszörösei lennének a hálózatfejlesztési/működési/befektetési költségei a megújulós modellnek. "

Most kicsit félreállok, és focizzátok le. :))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.15. 14:53:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "milyen hálózat képes pusztán atomra támaszkodva kiszolgálni komplett gazdaságokat??"

Pl a francia. 77 százalék. Csak azért nem 100 százalék, mert sok szivattyús tározójuk van, amit amúgy az Alpok folyói is töltenek.

2017.05.15. 14:55:06

@bandiras2: bocsánat, de bedőltél a atomellenes propagandának!

Paks2-őt eleve száraz, Heller-Forgó rendszerű hűtőtornyokkal tervezik felépíteni az átmenetei időszakra (Paks1 és Paks2) párhuzamos működésének idejére, a Duna további hőterhelésének megakadályozása miatt (nem szükséges hozzá duzzasztómű, ami a költségek jelentős megugrását eredményezné).
Paks1 fokozatos leállításával az eredeti vízkivételi mű venné át szekunder kör hűtését. Erre a Heller-Forgó technológia lehetőséget ad áttervezés nélkül (mert fel van készítve külső tápvíz fogadására is). A hűtőtornyok kivitelezése olcsó a rendelkezésre álló kúszózsalus megoldássokkal. Majdani, kizárólagos Paks2 üzemnél pedig a "nem használt" hűtőtornyok további biztonság növelő funkcióval is betársulnak (pl. passzív vészhűtés esetén), ehhez képes elhanyagolható az éves üresjárati karbantartási költségük...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 14:58:20

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

0. Igen, folyók, és csak 77 százalék.

1. A franciák tudnak atomerőművet építeni, a magyarok nem.

2. A németeknek kénytelenek gombokért eladni, mert túl sokat termelnek.

3. A franciáknak pénzük van, a magyaroknak államadósságuk.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.15. 14:58:24

@ostvan1: "Ugyanígy még nem tudjuk, hogy a tokamak, vagy más fúziós energiatermelés milyen következményekkel fog járni. Szóval, azon a területen még előttünk van pár nagy katasztrófa! Ha nem tetszik, akkor is így lesz."

Látszik hogy fogalmad sincs róla.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 14:59:53

@mentolos lecsó: "Heller-Forgó rendszerű hűtőtornyokkal tervezik felépíteni az átmenetei időszakra"

Ja, köszi, kifelejtettem, ez sincs benne a 12 milliárd Euróban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.15. 15:00:08

@BaitHrunner: Azt hiszi hogy a zsinóráram vezetése, meg a tárolási kapacitásokhoz vezető hálózat ugyanaz.

megkeseredett 2017.05.15. 15:00:10

@molnibalage:
Én nem tudok ilyen erőműről. Van egy kísérleti létesítmény, amivel tesztelik - messze nem tekinthető normál üzemnek -, de az utolsó infóm alapján nem építettek még ilyet máshol. Plíz linkeld be, hogy te milyen elkészült, üzleti alapon felépült erőműről tudsz ilyen reaktorokkal, hadd okuljak.

Tehát a mi _tervezett_ költségünk onnan indul ahol a világ eddigi legdrágábbja megállt? És hányszoros volt világátlagban a tervezetthez képest a költség növekedése, ill. mennyi ez itthon nagy átlagban?
Számomra ezek jelentik a legnagyobb rizikót - még csak nem is a technológiában keresem - ill. az, hogy ekkora lopási faktort még felszoroztunk kemény orosz szerepvállalással, amivel rengeteg "jó" tapasztalatunk van.
Sokra megyünk a saját nemzeti áramunkkal, ha senki nem fogja tudni megfizetni, a piacinál drágább lesz, vagy ha nagyon durva szubvencióval lehet csak az erőművet üzemeltetni - amit végső soron megint csak mi fogunk állni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.15. 15:03:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: A Heller egy kurva nagy kémény, amiben csigaszerűen elhelyezkedő csatornákból csöpög le a víz. Filléres dolog egy erőműhöz képest.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.15. 15:05:58

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ha te szél és nappal a paksi éves termelési mennyiséget akarsz elérni, akkor kb. 16GWe-t kell beépíteni, tehát bőven 10 GW feletti csúcsok lennének a hálózatba. Még ezt sem vagy képes megérteni...

Pipas 2017.05.15. 15:07:41

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "3. A franciáknak pénzük van, a magyaroknak államadósságuk. "

A Franciáknak jóval magasabb az államadósságuk mint nekünk. 96% körül vannak.

BaitHrunner 2017.05.15. 15:07:55

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
A világon számos országban működtetnek atomerőművet, ezek közül elenyésző azok száma akik építeni is tudnak. Amúgy meg a franciáknak sokkal magasabb az államadósságuk, GDP arányosan kb. 96% jelenleg.

BaitHrunner 2017.05.15. 15:09:56

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Ezért írtam még fentebb, hogy igazából a saját álláspontjával sincs tisztában.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 15:12:08

@megkeseredett: "orosz szerepvállalással,"

Csak nem szólod le a jólismert orosz precizitást? Világhíres az orosz technológiai fegyelem. :))

Szerelték le a háború után a német gyárakat, vitték Oroszországba. A német hadifoglyok lassan csavarozták le a gépeket, az orosz parancsnoknak nem tetszett, pajszerrel kellett letépni az alapjukról. Aztán valahol a SZU-ban állt hetekig a szerelvény, kellettek a kocsil, leborították hát az egészet a töltés mellé, ott rozsdásodott szét.

Majd megkapjuk az Osztrovecben leejtett rekatortartályt, aztán 10 év múlva elreped, és jöhet egy "nagygenerál". :(

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 15:15:26

@BaitHrunner: " világon számos országban működtetnek atomerőművet"

Európa minden második országában nincs atomerőmű.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 15:18:54

@molnibalage: "Ha te szél és nappal a paksi éves termelési mennyiséget akarsz elérni"

1. Magyarország adottságai nem előnyösek áramtermelésre - kivéve talán a geotermikus energiát.

2. Most is 38%-ot importálunk.

3. Fejleszteni kell az atomenergiánál olcsóbb megújulókat.

4. Energiastratégiát kell kidolgozni.

GyMasa 2017.05.15. 15:21:31

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...or azt öntsük az oktatásba, és 25 év múlva elindul hazánk fejlődése, ..
Az a resz megvan, hogy Paks1 20 ev mulva bezar?
Mibol fogod addig az 5 evig fizetni az draga aramot?
Es, mi lesz, ha dragan SEM lesz majd aram, mert mondjuk a szomszedaink inkabb ugy dontenek, hogy sajat orszaguk ellatasbiztonsaga fontosabb, mint nekunk "olcson" exportalni aramot?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 15:22:13

Magyarország energiastratégiájának kidolgozása így történt:

orbán: - El fog fogyni 2020-ban, de legkésőbb 2027-ben az EU-segély. Mit fogunk akkor ellopni?

lázár: - Hmm... eladhatnánk az országot az oroszoknak jópénzért.

orbán: - Oszt azt hogy?

lázár: - Hát építtethetnénk velük egy második paksi atomerőművet aranyáron.

orbán: - De nincs rá pénzünk.

lázár: - Akkor kérünk kölcsön.

orbán: - Kitől? Most is 74% az államadósság, kitől kapunk annyi kölcsönt, hogy 100% fölé vigyük?

lázár: - Hát maguktól az oroszoktól. Hiiiihihhhi!

orbán: - Ennek semmi értelme. Akkor ennyi erővel felépíthetnék maguknak.

lázár: - Csak 10 milliárd Euró kölcsönt kérünk, majd azt mondjuk a birka fidesz szavazóknak, hogy csak 12 milliárdba kerül, azok mindent bemondásra elhisznek. A többi szavazó meg nem számít. Elhallgatjuk a hálózatfejlesztési, biztonsági, duzzasztógáti, satöbbi költséget. Meg amit ellopunk, azt is. Hiiiihihhhi!

orbán: - De mi lesz, ha nem az oroszok nyernek a tenderen?

lázár: - Nem lesz tender. Kijelöljük az okoszokat, mondván, hogy másképp nem lesz az új paksi erőmű "kompatibilis" a régivel. Hiiiihihhhi!

orbán: - De akkor 150 EUR/MWh áron fog termelni az új erőmű!

lázár: - Majd azt mondjuk, hogy "csak" 65 Euró áron.

orbán: - De ki fog derülni előbb-utóbb.

lázár: - Majd 30 évre titkosítjuk. Addigra rég elévül a hazaárulás. Hiiiihihhhi!

orbán: - De a megújulók olcsóbban fognak termelni!

lázár: - Betiltjuk. Mondjuk településhatártól12 kilométernél közelebb nem lehet új szélerőművet létesíteni.

orbán: - Dehát az valójában az egész ország!

lázár: - Pont ez a lényege a betiltásnak. Hiiiihihhhi!

orbán: - És a napelem?

lázár: - Hm... az eleve drágább, elég, ha kivetünk rá "környezetvédelmi" adót.

orbán: - Minden elismerésem, te igazán nagy geci vagy!

lázár: - A legjobb iskolám volt, felségedtől tanultam!

:))

GyMasa 2017.05.15. 15:22:47

@megkeseredett:
...hogy hülye drogos hippik, húzzatok vissza a fákat ölelgetni...
Hat, en mar kezdek aggodni a cikkirok droghasznalata matt. Szerintem kezd az egeszsegukre artalmas mereteket olteni...

jágör68 2017.05.15. 15:27:21

Ez biza így van.
Fukushimából 2011. márc. óta kb napi 300 t azaz, HÁRMOSZÁZ tonna, magasan radioaktív víz kerül a Csendes- Óceánba. Mindenféle kontroll nélkül. És ez így is marad az idők végezetéig. Kivéve, amikor már nem lesz ember, technológia hűteni az isten tudja hol lévő leolvadt coriumokat és kiégett fűtőelemeket.
Nem beszélva a milliónyi nejlonzsákban álló radioaktív falevelekt, fűt, talajt, stb, stb meg a tengernyi radioaktív víztartályt, amik folyamatosan szivárognak.

www.counterpunch.org/2015/09/21/the-fukushima-fix/

2017.05.15. 15:33:02

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Nem feltétlenül kell a reaktortartályt is cserélni... svéd és norvég tapasztalatok alapján egy nyomott vizes reaktortartályt is "fel lehet újítani"...
Elég egy "indukciós tekercset" végigtolni a tartályon, ami felmelegíti és ezáltal a rácshibákat kijavítja...
Sok múlik az eredeti tartály anyagon végzett anyagfizikai méréseken is (névleges teljesítményem üzemelő reaktor esetében), a tartályba belógatott eredeti anyagfüzérekre nézve...

Pipas 2017.05.15. 15:41:34

@jágör68: "Fukushimából 2011. márc. óta kb napi 300 t azaz, HÁRMOSZÁZ tonna, magasan radioaktív víz kerül a Csendes- Óceánba."

Éppen tegnap néztem meg egy videót a youtube-on, hogy ez mekkora hiszti, mekkora legenda.

De lehet, hogy az a csávó tévedett, bár mondjuk ő mért is műszerekkel meg ilyenek. De lehet. Szóval mi a te állításod? Mennyi sugárzó anyag, milyen erős a sugárzás, milyen anyag? Mert a "rádióaktív víz" az itt egy vicc ugye? Mi van a vízben? Mennyi?

Pipas 2017.05.15. 15:43:16

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Magyarország energiastratégiájának kidolgozása így történt:
orbán: - El fog fogyni 2020-ban, de legkésőbb 2027-ben az EU-segély. Mit fogunk akkor ellopni?"

A politika teljesen elvette az eszedet! Nem orbán döntötte el, hogy lesz paks 2, hanem a magyar parlament a mszp kormányzása alatt.

Pipas 2017.05.15. 15:46:16

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Oké, akkor csak pénzünk nincs. Most akkor jobb? "

Jöttél azzal, hogy a franciáknak pénzük van nekünk meg államadósságunk. Bebuktad. Nem kell adni a sértődöttet, elismerheted, hogy ebben nem volt igazad vagy csak simán hallgatsz. Kár, hogy neked egyik sem ment soha. :(

Pipas 2017.05.15. 15:48:36

@molnibalage: "Ez?"

Ahh, igen. Szóval ezt néztem. Persze nem tudom, hogy mennyire szavahihető, nem kutattam végig a netet a téma után, ez meg csak egy csávó. Elismerem, hogy elég meggyőző, de attól még lehet, hogy nincs igaza.

GyMasa 2017.05.15. 15:53:42

@megkeseredett:
...ekkora lopási faktort még felszoroztunk kemény orosz szerepvállalással...
- Jovore valasztasok lesznek, es fidesz le lesz valtva, igy ez, szerintem nem lesz problema.
- Az altalam elerheto informaciok alapjan Paks2 Fixaras beruhazas lesz.
- A Roszatomnak ezen felul nem erdeke, hogy elszalljanak a koltsegek, mert be akar torni az europai atompiacra. Ehhez arra van szuksege,hoyg a beruhazasok idoben, koltsegkereten belul elkeszuljenek.
Elegge rossz referencia lenne, egy 5x tullepes, igy nem fogjak engedni.
- Plusz ugye a balos kormanyoknak eszebe nem jutna egy fillert sem ellopni ebbol a beruhazasbol.
...Sokra megyünk a saját nemzeti áramunkkal, ha senki nem fogja tudni megfizetni, a piacinál drágább lesz, vagy ha nagyon durva szubvencióval lehet csak az erőművet üzemeltetni - amit végső soron megint csak mi fogunk állni...
Ma Paks kb 12HUF/kWh aron termeli az aramot.
A cicuska altal szajkozott 65 EUR/MWh az kb 20 HUF/kWh-ra jon ki.
Ma egy kWh aram ara a fogyasztoknak valahol 38 HUF korul van.
Ezzel az arral szamolva 25-30 ev alatt megterul a beruhazas.
A tervezett uzemido 60 ev, amit legalabb 20-szal meg lehet majd hosszabbitani.
En nem latok ebben kockazatot.

lombozódó 2017.05.15. 15:54:41

.....................A leghamarabb a 2030-as évekre várható negyedik generációs erőművekben tehát a 2000-2010-es években kutatott-fejlesztett megoldások üzemelhetnek majd. Ehhez képest a jelenleg elérhető legjobb technológiájú harmadik generációs erőművek az 1970-2000-es évek kutatásain alapulnak. A 2014. január 14-én megkötött magyar-orosz államközi egyezmény értelmében a Paksi Atomerőműben is két ilyen típusú reaktor épülne. ......................

energiaoldal.hu/tisztabb-atomenergia-ezt-igerik-az-egzotikus-uj-generacios-reaktorok/

GyMasa 2017.05.15. 15:56:43

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
...A Heller egy kurva nagy kémény, amiben csigaszerűen elhelyezkedő csatornákból csöpög le a víz. Filléres dolog egy erőműhöz képest....
Valamint, en 100%-ig biztos vagyok benne, hoyg az arajanlat elkeszitesekor ELFELEJTETTEK a komplett hutesi rendszert, mert ugye az csak igy megy, ha cicuska nem gondolt ra, akkor nyilvan azok sem, akik evtizedek ota atomeromuveket epitenek...
Agyrem.,..

2017.05.15. 15:57:53

@jágör68:
Arról a rettenetes csernobili elefántlábról (coriumról) több kép is készült, olyan rettenetesen sugárzó képződmény, hogy csk pár percet tölthet az ember a környezetében... ellenberger nem olvadt át Kínába, hanem a reaktor alatti kamrában békésen megdermedt.... húúú... Ne fújjunkmármindent ezerszeresére, mert egy idő után már nehéz lesz komolyan venni,még ha éppen igazat is írunk. (de ahogy érzed)

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "1. Magyarország adottságai nem előnyösek áramtermelésre - kivéve talán a geotermikus energiát."

Sikerült az egyetlent kiválasztani,ami nem csak, hogy rövid távon nem megoldás (és Paks II-höz képest dupla árú...) hanem hosszú távon egyértelmű zsákutca is. Pancsolni, meg bolgárkertészek fóliasátrait fűteni, esetleg kisebb településeken központi fűtés céljára elég lehet,de másra csak egy vicc.

"Most is 38%-ot importálunk." És ez jó? Ez nem függőség? Ha máshol kevés lesz, majd gyorsan leszúrunk két szélforgót és addig meg csak nappal lesz világos ... százezer évekig jó volt úgy, most is kibírhatnánk igazán.

"Majd megkapjuk az Osztrovecben leejtett rekatortartályt, aztán 10 év múlva elreped, és jöhet egy "nagygenerál". :(" Megint a te nagy jövőbelátásod...

"Ha olyan kurva sok elégetnivaló pénzünk van, akkor azt öntsük az oktatásba, és 25 év múlva elindul hazánk fejlődése, életszínvonalban utolérjük a dekadens nyugatot, és bármilyen áramárat vígan kifizetünk."

Ez tetszett a legjobban... öntsünk jókora pénzeket az oktatásba... ok... aztán mivel egyszerűen képtelenek vagyunk gyarmatgazdaságként versenyképes béreket adni a fiatal szakembereknek és kutatóknak,orvosoknak, azok azonmód le is lépnek a markát dörzsölő nyugat hívószavának engedve... dörszölik a markuk, mert legalább ennyit spóroltak a saját oktatási rendszerükön. Éljen a brain drain!!!

GyMasa 2017.05.15. 15:57:54

@Pipas:
...A Franciáknak jóval magasabb az államadósságuk mint nekünk. 96% körül vannak...
Oh, mar megint azok a franya enyek...
:-)

Pipas 2017.05.15. 16:00:04

@lombozódó: "1970-2000-es évek kutatásain alapulnak"

Miért nem azt írjátok, hogy a 16 és a 20. század közti kutatások? :D

GyMasa 2017.05.15. 16:01:30

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Majd megkapjuk az Osztrovecben leejtett rekatortartályt, aztán 10 év múlva elreped, és jöhet egy "nagygenerál". :(..
Oh, haver!
Nyilvanvaloan ez fog tortenni!
Ugyan mar be van epitve, de sebaj, majd kiszerelik (penz nem szamit!)
Felretesznek egy panelhaz meretu reaktorblokkot 15 evre, es majd beepitik CSAK nekunk!
Mindezt csakis azert, hoyg NEKED igazad legyen...
Gratulalok!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 16:03:03

@GyMasa: "@Pipas:
...A Franciáknak jóval magasabb az államadósságuk mint nekünk. 96% körül "

Igen, ez jó indok Paks2 ellen.

De ti Kubatovtól nem Paks2 védelmát kaptátok mára? :))

2017.05.15. 16:03:13

Cicus!

Hol a modelled? Már kb két hete várjuk. Tudod, a megújulókra épülő CO2 semleges...atomhaláltól mentes..
Miből mennyit és hová tennél,milyen hosszú legyen a hosszabbító? Aztán a finanszírozásról is ejts már pár szót...

GyMasa 2017.05.15. 16:05:23

@Pipas:
...Elismerem, hogy elég meggyőző, de attól még lehet, hogy nincs igaza....
Szerintem igaza van.
Eleg csak egy egyszeru osztas vegezni a napi 300m3 szennyezett viz, es a teljes Csendes ocean vizmennyisege kozott.
Halado feladvany: 2011 ota a napi 300 m3 vizzel szamolni, elosztani az eltelt napokkal, es levonni belole a mar biztonsagos szintre felezodott izotopokat.

GyMasa 2017.05.15. 16:10:18

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Igen, ez jó indok Paks2 ellen....
Olyat lehetne, hogy megosztod a gondolatsort, ami a fent emlitett bemeno adatokbol ezt a nagyszeru konkluziot eredmenyezte?
Megerteni ugysem tudjuk, mert ugye mi mind ostobak vagyunk, de hadd maradjon meg az utokornak, hogy tudd majd bizonyitani a Nobel bizottsagnak, hogy toled eredt eredetileg!

megkeseredett 2017.05.15. 16:11:21

@GyMasa:
Azaz az oroszok garantálták, hogy mi ennyit fizetünk és ott fog állni határidőre az erőmű? Erről nem tudtam, milyen infóid vannak ami alapján így gondolod?
Ahogy írtam, valahogy mindig csak az aktuálisan hatalmon lévő politikusoknak az érdeke az erőmű. Ellenzékben soha. Nincs kétségem, hogy lopni fog belőle mindenki aki akkor hozzájuthat. Nem az a kockázat, hogy _KI_ lop, hanem a költségek többszöröződése.
Az áram ára nem 38Ft/kWh. A lakosság ennyit fizet érte, ennek kb. a fele a hálózat fenntartási költség. Átvételi mennyiségtől, minőségtől, tervezhetőségtől függően amikor utoljára ilyesmibe beleláttam, pár éve, még olyan 20-25Ft/kWh körül mozgott az _áram_ ára. Erre jött rá a szállítási/halózat fenntartás költség. A lakossági 38Ft-tal szemben 45-50Ft/kWh volt a _teljes_ költség.
Ha Paks1 most 12Ft-ért termel és minden költségét már kifizettük, akkor jó 8-10Ft haszon van 1 kWh-n.
A szállítás is eléggé alacsony hatásfokkal bír, nem kizárt, hogy az, ill. a meglévő Paksi kapacitásokon felüli áramtermelők magasabb költsége miatt lesz az átlagár ennyi. Ebbe nem látok mélyebben bele.

Elfelejtés: hogy is van azzal a világversennyel, aminek utólag bővítik a költségvetését jópár, a versenyek lebonyolításához évtizedek óta szükséges tétellel? ;)
Végül is még csak 3-5*-ös szorzónál jár, de ahogy telik az idő, csak bővülget a lista. Pedig nem kevés éve úsznak a versenyzőink a világ élvonalában, nem most látnak először VB-t.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.15. 16:13:24

@megkeseredett: Nálad is az a baj, hogy összemosod a mozgó átlagos áram ár számítást a teljes költségel az aktuális termelési árral. A szezotn a fazonnal...

Pipas 2017.05.15. 16:13:42

@GyMasa: "Szerintem igaza van. "

Érdekes gondolat volt a csávótól, hogy azért megy a hiszti, mert döbbenetesen kis intenzitású sugárzást is frankón tudunk mérni. Néztem egy másik videót pár hete, ahol összevetették az usa katasztrófavédelem által használt régi sugárzásmérőket a mai színes, szagos japán műszerekkel, amiket civileknek árulnak.

Mondja a csávó, hogy a profi műszert nem tudja működés közben bemutatni, mert ha lenne nála valami, amit mérni lehet vele, akkor lecsuknák. A modern műszerrel a banánt meg a karórát is meg tudta mérni, de mondta, hogy valós katasztrófa esetén teljesen használhatatlan lenne, mert mindenütt kiakadna műszer és nem tudnál különbséget tenni a halálos és a biztonságos dolgok közt. :D

Érdekes...

megkeseredett 2017.05.15. 16:14:29

@molnibalage: Akkor plíz világosíts meg, legalább egy linkkel, ha nem akarod kifejteni.

lombozódó 2017.05.15. 16:14:54

.............................. Egy tonna kiégett fűtőelemből minimum 100 tonna radioaktív hulladék keletkezik, ................
Ha blog írja a számítást is mellékelné :-))))

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.15. 16:16:14

@megkeseredett: Tehát arról van szó, hogy vagy adott időszakra teljes elkötött pénzzel mozgó árat számolsz, vagy az, hogy csak a direkt költséget nézed és az azzal elérhető profittal számolsz doglokat. A kettő együtt azonos modellben nem megy... Te ezeket keverd, ami nyilvánvaló hülyeséghez vezet...

Pipas 2017.05.15. 16:18:09

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "De ti Kubatovtól nem Paks2 védelmát"

Tudjuk, hogy két dologra vagy képtelen: elismerni, hogy tévedtél és elhallgatni amikor már mindenki tudja. :D

Mit kubatovozol? Előhoztad a franciákat meg az államadósságot. Bebuktad... Ennyi. Occam borotvája értelmében teljesen felesleges kubatovot belekeverni. :D

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.15. 16:18:12

@megkeseredett: A mozgó átlagos villamos ár egy virtuális árnak tekinthető, de azt valjóában senki nem fizeti ki a végfelhasználó oldalon. A villanyszámlád nem fog évről évre ugrálni csak azért, mert a beruzásási + üzemeltetési költséggel számolt virtuális áram ára más/más értéket ad főleg egy olyan projektnél, ahol 60 év alatti teljes költség 85%-a az építés alatt van beletolva.

GyMasa 2017.05.15. 16:28:31

@molnibalage:
Nyilvan azert realizal az MVM evente 30+milliard HUF nyereseget, mert ok fizetik a draga Paks-i aram aron keletkezett vsztesegeket, a NE'P helyett.
Oh, wait!

Irbisz 2017.05.15. 16:35:03

@molnibalage:
Nos, a leeggyerübb ok az, hogy az erömü ara nem annyi amennyit hirdetnek, egy csomo kapcsolodo (es meregdraga) beruhazas hianyzik a kalkulaciobol, es azokrol megfeledkezni szandekossagot sejtet- meg az iranyiott megvalositasi tanulmany eseten sem tudtak volna pozitiv (megterülö) üzleti eredmenyt kihozni, helyesebben a tanacsado ceg ahhoz mar nem adta volna az arcat.
Azon tul, Magyarorszagon kb. kormanytol függetlenül semmilyen nagyberuhazas nem annyi amennyi, a mostani kurzus alatt ez a szorzo raadasul kimelten nagy, igy meg a feltetelezett 3000 milliard forintbol is lenne 9 000 milliard (es most kiemelt fegyelmet es visszafogottsagot tetelezek fel), a kapcsolodo, de elmaradt beruhazasokkal együtt meg ugy lenne 12 000 milliard alsohangon az epitkezes, hogy “öröm” lenne nezni (meg egy szaros Puskas stadion is a 2011-es 35 milliardrol mara 200 milliard közeli arnal jar, csökkentett müszaki tartalom mellett, es ugy hogy egy kapavagast sem tettek).
Szoval szerintem kalkulald Te ujra a kWh-orara vetitett költsegeket, ne egy hibas alapokrol, es a realitasokat nelkülözö tanacsadoi tanulmany adataival dobalozz.

Az atomerömüvek meg nemzetközileg is, nalunk sokkal civilizaltabb tarsadalmi környezetben is kiemelten költsegtullepö beruhazasok, nem veletlenül halodik az iparag, ha uj lenne az info, olvasd el:
index.hu/gazdasag/2017/04/27/toshiba_westinghouse_csod_atomipar_paksi_bovites_atomenergia_csod/
“Hosszas szenvedés és brutális veszteségek után becsődölt a világ egyik legfontosabb atomipari cége, a Westinghouse, és kis híján magával rántotta a Toshibát is. Az amerikai cég összeomlása hatalmas pofon a súlyos gazdasági gondokkal küzdő atomenergia-iparnak, és ezzel még messze nem ért véget a szektor vergődése: a francia Arevát 10 milliárd euróért kell megmentenie a francia államnak, a paksi bővítést vezénylő Roszatom jövője pedig az orosz állam politikai-pénzügyi támogatásától és harmadik világbeli diktátorok szeszélyétől függ. Ami mind azt jelzi, hogy 2017-ben szinte lehetetlen gazdaságosan atomerőművet építeni.”
Es meg valami kiemelve:
“Ezt pedig messze nem csak a Westinghouse példája jelzi, manapság Finnországtól kezdve Nagy-Britannián át Kínáig elég nehéz olyan atomerőmű-beruházást találni, amely ne ment volna csúnyán félre a költségek és a határidők terén. Az ok pedig elég prózai: minél biztonságosabb egy reaktor, annál drágább. Manapság pedig mindenki minél biztonságosabbat akar, legalábbis a világ nyugati felén; így azonban a végén sem a beruházóknak, se a megrendelőknek nem éri meg az egész hajcihő. ”

Az energiaigenyek kielegitesere meg több ut is lenne, az elsö es legfontosabb lepes mondjuk az igenyek csökkentese, de errre a kormany semmit nem aldoz “valamiert”. De ha potlas, sokkal logikusabb lenne jopar modern, magas hatasfoku gaztüzelesü erömüvet epiteni, par evtizedig az nem fog elfogyni, es lehet aramot venni a jövöben is, mint ma, elvegre ma sem vagyunk önellatok.
Ez strategiai, biztonsagi szempontbol is jobb lenne ez (ha mar a kormany ugyis annyit beszel ezekröl), ugyanis igen nagy a rizikoja annak, ha az aramtermeles ekkora resze egy lokaciohoz kötödik. Es meg terrorakciora, haborura sem feltetlenül kell gondolni, eleg a globalis felmelegedes hatasa ahhoz, hogy az egyre forrobb, szaraz nyarakon, pont maikor a legnagyobb szükseg lenne aramra, a Duna elegtelen vizhozama miatt csökkenteni kell a müködest. Nezz csak utana az ilyen 2040 utani hosszutavu eghajlatvaltozasi prognozisoknak!! Kiemelten erintett terület a Karpat-medence, es az Alpok gleccserei addigra szinte eltünnek, a Duna vizhozama sokszor nem lesz eleg megfelelö normal üzemü hüteshez.
persze a hütes igy is megoldhato, de mekkora plusz költsegek mellett?

