Segíts megakadályozni Paks II. megépítését!

2017. május 18. 17:18 - atomcsapda

Tisztázzunk valamit: addig nem lenne szabad atomerőművel energiát termelni, amíg minden kockázatot, ami ezzel jár, nem tudunk teljes biztonsággal kezelni és megoldani.

Az atomenergia-ipar jelenlegi tudása alapján új atomerőművek építése vagy meglévők további bővítése mindaddig felelőtlenség, ameddig a radioaktív hulladékok végleges elhelyezése nem megoldott. Jelenlegi tudásunk szerint a sugárzó szennyezőanyagokat, leginkább persze a kiégett fűtőelemeket és más nagy aktivitású hulladékokat sehol nem lehet véglegesen, biztonságosan elhelyezni. Nem lehet kilőni az űrbe, nem lehet elsüllyeszteni a tengerfenékre, nem lehet elásni, és nem lehet megsemmisíteni sem.

Mélygeológiai tárolók egyelőre nem léteznek. Vannak országok, ahol elhagyott bányákban helyezik el a kis és közepes aktivitású hulladékot, de ezekkel is rengeteg a baj: beáznak, beomlanak, és néha észre sem veszik, mi történik. Mindaddig, amíg nincs az idő próbáját kiálló megoldás, az atomipar egy olyan veszélyes üzemet működtet, amelynek hulladékát sem hasznosítani, sem kidobni, sem megsemmisíteni nem tudjuk. Nem megoldás a sokszor tévesen újrahasznosításnak beállított, még több sugárzó hulladékkal járó reprocesszálás sem.

Ezért is fordul most bírósághoz az Energiaklub Paks II. környezetvédelmi engedélyének megsemmisítése érdekében: véleményünk szerint ugyanis a hatóság olyan súlyos problémákat hagyott figyelmen kívül, amelyek a környezet és a magyar lakosság biztonságát is veszélyeztetik.

Ha támogatod ezt a célt, segíts nekünk kifizetni a per költségeit! Köszönjük!

Az új paksi atomerőmű környezeti engedélyezési eljárása 2014 decembere óta zajlik. A Baranya Megyei Kormányhivatal 2016 szeptemberében adta ki az engedélyt. Mivel ez a környezeti hatástanulmány tisztázatlan, megalapozatlan és hiányos állításait tényként fogadja el, az Energiaklub fellebbezett a környezetvédelmi engedély ellen. A másodfokú hatóság, a Pest Megyei Kormányhivatal idei áprilisi döntésével az engedély jogerőre emelkedett.

***

Az Energiaklub bíróságon támadja meg Paks 2 környezetvédelmi engedélyét, mert a beruházás a környezetet és a lakosságot is veszélyezteti. Ha Neked is fontos a biztonság, segítsd támogatásoddal a perrel kapcsolatos munkánkat: http://www.energiaklub.hu/tamogass. Köszönjük!

379 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://atomcsapda.blog.hu/api/trackback/id/tr9312519183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Midnight Run 2017.05.19. 18:59:29

@Dorottya Veres: Magyarországpn az ipar aránya az egyik legmagasabb az EUban és közel teljes a foglalkoztatottság? Ismét aluminium kohászatban gondolkodsz?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 18:59:57

@eßemfaßom meg áll: "azért hülyéz le téged kb mindenki"

Megszoktam, hogy Kubatov fizetett trolljai csak személyeskedni tudnak. (Ugyanakkor a megértési képességük nulla.)

A normális kommentelőkkel normális hangnemben tudunk beszélgetni.

Pipas 2017.05.19. 19:01:13

@Midnight Run: "Szerintem Magyarország alkalmas az atomenergiára, csak nem mindeggy, milyen költséggel épül ez meg. "

Műszaki ember vagyok, amellett érveltem mindig is, hogy az atomerőmű megoldás lehet, sőt, valószínűleg az egyetlen megoldás. Azt soha nem mondtam, hogy nem fogják elcs.szni.

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Én nem értek hozzá, csak azt mondom, meg kell vizsgálni."

Én úgy tudom, hogy nincs rá lehetőség, hogy harmadszor is meghosszabbítsák. Ha lenne, akkor is csak az utolsó pillanatban derülne ki, utána már nem lenne 6-8 év újat építeni. De úgy olvastam, hogy a hosszabbítás csak egyszer lehetséges.

2017.05.19. 19:02:02

@chrisred: "Sokadszor mondom, nekem tökmindegy, hogy melyik rezsiszámlámon spórolok, mindegyiket ugyanarról a számláról fizetem."
Én meg leírtam, hogy kb. 1 000 000 Ft-ot kaphatnál... azzal nem mész messzire spórolás terén. A hőszigetelésed nem jön ki, nyílászáró csere.... hááát... egy 4kWp napelem már talán... de még akkor sem nagy durranás, ha mondjuk négy fős családként 4 milliót kapsz.

Midnight Run 2017.05.19. 19:02:22

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: ne foglalkozz velük. Ezek a belső bizonytalanságok kifelé történő kinyilvánulásai. Nekem a szakmai érveik érdekesebbek.

2017.05.19. 19:04:04

@Pipas: " De úgy olvastam, hogy a hosszabbítás csak egyszer lehetséges."

Ja... már látom,micsoda sivalkodás lenne, hogy egy szétrohadt atombombát működtetünk Ojrópa szívében. Nagaszaki v. 2.0..

Midnight Run 2017.05.19. 19:04:17

@Pipas: Baromira drága lesz. Európa egyik legdtrágább áram ára lesz nálunk 20 év múlva.

BaitHrunner 2017.05.19. 19:05:24

@Midnight Run:
Ez 15-ös, de a lényeg benne van:
"A társaság legutóbbi jelentése szerint a 2025-ös német energiahordozó mixen belül a megújulók aránya 59,7 százalék lesz a mostani 44,7 százalék után, főleg a támogatásoknak köszönhetően. Ám minél nagyobb hányad jut a megújuló energiákra, annál nagyobb gond, hogy főleg az időjárásfüggő erőművek nem termelnek folyamatosan. 2022-höz közeledve egyre kiélezettebb lesz a helyzet, mert ekkorra le kell állítani az ország atomerőműveit. Mivel ezek nem helyettesíthetők ingadozva termelő egységekkel, maradnak a nagy károsanyag-kibocsátású szenes erőművek. Kiutat a gáz­üzemű erőművek jelenthetnek, de a német hőtermelésen belül még így is 60 százaléknál nagyobb arány jut majd a szénerőművekre az időszak végéig."
Amúgy már rég lemondtak a klíma célok teljesítéséről.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 19:08:44

@Midnight Run: A "szakmai érveik" egy kijelentéshalmaz, amit monoton ismételgetnek. A fele tévedés, a másik fele hazugság. Ezek amatőrök, ha profi bérhazudozót keresel, Aszódi Attila személyében megtalálod.

