Egy atomerőmű környezetvédelmi engedélyezése: ha formailag oké, akkor tartalmilag is oké

2017. május 21. 08:35 - atomcsapda

Egy atomerőmű megépítéséhez környezetvédelmi engedélyt kell szerezni. Ennek a folyamata nagy vonalakban az, hogy a beruházó elkészíti a környezeti hatástanulmányt, ezt a hatóság ellenőrzi, és ha mindent rendben talál, megadja az engedélyt.

A beruházó tehát elkészíti a hatástanulmányt, ami különböző vizsgálatokat tartalmaz. Ha ezek a vizsgálatok elkészültek, ha a hatástanulmány vaskos, ha minden témáról kimerítő mennyiségű szöveget és adatot tartalmaz, akkor, úgy tűnik, minden okés.

 

A Paks II környezetvédelmi engedélyezéséhez elkészült vizsgálatok azonban nem támasztanak alá semmit.

Ráadásul úgy látjuk, hogy a vizsgálatok, megállapítások, értelmezések érdemi ellenőrzésére a szakhatóságnak nincs kapacitása, vagy senki nem kötelezi őket erre. Ez azt jelenti, hogy végül érdemben nem szóltak hozzá a tanulmány megállapításaihoz. Nem vonták kétségbe például azt sem, hogy a Duna felmelegedése nem fog jelentős változást okozni a folyó élővilágában. És nem kérték számon az ennél sokkal fontosabbat sem, hogy vajon mégis miképpen képzeli el a beruházó a hosszútávú radioaktív hulladék végleges elhelyezését, vagy éppen egy esetleges baleset következményeit, hatásvizsgálatát, a védekezés forgatókönyvét.

Formailag mindent tartalmaz a dokumentum. Ráadásul rendkívül nagy mennyiségű általánosságot, tulajdonképpen tankönyvszerű ismertetőt is, amire egy környezeti hatástanulmányban vajmi kevés szükség van, ha azt feltételezzük, hogy hozzáértők olvassák.

Persze a bürokrácia nagyon sok mindenre jó, például a fárasztásra. Lehet erre a hatástanulmányra hivatkozni, az erre megkapott engedélyt lobogtatni. Sajnos az a helyzet, hogy a formai követelményeknek megfelelő vizsgálat és engedély nem számol a realitással, a valóságos problémákkal, az egyelőre megoldhatatlan feladatok ellátásával, a veszélyek elemzésével.

Mondhatnánk, hogy ez az engedély érvénytelen, és tartalmi szempontból igazunk is lenne. A helyzet az, hogy az engedély ennek ellenére érvényes, és jogi szempontból nehéz kifogást találni benne. Mi ezt megtesszük, és bírósághoz fordulunk, de álljon itt az is, hogy az atomenergiával szembeni kontroll teljes hiánya nem a formai hibákban rejlik, hanem azokban az óriási tartalmi lyukakban, amiknek a betöltésére semmilyen hatóság, felügyelet nem képes kötelezni az engedély kérelmezőjét.

És bizony ez elég nagy baj.

***

Az Energiaklub bíróságon támadja meg Paks 2 környezetvédelmi engedélyét, mert a beruházás a környezetet és a lakosságot is veszélyezteti. Ha Neked is fontos a biztonság, segítsd támogatásoddal a perrel kapcsolatos munkánkat: http://www.energiaklub.hu/tamogass. Köszönjük!

438 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://atomcsapda.blog.hu/api/trackback/id/tr7412528949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.21. 08:54:11

Az engedélyt nem írta alá Soros, így érvénytelen.

2017.05.21. 10:30:08

Tetszene, ha végre valami konkrétummal is előállna a blogot üzemeltető, Soros pénzből gazdálkodó propagandaszervezet ('civil' szervezete)

Pl: a tanulmány ez és ez a pontja ezért és ezért téves... vagy a tanulmány ezen része valótlanságokat és ezekből levont téves következtetéseket tartalmaz,mégpedig ezért ésezért, a valóság pedig ez: ....

Arra nem vették a fárdatságot, hogy belinkeljék a kritizált tanulmányt és zt, hogy az ő (energiaklub) részükről kik és milyen képesítésre támaszkodva véleményezik/cáfolják azt.
Biztosan vannak hibák, nem is értem,miért nem a konkrétumokba kapaszkodnak, miért kell ilyen bulvármaszlaggal nyakonönteni az egészet. komolyan erre alapozzák a bírósági perről szőtt elképzeléseiket??
"Asszonta ja Soros "Zatomenergijához (is) Legjobban Értő" Gyuribááácsi... hogy ez így atomhalálveszélyeSS, tehát pöröjjünk!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.21. 14:59:35

"Ráadásul rendkívül nagy mennyiségű általánosságot, tulajdonképpen tankönyvszerű ismertetőt is, amire egy környezeti hatástanulmányban vajmi kevés szükség van, ha azt feltételezzük, hogy hozzáértők olvassák."

Na most posztjaitok borzalmas hozzá nem értésről tanúskodtak. Tehát akkor ti milyen alapon mondtok ítéletet erről a tanulmányról? És valami konkrétum?

Janossz 2017.05.21. 15:12:54

@MaxVal BircaMan HJCD: Te közelről látod a dolgot, mesélj már arról a nagy sikertörténetről, a bolgár atomerőműről! Kíváncsiak vagyunk ám!

VT Man 2017.05.21. 15:16:38

Hogyan veszélyezteti a beruházás a lakosságot?
Nem elég ezt oda írni a cikk végére tényként!

VT Man 2017.05.21. 15:23:38

Megnéztem a wikipediat, az angliai helyzetre, példaként (2014-es adatok)
"Gas: 30.2% (0.05% in 1990)
Coal: 29.1% (67% in 1990)
Nuclear: 19.0% (19% in 1990)
Wind: 9.4% (0% in 1990)
Bio-Energy: 6.8% (0% in 1990)
Hydroelectric: 1.8% (2.6% in 1990)
Solar: 1.2% (0% in 1990)
Oil and other: 2.5% (12% in 1990)"

Tehát nõtt a gáz, újrafelhasználható energia, csökkent az olaj és a szén.
Viszont most probléma van, mert nõ az igény, ezért 2 új szénerõmûvet építenek (nesze neked környezetvédelem).

Bodruska 2017.05.21. 15:24:30

Összefújta a szemetet a szél... Essetek csak egymásnak Sötétzöldek és Fideszes bérkommentelők!

Janossz 2017.05.21. 15:25:29

@Dorottya Veres: Tudod, a magyar államigazgatás személyi állományát, és az utóbbi idők HR szempontjait figyelembe véve (finom voltam?) van ok az óvatosságra.
A vörösiszap-katasztrófa lőtt két héttel volt egy bejárás ott, Illés Miniszter Úr által frissen kinevezett, abszolút laikus felügyeleti vezetővel, és mindent rendben találtak. Aztán tíz áldozat...
De láttunk már építésfelügyeleti ellenőrzést, mikor a hatóság képtelen volt az alaprajzon beazonosítani tartózkodási helyét (na nem túl nagy házon, mondjuk négyszáz négyzetméter. Nem volt a rajzon piros pötty, hogy: ITT ÁLL ÖN :-)

élhetetlen 2017.05.21. 15:45:39

@Dorottya Veres: „Nem vonták kétségbe például azt sem, hogy a Duna felmelegedése nem fog jelentős változást okozni a folyó élővilágában. És nem kérték számon az ennél sokkal fontosabbat sem, hogy vajon mégis miképpen képzeli el a beruházó a hosszútávú radioaktív hulladék végleges elhelyezését, vagy éppen egy esetleges baleset következményeit, hatásvizsgálatát, a védekezés forgatókönyvét.”. Ezek szerinted nem konkrétumok. Mit várnál egy oldalas blogtól, hogy itt soroljon fel mindent, idézve, probléma leírással? Majd a bíróságon, de ott is elsikálják, mert nekünk ez kell! Szerintetek. El tudod képzelni, ha itt beüt egy Csernobil, hova telepítik ki az összes magyart? Vagy neked megígérték, hogy itt nem lehet baleset, és ez elég? Vagy ami most ott megy, hogy kinőtt a fű, ugyan sugárfertőzött, ugyan az állatok teje is az, de elég egy kormányhatározat, hogy mostantól forgalmazható a sajt? A végleges elhelyezés. Persze, majd elássuk valahová, és ráteszünk egy táblát, hogy veszélyes, és ha pár ezer év múlva még él ember a földön, és feltár, mint mi a piramisoknál, és nem érti a szöveget, akkor megfejteni sem lesz ideje, mert elpusztul? Ugyan, miért gondolkodnál ilyeneken, egyáltalán, miért gondolkodnál? Neked elég ennyi: „"Asszonta ja Soros "Zatomenergijához (is) Legjobban Értő" Gyuribááácsi... hogy ez így atomhalálveszélyeSS, tehát pöröjjünk!”, mert te aztán átlátod a problémát!

BiG74 Bodri 2017.05.21. 15:51:08

Csináltam néhány környezetvédelmi engedélyeztetést, többszáz milliós bírságokról huzakodtam a tisztelt környezetvédelmi hatósággal, nincsenek rózsaszín gondolataim a folyamatokról. De láthatnánk konkrét támadott pozíciókat és szakanyagokkal alátámasztott ellenérveket?

BiG74 Bodri 2017.05.21. 15:55:07

Érdekes, a támogatásos link nem elérhető.

élhetetlen 2017.05.21. 15:56:26

@VT Man: Bocs, nem vagyok szakember, csak belebeszélek. A környezetvédelembe nálam az is belefér, hogy amig nem találunk ki jobbat, addig legyen gáz, mert azt hiszem, mondom, csak hiszem, hogy ha egy gáz üzemű erőmű felrobban, az legfeljebb pár négyzetkilométeren tarol, ami rendbe hozható. Csernobilt hogyan hozod rendbe? Az atomerőmű a környezetvédő megoldás?

jágör68 2017.05.21. 15:56:29

Nu, a fidesztrollok mán' itt is soroskapcsolnak.
Ki garantálja a stabil éghajlatot (csapadék egyenletes eloszlását), a Duna vízhozamát, pl?

Ugyanis, jelenleg egyiket se látom biztosítottnak, nemhogy 10 éven- de még 1-2 éven belül sem.

www.youtube.com/watch?v=YXaHfParvHw

élhetetlen 2017.05.21. 16:07:50

@MaxVal BircaMan HJCD: Oh, te független, okos közíró! (Írod magadról, mindig). Nem kéne elmenni legelni egy kicsit, hogy a bevitt tápanyagból nyert energiából valami jusson az agyad működtetéséhez is? Mert ez már nagyon silány, amit produkálsz, ami csak szerinted érv.

eßemfaßom meg áll 2017.05.21. 16:23:39

... és gyűlnek a gecibuták okoskodni.

Dzsontra Volta 2017.05.21. 16:30:58

Értsétek már meg végre, az atomenergia rossz, és a föld lapos, a hangok is ezt mondták!

2017.05.21. 16:32:28

@élhetetlen: Csernobil??? neked pajtás gőzöd nincs az egészről, de szakértesz. Ha mondjuk Mohiban szabadulna el a pokol,akkor hová költöznénk? (Egyik helyen sem fenyeget Csernobilhoz hasonló esemény, de ezt is számtalanszor leírtuk az összes többi topicban, de látom, teljesen feleslegesen. Mint az elefántok...)Paks hány éve is működik??? Volt valami ami értékelhető veszéllyel fenyegetett? Paks megszűnik, helyére áll majd be Paks II... ugyanaz folytatódik tovább, egy lényegesen újabb, biztonsági szempontból továbbfejlesztett reaktorral, 15%-al nagyobb teljesítmény mellett. Ezt is leírtuk. Tízszer biztos...
A hulladékokkalkapcsolatos kérdéseidre szerintem minden választ megkapsz itt:

www.mvmpaks2.hu/hu/Kozerdeku/KozerdekuDokumentumok/KornyezetvedelmiEngedelyezes/KornyezetiHatastanulmany/Lapok/default.aspx
Itt a nagyaktivitású hulladékokkalkapcsolatos megoldások (javaslom a mennyiségekre való öszpontosítást...)
www.mvmpaks2.hu/hu/Kozerdeku/KozerdekuDokumentumok/KornyezetvedelmiEngedelyezes/KornyezetiHatastanulmany/Lapok/default.aspx

2017.05.21. 16:33:37

@Dorottya Veres: Na... ez lenne a második link
http://www.mvmpaks2.hu/hu/Dokumentumtarolo/Környezeti%20hatástanulmány%20-%20Radioaktív%20hulladékok%20és%20kiégett%20kazetták%20kezelése%20és%20elhelyezése.pdf

2017.05.21. 16:36:26

@jágör68: A Heller-Forgó hűtőtornyok a válasz a kérdésedre...plusz az új reaktorok jobban manőverezhető teljesítménye :)
A budapesti (meg a többi) szutyok szennyvíz évtizedeken át ömlesztve a Dunába valószínű nagyságrendekkel jobban beavatkozott a Duna élővilágába,de gondolom azért most nem hápog senki...

gabiiii 2017.05.21. 16:37:03

A következő ellentmondást magyarázza el nekem valaki: A sötétzöldek azt mondják, hogy a radioaktív hulladék hosszútávú elhelyezése nem megoldott és nem is megoldható. Azt is mondják, hogy az elektromos áram tárolása nem megoldott ugyan, de a technika fejlődése miatt néhány éven belül megoldható lesz. Ha ez utóbbi megoldható lesz, akkor az előbbi miért nem?

2017.05.21. 16:37:03

@jágör68: "Ki garantálja a stabil éghajlatot"

A német szénerőművek ;) kispofám :)

Janossz 2017.05.21. 16:40:06

@Dorottya Veres:"Volt valami ami értékelhető veszéllyel fenyegetett?"
Volt. 2033.-ban. Hármas fokozat. Ne hazudj!

Ma 13 éve, hogy a Paksi Atomerőműben összetörtek 30 db üzemanyag-kazettát Pakson. A 2003-as esemény során radioaktív kibocsátásra került sor, amely miatt az Országos Atomenergia Hivatal meg is büntette az erőművet. A probléma súlyát mutatja, hogy

az erőmű 2-es blokkja másfél évig állt,
az összetört roncsokat csaknem 4 év múlva tudták csak – orosz segítséggel – viszonylag biztonságos körülmények közé helyezni,
a keletkezett hulladékhalomra a végső megoldást az jelentette, hogy 11 évvel később, 2014-ben, a polgárháborús állapotban lévő Ukrajnán keresztül Oroszországba szállították.

2017.05.21. 16:42:24

@gabiiii: Teljesen logikus kérdés :) majd figyeld a Cicafiút, megmondja a frankót.

Janossz 2017.05.21. 16:43:08

@Janossz: Mondom 2003-ban. Az idézett cikk 2016-os.

2017.05.21. 16:49:22

@Janossz: Hazudik a kedves vén szüléd! Mivel azt írod, 'összetörtek' fűtőelem kazettákat, látszik, hogy soha nem olvastad el az üzemzavar (nem baleset!!!) pontos dukumentációját. A probléma súlyosságát a termelsékiesés adta, nem a radioaktív szennyezés. Ami ugyan érzékeny műszerekkel kimutatható volt épületen kívül, más hatása nem volt:

"Aszódi Attila szerint a háttérsugárzásban mért változás a paksi atomerőműben bekövetkezett üzemzavarral függ össze. A 10 százalékos háttérsugárzás emelkedés nagyon kismértékűnek számít, ekkora ingadozás a természetes háttérben is van időnként természeti okokra visszavezethetően. Jelentősebb esőzés vagy havazás esetén is elő szokott fordulni 10-20-30 százalékos változás a háttérsugárzásban.

A normális háttérsugárzás - attól függően, hogy az ország mely részén mérik - óránként 80-100-120-150 nanosievert/óra, azaz az átlagérték 100 nanosievert óránként. Az átlagértékhez képest volt 10 nanosievert/óra emelkedés. A szakember szerint sugáregészség-ügyi következménye, jelentősége nincsen ennek az emelkedésnek."
....
"A Global 2000 osztrák környezetvédő szervezet Pakson, a helyszínen végzett mérések során "nem talált akut veszélyes sugárzást" - közölte a szervezet szakértője csütörtökön későn este. Thorben Becker elmondta: Pakson az Ausztriából a helyszínre vitt műszerekkel 90-130 nanosievert értéket mértek csütörtökön, amely megfelel az átlagos természetes sugárzásnak."

Mondjuk érdemes megemlíteni, hogy francia-német kooprodukció eredménye volt ez is, amit tényleg a lefikázott oroszok oldottak meg,mert elfogyott a türelem az erőmű részéről.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.21. 16:53:54

@Janossz:

Nem sikertörténet. Obama leállítatta az építkezést. De ez mire érv? A bolgár nép akarta, a nyugtai gyharmatosítók azonban megfenyegették az országot.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.21. 16:55:03

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Ha Soros mellette lenne, nem lenne ugatés se.

De Soros nem támogathatja, mivel nem érdeke egy fejlődő Mo,. ennyi az egész.

2017.05.21. 16:55:51

@VT Man: "Hogyan veszélyezteti a beruházás a lakosságot?"
Kevésbé,mint Mohi,ha az uralkodó széljárást figyelembe vesszük...meg azt, hogy olyan helyen fekszik, ahol már volt elég jelentős földrengés... valami 8-as erősségű. Bár ebbőlnehéz jóslásokat tenni. Valahová 4-5millió közé teszik az esetleges súlyos baleset magyarországi érintettjeinek számát (Budapest 85km!) viszont nem látom az ehhez igazodó mértékű hupákolást a Ződek körében...

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.21. 16:58:15

@élhetetlen:

Munkásságom hiteles és igaz. Az, hogy a ballibáknak nem tetszik, az számomra csak külön megerősítés. Lám, Soros is rám kapcsolta egyik rohamosztagát.

2017.05.21. 16:59:29

@MaxVal BircaMan HJCD: Ehun a támogatók...
Central Europe Program
EEA Grants
European Commission - Intelligent
Energy Europe Program
Friedrich Ebert Stiftung
Fundamenta Lakáskassza Zrt.
Grassroots International
Heinrich Böll Stiftung
International Visegrád Fund
Knauf Insulation
Leonardo da Vinci Program
Mapei Kft
Norvég Civil Támogatási Alap
Nyílt Társadalomért Intézet
Ökotárs Alapítvány
Rockefeller Brothers Fund
Xella Magyarország Kft

Janossz 2017.05.21. 16:59:30

@Dorottya Veres: Kézcsókom a kedves Édesanyádnak, kicsit még bíbelődhetett volna a neveltetéseddel, de így sikerült...
"Volt valami ami értékelhető veszéllyel fenyegetett?" Kérded. Költői a kérdés, nem válaszolod meg. Gondolod, mind hülye, aki olvassa, vagy rég volt már.
Ez bizony hazugság. És akármilyen szakmai (-nak látszó) módon magyarázod, Csernobil óta a legsúlyosabb esemény volt. Az már értékelhető veszély, az elhárítás időtartamát nézve különösen.

Janossz 2017.05.21. 17:02:18

@MaxVal BircaMan HJCD: Obama?? Nem is a Soros volt? Hát már teljesen összezavarsz.:-)
Csak úgy odament ez az Obama, mondta, na emberek, fájront, mindenki menjen haza, itt nem lesz erőmű, Uff!
Így történt?

BiG74 Bodri 2017.05.21. 17:02:20

@Dorottya Veres:
Hmmm, fogadja mély tiszteletemet, és ha a neve alapján tényleg hölgy, kézcsók. Ha férfi, az utóbbi törölve!

élhetetlen 2017.05.21. 17:04:24

@Dorottya Veres: Na, jól van, a két bevágott link hosszú, nem lehet így kielemezni. Benne van, a kinek kell fizetnie, és mit kellene megoldani.Csak a végleges tárolásnál egy mondat: „Műszaki biztonsági célkitűzés, hogy a tároló létesítmény tervezésénél figyelembe vett valamennyi feltételezett esemény esetén a lehetséges következmények az elfogadható mértéken belül legyenek, valamint a balesetek valószínűsége kellően alacsony legyen.”. És ezzel a mondattal meg van oldva a probléma. Leírták, meg kell oldani. Ezzel szerinted meg van oldva az atomhulladék végleges tárolása. Na, itt feladom.

2017.05.21. 17:06:31

Nem vagyok hajlandó magam tovább türtőztetni ékesszólás terén, mert a blog szerkesztője egyszerűen nem érdemli meg ! Előre is elnézést kérek az olvasóktól !

Nézzük a blog hazugságait sorra...

"Nem vonták kétségbe például azt sem, hogy a Duna felmelegedése nem fog jelentős változást okozni a folyó élővilágában."

Már kb. 8-jára írom le itt, hogy Paks2 nem fog további hőterheléssel járni a Duna számára ! Gyökérkém!
Paks2-t száraz technológiás, Heller-Forgó rendszerű hűtőtornyokkal hűtik. TEHÁT! Nem lesz tápvíz kivétel a Dunából, és nem lesz meleg-ági visszatáplálás sem. A "száraz" Heller-Forgó toronynak nincs gőz halmazállapotú kibocsátása, sem külső tápvíz igénye! Zárt rendszer az egész!
Idézet egy korábbi hozzászólásomból:
Paks2-őt eleve száraz, Heller-Forgó rendszerű hűtőtornyokkal tervezik felépíteni az átmenetei időszakra (Paks1 és Paks2) párhuzamos működésének idejére, a Duna további hőterhelésének megakadályozása miatt (nem szükséges hozzá duzzasztómű, ami a költségek jelentős megugrását eredményezné).
Paks1 fokozatos leállításával az eredeti vízkivételi mű venné át szekunder kör hűtését. Erre a Heller-Forgó technológia lehetőséget ad áttervezés nélkül (mert fel van készítve külső tápvíz fogadására is). A hűtőtornyok kivitelezése olcsó a rendelkezésre álló kúszózsalus megoldássokkal. Majdani, kizárólagos Paks2 üzemnél pedig a "nem használt" hűtőtornyok további biztonság növelő funkcióval is betársulnak (pl. passzív vészhűtés esetén), ehhez képes elhanyagolható az éves üresjárati karbantartási költségük...

"És nem kérték számon az ennél sokkal fontosabbat sem, hogy vajon mégis miképpen képzeli el a beruházó a hosszútávú radioaktív hulladék végleges elhelyezését, vagy éppen egy esetleges baleset következményeit, hatásvizsgálatát, a védekezés forgatókönyvét."

Hulladékkezelés: Az atomerőművi hulladékok között szokás megkülönböztetni kis, közepes és nagy aktivitású hulladékokat. Ezekkel a hatástanulmány részletesen foglalkozik a hatályos törvényi előírások szerint !!!
A kis és közepes aktivitású hulladékok hosszú távú elhelyezése már most biztosított a működő Bátaapáti hulladéktárolóban! Ez érvényes Paks 1. és a leendő Paks 2. tervezetten túli hulladékaira is !!! Stabil, geológiai képződményben kialakítva, a hulladékok tömörítve, cementált vagy üvegesített állapotban kerülnek elhelyezésre. A tisztelt (szándékosan kisbetűvel) blogernek nem ártana utána olvasni a radioaktív hulladékkezelésre vonatkozó eljárásoknak!
A nagy aktivitású hulladékkezelésre pedig már ÉPÜL a Bodai hosszú távú tároló. Közel sem az engedélyeztetési fázisában van, mint ahogyan a blog egy korábbi posztjában hazúgan állítja! Az engedélyeztetési fázis már rég lezárult (melyhez nemzetközi jóváhagyás is párosult, lásd NAÜ), most a geológiai próbafúrások, felszíni talajmunkák zajlanak!
Balesetek, üzemzavarok: emberi hibákból származó üzemzavar, teljesítménycsökkenés, vészleállás eddig Paks 1.-en sosem történt. A teljesítménycsökkentések, vészleállások mindig műszerhibából (a mérő és monitorozó rendszer túlbiztosításból, amik jórészben a magyar mérnökök fejlesztései) következtek be. Hibásan képződtek biztonsági és üzemzavari védelmi jelek, amik a biztonságot voltak hivatottak emelni. Néha kiment egy 10.000 Ft-os relé a mérőkörben és hibajelet generált. Vagy egy hibás vízszintmérő adott be üzemvédelmi jelet. De SOHASEM FORDULT ELŐ, hogy a reaktorok biztonsága került volna vészhelyzetbe. Ez minden hőerőgéppel rendelkező üzemben előfordul. A tisztelt blogszerkesztő haja az égnek állna, ha tudná, hogy a Mátrai Hőerőműben mennyiszer akart felrobbanni egy hőcserélő, de az nem érdekel senkit, mert azt nem ATOM fűti! Pedig lett volna ám hatása a környező településekre nem kicsit! Nem is beszélve egy hagyományos szénerőmű radioaktív kibocsájtásáról, amiről senki sem beszél…

Nézzük a szándékosságot!
Paks II. tervezett védőépülete (konténmentje) egy közel hangsebességgel haladó, modern utasszállító repülőgép becsapódását is gond nélkül elviselné.
A vezénylőből lehetetlen olyan parancs kiadása, ami a reaktor és a segédberendezések károsodását okozná. Erre már régóta gyakorlatok vannak Paks 1. blokkszimulátorában.
Nem éles, nem üzemi helyzetben ezeket is letesztelték! Emberi beavatkozással sem sikerült a reaktort vagy a segédberendezéseket baleset közeli állapotba manőverezni! A reaktor/üzemvédelmi rendszerek az külvilágtól függetlenül működnek, nincs külső kapcsolatuk az nagybetűs internettel. Sok szerencsét feltörésükhöz!

Ez a poszt, megint egy hazug, minden tárgyi alapot nélkülöző, hatásvadász, pánikkeltő iromány !!!
Elérhetőséget (linket) kérnék minden kifogásolt ponthoz a hatástanulmányban.

Személyes érintettség lévén, neveket is kérnék a KFKI-ből, akikről a blog sehonnai hangnemben állítja, hogy nem értenek a szakmájukhoz amit 10-20-30-40 éve űznek...

Sehonnai trógerek, címlapvadász seggfejek !!!

Janossz 2017.05.21. 17:08:34

@Dorottya Veres: "Kevésbé,mint Mohi,ha az uralkodó széljárást figyelembe vesszük..."
Erről megkérdezted a Dél-alföld népét is, úgy Bajától Szegedig? Csak az a pár százezer van az uralkodó széljárás irányában. Egyébként a szél nem mindig egyfelől fúl. 86.-ban éppen keletről jött az áldás, és létezik déli szél is.

élhetetlen 2017.05.21. 17:09:44

@MaxVal BircaMan HJCD: Nem, kedves birca, nem vagy te olyan fontos ember, egyszerűen csak idegesítően hülye vagy, ezért írok időnként neked, akkor is, ha felesleges.

2017.05.21. 17:10:40

@Janossz: Ez most kb annyit jelent:Magyarországon 56-óta a legsúlyosabb fegyveres konfliktus a Kisbaboti bandaháború volt. jááájjj... ne légy már majom. Keress rá aneten, gyakorlatilag alig találsz említést a nukleárisesemények kapcsán Paksról...
Itt meg a lista, amint kiderül, hogy Chernobil után volt Pakssal azonos besorolású és annál magasabb (INES-4) esemény kettő is :)
www.theguardian.com/news/datablog/2011/mar/14/nuclear-power-plant-accidents-list-rank
Látod,megint elkaptalak.

2017.05.21. 17:15:03

@Janossz: Ritka hülye szerzet vagy te... Természetes... ha paks II meghibásodik, akkor biztos déli szél fogfújni, ha meg Mohiban lesz gebasz, akkor csakis szélcsend várható. Mondom: Mohi sztatisztikailag nagyobb veszélyforrás, tesséh először az ellen ágálni! Amúgy megint csak leírom... olyan jellegű szennyezés (főleg olyan mértékű) minde Csernobil volt, technikailag nem valószínűsíthető. Már csak azért sem,mert ott grafittűz volt (egy megelőző robbanás kovetkeztében) de Pakson grafit a postás füle mögé tűzött plajbászban van csak...

2017.05.21. 17:27:18

@élhetetlen: "Na, jól van, a két bevágott link hosszú, nem lehet így kielemezni."
Öljetek meg! igazad van, mindek ez a szócséplés? PaksII 100000 év atomhalál, örökké világító villanykörtével!

Hosszú... de vannak szép színes képek is, ha ez vígasztal...Amikorra szükségesség válik az említett hulladékok lerakása,addig is meg van oldva a tárolás, az oroszoknál. (Erről is volt szó... de miért ne pont ez kerülte volna el a figyelmedet)

élhetetlen 2017.05.21. 17:36:20

@Dorottya Veres: Ez tényleg meddő vita. Az oroszok mindent megoldanak, igaz, hogy Csernobil hatása is eljutott Amerikáig, és hozzánk is, de majd az atomhulladékot jól elássák, nem lesz szivárgás, nem lesz semmi baj, mert ők megoldják. Tudom, atombiztosak. Kiszálltam.

Janossz 2017.05.21. 17:38:57

@Dorottya Veres: "gyakorlatilag alig találsz említést a nukleárisesemények kapcsán Paksról..."
"Itt meg a lista, amint kiderül, hogy Chernobil után volt Pakssal azonos besorolású és annál magasabb (INES-4) esemény kettő is :) "
Ezzel a volt, meg nem volttal midig meggyűlik a bajod valahogy. Akkor volt említés, vagy nem?
Volt üzemzavar, vagy nem?

Janossz 2017.05.21. 17:43:33

"Kevésbé,mint Mohi,ha az uralkodó széljárást figyelembe vesszük...meg azt, hogy olyan helyen fekszik, ahol már volt elég jelentős földrengés..."
Én emlegettem tán az uralkodó széljárást, mint veszélyt csökkentő (bagatellizáló) körülményt?

2017.05.21. 17:44:52

@élhetetlen: Istenkém...érted mi a különbség a mérhető és a hatással lévő között? Fukushima kibocsátását is lehetett detktálni, de ennyi... Csernobil nem volt kapcsolatba hozható az európai rákos megbetegedések számának változásával (gyakorlatilag belesüllyedt a zajba) Miről beszélsz??? Sokszor leírtam: Azzal együtt, hogy a nukleáris enegetika veszélyes üzem, még messze kevesebb ember haláláért felelős mint az összes többi (érted? az összes többi) energiatermelési módszer, ha azok teljes életciklusát is vizsgáljuk. Sőt, ehhez már a hadászati felhasználásokat is hozzávettük...
Messze kevésbé veszélyes az egészségre, mint a vegyipar, élelmiszer vegyipar, kőolaj/földgáz bányászat. Van kockázat, de mint minden emberi tevékenység esetén mérlegelni kell: vállaható-e mindez, cserében a várható hasznokért? Igen, vallalható. Egyre fejlődnek a biztonsági rendszerek, egyre több tapasztalatot szerzünk az üzemeltetés terén. Felesleges sopánkodni.(Lehet, persze, ha meg is fizetik,akkor meg főleg!)

Janossz 2017.05.21. 17:46:48

@Dorottya Veres: "Amikorra szükségesség válik az említett hulladékok lerakása,addig is meg van oldva a tárolás, az oroszoknál."
Ezt ki mondta? A ruszkik? Te hiszel nekik? És, hogy van ezer kilométer a két határ között, nem ismert előtted?
Meg az ukrán-orsz viszony? Ezt nem mondták a szemináriumon? Vagy majd visszük légifolyosón?

2017.05.21. 17:49:55

@Janossz: "Volt üzemzavar, vagy nem?"
Az agyamra mész. Üzemzavar volt, nem baleset, nem katasztrófa. Nem volt a környezetre semmi hatása, viszont egy hasznos tapasztalattal gazdagodtak az üzemeltetők. Ez csökkenti a jövőbeli előfordulás kockázatát.
Mohi...

leírom, mert nem érted... statisztikailag Moha ránk nézve nagyobb veszélyforrás, úgy, hogy még hasznunk sincs belőle... az uralkodó szélirány fontos tervezési kritérium, ha feltűnt volna...mert Paksot tehettük volna feljebb is a Dunán (meg lejjebb is,de egyrészt nem vagyunk bunkók,mint a tótok, másrészt meg nagyon kicsúszott volna a hazai grid peremére.)

2017.05.21. 17:50:35

@Janossz: A németek hogyan viszik?
Te tényleg ekkora sötétségben élsz?

2017.05.21. 17:53:38

@Janossz: "Ezt ki mondta? A ruszkik? Te hiszel nekik? "

Ha tudnád mekkora mennyiségű anyagról van szó és arról, hogy nem egyszerre keletkezik, hanem majd 50 év alatt fog felhalmozódni,akkor belátnád, nem kezelhetetlen mértékű és jó pár évig ígyis-úgyis az erőműben és mellette fog pihenni, míg szállítható lesz. Ne sz@rj be, szakemberkre van bízva a feladat, nem civil szervezetekre.

2017.05.21. 17:56:24

@Janossz:
A paksi és a csernobili technológiát ne hasonlítgassuk össze már! Igaz mindkettő atomerőmű, a technológiájuk, reaktorfizikájuk, biztonságvédelmi rendszerük viszont köszönőviszonyban sincsen egymással!

A 2003-as paksi üzemzavar reaktoron kívüli esemény volt, nem volt ATOMROBBANÁS és MIND MEGHALUNK !!!
A Paks körül telepített (az erőműtől független, civil sötétzöld felügyeletű) hihetetlen érzékenységű mérőállomások közül 1 (!) jelezte a háttérsugárzás megnövekedését. Csak minimális gáznemű kibocsájtás történt...
A műszerek érzékenységére jellemző, hogy a fukusimai baleset után egy héttel, a BME Kutatóreaktor épületének tetején elhelyezett érzékelők kezdtek el bedobálni hibajeleket... Emiatt az automatika letiltotta a reaktor indítását...
Pusztán a magas légkörből kihulló radionuklidok hatására!
Az érzékelési tartomány az emberi test háttértől eltérő sugárzára valamint a szabvány grillezéshez faszén háttértől való eltérési tartománya között van...
A komment írása közben több sugárzást kapok az asztalon lévő sörös doboz természetes izotóp sugárzásából...

Hagyjuk a további pánikkeltést oké !?!

Janossz 2017.05.21. 18:07:25

@mentolos lecsó: Te jó ég? Milyen söröket iszol te?:-)
SEmmi pánikkeltés. Csak igyekeztem felhívni a figyelmet a nincs és van, a nem volt és volt között.
Szíves engedelmeddel.

2017.05.21. 18:08:52

@mentolos lecsó: jajj... ez olyan hosszú...kiértékelhetetlen...;)

2017.05.21. 18:17:14

@Janossz:

Jóféle söröket nyelek... :)
De ezek a dobozok sajnos fémből vannak, és csúnya-csúnya természetes izotópokat tartalmaznak !
Sőt a búza, árpa, maláta is amiből ezt a nemes főzetet készítik !
Egy megfelelően érzékeny műszer vészjelzést ad egy dobozos sörhöz közelítve... :)

2017.05.21. 18:18:49

@Dorottya Veres:

egyszerű a válaszom és sudribunkó ! :)

aki nem tudja értelmezni, az meg akkóóóóó a f@széééé ugat bele a témába ??!?? :)

Janossz 2017.05.21. 18:46:07

@Dorottya Veres: @mentolos lecsó: Elegáns. Tőről metszett úriember lehetsz. Fartőről.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.21. 21:34:36

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
"nagy mennyiségű általánosságot, tulajdonképpen tankönyvszerű ismertetőt is, amire egy környezeti hatástanulmányban vajmi kevés szükség van, ... milyen alapon mondtok ítéletet erről a tanulmányról?"

Azon az alapon, hogy egy általános iskolás is láthatja a porhintést, nem kell hozzá atomtudósnak lenni.