Egy szo mint szaz, amikor az orszag segge ki van a gatyabol, szazszor fontosabb dolgokra nincs penz a TB-töl es egeszsegügyön at az oktatasig, akkor egy atomerömüre kiadott ennyi penz kimeriti a felelötlenseg es rövidtavu csölatasu gondolkodas ismerveit. Javallom valamilyen tarsadalmi szintü, a nemzeti erdekeket figyelembe vevö ES hosszutavu priorizacios feladatlista atgondolasat, felreteve az energiaipari szemellenzöt, mert csak halozatüzemeltetesi szempontbol meg epp vedhetö is lehet a projekt, DE nem az orszag van az atomerömüvekert, hanem forditva kellene lennie, az aramszolgaltatok (es termelök) az orszagert. Mondjuk a neveben is benne van: szolgaltato.

megkeseredett 2017.05.15. 16:35:06

@molnibalage: Értem ezt a részt.
Én úgy gondolom, hogy az áram ára a teljes mozgó ár alapján kell, hogy legyen kalkulálva. Ez az erőmű felépítése + üzemeltetése + bontása + radioaktív anyagok kezelése, stb.
Mivel nem fedezi - fedezheti - a teljes szükségletet ez az egy erőmű, ezt az "alapárat" módosítják a teljes ellátáshoz szükséges energiatermelés/import aktuális költségei.
Hol kavartam én össze ezt a direkt költséggel? Paks1-re nincsen kalkulációm a teljes mozgó árra, de az a mondás, hogy már megtérítette a beruházási költségét, most már csak a direkt költsége jelentkezik, így azzal számoltam. Éppen ezért írtam, hogy ha a direkt árhoz képest 20Ft/kWh körül mozog az áram aktuális itthoni ára, akkor valószínűleg más, általam nem ismert költségtételek is drágítják még.
Az áram árának a kiszámításához és a rejtett-kevésbé rejtett szubvenciókhoz aranyos hír volt, hogy a franciák erőmű építéssel és karbantartással foglalkozó cége a csőd szélére került és bele kell tolni közel egy Paks2-nyi pénzt - 10mrd eurot hallottam. Ez szép történet, ha ez a cégből hiányzik és nem csak simán ellopták, akkor ők nem fizették meg az áram teljes árát.

megkeseredett 2017.05.15. 16:42:23

@GyMasa: És lévén állami cég, milyen szerencse, hogy ezt visszaforgatják az ellátás biztosításába és a költségvetésbe, ahogy az a feladatuk lenne és a részvényesek - a NÉP - érdeke. Így nem fordulhat elő olyan, hogy kamu álcivileket tömnek ki a Paks1 olcsó direkt költsége és az áram eladási árából nyert hasznon.
Oh wait...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.15. 16:45:06

@megkeseredett: A baj a mozgó árral az, hogy csak akkor szemlékletes, ha két azonos projektet hasonlítasz összes. Semmi köze nincs ahhoz, amiért a piac és te fizetnki fogsz...

megkeseredett 2017.05.15. 16:49:01

@molnibalage: Leegyszerűsítve: ha többért el lehet adni mint a mozgó ár, akkor nyereség keletkezik, ha kevesebbért, akkor veszteség.
A veszteséget egyértelműen a költségvetés állja. Ill. az adott időszakban éppen nem térülő a befektetés. A nyereséget meg vagy visszafordítják a költségvetésbe - ami finanszírozta a projektet -, vagy pl. bizonyos fogyasztók költségeinek a csökkentésére használható.
Így értetted, hogy "nincs köze ahhoz amit fizetni fogok" kitételt?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.15. 16:53:01

@Irbisz: Nem tudom, hogy basszam-e az időmet annyi hülyeség cálfolására, amit idehánytál....

1. Az állandóan felhozott finn erőmű került 5500 USD/kWe-be, csak az fix áras szerőzdés volt. Nem a megrendelő viselte a költségek megszaladását...

2. Te soha nem vettél részt még ipari projektben, az tuti. Az nem 4-es metró, ahol fővállalkozás sincs. Szaros néhány mrd-os projektekben olyan költségbontást kell adni, hogy beszarsz. Nincs olyan egy erőmű ajánlatban, hogy "bocs, ez hiányik belőle".... A kizárások listája esetén a projekt vállalási ára is csökken. Paks kulcsrakész erőmű lesz, amibe magyar beszállítók is beszállhatnak, de Roszatom fővállalkozásként. Az árrjuk a csomag teljes ára. Akár fixáras szerződést is lehet kötni...

Valahol vicces, hogy beszólogatsz nekem, mikor láthatólag neked lövésed nincs a témában és egy szorzás osztást nem csináltál még...

Az is kurva érdekes, hogy szerintetek csak az atomerőműből lehet lopni. Aha... Persze... A 4-es metórval meg kérlek ne gyere, mert én már akkor látszott, hogy lopás az egész, mikor egy 200 mrd-os projektnek nem volt fővállalkozója...

A 3-szoros költségtúllépés olyan szinten nevetséges feltételezés, hogy gyakorlatilag ezzel mutatod, hogy nettó kretén vagy, aki soha életében nem látott és vett részt EPC-ben ipari területen...

A kiemelten költségtúllépő finn blokk let 5500 kWe/USD. Izé... Még ezzel is kurva olcsó áramot kapsz és zsinóráramot a zöldfos erőművekkel szemben...

A TB-s rész meg már tényleg a hülységed csúcsa. A TB és a oktatás az mióta helyettesítő terméke a villamos áramnak? Eszemfaszom megáll... Baszod, ha áram nincs, akkor SEMMI NINCS....

"DE nem az orszag van az atomerömüvekert, hanem forditva kellene lennie, az aramszolgaltatok (es termelök) az orszagert."

Baszod itthon LEGTISZTÁBB és LEGOLCSÓBB termelő Paks, és a magyar legnagyobb foglalkoztatója úgy, hogy csak a Zrt van benne, a külsősök nem.

Nem kicsit vagy kretén...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.15. 16:53:55

@megkeseredett: Ez sem igaz, mert a mozgó átlag különbségét nem az adott évben fizeted ki, mert az építést ki kell pengetni már az üzemszerű működés megkezdése előtt, de legkésőbb a gridre termelésig. Tehát ez sem mutat ki semmit...

GyMasa 2017.05.15. 16:57:30

@megkeseredett:
...És lévén állami cég, milyen szerencse, hogy ezt visszaforgatják az ellátás biztosításába és a költségvetésbe, ahogy az a feladatuk lenne és a részvényesek - a NÉP - érdeke. ..
Nem tudom, milyen az MVM koltsegvetese, de ha jol emlekszem a penzugyi beszamoloik letolthetoek.
az utolso adat, amire emlekszem, az talan 33 Mrd HUF volt, amit befizettek a koltsegevetesbe osztalekkent.
A NE'P nem tulajdonosa az MVM-nek, csak az allam.

GyMasa 2017.05.15. 17:12:04

@Irbisz:
A Westinghouse csodje egyedul azt mutatta meg, hogy agy rossz management, egy rossz finanszirozasi format valasztott, ami visszanyalt, es rajuk omlott az egesz.
Aztan azt sem ertem, hogy miert jonnek itt az emberek ezzel a sporolas mantraval.
- A villamos energia fo fogyasztoja az ipar a kozlekedes.
- Az ipari szereplok mar most is a leheto legtakarekosabb eljarasokat hasznaljak, hiszen csak ugy lehetnek nyeresegesek, ha a koltsegeiket e leheto legalacsonyabban tartjak.
- A haztartasok energiafelhasznalasa pedig eleg alacsony, azok a teruletek, ahol pedig szamottevo megtakaritas erheto el az marginalis. (legalabbis a cicuka altal is sokat idezett tanulmany altal hangoztatott, "orszagos szinten 2050-re 80%-kal tervezzuk csokkenteni a villamosenergia felhasznalast")
...de errre a kormany semmit nem aldoz “valamiert”...
Ja, tenyleg semmit, csak eppen megint most indul hutogep meg mosogep csere akcio...
...a Duna elegtelen vizhozama miatt csökkenteni kell a müködest...
Mint kb 1 oraja megirtak tobben is: Heller-Forgo fele hutotorony.
...Egy szo mint szaz, amikor az orszag segge ki van a gatyabol, ..
Persze, gondolom, azzal semmifele problemad nicnsen, hogy pl. az utolso "tehetseges szoci kormany nagysagrendileg egy Paks2 arat vette fel allamadossagkent, amit frankon elosztogattak egymas, meg a nep kozott.
Nekik sikerult a felvett hitelekbol negativ novekedest elerniuk. (Tobb hitelt vettek fel, mint amennyivel a GDP nott)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 17:23:38

@Pipas: "Előhoztad a franciákat meg az államadósságot. Bebuktad..."

Na, bebuktam. 2008-ban, a válságban megnőtt nagyon az államadósságuk. Vessél a mókusok elé! Szánalmas, ha ez neked az öröm az életben.

A franciák 2025-re az atomenergia részesedését 50%-ra akarják csökkenteni, ugyanakkor 2030-ra 40%-kal akarják csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. Na, erre varrj gombot!

Ja, és a franciák társadalmi párbeszédet folytatnak a tervekről, nem két geci dönti el egy sötét szobábabn.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 17:24:59

@GyMasa: "Az ipari szereplok mar most is a leheto legtakarekosabb eljarasokat hasznaljak, hiszen csak ugy lehetnek nyeresegesek, ha a koltsegeiket e leheto legalacsonyabban tartjak."

:))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 17:27:12

@molnibalage: "A 3-szoros költségtúllépés olyan szinten nevetséges feltételezés"

Most az egyszer egyetértünk. Nehezen hihető, hogy 4-szeres költségtúllépés alatt megállna. :))

:(

2017.05.15. 17:27:16

Nnna
A három radioaktív sugárzás:
Alfa-sugárzás: He-4 (héliumizotóp) magja 2proton-2neutron vagyis He++ atommag
Az alfa sugárzás a relatíve nagy magok spontán bomlásakor keletkezik
Pl az U-238 spontán bomlásána keredménye Th-234 és az alfa-részecske. Ha bejut a szervezetbe (tüdőn, gyomron keresztül, akkor nagy méretéből fakadóan erős ionizáló hatása miatt komoly károsodást , akár halált is okozhat. Litvinyenkot is ez ölte meg. (Mármint ha intenzív alfa-sugárforrást nyelünk le, az jelent problémát.)
A bomlási energia változó, 2MeV-től akár 12-14MeV-ig terjedhet. Ezzel együtt kicsi az áthatoló képessége,az emberi bőrön nem jut át, egy átlagos papírlapban elnyelődik, de kisebb távolság után már a levegő is elnyeli.

Béta-sugárzás : a béta bomlás eredménye, β−, elektron-vagy β+ pozitronemisszió. Kicsit összetettebb folyamat, több formában is lejátszódhat, pl.a nukleonból kiszakított neutron önmagában rövid élettartamú, protonra és elektronra plusz anti-elektronneutrínóra bomlik némi energiafelszabadulás mellett. A proton is képes béta bomlani, csak hihetelenül nagy 10^36 év felezési idővel :) (inverz béta.bomlás
Atomi szinten is működik: C-14> N-14+ e + elektron-neutrinó
Áthatoló képessége már jóval nagyobb,de pár milliméter vastagságú kis rendszámú fémlemezek jól elnyelik, pl.triviális módon az Al de a víz és az iparban használt átlagos burkolati anyagok is útját állják. Az emberi tesbe kb 1-1.5 cm mélységig hatol. belülrőlis kb ugyanezt tudja, így kb egyformán veszélyes kívülről isés belsőleg is.
Az atomreaktor belsejében jelentős mennyiségben keletkezik, de a fentiek miatt ott is marad :)

Gamma-sugárzás Mindig (legtöbbször...) más radioaktív (alfa és béta) bomlások során a fölös energiamennyiség kisugárzésaként jelenik meg, azokat követően. A gamma-fotonok töltés nélküli részecskék, ezért is sokkal nagyobb az áthatoló képsségük és kívülről hatva a testre a legnyagyobb élettani hatásokkal járnak. Viszont pont emiatt lenyelve messze veszélytelenebbek,mint mondjuk egy alfa-sugárzó Po-210 sugárforrás.
Néhány méter víz vagy kisebb térfogat esetén 15cm ólom már teljes elnyelődést biztosít, de használható ilyen célra urán is :) Nahááát....
Általánosságban elmondható,hogy miél kisebb méretű a sugárzásban kibocsátott részecske mérete, annál nagyobb atommagokból felépülő anyagok képesek abszorbeálni. Nyilván a sugárzás energiájától függően az elnyelődés is kisebb-vagy nagyobb.
Amúgy minden radioktív sugárzásra(is) jellemző, hogy a sugárforrástól távolodva a távolság négyzetével fordítottan arányos a dózisteljesítmény.
(a folyamatok ennél picit összetettebbek de ide ennyi is elég,szemléltetni, hogy micsoda 'rettenetes kihívás' radioaktív anyagokat biztonsággal tárolni. )

BaitHrunner 2017.05.15. 17:34:34

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Nem! Megint csúsztatsz... a franciák a lakossági energiaellátásban szeretnék 50%-ra csökkenteni az atomenergia részarányát. Ami nagyon nem ugyanaz mint amiről hablatyolsz. Konkrétan kb. összeomlana a gazdaságuk, ha ezt az iparra is kiterjesztenék.

2017.05.15. 17:34:42

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Most az egyszer egyetértünk. Nehezen hihető, hogy 4-szeres költségtúllépés alatt megállna. :))"

Továbbra sem sikerült megértened, miként megy ez... dobálózol egy számmal, amit semmivel nem tudsz indokolni,alátámasztani. Ez nem egy úszó vb, nem egy stadion, nem egyMoszkva-tér felújítás. Már elmagyarázták olyanok, akiknek van errőlfogalmuk, hogy miért hülyeség amit beszélsz,de csak fújod tovább. Ők hoztak érveket,míg nálad csak egy volt: mer' a fidesz mindig lop...

2017.05.15. 17:35:57

@BaitHrunner: Páfff... mán megin ezek a tények és érvek... mi lesz így az érzelmekkel? A szív szavával?

GyMasa 2017.05.15. 17:43:17

@BaitHrunner:
...a franciák a lakossági energiaellátásban szeretnék 50%-ra csökkenteni az atomenergia részarányát...
Es ez is csak egy valasztasi iggeret volt. Majd meglatjuk, mennyi fog megvalosulni belole, es az is mikor!
Nem nagy szam am olyat igerni, hogy "30 ev mulva csak napelemekkel termelunk aramot" Ennek egeszen pontosan zero kotelezo ereje van.

BaitHrunner 2017.05.15. 17:44:22

@Dorottya Veres:
Ember ennyit még nem kamuzott a blogszférában...
:)

Medgar 2017.05.15. 17:53:49

@GyMasa: @Dorottya Veres: Most komolyan, miért vitatkoztok a bolonddal?

BaitHrunner 2017.05.15. 17:54:36

@GyMasa:
Lényegen sokat nem változtat, de azt hiszem kormány szinten vállalták, ezt az 50%-ot. Végülis a németek is vállalták, hogy csökkentik a kibocsátást. Aztán az eredményeket meg látjuk:
"Tavaly növekedett a szén-dioxid-kibocsátás miközben már látható, hogy esély sincs a 2020-as német klímacél teljesülésére."

Pipas 2017.05.15. 17:56:31

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A franciák 2025-re az atomenergia részesedését 50%-ra akarják csökkenteni,"

A magyarok meg el akarják zavarni a zorbánt és nyugateurópai életszínvonalat akarnak maguknak. És...

De mit is beszélek! Hát a magyarok elérték, hogy az "atomenergia részesedése" 36,4%. Akkor most mi elértük amit a franciák "akarnak" meg még egy csomót? Olyan izgatott vagyok! :D Hát lehet, hogy mi is azt akarjuk elérni paks 2-vel, mint a franciák? :D

Pipas 2017.05.15. 17:57:51

@GyMasa: "...a franciák a lakossági energiaellátásban szeretnék 50%-ra csökkenteni az atomenergia részarányát..."

Mi meg 50%-ra szeretnénk növelni. :D

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 17:59:02

@molnibalage: "Az állandóan felhozott finn erőmű került 5500 USD/kWe-be"

Te hoztad fel, előtte nem is tudtam róla. :))

"csak az fix áras szerőzdés volt. Nem a megrendelő viselte a költségek megszaladását..."

Igen, Paks2-nél meg mi viseljük. Jaj, de jó!

"szerintetek csak az atomerőműből lehet lopni."

Minél nagyobb beruházás, minék több benne az állami szerepvállalás, minél több adatot titkosítanak, annál könnyebb lopni belőle.

- Mondjál Paks2-nél nagyobb beruházást!
- Mondjál olyat, amiben több az állami pénz!
- Mondjál olyat, amit hosszabb időre titkosítottak!

A megújulókat magánberuházással kellene csinálni, onnan a fidesz sokkal nehezebben lop, és az államháztartást se terheli meg annyira.

"az oktatás az mióta helyettesítő terméke a villamos áramnak?"

Elmagyarázom. Ha szegény az ország, az alacsony rezsiköltség is magas. Ha gazdag az ország, a magas rezsiköltség se vágja az embereket földhöz. Te melyiket preferálod? Komolyan kérdezem.

Nincs olyan befektetés a VILÁGON, ami több hasznot hozna, mint az oktatásba fektetett pénz. Magyarország versenyképessége az utolsó az EU-ban, csak akkor van jövőnk, ha a következő generáció hasznos munkát fog dolgozni, nem összeszerelni.

Az oktatás nyereséges, pénzt HOZ!
Paks2 veszteséges, pénzt VISZ!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 18:00:28

@Pipas: "Hát lehet, hogy mi is azt akarjuk elérni paks 2-vel, mint a franciák?"

Nagy zavar van a te fejedben. :))

Vagy csak trollkodsz megint. :(

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 18:10:02

@BaitHrunner: "Nem! Megint csúsztatsz... a franciák a lakossági energiaellátásban szeretnék 50%-ra csökkenteni az atomenergia részarányát."

Nem! Megint csúsztatsz.

"France derives about 75% of its electricity from nuclear energy, due to a long-standing policy based on energy security. This share may be reduced to 50% by 2025."

www.world-nuclear.org/information-library/country-profiles/countries-a-f/france.aspx

csakférfi 2017.05.15. 18:13:05

@mentolos lecsó:
Régòta vannak sejtéseim. Ezek fantazmagòriàknak tünnek és nem valòsàgnak.
Tavaly làttam az érkezés c filmet.
Abban van"nem termelnek hulladékot az ürhajòjukkal amiòta itt vannak"
Ergò ez lenne a jövö!
Az atomok fúziòja mindig hulladékkal jàr. Avagy sugàrzàsszint emelkedéssel ami mérhetö.
Jòl értettem?
Gyanítom màs egyszerübb energiatermelés lesz. Amit most még nem ismerünk.
Az atomot a fúziòt igen.
:)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 18:14:38

@Pipas: "Mi meg 50%-ra szeretnénk növelni."

Kevered a serblit a ferblivel.

1. A franciák szeretnék a túzott autógyártást csökkenteni, hogy csak minden második franciának legyen Peugeot kocsija.

2. A fidesz szerené a francia autóimportot felfuttani, hogy minden második magyarnak Peugeot kocsija legyen.

Így már észreveszed a különbséget?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 18:17:47

Nah, hány troll hazug érveit cáfoltam meg egyedül!

megkeseredett 2017.05.15. 18:36:27

@molnibalage: Ezt is értem, de mit akarsz ezzel mondani? Hogy tökmindegy mennyi az atomerőmű teljes bekerülési és üzemeltetési költsége nem befolyásolja az áram árát, mert úgyis az üzembe helyezés előtt ki van fizetve a költség jó része?

eßemfaßom meg áll 2017.05.15. 18:37:51

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A franciáknak pénzük van, a magyaroknak államadósságuk. "

A francia államadósság 2016-ban épp a GDP 96%-a volt.

Pipas 2017.05.15. 18:43:42

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Így már észreveszed a különbséget? "

Jah, látom a különbséget, hogy a pitlibe ne látnám!

A franciákat isteníted, mert 50%-ot akarnak atommal termelni, a magyarokat meg hat hónapja mocskolod, mert cirka 50%-ot akarnak atommal termelni.

De persze *valamit* mindenre tudsz mondani, mert kóros utolsó szó mániás vagy, olyan komplexusaid vannak, hogy teljesen képtelen vagy észérveket figyelembe venni. Az algoritmus, amit követsz igen egyszerű:

1. A magyar kormány gonosz, a magyarok ostobák, amit csinálnak az vagy gonoszság és ostobaság.
2. Minden, ami erre utal fontos tény, minden, ami ennek az ellenkezőjét mutatja, az nem fontos, lényegtelen, véletlen, talán nem is igaz.
3. Mindenki aki kétségbe vonja azt, amit te hiszel ostoba, nem látja a lényegek, tájékozatlan, primitív véglény.

Reménytelen eset vagy. :(

eßemfaßom meg áll 2017.05.15. 18:45:12

@lombozódó: ebben az a vicces, hogy az egyik kommentben a sötétzöld azzal ekézi paks2-t, hogy egy sehol nem kipróbált új technológiát építenek bele, a másikban meg azzal ekézi a sötétzöld paks 2-t hogy milyen elavult ösöreg technológia hiszen egy évtized múlva lehet, hogy sikerül egy modernebb kisérleti reaktort beindítani valahol

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 18:48:33

@Pipas: "A franciákat isteníted, mert 50%-ot akarnak atommal termelni"

Hazudsz, sose dicsértem a franciákat. Te isteníted a franciákat a 77% atomjukkal, pusztán rámutattam, hogy már ők is belátták, hogy ez túl sok, és a rövidtávú cél ennek csökkentése.

"A magyar kormány gonosz, a magyarok ostobák"

A fidesz velejéig romlott maffiaszervezet, és ha ezt a magyarok hagyják, akkor vagy ostobák, vagy már annyi hazug médiát megszerzett a fidesz, hogy a folyamat demokratikus keretek között visszafordíthatatalan.

"Minden, ami erre utal fontos tény"

Csak vergődsz. Egy valós érvet nem tudsz felmutatni Paks2 mellett.

Pipas 2017.05.15. 18:54:37

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Egy valós érvet nem tudsz felmutatni Paks2 mellett. "

Ó, b+, én vagyok az idióta, hogy szóba állok veled. Hónapok óta győzköd téged egy halom mérnök meg szakember, te meg a vak politikai gyűlöleten kívül mást nem nyomsz, mint ostoba kifogásokat. Erre a végén benyogod, hogy egy érv sem volt. B+, NEM LEHETSZ ENNYIRE OSTOBA!

ááááhhh, úgy érzem le kell zuhanyoznom!

Pipas 2017.05.15. 18:56:39

@eßemfaßom meg áll: "a sötétzöld azzal ekézi paks2-t, hogy egy sehol nem"

Azért az sem volt semmi, hogy az egyik azt magyarázta, hogy elavult paks 2, miközben a másik azt erőltette, hogy énkább a régit hosszabbítsuk meg harmadjára is. :D

Olyan aranyosak, azt hiszik, hogy úgy lehet meghosszabbítani mint egy jogosítványt. :D

BaitHrunner 2017.05.15. 18:59:20

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Nem! Hollande vállalta, hogy a lakossági energiafogyasztásban a nukleáris energia jelenlegi 75 százalékos arányát 50 százalékra csökkenteni. Macronnak volt választási ígérete amit irsz, viszont még a tanácsadói szerint sem lenne lehetséges ez 2033 előtt.
"Ségolene Royal francia környezetvédelmi és energiaügyi miniszter jelezte, hogy kész meghosszabbítani tíz évvel a francia atomerőművek üzemidejét a jelenlegi negyvenről ötven évre... A miniszter emlékeztetett arra, hogy ez nem változat azon a döntésen, miszerint a lakossági energiaellátásban a nukleáris energia arányának a jelenlegei 75-ről 50 százalékra kell csökkennie"

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 19:00:27

@Pipas: Pfff... Nehogy már én legyek a hibás, mert ennyi kiváló szagember és fizetett troll nem tud egy valós érvet felhozni az agyament Paks2 beruházás mellett.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 19:04:20

@BaitHrunner: "Hollande vállalta, hogy a lakossági energiafogyasztásban a nukleáris energia jelenlegi 75 százalékos arányát 50 százalékra csökkenteni. Macronnak volt választási ígérete amit irsz, viszont még a tanácsadói szerint sem lenne lehetséges ez 2033 előtt."

Látod mit írsz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vannak tanácsadók, akiket meghallgatnak, és a néppel megkonzultálják a kérdést. Nem pedig két geci eldönti egy sötét szobában, hogy hogy lehet eladni az országot a legnagyobb haszonnal.

Pipas 2017.05.15. 19:18:17

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Neked érvet? Nonszensz! Csak provokálsz, mert már senki sem áll szóba veled.

Tényleg, az indexes cikket olvastad? Már ők is beismerik, hogy az egész mániád napelemekkel meg propellerekkel mekkora nagy humbug volt.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 19:28:45

@Pipas: Elfogytak az érvek? Nem, sose voltak.

"az indexes cikket olvastad?"

Mire gondolsz? Hogy csődbement a Westinghouse? Igen. És?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 19:34:44

70 ÉVRE eladják az országot az OROSZOKNAK, megépítenek FELESLEGESEN egy ELAVULT technológiájú erőművet a világon a LEGRÁGÁBBAN, és az egészet 30 évre TITKOSÍTJÁK. Nem kilóg a lóláb, hanem az egész ördög itt áll egy szál faszban. Nincs olyan hülye, aki ezt nem látja. Ha meg azt hazudja, hogy nem látja, akkor egy geci hazáruló kollaboráns.

BaitHrunner 2017.05.15. 19:36:28

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Akkor most az lenne a követendő példa, hogy olyat ígérgetek ami még a saját tanácsadóim szerint is nonszensz?
Amúgy én látom mi írok. És te?
Mondtam már ne rám haragudj azért mert kijavítalak ha hazudsz.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 19:39:58

Oroszország a legnagyobb ellenségünk évszázadok óta, ellenséges felállásban expanzív, hódító politikát folytat, és megtámadta a szomszédunkat. Csak ha valaki lemaradt volna az utóbbi (száz)hetven év történelméről.

BaitHrunner 2017.05.15. 19:41:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"EGY!!! valós indokot mondjatok Paks2 mellett!"
Az, hogy Magyarország földrajzi adottságai mellett a jelenlegi tudásunk szerint nem létezik alternatíva az elég?
Feltéve ha nem akarunk 2400MW-nyi fosszilist égetni...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 19:51:12

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Biztonságos energiaellátás."

Köszi a pozitív hozzáállást!

Nem jó. Ilyen sose volt, sose lesz, nem tudjuk és nem akarjuk megfizetni. Most pl. 38%-ot importálunk. Paks2 csak 50% lenne. A csúcsfogyasztás harmada. Nem hangzik biztonságos energiaellátásnak, ha egy meleg nyári napon leáll az összes gyár és az összes légkondi, mert csak a szükséges ellátás harmadát tudja adni Paks2.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.15. 19:54:47

@GyMasa: Hja. Hogy a faszomba lehetne akár 10%-ot is sprólni...? Nem passzióból megy a számítógépem, a főzőlapom, a légkondim, a mósgóép és a lámpa sem viccből ég. Ezzel is a a havi fogasztásom a légkondi mentes időszakokban a 90 kWh/t sem éri el...

Azt is illene megnézni, hogy az állítólag környezettudatos osztrákoknál mekkora a villamos fogyasztás. Ha itt egyszer tényleg jólét lesz, akkor a mostanihoz képest kurvasok áram fog fogyni...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.15. 19:55:38

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ja, persze. A szélerőműből nem lehet lopni. Ja persze, az atomenergia számára megállt a fejldőés a mai szinten, csak a szélkerék fejlődhet. Téged is a vonat elé baszhatna már valaki...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.15. 19:58:07

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Az ugye megvan te véglény, hogyha Paks II termelésével ekvivalens szél és napkapacitást akarnál letenni 50-50%-ban, akkor annak csak a direk beruházási költsége kb. kétszeres lenne hálózatfejlesztés és 0 backup nélkül. Na, abból mennyit lopna és ki? Hm...?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.15. 20:01:59

@megkeseredett: Kb. igen. A probléma az, hogy az orosz hitelt leszámítva az orszég képtelen lenne kigazdálkdoni még 100 éves beruházási idővel számolva is a szükséges pénzt önerőből. Ha az erőművet sikerül felhúzni és kifizetni, akkor onnantól fogva kis túlzással csak számolod a pénzt, ammit fial... Csak mivel kurvadrága ezért kb. 22-28 év mire visszafizeted a hitelt. Ez egy emberéletben nagyon hosszú szaksz, de egy 60-80 vagy akár 100 évig üzemelő reaktornál nem túl jelentős része a teljes üzemnek.

A francia atomerőművi park is akkor épült ki, amikor az ország államadósásga GDP arányosan 20% volt. Ez 5+ éves videó, de mai napig vannak benne aktualitások és igaz dolgok, az is, hogy ki és hogyan épít erőművet.
www.youtube.com/watch?v=htuJ86e6sKk

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.15. 20:04:27

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Látom fogalmad sincs a hálózat irányításról és az áram kereskedelemről. Úgy hogy nincs miről beszélgetnünk.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 20:04:30

@BaitHrunner: "Magyarország földrajzi adottságai mellett a jelenlegi tudásunk szerint nem létezik alternatíva az elég?
Feltéve ha nem akarunk 2400MW-nyi fosszilist égetni... "

Köszi a pozitív hozzáállást!

Ez maszatolás. Rengeteg alternatíva lenne, ha alternatíva kellene. De nem az a kérdés, hogy mivel váltsuk ki Paks1-et, hanem hogy hogyan biztosítsuk az ország áramellátását 2032-2037-től. Ezt többször kifejtettem:
- Paks2-nél olcsóbb megújulók
- Paks2-nél olcsóbb import
- energiatakarékosság
- energahatékonyság
- okos fogyasztók
- ...

Mindezt 10 év múlva való döntéssel, és folyamatyos 10-20-30-40-50-60-70 év alatti fokozatos megvalósítással. A németeknek is az a fájdalmuk, hogy hirtelen döntenek, és utólag gondolkoznak.