Pipas 2017.05.19. 19:09:47

@Dorottya Veres: "A hőszigetelésed nem jön ki, nyílászáró csere.... hááát... egy 4kWp napelem már talán... "

Talán 10 év múlva. Talán!

Csakhogy az is nagyon kevés lenne. Nem akarom elismételgetni, hogy ipari fogyasztók is vannak, hogy ahhoz még kell gázerőmű, hogy annak nem 60 év a várható élettartama és a többi. Sokszoros az árkülönbség, akár hatszoros, tízszeres. És akkor még mindig nem 60 évre van biztosítva a termelés.

eßemfaßom meg áll 2017.05.19. 19:11:44

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"A normális kommentelőkkel normális hangnemben tudunk beszélgetni."

Normális kommentelő = ugyanazt a baromságot szajkózza amit te és összekacsint veled amikor letrollozod az értelmesebbjét.

Janossz 2017.05.19. 19:12:25

@BaitHrunner: Azt ugye tudod, hogy a 20-es évek óta kb. 1240%-al nőtt a villamos energia felhasználás Magyarországon?

Pipas 2017.05.19. 19:12:41

@Midnight Run: "Baromira drága lesz. Európa egyik legdtrágább áram ára lesz nálunk 20 év múlva."

Hinni annyi, mint úgy csinálni, mintha tudnál valamit, miközben fogalmad sincs róla. :D

Ha atomerőművel nem tudunk olcsó és megbízható energiaellátást csinálni, akkor semmivel, minden más megoldás csak drágább lenne.

2017.05.19. 19:17:00

@Midnight Run: " Magyarországpn az ipar aránya az egyik legmagasabb az EUban és közel teljes a foglalkoztatottság? Ismét aluminium kohászatban gondolkodsz?"

Igen... viszont gyakorlatilag az ipari termelés volumene egyik régióban sem nagyobb,mint 2007-ben,néhányban meg jóval kisebb, így talán nem meglepő, hogy az energiafelhasználás sem tér el túlságosan az akkori mértéktől.
Van pár régió, ahol kicsit beindult a pezsgés (mondjuk itt Győrben egyértelműen) de ez messze nem jellemző az országra.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 19:19:26

Nézzünk egy autógyárat. Egy energiaigényesebb lépés a fényezés kiégetése. Mondjuk, egy villanykemencében végzik egy órán keresztül 140 fokon. Ebből valaki arra a következtetésre jut, hogy nekik a folyamatos termelés miatt konstans áramra van szükségük. Tévedés. Tegyük föl, hogy a technológia megengedi, hogy a kiégetés a 130-160 fok tartományban történjen. A villanykemence fűtését erősebbre kell tervezni, és a percenként változó áramárnak megfelelően lehetőleg mindig az éppen olcsóbb időszakokban erősebbre kapcsolni, azt szemelőtt tartva, hogy a hőmérséklet a megszabott határértékek között legyen. A szolgáltató meg a termelés és fogyasztás függvényében alkalmazza az ösztönző olcsóbb, vagy gátló drágább áramot. Egy klasszikus win-win szituáció.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 19:22:25

@Pipas: "minden más megoldás csak drágább lenne."

Ez tévedés. De józan paraszti ésszel is beláthatod, hogy a világ legdrágáb atomerőművének megépítésétől nem nagyon lehet versenyképes áramtermelést várni.

Janossz 2017.05.19. 19:23:09

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Kurt Úrfi szerint a hőcserélőket cserélni kell.
Mentolos Lecsó szerint indukciós hőkezeléssel helyben fel lehet újítani a reaktortartályokat.

Szóval nem zárnék ki semmit. "

Én meg egy pillanatra magam elé képzeltem a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget, mikor a fentieket fentieket valaki ott elővezeti.
És mém Fülig Jimmy is támogatja a tervet. RIP Rejtő :-))

2017.05.19. 19:24:09

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A fele tévedés, a másik fele hazugság. "

Ez az állításod semmilyen formában nem állja meg a helyét. Itt egyetlen ember van, aki konzekvensen és bicskanyitogató stílusban tollkodik és az te vagy. A legtöbb állításod tíz perc alatt megdől, ami meg nem,az jószerivel feltételezés... Ennyire elvakultan és tudomást sem véve tényekről, csak te meg a bloggazdák védik a védhetetlen. Ők egyértelműen fizetett hazudozók, veled kapcsolatban csak feltevéseink vannak, de amit csinász,az ingyen is visszataszító. A bloggazdák úgy tűnik, védve érzik magukat, erős politikai érdekérvényesítő képességű hálózat áll mögöttük, de az biztos, normális országban már felelniük kellett volna a hazugságaik miatt.

2017.05.19. 19:26:42

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Nézzünk egy autógyárat."
Nézzél... mert hogy eddig még nem láttál, az biztos... A kemencés hülyeséged a jövő héten elmesélem az AUDI-ban...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 19:27:47

@Dorottya Veres: "tollkodik "

Mondj EGY állítólagos trollkodásom.

"megdől"

Mondj EGYET, ami megdőlt, és nem ismertem el.

"a bloggazdák védik a védhetetlent"

Fasz közöm van a bloggerhez?

Janossz 2017.05.19. 19:33:20

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Eltaláltad, szarva közt a tőgyit!!
A Daimler Kecskeméten egy kumma kWó-t sem vesz a rendkívül akciós magyar áramból, mivel hőre, és energiára egyaránt szüksége van, megtermeli magának. Gázból.