"A kiégett üzemanyag végleges elhelyezése
A fűtőelemek közvetlen végleges elhelyezése során a fűtőelemekkel nem kell bonyolult kémiai folyamatokat végezni. A
reaktorból kikerült üzemanyag több évtizedes tárolás után, feldolgozás nélkül kerül végleges elhelyezésre. Ezt a
folyamatot nyílt üzemanyagciklusnak nevezik. A feldolgozás nélkül elhelyezésre kerülő hulladék nagyaktivitású és nagy
a hőtermelése. A kiégett kazetták radiotoxicitása a természetes urán radiotoxicitását csak több százezer év után éri el.
A végleges izoláció és elhelyezés előnye, hogy nem hagy hátra feladatot és problémát a következő generációk
tagjainak. Úgy izolálja a radioaktív hulladékot a környezettől, hogy nem kell a jövőben beavatkozni. Ugyanakkor elvész
annak a lehetősége, hogy később kihasználják a tudományos és technikai eredményeket, esetleg visszanyerjék és
hasznosítsák a tárolóba lerakott anyagokat.
A végleges elhelyezés legfontosabb követelménye, hogy a tárolóban elhelyezett hulladék hosszú időn keresztül a
környezettől tökéletesen elszigetelt maradjon, amit a többszörös (földtani és műszaki) gátrendszerrel biztosíthatunk: a
hulladékot több, egymást kiegészítő, természetes és mesterséges gátnak kell elszigetelnie a bioszférától. Ezen gátak
közé tartozik a hulladék formája és kondicionálása; a hulladékot tartalmazó, általában többrétegű konténer; az ezt
körülvevő tömedékelő anyag; a tárolótér biztonságos lezárása; az egész hulladéktároló megfelelő lezárása; valamint a
jól megválasztott, megfelelő geológiai környezet.
A nagyaktivitású hulladékok végleges elhelyezésére már több országban is folynak kutatások. Abban teljes az
egyetértés, hogy a nagyaktivitású, hosszú felezési idejű hulladékok csak stabil geológiai formációkban, azaz mélységi
tárolókban helyezhetők el biztonságosan."

Bencze Imre 2017.05.21. 21:45:31

KÁR, HOGY EZT A DÉMON ADA LELKÜLETŰ OLDALT HAZUG GAZEMBEREK ÜZEMELTETIK :) :) TAKONYJÁMBORBENEDEK, SZÉLKERÉK BERNIKE, AZ ELEMPÉ (LEHET MENNI A PECSÁBA), PAKSKONTROL, UTÁN MEGJELENT EGY ÚJABB CSAPAT, AZ ATOMCSAPDA, AMELY A NÁCISTA, SZTÁLINISTA, RÁKOSISTA CENZÚRA ESZKÖZÉVEL PRÓBÁLJA MEG ELHALLGATATTNI AZOKAT, AKIK KIÁLLNAK MOCSKOS SZEMÉT, ALJAS HAZUGSÁGAIK ELLEN!!! :) SZÁMUKRA ÚGY LÁTSZIK EZ A DEMOKRÁCIA :) :) EZEK AZ AGYHALOTTAK AZT HISZIK, HOGY ÍGY SZABADON TERJESZTHETIK HAZUGSÁGAIKAT :)
ÜZENEM, HOGY A CENZÚRA, A LETILTÁS A GYÁVA FÉRGEK FEGYVERE    

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 00:38:05

@eßemfaßom meg áll: "... és gyűlnek a gecibuták okoskodni."

Igen, Kubatov minden poszthoz ideküldi az agyatlan pakslobbit. A feladatuk megakadályozni az értelmes párbeszédet. Evvan.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 00:39:41

@Dorottya Veres: "Paks hány éve is működik? Volt valami, ami értékelhető veszéllyel fenyegetett?"
:))

Vaslogika. Tehát ha egyszer beközött szemmel átszaladtál az úton, és túlélted, máskor is megcsinálhatod, nem fog elütni egy autó.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 00:42:06

@Dorottya Veres: "@jágör68: A Heller-Forgó hűtőtornyok a válasz a kérdésedre...plusz az új reaktorok jobban manőverezhető teljesítménye"

Lefordítom magyarra: Ha kevés víz lesz a Dunában, nem probléma, majd csökkentjük a termelést.

Amit kihagyott: Így a veszteséges termelés még veszteségesebb lesz.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 00:46:17

@gabiiii: "A sötétzöldek azt mondják, hogy a radioaktív hulladék hosszútávú elhelyezése nem megoldott és nem is megoldható."

Nem hiszem, hogy ezt mondják.

A nagy sugárzású fűtőelemek tárolása rövidtávon "megoldott", vízzel, majd levegővel hűtik. Hosszútávon is lehet őrzött tárolókban tartani, csak nagyon drága, ha százezer évre vetíjük a költségeket. Elméletileg megoldott az őrzés nélküli tárolás is változatlan geológiai rétegekben. Itt a lényeges elem az "elméletileg".

"Azt is mondják, hogy az elektromos áram tárolása nem megoldott ugyan, de a technika fejlődése miatt néhány éven belül megoldható lesz."

Nem hiszem, hogy ezt mondják.

Az elektromos áram tárolása megoldott pl. akkumulátorokkal, szivattyús víztározzókkal, stb. A jelenlegi akkumulátorokkal ez nem gazdaságos megoldás, de a szivattyús víztározók sem olcsók, és nem egyszerű helyet találni nekik.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 00:48:57

@Dorottya Veres: "Ritka hülye szerzet vagy te..."

Ha elfogytak az érveid, mindig személyeskedésre váltasz.

"ha paks II meghibásodik, akkor biztos déli szél fogfújni, ha meg Mohiban lesz gebasz, akkor csakis szélcsend várható."

Paks és Mohi veszélyei nem oltják ki egymást, hanem összeadódnak, az egyikkel nem érvelhetsz a másik ellen. Ha az áldozatok száma párezer, szomorú, de többen halnak meg az utakon. Ami számít, hogy egy súlyos üzemzavar Paks2-nél a padlóra küldheti a magyar gazdaságot.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 00:50:53

@mentolos lecsó: "emberi hibákból származó üzemzavar, teljesítménycsökkenés, vészleállás eddig Paks 1.-en sosem történt."
v.ö.
@Dorottya Veres: "A probléma súlyosságát a termelsékiesés adta"

Ezt focizzátok le, és értesítsetek az eredményről!

2017.05.22. 06:42:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Paks és Mohi veszélyei nem oltják ki egymást, hanem összeadódnak, az egyikkel nem érvelhetsz a másik ellen."

Nem mondod... inkább arra céloztam, de terelsz, ahogy szoktad, hogy számunkra Mohi nagyobb veszélyforrás Pakssal összevetve de a Ződ-tálibok soha egy mukkot nem szóltak Mohi ellen (a szokásos szervilis, merjünk kicsik lenni mentalitásukból fakadóan) nehogy már valaki ellen kiálljunk az ország érdekeit védendő. Mi csak saját magunkkal vagyunk hajlandóak szembeszállni.
DE (és ez a lényeg) Sem Paks, sem Mohi nem jelent olyan veszélyt, amit ne lehetne vállalni cserébe az előnyökért. Érted a különbséget??? Csak azt írtam, ha a két erőmű egyikében történik bármi, az a Mohi erőmű esetében nagyobb hatású LEHET ránk.

"Ha elfogytak az érveid, mindig személyeskedésre váltasz."
Ellentétben veled, aki nemes egyszerűséggel en bloc le kubatov-kommandósozol mindenkit, vagy a szokásos magas lóról osztod az észt.

Hosszútávon is lehet őrzött tárolókban tartani, csak nagyon drága, ha százezer évre vetíjük a költségeket. Elméletileg megoldott az őrzés nélküli tárolás is változatlan geológiai rétegekben. Itt a lényeges elem az "elméletileg".
Ezt a százezer évet miért veszitek zsinórmértékül... fel nem foghatom. Ha ötszáz év alatt nem fog annyit fejlődni a technika, akkor megette a fene. Ha csak azt megoldjuk, hogy a fűtőanyag kazetták töltetének több, mint 90%-át adó U238-at elszeparáljuk a transzuránoktól, már megoldottuk a problémát, mert kb a farzsebedben el fog férni az, amihez most egy sporttáska kell. (az arányok szemléltetéséül írtam) Amúgy sem hegyekről van szó, ezt is tudjuk, de sokan hajlamosak elfeledni. Ha megnézed a hulladékkezelős linket, láthatod, miről és mekkora térfogatokról is beszélünk.még csomagolással is együtt. Az őrzésről meg annyit... energiatermelés , katonai ojjektumok mindig is lesznek és ha van atomerőmű, akár a közelében is nagyon sokáig biztonságban tárolhatod (de mint mondom: kizárt, hogy ne legyen fejlettebb és olcsóbb feldolgozási/tárolási lehetőség a ma ismerteknél.
lehet, hogy simán kicsúzlizzuk az űrbe... 70 év alatt mennyit is fejlődött űripar??? Miért ne fejlődhetne (és válna egyre olcsóbbá) a space-cargo?? Milliónyi lehetőség, de elhiszem, jobb ezzel kapcsolatban az az álláspont részetekről, hogy itt megállt a tudomány. Amúgy meg mesélj már nekem a vegyipar hulladékairól is. Azokat ki őrzi, hogyan vannak eltárolva és hová??? Azon miárt nem megy a vernyákolás??? Sokkal nagyobb kockázatot rejt a ki tudja hová és milyen mennyiségben elföldelt és ugyanúgy hosszan bomló hulladék...
"Ezt focizzátok le, és értesítsetek az eredményről!"
Kicsit összetetteb a dolog, ne csúsztass... nem reaktor-baleset/üzemzavar volt. A reaktor csak azért állt, mert nem tudták rakodni a fűtőelemeket, nem azért mert meghibásodott, vagy sérült volna. Szóval nem volt vészleállás. Emberi mulasztás volt, de ezt is kitárgyaltuk, meg azt is, hogy hatása pénzügyi volt, a többi messze nem volt olyan veszélyes mint azt itt sokan gondolják. Paks nem atombomba, piszok jó lenne végre felfogni és elfogadni.

2017.05.22. 08:31:31

@gigabursch: Kifogytak az érvekből :)

GyMasa 2017.05.22. 10:08:20

@élhetetlen:
...Nem vonták kétségbe például azt sem, hogy a Duna felmelegedése nem fog jelentős változást okozni a folyó élővilágában. És nem kérték számon az ennél sokkal fontosabbat sem, hogy vajon mégis miképpen képzeli el a beruházó a hosszútávú radioaktív hulladék végleges elhelyezését, vagy éppen egy esetleges baleset következményeit, hatásvizsgálatát, a védekezés forgatókönyvét...
Itt van nehany valasz:
- az elmult 30 evben 1x volt olyan, amikor a vizallas majdnem tul alacsony volt.
- A kilepo hutovizet rendszeresen ellenorzik a kornyezetvedelmi hatosag emberei, es meg soha nem volt vele problema.
- A kiegett futoelemeket Pakson pihentetik, majd elviszik Oroszorszagba ujrafeldolgozasra.
- A kiegett futoelemben NEM csak hulladek van. Mar letezik a kemiaia/fizikai tudas, es a technologia is az ujrafeldolgozasra, csak jelenleg ugyanaz vele a "problema" mint az osszes tobbi hulldekkal. Olcsobb banyaszott es dusitott urant hasznalni alapanyagnak,mint az ujrafelhasznalas.
- Majd, ha kellokeppen megdragul a banyaszott uran hasznalat,a kkor megindul a reprocesszalas is.
- Katasztrofa eseten elsosorban a hazai katasztrofavedelemnek kell intezkednie. Orszagosan vannak tervek a szukseges kitelepitesekre, meg az akkori teendokre.
Azonban:
Csernobil:
- Teljesen mas mukodesi elve volt az ottani reaktornak. Pakson az a fajta baleset nem fordulhat elo.
- Iszonyatos emberi hulyeseg is kozrejatszott a balesetben, mivel kikapcsoltak a reaktor vedelmet, amit mellesleg Pakson nem lehetseges
Fukushima:
- Az eromu mar igencsak oreg volt, 3 honap mulva amugy is leallitottak volna.
- Az eromu nem a foldrenges miatt olvadt le, hanem mert jott a szokoar, ami nagyobb volt, mint, amire az egeszet kereteztek. Elmosta a dizelgeneratorokat, es emiatt leallt a hutoviz keringetese.
- A reaktor szepen veszleallt, ahogy kellett.
- A foldrenges maga semmilyen kart nem tett az epuletben.
-Jelentos reszben a japan mentalitas okozta az egesz galibat, ami ebbol a szempontbol igencsak hasonlatos az oroszhoz. Igaz, az oroszok siman kiiktattak a vedelmet, a japanoknak meg a buszkesege nem engedte meg, hogy elfogadjak az azonnal felajanlott nemzetkozi segitseget.
MIndezeket figyelembe veve:
- Pakson igen ritka a 7-esnel nagyobb foldrenges,
- A szokoar pedig meg ennel is ritkabb.
- Az eromu biztonsagi berendezeseit nem lehet kikapcsolni
- Veszely eseten 15 perc alatt le lehet allitani a rektort

GyMasa 2017.05.22. 10:10:25

@élhetetlen:
...Csernobilt hogyan hozod rendbe? ..
Paks-on nem tortenik olyan, mint Csernobilban.
Es, ne feledd Hiroshima-t meg Nagaszaki-t sem. Ott '45-ben rendes atombombat robbantottak, es megsen sugarzo sivatagi pusztasag a kornyek, hanem normalisan elnek az ember ott is.

2017.05.22. 10:16:27

@GyMasa: Egyszer az lesz a vége, hogy egy elegáns mozdulattal kitörlik a teljes kommentszekciót, mert kínos lesz számukra.
Millió alkalommal meg lettek válaszolva/cáfolva a kérdések/állítások, de itt minden lepereg.
Egyedül egy érv állna meg, a Fidesz túlköltekezése/lopása felett érzett aggodalom, de valahogy azt nem nagyon merik forszírozni. Csak ócska, a tudatlanságra és az abban gyökerező félelemre, elutasításra igyekeznek apellálni. A 444-en már érezve az idők szavát vidám kis írás jelent meg arról, hogy Svájc népszavazósdit tartott atomügyben és nem lesz többé atomenergiájuk... ezt összekapcsolva azzal, hogy Svájc egy menő, gazdag (példakép...) szabadelvű ország, szépen hangolják a közvéleményt egy népszavazás kikövetelésére. Ilyenkor nem számít, hogy Bözsi nénik országa vagyunk.

GyMasa 2017.05.22. 10:37:04

@gabiiii:
...Ha ez utóbbi megoldható lesz, akkor az előbbi miért nem?..
Azert "nem", mert a propagandajuk csak igy mukodik.
Raadasul:
- A radiaoaktiv anyagok tarolasa mar megoldott, csak ugye kenyelmesebb azt mondani, hogy nem.
(Vannak az ugynevezett ösföldek, amelyikek egybefuggo granit/bazalttombok, siman 1milliard+ evesek, es stabilak. Legjobb pelda erre pl Svedorszag. Egy nagy granittombon csocsol Stockholm, es az ottani metro csak bele van vajva a granitba, es nincsen meg kibetonozva sem az alagut. Ezek a geologiai formaciok eddig tuleltek 4,5 milliard evet problemak nelkul. Beleertve ebbe a 65 millio evvel ezelotti meteoritbecsapodast, ami a dinok kihalasat okozta. Tehat, hoyg bajuk essen, ennel valami sokkal nagyobbnak kell bekovetkeznie.
Ha ez viszont bekovetkezik, akkor jo esellyel, lesz az emberisegnek sokkal nagyobb problemaja, mint hoyg mi lesz a tobbszaz meter melyen elasott sugarzo hulladekkal.)
- AZ energiatarolas:
Ez a dolog ma egyszeruen irtozatos osszegekbol oldhato csak meg, rettenetes varhato elettartammal, es szinten iszonyatos karbantartasi koltsegekkel.
Itt szinten azert jonnek a "par even belul megoldodik" dumaval, mert az tamasztja ala a narrativajukat.
A valosagban jelenleg akkumulator fronton nincsen olyan megoldas, amelyik alkamas lenne egy haztartasnal nagyobb meretben - akar csak reszben - athidalni az idojarasfuggo eromuvek altali ingadozasokat.
Es, ha meg valmai csoda folytan megtalalnak ma ezt a csodaakkumulatort, mire abbol ipari megbizhatosagu, es megfizetheto aru, valamint a szukseges mennyisegben elerheto termek lenne, az legalabb 10 ev matol, de inkabb a 15-20 ev tavolsagba tennem.
En a kemiai tarolast latom a legjarhatobb utnak.
- Jelenleg a hidrogen eloallitasra van kidolgozott eljaras, annak viszont kovetkezo problamai vannak:
- A folyamat hatasfoka kb 50%, a vizbontasra, es olyan 80% az uzemanyagcellas elektromos energia termelesre. Tehat ahhoz, hogy 1 kWh villamos energiat eloallitsunk a raktarozas UTAN, 2,5x nagyobb beepitett kapacitasra van szukseg eromu oldalon.
- A H2 gaz egy nagyon veszelyes es problemas energiahordozo. Tarolhato nagy nyomason gaz halmazallapotban, alacsony homersekleten, folyekony allapotban, illetve el lehet nyeletni konnuyfemekben,
AMint latod, ez egyik sem veszelyteleh/olcso tarolasi mod.
Ezen felul a H2 robbanokepes elegyet alkot 4% es 75% tartomanyban.
- ELvileg leteznek mar mesterseges benzint, metant es gazolajat eloallito biorektorok is.
Ezek vizet hasznalnak es a levego CO2 tartalmat, valmaint villamos energiat, amit lehet idojarasfuggo eromuvekben megtermelni. Ezekkel fokent az AUDI kiserletezik, de jelenleg ott tartunk, hogy bejelentettek, hogy mar sikerult sikeresen eloallitani ezeket az anyagokat.
De sem a beruhazasrol, sem a hatasfokrol nincs adat.
Amugy, ezek lennek szerintem a legjobb megoldas a tarolas problemajara, mert ehhez az eljarashoz mar ki van epulve az infrastruktura, es nem kell az egesz rendszert alapjairol ujraepiteni.

GyMasa 2017.05.22. 11:00:11

@Dorottya Veres:
...gyedül egy érv állna meg, a Fidesz túlköltekezése/lopása felett érzett aggodalom, de valahogy azt nem nagyon merik forszírozni....
Hat, ha Paks2 fixaras beruhazas lesz, akkor ez sem igazan erv.
Marpedig a Roszatomnak az az erdeke, hogy igy legyen. Ok mot be akarnak torni az EU piacra, es hulyek lennenek, ezt elbaxni ilyen amator hulyesegen.
Raadasul, itt a sotetzoldek a sajat csapdajukba setalnak bele, hiszen, ha ugy van ahogy mondjak, azaz Magyarorszag Putyin csicsikaja, akkor csak annyi, a megoldas, hogy azt mondjak az oroszok, hogy " bocsi sracok, ez a business nekunk fontos, ugyhogy menjatek mashova lopni!"
... Svájc népszavazósdit tartott atomügyben és nem lesz többé atomenergiájuk...
Hat,. en utana olvastam ennek...
Ahogy en latom:
2016 novemberben megszavaztak, hogy nem korlatozzak az atomeromuveik elettartamat 45 evre, hanem mukodhetnek, ameddig alkalmasak ra.
Tegnap pedig megszavaztak, hogy elmozdulnak a zoldebb energiatermeles iranyaba.
Ez semmilyen koordinatarendszerben nem jelenti azt hogy holnaptol bezarjak az osszes atomeromuvuket!
Arrol meg nem is beszelve, hoyg Svajcban 60% villamosenergia termeles vizieromuvekben tortenik, 30% atommal, es csak a maradekon osztoszik az osszes tobbi modszer.
Szoval Svajc "kisse" elonyosebb feltetelekkel rendelkezik Magyarorszagnal.
Megmondom oszinten, ha Magyarorszagnak is 60% lenne a vizeromu reszaranya, akkor en sem forsziroznam az atomot kulonosebben.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.22. 11:08:49

@élhetetlen: Olvastam én már 20 oldalas blogbejegyzést is szóval, igen. Az atomcsapda blog és akik mögötte vannak, az egy gittegylet. Egy villanykörte kicserélést sem bíznék rájuk...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.22. 11:20:30

@mentolos lecsó: Koknértan felpofoznám már, aki ezeket a hazugságokat felböfögi és idehányja.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 11:22:51

@Dorottya Veres: "Sem Paks, sem Mohi nem jelent olyan veszélyt, amit ne lehetne vállalni cserébe az előnyökért."

Úgy érted, cserébe a hátrányokért.

Mennyibe kerülne Paks2 egy éves biztosítása a Lloydnál egy atomkatasztrófa ellen?

""Ha elfogytak az érveid, mindig személyeskedésre váltasz."
Ellentétben veled, aki nemes egyszerűséggel en bloc le kubatov-kommandósozol mindenkit"

Tényleg nem kéne személyeskedned.

Akinek nem inge, ne vegye magára.

Egyébként pont rólad nem gondolom, hogy fizetett troll vagy, szerintem csak megvezettek.

"Ezt a százezer évet miért veszitek zsinórmértékül."

240000 év.

Egyébként szerintem meg fogják ezt oldani, a geológia tudományában erősen bízom. Ez csak egy költségnövelő tényező, messze nem a legkritikusabb.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 11:25:40

@GyMasa: "ha Paks2 fixaras beruhazas lesz"

:))

Mondj EGY atomerőmű építést, ami nem ment túl a tervezett költségeken.

Mondj EGY fideszes nagyberuházást, ami nem lett végül több, mint a tervezett 4 x ese.

30 évre titkosították a fijjúg. :))

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.22. 11:41:58

@élhetetlen: Össze tetszik keverni a szezotn a fazonnal. Az, hogy a sugárterhelés során tizenix nagyságrend tartományban tunduk pontosságban mérni, az kb. olyan, mintha én elfinganám magam és szélviharban 2 km-rel odébb ezt kimérik. Az, hogy "kimérhető" és az, hogy "hatása van" kurvára nem ekvivalens fogalmak....

2017.05.22. 11:45:01

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Honnan tudod, milyen paraméterei titkosítottak? Lehet csak ennyi van a titkos záradékban: Az erőmű költsége 2500mrdHUF 500mrdHUF kenőanyag Orbánnak.
A többi csacsiságod egyelőre feltételezés, tudod, éppen te mondtad: az, hogy mi volta múltban még semmit nem jósol a jövőre nézvést :)

Na, akkor most hogy is van? Ha azt mondtam, hogy Paks eddig semmi problémát nem okozott, azzal tromfolt le, hogy ebből semmi nem következik. Valóban, csak valószínűsít... milliószor leírtuk, minek mennyivel nagyobb a bekövetkezési valószínűsége, mint az atomkatasztrófának. (Értem, hogy a te feladatod az ellenpropaganda és a pénzedért lelkiismeretesen megdolgozol, de ettől még nem lesz igaz amit állítasz)

""Ezt a százezer évet miért veszitek zsinórmértékül."

240000 év."

Tudom... általában a felezési idő 8-12 szeresét veszik figyelembe... de... miből gondolod, hogy ilyen időtávon semmi más megoldás nem lesz, csak ólomszkafanderben ülni egy föld gyomrába mélyített alagút bejáratánál és hallgatni, hogyan kattog a Geiger-Müller számláló??? Ja... gondolom, a tudós koponyák azzal lesznek elfoglalva, hogy végre valami normális tárolókapacitású (és méretű) akkumulátor alkossanak.
(Amúgy tetszik, hogy ebben a kérdésben van nálad némi elmozdulás. Lehetnél optimistább is, de majd eljön a megvilágosodás számodra is ;) )
Az igaz, hogy növeli a költségeket, de a legrosszabb esetben is százezer évre oszlik el :)
"Mennyibe kerülne Paks2 egy éves biztosítása a Lloydnál egy atomkatasztrófa ellen?" Ezt látod még nem nyomoztam ki, de gondolom te sem, mert ideírtad volna már ezerszer. Biztos (amennyiben van ilyen) számítható költség és a világ többi atomreaktoránál is kalkuláltak ilyesmivel.
"Úgy érted, cserébe a hátrányokért."
Nem, úgy értem, hogy az előnyökért (azért is írtam ezt...)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 12:02:33

@Dorottya Veres: "a te feladatod az ellenpropaganda és a pénzedért lelkiismeretesen megdolgozol"

Szerinted én fizetést kapok azért, hogy a hazugságokat megcáfoljam? Kitől kapom ezt a fizetést? Soros Györgytől? Vagy valamelyik ördögi alapítványától? Igen, '88-ban kaptam a Soros alapítványtól útiköltséget egy konferenciára, de nem volt feltételekhez kötve. Vagy az Energiaklub fizet engem? Gondolod, hogy hagynám, hogy faszságokat posztoljanak ide, ha bármi kapcsolatom lenne velük? Vagy az LMP pénzel engem? Hagynám, hogy Szél Bernadett blamálja magát a magyaridőkben Paks2 kapcsán? A becsődölt Westinghouse szekerát tolom? A szélturbina lobbi pénzel engem? A kínai napelemgyártók? A Bős-Nagymaros érdekcsoport? Szóval ki az az ördögi hatalom, aminek sok ezermilliárd forint érdeke fűződik Paks2 nem-megépítéséhez, és ezért nekem fizetést ajánl? Komolyan érdekelne, mert ha rendes pénzt adnak, lehet, hogy jelentkeznék, a jó ügy érdekében.

GyMasa 2017.05.22. 12:18:37

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Mondj EGY atomerőmű építést, ami nem ment túl a tervezett költségeken....
Ha a szerzodesben fix ar szerepel, akkorteljesen mindegy!
...Mondj EGY fideszes nagyberuházást, ami nem lett végül több, mint a tervezett 4 x ese....
Ha a szerzodesban fix ar szerepel, akkor mindegy.
Plusz, ez egy tljesen szubjektiv projekcio a reszedrol.

GyMasa 2017.05.22. 12:20:32

@Dorottya Veres:
...a... gondolom, a tudós koponyák azzal lesznek elfoglalva, hogy végre valami normális tárolókapacitású (és méretű) akkumulátor alkossanak. ...
Ja, es mivel ez az atomkutatasokkal KIZARO VAGY kapcsolatban van, igy azt senki nem fogja majd tovabbkutatni, mivel, ha eddig nem talaltunk ra megoldast, akkor mar ugyis mindegy...

2017.05.22. 12:38:04

@GyMasa:
Ha nem veszed rossz néven pár mondattal kiegészíteném a kommentedet, aminek egyébkén minden szavával egyetértek !

"az elmult 30 evben 1x volt olyan, amikor a vizallas majdnem tul alacsony volt"
ekkor sem az alacsony vízállás jelentette a problémát, hanem az "uszadékfogóban" felgyülemlett folyami hordalék/szemét mennyisége. Ez korlátozta a kiemelhető hőtűvíz mennyiséget, de ezzel gond nélkül megbirkóztak. A lecsapató kör vízforgalmának csökkenéséhez számolták át a turbina gőznyelés és a gőzfejlesztők vezérlését. Legrosszabb esetben vissza kellett volna terhelni a reaktorokat kb 75%-os teljesítményre, viszont erre nem is volt szükség, mert megoldották szekunder oldali nyomásszabályozással.

"A kilepo hutovizet rendszeresen ellenorzik a kornyezetvedelmi hatosag emberei, es meg soha nem volt vele problema"
Nem csak ők, hanem független civil szervezeteknek is vannak mérőállomásai folyásirányban 9 km-es szakaszon

"Veszely eseten 15 perc alatt le lehet allitani a rektort"
Vészleállás esetén a láncreakció 15-30 másodpercen belül leállítható a reaktorban. Viszont a továbbiakban biztosítani kell a kazettákban termelődő remanens hő elvezetését is. Ez a leállítást követő 1 órában kritikus jelentőségű. Fukusima sajnos ezért "durrant el" mert még a kritikus óra lejárta előtt előtt elmosta a szökőár a szivattyúkat működtető dízelgenerátorokat

2017.05.22. 13:03:21

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
@Dorottya Veres:

ezen nincs mit lefocizni !!!

Az "üzemzavar" szó nem csak a reaktoron belüli eseményekre vonatkozik egy atomerőmű életében.
A 2003-as üzemzavar Pakson reaktoron kívüli esemény volt. A reaktor állt, a teljes töltet ki volt pakolva belőle, az éves nagy karbantartás miatt. Valóban INES-3 (üzemzavar) besorolást kapott a nemzetközi szabályoknak megfelelően (telephelyen belüli esemény, melynek nincs hatása a környezetre). Sőt, a telephelyen sem kapott senki halálos terhelést, a legnagyobb terhelés sem haladta meg a 3 hónapos összesített dózist. Kb. felért 4 hosszútávú repülőjáraton elszenvedett többletterheléssel.
A legnagyobb kár anyagi jellegű volt, mint ahogyan Dorottya is írta. Ez pedig a termeléskiesésből eredt.
Az elhárítási költségek nagy részét a francia FRAMATOME ANP és a német SIEMENS KWU fedezte, miután a vizsgálatokból kiderült, hogy a fenti cégek hibájából következett be az esemény.
Tehát az egyedüli és valós kár a termeléskiesésből adódott!

2017.05.22. 13:13:21

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Szóval ki az az ördögi hatalom, aminek sok ezermilliárd forint érdeke fűződik Paks2 nem-megépítéséhez,"

Nem Paks II nem-megépítése az elsődleges cél, hanem az, hogy semmiképp ne a Fidesz építhesse meg. Annak idején a másik oldal is támogatta a paksi bővítést... most naná, hogy nem :)

Szerinted miért éri meg Sorosnak az Energiaklubot (meg az atomcsapdát) pénzzel tömni? Tetszik neki a sárga háttér, vagy esetleg érdekelt a megújulók fellendülésében, mert teszem azt, a tőzsdén ő ebből jó pénzt tud húzni. Lehet, valakiknek érdeke, hogy a nem túl szoros és felhőtlen magyar-orosz kapcsolatokat ne engedje szorosabbra fűződni... tudja a fene. Az, ahogyan az atomcsapda mindezt szolgálja, attól az embernek hányhatnékja támad, főleg, hogy van mögötte 12-14 értelmiségi, aki ilyen disznóságra vagy hihetelen ismerethiány miatt képes, vagy egyszerűen pénzért bármire hajlandóak. Egyik sem szívderítő opció, de az utóbbi egyenesen bicskanyitogató árulás.
(egyébként nem érdekel, kinek és ki, mennyit fizet. Én egy petákot nem kaptam (meg nem is kértem) viszont rohadtul unom, hogy mindehol ezen megy a kattogás: fizetett kubatov troll putyinszopó hazaáruló, aki atomenergiát akar. )

élhetetlen 2017.05.22. 13:33:06

@MaxVal BircaMan HJCD: Tökéletes gondolatmenet. Munkásságod hiteles és igaz, mondod te. Ha van valaki, akinek „nem tetszik”, azaz nem ért egyet veled, az szerinted azt jelenti, hogy igazad van, ráadásul az illető balliba. „Lám, Soros is rám kapcsolta egyik rohamosztagát.”. Erre írtam, hogy nem vagy te olyan fontos ember. És a megfellebbezhetetlen válaszod: „Tévedsz: mindenki fontos.”. Önmagának biztosan, de lehet, hogy már a szomszédjának sem. Kicsit túlértékeled magad, főleg, ha elfogadjuk a nézeteidet, hogy Soros tönkre akarja tenni Magyarországot, és Európát, ja, és téged külön. Hm…

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.22. 14:21:11

@élhetetlen:

Soros nem ostoba ember, ne becsüld alul! Odafigyel a netre, manapság egy civil köziíró hatásosabb sok hivatalos médiánál. Ezért pénzeli a neki tetsző blogokat, s ugyanezért üldözi az ellenoldalt.

élhetetlen 2017.05.22. 14:39:36

@GyMasa: Nincs miről vitatkoznunk, mert teljesen más malomban őrlünk. Te meg vagy győződve arról, (ahogy Dorottya Veres is), hogy minden rendben. Csak pár dolog, amit máshogy látok, az is a fantáziám műve, ezért mondom, hogy nem vitatkozom, csak írok.
„Katasztrofa eseten elsosorban a hazai katasztrofavedelemnek kell intezkednie”. Pipa. Igaz, hogy időnként egy háromnapos hóeséssel sem tudnak megbirkózni, de ez menni fog.
„Csernobil:- Teljesen mas mukodesi elve volt az ottani reaktornak. Pakson az a fajta baleset nem fordulhat elo.” Ebből logikusan következik, hogy másmilyen sem. „Iszonyatos emberi hulyeseg is kozrejatszott a balesetben, mivel kikapcsoltak a reaktor vedelmet, amit mellesleg Pakson nem lehetseges”. Ilyen sem fordulhat elő nálunk, mármint az emberi hülyeség, ha nem is ugyanazt a hibát követik el.
A mentalitással kár foglalkozni, mert csúnyát írnék.
„Az eromu biztonsagi berendezeseit nem lehet kikapcsolni”. És biztosan törvénybe iktatjuk, hogy a biztonsági berendezés nem romolhat el. De. A többszörösen túlbiztosított is.
„Veszely eseten 15 perc alatt le lehet allitani a rektort”. Kivéve, ha olyan probléma van, hogy nem lehet leállítani a reaktort, ld. előző pont.
„hanem normalisan elnek az ember ott is.”. Kivéve, akik nem, és akiknek a gyerekeik sem, de kicsire nem adunk.
Más. „Vannak az ugynevezett ösföldek, amelyikek egybefuggo granit/bazalttombok, siman 1milliard+ evesek, es stabilak”. És most hunyd be a szemed, és képzeld el, hogy 500 év múlva, ha él még az emberiség, elfelejtette a nukleáris energiát, mert talált mást. Aztán egy hegy gyomrában talál valami furcsát, és a kíváncsiság megmarad, feltárja, mint mi a piramisokat. Találnak valami figyelmeztetést, (ha magyar vezetők raknák ki, biztosan egy cd lenne, mert az tuti tönkremegy), amit már nem tudnak elolvasni. Mire megfejtik, mindenki meghal, aki foglalkozott vele, aztán lassan a környezetben élők is. Abszurd?

élhetetlen 2017.05.22. 14:55:07

@MaxVal BircaMan HJCD: Jaj, ez már fáj. Az igaz, hogy te hatásos vagy, de csak a józan észnek, és a türelemnek ártasz. Soros nem hülye, ez tény, de ne gondold már, hogy te veszélyezteted a „birodalmát”. Te komolyan hiszed, hogy jól érvelsz. Hozok egy régebbi példát. Szerinted a CSOK-ot azért támadja, aki támadja, mert a ballibák nem akarják, hogy a fiatal párok tulajdonhoz jussanak. Visszakérdeztem, hogy, ha nem az építési vállalkozókat akarnák támogatni vele, akkor miért nem adnak arányosan több pénzt a használt lakás vásárlásakor, az is tulajdonszerzés. A válaszod valami olyasmi volt, hogy mert a ballibák nem akarják, hogy a fiatalok tulajdonhoz jussanak. Ennyit tudsz. És még bebeszéled magadnak, hogy Soros tőled retteg. Ja.

