10 hely, ami nem a jókedvtől sugárzik

2017. június 01. 15:47 - atomcsapda

Meg fogsz lepődni: brutálisan radioaktív helyek a Földön

Az atomiparnak van egy sötét oldala. Ha az ember elkezdni guglizni a témát, elég hamar besokall: a sugárzó atomhulladékok problémája sokkal égetőbb, mint amilyennek általában beállítják. Nem véletlenül foglalkozunk mi is sokat ezzel a témával. Az atomiparnak az az érdeke, hogy a sötét oldal sötétben is maradjon. Nekünk pedig az, hogy jól megvilágítsuk.

Tíz brutálisan radioaktív hely. Tíz földi pokol. Talán te sem tudtál róluk. Mostanáig.

10. Hanford, USA

A washingtoni Hanford Site fontos részét képezte az amerikai atombomba-projektnek. Itt gyártották az 1945-ben Nagaszakira ledobott atombombához szükséges plutóniumot, és a hidegháború során további 60000 amerikai atomfegyver előállításához szükséges hasadóanyagot szállított. Bár a létesítményt már elbontották, az Egyesült Államok legsugárzóbb radioaktív hulladékainak kétharmada a mai napig itt van. Ez nem kevés: 200 millió liter folyékony és 700 ezer köbméter szilárd atomhulladék, továbbá 500 négyzetkilométernyi szennyezett felszín és talajvíz. Ez az USA legszennyezettebb területe.

9. A mediterrán térség

Egy olasz civilszervezet, a Legambiente feltételezései szerint a Földközi-tengerben 1994 óta mintegy 40 mérgező és radioaktív hulladékkal feltöltött hajó tűnt el. A gyanú szerint az olasz maffia 'Ndrangheta szindikátusa felelős a történtekért, akik pénzért süllyesztettek el nagy, de máig pontosan nem ismert mennyiségben sugárzó hulladékokat a mediterrán térség vizeiben. A Földközi-tenger szépsége talán egy környezeti katasztrófát rejt magában, hiszen a hordók előbb vagy utóbb elbomlanak, kilyukadnak, a szennyezés pedig beláthatatlan következményekkel jár.

8. A szomáliai partvidék

A szervezett bűnözés nem ismer határokat. Az 'Ndrangheta maffiaszervezet megalapozottan gyanúsítható azzal is, hogy Szomália partjai mentén legalább 600 hordó sugárzó szemetet, többek között radioaktív kórházi hulladékot süllyesztett el az 1990-es évektől folyamatosan. Az ENSZ szerint a 2004-es szomáliai szökőárban ennek a veszélyes hulladéknak a hordóit mosta partra a tenger. A környék ma már kilúgzott pusztaság, ahol a pusztítás mértéke az ismertnél is nagyobb lehet.

7. Majak, Oroszország

Ez az a hely, ahová Paks I kiégett fűtőelemeit is vitték korábban reprocesszálásra. 1957-ben itt történt minden idők egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófája. Egy robbanás során mintegy 100 tonna sugárzó szenny került a környezetbe, amely hatalmas területet fertőzött meg. A balesetet az orosz (szovjet) hatóságok az 1980-as évekig titokban tartották, az üzem hulladékát pedig a közeli Karacsaj tóban süllyesztették el. Évtizedeken keresztül. Az idők során körülbelül 400 000 embert ért itt radioaktív szennyezés. Sokak szerint ez a tó a világ legsugárzóbb helye, amiben egy ember ma is egy óra alatt megkapná a halálos dózist.

6. Sellafield, Egyesült Királyság

Az Anglia nyugati partján fekvő Sellafield iparterület eredetileg atomfegyverek előállításához használt plutóniumgyártó létesítmény volt. Működésének kezdete óta az üzemben többszáz baleset fordult elő. Az épületek kétharmada a mai napig nukleáris hulladéknak minősül. Az üzem napi 8 millió liter szennyezőanyagot bocsát az Ír-tengerbe, amely így a világ legradioaktívabb tengere lett.

5. Atomsib (Szibériai Vegyi Kombinát)

Majak nem az egyetlen sugárszennyezett terület Oroszországban. Szibéria egy olyan létesítménynek ad otthont, amely több mint négy évtized nukleáris hulladékát halmozta föl a területén. Nem is akárhogy: a sugárzó folyékony hulladékot nyitott medencékben tartják, mintegy 125 000 tonna szilárd atomszemét tárolása felszíni konténerekben történik. A földalatti tárolókban elhelyezett atomszemét folyamatosan szivárog a talajba és szennyezi a felszínalatti vizeket. Számtalan kisebb baleset következtében a tárolt plutónium egy része eltűnt, a szél és a csapadék a szennyezést hatalmas területen terjesztette szét, és ez történik ebben a pillanatban is.

4. Szemipalatyinszki kísérleti telep, Kazahsztán

A Szovjetunió első és egyik legnagyobb nukleáris kísérleti telepe volt a kazah sztyeppén. 1949. és 1989. között 456 kísérleti atomrobbantást hajtottak itt végre. Itt robbantották föl az első szovjet atombombát is, miközben a hivatalosan lakatlan területen a valóságban 700 000 ember élt. A szovjet hatóságok a telepet 1991-ben zárták be. A tudósok számításai szerint 40 év alatt mintegy 200 000 ember szenvedett súlyos egészségkárosodást a sugárzás közvetlen következményeként.

3. Mailuusuu, Kirgizisztán

Az uránbányászatra és -feldolgozására használt, 120 négyzetkilométeres bányaterületen ma mintegy 2 millió köbméter sugárzó atomhulladékot tárolnak. A környéken többszáz ezer ember él állandó félelemben, hiszen az egyébként errefelé nem ritka földrengések azonnal tömeges katasztrófát okozhatnak, amennyiben valamelyik tárnában kiszabadul az urániumhulladék. A terület egy időzített bomba, nem sok kell hozzá, hogy sosem látott pusztulás következzen be.

2. Csernobil, Ukrajna

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, Csernobilban történt minden idők legsúlyosabb atomkatasztrófája. A név mára a sugárszennyezéssel lett rokonértelmű. A katasztrófa következtében a Japánban 1945-ben ledobott két atombomba sugárzásának százszorosa jutott a környezetbe, többezren meghaltak, 2600 négyzetkilométernyi terület lakhatatlanná vált, a hosszú távú hatások pedig a mai napig érzékelhetők Fehéroroszországban és Ukrajnában. Ma még nem lehet megbecsülni, hány embernél okozott daganatos megbetegedést, maradandó egészségkárosodást vagy halált a Csernobil-katasztrófa. A szám akár több százezres is lehet.

1. Fukusima, Japán

A 2011-es japán földrengés és szökőár maga is nagyon súlyos károkat okozott. Az ezek miatt bekövetkezett nukleáris katasztrófa hatásai azonban hosszú távon jelentenek súlyos veszélyt. Csernobil óta itt volt a legnagyobb a baj, az atomerőmű hat reaktorából három leolvadt, 300 kilométeres körzetben terítve szét a szennyezést szárazföldön és tengeren. A Japánban bekövetkezett tragédia hatásai ma még nem beláthatók, de egy biztos: az emberiség generációkon keresztül szenvedni fog tőlük.

*

A poszt ezen cikk felhasználásával készült: https://climateviewer.com/2013/11/24/10-most-radioactive-places-on-earth/. Érdemes megkattintani, tele linkekkel és képekkel!

**

Az Energiaklub bíróságon támadja meg Paks 2 környezetvédelmi engedélyét, mert a beruházás a környezetet és a lakosságot is veszélyezteti. Ha Neked is fontos a biztonság, segítsd támogatásoddal a perrel kapcsolatos munkánkat: http://www.energiaklub.hu/tamogass. Köszönjük!

421 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://atomcsapda.blog.hu/api/trackback/id/tr2612556777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2017.06.01. 20:30:40

Eheti demagógiánkat olvashatták.

GyMasa 2017.06.02. 09:30:55

@eßemfaßom meg áll:
Azert az hatarozott fejlodes, hogy ebben a demagogiaban legalabb bennevan legalabb 10 peerc google-ezes, es nem a twitterrol, vagy a Greenpeace oldalarol vannak a "tenyek" osszeollozva...

GyMasa 2017.06.02. 09:34:36

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
A tiz eset kozul hanynak van relevanciaja Paks2-vel kapcsolatban?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 09:37:38

@GyMasa: Miért kéne, hogy bármelyiknek is relevanciája legyen Paks2-vel kapcsolatban?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 09:41:04

@GyMasa: Egyébként több eset nem így történt volna meg, ha az oroszok nem telibeszarnák az előírásokat. És Paks2-t pont ezekkel az oroszokkal akarják felépíttetni.

GyMasa 2017.06.02. 09:47:44

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Mert ez a blog Paks2 ellen hadakozik. Eddig eleg minimalis sikerrel.

GyMasa 2017.06.02. 09:51:59

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
A 10 esetbol 6 a masodik vilaghaburohoz, es a hideghaboruhoz kapcsolodo katonai kutatoterulet.
Ezek kb. a legelso megmozdulasai voltak az emberisegnek az atommal kapcsolatban.
Nyilvan nem leteztek semmifele kiprobalt bizotnsagi eloirasok.
Es, katonaeknak az emberelet nem az elso helyen szerepel semmilyen kutatasukkal kapcsolatban.
2 esetben szimpla bunozokrol volt szo, es mero talalgatas csak az egesz.
Aminek van koze a polgari nuklearis eromuvekhez az 2 a 10 bol.
De ezeket meg mar szamtalanszor megtargyaltuk itt is, es mas helyken is, szoval ebbe most nem mennek bele.

GyMasa 2017.06.02. 10:02:27

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...gyébként több eset nem így történt volna meg, ha az oroszok nem telibeszarnák az előírásokat...
Mint mondtam:
- Nem voltak eloirasok
- A szovjetunio, egy kommunista, föleg katonai diktatura volt, az ehhez illo tisztelettel az emberi elet irant.
...És Paks2-t pont ezekkel az oroszokkal akarják felépíttetni....
Hat, ez azert igen eros altalanositas.
Emiatt nem hiszem, hogy vitainditonak megfelel.

GyMasa 2017.06.02. 10:03:14

@GyMasa:
...Hat, ez azert igen eros altalanositas...
Kb. olyan, mint az osszes - MA ELO - nemetet lenacizni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 10:07:39

@GyMasa: Idézem a fentieket: "ATOMCSAPDA, MINDEN, AMIT TUDNI KELL AZ ATOMENERGIA VESZÉLYEIRŐL"

Továbbra se látom be, ehhez miért ne kapcsolódhatna egy írás a tíz legelképesztőbb atomszennyezésről.

Ezt posztolták, törődj bele, nem kötelező ide kommentelned.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 10:18:35

@GyMasa: "És Paks2-t pont ezekkel az oroszokkal akarják felépíttetni....
Hat, ez azert igen eros altalanositas."

Mert Paks2-t gondosan, kézzel szelektált, kizárólag szabálykövető oroszok fogják felépíteni? Ne tettesd magad!

"Baj lehet ugyanakkor a műszaki és biztonsági kultúrával is, mivel az ugyanahhoz a reaktorcsaládhoz (VVR-1200) tartozó, Finnországnak szánt blokkal is gondok vannak. Olli Rehn korábbi uniós biztos, Finnország jelenlegi gazdasági minisztere a Fennovoima projekttel kapcsolatban egyenesen azt nyilatkozta, hogy ha a Roszatom nem változtat sürgősen a tervezés és a megvalósítás színvonalán, akkor az egész beruházás kútba eshet. A miniszter személyesen egyeztetett a finnországi (de a kormánytól független) nukleáris hatóság vezetőivel, mivel a Roszatom nem juttatta el az előírt határidőre az erőmű tervezési dokumentumait a hivatalhoz. Olli Rehn egyenesen úgy fogalmazott, hogy kormányzati részről megrendült a bizalom a beruházóban, és ha nem történik gyökeres változás, akkor a Roszatomnak nem fogják kiadni a hatósági engedélyeket a gyatra minőségű reaktorhoz."

nepszava.hu/cikk/1122380-draga-viszont-nem-mukodik

GyMasa 2017.06.02. 10:57:21

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Eleg nagy kar, hogy azt az "aprosagot" kifelejtetted, hogy a Generatorral van problema, ami semmilyen mertekben nem kapcsolodik a nuklearis reszhez.
Tehat ennyi erovel egy gazturbinas eromuvel is lehetne gond.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 11:41:01

@GyMasa: Mindenképpen meg kell várni, míg atomkatasztrófa törénik? Nem kezdhetek aggódni a kivitelezés minőségéért, ha a generátor tönkremegy, leejtik a reaktortartályt, meghamisítják a dokumentációt? Ez a szar hogy tudna hetven év múlva is biztonságosan működni? Mert ez nem egy szélkerék, ami ha feldől, legfeljebb építenek egy másikat.

GyMasa 2017.06.02. 12:10:23

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Mindenképpen meg kell várni, míg atomkatasztrófa törénik?...
Egyaltalan, tisztaban vagy alap OK-OKOZATi viszonyokkal?
Egy atomeromu nem ugy mukodik, hogy
- T0: Minden szupcsi
- T0+5 perc: Atomhalal, nuklearis holokauszt, jajjkihalt az emberiseg
...
- T0+1miilio ev: Yepp, meg mindig ki van halva...
...Nem kezdhetek aggódni a kivitelezés minőségéért...
Azt' Paks2-n milyen kivitelezes tortent eddig, aminek a minosegeert annyira szeretnek aggodni???
...ha a generátor tönkremegy...
Akkor a reaktor szepen leall, es megjavitjak a generatort. Ez annyira messze van az atomkatasztrofatol, hogy nagyobb esellyel nyersz a lotton ket, egymast koveto heten.
...leejtik a reaktortartályt...
Aminek semmi baja nem lett, mert atment a nyomasproban.
Kulonbenis, szerinted azt a reaktort mar regen kilpota a Rosszatom, esfelretette, hoyg majd jol beepitse Paks2-be, merthogy majd nalunk robbanjon fel az atomholokauszt.
...meghamisítják a dokumentációt?...
Mit hamisitott meg, es ki?
Van erre valami konkret adatod?
Mer' az, hogy au atomellenes szelsosegesen progressziv baloldali politikus ezt mondja, az mar ne haragudj, de eleg vekony "bizonyitek".
...Ez a szar hogy tudna hetven év múlva is biztonságosan működni?...
Ahogy barmelyik atomeromu.
Az alap elettrtama 60 ev lesz, es majd annak a vegefele megnezik, hogy mukodhet-e tovabb biztonsagosan, vagy nem.
Ha nem, akkor bezarjak.
Kozben pedig ott van a z a jo sok biztonsagi berendezes, ami eppen az altalad annyira rettegett bajok ellen vedi meg az eromuvet.
...Mert ez nem egy szélkerék, ami ha feldől, legfeljebb építenek egy másikat...
Es, ha szerencsed van, akkor nem dol ra egy lakohazra sem.
Ellenben a nagytestu madarakat vidaman fogja pl. szeletelni.
www.youtube.com/watch?v=5QiZwX5h5J8
Igen, es 4x annyi "masikat kell eleve telepiteni, hogy ATLAGBAN ugyanannyi aramod legyen, mint egy atomeromuvel.
Es, akkor meg mindig nem taroltad el a keletkezett aramot, mivel me nem letezik ra rentabilis techniologia.
De mar ezt is szamtalanszor elmondtuk neked, de nem baj.

Es, tudod mit, akkor ne alljunk am meg itt!
SZuntessuk meg a vegyipart is, hiszen az is csak mergezi a foldet!
Meg szuntessum meg az egyeni kozlekedest is, mert megis mennyien meghalnak mar, tok feleslegesen az utakon.
De akkor nem szabad itt megallni!
Szuintessuk meg szarvasmarhatenyesztest is, hiszen azok a nyomorult tehenek metant finganak, mai durvabb uveghazhatasu gaz, mint a CO2!
Sot, bontsuk le az osszes olyan vizieromuvet is, ahol a gat alatt 100km-es tavolsagban barmilyen telepules van, hogy nehogy atszakadjona gat, es barkinek meggorbuljon a haja szala!
Meg tiltsuk be a legikozlekedest is, mert miaz mar, hogy meghal egyszerre 200 ember, micsoda veszelyes az mar!
Meg tiltsuk be a zsenbanyaszatot is, mert ott is hetente vannak tobbszaz aldozatot kovetelo banyaszerencsetlensegek!
Sot, tiltsuk be az aramot, mert aramutest lehet tole kapni!
Remelem erted mar, hogy kisse el van tulozva az ertekrended!

Brix 2017.06.02. 12:14:18

Ezért kell megàllítani az atomenergia hasznàlatàt a foszilis energiàval együtt!

2017.06.02. 12:14:59

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Egyébként több eset nem így történt volna meg, ha az oroszok nem telibeszarnák az előírásokat. És Paks2-t pont ezekkel az oroszokkal akarják felépíttetni."

Igazad van... mennyivel jobb is lenne, ha az előírásokat maximálisan betartó, hatalmas tapasztalatokkal és mérhetetlen gyakorlattal rendelkező franciák, vagy németek építenék... tudod, akik elbaszták PaksI-et... vagy az amerikaiak... náluk sem volt soha semmi gond.. esetleg az angolok... nekik is megy ez a dolog, Sellafield is bizonyítja...
www.theguardian.com/news/datablog/2011/mar/14/nuclear-power-plant-accidents-list-rank

2017.06.02. 12:16:48

@Brix: Pontosan... rohadtul le kellene cuppanni a fosszilisekről, amennyire csak lehet és minimalizálni a kiszámíthatatlan megújulókat, növelni az atom részesedését az energetika mindkét nagy területén.

Brix 2017.06.02. 12:22:37

@Dorottya Veres: Nem ,szerintem a megújulókat kellene favorizàlni és közös erővel fellépni az európai atomlobbi ellen! A németek màr elszàntàk magukat, hogy felszàmoljàk az atomerőműveket! Követni kell az okosabbakat!

GyMasa 2017.06.02. 12:30:37

@Brix:
Mondd, te olvasol hireket?
Esetleg vannak nemet ismeroseid?

GyMasa 2017.06.02. 12:35:03

Es, igen!
Megint Index cimlap!
Remek!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 12:38:55

@Brix: "A németek màr elszàntàk magukat, hogy felszàmoljàk az atomerőműveket!"

Nem pontos. Hagyják kifutni a meglévőket, de nem építenek újat. Tiszta baromság lenne, mikor a megújulók ilyen hatalmas iramban fejlődnek.

A franciák is csökkentenek.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 12:42:46

@Dorottya Veres: "mennyivel jobb is lenne, ha az előírásokat maximálisan betartó, hatalmas tapasztalatokkal és mérhetetlen gyakorlattal rendelkező franciák, vagy németek építenék."

Az. Szerintem ugyan a legjobb megoldás a nyílt megmérettetés lenne, de ha már egy sötét szobában két politikus dönti el, a legnagyobb elenségünk, a hanyag, nemtörődöm oroszok helyett szinte bárki jobb választás.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.02. 12:46:21

Magyarországon is van hat brutálisan sugárzó hely. Hat földi pokol:

4 Pakson van, a reaktor belsejében
1 van a KFKI-ban és
1 a Műegyetemen.

Mi is azért költöztünk el Budapestről, mert attól tartottunk, hogy ha ezek felrobbannak, akkor nekünk aztán annyi - na meg egész Budapestnek. Lökéshullám, gombafelhő, radioaktív eső, nukleáris tél, brrr!

GyMasa 2017.06.02. 12:46:25

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Szerintem ugyan a legjobb megoldás a nyílt megmérettetés lenne..
Igen, foleg, hogy vilagszerte nem ez a szokas, de sebaj!
hvg.hu/gazdasag/20160114_Csehorszag_is_tender_nelkul_epittet_atome
Majd CSAK MIATTAD, remelhetoleg minden orszag atter erre a modszerre...
"Kovacovska azt is elmondta, hogy a tavaly törölt temelíni tender nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. „Gyakorlatilag mi voltunk az egyetlen ország a világon, amely nyitott versenyeljárás keretében keresett partnert az atomerőmű építéséhez” - magyarázta."

röf 2017.06.02. 12:49:57

Fúúú nagy a gáz.
És még szót sem ejtettetek az elsüllyedt atomtenderalattjárókról, vagy az elvesztett bombáról….
Úgy hogy meg is fogadom, az említett területek egyikére sem teszem be a lábam.

ErrOr 2017.06.02. 12:50:38

@Brix: jah azért használják a francia atomerőművekből az áramot

röf 2017.06.02. 12:52:53

@röf: tenger az a tender....

Brix 2017.06.02. 12:53:16

@GyMasa: Az atomlobbi , az RWE csinàlja a zöldenergia elleni propagandàt a németeknél is... Nem az àr szàmít szerintem, hanem hogy tiszta energiàhoz jussunk!

has 2017.06.02. 12:54:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Francba! Én itt felejtettem magam! Most hova fussak?

kissiú 2017.06.02. 12:57:51

@GyMasa: "- A szovjetunio, egy kommunista, föleg katonai diktatura volt, az ehhez illo tisztelettel az emberi elet irant."

Hála az égnek, ma már nem kommunista (még ha a kommunizmussal és bűneivel nem is mer szembenézni), de más területen nem látni nagy változást.