Sajnos egyelőre fosszilis kell az atom és a megújuló mellé is. (Vagy ezt megoldják az energiával sokkal jobban megáldott más európai országok. Van pár jó adottságunk, az energiatermelés - a geotermikust kivéve - nem tartozik közéjük.)

Persze 10 év múlva gondolhatjuk másként, de nem azért, mert meggondoltuk magunkat, hanem, mert az eltelt 10 év tapasztalataival okosabbak leszünk.

Mi volt 10 évvel ezelőtt?

Mi volt 70 évvel ezelőtt!!!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.15. 20:05:18

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "egy ELAVULT technológiájú erőművet a világon "

Nocsak! Reaktorfizikus is vagy már? Mitől elavult? Mesélj!

Arcade Macho 2017.05.15. 20:08:57

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Nem jó. Ilyen sose volt, sose lesz, nem tudjuk és nem akarjuk megfizetni. Most pl. 38%-ot importálunk. Paks2 csak 50% lenne. A csúcsfogyasztás harmada."

senki nem irta azt te farok, hogy egy alaperomuvel kell ellatni az orszagot
csak azt hogy alaperomunek nekunk Paks2 kell

nesze
en.wikipedia.org/wiki/Base_load
bemasoljam es ERTELMEZZEM az elso bekezdest???

Pipas 2017.05.15. 20:09:41

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Ezt többször kifejtettem:"
És többször meg is cáfolták.

- Paks2-nél olcsóbb megújulók
NINCS ILYEN

- Paks2-nél olcsóbb import
STRATÉGIAI ÁGAZAT, NEM AKARUNK MÁSOK ÁLTAL MEGTERMELT VILLANYT

- energiatakarékosság
NEM MEGOLDÁS!

- energahatékonyság
NEM MEGOLDÁS

- okos fogyasztók
NEM MEGOLDÁS

- ...
BOLOND VAGY

2017.05.15. 20:11:38

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Nah, hány troll hazug érveit cáfoltam meg egyedül!"
Nah, eredj, verd ki magadnak,kiérdemelted.
Apropo... milyen erőműből, mennyit és hová javasolsz építeni? Mekkora CO2 emisszióra számítasz? Kell-e vennünk energiahordozó és mennyit, honnan? Mondjuk 50 évre előre van valami prognózis ezen energiahordozók árának alakulását illetően??? Az energiaigények változására vonatkozó jóslatokkal mi a helyzet?
"Paks2 csak 50% lenne. A csúcsfogyasztás harmada. Nem hangzik biztonságos energiaellátásnak, ha egy meleg nyári napon leáll az összes gyár és az összes légkondi, mert csak a szükséges ellátás harmadát tudja adni Paks2."
Már megint ezt fújod??? Mer' mi lesz? Eddig mi volt? Nehogy kitaláld, hogy a megújulóid adják a stabilitást. Valamint a rögeszmédet sem értem... miért is a maximumot méred pakshoz? Miért nem az átlagot célzod,ahogyan azt egy alaperőműnél szokás...Tudod,már megbeszéltük... Paks+fosszilis+megújulók. Minél több Paks ,annál kevesebb CO2...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.15. 20:12:15

@Pipas: Kicsit szánalmas, hogy a 65 EUR/MWh áramár feletti s is bukta az egész - lásd index írás - és még ez is Paks I. árának cirka kétszerese úgy, hogy az év 80%-ban más termel helyettük, amikor ezek a szarok nem képesek. Ez az "olcsó" a büdösmacska szerint....

Pipas 2017.05.15. 20:13:00

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Látom fogalmad sincs a hálózat irányításról"

Semmiről nincs fogalma. Hónapok óta ugyanazt ismételgeti, egy bitet nem sikerült beleerőltetni a fejébe. Hihetetlen egyébként, ennyi idő alatt a macskámat meg tudom tanítani trükkökre!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 20:13:32

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Elavult, vagyis eljárt felette az idő, gazdaságtalan, jobb megoldások vannak. Jó analógia egy "modern" gőzmozdony.

Mit gondolsz, a Lloyd évi hány millió Euróért biztosítaná az országot egy tetszőleges méretű Paks2 katasztrófa ellen? Győzd meg őket, hogy szinte 0 kockázatot vállalnak. Teljes vagyonukkal. Aztán szorozd meg 60-nal.

2017.05.15. 20:15:51

@molnibalage: "Hogy a faszomba lehetne akár 10%-ot is sprólni...? Nem passzióból megy a számítógépem, a főzőlapom, a légkondim, a mósgóép és a lámpa sem viccből ég"

Ledes rezsó,ledes vasaló, ledes mosógép... a számítógépmeg ledes monitort hajt...
Egyébként meg ha megújulókat használsz az magában is megtakarítás,hiszen csak akkor fogyasztasz, ha jó szél fúj, vagy süt a nap.

Pipas 2017.05.15. 20:18:30

@molnibalage: "lásd index írás"

És akkor az index cikk mellékesen megjegyzi, hogy ja, hát itt legalább tíz éven keresztül teljesen rossz irányba mentünk, neki a falnak, milyen érdekes. De az nem zavarja őket, hogy a blogokban meg a másik cikkekben még mindig verik a tamtamot, hogy tiszta idióta mindenki, aki nem arra akar menni, amerre a napelemek vannak.

Tisztán és világosan látom, hogy egy szimulált világban élünk és kísérleteznek velünk. Azért is állok szóba ezzel a "MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN" alakkal, mert meggyőződésem, hogy egyike a felügyelő mesterséges intelligenciáknak és ha sikerül megtanítanod valamire, akkor kiengednek az igazi valóságba. :D Kizártnak tartom, hogy ez a világ így ebben a formában létezhet... :D

2017.05.15. 20:19:52

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Elavult, vagyis eljárt felette az idő, gazdaságtalan, jobb megoldások vannak. Jó analógia egy "modern" gőzmozdony. "

Aha... mitől elavult? Hol vannak a renszerbe integrálható JOBB megoldások??? Csak halkan teszem hozzá,az általad preferált geotermikus cucc is hőerőgép...

Pipas 2017.05.15. 20:25:15

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Mit gondolsz, a Lloyd évi hány millió Euróért biztosítaná az országot egy tetszőleges méretű Paks2 katasztrófa ellen?"

Szóval már a biztosításhoz is értesz? :D Persze a logikád most is légbőlkapott és értelmetlen. Okés, tegyük fel, hogy bemégy a biztosítóhoz és azt mondod, hogy magyarország nem akar atomerőművet építeni, majd veszünk külföldről. Akarsz egy biztosítást arra, hogy mindig fogunk kapni olcsó áramot vagy ha megomlik a magyar ipar a biztosító fizesse ki a magyar ipar termelésének megfelelő biztosítást.

Szerinted kötnek veled biztosítást? Nem? Miért?

Akkor most menj be és mond azt, hogy pakson laksz és életbiztosítást akarsz. Reaktormérnök vagy és a saját életedre akarsz biztosítást. Kötnek veled? Kötnek! Miért?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 20:27:41

@Dorottya Veres: "mennyit és hová javasolsz építeni?"

Melyik évben?

"prognózis ezen energiahordozók árának alakulását illetően?"

A megújulók erős olcsósodását, és a fosszilis erős drágulását várom.

"Az energiaigények változására vonatkozó jóslatokkal mi a helyzet? "

Ez könnyű. Ha drágul, akkor csökken az igény, ha olcsóbb lesz, akkor nő az igény. Nem 1-1-.ben, de erősen korrelálva.

"Miért nem az átlagot célzod,ahogyan azt egy alaperőműnél szokás..."

Látod?

Felejtsd el az alaperőművet, zsinóráramot, és a többi vaskalapos, elavult dolgot.

Különböző időpontokban különböző mennyiségű energia áll rendelkezésre, különböző öztönző árakkal, különböző időpontokban különböző mennyiségű energiaszükséglet van - nagyrészt - az ár függvényében, és a kettő különbségét kell biztosítani vagy elpuffogtatni.

"Paks+fosszilis+megújulók."

Ez egy NAGY butaság. VAGY alaperőmű, VAGY megújulók. Nem kiegészítik egymást, hanem ütik egymást.

De ezt már mind mondtam. Arról volt szó, hogy miondtok EGY érvet Paks2 mellett, nekem nincs energiám minden tévedést újra és újra megcáfolni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.15. 20:29:02

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Baszod, a szélkerék egy kibaszott 800 éves elavult szar, akkor épült az első szélmalom. A gőzgép ehhez képest igen fiatal, a gőzturbina meg aztán tényleg csecsemő és elképzelhetetlen hi-tech dolog a kibaszott imádott szélkereked mellett. Mondom úgy ezt, hogy én áramlástechnikus vagy...

Az iróniát meg érezd ott, ahol kell...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.15. 20:30:09

@Dorottya Veres: És a szélkerék is forgógép és a nem PV cellás naperőmű kis gőzt állít elő... Oda se neki, büdösmacskát a tények kevéssé zavarják...

Pipas 2017.05.15. 20:32:54

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Felejtsd el az alaperőművet, zsinóráramot, és a többi vaskalapos, elavult dolgot."

Neked sikerült! :) Istenem, te a tudatlanságból próbálsz meg erényt kovácsolni! :D

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 20:33:21

@Pipas: "a biztosításhoz is értesz?"

A valszám a kedvenc tárgyaim egyike volt. :))

"karsz egy biztosítást arra, hogy mindig fogunk kapni olcsó áramot "

Ezt hívják tőzsdének. Mondjuk többévtizedes kontraktusokat nem kötnek, de nem lenne abszurdum. Mindenesetre nagyon drága lenne, ezt nekünk kell vállalni. Nézd meg a 3 hónapos, és az 5 éves államkötvények kamatát!

Paks2 esetére se tudsz pontos piaci árakat, csak annyit, hogy nagy valószínűséggel nagy ráfizetés lesz. Akarsz rulettezni a magyar adófizetők pénzével?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 20:35:47

@molnibalage: "én áramlástechnikus vagy...
Az iróniát meg érezd ott, ahol kell... "

:)) Érzem.

A szélkerék gazdaságos, és egyre gazdaságosabb, a gőzmozdony nem gazdaságos, és nem is fejlesztik. Így érted már?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 20:40:40

@Dorottya Veres: Már mondtam példának a fagyasztószekrényt és a mosógépet. A fagyasztó arra törekszik, hogy -12 és -24 között tartsa a húmérsékletet a lehető legolcsóbb árammal. És/vagy a szolgáltató távolról bekapcsolja, mikor jön egy széllökés. A mosógépbe este bepakolsz, és mikor a legolcsóbb az áram akkor fűt fel, reggelre kész.

BaitHrunner 2017.05.15. 20:46:49

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Te beteg vagy...
Mindegy végülis, Paks II. minden valószínűség szetint hál'Isten megépül, én meg csak hatradőlök nyugodtan, mert tudom, hogy ez lesz a legjobb megoldás. Te meg csak csikorogjál mint a ganajos talicska...
;)

Arcade Macho 2017.05.15. 20:50:22

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "És/vagy a szolgáltató távolról bekapcsolja, mikor jön egy széllökés. A mosógépbe este bepakolsz, és mikor a legolcsóbb az áram akkor fűt fel, reggelre kész."

jo ok, akkor majd kap a mosogeped egy SMSt a szelkerekes idiotaktol, hogy akkor lehet felporgetni a termelest
vagy ezt a feladatot is az ARAMSZOLGALTATONAK kellene megcsinalnia?

2017.05.15. 20:53:49

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "és mikor a legolcsóbb az áram akkor fűt fel, reggelre kész."
Látszik, neked a mamád mos... tekenőben...

Aztán szerinted meddig is lesz olcsó az áram, ha szépen minden okos mosógép elkezdi az éjszakai időszakban (vagy a túltermeléses időszakban) lögybölni a ruhát? Pikk-pakk be fog állni normál árra... elkezd kiegyenlítődni a fogyasztás (bár az iparban nincsen okos mosógép, meg hűtőszekrény...) de simula fogyasztási görbe... Onnantól méginkább érdemes feltekerni az atommáglyát, hadd pöfögjön a gőzgép!

"A szélkerék gazdaságos, és egyre gazdaságosabb, a gőzmozdony nem gazdaságos, és nem is fejlesztik. Így érted már?"
Az atoerőmű stabilan tudja elektromosszempontból a30-35%-ot, a szélkereked meg néha még a 25%-ot ismegugorja. Fejlesztik? Aztán hogyan? Egy időjárás-géppel több szelet gerjesztenek? Vagy mire is gondolsz?

"@Dorottya Veres: "mennyit és hová javasolsz építeni?"

Melyik évben?"

Mondjuk hogyan képzeled el a Mo.-i villamosenergia termelést? Hány MW szél (és hová) hány MW PV/MSSPP (és hová) hány MW GPP (hová) meg mi mindent építenél be a rendszerbe? Legalább egyszer lássuk, miként néz ki egy igazoi olcsó, hatékony és modern hálózat?

gigabursch 2017.05.15. 20:54:37

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Nyugi, nem annyi. Senki nem tudja, Paks1 mennyibe került, vagy egyáltalán kifizettük-e már, vagy az államadósságban cipeljük a beruházás költség egy részét, vagy az egészet."

Ez komoly???
Tényleg nem tudjuk Paks 1 mennyibe kerül(t)?

2017.05.15. 20:59:53

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Felejtsd el az alaperőművet, zsinóráramot, és a többi vaskalapos, elavult dolgot.
"
Mi a probléma azzal, hogy egy jó meghatározott, minimális rendszerterheléshez optimalizált erőművet működtessünk? Állandó munkaponton,a legideálisabb fogyasztású és hatásfokú paraméterek mentén. A ki-be kapcsolgatás, le-felszabályozás kritikus esetekben még elfogadható, de nem üzemszerűen, naponta többször,össze-vissza.Rohadtul megnyesi a hatásfokot, növeli a veszteségeket. (nem,a hosszabbító ide-oda dugdosása csak a te buta fejedben megoldás. addig működik, amíg itt-ott többlettermelés adódik, de akkor is ksizolgáltatott helyzet és ha mindenki optimalizál, ezek a feleslegek hipp-hopp eltűnnek a gridből. Akkor jöhet a pedálos fészbúk.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 21:03:58

@Pipas: ""Ezt többször kifejtettem:"
És többször meg is cáfolták."

Elég lenne EGYSZER megcáfolni, ha tudnád.

"- Paks2-nél olcsóbb megújulók
NINCS ILYEN"

Paks2: 110 Euró/MWh, és egyre drágul
USA szélkerék: 18 Euró/MWh, és egyre olcsóbb lesz 10-20-30-40-50-60-70 éves fejlődés alatt. Közben olyanok bejönnek, amire ma nem is gondolunk.

"- Paks2-nél olcsóbb import
STRATÉGIAI ÁGAZAT, NEM AKARUNK MÁSOK ÁLTAL MEGTERMELT VILLANYT"

Most is 38%-ot importálunk.

Ez lenne az egyetlen valódi érvetek Paks2, Paks3 és Paks4 mellett. De ilyen áron nem kell energiabiztonság. Az ország nem tud ennyi pénzt kidobni az ablakon. Nem túl drága lenne, hanem tízszeresen túl drága. HA a NÉP úgy dönt, hogy ez kell neki, AKKOR meg KELL építeni, akármekkora fasság.

"- energiatakarékosság
NEM MEGOLDÁS!"

Nem megoldás, hanem a megoldás része. És Paks2-höz képest töredék áron.

"- energahatékonyság
NEM MEGOLDÁS"

Nem megoldás, hanem a megoldás része. És Paks2-höz képest töredék áron.

"- okos fogyasztók
NEM MEGOLDÁS"

Nem megoldás, hanem a megoldás része. És Paks2-höz képest töredék áron.

"BOLOND VAGY "

Már azzal, hogy gondolkodó ember vagyok, behozhatatlan előnyre tettem szert a személyeskedő fizetett trollokkal szemben.

Pipas 2017.05.15. 21:07:20

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A mosógépbe este bepakolsz, és mikor a legolcsóbb az áram akkor fűt fel, reggelre kész. "

Az nagyon baba lenne, csak a lakosság elsöprő többsége olyan helyen lakik, hogy nem akar éjszaka mosni. A másik fele viszont nem azért rakja be a ruháját a mosógépbe, hogy "valamikor" majd kimossa, hanem azért, hogy "most" kimossa.

Pipas 2017.05.15. 21:11:41

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Nem megoldás, hanem a megoldás része. És Paks2-höz képest töredék áron."

Ja, körülbelül akkora része a megoldásnak mint a bableves. Öregem, ne álmodozz: a lakosság és az ipar energiafelhasználása növekszik, mindig is növekedett. Ezen belül a legpraktikusabb a villamosenergia, növekszik, mindig is növekedett, mindig is növekedni fog.

Ez a "takarékoskodjunk" egy gyerekes marhaság. Persze, takarékoskodunk, nem tudom mi francér mondogatod, de nem lesz tőle 40-50%-al kevesebb a villamosenergia fogyasztás. Sehol nem lett, nyoma sincs annak, hogy ez bármit is megoldana.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 21:13:56

@Dorottya Veres: "Mi a probléma azzal, hogy egy jó meghatározott, minimális rendszerterheléshez optimalizált erőművet működtessünk?"

Kettő.

1. Az energiaellátás NEM egy jó meghatározott, minimális rendszerterhelésből áll. Az energiaellátás az egész nap ellátása. Igen, minden nap van egy napi minimum.

2. Amikor a megújulók eleget dolgoznak, akkor az alaperőmű feleslegesen termeli az áramot. Vagy ha fordítva nézed, akkor megújulúk dolgoznak feleslegesen. Kidobod az alakon a beruházásod felét. Megújulók mellé gyorsan elindítható és leállítható gázerőművek kellenek.

"A ki-be kapcsolgatás, le-felszabályozás kritikus esetekben még elfogadható, de nem üzemszerűen, naponta többször,össze-vissza.Rohadtul megnyesi a hatásfokot, növeli a veszteségeket."

Úgy tudom, a gázerőműveket ki-be lehet kapcsolni. Nagyrészt prognosztizálható, mikor lehet lezárni, és mikor kell készenlétben tartani. Magyarázd el nekem, miért nem ilyenek, vagy milyen elvi okból nem lehet ilyeneket kifejleszteni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 21:14:27

@Dorottya Veres: "Mi a probléma azzal, hogy egy jó meghatározott, minimális rendszerterheléshez optimalizált erőművet működtessünk?"

Kettő.

1. Az energiaellátás NEM egy jó meghatározott, minimális rendszerterhelésből áll. Az energiaellátás az egész nap ellátása. Igen, minden nap van egy napi minimum.

2. Amikor a megújulók eleget dolgoznak, akkor az alaperőmű feleslegesen termeli az áramot. Vagy ha fordítva nézed, akkor megújulúk dolgoznak feleslegesen. Kidobod az alakon a beruházásod felét. Megújulók mellé gyorsan elindítható és leállítható gázerőművek kellenek.

"A ki-be kapcsolgatás, le-felszabályozás kritikus esetekben még elfogadható, de nem üzemszerűen, naponta többször,össze-vissza.Rohadtul megnyesi a hatásfokot, növeli a veszteségeket."

Úgy tudom, a gázerőműveket ki-be lehet kapcsolni. Nagyrészt prognosztizálható, mikor lehet lezárni, és mikor kell készenlétben tartani. Magyarázd el nekem, miért nem ilyenek, vagy milyen elvi okból nem lehet ilyeneket kifejleszteni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 21:22:39

@Pipas: "mindig is növekedett"

Mert az áram konstans, alacsony ára erre ösztönözte a fogyasztókat. Mégjobban az "éjszakai áram".

Majd másra ösztönözzük őket. Lesz elég áram, ne aggódj!

"a lakosság elsöprő többsége olyan helyen lakik, hogy nem akar éjszaka mosni."

Panelba nem jó éjjel bekapcsolni egy elavult, hangos mosógépet. A javaslatom szerint a Paks2 elhagyásával felszabaduló ezermilliárdokat oktatásba öntjük, kiürülhetnek a panelok, és mindenkinek telik majd modern cuccokra. Egy (majdnem) zéró emissziós ház csak 5%ákal drágább.

A fürdőszobában tarjuk a mosógépet, és a szomszéd hálószobában csak azt hallom, mikor csipog, hogy kész. Nem aranyárban volt, csak egy jobbfajta LG.

Pipas 2017.05.15. 21:36:10

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Mert az áram konstans, alacsony ára erre ösztönözte a fogyasztókat. "

Ja, vizet is azé' iszunk, mert nem kerül 10000 forintba egy deci. Mennyé má!

"Paks2 elhagyásával felszabaduló ezermilliárdokat oktatásba öntjük, kiürülhetnek a panelok"

Te vagy a legjobb példa arra, hogy az oktatásra teljesen felesleges költani. :D
1. Mindenki meg van győződve, hogy képtelen vagy megtanulni bármit is.
2. Te viszont meg vagy győződve, hogy annak ellenére értesz mindenhez, hogy nem az a szakmád.

"Egy (majdnem) zéró emissziós ház csak 5%ákal drágább."

Baromság!

BaitHrunner 2017.05.15. 21:48:50

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Paks2: 110 Euró/MWh, és egyre drágul
USA szélkerék: 18 Euró/MWh, és egyre olcsóbb lesz 10-20-30-40-50-60-70 éves fejlődés alatt. Közben olyanok bejönnek, amire ma nem is gondolunk."
Felejtsd el ezt a 18 Eurós marhaságot. Kértem egyébként a múltkor, hogy linkelj erről valamit, mert nagyon kíváncsi lennék én arra, hogy ez a 18 Euró milyen körülmények között jön össze. Senki nem fog ennyiért szélerőművet építeni Magyarországon. Háromszor ennyiért se. Ha figyelembe vesszük a rendelkezésre állást, és az élettartamot is akkor egységnyi megtermelt energiára az atomhoz képest kb. 12x beépített kapacitás szükséges megújulóból.
Úgyhogy most ott tartunk, hogy Paks II-t sokallod, de minden zokszó nélkül elvernél kétszer-háromszor annyit azért mert csak, meg merazorbán.
Meg még este mosatnál az istenadta néppel is...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 21:57:32

@Pipas: "Mindenki meg van győződve, hogy képtelen vagy megtanulni bármit is."

Talán a legtöbb személyeskedésért és hazudozásért fizetett fidesztroll. A kardomba dőlök.

Az egyetem elvégzése óta folyamatosan tanulok, 14 évig kutatómunkát végeztem, 20 évig a versenyszférában dolgoztam, mindig új kihívásokkal. Talán ezért is nem gyöpösödtem be, mint ti. "Alaperőmű", "zsinóráram", istenem, ez már egy jó ideje a 21. század!

""Egy (majdnem) zéró emissziós ház csak 5%ákal drágább."
Baromság! "

"2020 után minden új épületnek közel nulla energiaigényűnek kell lennie
A közel nulla energiaigényű családi ház építési költsége Németországban mindössze 5 százalékkal több mint a hagyományosé, Magyarországon a többlet még 10 százalék – közölte az Óbuda Group mérnök-tanácsadó."

www.passzivhaz-magazin.hu/2020-utan-minden-uj-epuletnek-kozel-nulla-energiaigenyunek-kell-lennie/

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 22:01:23

@BaitHrunner: "Senki nem fog ennyiért szélerőművet építeni Magyarországon."

Persze. Magyarországon messze nem ideálisak az adottságok energiatermelésre. Ha befektetni való tőkéd van, emlékeztetelek, hogy az EU tagjai vagyunk, bárhol befektethetsz. Mire leállítják Paks1-et, sokkal olcsaóbb lesz itthon is, és az EU-ban is.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 22:04:54

@Pipas: "azért, hogy "most" kimossa."

Én gyűlölöm a mosogatógépet, de a lányomnak van. Mindig megvárja, hogy megteljen, szerintem van, hogy napokat is áll. Ritkán kell tiszta tányér hajnali kettőkor, akkor már megvárhatja a reggel 8-at is.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 22:07:26

Ha csak néhányotok szemléletét sikerült megváltoztatni, már nem téptem hiába a számat. Vagy ha csak elgondolkoztatni...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 22:08:50

Egyébként széllökések nappal is vannak, reggel a panellakó elmegy otthonról, estére kimoshat az ordító mosógép is.

BaitHrunner 2017.05.15. 22:12:18

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Ebből a szempontból lényegtelen, hogy az EU tagjai vagyunk-e vagy sem. Magyarországról van szó, és ide senki nem fog ennyiért szélerőművet építeni. 18 euróért Európába se nagyon. 2-3-400% feltételezésekre alapozott, totálisan bizonytalan javulás kellene 20 éven belül, hogy egyáltalán partiban legyen az atommal.
Ugye csak viccelsz ezzel?

BaitHrunner 2017.05.15. 22:22:01

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Ha csak néhányotok szemléletét sikerült megváltoztatni, már nem téptem hiába a számat. Vagy ha csak elgondolkoztatni..."
El kell, hogy keserítselek. Ez amit művelsz/műveltek az EK-val együtt az kapufa, de inkább öngól...

Arcade Macho 2017.05.15. 22:24:24

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Egy (majdnem) zéró emissziós ház csak 5%ákal drágább."

te tenyleg egy farok vagy

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 22:29:20

@BaitHrunner: "Vagy ha csak elgondolkoztatni..."
El kell, hogy keserítselek. "

Gondolkozni megtanítani nem tudlak.

Arcade Macho 2017.05.15. 22:30:57

@molnibalage: de erteeeeeeeeeeeeeeddddddddddddd?

az Audi gyar is raall a szellokesre, a felenel abbahagyjak a lakkozast
ja nem ha mar arrol van szo akkor ok bedurrantjak a dizelgeneratorokat
vagy esetleg tovabbmennek ahol nem ekkora farkak vannak mint a cziczuka, habar szerencsere nem o dont a fontos dolgokrol

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 22:32:05

@BaitHrunner: "lényegtelen, hogy az EU tagjai vagyunk-e vagy sem."

Miért?

Gondolod, az USA minden állama önellátó energiatermelésből? Nagy fasság lenne.

Esetleg azt akarod, hogy Magyarország minden megyéje önellátó legyen?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 22:33:55

@Arcade Macho: "az Audi gyar is raall a szellokesre, a felenel abbahagyjak a lakkozast"

Egy kibaszott fizetett kubatovgeci vagy, csak trollkodsz.

BaitHrunner 2017.05.15. 22:38:14

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"hogy adod ezt be az iparnak?"
Ár."
Na ezért mondom én, hogy véletlenül sem szabad népszavazást tartani a temárol.
Nem érted ugye?

BaitHrunner 2017.05.15. 22:39:29

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Gondolkozni megtanítani nem tudlak."
Egyáltalán nem sajnálom...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 22:40:56

@BaitHrunner: "totálisan bizonytalan javulás kellene 20 éven belül, hogy egyáltalán partiban legyen az atommal. "

Magyarországi telepítéssel Paks2-nél már most is olcsóbb.

Az elmúlt 30 évben évi 5%-ot javult, az 20 év alatt 265%, HA 20 év alatt nem jön semmi áttörés. Lehet persze, hogy 265%-nál több vagy kevesebb lesz, ez csak a várhatóérték.

És paks már ma se javul, 70 év múlva se, de a megújuló holnap is, és 70 év alatt is folyamatosan.

BaitHrunner 2017.05.15. 22:41:24

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Gondolod, az USA minden állama önellátó energiatermelésből? Nagy fasság lenne."
Bocs, elfelejtettem, hogy az Európai Egyesült Államokban élünk.
Ja, nem...

BaitHrunner 2017.05.15. 22:44:41

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Magyarországi telepítéssel Paks2-nél már most is olcsóbb."
Nem igaz! Eletciklusa vetitve egységnyi megtermelt villamos áram legalább háromszor lenne drágább a gázerőművek nélkül is.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 22:47:55

@BaitHrunner: Ha tőlem függne, kibasznám ezeket a náci minicézárokat a faszba, és Európai Egyesült Államok lenne. Na, akkor elfelejthetnénk végre Trianont is, megint Nagymagyarország lenne.

Pipas 2017.05.15. 22:48:22

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A közel nulla energiaigényű családi ház építési költsége Németországban mindössze 5 százalékkal több mint a hagyományosé, Magyarországon a többlet még 10 százalék"

hát persze!

Viszont akkor mi a francnak akarsz mindenáron napelemeket meg szélkerekeket? simán csak olyan házakat kellene csinálni, aminek nem kell energia és akkor simán lekapcsolhatnánk minden erőművet és felszedhetnénk a kábeleket... jajj, istenem, mekkorákat tudsz te mondani. :D

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 22:49:37

@BaitHrunner: "Nem igaz!"

De.
Nem.
De.
Nem.
De.
Nem.
De.
Nem.
De.
Nem.
De.
Nem.
De.
Nem.
De.
Nem.
De.
Nem.
...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.15. 22:51:23

@Pipas: Röhögnöm kell. A volt főnököm exfőnökoe 2010 táján építetett nyudíjas éveire passzív házat hobbiból, mert telt rá. 30 milliónyi épületgépeszet után sem volt teljesen független és önnfentartó, akkor unta meg a hobbiját...

Pipas 2017.05.15. 22:51:53

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "de a megújuló holnap is, és 70 év alatt is"

Hát öreg, holnap javul egy kicsit, de ma már nem. Majd reggel, ha kisüt a nap, addig most már szerintem nem javul. :D

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 22:53:51

@Pipas: "csak olyan házakat kellene csinálni, aminek nem kell energia és akkor simán lekapcsolhatnánk minden erőművet"

Majdnem: a fel nem használt, meg nem termelt energia a legolcsóbb energia.