GyMasa 2017.05.22. 14:57:31

@élhetetlen:
...Igaz, hogy időnként egy háromnapos hóeséssel sem tudnak megbirkózni, de ez menni fog. ..
Akkor is a katasztrofavedelem feladata egy nuklearis balaeset/tamadas eseten intezkedni.
...Ebből logikusan következik, hogy másmilyen sem...
Nem ebbol logikusan kovetkezik, hoyg OLYAN TIPUSU problemara, ami Csernobilban, meg Fukushimaban tortent, nem kell szamitani Paks eseten.
Az elso esetben azert, mert teljesen mas tipusu a reaktor, es a hozzaallas, a msodik esetben pedig, mert amikor egy akkora foldrenges, vagy szokoar megtortenik, ami ugyanezeket eredmenyezne Paks-on, akkor azt hiszem, sokkal nagyobb problemai lesznek a vilagnak, mint egy reaktor leolvadas miatt aggodni.
...És biztosan törvénybe iktatjuk, hogy a biztonsági berendezés nem romolhat el. De. A többszörösen túlbiztosított is....
Termeszetesen mindig van esely valamilyen elore nem vart hiba bekovetkezesenek, de az atomipar mara mar elerte azt a szintet, hogy ez minimalisra van szoritva.
Azt persze nem bannam, ha valaki elmagyarazna anekem, hogy az miert OK, hogy csak nap- meg szeleromu balesetben vagy 2 nagysagrenddel tobb ember hal meg, mint nuklearissal kapcsolatban, de nyilvan en vagyok erzeketlen EQ negativ allat, hogy ezt nem ertem.
...Kivéve, ha olyan probléma van, hogy nem lehet leállítani a reaktort, ld. előző pont. ..
Kiveve, hogy a nyomottvizes reaktorban nincs pozitv visszacsatolas, es a reakcio magatol is leall, ha nincsenek biztositva a feltetelei, pl. elfolyik a viz a primer korbol...
...Kivéve, akik nem, és akiknek a gyerekeik sem, de kicsire nem adunk...
Ezt beszeld meg a Japanokkal.
... És most hunyd be a szemed, és képzeld el, hogy 500 év ...
Ez meg annyira eletidegen, hajnal fogva elorangatott pelda, hogy nem is reagalok ra.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 15:05:30

@Dorottya Veres: "Nem Paks II nem-megépítése az elsődleges cél, hanem az, hogy semmiképp ne a Fidesz építhesse meg."

Tehát azt mondod, hogy engem azért fizetnek, hogy az MSZP építhesse meg Paks2-t? Most felhívom a figyelmet a pénzpazarlásra, és majd ha az MSZP jut hatalomra, akkor elhallgatok, és hagyom, hogy az MSZP adja el az országot a ruszkiknak? Ez a mesterterv?

"Szerinted miért éri meg Sorosnak az Energiaklubot (meg az atomcsapdát) pénzzel tömni?"

Mert Soros György egy nagy hazafi, támogatja a magyar tudomány és demokrácia fejlődését. Az Energiaklubot az állam nem fogja támogatni, valakinek kell.

Sajnos nem "tömi". 2016-ban Soros György 20 ezer milliárd forintot osztott szét, csak a hazug kormánypropagandát toló MTV költségvetésének negyedét.

"érdekelt a megújulók fellendülésében"

Abban mindannyian érdekeltek vagyunk.

"a tőzsdén ő ebből jó pénzt tud húzni"

:)) Még életedben nem tözsdéztél?

"Lehet, valakiknek érdeke, hogy a nem túl szoros és felhőtlen magyar-orosz kapcsolatokat ne engedje szorosabbra fűződni."

A függőség szorosabbá fűzése ellen tenni minden magyar hazafinak az érdeke.

"fizetett kubatov troll putyinszopó hazaáruló, aki atomenergiát akar. "

Ilyet senki nem mondott.

Viszont tagadhatatlan, hogy Kubatov fizetett trolljai minden posztnál itt anyáznak, hogy meggátoljanak minden érdemi beszélgetést.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 15:11:14

@élhetetlen: A felfuvalkodott mérnökök mindig úgy gondolják, hogy most aztán megcsinálták a tuti biztos atomerőművet, aztán pofára esnek. Csak sajnos a mi pénzünkön.

Jó példa a repülés, már mindenre sokszorosan gondoltak, de mégis csak leesik néha egy-egy utasszállító. Ilyenkor azt mondják, nem baj, legalább ezt a hibát mégegyszer nem vétjük. És vétenek mindig mást.

Nagyon kis valószínűsége van egy Paks2 balesetnek. Viszont nagyon nagy kárt tud okozni. Legjobb lenne, ha megnéznénk, mennyiért lehet a Lloydnál biztosítani 60 évre. És kiderülne, hogy az építési költséggel öszehasonlítható összegért. Hoppá megtérülés!

"ősföldek"

Még csak ötven éve tudunk egyáltalán a kontinenesek vándorlásáról, gyermekcipőben jár a földtudomány. Száz év múlva biztosan többet tudunk, hogy hova helyezzük a sugárzó hulladékot.

New York felett egy 10 km magas hegység volt, csak lepusztult, legyalulták a gleccserek.

élhetetlen 2017.05.22. 15:12:38

@molnibalage: „Az, hogy "kimérhető" és az, hogy "hatása van" kurvára nem ekvivalens fogalmak....”. Tudom, a kimérés egzakt dolog, a hatással vannál meg lehet azt mondani, hogy pl. nem egészségesen táplálkozott. Ja.

élhetetlen 2017.05.22. 15:36:23

@GyMasa: Ahogy gondoltam, ez nem megy. „Akkor is a katasztrofavedelem feladata egy nuklearis balaeset/tamadas eseten intezkedni”. Erre írtam, hogy pipa, megoldva a probléma, legfeljebb nem megy. Nem ment át az üzenet. Ennyi. Az sem ment át, hogy, ha olyan baleset nem következhet be, attól még másmilyen bekövetkezhet. Pedig olyan egyszerű mondatokat írtam. A minimális meg nem nulla, de mindegy. Ha gebasz van, az nem számít, hogy milyen kicsi volt rá az esély. „ha valaki elmagyarazna anekem, hogy az miert OK, hogy csak nap- meg szeleromu balesetben vagy 2 nagysagrenddel tobb ember hal meg, mint nuklearissal kapcsolatban”. Megpróbálom. Tudod, ha egy ember meghal egy építkezésen, vagy egy szélerőmű szerelése közben, az tragédia a családjának, de hosszú távon nem befolyásolja a környezet élhetőségét. „annyira eletidegen”. Miért is? Ki tudta, hogy a piramisok feltárasakor mi kerül elő? Kincsek, vagy egy levegőben terjedő, mindent túlélő vírustörzs, ami kipusztítja az emberiséget? Szerencsénk volt, mert az elődeink rendesebbek voltak, mint mi? De nem számít, nem érted.

Janossz 2017.05.22. 15:42:37

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: " 2016-ban Soros György 20 ezer milliárd forintot osztott szét, csak a hazug kormánypropagandát toló MTV költségvetésének negyedét."
Ezt korrigáld, így biztos nem jó!
"A felfuvalkodott mérnökök mindig úgy gondolják, hogy most aztán megcsinálták a tuti biztos atomerőművet, aztán pofára esnek. Csak sajnos a mi pénzünkön."
És mindig hozzáteszik, hogy aki nem ért hozzá (nem szakmája) minek ugat bele!?
Meg se fordul a fejükben, hogy mindnyájunk bőrére-bukszájára megy a játék.
Mintha valami sztárszakács csak pácolt bivalytök-ragut tartana a vendéglőjében, 100 000/ adag, és közben hangoztatná, akinek nem tetszik, mit sem ért a konyhaművészethez.
SZEMÉLYES érintettségről beszél itt valamelyik Atom Anti...Röhej. Személyes ambíciók, egy igen jól fizetett, magasan dotált körnek. Elhiszem, hogy szívük szerint megyénként telepítenének egy erőművet.

GyMasa 2017.05.22. 15:46:02

@élhetetlen:
... Megpróbálom. ...
Hiroshimaban es Nagaszakiban Atomot robbantott az USA 1945-ben, es megis ott elnek az emberek.
Fukushimaban mar megindult az eladasra valo rizstermesztes a kiuritett 30 km.es teruleten.
Es, eltelt 6 ev.
Szoval nem 10 000 Evig lett kietlen, sugarzo pusztasag ott sem.
...Miért is? ...
Hat, mondjuk, mert azt, hogy egy allandoan orzott, szigoruan veszelyes objektum eseten mondjuk kellene lennie dokumentumoknak a raktar tartalmaval kapcsolatban.
AZ, hogy ma kiasnak egy tarolot, es 500 even belul az emberiseg elfelejt:
- Olvasni.
- Az olvasottakat megerteni
- illetve a nyilvantartasokat elvesziteni
- GM szamlalot vinni
- VV ruhat vinni,
azt csak akkor tudom elkepzelni, ha mondjuk kitor a 3. vh, es jol szetatombombazza az emberiseg egymast.
De akkor megint az a helyzet, hogy nagyon is tisztaban lesznek az emberek a sugarzas hatasaival meg a kockazataival.
Azt teljesen kizartnak tartom, hogy egy atomtemetot elfelejtenek "csak ugy".
Ja, igen, es szerinted hany ember lenne erintett egy ilyen "balesetban"?
100?
Es, akkor szerinted az a megoldas, hogy inkabb haljon most meg evente tobbszaz ember, aki leesik a szelkerekrol, meg a napelemrol, mert kesobb _LEHET_ hogy lesz meg nuklearis baleset?

GyMasa 2017.05.22. 15:47:41

@élhetetlen:
De nyugodtan johetenk itt Bhopallal (16000 halott, es rakos betegek azota is) is, meg a kinai gatszakadassal (250 000 halott) is.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 15:51:27

@Janossz: 2016-ban Soros György 20 milliárd forintot osztott szét, csak a hazug kormánypropagandát toló MTV költségvetésének negyedét.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 15:53:04

@GyMasa: "leesik a szelkerekrol"

Tiltsuk be a tömeggyilkos propellereket? Nyitott kapukat döngetsz, a fidesz már betiltotta.

élhetetlen 2017.05.22. 15:54:20

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Kösz, hogy írtál, de én ezt tudom. Vannak témák, amitől megőrülök, ilyen a mindent digitalizálunk, és mentünk, és nem kell a papír, mert nem modern. Olyan emberek hozzák a döntéseket, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy napi mentésekből nem lehet több évet tárolni, mert nincs hol, és ha a törlési idő utáni napon sikerült félre egy mentés, akkor hiába töltik vissza a hibás mentést összeomlásnál, elveszett a fél ország adata akár. Nem értik, hogy bármilyen digitális adathordozó max tíz évet bír, másik rendszerbe áttöltés mindig adatvesztéssel jár, stb. Nem értik, csak „tudják”, hogy az jó.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 16:01:58

@élhetetlen: Szerintem ha az atomlobbi guglizna kicsit, maguk is találnának elképesztő eseteket, hogy mi mindent elfelejtünk csak egy emberöltő alatt is.

Izraelben kell elásni, évente fizetni érte, és tuti, egymillió év alatt se felejtenék el kérni a pénzt.

Vagy valami vallást alapítai, és az imákba belefoglalni a GPS koordinátákat. Évente oda kell zarándokolni, és megünnepelni a tavaszi napéjegyenlőséget.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 16:10:12

@Janossz: Nekem mindkét összeg végtelen.

Azt nem értem, hogy orbánnak miért nem volt elég egymilliárd, minek lopott százmilliárdot? És az meg végképp miért nem elég, miért pedálozik, hogy többezer milliárdja legyen? A sírba úgyse viheti, az ország meg belerokkant a sok tolvajlásba.

Janossz 2017.05.22. 16:10:30

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:' Izraelben kell elásni, évente fizetni érte, és tuti, egymillió év alatt se felejtenék el kérni a pénzt."
Woody Allen megvenné, kurva jó!:-)

Janossz 2017.05.22. 16:13:15

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Evés közben jön meg az étvágy.
Már nem értelmezhető racionálisan a fazon. Be akar vonulni a történelembe, az tuti. Ha már nagy államférfiként nem néz ki neki, legalább Krőzusként...

élhetetlen 2017.05.22. 16:26:46

@GyMasa: Ez tényleg reménytelen. Érveid megdönthetetlenek, most mindegy, hogy 500 év, vagy párezer, az emberiség nem felejtett el olvasni, te gond nélkül olvasod az egyiptomi hieroglifákat, nem kellett az a hülye háromnyelvű rozettakő, és pár évtized, amig tudósok megfejtették. Gondolom, az ókori egyiptomiak nyilvántartási rendszerét is érted, mert volt! Eddig még elhittem, hogy tudod, miről beszélsz, most ez megdőlt. Hogy te miből gondolod, hogy akár csak ötszáz év múlva is angolul, vagy németül beszélnek az emberek, és meg kell, hogy értsék, amit ma írunk? Na, felejts el. Más. A balesetek megelőzése, leesés a szélkeréktől stb., biztosan többe kerülne, mint az atomerőmű biztonsági rendszere. A balesetek megelőzését nem lehet megoldani? Azoknak az embereknek meg kell halnia, ha nem lesz atomerőmű? Komolyan gondolod? Ne válaszolj, én végeztem.

élhetetlen 2017.05.22. 16:32:34

@MaxVal BircaMan HJCD: Persze. És leginkább tőled rettegnek. Te vagy a legütősebb fegyver ellenük. Na, pihit ajánlok.

Arcade Macho 2017.05.22. 16:37:48

en ezt nem ertem, ha semmit nem csinaltak a tanulmanyokkal, akkor honnan veszi a sok sotetzold azt hogy nyaron hugymeleg lesz a Duna?

élhetetlen 2017.05.22. 16:42:34

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ez az Izrael egy kicsit gonosz volt, bár nem teljesen alaptalan, de aki, ahogy nálunk sem vehetett földet, az megpróbált a kereskedésből, pénzből megélni, az azt tanulta meg. Viszont, ha létrehozzák az atomtemetőket, akkor tényleg hasznos lenne egy világvallás, aminek a kőtábláján az van, hogy azt/azokat a helyeket ne közelítsd meg. Na, de ezt összehozni sem lehet csak úgy, úgyhogy baj van.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 17:06:50

@élhetetlen: Hmmm... nem olyan egyszerű egy ilyen vallást megalapítani, igazad van. Akkor bele kell venni, hogy felsőbbrendűek vagyunk, gyűlölünk mindenkit, aki nem tartozik közénk, ki kell őket irtani, hacsak nem térnek át a hitünkre. Az egybetartozás megerősítése érdekében minden hívőnek le kell vágni a jobb fülcimpáját, de cserébe minden évben megerőszakolhat egy nőt vagy egy kecskét. Ja, és egy hívő hétfőnként nem ehet paradicsomot, és csizmában kell fogat mosni. Meg ilyen apróságok.

GyMasa 2017.05.22. 17:11:40

@élhetetlen:
Az a baj, hogy te is elmesz a hamis dilemma iranyaba.
Veszel egy, a valosagtol nagymertekben elrugaszkodott, kielezett peldat, es miutan megegyeznenk benne, hoyg az rossz, akkor egybol vissza is altalanositanad MINDENRE.
De a kedvedert elmagyarazom meg egyszer, hogy miert nem helytallo a peldad:
Tegyuk fel, hogy igazad van, es 500 ev alatt csak ugy megvaltozott a vilag, elfelejttettek az emberek, hogy hol van a hulladektarolo, amit nem is oriztek, es kozben a civilizacionk "csak ugy" kihalt, mindenki elfelejtette az angol, nemet, spanyol, orosz, es mindegyik fobb nyelvet, es mar a sugarveszely piktogrammjat sem ertik.
Illetve tortenelmet sem tanulnak valami miatt.
Es, akkor valami csoda folytan valakik, valamikor megtalalnak egy atomtemetot.
Lemennek vedofelszereles nelkul, nezelodnak, csodalkopznak, kozben megkapjak a sajat halalos dozis sugarzasukat, es napokon/heteken belul bele s halnak a sugarbetegsegbe.
Szerinted hany embert erintene ez az eset?
Szerinted Vajon mit tenne az 500 evvel kesobbi emberiseg ezutan?
Hany embert erintett a "farao atka"?
De most tenyleg ez a legfontosabb dolog, ami miatt aggodni kell mar ma, hogy mi lesz egy durvan teoretikus eset kovetkezmenye, 500 ev mulva?

Bencze Imre 2017.05.22. 17:19:13

@gabiiii: válasz benne van a nevükben zőőődek :) tehát NEM természetvédők, NEM környezetvédők ZŐŐŐDEK többféle színárnyalatban - minél sőtétebb, annál butább, tudatlanabb és tájékozatlanabb, annál nagyobb a pofája. ja, és semmilyen hazugságtól NEM riadnak vissza. érdekes még megfigyelni, hogy tényeket, számokat, adatokat SOHA nem közölnek. egymondatos kinyilatkozások - ez minden amire fussa náluk... :) :)

amihez még értenek, az a CENZÚRA, A LETILTÁS a zőődeket még nem világosították fel, hogy a sztálinista CENZÚRE, TILTÁS A GYÁVA FÉRGEK FEGYVERE :) :)

Bencze Imre 2017.05.22. 17:25:44

kíváncsi lennék, hogy ennyi bődületes barom HAZUGSÁGOT miként volt képes kiagyalni az atomcsapda??? tán csak nem démonada súgott nekik??? az nyilvánvaló, hogy nem ismerik az atomtörvényt, hogy soha nem hallottak még az oah-ról. az, hogy magát a telepengedély-kérelmet, a környezetvédelmi engedély-kérelmet, az előzetes biztonsági jelentés, a környezeti hatástanulmányt még csak nem is látták, az teljesen biztos. de, hát minek is??? hisz nekik a zsebükben a bölcsek köve :) :) mellesleg hasonló zőőődeknek köszönhetjük a világ (magyar szempontból) legdrágább vizi erőművét is (bős-nagymaros) súlyos százmilliárdokat kifizettünk a szlovákoknak, az osztrákoknak, a bírósági tárgyalásra is elment vagy százmillió, oszt bősből áramunk egy deka sincs!!! ezt is lehet megköszönni démon adának, meg a csecsein lógó többi zőődnek!!!

2017.05.22. 17:30:29

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Tehát azt mondod, hogy engem azért fizetnek, hogy az MSZP építhesse meg Paks2-t? Most felhívom a figyelmet a pénzpazarlásra, és majd ha az MSZP jut hatalomra, akkor elhallgatok, és hagyom, hogy az MSZP adja el az országot a ruszkiknak? Ez a mesterterv?
"
Nézd... az MSZP is csak azóta nem támogatja, amióta nyilvánvalóvá lett, nekik ebből ne sok hullik le. Az elvtelenség nem annyira idegen arrafelé. :) Sokan gyorsan felednek (világosodnak meg) :)

"Mert Soros György egy nagy hazafi, támogatja a magyar tudomány és demokrácia fejlődését. Az Energiaklubot az állam nem fogja támogatni, valakinek kell."
Aki ilyesmit képes leírni, az bármi más disznóságot is képes elkövetni. Soros a saját hagymázas víziójának fogja, semmi és senki nem érdekli, csak hogy megvalósíthassa. Ha közben emberek halnak meg, hát járulékos veszteség. Amit most művel a bevándorlás kapcsán az ékesen bizonyítja, hogy számító gazember aki (ki tudja miért) úgy működik, mint az USA előre tolt hadosztálya. Vagy mint a CIA ... Nem vaygok biztos, hogy az eljótékonykodott dollárok az ő zsebéből hullanak...de lényegtelen. Mit is adott nekünk és Európának Soros ??? Felsorolnád??? Mi olyat,ami nem a politika ide-oda terelgetését célozta meg??

"A függőség szorosabbá fűzése ellen tenni minden magyar hazafinak az érdeke. "

Aha... közben hason csúszunk az unió félkegyelmű bürokratái előtt, akik olyan kérdésekben is döntenek helyettünk, amik atársulási szerződésben még csak meg sem lettek említve. Tehát van jó szolgaság meg rossz szolgaság??? Az oroszokkal ne üzleteljünk, de hagyjuk, hogy az EU szabályozza a piacunkat,a termelésünket,gyakorlatilag a gazdaságunk legapróbb részét is?? Te totál be vagy szívva? El nem tudod képzelni, hogy másként is lehet? Csak számunkra tilos a 'ruszkikkal' boltolni, miközben az ameriakiak röhögve emelik évek óta a külker volumenüket orosz irányban? Sőt, van még pár EU-s osrszág. Csak mi ne boltoljunk, mert esetleg hasznunk is lehetne belőle és nem kellene a németek és franciák csöcsén csüngenünk? Az nem zavar, hogy 70 évvel a háború után mi maradtunk az egyetlen ország amelyik továbbra is megcsonkítva kell vezekeljen, miközben a németek visszanyerték területi integritásuk és dominálják az eu-t?
"Viszont tagadhatatlan, hogy Kubatov fizetett trolljai minden posztnál itt anyáznak, hogy meggátoljanak minden érdemi beszélgetést."
Cinizmusod határtalan, de hatalmas mázlid, hogy mindezt az ismeretlenség pajzsa mögül teheted. Folyamatosan irreleváns példákkal próbálod igazolni, miért is nem jó nekünk Paks, amikor csak egy a probléma vele: a fidesz fogja építeni. Elmondtam ezerszer. Menjetek, őrizzétek a guruló forintokat és akadályozzátok meg a lopást. Feláldoznátok mindent, csak nehogy a fidesz tudjon pénzügyi és politikai tőkét kovácsolni Paks II-ből.
Amikor Gyurcsány Paks II árának másfélszeresét füstölte el a semmibe akkor is ekkora volt a szátok?

Bencze Imre 2017.05.22. 17:31:54

@GyMasa: tudod, miként tárolják akár csak a kis- és közepes aktivitású hulladékot??? úgy állítod be, mintha csak le lenne szórva egy gödörbe a cuccos, hátha "rábukkan" valaki 500 év múlva, védőfelszerelés nélkül :) ha ennyire hiányosak az ismereteid, több dolgot tehetsz! utánanézel: néhány példa - bátaapáti (oda még látogatóként is elmehetsz, oskarsham, olkiuloto csak, hogy európában maradjunk. igaz, nem árt hozzá némi nyelvtudás de több ezer oldalnyi anyagot találsz a neten. vagy elég csak a követelményeket áttekinteni: naü, nrc, stuk, stb. második lehetőség: nem nézel utána, és kukorékolod a hüjjeségeket - a te döntésed :) :)

2017.05.22. 17:32:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Akkor bele kell venni, hogy felsőbbrendűek vagyunk, gyűlölünk mindenkit, aki nem tartozik közénk, ki kell őket irtani, hacsak nem térnek át a hitünkre. Az egybetartozás megerősítése érdekében minden hívőnek le kell vágni a jobb fülcimpáját, de cserébe minden évben megerőszakolhat egy nőt vagy egy kecskét. Ja, és egy hívő hétfőnként nem ehet paradicsomot, és csizmában kell fogat mosni. Meg ilyen apróságok."
Van ilyen vallás...

2017.05.22. 17:53:04

@élhetetlen: " Nem értik, hogy bármilyen digitális adathordozó max tíz évet bír, másik rendszerbe áttöltés mindig adatvesztéssel jár, stb. Nem értik, csak „tudják”, hogy az jó."

Te még nyilván nem hallottál a hibajavításról meg arról sem nagyon lehet fogalmad, miként is megy az adtmigráció adatbázisok/különböző adatbáziskezelő nyelvek között.
Az mágneses/opto adathordozók valóban nem örökéletűek, de elég reduncai van a rendszerben és minen egyes hozzáférés újra kondícionálja az adatokat. Plusz a lényeges infók időtállóbb formában rögzítenek adatokat. Megint felesleges időtávokban gondolkodsz. Érjük meg, hogy többezer év elmúltával is lesz itt civilizáció és egy brutális klímaváltozás nem fog minket eltakarítani. Le kellene szakadni a hülye teóriákról, hogy itt és most megáll a tudomány és a technika fejlődése és évezredeken keresztül már mást nem teszünk, csak rakjuk egymásra a bebálázott atomhalált. Energia kérdése és transzmutációval elenyésző térfogatra tudjuk csökkenteni a végképp nem hasznosítható hulladékot. Bőven a negyedé térfogatra mint a mostani (ami amúgy röhejesen kevés..) és a szükséges tárolási időt is le tudjuk csökkenteni 4-500ezer évről kevesebb, mint ezer évre. Érted ? Vannak lehetőségek, nem bolyongunk vakon a sötétségben.
energia.bme.hu/~kaszas/Energetika%20II/2012_hf/bevett/T%C3%B3th%20Barnab%C3%A1s-transzmut%C3%A1ci%C3%B3.pdf (tudom, ez is hosszú link, de érdemes elolvasni)
Meg itt egy másik:
energiakontrollprogram.hu/sites/energiakontrollprogram.hu/files/radhull_strategia_aeki.pdf
Dobálóztok akkora időtávokkal, amiknek töredéke is elég volt ahhoz,hogy a gőzgéptől eljussunk a Marsra és kilépjünk saját naprendszerünkből. Jobban kellene bíznotok a tudósokban és a mérnökökben és kevesebbet kellene fantáziálni valószínűségüket tekintve soha be nem következő dolgokon.

2017.05.22. 18:02:29

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Tiltsuk be a tömeggyilkos propellereket? Nyitott kapukat döngetsz, a fidesz már betiltotta."

Újak (a szükségesnél nagyobb termelési hányadot lefedő) építését tiltja, a meglévők vidáman pörögnek, már amikor a szél fúj :)
A szélkereked azzal öl, hogy egy megújulókat preferáló rendszer fosszilis üzemanyagokat égető erőművek nélkül béna, instabil. Amíg megújuló lesz, de tárolás nem (egyelőre se híre, se hamva) addig a CO2 emisszió értékelhető mértékben nem csökkenhet. Plusz a megújulók felhasználási lehetőségei nagyon lokáció függőek. Egy légkör nélküli bolygón is ott a váltakozó megvilágítás x-órás ritmusa,(viszont nincs szél :) ) egyszerűen a naprendszerben nem találsz olyan helyet, ahol megújulókkal folyamatos ellátást tudnál biztosítani, nagyobb méretű rendszerek számára. Valami mindig hibádzik. Nem állítom, hogy nem jutunk el oda, hogy ezeket az ingadozásokat és kiszámíthatatlanságokat nem tudjukmajd megfelelő tároló rendszerekkel kompenzálni, de még akkor is ott lesz konkurenciának a stabilitása folytán kedvezőbb lehetőséget nyújtó atomenergia. Nem kell belőle a fogyasztás mértékének többszörösét beépíteni nélvleges kapacitásból, töredéke helyszükséglettel (kisebb hálózattal) lesz képes kiszolgálni egy-egy országot. :)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 18:06:27

@Dorottya Veres: "Soros a saját hagymázas víziójának fogja, semmi és senki nem érdekli, csak hogy megvalósíthassa. Ha közben emberek halnak meg, hát járulékos veszteség."

Ja, tudom, megette a saját anyját. Téged teljesen elvarázsolt a hazug habonyi propaganda.

"Mit is adott nekünk és Európának Soros ?"

Valami 35 éve önzetlenül támogatja a magyar tudomány és demokrácia fejlődését. Nagyban hozzájárult a pártállam összeomlásához. Pl. fénymásológépeket adott az ellenzéknek.

Reg: – És mit adtak nekünk [a rómaiak]?
Xerxes: – Vízvezetéket.
Reg: – Mit?
Xerxes: – Vízvezetéket.
Reg: – Ó, igen, igen. Azt ők adták, igen. Ez igaz.
3. katona: – És a csatornázást.
Loretta: – Ó, igen, a csatornázást. Ne feledd, milyen volt a város előtte!
Reg: – Jól van, elfogadom a vízvezetéket meg a csatornát. Ezt a két dolgot ők csinálták.
Matthias: – És az utakat.
Reg: – Persze, nyilvánvalóan az utakat. Ez nem is vita tárgya, ugyebár. De eltekintve az utaktól, a vízvezetéktől, a csatornáktól...
Katona: – Öntözés.
Xerxes: – Gyógyászat.
2. katona: – Oktatás.
Reg: – Jó, jó, elég volt. Elég.
1. katona: – És a bor.
Francis: – Igen, igen, az tényleg nagyon hiányozna, Reg, ha a rómaiak elmennének. A bor.
Katona: – Népfürdők.
Loretta: – És, hogy jó a közbiztonság az utcákon este is, Reg.
Francis: – Nagyon jól tudják, hogy kell rendet tartani. Lássuk be, csak ők képesek rá egy ilyen helyen, mint ez.
Reg: – Jól van, de eltekintve a csatornától, gyógyászattól, oktatástól, bortól, közrendtől, öntözéstől, utaktól, vízvezetékhálózattól... mit tettek a rómaiak értünk?
Xerxes: – Békét hoztak...
Reg: – Ó, békét... Demagóg!

"olyan kérdésekben is döntenek helyettünk, amik a társulási szerződésben még csak meg sem lettek említve."

Nohát? Nem írták bele a szerződésbe, hogy orbán nem szarhat az asztal közepére? Skandallum.

Önként léptünk be az EU-ba, vállaltuk az értékeit. Ha valami nem tetszik, kezdeményezhetjük a változtatást.

"Tehát van jó szolgaság meg rossz szolgaság?"

Három évtizedet éltem orosz uralom alatt. Nem volt vicces. Valami olyan volt, amit most orbán épít. Kontraszelekció, a párttagok, rokonok és haverok gazdagodnak a többiek javára, amit lehet ellopnak, a gazdaság egyre rosszabb állapotban, a tévéből hamis hírek ömlenek... Mondjuk Kádár legalább megpróbált viszonylagos jólétet teremteni, orbán ezt nem követi.

"70 évvel a háború után mi maradtunk az egyetlen ország amelyik továbbra is megcsonkítva"

Az EU nagy előnye, hogy a teljes magyarság határokon belülre került. Ez ellen harcol a Bonsai Duce, hogy megint kerítést emeljen az elavult határokon.

"irreleváns példákkal próbálod igazolni, miért is nem jó nekünk Paks"

Feketén-fehéren levezettem, hogy Paks2 milyen szempontból előnyös vagy hátrányos. Hát egy darab előnye nincs.

"nehogy a fidesz tudjon pénzügyi és politikai tőkét kovácsolni Paks II-ből."

A fidesznek nem kéne sem pénzügyi, sem politikai tőkét kovácsolnia az ország kiárusításából. Pénzügyi tőkét nem kéne kovácsolnia semmiből a nemzet kárára. Politikai tőkét meg nem uszításból és gyűlöletkeltésből kéne kovácsolnia, hanem hogy felhagy a lopással, és elkezd végre kormányozni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 18:11:27

@Dorottya Veres: "A szélkereked azzal öl, hogy egy megújulókat preferáló rendszer fosszilis üzemanyagokat égető erőművek nélkül béna, instabil."

Az atom és a megújulók közös hátránya, hogy a termelés nem alkalmazkodik az igényekhez. Fosszilis erőműveket vagy importot kell használnunk. Most is 38% áramot importálunk. De ezt már megbeszéltük.

élhetetlen 2017.05.22. 18:28:34

@GyMasa: Válaszoltál. Hülyeséget. Amire azt írtam, hogy a fantáziám szüleménye, arra te azt írod, hogy az rossz. Honnét tudod? Nem értesz semmit. Az egyiptomi civilizáció sem kihalt, ott élnek, csak évezredek során nagyon átalakult. Azt írom, hogy nem tudod elolvasni az egyiptomi hieroglifákat, és, ha veszélyt jelző piktogramot véstek volna a kőbe, nem tudnád megkülönböztetni az írásjeltől. De majd a te piktogramodat érteni fogják az idők végezetéig. Az a baj veled, hogy azt sem érted, hogy mit nem értesz. Te tanultál történelmet, és ettől már tudod, mi van egy egyiptomi sírbejáratra vésve. Ja, nem. Nincs fantáziád, mert ahhoz ész kell, de képzeld el, megtalálnak egy atomtemetőt. és nem tudják mi az, és ugyanúgy széthordják a világba, mint értékes leletet, ahogy az egyiptomi kincseket. De tényleg befejeztem, mert ennyi erővel mondhatnám a mondandómat a falnak is itt szemben, az sem érti.

2017.05.22. 18:50:21

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Az atom és a megújulók közös hátránya, hogy a termelés nem alkalmazkodik az igényekhez. Fosszilis erőműveket vagy importot kell használnunk. Most is 38% áramot importálunk. De ezt már megbeszéltük."

Meg és azt is, hogy amit fújsz az hülyeség. Szakadj már le arról, hogy az ország energiaellátását mások termelésétől szándékozod függővé tenni. Bármineű politikai-gazdasági változás esetén kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy nem leszünk képesek elegendő energiát vásárolni.

"Valami 35 éve önzetlenül támogatja a magyar tudomány és demokrácia fejlődését. Nagyban hozzájárult a pártállam összeomlásához. Pl. fénymásológépeket adott az ellenzéknek."
Nos, ez nem valami konkrét így... szóval adott fénymásolót, hogy azzal harcoljunk az elnyomás ellen és sikerrel is jártunk, már nem az oroszok nyomnak el minket. Jupiiiii...minőségi ugrás!
A tudományos területek közül pontosan melyik fejlődését is támogatja? Azokét amik a társadalmi integritás felbomlását, a homogenizációt és a globalizációt támogatják, azt készítik elő??? Hát ez roppant hasznos.
A becopyzott Blájenes idézett vicces, de rohadtul nem jellemzi Soros tevékenységét.
"Ja, tudom, megette a saját anyját. " Ezt szerintem nem írtam, ne csúsztass. Viszont az ukrajnai események megmutatják, hogy az USA pénzelte puccs katalizálásában vállalt szerepe bizony rendesen bemocskolta az ő kis segítő kezeit. Igyekszik Ukrajnát begyűrni a nyugati globalizációs célok alá, az oroszoktól valófüggőséget gyorsan és végérvényesen a nyugattól való függőséggel felváltani. Ha ez csak fegyveres konfliktus kiprovokálásával megy, hát legyen úgy.
Ha érdekela téma,olvasd el Naomi Klein Sokkdoktrína c. könyvét, ami szépen feltárja, miként fejlődött a szintén magyar (zsidó) Miltie bácsi (Milton Friedman) megalkotta stratégia, hogyan tesztelték a dél-amerikai államokon és hogyan terjesztették ki mára szinte a teljes világra azt, azért, hogy az addig sajátútjukat járó, többé kevésbé független nemzetállamokat lebontsák és beolvasszák egy viágméretű globalizát fogyasztói közöségbe. Hogyan szerezzenek befolyást az erőforrásaik (nyersanyag és humán) felett és hogyan vonják felügyeletük alá a multinacionális cégek a világpolitika alakítását. Sok érdekes párhuzamot fogsz találni Soros és Friedman között.

Az ország kiárusítása nem egyedül a Fidesz bűne, tudod te ezt nagyon jól, csak a múlt köde és a feledés a te szövetségesed. Amit ők ellopnak, az nagyrészt így-vagy úgy itt marad. tatabánya főterét nem veszi hátára egyikük sem és nem viszi el, ahogyan Paksot sem... viszont a kisíbolt profit milliárdok és a lerabolt , eltüntetett ipar örökre odaveszett. Annak pedig fő kiárusítója nem a Fidesz volt. nem a Fidesz adta el a magyar infrastruktúrát, nem a Fidesz segítette elő a magyar könnyű és élelmsizer ipar bedarálását. Az pusztítóbb volt a gazdaságunk és függetlenségünk szempontjából és véglegesebbnek is tűnik.

"Nohát? Nem írták bele a szerződésbe, hogy orbán nem szarhat az asztal közepére? Skandallum.
Önként léptünk be az EU-ba, vállaltuk az értékeit. Ha valami nem tetszik, kezdeményezhetjük a változtatást."