Stephen Lakos 2017.06.02. 12:57:54

Peeerce tobb szaz baleset nomeg a legszennyezettebb tenger. Nem kellene Dublinban kozvilagitani mert mindenki fenylene a sugarzastol

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.02. 12:58:07

@Brix:

Nem számít az ár? Lehet, hogy neked nem szémítana a mostani kétszerese, de pár millió magyart alaposan megrázna, ha az áram ára 80-90Ft/kWh-ra emelkedne.

Emellett be kellene indítani a szénerőműveket is, ahogy az okos németek teszik. Németország emissziója az Energiewende után alaposan nőtt.

Ennyit a tiszta energiáról. Hiba tiszta a nap- és szélenergia, ha a szükséges backup kapacitások ontják magukból a szennyet.

has 2017.06.02. 12:59:21

@Brix: Az a baj, hogy azt hiszitek a fölösleges villamos energiát átmenetileg zsákban le lehet tenni a pincébe. A megújulónak szerintem addig nincs igazi létjogosultsága, míg globálisan nem épül ki. Majd, ha éjszaka fel akarom kapcsolni a villanyt és azt nem helyi erőműnek kell előállítani, hanem a föld másik végén sütő nap állítja elő, aztán tizenkét óra múlva fordítva, addig drága luxus.

Pirx 2017.06.02. 13:00:26

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Sehol nincs leírva, hogy például Sellafield hűnyas szintű esemény, mi történt, csak általánosságok.
Pedig elegendő lenne a wikit megnézni.

GyMasa 2017.06.02. 13:00:53

@Brix:
...Az atomlobbi , az RWE csinàlja a zöldenergia elleni propagandàt a németeknél is...
Nem a TENYEK csinaljak a zoldenergia elleni propagandat.
...Nem az àr szàmít szerintem, hanem hogy tiszta energiàhoz jussunk!...
Hat, nem tudom, te mennyit keresel, de szerintem nagyon nem mindegy, hogy x-et fizetsz egy kWh aramert, vagy 3x-et.
Tudod, Magyarorszagon a fujjfujj atom-aram az 38 HUF_ert jon ki a malacbol,
Nemetorszagban meg a nagyonprogressziv zold energia 29ct-ert (ami kb 100 HUF)
Arrol nem is beszelve, hogy jelenleg a szuperzold nemet bioaram, csak 1,5x annyi CO2 levegobe pofogtetesevel all elo, mint a magyar fujj-fujj halaram...
www.electricitymap.org/?wind=false&solar=false&region=europe&page=map
Ja, es ma elegge viahros az ido, szoval valoszinuleg az eszaki tartomanyokban most igencsak erosen fuja szel, mert normalis idoben jo 480 g/kWh korul szokott lenni.

Brix 2017.06.02. 13:02:00

Legalàbb egy népszavazàst tarthattak volna Paks 2-ről, hogy akarjàk-e az emberek egyàltalàn a 4000, vagy néhàny szakértő szerint akàr 10000 milliárd forintot elérhető költségével együtt....A kormànynak ezt nincs joga egyedül eldönteni!

Arcade Macho 2017.06.02. 13:03:25

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "gyébként több eset nem így történt volna meg, ha az oroszok nem telibeszarnák az előírásokat. És Paks2-t pont ezekkel az oroszokkal akarják felépíttetni."

farok

ilyen erovel senkivel ne epittessunk semmit

DIODORO 2017.06.02. 13:03:33

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

A kórházban használt, leselejtezett radioktív izotópok kidobása és az atomfegyverekhez kapcsolódó szennnyezés mennyiben kapcsolódik a nukleáris villamosenergia termeléshez.

Meg tudod válaszolni, vagy energiaklubos szakértő vagy és fingod sincs a témáról?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 13:04:47

@GyMasa: ""...Mindenképpen meg kell várni, míg atomkatasztrófa törénik?...
Egyaltalan, tisztaban vagy alap OK-OKOZATi viszonyokkal?"

Igen, amit szarul csinálnak, az könnyen elromlik. Nincs olyan természeti törvény, hogy ha a generátort elbasszák, akkor a többi részt biztosan nem. Inkább a fordítottja jellemző.

"Paks2-n milyen kivitelezes tortent eddig, aminek a minosegeert annyira szeretnek aggodni?"

"Baj lehet ugyanakkor a műszaki és biztonsági kultúrával is, mivel az ugyanahhoz a reaktorcsaládhoz (VVR-1200) tartozó, Finnországnak szánt blokkal is gondok vannak. Olli Rehn korábbi uniós biztos, Finnország jelenlegi gazdasági minisztere a Fennovoima projekttel kapcsolatban egyenesen azt nyilatkozta, hogy ha a Roszatom nem változtat sürgősen a tervezés és a megvalósítás színvonalán, akkor az egész beruházás kútba eshet. A miniszter személyesen egyeztetett a finnországi (de a kormánytól független) nukleáris hatóság vezetőivel, mivel a Roszatom nem juttatta el az előírt határidőre az erőmű tervezési dokumentumait a hivatalhoz. Olli Rehn egyenesen úgy fogalmazott, hogy kormányzati részről megrendült a bizalom a beruházóban, és ha nem történik gyökeres változás, akkor a Roszatomnak nem fogják kiadni a hatósági engedélyeket a gyatra minőségű reaktorhoz."

nepszava.hu/cikk/1122380-draga-viszont-nem-mukodik

"...leejtik a reaktortartályt...
Aminek semmi baja nem lett, mert atment a nyomasproban."

Ha nem értesz hozzá, minek nyilatkozol? A reaktortartályt nagy hozzáértéssel készítik, a reaktorövnél hegesztés sincs, gondosan előírt hőkezelésnek vetik alá. Nem lehet csak úgy dobálni. Rendkívül romboló sugárzást kell kiállnia hatvan éven keresztül.

"majd jol beepitse Paks2-be"

Semmit nem tehetünk az ellen, hogy a sérült tartályt ide építsék be.

"...meghamisítják a dokumentációt?...
Mit hamisitott meg, es ki?
Van erre valami konkret adatod?"

A mostani építkezéseknél. Gyakorlat. Guglizz rá.

...Ez a szar hogy tudna hetven év múlva is biztonságosan működni?...
Ahogy barmelyik atomeromu.
Az alap elettrtama 60 ev lesz"

10+60=70

"Kozben pedig ott van a z a jo sok biztonsagi berendezes, ami eppen az altalad annyira rettegett bajok ellen vedi meg az eromuvet."

Milyen kár, hogy csernobilnál és fukusimánál nem építettek be ilyeneket.

"a nagytestu madarakat vidaman fogja pl. szeletelni."

Tehát a nagytestű madarak védelmében építsük fel a világ legdrágább, legaszarabb atomerőművét. Az rendben van, hogy te nagy madár barát vagy, de nem viszed kicsit túlzásba? Nevelj fel inkább egy elárvult gúlyakölyköt.

"Igen, es 4x annyi "masikat kell eleve telepiteni,"

De mivel tizedannyiba kerülnek, így is vastagon megéri. De ezt már megtárgyaltuk, hiába vergődsz.

"nem taroltad el a keletkezett aramot"

Ahogy az atomerőmű áramát se tárolom el. Nagy kaland.

"SZuntessuk meg a vegyipart is, hiszen az is csak mergezi a foldet!"

Igen, a környezetszennyező, elavult üzemeket meg kell szüntetni. Tudom, te gyűlölöd az emberiséget, te csak mérgeznél korlátlanul.

"szuntessum meg az egyeni kozlekedest is, mert megis mennyien meghalnak mar, tok feleslegesen az utakon."

Ha aggódsz az utakon meghalt emberekért, akkor a szénásszekér valóban jobb választás.

"Szuintessuk meg szarvasmarhatenyesztest is, hiszen azok a nyomorult tehenek metant finganak, mai durvabb uveghazhatasu gaz, mint a CO2!"

Egyetértek. Bár vannak alternatív próbálkozások.

"Sot, bontsuk le az osszes olyan vizieromuvet is, ahol a gat alatt 100km-es tavolsagban barmilyen telepules van, hogy nehogy atszakadjona gat, es barkinek meggorbuljon a haja szala!"

Ha átszakad a gát, nem a hajadszála fog meggörbülni, hanem belefulladsz a sárba. És egyetértek, bontsuk le a hibásan tervezett és kivitelezett vizierőműveket.

"Meg tiltsuk be a legikozlekedest is, mert miaz mar, hogy meghal egyszerre 200 ember, micsoda veszelyes az mar!"

Igen. És még a terroristák is repülővel jönnének.

"Meg tiltsuk be a zsenbanyaszatot is, mert ott is hetente vannak tobbszaz aldozatot kovetelo banyaszerencsetlensegek!"

Egyetértek.

"Sot, tiltsuk be az aramot, mert aramutest lehet tole kapni!"

Egyetértek, például tiltsuk be azt, hogy egymás mellett futhassanak erős- és gyengeáramú vezetékek. Szerintem a 230 voltot tudjuk kezelni, de ha emberéletekért aggódsz, akkor az egyenáramot propagáld!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.02. 13:05:15

@has:

Ha már elfutni nem tudsz, gyorsan építs magadnak és a családnak egy jó mély atombunkert. Ott talán - de csak talán - túléled, amikor felrobban a Műgyetem kísérleti reaktora.

Orbán kedden szokott megbukni, csütörtökön jön az államcsőd, pénteken vagy szombaton robban a reaktor. :D

Jópár éve láttam egy filmet, ami arról szólt, hogy egy pasas épített a családnak egy földalatti atombunkert, mindennel ellátva, több évtizedre való élelemmel. Történik is valami kisebb baleset, a család levonul a bunkerbe. Vagy 20 év elteltével a már felnőtt gyerekek felmerészkednek a felszínre, és virágzó várost látnak, csak a baleset közvetlen területe van lefedve valami burokkal.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 13:06:00

@DIODORO: A közös jellemzőjük a sugárszennyezés. Örülök, hogy segíthettem.

GyMasa 2017.06.02. 13:07:32

@Brix:
De, csak, hogy lasd, itt van egy masik nezopont is:
...Az atomlobbi , az RWE csinàlja a zöldenergia elleni propagandàt a németeknél is...
A progressziv szelsobalos sötetzöld ökoterrorista propaganda eroszakolta ki 2011-ben, az amugy az ideologian kivul semmivel nem alatamasztott "haladast"
...Nem az àr szàmít szerintem, hanem hogy tiszta energiàhoz jussunk!...
Szerintem ennel fontosabb a realitasok talajan allni.
Ma az idojarasfuggo energiatermelesnek oriasi hianyossaga, hogy keptelen lekovetni a villamosenergia igenyeket.

eßemfaßom meg áll 2017.06.02. 13:08:32

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Akkor most lehet összegyűjteni a repülőgépszerencsétlenségeket és elkezdeni betiltani a repülést

DIODORO 2017.06.02. 13:08:49

@Brix: "A kormànynak ezt nincs joga egyedül eldönteni!"

Szerinted melyik kormánynak van joga ebben a kérdésben dönteni?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.02. 13:08:56

@Brix:

Népszavazást? Nehogy már a Pista bácsi és a Mari néni döntsön erről.

A kormánynak volt és van joga dönteni, erről szólnak a parlamenti választások.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 13:10:12

@farok: "ilyen erovel senkivel ne epittessunk semmit"

Hát az oroszokkal olyat ne, aminek nagyon drága következményei lehetnek, ha orosz mentalitással építik.

Mondjuk a 4-es metrók kifúrathattuk volna velük az államadósság fejében, de egy metrószerelvény felújítást már nem bíznék rájuk, abban az árban sokkal jobb minőségűt kaphattunk volna.

DIODORO 2017.06.02. 13:10:20

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Ahhh,.... Szóval mégiscsak energiaklubos szakértő vagy.

Névvel ciki felvállalni saját blogot?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 13:11:37

@DIODORO: "melyik kormánynak van joga ebben a kérdésben dönteni? "

Amelyik nem lopja el a maga hasznára.

Van egy olyan szó, mit a fidesz kormány nem ismer: közjó.

GyMasa 2017.06.02. 13:11:42

@has:
...addig nincs igazi létjogosultsága, míg globálisan nem épül ki. ..
Leginkabb addig nicsen, amig nem talaljuk ki, hogyan taroljuk el az aramot attol a pillanattol, maikor az idojaras kegyeskedik olyannak lenni, addig a pillanatig, amig szukseg is van ra, mondjuk ugy, hogy ne keruljon a tarolas 10x annyiba, mint megtermelni egy atomeromuben.
Majd, ha ez a technologia mar letezni fog megfizetheto aron, akkor el lehet kezdeni atallni ra.

nick papagiorgo 2017.06.02. 13:13:50

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"melyik kormánynak van joga ebben a kérdésben dönteni? "
Amelyik nem lopja el a maga hasznára.

Ezek szerint ha "jó" kormány építi meg Paks2-t (aki nem lop), akkor mehet, ha meg rossz (aki ellopja) akkor nem? :)

DIODORO 2017.06.02. 13:13:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Rendben. Ebben a kérdésben a választók döntenek. Legközelebbi ilyen lehetőség 2018-ban lesz.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 13:13:58

@eßemfaßom meg áll: "lehet összegyűjteni a repülőgépszerencsétlenségeket és elkezdeni betiltani a repülést "

Igen, aki fél a repüléstől, annak joga van megismerni a teljes igazságot.

Ha az emberéleteket félted, akkor mindenféle gépi közlekedést tiltsál be. Mondjuk a kerékpár határeset.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 13:15:04

@DIODORO: "Ebben a kérdésben a választók döntenek."

Tévedsz, az dönt, akinek a kezében van a hazug média.

GyMasa 2017.06.02. 13:15:36

@Brix:
...Legalàbb egy népszavazàst tarthattak volna Paks 2-ről, hogy akarjàk-e az emberek egyàltalàn a 4000, vagy néhàny szakértő szerint akàr 10000 milliárd forintot elérhető költségével együtt....
Hat, a legutobbi informacio szerint:
- Aprilis 27 ota nyilvanos a szerzodes
- A beruhazas fixaras lesz.
...A kormànynak ezt nincs joga egyedül eldönteni!...
Hat, ha csak ketszerolyan kompetens mindenki mint te vagy a villamosenergetika kerdeseben, akkor is csunya meglepetesek ernek Magyarorszag nepet jo 15 ev mulva, ha leszavaznak Paks2-t.

DIODORO 2017.06.02. 13:15:48

Energia klubos szakértőknek továbbképzés:

aszodiattila.blog.hu/

Medgar 2017.06.02. 13:17:03

Le kéne állni a szerrel, mert ezekkel a posztokkal csak magatokat égetitek...

has 2017.06.02. 13:18:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Majd a Szalacsitól kérek tanácsot.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 13:20:52

@nick papagiorgo: "ha "jó" kormány építi meg Paks2-t (aki nem lop), akkor mehet, ha meg rossz (aki ellopja) akkor nem?"

Valahogy így. Én nem vagyok atomellenes, én butaság- és gonoszságellenes vagyok. Ha a kormány a közjót tartja szemelőtt, társadalmi vitára bocsátja a kérdést, szakértőkkel hosszútávú energiastratégiát készíttet, és mindennek az lesz az eredménye, hogy alapos mérlegelés mellett atomerőművet építtetnek egy meg bízható, hozzáértő céggel, akkor ez egy megfelelő választás. Semmi problémám vele.

Ha két hazaáruló tolvaj politikus eldönti egymás között, hogy ezzel lehet a következő években a legnagyobbat rabolni, az feltehetőleg nem éppen a legjobb választás.

eßemfaßom meg áll 2017.06.02. 13:21:53

@nick papagiorgo: nyilvánvaló, hogy a Jó ByurcsányBajnaiuraknak a roszatom olcsón jóatomerőművet épített volna, de a geciorbánnak felrobbanós drágaatomerőművet fog építeni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 13:22:09

@DIODORO: Az Aszódi Attilánál nagyobb hazug patkányt nem találsz.

eßemfaßom meg áll 2017.06.02. 13:23:05

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "én butaság- és gonoszságellenes vagyok."

Kemény feladat lehet egy életen át önmagad ellenzésében élni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 13:23:51

@GyMasa: "Aprilis 27 ota nyilvanos a szerzodes"

:))

"A beruhazas fixaras lesz."

:))

Te minden hazugságot egy-az-egyben beszopsz. Nem vagy vitapartner.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.02. 13:28:55

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"alapos mérlegelés mellett atomerőművet építtetnek egy meg bízható, hozzáértő céggel"

Ugye most a francia Framatome-ra gondolsz, amelynek a 2003-as üzemzavart köszönhetjük? Vagy a csődközeli Westinghouse-ra, amely csúszásokkal és brutális költségtúllépésekkel csalogatja a megrendelőket?

atomenergiainfo.hu/atomenergetika-a-vilagban/nonek-westinghouse-gondjai-az-usa-ban

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.02. 13:30:33

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Az Aszódi Attilánál nagyobb hazug patkányt nem találsz."

Még a Patásorbánnál is nagyobb? Eddig azt hittem, a Patás a rekorder.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 13:31:04

@GyMasa: "az idojarasfuggo energiatermelesnek oriasi hianyossaga, hogy keptelen lekovetni a villamosenergia igenyeket. "

Az atomenergiatermelésnek óriási hiányossága, hogy képtelen lekövetni a villamosenergia igényeket.

nick papagiorgo 2017.06.02. 13:31:05

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
node:
hosszútávú energiastratégia az ha jól tudom, van.

Társadalmi vita is van, más kérdés, hogy tényleg ne Józsi bácsi/Mari néni döntsön ebben a kérdésben.

Az Energiaklubbal mint szervezettel pl. az a baj, hogy folyton csak az érem egyik oldalát mutatják, azt már nem, hogy a megújuló energiából kb harmadennyi energiát lehetne szerezni háromszoros áron (mert ha ezt elmondanák, leolvadna kissé a rajongótáboruk). Azt is gyakran elhallgatják, hogy Magyarország az engergiaszükségletének kb a harmadát már most is importálni kénytelen.

Paks kibővítését ha jól tudom, már az előző MSZP-s kormány is kezdeményezte - csak időközben megbuktak, és most épp ellene vannak, szimplán politikai érdekekből.

Népszavazást meg pl. azért nem lehet kiírni ebben a kérdésben, mert a témában hozzá nem értő, egyszerű állampolgárok döntenének arról, amihez lövésük sincs, és kb a gyerekeiket fogja majd érinteni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 13:33:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Más súlycsoport. Az Aszódi pénzért és pozícióért hazudik, a geci hazaáruló a pénzért és hatalomért. Lényegében ugyanaz, csak három-négy nagyságrend eltéréssel.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.02. 13:34:49

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Na de akkor mégis melyik a nagyobb hazug? Korábban Orbánról mondtad, most meg Aszódiról.

GyMasa 2017.06.02. 13:35:16

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Igen, amit szarul csinálnak, az könnyen elromlik. Nincs olyan természeti törvény, hogy ha a generátort elbasszák, akkor a többi részt biztosan nem. Inkább a fordítottja jellemző....
Ja, igen, de amit jol csinalnak az meg sohasem romlik el, ugye?
Sot, olyan torveny is van, hogy "Amit a Roszatom csinal az barmilyen gondossaggal is keszitk, tulajdonkeppen mindig atombomba lesz"
..."Baj lehet ugyanakkor a...
Meg egyszer, milyen kivitelezes tortent Paks.on, ami miatt aggodni szeretnel?
...Ha nem értesz hozzá, minek nyilatkozol? A reaktortartályt nagy hozzáértéssel készítik, a reaktorövnél hegesztés sincs, gondosan előírt hőkezelésnek vetik alá. Nem lehet csak úgy dobálni. Rendkívül romboló sugárzást kell kiállnia hatvan éven keresztül....
Ha nem ertesz hozza minek okoskodsz?
Megvannak az eljarasok a minositesre, a tartaly atment rajta.
Akkor mi a baj?
...Semmit nem tehetünk az ellen, hogy a sérült tartályt ide építsék be...
De B+ a tartaly a helyen van, tehat NEM fogjak beepiteni?

...A mostani építkezéseknél. Gyakorlat. Guglizz rá...
Mit hamisitott meg, es ki?
Van erre valami konkret adatod?"