Na ugye, a "basszunk egy kurvadrága atomerőművet az ország közepére, és állítsuk meg az agysejteket" pozícióból eljutottál a "nézzük meg, mit érdemes csinálni" állapotba.

Pipas 2017.05.15. 22:55:11

@molnibalage: "30 milliónyi épületgépeszet után"

A cégek, amik el akarják adni nekedaz egész ötletet általában azt mondják, hogy (1) kétszer annyiba kerül, mint egy modern új, de nem passzív ház (2) de persze energia az kell neki, csak megtermeli magának. Csak akkor nem tudom miért passzív. :D

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 23:00:17

@Pipas: Nem épületgépészetben kell elsősorban gondolkodni, hanem kurva nagy ablakokban, árnyékolásban, szigetelésben...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 23:21:16

epiteszforum.hu/aceltornacos-haz

"Az épület hűtést a legnagyobb kánikulában sem igényel és fűtési energiaigénye is csekély."

Szerintem kurvaronda, de az mindegy.

Pipas 2017.05.15. 23:37:32

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Jah, és akkor vegyük észre, hogy (1) évszázadokon keresztül épültek olyan házak, amelyek nem igényeltek hűtést és (2) hogy mit nevezel csekély fűtési igénynek az teljesen azon múlik, hogy neked mi a szimpatikus.

Namost akkor az én házam is passzív.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 23:49:37

@Pipas: "évszázadokon keresztül épültek olyan házak, amelyek nem igényeltek hűtést"

Pontosan. Nem kell varázslatot várni, ezek ismert dolgok. A pincében hideg van, az üvegházban meleg...

Mindössze annyi, hogy oda kell egy kicsit figyelni a tervezésnél. Kell pár ventillátor, nagykaland.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.15. 23:54:48

"Márpedig zöldenergia, illetve tágabb értelemben véve a klímaváltozás egy klasszikus játékelméleti dilemma: egy közös, világszintű probléma, ahol mindenki azt várja, hogy majd a másik fizesse meg a megoldás költségeit. A németek ezeknek a költségeknek a jelentős részét magukra vállalták: ráfizetéssel ugyan, de sok tízmilliárd eurós piacot teremtettek a megújulóknak, ami jelentős befektetéseket generált, és így nagyban hozzájárul a napelemek árát és a szélkerekek hatékonyságát javító technológiai fejlődéshez. Ezáltal pedig ahhoz is, hogy az egész világon megfizethetőbbé és elterjedtebbé válhattak ezek a dolgok."

index.hu/gazdasag/2016/08/23/nemetorszag_energiewende_megujulo_energia_zold_energia/

Kovácsné likje.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 00:46:26

@BaitHrunner: "Hollande vállalta, hogy a lakossági energiafogyasztásban a nukleáris energia jelenlegi 75 százalékos arányát 50 százalékra csökkenteni. Macronnak volt választási ígérete amit irsz"

Nemtom, ezt olvasom:

www.gouvernement.fr/en/energy-transition

"With the Act of 17 August 2015 on energy transition for green growth, France committed fully to energy transformation in the 21st century. It provided the essential tools for energy transition and made France a reference in the field. The Act is already in effect: more than 50 provisions are for immediate application.
...
Reduce the share of nuclear energy to 50% of electricity production by 2025;"

Abban egyetértünk, hogy fasság leállítani működő atomerőműveket, inkább ki kell futtatni.

Arcade Macho 2017.05.16. 01:01:30

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Egy kibaszott fizetett kubatovgeci vagy, csak trollkodsz."

elfogytak az erveid?
de a Soros golyoit tovabb kell nyalogatni, igy csak erre vagy kepes!!!

Arcade Macho 2017.05.16. 01:04:48

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: " hanem kurva nagy ablakokban, árnyékolásban, szigetelésben..."

atomreaktortudos
prosztatamasszazsgyakorlo czicuka utan itt van az epitesz cicuka

de nehogy valaki sozljon neki hogy 1 -es erteke van az ablakoknak mig a szigetelesnek a falon ma mar 0.2 -es erteke van
jo nagy ablakok, eszem faszom meg all...

Arcade Macho 2017.05.16. 01:06:46

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Kell pár ventillátor, nagykaland."

cziczuka nincsen kedved osszejonni velem?
tenyleg ez mar odaver, szivesen de ugy izombol pofan vernelek
na raersz?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 01:12:15

@Arcade Macho: "1 -es erteke van az ablakoknak"

Mikor megkapta a ház a díjat, akkor volt róla részletesebb cikk, valami szarral vannak bevonva az ablakok, ami visszaveri a hőt.

"epitesz cicuka"

Hát úgylátszik náladnál jobban meg tudnék tervezni egy ilyen kutyaólat.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 01:15:11

@Arcade Macho: "Soros golyoit"

Egy küföldi konferenciára adott nekem a Soros György alapítványa pénzt, de a golyóit nem kellett nyalogatni. Kubatovnál ez a divat? Aszittem, csak hazudozni meg trollkodni kell azért a kicsi betevőért.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 01:16:55

@Arcade Macho: "ugy izombol pofan vernelek"

Agyerődből erre telik? Izomagy?

Néhány hazugságtól mentes érvvel szerintem többre mennél.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 01:24:45

Azt nem értem, hogy a trollok miért puffognak, ha felismerik őket? Nem lenne sokkal egyszerűbb, ha nem trollkodnának, és akkor fel se merül?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 01:30:07

A Dorottya az első 100 kommentjéből egyet nem tudott elengedni anyázás nélkül. Most már nem figyel, csak néha ereszt meg egyet-egyet.

2017.05.16. 05:14:10

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Lehet... viszont nálad egyetlen kommentet nem lelni, amiből ne áradna a fenhéjázó , másokat pocskondiázó gőg, miközben rendre ordító hazugságokat, oltári blődségeket és források/adatok nélküli állításokat ömlesztesz a fórumra. Dobálózol számokkal, de egy gübbedt linket nem tennél mellé, csak bemondod és kussoljatok fidesztrollok.

Kezdjük a kályhánál.
A sok faszság miatt amivel éjjel teletoltad a fórumot, légy oly nagylelkű, pár mondatban (beépített teljesítmények, erőművek típusa, lokalizációja) tedd már ide a saját elképzelésed egy életképes, modern, hatékony és megfizethető energetikai rendszerről. Sőt... elég, ha csak az elekrtomos részére megyünk rá.
Ééééttteed? Csak a miheztartás végett, hogy tanulhassunk végre. Mert te hol az egyik elemet dobod ki, hol a másikat, mindig attól függően,éppen melyik hagymázas elképzelésedet kell valahogy megtámogatnod.
Már nagyon régóta várjuk, hogy legyen egy ilyen EPlan, de gondolom már/még dolgozol rajta.

2017.05.16. 06:09:41

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: " Az energiaellátás NEM egy jó meghatározott, minimális rendszerterhelésből áll. Az energiaellátás az egész nap ellátása. Igen, minden nap van egy napi minimum."

Minden iparral rendelkező gazdaságban a vill. hálózatnak van egy olyan fogyasztási szintej, aminél alacsonyabb energiaigény soha nem alakul ki, mert állandó, folyamatos energia elvétel van. Ez Mo.-n valahol a 4GW környékén lehet... ezt a mennyiséget nyugodtan lehetne atomenergiából előállítani, mert megbízható, satbil és gazdaságos módja a termelésnek. Még az sem lenne katasztrófa, ha a két erőmű akár együtt is termelne, huzamosabb időn át. Aztán minden egyéb, napszakonként, munkanaponként de ciklikusan változó felhasználási igényekhez igazodóan a többi erőmű is lépcsőzetesen bekapcsolódna a rendszer kiszolgálásába. Durván 3GWe teljesítményt kellene csak szabályozni és összehangolni, ha meg némi termelési felesleg keletkezik mert jó napja van a megújulóknka, nosza, vigyük ki a piacra. Ezzel CO2 emissziót csökkentenénk, minimalizálnánk a külföldi piactól való függésünket. Mi a bánatot fogsz csinálni, ha mondjuk meglódul az EU gazdasága és a nagyobb, energiaigényesebb iparral rendelkező országok szépen felszívják a teljes többlettermelést? Amikor már csak minimális tartalék lesz a gridben? Akkor is jó ötletnek tartod a veszünk innen is egy kicsit, onnan is egy kicsit energiaellátási modellt???
Az alaperőmű csak a te fejedben jelenik meg elavultként. Az adott ország méretéhez igazodóan egy-kettő-több nagyobb teljesítménű , folyamatos , azonos teljesítményszintű termelést biztosító erőművekre szükség van, mert ezzel lehet hosszú távon optimális költségszinten és minimális CO2 emisszió mellett energiát termelni. Ez jellemzően az atomenergiát is használó országok lehetősége. A megújulósdi jó játék, de ha minden költségét összesíted, messze nem olyan olcsó, mint ahogyan azt te előadod. Először is mindig kell egy normál, fosszilis energiahordozókra épülő rendszer, ami minden pillanatban képes önmagában is kiszolgálni az ország igényének túlnyomó hányadát , ha esik, ha fúj, ha süt a nap ha nem. Aztán ebbe a rendszerbe lehet betűzögetni tetszőleges mennyiségű megújulót (a tetszőlegest azért a szakemberek valahol 30% környékén tartanák, de az álmodozók kedvéért mehetünk efölé is.) Másként a rendszer ingatag, gyakorlatilag napi szinten hordozza a kieső szolgáltatás veszélyét. Ahogyan ez Pellworm esetében bebbizonyosodott, holott ott a létező összes eszközt és hálózatirányítási módszert bevetették. Átlagban még így is napi egy óra hosszáig mankóra, külső betáplálásra szorultak. Cserébe egy irreálisan drága és rettentően kaotikus/összetett rendszert építettek. 1000 háztartást nem voltak képesek kiszolgálni a jelen kor elvárásaihoz igazodóan. Érted??? 1000 háztartás, a normál bekerülési költség többszöröséért...és ipar még nem is volt, csak valami pár mezgazd telep. Mi a jó Istent kezdenél egy 7/24-ben állandó energiaigényű és a lakossági fogyasztókénál kétszer nagyobb mennyiségben vételező iapri felhasználói tömbbel??? Ha ekkora bolt a megújuló, mert ingyenenergia, akkor miért nem látsz ipari területeken , saját üzemeltetésben megújuló erőműveket??? Elárulom... mert a biztos ellátásra, a kedvező árú és tervezhető költségű ellátásra szavaznak. Nem játszanak smart kütyükkel. Amikor szükség van egy fogyasztóra, azt bekpcsolják, amikor nem, akkor meg ki. Az egy dolog, hogy igyekeznek a létező legtakarékosabb működésű eszközöket és megoldásokat keresni, de az ötletszerű (tőzsde-alapú) működtetés nem pálya. Nyilván , ha van technológiából fakadó hulladékhőjük, azt megpróbálják fűtésre/villamos energiatermelésre használni, de nem rakják tele a tízhektár szám felhúzott csarnokok tetejét napelemmel meg szélkerekekkel. Nincs értelme, pedig ők aztán minden eurót háromszor megnéznek, mire elköltik. Ha kimegyek a győri ipari parkba, vagy az audi gyárához, kevesebb napelemet látok, mint egy kertvárosi utcában ugyancsak győrben. Pedig nekik az óriási volumenű fogysztás mellé óriási mennyiségben telepítendő PV táblák ára is messze kedvezőbben alakulhatna, mint egy lakossági felhasználó esetében. Mégsem akarják...

Pipas 2017.05.16. 06:47:22

@Dorottya Veres: "mert állandó, folyamatos energia elvétel van"

Nos igen, ezt gondolja a csávó egy elvult dolognak. Szóval egy létező tény, egy matematikai mennyiség, az energiafelhasználás minimuma szerinte elavult. Egyszerűen azt mondja, hogy ne beszéljünk a zsinóráramról, mert nem létezik.

Aztán jön a következő trükk. Ezt a minimumot az ő általa favorizált rendszer ki tudja szolgálni, de csak néha. Mondjuk július délben kiszolgálná, éjszaka meg nem. De persze magának követeli meg a kiszolgálás jogát, csak részben szolgálná ki. Amikor meg nem szolgálja ki, akkor meg egyszerűen azt mondja, hogy azt oldjátok meg máshogy, nem érdekel, hogy hogyan, de a költségek sem érdekelnek. Azt mondja, hogy ő X forintért szolgálná ki ezt az igényt, az meg, hogy akkor éjszaka ki, milyen áron szolgál ki az őt nem érdekli.

Ötletei persze vannak, majd éjszaka megy a mosógép... mármint amikor nincs áram, mert lement a nap. :D

2017.05.16. 07:09:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Nem épületgépészetben kell elsősorban gondolkodni, hanem kurva nagy ablakokban, árnyékolásban, szigetelésben..."

Aha... aztán most akváréjomot vagy élhető klímájú házat akarunk?? Passzív háznál nem úgy van az, hogy kiszellőztetjük a fingszagot és a párát, ahhoz hőcserélő kell, különben energiaveszteséged van, nem is kicsi.
Ez az egyik, a másik meg az, hogy hogyé' aggyák??? Mennyi idő alatt térül meg? Mert a megtérülési számításokból rendre ki szokták felejteni azt, hogy azt a pénzt, amit az energiatakarékosság maximalizálására költesz, azt más befektetésekben is kamatoztathatod, általában messze jobb hozammal... de mindegy, legyünk ebben is nagyvonalúak.
Az azért ugye világos, hogy ilyen házak csak úgy épülhetnek (széles körben) hogy irgalmatlan támogatásokkal ösztönözzük, vagyik MÁSOK FIZETIK KI A TE HÁZAD ÁRÁT. Hát tudod, egy piacgazdaságnak hazudott környezetben ehhez pofa kell. Támogatott villany a hőszivattyúhoz, támogatás a hőszigeteléshez, támogatás a napelemekhez... mihelyst mindenki egyformán tartaná a markát, abban a pillantban meg is kellene szüntetni és onnatól kiderülne: többe van a leves, mint a hús.
Nagy ablakok... szép is az... a legjobb és brutál drága háromrétegű kripton töltetű ablakok (3 réteg üveg, 4-4.5cm vastag ragasztott szerkezet, irgalmatlan súllyal, ehhez igazodó méretezésű és árú tokkal-vasalattal tud Ug 0.4W/m2K-t... csak közben a napfény 50%-át el is nyeli. Lesz egy bazi nagy luk a faladon, amin azért még mindig minimum dupla mennyiségű hő távozik, mint a többi térhatároló szerkezeten keresztül, de legalább nem jön be rajta fény... ami igazából csak nappal gond, mert éjjel úgyis sötét van.
Nem arról van szó, hogy nem lehet olyan épületeket építeni, amik minimális fűtéssel is komfortossá tehetők, nem, a baj az, hogy ennek költsége vállalható-e (ha teljes mértékben rád hárul) vagy soha meg nem térülő pénzkidobás lesz. előre fizeted a gáz/villanyszámládat.
Arról aztán megint megfeledkeztél, hogy a hőszigetelés meg a szupi ablakok csak a termikus energiafelhasználást mérséklik... kevesebbet megy majd a kazán keringető szivattyúja... viszont ez Paks II szempontjából mennyire is releváns? magyarországon a fűtések kis hányad a villamos fűtés, inkább csak energetikában dolgozók építették be, mert kedvező árú volt a hőtárolós rendszerek fenntartása (számukra, az olcsó , támogatott villannyal)
Egy passzívház akár még a villamosenergia felhasználását tekintve a normál ház fölött is lehet, tekintve a klímarendszert, épületgépészetet. (vagy megintcsak beköszön a brutál drága (támogatandó) saját PV rendszerre épülő energiaellátás.)
Mennyiben fogja ez szerinted országos szinten csökkenteni a villenergia felhasználását??? ...és ki fizeti meg , végső soron???A magyarországi lakossági fogyasztás eleve kisebb hányada a teljes fogyasztásnak és ennek ak kiebb hányadnak is csak egy része ami a hőszigetelések korszerűsítésével (passzív házak) mérsékelhető. A többi olyan tételekből tevődik össze, ami csak a te agyadban létező megoldásokkal (smart) redukálható. A világításon nem tudsz GW-okat spórolni, a kisgépek, hmv tekintetében sem nagyon...bár láttam olyat Tibetben, hogy voltak napelemek, pedálos generátor és a mama délelőtt, míg a csemete iskolában volt, feltöltötte a bázi nagy akksit, hogy mire hazajön a gyerek, legyen energia a ledes lámpák működtetéséhez, házi feladat írásakor. Van benne ráció... közmunkásokkal termeltethetnénk ingyenenergiát! Pedáloznának, futkosnának kézi szélkerekekkel...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.16. 07:14:18

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: " Elavult, vagyis eljárt felette az idő, gazdaságtalan, jobb megoldások vannak."

Tényleg és melyik lenne az? Különben meg mi az hogy gőzmozdony? A Carnot ciklus már nem is érvényes?

2017.05.16. 07:20:39

@Pipas: "Mondjuk július délben kiszolgálná, éjszaka meg nem. De persze magának követeli meg a kiszolgálás jogát, csak részben szolgálná ki. Amikor meg nem szolgálja ki, akkor meg egyszerűen azt mondja, hogy azt oldjátok meg máshogy, nem érdekel, hogy hogyan, de a költségek sem érdekelnek. "

na, ettől megyen én is a falnak... "A szélerőmű olcsó!" de csak szélerőművekből nem lehet építeni hálózatot (mármint használhatót) "Nem baj, kell mellé gázerőmű" Bizony... de azt ki is építse??? Annak költsége kit terhel? ha nem termelhet, mert a szél feltámadt, akkor csúszik a megtérülése? Oké, legyen így, de akkor számoljuk már ki, hogy egységnyi , 1GWe kapacitás lefedéséhez mennyi erőművi kapacitást is kell beépítenünk??? Minimum 1GW gázerőművet ÉS minimum 1GW szélerőművet (vagy PV-t, mindegy) Ez lesz egyedül képes bármikor kiszolgálni 1GW fogyasztási igényt. Az ideális arány ennél sokkal több megújulót igényelne, inkább 3GW.nyit, de akár 4GW is belefér, mert ritka, hogy 100%-on fusson a szélkerék... akkor mennyibe is kerül így összességében 1GWe biztosítása? Messze több, mint egy bazi nagy szélkerék felállítása...
Ezért kértük számtalanszor, vázolja már, hogyan néz ki a cica-vízió alapján felépített energetikai rendszer 7GW max hálózati terhelésre.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 08:12:57

@Dorottya Veres: "nálad egyetlen kommentet nem lelni, amiből ne áradna a fenhéjázó , másokat pocskondiázó gőg"

Gőg? Ha valaki pocskondiázik, akkor ugyanazt kapja vissza. Evvan.

"Minden iparral rendelkező gazdaságban a vill. hálózatnak van egy olyan fogyasztási szintej, aminél alacsonyabb energiaigény soha nem alakul ki"

Minden folytonos időfüggvénynek van minimuma. Lehet napi minimumot számolni, és lehet ezek közül kiválasztani évi minimumot is. Ezzel a kijelentéssel nem jutottál előbbre.

Ha van egy alaperőműved, akkor annak a termelését hajnalban is el kell adni valakinek, így csinálsz mesterséges keresletet, és elnevezed "éjszakai áramnak".

"állandó, folyamatos energia elvétel van."

Vannak különböző fogyasztók, van amelyik állandó mennyiséget fogyaszt, és van amelyik ki-be kapcsol. Van amelyik egész nap működik, van, amelyik csak meghatározott ideig. Van, amelyik külső behatásoktól - mint pl. külső hőmérséklet - függetlenül, és van amelyik függően. Az alaperőműves elrendezésedben azokat a fogyasztókat preferálod, akik előre tervezhetően, folyamatosan fogyasztanak. Utána panaszkodsz, hogy az általad kialakított folyamatos fogyasztókat folyamatos termeléssel kell kielégíteni.

"a 4GW környékén lehet... ezt a mennyiséget nyugodtan lehetne atomenergiából előállítani, mert megbízható, satbil és gazdaságos módja a termelésnek."

Valahol 3 és 4 GW között. Mindegy. Valóban megbízható, stabil. Ez a hátránya az atomenergiának, hogy konstans a termelés, nem alkalmazkodik az igényekhez. Plusz láttuk, hogy Paks2 5500 USD/MWh árával - ami valójában sokkal több lesz - már az első kapavágás előtt, papíron is a világ legdrágább atomerőművét építjük.

Konstans 3 GW megtermelésével úgy gondolod, hogy elvégezted a tervezési munka felét, baromi drágán és veszélyesen ugyan, de előállítottad a szükséges energia felét, már csak a másik feléről kell gondoskodni. Az alaperőműves modelledben ebben igazad is van. Megújulókat használó modelbben viszont szépen kibasztál a megújulókkal, ha nem tudják a 3-7 MW közötti napi igényt kiszolgálni, akkor a 0-4 MW közöttit még sokkal nehezebben. A világbajnok drága erőműveddel megtöbbszörözted a megújulók árát.

"Még az sem lenne katasztrófa, ha a két erőmű akár együtt is termelne, huzamosabb időn át."

Ha a pénz nyílt lángon való elégetése neked nem katasztyrófa, akkor nem lenne katasztórfa. Ha egy alaperőmű X kárt okoz, akkor 2 alaperőmű 2*X kárt okoz.

"napszakonként, munkanaponként de ciklikusan változó felhasználási igényekhez igazodóan a többi erőmű is lépcsőzetesen bekapcsolódna a rendszer kiszolgálásába."

Ha ilyen egyszerűre formáltad az igényeket, akkor a kiszolgálásuk megtervezése is ilyen egyszerű, szépen, kockás füzetben megtervezted az energiaellátást. Tervezés költsége gyakorlatilag nulla, energiaellőtős költésge baromi drága atom, és baromi szennyező fosszilis. Amivel nekem nem lenne bajom, ne a legszegényebb ország mentse meg elsőnek a világot, de éppen te szoktál panaszkodni a széndioxid kibocsátáts miatt.

Az én javaslatom ennek az ellentéte, a tervezés legyen "drága", és a termelés "olcsó". A dolog mellékterméke - engem kurvára nem érdekel, de sokan örülnek neki -, hogy nem termelek százezer évekre elraktározandó sugárzó hulladékot, és egyre kevesebb széndioxidot pöfékelek a légkörbe.

"minimalizálnánk a külföldi piactól való függésünket."

A 3 GW fölötti áramot valahogy meg kell termelni, vagy saját erőművekkel, vagy importtal, nem minimalizáltál semmit.

"ebbe a rendszerbe lehet betűzögetni tetszőleges mennyiségű megújulót"

Ez a létező legnagyobb butaság. Talán valamennyi megújulót bele tudsz szuszakolni, hogy megnyugtasd a lekiismeretedet. Papucs orrán pamutbojt.

"Pellworm esetében bebbizonyosodott, holott ott a létező összes eszközt és hálózatirányítási módszert bevetették. Átlagban még így is napi egy óra hosszáig mankóra, külső betáplálásra szorultak."

Ez szépen mutatja, hogy mennyire értelmetlen kis, önellátó energiatermelési szigetekben gondolkodni. Amit energiabiztonságnak hívtok, az pont ez a fasság. Legyen Magyarország energiatermelése önellátó? Hát néhány dologra van adottságunk, de ez NEM az. Mintha azt mondanád, hogy az USA minden állama oldja meg a határai között a teljes energiaellátását. Megoldható hatalmas költségek mellett, de minek?

"Ha ekkora bolt a megújuló, mert ingyenenergia, akkor miért nem látsz ipari területeken , saját üzemeltetésben megújuló erőműveket?"

Izé, ilyen ipari parkban szeretnél látni egymás lapátjaiba beakadó szélkerekeket? orbánék nem adtak ki engedélyt új szélkerékre a betiltásuk előtt sem.

"kevesebb napelemet látok"

Igen, a napelemek ára rohamosan csökken, de még mindig elég drága.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 08:26:04

1. Fejleszteni kell a megújulókat. Most még drága, de egyre olcsóbb, a szélenergia már elérte a gazdaságosság határát, a napenergia is fogja. Ne a mai árakat nézd, hanem ami 20-70 év múlva lesz. De nem ülhetünk addig se karbatett kézzel, meg kell teremteni/szerzni a szükséges tudást, ipart, infrastruktát, szolgáltatásokat. Nem kell önellátóknak lennünk, de minél többet tegyünk bele magunk, hazai munkahelyeket, adózást, hasznot teremtve.

2. Mennyi megújulót kell a határokon belül, megtermelni? Nem tudhatom, nincsen meg nekem a szükséges adat és számítási módszer. Hasraütésre minimumnak gondolnám, hogy 20 év múlva legyen 8 GW névleges, ami átlagban 2 GW-ot termel. Aztán valószínűleg tovább növelném. Szél és napenergia. Amennyi víz, biomassza van mellette, az nem árt.

3. A geotermikus kutatást, termelést támogatnám, ha ma nem is látszik megtérülőnek, 20 év múlva az lehet, és világelsők lehetünk.

4. Mennyi gázerőmű kell mellé? Szívem szerint minél kevesebb, inkább nemzetközi importra építenék. Máshol sokkal olcsóbban előállítható megújuló forrásból az energia. Paranoiás okos emberek majd kiszámolják. Az import-export azért rendkívül fontos a megújulóknál, mert egyszer itt fúj a szél, orr süt a nap Európában, valamennyire kiegyenlítik egymást.

5. Ha van befektetni való pénzem, akkor a tengerparton építenék szélmalmokat, és délen naperőműveket.

6. Energiatakarékosság, energiahatékonyság. A beruházási árak töredékéért fejleszthetők. A legolcsóbb energia a nem felhasznált, nem megtermelt energia, legalább ezt nem kelljen magyaráznom.

7. Okos fogyasztók, nem győzőm hangsúlyozni a fontosságát. Írtam pár példát. Gógyink van hozzá, a magyar ember utánad megy be a forgóajtón, és előtted megy ki, világelsők lehetünk. Minden szart rá kell kapcsolni az internetre, a szolgáltató és/vagy okos algoritmus kapcsolja ki-be szükség és lehetőség szerint. Arra kell törekedni, hogy energia ne vesszen el, a termelési csúcsokat is hasznosan kell elfogyasztani.

Összefoglalva, a megújulók terén nagyon le vagyunk maradva, de 20 év alatt simán felzárkózhatunk, néhány területen kitűnhetünk. Egy aranyárban készülő, semmit meg nem oldó, függőséget generáló, megújulőkat kinyíró atomerőművet építeni soha vissza nem fizethető kölcsönből a létező legnagyobb marhaság.

Pipas 2017.05.16. 08:29:36

@Dorottya Veres: "akkor mennyibe is kerül így összességében 1GWe biztosítása?"

Pontosan! A helyzet sokkal, de sokkal rosszabb az árral mint ahogyan azt terjesztik. Nem egyszerűen drágább, hanem sokszorosan drágább.

Olyan ez mint az árvízvédelem. Nem az az eredmény, hogy sikerült elérni egyszer egy évben, hogy nem öntötte el a falut a víz, ezt olcsón meg lehet oldani. Azt kell elérni, hogy egyik évben egyik nap se öntse el a folyó a házakat. :D

Pipas 2017.05.16. 08:34:48

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A geotermikus kutatást, termelést támogatnám, ha ma nem is látszik megtérülőnek, 20 év múlva az lehet, és világelsők lehetünk."

Nagy mágus vagy, szakképzettséged nuku, de azért kitalálod, hogy a nem megtárülő dolgokat kell támogatni.
Amúgy meg nem, hiába támogatnánk nem lennénk világelsők. És igen, akárhogy erőltetnénk a geotermikus erőműveket paksra akkor is szükség lenne. A számok, megint a számok!

Pipas 2017.05.16. 08:40:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Valahol 3 és 4 GW között. Mindegy. Valóban megbízható, stabil. Ez a hátránya az atomenergiának, hogy konstans a termelés, nem alkalmazkodik az igényekhez."

Ja, hát nagy hátránya valóban. Ellentétben az általad javasolt szélerőművekkel, meg napelemekkel szemben...

Ez már milyen kreténség, azon nyavajogni, hogy az atomerőművet nem lehet szabályozni, miközben azt követeled, hogy váltsuk ki szélkerekekkel. :D És b+ hónapokon keresztül ezt nyomod. Hogy te mekkora egy troll vagy, hihetetlen!

BaitHrunner 2017.05.16. 08:41:00

@Dorottya Veres:
Ááá nem érted... lesz egy-két GW majd ha éppen kegyes lesz hozzánk az időjárás. Mert az olcsó, és különben is leszarom a többit. Mossatok este b+, akko úgy sincs! hehe... Ipar? Ugyan már... vegyék meg drágábban ha kell. Elmennek? Menjenek! Itt akkor is occsó lesz minden és ződ!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 08:46:11

@Pipas: "azon nyavajogni, hogy az atomerőművet nem lehet szabályozni, miközben azt követeled, hogy váltsuk ki szélkerekekkel."

Az atom és megőjuló közös hátránya, hogy nem alkalmazkodik az igényekhez. Mindig ezt mondtam.

"mekkora egy troll vagy"

Ezt a legnagyobb troll szájából hallani vicces. De talán bóknak szántad. ))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 08:48:14

@Pipas: "szakképzettséged nuku"

Egyszer azon vergődsz, hogy nem vagyok minden terület szakembere, aztán azon, hogy mindenhez értek. Döntsd már el! :))

Pipas 2017.05.16. 08:50:05

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Az atom és megőjuló közös hátránya, hogy nem alkalmazkodik az igényekhez. Mindig ezt mondtam."