Aha.. másodrendű kis országként... szerinted a menekültválság kapcsán nem pont az látszik éjkesen, hogy annak ellenére keresztülviszik az elképzeléseiket, hogy az eu-tagok nem elhanyagolható hányada ellene van?
Miféle felelősségünk és kötelességünk van nekünk ennek a válságnak a kezelésében? Mi robbantottuk ki az arab/ázsiai térség konfliktusait? Vagyunk bármi formában felelősei/haszonélvezői? Miért is mi tegyünk erőfeszítéseket és vállaljunk beláthatatlan kockáázatot a befogadással amikor a felelős/haszonélvező országok semmilyen formában nem veszik ki a részüket ugyanebből? Ezek lennének az EU értékei? Adjuk fel kulturánkat, identitásunkat, adjuk meg magunkat önként egy olyan kultura képviselői előtt, akik a saját térségüket képesek voltak (némi támogatás melett) teljesen élhetetlenné tenni és közben gyűlölik a mi másságunkat, másodrendűnek tartanak minket??? Téged ez cseppet sem zavar? Te csak a Paksi atomhulladék ezercsillió éves tárolása miatt aggódsz, miközben az EU kulturája hanyatlik,a népesség öregszik és fogy, miközben atomizálódnak az évszázadokon át funkcionáló közösségek, amikor általános értékrendi válság pusztít?
Mondom, hogy ostoba Soros-tálib vagy, ha pénzért, ha ingyen teszed, egykutya.

2017.05.22. 19:00:30

@élhetetlen: " Nincs fantáziád, mert ahhoz ész kell, de képzeld el, megtalálnak egy atomtemetőt. és nem tudják mi az, és ugyanúgy széthordják a világba, mint értékes leletet, ahogy az egyiptomi kincseket."
Tényleg élhetetlen vagy. A jövő civilizációinak az atom és talán a fúziós technológia is éppen úgy a mindennapjaik része lesz mint nekünk volt (és most is) a tűz. A piramiosok alá rejtett kincsekről és az esetlegesen ott tenyésző veszélyes organizmusok mibenlétéről az akkori emberek még nem sokat tudtak, de az ismeretek azóta gyarapodtak, pontosan tudjuk, hogy egy-egy ilyen esetben mi is a teendő, mi a megfelelő protokoll. Nem cipelünk haza az űrből olyan molekulákat, amik esetlegesen veszélyforrások lehetnének, de arra is ügyelünk, hogy minimálisra csökkentsük annak esélyét, hogy más bolygókra eljuttassunk virulens molekulákat/organizmusokat. legalábbis nem ellenőrzött és tervezett módon. Ha egy atomtemetőt, ami nagy aktivitású anyagokat őriz, megtalálja valaki, aki még az ujjait sem tudja összeszámolni, az valószínűleg képtelen lesz magát átrágni a containment akadályain. ha meg igen, valószínűleg tudni fogja, hogy miről is van szó. Ha az emberiség teljes tudásanyaga megsemmisül egy kataklizmában, akkor úgyis megette a fene... de ez is teljes képtelenség.

élhetetlen 2017.05.22. 19:18:42

@Dorottya Veres: Na, ez kész. „A jövő civilizációinak az atom és talán a fúziós technológia is éppen úgy a mindennapjaik része lesz mint nekünk volt (és most is) a tűz. A piramiosok alá rejtett kincsekről és az esetlegesen ott tenyésző veszélyes organizmusok mibenlétéről az akkori emberek még nem sokat tudtak,”. És, ha nem lesz része, a fúziós technológia az életüknek? Azt meg te honnét tudod, hogy az ókori Egyiptomban miről mit tudtak? Fáraszthatsz, de a saját elképzeléseidet ne akard ténynek beállítani. Én legalább arra képes voltam, hogy leírtam, hogy el tudom képzelni. Csököttagyú, szemellenzős vagy, tényleg hagyj a hülyeségeiddel.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 19:40:27

@Dorottya Veres: "az ország energiaellátását mások termelésétől szándékozod függővé tenni."

Nem én akarom. Most így van. Mindig is így volt.

"A tudományos területek közül pontosan melyik fejlődését is támogatja?"

Én interdiszciplináris területen kutattam a nyolcvanas években, fizika-biológia.

"Amit ők ellopnak, az nagyrészt így-vagy úgy itt marad."

Óriási tévedés. Az elmúlt 7 évben az EU-segély nélküli GDP éves átlagban 0,2%-ot nőtt. Ez NULLA!!! Az ellopott eus pénzek nem Magyarországon dolgoznak.

"tatabánya főterét nem veszi hátára egyikük sem"

Kábé ennyit kaptunk az EU-támogatásból, pár lekövezett főteret, ami nem termel, nem növeli a GDP-t.

Sikerült az utolsó helyre lecsúsznunk, Románia és Bulgária éppen lehagy, a láthatáron feltűnik Banglades.

"fő kiárusítója nem a Fidesz volt"

Ja, tudom, Matolcsy. Vért könnyezek, hogy a fidesz akkor még ultraliberális volt, így nem részesült a koncból. Nem baj, a fijjúg most ezerszeresen bepótolták.

"az elképzeléseiket, hogy az eu-tagok nem elhanyagolható hányada ellene van?"

A kvóták szerinti elosztást Olaszország, Magyarország és Görögország tehermentesítése érdekében találták ki. Csak a csúti geci nem kért belőle. 2014-2015-ben átlökte a menekültek százezreit ellenőrzés nélkül nyugatra.

"Adjuk fel kulturánkat, identitásunkat"

Baromság. Ha egy tímilliós ország elveszti a kultúráját párezer befogadott szerencsétlen földönfutó átmeneti befogadása miatt, annak sose volt kultúrája.

élhetetlen 2017.05.22. 19:44:59

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ennél kicsit többet vártam tőled, de az élet része a csalódás. A világvallás, amit most annak neveznek, csak világrészek vallása. Ha a létrehozandó világvallás csak arról szólna, hogy élünk, ahogy, de hitünk szerint nem megyünk az atomtemetők közelébe, az egy más eset lenne. Nem számít.

GyMasa 2017.05.22. 19:52:58

@Bencze Imre:
... tudod, miként tárolják akár csak a kis- és közepes aktivitású hulladékot???...
Igen Én tudom, de "Élhetetlen barátunknak problémái vannak vele.
Szerinte, 500 év múlva majd valakik egyszercsak a semmiből meg fogják az egyiket találni, és nem fogjak tudni, hogy mi az, ezért végezni fog velük a sugárzás, és az a mi hibánk lesz,
TEHÁT
Paks2-t nem szabad megépíteni.
Brilliant metal gynastics :-)

GyMasa 2017.05.22. 19:59:05

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Három évtizedet éltem orosz uralom alatt....
És, képzeld el, hogy mennyire fáintos lenne, ha a nyugati unatkozó "Progresszív balosok" szocialista utópiája megvalósulna!
Feltétel nélküli alapjövedelemmel, safe sapce-kkel, Saria rendőrséggel, LGBTQMasdfplij++++ jogokkal.
Természetesen atom és CO2 mentesen!
Betiltott autókkal, dugódíjjal, és "csak a te érdekedben" cenzúrával.

2017.05.22. 20:04:26

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Óriási tévedés. Az elmúlt 7 évben az EU-segély nélküli GDP éves átlagban 0,2%-ot nőtt. Ez NULLA!!! Az ellopott eus pénzek nem Magyarországon dolgoznak."

Az EU-s támogatások jelentős része azonnal áramlik a Német, Holland, Francia gazdaságba... egy része nyilván landol a haveri körnél, de az is ronda csúsztatás, hogy csak térkövezésre ment el.Arra ment, amire célzottan adták. Az EU erős gazdaságai nem fognak semmi olyanra adni, amivel bármi formában konkurenseivé válhatnánk. Neki az olcsó de professzionáli és kiszipolyozható munkaerőre, az olcsó földre a stabil infrastruktúrára és az átjárható gazdaságra/gazdaságirányításra van igénye.
"Ha egy tímilliós ország elveszti a kultúráját párezer befogadott szerencsétlen földönfutó átmeneti befogadása miatt, annak sose volt kultúrája."

Szerinted a történet véget ér azzal az 1200 "menekülttel"? Komolyan? Vagy minden egyes hullámból fogunk ezután kapni? Mi lesz a startra kész milliókkal? Miért is jó Soroséknak, ha lassan destabilizálják Európát és miért adnak ehhez mindenféle támogatást amigránsoknak és az azokat importáló 'önkénrtes' 'civil' szervezeteknek?? Ezzel is a tudományt támogatják??

"A kvóták szerinti elosztást Olaszország, Magyarország és Görögország tehermentesítése érdekében találták ki."

naná... ugyanis nem mi hívtuk ide egyiket sem, hanem Merkel és elvbarátai Nem gondolod komolyan, hogy megtiltják a peremországoknak a határvédelmet és aztán röhögve a nyakunkon hagyják a sáskahadat??? Tényleg ennyire gyagyás lennél?

"Sikerült az utolsó helyre lecsúsznunk, Románia és Bulgária éppen lehagy, a láthatáron feltűnik Banglades.
nem igaz, de ez ne zavarjon. Aközpont ezt írtaa brossúrába, tehát így is van... olvasgass statisztikákat de tényleg kímélj meg attól, hogy állandóan nekünk kelljen guglizni a cáfolatokat az állításaidra.

"Én interdiszciplináris területen kutattam a nyolcvanas években, fizika-biológia."
Dícséretes. Valami konkrét (alkalmazott tudományként) megjelenő/hasznosítható eredménnyel, vagy csak mert volt rá lehetőség?
Ennekellenére azt látom, hogy sokkal több kárt okoz a globalista ideológiájának erőltetésével, a törekvéssel, hogy uniformizáljon egyedi kulturájú (más és más) nemzetállamokat, pusztán a gazdasági (politikai) előnyök végett.A kevesek számára jelent előnyöket, a többség vesztese a folyamatnak.

"Ja, tudom, Matolcsy. Vért könnyezek, hogy a fidesz akkor még ultraliberális volt, így nem részesült a koncból."
Ja... nem... nem Matolcsyra gondoltam... és ez nem mentesíti a fideszt, valóban, de mutatja, hogy a pustítás nem az ő egyedüli bűnük és most azok mutogatnak rájuk, akik addig véreztették ki a az országot, míg 2007-2008-ra sikerült fejreállnunk. (Paks II nélkül...)Ebből a "fijjug" cibálták kia az országot és közben nem fűzték az IMF/EB végleges rabláncára Magyarországot, ahogyan Gyurcsányék elképzelték.

GyMasa 2017.05.22. 20:08:46

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...2014-2015-ben átlökte a menekültek százezreit ellenőrzés nélkül nyugatra...
Figyejjé' mán!
Magyarország volt az első és egyetlen ország az EU-ban, aki már 2015 tavaszán elkezdett aggódni a helyzetm iatt, de akkor simán csak le lett nácizva.
Magyarország volt az egyetlen ország, amelyik megpróbálta betartani az EU törvényeit, tudod, Dublini egyezmény!
Csak, tudod, nehéz a menedékkérőket a szabályoknak megfelelően ellátni, ha:
- A zöldhatáron lépnek be az országba ellenőrizetlenül
- 100-ból 1-nek van útlevele, de az is hamis ISIS útlevél.
- 100-ból 70% fiatal életerős férfi
- Amelyik mind 16 éves, január 1-jén született, Szíriában, és Juszuf a neve
- "No fingerprint, Germany, Germany"
- A Magyar határrendészet nem volt felkészülve a napi 10 000 menekült ellátására.
Aztán, amikor Merkel elmondta a "nagyszerű" beszédét, akkor utána nem kis részben a progresszív baloldali EU nyomására kezdte el átlapátolni a menekülteket az Osztrák határra.
Tudod, te még akár meg is érthetted vona, mait akkor Merkel mondott, de elárulom neked, hoyg Szíriába mi ment át az egész beszédből:
- Bláááá, blá blá, blááá, bláblá jöjjön mindenki, mert itt kolbászól van a kerítés, és siessetek, mielőtt meggondoljuk magunkat, blááá, blá blábláblábláblá . blá.
Mert az a Juszuf, aki már 2 hónapja ott volt, a felsőfokú német nyelvtudásával ennyit értett meg belőle.
OH, wait!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 20:27:36

@Dorottya Veres: "Soroséknak, ha lassan destabilizálják Európát és miért adnak ehhez mindenféle támogatást amigránsoknak és az azokat importáló 'önkénrtes' 'civil' szervezeteknek?"

Az elmúlt hetekben igyekeztem alábukni a színvonalatokra. Többé-kevésbé sikerült. Rezsiszilárdi mélységekbe nem tudlak követni. Ennyi primitív uszítás és ordas hazugság ellen nem lehet, és nincs értelme érveket felhozni. :(

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 20:30:07

@GyMasa: "itt kolbászól van a kerítés"

:))

Szóval csak a habonymédia alapján tájékozódsz a magyarországi helyzetről. Nem kéne mindent kritikátlanul elhinned.

GyMasa 2017.05.22. 20:35:10

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
nem, a szüleim a határ mellett élnek az unokanővérem meg történetesen tud arabul, és őt rángatták fordítani a "menekültekhez".

GyMasa 2017.05.22. 20:36:16

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Ezen kívűl YOutube videokat is néztem.
Nyilván azok is a Magonymédia által voltak hamisítva, nem?

Janossz 2017.05.22. 20:38:02

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Hihetetlen emberismereteddel és éleslátásoddal még mindig azt állítod, hogy ez a nőnevű/nőnemű izé nem TROLL?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 20:44:41

@Janossz: Őszintén nem tudom.

Nehéz azt képzelni, hogy valaki - 80 IQ felett - simán elhisz ekkora baromságokat, és nem szándékosan hazudik.

De mit ér el vele? Mi a célja? Rezsiszilárdot értem, ő a gyűlölködő iskolázatlan fideszes tömegeket kábítja.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 20:45:56

Lehet, hogy csak egy csetrobot. Ez van betáplálva ebben a témában.

Janossz 2017.05.22. 20:48:12

@Janossz: Elmondom. Ez az új fegyverük. Mivel felmérték, hogy barmokkal nem nagyon áll szóba az ember fia, kezdeményeznek valami értelmesnek tűnő párbeszédet, aztán mikor belemelegednél, hangoztatva igazad, szépen veszik elő a Stábos brossúrát....Lenin Et, meg Nemecsek a nagymesterei a stratégiának. Ezek meg az új tanítványok itt.
Neked mondjam, itt éled a fél életed, nem vetted észre?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 20:57:20

@Janossz: Teljesen logikus, amit mondasz. Ugyanaz az alapképzés, de ezek a paksi brossúrát is megkapták.

(Ha igazi hivatásos hazudozót keresel Paks2 témában, akkor Aszódi Attilát ajánlom. A silabuszt is ő írja.)

Janossz 2017.05.22. 21:10:41

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Hazudozót itt már rég nem kell keresni.
Lassan lámpással járunk, mint Diogenész...
Ha valaki az első hozzám szólásakort a felmenőim emlegeti, másodikra lehülyéz, az csak egy ócska troll lehet,
mégha mindjárt Izabella néven teszi. Ezek annyit érnek, mint a megbízóik. Vagy annyit se. Szolgák.

2017.05.23. 05:58:43

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Szóval csak a habonymédia alapján tájékozódsz a magyarországi helyzetről. Nem kéne mindent kritikátlanul elhinned."

Ácsi... ezt Merkel mesélte a bevándorlóknak...
"(Ha igazi hivatásos hazudozót keresel Paks2 témában, akkor Aszódi Attilát ajánlom. A silabuszt is ő írja.)"
Te komolyan el is hiszed, amit leírsz? Ennyire korlátolt lennél? Ki a bánat az az Aszódi Attila? Mit ír ő??
ezzel nyugtatod magad, hogy igaz és bölcs vagy, de egy trollsereggel szemben tehetetlen? Nem tartozol te véletlenül a díszes kompániához itt az Atomcsapdán? Feltűnt, hogy 2-3 embert leszámítva senkivel nem állsz közös nevezőn? Biztosan mindenki téved? Mindenki, aki számadatokkal és tényekkel cáfolja folyamatosan a megújulókkal kapcsolatos állításaid? Akik n-szer is megmutatták, hogy nagyon rosszul megy a költségek összehasonlítása, hogy időről időre képes vagy a kedved szerint átcsoportosítani azokat ahogy az érdeked kívánja? Hogy kettős mércével méred a nukleáris nergiában és amegújulókban rejlő tartalékokat, az azokban rejlő lehetőségeket? Elvakult vagy és ezt a fidesz iránti mérhetetlen gyűlöleted teszi, képtelen vagy leválasztani egy stratégiailag indokolt és helyes választásról az aktuálpolitikát.
Soros iránti imádatod érthető, lökött egy kis alamizsnát a hobbidra, örök hála... csak akkor jó lenne, ha nem mutogatnál másokra, hogy elvtelen szolgák, főleg, hogy arra semmi bizonyítékod, pusztán a világképed torz szűrőjén át pislogva véled látni.

@Janossz:"Ezek annyit érnek, mint a megbízóik. Vagy annyit se. Szolgák."
Ó...te fényes tekinte, te. Nyilván, aki nem ért egyet a nyugat (és Soros )seggét nyaló szervilis brigádotokkal, az csakis zsoldos, szolga, hűbéres lehet. itt a ti bajotok. Mindenkit lenéztek, főleg ami magyar. Azt nem értem, mi a bánatnak vannak ekkora tálentumos emberk még mindig itt a legmélyebb bugyrában az emberi sötétségnek és aljasságnak? Utánatok két kézzel kapkodnának odakünn, hiszen éleslátó, szabadgondolkodó emberekből soha nem lehet elég. Lenézitek az ország többséhgét alkotó embereket, gúnyoljátok őket a nézeteik miatt, de nagyon szeretnétek, ha ti ülhetnétek a nyakukba, Kicsit fura... közben meg folyamatosan azt sulykoljátok, hogy csakis a ti utatok vezet a kánaánba. Volt lehetőség, randán elszúrtátok. 12 évetek volt, semmit nem tettetek és közben egyfolytában szemlesütve, bűntudattal terhelve éltek az emberek. Mi még mindig a II. Vh vesztesei vagyunk, miközben mindenki más már maga mögött hagyta a történelem ezen sötét szakaszát. Szerintetek meddig lehet egy ország népének a fejét víz alá nyomni? Mit gondoltok, mikor unja meg ezt milliónyi ember, akinek már a nagyapja sem vett részt azokban az egyre inkább kuszává és ködössé váló eseményekben??? Ezzel operáltok évtizedek óta és ettől fordul fel minden normális ember gyomra. Elős a jövő és nem a folyton múltba révedő önkorbácsolás. Elment melettünk Európa, mert akkora terhet raktatok a nép nyakába amivel csak kúszni-mászni volt ereje.

"Ezek meg az új tanítványok itt."

Jajj... nyaljátok már körbe egymást, végre ketten vagytok. Emlékszem, múltkor a Cicasrác mekkora szájjal volt, hogy "férfiszerelem" amikor két hozzászóló összepacsizott. Természetesen ez csak kis adalék, a lényeg az ostoba elvakultságotok és eltorzult világlátásotok.

2017.05.23. 06:10:02

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Soroséknak, ha lassan destabilizálják Európát és miért adnak ehhez mindenféle támogatást amigránsoknak és az azokat importáló 'önkénrtes' 'civil' szervezeteknek?"

Az elmúlt hetekben igyekeztem alábukni a színvonalatokra. Többé-kevésbé sikerült. Rezsiszilárdi mélységekbe nem tudlak követni. Ennyi primitív uszítás és ordas hazugság "

Mitől primitív uszítás??? Honnan jön nekik a támogatás az utazáshoz? Milyen szervezetek segítik/szervezik a partraszállókat Olaszországban, milyen szervezetek sürgölődnek a fontosabb útvonalak mentén, a táborokban, a határátkelő pontokon? Kik látják el mobil eszközökkel, útmutatásokkal a bevándorlókat? Kik biztosítanak segítőkész kontaktokat a célországokba és kik istápolják azokat, akik még írni-olvasni is alig tudnak, de a jogaikkal tökéletes mértékben képben vannak?
A leginkább kínzó kérdés: Miért ilyen hirtelen, miért ilyen invázió szerűen indult meg az a térség, miközben évek/évtizedek óta elég mostohák a körülmények? Kinek az érdeke volt az Arab tavasz? Ki katalizálta a folyamatokat? Végül jobb lett, mint volt? Meddig tartható még a beözönlés, mennyi embert lesz képes asszimilálni Európa? Kinek származik ebből valóban haszna?
Magyarországnak konkrétan mi is ebben a szerepe? Mi a haszna és mi a felelőssége/kötelessége? Miért is?
Válaszolj már, ne csak fintorogj és hablatyolj.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 06:12:57

@Dorottya Veres: "senkivel nem állsz közös nevezőn"

Fizetett hazudozókkal nekem nehéz lenne.

"számadatokkal és tényekkel cáfolja folyamatosan a megújulókkal kapcsolatos állításaid?"

Ilyen nem történt.

"Soros iránti imádatod érthető, lökött egy kis alamizsnát a hobbidra, örök hála."

Nem tudom, miért lenne a hála megvetendő. Az, hogy nekem segített egy kicsit, az nem annyira számít, sokkal inkább az számít, amit a magyarságért tett és tesz. Húszmilliárd nem egy nagy összeg, inkább a gesztus és a következetesség dicséretes.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 06:21:09

@Dorottya Veres: "Miért ilyen hirtelen, miért ilyen invázió szerűen indult meg az a térség"

Ezt speciel meg tudom válaszolni. Háború volt, kibombázták a szíreket, csakádjukat lemészárolták, elüldözték őket, menekülttábororkban, sátrakban laktak, nem volt munka, nem volt a gyerekeknek iskola, egymás lába egymás szájában, de kitartottak, mert egyszer csk vége lesz a háborúnak, haza akartak menni. 4 évig bírták, de mikor az egy főre jutó segélyt megnegydelte az ENSZ, elszakadt nekik a cérna.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 06:24:29

@Dorottya Veres: "Meddig tartható még a beözönlés"

Ha a helyzet normalizálódik Szíriában, akkor megáll és megfordul a folyamat.

Ez babazsúr ahhoz képest, mikor a globális felmelegedés miatt elindul majd egymilliárd néger Afrikából.

2017.05.23. 06:42:36

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Fizetett hazudozókkal nekem nehéz lenne."

Fizetet a jó kurva anyád... hogy végre megértsd. Elfogyott a béketűrés. Aljas mocskolódó szarházi.

GyMasa 2017.05.23. 06:55:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Ezt speciel meg tudom válaszolni. Háború volt, kibombázták a szíreket,..
Hát, akkoe eléggé türelmes egy népség.
"A szíriai polgárháború 2011 márciusában kezdődött eleinte kormányellenes demonstrációkkal, a tunéziai események hatására."
hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%ADriai_polg%C3%A1rh%C3%A1bor%C3%BA
...Ha a helyzet normalizálódik Szíriában, akkor megáll és megfordul a folyamat....
Nem, vagy Európa kap észbe, és megállítja azt, vagy őgy jérunk mint a Római birodalom.
...Ez babazsúr ahhoz képest, mikor a globális felmelegedés miatt elindul majd egymilliárd néger Afrikából...
Hát, elég rossz hírem van. Afrikából már régen elindultak a gazdasági menekültek.
Teljesen függetlenül a klímaváltozástól.
De, szerintem ezt a témát hanyagolni kellene...

GyMasa 2017.05.23. 06:57:36

@Dorottya Veres:
Nyugi!
Nekem az a kedvemcem, hogy ezek a "haladó baloldaliak" csak azt nem veszik észre, hogy amíg vállvetve harcolnak a muszlim jogokért, hogy amikor "nyerni" fognak, a Sária rendőrség őket fogja először a falhoz állítani, és csak utána a LMGBTQ+++ tagokat.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 07:04:50

"Azóta a külvilág kizárólag rossz hírek kapcsán értesült Paks 2. referenciaprojektjeiről. Mindegyik beruházás késik, ez azonban még a legkisebb gond az épülő erőművekkel kapcsolatban. A Szentpétervár melletti Leningrád 2. atomerőmű építése során egy orosz nukleáris mérnök kiszivárogtatásai révén sorozatos biztonsági és műszaki hiányosságokat tett közzé a Green World orosz környezetvédelmi szervezet: többek között az építési naplók és a bizonyítványok meghamisításáról, a technológiai előírások megszegéséről, az előírtnál rosszabb minőségű anyagok és technológiák használatáról beszéltek. 2016 őszén hozta nyilvánosságra a Bellona antinukleáris mozgalom, hogy a fehéroroszországi Osztrovec atomerőmű építése során beemelés közben 2-4 méter magasról leejtették a létesítmény legfontosabb berendezését, a reaktortartályt. A 330 tonnás, 13 méter magas és 4,5 méter átmérőjű szerkezetet a Roszatom egyik leányvállalata gyártotta, és arról szóltak az akkori hírek, hogy – miután a megrendelő belorusz állam nem tartott igényt a megrongálódott fődarabra - a Roszatom szeretné egy másik atomerőműbe beépíteni.

A harmadik generációsnak hívott orosz erőművek közül az első (szintén jelentős csúszással) Novovoronyezsben lépett működésbe, de 15 napnyi üzem után leállt, mert – az első híradások szerint - rövidzárlat következtében meghibásodott a generátor. Újraindítani viszont azóta sem sikerült, ennek okairól azonban az orosz nukleáris ipar illetékesei nem nyilatkoztak, pedig a reaktor immár három hónapja áll.

Az orosz sajtó azt írja, hogy ugyanez a hiba (a generátor elromlása) jelentkezett a Leningrád 2. atomerőműnél is, ami arra utal, hogy típushibáról van szó. Baj lehet ugyanakkor a műszaki és biztonsági kultúrával is, mivel az ugyanahhoz a reaktorcsaládhoz (VVR-1200) tartozó, Finnországnak szánt blokkal is gondok vannak. Olli Rehn korábbi uniós biztos, Finnország jelenlegi gazdasági minisztere a Fennovoima projekttel kapcsolatban egyenesen azt nyilatkozta, hogy ha a Roszatom nem változtat sürgősen a tervezés és a megvalósítás színvonalán, akkor az egész beruházás kútba eshet. A miniszter személyesen egyeztetett a finnországi (de a kormánytól független) nukleáris hatóság vezetőivel, mivel a Roszatom nem juttatta el az előírt határidőre az erőmű tervezési dokumentumait a hivatalhoz. Olli Rehn egyenesen úgy fogalmazott, hogy kormányzati részről megrendült a bizalom a beruházóban, és ha nem történik gyökeres változás, akkor a Roszatomnak nem fogják kiadni a hatósági engedélyeket a gyatra minőségű reaktorhoz."

nepszava.hu/cikk/1122380-draga-viszont-nem-mukodik

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 07:07:42

Az önkormányzatok nyafognak, hogy a Pénztáros sokkal rosszabbul csinálja az utakat, mint a Símacska anno. Egy év után jön föl az aszfalt.

2017.05.23. 07:30:05

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: ""számadatokkal és tényekkel cáfolja folyamatosan a megújulókkal kapcsolatos állításaid?"

Ilyen nem történt."

Csak a leggyakoribb:
Egy egység teljesítményigény kielégítése:
Atomenergiával: 5500USD/kWe Szélenergiával 1600-2000USD/kWe

Hű.... az atom milyen drága... kétszer annyi és még százezer évig is halálos...
Ja...mégsem... az atom 50 évig elketyeg , a szélerőmű meg 25 év alatt elkopik... akkor az már 4000USD/kWe... még mindig olcsóbb... ja nem, mert a szél mellé kell egy gázerőmű.. az legyen mondjuk 3000USD/kWe... hmmm... ja... meg kell mondjuk az igényelt energiamennyiséget 3-4szer lefedő névleges teljesítményű szélkerék, hogy ne csak néha tudjon 100%-nyi energiát szolgáltatni... akkor hol is vagyunk költség tekintetében? Óvatosan számolva is 3-4-5ször annyiban van. Persze ez soha nem akadályoz abba, hogy újra és újra bedobd az 5500>>>>2000 állításodat.

Bencze Imre 2017.05.23. 07:38:57

Atomcsapda

12 órája ·
.

Nézzétek a képeket, micsoda hipermodern technológia, vezerlő a hetvenes évek stílusában, az elzárni tilos feliratú csapok, az egész egyben gyönyörü. 2017-ben így irányítanak egy atomerőművet Magyarországon. Nektek mi a véleményetek?

UGYE EZT TI ÍRTÁTOK??? AZ LENNE A LEGJOBB HA EZ A MOCSKOS, SUNYI, HAZUG, SZEMÉT ATOMCSAPDA NEVEZETŰ BANDA MOST HÚZNA EL A BÚSBA!!! A POFÁTOKON A BŐR HOGY NEM ÉG LE EKKORA HAZUGSÁG MELLETT!!! HOGY MI A VÉLEMÉNYEM???? HOGY TI VAGYTOK A LEGUNDORÍTÓBB, LEGHAZUGABB, LEGSZEMETEBB BAGÁZS AZ ORSZÁGBAN!!!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 07:44:13

@Dorottya Veres: "Atomenergiával: 5500USD/kWe Szélenergiával 1600-2000USD/kWe

Az elmúlt 3 évtized trendjét követve, évi 5% csökkenéssel, 2037-ben, mikor Paks1 leáll, 600 USD/kW. Persze, lehet, hogy kevesebb, nem látjuk előre a következő húsz év innovációit.

"az atom 50 évig elketyeg , a szélerőmű meg 25 év alatt elkopik."

Akkor telepítek az akkori áron sokkal olcsóbban. Egyébként meg amennyivel tovább elketyeg az atom, annyival drágább is az üzemeltetése, úgyhogy egál.

"a szél mellé kell egy gázerőmű."

Ahogy az atom mellé is. Ez egál.

"3-4szer lefedő névleges teljesítményű szélkerék"

Gavallér leszek, 4*600=2400 USD/kW

"hol is vagyunk költség tekintetében?"

A szélenergia 2037-ben kevesebb, mint a fele. Plusz a szél egyre olcsóbb lesz, az atom egyre drágább, már most papíron is 5500, de mire felépül, a sokszorsa lesz.

De ezt már eljátszottuk sokszor.

Bencze Imre 2017.05.23. 07:45:32

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

HM, HA AZT HISZED, HOGY HAZUGSÁGOKKAL MESSZIRE JUTSZ, NAGYON TÉVEDSZ :) :) A NOVOVORONYEZSI AE (BÁR VALÓBAN GENERÁTOR HIBA MIATT) DE ÖSSZESEN 6 NAPOT ÁLLT, MÉG FEBRUÁR ELEJÉN!!! MELLESLEG, LEGALÁBB AZT TUDOD, MI AZ A GENERÁTOR??? NEM SOK KÖZE VAN A NUKLEÁRIS ENERGETIKÁHOZ :) KÖVETKEZŐ HAZUGSÁGOD A LENINGRÁDI AE-HEZ FŰZŐDIK... KETTŐ HETE JÁRTAM OTT, GOND EGY SZÁL SE, GOND CSAK A TE FEJEDBEN VAN, A KÉT FÜLED KÖZÖTT. HARMADIK HAZUGSÁG A FINNEKKEL KAPCSOLATOS, BÁR A STUKNAK VALÓBAN VOLTAK KIFOGÁSAI, DE AZOK MESSZE NEM ÉRINTIK A "GYATRA" REAKTORT, ÉS SENKI FEJÉBEN NEM FORDULT MEG A BIZALOM MEGRENDÜLÉSE. EGYSZERŰEN HAZUDSZ. AMI AZ EX-HAS SZÁMAIDAT ILLETI : 2030-ig 10 000 MW új energiatermelő egységre lesz szükség, magyar áramimport: 30%, a hazai áramfogyasztás 44%-t paks1 adja, szélerőmű: élettartam – kb. 25 év, beépített teljesítmény darabonként max. 2-3 MW, load factor 17-23%, a megtermelt áram ára: 55-60 Ft/kWh, napelem: élettartam – kb. 20 év, beépített teljesítmény – néhány 100 watt, teljesítmény kihasználási tényező 20-24% a megtermelt áram ára: 50-55 Ft/kWh, atomerőmű: élettartam – 60+ év, beépített teljesítmény darabonként 1200 MW, teljesítmény kihasználási tényező (load factor) 90-95%, a megtermelt áram ára: 12-14 Ft/kWh
A jelenlegi paksi blokkok 2000 MW teljesítményét csak közel 6745 MW beépített szélerőművi kapacitás, (ez hány ezer db. szélturbina?) vagy 14 400 MW naperőművi kapacitás, (hány százezer négyzetméter napelem felület?) beépítésével lehetne kiváltani. A kiépítésre kerülő, műszaki létesítmények, kábelhálózat és védőtávolságaik, mágneses tereik, a torony dőléstávolságok, a megközelítési útvonalak, mekkora területet vonnak el az élőhelyekből, termelésből, milyen környezeti hatásokkal, (zaj, rezgés, mágneses tér stb) bírnak emberre, állatra, növényzetre? A kivitelezési munkák környezeti károkozása mekkora? Mit kezdünk az elektronikai veszélyes hulladékkal, (mennyi is lenne az, és milyen összetételű?) ami az elhasználódásból adódik, mi lesz azokkal az élő területekkel, amelyeket a napelem lefed, mit kezd az élővilág a létesítmények környezeti hatásaival? És mindez mekkora beruházási, fenntartási, üzemeltetési költségteherrel bír? Az így előállított villamos energia, bekerülési költsége vajon milyen fogyasztói árat generál? Azt tudjuk, mit ne, (atomerőmű) de hogy mire mondanánk igent, arról van kellő tudásunk, információnk, vagy csak olyan szimpatikusnak tűnik? NA PÁ, PUBI :) :)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 07:57:19

@Bencze Imre: "a megtermelt áram ára: 12-14 Ft/kWh"

:))

És a többi hazugságod is ilyen "színvonalú".

BaitHrunner 2017.05.23. 08:08:47

@Dorottya Veres:

Tényleg ne húzd fel magad ezen a gagyi kommandón. Ha valakit érdekel a téma, és visszaolvassa a kommenteket annak teljesen világos lesz, hogy egyik oldalon adatok, tények, számok állnak, a másikon meg a nagy pofán a hazugságokon meg a lekezelő stíluson kívül semmi.

Na, a témához kapcsolódva illik még megemlíteni, hogy végső soron azért az lenne a cél, hogy a CO2 és egyéb káros anyag kibocsátásunkat a lehető legcsekélyebb mértékre csökkentsük. Na mármost a megújulós modell erre láthatóan alkalmatlan. Tehát nem csak, hogy sokszorosan drágább az atomnál, de az üvegház hatasú gázok és egyéb mérgező anyagok kibocsátásban is nagyságrendi különbség van.
Megmutatom hogy miért:
Tegyük fel, hogy Paks II-nyi kapacitást szeretnénk kiépíteni. Hasonlítsuk össze a két modellt, most kibocsátás szerint. Atom esetén egyszerű a helyzet, mert felhúzzuk az erőművet és tulajdonképpen meg is vagyunk. Viszont, hogy ne érje szó a ház elejét ezért itt is tegyünk hozzá ezzel megegyező fosszilis kapacitást.
Megújulóból szintén felállítjuk a szükséges kapacitást, és mellé a fosszilist.
Leegyszerűsítve a helyzet a következő: az atomerőmű 100-ból 92 napon kiszolgálja az igényeket, a megújuló pedig 100-ból mindössze 20 napon fog energiát termelni. Itt tehát a fosszilist kell működtetni a maradék 80 napon, míg atom esetén mindössze nyolc napig. Látható, hogy a megújulós modell elképesztő módon terheli a környezetet. A német példán keresztül ez bárki számára ellenőrizhető.
Tehát van egy sokszorosan drágább rendszerünk, ami totálisan bizonytalan, nem tervezhető, ellenben teleokádja a légkört mindenféle mérgező és üvegház hatasú gázzal. Konkrétan egy nagyságrenddel több szennyező anyagot juttat a légkörbe mint az atomenergiás modell.