...10+60=70...
Ez nem valasz:
60 ev a tervezett elettartam, es 20 ev lehet a tervek szerint az uzemido hosszabbitas.
...Milyen kár, hogy csernobilnál és fukusimánál nem építettek be ilyeneket....
Jajj, mar megint ezzel a csusztatassal jossz:
- Csernobilba Direkt kapcsoltak ki a vedelmet, mert hulyek voltak
- Fukushimaban pedig olyan esemeny kovetkezett be, amivel nem szamoltak a tervezes soran, mert annyira valoszinutlen a bekovetkezese.
...Tehát a nagytestű madarak védelmében építsük fel a világ legdrágább...
Teljesen atlagos FIX aras eromu lesz
..., legaszarabb atomerőművét...
Teljesen atlagos minosegu eromu lesz
...Az rendben van, hogy te nagy madár barát vagy, de nem viszed kicsit túlzásba? Nevelj fel inkább egy elárvult gúlyakölyköt...
Igen, kizarolag ennek a nagy allatbaratsagnak koszonheted, hogy megprobalom ujra-es-ujra elmagyarazni a dolgokat, de sajnos nem arok tul sok sikerrel.
...De mivel tizedannyiba kerülnek, így is vastagon megéri. De ezt már megtárgyaltuk, hiába vergődsz....
Nem, azt targyaltuk meg, hogy "SZERINTED" "MAJD" "EGYSZER FOG" "TIZEDANNYIBA" kerulni.
MA, ellenben eppen forditva van az arany, meg kizarolag a szelfarmokat tekintve is.
...Ahogy az atomerőmű áramát se tárolom el. Nagy kaland....
Tudom, most jon majd az "atomhoz is kell a backup"
...Igen, a környezetszennyező, elavult üzemeket meg kell szüntetni. Tudom, te gyűlölöd az emberiséget, te csak mérgeznél korlátlanul....
Nem, te En Bloc akarod megszuntetni a dolgokat, valami hihetetlen fasiszta hozzaalassal.
En nem kivaok pl. masoknak beleavatkozni az eletebe. A te vilagkeped azonban az 1300-as evekbe vinne vissza az emberiseget.
...Ha aggódsz az utakon meghalt emberekért, akkor a szénásszekér valóban jobb választás. ...
Emberek meghalnak. Ez teny. Ezen nem tudsz valtoztatni. Meg a szenasszekerekkel is tortennenek halalos balesetek.
...Egyetértek. Bár vannak alternatív próbálkozások....
OK, sok sikert a celodhoz.
...Ha átszakad a gát, nem a hajadszála fog meggörbülni, hanem belefulladsz a sárba. És egyetértek, bontsuk le a hibásan tervezett és kivitelezett vizierőműveket....
De a sajat gondolatmeneted szerint MINDEGYIK eromuvet le kell bontani, hiszen elore nem tudhatod, hogy melyik hibas, igy MINDET el kell bontani, a te logikad szerint.
...Igen. És még a terroristák is repülővel jönnének...
Hat, ide nem ernenek, hiszen utkozben felrobbantanak magukat a geppel.
...Egyetértek...
Mondd, cak nincsen neked enyhe istenkomplexusod?
...Egyetértek, például tiltsuk be azt, hogy egymás mellett futhassanak erős- és gyengeáramú vezetékek. Szerintem a 230 voltot tudjuk kezelni, de ha emberéletekért aggódsz, akkor az egyenáramot propagáld!...
Tanits meg!
Mit tiltanal meg be?

75latnok 2017.06.02. 13:36:39

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Nos, a jelenleg üzemelő paksi erőmű is orosz, sőt szovjet. Az építés során sok szovjet szakértő volt jelen, mégis egészen jól sikerült, szerencsére gond sem volt vele eddig, pedig akkoriban (a jelenlegi állapotokhoz képest) a szakértelemnél is fontosabb volt Ivánéknál a párthoz való lojalitás.

Pakson nőttem fel, láttam az építkezést, szüleim ott dolgoztak, ma is ott élnek, és a gyermekeim rendszeresen ott nyaralnak..... ezt nem engedném, ha okom lenne félni.

2017.06.02. 13:37:01

@has: "Majd, ha éjszaka fel akarom kapcsolni a villanyt és azt nem helyi erőműnek kell előállítani, hanem a föld másik végén sütő nap állítja elő, aztán tizenkét óra múlva fordítva, addig drága luxus."

Aha... jó gondolat. azt azért vedd hozzá, hogy amíg nem lesz szupravezetó kábeles átvitel, csak mondjuk HVDC, akkor kb 6-8000 km-en már akkora a veszteség, hogy kész ráfizetés a transzport. 3000km-en valami 11%... azé az húúúzós, még ha 'ingyenvillanyt' tankolunk is...

silverrant 2017.06.02. 13:37:21

Ha már nukleáris blog akkor illene nem leírni hogy uránium.
Magyarul urán. Ugyan ez vonatkozik a titánra is.

A téma fontos, csak a tálalás kicsit bugyuta. A grafika meg egyenesen gyalázatos.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 13:37:29

@nick papagiorgo: "Azt is gyakran elhallgatják, hogy Magyarország az engergiaszükségletének kb a harmadát már most is importálni kénytelen."

Igen. Azt hazudják, hogy Paks2 azért kell, hogy megmaradjon az energiabiztonság, pedig az sose volt.

"Paks kibővítését ha jól tudom, már az előző MSZP-s kormány is kezdeményezte"

Igen, az is egy hazaáruló kormány volt. De ők fele ennyiért építették volna.

GyMasa 2017.06.02. 13:38:22

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Te minden hazugságot egy-az-egyben beszopsz. Nem vagy vitapartner....
Ember!
A vitanak vannak ismervei.
Ami itt veled folyik az nem vita.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 13:39:33

@Dorottya Veres: "3000km-en valami 11%... azé az húúúzós"

Tudom, hogy nem vagy egy közgazdasági elme, de azért ebbe gondolj bele, ha ugyanannyi befektetéssel kétszer annyit állítok elő, megbízhatóbban, akkor a 11% veszetség tényleg olyan húzós-e.

GyMasa 2017.06.02. 13:40:02

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Az atomenergiatermelésnek óriási hiányossága, hogy képtelen lekövetni a villamosenergia igényeket....
Igen cicuka,
Csak amig az atomnal MINDIG van aram, addig az idojarasfuggoknel, CSAK akkor van, amikor olyan az ido.
Erted a kulonbseget, ugye
(tudom, hogy nem, meg "az atom melle is kell backup")

eßemfaßom meg áll 2017.06.02. 13:42:09

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Az atomenergiatermelésnek óriási hiányossága, hogy képtelen lekövetni a villamosenergia igényeket. "

Viszont amit az atom tud azt 0-24ben tudja a napelem/szélkerék meg csak akkor amikor épp olyanja van az időjárásnak/évszakoknak/napszakoknak

De tudod te ezt, csak játszod a hülyét.

GyMasa 2017.06.02. 13:43:12

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Tudom, hogy nem vagy egy közgazdasági elme, de azért ebbe gondolj bele, ha ugyanannyi befektetéssel kétszer annyit állítok elő, megbízhatóbban, akkor a 11% veszetség tényleg olyan húzós-e....
Az a resz megvan, hogy a nemet HVDC vezetek tervezett ara 25 MIlliard EUR, kb 200 km-re, ami Paks2-nek a jo 2x-ese.
Es ez CSAK a vezetek.
Ekkor meg nincsen aram, amit ide-oda tudnal rajta szallitnai...

2017.06.02. 13:45:26

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Az atomenergiatermelésnek óriási hiányossága, hogy képtelen lekövetni a villamosenergia igényeket."

Te, papagáj... Az atomerőműnek a megbízhatósága a legfőbb erénye, utána jön a tisztaság és a fajlagosan olcsó energia...
A szélerőmű nem megbízható, nem képes se stabil, se fogyasztáskövető termelésre... max, ha túltermel és leszabályozod :) . Viszont randa, kib@szott sok kell belőle, piszok drága, még önmagában is.
(ne gyere azzal, hogy qaz USA-bana középnyugaton folyton dudál a szél.... mert ott sem éri el az 50% rendelkezésre állást :)
Offshore farmoknál is kapaszkodni kell az 50%-ért meg imádkozni... nesze, Dánia:
energynumbers.info/capacity-factors-at-danish-offshore-wind-farms

Oszt mi ettől hol is vagyunk a mi 30% CF-ünkkel?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 13:45:58

@75latnok: "a jelenleg üzemelő paksi erőmű is orosz, sőt szovjet."

Igen. Hallottunk már olyan hazug érvelést, hogy azért kell Paks2-t is az oroszokkal felépíttetni, hogy kompatibilis legyen Paks1-gyel. Na, ne fárassz.

Meg az is érv, hogy Paks1 nem robbant fel, így Paks2 se fog. Mint a gyerek, aki átszaladt az úton a kocsik között, és "látotd, mama, nem gázoltak el." Gyermeteg érvelés.

Meg az is érv, hogy Paks1 olcsón termeli az áramot. Mindössze azt felejtik el, hogy belerokkant a Kádárrendszer Paks1 építési költségeibe. Ami tulajdonképpen egy pozitívum. Ha az orbánrendszer is belebukik Paks2-be, akkor támogatom az ország érdekében.

Tudom, neked érdeked Paks2 felépítése, de az országnak nagy ráfizetés.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.06.02. 13:46:05

@Brix: Okosabbat? Mond, te helybőlugorva vagy ilyen hülye vagy valakit segít nekifutni...?

eßemfaßom meg áll 2017.06.02. 13:46:53

@silverrant: ha csak ennyi hülyeséget irtak volna le eddig... :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.06.02. 13:47:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az egész gazdaságot. Mert nem annyival lenne drágább az élet, hogy a saját villanyszámola 3-szoros lesz, hanem a termékek árába is beépülne...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 13:48:02

@Dorottya Veres: "Az atomerőműnek a megbízhatósága a legfőbb erénye"

Az atomerőműnek nagy hátránya, hogy nem változtatható a teljesítménye az igényeknek megfelelően. Ezt előnynek feltüntetni cak a hozzánemértésedet bizonyítja.

eßemfaßom meg áll 2017.06.02. 13:49:24

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Mindössze azt felejtik el, hogy belerokkant a Kádárrendszer Paks1 építési költségeibe"

Komolyan kíváncsi vagyok te ennyi ökörséget magadtól találsz ki vagy diktálja az ápolód.

2017.06.02. 13:49:39

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Tudom, hogy nem vagy egy közgazdasági elme, de azért ebbe gondolj bele, ha ugyanannyi befektetéssel kétszer annyit állítok elő, megbízhatóbban, akkor a 11% veszetség tényleg olyan húzós-e."

No, de nem is 3000 km-es távolságokról beszélünk, hanem mondjuk 3-4szeresről... ja... az sem számít... mer ' ingyé van. (nincs ingyen...messze nincs ingyen és rögtön vedd is hozzá a szállító hálózat költségét :) fenntartás, pótlás, meg az üzemeltető haszna...)
A kalkulációd meg érdekelne, biztos sokat tanulhatnánk belőle. Annyit már tudok, hogy nálad ez úgy történik: üssünk a hasunkra....

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 13:50:14

@Dorottya Veres: "a fajlagosan olcsó energia..."

Csak ha nem az Univerzum legdrágább erőművét akarod felépíteni. Már papíron is a legdrágább, 5500 USD/kW.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 13:51:18

@eßemfaßom meg áll: A troll érvei elfogytak, jöhet a személyeskedés. Kubatov ezért is annyit fizet, mint a simán hazug kommentjeidért?

eßemfaßom meg áll 2017.06.02. 13:52:01

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Az atomerőműnek nagy hátránya, hogy nem változtatható a teljesítménye az igényeknek megfelelően."

Alaperőmű.

Ismered te ezt a szót is csak játszod a hülyét.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.02. 13:52:28

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"De ők fele ennyiért építették volna."

Nyolc éve. Az az ár mostanra kb. a mai szintre nőtt volna.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.06.02. 13:52:40

Látom a büdösmacsaka képtelen leállni...

eßemfaßom meg áll 2017.06.02. 13:55:00

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Igen, mindenki látja, hogy a troll érvei nagyon régen elfogytak (nem is voltak soha, ha jol belegondolunk), nem kell ezt külön bejelentened.

2017.06.02. 13:55:33

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Az atomerőműnek nagy hátránya, hogy nem változtatható a teljesítménye az igényeknek megfelelően. Ezt előnynek feltüntetni cak a hozzánemértésedet bizonyítja."
Te nyomorult... ez csak akkor lenne hátrány, ha a hálózat fogysztása 0 és 100% között lengedezne folyamtosan... ehhez képest Paksot még nem nagyon kellett tekerészni, sőt, ha megnézed a teljesítménygörbét a MAVIR oldalán, akkor azt is észreveheted, hogy két Paks is mehetne full teljesítményen, folyamatosan.
Mitől erény egy olyan skill, amit soha nem kell használni? Mer a szélkerekeden van potméter? Ha nem fúj a szél? Merre tekered? Ja... hogy olyankor a párhuzamosan telepített gázerőműbe durrantasz be, nehogy leálljon a fészbúk.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 13:56:04

@nick papagiorgo: "hosszútávú energiastratégia az ha jól tudom, van."

Igen, mégpedig a következő:

orbán: - El fog fogyni 2020-ban, de legkésőbb 2027-ben az EU-segély. Mit fogunk akkor ellopni?

lázár: - Hmm... eladhatnánk az országot az oroszoknak jópénzért.

orbán: - Oszt azt hogy?

lázár: - Hát építtethetnénk velük egy második paksi atomerőművet aranyáron.

orbán: - De nincs rá pénzünk.

lázár: - Akkor kérünk kölcsön.

orbán: - Kitől? Most is 74% az államadósság, kitől kapunk annyi kölcsönt, hogy 100% fölé vigyük?

lázár: - Hát maguktól az oroszoktól. Hiiiihihhhi!

orbán: - Ennek semmi értelme. Akkor ennyi erővel felépíthetnék maguknak.

lázár: - Csak 10 milliárd Euró kölcsönt kérünk, majd azt mondjuk a birka fidesz szavazóknak, hogy csak 12 milliárdba kerül, azok mindent bemondásra elhisznek. A többi szavazó meg nem számít. Elhallgatjuk a hálózatfejlesztési, biztonsági, duzzasztógáti, satöbbi költséget. Meg amit ellopunk, azt is. Hiiiihihhhi!

orbán: - De mi lesz, ha nem az oroszok nyernek a tenderen?

lázár: - Nem lesz tender. Kijelöljük az okoszokat, mondván, hogy másképp nem lesz az új paksi erőmű "kompatibilis" a régivel. Hiiiihihhhi!

orbán: - De akkor 150 EUR/MWh áron fog termelni az új erőmű!

lázár: - Majd azt mondjuk, hogy "csak" 65 Euró áron.

orbán: - De ki fog derülni előbb-utóbb.

lázár: - Majd 30 évre titkosítjuk. Addigra rég elévül a hazaárulás. Hiiiihihhhi!

orbán: - De a megújulók olcsóbban fognak termelni!

lázár: - Betiltjuk. Mondjuk településhatártól12 kilométernél közelebb nem lehet új szélerőművet létesíteni.

orbán: - Dehát az valójában az egész ország!

lázár: - Pont ez a lényege a betiltásnak. Hiiiihihhhi!

orbán: - És a napelem?

lázár: - Hm... az eleve drágább, elég, ha kivetünk rá "környezetvédelmi" adót.

orbán: - Minden elismerésem, te igazán nagy geci vagy!

lázár: - A legjobb iskolám volt, felségedtől tanultam!

:))

75latnok 2017.06.02. 13:57:30

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Ahogy az atomerőmű áramát se tárolom el. Nagy kaland."

Valóban nem, így tudja fenntartani a hálózatot. A szélerőmű, naperőmű nagy átka, hogy amikor nem fúj a szél, vagy süt a nap nem termel áramot, fogyasztani viszont valószínűleg szeretnél. Szóval emiatt kell "tárolni" valahogy.

Metálvörös 2017.06.02. 13:59:10

A cikk utolsó képén nem a fukushimai erőmű, hanem az ichiharai Cosmo olajfinomító látható, ami légvonalban alig 250 kilométer, ez persze mit sem csökkent a hatásosságból :)

GyMasa 2017.06.02. 13:59:23

@Dorottya Veres:
...Oszt mi ettől hol is vagyunk a mi 30% CF-ünkkel?...
Ami 21-23% :-)

Serrin 2017.06.02. 14:05:27

Én simán kitiltanám az összes trollt...

GyMasa 2017.06.02. 14:08:58

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Ezt hogy csinalod?
Text fileban vannak az "okossagok" elmentve, vagy excelben?
Esetleg irtal valmai makrot, ami bekopizza a cuccot, amikor megnyomod a megfelelo billentyukombinaciot?
Mer' en mar reflexbol gorgetem at, ezeket a reszeket, mert kivulrol tudom mi van bennuk.

2017.06.02. 14:16:21

@Metálvörös: Képünk csak illusztráció!!!
Mekkora trógerek máááár....még erre sem fordítanak figyelmet...

75latnok 2017.06.02. 14:17:39

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Igen. Hallottunk már olyan hazug érvelést, hogy azért kell Paks2-t is az oroszokkal felépíttetni, hogy kompatibilis legyen Paks1-gyel. Na, ne fárassz."

Tanulj meg olvasni. Sehol nem írtam, hogy az oroszokkal kell Paks II.-t felépíteni. Csupán arra az általad is terjesztett tévhitre reagáltam, hogy amit az orosz építenek az csak szar lehet. Nos ahogy Paks I. is bizonyítja nem így van.

A fentiek okán a hozzászólásod többi "érdemi" részére nem is reagálnék.

2017.06.02. 14:30:01

Hogyaszongya..."Tíz brutálisan radioaktív hely. Tíz földi pokol. Talán te sem tudtál róluk. Mostanáig."

Fukushima annyira, de annyira brutttáális... van ahol már 30-40 uSv/h dózisegyenértékű a sugárzás... a normál elfogadható 2,2 uSv/h-hoz képest. Ez az éves eü határérték dózis órára vetített mennyisége. Ennek gyakorlatilag nulla a kockázata és ehhez jön pluszban a normál háttérsugárzás, ami ugyan bolhafing, 100nS/h... de napi szinten is órákat lehet eltölteni a zónában (és folyik is munka elég intenzíven) Szóval a pokol kissé eltúlzott bulváros fordulat.
Az is vicces, hogy az amerikai atomkísérletekhez kapcsolódó területeket simán lehagyták a listáról, pedig ez is érdekes :www.theguardian.com/world/2015/jul/03/runit-dome-pacific-radioactive-waste
Meg úgy a Bikini atollhoz kapcsolódó pukkantgatások.... de tuggyuk.. csakis a zoroszok..

2017.06.02. 14:32:07

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "
"Igen. Hallottunk már olyan hazug érvelést, hogy azért kell Paks2-t is az oroszokkal felépíttetni, hogy kompatibilis legyen Paks1-gyel. Na, ne fárassz."
Meg azt is elolvashattad, mik is ennek az előnyei... de nem baj, tedd a dolgod, mostanában úgyis sokat lógtál..
Szemináriumon voltál?

2017.06.02. 14:36:42

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Csak ha nem az Univerzum legdrágább erőművét akarod felépíteni. Már papíron is a legdrágább, 5500 USD/kW."

Te nyomi... aztán mekkora időtávon is oszlik el az a bruttális összeg (amit az angolok már most, tervezési szakaszban átléptek, nem is kicsit...) Ja... hogy 50-60 év... annyi idő alatt mennyi szélereket is koptatsz el? Ha csak ezt nézed, már drágább a széllel bélelt erőműved. Oszt hol van még a sok gázerőmű ?
Neked nem megalázó konstans hülyének tettetni magad? Ennyire nem fizethetnek jól..

5perc 2017.06.02. 14:46:52

Nem lehetne Paks2-t Moszkva mellett felépíteni?

Metálvörös 2017.06.02. 14:48:46

A poszter lehetne következetesebb is, vagy mindenhol használja a szintén csak mitológiában létező titánium közeli rokonaként az urániumot, vagy elégedjen meg a tömör, de amellett helyes urán szóalakkal. Vagy bevezetjük a "Képünk csak illusztráció" mellett a "Szövegünk csak illusztráció" jeligét is?

GyMasa 2017.06.02. 14:51:56

@Dorottya Veres:
...Szemináriumon voltál?...
Nem, szerintem megint SinCity volt Sandbox modban.
Szerintem kijott hozza valmai ujabb Öko-terror mod.

abdul hackeem 2017.06.02. 14:52:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Na a tudós angoltanárnéni, remélem Pripjatyba költöztetek

GyMasa 2017.06.02. 14:57:46

@Dorottya Veres:
...Te nyomi...
Azt nem ertem, hogy ha a Finn eromu 5500 USD/kW aron atlagos aron epul, akkor hogy lehet ugyanaz az 5500USD/kW a vilagegyetem legdragabbja???
Van valami, amirol lemaradtam?
... annyi idő alatt mennyi szélereket is koptatsz el?...
ez a kerdes mar teljesen tul van a felfogokepessegenek hataran.
A multkor maj kiszamoltuk vele, hogy a MAI arakon meg akkor sem rentabilis a szeleromu, ha ezutan ingyen lenne a 2. meg a 3. kor telepitesi koltsege, ami ugye soha nem fog bekovetkezni...
Es, ebben a modellben sem az energiatarolas, sem a backup koltsegei nem szerepelnek.
...Neked nem megalázó konstans hülyének tettetni magad? Ennyire nem fizethetnek jól....
Az O univerzumaban cicuka maga az isten.
Nagy szerencse, hogy nem ott elunk, mert ott nem tudom, hogy mi vegezne velem elobb:
- AZ alultaplaltsag,
- Az unalom,
- Vagy a kiverzes a felvagott ereim miatt.