Janossz 2017.05.19. 19:41:19

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: " a bloggazdák védik a védhetetlen. Ők egyértelműen fizetett hazudozók, veled kapcsolatban csak feltevéseink vannak, de amit csinász,az ingyen is visszataszító. "
Valahogy az az érzésem, hogy nem szeret téged ez a nőnevű kommiszár...
Eztán figyelj, hogy mit CSINÁSZ! :-))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 19:48:42

@Janossz: :))

Az a gyanúm, hogy az atomlobbiból ő az egyetlen nem fizetett troll. Szerintem meggyőződéses. Például csak az első száz kommentjében személyeskedett, utána a legtöbbször elfelejtette.

eßemfaßom meg áll 2017.05.19. 19:50:12

@Janossz: "A Daimler Kecskeméten egy kumma kWó-t sem vesz a rendkívül akciós magyar áramból, mivel hőre, és energiára egyaránt szüksége van, megtermeli magának. Gázból."

nyilván, ez meg csak a poén kedvéért van

www.baon.hu/bacs-kiskun/gazdasag/hatalmas-aramfogyaszto-lesz-a-daimler-345828/

"A Daimler cég számára a folyamatos munkához, mintegy 25 MW villamos energia vételezésére van igény. Egyebek mellett erről is szó esett a szerdai sajtótájékoztatón, amely keretében az EDF DÉMÁSZ áramszolgáltató vállalat átadta a német nagyvállalat számára készített alállomást. Patrick Steinbach a gyár energia részlegének az osztályvezetője, és Braun József a Démász projektvezetője mutatta be a berendezéseket.

A beépített két transzformátor egyenként 31,5 MVA teljesítményű. Az energia igényeket egy is bőven fedezni tudja. Ugyanakkor, a második berendezés kiépítésére a gyártás biztonsága, illetve a termelés lehetséges bővítése érdekében került sor. Az árambetáplálás is pont ezen szempontok figyelembevételével két – Lajosmizse, illetve Városföld – irányából történik"

www.infoplan.hu/gallery.php?l=HU&dir=keda

"EDF-DÉMÁSZ Zrt. Kecskemét Daimler 120/20 kV-os alállomás"

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 19:51:16

@Janossz: "szarva közt a tőgyit!!"

:)) Oké. De ugyanez az elv mehet egy hűtőházra, vagy otthoni fagyasztószekrényre.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 19:56:23

@eßemfaßom meg áll: Kurvára mindegy, hogy most éppen a Daimler Kecskeméten veszi vagy gyártja. A példám egy olyan szituációra vonatkozott, mikor az áramszolgáltatró dinamikusan hirdet változó árakat.

Pipas 2017.05.19. 19:57:22

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "a világ legdrágáb atomerőművének megépítésétől"

Ezt csak te terjeszted, neked viszont már nem hiszek. Annyi butaságot mondtál már. :(

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 20:04:28

@Pipas: "nem hiszek"

Nekem ne higgyél, mert kurvára leszarom. A troll haverjaid mondták, hogy 5500 USD/kW a létező legdrágább atomerőműi ár.

2017.05.19. 20:13:34

@Janossz: "Eztán figyelj, hogy mit CSINÁSZ! :-))"

Hűűű... most lebuktam... mázlista vagy, hogy legalább nem szoktál elütéseket véteni, ha már a hülyeségeken túl másra nem is futja.
Azt is megsúgom, hogy a space-m kicsit beteges és néha egybe írok szavakat. (Valójában nem is, csak bunkó vagyok...)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 20:19:40

Szegény Molnibalage, Pipas most be fogja árulni Kubatovnál, és ugrik a bónusza. :(

GyMasa 2017.05.19. 20:26:36

@chrisred:
...A lakásban igen, a rezsidíjfizetéskor nem. Ugyanolyan spórolás a hőszigetelés, mint a napelemmel működtetett légkondi...
Paks2 Villamos aramot fog termelni, tehát lényegtelen a nem villamosenergia felhasználás szempontjából a fűtés, és a HMV készítés.
Csak akkor érdekes, ha elektromos hőszivattyúd van.

Janossz 2017.05.19. 20:29:03

@eßemfaßom meg áll: "...amely keretében az EDF DÉMÁSZ áramszolgáltató vállalat átadta a német nagyvállalat számára készített alállomást. .. Tehát most.

Hatalmas áramfogyasztó lesz a Daimler. Tehát lesz. Vagy nem.
Három éve működnek. Kérdés?

GyMasa 2017.05.19. 20:30:20

@Dorottya Veres:
...UGYANOLYAN spórolás...
Mint a viccben:
- Mi az fent ül a fán és ugyanúgy lát előre, mint hátra.
- ?
- Csip-csip csóka vak varjúcska...

2017.05.19. 20:32:06

@GyMasa: ÁÁÁ... nem figyeltél.Ő arra gondolt, hogy Paks II árának ráeső részét adják neki oda,majd ő végrehajt mindenféle energetikai korszerűsítést és máris rezsicsökkentett!!!
(Ha mindenkinek odaadják,mindenki korszerűsít és máris meg van spórolva Paks!! enegiamennyisége. örökre, nem 60 évre és nem kell 100000000000évig félni az atomhaláltól.

GyMasa 2017.05.19. 20:38:29

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
... Egy klasszikus win-win szituáció...
Vagy egy klasszikus visszahvási akció 6 év múlva, mert a kocsik elkezdenek rohadni, vagy elkezd a festék lehámlani róluk...

eßemfaßom meg áll 2017.05.19. 20:41:46

@Janossz:" Tehát most."

baszkikám 2010-es cikk, ennyire fogyatékos nem lehet senki aki képes bekapcsoltatni a gondozójával egy számítógépet.

GyMasa 2017.05.19. 20:42:46

@Dorottya Veres:
Óóóóó, a csipába, akkor ezt jól benéztem.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 20:44:03

@GyMasa: "elkezd a festék lehámlani róluk"

Ha betartották az előírást, és mégis ez történik, akkor az előírás volt rossz.

Tudsz felhozni valamit az általam felvázolt szkenárió ellen?

Janossz 2017.05.19. 20:55:24

@eßemfaßom meg áll: Életed legnagyobb győzelmét arattad. Ezzel elindulhatsz a troll-olimpián!!
A Nap Hőse Lettél! Meg a Legelőké!
És ez a kis aljadék húzásod mivel is erősítette a népek elkötelezettségét az atomenergia iránt?
Hiszen azért töröd itt magad...
Tehát: A MERCEDES köszöni, de megvan a magyar állami energiaszolgáltatók nélkül.
Vésztartaléknak használja.