Árakkal kapcsolatban(hogy ne csak a levegőbe beszéljek) idézem önmagam:

"Na akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba, és beszéljenek a számok.
Legyen Paks II. 5500 USD/kWe.
A legolcsóbb megújuló 1600-1800. Nem számolok túl nagy korrupcióval, nálunk ez 2000 USD/kWe.
Akkor, kell egyszer 4x beépített kapacitás. Itt még mindig kevesebbet termel mint Paks II., de kicsire nem adunk. Ott tartunk, hogy az már 8000.
Élettartam: nagyvonalú leszek megint, és nem számolok Paks II-nél üzemidő hosszabítással. Így "csak" háromszor kell felépíteni a szélkereket. Az már 24.000.
Jó fej vagyok, így azzal sem számolok, hogy még az EK szerint is jóval magasabbak az üzembentartási és a hálózatfejlesztési költségek megújuló esetén.
Tehát összességében kijelenthetjük, hogy ha a szélkerék ára valami csoda folytán kevesebb mint a negyedére esne akkor lehetne max pariban az atommal. Nem majd, nem a ciklus végére, hanem mire az elsőt fel kellene építeni. Ez talán belátható, hogy még viccnek is erős."

És ennyi kb., ezek a tények, ezzel lehet vitatkozni. Nem mindenféle lózungokat meg légből kapott számokat durrogtatni.

Amúgy irigylésre méltó a türelmed, gratulálok! ;)

2017.05.23. 08:49:01

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: '"a szél mellé kell egy gázerőmű."

Ahogy az atom mellé is. Ez egál.

"3-4szer lefedő névleges teljesítményű szélkerék"

Gavallér leszek, 4*600=2400 USD/kW
'

Nem gavallér leszel, hanem hazudozó vagy. Milyen elgondolásból fakad a trend jóslatod, miszerint folyamatos, töretlen lendületű a megújulók árcsökkenése??? Ha ez igaz lenne, 70 év múlva a gyártók fogják fizetni a beruházásokat, mert már mínuszos lesz az ár??
Az atomerőmű mellé kevesebb, sokkal kevesebb, az atomerőmű teljesítményének megfelelő teljesítménnyel kevesebb gázerőműre van szükség.
Ez abból is látszik, hogy még a zöldek által is elfogadott modellek közül az bír a legkisebb CO2 lábnyommal, amelyikben van atomerőmű ... a többi messze felette van ezen paraméter tekintetében. Nagyon nem mindegy, hogy az atomot kihagyva még 2.4GWe gázerőműre lenne szükség.. ami még lökne egy jókorát a gázfüggőségen és újabb kémények merednének az égre. Nem hiszem el, hogy nem szándékosan játszod ezt, amikor mindig azzal kontrázol, hogy az atom mellé is kell gázos pótlék... ja, de mennyi???
Szóval NEM EGÁL!

GyMasa 2017.05.23. 08:56:52

@BaitHrunner:
Ezt mar en is kiszamoltam.
Tobbszor is.
Azt' mindig az jott ki, hogy az idojarasfuggo eromuvek mar indulaskor durvan dragabbak, mint az atom.
Teljesen fuggetlenul attol, hogy x ev mulva mennyi lesz majd az uj generacios eromuvek telepitesi koltsege, mar az indulaskor tobbe kerul az egesz miskulancia, mint az atom, vagy akar a gazeromu...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 09:00:47

@Dorottya Veres: "Milyen elgondolásból fakad a trend jóslatod"

Mint említettem, az elmúlt három évtized trendjére alapozva. Lehet, hogy felülbecsültem a költségeket, nem tudhatom az elkövetkező két évtized innovációit.

"mínuszos lesz az ár?"

Ne zavarjon meg az exponenciális csökkenés, nem mehet negatívba.

"Az atomerőmű mellé kevesebb, sokkal kevesebb, az atomerőmű teljesítményének megfelelő teljesítménnyel kevesebb gázerőműre van szükség."

Magyarország csúcsfogyasztása (7,6 GW) több, mint Paks2 (2,3 GW) háromszorosa. Ha minden áramot az országhatárokon belül akarsz megtermelni, több, mint kétszer annyi fosszilis erőműre van szükséged, mint Paks2.

De ezt is megbeszéltük már.

Bencze Imre 2017.05.23. 09:14:57

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: hüjjegyerek nézz utána a MAVIR honlapján :) :) paks1-től 11,70-ért veszik át :) :)

2017.05.23. 09:16:11

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Ne zavarjon meg az exponenciális csökkenés, nem mehet negatívba."
Ó... pedig az lenne az igazi... azé' nulla közeli érték várható??? Vagy mondjuk 311?? A 600 az honnan jött??? Az már az építés munkadíját sem biztos, hogy lefedi. Bizonyos költségek csökkenhetnek, bár tényleg nem tudom, miből állapítottad meg, mi az a minimálár amiből kijön egy ilyen berendezés. A mostanikkal kapcsolatban van valami ilyen jellegű költségbontásod? XUSD Anyag+ Y USD munkadíj+ Z USD földterület + W USD engedélyeztetés/tervezés/hálózati integráció stb, stb... ebből lehetne látni, hol képzelhető el "exponenciális" csökkenés.

BaitHrunner 2017.05.23. 09:20:03

@GyMasa:
Igen, és fő "szagértőnk" nagyvonalúan a harminc évvel ezelőtti árakat hasonlítja a maihoz, és évtizedes trendeket emleget.
Vicces ez a vergődés... :)

Megmutatom, hogy hazudik:
Ugyanis a helyzet viszont az, hogy egy felfutó iparágban növekvő volumen mellett történt egy nagyobb csökkenés a telepítési költségeknél. Csak a vak nem látja, hogy a mai helyzetet képtelenség összehasonlítani a 30 évvel ezelőttivel. Ez olyan fokú tájékozatlanságra(vagy hazudozásra) vall, hogy az embernek szinte eláll a szava. Ugyanis jelenleg már nagy mennyiségben, a legmodernebb technológiával, az elérhető legjobb anyagokból gyártják ezeket a szélkerekeket. Persze a tudomány nem áll meg, és valószínűleg sikerül még faragni a költségeken, de a 600-as ár amit ez az agyoniskolázott emleget, az olyan szinten irreális, mint ha azt mondanám, hogy 10 év múlva lifttel megyünk a holdra.

Szóval, csak a szokásos formáját hozva próbál csúsztatni, és olyan számokat értékeket behazudni, hogy az agymenését valamilyen formában igazolja. A nyugdíjas klubban vagy a sarki kiskocsmában ez valószínűleg elég, itt hál'Isten nem.

2017.05.23. 09:22:14

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Magyarország csúcsfogyasztása (7,6 GW) több, mint Paks2 (2,3 GW) háromszorosa. Ha minden áramot az országhatárokon belül akarsz megtermelni, több, mint kétszer annyi fosszilis erőműre van szükséged, mint Paks2."

Ebből most mit deriválsz? Ha nem tudjuk megoldani az energiatermélés nagyobb hányadát atommal, akkor semmennyit se termeljünk??? HA PAKS NEM LENNE PONT 2.3GW-vel több kellene.. 7.6GW... atommal elég 7.6-2.3=5.3 GWe Ennek összességében 20-25%át tudná éves viszonylatban (jó konstelláció melett) kiváltani a megújuló, mert kevés a termelésre megfelelő szeles órák száma. Ez meg tapasztalaton alapuló tény. Hosszú évek tapasztalata (mint a te árfolyam meg költség jóslataid esetében)

2017.05.23. 09:28:12

@BaitHrunner: "Igen, és fő "szagértőnk" nagyvonalúan a harminc évvel ezelőtti árakat hasonlítja a maihoz, és évtizedes trendeket emleget."

Ja... mondjuk vegyük a napelemeket.. 80 éve 1.000.000 USD-ért sem kaptál napelemet, de most, nyolcvan év elteltével 10USD-ért is van... vagyis: nyolc évtized alatt százezred részére csökkent az ára.. ha trend fennmarad, pár év és csak 3 cent lesz ugyanezen napelem. Há' nem? Há' de!!!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.23. 09:48:46

@élhetetlen: Azt ugye vágod, hogy régi nyelvek azért tűntetk el, mert

ad1. Akkor egyszámjegyű százalék talán tudott írni olvasni...
ad2. A birodalom is eltűnt...

Namármost várom a reaális forgatókönyvet arra, hogy az angol nyelv vagy bármelyik világnyelv mikor és hogyan fog eltűnni. Ja, a piramisok létezését elfelejtették? Akkor a hulladék tárolással mi bajod van?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.23. 10:00:15

@Dorottya Veres: A II. vh után lényegében a trianoni határok lettek visszaállítva néhány falu eltéréssel. Nem azért "csonka" az ország, mert volt II. vh. A régi nagy "Magyarország" illúziójét meg el kellene felejteni. A nacionalizmus hülyesége mai napig túl erős talán evolúciós okok miatt, emiatt egy olyan többnemzetiésű mesterség tákolmány, mint ami a O-M volt fenntarthatatlan és életképtelen hülység volt.

Ahol meg ilyen volt utána "csodálatos" polgárháborúk és népirtásokkal "konszolidálták" az etnikai eloszlás problémáit, lásd török népirtés, jugó polgárháború, hegyi karabah és társait...

Lehet, hogy trianon sokaknak fáj, csak éppen azután lett Magyarország magyarlakta. Az más kérdés, hogy a határok meghúzása során sikerült nagyon túltolni a bringát, de 100 évvel később a nyílt határok és idején a nacionalista turbósodás helyett a szabad mozgás és autonómia törekvések valahogy vállalhatóbbnak tűnik, mint véresszájú revizionistának lenni...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.23. 10:03:22

@Dorottya Veres: Macska és a többi zöldbalfasz számára a fejlődés azt jelenti, hogy a következő ezer évben csak a szélkerék és naperőmű hatásfoka nő, minden mág meg visszafejlődik...

GyMasa 2017.05.23. 10:05:41

@molnibalage:
..Ja, a piramisok létezését elfelejtették? Akkor a hulladék tárolással mi bajod van?..
Es, a "farao atka" is egesz orszagreszeket neptelenitett el , es tett lakhatatlanna tobb tizezer evre,
jajj, varjunk csak...
A kiszabott atomhulladek is ugyanugy ott marad a fold alatt.
Majd meghal partize ember sugarnetegsegben, akik eloszor odalatogattak, es szepen visszatemetik az egeszet a csipaba, es kitablazzak az akkori vilagnyelven, hogy veszelyes, azt' jo' van!

GyMasa 2017.05.23. 10:06:43

@molnibalage:
...csak a szélkerék és naperőmű hatásfoka nő...
Ja, megvolt az "evente 5%-kal"
Szoval, 20 ev alatt siman elerjuk a 265%-ot :-)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.23. 10:07:12

@élhetetlen: Az is vicces, hogy a hieroglifákkal dobálózól, mert csak egy töredékes kődarab elég volt, hogy újra képesek legyünk olvasni azokat. Na, szerinted mennyi és mekkora minta állna rendelkezésre, ha az angol, német, orosz vagy francia nyelvet kellene újraalkotni...?

Annyira ostoba vagy, hogy a saját modelleben levő ordító hibákat sem veszed észre. Éppen azt támasztja alá, hogy nem vagyunk képesek ezt a tudást elfelejteni, amíg civilizáció létezik...

Janossz 2017.05.23. 10:08:17

@Dorottya Veres: Te, Minden Titkok Tudója, a tényekkel és számokkal operáló megfellebbezhetetlen tudásközpont, mesélj már kicsit Bulgáriáról is nekünk! Annyi mindennel példálóztok, ezt a témát valahogy nagyon kerülitek. Birca kollégád elintézte annyival: Obama nem engedte...Jól megaszonta.
Miért éri meg JOBBAN a bolgároknak 600 millió Euro kötbért fizetni a ruszkiknak, mint befejezni a beruházást?
Miért nem fogadták el a ruszkik a felkérést, hogy szálljanak be az üzemeltetésbe, ha olyan piszok jó üzletnek látszik a dolog? Mégse olyan biztos a megtérülés?

GyMasa 2017.05.23. 10:13:40

@molnibalage:
Komolyan nem ertem, miert nem lehet megerteni, hogy abban az esetben, ha itt 500 even belul teljesen elfelejtodik minden mostani tudasunk, es a nyelvek is, akkor valami olyan durva dolognak kell tortennie, hogy egy atomtemeto sugrzasa kismiska ahhoz kepest.
De nem baj.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.23. 10:18:33

@GyMasa: Ez a másik fele. Egyébként 500 éves angol szövegeket is gond nélkül el lehet ma olvasni. Tehát élp példa van arra, hogy a mai technolgóiai fejlettségi szintnél kisebben is az írásbeliség és érthetőség is megmarad.

Egy föld alá stabil geológiai képződménybe rakott kis és közepes aktivitású hulladékot meg monitorozni sem nagyon kéne, csak a szokásos eszement túlbiztosítás van a nuki iparban. Nem is értem, hogy az olaj, vegyipar, szénbányászatban és mindenhol máshol miért nincs ekkora eszement túlbiztosítást? Pl. egy új vegyi üzemtől miért nem várják el, hogy kiállja egy 300 tonnás airliner rázuhanását...? Pedig egyes vegyi üzemekből olyan anyagok szabadulnának el, hogy ahhoz Bophal szelleme újra kísértene...

2017.05.23. 10:25:30

@molnibalage: Lehet, igazad van... akkor ez a németeknek miért is volt fontos?? Mi nem kaphattunk volna vissza egy icipicit a Délvidékből, vagy a Felvidékből?? Erdélyt is lehetne boncolgatni... de igazad van, ez azundorító nacionalizmus, nem az, ahogyan asszimilálni igyekszik Románia, Szlovákia és Szerbia si az ott élő magyarokat. Nálunk szabadon használható a kisebbség saját nyelve, arrafelé kicsit rigorózusan állnak ugyanehez a kérdéshez... de tudom, Ojrópa nagy és egyenjogúság van, meg átjárható határok. Ez megnyugtat, tényleg...köszi, hogy újra megerősítést nyert, hogy a magyar nacionalizmus rossz nacionalizmus. A német, a francia, az angol az más.
Tényleg nem szeretnék ezen vitatkozni, szerintem az igazság valahol kettőnk véleménye között húzódhat. Én túl radikális vagyok, te túl progresszív. te többet látsz bele Európába én kevesebbet...Amúgy még egy kérdés... melyik nemzethez tartozó embereknek él egyharmada az anyaország határain túl évtizedek óta? Nme vagyok nagy történész, etnográfus, társadalomtudós de érdekelne!?

2017.05.23. 10:32:30

@Janossz: Mit meséljek? Nem ismerem a döntés valódi okai, hátterét, semmit. Ne az atomerőmű az ok, legalábbis nem technikai értelemben. Az a te bajod, hogy( sokat voltál vidéken, nem fejlődött ki az agyad...) folyamatos politikai síkon , russzofóbiától hajtva próbáltok egy energetikai és ebbő (is) fakadóan stratégiai kérdést eldönteni. Ha az MSZP/SzDSz/LMP/DK/MM/PM lenne helyzetben, máris másként viszonyulnátok ehhez. Ahogyan anno az MSZP is tette... ez nem baj, a ti dolgotok, de akkor ne bújtassátok ezt a Föld jövőjéért való aggódás leple alá. Ha valóban aggódtok, akkor gyorsan zárassátok be a német és lengyel szénerőműveket és próbáljatok az orosz gázcsapról is lejönni.. szívjatok mást.

GyMasa 2017.05.23. 10:35:02

@Dorottya Veres:
...folyamatos politikai síkon , russzofóbiától hajtva ...
Barcsak ilyen egyszeru lenne, de ha csak azzal lenne bajuk, hoyg a Roszatom epit, akkor arrol kellene kiirni nepszavazast, nem pedig a sotetzold propagandat nyomatni...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.23. 10:38:25

@Dorottya Veres: A németeknél pár sör elfogyasztása után egyes emberektől igen érdekes véleményeket hallhatsz arról, hogy az egyesülés nem feltétlen volt jó ötlet... Én nem a 30-35 körüli korosztálytól meg az idősebbektől hanem olyanoktól is, akik ennél fiatalabbak, bár azért jellemzően az 50 felettieknek vannak néha nosztalgikus emlékeik 1990 előttről.

A határrevízió meg már túlmegy ezen blog és topik keretein, ezért ezt most nem erőltetném...
Én semmilyen nacionalizmust nem tartok üdvözítőnek, mert egyszerűen azon a faszságon alapulnak, hogy egy ember milyen területen született és milyen nyelvet beszél. Ez nem érték és fokmérő. Ezért dobok hátast olyan faszágoktól, hogy ő büszke arra, hogy "XY nemzet tagja". Oszt ennek mi alapja van? Miért kell büszke lenni valamire, ami semiféle skilllhez és saját eredményhez nem köthető? Egy nemzet tagjának lenni, kb. olyan szintű dolog, mint az, hogy kék szembed vagy barna hajad van... Neked ezért semmit sem kell tenni. Arra büszke valaki, hogy milyen a szeme színe vagy a hajszíne...? [fejvakarás]

élhetetlen 2017.05.23. 10:38:48

@molnibalage: Nem tudok, nem is akarok mit kezdeni veled. GyMasának írtam. Csak pár dolog, amit máshogy látok, az is a fantáziám műve, erre te: „Namármost várom a reaális forgatókönyvet arra, hogy az angol nyelv vagy bármelyik világnyelv mikor és hogyan fog eltűnni.”. Reális. Nézd már meg a szó jelentését. De pl. egy ötlet. Megunja az emberiség a többszáz nyelvre fordítgatást, és létrehoznak egy közös, mesterséges nyelvet. Pár száz évig azt tanítják, azon a nyelven tanulnak, és marad pár szobatudós, aki még boldogul egy-egy régi nyelvvel. Olvasd franciául Villont, vagy angolul Shakespearet, nem fog menni. Pedig ez nem is volt olyan régen, és civilizációs visszaesés sem volt. „Ja, a piramisok létezését elfelejtették?”. Nem, mert elég látványosak, de ugye tudod, hogy a míg fel nem tárták őket, fogalma sem volt senkinek, hogy mit talál bent.
Ostobának nevezel, csak azért, mert én tudom, hogy nem tudom, mi lesz ötszáz, vagy ezer év múlva. Bezzeg te lángész vagy, mert tudod. Nevetséges vagy. „csak egy töredékes kődarab elég volt, hogy újra képesek legyünk olvasni azokat”. Ne égesd magad, és ne feledd el, hogy egy három nyelvű kődarab kellett, de nem számít.

Janossz 2017.05.23. 10:41:16

@Dorottya Veres:
"Az a te bajod, hogy( sokat voltál vidéken, nem fejlődött ki az agyad...) "
Hát, ekkora szürkeállományok, mint a tiéd itt például, nem teremnek mindenütt a magyar ugaron...
Miért gyalázod te itt a kormányt? Egytől egyig vidékiek szinte. Nem lesz bajod ebből?

Kicsit csalódtam, te vagy itt a mindentudó, naprakész szagértő, Bulgáriáról meg nem is hallottál? Ejnye!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.23. 10:45:07

@élhetetlen: Ja, értem. Valóságon alapuló érveid nincsenek, de képzelgéseid...

Elég jól olvasható pedig egyes részeinél helyettesítő karakterek vannak, mert betűhiány volt.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c7/First_Folio_Title_Page_of_Romeo_and_Juliet.jpg

Namármorst ez egy több száz éves gap, egy atomerőmű dokumentációját meg frissítik. Olyan szinten el vagy szakadva a valóságtól, hogy arra szavak nincsenek.

GyMasa 2017.05.23. 10:51:15

@élhetetlen:
Ember, aramra mindig szukseg lesz!
Mifele gondolatvilag mar az, hogy "ne epitsunk atomeromuvet, mert kesobb lehet akar olyan is, hogy..."
Ertem en, hogy aggodsz amiatt, hogy mi lesz a jovovel, de nem tudod megallitani a fejlodest, es ez a fajta gondolkodas ugyanolyan rossz, mint a tobbi balos propaganda es a mogotte allo illuzorikus vilagkep.
Alapvetoen ellentetes az emberi teremszettel, es soha nem fog mukodni.
A kommunizmus/szocializmus mar tobbszor bebizonyitotta az eletkeptelenseget.
Minden egyes alkalommal lenullazott gazdasag, szegenyseg, hianygazdasag es elnyomas lett a vege illetve egy alaposan meggazdagodott elit.
Nezzuk meg a vilag kommunista/szocialista orszagait:
- Eszak Korea
- Kuba
- Venezuela
(Kina nem szamit, hiszen ott allamkapitalizmus van)
MInden egyes orszagban fellelhetoek a fenti jelek.
Es, minedgyik egy-egy vidam, bekes, jol prosperalo orszag ahol a nep boldogan tesped jodolgaban.
Beleertve Venezuelat is, amelyik orszag igen gyorsan felzarkozott a tobbiekhez, pedig a vilag egyik legnagyobb koolajtartalekanak tetejen csucsulnek...

Ezzel az erovel nyugodtan ongyilkos is lehet az egesz emberiseg, es akkor megkimeljuk magunkat minden lehetseges, jovobeli kellemetlensegtol.
Erted mar a kulonbseget?

GyMasa 2017.05.23. 10:55:49

@Janossz:
...Kicsit csalódtam, te vagy itt a mindentudó, naprakész szagértő, Bulgáriáról meg nem is hallottál? Ejnye!...
Az is lehet am, hogy mondjuk nem erdekli, mert csak?
Meg, mert teljesen irrelevans ami ott tortent?
Mi lenne, ha mondjuk te olvasnal utana a dolgonak, aztan digest jelleggel osszefoglalnad, ha akarod.
Ne kelljen mar minnden Fact check-et helyettetek masnak csinalnia.

Bencze Imre 2017.05.23. 10:56:37

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: PUBIKA! A LENINGRÁDI ATOMERŐMŰVEL KAPCSOLATOS BŐDÜLETES HAZUGSÁGODHOZ: :) :) A Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 1-es blokkján május 11-én sikerrel zárult a reaktorcsarnok hermetikus burkolatának nyomáspróbája.

A konténmentet üzemkésznek minősítették. A vizsgálat során négy napon keresztül egy nagy teljesítményű kompresszorral sűrített levegőt juttattak a hermetikus burkolat által határolt térbe, és ennek során 4,6 kp/cm2 -re emelték a belső nyomást, ami magasabb, mint a reaktorcsarnokban uralkodó normálüzemi nyomás. A nyomáspróba során megvizsgálták a hermetikus konténment jellemzőit. A Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés főmérnök-helyettese, Alekszandr Beljajev közlése szerint az elvégzett vizsgálatok eredményének ismeretében kijelenthető, hogy a reaktorblokk hermetikus burkolata légtömör, kellően szilárd, ezért megfelel az üzemeltetési feltételeknek.

GyMasa 2017.05.23. 11:02:58

@Bencze Imre:
Jajj, mar megint rosszul tudod!
Azt a leejtett selejtes reaktortartalyt most majd a rosszatom ki fogja sutyiban szerelni a mukodo eromubol, felreteszik 8 evre, es sutyiban be fogjak szerelni majd Paks2-be, csak hogy nekunk rossz legyen!
Azok a "tenyek" mar ne is zavarjanak senkit ezugyben, hogy:
- A tartalynak nem lett baja (es mukodik benne hiba nelkul a reaktor...)
- Valoszinuleg tobbe kerulne egeszben kiszerelni, mint szetdarabolni, es egy ujat csinalni bele
- A meretei miatt szallitnai sem igazan lehetne.
DE, azt mar tobbszor eszrevettuk, hogy az ugynevezett "tenyek" nem akadalyozzak tulzott mertekben a sotetzold propaganda papagajozasat...

GyMasa 2017.05.23. 11:03:50

@GyMasa:
Ja, es el is felejtettem, hogy a reaktor nem azert mukodik gond nelkul, mert nem lett baja, hanem, mert jol megoldottak "okosba'"...

BaitHrunner 2017.05.23. 11:13:20

"A belenei atomerőműre 2005-ben meghirdetett tendert egy évvel később a Roszatom atomerőmű-építő vállalata, az Atomsztrojekszport nyerte meg. A 2008 januárjában aláírt kivitelezési szerződés értelmében az orosz cég két, egyenként 1000 megawatt teljesítményű, harmadik generációs reaktorral szerelte volna fel a létesítményt.

A 2009-es parlamenti választások után Szófiában hatalomra került konzervatív kormány azonban befagyasztotta a beruházást. Noha 2010-ben a projekttársaság létrehozásáról emlékeztetőt írtak alá, Bulgária - hivatalosan gazdaságossági megfontolásokra hivatkozva, más hírek szerint viszont elsősorban az Oroszországtól való energiafüggőség erősödése miatti nyugati aggodalmak hatására - 2012 márciusában leállította a beruházást.

Szófia ezután jelezte, hogy nem kívánja kifizetni a már megrendelt reaktorok árát az Atomsztrojexportnak. Az orosz cég a genfi Nemzetközi Kereskedelmi Kamara mellett működő döntőbírósághoz fordult jogorvoslatért. A fórum júniusi határozatának értelmében a szerződés Szófia hibájából hiúsult meg, ezért Bulgária kártérítést köteles fizetni az Atomsztrojekszportnak."

2017.05.23. 11:14:23

@molnibalage: Félreérted .. szerintem... a nacionalizmus az összetartozás biztonságát adja. Vannak ebből óriási erőt meríteni képes népek, akik ráadásul ezt karakteres kirekesztéssel is ötvözik. Nme a különbségen, az alá-fölé soroltságon érzem én a hangsúlyt, inkább azon, ahogyan egy nemzet egy saját kultúra/történelem/célok mentén összefog. Kohéziót biztosít.
Na, mindegy.

2017.05.23. 11:19:38

@Janossz: ""Az a te bajod, hogy( sokat voltál vidéken, nem fejlődött ki az agyad...) "
Hát, ekkora szürkeállományok, mint a tiéd itt például, nem teremnek mindenütt a magyar ugaron...
Miért gyalázod te itt a kormányt? Egytől egyig vidékiek szinte. Nem lesz bajod ebből?

Kicsit csalódtam, te vagy itt a mindentudó, naprakész szagértő, Bulgáriáról meg nem is hallottál? Ejnye!"

Humorod sincs... lazíts mert összecsinálod magad a nagy erőlködés közepette. Menj, nézd meg a Csapd le csacsit, jót fog tenni.

Amúgy rajta, szedd össze, miben tévedtem és cáfolj, helyesbíts, korrigálj, egészíts ki. Ne csak hablatyolj , személyeskedj.
Mindenekelőtt pedig elemezd ki kérlek a bolgár helyzetet. Én addig előveszek a kamrából egy bolgár szőlőbefőttet, hogy teljesen ráhangolódjak a témára.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.23. 11:20:23

@Dorottya Veres: Én a legtöbb nacionalista mellett rohadtul nem az összetartozás biztonságát érzem...
Inkább az, hogy kurva messzira elkerülném ezen turbó idiótákat...
Mert valahogy a nacionalizmis sok helyen oda vezetett, hogy aki nem volt eléggé az, az is pusztulhatott a fene nagy nemzeti összetartozásban...

Janossz 2017.05.23. 11:23:43

@BaitHrunner: "Bulgária - hivatalosan gazdaságossági megfontolásokra hivatkozva, más hírek szerint viszont elsősorban az Oroszországtól való energiafüggőség erősödése miatti nyugati aggodalmak hatására - 2012 márciusában leállította a beruházást."

....más hírek szerint viszont elsősorban az Oroszországtól való energiafüggőség erősödése miatti ...Ezt a TASSZ mondta, ugye?
Ha leállíttat a Nyugat egy folyamatban lévő projektet (tudjuk, Obama odament szétzavarni a bandát:)...), akkor nekünk meg hogyhogy csak úgy jóváhagyták a ruszkibizniszt??
Csak lehet valami azokban a gazdaságossági megfontolásokban, nem?

Janossz 2017.05.23. 11:27:31

@Dorottya Veres: Én elég jól ismerem az ottani eseményeket. Követtem a sajtóban. A te kétségkívül megalapozott, tűpontos szakmai véleményed érdekelt volna. Ha nem, hát nem. Mindent Pesten se tudnak, úgy látszik.

2017.05.23. 11:29:08

@GyMasa: Bezony... azért érdekes lenne, ha végre konkrétumokat is leírnának... mondjuk 5 db .2mm mély karc és egy R3mm *.5 mm benyomódás... vagy egy hetven centis kétujjnyi széles repedés, amit sziloplaszttal és szikszalaggal (sic!) hermetikusan zártak és gyorskötözőkkel biztosítottak.

Azt sem tudni, szenvedett-e valami érzékelhető és kockázatot jelentő károsodást a tartály, főleg, hogy nem egy St33-ból Hetra trafóval összeheftelt bödönről van szó. Viszont pánikkltéshez már ennyi is pont elegendő.

Bencze Imre 2017.05.23. 11:29:26

@GyMasa: - A tartalynak nem lett baja (es mukodik benne hiba nelkul a reaktor...)
egészen halkan: maga a "leejtés" 2,5 - 3 centiméter magasságból történt, és bár a vizsgálatok nem mutattak ki semmilyen károsodást azt a reaktortartályt már elszállították a dimitrovgrádi NIIAR-ba (Научно Исследовтельский Институт Атомных Реакторов) roncsolásos és besugárzásos tesztekhez :)
- Valoszinuleg tobbe kerulne egeszben kiszerelni, mint szetdarabolni, es egy ujat csinalni bele
nincs szükség kiszerelésre, feldarabolásra, hisz még be sem helyezték :)
- A meretei miatt szallitnai sem igazan lehetne
??? már miért nem lehetne szállítani??? oda hogy került???

2017.05.23. 11:30:32

@Janossz: Tűpontos... az...dzsízisz..

no, akkor nem gond, ha megosztod velünk, ugye??? Vagy ez most valami titkos infó? Meg kell ölj, ha elmondod?

Janossz 2017.05.23. 11:41:34

"Te, Minden Titkok Tudója, a tényekkel és számokkal operáló megfellebbezhetetlen tudásközpont, mesélj már kicsit Bulgáriáról is nekünk!"
Ez egy viszonylag érthető mondat volt, ugye?
"no, akkor nem gond, ha megosztod velünk, ugye???"
Ez nem válsz rá. Még ha a trolliskolán azt mondták volna is.
Na csá!

BaitHrunner 2017.05.23. 11:48:25

@Janossz:
Tényleg felvilágosíthatnál akkor, hogy mégis mi történt Bulgáriában. Tényleg érdekelne...
A hírek azok voltak amiket, amiket írtam. Konkrétan:
"A belenei atomerőműre 2005-ben meghirdetett tendert egy évvel később az Atomsztrojekszport nyerte meg. A 2008 januárjában aláírt kivitelezési szerződés értelmében az orosz cég két, egyenként ezer megawattos, korszerű, az Európai Unió által is biztonságosnak minősített, harmadik generációs reaktorral szerelte volna fel a létesítményt. A 2009-es parlamenti választások után Szófiában hatalomra került konzervatív kormány azonban befagyasztotta a beruházást, majd 2010-ben projekttársaság létrehozásáról írtak alá memorandumot, amely már megfelelt a bolgár kabinet új követelményeinek.

Rögzítették például a két reaktor árát, és a bolgár költségvetés részvétele nélkül, orosz és európai befektetők (a finn Fortum és a francia Altran Technologies) segítségével fedezték volna a kiadásokat, miközben a projekttársaság 51 százaléka a NEK tulajdonában maradt volna. Ám Szófia hivatalosan gazdaságossági megfontolásokra hivatkozva, más hírek szerint viszont elsősorban az Oroszországtól való energiafüggőség erősödése miatti nyugati aggodalmak hatására 2012 márciusában leállította a beruházást. Az Atomsztrojekszport a már elvégzett munkákért és befektetésekért 2011-ben bíróságon követelt kártérítést Bulgáriától, és most ebben az ügyben született döntés."

Nekem ez elég egyértelmű. Ráadásul nemzetközi bíróságon született döntés, ami után a bolgárok fizettek is mindenféle hőbörgés nélkül.

De, ha van valami infód ami ennek ellent mond, akkor nyugodtan oszd meg velem/velünk.

élhetetlen 2017.05.23. 11:49:45

@GyMasa: Reménytelen. Írsz valamit, válaszolok, vagy nem érted, vagy nem akarod, és írsz valami másik hülyeséget. Olvasd már vissza a kommentváltásunkat. „de nem tudod megallitani a fejlodest”. Nem is akarom. Az alapvető különbség köztünk az, hogy én tudom, hogy nem tudom mi lesz ötszáz, vagy pár ezer év múlva, míg te azt hiszed, hogy tudod, és tudod a fejlődés irányát, és tudod, hogy akkor is angolul meg németül beszélnek, és a szélkerekekről potyognak a halottak. És, ha elvileg cáfolom, akkor jössz a kommunizmussal és a kapitalizmussal. Tudod mit, mehetsz is vele. Nyugodtan írj még valami ostobaságot, több kommentedre már nem válaszolok, úgyhogy elkönyvelheted, hogy félelmetes logikáddal legyőztél.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.23. 11:55:08

@BaitHrunner: Nekem az jön le, hogy saját belpolitikai ökörségeik miatt fizatnek, ahogy az osztrákok a saját erőművüknél és mi a vízlépcsővel... (Meg a németek a saját "zöld" fordulatukkal.) Hülyének lenni úgy tűnik alkotmányos alapjog.

GyMasa 2017.05.23. 11:58:32

@élhetetlen:
...és írsz valami másik hülyeséget...
Oh, ertem, valamelyikunk forditva ul a lovon.
Mivel mindketten ugy gondoljuk, hogy masik az, igy en gyakorlom a jogomat a te velemenyed elfogadasat illetoen.
Tehat orulok neki, hogy latsz problemakat az atomtemetovel, de en az altalad felvazolt lehetoseget sem eletszerunek, sem szeleskorunek, sem problemanak nem erzem.
Kerlek, engedd meg, hogy ne ertsek egyet veled.

BaitHrunner 2017.05.23. 11:59:35

@molnibalage:
ez nekem is elég egyértelműnek tűnik. Mármint, hogy politikai okok miatt hiúsult meg a beruházás.
Kolléga viszont saját bevallása szerint nagyon jól informált a dologgal kapcsolatban. Ezért kértem, hogy ossza meg velünk a tudását...

2017.05.23. 12:05:08

@Janossz: "Ez nem válsz rá. Még ha a trolliskolán azt mondták volna is.
Na csá!"

Elmondtam, hogy nincsenek olyan mélységű ismereteim, mint neked, ezért kértem (közbne mások is) hogy tárd elénk, mit tudsz te erről. Erre elegánsan beb@szod az ajtót és nagy műfelháborodással elviharzol. Átlátszó vagy kisbogár. Na, guglizz gyosan valamit, vagy azt kell gondoljuk, troll vagy és lódítottál egy jókorát a bennfentes infóiddal kapcsolatosan :)

Bencze Imre 2017.05.23. 12:29:58

@BaitHrunner: jobb megoldást találtak :) :) folytatják az építkezést :) igaz, többe fog kerülni, mint eredetileg tervezték, de még mindig olcsóbb, mint kifizetni a kártérítést (mint mi tettük bős-nagymaros esetében) és erőmű nélkül maradni.

pusztás érdekességként : tavaly ősz óta a lengyelek és a litvánok (egyikőjüket sem lehet azzal vádolni, hogy túlzottan szeretik az oroszokat :) :) ) tárgyalásokat folytatnak a roszatommal 1200 MW-os blokkok építésére. különösen a litvánok vannak nehét helyzetben, hisz 2009 óta (az ignalinai atomerőmű 2., és egyben utolsó blokkjának leállítása) áramfogyasztásuk 70-74% IMJPORT!!!

2017.05.23. 12:36:37

@Bencze Imre: "folytatják az építkezést "

Vááá.... akkor én most kérek egy kávét!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.23. 12:40:58

Egyébként erre az "elfelejtgetés" hülyeségre.