Nem, nem mindig ezt mondtad. Az atomerőmű nagy hátrányáról meséltél és gondosan kussoltál a szélkerekek hátrányairól. :D

"Ezt a legnagyobb troll szájából hallani vicces."

Mert ja. Hát én nem sulykolom ugyanazokat a baromságokat vakon és süketen hónapokon keresztül. :D Bolond vagy, nincs más magyarázat. :D Súlyos bolond.

Pipas 2017.05.16. 08:51:27

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Egyszer azon vergődsz, hogy nem vagyok minden terület szakembere, aztán azon, hogy mindenhez értek. Döntsd már el! :)) "

Nem, öregem ezt nem értetted. Azt mondtam, hogy mindenki úgy tudja, hogy nem vagy egyetlen terület szakértője sem, *te* pedig azt hiszed, hogy mindenhez értesz.. :D

Pipas 2017.05.16. 08:53:39

@BaitHrunner: "Itt akkor is occsó lesz minden és ződ! "

Ó, nem, ezt az egyet félreértetted: a drága villany a cél, hogy spóroljanak az emberek. Viszont paks nem jó mert drága, a szél olcsó.... ó, lehet, hogy én értettem félre? :D

GyMasa 2017.05.16. 08:55:17

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Igen, Paks2-nél meg mi viseljük. Jaj, de jó!...
NEM, Paks2 IS fix aras szerzodes lesz.

BaitHrunner 2017.05.16. 08:57:13

@Pipas:
Lehet :)
Én azon kacagok mindig, hogy Paks II-t drágállja, de simán elverné a többszörösét az őrületére.
Hogy miért?
Azért mert csak...

GyMasa 2017.05.16. 09:06:26

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...A megújulókat magánberuházással kellene csinálni, onnan a fidesz sokkal nehezebben lop, és az államháztartást se terheli meg annyira...
Aha, megvan az a resz, hogy sorra csodolnek be az "uzleti alapon mukodo maganvallakozasok" amelyikek idojarasfuggo energia termelesbol akartak megelni?
Meg ugy is, hogy gyakorlatilag irdatlan mennyisegu - rettenetesen piactorzito hatasu - allami tamogatast kapnak?

...Elmagyarázom. Ha szegény az ország, az alacsony rezsiköltség is magas. Ha gazdag az ország, a magas rezsiköltség se vágja az embereket földhöz. Te melyiket preferálod? Komolyan kérdezem...
EN is elmagyarazom - Bar csak ismetlek masokat:
Ha szegeny az orszag, es az is marad, akkor az oktatasba dontott milliardokkal csak azt fogod elerni, hogy a jol, alaposan kitanitott szakemberek szepen elhuznak nyugateuropaba, ahol a Magyarorszagi alamizsna 3-5x-öset fogjak keresni, es Magyarorszag ugyanugy hoppon marad, mint most de legalabb nem lesz meg aram sem.
Igazan szep kilatasok...

...Nincs olyan befektetés a VILÁGON, ami több hasznot hozna, mint az oktatásba fektetett pénz. Magyarország versenyképessége az utolsó az EU-ban, csak akkor van jövőnk, ha a következő generáció hasznos munkát fog dolgozni, nem összeszerelni...
Igen, ez igaz is LEHETNE, ha az "okos" emberek maradnanak Magyarorszagon, de amig ekkora szakadek van a magyar es az Europai berek kozott, addig ez ugyanolyan vagyalom, mint az idojarasfuggore meg biomasszara meg geotermikus energiara mag importra bizni az orszag ellatasbiztonsagat.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 09:28:26

@GyMasa: "sorra csodolnek be az "uzleti alapon mukodo maganvallakozasok" amelyikek idojarasfuggo energia termelesbol akartak megelni?"

Jobb, mintha egész Magyarország csődöl be Paks2 miatt.

Vállalták, versenyeztek, elbuktak, ilyen a kapitalizmus, a versenyképesebb nyer.

2017.05.16. 09:37:09

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: 4-5 évet mondanak....

Aha...kik? Hogyan számolták ki ezt? Továbbá ennek mi köze a villamosenergia ellátásban igényelt teljesítményekhez??
Én ahol eddig olvasgattam, ott a 15 év is ritka volt, de inkább felette saccolgattak, mert hosszabb távon már egyre több a bizonytalansági tényező. Kamatlábak és árak változását egyre nevezebb prognosztizálni 10 év felett.

Pl. ilyeneket olvasni...
"A napelemmel a tulajdonos 4500- 5000 kWh-t tud megtermelni évente. A beruházás költsége (a tulajdonos saját beszerzésében, külföldről) 20.000 Euró volt.

éééttteeed?? 6 200 000 Ft befektetéssel termel ÉVI 200 000 Ft-nyi villanyt...hűűűhaaa.... az világos, hogy ennyit 6 200 000 forint bankban is kamatozik? Miről beszélsz, jóember??? 15 év múlva lesz egy kidobandó PV tetőfedésed, a másik esetben meg mondjuk 7-8 millió forintod.. (mivel a kamat csak egy része fordítódik energia vásárlásra, egy kisebb része marad benn és őrzi a reálértékét a befektetett pénznek.

2017.05.16. 09:40:40

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Vállalták, versenyeztek, elbuktak, ilyen a kapitalizmus, a versenyképesebb nyer."

A tiszta versenypiacon nincs ám olyan, hogy állami átvételi garancia, meg támogatás, meg apámf@sza... mer' úgy könnyű, hogy valakik garantálják a fix profitomat... ha tudsz ilyet, én jelentkeznék, mert unom, hogy évről évre küzdeni kell, hogy legalább az inflációt elérő mértékben tudjam emelni az áraimat a német partnerek irányába.

GyMasa 2017.05.16. 09:40:50

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...mosógépbe este bepakolsz, és mikor a legolcsóbb az áram akkor fűt fel, reggelre kész...
Te, figyejje' man!
Mostal te mar VALAHA is mosogeppel?
Ha bennehagyod a ruhat 12 orara, akkor eleg erdekes szaga lesz am a vegere...

2017.05.16. 09:48:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "5. Ha van befektetni való pénzem, akkor a tengerparton építenék szélmalmokat, és délen naperőműveket."

Aha... szerinted mindenki olyan hülye, hogy nem vette észre az ebben rejlő hatalmas bizniszt???
Oké... építesz délre (ne szarozzunk... az egyenlítő vonalára!) PV erőművet.. oké, fogsz egy jókora hosszabbítót, bedugod a naperőművedbe, aztán a rohadt drágán megépített erőművedből naponta 10 órában vételezel (valamekkora) energiamennyiséget (mert délen is van ám éjszaka!!Hoppácska...) és ezt a villanyt elkábelezed mondjuk 6000 kilométeren át, tökön-paszulyon keresztül. Akiknek a területén meg keresztülhúzod a kábeled, azoknak eszébe sem jut levenni egy kis zsével, mert nekik az az érdekük, hogy nekünk jó legyen. Aha... Aztán ugyanezt eljátszod a szélerőműveiddel...
Valamint... szerinted mekkora kereslettel kell versenyezned a jó helyekért ?
Olyan ostoba vagy mint egy raklap, de toljad csak, a normális ember láthatja, kik érvelnek PaksII ellenében. Félkegyelmű liberáltálib zöldek.

GyMasa 2017.05.16. 09:49:22

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Panelba nem jó éjjel bekapcsolni egy elavult, hangos mosógépet...
De, gondolom, ez neked ugysem problema, hiszen pont te akarod ledozerolni mindegyiket, "mer' az occsobb"
...A javaslatom szerint a Paks2 elhagyásával felszabaduló ezermilliárdokat oktatásba öntjük,..
Ami ugye a sajat bevallasod szerint is legalabb 25 ev mulva fog eredmenyt hozni
...kiürülhetnek a panelok, és mindenkinek telik majd modern cuccokra...
Igen, csak NEM mgayarorszagon! AMig gyarmati sorban tartjak az orszagot, addig aki megteheti az el fog huzni a csipaba. (Lasd, minden 2. erettsegi elott allo fiatal kulfoldon akar tovabbtanulni)
Egy (majdnem) zéró emissziós ház csak 5%ákal drágább.
Ja, csak az embereknem NEM zero emisszios hazra sem igazan telik.
Illetve egy 50Millio HUF erteku hazon az a "Csak 5%" 2,5 millio HUF.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 09:49:36

@Dorottya Veres: "Hogyan számolták ki ezt?"

Nemtom. Esete válogatja.

Kell pár ventillátor. Meg egy napkollektor a tetőre, az gombokér megvan. Az ablakok lehetnek egy komolyabb kiadás.

"Továbbá ennek mi köze a villamosenergia ellátásban igényelt teljesítményekhez?? "

Mondjuk nem fűt árammal, nem hűt légkondival. A nyári, egyre nagyobb fogyasztási csúcsot a légkondik csinálják.

"napelemmel"

Támogatással kijön nullára az élettartam alatt. Ha vigyáz rá nyereséges is lehet. Szerintem most még inkább hobbi. Vicces, ha ingyér nézed a faszbúkot. Holnap vastagon megérheti. A napelemek ára évi 4%-kal csökken. Ha sokan csinálják, a telepítés költsége erősen csökkenni fog.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 09:54:52

@GyMasa: "ledozerolni mindegyiket"

Nem kell ledózerolni, összedőlnek lassan maguktól. 70 évre tervezték.

Az emberek megérdemlik a rendes oktatást, rendes munkát, rendes lakhatást. Ezeknek alapjogoknak kellene lennie. Pedig jobboldali vagyok.

GyMasa 2017.05.16. 09:58:33

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...A közel nulla energiaigényű családi ház...
Figyejje' man! az NEM passziv haz. A passziv haz nem "kozel" nulla energiaigenyu, hanem valoban az!
Tehat, innentol borul az ervelesed.
...építési költsége Németországban mindössze 5 százalékkal több mint a hagyományosé,...
Igen, es Nemetorszagban egy "hagyomanyos haz" 500 000 EUR-tol indul, de siman elmegy 1 000 000 EUR-ig.
Ennek 25 000 es 50 000 EUR a felara, ami rohatdtul nem egy magyar haz aranak 5%-a hanem mar-mar osszemerheto a teljes beruhazas osszegevel.
Es ekkor meg mindig NEM passziv hazat epitettel, hanem "kozel nulla energia igenyut"!
...Magyarországon a többlet még 10 százalék – közölte az Óbuda Group mérnök-tanácsadó."......
Ja, ez is egy olyan szokasos PR cikk, aminek kb, az a vege, hogy valaki megkeresi ezt a nagyszeru ceget, es fellelkesulve akar epiteni egy passziv hazat, es a kapott arajanlat majd kb 100 millio HUF lesz egy olyan hazra, amit amugy "kozel nulla energiaigennyel" 50 MHUF-bol megkapna.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 10:02:09

@Dorottya Veres: "nem vette észre az ebben rejlő hatalmas bizniszt?"

Néhányan észrevették, 2016-ban 160 GW-tal bővült a világ megújuló energiatermelése.

"jókora hosszabbítót"

Aha. A szállítási költség eltörpül a többlettermelés mellett.

"mekkora kereslettel kell versenyezned a jó helyekért ?"

A Szaharában a tevékkel versenyzek, de nem helyekért, hanem első befutóért. :))

GyMasa 2017.05.16. 10:02:20

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Én gyűlölöm a mosogatógépet...
Eddig MOSOgeprol beszeltel. Azert illik am ekozott tudni kulonbseget tenni...
...de a lányomnak van...
Helyes, mert gazdasagosabban, de legfokeppen szebben lehet vele mosogatni, mint kezzel
...Mindig megvárja, hogy megteljen, szerintem van, hogy napokat is áll...
Akkor nem jo meretu gepet vett.
...Ritkán kell tiszta tányér hajnali kettőkor, akkor már megvárhatja a reggel 8-at is...
Igen, aztan, ha ejszakai aramra kotod a mosogatogepet, es mondjuk bulit tartasz, ahol annyi vendeg van, hogy 3x is vegigmenne a program, akkor majd jol megvarja mindenki a reggelt, hisz' ugyis raernek, nem?
Te total elmebeteg vagy.

GyMasa 2017.05.16. 10:03:07

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Egyébként széllökések nappal is vannak, reggel a panellakó elmegy otthonról, estére kimoshat az ordító mosógép is...
De REGGEL az NEM este van...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 10:05:06

@GyMasa: "Figyejje' man! az NEM passziv haz. A passziv haz nem "kozel" nulla energiaigenyu, hanem valoban az!"

"A passzívház (németül Passivhaus) a világ több országában az energiatakarékos épületekre alkalmazott német minősítési rendszer. Definíciója szerint:

A passzívház olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet fenntartása (ISO 7730) megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához (DIN 1946) megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül.[1]

A passzívházak kiemelkedő hőszigetelésüknek köszönhetően nem igényelnek hagyományos fűtési rendszert, de azért valamilyen fűtésre szükség van.

A kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges viszonylag kis hőmennyiséget főleg a napsugárzásból, illetve az épületben tartózkodó személyek és műszaki berendezések által kisugárzott hőből fedezik.

A minősítési rendszer nem köti ki az épület típusát, lakóházak mellett alkalmazták már például irodaépületekre, iskolákra, illetve korábbi építésű és később felújított épületekre is."

hu.wikipedia.org/wiki/Passz%C3%ADvh%C3%A1z

GyMasa 2017.05.16. 10:07:04

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Az elmúlt 30 évben évi 5%-ot javult, az 20 év alatt 265%, ...
Ertem, igy 20 ev mulva a szelkerekek hatasfoka kb. 200% lesz, ugye?
Oh, wait!
Az jo hir, mert akkor mar akar 46%-os eves rendelkezesre allast is produkalnak, es "csak" 2x annyit kell beloluk telepiteni, mint allado termelesre kepes aromubol

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 10:08:06

@GyMasa: "ejszakai aramra kotod a mosogatogepet,"

Te totál elmebeteg vagy. Milyen éjszakai áram? A mosogatógép lefocizza a szolgáltatóval, hogy a legolcsóbb árammal hogyan működjön. A fennmaradó időben macskás videókat cserélgetnek. :))

2017.05.16. 10:10:06

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Néhányan észrevették, 2016-ban 160 GW-tal bővült a világ megújuló energiatermelése."
És mindenki a fogyasztási helytől 6000km-nyire termeli meg a villanyát?

"Aha. A szállítási költség eltörpül a többlettermelés mellett."
Viszont a távolsággal arányos...ekkora távolságon még HVDC-n is közel 20-25%-os a veszteséged (a normál HVAC-n 35...) Vagyis pont ennyivel lesz drágább az ott megtermelt villany, ahhoz képest, amit helyben termelünk. Valamint építhetünk jókora távvezetéket... ha mondjuk valamelyik ország éppen be nem int...

"A Szaharában a tevékkel versenyzek, de nem helyekért, hanem első befutóért. :))"

Aha... mert egyedül te fogsz majd a Szaharába PV telepet létesíteni? Mondjuk olyan hülye biztos nem sok akad, aki Európa szívéből leballag odáig, de közelebbi konkurenciával bizton számolhatsz. Meg a szaharai térséget mindig is jellemző, hosszú, békés, stabil politikai környezettel. Ritka egy baromarc vagy, már megbocsáss az eufemizmusért...

DIODORO 2017.05.16. 10:10:16

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Egyébként széllökések nappal is vannak, reggel a panellakó elmegy otthonról, estére kimoshat az ordító mosógép is."

Széllökések, 2-4 órán keresztül, folyamatosan....

no úgy látom rád is anyád mos.. te még egy tisztességes mosást nem zavartál le magadtól....

GyMasa 2017.05.16. 10:10:59

@molnibalage:
...Röhögnöm kell. A volt főnököm exfőnökoe 2010 táján építetett nyudíjas éveire passzív házat hobbiból, mert telt rá. 30 milliónyi épületgépeszet után sem volt teljesen független és önnfentartó, akkor unta meg a hobbiját.....
Pontosan, apamnak is volt egy haverja, aki belevagott hasonloba, telepitett hoszivattyus futesi rendszer jo 60 Millio HUF-ert, aztan nemcsak hogy nem terult meg, de meg rendesen futeni sem tud vele...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 10:11:40

@GyMasa: "Az elmúlt 30 évben évi 5%-ot javult, az 20 év alatt 265%, ...
Ertem, igy 20 ev mulva a szelkerekek hatasfoka kb. 200% lesz, ugye?"

Hogy engedtek matekból ötödikbe?

Évi 5%-kal olcsóbb, az 20 év alatt 62%-kal olcsóbb.

A négy alapművelet nem megy, de atomerőművet akarsz a kert végébe. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 10:13:16

@DIODORO: "Széllökések, 2-4 órán keresztül,"

Néééééégy óra??? Betesznek egy erősebb fűtőszálat, 10 perc alatt fölfűti.

2017.05.16. 10:14:27

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A mosogatógép lefocizza a szolgáltatóval, hogy a legolcsóbb árammal hogyan működjön."

Na, már látom is, ahogyan egy ilyen tender lezajlik... a Bosh 12 terítékes licitál a Miele 8-asa és a Fagor ellenében, de egy Zanussi 12-es is komoly tétekben játszik....Rien ne va plus? Uraim, a fekete Miele 8-as nyert!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 10:15:07

@Dorottya Veres: "hosszú, békés, stabil politikai környezettel."

Apropó, a hosszú, békés, stabil politikai környezetet is segítenünk kell megvalósítani, különben jön százmillió menekült. Összekötjük a kellemest a hasznossal.

BaitHrunner 2017.05.16. 10:17:52

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Hát... Már bocs, de ha nálatok 10 perc alatt meg van a mosás, akkor nem szívesen tartózkodnék veletek egy légtérben.
:)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 10:18:41

@GyMasa: "Ha bennehagyod a ruhat 12 orara, akkor eleg erdekes szaga lesz am a vegere..."

Talán meg is szárítja.

Úgy időzíti, hogy reggelre legyen kész az öblítéssel. Kokkolínó illattal. :))

2017.05.16. 10:19:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Néééééégy óra??? Betesznek egy erősebb fűtőszálat, 10 perc alatt fölfűti."

Basszki... neked mindenre van valami frappáns megoldási javaslatod... még jó, hogy ezeket a problémákat végül és valójában soha nem neked kell megoldanod. Macgywer kutya f@sza hozzád képest...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 10:19:58

@BaitHrunner: "10 perc alatt meg van a mosás"

A hidegvizes mosógépek fő áramigénye a víz fölfűtése.

GyMasa 2017.05.16. 10:20:43

@Pipas:
...de a költségek sem érdekelnek....
Ezert irtam mashol mar, hogy szerintem a csavo tul sokat tolta a Simcity-t sandbox modban.
...Ötletei persze vannak, majd éjszaka megy a mosógép... mármint amikor nincs áram, mert lement a nap...
En mar elvesztettem a fonalat, mert azt meg nem mondta meg, hogy MOSO- vagy MOSOGATOgeprol beszel...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.16. 10:21:35

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Most még drága? Epic, folyamatosan azt mantrázdtad eddig, hogy olcsó... Összevissza vagdalkozol. Gyakorlatilag funkcionális és műszaki analfabéta vagy...

2017.05.16. 10:22:02

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Apropó, a hosszú, békés, stabil politikai környezetet is segítenünk kell megvalósítani, különben jön százmillió menekült. Összekötjük a kellemest a hasznossal."

Nos, attól eltekintve, hogy ez már nettó trollkodás a részedről, jelezve, mennyire kell igazából komolyan venni a mondókádat, szerinted annak a költsége mennyi is lenne???
Soha ne nyomj full kretént...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 10:22:24

@Dorottya Veres: "mindenre van valami frappáns megoldási javaslatod."

Egy reneszánsz ember vagyok. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 10:25:46

@Dorottya Veres: "annak a költsége mennyi is lenne?"

Az ENSZ-en keresztül támogatta az EU a szíriai polgárháború menekültjeit. Pármilliárd Euró. 4 év után a támogatást negyedelték. Erre megindult egymllió menekült. Megérte a spórolás?

2017.05.16. 10:30:14

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Mármint úgy értsük, egy, a reneszánsz korban élt ember műszaki ismereteivel rendelkezel? Látod, néha tudsz igazat is írni.

(Amúgy már kérdezni akartam... a nickedből miért maradt ki az SzDSz neve?)

2017.05.16. 10:31:34

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "z ENSZ-en keresztül támogatta az EU a szíriai polgárháború menekültjeit. Pármilliárd Euró. 4 év után a támogatást negyedelték. Erre megindult egymllió menekült. Megérte a spórolás?"

Túlságosan leegyszerűsíted a folyamatot, így nincs esély se arra, hogy bármi módon értelmezni tudd és kidolgozz értelmes megoldást. (Jó szokásodhoz híven...)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.16. 10:32:27

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ez viccnek jó volt. 1600 USD/kWe telepítéssel, hitel nélkül 0 karbantartással és Paksnál nagyobb kWh/HUF profittal is a szélekrék megtérülési ideje 12 év tájára jön ki a legprimkóbb modelell. Hitellel és karbantartással 17 év tája...

GyMasa 2017.05.16. 10:38:22

@BaitHrunner:
...Ááá nem érted... lesz egy-két GW majd ha éppen kegyes lesz hozzánk az időjárás. Mert az olcsó, és különben is leszarom a többit. Mossatok este b+, akko úgy sincs! hehe... Ipar? Ugyan már... vegyék meg drágábban ha kell. Elmennek? Menjenek! Itt akkor is occsó lesz minden és ződ!...
Ezen en is felbosszantom magam rendszeresen.
siman kepes figyelmen kivul hagyni olyan "mellekes" koltsegeket, hogy egy komplett hazban ugye majdnem a teljes elektromos halozatot duplan kellene kiepiteni, ha egyes fogyasztokat vezerelt aramrol akar uzemeltetni.
Ja, es komplett hanyagolja ugy rendszer szinten, hogy pl. hogyan szeretne koordinalni ezeket a ki- es bekapcsolasokat? Ki lenne a felelos a vezerlesert?
Mibe kerul ez a felelosnek?
Kivancsi vagyok, hogy ki az, aki kifizetne mondjuk az osszes haztartasi gepere azta mondjuk 3-500 000 HUF felarat, amitol mindegyik "OKOS" lesz majd, es ezt kifizeti 4-8 evenkent, amikor cserelni kell a gepeket...
Kar, hogy ebben a rendszerben en nem latom az egyen nyereseget...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.16. 10:38:51

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: GW az teljesítmény... A termelt áram mennyisége a nagy összképben kb. kerekítése hiba a szél/napot nézve. A megújuló energia 80-90%-a globálisan vízienergia...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.16. 10:40:15

@GyMasa: Maga a széllökés, mint használ kifejezés is röhejes, lövése nincs arról, hogy a szélenergia mennyire random. Széllökésekkel kurvára nem megy egy szélkerék sem, jelelmzően olyankor állítják le őket...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.16. 10:42:16

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Paks I teljesítménye 440-ről 500 MW-re lett felhúzva úgy, hogy egyetlen főelemet sem cseréltek ki... Az új reaktorok züemi nyomása és hőmérséklete is magasabb lehet, mint a régieké, amit a gőzkörfolyamat szépen megköszön. A szélkerék már nem tud hova fejlődni, mert mivel a szélesebesség átlag körül szór, nem tudod hova optimalizálni már azokat...

GyMasa 2017.05.16. 10:44:58

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Jobb, mintha egész Magyarország csődöl be Paks2 miatt....
Akkor most jol figyelj, mert visszaterek a regi elvemhez, es nem fogok valaszolni a suletlensegeidre!
Magyarorszag nem fog becsodolni Paks2 miatt. Ha tulelte a Gyurcsany kormany hitelfelvetelet, akkor ezt is tul fogja.
Tudod, 200 MIlliard HUF evente csak neked nagy penz az orszag koltsegeveteseben nem nagy osszeg.
...Vállalták, versenyeztek, elbuktak, ilyen a kapitalizmus, a versenyképesebb nyer....
Igen, es ez pontosan azt jelenti, hogy amennyiben ezek a modszerek sulyosan piactorzito allami tamogatassal SEM nyeresegesek, ugy rendes piaci korulmenyek kozott meginkabb nem lesznek azok.
Eppen a "kapitalizmus" miatt a befektetok olyan helyre teszik apenzuket, mivel legalabb nullara jonnek ki, ha egy iparag nyilvanvaloan veszteseges, akkor oda egy ido utan nem fog toke aramlani.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 10:45:17

@molnibalage: "440-ről 500 MW"

14% javulás 50 évre vetítve? Uh! Oh!

Paks2 70 év múlva mennyire javul?

BaitHrunner 2017.05.16. 10:45:59

@GyMasa:
"Kivancsi vagyok, hogy ki az, aki kifizetne mondjuk az osszes haztartasi gepere azta mondjuk 3-500 000 HUF felarat, amitol mindegyik "OKOS" lesz majd, es ezt kifizeti 4-8 evenkent, amikor cserelni kell a gepeket..."
Senki. A lakosság politikailag kb. 2 hónap alatt megbuktatná. Az ipar hamarabb.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 10:47:37

@GyMasa: "egyes fogyasztokat vezerelt aramrol"

:))

Kőbalta csiszoló gép vezérelt áramról.

2017.05.16. 10:47:51

@GyMasa: "Kar, hogy ebben a rendszerben en nem latom az egyen nyereseget..."

Egyelőre a ht gépgyártók se nagyon látnak ebben fantáziát... marhák... nem olvasnak atomcsapdát, pedig innen megismerhetnék a trendeket... ehhh...
Amúgy én eleve egy nagy fekete olajoshordóban melegíteném a vizet a mosógéphez és szélkerékkel forgatnám a dobját. Kell egy nagy oszlop, egy hosszú laposszíj meg minden reggel meghallgatnám Aigner Szilárdot, hogy érdemes-e aznap mosásban gondolkodnom, vagy várjak egy kisebb hidegfront betörésére nyugatról. A profibbak a lenyugvó Nap színéből tudnák, érdemes-e gatyát cserélni, vagy még célszerű érlelni, mert szélcsendes napok elé nézünk...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.16. 10:47:54

@Dorottya Veres: Epic. Ráadásul a mosógépezés a mániája, mikor az otthoni áramfogyasztás döntő része igen sok lakásban ma a számítógép. Nálam egy átlagos hétközban is 4-6 órát megy, hétvégén meg 8-24-it attól függően, hogy mit kódolok és csinálok. Ehhez képest a mosógép és mosogató röhejesen keveset fogyaszt...

A 10 perces mosás résznél tényleg röhögtem. 1 kg ruha gyorsmosása is 1 óra, de fullra pakolt gép normál 40 fokso mosással ment már 3 órát is...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 10:48:22

@BaitHrunner: "3-500 000 HUF felarat, amitol mindegyik "OKOS" lesz majd"

100 Ft felárat.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.16. 10:49:04

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Azok meghaltak régen. Te is megdögölhetnél. Könnyebb lenne mindenkinek...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 10:49:13

@molnibalage: "10 perces mosás"

10 perces fűtés, te PISA negatív. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 10:50:14

@molnibalage: "Könnyebb lenne mindenkinek."

Ha ennyire megterhel a gondolkodás, akkot olvasgass inkább képregényeket. :))

2017.05.16. 10:50:34

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "14% javulás 50 évre vetítve? Uh! Oh!
"

Ez nem javulás, ez teljesítmény növekedés. A hatásfok nem változik, kb 33-35%... 90% feletti rendelkezésre állással, a maradék tervezett/tervezhető üzemszünet. Ezzel szemben hol járnak a szélforgóid, ember???

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.16. 10:50:58

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Paks II hatásfoka eleve magasabb lesz és eleve magasabb, mint a szélkeréké. A termelt áram mennyisége meg azonos beépített teejesítmény melettt 4-10-szeres...

GyMasa 2017.05.16. 10:51:14

@molnibalage:
...Gyakorlatilag funkcionális és műszaki analfabéta vagy...
Gyakrolatilag egy troll.
Bar en nem zarom ki teljesen, amit irtal...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 10:54:03

@molnibalage: "Maga a széllökés, mint használ kifejezés is röhejes"

Hát ha nem értesz hozzá, csak röhögni tudsz.

A szél jellemzője, hogy fúj valamennyire, aztán időnként rövid időre nagyon beerősödik.

Ellentétben a Nappal, ami süt egy adott értéken, és az elvonuló felhők időnként azon gyengítenek.

Egészen más folyamat.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.16. 10:54:19

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Persze, a 3-8 kg ruhát a dobbal meg az ima forgatja főleg 800-1000 RPG centrifuha mellett....

Takarodjál már hülyeségeiddel a faszba...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 10:54:48

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "csak a felfűtés visz energiát? "

A hidegvizes mosógépek fő áramigénye a víz fölfűtése.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.16. 10:55:16

@BaitHrunner: Aztán mi van az okos mosógéppel? Akkor mos amikor gondolja? És mi lesz a ruhával ha éjszaka 1 órakor áll neki mosni? felkelek kettőkor hogy kiteregessem vagy hagyom benne rohadni reggel 7-ig?
Mi van az okos kávéfőzővel? Okos hűtővel? A hűtő akkor hűt amikor kell, nem amikor úgy gondoljuk.
Egyedül a villanybojler ami lehet okos, de az mehet éjszakairól és rögtön nem kell okos

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.16. 10:55:35

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Te isten barma a szélekréknek is van tehetetlensége, szél átlagsebessége határozza meg a teljesítményét. Ellenben túl nagy széllökések esetén magas átalag megllett be kell fékezni őket, mert szerkezeti károsodás lesz a vége.

Valahol vicce, hogy egy áramlástechnikus gépésszel vitatkozol, házhoz mentél a pofonért, de nagyon...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 10:56:49

@molnibalage: "Paks II hatásfoka eleve magasabb lesz"

Szóval az nem fogy "fejlődni". Hát evvan.