GyMasa 2017.05.19. 20:55:49

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Ha betartották az előírást, és mégis ez történik, akkor az előírás volt rossz...
Ja, nyilván a fogalmatlan festékgyártók azok nem tudják mán, hogy a saját festékük hogyan működik, mer' nehogymán neked megmondja egy jöttment festékgyártó, hogy kel a festékét használni!
De van egy konkrétabb kérdésem is az ötleteddel kapcsolatban.
Azt írod, hogy a "percenként változó áramár függvényében kapcsolgatnád a fűtést".
OK, és honnan fogod tudni, hogy mikor kell kikapcsolni, meg bekapcsolni a fűtést, ha az ár percenként változik?
MI van akkor, ha mondjuk egyre csak drágul a percenkénti áramár? mondjuk folyamatosa 2 órán keresztül, akkor mit csinál az okos rendszerd?
És végül, mi van akkor, ha a rendszer éppen úgy leng össze a villanyár változással, hogy végül sikerül mindig a legdrágább árammal fűtenie?
Mert a tőzsdéző robotoknál az OK, hogy be van nekik állítva egy pár paraméter, ami alapján majd veszi, meg eladja a papírokat, de nem lehetséges, hogy egy szogorú ütemezésű gyártósoron, ahol 90 másodpercenként legördül egy autó a sorrol, ott esetleg nincsen még 10 sec sem arra, hogy spóroljanak a villanyon 20 HUF-ot?
...Tudsz felhozni valamit az általam felvázolt szkenárió ellen?...
Nem, teljesen igazad van, nem kell mindig az elmaradott, bevált módszerekhez ragaszkodni, egyből, alapkutatás, meg mindenféle tesztelés nélkül kel bevezetni minden új ötletet!

Janossz 2017.05.19. 21:00:22

@eßemfaßom meg áll: Annyira meg nehéz aljasnak lenni, hogy tizenhétéves linkeket illessz be, senkiházi.
Tudod a normális emberekben működik a jóhiszeműség. Te meg azt se tudod, az mi fán terem.

eßemfaßom meg áll 2017.05.19. 21:02:37

@Janossz: szarul viseled a beégést pedig hozzászokhattál volna már.

eßemfaßom meg áll 2017.05.19. 21:03:36

@Janossz: gyanítottam, hogy retardált vagy vagy de hogy ennyire arra nem számítottam

BaitHrunner 2017.05.19. 21:16:37

Na akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba, és beszéljenek a számok.
Legyen Paks II. 5500 USD/kWe.
A legolcsóbb megújuló 1600-1800. Nem számolok túl nagy korrupcióval, nálunk ez 2000 USD/kWe.
Akkor, kell egyszer 4x beépített kapacitás. Itt még mindig kevesebbet termel mint Paks II., de kicsire nem adunk. Ott tartunk, hogy az már 8000.
Élettartam: nagyvonalú leszek megint, és nem számolok Paks II-nél üzemidő hosszabítással. Így "csak" háromszor kell felépíteni a szélkereket. Az már 24.000.
Azzal sem számolok, hogy még az EK szerint is jóval magasabbak az üzembentartási és a hálózatfejlesztési költségek megújuló esetén. Mert jófej vagyok... :)
Tehát összességében kijelenthetjük, hogy ha a szélkerék ára valami csoda folytán kevesebb mint a negyedére esne akkor lehetne max pariban az atommal. Nem majd, nem a ciklus végére, hanem mire az elsőt fel kellene építeni. Ez talán belátható, hogy még viccnek is erős.
Akkor ez el is dőlt szetintem.

Midnight Run 2017.05.19. 21:16:38

@Dorottya Veres: mondjuk 10 év alatt 300 ezerrel kevesebben lettünk, azért ne felejtsd el. Nem beszélve a külföldön dolgozokról.

GyMasa 2017.05.19. 21:18:40

@eßemfaßom meg áll:
Honnan a fenéből vette, hoyg a komplett gyár nem használ áramot a villamosenergia rendszerből???
www.mee.hu/files/images/5/MEE_57VGY_ea_kivonat.pdf
78. oldaltól a teljes tervdokumentáció ott van.

Midnight Run 2017.05.19. 21:18:52

@Pipas: aha. Tehát bármennyibe kerül Paks2, az mindig mindennél olcsóbb lesz.

Midnight Run 2017.05.19. 21:20:00

@BaitHrunner: van egy aprócska dolog, úgy hívják diszkontált érték. Az benne van ezekben a számokban?

GyMasa 2017.05.19. 21:21:54

@GyMasa:
Mondjuk, persze, az is lehetséges, hogy elvertek pártízmillió HUF-t a 120kV-os rendszer átépítésére, meg egy komplett alállomás építésére, de aztán meggondolták magukat és inkább átálltak a saját termelésre.
Bár, ennek nem találtam nyomát az interneten.

eßemfaßom meg áll 2017.05.19. 21:22:00

@GyMasa: Egy komplett elmebeteg bárhonnan tud ötletet meriteni bármire :)

GyMasa 2017.05.19. 21:25:11

@BaitHrunner:
...Akkor ez el is dőlt szetintem...
Ó, te kis naív :-D
Én már délután eljutottam ide, de nem lett eredménye...
Már az első telepítéskor többe kerül a szélfarm, mint az atomerőmű, és még akkor is, ha utána nem kell a szélfarmot rendszeresen karban tartani, és <20 évente kompletten cserélni.

Midnight Run 2017.05.19. 21:28:58

@GyMasa: nyilván a világ teljesen hülye, pl. a kínaiak is, akik tavaly többet költöttek szélerőműre, mint bármely más áramtermelő kapacitásra, köztük nukleárisra.

Pedig, ha olvasták volna itt a fórumot.....

BaitHrunner 2017.05.19. 21:34:46

@Midnight Run:
Nincs. Mennyiben változtat ez a dolgon?

Janossz 2017.05.19. 21:35:05

@eßemfaßom meg áll: Eszed, faszod, meg a nívód ez. Örvendj nekik!
Az előző kettő csak fogyni fog idővel. A nívód valószínűleg marad. Onnan már nincs nagyon lejjebb menni,

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 21:50:13

@GyMasa: "honnan fogod tudni, hogy mikor kell kikapcsolni, meg bekapcsolni a fűtést, ha az ár percenként változik?"

Egy közel optimális algoritmus segítségével az áramár függvényében.

"Mi van akkor, ha mondjuk egyre csak drágul a percenkénti áramár? mondjuk folyamatosa 2 órán keresztül, akkor mit csinál az okos rendszerd?"