Dolgoztam már Paks számára és n+1 ipari létesítménynél. Paks gond nélkül rántotta elő a 30-40 éves berendezések adatlapjait (szerelény, szivattyú) és csőizometráit is, tűpontosan követhető volt két terv között is a változás.

A vegyipari és logisztikai és egyéb "csővezetékes" üzemeknél meg nem tudom számolni hányszor volt az, hogy mindössze 10-20 éves új terezésű üzemekről nemhogy gépészeti rajzt és csőterv, de semmiféle PID vagy folyamatábra nem volt és úgy üzemelnek évtizedek óta szinte tapasztalati alapon. Ha elmegy kulcsember, akkor részben tanulták újra a ritkán használt funkciókat. Szerelvény adatlapok vagy szivattyú jg? Hova gonodolok...

N+1 üzemnél volt az, hogy nulláról felmértük az egész technológiai rendszert és rajzoltuk meg a PID-et, mert évtizedes távlatban nem volt firssítve. Egy atomerőműben kis túlzással az is dokumentálva van, ha a klotyóban a portán cserélik a csaptelepet.

Bencze Imre 2017.05.23. 12:43:05

@Dorottya Veres: egészségedre!!! az erre vonatkozó szerződést 2016. december 16.-án írták alá! :) :) jó, mi???
ros

BaitHrunner 2017.05.23. 12:43:54

@Bencze Imre:
még valamikor régebben, talán kínai befektetőkről olvastam, hogy esetleg érdekelheti őket a dolog.

2017.05.23. 13:18:14

@molnibalage:

Maximálisan egyetértek veled (a cégünk is dolgozott/dolgozik be az erőműbe)! Mi méréstechnikával foglalkozunk...
Tűpontosan, dátumra, órára, percre, személyre lebontva megkaptuk (akár 20 évre visszamenőleg) az elvégzett munkákat és az azt követő műszaki engedélyeztetés dokumentumait...

Azt is tudtuk, hogy egy mérőkörben az eredetileg tervezett 10k-s ellenállást időközben 15k-ra cserélték, mert simább jelalakot kapott tőle az adott mérőkör... :)
Fantasztikus szakemberekkel találkoztam az erőműben!
Mindenféle negatív felhang nélkül, és nem lenézve a becsületes munkájukat, még a TAKARÍTÓK is tudják, hogy mi a dolguk! Olvastam már fejlesztési javaslatot, amit a takarítók nyújtottak be a turbinacsarnok csempéinek hatékonyabb tisztításához. A cégünk által bekért dokumentumok között volt, még az alkalmazni kívánt új tisztítószer elektromos átütési jellemzői is benne voltak. Itt kezdtem el szaporán pislogni! :)))

2017.05.23. 13:26:57

@mentolos lecsó: Te is az atomlobbi zsebében vagy!!! Most lebuktál!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 13:33:28

@élhetetlen: "én tudom, hogy nem tudom mi lesz ötszáz, vagy pár ezer év múlva, míg te azt hiszed, hogy tudod"

Te tudod, hogy nem tudod, ő nem tudja, hogy nem tudja. Ennyike.

2017.05.23. 13:36:41

@Dorottya Veres: hihi! lebuktam! :)))

ha lenne jobb megoldás, azt támogatnám!
tisztában vagyok egy atomerőmű üzemeltetéséből származó biztonsági és egészségügyi kockázatokkal, viszont jelen pillanatban, 2017-ben nem látok más megoldást Magyarország számára az elkövetkezendő 100-150 évre, mint az atomenergia felhasználását

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 13:37:17

@Dorottya Veres: "Ha nem tudjuk megoldani az energiatermélés nagyobb hányadát atommal, akkor semmennyit se termeljünk?"

Semmi ilyesmit nem mondtam. Meg tudnánk oldani Magyarország teljes áramellátását atomenergiával, csak túl drága lenne.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 13:39:43

@Bencze Imre: "paks1-től 11,70-ért veszik át"

Ebben nincs benne az építés költsége. Egyébként senki nem tudja, mennyibe került Paks1, vagy egyáltalán visszafizettük-e a rá felvett kölcsönt.

GyMasa 2017.05.23. 13:40:35

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Oooo, Eeeertem, tehat az a mondat, hogy:
"Nem tudom, hogy holnap elomaszik-e Godzilla a Csendes Oceanbol es letarolja Los Angelest!"
Az a mondat ok, azt egy okos ember mondja, mig a
"Szerintem elegge valoszinutlen, hogy Godzilla holnap elomaszik a Csendes oceanbol, es letarolja Los Angelest"
Az pedig egy nyilvanvalo hazug csusztatas egy egyertelmuen ertelmi fogyatekos ember szajabol?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 13:44:14

@molnibalage: "csak a szélkerék és naperőmű hatásfoka nő, minden más meg visszafejlődik..."

Nem mondtam, hogy visszafejlődik. Csak egy adott technológiával megépült atomerőmű nem fejlődik. Illetve már a tervezőasztalról lekerülve se.

Bencze Imre 2017.05.23. 13:46:51

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: okostóni! egészen 1998-ig benne volt a hitel-törlesztés :) :) jelenleg benne van a knpa-ba befizetendő hozzájárulás. csak, hogy ne halj meg hüjjén - minden eladott kW/h árában (tehát a 11,70 Ft-ben 2,50 Ft hozzájárulás szerepel, amit a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba kell befizetnie az atomerőműnek (mellesleg egyedül paks fizet ilyen hozzájárulást a magyarországi erőművek közül) az alapban lévő összeg rendeltetése - a radioaktív hulladékok kezelése, eltemetése, a kiégett üzemanyag kezelése, kiszállítása és/vagy ideiglenes/végleges tárolása, radioaktív tárolók létesítése és fenntartása, a majdani leszerelés, valamint a leszerelési hulladékok kezelésének költségei... tudod, pubi, ha bármilyen más típusú erőmű bezár, akkor otthagyják, mint eb a szaharát, vagy állami forrásokért kuncsorognak :) :)

2017.05.23. 13:48:33

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Semmi ilyesmit nem mondtam. Meg tudnánk oldani Magyarország teljes áramellátását atomenergiával, csak túl drága lenne."
Pedig érdemes elgondolkodni azon is, hogy a lassan kihulló nagyerőművek pótlását miként oldjuk meg. Azt már láttuk, hogy a megújulós szcenariónak mik a buktatói és mik a valódi költségei. Ha már mindenképpen szükség lesz fosszilisekre, minek költsünk pluszban olyan eszközökre, amik csak bonyolítják a rendszert de olyan óriási hasznuk nincs... azon túl, hogy a gyártók és a kivitelezők megélhetése egy időre biztosítva lesz.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 13:49:02

@GyMasa:

"Minél többet tudsz, annál kevesebbet értesz."

/Lao-ce/

GyMasa 2017.05.23. 13:51:23

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
..."Minél többet tudsz, annál kevesebbet értesz."...
Szerencsere te meg mindent ertesz!

2017.05.23. 13:51:40

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Még mindig nem konkretizáltad, miben látsz fejlődési potenciált egy szélkerék esetében? Milyen mértékűt? Arról sem írtál, mibe kerül szerinted (és miként oszlik meg) egy szélkerék létesítése? Mit lehet ebből idővel faragni?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 13:51:55

@Dorottya Veres: "Azt már láttuk, hogy a megújulós szcenariónak mik a buktatói és mik a valódi költségei."

Igen, és Paks2-re is ugyanezt. Nincs egy szemont se, ami Paks2 előnyét mutatná. Ennyike.

Bencze Imre 2017.05.23. 13:52:42

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Csak egy adott technológiával megépült atomerőmű nem fejlődik. Illetve már a tervezőasztalról lekerülve se. " tudsz még ennél nagyobb baromságot is kitalálni??? melyik ujjadból szopod a dőreségeidet??? vagy ehhez már telefonos segítség kell??? nu, figyussz, öcsibogyó: paks1 4 blokkja eredetileg 440 MW volt, a 90-es évek közepén elkezdett primer-, illetve szekunderköri FEJLESZTÉSEKNEK köszönhetően ma 500 MW a teljesítménye. az eredeti orosz írányítástechnika, a reaktorvédelem ma már digitális! az eredeti tervek szerint az üzemanyagot 3 éves ciklusban használták, ma ez 4 év! az üzemeltetési kampányhossz eredetileg 11 hónap volt, ma 15!!! pubi, tényleg nem értem, mi a pláne abban, hogy nulla ismeretekkel, tudással hüjjeségeket vartyogsz??? ettől nagyfiúnak érzed magad???

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.23. 13:53:06

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ez is nettó hazugság. A reaktorhoz való hozzányúlás nélkül Paks I. teljesítménye 8%-kal nőtt.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 13:53:21

@GyMasa: "Szerencsere te meg mindent ertesz!"

Nálad láthatólag többet tudok, és többről tudom, hogy nem értem. :))

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.23. 13:54:03

@Bencze Imre: Mert nettó kreténnek lenni és következmények nélkül hazudozni alkotmányos alapjognak tűnik...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 13:54:32

@molnibalage: "8%-kal nőtt. "

Nagy kaland. A megújulóknak ehhez elég 1-2 év. :))

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.23. 13:55:59

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Erről is volt már szó. Egy adott munkapontra sem tudsz a szélkeréknél 8%-ot elérni, az elméleti max. hatásfok 80%-a felett vannak rá. Ha ez 1-2 évente lenen, akkor mára már 100% feletti hatásfokú szélkereket látnék. És ez csak egy adott szélesebességnél oldható meg, az átlagos szélesebesség tartományra a szélkerék hatásfok növelés gyakorlatilag lehetetetlen.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 13:56:31

@Bencze Imre: " az eredeti tervek szerint az üzemanyagot 3 éves ciklusban használták, ma ez 4 év! az üzemeltetési kampányhossz eredetileg 11 hónap volt, ma 15!"

És ez mennyivel csökkentette az építési költségeket? :))

Bencze Imre 2017.05.23. 13:57:20

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: és, hogy még legyen min törnöd buksi fejecskédet :) (bár azt már megszoktam, hogy a számokkal hadilábon állsz) egy kis összehasonlítás: paks2 = 2400 MW, bekerülési költség = 3750 mlrd. Ft, területigény = 6 km2 , élettartam = 60 év (üzemidő hosszabbítás nélkül) ennek kiváltásához (ugyanazon mennyiségű elektromos áram megtermeléséhez) a következő BEÉPÍTETT kapacitásra lenne szükség: szélerőmű: teljesítmény = 9300 MW, bekerülési költség = 3920 mlrd. Ft, területigény = 744 km2 , élettartam = 20 év, naperőmű: teljesítmény = 16 705 MW, bekerülési költség = 8185 mlrd. Ft, területigény = 167 km2 , élettartam = 20 év. hab a tortán, hogy a szél-, naperőmű esetén háromszoros beruházási költséggel kell számolni, hisz élettartamuk csak 20 év szemben az atomerőmű 60 évével…  

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 13:58:33

@molnibalage: "sem tudsz a szélkeréknél 8%-ot elérni, az elméleti max. hatásfok "

Egy szót se szóltam hatásfokról.

Az elmúlt három évtizedben évi átlag 5%-kal csökkentek az építési költségek.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 14:00:56

@Bencze Imre: "területigény = 6 km2"

Oké, belátom, ebben igazad van. Paks2 egyetlen előnye a kisebb helyigény.

Bár, ha a fűtőelemek tárolójának a helyigényét hozzáveszed, és 240 ezerrel beszorzod, akkor már nem ilyen egyértelmű.

2017.05.23. 14:00:58

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Csak egy adott technológiával megépült atomerőmű nem fejlődik. Illetve már a tervezőasztalról lekerülve se."

Ez nem igaz!
Paks1 folyamatosan fejlődik az első reaktor indítása óta. Köszönhetően az üzemeltetésben szerzett tapasztalatoknak és az éves fő karbantartások által szolgáltatott adatoknak.

Az nem tűnt fel, hogy az eredetileg 440 MW-ra tervezett blokkokat jelenleg 500 MW-al üzemeltetjük a biztonsági paraméterek javulásával egybekötve ???
Az nem tűnt fel hogy, Paks1 először állt át a 1,5 éves üzemanyagciklusra, megelőzve minden VVER-440-es blokkot a világon ??? (kissebb költséggel termelünk több áramot!)

Ez nem fejlődés ???
Igaz, hogy a VVER-440 a 70-es években lett tervezve, de mára jóval meghaladtuk a tervezők elképzeléseit, mert nőtt a tudásunk is az eltelt 40 évben....

Bencze Imre 2017.05.23. 14:01:15

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: te tényleg nagyon hüjje vagy - ezt már megjátszani sem lehet :) :) a fajlagos beruházási költség, az üzemeltetési (hisz kevesebb üzemanyag kazettára van szükség nagyobb teljesítmény eléréséhez) költség csökken :) :) tutira nem érted, de ideírom: eredetileg volt egy x Ft/kWh beruházási költség, minden összeszámolva ez most x - y Ft/kWh

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 14:03:31

@Bencze Imre: "egészen 1998-ig benne volt a hitel-törlesztés"

Nettó hülyeség, mert senki nem tudja, mennyibe került az építés.

Bencze Imre 2017.05.23. 14:05:04

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: na pubi, én végeztem veled, pá!!! hisz neked még a hat elemid sincs meg, de folyamatosan lököd a bődületes baromságokat :) :)
tudod mit, öcsibogyó, előszőr ebből vizsgáz le jelesre, vagy legalább olvasd végig, ioszt utána vau-vau, oké???

ATOMENERGETIKA ÉS NUKLEÁRIS TECHNOLÓGIA Egyetemi tananyag
www.kankalin.bme.hu/Dok/Konyvek/Atomenergia/Atomenergetika_animaciok%20nelkul.pdf

részemről befejeztem, ordenáré ökörségedre nem vagyok kiváncsi - te győztél :) :)

BaitHrunner 2017.05.23. 14:05:49

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Nincs egy szemont se, ami Paks2 előnyét mutatná. Ennyike."
Ez azért vicces, mert konkrétan egyetlen egy állításod sem volt ami ne lett volna megcáfolva.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 14:06:24

@Bencze Imre: "eredetileg volt egy x Ft/kWh beruházási költség, minden összeszámolva ez most x - y Ft/kWh "

Igen. De 8%, az picsafüst. Ezt a megújulók egy-két év alatt meglépik. (Mások 14%-ot mondanak, de az meg 4 év.)

Az mondják, Paks2 teljesítményét nem lehet majd hasonló mértékben növelni. De ha mégis, az évi 5% akkor sem lehetséges.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 14:11:21

@Bencze Imre: Hát ha ennek a könyvnek a megtanulása ilyen felfuvalkodott hülyét csinál az emberből, mint te, akkor inkább nem próbálkoznék vele.

Hitbéli kérdést csinálsz egy gadasági kérdésből. Neked szíved csücske egy atomerőmű, nekem szívem csücske a magyarság érdeke. Nem beszélünk egy nyelvet.

BaitHrunner 2017.05.23. 14:14:55

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Hát ha ennek a könyvnek a megtanulása ilyen felfuvalkodott hülyét csinál az emberből, mint te, akkor inkább nem próbálkoznék vele."
Nem is olyan rég még könyveket égettek a hozzád hasonló hülyék... mára azért szerencsére csak mint elenyésző kisebbség elfértek a statisztikában.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 14:16:43

@mentolos lecsó: "Paks1 folyamatosan fejlődik az első reaktor indítása óta."

Tévedés. Paks1 gazdaságossága nem fejlődött érdemben. (8-14%-ot mondanak, de egyrészt az nem tétel a megújulók fejlődéséhez képest, másrészt Paks2-nél nem mondják ugyanezt lehetségesnek.)

Ha a biztonsága fejlődött, azt el tudom fogadni gazdaságossági fejlődésnek, mert kevesebbe kerül egy lehetséges katasztrófa elhárítása. (Pontosabban kisebb az esélye, hogy egy katasztrófára elhárítására költeni kell.) Paks2 esetében ez nem játszik, mert a gazdaságossági számításokben nem szerepel egy lehetséges katasztrófa költsége.

2017.05.23. 14:16:56

@Bencze Imre: Ezt már kimondani is sok, hányszor, hányféle irányból megközelítve leírtuk neki, ne leygenek illúzióid, hogy figyelembe fogja venni.
(Amúgy a költségek közül kimaradt a rendszer stabilitását garantáló gázerőművek létesítésének költsége... ) Bár már ehhez képest csak csepp a tengerben..

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 14:18:08

@BaitHrunner: "Nem is olyan rég még könyveket égettek a hozzád hasonló hülyék."

Pofára estél, nem vagyok fideszes. Egyetemet a fidesz zár be - ez szellemi könyvégetés.

Bencze Imre 2017.05.23. 14:19:05

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: hát f@szfejkém, most már tényleg elegem van belőled!!! POFÁZOL VAZZE, ÚGY, HOGY MÉG A HAT (6- HOGY ÉCCSED IS) ELEMID SINCS MEG!!! TUDÁSOD NULLA, A POFÁD NAGY!!! TANÚJ VAZZE, MER MEKBUX, OSZT IJEB HÜJJE MARACC!!! SICC!!! SICC!!!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 14:19:09

@Dorottya Veres: "a költségek közül kimaradt a rendszer stabilitását garantáló gázerőművek létesítésének költsége."

Igen. Paks2 árához ezt is hozzá kellene adni.

2017.05.23. 14:19:25

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Bár, ha a fűtőelemek tárolójának a helyigényét hozzáveszed, és 240 ezerrel beszorzod, akkor már nem ilyen egyértelmű."

Ezt most hogyan is matekoztad ki?? Mi az a 240000? Rőf? Verszta? Köbláb?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 14:20:15

@Bencze Imre: Ah, megint elfogytak az érvei egy fidesztrollnak, jöhet a személyeskedés. Nem mintha eddig spóroltál volna vele.

Bencze Imre 2017.05.23. 14:23:27

MIT NEM ÉRTESZ AZON TE BAROMARCÚ HÜJJEGYEREK, HOGY HÚZZ EL A BÚSBA, ÉS AZZAL SZÓRAKOZZÁL AMI A KÉT LÁBAD KÖZÖTT KÓKADOZIK??? CHUCK YOU, FARLEY!!! ДА ПОШЕЛ ТЫ НА ХУЙ ЛЕГКИМИ ШАГАМИ И ЕБИ ТЕМ СВОЮ СУКУ МАМУШКУ!!! :) :)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 14:24:43

@Dorottya Veres: "Mi az a 240000? Rőf? Verszta? Köbláb?"

Hát nemtom. Legyen egy tároló helyigénye egy négyzetkilométer. Az 240000 év alatt 240000 négyzetkilométer*év. Mindjárt összehasonlítható lesz egy napelemfarmmal.

A szélkerék tövében lehet mezőgazdasági művelést végezni. Egy fóliasátras naperőműben is lehet paradicsomot termelni. A megújulóknak nem szükségszerű a nagy helyigény. Egyébként meg ott a Szahara, elég nagy.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 14:31:34

Ez a baj a Kubatov fizetett trolljaival. Őrjöngeni kezdenek, mikor vége a brosúrának, és minden hazugságuk meg lett cáfolva.

BaitHrunner 2017.05.23. 14:34:18

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Figyu, mondj már egyet amit cáfolni kell!
Azt mondtad minden szempontból jobb a megújulós modell az atomnál.
Én meg azt mondom, hogy sokszorosan drágább, és egy nagyságrenddel nagyobb a kibocsátás megújulós modell esetén.
Magamat idézem:

Na, a témához kapcsolódva illik még megemlíteni, hogy végső soron azért az lenne a cél, hogy a CO2 és egyéb káros anyag kibocsátásunkat a lehető legcsekélyebb mértékre csökkentsük. Na mármost a megújulós modell erre láthatóan alkalmatlan. Tehát nem csak, hogy sokszorosan drágább az atomnál, de az üvegház hatasú gázok és egyéb mérgező anyagok kibocsátásban is nagyságrendi különbség van.
Megmutatom hogy miért:
Tegyük fel, hogy Paks II-nyi kapacitást szeretnénk kiépíteni. Hasonlítsuk össze a két modellt, most kibocsátás szerint. Atom esetén egyszerű a helyzet, mert felhúzzuk az erőművet és tulajdonképpen meg is vagyunk. Viszont, hogy ne érje szó a ház elejét ezért itt is tegyünk hozzá ezzel megegyező fosszilis kapacitást.
Megújulóból szintén felállítjuk a szükséges kapacitást, és mellé a fosszilist.
Leegyszerűsítve a helyzet a következő: az atomerőmű 100-ból 92 napon kiszolgálja az igényeket, a megújuló pedig 100-ból mindössze 20 napon fog energiát termelni. Itt tehát a fosszilist kell működtetni a maradék 80 napon, míg atom esetén mindössze nyolc napig. Látható, hogy a megújulós modell elképesztő módon terheli a környezetet. A német példán keresztül ez bárki számára ellenőrizhető.
Tehát van egy sokszorosan drágább rendszerünk, ami totálisan bizonytalan, nem tervezhető, ellenben teleokádja a légkört mindenféle mérgező és üvegház hatasú gázzal. Konkrétan egy nagyságrenddel több szennyező anyagot juttat a légkörbe mint az atomenergiás modell.

Árakkal kapcsolatban(hogy ne csak a levegőbe beszéljek) idézem önmagam:

"Na akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba, és beszéljenek a számok.
Legyen Paks II. 5500 USD/kWe.
A legolcsóbb megújuló 1600-1800. Nem számolok túl nagy korrupcióval, nálunk ez 2000 USD/kWe.
Akkor, kell egyszer 4x beépített kapacitás. Itt még mindig kevesebbet termel mint Paks II., de kicsire nem adunk. Ott tartunk, hogy az már 8000.
Élettartam: nagyvonalú leszek megint, és nem számolok Paks II-nél üzemidő hosszabítással. Így "csak" háromszor kell felépíteni a szélkereket. Az már 24.000.
Jó fej vagyok, így azzal sem számolok, hogy még az EK szerint is jóval magasabbak az üzembentartási és a hálózatfejlesztési költségek megújuló esetén.
Tehát összességében kijelenthetjük, hogy ha a szélkerék ára valami csoda folytán kevesebb mint a negyedére esne akkor lehetne max pariban az atommal. Nem majd, nem a ciklus végére, hanem mire az elsőt fel kellene építeni. Ez talán belátható, hogy még viccnek is erős."

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.23. 14:41:28

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Miért kellene 240 ezerrel ezzel beszorozni? A nagykativitású hulladék térfogata a teljes üzemet néve kb. 40*100/19 = 210 m3. Fantasztikusan nagy és kezelhetetlen térfogat, a tömeg kb. 4000 tonna. 40 év üzem után.

A szélfarmok és PV cellák tömegét és térfogatát kis sem számolom 20 éves ciklus mellett, mert még elfog a röhögés...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 14:41:58

@BaitHrunner: "Azt mondtad minden szempontból jobb a megújulós modell az atomnál.
Én meg azt mondom, hogy sokszorosan drágább"

Igen, a második legjobb öszehasonlítás az építési ár. 5500 Euró/kW az atomnál, 4*600 Euró/kW a szélerőműnél.

"és egy nagyságrenddel nagyobb a kibocsátás megújulós modell esetén."

Az atomerőmű 240000 évig sugárzó szemetet hagy maga után.

Egy fóliasátras naperőmű nem tudom, milyen borzalmas környezeti károkat okozhatna.

"végső soron azért az lenne a cél, hogy a CO2 és egyéb káros anyag kibocsátásunkat a lehető legcsekélyebb mértékre csökkentsük."

Magyarország Európa legszegényebb országa. Nem nekünk kelle száz évre eladósodnunk a széndioxid kibocsátás csökkentése céljából, mikor más államok vígan pöfékelnek. A világ kibocsátásához képest tatisztikai hibahatár alatt vagyunk.

De ezt már mind megbeszéltük korábban.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 14:45:33

@BaitHrunner: "az atomerőmű 100-ból 92 napon kiszolgálja az igényeket, a megújuló pedig 100-ból mindössze 20 napon fog energiát termelni. "

Paks2 SOHA nem elégíti ki a napközbeni igényeket. Németországban már volt ilyen a megújulókkal.

Ha kevés a megújulók kapacitása, többet kell építeni. És akkor magyar munkahelyeket, adózást teremtünk, nem orosz szolgaságot.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 14:46:39

@molnibalage: "Miért kellene 240 ezerrel ezzel beszorozni?"

Mert azt mondják, a felezési idő tízszerese legyen a tárolás ideje.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.23. 14:47:16

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: A szélkerekek hatásfoka gyakorlatilag 10 éve nem nő. Befejezhetnéd már a mantrázást...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.23. 14:48:03

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: És a tárolási idő mióta növelo a helyigényt? 240 ezer évig meg nem kell tárolni semmit.

Bencze Imre 2017.05.23. 14:55:04

@molnibalage: AZ EGÉSZBEN AZ A PLÉNE, HOGY A HATÁSFOKNAK ISTEN IGAZÁBÓL NINCS IS TÚL NAGY JELENTŐSÉGE :) AMI SZÁMÍT, AZ A TELJESÍTMÉNY KIHASZNÁLTSÁGI TÉNYEZŐ (LOAD FACTOR) - ATOMERŐMŰVEK ESETÉBEN EZ 85-95% KÖZÖTT MOZOG, PAKS1 93%-OS VOLT TAVALY. EZZEL SZEMBEN A SZÉLKEREKEK 18-24% KÖZÖTT MOZOGNAK...

2017.05.23. 14:55:48

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Hát nemtom. Legyen egy tároló helyigénye egy négyzetkilométer. Az 240000 év alatt 240000 négyzetkilométer*év. Mindjárt összehasonlítható lesz egy napelemfarmmal."

Hűű... te valamitnagyon félreértettél..A hulladék mennyisége maximum hatvan évig növekszik, amíg az erőmű termel (most a fűtőelemekrőlvolt szó...)Ha egy évi hulladék tárolására kell egy négyzetkilométer (ezt honnan vetted???) Akkor is maximum 60km2 rőlbeszélhetnénk...ha igaz lenne, hogy valóban ekkora helyet igényel...
Nos,nem igényel.

"A Magnastor típusú tároló rendszert, valamint a – KHT, A paksi telephelyre tervezett új blokkok jellemzői, alapadatai
című fejezetben közölt – a teljes üzemidő alatt várhatóan keletkező blokkonkénti 3 135 db kiégett kazetta mennyiséget
MVM Paks II. Zrt. Környezeti hatástanulmány
Új atomerőművi blokkok létesítése a paksi telephelyen Radioaktív hulladékok és kiégett kazetták kezelése és elhelyezése
File név: PAKSII_KHT_19_Radiohull 48/71
figyelembe véve, az új blokkok esetében ez az adatszolgáltatás szerinti 19 férőhelyes konténert alapul véve, két blokkra
330 db konténert jelent, 60 évre elosztva. Pontosabban az erőmű indulása utáni első átrakáskor képződő kazetták
pihentető medencéből való kiemelésének időpontjától az üzemidő végén pihentető medencébe került kazetták pihentető
medencéből való kiemeléséig.
A tárolóhelyül szolgáló beton felület ~ 22 × 70 m, az ábrán látható típusú konténerből maximálisan 48 db helyezhető el
rajta. A példaként számolt 330 db konténer részére ezek alapján hétszer ekkora burkolt felületre lenne szükség, plusz a
rakodó tér és a biztonsági sáv területe, összesen, konzervatív becsléssel körülbelül 115 × 100 m, ami egy teljesen
független létesítményre vonatkozik. Üzemi területen belül, például a Paksi Atomerőmű területén kialakított tárolótér
kisebb fokú önálló biztonsági intézkedéseket kíván, kisebb területigénnyel."

Ennyit igényel... aztán ezt tárolhatod 29824576 évig is, nem fog szaporodni, osztódni, klónozódni...

A bánatért nem olvasol utána? www.mvmpaks2.hu/hu/Kozerdeku/KozerdekuDokumentumok/KornyezetvedelmiEngedelyezes/KornyezetiHatastanulmany/Lapok/default.aspx

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 14:57:27

@molnibalage: "a tárolási idő mióta növelo a helyigényt?"

Nem mindegy, hogy 24 évig foglalsz egy adott területet, 240, 2400, 24000 vagy 240000 évig.

2017.05.23. 14:57:36

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Mert azt mondják, a felezési idő tízszerese legyen a tárolás ideje."

Erre te elegánsan beszoroztad a területi igényt (amit behasaltál, jó szokásod szerint) 240000-el. Bravo...

élhetetlen 2017.05.23. 14:58:27

@Dorottya Veres: Nem, nem a témához, csak rólad .„Felesleges sopánkodni.(Lehet, persze, ha meg is fizetik,akkor meg főleg!) „ , írtad nekem. Ha neked írják, hogy fizetett vagy, akkor jön a „Fizetet a jó kurva anyád...”. Bravó!
Ez nem egy vitaindító, csak egy megjegyzés, nem kell válaszolnod. De ha úgy érzed, hogy kell, akkor megkérlek, hogy a mamámat hagyd ki belőle!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.23. 14:58:47

@Bencze Imre: Ha csak a termelt áram abszolútértéke a fontos időbeli eloszlás nélkül, akkor számít. A bibi az, hogy minél nagyobb szabályozatlan kapacitást épít meg az ember, annál több fosszilis kell mellé a durvább gradiensek miatt. Ez ám az olcsóság ás környezetvédelem. A német áron látszik, hogy ez mennyire fenntartható. Semennyire...

Bencze Imre 2017.05.23. 14:59:21

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: te egyre hüjjébb vagy.
@Dorottya Veres: "a költségek közül kimaradt a rendszer stabilitását garantáló gázerőművek létesítésének költsége."

Igen. Paks2 árához ezt is hozzá kellene adni. " ez meg mekkora baromság??? bökjön rá kicsi ujjával bárki azokra a gázerőművekre, amelyek paks1 rendszerstabilitását biztosítják??? alaperőműről van szó AZ BIZTOSÍTJA A RENDSZER STABILITÁSÁT :) :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.23. 14:59:27

@Dorottya Veres: De hát nem étred? Leraksz 200 m3 hulladékot és évente nő, mert cicus azt mondta és kész...

2017.05.23. 15:00:11

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Nem mindegy, hogy 24 évig foglalsz egy adott területet, 240, 2400, 24000 vagy 240000 évig."

Enber... attól a terület semennyit nem változik, ha meg mélyen a föld alatt van, akkor végképp miről beszélünk???

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 15:00:44

@molnibalage: "A szélkerekek hatásfoka gyakorlatilag 10 éve nem nő."

Azt mondtátok, a tudomány és technika fejlődése 2017. május 3-án állt meg. Most visszamész tíz évvel? Mindjárt az egyiptomi fáraóknál tartasz. :))

cleantechnica.com/2013/05/06/solar-pv-module-prices-have-fallen-80-since-2008-wind-turbines-29/

BaitHrunner 2017.05.23. 15:01:00

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Igen, a második legjobb öszehasonlítás az építési ár. 5500 Euró/kW az atomnál, 4*600 Euró/kW a szélerőműnél."
Eltekintve attól, hogy a 600 eurós ár is egy ordas nagy hazugság a részedről, még ebben az esetben is jóval drágább a modelled. (élettartammal ugyanis rendszeresen elfelejtesz számolni)

Az atomerőmű 240000 évig sugárzó szemetet hagy maga után.
Igen, és? Kezelhető méretben, elenyésző kockázat mellett.
Míg a megújulós modelled teleokádja a légkört. Sokkal de sokkal nagyobb kockázat, sokkal drágábban. Hülyének(neked) is megéri...

"Magyarország Európa legszegényebb országa."
És mégis mekkora császárok vagyunk, hogy képesek vagyunk a lehető legjobb és legolcsóbb megoldást választani. Mindannyiunk szerencséje, hogy Paks II. meg fog épülni. Hálás lehetsz!

Paks2 SOHA nem elégíti ki a napközbeni igényeket. Németországban már volt ilyen a megújulókkal.
:))) Tényleg? De jó b+...
"A szél és a nap termelési gyengeségét mutatja, hogy a sok tízezer MW kapacitás ellenére a német árammixet az éghető tüzelőanyagok és az atom dominálja 80 százalékkal, míg a megújuló energiák – vízenergia nélkül – csak 16 százalékot termelnek."

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 15:01:53

@Dorottya Veres: "ha meg mélyen a föld alatt van"

Valószínűleg el fogják temetni. Ez még nem megoldott.

2017.05.23. 15:02:01

@Bencze Imre: Látod, ez a másik alaptézis, amihez megingathatatlanul ragaszkodik. Nem érti a lényeget. Erre épül a másik: Paks nem képes alkalmazkodni az igényekhez.... hihetetlen faszi.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 15:02:46

@BaitHrunner: "élettartammal ugyanis rendszeresen elfelejtesz számolni"

Te meg nem számolsz fenntartási költséggel. Úgyhogy egál.

2017.05.23. 15:04:10

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Most a hatásfokról, vagy az árról vitázunk??? A hatásfok növekedése stagnál.. igaz, az ár még csökken... de meddig? Miből következtetsz rá? Mi van, ha elérte a minimumot?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 15:04:30

@BaitHrunner: "A szél és a nap termelési gyengeségét mutatja"

Te egy pillanatnyi állapotról beszélsz, én az elkövetkezendő 70 évről, eddig működne Paks2.

2017.05.23. 15:05:40

@molnibalage: "@Dorottya Veres: De hát nem étred? Leraksz 200 m3 hulladékot és évente nő, mert cicus azt mondta és kész..."

Ja!!!! Akkor ugye ez az a bizonyos tenyésztő reaktor!!!Plutónium nagyhatalom leszünk, meglásd!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 15:06:10

@Dorottya Veres: "Most a hatásfokról, vagy az árról vitázunk?"

Én nem tudom, te miről beszélsz. Én mindig az árról beszéltem. Pontosabban költséghatékonyságról.

2017.05.23. 15:07:15

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "@BaitHrunner: "A szél és a nap termelési gyengeségét mutatja"

Te egy pillanatnyi állapotról beszélsz, én az elkövetkezendő 70 évről, eddig működne Paks2."

Ha sokáig füstölnek a németek és cimboráik aszaros szénerőműveikkel, megérjük, hogy heti szinten tornádó fog végigsöpörni a Kisalföldön, aztán rendet vág a vacak ventilátoraid között...

BaitHrunner 2017.05.23. 15:07:26

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Te meg nem számolsz fenntartási költséggel. Úgyhogy egál. "
és látod... emiatt is olyan vagyok hozzád mint okos apa a hülye fiához...
"Jó fej vagyok, így azzal sem számolok, hogy még az EK szerint is jóval magasabbak az üzembentartási és a hálózatfejlesztési költségek megújuló esetén."

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 15:08:33

@Bencze Imre: "bökjön rá kicsi ujjával bárki azokra a gázerőművekre, amelyek paks1 rendszerstabilitását biztosítják??? "

hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1gi_er%C5%91m%C5%B1vek_list%C3%A1ja

BaitHrunner 2017.05.23. 15:09:04

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Te egy pillanatnyi állapotról beszélsz, én az elkövetkezendő 70 évről, eddig működne Paks2. "
Akkor mi a f*sz bajod van a sugárzó hulladékkal meg a 240.000 évvel?
:)

2017.05.23. 15:09:37

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Oké, szóval szerinted a szélkerék létesítésének költségösszetevőjén lehet faragni annyit, hogy a jelenlegi közel 2000$/kW-os ár lefogyjon 600$/kW-ra??
Olcsóbb lesz a betonkocka alá, vagy a festésre szolgáló hammerite? Kevesebb büntetést kell majd fizetni a lekaszált ragadozó madarakért a természetvédőknek?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 15:10:09

@BaitHrunner: "jóval magasabbak az üzembentartási és a hálózatfejlesztési költségek megújuló esetén."

Paks2 működési költsége annyi lesz, mint az eladott áram ára.

Viszlát megtérülés!