"és eleve magasabb, mint a szélkeréké. "

Az ára meg csillagászati. A szélkerék megtérül 17 év alatt, Paks2 soha a büdös életben. Akkor miről beszélünk?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.16. 10:57:19

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Ellentétben a Nappal, ami süt egy adott értéken"

Aha. És a Föld nem is forog. :-)) Olyan hülyeségeket beszélsz hogy az elképesztő.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.16. 11:00:32

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "14% javulás 50 évre vetítve? Uh! Oh!"

Jézusom! Tényleg semmiről nincs fogalmad. Nem a hatásfok javult, hanem a vezérlések miatt magasabb teljesítményen tudják üzemeltetni a reaktort. Mondd, neked mi a végzettséged? Büfé, ruhatár szakon végeztél?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 11:01:53

@molnibalage: "a szélekréknek is van tehetetlensége"

Egy ötperces szélerősödésnél vígan felpörög a szélkerék.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.16. 11:02:54

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Talán meg is szárítja.

Úgy időzíti, hogy reggelre legyen kész az öblítéssel. Kokkolínó illattal. :))"

Aha. Aztán nézzél meg egy ruhát ami összegyűrve állt a mosógépben 4-5 órát.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 11:03:18

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "magasabb teljesítményen tudják üzemeltetni a reaktort."

14% 50 évre az mindenképpen szánalmas.

Persze, a semminél jobb.

GyMasa 2017.05.16. 11:04:31

@molnibalage:
...Epic. Ráadásul a mosógépezés a mániája, mikor az otthoni áramfogyasztás döntő része igen sok lakásban ma a számítógép...
Meg a villanysuto. Az siman bekapja z a 8kW-ot is, orakon keresztul...
Nekem szemmel lathatoan kimutathato a villanyszamlamon, amiota elkezdtunk rendszeresen sutogetni...
...Nálam egy átlagos hétközban is 4-6 órát megy, hétvégén meg 8-24-it attól függően, hogy mit kódolok és csinálok....
Ja, nekem is van otthon vagy 6-8 gep, de ebbol csak 4 megy javareszt, es egy Intel Atomos szerver 24/7-ben, de az beeri valmai 30W-tal...
...Ehhez képest a mosógép és mosogató röhejesen keveset fogyaszt...
Igen, de ahogy latom cicukanak teljesen meghaladj aza ertelmi kepessegeit, hogy ertelmezze a kitoltesi tenyezo fogalmat. Ezt mar az idojarasfuggo termeles szamitasakor is teljes mertekig figyelmen kivul hagyta...
...A 10 perces mosás résznél tényleg röhögtem. 1 kg ruha gyorsmosása is 1 óra, de fullra pakolt gép normál 40 fokso mosással ment már 3 órát is...
Mondjuk az en mosogepement tenyleg van 15 perces mosas, de nem hasznalom tul sokat...
Rendszerint a 1:37 hosszu kimelo mosast hasznaljuk.
Mosogatogepnel meg a 3:15-os ECO mosast.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.16. 11:05:08

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A mosogatógép lefocizza a szolgáltatóval, hogy a legolcsóbb árammal hogyan működjön."

Komolyan, te már a sötétzöld karikatúra határát feszegeted. wmiki magasságokba emelkedtél.

2017.05.16. 11:06:46

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Az ára meg csillagászati. A szélkerék megtérül 17 év alatt, Paks2 soha a büdös életben. Akkor miről beszélünk?"

17 év alatt megtérül, és működik mondjuk 20-22 évig...olllallaaa
Az atomerőmű megtérül 30 év alatt és 50-55 évig működik...

(a szélkerék önmagában értelmezhetetlen energiatermelő eszköz. Kell mellé a backup, vagy majd eccő valami akksi, osztán mingyán ott vagyunk, hogy hároszor annyiba is kerül mint egy atommáglya...)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.16. 11:06:50

@GyMasa: Egy mosás kb 1 kWh. Egy normál háztartás napi fogyasztása 8-10 kWh. Amit a tévé, villanybojler, számítógép hoz össze. A palinak fogalma sincs semmiről.

GyMasa 2017.05.16. 11:07:32

@Dorottya Veres:
...Ezzel szemben hol járnak a szélforgóid, ember???...
Nem figyeltel!
Meg 265%-ot fognak javulni az elkovetkezu 20 evben!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 11:09:21

@Dorottya Veres: "a szélkerék önmagában értelmezhetetlen energiatermelő eszköz. Kell mellé a backup"

A szabályozhatatlan alaperőmű önmagában értelmezhetetlen energiatermelő eszköz. Ha kicsi, akkor kell mellé más a csúcsidőre. Ha nagy, akkor hajnalban felesleges áramot termel.

GyMasa 2017.05.16. 11:09:53

@molnibalage:
...Valahol vicce, hogy egy áramlástechnikus gépésszel vitatkozol, házhoz mentél a pofonért, de nagyon...
Az o vilagaban NAGYON megalazott teged!
Egy szinten azert irigylesre melto, hogy mennyire meruleges ez az alak a valosagra...

2017.05.16. 11:10:27

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "14% 50 évre az mindenképpen szánalmas."

A tervezéskor 14%-al kisebb teljesítménnyel számoltak és úgy is megérte, megtérülő, majd profittermelő beruházássá vát. a 14% erre jön, mintegy hab a tortán... nagyobb teljesítmény, nagyobb profit... számolhatóan.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.16. 11:11:09

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Te hülyegyerek! Egy adott nyomásra és hőmérsékletre tervezett reaktor teljesítményét csak egy határig lehet emelni! A hőmérsékletet nem tudja emelni, mert nyomott vizes! Tudod mi az? Tudod mi a kritikus hőmérséklet és kritikus nyomás? valaha tanultál fizikát?
Mivel a kritikus hőmérsékleti intervallumban dolgozik, a nyomást sem tudja emelni. te olyan műszaki analfabéta vagy, hogy az valami elképesztő! A hőmérséklet pedig meghatározza a hatásfokot. Tudod, Carnot ciklus!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 11:11:36

@Dorottya Veres: "Az atomerőmű megtérül 30 év alatt és 50-55 évig működik..."

Paks2 soha nem térül meg. Annyi a működési költsége, amennyi áramot termel, és akkor még ott van az építési-, leszerelési költsége, hulladék tárolása...

GyMasa 2017.05.16. 11:12:04

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
...Aha. Aztán nézzél meg egy ruhát ami összegyűrve állt a mosógépben 4-5 órát...
Meg megin keveri a szezont a gozekevel. Amirol most beszel az nem mosogep, hanem moso-szarito, ami ugye kicsit mas nagysagrendben van arban, mint egy szimpla mosogep.
Ja, es teljesen igazad van, a szaraz ruha meg gyurodik benne orakon at...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.16. 11:12:19

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A szabályozhatatlan alaperőmű önmagában értelmezhetetlen energiatermelő eszköz."

Jaj... ez egyre rosszabb.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 11:13:53

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Egy adott nyomásra és hőmérsékletre tervezett reaktor teljesítményét csak egy határig lehet emelni! Nem tudsz mit csinálni, meg van építve, azzal főzöl, amid van. Közben a megújulók egyre olcsóbbak lesznek, és nem hogy a leszerelési költségre nem tudsz gyűjteni, de az építési hitel is csak egyre nő.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.16. 11:14:04

na jó én ebből kiszálltam... :-(( Mintha wmikivel vitáznék a víz párolgásán.

GyMasa 2017.05.16. 11:14:15

@Dorottya Veres:
...17 év alatt megtérül, és működik mondjuk 20-22 évig...olllallaaa
Az atomerőmű megtérül 30 év alatt és 50-55 évig működik...
Az azert kerdes, hogy a megterulesi szamitasoknak figyelembe vette-e a 23%-os eves rendelkezesre allast, vagy nem.
Illetve, hogy a KAT-os aramarral szamolt, vagy a SPOT-ossal?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 11:16:12

@Dorottya Veres: "nagyobb teljesítmény, nagyobb profit."

Nagyobb teljesítmény, kisebb veszteség.

Senki nem tudja, hogy Paks1 valaha is kitermelte-e az árát.

Paks2-ven annyival állunk jobban, hogy TUDJUk, hogy sose termeli ki.

BaitHrunner 2017.05.16. 11:18:07

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Paks2-ven annyival állunk jobban, hogy TUDJUk, hogy sose termeli ki."
Ezt honnan veszed?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.16. 11:18:36

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Az atomerőmű működési költsége nevetségesen alacsony. 60 éves életciklusban az építési költség a teljes kölség kb. 80-85%-a.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 11:20:33

@BaitHrunner: Mindenki ezt valószínűsíti, beleértve a kormányt és az Európai Bizottságot.

Pedig ők csak 12 milliárd Euróval számoltak, a túlárazás és járulékos költségek nélkül. Leszerelés nélkül. Hűtőtornyok nélkül. Hálózatbővítés nélkül...

2017.05.16. 11:20:44

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A szabályozhatatlan alaperőmű önmagában értelmezhetetlen energiatermelő eszköz. Ha kicsi, akkor kell mellé más a csúcsidőre. Ha nagy, akkor hajnalban felesleges áramot termel."

Ez nálad valami áttörhetetlen/értelmezhetetlen gát...
Az alaperőmű a saját névleges teljesítményét MINDIG biztosítja a fogyasztó felé. A megújulód meg KISZÁMITHATATLANUL. A minimális (és nem csak a csúcsidei) fogyasztás kiszolgálására is csak úgy képes, hogy ott áll mellette egy azonos nagyságrendű tartalék. Az atommal legalább a minimumig elmehetsz, abból semmi baj nem lehet, nem lesz felesleges, de ha van eszed (neked nincs és már nem is lesz) akkor a fogyasztási növekedés trendje alapján fölé lősz mondjuk 15%-al és hepi vagy, mert eladod a többletedet, de mondjuk 10 év múlva már ezzel sem kell vacakolnod, a minimum mindig a névleges teljesítményed felett lesz.

Mondom... várjuk a TE erre vonatkozó hálózat modelledet... a sok faszakodás és trollkodás helyett egyszer leírod, meggyőzöl mindenkit és béke... ennyit nem ér meg neked?

BaitHrunner 2017.05.16. 11:25:53

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Akkor már csak ezt magyarázd meg:
A Bizottság hétfőn bejelentette, hogy a Paks II-nél elfogadják az állami támogatást, hogyha három feltétel teljesül:
-A Paks II. Zrt. nem maradhat az MVM csoportban, Paks II-nek önállónak kell maradnia.
-Az ott termelt áramhoz mindenkinek egyenlő feltételekkel kell hozzáférnie, az új blokkokban termelt áramot a tőzsdén kell majd értékesíteni.
-Ha nyereséges lesz, az üzemeltető cég nem forgathatja vissza a profitot további fejlesztésekbe, csak karbantartásra. Az orosz hitelt kell majd visszafizetni belőle.

GyMasa 2017.05.16. 11:27:13

@BaitHrunner:
...Ezt honnan veszed?...
Jajj, hat azt sem tudod!
Hat, a fidesz, (es Orban Viktor szemelyesen) el fogja lopni az n-szerset. (Ahol n mindig egy olyan _VALTOZO_ amivel mar matematikailag sem lehetseges a megterules)
Azon felul pedig Paks2 uzemeltetese olyan draga lesz, hogy nagyon (termeszetesen itt is egy olyan szam szerepel, aminek semmi koze nincs a valosaghoz, de az o erveit tamasztja ala)
Ez most ugye a 65EUR/MWh.
Igaz, ezzel az arral ugye 25-30 ev alatt megterul a beruhazas. Ezert KELL a 4x-5x Lopasi faktor, hiszen, csak akkor nem fog megterulni...

2017.05.16. 11:30:28

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Az angolok éppen most vágnak bele egy PaksII-nél is drágább erőmű építésébe18-24mrdEUR a 3200MWe... de ők is hülyék, csak te vagy helikopter. Pedig feléjük fú a szél rendesen... Emily Bronte-t is megihlették az üvöltő szelek... (hogy az milyen jó kis könyv... elképzelem, ahogy a skót felföld hullámmverte szikláján a felhős égbe kapaszkodó kastély lovagtermének hatalmas kandallójában öles hasábfák halnak tűzhalált, miközben én egy leterített farkasbőr takarón heverészve single maltott szürcsölök... a kémény sírva jajong, az ablakot hideg eső nagy cseppjei zörgetik...sötét az éj és tele iszonyattal)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 11:39:52

@Dorottya Veres: "Az angolok éppen most vágnak bele egy PaksII-nél is drágább erőmű építésébe"

Ők gazdagok, megtehetik.

Nálunk 74% az államadósság, és 7 év alatt 4%-ot nőtt.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 11:42:38

@GyMasa: "Orban Viktor szemelyesen) el fogja lopni az n-szerset. "

orbán pénztárosának biztos a legyek hordták össze tavaly a százmilliárdot.

A fidesz minden EU pénz harmadát ellopja.

BaitHrunner 2017.05.16. 11:45:49

@GyMasa:
Aha... kezdem kapisgálni!
Akkor most azért kellett előre rögzíteni, hogy mire költhetjük az esetleges nyereséget mert a beruházás biztosan veszteséges lesz?
:)
A másik amit nem értek, hogy a megújulós modell meg simán megtérül szerinte, és hogy mekkora biznisz.
Na akkor, hogy jön ki a matek, ha életciklusra vetítve egységnyi megtermelt villamos áram esetén az atomhoz képest 2-3 szoros költségei vannak?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 11:46:57

@BaitHrunner: " Bizottság hétfőn bejelentette, hogy a Paks II-nél elfogadják az állami támogatást"

Az Európai Bizottság beletörődött, hogy Paks2 veszteséges lesz. 65 Euróval térülne meg, annyi soha nem lesz. A 22 Eurós áramárat Paks2 75 eurocenttel fogja lejjebb vinni, ezért vergődnek az osztrákok. Az Európai Bizottság efocizta Lázárral, hogy majd Siemens építi, és így belementek, hogy Magyarország tökönszúrja magát Paks2-vel.

BaitHrunner 2017.05.16. 11:47:01

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
""Az angolok éppen most vágnak bele egy PaksII-nél is drágább erőmű építésébe"
Ők gazdagok, megtehetik."
Mindent értek!
:)))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 11:48:38

@Dorottya Veres: "Az alaperőmű a saját névleges teljesítményét MINDIG biztosítja a fogyasztó felé. A megújulód meg KISZÁMITHATATLANUL. "

Igen, az atom és a megújuló hátránya egyaránt, hogy nem alkalmazkodnak az igényekhez. De ezt mintha már mondtam volna.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 11:57:54

@molnibalage: "60 éves életciklusban az építési költség a teljes kölség kb. 80-85%-a. "

Tehát Paks1 mostani árom 30 milliárd Euróba került.

38 Euró/MWh-án termel.
92%
2GW
60 év
82%

GyMasa 2017.05.16. 12:00:33

@BaitHrunner:
...A másik amit nem értek, hogy a megújulós modell meg simán megtérül szerinte, és hogy mekkora biznisz.
Na akkor, hogy jön ki a matek, ha életciklusra vetítve egységnyi megtermelt villamos áram esetén az atomhoz képest 2-3 szoros költségei vannak?..
Az ugy van, hogy a SimCity Sandbox modban csak kivalasztod a "szelkereket" es elkezdesz a terkepen klikkelgetni...
Aztan, ugye a PC szimulalt lakok, meg nagyon orulnek a kornyezettudatos fonoknek.
Hiszen nekik nicsenek ellatasi problemaik, a fonoknek meg nem kerul penzebe ezt megcsinalni...

BaitHrunner 2017.05.16. 12:02:40

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Lóf*szt...
Fogalmad nincs neked sem meg senkinek, hogy Paks II. nyereséges lesz-e vagy sem. Ugyanis azt, hogy a villamos energiát milyen áron lehet majd eladni a piacon azt senki nem tudja. Különböző modellek vannak, az egyik szerint simán megtérül és az életciklusa második felében már nyereséget termel, a másik szerint nem térül meg, a harmadik szerint meg nullás lesz, stb... Csak azt szajkózod ami illeszkedik a világképedbe a többit figyelmen kívül hagyod.
Ott bukik meg a tudományod már sokadszorra, hogy az általad kínált alternatíva még Paks II-höz képest is irgalmatlanul drága lenne.

BaitHrunner 2017.05.16. 12:04:36

@GyMasa:
Jó, most már értem... :)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 12:14:59

@molnibalage: "60 éves életciklusban az építési költség a teljes kölség kb. 80-85%-a. "

Ja, tehát szerinted a működési költség az építési költség 18-25%-a.

Paks1: 2000 MW * 92% * 24h * 365 nap * 60 év * 38 Euró/MWh / 18-25% = 147-204 milliárd Euró.

Hát Paks2 a 12 milliárd Eurós árával elbújhat, a kisebb Paks1 17-szer drágább.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 12:20:42

@BaitHrunner: "Különböző modellek vannak"

12-ből 11-ben nem térül meg.

Az európai áram ára 35 Euró/MWh. Folyamatosan csökken. 65 Euró sohase lesz már.

De belegondolhatnál úgyis, hogy a világ legdrágább erőművét építjük, hogy is térülhetne meg.

Nagyon előretörnek a megújulók, a rohamosan fejlődő technika ellenében az elavultba befektetni, bebetonozni 70 évre a legnagyobb baromság. Pláne feleslegesen, a szükségesnél 10 évvel hamarabb.

Pipas 2017.05.16. 12:27:01

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "12-ből 11-ben nem térül meg."

Ja, demokrácia van. Minél többen hisznek valamit, annál biztosabb... ja, nem. :D

"Az európai áram ára 35 Euró/MWh. Folyamatosan csökken. 65 Euró sohase lesz már."

Az gondolom nem zavar, hogy nincs is olyan, hogy "európai áram ára". :D

jágör68 2017.05.16. 12:27:36

Az oroszoknak vannak ilyen reaktoraik, amik kiégett fűtőelemeket (kb- 4- 8% U235- tartalmú) még hasznosítják. Különleges, geometriai, méhsejt- elrendezésben megoldható még azokból is az energia- nyerés.
De nem változtat a tényen: ebből is marad még kiégett fűtőelem, amit, minimum 5 évig- vízzel- hűteni kell. Éjjel- nappal víz alatt kell legyenek, különben bumm- bumm.
Na most- pl egy gazdasági összeomlás, globális gazdasági összeomlás; háború, hovatovább Világháború esetén hogyan is megoldható ez a hűtés? Ha nem ér semmit a pénz, a dolgozó nem fog bemenni. Ha háborús helyzet van, a családját meg saját magát fogja menekíteni.
A későbbi elhelyezésről már nem is beszélve.

Szóval, mérnökzsenik, ilyen esetben- mind a 2 elég sanszos, milyen technológia fogja megoldani a 24 órás, szakadtal hűtést (vízpumpálás, fűtőelemek megtisztítása, stb stb)?

eßemfaßom meg áll 2017.05.16. 12:27:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "100 Ft felárat. "

Ennyit átutalok neked azonnal ha megígéred, hogy beépítesz belőle magadba egy okosítót

2017.05.16. 12:31:12

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Kretén vagy ... de tényleg... az atomerőmű legalább a névleges teljesítményéig megbízható, rendelkezésre álló forrás, a megújulód semmilyen paraméterét tekintve nem tervezhető. Ha neked ez azt jelenti, hogy egyforma tulajdonságokkal bírnak, akkor bármi további vita teljességgel értelmetlen. Miért kellen az atomerőművet le-fel tekergetni??? Oh... wait csak nem azért, hogy ha a megújulóid méltóztatnak termelni, akkor el tudják adni az áramukat, hogy egyszer az a beruházás is megtérüljön?? Na ne nevettess már.... Az atomerőmű ontja a delejt, a amaradék ignyeken meg osztozzon csak a fosszilis (ami amúgy is kell) és a megújulók. Ez így normális...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.16. 12:32:05

@jágör68: "Az oroszoknak vannak ilyen reaktoraik, amik kiégett fűtőelemeket (kb- 4- 8% U235- tartalmú) még hasznosítják. "

Hehehe... a nyomott vizes reaktorok U235 tartalma 3,5 százalék. Ez valami orosz csoda hogy mire kiég több lesz benne. :-)) Már megint elárultad mennyire fogalmad sincs róla.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.16. 12:36:34

@jágör68: Világháború. Ha nem ebben az országban vívják, akkor ki a faszt érdekel? Egyébként egy világháborlú korlátlan atomháborút is jelent. Akkor utána civilizációs meg fog szűnni és a fallout hatása mellett észre sem veszed azt, hogy nincs medencében a hulladék, mert

ad1. ugyis halott vagy már
ad2. egy nukleáris sivatagbvan élsz...

Te hallod, esetleg Alien támadás miatt nem rettegtél még?
A vízzel hűtés egy idő után mégh keringtetést sem jelent, csak egy medencében ott pihen az anyag és természetes koncvekció van.
Az ugye megvan, hogy a Szu szétesése után az Oo. gazdasági zuhanás a világ egyik legnagyobb krachja volt? Akkor sem történt semmi...

Személyeskedésben világbnajnok vagy, miközben továbbra is fullba tolod a kretént..

GyMasa 2017.05.16. 12:36:38

@eßemfaßom meg áll:
...Ennyit átutalok neked azonnal ha megígéred, hogy beépítesz belőle magadba egy okosítót..
Egeszen biztosan sokkal tobbe kerul mar koltseg oldalrol is egy haztartasi gepet okossa tenni mint 100 HUF.
Annyiert jobb esetben megkapjak a mikrovezerlot a rendszerbe.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.16. 12:36:43

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Az előbb ezt írtad.

"Tehát Paks1 mostani árom 30 milliárd Euróba került.

38 Euró/MWh-án termel"

Most meg a termelési árt számolod működési költségnek. :-)) Vicces egy alak vagy te!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 12:37:05

@Dorottya Veres: "Miért kellen az atomerőművet le-fel tekergetni?"

Megújulók mellé fel-le tekergethető gázerőművek kellnek. Ott a költség oroszlánrészét a gáz ára adja.

A megújuló és az atom se alakul az igényekhez. Evvan.

A megújuló egyre olcsóbb, az atom egyre drágább.

Sok random megújuló valamennyire kiegészíti egymást. Az igényeket a termeléshez kell idomítani, amennyire lehet. Amennyire nem lehet, arra kell a gázerőmű. Alaperőmű nem kell. Az alaperőmű árt.

2017.05.16. 12:40:01

@jágör68: " kiégett fűtőelemeket (kb- 4- 8% U235- tartalmú)"
Az öreganyád térgye kalácsa... raktorba helyezéskor sincs 5%-felett, amikor meg kiégett, kb 1% (a természetes koncentrációnál is kisebb mértékben ) tartalmaz U-235-öt
Nesze, olvass, tanuj, mert rád fér :
www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0028_Patzay_Atomenergetika/Atomenergetika-1_5_5.html most hirtelen ezt találtam, de van valahol pdf-ben is

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 12:40:51

@GyMasa: "Annyiert jobb esetben megkapjak a mikrovezerlot a rendszerbe. "

Annyira alap lesz, hogy fizetned kell, hogy ne tegyék bele.

Mibe került egy butateló 20 éve? Most egy ezresért utánad dobják. Mostani ezresért!

Az okostévé alig olcsóbb már a butatévénél.

2017.05.16. 12:43:45

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A megújuló és az atom se alakul az igényekhez. Evvan."
Újra: az atom az igények stabilan jelentkező hányadát (folyamatosan, lassan növekvő mértékben fellépő igényeket) mindig képes kielégíteni. Nem kell 'igazodni' . Termeli, mind elfogy. Olyan nincs, hogy egy hálózat 0 terhelésen áll.
Annyira szánalmasan hülye vagy, ha ezt nem vagy képes elfogadni (naná, mert akkor omlik az egész hülye elméleted, a feltételezéseiddel, álmaiddal, képzelgéseiddel egyetemben.)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 12:44:06

@Pipas: "nincs is olyan, hogy "európai áram ára""

Guglizz rá, az EU országok mennyiért vették tavaly, 5 Eurós eltéréseket látsz csak.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 12:47:02

@Dorottya Veres: Semmilyen igényt nem tud kielégíteni. Bekapcsolják, adja a gigawattot, oszt 60 év múlva lekapcsolják. Aki viszi, amennyiért tudja. Éjjel gombokért adják, hogy vigye valaki.

Nem lenne ezzel baj, ha nem lenne kurvadrága, és nem igényelne kétszer annyi fosszilist vagy importot.

BaitHrunner 2017.05.16. 12:47:21

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Az európai áram ára 35 Euró/MWh. Folyamatosan csökken. 65 Euró sohase lesz már."
Ahammm... akkor idén csak úgy bratyiból volt 100 felett is már nem igaz?
Ezek mondjuk januári-februári cikkekből valók:
"A magyar piaci folyamatokról hasonlóan elmondható, hogy az áramtőzsdei árak az elmúlt két hétben érdemben megemelkedtek. Ezt szemlélteti az elmúlt egy hónap árait bemutató lenti ábra. A január 16-tal kezdődő héten a magyar áramtőzsdei nagykereskedelmi villamosenergia-árak 80-100 euró/MWh-s sávban alakultak, de az azt megelőző napokban is a megszokottnál magasabb szinten mozogtak."
"Érdekes, hogy az októbertől megfigyelhető áremelkedési trend az elmúlt napokban tovább folytatódott annak ellenére, hogy sok francia reaktor már újra üzembe lépett. A tőzsdei árakat mutató ábrák jobb szélén látható további áremelkedés több tényezőnek köszönhető:

(1) a december Franciaországban és Svájcban is rendkívül száraz volt, így a vízerőművi termelés a vártnál alacsonyabb,

(2) egész Európában rendkívül hideg van, ezért a fűtési célú villanyfogyasztás megnőtt,

(3) néhány (6 darab) reaktor az 58 reaktort magába foglaló francia nukleáris erőműparkból karbantartás miatt továbbra is áll.

A fenti tényezők együttese (kevés vízenergia, nagy fogyasztás, néhány karbantartás miatt álló alaperőmű) azt eredményezte, hogy az áramárak ismét megugrottak, most már a 70-100 euró/MWh környékére emelkedtek, és ennek hatása mind a francia, mind a svájci, mind a német piacon érzékelhető."

Hónapon belül szór 30-40 eurókat, de te 50 évre előre bemondod a tutit...

2017.05.16. 12:49:58

@GyMasa: "Egeszen biztosan sokkal tobbe kerul mar koltseg oldalrol is egy haztartasi gepet okossa tenni mint 100 HUF.
Annyiert jobb esetben megkapjak a mikrovezerlot a rendszerbe."

Óóóó... én már látom a választ: "Ha majd nagy szériában gyártják az ilyen gépeket, akkor ennyibe fog kerülni, tdod, nagy széria olcsóságot hoz... "
Egy szar PIC mikrocontroller ami még messze nem ez a kompetencia szint, az 5EUR (nagyban mondjuk 3) aztán hol a rendszer, amibe beágyazod? Ugyanmár... totál zakkant az ürge, a realitások teljesen hidegen hagyják.

2017.05.16. 12:51:52

@BaitHrunner: "Hónapon belül szór 30-40 eurókat, de te 50 évre előre bemondod a tutit..."
Óóóó... szemrebbenés nélkül.
Az energia ára mindig csökken... vagy nő.. vagy stagnál... izéé... akkor melyik is...

2017.05.16. 12:54:49

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "@Dorottya Veres: Semmilyen igényt nem tud kielégíteni. Bekapcsolják, adja a gigawattot, oszt 60 év múlva lekapcsolják. Aki viszi, amennyiért tudja. Éjjel gombokért adják, hogy vigye valaki.

Nem lenne ezzel baj, ha nem lenne kurvadrága, és nem igényelne kétszer annyi fosszilist vagy importot."

Erre nincs mit válaszolni, teljességgel értelmezhetetlen...
(azé...megpróbálom... Paks (atomenergia ) mellé nem azért kell fosszilis mert anélkül működésképtelen... hanem azért mert az igényekhez mérten még kicsit kicsi a teljesítmény. Nagyobb kellene ... )

eßemfaßom meg áll 2017.05.16. 12:57:04

@GyMasa: A mosó-szárítógép ráadásul még szar is mint szárító amellett, hogy drága

2017.05.16. 12:59:09

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Mibe került egy butateló 20 éve? Most egy ezresért utánad dobják. Mostani ezresért!"

Persze ez sem igaz és amúgy is egy kifutott technika árviszonyait ne hasonlítsd egy bevezetés (alatt sem) állóéhoz...
(Mosógépekhez visszatérve...majd nézd meg, mennyi egy mechanikus vezérlésű (tekerős-kapcsolós) mosógép és mennyi egy full digitális programozható ára között a különbség... valamivel több, mint 100 Ft... )

GyMasa 2017.05.16. 13:02:33

@Dorottya Veres:
...Óóóó... én már látom a választ:..
Ezzel elkestel, mar kiosztotta az E'SZT!
...Egy szar PIC mikrocontroller ami még messze nem ez a kompetencia szint, az 5EUR ...
Nem kerulnek azok olyan sokba, egy egyszerubb mCU siman megvan <50 EUR cent alatt.
A baj "csak" annyi, hogy ugye az okos mosogepbe kell TFT kijelzo is, amivel egybol jonnek a csatolt dolgok, amire egybol szukseg lesz:
- Izmosabb, lehetoleg 32/64 bites MCU, mert egy 100 HUF-os PIC nem fog sehogy VGA kepernyot meghajtani.
- Hattervilagitas, amihez sok LED mega LED driver kell
- Erintokepernyo, vagy plusz gombok a gepre.
- LAN/WiFi modul, ha ugye mar okos eszkozt akarunk csinalni.
- Normalis titkositasi lejarasok
- Megfelelo biztonsag aa SW fejlesztes soran, mert e mai IoT eszkozok egyszeruen arcpiritoan primitivek, es hanyagok ebben a tekintetben.
Szoval, nekem elegge nagy ellenerzeseim vannak ugy altalaban az "OKOS" eszkozkkel szemben...