Ha az áram ára lineárisan változik hoszzú időn keresztül, akkor nem lehet spórolni a változásokon. Ugyanaz lesz, mint változatlan áramárral, konstans fűt.

"És végül, mi van akkor, ha a rendszer éppen úgy leng össze a villanyár változással, hogy végül sikerül mindig a legdrágább árammal fűtenie?"

Ha ez sokszor megtörténik, akkor szar az algoritmus, és újat kell csinálni.

"nincsen még 10 sec sem arra, hogy spóroljanak a villanyon 20 HUF-ot?"

Nem változik az elkészítési idő, csak a hőmérséklet.

"nem kell mindig az elmaradott, bevált módszerekhez ragaszkodni"

Ebben egyetértünk. Különben még mindig a bevált kőbaltát használnánk.

GyMasa 2017.05.19. 22:20:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Nem változik az elkészítési idő, csak a hőmérséklet...
Ebben egészen biztos vagy?
...Ebben egyetértünk. Különben még mindig a bevált kőbaltát használnánk...
Kár, hogy én nem teljesen ezt mondtam...

GyMasa 2017.05.19. 22:22:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Ha ez sokszor megtörténik, akkor szar az algoritmus, és újat kell csinálni...
Biztos vagy ebben, hogy egyáltalán van olyan értelmezési tartománya ennek az ötletnek, amiben ez az ötlet működik?

BaitHrunner 2017.05.19. 22:31:16

@GyMasa:
"..Ha ez sokszor megtörténik, akkor szar az algoritmus, és újat kell csinálni...
Biztos vagy ebben, hogy egyáltalán van olyan értelmezési tartománya ennek az ötletnek, amiben ez az ötlet működik?"
És abban biztosak vagytok, hogy ezt sz ipar tolerálja? Mert a "jónép" itt marad, de azek piszkos kapitalisták lehet, hogy odébb állnak eggyel. Oda ahol majd lesz olcsó és stabil ellátás.

különvélemény2 2017.05.19. 22:56:20

@Dorottya Veres: "Kis pénz,kis propaganda, nagy pénz, nagy propaganda."

Ez így van.
De ez az, amiért be vannak szarva a nagy pénz tulajdonosai, mert az internet ezt a status quo-t köpi szembe azzal, hogy kis pénzből, sőt ingyen is lehet nagy propaganda, ha "elég jó az írás", most ne menjünk bele az igazságtartalomba, mert az 1000 oldal kommentet jelentene, legyen elég az, hogy hasonló a kamu hírek aránya a fősodorú médiában, mint az internet "sötét bugyraiban", ha csak a politikát nézzük és nem számoljuk az ezotériát és egyéb huncutságokat.

GyMasa 2017.05.19. 23:26:32

@BaitHrunner:
Én is ezt akartam kérdezni, hogy vajon a sorozatgyártás-e a legmegfelelőbb terep ilyeneket tesztelni?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 23:51:44

@BaitHrunner: @GyMasa: Szokatlannak találom, hogy hajlandóak voltatok egyáltalán belegondolni. Mindenesetre kellemes csalódás.

"van olyan értelmezési tartománya ennek "

Persze, minden körülmény között értelmezhető. Egy triviális - messze nem optimális - megoldás, ha adott hőfokon tartja, és leszarja az ár változását.

"ahol majd lesz olcsó és stabil ellátás."

Ez stabil és olcsó. Stabil, mert nem az áram változik, csak az ára. Ha nem elég, hogy olcsó, akkor a fűtés megdfelelő változtatásával igyekezhet még olcsóbbá tenni, közel minimalizálni a költséget. Napi párezer Euró megérhet egy kis gondolkodást.

Máshova is hiába megy, mert mindenhol megújulókat fognak használni, és mindenhol változni fog az ár.

"a sorozatgyártás-e a legmegfelelőbb terep ilyeneket tesztelni?"

Szerintem nem, de remélem ilyet nem is mondtam.

Pipas 2017.05.20. 06:18:50

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Egy triviális - messze nem optimális - megoldás, ha adott hőfokon tartja, és leszarja az ár változását."

Hát igen, ilyen az, amikor egy olyan ember akar áramkört tervezni, aki még soha nem csinált ilyet. Kitalál pár dolgot, de mivel 1000 dologból 999 biztosan nem működik, ezért nyilván olyan dologról fog beszélni, ami nem működik. Aztán ha ez makacssággal párosul...

1. Az ilyen elektromos kemencék azért elektromosak, mert fontos a precíz hőszabályozás. Ha nem *nagyon* precíznek kell lenni, ha nem annyira fontos a szabályozás, akkor nyilván gázzal fűtik őket, mert az olcsóbb.

2. Az országos energetikai rendszer tehetetlensége olyan nagy, hogy felesleges másodpervenként, percenként árat megállapítani. Maga a rendszer nem ilyen gyors változású.

3. A következmény az, hogy egy gyors reagálású rendszerrel (ami már egy/fél perc alatt is lehűl és felmelegszik), akarsz követni egy lassú jelet, ami meg azt mondja, hogy most egy órán keresztül ne kapcsolj be. Ez így nem fog működni.

Annak idején volt egy félévem, amikor ilyen PID szabályozókat számoltunk (hu.wikipedia.org/wiki/PID_szab%C3%A1lyoz%C3%B3), a hócipőm tele volt vele, el nem tudtam képzelni, hogy miért lesz ez jó nekem. Aztán az iparban javítani kellett egy halom ilyen rendszert, láttam menet közben működni ezeket, ahogyan pár másodpercenként kapcsolnak ki meg be. Igazából akkor értékeli az ember, hogy mi történik, ha végigsz.pta azt a félévet. Aki nem, az mindenféle vad öteletekkel jön aztán gondolja, hogy majd működni fog.