GyMasa 2017.06.02. 14:58:23

@5perc:
...Nem lehetne Paks2-t Moszkva mellett felépíteni?..
De lehetne, csak akkor kicsit furcsa lenne Paks2 neven nevezni.

sírjatok 2017.06.02. 14:59:22

@Brix: "A németek màr elszàntàk magukat, hogy felszàmoljàk az atomerőműveket! Követni kell az okosabbakat! "

A németek olyan okosak, hogy csak ebben az évszázadban két vesztes világháborút is vívtak. Mi lenne, ha nem hallgatnánk mindig rájuk? :D

GyMasa 2017.06.02. 15:00:50

@Metálvörös:
...A poszter lehetne következetesebb is, vagy mindenhol használja a szintén csak mitológiában létező titánium közeli rokonaként az urániumot, vagy elégedjen meg a tömör, de amellett helyes urán szóalakkal. Vagy bevezetjük a "Képünk csak illusztráció" mellett a "Szövegünk csak illusztráció" jeligét is?..
Nem, tul sokat akarsz egyszerre.
EN mar annak is orulok, hogy ennek az utolso bejegyzesnek az informacioforrasa egy Google kereses, es nem a Twitter, a Buzzfeed, vagy a Greenpeace oldala.
Oszinten szolva en mar ezen is meglepodtem.
Mondjuk a fact-check meg nem megy gordulekenyen, dehat, ahogy Dr House is mondogatta:
- Baby steps, Baby steps!

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.02. 15:49:05

@Brix: Aha, csak a német megújulózás feltétele, hogy ott álljon a szomszédban a francia nukleáris szektor teljes fegyverzetben, valamint az, hogy a hazai hőerőműveik csúcsra járatva működjenek. Európa 5 leszennyezőbb ligniterőműve közül 4 Németországban van. Bizony ez van a nagy német ződdülés mögött..

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.02. 15:53:31

@5perc: Ha a hozzád hasonló félkegyelműeken múlna, 20 év múlva a legjobb üzlet a gyertyagyár, meg a jégverem lenne..

5perc 2017.06.02. 15:58:31

@EU zászlót mindenhova!:
Gyönyörű érvelés. Nem volt atomfizikus a családban, mi?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.02. 16:03:52

A brutális sugárzó helyek a banánföldek, hiszen minden egyes banán kb 15 Becquerel sugárzást bocsát ki.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.02. 16:14:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Próbáld már meg fefogni, hogy atomerőmű építéseket nem szoktak tenderezetni a nagy világban.

hvg.hu/gazdasag/20160114_Csehorszag_is_tender_nelkul_epittet_atome

"Kovacovska azt is elmondta, hogy a tavaly törölt temelíni tender nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. „Gyakorlatilag mi voltunk az egyetlen ország a világon, amely nyitott versenyeljárás keretében keresett partnert az atomerőmű építéséhez” - magyarázta. "

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.02. 16:16:39

@5perc: Mi köze ennek ahhoz, hogy képtelen vagy gondolkodni?

5perc 2017.06.02. 16:18:52

@Dorottya Veres:
"van ahol már 30-40 uSv/h dózisegyenértékű a sugárzás... a normál elfogadható 2,2 uSv/h-hoz képest"
Van ahol. Máshol meg:
"Az előbbi robotnak a kamerája egyszerűen megolvadt, a szenzorai pedig rendkívül magas, óránkénti 650 sievert sugárzást mértek. Egy 10 sievertnek megfelelő sugárdózis az emberi szervezetre halálos következményekkel jár, úgyhogy ha létezik a földi pokol, akkor azt most ebben az erőműben kell keresni."
nuus.hu/tech/0220/robotok-sem-birjak-olyan-magas-sugarzas-fukusimaban/
Szerintem magabiztosan vállalhatsz munkát ott kárelhárítóként.

5perc 2017.06.02. 16:20:05

@EU zászlót mindenhova!:
Örültem, hogy megismerhettelek. Mostmár mehetsz vissza putin valagába.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.02. 16:21:53

@5perc:

"Szerintem magabiztosan vállalhatsz munkát ott kárelhárítóként."

Te meg a ligniterőmű kéményében. Vagy a gázturbinás erőmű turbinájában.

5perc 2017.06.02. 16:26:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Mondtam volna egyből, hogy hazudik?

hunstree 2017.06.02. 16:40:08

A németek iszonyatos mennyiségű pénzt öltek a megújuló erőforrások fejlesztésében. Kiépítették az szükséges ipart, hogy egész európát (talán világot) elállásák. Nem csoda, ha ezután folyamatosan lobbiznak hogy vegyenek tőlük napkollektorokat, szélerőműveket.
Az atomerőművekkel egyébként szuper biztonságosak. Európában - 2016 Novemberig - 186 reaktor üzemel és 1986 óta nem történt baleset a régióban. Balesetektől nem is kell tartani, összesen két nagyobb baleset volt eddig a világon. Az elsőt poltikai nyomás és felelőtlen kísérletezés okozta, a másodikat pedig egy rendkívüli természeti katasztrófa (a Richter skála szerinti 9-es erőséggű földrengés, ami a japánban a valaha mért legerősebb volt, és egy 14.15m magas (5 emeletes épület nagyságú) hullámokkal támadó szökő ár) tette tönkre. Ezenkívül a csernobili események óta a világon csak egy baleset történt, ami ember halálhoz vezett: 4 munkás kapott halálos mértékű sugárzást egy japán erőműben, erről nem is esett több szó a médiában.
Gazdaságilag az atomerőművek nem ráfizetésesek. Bár nehezen szabályozható a teljesítményük, ezért csak kiegészítésként használják más jobban szabályozható (foszilis) erőművek mellett. Ezenkívül a megtermelt többlet energiát jellemzően külföldön értékesítik. Ennek ellenpólusát képviselik a szél- és naperőművek, amelyek ugyan jól szabályozhatóak, de gyakoriak a kimaradások. Valószínűleg a legjobb megoldást a 3 erőműtípus kombinációja jelenti, amíg az energia gazdaságos tárolása nem megoldott.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 16:43:09

@Dorottya Veres: "Szemináriumon voltál? "

Ja, hogy kubatov nem eligazítást tart reggelenként a fizetett trolloknak, hanem szabályos szemináriumot? Ezt nem tudtam. Nekem nem lenne jó, biztos nem bírnám ki röhögés nélkül a sok hazugságot. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 16:45:28

@Dorottya Veres: "mekkora időtávon is oszlik el az a bruttális összeg (amit az angolok már most, tervezési szakaszban átléptek, nem is kicsit...) Ja... hogy 50-60 év."

Istenem, ekkora hülye picsát miért engednek ki az ápolói? Hatvan évig akarod fizetni a hitelt, te idióta? Ahogy lehet, vissza kell fizetni, mert kell a pénz a működési költségre, meg spórolni a lebontásra.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 16:47:22

@EU zászlót mindenhova!: "atomerőmű építéseket nem szoktak tenderezetni"

Ellopni se szokták, oszt a csúti geci mégis ebből akar tovább gazdagodni. Na, erre varrjál gombot.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 16:49:12

@Dorottya Veres: "Paksot még nem nagyon kellett tekerészni"

Nem nem kellett, nem lehet, de ökör.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 16:51:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ""De ők fele ennyiért építették volna."
Nyolc éve. Az az ár mostanra kb. a mai szintre nőtt volna. "

Azért annyit nem romlott az Euró 2009 óta.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 16:53:06

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "@eßemfaßom meg áll: Nem játssza. Hülye. "

Olyan bájos, ahogy leszopjátok egymást! :))

Egészen elérzékenyültem.

5perc 2017.06.02. 17:06:10

@Dorottya Veres:
"szélerőmű nem megbízható, nem képes se stabil,... Viszont randa"
Ez egy elfogadható érvelés. Főleg ha összehasonlítjuk egy gyönyörű atomerőművel.

eßemfaßom meg áll 2017.06.02. 17:14:38

@5perc: mekkora területet foglal el egy paks2nyi áramot FOLYAMATOSAN termelni képes szélerőműrendszer.

Csak hogy arányositani lehessen a csúnyság nagyságát

GyMasa 2017.06.02. 17:21:27

@5perc:
...Ez egy elfogadható érvelés. Főleg ha összehasonlítjuk egy gyönyörű atomerőművel...
Hát, volt olyan érvelés is, hogy többe kerül, ami sokkal fontosabb, de látom, az elkerülte a szeletív figyelmeteket.

anyadmajma 2017.06.02. 17:26:33

@eßemfaßom meg áll: ja, hazaáruló bolsevik gecik vagytok mind:)
Ennyit tudtok.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 17:31:19

@GyMasa: "volt olyan érvelés is, hogy többe kerül"

Igen, az atomerőmű több, mint kétszer többe kerül, és ez az, ami számít. Az, hogy az atomerőmű csak kis részt rondít el a tájból, vagy hogy a kubistáknak éppen, hogy szebb, mellékes. Majd ha Európa vezető gazdasági hatalma keszünk, szemgyönyörködtető atomerőművekkel pöttyözhetjük tele a tájat.

Vessetek a mókusok elé, de nekem tetszenek a szélkerekek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.02. 17:31:59

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Nem is az euró romlása, hanem a költségtúllépés miatt. Ha Hinkley Point C mond neked valamit.

Ezzel szemben az oroszokkal kötött szerződés fix áras.

Brix 2017.06.02. 17:32:43

Egy ekkora volumenű, egy évszázadra is kiható projektről miért nem indított nemzeti konzultációt a kormány? Ennél kisebb jelentőségű ügyekben is megkérdezték az embereket...SE nemzeti konzultáció nem volt, se népszavazást nem engednek, pedig ennek a szükségtelen atomerőműnek az árát a zemberek fogják megfizetni, először a bekerülési költségként, később meg működés költségként, a megdrágult villamosáram tarifák miatt.
A jó megoldás az energiamix átgondolása lett volna: a Pak 1 még néhény évtizedig tudna futni , közben az energiatárolás egyre fejlődik és megoldódnak az ezzel kapcsolatos problémák is ... Oda kellett volna ennek a pénznek egy részét adni az embereknek, hogy otthon telepíteni tudjanak napelemes redszereket, beszigeteljék a házukat , stb.... Így csak Habony Árpád, Garancsi Isvtán és társai gazdagodnak az adóforintjainkból! Évtizedekig nem fog az államnak semmire sem jutni , sem a közalkalmazotti fizetésekre, sem másra... Minden pénz megy az " uralkodóosztálynak" Jelen pillanatban a Paks 2 a legveszélyesebb projekt , az ország jövőjére nézve, nem számít mit hazudozik össze az atomlobbi, ők csak a szabadrablásban érdekeltek!

anyadmajma 2017.06.02. 17:37:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne: És te leelletted már a 3-4 purdét? csak hogy a gazdád büszke legyen rád.
Na, ha nincs, akkor kuss, és húzzál elkezdeni. Ja, szólók, a méhen kívüli terhesség nem az orális szex következménye.
Ha meg megvan, akkor kapard össze a kiccsaládot, oszt húzzá el a fent említett helyek bármelyikére egy évig.
Én meg nemhogy a lignitbánya mellé megyek, hanem egyenesen lehúzok ott egy évet bányászként.
Utána beszélünk. Ha találok egy jó spiritisztát, aki ért a halottidézéshez:)

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.02. 17:47:29

@Brix: Láthatóan azzal sem vagy tisztában, hogy a következő két évtizedben a hazai hőerőmű park jó részének is lejár az üzemieje, ami olyan 3-4 ezer MW-nyi kapacitás pótlását teszi majd szükségessé. Ehhez jön még PAks-1 2 ezer MW-nyi kapacitásának pótlása..
Ezért mondom mindig, hogyha a hozzád hasonló "szakértőkre " hallgatnának, 20 év múlva a legjobb üzlet a gyertyagyár, és a jégverem lenne..:)

Egyallampolgar 2017.06.02. 17:48:21

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Aranyos a párbeszéd de picit hibás:

A paksi áram árazhatatlan! Erről szólt a cikk. 10 000 év (Bátaapáti üzemideje a középtávú hulladékra), vagy 100 000 év (keveset mondtam a hosszútávon bomló hulladékra) olyan hosszú idő, hogy a költség felbecsülhetetlen. Még ha most le is ásol valamit. 10 000 év alatt bármi megtörténhet vele.

anyadmajma 2017.06.02. 17:52:04

@EU zászlót mindenhova!: Ja, csak éppen ugye a tartalék erőmű nincs benne az árban. A gerinchálózat nincs benne az árban. Az üzemeltetési építkezés nincs benne az árban.
Igazad van megint, jó autó a Rolls-Royce, vegyünk egy alvázat négy kerékkel, az csak pár tízmilló, te gyökér:)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.02. 18:05:12

@anyadmajma:

"Ja, csak éppen ugye a tartalék erőmű nincs benne az árban. "

Te idióta főemlős, alaperőműhöz nem kell tartalék, te barom.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.02. 18:06:58

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"alapos mérlegelés mellett atomerőművet építtetnek egy meg bízható, hozzáértő céggel"

Ugye most a francia Framatome-ra gondolsz, amelynek a 2003-as üzemzavart köszönhetjük? Vagy a csődközeli Westinghouse-ra, amely csúszásokkal és brutális költségtúllépésekkel csalogatja a megrendelőket?

atomenergiainfo.hu/atomenergetika-a-vilagban/nonek-westinghouse-gondjai-az-usa-ban

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.02. 18:11:40

@anyadmajma:

Te idióta főemlős, alaperőműhöz nem kell tartalék, te barom.

Ezt egyébként már több tucatszor leírták neked, na persze pikoszekundumos hosszú távú memóriával nem csoda, hogy nem emlékszel rá.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.02. 18:14:22

@Brix:

"közben az energiatárolás egyre fejlődik és megoldódnak az ezzel kapcsolatos problémák is2

Te a jövőbe látsz? Miért nem inkább lottózol?

GyMasa 2017.06.02. 18:21:57

@Brix:
...Egy ekkora volumenű, egy évszázadra is kiható projektről miért nem indított nemzeti konzultációt a kormány?..
Mert, mondjuk 2009 óta érvényes törvény van róla, amit a Szoci kormány alatt fogadott el a parlament.
...SE nemzeti konzultáció nem volt, se népszavazást nem engednek,...
Lásd, mint fent.
...pedig ennek a szükségtelen atomerőműnek...
Szerintem meg szükséges.
...az árát a zemberek fogják megfizetni, ...
Rossz hírem van: MINDENNEK az árát a 'zemberek fizetik meg.
...először a bekerülési költségként, ....
Az erőmű külön cégként fog működni és a villamosenergia rendszerre for termelni.
A bevételeiből fogják kifizetni a hiteltörlesztést.
...később meg működés költségként...
Miért az időjárásfüggők mellé telepített BÁRMILYEN erőmű ingyen termel ugye?
...a megdrágult villamosáram tarifák miatt...
Hát, ha Magyarország is megcsinálná az Energiewende-féle "remek" átállást, akkor lenne csak igazán drága az áram.
Ez már egy ideje szépen lászik.
Komolyan nem értem, mi ez az össze-vissza rinyálás:
Az atomáram, ami 20 HUF/kWh az drága, de az öko áram 100 HUF-ért meg követenő példa.
Most komolyan, mi a francot akarsz?

A jó megoldás az energiamix átgondolása lett volna: a Pak 1 még néhény évtizedig tudna futni ,
Az üzemidő hosszabítás már megvol. 2032-ig termel az utolsó blokk.
Tovább nem lehet hosszabítani, mert akkor a sugárzás miatt már nem garantálható a reaktortartály biztonsága.
Tudod, akkor TÉNYLEG eljöhet az atomhalál...
...közben az energiatárolás egyre fejlődik és megoldódnak az ezzel kapcsolatos problémák is ...
És, ha majd megoldódtak ezek a problémák, akkor majd visszatérhetünk erre is.
Jelenleg NEM LÉTEZIk rentábilis (tudod, lehetne éppen elvileg csinálni, csak drága lenne, ami miatt éppen az imény panaszkodtál )
...Oda kellett volna ennek a pénznek egy részét adni az embereknek, hogy otthon telepíteni tudjanak napelemes redszereket,...
Pontosan ez történik, a szüleimnél éppen tegnap teleítettek egy napelemrendszert. Kérdés?
...beszigeteljék a házukat , stb....
Aminek nagyjából ZÉRÓ hatása lenne az összmagyar villamosenergia fogyasztásra.
...Így csak Habony Árpád, Garancsi Isvtán és társai gazdagodnak az adóforintjainkból!...
Ez eddig is így volt, sé Őaksnélkül isígy lenne, sőt egy bármilyen másmilyen kormány alatt is valoszínűleg így lenne.
De ha Paks2 megépül, akkor lesz áramod az elkövetkező jó 100 éveben ÉS lopnak, míg ha nem épülne Paks2 akkor NEM lenne áramod, ÉS lopnak.
Lehet választani!
...Évtizedekig nem fog az államnak semmire sem jutni, sem a közalkalmazotti fizetésekre, sem másra...
Te mosz mi a fenéről beszélsz?
Az ország éves költségvetése 15-20 000 Milliárd HUF.
Paks ára 3 700 Milliárd HUF lesz, amit 30 év alatt kell visszafizetni.
tehát 30 évre, az egyszerűség kedvéért (nem akarlak mégjobban összezavarni) 450-600 000 Milliárd HUD költségvetés, és 3700 Milliárdot kell visszafizetni.
Írd már fel azt az egyenletet, ami szerint "nem jut semmi másra".
..Minden pénz megy az " uralkodóosztálynak" ...
Nem minden pénz, mert akkor sem "jutna semmire"
..Jelen pillanatban a Paks 2 a legveszélyesebb projekt , az ország jövőjére nézve, nem számít mit hazudozik össze az atomlobbi, ők csak a szabadrablásban érdekeltek!
Jelen pillanatban a hozzád hasonló fogalmatlan alakok a legveszélyesebbek az ország jövőjére. Nagy szerencse, hogy zéró ráhatásod van az eseményekre.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 18:23:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "alaperőműhöz nem kell tartalék, te barom."

Alaperőmű nem kell, mert nem tud alklmazkodni a fogyasztási igényekhez.

Tartalék semmihez nem kell, alaperőműhöz se, megújulókhoz se. Viszont ha az aktuális termelés az igényeknél kisebb, azt gázerőművekkel, importtal, stb. kell pótolni, alaperőmű (pl. atom) és megújulók esetén is.

GyMasa 2017.06.02. 18:24:12

@anyadmajma:
...a méhen kívüli terhesség nem az orális szex következménye....
Nem az az ócskavastelepen kívüli szex eredménye.

GyMasa 2017.06.02. 18:25:28

@Egyallampolgar:
...10 000 év alatt bármi megtörténhet vele....
Ja, pl. ott is maradhat minden gond nélkül.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 18:29:25

@GyMasa: "2009 óta érvényes törvény van róla"

Hazudsz. Nincs. Az előkészítéséről volt törvény, de a csúti geci semmilyen törvényt nem tart be, miárt pont ehhez ragaszkodna?

"Az erőmű külön cégként fog működni és a villamosenergia rendszerre for termelni.
A bevételeiből fogják kifizetni a hiteltörlesztést."

A bevételei a működési költségét SE fedezik, mintent az adófizetők fizetnek meg.

"20 HUF/kWh az drága, de az öko áram 100 HUF-ért "

A német fizetésekért cserébe vállalnám a százforintos áramárat.

"ha Paks2 megépül, akkor lesz áramod az elkövetkező jó 100 éveben "

Nem lesz, mert Paks2 csak a szükséglet felét termeli, és a hatalmas adósság mellett nem lesz pénzünk importot vagy fosszilist venni. Nyáron légkondi nélkül meg fogsz dögleni.

GyMasa 2017.06.02. 18:30:34

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Alaperőmű nem kell, mert nem tud alklmazkodni a fogyasztási igényekhez....
De kell, mert állandóan termel.
És tud, mert 100% igény van az áramra, és azt mindig meg tudja termelni.
Problem solved!
...Tartalék semmihez nem kell...
Elmondanád te mit értesz tartalékerőmű alatt?
...alaperőműhöz se...
pontosan
..megújulókhoz se....
Hát, ha leszámítjuk az idő kb. 80%-át, akko tényleg nem!
...Viszont ha az aktuális termelés az igényeknél kisebb, azt gázerőművekkel, importtal, stb. kell pótolni, alaperőmű (pl. atom) és megújulók esetén is....
Igen, pontosan ilyen a mostani energiarendszer, és ezt akarja a kormány megtartani.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.02. 18:33:41

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Tartalék semmihez nem kell, alaperőműhöz se, megújulókhoz se."

Ez komoly? Mondd ezt meg a németeknek is, mert a hülyék sorra indítják be a backup szénerőműveket és nyitnak meg szénbányákat.

De valóban nem kell, ha hajlandó vagy gyertyával világítani vagy a dinamót tejerni, amikor épp nem termelnek a zöldek.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 18:36:54

@Egyallampolgar: "A paksi áram árazhatatlan!"

Így van. Alsó határt lehet mondani. A kormány 65 Euró/MWh árat hazudott, valszeg 100-110 Euró/MWh lesz. Az európai ár most 35 Euró/MWh körül van. Azt tudjuk hogy Paks2 vastagon veszteséges lesz. Hogy kétszer vagy háromszor annyit vesztünk rajta, az sokára derül ki. Mindenesetre a csúti geci és bandája ezen is nagyot szakít.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 18:39:49

@EU zászlót mindenhova!: "ne épüljön semmi mert a Zorbány ellopja."