2017.05.23. 15:10:35

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Rossz helyre mutogatsz, ezek nem Paks miatt kellenek, hanem azért mert nincs nagyobb Paksunk...

BaitHrunner 2017.05.23. 15:12:45

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Te egy pillanatnyi állapotról beszélsz, én az elkövetkezendő 70 évről, eddig működne Paks2. "
Amúgy mit vársz 70 éves távlatban?
Tengerparti ország leszünk, vagy elúszik a kontinens egy kicsit délebbre?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 15:12:56

@Dorottya Veres: "a szélkerék létesítésének költségösszetevőjén lehet faragni annyit, hogy a jelenlegi közel 2000$/kW-os ár lefogyjon 600$/kW-ra??"

A létesítés költsége a hatékonysággal együtt. Tehát adott kW létesítési költsége. Lehet, hogy többet vagy kevesebbet csökken. Ez a várható érték.

BaitHrunner 2017.05.23. 15:14:40

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Jajj de jó... akkor Paks II-vel tök jól tudjuk csökkenteni a veszteségeinek. Most képzeld el mi lenne ha az ötször drágább megújulós őrültségedet építenénk meg. Bele sem merek gondolni.
Mindig megnyugtatsz, hogy jól döntöttünk. :)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 15:15:04

@BaitHrunner: "mit vársz 70 éves távlatban?"

A megújulók előretörését. Évről évre rohamosan fejlődnek. A számolásaim a 20 év múlva levő állapotra vonatkoznak, mikor feltehetőleg leáll Paks1.

BaitHrunner 2017.05.23. 15:17:00

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
" Ez a várható érték."
pffff..... :))))
ezt rajtad kívül konkrétan ki várja(ki hiszi el)?
:)

BaitHrunner 2017.05.23. 15:17:57

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"A számolásaim a 20 év múlva levő állapotra vonatkoznak"
azért ha nem gond a te számolásaidat én figyelmen kívül hagyom... :)))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 15:18:06

@Dorottya Veres: "ezek nem Paks miatt kellenek, hanem azért mert nincs nagyobb Paksunk... "

Pedig Paks miatt kellenek.

Lehetne több paksunk, építhetsz 3 Paks2-t, csak pénzünk nincs rá. Egyre se, nemhogy háromra. Ezért javaslom az olcsóbb megőjulókat.

Bencze Imre 2017.05.23. 15:18:34

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: HÜJJEGYEREK, AZT TUDOM, HÁGY ERŐMŰ VAN MAGYARORSZÁGON, ÉS NEKEM EHHEZ MÉG A WIKIPÉDIA SE KELL, A KÉRDÉS AZ VOLT, AGYHALOTTKA: "bökjön rá kicsi ujjával bárki azokra a gázerőművekre, amelyek paks1 rendszerstabilitását biztosítják??? " UGYANIS NINCS ILYEN, HÜJJEGYEREK :) :)

BaitHrunner 2017.05.23. 15:19:09

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"A horribilis építési költségről elfeledkeztél"
nem feledkeztem el róluk, írtam, hogy 5-ször drágább lenne a megújulós modelled.
Ezért is adtam hálát, hogy az atom mellett döntöttünk. :)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 15:19:58

@BaitHrunner: "mi a f*sz bajod van a sugárzó hulladékkal meg a 240.000 évvel?"

Ez egy költségtényező, ami drágítja a beruházást. Nem mi fizetjük, hanem az unokáink.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 15:21:58

@BaitHrunner: "5-ször drágább lenne a megújulós modelled."

Nem drágább, hanem fele annyi. Lásd fent.

Persze, minden épeszű ember tudja, hogy Paks2 a sokszorosába kerül majd, úgyhogy a megújuló inkább a tizede.

BaitHrunner 2017.05.23. 15:21:59

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Ez egy költségtényező, ami drágítja a beruházást. Nem mi fizetjük, hanem az unokáink. "
:)))

de most nem mondod, hogy 20 év alatt töredékére csökken a szélkereked ára, de 240.000 év alatt nem tudjuk megoldani a hulladéktárolást?

ne máááár... ennyire nem lehetsz gyenge, tudsz te ennél jobbat is. Húzzál bele, mert ma nem lesz fizetés...
:)

BaitHrunner 2017.05.23. 15:25:55

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Fent azt látom, hogy ötször drágább a megújuló...
Hol kell néznem?
:)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.23. 15:28:13

2015-ös végfázisú projekt, majdnem 4000 USD/kWe telepítéssel cicuskám...
en.wikipedia.org/wiki/London_Array

Hiába 40% táján van a load factor, amennyivel többet termel, annyival drágább is...

Még dárgább.
en.wikipedia.org/wiki/Gemini_Wind_Farm

Hány példát tegyek be?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 15:28:24

@BaitHrunner: "240.000 év alatt nem tudjuk megoldani a hulladéktárolást?"

Nem tudom, mi lesz a megoldás. Most elkerített területen őrizzük, ez elég drága 240000 éven keresztül. Úgy gondolják, hogy majd eltemetjük. A következő száz évben biztos megtalálják a legolcsóbb biztonságos megoldást.

Mindenesetre ez nem elhanyagolható költségtényező.

Janossz 2017.05.23. 15:29:10

@Bencze Imre: Na né!!!ДА ПОШЕЛ ТЫ НА ХУЙ ЛЕГКИМИ ШАГАМИ И ЕБИ ТЕМ СВОЮ СУКУ МАМУШКУ!!! :) :)
Már a ruszkik is idejárnak kommentelni??
Mutatnál egy ici-pici linkecskét arról az újraindított-folytatott bolgár beruházásról: De ne ruszkit, ha kérhetném!
Én ilyet nem találok. Lehet, hogy te vagy a link, magad?:-)

BaitHrunner 2017.05.23. 15:35:04

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"A következő száz évben biztos megtalálják a legolcsóbb biztonságos megoldást."
De hát te 240.000 évvel számoltál!
Most hazudtál vagy akkor?
:)

GyMasa 2017.05.23. 15:36:39

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Igen. Paks2 árához ezt is hozzá kellene adni.....
Figyelje' kiccica!
Nem kell ugyan hozaadni, de egye fene:
Atomeromu: 5500 USD/kW
Szelkerek: 24000 USD/kW
OK, akkor most adjuk hozza a gazeromuvet, mondjuk 2000 USD/kW
Atomeromu: 5500+2000=7500 USD/kW
Szelkerek: 24000+2000=26000 USD/kW
Nekem meg mindig dragabbnak tunik.
De majdnem megfogtal...

BaitHrunner 2017.05.23. 15:37:44

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Jajj tényleg... :)
Na meg is néztem. Azt látom, hogy a valaha épült legdrágább atom 5500 USD/KWe a valaha épült legolcsóbb szelkerékkel meg több mint 20.000 lenne.
Jól van, megint megnyugtattál. Hajrá atom! ;)

2017.05.23. 15:37:45

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A létesítés költsége a hatékonysággal együtt. Tehát adott kW létesítési költsége. Lehet, hogy többet vagy kevesebbet csökken. Ez a várható érték."

nagyszerű... ha azt kérdem, miként tervezed a telepítés költségének lefaragását, rögtön arról kezdesz beszélni, hogy a hatásfok fog emelkedni...
Akkor azt kérdezem... miben látod a hatásfok és a rendelkezésre állási idő növekedését (annak esélyét)? Mer' muszáj lesz?
mennyit is kellene nőni a hatásfoknak és a rendelkezésre állásnak, hogy kijöjjön az általad jósolt 600$/kW ár???
Ne csak bemondj számokat, legyen már mögötte valami magyarázat is!

GyMasa 2017.05.23. 15:39:23

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Egyébként meg ott a Szahara, elég nagy...
Igen, meg ott atomstabil a politikai helyzet is, meg ne feledjuk, hogy jo 6000km-nyire is van, aztan a villany hogy' jon el onnan?
(emlekszel, mar ezt is megcafoltuk, szamokkal.)
Nemetorszagban az eszak deli HVDC vezetek kerulne szereny 25 milliard EUR-ba, most ezt szorozd meg legalabb 3-mal.
AZ vegulis csak 6 komplett paks ara.

Janossz 2017.05.23. 15:40:25

'Az elfogadott tervek szerint San Franciscóban 2054-ig, Atlantában 2035-ig kellene teljesen átállni tiszta energiaforrásokra. Chicagóban 2025-re kívánják a város összes épületét megújuló forrásokból ellátni.'
Ízlelgessétek! Chicago! Nem Miami...2025-re.

BaitHrunner 2017.05.23. 15:41:34

@GyMasa:
"AZ vegulis csak 6 komplett paks ara."
Ajjaj... Az már drágább mint a helyi megújuló...
Mi lesz így ződforradalommal????
:)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 15:42:56

@BaitHrunner: ""A következő száz évben biztos megtalálják a legolcsóbb biztonságos megoldást."
De hát te 240.000 évvel számoltál!"

Ha arra jutnak a tudósok, hogy a legolcsóbb biztonságos tárolás a felszíni őrzött tároló, akkor 240000 évi tárolási/őrzési költséggel kell számolni. Persze lehet, hogy építenek fölé egy tíz méter vastag betonbunkert, és akkor kevésbé kell őrizni. Nemtom. Te se tudod. Senki se tudja.

Egyébkélnt nem számoltam vele, itt halnátok meg szívbajban ha meglátnátok a költségeket.

"Most hazudtál vagy akkor?"

Nem vagyok fideszes troll.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 15:46:52

@Dorottya Veres: "arról kezdesz beszélni, hogy a hatásfok fog emelkedni."

Soha nem mondtam ilyet. Nyilván a hatásfok is fog valamelyest nőni - a tudomány és technika fejlődése megállíthatatlan -, de döntően nem ez csökkenti a fajlagos beruházási költségeket.

GyMasa 2017.05.23. 15:47:03

@Dorottya Veres:
...A bánatért nem olvasol utána? ...
Azert, mert szerintem eros dyslexiaja lehet...
Egyszer belinkeltem neki egy cikket, az altala annyira kedvelt tengeri szelfarmokrol, de odaig sem jutott el, hogy a kepeket megnezze...
Szoval, igy feltetelezz vele kapcsolatban ertelmes hozzaallast...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 15:49:36

@GyMasa: "Atomeromu: 5500 USD/kW
Szelkerek: 24000 USD/kW"

2037
Atom 5500
Szél 4*600

"OK, akkor most adjuk hozza a gazeromuvet"

Azt mindkettőhöz hozzá kell adni.

BaitHrunner 2017.05.23. 15:51:41

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Egyébkélnt nem számoltam vele, itt halnátok meg szívbajban ha meglátnátok a költségeket."
Én már akkor szívbajbt kaptam mikor a megújulóst megnéztem... :)

BaitHrunner 2017.05.23. 15:53:47

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"2037
Atom 5500
Szél 4*600"
:)
Jajj nagyon jó vagy ma... Lehet, hogy mégis kapsz makd fizetést...
:)))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 15:56:53

@BaitHrunner: "kapsz majd fizetést..."

Keversz a fajtáddal. Én nem vagyok fizetett fideszes hazudozó.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 15:58:59

@BaitHrunner: "már akkor szívbajbt kaptam mikor a megújulóst megnéztem."

Ennyire megütött a 4*600 Euró/kW? Részesedést kapsz a Paks2 tolvajlásból? Aggódsz, hogy nem lesz belőle semmi?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.23. 16:01:20

@Janossz: Kurvára vicces, hogy te hagymázas elképzelésseket állítasz szembe tényekkel. Akkor én most leírom, hogy magyar lesz a holdon 2025-ben és minden űrhatalom bekaphatja. Kb. ennyi műszaki realitása van akkak, amit ideböfögsz.

élhetetlen 2017.05.23. 16:08:08

@Dorottya Veres: Nem szándékoztam mégegyszer beszélgetésbe elegyedni veled, mert szemmel láthatóan atomkutatásban is, informatikában is te vagy a top. „Te még nyilván nem hallottál a hibajavításról meg arról sem nagyon lehet fogalmad, miként is megy az adtmigráció adatbázisok/különböző adatbáziskezelő nyelvek között.”. Hát neked sem lehet túl sok fogalmad róla, csak olvastál valamit. Tudod, az egyik országos cég rendszerét úgy hoztuk össze, hogy volt egy gépen egy számlázási rendszer, harminc különböző helyi rendszeren a műszaki nyilvántartás, stb. Te nekem ne mesélj az adatkonverzióról. Arról már ne beszéljünk, hogy, ha lecserélnek egy rendszert, akkor az új nem olyan, mint a régi, mert, ha olyan lenne, nem cserélnék le, de te tudod, hogy minden info belefér az új rendszerbe, ami a régiben volt, és használni is tudja azokat. Ja. Mert te aztán tudod. Azt hiszem, sok mindent nem értesz. Én aztán nem vagyok technika ellenes, számítástechnika, és matek szakon szereztem a diplomáimat, és az informatika volt az életem. Ezért látom, hogy hol szükséges, hol felesleges. Nagyon egyszerű példával jövök. Adott falu polgármestere, gépre visszük a védőnők által gondozottak adatait, és megszabadulunk a „dobozoktól”, amikben az évenkénti adatok vannak. Kismama, nem tudja, volt-e rubeolája, vagy kapott-e védőoltást. Védőnő kikapja a kartont, megnézi. Ugyanez évenkénti mentésben, ja, nem olvasható az adathordozó, nem másolták át időben, összeolvadt, beázott, berohadt, akármi, majd vagy egészséges gyerek születik, vagy nem. Ilyenekkel játszotok a technika nevében. Kár beléd, de megpróbálom. Ha egy falusi templom nem égett le, ott megtalálod az 500 éves születési papírokat. A mostani digitálisan tárolt adatokból ötszáz év múlva szar se lesz. De megpróbálok egy egyszerű példát mondani. Napi mentés, ami, nem sikerült, de nem veszik észre, (több mint ezer adattábla, és több millió tranzakció naponta, és a mentett adatokat nem töltik vissza naponta egy másik gépre, hogy megszámolják). Összedől a rendszer, visszatöltik az előző napot, ami hiányos, és rátöltik a külön mentett aznapi tranzakciókat. A hiányzó, elveszett adatokat milyen hibajavítási módszerrel hozod vissza? Szóval, ne csodálkozz, ha a hozzáértésedet csak szájtépésnek minősítem, és feltételezem, hogy az atomenergiához is annyit értesz, mint az informatikához.

Janossz 2017.05.23. 16:08:36

@molnibalage: Roopant vicces, hogy magad oly okosnak tartva, nem ismered az idézőjelet...
Nem én mondom. Tessék:index.hu/tech/2017/05/22/egyre-masra_donti_kalifornia_a_napenergia-rekordokat/

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 16:09:14

@molnibalage: "hagymázas elképzelésseket"

Biztos tisztában vagy a "hagymázas" jelentésével?

Ezek reális tervek. Lehet, hogy nem annyit, vagy nem akkorra érnek el, mint tervezik, de megközelítik, az is lehet, hogy túlteljesítik.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.23. 16:13:26

@Janossz: Mi köze van a mennyiségnek az árhoz te ökör...? Azt sem fogod fel megint, hogy mit linkelsz. Ezek a hálózati instabilitás jelei, aminek te és a sok gyök2 hülye tapsol... Mindenzt aranyáron...

Janossz 2017.05.23. 16:14:09

@Janossz: Mi van, Grisa, nincs ilyen link? Jó lesz, ha valamelyik cimbora talál egyet, azt is elfogadom.
December 9.-én ki lettek fizetve a ruszkik, egy kopejkáig.
Hogy a kínaiak beszállnak-e nem tudni. De, hogy áll, az tuti. Ha nem állna, szófiai emberetek már itt lobogtatta volna a bizonyítékot két napja. Tudod, Birca Kolléga. Ő csak tudna róla.

Janossz 2017.05.23. 16:15:39

@molnibalage: Te úgy körülbelül szoktad tudni, mire válaszolsz? Ha már leökrözöl olyan témában, amiről fogalmam sincs...

Bencze Imre 2017.05.23. 16:27:22

@Janossz: pubi, a roszatom honlapján nézelődj, nem én vagyok a nyilvános tudakozód. ja, hogy csak oroszul van fent? hát, öcsi, az meg a te bajod, tudod, ahánynyelvet beszélsz, annyi ember vagy :) :) ja, a végére, ruszki ám a lánctalpas seggű öreganyád .) :)

Janossz 2017.05.23. 16:31:04

@Bencze Imre: Szóval nincs...Legalább Dorottyát megörvendeztetted a jó hírrel. Kegyes kis hazugság, ugyebár?
A világon egyedül a Roszatom tud róla? Kit nézel te hülyének, keletimádó?

GyMasa 2017.05.23. 16:34:21

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
... A számolásaim a 20 év múlva levő állapotra vonatkoznak, mikor feltehetőleg leáll Paks1...
Ez azert kisse meredek...
AZ elso blokk tudtommal 2032-ben, 15 ev mulva all le.
Szoval, nem lesz kicsit keson akkorelkezdeni kapkodni?
Tudod, a szelkerekeket sem csak elvetik, meg locsolgatjak, meg nem a nyuszi/telapo hozza oket, hanem azokat:
- Le kell gyartani
- Le kell szallitani a telepites helyere
- Elo kell neki kesziteni a terepet (alapozas, vezetekek, utak, stb)
- Azatn fel kell allitani,
- uzembe helyezni
- atvetetni az MVM-mel,
Es csak ezutan tudod majd hasznalni.
Tehat, szerinted mekkora arfelhajto hatasa van annak, ha Magyarorszag 2037-ben kozli, hogy szuksege van 9600 MWp szelkerekre, de most azonnal?
Ja, es egy ujabb matek feladvany:
- Ha egy szelkerek 4MW-os, akkor hany darabot kell felallitani 9600 MW termeleshez?
Ha ez megvan, akkor ezt oszd el 250 munkanappal, es mondd meg, hany szelkereket kell naponta komplett elkesziteni, hogy egy ev alatt vegezzunk vele?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 16:36:33

@molnibalage: "Mi köze van a mennyiségnek az árhoz te ökör...?"

Az amcsik tolják ezerrel a megújulót (mennyiség), mert meg tudják fizetni (ár), te ökör.

GyMasa 2017.05.23. 16:42:19

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Azt mindkettőhöz hozzá kell adni....
Igen, hozza is adtam:
Atom 7500USD/kW
Szel 26000 USD/kW.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 16:44:53

@GyMasa: "AZ elso blokk tudtommal 2032-ben, 15 ev mulva all le.
Szoval, nem lesz kicsit keson akkorelkezdeni kapkodni?"

A megújulókat nem egy pillanatban kell telepíteni, mert nincs egyszerre annyi kapacitás a gazdaságban, hanem folyamatosan. Nem pont húsz év múlva, hanem előtte is, és utána is.

Ha egy atomerőmű építése 10 év, és nem akarjuk, hogy két atomerőmű egy időben egyszerre termelje az áramot feleslegesen, akkor pont tíz évünk van arra, hogy kialakítsunk egy energiastratégiát, a megújulókkal és az atomerőművekkel nyert további 10 év tapasztalatokat is belevéve, és eldöntsük, hogy atomerőmű kell, vagy megújuló. De az is kijöhet, hogy Paks1-et akarjuk hosszabbítani.

EGYETLEN EGY oka van a kapkodásnak, hogy most építsük fel Paks2-t, hogy a fideszesek most lophassák el.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 16:46:38

@GyMasa: "hozza is adtam:
Atom 7500USD/kW
Szel 26000 USD/kW. "

Nem megy az elemi matek, he?

Atom 5500 +2000 USD/kW
Szél 4*600 +2000 USD/kW

GyMasa 2017.05.23. 16:51:36

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...A megújulókat nem egy pillanatban kell telepíteni, mert nincs egyszerre annyi kapacitás a gazdaságban, hanem folyamatosan. Nem pont húsz év múlva, hanem előtte is, és utána is...
Na, akkor most leiro lassan, hoyg te is megertsd:
Ha 2032-ben akarsz elkezdeni egy beruhazast, akkor NEM a 2037-es arral kell szamolni, hanem a 2032-essel.
Eddig megvan?
Ezen kivul nem artana hozzaszamolni a beruhazashoz annak a parszar negyzetkilometer foldteruletnek az arat, vagy a berleti dijat 60 evre, amire magat a szeleromuvet telepiteni akarod, ugye?
Illetve sajnos rossz hirem van, mert a szeleromu telepitesi koltseget nemcsak a 20-25%-os rendelkezesre allassal kell felszorozni, hanem meg legalabb 3-mal is, mivel a varhato elettartam alatt ennyiszer kell a komplett szelfarmot ujratelepiteni.
Tudod, ilyen aprosagok, hogy leszereles, elszallitas, autopalya alapba bedaralas (tudom, ezt nem te mondtad, de ertem e lenyeget, szoval ebbe nem kell majd belekotni.)
Ugyhogy akkor mar latszik tisztan, hogy nem is 600 lesz az, hanem maximum 400USD/kW.
Igy mostmar kijon a matek, ugye?
SZivesen segitettem!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.23. 16:52:03

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Még mindig basztál menézni...
youtu.be/QiNRdmaJkrM?t=37m26s

A jenkikné gyakorlatilag földgáz mellé települnek ezek és mikor nincs szél ezek termelnek. Tehát valójában a palagáz miatt telepítik ezeket csak.

Epic baszod... Hatalmas... Tényleg...

GyMasa 2017.05.23. 16:52:35

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Nem megy az elemi matek, he?...
Dehogynem, neked nem megy a szovegertes, de nem baj, rajzolni nem fogok...

GyMasa 2017.05.23. 16:54:11

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...EGYETLEN EGY oka van a kapkodásnak, hogy most építsük fel Paks2-t, hogy a fideszesek most lophassák el...
Jovore valasztas lesz, es le fogjak valtnai a fideszt, akkor is ok lopjak el?
Es mit is egeszen pontosan? A fix aras beruhazast?

Janossz 2017.05.23. 16:57:14

@molnibalage: Ja, akkor mégis csak engem sikerült leökröznöd, Nagytudású ?
Tudod, az úgy van, hogy egy linket beteszek, azon meg megint vannak linkek, mindenfelé...
Tehát, ha én valamivel alátámasztom a mondandóm, vagy csak simán figyelmedbe ajánlok valamit, rendes ember arra válaszolna, ami a cikkben van. Egyéb esetben válaszolhat a felugró reklámra, vagy az időjárás jelentésre is...
Ennél te normálisabb vagy, ne trollosodj el, azokból van már épp elég!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 16:57:40

@Bencze Imre: "a roszatom honlapján nézelődj, nem én vagyok a nyilvános tudakozód."

Erre a blogra laikus civilek járnak, aki így fölényesen elküldi őket a faszba, az annyit is ér. Ha van egy érved, fejtsed ki, vagy kussolj.

" ja, hogy csak oroszul van fent? hát, öcsi, az meg a te bajod, tudod, ahánynyelvet beszélsz, annyi ember vagy "

Tíz évig tanultam oroszt, de nem sikerült használható tudást szereznem, csak egy alapfokúm van, mert kellett a doktorihoz. Ez persze ez az én hibám, nem okolok senkit. Sokat nem vesztettem, mert nem szakerületem az orosz irodalom, matematika, olajkitermelés, atomtechnika vagy haditechnika. Van igazi életem, ezt az "embert" kihagytam, leglább nem kell a ruszkik faszát szopnom.

GyMasa 2017.05.23. 17:00:29

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Van igazi életem, ...
Ehh, hat ezt azert nehezen magyarazod itt be barkinek is.
EGesz nap trollkodni azt azert csak eros eufemizmussal lehetne "elet"-nek nevezni...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 17:01:42

@GyMasa: "Ha 2032-ben akarsz elkezdeni egy beruhazast, akkor NEM a 2037-es arral kell szamolni, hanem a 2032-essel."

Ha van egy beruházás a 2027-2047 időszakban, és egy-egy részberuházs ideje egy év, akkor mindig az adott évi árakkal kell számolni. Kivéve, ha Pénztáros Lőrinc nyeri a tendert, mert akkor a négyszeresével.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 17:03:28

@GyMasa: Fáj, hogy van időm trollokat oktatni és kioktatni? Tanulj, és akkor nem kell elmenned rabszolgának.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.23. 17:03:54

@Janossz: Látom továbbra sem érted te hülye... Amikor azért tapsikol valaki, hogy évente kb. egyszer süt annyiar a nap és fúj a szél, hogy 30 perce a szél/nap pillanatnyi termelése az 100% közeli, az azt jelenti, hogy akár 6-8 óra múlva ezek termelése NULLA. Szeritned mi balaszolja ezt ki te nagyon te...? Hm...?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 17:06:01

@GyMasa: "Jovore valasztas lesz, es le fogjak valtnai a fideszt,"

Nem hiszem, túl sok a fideszes troll. De ha megtörténne, a geci oroszbérenc megint harcos ruszkiellenes lesz. Másodpoercek alatt szokott köpönyeget fordítani.

GyMasa 2017.05.23. 17:07:16

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Kivéve, ha Pénztáros Lőrinc nyeri a tendert, mert akkor a négyszeresével...
Most osszezavartal!
Akkor most Paks2 aranak a 5x-öset lopjak el a fideszek, vagy az idojarasfuggoket???
EZ most komoly tores okozott bennem!
Akkor a szelkerekeknel is lehetne lopni?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 17:07:44

@molnibalage: Szegeden a napfényes órák száma 2100.

Sok áramot érdemes importálnunk, mert energiatermelésre nem ideálisak a feltételek Magyarországon.

Bencze Imre 2017.05.23. 17:08:50

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: pubi, neked doktorid??? ne röhögtess!!! miből? szartapicskolásból??? silány, tény és adatmentes, de legalább nagypofájú, "zsebembenabölcsekköve" jellegű agymenésedet elnézve, te annak örülnél, mint majom a farkának, ha éreccségid lenne (persze fél disznóért vásárolva" :) :) "nem szakerületem az orosz irodalom, matematika, olajkitermelés, atomtechnika vagy haditechnika" ennek ellenére lelkesen beleugatsz mindenbe :) :) "leglább nem kell a ruszkik faszát szopnom" szopod a viktorét (már amikor nem a seggét nyalod). tömény primitivításod legszebb ékköve a "ruszkizás", bár ezzel csak magadról állítasz ki szegénységi bizonyítványt :), tudod, te szarrágó majom, tolsztoj, puskin, lermontov, csehov szintén "ruszkik" voltak . amennyire bunkó paraszt vagy, gondolom thackeray-t, beckett -et, valamint schillert, heine-t, goethe-t sem olvasol eredetiben??? mond csak, olvasol te egyáltalán??? vagy csak itt vau-vau???

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 17:08:53

@GyMasa: "Paks2 aranak a 5x-öset lopjak el a fideszek, vagy az idojarasfuggoket?"

Ha tehetik, mindent ellopnak. Beleértve a jövőnket.

GyMasa 2017.05.23. 17:09:44

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Nem hiszem, túl sok a fideszes troll. De ha megtörténne, a geci oroszbérenc megint harcos ruszkiellenes lesz. Másodpoercek alatt szokott köpönyeget fordítani....
Ertem, de az a resz megvan, hogy amikor a fidesz nincs hatalmon, akkor
- Valaki mas lop
VAGY (es most kizaro vagy ertelemben ertem)
- Nem lop senki

2017.05.23. 17:10:50

@élhetetlen: Biztos nem vagyok akkora ász, mint te, de annyira hülye sem, hogy teljesen falhoz tudj állítani.
Egy rendesen megtervezett és a protokolinak megfelelően működtetett adatbázis nem úgy néz ki, ahogyan te azt előadod (vannak olyanos is, ez kétségtelen) Ha igaz lenne, amit írsz, a bankok már régen összedőltek volna.
Egy mentés addig nem mentés, amíg hiba nélkül le nem fut. A rollback is véd attól, hogy félbeszakadt változtatásokkal szétbarmolj egy adatbázist.
Mik is azok az adatok, amik nem vihetők át egy régi adatbázisból egy új, upgradelt és körültekintően megtervezett és megvalósított rendszerbe??? És miért is nem? Van egyáltalán értelme adatvesztéssel migrálni??? Ki az aki azért fizetett valaha is? Nem egyszerű, nyilvánvaló, de nem is lehetetlen. A példádban szereplő 30 adatbázis kizárt, hogy teljesen unikális megvalósítás, minden egyes helyen teljesen más struktúrában felépített,egyedi nyelven implementált adatbázis lett volna. KIZÁRT . Mint ahogy az is, hogy ezt ne lehetett volna egy nyilván nagyobb, több táblát , mezőt, indexet bármit... tartalmazó RDBMS-be beletömni. Akár numerikus, akár karakteres, akár blob, akár ole, dátum..a bánat tudja mi még. Lekérdezni meg ott a szabvány sql. Nyilván ezer cég ezernyi implementációja létezik, de léteznek szabványok is és ezeket pont erre találták ki. Tanultam adatbázis kezelést, egyszer unalomból, egyszer meg a gyerekemmel :) és mint említettem, nem vagyok uptodate, mint te... de tök laikus sem.
A digitális adattárolás nagyjából annyira időtálló, mint a plébánosod templomának egérrágta, penész rohasztotta tűz pusztította analóg adatbázisa.
Őszintén szólva sejtésem nincs egyébként, honnan is jött ez ide az atomenergetika kérdéskörébe? Nem adatokat karunk tárolni, hanem bombabiztos containmentbe zárt radioaktív anyagokat. Ehhez nem kell sem mágneses, sem nyálazós kartotékos nyilvántartás. Kellenek jókora és jól megválasztott anyagból készült konténerek, kapszulák, hordók, tartályok és kellenek jó mély de nem túl hatalmas , stabil geológiai képződménybe mélyített barlangok... de mint linkeltem róla anyagot, akár a flszínen is megvalósítható ilyen tároló, minden különösebb kockázat nélkül. Paks II esetében 1km2 nél kisebb területen, a teljes működési időtartamot figyelembe véve, nyílt üzemanyag ciklus esetén. Zárttat feltételezve (paks nem lesz ilyen, sajnos) ez még kisebb térfogatot (és területet) jelenhetne.

GyMasa 2017.05.23. 17:11:25

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Ha tehetik, mindent ellopnak. Beleértve a jövőnket....
Akkor most sikerul bokanfosni magad, mert az egesz ervelesed bedolt ettol...
jajj, akkor mostmar 100USD/kW-nal jar a lefele licit...
(ugye a 4x.es lopasi faktor)

GyMasa 2017.05.23. 17:12:17

@GyMasa:
jajj, nem figyeltem, szoval 80 USD/kW.
HUu, egyre jobb uzlet lesz ez az idojarasfuggo!

2017.05.23. 17:13:09

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Nem megy az elemi matek, he?

Atom 5500 +2000 USD/kW
Szél 4*600 +2000 USD/kW"

Na, az neked sem... minek adsz az atomhoz 2000 dollárt kilowattonként, főleg??? Minek??? A szelet miért is csak 600-al számolod, amikor egyelőre ennek simán háromszorosa az ár???

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 17:14:04

@Bencze Imre: "doktorid"

Akkor még kandidátusit adtak, a doktorit az alapján automatikusan ki lehet kérni. Csak egy kézfogásba kerül.

"szopod a viktorét "

Keversz a fideszes trollokkal.

"tolsztoj, puskin, lermontov, csehov szintén "ruszkik" voltak"

De nem hajtották rabigába a hazámat negyven évre.

GyMasa 2017.05.23. 17:15:15

@Dorottya Veres:
jajj, hat nem erted, te!!!
Kulonben is, mar a 600 sem annyi, mar lealkudtuk 80 USD/kW-ra!
Figyejje'!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.23. 17:15:33

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ami azt jelenti, hogy az év 3/4-ében egyáltalán nem termelsz és a maradék 60%-ban a 100% teljesítmény közelében sem van, a nap delelése miatt. Ebből jön ki a 0,11 körüli load factor. Vastaps...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 17:16:30

@GyMasa: "4x.es lopasi faktor"

A Paks2 gigaberuházásból sokkal könnyebb lopni. Egy szélkereket nbem tuitkosíthatnak 30 évre.

Bár...

GyMasa 2017.05.23. 17:17:51

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Bár...
Nauugye, latom tudsz te is tanulni, ha jobban odakoncentralsz a dolgokra!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 17:18:10

@molnibalage: "0,11 körüli load factor"

Mindegy, ha még így is olcsóbb Paks2-nél, ez a logikus választás.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 17:20:03

@GyMasa: "egyre jobb uzlet lesz ez az idojarasfuggo! "

Pont ezt nmondom.

A nélmeteknél a napelem két éve 92 Euró/MWh, idén 65 Euró/MWh.

...

GyMasa 2017.05.23. 17:20:21

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Mindegy, ha még így is olcsóbb Paks2-nél, ez a logikus választás...
jajj, vigyazz, mert hamarosan ott fogunk tartani, hogy fiztetnek erte, ha szelkereket telepit valaki, azt' akkor mi lesz?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 17:23:32

@GyMasa: "fiztetnek erte, ha szelkereket telepit "

Pontosan ez van. A megtermelt áram szerint fizetnek. Ez neked új? :))

GyMasa 2017.05.23. 17:23:46

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...A nélmeteknél a napelem két éve 92 Euró/MWh, idén 65 Euró/MWh...
Dehat ez ROSSZABB uzlet, mint eddig, csak 2/3-at kapjak, mint elotte!

GyMasa 2017.05.23. 17:24:33

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Pontosan ez van. A megtermelt áram szerint fizetnek. Ez neked új? ..
Hat, ha a szelkerek telepitesert fizetnek, az tenyleg uj!

Bencze Imre 2017.05.23. 17:25:18

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: kanidátusit??? marxista-leninista esti egyetemen??? csak ismételni tudom önmagam, te még egy szaroc éreccséginek is örülnél, pubi :) :)

Janossz 2017.05.23. 17:25:50

"Az elfogadott tervek szerint San Franciscóban 2054-ig, Atlantában 2035-ig kellene teljesen átállni tiszta energiaforrásokra. Chicagóban 2025-re kívánják a város összes épületét megújuló forrásokból ellátni.'"
Ez egy állítás. Nem az enyém. Idéztem. Azt is megmondtam, honnan.
Ezért először ökör, most épp hülye vagyok. Szerinted. Megjegyzem, az államokban Chicagot jobbára Windy City néven emlegetik. Akkor is. A trend nem az atom, értsétek meg!
Tök mindegy, hogy megélhetési (kenyér) okokból nyomultok itt (Pakson simán lehet egy középiskolai végzettséggel kórházi szakorvasi bért kapni, tudod, miért? Mert VESZÉLYES!), vagy a ruszkibarát kormánypolitikát toljátok, de bizonyos minimál normákat tartani kéne a diskurzban. Mi ez az ökrözés, hülyézés lépten-nyomon? Atomtudós három diplomás, öt nyelven beszélő szakemberektől, amiknek kiadjátok magatok? Ócska hazugságokkal, Roszatomos titkos dokumentumokkal. Ami annyira titkos, hogy csak ott van meg. Ugyan már!
Úgy látom, jó neked a troll-lét, akkor csináld azt! Sok sikert!

GyMasa 2017.05.23. 17:28:38

@Janossz:
...Chicagot jobbára Windy City néven emlegetik...
Azt nem is tudtam, hogy egesz Magyarorszagot meg WIndy Countrynak.
Oh, wait....

Bencze Imre 2017.05.23. 17:31:51

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: pubi, te látványosan hazudsz!!! rákérdeztem édesapámnál (neki két doktorija is van - földrajz + környezetvédelem, ja meg 7 nyelvből felsőfokúja (én sajnos csak négyig jutottam) ) - NEM ADJÁK A KANDIDÁTUSI MELLÉ KÉZFOGÁSÉRT A DOKTORIT :) :)

Janossz 2017.05.23. 17:33:56

@GyMasa: Ha ennyit értettél meg a szövegből, kár neked olvasni. Nézzél tévét!