Pipas 2017.05.20. 06:24:44

Vicces, ha berak az ember egy liket zárójelekbe, akkor nem működik, mert a zárójelet is hozzáteszi. Nos igen, nem lett agyontesztelve a logmotor. :D

Szóval ilyen egy alap szabályozás modellje:

hu.wikipedia.org/wiki/PID_szab%C3%A1lyoz%C3%B3

Persze ez nem lényeges, csak annyi, hogy ha azt akarja tudni az ember működik -e majd egy szabályozás, akkor ilyen kis dobozokből kell összerakni egy modellt és kiszámolni. Az esetek nagy részében persze nem működik, addig kell sakkozni, amíg össze nem jön.

chrisred 2017.05.20. 07:03:52

@Dorottya Veres: Nézd, ha neked mindegy, hogy az általad és a háztartásodban élők által megkeresett 4 millió forintot más zsebébe nyomod bele vagy a saját családi költségvetésedben használod fel, a saját ügyed. Felőlem nyugodtan létrehozhattok egy bankszámlát önkéntes adakozásra a magyarországi energiatermelő beruházások támogatásához, az államadósság elleni alap mintájára. Nagyjából hasonló sikerre lehet számítani.

GyMasa 2017.05.20. 18:02:28

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
... Szokatlannak találom, hogy hajlandóak voltatok egyáltalán belegondolni....
Ezen nem kell annyira csodálkozni, ha nem csak azokat a dolgokat ismételgeted, amiket rajtunk kívül már sok-sok ember megcáfolt, akkor van értelme beszélni az új ötleteidről, még akkor is, ha tőrténetesen azok sem fognak működni.

2017.05.21. 08:29:55

@chrisred: "Nézd, ha neked mindegy, hogy az általad és a háztartásodban élők által megkeresett 4 millió forintot más zsebébe nyomod bele vagy a saját családi költségvetésedben használod fel, a saját ügyed. Felőlem nyugodtan létrehozhattok egy bankszámlát önkéntes adakozásra a magyarországi energiatermelő beruházások támogatásához,"

Amennyiben megígered, hogy csak szélerőmű termelte villanyáramot fogyasztasz az elkövetkező 60-70 évben és az atomenergiát messziről kerülöd, bánja a fene, legyen.

chrisred 2017.05.21. 08:59:23

@Dorottya Veres: Már csak az a kérdés, hogy miért tennék ilyen fogadalmat. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy nem én, hanem ti álltok ellen annak, hogy országos népszavazáson derüljön ki, a magyar polgárok többsége milyen állásponton van a kérdésben.

2017.05.21. 10:55:22

@chrisred: Az állampolgárok bízzák szakemberekre a döntést, mert egy ilyen, hosszú távú stratégiai döntés meghozatalához a polgárok túlnyomó többségének se információja, se alapvető, se összetettebb ismeretei nincsenek meg. Milyen alapon kellene ezt a kérdést érzelmi/politikai síkre terelni??
Vannak kérdések, amiket nem az utca emberének felelőssége/kompetenciája megválaszolni. (Érdekes... migráns ügyben nincs ekkora liberális buzgólkodás a népszavazást illetően...vajh miért???)

Atomerőmű, jelen földrajzi helyzetünkben, a technika/tudomány jelenlegi fejlettségi szintje mellett szükséges, nincs elfogadható (még összehasonlítható se nagyon) alternatívája. Ez nem olyan döntés, amit majd egyszer, a távoli jövőben kell meghozni.Ezt most kell mert hosszú folyamat vezet a megvalósulásig és egyelőre nem látni más járható utat.
Lopni nem kell, ennek megakadályozását támogatom, munkálkodjon ezen az ellenzék, de fürdővízzel ne öntsük ki a gyereket is.

chrisred 2017.05.21. 11:59:07

@Dorottya Veres: Milyen szakemberekre kellene bízni? Milyen államháztartási, társadalompolitikai, külügyi vagy közpénzgazdálkodási szakismerete van például egy energetikai szakembernek? Értem én, minden szakember úgy gondolkodik, hogy az ő szakterülete az a farok, amelyiknek csóválnia kellene a kutyát. Atomerőműre szükség van, mondod te. Én meg azt mondom, finn színvonalú oktatásra van szükség, hogy a következő generációk olyan magas szintű és értékálló szellemi tőkével rendelkezzenek, ami eladható az egész világon. És akkor az ő problémájuk nem az lesz, milyen módon fizetik ki a rezsiszámlájukat úgy, hogy kihúzzák a következő fizetésnapig.

2017.05.21. 12:42:45

@chrisred: Értem... de értse ön is: ha nem termel a szélerőmű, akkor nem az a baj, hogy drága, vagy olcsó a villany és mennyi is a jövedelme a polgárnak, hanem az, hogy NINCS VILLANY. Diplomával nem lehet vasalót üzemeltetni, nem megy a metro és a fészbúk sem...

A szakembereken meg nyilván nem egy adott terület szakértőit hanem minden, az adott beruházás megvalósíytásával kapcsolatos terület imerőit, interdiszcplináris tudású embereket, olyanokat, akik képesek rendszerben látni és megítélni a kérdéskört. Nekem ne mondja, hogy erre nincs alkalmasabb grémium IQ<100-as többség. Körülbelül a vasárnapi boltzár a kompetencia határterülete, de még ott is tudnék vitatkozni. Az átlagember (ezzel amúgy semmi baj, nem feladata) képtelen 1 évnél nagyobb távlatokban és 1milliónál nagyobb számokkal gondolkodni és dolgozni. Őket a most érdekli, aminél ékesebb példát nem is kell mutatni, csak a carpe diem 3 millió nyugdíjast. Nem fogják fel, hogy aki beígéri nekik az X% emelést, az tulajdonképpen a gyerekeik jövőjét áldozza be... másrészt... hol érdekli őket egy a közeli jövőben induló és két emberöltőnyi kifutású projekt ?

eßemfaßom meg áll 2017.05.21. 14:00:08

@chrisred: Én azt szeretném ha te olyan házban élnél amit nem tervező tervezett meg hanem az állampolgárok szavazták meg mennyi vas legyen a koszorúban és mekkora fából legyen a szarufa és mekkora legyen a szennyvízcsatornád esése mert az állampolgárok mindenhez értenek, sőt mindenhez jobban értenek mint azok akiknek ez a szakmájuk.

chrisred 2017.05.21. 18:04:17

@eßemfaßom meg áll: El vagy tévedve. Az én házamhoz a magyar adófizető polgárok egy fillér közpénzt sem adtak hozzá, ellentétben a te nemzeti lelkű elvtársaid villáival meg vadászházaival.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 00:34:33

@Dorottya Veres: "@chrisred: Az állampolgárok bízzák szakemberekre a döntést, mert egy ilyen, hosszú távú stratégiai döntés meghozatalához a polgárok túlnyomó többségének se információja, se alapvető, se összetettebb ismeretei nincsenek meg."