Stimmel. Majd a befektetők építenek megújulót, az olcsóbb az országnak, és a geci se tudja ellopni olyan könnyen.

Tudom, hogy szerettél volna Olimpiát, én is, de nincs a négyszeresére pénzünk.

GyMasa 2017.06.02. 18:41:06

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Hazudsz. Nincs. Az előkészítéséről volt törvény, ...
Tehát van.
...A bevételei a működési költségét SE fedezik, mintent az adófizetők fizetnek meg...
ezt már többször megbeszéltük, hát megint elfelejtetted?
Jöttél itt a 65 EUR/MWh árral, ami ugy lefordítva emberközeli árra kb. 20HUF/kWh
Ez még mindig a fele a mostani lakossági árnak.
Ezzel az árral 28 év alatt visszafizetjük a hitelt.
A várható üzemidő 60 év meg az üzemidő hosszabítás.
...A német fizetésekért cserébe vállalnám a százforintos áramárat....
De Magyarországon nincs német fizetés.
Viszont a nyomorult víziód pontosan oda vezet, hogy megmarad a nyomor, de legalább majd tényleg lesz 100 HUF-os ár.
...Nem lesz, mert Paks2 csak a szükséglet felét termeli,...
Most is Paks a felé termeli, és mégis van áram.
Komolyan nem értem ezt a Paks2 fóbiádat. Ezt a rettegést már nyugodtan nyilváníthatjuk Fóniának. Szóval, lehet, hogy kezeltetned kellene magad.
...és a hatalmas adósság mellett...
Csak ismételni tudom magam:
Az ország éves költségvetése 15-20 000 Milliárd HUF.
Paks ára 3 700 Milliárd HUF lesz, amit 30 év alatt kell visszafizetni.
tehát 30 évre, az egyszerűség kedvéért (nem akarlak mégjobban összezavarni) 450-600 000 Milliárd HUD költségvetés, és 3 700 Milliárdot kell visszafizetni.
...nem lesz pénzünk importot vagy fosszilist venni....
Tudod, elárulok egy titkot:
NEM Kommunizmus van Magyarországon, NEM az állam fizet mindent, hanem a 'zemberek.
Tehát, ha "nem lesz pénz" rá, akkor majd drágulni fog az áram, és egybő l "lesz rá" pénz.
...Nyáron légkondi nélkül meg fogsz dögleni....
Nincs légkondim, de jól elvagyok.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 18:50:35

@GyMasa: Ha olyan bombaüzlet, építse meg a csúti geci, úgyos lopott már annyit. Az összes haszon az övé lehet.

Brix 2017.06.02. 19:05:56

@GyMasa: MI köze van a 7 évvel ezelőtti 8 évnek ahhoz, hogy a kormány nem indított nemzeti konzultációt és nem engedte a népszavazást sem Paks 2 ről? Szerintem semmi! Éppen azért kellett volna népszavazás ebben az ügyben , mert az atomenergia alkalmazása erősen megosztja a társadalmat..

Az atomlobbi mindig az atomenergiából nyert villamosáram kedvező árára hivatkozik, amibe nem számítják bele a sugárzó anyagok elszállításának és tárolásának egyre növekvő költségeit , egy esetlegesen bekövetkező havária, vagy az erőmű jövőbeli rekultivációs költségeit sem

Duplaxiii 2017.06.02. 19:12:09

Látom megtaláltátok a ostoba kampányotok helyét a neten... De miért tesznek ki benneteket a címlapra, miközben hasznos blogok ezrei soha nem olvashatók széles körben.
Ti még a méregzöld ökoterroristákhoz képest is a sötét szellemi mélységben létezte, az ilyen írások az 50-es évek rákosista propagandájában volt olvasható.
Mit akartatok mondani?
Ha felsoroljátok az ismert és dokumentált szennyezett helyeket, akkor mi lesz?
Ezzel még a fulltahó halmazt sem tudjátok elrettenteni.
És ugye az igazi bolsevik (lmp-s) alap: soha egy megoldás, alternatíva, csak a hazugságkampány!
.
Ha! Ismétlem, ha azt a fikciót vesszük, hogy nem propagandatrollok vagytok, akkor miért nem írtok a fertőzött és veszélyes esetekről?
Mert ha idebsszátok pár baleset vagy katonai gyakorlótér adatát, azzal nem történik semmi, hiszen oda nem megy (véletlenül) senki.
De vajon a kórházakban azok a dolgozók, akik műtétek sora közben készítik a röntgenfelvételek sorozatát, és már védőruhát sem vesznek, mert úgy nem lehet műteni, na azok veszélyéről miért nem írtok????
Az ne fizet?
Remélem, amikor lógni fog a sok megélhetési politikus, akkor az ilyen kollaboráns senkik is mennek a sittre.
Jay és Néma Bob elől sem tudtak a kis suttó, genredalapú netezők elbújni.
Ti is előkerültök majd.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.02. 19:17:03

@Brix:

Tényleg nem értem, mi a fasznak írsz ekkora marhaságokat. Legalább először meggyőződnél arról, igazat írsz-e.

De nem, a hozzád hasonlók sorra jönnek elő ezzel a baromsággal.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 19:26:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "mi a fasznak írsz ekkora marhaságokat."

Most peciel minden szava igaz volt. Te is csak mocskolódni tudsz. Vagy lövésed sincs a dologról, vagy szándékosan hazudsz. Nem is tudom, melyik a szánalmasabb.

2017.06.02. 19:29:57

@Egyallampolgar: "A paksi áram árazhatatlan! Erről szólt a cikk. 10 000 év (Bátaapáti üzemideje a középtávú hulladékra), vagy 100 000 év (keveset mondtam a hosszútávon bomló hulladékra) olyan hosszú idő, hogy a költség felbecsülhetetlen. "
Oké, 1000000000 évre felbecsülhetetlen... akkor nézzük meg, jelenleg mennyi az éves költsége egy ilyen tároló fenntartásának...az nem válasz, hogy bissztoss naggyon dráága!

GyMasa 2017.06.02. 19:37:14

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
SZerintem vigyázz magadra, mert így valami bajod lesz ettől a sok, felesleges idegeskedéstől.

GyMasa 2017.06.02. 19:41:51

@Brix:
...Az atomlobbi mindig az atomenergiából nyert villamosáram kedvező árára hivatkozik...
Mert valóban kedvező neki az ára.
...amibe nem számítják bele a sugárzó anyagok elszállításának és tárolásának egyre növekvő költségeit...
De igen, beleszámolják. Ma is tartalékol a Paks-i erőmű erre folyamatosan, és még így is az atom a legolcsóbb.
...egy esetlegesen bekövetkező havária...
Az atomenergia történetében eddig 2 nagyobb erőműbaleset volt, Csernobil, és Fukushima.
( a többi "példa" az NEM erőmű baleset)
Egyiknek sem az volt az oka, hogy a technológia volt rossz.
De, ezt ne kelljen már újból leírni, olvass vissza a bejegyzések között, vagy BÁRMELYIK előző bejegyzésben a blogon.
...vagy az erőmű jövőbeli rekultivációs költségeit sem...
Ez is benne van az alapban, amit az előbb írtam.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 19:42:49

@Dorottya Veres: "nézzük meg, jelenleg mennyi az éves költsége egy ilyen tároló fenntartásának."

Legyen csak napi tíz Euró - annak csak a többszöröse lehet. 240 ezer évig napi 10 Euró az 0,9 milliárd Euró.

Kössünk az erőműre biztosítást is a Lloydnál baleset ellen. Havi ötmillió Euró, az 60 év alatt 3,6 milliárd Euró.

Janossz 2017.06.02. 19:45:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Te elég kitartó macska vagy.
Tudomásul kell venni, vannak honfitársaink szép számmal, akik az életük nem tudnák elképzelni egy száz kilométeren belül ketyegő atomerőmű, vagy egy kétszáz kilométeren belül szunnyadó nukleáris szemétlerakó nélkül.
Valahogy pánik lett úrrá rajtuk, hogy húsz év múlva mi lesz velük! Jajj, Anyus, most itt állunk majd Magyar Atom nélkül?
Ezeket se sose fogod meggyőzni. Nem azért járnak ide.

GyMasa 2017.06.02. 19:46:09

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Nem is tudom, melyik a szánalmasabb....
Hát, eddig te viszed a prímet.

GyMasa 2017.06.02. 19:47:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Úgy értem, hogy a mostani állapotán felül...
Mondjuk agyvérzés, vagy szívroham, meg ilyenek...

GyMasa 2017.06.02. 19:49:40

@Janossz:
... Tudod, én jobban örülnék, ha a Mátrai Fjordkba építenénk ugyanennyi vízerőművet, mert az folyamatos, olcsó és tiszta árammal látná el az országot'
Oh, wait!

morph on deer 2017.06.02. 19:50:19

@GyMasa:
"...Hazudsz. Nincs. Az előkészítéséről volt törvény, ...
Tehát van."

Tolmácsot kérek!
A 'volt' nálam azt jelenti, hogy 'volt korábban/valamikor' - a múltban!
Tehát most nincs!

Most te ezt nem tudod, vagy nálad a volt=van? Vagy mi?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 19:50:48

@GyMasa: "valóban kedvező neki az ára."

Hazudsz. 65 Euró termelési ár, 35 Euró piaci ár mellet marha kedvezőtlen.

"De igen, beleszámolják."

Hazudsz.

"Ma is tartalékol a Paks-i erőmű erre folyamatosan"

Hazudsz, az a töredékére lesz elég, ha a csúti geci le nem nyúlja. Akarta.

"és még így is az atom a legolcsóbb."

Hazudsz, a gáz, szél olcsóbb.

"eddig 2 nagyobb erőműbaleset volt"

Hazudsz. Az eddigi erőműbalesetekből nem tudsz felső korlátot mondani az ezután bekövetkező balesetekre.

"...vagy az erőmű jövőbeli rekultivációs költségeit sem...
Ez is benne van az alapban, amit az előbb írtam. "

Hazudsz, mint az előbb.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.02. 19:55:57

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nem tűnt fel, hogy amikor Gyurcsányék idején Paks bővítéséről döntöttek, egyetlen magánbefektető sem jelentkezett?
Mellesleg a magánbefektető sem garancia arra, hogy nem fognak elszállni a költségek Elég csak a finnországi olkiluotói erőműre gondolni, amit a TVO konzorcium építtet a francia Arevával, mégis brutálsian elszálltak a kölstségek. A magánbefektető költségét +nyereségét pedig az áramárban fizeti meg a társadalom. ( A multik kormányközeli érdekérvényesítő képességéről (garantált átvételi ár meg hasonlók) nem is beszélve..)

anyadmajma 2017.06.02. 19:58:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne: te ostoba fidesztroll.
Akkor a kevés nyilvános adatot, amit a gazdád nem titkosított fusd már át, hogy miért kell másik erőmű.
Igaza van a gazdádnak, nem vagy másra való, mint ellőgépnek.

2017.06.02. 19:58:38

@5perc: " Egy 10 sievertnek megfelelő sugárdózis az emberi szervezetre halálos következményekkel jár, úgyhogy ha létezik a földi pokol, akkor azt most ebben az erőműben kell keresni."
nuus.hu/tech/0220/robotok-sem-birjak-olyan-magas-sugarzas-fukusimaban/
Szerintem magabiztosan vállalhatsz munkát ott kárelhárítóként."

Kétségtelen, ott magas a sugárzás.. ezért nem is laknak emberek a reaktorokban... pedig jó meleg. Viszont az a rettenetes sugárzás egy egészen jóldefiniálható térrészben jelent kockázatot, mert a legrettenetesebb sugárzás is elnyelődik, intenzitása a távolság négyzetével fordított arányban csökken (mint minden sugárzás esetében...)
Jelen esetben a gamma sugárzás a probléma forrása, ennek a legnagyobb az áthatoló képessége, de hogy errőlfogalmat alkoss, tudnod kell, hogy Pakson (meg a legtöbb atomerőműben) a reaktorból kiemelt és eléggé intenzíven sugárzó kiégett fűtőelemkötegeket kb 10-12m vízréteg alatt pihentetik, az átrakást végző operátorok semmilyen speciális védőöltözetet nem viselnek a művelet közben, állnak az fűtőelemek felett mozgó portáldarun,kb 15-18 méter magasban és fürdenek a Cserenkov sugárzás mámorító kék fényében.
Majd keresek valahol neked képet, ahol a technikus ott áll a földi pokolban, a csernobili erőmű alatti corium mellett és nem olvad meg :) A japánok most pont ilyen coriumok után matatnak a reaktorok alatti olvadékcsapdában.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.02. 19:59:25

@Janossz: "Jajj, Anyus, most itt állunk majd Magyar Atom nélkül?" Tán inkább áram nélkül, ha a ti dilettáns elképzeléseitek érvényesülnének. Ha rajtatok múlna, 20 év múlva a legjobb üzlet a gyertyagyár és a jégverem lenne..:)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 19:59:47

@GyMasa: "eddig te viszed a prímet."

Hát igen. Egy kicsit hozzáolvasok, és máris ezerszer hozzáértőbb leszek a trolloknál. Nem egy különleges teljesítmény.

anyadmajma 2017.06.02. 20:00:28

@anyadmajma: ja, nem is, nem kell másik erőmű, csak valahogy biztosítani kell azt a mennyiséget, amit bevállaltunk külföldi eladásra. Ha megvesszük és úgy adjuk el a feléért, azt is lehet.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 20:00:52

@EU zászlót mindenhova!: "Tán inkább áram nélkül, ha a ti dilettáns elképzeléseitek érvényesülnének. Ha rajtatok múlna, 20 év múlva a legjobb üzlet a gyertyagyár és a jégverem lenne."

Most sincs jégverem sem gyertyagyár. Pedig 38%-ot importálunk. Hagyd már a hülyeségeidet!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 20:02:53

@EU zászlót mindenhova!: "egyetlen magánbefektető sem jelentkezett?"

Persze, már akkor is látszott, hogy az atomenergiának leáldozóban van.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.02. 20:04:35

@Dorottya Veres: Eképesztően irreális , primitív félelmek élnek az emberek fejében az atomenergiával kapcsolatban. A sötét, vajákos középkor komolyan mondom..

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 20:07:25

@GyMasa: "ugyanennyi vízerőművet, mert az folyamatos, olcsó és tiszta árammal látná el az országot"

Egyetértek, használjunk megújulókat, bennük vízierőművet is. Főként importból. Majd ha a németek kikaparták nekünk a gesztenyét, és húsz év múlva itthon is verhetetlen árakkal lehet megújulóból áramot termelni, majd a magánbefektetők is nekiindulnak.

Addig a mérhetetlen felesleges pénzekből az oktatást kéne fejleszteni, mert különben jégverem lesz, meg gyertyagyár.

GyMasa 2017.06.02. 20:08:19

@morph on deer:
...Tolmácsot kérek!
A 'volt' nálam azt jelenti, hogy 'volt korábban/valamikor' - a múltban!
Tehát most nincs!...
AKkor helytelenül mondta Cicuka.
hu.wikipedia.org/wiki/A_paksi_atomer%C5%91m%C5%B1_b%C5%91v%C3%ADt%C3%A9se
EZ az a törvény.
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99600116.tv
Úgy látom, ez érvényes.
...Most te ezt nem tudod, vagy nálad a volt=van? Vagy mi?...
Nem, nálam a van =/= van.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.02. 20:09:32

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Igen, mert ma még vannak hőerőműveink. A magas importot többek között az indokolja, hogy a szigorú EU-s szabályozások miatt ezek egy része is állni kénytelen hosszú időre. Viszont ezek a szabályozások nem vonatkoznak az ukránokra, akiktől jó sokat importálunk. A túl magas import arány felelőtlenség, mert kiszolgáltatottá teszi az országot. Ha semmid nincs és kiszolgáltatott vagy, azt valakik ki fogják használni..

2017.06.02. 20:09:38

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Enber...te összekevere a szezont valami mással... a geológiai tárolók azok úgy értendők, hogy létrehozunk egy barlangrendszert kis szeparált lukakkal odalenn egy megfelelően kiválasztott geológiai összlet mélyében, behordjuk 50-60 év alatt a keletkező magas aktivitású cuccot és amikor megtelt, eltömedéklejük az oda vezető járatokat. Osztán Mon Dieu est ma roche, ottan marad örökre, nem kell strázsálni 7/24.
Ehhez semmi köze a zatomerőmű esetleges biztosítási költségének. Másrészt az (mint már mondtam) az nem érvelés, hogy a hasadra ütve bemondasz egy tetszőlegesen nagy számot és mellé írsz egy másik, még nagyobbat... (a szél esetén meg fordítva, ott kis számokat kell bemondani... 3)

GyMasa 2017.06.02. 20:10:07

@GyMasa:
marmint van =/= volt.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 20:10:51

@GyMasa: "Úgy látom, ez érvényes."

Akkor a törvényt tartsa be a csúti geci, és az akkor ígért árakon (a feléből) építtesse meg.

Janossz 2017.06.02. 20:13:47

@EU zászlót mindenhova!: "...egyetlen magánbefektető sem jelentkezett?"
És ezzel a félmondattal próbáltad volt alátámasztani a beruházás létjogosultságát?
Hogy olyan piszok jó üzlet lenne? Gratulálok.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 20:13:53

@Dorottya Veres: "létrehozunk egy barlangrendszert"

Majd ha a geológia olyan szintre jutott, hogy meg tudja mondani nagy biztonséggal, hogy mi lesz ott 240000 év múlva. Talán száz év alatt fejlődik annyit a tudomány. De lehet, hogy arra jutnak, hogy a legbiztonságosabb a felszíni tároló, napi kétezer Eurós költséggel. Nem tudhatod.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.02. 20:14:33

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Persze, már akkor is látszott, hogy az atomenergiának leáldozóban van."

Valóban? Akkor miért épülnek atomerőművek Angliától Franciaországon és Finnországon kersztül Csehországig és Szlovákiáig. De még a napfényben úszó Egyesült Arab Emírségek, és a Dél- Afrikai Köztársaság is atomreaktorokat épít. Különös..:)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 20:15:26

@EU zászlót mindenhova!: "A túl magas import arány felelőtlenség, mert kiszolgáltatottá teszi az országot."

Akkor szólj a gazdádnak, hogy az elmúlt 7 évben felelőtlen volt. Álljon hadbíróság elé!

GyMasa 2017.06.02. 20:16:17

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Hazudsz. 65 Euró termelési ár, 35 Euró piaci ár mellet marha kedvezőtlen....
Mi van felhúztalak?
Fáj az igazság?
...Hazudsz...
Nem.
...Hazudsz, az a töredékére lesz elég, ha a csúti geci le nem nyúlja. Akarta....
Nem hazudok, mert tényleg tartalékolnak.
Ja, mer' azt te mán most tudod, mi?
...Hazudsz, a gáz, szél olcsóbb....
Idefigyelj te nagyon te!
Attól, hogy papagájkodod ezt az ostobaságot, nem lesz olcsóbb a szél!
...Hazudsz. Az eddigi erőműbalesetekből nem tudsz felső korlátot mondani az ezután bekövetkező balesetekre....
És, pontosan ugyanilyen pontossággal tudod te megmondani, hogy mennyi baleset lesz.
És, ez azért van, mert a múltat ismerjük a jövőt meg nem.
Tudom, ez egy rettenetes tény, de ideje lenne már megbírkózni vele, mert nem fog megvátozni.
....Hazudsz, mint az előbb....
Nem, arra teszik félre a pénzt, ami vagy elég lesz vagy nem, de az a TE hazugságot, hogy nem gondoltak rá.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.02. 20:17:54

@Janossz: Nemcsak magánbefektetői érdek, hanem társadalmi érdek is létezik. Mégha Paks-2 nem lenne megtérülő beruháás, akkor is szükséglene rá energiabiztonsági okokból. Az energiabiztonság hiánya mindenképpen nagyon sokba kerül..

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 20:19:41

@EU zászlót mindenhova!: "még a napfényben úszó Egyesült Arab Emírségek, és a Dél- Afrikai Köztársaság is atomreaktorokat épít."

Mert ők megtehetik, van elszórni való pénzük. Magyarország lekűzdötte magát az utolsó helyre az EU-ban. És a kilátásaink borúsak, hitvány oktatás, legutolsó versenyképesség. Még a világ legdrágább atomerőművére sincs pénzünk, nem hogy a többszörösét ellopja a geci hazaáruló.

Az európai államok felében nincs atomerőmű. A világ országainak töredékében épül. Faszság másokra mutogatni, de ha azt akarod, magad ellen beszélsz.

GyMasa 2017.06.02. 20:19:59

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Akkor a törvényt tartsa be a csúti geci, és az akkor ígért árakon (a feléből) építtesse meg...
Jól van, akkor most vedd be a gyógyszereidet, és gyere vissza, ha képes vagyaz érdemi vitára, a mocskolódáson, és a hazudozáson kívül.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.02. 20:21:28

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Csakhogy te ennél jóval magasabb importarányban gondolkodsz. 30-40 % még bevállalható. Viszont ha nem építünk új kapacitásokat Paks-1 és a lejáró üzemidejű hőerőmű park helyére, akkor sokkal többet kell majd importálnunk.
Gazdája meg legfeljebb neked van meg a kutyámnak..