GyMasa 2017.05.16. 13:04:56

@eßemfaßom meg áll:
...A mosó-szárítógép ráadásul még szar is mint szárító amellett, hogy drága...
Hat, az nem szamit! Mindenkinek vennie KELL egyet, hogy cicuskanak igaza legyen!
Komolyan kezd egy nagyon aggaszto disztopikus vilagkep kialakulni bennem, amikor ezeket ez ugynevezett "ötleteket" olvasom...
Ilyanek jutnak eszembe, hogy 1984, meg szep uj vilag, meg ilyenek...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 13:09:55

@GyMasa: "az okos mosogepbe kell TFT kijelzo is"

Miafasznak? Ott a blútúsz meg az okostelód.

2017.05.16. 13:10:23

@GyMasa: A kezdeti szériáknál az a 100Ft úgy lesz 50.000,Ft mint a huzat... de nem baj, mert a megújuló ingyenvillanyért ennyi áldozat megéri. (Igaz, néha frissíteni kell a firmware-t, meg el is pusztul mondjuk 3éves korában... de hajrá)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 13:13:31

@Dorottya Veres: "Paks (atomenergia ) mellé nem azért kell fosszilis mert anélkül működésképtelen... hanem azért mert az igényekhez mérten még kicsit kicsi a teljesítmény. Nagyobb kellene "

Na, megy ez! :))

Fosszilis nélkül ugyanaz az atom, mint a megújuló. Ad valamikor valamennyi áramot, de ritkán pont annyit, amennyi kell. És mindezt megfizethetetlenül drágán.

GyMasa 2017.05.16. 13:14:35

@Dorottya Veres:
... A kezdeti szériáknál az a 100Ft úgy lesz 50.000,Ft mint a huzat...
100 HUF SOHA nem lesz.
CSak ezzel az a baj, hogy ha mindegyikhaztartasi gepet le akarnank otthon cserelni "OKOS" eszokzre, akkor az elegge sokszor 50kHUF lenne.
Ami kulonosen vicces mondjuk egy olyan haztartasban, ahol 5000 HUF a havi villanyszamla.
Ez is kb a soha meg nem terulo "befektetes"...

BaitHrunner 2017.05.16. 13:16:13

@Dorottya Veres:
Most mondjuk épp az egy évvel ezelőttihez képest kb. 30-35%-ot emelkedtek.
Érted? Senki nem tudja szerintem, hogy mi lesz, egyik pillanatról a másikra képes nagyokat változni, de ő benyögi, hogy annyi aztán nem lesz, hogy Paks II megtérüljön.

BaitHrunner 2017.05.16. 13:21:14

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Fosszilis nélkül ugyanaz az atom, mint a megújuló. Ad valamikor valamennyi áramot, de ritkán pont annyit, amennyi kell. És mindezt megfizethetetlenül drágán. "
Nem!
Te beteg vagy...
Az atom nem valamikor ad valamennyit, hanem mindig ad ugyanannyit.
Hogy szemléltessem a megújulód csak minden negyedik-ötödik napon ad valamennyit, az atom meg minden nap pontosan annyit. Egyenletesen, jól tervezhetően és olcsóbban mint a megújuló.

GyMasa 2017.05.16. 13:21:43

@BaitHrunner:
...de ő benyögi, hogy annyi aztán nem lesz, hogy Paks II megtérüljön....
Az a masik nagyszeru dolog ezzel, hogy azert annak a "nem terul meg"-nek is vannak am fokozatai.
Nemcsak Paks termel aramot az orszagban, tehat, ha az ido kisebb reszeben kell csak mennie a 35 HUF/kWh-ert termelo lignites eromuveknek, akkor mar azzak is nyert az orszag23HUF/kWh-t.
Folyamatosan.
Es, lehet, hogy akkor meg meg is eri eladni 1-2HUF-fal a piaci ar alatt ejszaka, es nem leszabalyozni az eromuvet.
Mert este 6 oran keresztul veszitunk 2 HUF/kWh-t a SPOT piacon, nappal meg 18 oran keresztul keresunk 23-at a lignites eromu nem hasznalataval...
Sot, ha vegleg leallitjuk a lignites eromuvet, akkor meg a keszenletben tartasa sem kerul penzbe...

GyMasa 2017.05.16. 13:23:50

@GyMasa:
Ja, es az aram arnak is van hova nonie, hsizen Nemetorszagban ugye 100 HUF kornyeken fizetunk erte, otthon meg 38 HUF.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 13:36:34

@BaitHrunner: "Az atom nem valamikor ad valamennyit" v.ö. "hanem mindig ad ugyanannyit."

:))

Szerintem ebbe gondolj bele mégegyszer, hogy van-e a kettő között különbség egy alaperőmű esetében.

eßemfaßom meg áll 2017.05.16. 13:43:26

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: elég jelentős különbség a "valamikor valamennyit" és a "mindig ugyanannyit" között, utóbbitól tud alaperőmű lenni, ha beépítenéd azt az okosító akkor talán te is megértenéd.

BaitHrunner 2017.05.16. 13:44:58

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Szerinted nincs?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 13:51:51

@BaitHrunner: Mind a kettő leír egy idősort. Az első nem határozza meg a pontos értékeket, a második igen. Semmi nem akadályozza meg, hogy az első pontosan megegyezzen a másodikkal. Az első pontosan leírja a másodikat IS!

Irbisz 2017.05.16. 13:58:45

@molnibalage:
Ekkora mutogatnivalo szakbarbart mint te, föleg ekkora arccal, ki kellene allitani es belepödijert mutogatni.
Költsegmegszaladas:
1. Ez eleve nem egy versenypiaci beruhazas, hanem a korrupt magyar allam, evtizedekre elöre es teljes reszleteben titkositott strategiai projektje, ahol raadasul nem egyenlö erdekervenyesitö erejü felkent szerzödtek az oroszokkal. Azaz ne legyenek ketsegeid ki fizeti majd a kölsegtullepest.
2. Ha vetted volna a faradtsagot az egesz cikk elolvasasara, akkor fel kellett volna fognod, a nyugati vilagban kb. minden atomerömüvi beruhazas hasonlo költsegtullepesi problemakkal küszködik, nem csak a finn, pedig ott nem a hiresen hatekonytalan es korrupt magyar allam az epittetö, hanem profitorientalt (iparagi) befektetök. Ha nem erted mi a különbseg, akkor remenytelen vagy.
3. A 3000 milliardod mindenkepp akkora hazugsag hogy pofatlansag, vagy orbitalis tudatlansag ervelni vele, amikor az a keves teny ami nyilvanos, az is egyertelmü: ” A beruházás becsült költsége 10-12 milliárd euró (vagyis közelítőleg 3300-3600 milliárd forint az elengedhetetlen csatlakozó beruházások – és a hulladékkezelésnek az építéssel összemérhető költségei – nélkül)”

Ipari projekt & költsegbontas. Lasd fenn.
Ez nem versenyeztettett es ellenörzött normalis versenypiaci projekt, hanem a nyertesnek kiosztott, joelöre minden reszleteben elöre titkositott, ismeretlen müszaki tartalmu es a költsegtullepesek teherviseleseröl ismeretlen vallalast tartalmazo top secret ALLAMI projekt.
Ilyen titkos nagyberuhazasok meg Nyugaton sem arrol hiresek, hogy szerzödött aron fejezödnek be, nemhogy nalunk a fekete-afrikai szintü allami korrupcioval. Ha ezeket a peremfelteteleket ennyire szisztematikusan figyelmen kivül hagyod, az kifejezett anyagi erdekeltsegedet tetelezi fel a beruhazas kapcsan (vagy totalis hozza nem ertesedet mutatja).
Az meg megis mire erv bakker, hogy Roszatom a fövallalkozo, es az aruk a csomag teljes ara????? Ök a fövallalkozo, mi meg a megrendelö, barmilyen költsegttullepest mi fogunk fizetni, mert nincs erdekervenyesitö kepessegünk felejük, nem vagyunk egy sulycsoportban. Az esetlegesen ennek ellenkezöjeröl meggyözö szerzödes meg ugyebar titkos …

„Akár fixáras szerződést is lehet kötni...“
Itt a kulcs. LehetNE. De megsem lett költsegtullepes esetere ismert szankciokat es költsegviselöt tartalmazo fixaras szerzödes megkötve es alairva. Szerinted miert? :)

Valahol szanalmas, hogy provincialis, kadarizmusbol ittmaradt csölatasu szakbarbar gondolkodasmoddal ervelsz a 21. szazadba masodik evtizedeben egy ekkora volumenö allami beruhazassal kapcsolatban. Egy hatalmas, atomerömüvekkel es jokora beepitett megujulo kapacitassal rendelkezö energiamulti központjaban tudod milyen felirat all öles betükkel?
„Energiaszolgaltato?
Nem, elet(minöseg) javito!!”
Sajna neked magas ez mit jelent, mert leragadtal annal az idejetmult gondolkodasmodnal, hogy a szolgaltatok kb. hatosagok, es diktalnak.
Erröl ennyit, oltari nagy mellenyed ellenere ugy latszik nincs nagy ralatasod az iparagra, es keptelen vagy felfogni, ez NEM CSAK müszaki kerdes.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.16. 14:04:23

@Irbisz: Kisfiacskám arról lenne itt szó, hogy kurvára nem tudod cáfolni Paks II műszaki szükségességét. Hányadszorra kell leírni azt, hogy a beruzáhás minkénja az, ami a sokaknam nem tetszik...

Az energiaszolgáltató rész kurvára vicces. Ha nincs szél és nap, akkor nincs áram. Lehet szolgáltatni. Vagy jegyre kapjuk majd az áramot...?

Faszfej...

2017.05.16. 14:10:43

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Szerintem ebbe gondolj bele mégegyszer, hogy van-e a kettő között különbség egy alaperőmű esetében."

Ha neked mindegy, hogy van egy állásod, ami után kapsz egy stabil és állandó volumenű fizetést plusz jobb hónapokban még bónusz is van, vagy tisztán jutalékos a rendszer, ha nincs üzlet, fizetés sincs... vagy csak pár forintnyi...

Irbisz 2017.05.16. 14:10:48

@molnibalage:
Hogy szemelyeskedesedre is reagaljak, te meg csak egy szerencsetlen kadarista szakbarbar vagy. Megis hol eltel az elmult 27 evben, a rendszervaltas ota hülyegyerek? Nezz utana nagyobb allami beruhazasok tervezett es valos megvalositasi költsegenek, az atomerömüvek nemzetközileg altalanos beruhazasi költsegtullepesenek (linkeltem cikket …), a magyar korrupcios viszonyok között a haromszoros tullepes teljesen realis ertek. Es ott nem ket, a korrupcios vilagranglistakon elmezönyben levö orszagbeli fel az epittö :(
De eleve, meg egyszer: ” A beruházás becsült költsége 10-12 milliárd euró (vagyis közelítőleg 3300-3600 milliárd forint az elengedhetetlen csatlakozó beruházások – és a hulladékkezelésnek az építéssel összemérhető költségei – nélkül)”, minden szamitasodat az ott termelt aram 3000 mrd Ft-al szamolt ararol dobhatod a kukaba.

Egyebkent vagy szakbarbar sem, csak egy magat annak hivö mekkmester vagy.

Tegnap irtam, siman atleptel rajta, miert is ne lenne jo par modern gazerömü? Itt a müszaki cafolat te szerencsetlen:
index.hu/gazdasag/magyar/2011/06/27/atadtak_a_gonyui_eromuvet/
Mivel kenyszeresen nem vagy hajlando elolvasni a neked nem tetszö tenyeket tartalmazo cikkeket, nesze a lenyeg:
” Ünnepélyes keretek között, a köztársasági elnök és az energiaügyi államtitkár jelenlétében adták át ma az E.On új magas hatásfokú erőművét Gönyűn. A német hátterű energiaszolgáltató beruházásában felépített, bruttó 433 MWe teljesítményű kombinált ciklusú erőmű 600 ezer háztartás ellátására képes.
A mai napon ünnepélyes keretek között adták át az E.On új gönyűi erőművét. A 433 MW-os kombinált ciklusú erőmű hatásfoka 58 százalék, Az egység éves gázfelhasználása kb. 580 millió köbméter. A két év alatt befejezett beruházás értéke közel 400 millió euró. A terület alkalmas a most kiépült termelőkapacitás megduplázására.

A 2009 januárjában kezdődött, idén májusban zárult építkezés eredményeként elkészült létesítményben egy 285 megawattos gáz- és egy 148 megawattos gőzturbina termel áramot, 600 ezernél több háztartás energiaellátását biztosítva ezzel.
Tavalyelőtt 33,5 százalék volt a hazai erőművek átlagos hatékonysága - adott összehasonlítási alapot az itt elért 59 százalékos eredményhez Bencsik János klímaügyi és energetikai államtitkár, hozzátéve, hogy a cél a termelés kétharmadát adó alacsony hatékonyságú erőművek kivezetése az energiarendszerből. ”

Na, ez akkor nem került 400 millio euroba sem (MAI arfolyamon kb. 120 millirard), es ma sem lenne sokkal több mint 150-160 milliard forint. Es ezt nem egy korrupt es titkositott mutyi keretben orosz es magyar oligarchak bizniszelnek le, hanem megbizhato nyugati cegek epitenek (noha biztos a nyugati es multi szavaktol kiütest kapsz es a rezsibunko szilardert kialtassz ….)
Na szamolj, meg az irralisan alacsony es betarthatatlan 3300 milliardbol is kijönne hany darab ilyen korszerü erömü? He? A 2*1200 MW paksi blokk helyet eleg lenne 6 ilyen erömü, es maradna meg 2 000 (4000-8000) milliard a büdzseböl, amit a hozzad hasonloak inkabb elkorrumpalnanak, feleslegesen megaloman celra elköltenenek, unokaik zsebeböl kilopnanak. Es ha a megtermelt aram dragabb is lenne egy ilyen gazerömüben, ilyen irdatlan arkülönbseget sose hozna be a paksi projekt es addig is lehetne ertelmesebb celra hasznalni azt 20-80 000 milliard forintot.
Raadasul ezeket nem egyszerre kellene felepiteni, hanem szep sorjaban, es ha idöközben kiderül felesleges ennyi kapacitas (mert mondjuk leesik az aram ara tatrtosan, csökken az energiaigeny mert a lakossag 2060 körül 8 millio körüli ertekre csökken stb.), akkor nem epitettünk be örök idökre ennyi penzt mozdithatatlan es felhasznalhatatlan vasba.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 14:12:04

@molnibalage: "nem tudod cáfolni Paks II műszaki szükségességét."

Nincs mit cáfolni, nincs Paks2-nek "szükségessége". Áram kell, azt sokféleképpen lehet csinálni, Paks2 a lehetőségek közül az egyik legrosszabb.

"Ha nincs szél és nap, akkor nincs áram. Lehet szolgáltatni."

A nap 22 órájában Paks2 nem ad annyi áramot, amire szükség van. Nincs áram. Lehet szolgáltatni.

Irbisz 2017.05.16. 14:14:51

@molnibalage:
Meg ategnapihoz
”A TB-s rész meg már tényleg a hülységed csúcsa. A TB és a oktatás az mióta helyettesítő terméke a villamos áramnak? Eszemfaszom megáll... Baszod, ha áram nincs, akkor SEMMI NINCS....”
Funkcionalis analfabeta vagy, esetleg szisztematikusan figyelmen kivül hagyod ami nem tetszik? Gyönyörü vitakultura, amolyan rezsibunko szilardos, de erthetö is miert van mar alig tamogatoja a fidesznek a diplomasok között.
Na akkor altalanos iskolas szinten: Aramot lehet venni, lehet 3000 (9 000) milliard helyett kevesebb mint 1000 milliardbol kihozni hasonlo kapacitast, es akkor marad penz tarsadalmilag kiemelt celokra. Persze ahhoz tul kell lepni a földhözragadt technokrata szemleleten, es priorizalni a nemzeti erdekeekt figyelembe veve a dolgokat. Bar ahhoz out-of-box kellene gondolkoznod, mert mintha rolad szolna a “Ha csak kalapacsod van, mindent szögnek nezel” örökbecsü.

“"DE nem az orszag van az atomerömüvekert, hanem forditva kellene lennie, az aramszolgaltatok (es termelök) az orszagert."
Baszod itthon LEGTISZTÁBB és LEGOLCSÓBB termelő Paks, és a magyar legnagyobb foglalkoztatója úgy, hogy csak a Zrt van benne, a külsősök nem.”
Na, ez a bekaperspektivadat jol mutatja, ez neked erv Paks 2 mellett??? Tudod egy ilyen korszerü gazerömü üzemeltetesehez mint a gönyüi nem kell egy joggal tulkepzett es a feladat veszelyesseghez illöen jol megfizetett hadsereget foglalkoztatni meregdragan mint Paksnal, szvsz. 100 embernel sokkal több tuti nem kell több egy ilyen hi-tech erömühöz. A karbantartas is hasonlo kerdes, bizony nem olcso, de nem merhetö atomerömüvi karbantartasi költsegekhez. Nem baj, ha elö lehet allitani 2400 megawattot 5000-6000 emberrel es 3300-10 000 milliard forintbol, akkor miert tegyük meg 100 milliarbol es 1000 emberrel, hisz azt sem tudjuk hova öntsük a felesleges ezermilliardokat, igaz?
Tenyleg racionalis, logikus es müszaki emberhez illöen gondolkodsz … inkabb mint egy ostoba tarisznyas bölcsesz, aki nem lat tavolabb az orranal

2017.05.16. 14:15:48

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Mind a kettő leír egy idősort. Az első nem határozza meg a pontos értékeket, a második igen. Semmi nem akadályozza meg, hogy az első pontosan megegyezzen a másodikkal. Az első pontosan leírja a másodikat IS!"

Aha... ravasz... csak arról beszél már végre, mibe kerül a teljesítmény idősor görbéjének hajszálpontos lekövetése???? Mennyi az atomot tartalamzó modell (ne adj isten, több névleges teljesítményérték mellett... mondjuk 2GWe és 4GWe esetén) és mennyi ez full fosszilis+megújulóval??? Írd le légyszíves. Ird le végre légyszíves! Nagyon kérlek, ird le már végre. Mert látni szeretnénk, hogy tanulhassunk.

2017.05.16. 14:17:47

@Irbisz: "kevesebb mint 1000 milliardbol kihozni hasonlo kapacitast,"

Milyen kapacitást hozol te ki 1000milliárdból??? Milyet? Tedd már ide a példádat. (Abba bele se fogj, hogy mennyi egy szélkerék ára, mert az nem kiindulási alap)

2017.05.16. 14:20:52

@Irbisz: " Nem baj, ha elö lehet allitani 2400 megawattot 5000-6000 emberrel es 3300-10 000 milliard forintbol, akkor miert tegyük meg 100 milliarbol es 1000 emberrel, "

Aha... 100 milliárdból 2.4GWe.... bánatos Szűzmária... hol árulnak ennyiért erőművet? Vennék én is...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 14:24:52

@Dorottya Veres: "Ha neked mindegy, hogy van egy állásod, ami után kapsz egy stabil és állandó volumenű fizetést plusz jobb hónapokban még bónusz is van, vagy tisztán jutalékos a rendszer, ha nincs üzlet, fizetés sincs... vagy csak pár forintnyi... "

Na, megdicsérlek, ez talán jó példa. Árufeltötőként van havi 90000 fixed, a pulykapénzzel kijön havi százezerre.

Én tőzsdézek, van úgy, hogy bebukok százezret, van úgy, hogy bejön egymillió, az átlag félmillió. Persze ehhez kell gondolkodni, tervezni, az árufeltöltés viszont egyszerű, stabil, biztonságos.

Na, melyik a vonzóbb?

Te stabil 20 évvel ezelőtt is ugyanazt a munkát végzed, a következő 40 évben is ugyanazt végzed. Én kezdetben alig kerestem, most, 20 év után egész jól megy, és folyamatosan javulni fog még 40 évig.

És azt add hozzá, hogy 20 éve egy fél éves árufeltöltős OKJ-s képzést kellett elvégezned, én meg átolvastam pár cikket.

Ja, a rezsid 110000 Ft, szóval a kölcsön visszaadása, amit Icukától kértél, egyre reménytelenebbnek látszik.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.16. 14:30:02

@Irbisz: Az ugye megvan te zseni, hogy Gönyűhöz hiába kell kevés ember, annyiar "gazdaságos", hogy 2 és 3 éve is kb. 8 órát üzemelt egy évben. (Részt vettem a projektben érintlegesen.)

Arcade Macho 2017.05.16. 14:32:02

na beneztem

cicuka meg mindig az osregi matrat tolja hogy szar az alaperomu mert nem szolgal ki mindent, es mert kellenek melleje a csucseromuvek
bemasoltam a wiki oldalt, hogy en.wikipedia.org/wiki/Base_load

egy farok na, szoval belemiauzik abba amirol lovese sincsen, oszt elohozza a mosogep melletti szaritogepet mint aramsporolasi eszkoz?
ez tenyleg total kreten

de nem baj a Soros mogyorói fényesek, az a lenyeg

BaitHrunner 2017.05.16. 14:33:40

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Csúsztatsz...
Ugye mutattam már a német példát. Ahol is tavaly megújulóból négyszer akkora beépített kapacitás kevesebbet termelt mint az atom.
Szóval a példád úgy hangzana, hogy a kis árufeltöltő tanult x költségért és most megkeres százat. Te tanultál 2-3x költségért és most négyszer annyit dolgozva sem keresel annyit mint a kis árufeltöltő. Ja, és ahhoz, hogy dolgozhassál lassan megint el kell menned tanulni...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 14:37:28

@Dorottya Veres: "mibe kerül a teljesítmény idősor görbéjének hajszálpontos lekövetése?"

Az egyik állításom, hogy nem kell hajszálpontos lekövetés, mert az igények nagyban befolyásolghatóak.

Atom és megújuló mellett, ha (hosszútávon) ugyanannyit termelnek, ugyanannyi a gázerőművekkel "lekövetni" az igényeket. A különbség az, hogy az atom drága, és drágul, a megújuló olcsó, és olcsóbbodik.

BaitHrunner 2017.05.16. 14:37:44

@Irbisz:
A bibi csak az, hogy életciklusra vetítve az atomerőmű kb. kétszer gazdaságosabb.
Gondoltam szólok, mielőtt tovább mész...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 14:40:58

@Arcade Macho: "szar az alaperomu mert nem szolgal ki mindent, es mert kellenek melleje a csucseromuvek"

Úgy pofánbasznám a negyedikes tanárodat, hogy ilyen gyenge szöveértéssel hogy továbbengedett!

Az alaperőmű és a megújulók nem szolgálnak ki mindent, kellenek melléjük gázerőművek. Az atomerőmű szar, mert kurvadrága. Mindenesetre a megújulóknál sokkal drágább.

BaitHrunner 2017.05.16. 14:41:43

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Az egyik állításom, hogy nem kell hajszálpontos lekövetés, mert az igények nagyban befolyásolghatóak."
Az igények egyáltalán nem, vagy csak egészen kis mértékben befolyásolhatóak.(PONT)

Esetleg van ennek ellenkezőjéről működő példád? Bárhonnan, ahol országos szinten este mosnak, akkor termel az ipar, akkor műtenek a korházban, stb... ha szikrázik a malac orra a falban, vagy valami?
Bármi?

BaitHrunner 2017.05.16. 14:42:17

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Az alaperőmű és a megújulók nem szolgálnak ki mindent, kellenek melléjük gázerőművek. Az atomerőmű szar, mert kurvadrága. Mindenesetre a megújulóknál sokkal drágább."
hazudsz

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 14:42:47

@BaitHrunner: "az atomerőmű kb. kétszer gazdaságosabb."

Képtelen vagy megérteni, hogy az atomerőmű sokszorosan drágább, mint a megújulók.

GyMasa 2017.05.16. 14:44:28

@Irbisz:
Csak csendben megkerdeznem, a kovetkezo kerdeseket:
- Hogyan kivanod gazzal ellatni a Gonyui eromuvet? (Vasuton/kozuto/csovezetekkel?)
- Ha pl. csovezetekkel, akkor az oda van-e mar vezetve, es beleszamoltak-e a koltsegek koze a kiepitest?
- Mennyibe kerul a kapcsolodo tavvezetk kiepitese, es az benne van-e a fenti koltsegvetesben?
- Mennyiert fog a gonyui eromu 1kWh aramot termelni?
- Mekkora az eromu varhato uzemideje?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 14:45:34

@molnibalage: "2 és 3 éve is kb. 8 órát üzemelt egy évben."

Gondolom, az import ár kevesebb volt, mint a gázár. Akkor ez helyes lépés volt.

BaitHrunner 2017.05.16. 14:50:18

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Képtelen vagy megérteni, hogy az atomerőmű sokszorosan drágább, mint a megújulók. "
hazudsz

"A WEO–2014 tanulmány szerint a nem vízerőművi megújulók életciklusra vetítve 200, az atomerőmű 50 USD/MWh költséggel termel, azaz az atom négyszer olcsóbb, míg a gáz-, szén- és vízenergia bázisú termelés költsége 150 és 80 USD/MWh között van. Ezért épül jelenleg 47 új nukleáris blokk. Vagyis hiába fúj ingyen a szél, süt ingyen a nap, a szél- és a napenergia nem olcsó technológia. Különösen most, a nagyon olcsó fosszilis energiák idején nagyon távol áll attól, hogy versenyképes legyen. A Mátrai Erőmű is csak azért termel napenergiás áramot, mert azt messze a piaci szint feletti, államilag támogatott áron veszik át. Ezért írja a WEO-tanulmány, hogy még 2040-ben is horribilis, 200 milliárd euró fölötti támogatást fog igényelni a megújuló bázisú áramtermelés. Még nagyon hosszú ideig együtt kell élnie a fosszilis és az atomenergiának a megújuló energiákkal. A megújulókra fordított támogatások nagyobb részét célszerű lenne energiahatékonyságra fordítani, mert annak sokkal nagyobb lenne a klímavédelmi hatása."
A szerző(Dr. Molnár László) az ENSZ Fenntartható Energia Bizottság (Genf) volt elnöke

nol.hu/velemeny/az-atomenergia-ara-1572955

BaitHrunner 2017.05.16. 14:53:08

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Mondtam példákat, lapozz vissza."
hazudsz

nem mondtál egyetlen egy példát sem.
Még egyszer megkérdem: melyik országban létezik az általad vizionált modell?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 15:02:49

@BaitHrunner: "megújulók életciklusra vetítve 200"

Ez a múlt. A jelent nézd, és a jövőt. Az USA-ban 18 Euró/MWh-ért is tudsz széláramot venni. És ez már csak jobb lesz. Húsz év múlva a szélcsendes M.o.-on lesz 10 Euró/MWh.

"az atomerőmű 50 USD/MWh költséggel "

A kormány azt hazudta az Európai Bizottságnak, hogy Paks2 65 Euró/MWh-ért termel, azok meg elhitték. Minden épeszű ember tudja, hogy a sokszorosa lesz.

2017.05.16. 15:03:42

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Én tőzsdézek, van úgy, hogy bebukok százezret, van úgy, hogy bejön egymillió, az átlag félmillió. Persze ehhez kell gondolkodni, tervezni, az árufeltöltés viszont egyszerű, stabil, biztonságos."

Mese...

2017.05.16. 15:05:24

@Dorottya Veres: Plusz... nem ez volt a kérdés...

BaitHrunner 2017.05.16. 15:07:03

"18 Euró/MWh-ért is tudsz széláramot venni"
Az lehet, de közel sem annyiért termel. Többször kértem már, hogy linkelj erről valamit. Kíváncsi lennék a körülményekre. Soha nem tetted meg.

"Húsz év múlva a szélcsendes M.o.-on lesz 10 Euró/MWh."
hazudsz
soha nem lesz ennyi, ez fizikailag képtelenség.

Arcade Macho 2017.05.16. 15:07:19

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Úgy pofánbasznám a negyedikes tanárodat, hogy ilyen gyenge szöveértéssel hogy továbbengedett!"

vagjal pofan engem
csak en visszakezbol kuldenem cziczuka...

kretenkem

base load
peak

megy mar?
jo erted lehet full kretenbe tolni hogy nuklearist leszabalyozni, vagy gazeromuvel alapellatni es egy szep jo vilagban az lenne hogy a magadfajta kreteneknek lehetove tennek hogy 200 HUF / kWh -n vegyen aramot az okosmerodon keresztul

2017.05.16. 15:07:51

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A kormány azt hazudta az Európai Bizottságnak, hogy Paks2 65 Euró/MWh-ért termel, azok meg elhitték. Minden épeszű ember tudja, hogy a sokszorosa lesz."

Mindenhol csak a hülyék... csakis az atomcsapda,meg a nagypofájú trollja tudja a tutit...na,eredj már...

2017.05.16. 15:13:26

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Az alaperőmű és a megújulók nem szolgálnak ki mindent, kellenek melléjük gázerőművek. "

Mennyi kell az egyik megoldás és mennyi a másik megoldás esetén???
(mennyi CO2, illetve a modelledet követve akkoralesz egy idő után a gáz iránti igény, hogy hipp-hopp meglódul fölfeléés pisloghatsz..)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 15:17:07

@Dorottya Veres: "csakis az atomcsapda,meg a nagypofájú trollja tudja a tutit."