Hát a Kubatov által ideküldött trolloknak sincs, azt láttuk.

A tolvajlásban érdekelt fideszre végképp nem bíznék ilyen döntést, arra egy hajléktalan alkesz is alkalmasabb.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 00:36:10

@Dorottya Veres: "@chrisred: ... nem az a baj, hogy drága, vagy olcsó a villany és mennyi is a jövedelme a polgárnak, hanem az, hogy NINCS VILLANY."

Ezt a hazugságot gyakran eldurrantod. Ha kevés a megújuló termelése, akkor beröffented a gázerőműveket. Ugyanúgy, amikor ha nem elég Paks1 termelése, akkor fosszilis erőművekkel pótolod a hiányt.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 00:52:35

@Pipas: "ha azt akarja tudni az ember működik -e majd egy szabályozás, akkor ilyen kis dobozokből kell összerakni egy modellt"

Ez nem szabályozási, hanem optimalizálási feladat.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 00:53:59

Akkor vegyünk egy másik példát, hátha az jobban érthető, egy hűtőházat, ahol a hőmérsékletet -18 és -24 között kell tartani. Lehet valósidejű áramadatokkal is, de lehet egy nappal korábban meghirdetett óránként változó áramárakkal is.

chrisred 2017.05.22. 04:55:34

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Amúgy tényleg érdekelne, szakemberek szerint mekkora a valószínűsége, hogy a XXI. század közepén egy európai országban a villamos energiaellátás egyik pillanatról a másikra lehetetlenné válik.

GyMasa 2017.05.22. 08:26:14

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...A tolvajlásban érdekelt fideszre végképp nem bíznék ilyen döntést, arra egy hajléktalan alkesz is alkalmasabb...
EZt a dontest a parlament hozta meg 2009-ben, amikor a szoci kormany volt hatalmon.

gigabursch 2017.05.22. 08:26:35

"Nem lehet kilőni az űrbe, nem lehet elsüllyeszteni a tengerfenékre, nem lehet elásni, és nem lehet megsemmisíteni sem."

Akkor tagmondatonként:
De,
De,
De.

Az már egy másik kérdés, hogy milyen kockázattal és mekkora költséggel...

Szóval:
TETTENÉRHETŐEN HAZUDTOK, és ennek felismeréséhez még atomtudósnak sem kell lenni.

De amúgy rájöttem:
Titeket alighanem a Habony-média fizet, mert a hülye cikkeitek farvizén elég sok ember kap elegendő fejtágítást azért, hogy lássa a trollok között is, hogy miért jó az atomerőmű.

GyMasa 2017.05.22. 08:36:29

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Akkor vegyünk egy másik példát, hátha az jobban érthető...
1., Nem jobban ertheto, hanem jobban illk az otletedhez. Itt valoban jobban mukodhet a dolog.
2., En akkor sem vagyok benne biztos, hogy erdemi megtakaritast eredmenyezne egy ilyen rendszer.
3., Azt meg tudod mondani, hoyg az idojarasfuggo aram arat hogyan adod meg akar csak 24 oraval elore?
A te rendszerednek az lenne a lenyege, hoyg ne kelljen 100% backupot teleiteni az idojarasfuggo melle, hiszen szeretned a fogyasztast igazitani a termeleshez.
Ergo ertelmetlen lesz a masnapi SPOT ar, hiszen nem fogod tudni, hogy pontosan mikor fog fujni a szel.
4., Raadasul az ipari fogyasztok nem a lakossagi rendszerben kapjak az aramot, ott nem igazan villanyora van, amit havonta leolvasnak.
Nekik akkor a legolcsobb a villany, ha kiszamithatoan hasznaljak fel.
En ugy tudom, hogy nagyjabol a kovetkezo modon mukodik naluk az aramvetelezes:
Kesziteniuk kell vetelezesi tervet, amikot negyed orara lebontva elore megmondjak a szolgaltatonak, hogy kb, mennyi aramra van szukseguk.
Es, akkor ehhez a tervhez tartaniuk kell magukat, es csunya buntetesek vannak egy bizonyos elteresen felul mind felfele, mind lefele.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 10:49:47

@GyMasa: "az idojarasfuggo aram arat hogyan adod meg akar csak 24 oraval elore?"

Most így csinálják.

Azt mondják, hogy a szélenergiatermelést egy nappal előre 5% pontossággal meg tudják mondani.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 10:52:29

@GyMasa: "Ezt a dontest a parlament hozta meg 2009-ben"

:))

És orbán gyurcsány csicskája. A 13. havi nyugdíjat is azért nem tudja megadni - bár 14. havit is ígért -, mert azt gyurcsány eltörölte.

GyMasa 2017.05.22. 11:17:01

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...És orbán gyurcsány csicskája. ..
Es en meg mar azt hittem, hogy elehtseges erdemi parbeszed, de latom, hogy meg dolgozni kell rajta!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 11:35:03

@GyMasa: "mar azt hittem, hogy lehetseges erdemi parbeszed"

Akkor legalább úgy kéne csinálnod, mintha megpróbálnád.

2009-ben a parlament
- nem döntötte el a Paks2 beruházást, hanem az előkészítéséről döntött. A fidesz és az MSZP is megszavazta.
- 2009-ben egy fele ennyibe kerülő atomerőműről volt szó
- semmilyen hatástanulmányt, érdemi információt nem kaptak a képviselők a döntés megalapozásához
- gurcsány bármilyen korábbi döntése nem köti, és sohase kötötte a fideszt

Ne kelljen már a fasz gyurcsányt védenem a hazugságaiddal szemben, jó?