2017.06.02. 20:22:03

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Akkor szólj a gazdádnak, hogy az elmúlt 7 évben felelőtlen volt. Álljon hadbíróság elé!

Ácsi... eleddig volt ez, ők meg próbálnak változtatni ezen... másokat kellene akasztani (ha már...) ha másért nem, hát a brutálisan magas áron kötött hosszú lejáratú gázszállítási szerződések okán. Nem emlékszel, pontosan melyik szoci alakulatnak sikerül majdnem a csúcson álló áron kötni szerződést?
Ez az egyik... a másik... ha bejelentenék, hogy holnap után beindul Paks III előkészítése, te visítanál a leginkább, hogy hova annyi atom, amikor jokora hosszabbítók kaphatók akciósan az OBI-ban és Gibraltárnál három napja fúj a szél.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 20:22:18

@EU zászlót mindenhova!: "magánbefektetői érdek, hanem társadalmi érdek is létezik."

Ezért ne építsünk atomerőművet az ár sokszorosáért. Az a társadalmi érdek ellen volna.

"Mégha Paks-2 nem lenne megtérülő beruháás, akkor is szükséglene rá energiabiztonsági okokból."

Miért is lenne ezután hirtelen szükség rá, ha eddig nem volt szükség rá?

"Az energiabiztonság hiánya mindenképpen nagyon sokba kerül."

Ebben az egyben tökéletesen egyetértünk.

Ezért nem költött erre Magyarország soha.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.02. 20:24:23

@Dorottya Veres:

"fürdenek a Cserenkov sugárzás mámorító kék fényében."

Gondolod, hogy tudja, mi az a Cserenkov-sugárzás?

Persze mostanra talán tudja, mert utánaolvasott a Wikipédián. :D

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 20:25:28

@Dorottya Veres: "másokat kellene akasztani (ha már...) ha másért nem, hát a brutálisan magas áron kötött hosszú lejáratú gázszállítási szerződések okán."

Rendben. Hozzak kötelet?

"beindul Paks III előkészítése, te visítanál a leginkább"

Örülnék neki, ha rendesen belegondolnak, és megtervezik a jövő energiastratégiáját. Ha az derülne ki, hogy az atomenergia a legelőnyösebb megoldás, az élen vinném a zászlót.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.02. 20:26:24

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Valóban? Tudod te mekkora nyomorban él a lakosság jelentős része a Dél-Afrikai Köztársaságban?
De ha tényleg olyan sok értelme van teljesen átállni a megújulókra, akkor vajon a hosszú óceáni partszakasszal rendelkező szigetország Anglia vagy Japán miért nem teszi ezt, és miért nem építi le az atomerőműveit, ahelyett hogy építené őket??Dögivel van szél energiájuk, sőt az árapályt is hasznosíthatják. De nem , ők direkt szivatják magukat az atommal..Biztos nem kérdeztek meg téged..:)))))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 20:27:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "mostanra talán tudja, mert utánaolvasott a Wikipédián. "

Miért is szégyen, ha utánaolvas valaki? Szerinted dicséretesebb a Kubatov kézikönyvből tudatlanul hazudozni?

2017.06.02. 20:27:34

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Az európai államok felében nincs atomerőmű. A világ országainak töredékében épül. Faszság másokra mutogatni, de ha azt akarod, magad ellen beszélsz."

Ilyenek pl: a lengyelek... füstölnek is , ahogy a csövön kifér... ja...meg a ződ németek... náluk is pöfögnek a lignit kazánok...
A másik véglet a megfelelő geológiai adottságú Izland, ahol a saját hihetelen volumenű igényeiket kielégítésére van elég geotermikus potenciál és a remek földrajzi adottságú országok, ahol sok vizierőmű működtethető... ámbátor a svédeknek is teccik az atom, meg a svájciakmak is...
24.hu/kulfold/2016/11/27/elbukott-a-svajci-nepszavazas-az-atomeromuvek-leallitasarol/
atomenergiainfo.hu/tudastar/svedorszag-sem-mond-le-az-atomrol

GyMasa 2017.06.02. 20:28:13

@EU zászlót mindenhova!:
...Csakhogy te ennél jóval magasabb importarányban gondolkodsz. 30-40 % még bevállalható. Viszont ha nem építünk új kapacitásokat Paks-1 és a lejáró üzemidejű hőerőmű park helyére, akkor sokkal többet kell majd importálnunk.
Gazdája meg legfeljebb neked van meg a kutyámnak...
Az is nagy különbség ám, hogy ma azért importálunk, mert az import ár MOST olcsóbb, mint beindítani a hazai erőmű tartalékot. Még akkor is, ha hozzávesszük azt a költséget, amibe az állományban tartásnak van.
Ma ugyanis megvan a maximális várható fogyasztást, plusz olyan 20%-ot lefedő beepített kapacitása az országnak.
Tehát, amikor az importár elkezd felmenni, és eléri azt a pontot, amikor olcsóbb elindítani az itthoni erőműveket, és akkor is az olcsóbb áramot használjuk.
Viszont, ha nincs beépítetett kapacitás, akkor KÉNYTELENEK lennénk megvenni az import áramot, bármennyibe is kerül. Ugye, nicsen az oldalunkon zsarolási potenciál.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 20:29:03

@EU zászlót mindenhova!: Akkor kérdezd meg magadtól, hogy az atomerőművel nem rendelkező európai országok vajon miért nem építenek. Ők hülyék, csak te vagy helikopter.

Janossz 2017.06.02. 20:29:45

@EU zászlót mindenhova!: "Ha semmid nincs és kiszolgáltatott vagy, azt valakik ki fogják használni.. "
Akinek semmije sincs, az tényleg bajban van. Nekünk viszont van dolgos népünk, jó földjeink, szürkeállományunk, hasító vállalkozásaink, remek gazdaságunk, annyi energiát veszünk, amennyit akarunk, ha kell! Vagy nem volt igaz a vezércikk?:-)
Volt ilyen már, egyszer kitalálták, nekünk a vas és acél országává kell lennünk. Jelszónak jó volt.
Az, hogy energia-hatalommá lennénk, annak a rezsimnek se jutott eszébe.

abdul hackeem 2017.06.02. 20:30:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne: és akkor miért kell elindítani a magyarországi tartalék erőműveket, amikor valamelyik paksi blokk kiesik?
Szar az élet-e mostanában az agitprop osztályon? Maradj a cicás blogoknál.

morph on deer 2017.06.02. 20:30:35

@GyMasa:
"Nem, nálam a van =/= van."

Ha nem tűnt volna fel, én egy qrva szót sem írtam a törvényről, se pro se kontra!
Én az érthetetlen fogalmazásmódra kérdeztem rá, és ezügyben cirka ugyanott vagyunk...
Mármint a javított változat szerint :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.02. 20:30:36

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Nem az a szégyen, hogy utánaolvastál, hanem az, hogy miközben itt osztod az észt, azt sem tudod, mi az a Cserenkov-sugárzás.

Janossz 2017.06.02. 20:32:38

@GyMasa:" Ugye, nicsen az oldalunkon zsarolási potenciál. "
:-) Vicces fiú!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.02. 20:33:30

@GyMasa:

"Ugye, nicsen az oldalunkon zsarolási potenciál."

Már hogyne lenne. Majd importálunk atomerőművet Észak-Koreából, és azzal zsaroljuk a Nyugatot, hogy beindítjuk. :D

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 20:33:43

@Dorottya Veres: "van elég geotermikus potenciál"

Magyarorszégon fele olyan vékony a földköpeny, mint másutt. Különösen előnyös helyzetben vagyunk a geotermikus energia szempontjából. Na, ezt kéne kutatni.

"teccik az atom, meg a svájciakmak is..."

Miért kell hazudnod? Pont lemondtak az atomenergiáról, nem építenek több atomerőművet.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.02. 20:34:26

@abdul hackeem: Húúú... bazzz. Ha van autód nem kell tartalék autó, de ha elromlik akkor kell. Te tényleg ennyire kevés ésszel születtél, vagy láncfűrésszel csinálták a lobotómiád?

abdul hackeem 2017.06.02. 20:34:49

@anyadmajma: Nem lehet. Az ENTSO megállapodás szerint a TSO-nak negyed órán belül biztosítani kell a legnagyobb blokki kapacitást, amelyik kiesett.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.02. 20:34:52

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Miért is lenne ezután hirtelen szükség rá, ha eddig nem volt szükség rá?"

Biztos nem hallottál róla, hogy Paks-2 a lejáró üzemidejű Paks-1 kiváltására épül..

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.02. 20:35:41

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Magyarorszégon fele olyan vékony a földköpeny, mint másutt. Különösen előnyös helyzetben vagyunk a geotermikus energia szempontjából. Na, ezt kéne kutatni."

B+ ! Tudod mi a Carnot hatásfok? Van fogalmad hogy ebből milyen nehéz áramot csinálni?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.02. 20:37:05

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

"Te tényleg ennyire kevés ésszel születtél, vagy láncfűrésszel csinálták a lobotómiád?"

Ez zseniális volt. :D

abdul hackeem 2017.06.02. 20:37:07

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Javasolnám a szövegértés gyakorlását, valamint ahhoz szólj hozzá, amihez értesz.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.02. 20:38:46

@abdul hackeem: Figyu hülyegyerek! Alaperőműhöz szükséges hidegtartalék erőmű, meg a megújulókhoz tartozó ingadozás kiegyenlítő erőmű nem ugyanaz.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.02. 20:39:21

@Janossz: Úgy értem, hogyha nincs megfelelően stabil , megfelelő mértékű saját energiatermelő kapacitásunk, az kiszolgáltatottságot eredményez. Mellesleg importunk fő forrásai Szlovákia, Horvátország, és Ukrajna. Utóbbi kettő nem biztos hogy a béke szigete lesz 15-20 év múlva. .Márcsak ezét is felelőtlenség.

morph on deer 2017.06.02. 20:39:56

@Janossz:
"Az, hogy energia-hatalommá lennénk, annak a rezsimnek se jutott eszébe."

Le vagy maradva!

elektromosautok.com/2017/05/orban-az-e-autozas-ellovasa-lesz-magyarorszag/

Amúgy attól tartok, valami baj érhette a "zászlóshajót", mivel csak az "éllovasa" leszünk az elektromos autózásnak!

Azóta is "sokkos állapotban vagyok", mióta ezt megtudtam..!

abdul hackeem 2017.06.02. 20:45:42

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Józsinéne írta: " Te idióta főemlős, alaperőműhöz nem kell tartalék, te barom." Erre válaszolam hülyegyerekek. Lepattanhattok baromarcú propagandisták.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.02. 20:49:31

@abdul hackeem: Ez az faszkalapka, hogy nem értetted mit írt. A tartalékokról volt szó, amiket üzemi hőmérsékleten tartva kiegyenlítik a megújulók ingadozását.
Az hogy Visonta áll, viszont felfűtik, ha valamelyik paksi blokk leáll, mondjuk üzemanyag csere miatt, az qrvára nem ugyanaz. Te vagy az akinek az értő olvasást gyakorolnia kellene!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 20:50:48

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Alaperőműhöz szükséges hidegtartalék erőmű"

HAaaz ország szükségletát itthon akarod megtermelni, és az alaperőmű csak a felét adja, akkor a többi erőmű nem igazán tartalák, és még annyira se hideg. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 20:52:09

@EU zászlót mindenhova!: "ha nincs megfelelően stabil , megfelelő mértékű saját energiatermelő kapacitásunk, az kiszolgáltatottságot eredményez."

Igen, kiszolgáltatottak vagyun, de ez így jó, a legolcsübb megoldás, így is sok fizetés megy el rezsire.

Janossz 2017.06.02. 20:54:15

@morph on deer: Az idézett mondat egy jó hatvan évvel ezelőtti rezsimre vonatkozott.
Bármely hasonlóság csak a véletlen műve lehet. :-)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 20:57:51

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "amiket üzemi hőmérsékleten tartva kiegyenlítik a megújulók ingadozását."

A megújulók termelését 5% pontossággal tudják egy napra előre, úgyhogy nem sok erőművi kapacitást kell üzemi hőmérsékleten tartani.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.02. 20:59:05

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Na látod, ezért kell több atomerőmű. Elmondanám neked hogy több szén- és gázerőművünk nem üzemel mert nem gazdaságos, olcsóbb az import áram. Csakhogy ha kiszolgáltatottak lennénk, azonnal más lenne az import ára.

abdul hackeem 2017.06.02. 20:59:15

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "A tartalékokról volt szó, amiket üzemi hőmérsékleten tartva kiegyenlítik a megújulók ingadozását. " Hát nem a BME-n végeztél okoskatörp :-) A tartalékok fogalmával sem vagy tisztában.
Egyébiránt legközelebbi hozzátartozóddal kommunikálj így. NA PÁ

2017.06.02. 20:59:55

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Miért kell hazudnod? Pont lemondtak az atomenergiáról, nem építenek több atomerőművet."

Nem,egyelőre a gyorsított bezárást vetették el, arrólnem volt szó, hogy a későbbiekben majd miként pótolják a kihulló erőműveiket. A szél/nap úgy tűnik nem pálya náluk,a maga 5%-os részesedésével, viszont a remek adottságok miatt a víz egyértelmű lehetőség. Mondjuk Svájc ipara nem tartozik a tipikusan nagy fogyasztásúak közé...

"Magyarorszégon fele olyan vékony a földköpeny, mint másutt. Különösen előnyös helyzetben vagyunk a geotermikus energia szempontjából. Na, ezt kéne kutatni."

Jááájj... a geotermikus potenciál kb a fűtés tekintetében lehet erőforrás nálunk. Villamosnergia termeléséhez túrós... amit szépen igazola battonyai projekt iszonyatos költsége és nevetséges kapacitása. Ha paksi méretekben gondolkodsz (ez még ugye messze nem a teljes energia igény) már kiviláglik, mennyi likat is kellene fúrni a jó magyar fődbe.. aztán 20 év múlva pislogni, hogy lehúlt a kőzet..
Mo.-n 3 km mélységben van kb 100-100°C... elekrtomos áramot 200°C alatti hőmérsékletű gőzzel nem igazán érdemes termelni. Nosza, le kell fúrni jó 5-8 km mélységbe. Le kell puNpálni vizet, az elvonja akőzet hőjét (egy ideig) és lőn világosság (egy ideig). Aztán egy évtizedig várunk, hogy újra beizzon a boyler fűtőbetéteje. Jelenleg Mo.-alatt, elérhető mélységben az energiaigyény 25-35% érhető el, (gazdaságtalanul) szóval jobb, ha max. fűtéshez használjuk. Azzal talán a termálvízre épülő idegenforgalmunk alól sem rúgjuk ki a sámlit.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.02. 21:01:25

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A megújulók termelését 5% pontossággal tudják egy napra előre"

:-)) Ezt honnan vetted? Pont annyira találják el mint az időjárást? És mi van ha egy napra tudják előre? Naponta leállítanak meg felfűtenek egy szénerőművet? Láttál már olyat? És ha egy napra előre tudják, attól olcsóbb lesz?
Miért csinálsz hülyét magadból?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 21:01:37

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Szépen le kell fúrni jó mélyre, akonnan megfelelő hőmérsékletű gőzt lehet felhozni. Van fogalmad róla, mit írtam, vagy te is PISA negatív vagy, mint a troll haverjaid? "ezt kéne kutatni" Fuss neki mégegyszer.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 21:02:47

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Naponta leállítanak meg felfűtenek egy szénerőművet? "

Tudatlan vagy. Megújulók mellé gyorsan indítható, leállítható gázerőművek kellenek,.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 21:04:01

@Dorottya Veres: "a gyorsított bezárást vetették el"

Persze. Svájciak, nem hülyék.

2017.06.02. 21:04:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A megújulók termelését 5% pontossággal tudják egy napra előre, úgyhogy nem sok erőművi kapacitást kell üzemi hőmérsékleten tartani."

Meg azt is tudjuk, hogy az év 75%-ában muszáj gázt/szenet égetni, mert a szél kevés... akkor mi is akkora durranás egy olyan energiaforrásban, ami többet áll, mint működik? (Sokkal többet áll...) Ja... hogy gyártani, felszerelni és piactorzító intézkedések bevezetésével mesterségesen magas áron értékesíteni a termelt energiát... plusz kizsarolni a profitgaranciát :) Ügggyess..

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.02. 21:04:31

@abdul hackeem: Na mesélj faszfejke! Te hol végeztél? Büfé ruhatár szakon? Meséljél már a tartalék erőművekről!
Mesélj hogy kapcsolódik fel egy generátor a hálózatra? Mik is annak a feltételei? Csaxólok, villamos rendszerirányításon dolgoztam.

eßemfaßom meg áll 2017.06.02. 21:05:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne: szerinted ez a balfasz bárminek utánaolvas legalább a wikin?

Ha így tenne már rég elkotródott volna...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.02. 21:05:32

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "egújulók mellé gyorsan indítható, leállítható gázerőművek kellenek,."
Hehehe... belesétáltál a csapdába. Erre vártam. A gázerőmű a legdrágább.

eßemfaßom meg áll 2017.06.02. 21:07:15

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A megújulók termelését 5% pontossággal tudják egy napra előre,"

ha azt hinném, hogy érdekelne téged a valóság akkor javasolnám, hogy nézd meg a mavir honlapján a szélerőmű grafikont amin egyszerre szerepel a terv és a tényadat

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 21:07:27

@EU zászlót mindenhova!: "Paks-2 a lejáró üzemidejű Paks-1 kiváltására épül.."

Ezt a kiváltás dumát hallottad valahol, és értelem nélkül szajkózod.

Egyallampolgar 2017.06.02. 21:07:53

@Dorottya Veres:
Nem értelek ne haragudj:
"Oké, 1000000000 évre felbecsülhetetlen... akkor nézzük meg, jelenleg mennyi az éves költsége egy ilyen tároló fenntartásának...az nem válasz, hogy bissztoss naggyon dráága"
Tegyük fel, hogy mondjuk most Bátaapáti 300 000 Ft /év. Nem sok. Ellenőrzésre, karbantartásra, ennyi megy el a betoncsarnokban. Igazából fogalmam sincs. Ebből mi következik? Gondolom érted, hogy 10 000 év (csak a közép nem hosszútávú!) már átnyúlik a történelmen. Lehet, hogy az emberiség elköltözik és leszarja mi marad itt. Lehet visszabombázzuk magunkat az őkorba és akkor örülni tudnánk a tiszta talajvíznek. Nem lehet ezzel számolni. Nincs annyi nulla ami túlzás.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 21:08:44

@eßemfaßom meg áll: Arról nem tehetek, ha a MAVÍR hülye. Vagy csak nincs elég adata. Magyarországon a megújulók gyerekcipőben járnak.

Egyallampolgar 2017.06.02. 21:10:16

"...10 000 év alatt bármi megtörténhet vele....
Ja, pl. ott is maradhat minden gond nélkül."

Igen, igazad van lehet hogy nem történik semmi, ez egy lehetőség. De az is lehet, hogy közben költünk rá sok pénzt. Vagy keveset. Milyen gazdaság lesz itt 5000 év múlva? Nem tudjuk. Lehet, jön egy földkéregmozgás és összesajtolódik a tároló, a cucc kifolyik a talajvízbe. 10000 év alatt sokminden megtörténhet.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.02. 21:11:16

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Igen? Tényleg? És elmondanád hány fokos gőz fog kijönni? Tudod mennyi a hőmérséklet errefelé? 1 kilométeren 60 fok, 2 kilométeren 110 fok. Tudod milyen gőzgépet tudsz te erre alapítani? Megmondom, semmilyet! A gőznek nyomás kell. A 110 fok esetén meg minimális nyomásnál már cseppfolyósodik. Ba+ az alap hőerőgép működési elveket nem ismered!

eßemfaßom meg áll 2017.06.02. 21:11:41

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: de arról, hogy te ilyen hülye vagy te tehetsz, kicsit nem ártana művelődni. Hacsak nem genetikai örökség.

abdul hackeem 2017.06.02. 21:13:20

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Csaxólok, villamos rendszerirányításon dolgoztam." A konyhán mosogattál? Vagy, -most jól figyelj- a konditeremben személyi edzőként, esetleg az Anikó utcai portán, mert sose láttalak ott. Na, tünés...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.02. 21:17:16

@abdul hackeem: Tényleg? És honnan tudod hogy nézek ki? Ez a fotóm régi, azóta megoperálták az orrom. :-))
Na mesélj azokról a tartalék erőművekről! Szóval egy generátor felkapcsolódásának a hálózatra mik a feltételei?
A turbina teljesítménye mennyit ingadozhat? Mekkora lehet a betáplált gőz hő és nyomás ingadozása mondjuk egy 40 MW-os szénerőmű esetén? Virítsál!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.02. 21:19:16

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Hülyegyerek! Nézd meg amit idéztél! A gáz csúcserőmű a legdrágább, ha a dizelt nem számítjuk! :-)) Saját magad cáfolod meg!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 21:19:34

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "És elmondanád hány fokos gőz fog kijönni?"