Hazudsz. Pipas nem tud SEMMIT.

GyMasa 2017.05.16. 15:17:38

Jelenleg Albertaban 23USD/MWh, Magyaroszagon 42 EUR/MWh, Franicaorszagban pedig 23 EUR/MWh
www.electricitymap.org/?wind=false&solar=false&region=europe&page=map

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 15:19:24

@BaitHrunner: "ez fizikailag képtelenség."

Pont ezt monták Leonardónak a repülésről. :))

"Levegőnél nehezebb szerkezet nem emelkedhet fel."

BaitHrunner 2017.05.16. 15:19:52

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Azokat a példáidat is várom, ahol a fogyasztást szabályozzák drasztikusan.
NE csak a süket dumát nyomasd, példákat akarok.
Pl. X országban y dátumtól így és így szabályozták/befolyásolták az igényeket. Hol és mióta alkalmazkodik a társadalom és az ipar? Hol és mióta működik az általad említett modell?

BaitHrunner 2017.05.16. 15:21:31

@GyMasa:
Ez nem a széláram átvételi ára

Arcade Macho 2017.05.16. 15:22:12

@BaitHrunner: latod?
meg ezt se tudod
Romania a 80as evekben

ott lekapcsoltak a lakossagot par napra minden heten

2017.05.16. 15:25:20

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: " Az USA-ban 18 Euró/MWh-ért is tudsz széláramot venni. És ez már csak jobb lesz. Húsz év múlva a szélcsendes M.o.-on lesz 10 Euró/MWh."

A Horn-foknál meg még olcsóbb... aztán mennyiben van jelentősége az ameriakai árnak számunkra? Ott a benzin is olcsóbb...szoktál ott tankolni? La Hunta, CO-ban most csak 188HUF a 95-ös literje...nabassz... Boonville, MO, az 2501 W Ashley Road-on meg még 8 forinttal jobban jössz ki.

2017.05.16. 15:28:05

@GyMasa: Jajj... ez tök jó kis térkép! A zöld németek milyen feketék....

2017.05.16. 15:30:06

@Dorottya Veres: (Bocsánat... ezt elnéztem...ez nem a saját termelést veszi alapul, hanem a fogyasztásból kalkulált egyenértékkel számol... viszont abban vastagon benne van a franciák atomja...

2017.05.16. 15:36:07

@GyMasa: Milyen szépen látszik, hogy a franciáknak mekkora ráfizetés az atomerőmű...kb 8GW áramlik ki tőlük...

GyMasa 2017.05.16. 15:36:27

@Arcade Macho:
...Romania a 80as evekben..
Ja, nekem is majdnem ez jutott eszembe:
Magyarorszag, Hetfoi adasszunet.

GyMasa 2017.05.16. 15:37:21

@Dorottya Veres:
...Jajj... ez tök jó kis térkép! A zöld németek milyen feketék....
Az hagyjan, de a termelesi ar is nagyvonaluan hianyzik a terkeprol. En eddig meg SOHA nem lattam ott erteket...

BaitHrunner 2017.05.16. 15:37:49

@Arcade Macho:
:)
Na jó, de ugye nem szeretnénk a 80-as évek romániájában élni?

GyMasa 2017.05.16. 15:38:23

@BaitHrunner:
...Ez nem a széláram átvételi ára...
Tudom, de legalabb ez VALOS adatokon alapul, es nem mindenfele feltetelezgeteseken...

GyMasa 2017.05.16. 15:39:03

@BaitHrunner:
...Na jó, de ugye nem szeretnénk a 80-as évek romániájában élni?...
En nem, Te sem, meg meg egy paran sem, viszont cicuska igen...

Arcade Macho 2017.05.16. 15:51:56

@BaitHrunner: en fentebb irtam

kellene legyen a sotetzoldeknek privat 1 azaz egy db okosvillanyoras kapcsolodasi pontjuk, oszt majd szepen fizetik az okos zoldaramot
csinaljak, en meg vallalom hogy a paksi aramot fizetem
csak akkor tenyleg le legyen emulalva rendesen az az uzemszunet a sotetzoldeknek!!!
helyi akksipakknal is tokre jo lenne, 200 HUF / kWh -nal mar a Tesla Powerwall is rentabilis!
max csinalnak dizelgeneratoros osszejoveteleket ha 3 hetig nem fuj semmi szel :)))

2017.05.16. 17:09:55

Ezt a szomszédos topicba tette be K.N. Józsefné olvtársnő, gondolom itt is elfér..

index.hu/gazdasag/2017/05/15/zoldenergia_megujulo_energia_tesla_tozsde_befeketetesi_lufi/

index.hu/gazdasag/2016/08/23/nemetorszag_energiewende_megujulo_energia_zold_energia/

Pipas 2017.05.16. 17:28:51

@Dorottya Veres: Ezek igen tanulságos cikkek amúgy. Amikor elolvastam őket kicsit megnyugodtam, kezdtem azt hinni már, hogy bennem van a hiba. :D

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 18:41:54

@GyMasa: "Hetfoi adasszunet. "

Az nektek jó lenne, nőne a népesség, nem halnátok éhen nyuggerként, mert lenne munkaerő utánpótlás. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 18:44:00

@Dorottya Veres: "Milyen szépen látszik, hogy a franciáknak mekkora ráfizetés az atomerőmű...kb 8GW áramlik ki tőlük."

Nyilván ezért akarják csökkenteni harmadával.

Mondjuk nem aggódom értük...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 18:45:16

@Dorottya Veres: "mennyiben van jelentősége az ameriakai árnak számunkra?"

Kitapossák nekünk az utat, már csak a legjobban bevált megoldásokat kell koppintanunk.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 18:46:33

@BaitHrunner: "ahol a fogyasztást szabályozzák"

"In some pilot programs, customers reduced their electricity use during these critical peaks by as much as 50 percent when they had access to enabling technologies such as air conditioning units that automatically respond to price signals."

blogs.edf.org/energyexchange/2015/01/27/all-electricity-is-not-priced-equally-time-variant-pricing-101/

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 18:50:20

@Dorottya Veres: "kellenek melléjük gázerőművek. "
Mennyi kell az egyik megoldás és mennyi a másik megoldás esetén??? "

Jellemzően, amennyi a "kell" és a "van" közt helyezkedik el. Ha hosszútávon ugynannyi a megújuló, mint az atom, akkor ugynannyi. Nem pontosan, mert a megújuló túllőhet az igényen. Szóval ha hosszútávon kicsit több a megújuló, mint az atom, akkor ugynannyi.

Arcade Macho 2017.05.17. 10:59:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: pöcsi möcsi
hfkv

tudod mi fan terem?
jajo gyere az okos kretenseggel, amikor raraksz egy szobalampat a vezerelt aramra...

2017.05.17. 11:41:50

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: A jövő elvileg a CO2 minimalizálásáról szól... egy általad múltkorában linkelt tanulmányban is szépen megmutatták, hogy akárhogyan variálsz, az atomot tartalmazó hálózatok rendelkeznek a legkisebb CO2 lábnyommal... a fullba nyomott szél/nap (testzőleges arányban kevert) kómbó meg a legnagyobbal, majdnem akkorával mint egy fosszilisre épülő hálózat...
A legjobb a sok vízenergiára épülő, némi gázzal stbilizálva.
Az árakat nézve sem túl bíztatóak a nálunk is realizálható megújulós rendszerek .

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.17. 12:41:48

@Dorottya Veres: Értem. Az elgondolás szép és jó. De az ötlet, hogy Európa legszegényebb országa építse fel a világ legdrágább atomerőművét, őrültség. Kína és Németország széndioxid kibocsátása mellett a magyar kibocsátás a mérési pontosság alatt van. Majd el-alibizünk megújulókkal és importtal, az ellen senki nem szólhat egy szót se. Ha ilyen nagy a megújulókkal szembeni ellenállás, akkor mindent importálunk, és teljesen ráhagyjuk az energiatermelő adottságokkal rendelkező országokra a megoldást. A paranoiások megnyugtatására lehet hosszútávú államközi szerződésekkel biztosítani az ellátást. Ennél gazdaságosabb megoldás 20 éves távlatban nincs.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.17. 12:48:21

@Dorottya Veres: Egy egy kilométer maga cső, a tövében egy szélkerékkel, körülötte mindenütt fóliasátor, ahol paradicsomot és más primőröket termesztenek. Olyan hatalmas lenne ennek az elrendezésnek a széndioxid kibocsátása?

2017.05.17. 13:07:11

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Alibizzél... értsd már meg, hogy megújulókból kiépíteni egy országot ellátó rendszert drágább, mint atomerőművet építeni. Te eláőszerettel számolod úgy, hog y a megújuló az csak a szélkerék, vagy PV... oszt' jónapot. Sok-sok , rettentő sok szélkerék, PV meg böszme backup fosszilisből. Ostán ez így már messze nem olyan óccsóó ha lefedett hálózati teljesítményre vetíted.
(Mielőtt előjössz a téveszméddel: atom mellé nincs backup. Az önmagában annyi, amennyi. A megújuló meg úgy néz ki, nagyjából (ennél amúgy szarabb a helyzet) hogy 1GW hálózati igényhez kell 1GW fosszilis + 1GWmegújuló... (tudom, te a backupot kiváltod a hosszabbítóddal )

Amúgy mi van a primőrökkel??? Ezt most nem értem.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.17. 13:27:14

@Dorottya Veres: "megújulókból kiépíteni egy országot ellátó rendszert drágább, mint atomerőművet építeni"

Egy fenéket, lásd Svédország, Norvégia.

És a megújulók ára exponenciálisan csökken, pár évtized múlva nem lesz versenytársuk.

Szél- és naperőművekből nem lehet kiépíteni egy országot ellátó rendszert. Atomerőművekből lehetne, de annál drágább megoldás tényleg nincs.

"Sok-sok , rettentő sok szélkerék"

Vagy sok-sok , rettentő sok atomerőmű.

Paks2 termel 110 EUR/MWh áron, a szélkerék mondjuk 50 EUR/MWh áron. Ha sok áram kell, sokat kell építeni bármelyikből.

Azzal ne gyere, hogy az atomerőmű hány négyzetmétert foglal el az anyaföldből, mert az csak a sokadik szempont.

"böszme backup fosszilisből"

Igen, ha önellátásra akarsz berendezkedni, akkor kellenek fosszilis erőművek atom mellé is, és megújuló mellé is. De ezt már sokszor megbeszéltük.

"atom mellé nincs backup"

Dehogynem!
hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1gi_er%C5%91m%C5%B1vek_list%C3%A1ja

"primőrökkel"

Üvegház és naperőmű szerelemgyereke:
www.solaripedia.com/13/371/5043/solar_updraft_tower_glass_roof_manzanares_spain.html

2017.05.17. 14:13:03

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Egy fenéket, lásd Svédország, Norvégia."

Ja... én azt hittem, nem a legoptimálisabb helyeket vesszük alapul, hanem azt, ami a mi számunkra elérhető. (Amúgy ha feltűnt, említettem én is a vizet... de biztos feltűnt, mi egy szép, nagy síkságon élünk...)

"És a megújulók ára exponenciálisan csökken, pár évtized múlva nem lesz versenytársuk."
Ja... de azért ingyen ugye nem lesz? ...és a nap sem fog sütni éjjel, a szél is ötletszerűen fog fújni... meg a backupot is muszáj lesz megépíteni.. meg majd meglátjuk, meddig is tart az exponenciális csökkenés... ami amúgy kb lineáris, de kicsire nem adunk :)
Ide még... PaksII már 110/MWh áron termel??? holnap? 235? már megint behasaltál valamit...

"Dehogynem!
hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1gi_er%C5%91m%C5%B1vek_list%C3%A1ja"

Kis butus... ezek nem az atom backupjai, ezek kiegészítik az atomerőmű termelését... lényeges különbség, még ha te képtelen is vagy felfogni. Ezek jelentős része a buta szélkerekeid mankója, hogy te szélcsendben is tudj trollkodni. Vedd ki ebből a rendszerből az atomot... összedől... vedd ki a fossziliseket csak annyi energiánk marad, amennyit az atom termel és amennyit a szomszédoktól esetleg venni tudunk... vedd ki a fossziliseket... nem fogod megérezni. Kicsit megnő a CO2 emisszió, de a hálózat ugyanazon a szinten működik tovább. Így érzed, mi a különbség backup és kiegészítő erőművek között???

"Üvegház és naperőmű szerelemgyereke: "
Klafa... osztán nem egy ilyen tákolmány dőlt össze véletlenül? 1000 méter magas... lesznek ott gondok még...
60mrd FT-ból 27.5 MW... MW-onként 2 100 000 000 FT... na, ez nagy bót lenne...

2017.05.17. 14:24:32

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: ""Sok-sok , rettentő sok szélkerék"

Vagy sok-sok , rettentő sok atomerőmű.
"

170 szélkerék termel jelenleg (durván) névleges teljesítményük, szumma-szummárum: 330MW.... Csak Paks 2 helyett kellene kb 1100 db és akkor még csak a max teljesítményt számoltam... ideális körülmények között néha képesek lennének kiváltani Paks II-t... és akkor hol van még az országos max igény, ha Paks most a hazai termelés 38-40%át adja? Az importot már végképp nem is számoltam...
Viszont 3 Paks meg némi kiegészítés röhögve biztosítaná az ellátátst, akkora területen, amin te nem állítasz fel 300-nál több szélforgót.

BaitHrunner 2017.05.17. 14:25:37

@Dorottya Veres:
Na benéztem, folyik-e még a diskurzus. Bár ne tettem volna... :)

Tudod mi a durva? Hogy Svédország atomenergia nagyhatalom.
És ugyan fejlesztik a megújulókat, de nem hajlandóak lemondani az atomról. Ennek pedig egyszerű okai vannak:
„A cél az, hogy mind rövid, mind hosszú távon, mindig versenyképes áron, stabil és fenntartható módon tudjunk villamos áramot biztosítani” – mondta újságíróknak Ibrahim Baylan energiaügyi miniszter.
:)

Na mármost, ha a megújulók szempontjából kiváló adottságokkal rendelkező Svédországban is az atom tudja biztosítani az olcsó és stabil villamos áramot akkor mit akarunk mi itt Magyarországon?

Őrület... :)))

2017.05.17. 14:35:09

@BaitHrunner: Áhhh... ez valami suttogó propaganda lehet... :)))

"Márpedig – mint arra a Reuters hírügynökség jelentése rámutat – Svédországban tavaly az energiaellátás több mint harmada származott atomreaktorokból, ezek kiesése tehát áramhiányt és ezzel együtt áremelkedést is okozna. ......
....A pártok megállapodása azt is lehetővé teszi, hogy az 1970-1980-as években épült, már bezárásra érett atomreaktorok pótlására legfeljebb tíz újat építsenek Svédországban. A megújuló energia teljes térnyerésének 2040-es céldátumára ugyanis nem úgy tekintenek, hogy az egyszersmind az atomerőművek bezárásának a határideje is."
Hülye svédek, svéd hülyék...

BaitHrunner 2017.05.17. 14:35:43

@Dorottya Veres:
2500 négyzetkilométernyi szélfarm tudná fedezni az átlagos fogyasztást. Ha éppen fúj a szél...
Ez kb. ötször akkora terület mint amekkora Budapest, szőröstül bőröstül... :)
Nem tudja mit beszél szerintem.

"Ugyanennyi áram előállításához a paksi mellett még három, egyenként egy gigawatt kapacitású atomerőműre lenne szükségünk (a paksi négy reaktorblokk összkapacitása 2 gigawatt). Ez azt jelentené, hogy nagyjából két és félszeresére fokozzuk az ország atomenergia-termelését, viszont az erőművek csak nagyjából 5 négyzetkilométert foglalnának el."

GyMasa 2017.05.17. 14:59:35

@Dorottya Veres:
Hat, igen, nekem is megakadt a szemem a Sved-Norveg peldakon...
Ha Magyarorszagnak is lennenek fjordjai, akkor mi is tudnank 80%-ban vizeromuvekbol szuperzöld es szuperolcso aramot termelni. AMihez meg backup sem kell (Bar, a vegen meg azt is megmagyarazna, hogy "amikor 1200 evenkent kiszaradnak a gleccserek, akkor majd halal lesz, meg nem lesz aram, es azert a maradek 1199 evre is oda kell melle epiteni legalabb 2x annyi fossziilist, mert sose' tudhattyuk!")
Termeszetesen, a 23%-os rendelkezesre allasu idojarasfuggok melle viszont NEM kel backup, hiszen a nap ingyen sut, a szel meg ingyen fuj!

Arcade Macho 2017.05.17. 16:07:09

@BaitHrunner: "Tudod mi a durva? Hogy Svédország atomenergia nagyhatalom."

ja raadasul ez a sved a legnagyobb geci naci nepseg a foldon
eladja hogy mennyire atomellenes es akkro az egyik atomeromuvuk ott van a dan fovarostol 20 km -re

szumma szummarum a cziczuka egy FAROK

Arcade Macho 2017.05.17. 21:42:07

szerintem a cicuka egy beepitett fideszes ugynok
azert tenyleg ennyire hulye nem lehet valaki, tutti hogy csak le akarja jaratni az atomelleneseket

Arcade Macho 2017.05.17. 21:43:41

@GyMasa: www.portfolio.hu/vallalatok/paks_2_nagy_bejelentest_tettek_igy_folytatodhat_a_projekt.4.250631.html
"A Roszatom projektjeiben Csehország és a cseh ipar nagyon nagy súllyal képviseli magát, a társaság saját elektronikus katalógusának több mint felét cseh cégek teszik ki."

a kinai napelem meg 120 % -ban hazai nem?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.18. 00:43:31

@Dorottya Veres: "a nap sem fog sütni éjjel"

És az atomerőmű se fog több áramot termelni amikor arra szükség van, nappal, mint éjjel. Megkérhetnélek, hogy kímélj meg a fideszesek hülyeségétől?

"meddig is tart az exponenciális csökkenés... ami amúgy kb lineáris"

Addig, amíg meg nem áll a tudomány és technika fejlődése. (Ami a civilizációnk pusztulásának oka vagy okozata lesz.)

cleantechnica.com/2013/05/06/solar-pv-module-prices-have-fallen-80-since-2008-wind-turbines-29/

Azért látod lineárisnak, mert logaritmikus skálán nézed.

"ezek kiegészítik az atomerőmű termelését."

Igen, az atom és a megújuló közös hátránya, hogy a termelés nem igazodik az igényekhez.

"a szomszédoktól esetleg venni tudunk."

Ebben egyetértünk, a legolcsóbb az import, mert másoknak sokkal jobb adottságaik vannak energiatermelésre.

"nem egy ilyen tákolmány dőlt össze véletlenül?"

De igen, hagyták, hogy évtizedek alatt elrozsdáljanak a tartóhuzalok. Tudtommal nem lett belőle csernobili méretű katasztrófa. :))

"170 szélkerék termel jelenleg (durván) névleges teljesítményük, szumma-szummárum: 330MW.... Csak Paks 2 helyett kellene kb 1100 db'

Nem jó darabra számolni, legyen inkább USD/kW.

Paks2-t 5500 USD/kW-nak hazudják.

"Installed wind project costs in the U.S. in 2015 averaged roughly $1,690/kW, down 27 percent from peak installed costs back in 2009"

www.aweablog.org/new-report-highlights-bright-low-cost-wind-future/

Évi 5% csökkenéssel 2035-re ez lesz 640 USD/kW. Tehát Paks2 árából 8,6-szor annyi szélerőművet lehet építeni. Nem kell hozzá kölcsön, annyit építünk, amennyit akarunk, nem lopják el a politikusok, nem függünk az oroszoktól, hazai munkaerőt és adózást generál, stb., stb...

Utána is egyre olcsóbb lesz, míg Paks2-vel beszorulunk egy elavult, 20-30-40-50-60-70 éves technológiába.

"3 Paks meg némi kiegészítés röhögve biztosítaná"

... az államcsődöt. Megduplázná az államadósságot, amit az elmúlt 7 év "gazdasági csoda" 4%-kal növelt, pedig szénné vagyunk adóztatva, miénk a világ legmagasabb ÁFÁ-ja...

Talán 2-300% ÁFÁ-val vissza tudjuk fizetni. csaucseszku kisebb hitelt fizetett vissza nagyon nehezen. De nem akarjuk a nyolcvanas évek romániáját újrajátszani. Ezt akarod a gyerekeidnek a svéd életszínvonal helyett?

@BaitHrunner: "Svédországban is az atom tudja biztosítani az olcsó és stabil villamos áramot"

Nagyobbat nem is tévedhettél volna! Az igényekhez stabilan illeszkedő áramtermelést Svédpországban nem az atom-, hanem a vízierőművek adják, ugyanis az atomerőművek termelése nem alakítható az igényekhez. És azért "olcsó", mert ott a politikusok nem lopják el a felét, nézd meg, hol áll a korrupciós rangsorban Svédország, és hol Magyarország.

www.transparency.org/news/feature/corruption_perceptions_index_2016#table

Pedig a sorosbérencek összevissza hazudoznak, az utolsó helyről Románia elé tettek minket, ahol pedig fele ennyi korrupció sincs. (Romániában működik az ügyészség.)

BaitHrunner 2017.05.18. 07:43:09

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
jajj már... :)

"És az atomerőmű se fog több áramot termelni amikor arra szükség van, nappal, mint éjjel."
Összességében az atomerőmű mindig több áramot fog termelni mint a megújuló, azonos beépített kapacitás mellett. 4-5-6x

"Igen, az atom és a megújuló közös hátránya, hogy a termelés nem igazodik az igényekhez."
Amellett, hogy Paks II-nek abszolút nem kell, az igényekhez igazodnia, a megújulónak még egy óriási hátránya, hogy az esetek többségében nem vagy csak nagyon keveset termel. (4x beépített kapacitás mellett sem tud annyit termelni mint az atom.)

"Ebben egyetértünk, a legolcsóbb az import, mert másoknak sokkal jobb adottságaik vannak energiatermelésre. "
Vicces vagy, eddig ez a legjobb poénod... :)
Jellemzően olcsó szén és/vagy atomenergiát vásárolunk.

"Installed wind project costs in the U.S. in 2015 averaged roughly $1,690/kW, down 27 percent from peak installed costs back in 2009"
Az tök jó, hogy az amerikai dolgokat idecitálod, de az a helyzet, hogy ez nem releváns. Továbbá, levonsz hosszútávú következtetést abból, hogy egy felfutó iparágban, leginkább a növekvő volumen miatt csökkentek az előállítás költségei. Hát, most meg az van, hogy az elérhető legmodernebb technológiával, és anyagokból gyártunk, a volumen pedig legjobb esetben is csak stagnálni fog(tavaly óta eléggé bezuhantak az ágazatba érkező befektetések).

"2035-re ez lesz 640 USD/kW"
Móricka elképzeli... :)

"Paks2-vel beszorulunk egy elavult, 20-30-40-50-60-70 éves technológiába"
Jajj már... :)))

Na, a politikai részét meghagyom neked, had habozzon a szád. :)

Svédország. Kicsit sem furcsa, hogy egy a megújulók szempontjából kiváló adottságokkal rendelkező ország(konkrétan fényévekkel járnak előttünk) nem hajlandó lemondani az atomenergiáról?
Nem furcsa, hogy az atomenergiával kapcsolatban ezt a svéd energia ügyi miniszter nyilatkozta:
„A cél az, hogy mind rövid, mind hosszú távon, mindig versenyképes áron, stabil és fenntartható módon tudjunk villamos áramot biztosítani”
Tényleg nem?
Aranyos vagy... :)

GyMasa 2017.05.18. 09:06:11

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Paks2-t 5500 USD/kW-nak hazudják.

"Installed wind project costs in the U.S. in 2015 averaged roughly $1,690/kW, down 27 percent from peak installed costs back in 2009"...
Meg egyszer:
- Paks2 FIX aras lesz
- A szelkerekek rendelkezesre allasa 23-25% Magyarorszagon, tehat xMW atom = x/0.25MW szel (plusz backup/tarolas)
- A te altalad hivatkozott arral: 1690 USD/ 0.25 = 6760 USD
- EZ MAR MAGABAN dragabb, mint Paks 2, es a backuprol szo sincs meg.
Ezen kivul egy szelkrerek elettartama 15 ev, Paks2- e pedig 60(+20), tehat
Ezt a 6960 USD-t meg fel kell szorozni a potlasok araval, csak hogy ossze is lehessen hasonlitani az almat a korrtevel...
Tehat: 6760USD *(60/15)=27040 USD/MWp Illetve 36053 USD/MWp 80 eves uzemido alatt.
Es, ekkor meg nem szamoltunk nehany aprosaggal:
- Karbantartas
- Szuksegees foldterulet ara
- Backup eromuvek/tarolas...
Hat, ha szerinted ez jo uzlket, akkor eleg nagy gond van odabent...

Arcade Macho 2017.05.18. 09:09:01

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "És az atomerőmű se fog több áramot termelni amikor arra szükség van, nappal, mint éjjel. "

erre tenyleg csak azt lehet mondani hogy hulye vagy
az ivkazant lekapcsoljak ejjel te farok?
gondolkodtal mar hogy az Audi gyar mennyi hozzaadott erteket ad es hogy ok is 0-24 ben toljak? te farok

ja es mielott elfelejtenem, te farok, szerintem te egy allat nagy farok vagy

GyMasa 2017.05.18. 09:10:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
..... az államcsődöt. Megduplázná az államadósságot, amit az elmúlt 7 év "gazdasági csoda" 4%-kal növelt, pedig szénné vagyunk adóztatva, miénk a világ legmagasabb ÁFÁ-ja...
EN nem ertem, mi ezzel a gond, akkor pl. nem volt baj, amikor az igen sikeres szoci kormany megcsinalta ugyanezt, es TENYLEG csodkozelbe kerult az orszag? (Tudod, felvettek 10 000 milliard HUF allamadossagot, amit elszortka a hveroknak, meg a nyugdijasoknak/naplopoknak)
Azt 10 ev alatt visszfizetve, evente 1000 Milliard HUF-fal terhelte meg a koltsegevetest, plusz a kamatok.
Paks ennek a harmada lesz, 13 eves futanmidovel.
Egy stabil gazdasaggal parositva.

GyMasa 2017.05.18. 09:12:11

@BaitHrunner:
..."Igen, az atom és a megújuló közös hátránya, hogy a termelés nem igazodik az igényekhez."...
Es, bazz!, nem erti a kulonbseget...

2017.05.18. 09:34:48

Ááááhh... hála az égnek... már ínhüvelygyulladásom van ettől az eszementtől, így viszont megmenekültem. Nem mintha reménykednék abban, hogy bármit is belát, elfogad. Teljesen immunis minden érvre, tényre, logikus következtetésre.

BaitHrunner 2017.05.18. 09:48:36

@GyMasa:
Nem, tényleg nem érti... :)

Arcade Macho 2017.05.18. 13:55:08

@GyMasa: "Es, bazz!, nem erti a kulonbseget..."

annak az eselye hogy berepul az ablakon egy oroszlan az 50%!!!
mert vagy berepul vagy nem

Arcade Macho 2017.05.18. 13:58:27

@GyMasa: tehat hogy tenyszerusitsunk....

nagy szolgaltatok nem kWh -kent veszik, hanem megvesznek egy teljesitmenyt!!!
ott elkepzelhetetlen az hogy nem 0-24 -en kapjak a dzsuszt, lasd PVC gyartas, ha elszallna a betap egy ilyen gyarban akkor annyi ember doglene azonnal ott meg, mint az osszes civil atomkatasztrofaban EDDIG

erre ez a kreten cicuka azt allitja, hogy zsinoraram az lofasz es ugyanazon a szinten van mint a PV aminal peldaul telen nem is sut
szimplan egy idota kocsog kreten

GyMasa 2017.05.18. 16:30:06

@Arcade Macho:
...nagy szolgaltatok nem kWh...
Oh, tudod, hanyszor probaltam mar elmegyarazni neki, hogy megy ez a dolog?
Hogy vannak olyan ipari folymatok, ahol nem fer bele a kepbe, hogy minden nap par orara nincsen villany, de falrahanyt borso volt.
Merugye, mekkora kar eri azt a ceget, ahol az olvadt fem belekot a kohoba?
Es akkor mekkora eri, ha nem ugy megy, hogy csak ugy szimplan visszafutik, ha visszajon az aram, hanem mondjuk a komplett kohot lehet utana 4 het alatt felujitani?
De ezek mar olyan osszfuggesek, amik tavolabb mutatnak egyes emberek felfogokepessegen...

2017.05.18. 19:46:51

@GyMasa: Majd építsenek smart kohót! Ne a szar, elavult 250 éves Újmassa v.1.1-el akarjanak a XXI. században ipart csinálni.
csak egy tipp...ez még ingyen megy... a kohó fölé kell egy ezer méter magas kémény,aztán a feláramló meleg hajt egy szélkereket és jön az ingyenvillany...az izzó vas fényét meg PV cellákkal lehetne hasznosítani... eddig úgyis csak kidobták...

GyMasa 2017.05.19. 08:47:43

@Dorottya Veres:
...smart kohót!..
Huu, mekkora otlet!
Remelem, nem feledkezel meg arolam, amikor Nobel dijat fogsz kapni!

Arcade Macho 2017.05.22. 16:28:56

www.quora.com/What-happened-to-the-radiation-that-was-supposed-to-last-thousands-of-years-in-Hiroshima-1945/answer/C-Stuart-Hardwick

"Even after Fukushima, the total number of members of the Japanese public killed by the peaceful application of nuclear energy remains 0. Meanwhile, 20,000 Americans die each year due to lung cancer caused by radioactive radon, most of which is dug up and spewed out the smoke stacks of coal-fired power plants."
süti beállítások módosítása