GyMasa 2017.05.22. 12:15:46

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
..Akkor legalább úgy kéne csinálnod, mintha megpróbálnád....
Most komolyan! Nehogymar csak az en felelossegem legyen a parbeszed!
...nem döntötte el a Paks2 beruházást, hanem az előkészítéséről döntött. A fidesz és az MSZP is megszavazta....
A parlament elfogadta az energiastrategiat.
1996. évi CXVI. törvény
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99600116.tv
Ebben sem az eromu teljesitmenyerol, sem az ararol nincs szo.
... 2009-ben egy fele ennyibe kerülő atomerőműről volt szó...
Ebben sem az eromu teljesitmenyerol, sem az ararol nincs szo.
... semmilyen hatástanulmányt, érdemi információt nem kaptak a képviselők a döntés megalapozásához..
Amire nem is volt szukseguk, mert ez egy strategiai dontes volt.
...gurcsány bármilyen korábbi döntése nem köti, és sohase kötötte a fideszt...
A PARLAMENT dontese kotelezte a fideszt, nem gyurcsanye.
...Ne kelljen már a fasz gyurcsányt védenem a hazugságaiddal szemben, jó?..
Nem latom a hazugsagokat.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 12:25:04

"A megvalósíthatósági tanulmány ... A költségeket - 2x1000 megawattos erőmű esetén - 5,1-5,9 milliárd euróra ..."

www.origo.hu/itthon/20091030-a-paksi-atomeromu-bovitese.html?pIdx=1

GyMasa 2017.05.22. 12:43:27

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Ez mondjuk nem eppen a fele, de akkoris jelentosen dragabb.
VIszont ma nem dragabb, mint a jelenleg is epuloben levo eromuvek, es ne feledd el azt sem, hogy az 5.9 Mrd EUR-rol sem tudjuk, hogy 2009-es, vagy 2025-os arra vonatkozik, ami egyaltalan nem mindegy!

Arcade Macho 2017.05.22. 16:30:00

poszt megint a baromsagat szakkozza: CHECK
cicuka valszeg a baromsagat szajkozza: CHECK

Arcade Macho 2017.05.22. 16:36:32

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Nézzünk egy autógyárat. Egy energiaigényesebb lépés a fényezés kiégetése. Mondjuk, egy villanykemencében végzik egy órán keresztül 140 fokon. Ebből valaki arra a következtetésre jut, hogy nekik a folyamatos termelés miatt konstans áramra van szükségük. Tévedés. "

ez KESZ!!!

cicuka tenyleg egy idiota, szoval nem valtozott semmi :)))
MEGMAGYARAZTA hogy jo lesz az, ha Mari neni a 20 millas merzsora egy poliészter hengerrel viszi fel a festeket amikor eppen elmegy az aram :)))

Arcade Macho 2017.05.22. 16:42:56

szoval lehet itten rugozni , de pl. nezzuk azt a bombas esetet:
"Hogy pontosan mekkora volt a kár, azt a tárgyaláson a Mercedes ügyvédei sem ismertették, csupán annyit mondtak, a Btk. szerint különösen nagy értékről, vagyis 50-től 500 millió forintig terjedő kárról beszélhetünk."

tehat ez a kreten cicuka szerint nincsen azzal semmi gond ha HETI szinten ilyen uzemleallas van egy uzemben!!!
nem lehetne valahova ezeket a barmokat elzarni ahol csak magukban tehetnek kart?

felolem meg a malmos szakkifejezeseket is es az egy fust alatt elintezzuk kifejezeseket is felfrissithetik ha mar ennyire elhivatottak

GyMasa 2017.05.22. 17:14:04

@Arcade Macho:
...ha HETI szinten ilyen ...
Nem heti szinten, naponta tobbszor, kis idore...
De, azt azert irjuk a javara, hogy belatta, az ervelesem utan, hogy nem volt jo a peldaja.
Merugye, ahol 90 masodpercenkent gordul le egy 10+millios auto egy gyartosorrol, ott nincsen 10 masodperc sem arra, hogy a _TALAN_ sporoljanak 200 HUF_t az aramon.

Arcade Macho 2017.05.22. 21:44:43

@GyMasa: tudok masik peldat is hozni, raadasul autoiparit!!!

na jo lehet hogy urban legend, olyan 80as evekbeli

nos elmeletileg annyira nem volt a Dacia gyarban aram, hogy visszavaltottak a melosok a kezi csavarhuzora...

(na most mielott engem massziv guglizassal vadolnanak, en egyszer mar olvasgattam a Phillips csavarrol, hogy az vagy a masik olyan hogy kiugrik automaticze, nos az ugyebar a gyartosoron kellett, es most le is lehet am guglizni na most teszem... US 2474994, Tomalis, Joseph & American Screw Company, "Screw Socket", published December 30, 1942, issued July 5, 1949)

tehat szumma szumamrum ez a FAROK azt akarja hogy azt amit az amcsik felfedeztek es mar hasznaltak is a 40es evekben az az ELOTTI ido jojjon vissza!!!

2017.05.23. 06:41:07

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Hát a Kubatov által ideküldött trolloknak sincs, azt láttuk.

A tolvajlásban érdekelt fideszre végképp nem bíznék ilyen döntést, arra egy hajléktalan alkesz is alkalmasabb."

Látod, emiatt nem lehet téged igazán komolyan venni.
Ha nem tudod cáfolni a másik által leírtakat, akkor gyorsan előhúzod a Kubatov-kártyát és eltereled a beszélgetést. Ahogyan elnézem, eddig nem válaszoltál arra (sem, többek között) hogyan lehetne ilyen horderejű kérdés eldöntését a témában teljesn járatlam emberek tömegeire bízva döntést hozni???Még, ha meg is adsz minden szükséges információt, nem rendelkezik olyan képességekkel, hogy azok alapján véges időn belül felelős döntést legyen képes hozni. Erre épít ez a blog, erre építesz te. A tudatlan és összetett gondolkodásra képtelen emberek adják a társadalom zömét. Tuti nyerő az ő, a saját butaságukban gyökerező félelemeikre és kicsinyességükre bazírozni. Inkább ne legyen, mert én ezt nem értem. Ez valami veszélyes meg atombomba és örökre beszennyezi a kukoricásomat a Kisdudvás dűlőben: nem, nem kell atom, az robbanik, ott vót a Csernobil is. Mindenki meghalt . (De már megygógyult...)
Aljas zsándékok vezérelnek mindannyiótokat és csak remélni tudom, hogy a hozzád hasonlók, az elvtársaid még jó ideig nem jutnak ebben az országban döntéshozói pozícióba.

GyMasa 2017.05.23. 08:59:20

@Arcade Macho:
Cicuska egy alomvilagban el.
Eleve nyugdijas a lelkem, es unatkozik otthon, igy trollkodassal mulatja el az idejet.
Amit termeszetesen vehemesen tagad, es egybol letrollozik barkit, aki ertelmes parbeszedet probal vele kezdemenyezni, de elfogynak a frazisai...
SZerintem o tul sokat tolta a SimCity-t sandbox modban...
süti beállítások módosítása