Gőz vagy gáz, nem tudom. Ezért kell utánajárni. Mennyibe kerül milyen mélyre lefúrni, milyen hőmérsékletű gőzt vagy gázt lehet kitermelni, stb. Nem tudok sokat a geotermikus energiatermelésről, és úgy látom, te se, erről nem fogunk tudni eszmét cserélni. Az az egy biztos, hogy ha valahol a kontinensen előnyös lehet a geotermikus energiatermelés, az Magyarország.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 21:24:58

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "A gáz csúcserőmű a legdrágább, ha a dizelt nem számítjuk"

Ja persze, az a fránya dízel. :))

Mondom, hogy gáz csúcserőműből kevés kell.

abdul hackeem 2017.06.02. 21:30:13

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Majd mesélek, ha elmondod, hogy kézi szinkronizálás esetén mekkora a szokásos fesz. freki és fázisszögablak.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.02. 21:33:21

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Viszont a termodinamikához qrvára értek. És ki tudom számolni 110 fokos gőzből mennyi kell hogy valamilyen normális teljesítményt .
De nézzük az árakat! Egy 12 MW-os erőmű 4000 méteres fúrással 116 millió euró. Nos ha jól saccolom az majdnem 10 ezer euró/kW . Biztos hogy megéri?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.02. 21:34:56

@abdul hackeem: Én kérdeztem előbb. :-)) De még mindig az atomerőmű és a megújulók tartaléka közötti különbségnél tartunk. Valahogy még az értő olvasás szintjét nem ugrottad meg.

Janossz 2017.06.02. 21:40:49

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A gáz csúcserőmű a legdrágább"
Megetetett. Nézd meg a kombinált ciklusú gázt az általad linkelt helyen! Fele sincs!

abdul hackeem 2017.06.02. 21:42:46

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: " De még mindig az atomerőmű és a megújulók tartaléka közötti különbségnél tartunk." Azt is magyarázzam el?
Aha." Csaxólok, villamos rendszerirányításon dolgoztam."
Aha. " Én kérdeztem előbb"
Aha. " Te idióta főemlős, alaperőműhöz nem kell tartalék, te barom."
Aha. " Valahogy még az értő olvasás szintjét nem ugrottad meg. "
Aha. Reménytelen

GyMasa 2017.06.02. 21:43:41

@morph on deer:
...Én az érthetetlen fogalmazásmódra kérdeztem rá, és ezügyben cirka ugyanott vagyunk.....
És, mi volt vele a baj?
Én azt írtam, hogy törvény van róla, erre cicuka közölte, hogy nem van, hanem volt.
Ő arra gondolt, hogy már nincs, de mint a link mutatja, a törvény ma is hatályos.
Szóval én nem látom, hogy mit nem fogalmaztam jól.

GyMasa 2017.06.02. 21:45:54

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
... Van fogalmad hogy ebből milyen nehéz áramot csinálni?...
Nincs neki.
Nem érdekelte a Battonyai "siker" geotermikus erőmű sem...

GyMasa 2017.06.02. 21:47:26

@Egyallampolgar:
...a cucc kifolyik a talajvízbe...
AZ urán nem oldódik a vízben.

Brix 2017.06.02. 21:48:55

A nép döntött az atomról Svájcban, Svédországban, Ausztriában, sőt, még Bulgáriában is írtak ki népszavazást a kérdésben.... De Orbánák nem engedik hogy a nép döntsön!
A tét hatalmas , a tolvaj-rabló banda milliárdokat akar újra ellopni!
Habony Árpád már 1.315.561.064 forintot keresett a paksi beruházáson, pedig még egy kapavágás nem történt. DE ott van Csetényi Csaba, Mészáros Lőrinc és társaik, akik már 100 milliókat tettek zsebre...Ezek alapján nem nehéz megjósolni, mi következik az építkezés megkezdése után, ne legyen senkinek sem illúziója!

VT Man 2017.06.02. 22:01:29

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"És Paks2-t pont ezekkel az oroszokkal akarják felépíttetni. "

Indiában 12 atomerőművet fognak építeni az oroszok.

Biztos meg akarják ölni az összes indiait.

"Tizenkét orosz tervezésű nukleáris reaktorblokk fog felépülni Indiában - ezt jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután csütörtökön a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon Narendra Modi indiai miniszterelnökkel tárgyalt. Többek között például orosz tervezésű és építésű lesz a Tamil Nadu államban lévő kudankulami erőmű ötödik és hatodik reaktorblokkja.

A két fél emellett 19 közös gyógyszeripari, repülőgép- és autóipari és mezőgazdasági projektről állapodott meg. Oroszország és India nyilatkozatot fogadott el a politikai, gazdasági és humanitárius együttműködés továbbfejlesztéséről, különösen a kétoldalú kereskedelem ösztönzéséről és az ipari együttműködés kiszélesítéséről"
index.hu/gazdasag/energia/2017/06/02/indiaban_rogton_12_atomeromuvet_epitenek_az_oroszok/

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 22:04:31

@VT Man: "Indiában 12 atomerőművet fognak építeni az oroszok."

Tudod mennyi a GDP növekedés Indiában? Kurva sok. És Magyrországon? Az EU segélyek nélkül NULLA!!!

Rohadtul érvényes ránk az indiai helyzet.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 22:08:21

@Janossz: "Megetetett. Nézd meg a kombinált ciklusú gázt az általad linkelt helyen! Fele sincs! "

Nem megetett, jót mondott, csak az irreleváns. A kombinált ciklusú valóban olcsó, ahogy mondod, és azt használnánk többet, a csúcsrajáratás a drága, ahogy ő mondja, de abból kevés kell, mert 5%-ra egy nappal előre meg lehet jósolni a megújulók termelését.

GyMasa 2017.06.02. 22:11:53

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
...Hülyegyerek! Nézd meg amit idéztél! A gáz csúcserőmű a legdrágább, ha a dizelt nem számítjuk! :-)) Saját magad cáfolod meg!..
Azhagyján, de szerintem ezek az árak ugye a beépített kapacitásra vonatkoznak, tehát itthon ugye egyből 4-gyel szorzni is kell a' zoccsó Szélkereket... Mert erről nagyvonalúan a cikk nem szól.

GyMasa 2017.06.02. 22:12:53

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Mondom, hogy gáz csúcserőműből kevés kell....
Nem, azt hajtogatod, hogy:
- No atom.
- Időjárásfüggők, meg gázturbina, meg import.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 22:13:43

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "10 ezer euró/kW"

Nem gondoltam, hogy már ilyen olcsó. Akkor kis fejlesztéssel tíz év alatt le lehet vinni a felére, harmadára. Simán olcsóbb lesz, mint Paks2, még mielőtt Paks2-t befejeznék.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 22:15:05

@GyMasa: "No atom."

Igen, mert az nagyon drága.

"Időjárásfüggők, meg gázturbina, meg import. "

Igen, mert azok így együtt olcsók.

Jól látod végre.

abdul hackeem 2017.06.02. 22:20:18

@VT Man: Hát, a kis nacionalista Modi szociális hókuszpókuszába ez szépen belefér, támogatottsága tovább fog nőni. Nem mellesleg az indiai nagyvállalatok (Tata, Mahindra, csak ami eszembe jut, de nemtudom, hogy melyik az aktuális favorit) kapacitása és politikai kapcsolatrendszere eltörpülhet a lőrincé mellett :-)
A non plus ultra pedig a humanitárius együttműködés. Bizonyára a szegények (alsó kaszt) felemelése érdekében.
Naneee... Hofi óta tudjuk, mi a korrupció

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 22:29:50

@eßemfaßom meg áll: @Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Akkor meg honnan vetted az 5%-os pontosságot? Hazudtál? "

Bazmeg, nem hiszem el, hogy itt osztjátok az észt, és a legegyszerűbb dolgokat se tudjátok!

books.google.hu/books?id=MZ3DklIQuT0C
Global Energy Assessment: Toward a Sustainable Future
862. oldal

"to make predictions a day ahead resulted in errors of around 5% ... for the entire German system."

De ennél vannak pontosabb módszerek is.
www.google.com/search?q=day-ahead+wind+power+prediction

A napenergiát még ennél is sokkal könnyebb jósolni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.02. 22:41:24

Az baj Kubatov fizetett trolljaival, hogy nem hajlandók tanulni, és képtelenek a megértésre. Van egy silabuszuk, abból ismételgetnek értelem nélkül hazugságokat, és mikor kifogynak belőle, akkor meg személyeskednek.

VT Man 2017.06.02. 22:52:29

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Tudod mennyi a GDP növekedés Indiában? Kurva sok. És Magyrországon? Az EU segélyek nélkül NULLA!!!
Rohadtul érvényes ránk az indiai helyzet. "

Ja értem. Ha az országban nagy a GDP növekedés, akkor a reaktor nem fog felrobbanni. Ha kicsi, akkor felrobban.

Nem te vagy az egyik szerzője ennek a blognak?

5perc 2017.06.02. 23:55:36

@eßemfaßom meg áll:
"mekkora területet foglal el egy paks2nyi áramot FOLYAMATOSAN termelni képes szélerőműrendszer. Csak hogy arányositani lehessen a csúnyság nagyságát"
Ez van nektek előírva? Hogy mindig másra kell válaszolni, mint az adott kérdés? Ha atom, akkor fosszilis, ha fosszilis szél, ha szél, akkor nap, ha nap, akkor atom. Ha randa, akkor terület, ha terület, akkor szennyezés, ha szennyezés, akkor veszélyesség, ha veszélyesség, akkor bagatell...
1. Egy szélerőmű alapja mellett 3 méterre már akár mezőgazdasági termelést is lehet folytatni, vagy vidáman hullámozhat mellette a tenger. Egy ilyennek az alapja legyen nagyvonalúan 500 négyzetméter alapterületű.
2. A Paksi Atomerűmű területe legyen 1.2 négyzetkilométer. De az atomenergia helyfoglalása nem áll meg a gyárkapunál. Kell legyen hozzá bánya, meddőhányó, dúsító, meddőhányó, halálos tó, kis aktivitású tároló, nagy aktivitású tároló, meg világszerte vagy 300 ezer tonna kiégett fűtőelem. Ezek mellett 3 méterre nem célszerű csinálni semmit.
3. A villamosenergia szállításához használt nagyfesz oszlopok mindennél nagyobb területet foglalnak és nem szebbek, mint a szélturbinák.
Csak hogy arányosítani lehessen.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.02. 23:57:02

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Te tényleg nem vagy tisztában azzal, hogy Paks-1 2 blokkját le fogják állítani és Paks-2 blokkjai fogják pótolni őket?

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.03. 00:00:37

@Brix: Mi a helyzet Franciaországgal, Angliával,Finnországgal, Szlovákiával? Itt sem volt népszavazás az atomról.. Sőt Japánban sem, még Fukushima ellenére sem..Gonosz zobányi diktatúra mind..:)

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.03. 00:06:17

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: De ha tényleg olcsóbb és előnyösebb a megújuló, ,akkor az indiaiak miért szopatják magukat az atommal?
Van bőségesen napenergiájuk, hosszú óceáni partszakaszuk a szélkerékhez meg az ár-apály erőművekhez. De nem , ők mazohisták, és a tök "drága" és "elavult" atomreaktorokat építenek.
Ismét a saját hülyeséged áldozata lettél.:)))

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.03. 00:08:19

@5perc: Viszont stabilan és megbízhatóan szolgáltat áramot, amire szüksége van a modern, ipari társadalomnak..

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 00:31:28

@EU zászlót mindenhova!: "stabilan és megbízhatóan szolgáltat áramot"

Vagyis nem alkalmazkodik az igényekhez. Csakúgy, mint a megújulók. Akkor miért is kéne érte kétszer annyit fizetnünk?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 00:33:51

@EU zászlót mindenhova!: "Paks-1 2 blokkját le fogják állítani"

És? Emiatt még nem kell a kútba ugornod. Csomó ország, vígan megvan atom nélkül.

5perc 2017.06.03. 00:34:51

@Dorottya Veres:
"Viszont az a rettenetes sugárzás egy egészen jóldefiniálható térrészben jelent kockázatot"
Olyan jól definiált térrészben van, hogy azt sem tudják hol keressék.
"a legrettenetesebb sugárzás is elnyelődik, intenzitása a távolság négyzetével"
Amikor nem szivárog el a szennyezett víz.
"jelen esetben a gamma sugárzás a probléma forrása, ennek a legnagyobb az áthatoló képessége, de hogy errőlfogalmat alkoss, tudnod kell, hogy Pakson (meg a legtöbb atomerőműben) a reaktorból kiemelt és eléggé intenzíven sugárzó kiégett fűtőelemkötegeket kb 10-12m vízréteg alatt pihentetik"
Nem igen tudjuk, hogy az ismeretlen helyen tanyázó olvadt üzemanyag 10-12 méter víz alatt van-e.
A víz nem mellesleg a neutron surárzással szemben igen hatékony árnyékoló közeg.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 00:39:27

@5perc: Ha Paks2 1 km2-t foglal el 60 évig, az 60 km2/év.

Ha a fűtőelemeket 1 km2-en tárolják 240000 évig, akkor az 240000 km2/év.

Paks2 helyigényénél 4000-szer nagyobb a kiégett fűtőelemek raktározásának helyigénye, amit az atomlobbi következetesen elfelejt.

Egyallampolgar 2017.06.03. 00:59:32

@GyMasa:
"...a cucc kifolyik a talajvízbe... AZ urán nem oldódik a vízben."
Ez hogy jön ide? Mire válasz ez? Akkor oké, hogy 10 000 évig tároljuk? Akkor oké hogy 100 000 évre is hiába ássuk el? Baszki a homok ( szilíciumdioxid) sem oldódik a vízben mégsem iszod meg. Azért mert nem oldódik még elszennyezheti a vizet, azért még életveszélyes ha az élő környezetbe kerül. Kérlek a lényegre figyelj! Az pedig az, hogy jelenleg nincs megoldva a hulladék feldolgozás. A megoldás jelenleg az, hogy a civilzációs léptékkel értelmezhetetlen időre eltároljuk ami nem tetszik. Ebből pedig gondoatlan kezek közök borzalmas károk keletkezhetnek erről szólt a cikk.
A hozzászólásom meg arról, hogy jelenleg a nukleáris szemét olyan probléma, hogy nem lehet beárazni a nukleáris áram költségét. Lézer János vagy bármely FIDESZes rabló csak hazudhat az "olcsó" paksi áramról. A technológia, meg az építkezés csak ezután következik.

2017.06.03. 04:14:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne: na, most tökönszúryad magad! Tehát a gyurcsista Paks költségei megduplázódtak volna , mert költségtúllépés, de az orbánisya Paks költségei nem....logikus érvelés...fideszpolitikusoktól hallok ilyet...

2017.06.03. 04:22:57

@GyMasa: az urán nem oldódik a vízben...micsoda érv!
Kósa elbújhat melletted!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.03. 08:47:10

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Faszkalapka! Az orbáni Paks 2 költségei azért nem duplázódnak, mert fix áras szerződés - nem tehetek róla, hogy nem fogod fel, pedig sokszor leírták már.

Azt nem tudhatjuk, Gyurcsótány milyen szerződést kötött volna, de mivel a fix áram atomerőmű- szerződések olyan ritkák, mint a fehér holló, jó eséllyel nem ilyet kötött volna - már csak azért sem, mert fix árból nehezebb lopni.

Szóval, seggfejkém, csak azért nem mondom neked, hogy te szúrtad tökön magad, mert egy töketlen fasz vagy.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.03. 08:52:46

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Töketlen faszkalapka!

Mellesleg a fix árat meg is írtam abban a kommentben, amelyre idehuggyoztál.

2017.06.03. 09:37:45

@5perc: "Nem igen tudjuk, hogy az ismeretlen helyen tanyázó olvadt üzemanyag 10-12 méter víz alatt van-e.
A víz nem mellesleg a neutron surárzással szemben igen hatékony árnyékoló közeg."

Ééééés? A corium ott van a reaktor alatt... kicsi a valószínűsége, hogy elindult volna Tokió felé... megolvad, lassan szétterül és kihűl. A legrosszabb esetben leolvad a föld magjába (nem,de a filmeseknek ez a mániája :) )
Értsdmár meg, a reaktorok közvetlen közelében valóban körültekintéssel,szabályzott/tervezett módon kell tevékenykedni, de magában a városban messze nincsenek "pokoli" körülmények. Nem laknak (csak itt-ott) mert a cunami rendesen letarolt mindent, a közműellátás megszűnt, de pl. villany van, mennek a közlekedési lámpák..
Vissza fog térni az élet, pár évtized elmúltával. Ahogyan Nagasaki és Hiroshima is virágzó városok.

2017.06.03. 09:55:29

@5perc: " A villamosenergia szállításához használt nagyfesz oszlopok mindennél nagyobb területet foglalnak és nem szebbek, mint a szélturbinák."

Nem mondod... a szélturbinák (szélfarmok ) termelését mikrohullámon sugározzák át a hálózati csatlakozáshoz? Én ahogy látom,a Kisigmánd/Bábolna környéki szélfartól is elhúztak egy nagyfesz vezetéket a gönyüi gázerőműig :)
"2. A Paksi Atomerűmű területe legyen 1.2 négyzetkilométer. De az atomenergia helyfoglalása nem áll meg a gyárkapunál. Kell legyen hozzá bánya, meddőhányó, dúsító, meddőhányó, halálos tó, kis aktivitású tároló, nagy aktivitású tároló, meg világszerte vagy 300 ezer tonna kiégett fűtőelem. Ezek mellett 3 méterre nem célszerű csinálni semmit."

Ebben is igazad van... csak nem mindegy, mekkora energiát tudsz kivenni ekkora területfoglalású létesítményből.
A szén/kőolaj/földgáz bányászat sem kispálya, rengeteg ember halt már meg, fúrótornyokon, tárnák mélyén. Van meddőhányó, elszennyezett /vagy elapasztott talajvíz... kipusztított tengeri élővilág. Ezer és ezer négyzetkilométer megbolygatott felszíni élővilág.
Ami a legfontosabb: a szélerőmű nem működhet jelentős földgázfelhasználás nélkül, sőt, többet megy a gázerőmű mellette, mint maga a megújuló energiát kinyerő szélkerék. Ez rohadtul nem csökkenti a CO2 emissziót és éppen úgy áll a tudomány,hogy kibaszott nagy bajok lesznek, ha nem tudjuk mérsékelni és ezzel lassítani a klímaváltozást.
A világszerte 300000Tonna nagy aktivitású hulladék térfogata 30000m3 az összességében elfér egy 50m x 50m es kockában...érted? Az összes elfér egy háztömbnyi térfogatban. ..és mennyi sok energia származozz ebből a nevetségesen kis térfogatnyi hulladékot termelő folyamatból???
A"halálos tavat" nem értem, de mindegy is. Lamentálj el azon,hogy a vegyipar mit tesz a környezetünkel és aztán azonnal követeld annak leállítását.
Leírom sokadjára: a teljes nukleáris ipar/energetika, teljes vertikumát tekintve, a két bevetett atombomba áldozatait is figyelembe véve kevesebb embert ölt meg mint bármely más energiatermelő módszer. Talán a szélenergia tartja vele a lépést, csak annak messze nincs akkora múltja..
Miről is beszélünk???

2017.06.03. 09:59:31

@5perc: Hazudozik a kedves édesanyád, parasztgyerek. Cáfoljál már meg valamit, ne csak hablatyolj. Fingod nincs az egészről, csak zsigerből tiltakozol, mert az ostobaságod meggátol abban, hogy felfogd és értelmezd a valódi kockázatát az atomenergiának. Csak annyit tudsz: fidesz > rossz.

2017.06.03. 10:06:12

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Paks2 helyigényénél 4000-szer nagyobb a kiégett fűtőelemek raktározásának helyigénye, amit az atomlobbi következetesen elfelejt."

Nem elfelejti, csak nem hazudik :) Nem olyanok, mint te. Hogyan jött ki neked a 4000-szeres arány? ha Paks I-et vesszük, mondjuk 3km2 területűnek, akkor a fűtőelemek miért igényelnek akár a teljes 60 év alatt 12 000 km2-t ???
Mint a két legnagyob megye területe összesen (Bács-Kiskun és Baranya együtt kb. ekkora)
Ne nyomj fullba kretént...

2017.06.03. 10:08:53

@Dorottya Veres: Bocsánat... kicsit alá számoltam... a terület legyen 6km2... akkor négy megyényi helyen kell majd tárolni a fűtőelemeket! Tadammm 24 000km2!

2017.06.03. 10:12:22

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: ""Időjárásfüggők, meg gázturbina, meg import. "

Igen, mert azok így együtt olcsók.
"

Egymagukban sem olcsók... egymást támogatva meg aztán végképp...és dől a CO2... mer az úgyse láccik.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 10:17:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Az orbáni Paks 2 költségei azért nem duplázódnak, mert fix áras szerződés"

A fideszes atomlobbi gyakori hazugsága. Nem tudod, mi van az árban, és ami még fontosabb, nem tudod, mi nincs az árban.

Királylány, te még hiszel a mesékben? A finneknél igen, ők tanultak a saját kárukon. De ott a rosszatom be is vállalt 30% részesedést, Paks2-nél nem mernek.

Mondj EGY fideszes nagyberuházást, ami megállt NÉGYSZERES ár alatt!

De csináljunk egy gondolatkísérletet, és mondjuk azt, hogy Paks2 "fix áras". Ha felépítik félig, olyan alkupozícióban lesznek, hogy a magyarok bármilyen szerződésmdosítást fel kell vállaljanak a befejezés érdekében.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 10:22:25

@Dorottya Veres: "Egymagukban sem olcsók... egymást támogatva meg aztán végképp."