2017.05.23. 17:34:17

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "@Dorottya Veres: Lásd fent."

Fogd már fel... Paks (atom) mellé nem kell minden egyes kilowatthoz egy-egy kilowatt gázerőmű. Semennyi nem kell, abban az összehasonlításban, amit te szajkózol.
A szél mellé muszáj.
Ha az országos max fogyasztás 100 kW és van atomunk 35 kW, akkor:
kell 35x5500$+65x(2x2000)$ (gáz, gondolom) és mondjuk 0-180x(3x1200)$ (szél, középárfolymon ;) )
ha nincs atom:
100x(2x2000)$(gáz) és hangulattól függően: 0-300x(3x1200)$ (szél)
A CO2 kibocsátás változó, de mindig nagyobb, mint az atomos, ha az atom a teljes termelés több, mint 30%-át elviszi.
A tisztán gáz a legolcsóbb, valami 8%-al, bár nem vagyok biztos benne, hogy a 2000$/kW totál korrekt és cserébe dől a CO2 ...mihelyt megjelenik a megújuló,elindulnak felfelé az árak...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 17:35:41

@Bencze Imre: Most nemtom. Ez '95 táján volt. Az ELTE dékánjával kellett kezetfogni átvételkor. Asszem kellett egy fehér kesztyű is.

GyMasa 2017.05.23. 17:37:22

@Janossz:
...Ha ennyit értettél meg a szövegből, kár neked olvasni. Nézzél tévét!...
Ha csak ennyit ertesz a vilagbol, kar irnod, inkabb aludj.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 17:37:59

@Dorottya Veres: "Paks (atom) mellé nem kell minden egyes kilowatthoz egy-egy kilowatt gázerőmű. "

Kettő-kettő kell.

Ha a csúcsterhelés harmadát termeled meg egy erőművel, és a csúcstermelést is olyannal akarod, akkor kell mellé még kettő. Ezt egy guppi is megérti.

2017.05.23. 17:38:10

@Janossz: "Pakson simán lehet egy középiskolai végzettséggel kórházi szakorvasi bért kapni, tudod, miért? Mert VESZÉLYES!"

Mitől veszélyes, jóember? Szekszárdon vagy Tatán, vagy Bükkábrányban magasabb a háttérsugárzás (duplája :) ) mint Pakson. Ne bolondulj már meg.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 17:39:49

@GyMasa: "Ha csak ennyit ertesz a vilagbol, kar irnod, inkabb aludj. "

Frappáns riposzt volt, jót derültünk. :))

Ismétlésen kívül telik valami re önállóan?

2017.05.23. 17:41:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Ezt egy guppi is megérti."

Akkor te valahol az ostoros egysejtűek táján helyezkedhetsz el :) Mert továbbra sem érted.
Továbbra sem érted a kiegészítés és a backup közti különbséget.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 17:43:11

@Dorottya Veres: "Mitől veszélyes, jóember?"

Történhet baleset. Csernobilról, Fukusimáról hallottál tán, jóasszony?

De apróbb dolgokba is simán belehal egy ember.

Ruszkik kevertek valamit egy vödörben, nem tartották be az előírást, meglett a kritikus tömeg, pár órát éltek még. Ne kérj linket, régen olvastam valahol.

GyMasa 2017.05.23. 17:43:17

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Ismétlésen kívül telik valami re önállóan?..
Dehogy, ez is csak veletlen beletrafalas volt.

Bencze Imre 2017.05.23. 17:43:30

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: ja, így már emlékszem :) :) aznap ketten kaptatok doktorit! te meg a smííít pali :) :) na, húzzál a sunyiba a baromságaiddal, pubika :) :)

Janossz 2017.05.23. 17:47:12

@Dorottya Veres: Te szerncsétlen, olvasd már el, mire válaszolsz!
Fizetésről volt szó, nem háttérsugárzásról! Bükkábrányban többet keresnek az orvosok, mint a paksi technikusok? Mi van most? A mikrosiemensek az agyadra mentek, vagy mi?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 17:51:10

@Dorottya Veres: "a kiegészítés és a backup közti különbséget. "

Nincs lényegi különbség.

Megújulóknál meg kell jósolni a termelést, és meg kell tervezni a fogyasztást, és a különbséget fosszilissel, vízerőművel megtermelni.

Alaperőműnél egyszerűbb a helyzet, kőkorszaki módon előre ki kell erőszakolni a nagy fogyasztókból az igényt, megsaccolni a változó igényeket, és fosszilis erőművekkel megtermelni a különbséget.

Tehát csak a tervezési, szervezési módszerekben van a különbség, 21. század vs. 20.

Bencze Imre 2017.05.23. 17:52:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: kicsi guppi. gyanítom olvasni nem tudsz, de nesze - tasz.hu/files/szazadveg-tanulmanyok/NFM_201311/NFM02_TANSZ_201311_EN_1_free.pdf - miközben a paksi atomerőmű által termelt áram mennyisége folyamatosan nőtt, közeben a magyar áram-termelés célú (erőművi) gázfelhasználás kettő év alatt 27 %-al csökkent. tucc számóni??? :)
j

Janossz 2017.05.23. 18:09:44

Monty Python Flying Circus:

a: Hány éve megy már Paks, sose volt baj semmi!
b:Bocsika, volt 2003-ban. Belepottyant a tartályba némi anyag, összetört.
a: Na ja, de semmi baj nem lett belőle.
a: hát azért volt gazdasági kár, pár év kiesett az egyik blokknál.
b: Hogy állunk a bolgár vonallal? Tényleg belefulladtak a beruházásba?
a: Á, csak a geci Obama kavart, nem akarta a jót!
b: Nem is állították le, decemberben újraindult!
a: Tényleg? És van erről valami dokumentum?
b: Van hát, Moszkvában. Szigorúan őrzik.

Ezek vagytok.

Janossz 2017.05.23. 18:35:42

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Hogy elpárologtak az atomtudósok, nem bírják az abszurd humort. Művelik azért. Csak nem tudják.

Bencze Imre 2017.05.23. 18:36:50

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: pubika, az atomcsapda, mint démonada agyszüleménye a legmoöcskosabb, leghazugabb oldal a világon :) az nem igaz, amit kérdeznek :) :) ráadásul, sztálinista időket idéző módón, simán letiltják fércbúk oldalukról azokat, akik nem értenek egyet tömény hazugságaikkal, ezek a majmok még nincsenek tisztában azzal, hogy a CENZÚRA A GYÁVA FÉRGEK FEGYVERE :) :)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 18:37:32

@Janossz: "Művelik azért. Csak nem tudják. "

:))

A trolloknak is lejár egyszer a munkaidejük. Ott tolonganak a pénztárnál.

2017.05.23. 18:43:49

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: ""Történhet baleset. Csernobilról, Fukusimáról hallottál tán, jóasszony?

De apróbb dolgokba is simán belehal egy ember.

Ruszkik kevertek valamit egy vödörben, nem tartották be az előírást, meglett a kritikus tömeg, pár órát éltek még. Ne kérj linket, régen olvastam valahol.

Nem oroszok voltak,hanem japánok de tudom mire gondolsz. :) Nem is erőművi esemény volt, hanem egy urán feldolgozó/reprocesszálóban esett meg. Egy-két hete be is linkeltem. Nemfogom újra. Nem mellesleg a normál erőművi dúsítás többszörösével buheráltak, valami 15%os U235-ös oldattal ...de ebbőlmég akkor semlehetett volna atombomba, ha nem folyékony állapotú az uránt tartalmazó oldat, ahhoz bőven 80% fölé kellet voln a menniük és tsizta fém kellett volna . Igazából csináltak egy kis atomreaktor, könnyűvizes, normál légkörinyomáson működő konstrukcióban. Hol beindult a láncreakció, hol lelassult, ahogyan a víz forrott/viszahűlt (buborékok!) meg nem halt senki. Tokaimura a hely és '97-ben volt. A többi stimmel... veszélyes üzem... egy petárdgyár is az, vagy a Borsodchem klór/sósav üzeme is...

Paks egyelőre nem szedett áldozatot, egy ember szakállát és haját kellett 2003-ban lenyírni. Egy borbélyszalon messze nagyobb fenyegetés ;)

2017.05.23. 18:48:01

@Janossz: "b:Bocsika, volt 2003-ban. Belepottyant a tartályba némi anyag, összetört."

Ha lusta vagy utánanézni, mi is történt pontosan és csak fújod a hülyeséged, hát ne várd, hogy lesz aki komolyan vesz .
Tudod milyen tartályról van szó? Nem a reaktortartályról, csak szólok, és nem potyogott semmi, sehová és nem tört össze...
A többi is vaskos csúsztatás , de nem baj, a tárgyilagosság nem cél, a propaganda a feladat,

Bencze Imre 2017.05.23. 18:49:55

@Janossz: a: JANÓKA, TE EGY RITKA NAGY F@SZ VAGY :)
a: Hány éve megy már Paks, sose volt baj semmi!
b:Bocsika, volt 2003-ban. Belepottyant a tartályba némi anyag, összetört.
c: hüjjegyerek - nem atomerőművi üzemzavar volt, ja, és nem volt sem sérült, sem áldozat, mementgo bhopal, f@szfej :)
a: Na ja, de semmi baj nem lett belőle.
b: nem is lett :) :)
a: hát azért volt gazdasági kár, pár év kiesett az egyik blokknál.
b: 8 hónapig állt f@szfej
b: Hogy állunk a bolgár vonallal? Tényleg belefulladtak a beruházásba?
a: Á, csak a geci Obama kavart, nem akarta a jót! chuck you, farley!
b: Nem is állították le, decemberben újraindult! vchuck you farley! te egy igazi, zőőőd f&szfej vagy!
a: Tényleg? És van erről valami dokumentum? van, kisköcsög, csdak te lusta vagy utánanézni :) :)
b: Van hát, Moszkvában. Szigorúan őrzik nem örzik, kisköcsög, tanúj ruszkiul :) :)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 18:50:04

@Bencze Imre: Nekem ne dicsérd őket.

Amit te cenzúrának gondolsz, az szerintem csak moderálás, hogy az ilyen mocskosszájúakat távoltartsák a normális emerektől.

2017.05.23. 18:52:53

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Megújulóknál meg kell jósolni a termelést, és meg kell tervezni a fogyasztást, és a különbséget fosszilissel, vízerőművel megtermelni."

Mi sem egyszerűbb... ha elfogyott az üzemanyagunk, átülünk egy másik autóba... hogy te milyen kis furmányos fazon vagy. Aztán kv zaccból, vagy csirkebélből célszerű jósolni? Ha nem jön be a jóslat, akkor meg nem világítunk... na bumm... éjjelaludjon a paraszt ne pazarolja az ingyenenergiát. Pellwormban is bírták egy-másfél évig a pógárok, aztán kitört a parasztlázadás...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 18:53:33

@Dorottya Veres: "Hol beindult a láncreakció, hol lelassult, ahogyan a víz forrott/viszahűlt (buborékok!) meg nem halt senki. Tokaimura a hely és '97-ben volt."

Szerintem nem ez volt, mert egyszeri villanásra, és azonnali büntetére emléxem. De nemtom, rég volt.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 18:55:23

@Bencze Imre: "Hány éve megy már Paks, sose volt baj semmi!"

Ez kb. a 3 éves gyerek színvonala. "Látod, átfutottam az úton, mégse ütött el az autó."

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 18:57:06

@Dorottya Veres: "Ha nem jön be a jóslat,"

Akkor beröffentenek mégegy erőművet. A szélenergia áramtermelést 5%-ra tudják megjósolni 1 napra előre.

Janossz 2017.05.23. 18:57:28

@Dorottya Veres: @Bencze Imre: "...akik nem értenek egyet tömény hazugságaikkal, ..."
Csak egy ici-pici linket kértem tőled, senkiházi troll, erre hadoválsz nekünk Roszatomról, meg ilyenekről...
HOL A LINK? Szerinted van olyan, hogy folytatják a befulladt nagy bolgár beruházást, még időpontot is adtál hozzá: Rajtad kívül tud erről bárki a Világegyetemben?

Janossz 2017.05.23. 19:01:15

@Bencze Imre: Van az a színvonal, ami alá nem megyek. Te vagy az.

Bencze Imre 2017.05.23. 19:04:35

@Janossz: да пошел ты на хуй ебанный ты в рот мудак!!! a BAROMARCÚ, TUDATLAN, TÁJÉKOZATLAN, DE LEGALÁBB NAGAYON HÜJJE TROLL AZ BIZONY TE VAGY PUBI!!! ÉRVED NINCS, ADATOD NINCS, DE A POFÁD AZ NAGY!!! SICCC! de ha ettől nyugodtabban alszol, pöcsfej, akkor te nyertél :) tudod mit? vendégem vagy egy pohár pezsgőre paks2 avatásán :)

Bencze Imre 2017.05.23. 19:05:33

@Janossz: JANCSIKA, PUBIKA, MONDTAM ROSARTOM HONALP - OROSZ NYELVEN -KERESGÉLJ PUBIKA :) :)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 19:08:22

@Dorottya Veres: "Criticality was reached upon the technicians adding a seventh bucket of an aqueous uranyl nitrate solution to the tank. The nuclear fission chain reaction became self-sustaining and began to emit intense gamma and neutron radiation. At the time of the criticality event, Ouchi had his body draped over the tank while Shinohara stood on a platform to pour the solution into it; Yokokawa was sitting at a desk four meters away. All three technicians observed a blue flash (possibly Cherenkov radiation) and gamma-radiation alarms sounded.

The two technicians who received the higher doses, Ouchi and Shinohara, died several months later."

en.wikipedia.org/wiki/Tokaimura_nuclear_accident

Amire én emlékszem az az, hogy két orosz egy vödörben kevert valami szart, és úgy lett kritikus tömeg. Talán nyolcvanas évek eleje. Olyan nagyon titkos dolgokat nem olvastam, nem lehet, hogy nem jutott ki nyugatra. Atomtechnikai tájákoztató havi füzet, OMK.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 19:10:20

@Bencze Imre: És csodálkozol, ha mindenhonnan kibasznak? Akkor csodálkozz, ha nem.

Janossz 2017.05.23. 19:15:55

@Bencze Imre: Hol a link? Ez, hogy Rossz Atom Honalp nem elegendő, sajna.:-)
Egy ici-pici linket kértem tőled, nem megy, nem megy, mert nincs...
Ilyenkor kéne-már emelt fővel nem megy-de távozni. Megtetted, mit tenned kellett, mehetsz a kasszához! A többi hozzászólásod semmire se jó, tudjuk ki vagy! Hol a link, atomtudóskám?

2017.05.23. 19:25:42

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Ez kb. a 3 éves gyerek színvonala. "Látod, átfutottam az úton, mégse ütött el az autó."

Az utóbbinak messze nagyobb a valószínűsége :) Úgyhogy most nem is tudom, mit javasoljak... ha félsz Pakstól, inkább futkoss a Károly-körúton..

Az a baj veletek, hogy a valószínűséget soha nem nézitek. A közlekedés, a tápőlálkozás, a levegővétel Pesten, egyjó fürdés a Dunában mind,mind messze nagyobb veszélyforrás mint Paks. Hány embert ölt meg a nukleáris ipar 70 év alatt (idevéve a két atombombát is?)
A Banqiao gát átszakadása megölt 170000 embert, 11 000 000 lakóhelyét tüntetve el teljesen. a Jangcén egy másik 300000-et takarított el...

élhetetlen 2017.05.23. 19:40:26

@Dorottya Veres: „Őszintén szólva sejtésem nincs egyébként, honnan is jött ez ide az atomenergetika kérdéskörébe?”. Úgy, hogy írtam valakinek egy mondatot, amit megtehetek, és abba is belepofáztál. „A példádban szereplő 30 adatbázis kizárt, hogy teljesen unikális megvalósítás, minden egyes helyen teljesen más struktúrában felépített,egyedi nyelven implementált adatbázis lett volna. KIZÁRT .”. Te már csak tudod. A műszaki nyilvántartás területenként egymástól függetlenül működött, csak a számlázási adatokat küldték be a számlázó rendszerbe. De ez kizárt, mert te mondod, mert „Tanultam adatbázis kezelést, egyszer unalomból, egyszer meg a gyerekemmel :)”, és így jó sok gyakorlati problémával szembesültél. Vagdalkozol olvasott szavakkal, pl. rollback, és biztosan azt is tudod, hogy, ha el kell indítani egy nagyobb visszagörgetést, addig le kell állítani az országot, mert ha előbb jön egy új megrendelés egy ügyfélnek, mintsem helyreállt volna a státusza, az nem megy. Nem baj, te mindent tudsz. „Mik is azok az adatok, amik nem vihetők át egy régi adatbázisból egy új, upgradelt és körültekintően megtervezett és megvalósított rendszerbe???” Húsz éve összehoztak egy rendszert, ami felölelte az egész területet, számlázást, ügyfélszolgálatot, műszaki nyilvántartást. Forrásprogramokkal, egyedi igények kielégítésével. Normálisan tíz év az élettartam, már húsz éve ketyeg, pár éve próbálják kiváltani. Tudom, te bemennél a sarki közértbe, és megvennéd az upgadejét. Persze, te ezt nem vállaltad volna fel húsz évre, mert tudtad volna, hogy nem ez a géppark lesz nyerő húsz év múlva. Másik platform, dobozos szoftver, darabolják a rendszert, mert ilyen egész nincs, és nem csak adatvesztés, funkcióvesztés is lesz. Nem találkoztál még olyan esettel, hogy túlfizetés esetén, ha cirkuszolsz, akkor visszautalják a pénzt (kézzel), mert a számlázó rendszer nem tudja kezelni, és beszámítani? A lényeg, hogy te egy csettintéssel megoldanád, amin egy cég teljes vezetése évek óta dolgozik, mert ismered az sql-t. És vegyelek komolyan.

Bencze Imre 2017.05.23. 19:49:24

@Janossz: NE, PUBI! www.atomic-energy.ru/news/2017/02/13/72645
DE, HOGY NE KELLJEN SOKAT KERESGÉLNED, UGYANEZT TALÁLOD :) :) JA, ARRÓL SZÓL, HOGY MÁS SZÁLLÍTJÁK A REAKTORTARTÁLYT, ÉS A FŐ BERENDEZÉSEKET - GŐZFEJLESZTŐ, FKSZ, STB. TUDOD MIT? MOST NYALD KI A VALAGAM!!! :) Ижорские заводы приступили к отгрузке оборудования, изготовленного для АЭС Белене

Ижорские заводы, входящие в группу ОМЗ, начали отгрузку основной части оборудования для АЭС "Белене" (Болгария), изготовленного в рамках договора с АО "Атомстройэкспорт", заключённого в 2008 году.

Начиная с 20 января 2017 года, из цехов Ижорского завода в Морской порт Санкт-Петербурга для дальнейшей транспортировки в Болгарию осуществляется отгрузка оборудования, в том числе одного корпуса реактора, двух компенсаторов давления, восьми гидроёмкостей системы аварийного охлаждения активной зоны реактора, шестнадцати гидроёмкостей системы пассивного залива активной зоны реактора.

Ещё один корпус реактора, а также два комплекта трубных узлов ГЦТ и два приспособления для центровки будут отгружены болгарскому заказчику отдельной партией в течение 2017 года в соответствии с графиком, согласованным АО "Атомстройэкспорт" и НЭК ЕАД.

Всего в соответствии с договором Ижорские заводы изготовили два комплекта реакторного оборудования для болгарской атомной электростанции, в том числе, два корпуса атомных реакторов, внутрикорпусные устройства, блоки верхние, компенсаторы давления, гидроемкости системы аварийного охлаждения активной зоны реактора (САОЗ), гидроёмкости системы пассивного залива активной зоны (СПЗАЗ), узлы главного циркуляционного трубопровода и другое оборудование первого контура АЭС.

С момента завершения изготовления оборудование находилось на ответственном хранении на предприятии.

В конце 2016 года болгарской стороной была проведена инспекция оборудования.

"Оборудование для АЭС "Белене" соответствует самым высоким стандартам ядерной безопасности, а его хранение осуществлялось с соблюдением всех норм и требований", - отметил генеральный директор ПАО "Ижорские заводы" Александр Шарапов.

Публичное акционерное общество "Объединённые машиностроительные заводы (Группа Уралмаш-Ижора)" - одна из ведущих компаний тяжёлого машиностроения, специализирующаяся на инжиниринге, производстве и сервисном обслуживании оборудования для атомной энергетики, нефтехимической и нефтегазовой, горной промышленности, а также на производстве спецсталей и предоставлении промышленных услуг.

Производственные площадки ОМЗ находятся в России и Чехии. Основным акционером и финансовым партнером группы ОМЗ является "Газпромбанк" (Акционерное общество).

Bencze Imre 2017.05.23. 19:51:13

@Janossz: JA, PUBI, ÉS MÉG NÉMI HÍR ARRÓL, HOGY A CSÚNYA "RUSZKIK HOL ÉPÍTENEK MÉG ATOMERŐMŰVET VILÁGSZERTE: При этом перспективу строительства АЭС "Росатом" видит в Индонезии, Казахстане, Малайзии, Саудовской Аравии, Словакии, Чехии, ЮАР, Аргентине и Бразилии. Перспективными продолжают числиться даже проекты АЭС в Великобритании и на Украине.

Проекты возможного строительства исследовательских реакторов и АЭС малой мощности рассматриваются в Азербайджане, Белоруссии, Гане, Китае, Нигерии, ЮАР и Боливии.

Перспективными рынками для поставок ядерного топлива и его компонентов являются Индонезия, ЮАР, Аргентина, Канада и США. По новым поставкам обогащенного уранового продукта отмечены Аргентина и Бразилия. Также, судя по документу, "Росатом" уже поставляет обогащенный урановый продукт в Мексику, США, Бельгию, Великобританию, Германию, Испанию, Китай, ОАЭ, Украину, Финляндию, Францию, Швейцарию, Швецию, ЮАР, Южную Корею и Японию.

Bencze Imre 2017.05.23. 19:52:42

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: HÜJJEGYEREK, KIBASZNI LEGFELJEBB TÉGED KÉNE, DE ÚGY, MINT A MACSKÁT SZARNI :) :) A HAT ELEMIDDEL, A SMÍÍÍÍT PALI FÉLE ÉRECCSÉGIDDEL JÁCCOD A NM LÉTEZŐ AGYADAT :) :)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 19:59:57

@Bencze Imre: Ezt mondom, ilyen arccal ne siránkozz, ha pofánbasznak.

Janossz 2017.05.23. 20:00:56

@Bencze Imre: Megmérettél. Könnyűnek találtattál. Tőlem szanszkrit eposzokat is linkelhetsz ezek után, eredeti nyelven.
Ciao.

Janossz 2017.05.23. 20:05:16

@Janossz: Ja, és a Dorottyát vidd magaddal Tündérországba! Valahogy összeilleteK! :-)

Janossz 2017.05.23. 20:14:08

Nagy élmény, hogy ilyen ékes cirill betűkkel védi vélt igazát egynémely drága hazánkfia, de ha én lennék a bloggazda, tuti letiltanám a cirill, arab, mandarin, héber írásjelek használatát.
Állítólag ez (még) Magyarország.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 20:20:25

@Janossz: Hát nemtom, szerintem erre kár időt pazarolni. Nekem nem öröm, ha magyarul trollkodik, az oroszt legalább nem olvasom el.

Janossz 2017.05.23. 20:45:58

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ennyi telik tőlük.
Ha nagyokat hazudnak, szakmányban, nem áll meg, hát: Tohuvabohu. Oszt jónapot!
Majd holnapra kapnak valami új itinert...

2017.05.24. 06:18:24

@élhetetlen: Nem, ne vegyél komolyan, mit érdekel? Sajnos nulla konkrétummal szolgáltál, csak a 30 rettenetes adatbázis lobogtatod. Ember... a világ adattároláson és adatbányászaton alapul. Ha igaz lenne, amit te állítasz, nem működnének bankok, a tőzsdék, a netes kereskdelem, a közösségi oldalak... semmi A különböző szakszolgálatok húsz-harminc éves digitalizált anyagokat is szemrebbenés nélkül előszednek, rendszereznek. Azért csak ennyi, mert még nincs 500 éves digitális anyaguk. majd lesz. Ha a digitális adat megmarad, hiba nélkül, az adatbázis éppen úgy őrzi a konzisztenciáját.
Meg kell állítani az országot egy rollback miatt? Nemááá...Mert különben úgyis összeomlik a rendszer, ha befut egy új adatkérés??? Noooormális? Nem windows dbase-ben kell adatbázist építeni :) és lehetőleg szakembereket kell megbízni vele. Egy masszív vállalatirányítási rendszer naponta csinálná össze magát, ha úgy működnének a dolgok, ahogyan ezt te előadod. Vicces srác vagy, meg roppant önérzetes. Mégeygszer... lehet, te hatalmas gyakorlati tapasztalattal rendelkezel, én meg csak elméletben láttam harminc különféle nyelven harminc különböző struktúrájú adatbázis integráló platformot... de tudom, mire képes egy jól megalkotott (nem tákolt) rendszer és azt is, hogy vannak ilyenek :) Nem lehetetlen a feladat, még ha te nem is bírkóztál meg vele. (Nyilván nekem sem menne, de ez más kérdés :) )
További tartalmas durrogást.

2017.05.24. 06:37:47

@Janossz: "Nagy élmény, hogy ilyen ékes cirill betűkkel védi vélt igazát egynémely drága hazánkfia, de ha én lennék a bloggazda, tuti letiltanám a cirill, arab, mandarin, héber írásjelek használatát.
Állítólag ez (még) Magyarország."

Édes istenem... nem lehetsz ennyire korlátolt... az angol/német írásokat sem fordítja le neked senki. Az orosszal az írásjeleken kívül mennyiben más a helyzet??? Ha csak oroszul van meg, mit kéne tenni? Kérjek egy tolmácsot?
Az orosz is csak egy idegen nyelv, szerintem még szép is... és rengeteg értékes információ rejtőzik a számodra undorító karakterek mögött. Tanultam én is sok-sok éven keresztül, volt, hogy heti 20 órában, A Бахчисарайский фонтан-t óriási élmény volt eredetiben olvasni.:) Mostanra eléggé megkopott, mert nem használom.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.24. 06:48:26

@Dorottya Veres: "Ha igaz lenne, amit te állítasz, nem működnének bankok, a tőzsdék, a netes kereskdelem, a közösségi oldalak"

Nem erről beszél, hanem régi adatokról.

"A különböző szakszolgálatok húsz-harminc éves digitalizált anyagokat is szemrebbenés nélkül előszednek, "

Azért megizzasztotta őket az ügynökadatok két mágnesszalagja, míg elolvasták. Pedig azok a nyolcvanas években íródtak.

Van itt nekem egy R11 orosz katonai számítógép betöltőprogramja lyukszalagon. Binárisan nem lenne gond elolvasni, azt is hamar kitalálná egy hozzáértő, hogy ez egy gépi kód, de a számítógép típusát már nagyon nehezen találhatja ki, működő gép meg már nincs, amin értelmezhetné.

Valódi problémákra mutatott rá @élhetetlen:. Ha évezredekre akarok adatot tárolni, akkor gránitba kell vésni, az marad meg legtovább. Nyelvet nem használhatok, csak IKEÁ-s magyarázó ábrákat. Bár azok is sok konvenciót használnak. A Pioneer szondákra tettek olyan magyarázó ábrákat, amikről remélik, hogy más civilizáció is el tudja olvasni. De vajon ismerik a nyilat?

hu.wikipedia.org/wiki/Pioneer-t%C3%A1bla

BaitHrunner 2017.05.24. 07:26:02

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Van itt nekem egy R11 orosz katonai számítógép betöltőprogramja lyukszalagon. Binárisan nem lenne gond elolvasni, azt is hamar kitalálná egy hozzáértő, hogy ez egy gépi kód, de a számítógép típusát már nagyon nehezen találhatja ki, működő gép meg már nincs, amin értelmezhetné."
bárhol a világon gond nélkül dekódolják, ha kell gépet is építenek hozzá.

"A Pioneer szondákra tettek olyan magyarázó ábrákat, amikről remélik, hogy más civilizáció is el tudja olvasni. De vajon ismerik a nyilat?"
A kulcsszó amit keresel a matematika. Az egy olyan közös "nyelv" amit bármelyik értelmes lény, bárhol az univerzumban el tud "olvasni", ugyanis mindenhol egyformán "működik". A prímszámok mindenhol prímszámok, Pitagorasz tétele épp úgy áll 1000 fényévvel arrébb is mint itt, ésígytovább...

2017.05.24. 09:02:45

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Azért megizzasztotta őket az ügynökadatok két mágnesszalagja, míg elolvasták. Pedig azok a nyolcvanas években íródtak.
"
Ember... az analóg infó volt (vagy nem??) Mindegy.... megvan még az össze régi c-64-es cuccom, két hete találtam az ETO-parkban az ócskapiacon egy Seven Cities of Gold játékot, kazettán, '85-ből... működik!!!
Nyilván nem az örökkévalóságról beszélünk, de egy időben voltak kísérletek holografikus tárolással ís és elvileg az is elég ígéretes volt.
Egyébként még mindig nem értem, miért is kellene aggódnunk azon, hogy 10000 év múlva mi is lesz?Addig ra lesznek új megoldások, az archiválás és a folyamatos átírása a régi információknak szerintem továbbra is folyni fog... ez legyen az utódok feladata. Hogy ne unatkozzanak.

GyMasa 2017.05.24. 09:30:40

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...hogy ez egy gépi kód, de a számítógép típusát már nagyon nehezen találhatja ki, működő gép meg már nincs, amin értelmezhetné...
Akkor ebben az esetben nagy valoszinuseggel kijelenthetjuk, hogy ez nem egy igazi problema, ugye?

GyMasa 2017.05.24. 09:32:40

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Ha évezredekre akarok adatot tárolni, akkor gránitba kell vésni, az marad meg legtovább....
Szerintem meg nem.
Ha nem szunik meg a civilizacio, akkor mindig lesz modja annak, hogy regebbi adatokat mindig migraljuk az ujabb platformok ala.
EZ soha nem lesz egy kulonosebben nehez feladat.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.24. 11:41:29

@GyMasa: Hát igen, kb. azon '80-as évek számítógépek adatainak megőrzése a nehéz, amik a '60-es és '70-es évek technikáját használták.

Évekkel ezelőtt egy régi 200 MB-os vinyót bevágtam poénból az akkori gépembe. A Win erőlködés nélkül lekezelte, a típusát is felismerte. 20 éves pdf-ek is gond nélkül olvashatóak és ma annyi féle nyílt forrású és mindenféle konverter van, hogy az adatmigráció technikailag ujjgyakorlat, a kérdés az, hogy ki és mikor csinálja meg.

Ha valaki adatot veszít az azért van, mert szarki bele és nem technikai problémák miatt. Ha nem jelölnek ki ehhez embert és erőforrást, akkor megtörténik. Ha foglalkoznak vele, akkor meg megmarad. Főleg, ha elő van írva a kötelező papír backup is...

2017.05.24. 11:55:34

@molnibalage: Egyébiránt meg az is érdekes kérdés, hogy mit is érdemes archiválni és meddig. Jómúltkorában Pannonhalmán jártam, ott is van pár könyvesszekrény teletömve (és normál kerítésdróttal védve :) ) olyan könyvekkel, amiket 500 éve a kutya nem lapozott fel és vélhetően már nem is fog. Nyilván nem tartalmaznak már hasznosítható információkat, nem őriznek értéket, csak betűket. Érdekesnek érdekes lehet, hogy miként vélekedtek egykor, sok évszázaddal ezelőtt egy-egy vallási (vagy akár tudományos) kérdést illetően, ám ára ez elveszti gyakorlati jelentőségét. Nyilván más kategória a történelmileg értékelhető, statisztikai adatokat tartalmazó adathordozó, de egy idő után már ez is átkerül modernebb adathordozókra.

GyMasa 2017.05.24. 13:09:54

@molnibalage:
...Ha valaki adatot veszít ..
Vagy eleve rossz volt mar az eredeti rendszer is, es mar eleve serult volt az adatbazis...
Szerintem az a migracio, ami adatvesztessel jar, a migracio soran, az NEM migracio.

GyMasa 2017.05.24. 13:16:05

@molnibalage:
Ja, es nem veletlenul vannak preciz leirasok egy biztonsagos tarolorendszerre.
Nyilvan 50 eve ez meg nem volt elterjedt, de azert mostanra eleg jol beallt ez a rendszer, es megtalalta a megfelelo ar/ertek aranyu megoldasokat.
Ahol meg annyira fontos adatok vannak, ott bizony eros redundanciat kell alkamazni.
Pl az elozo munkahelyement volt szerverpark lokalisan, ami backupolt rendszeresen ott, helyben, mag volt napi szalagra mentes is, amit naponta vittek egy fizikailag mashol levo trezorba.
A projekteken belul pedig meg volt adva, hoyg a fejlesztoeszkozoket, PC-vel licenszekkel mindennel egyutt meg kell egyben orizni amig a projekt kifut kompletten.
Sot, a jegyzokonyveket, meg fontos iratokat nem volt eleg xls.ben eltarolni, hanem pdf-et is kellett generalni, es az meg kinyomtatva is lefuzni.
Es ez nem valami szuperbiztonsagos titkosszolgalat volt, csak egy autoipari multi.
Merugye az az alaptetel, hogy az adatbiztonsagra nem erdemes sokkal tobbet kolteni, mint amennyit az adatok ernek.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.24. 19:31:56

@Dorottya Veres: Az előadót anno úgy találtam meg, hogy a logarléc kezdett érdekelni. Az egész előadás sorozat érdekes, sajnos 1-2-nek gyenge a hangminősége.

2017.05.25. 08:39:44

@molnibalage: Logarléc :) Micsoda perverziók. Nekem még megvan valahol az apámé, amivel végigharcolta a Műegyetemet, volt sajátom is, de az az idők viharában odaveszett. Láttam néha vaterán, jófogáson, itt-ott de az nem az igazi :)
PTK-1050-es piros ledes 'zseb'számológép...NSC-4660... a fiam meg a mobilján számol.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.25. 10:49:26

@Dorottya Veres: A technikatörténet számomra érdekes, hogy hogyan jutottunk el A-ból B-be és aztán végül oda, ahol most vagyunk.

2017.05.25. 13:48:53

@molnibalage: Na, de hol leszünk 240000 év múlva, mire az utolsó fűtőanyag kazetta is kihűl?

élhetetlen 2017.05.28. 15:35:49

@Dorottya Veres: A múltkor már nem válaszoltam, mert minek, most azért megjegyezném, „Meg kell állítani az országot egy rollback miatt? Nemááá...Mert különben úgyis összeomlik a rendszer, ha befut egy új adatkérés??? Noooormális? Nem windows dbase-ben kell adatbázist építeni :) és lehetőleg szakembereket kell megbízni vele.”, „de tudom, mire képes egy jól megalkotott (nem tákolt) rendszer és azt is, hogy vannak ilyenek :)”, gondolom a BA nem egy dbase-ben tákolt rendszeren dolgozik, amit laikusok raktak össze. És most már elmondom a többit is. „Nem lehetetlen a feladat, még ha te nem is bírkóztál meg vele.”. Egy külföldi cég, kb. 100 szakember, ugyanennyi számítástechnikai szervező, aki, ugye a szakmai igényt lefordítja a megvalósítás lehetőségeire, és fele ennyi programozó, aki megvalósítja, mert a feladatok tisztázása nehezebb, mint a megvalósítás, ha vannak forrásprogramjaid, és nem dobozos szoftverről van szó, ahol, ami nem megy, az nem megy paraméterezéssel. Megoldottuk. Nem én, hanem mi. index.hu/galeria/index/kulfold/2017/05/28/lassan_megtelik_a_heathrow/
További lelkes szakértést az informatikában is.
süti beállítások módosítása