Paks2-nek kevesebb, mint a fele. De ezt már kitárgyaltujk, olvass vissza.

"és dől a CO2"

Ahogy az atomerőmű mellett is, Paks2 csak az ország igényeinek felét fedi le. De ezt már kitárgyaltujk, olvass vissza.

2017.06.03. 10:23:26

@Egyallampolgar: "Lehet visszabombázzuk magunkat az őkorba és akkor örülni tudnánk a tiszta talajvíznek. Nem lehet ezzel számolni. Nincs annyi nulla ami túlzás."

Nem érted... onnan a büdös életben nem jön elő a hulladék. Mi nem megyünk le többszáz méter mélyre és ott nincs talajvíz. Ráadásul olyan formában tároljuk, amit nem old a talajvíz. Most akkor mi is a baj?
Ha visszabombázzuk magunkat a kőkorba, akkor az, a sok száz méter mélyen a tömör kőzetbe ágyazott pár tonnányi lassan bomló radioaktív hulladék lesz a legkisebb bajunk. Ebben biztos lehetsz. Egyébként meg tiszta (radioaktívitástól mentes) vizet előállítani nem nagy kunszt, amióta létezik pl. az RO, mint víztisztítási módszer.
www.jieas.com/fvolumes/vol081-3/3-3-1.pdf

2017.06.03. 10:29:52

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Hazudsz :)
A szélerőmű létesítését egymagában nem lehet értelmezni. Nincs olyan, hogy csak szélerőmű/pv. 2MWe az nem egy db szélkerék... az úgy néz ki: 2MWe gáz és 2MWe szélturbina (az idő háromnegyedében a gáz termel,a maradékban a szél...

Az atomerőmű meg legalább a saját termelésének megfelelő mértékben mérsékli a CO2 emissziót. Ha sok az atom, kevesebb a CO2 (lásd franciák) Ahogy csökkented az atomot és növeled a szél/nap részesedést (ezzel párhuzamosan a fosszilis forrásokét is) úgy nő aCO2 kibocsátásod. Lásd Németország.
Nagyon jó lenne, ha legalább ezekről az ordenáré csúsztatásokról lemondanál. Saját magadat teszed végképp hiteltelenné.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 10:30:05

@Dorottya Veres: "Mi nem megyünk le többszáz méter mélyre"

Nem kell, megteszi helyettünk egy gleccser.

New York felett 10 km magas hegység volt valamikor.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 10:32:39

@Dorottya Veres: "Az atomerőmű meg legalább a saját termelésének megfelelő mértékben mérsékli a CO2 emissziót."

Ahogy a szélerőmű is. Csak fele annyiért. Már most a legolcsóbb a szélenergia, és a következő hetven évben az atom csak drágább lesz, a szél csak olcsóbb. De ezt már kitárgyaltuk, olvass vissza. Csak vergőcc.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.03. 10:38:34

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Persze, csak okádják a CO2-t meg a rákkeltő anyagokat a hőerőműveik. A lengyelek eddig a hőenergiára alapoztak , most már ők is atomerőművet akarnak.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.03. 10:41:01

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Kérdezd mez az angolokat, franciákat finneket.. Ráadásul náluk kedvezőbb feltételek vannak a szélenergia kiaknázásához.Mégis atomerőművet építenek. Biztos nem gondolták át..:) Direkt szíivatják magukat a "drága" atomenergiával..

2017.06.03. 10:42:43

@Egyallampolgar: "Milyen gazdaság lesz itt 5000 év múlva? Nem tudjuk. Lehet, jön egy földkéregmozgás és összesajtolódik a tároló, a cucc kifolyik a talajvízbe. 10000 év alatt sokminden megtörténhet."

Ezek a geológiai/kőzet összletek/formációk ... nevezzük bárminek, hihetelenül stabil és rettenetesen időtlen képződmények. nem tízezer, hanem milliárd évek óta változatlanok. Lehet, holnap kettérepednek... csak ennek valószínűsége eléggé elenyésző. A tektonikus mozgások, a lemezek vándorlása nagyjából egy idős a Földdel és ezek a böszme rögök bizony meglehetősen régen ott vannak beágyazódva, monolitikus formában. Lehet, pont most jött el az idő és változik a helyzet... összeroppannak és porrá zúzzák a belsejükbe ágyazott hulladékot. Aztán? Nem mindegy, 500 méter mélyen mi van? Mi a bánat hozza azt felszínre?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 10:44:26

Egyébként ezt már sokszor megbeszéltük. A geológia a következő száz évben biztos fog annyit fejlődni, hogy megmondja, mik a tárolás biztonságos módjai. (Ötven éve még a kontinensvándorlásról se tudtunk.) Lehet, hogy az jön ki, hogy eláshatjuk párszáz méter mélyre. Lehet, hogy az jön ki, hogy nincs bombabiztos elásás, 240000 évig felszíni tárolóban kell őrizni, és időről-időre áthelyezni. Szerintem az egyetlen biztonságos mód az óceáni kéregbe lefúrni ott, ahol alábukik a kontinentális lemez alá, a kontinensvándorlások iránya nem fordul meg százezer-egymillió éves időtartományban.

A lényeg, hogy nem tudjuk, mennyibe fog kerülni.

2017.06.03. 10:46:03

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: " Csak vergőcc."

A szélerőmű az idő 75-80%-ában nem termel :) Akkor miként is csökkenti a CO2-t?
Az atomerőmű az idő 95%-ában nulla CO2 emisszió mellett termel és két-háromszor hosszabb a működési élettartama. :) Na,matekozzál, te észlény.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 10:47:10

@EU zászlót mindenhova!: "Kérdezd mez az angolokat, franciákat"

Mi a faszt kérdezzek a franciáktól? 2030-ig leállítják az atomerőműveik harmadát.

Az európai államok fele megvan atomerőmű nélkül. De a magyaroknak zabszem van a seggében, a világ legrágább atomerőműve kell nekik, és 70 éves függőség a legnagyobb ellenségüktől.

2017.06.03. 10:47:44

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: " 240000 évig felszíni tárolóban kell őrizni, és időről-időre áthelyezni."

Miért kell áthelyezni? (Ha át is kell, ennél nagyobb anyag mennyiséget mozgat meg az ALDI a logisztikai folyamatai során havonta....)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 10:49:46

@Dorottya Veres: "A szélerőmű az idő 75-80%-ában nem termel"

De mivel tizedannyiba kerül, mint az atomerúmű, vígan építünk belüle 4-5-ször annyit.

Egyébként Magyarország adottságai nem kedveznek, hogy önellátó energiatermelők legyünk. A legolcsóbb megoldás valamennyi megújuló, és sok import. A legszegényeb ország vagyunk az EU-ban, nem ugrálhatunk. Pláne a létező legdrágább atomerőműre nincs pénzünk.

2017.06.03. 10:51:41

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Nem kell, megteszi helyettünk egy gleccser.
"

A gleccserek éppen elolvadnak, valószínűleg az ész nélkül égetett fosszilis energiahordozóknak is köszönhetően :)
Másrészt mesélj már arról, hogy azt a 10km magas hegységet mennyi idő alatt bontotta le az a gleccser? És mégis hogyan maradtak meg évmilliárdokig ezek a brutálkőzettömbök a mélyben, ha csak egy gleccser kell és vége mindennek?

2017.06.03. 10:53:49

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "De mivel tizedannyiba kerül, mint az atomerúmű, vígan építünk belüle 4-5-ször annyit.
"
Elmész te apics@ba. Tizedannyiba... ez most az új hazugságod?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 10:56:05

@Dorottya Veres: "hogyan maradtak meg évmilliárdokig ezek a brutálkőzettömbök a mélyben"

Van amelyik megmarad, van amelyik nem. Lutri. Elég kevés maradt meg. A jövőt meg nem tudjuk.

2017.06.03. 10:57:06

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Egyébként Magyarország adottságai nem kedveznek, hogy önellátó energiatermelők legyünk. "

Megújulókra épülően biztosan nem. :) Nincs gázunk a megújulók megtámogatására. Nincs elegendő szél, nincs nagy esésű folyó, a nap se süt folyamatosan.. a geotermikus nem életképes, de drága.. a szén nem illendő.. majd eszünk sok babot és rágyúrunk a biogázra! Meg nyolcvan centi hungarocellt ragasztunk még az ablakokra is...

2017.06.03. 10:59:05

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Amik megmaradtak, azok feltételezhetően nem egyik hétről amásikra fognak köddé válni odalenn...
Kár, hogy az a geológus olvtárs mostanában nem vetődik erre. Lenyomna a hülyeségeidel együtt,mint a bélyeget.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 10:59:43

@Dorottya Veres: "Tizedannyiba"

Már sokszor megbeszéltük. A szélerőművek az elmúlt 3 évtizedben évi 5%-kal lettek olcsóbbak. Ha a trend nem változik, akkor húsz év múlva, mikor Paks1 leáll:

atom: 5500 USD/kWh
szél: 600 USD/kWh

Annak még a négyszerese is kevesebb, mint fele az atomnak.

De lehet, hogy hirtelen megváltozik a trend, és még annál is olcsóbbak lesznek. Ez csak a várhatóérték.

2017.06.03. 11:02:41

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ezek a te feltételezéseid. Jelenleg teljesen más a helyzet és kérlek, tegyél melléjük a biztonság kedvéért egy egységnyi gázerőművet is ;) (A gázerőmű fele élettartamú mint az atom, erről se feledkezz meg)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 11:05:41

@Dorottya Veres: Te meg az atom mellé ugynannyit.

Na, hol vagyunk? Ugyanott. Paks2 kurvadrága. Csak vergőcc.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.03. 11:09:21

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Mi is leállítjuk Paks-1-et, és építünk egy másikat helyette. Ha nem lenne francia nukleáris szektor, a németeknél áramkorlátozásokat kellene bevezetni.

"Világ legdrágább atomerőműve". Ezt a minden alátámasztás nélküli hülyeséget mégis honnan szedted?

"Függőség" Érdekes az ukránok nincsenek orosz függőségben az atomerőműveik miatt?

Sajnos-számos kommentedet elolvasva- az az igazság, hogy nem vagy képes reális biztonságos alternatívát előhozni az atomenergiával szemben Magyarország számára

Valamint azzal a ténnyel sem vagy hajlandó szembe nézni, hogy számos-a megújulók szempontjából nálunk jóval kedvezőbb helyzetben lévő ország-atomreaktorokat épít, hogy megfelelő ellátásbiztonságra tegyen szert.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 11:23:53

@EU zászlót mindenhova!: "építünk egy másikat"

Nem kell veszteséges atomerőmű.

""Világ legdrágább atomerőműve". Ezt a minden alátámasztás nélküli hülyeséget mégis honnan szedted?"

A fideszes trollok mondták. Annyira hülyék, hogy saját maguk ellen adnak érveket.

Paks2: 5500 USD/kW
A vilég legdrágább atomerőműve: 5500 USD/kW

Persze ebben még nincs benne sok járulékos költség, hálózatbővítés, biztonsági beruházások, hűtötornyok, anyámkínnya. Az még sokmilliárd Euró lesz. Nincs benne, amit ellopnak, "alkotmányos költség", jellemzően a négyszeresénél se állnak meg a nagyberuházások. Nincs benne a leszerelési, tárolási költség...

"az ukránok nincsenek orosz függőségben"

Nem lennék most az ukránok helyében. Elvették tőlük a krímet, meg még egy darabot az országból, és káborúban állnak az oroszokkal. Nem egy irigylésreméltó helyzet. Nem kell nekünk második Trianon. Pláne nem kurvadrágán.

"reális biztonságos alternatívát előhozni az atomenergiával szemben"

Megújulók és sok import. Most is 38%-ot importálunk. A magyar fogyasztás lepkefing európában, vígan kielégíthető.

"nálunk jóval kedvezőbb helyzetben lévő ország-atomreaktorokat épít,"

És mégtöbb nem.

Nincs pénzünk luxusberuházázsra. Pláne olyanra nem, ami elássa az országot 70 évre.

"megfelelő ellátásbiztonságra tegyen szert. "

Mikor sokkal jobban állt a gazdaságunk, akkor se törekedtünk ellátásbiztonságra. Most, hogy utolsónak lecsősztunk nem kéne feleslegesen erőlteni.

Ha sok pénzünk van, akkor az okttatásra kéne fordítani, húsz év múlva éllovasok leszünk, és röhögve kifizetünk bármilyen villanyszámlát.

Nincs jobb befektetés, mint az oktatás. Nincs rosszabb befektetés, mint egy veszteséges atomerőmű.

Brix 2017.06.03. 11:24:53

A Kárpát-medence aljazata két nagyobb és több kisebb nagyszerkezeti lemezre osztható. A közép-magyarországi nagyszerkezeti törésvonal , amely a két nagy, geológiailag is eltérő fejlődésű lemezt elválasztja, Pakstól északra fut DNY-ÉK irányban...Magyarország alapvetően nem tekinthető egy földrengésbiztos területnek, hiszen akár 6-os magnitúdónál nagyobb rengések is előfordulhatnak...
Másik kérdés a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok kezeléséve, elhelyezése .... Nem tudjuk honnan lesz pénz Paks I leszerelésére és a hulladékok kezelésére. A becslések szerint ez kb. 1650 milliárd forintba fog kerülni, amire részben a Paksi Atomerőmű befizetéseiből gyűlik a pénz, ugyanakkor több mint 800 milliárd forint hiányzik a kasszából , amit valószínűleg a magyar lakosságnak kell majd valamikor adó formájában befizetnie...
Ne legyen senkinek illúziója! Az oroszok NEM vesznek vissza rádioaktív hulladékot , azt nekünk kell elhelyeznünk a Mórágyi gánitban, ami véleményem szerint alkalmatlan rá...

2017.06.03. 11:31:17

@Brix: mikor is kell elhelyeznünk? Nagyon-nagyon sok év múlva. Mitől alkalmatlan? Mások szerint miért az? Másrészt... ha nem megy úgy,mert nem javaslod, akkor marad a felszíni, ami azé' nem egy elképzelhetetlenül nagy feladat. Igazából a parafaktora magas, a sok fogalmatlan szívszélhűdést kapna, hogy ott vannak azok anagy beton hombárok, bennük ugrásra készen az atomhalál...

2017.06.03. 11:32:47

@Brix: Ja... a paksi hulladék túlnyomó hányada nem radioaktív, még kicsit sem... :) csak csövek,kábelek, épületek, gépek, berendezések.

Brix 2017.06.03. 11:37:12

Az a nagy probléma, hogy a kormány kihagyta az embereket a döntéshozatalból... Kevés tudományos, közgazdasági , környzetvédelmi érvet hallottunk az atomerőmű mellett , akik megpróbáltak ellene szólni , azokat lehurrogták, hogy nincs az ország számára más alternatíva , mint az atomenergia. Készültek erről hiteles tanulmányok? Nem. A Paksi bővítés a társadalmon keresztülerőszakolt döntés! Ha megkérdezték a migrációról az emebreket , akkor erről is meg kellett volna, mert 100 évre kiható döntéseket nem hozhat meg egy kormány sem , mert nincs rá legitimációja! A tisztességes lenne erről népszavazást tartani és az embereket megismertetni az érvekkel , pro/kontra...

2017.06.03. 11:37:24

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Te meg az atom mellé ugynannyit.
Na, hol vagyunk? Ugyanott. Paks2 kurvadrága. Csak vergőcc."

Jajj... te nagyon hülye vagy... de tényleg. valaki magyarázza el, hogy ez a nyomorult is megértse, paks mellé nem azért kell más erőműis,mert különben működésképtelen,henem azért,mert a teljes,maximális hálózati fogyasztást nem lehet alaperőművel lefedni. Kiegészítésnek kell erőmű, nem tartaléknak/backupnak. Teljesen más a funkció.
Ha ezt képtelen vagy felfogni, akkor nem is értem,mi értelme veled bármiről is vitázni?

2017.06.03. 11:41:19

@Brix: Stratégiai/nemzetbiztonsági kérdések eldöntése nem az egységsugarú,pontagyú pógárság feladata. A képviseleti demokrácia pont ezért jó, mert nemkell folyamatosan minden egyes kérdésről szavazósdit rendezni, úgy, hogy az emberek többsége kb. semmihez nem tud érdemben hozzászólni. A migráns ügy messze szimplább téma.

2017.06.03. 11:46:33

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A vilég legdrágább atomerőműve: 5500 USD/kW"
Még így is olcsóbb, mint a víz kivételével bármelyik megújuló, ha azonos élettartamot és a teljes költséget veszel.
A CO2 emisszió csökkentésének van ára, de nem megfizethetetlen.

Azért tetszik, hogy pár kérdést elegánsan kikerültél :) Mi van a 24 000 km2-en tárolt fűtőelemekkel,példának okáért?

Brix 2017.06.03. 11:46:52

@Dorottya Veres: Ha nem is geológus vagyok, de geográfus, így van valamemennyi rálátásom az ottani földrajzi viszonyokra...Szerintem a felszín alatti vizek mozgása nem igazán optimális a radioktív hulladékok elhelyezése szempntjából. A gránit sem annyira stabil és szerkezeti mozgások is vannak...Nyilván Pakshoz ez van közel és még mindig a legjobb választás, de nem 100%, hogy a jövőben, mondjuk néhény évtized múlva nem lesz probléma a radioaktív hulladék elhelyezése...

5perc 2017.06.03. 11:51:30

@Dorottya Veres:
Én már többször megcáfoltam az állításaidat. Az origós grafikon azt mutatja, mennyi területen helyezkednek el a szélerőművek. De az a terület nem kizárólagos felhasználású. Itt egy kép, hogy egyszerűbb legyen elképzelned:
www.korrent.hu/wp-content/uploads/kisigmand-wind-farm-iberdrola-qpr.jpg
A szélturbina lehet randa, de a nagyfesz oszlopok sem szebbek és sokkal több van belőlük.
Azt hazudtad, hogy "jól definiált térrész", miközben a pontos helyzetét sem ismerik.
Könnyű észrevenni, hogy mindig másról kezdesz el beszélni.
Már a Csernobil utáni szándékos vetéléses elméletednél elvesztetted a hiteledet.
Anyázhatsz persze, ez is csak a jellemed árnyalását segíti.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 12:00:28

@Dorottya Veres: "Stratégiai/nemzetbiztonsági kérdések eldöntése nem az egységsugarú,pontagyú pógárság feladata. "

Hanem a pontagyú tolvaj fideszesek feladata, az emberek akarata ellenére.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 12:02:43

@Dorottya Veres: "paks mellé nem azért kell más erőműis,mert különben működésképtelen"

Csúcsidőben az igények harmadát ha kielégíti.

Az atomenergia és a megújulók közös jellemzője, hogy a termelés nem igazodik az igényekhez.

5perc 2017.06.03. 12:23:06

@Dorottya Veres:
"A világszerte 300000Tonna nagy aktivitású hulladék térfogata 30000m3 az összességében elfér egy 50m x 50m es kockában...érted?"
Hát rakd bele. Én előtte konzultálnék egy hozzáértővel, mi történik, ha ennyi maradvány hasadóanyagot egy ekkora térrészbe zársz.

2017.06.03. 12:27:05

@5perc: A jól definiált térrész kb annyit tesz, hogy egy 25m sugarú gömbbön belül található. Mi ezen olyan rettenetesen érthetetlen.
Győrben élek, nem kell elmagyaráznod, miként is néz ki a kisigmándi szélfarm. A győr felé eső pár szélkereket tiszta időben látni is a tetőtéri ablakunkból :)
"Könnyű észrevenni, hogy mindig másról kezdesz el beszélni."
Nocsak... éspedig?
"Már a Csernobil utáni szándékos vetéléses elméletednél elvesztetted a hiteledet."
Minek utána nem sikerült összefüggést igazolnotok Csernobil és azt azt követő pánikszerű (az idiotizmus diadala..) abortuszhullám indokoltsága között? hazudtatok, aztán még ti duzzogtatok. Ez am ám az acélos jellem. Nem növekedett az EU-n belül a rákos megbetegedések száma , nem lehet semmilyen korrelációt kimutatni Csernobillal kapcsolatosan . Ezt sem a kisujjamból szoptam,ellentétben a ti hujjogásotokkal.

"Az origós grafikon azt mutatja, mennyi területen helyezkednek el a szélerőművek. De az a terület nem kizárólagos felhasználású. " Kétségtelen... csak kezdjél el számolgatni, egyrészt milyen mókás ilyen felparcellázot területet nagyüzemileg művelni, egy szélkerékhez számolj hozzá némi utat, aztán ezt szorozd fel 2MW-os (de legyen itt-ott 4MW-os) blokkonként, amíg lefedsz vele 2.3GWe-t... stabilan :) kössed be a hálózatba, rakjál melléjük itt-ott mondjuk 400MWe gázerőműveket (a gönyüi Uni-Per még jókora olajtartályokat is épített, meg kisvasutat tartálykocsikkal :) meg hűtővizet szippant a Dunáról...
Paks még mindig kisebb terültet és teret foglal el. A nagyfesz vezetékeken meg aztán végképp ne sipákoljatok, mert a Cicafiú többezer kilométeres HVDCtávvezetékekről álmodozik, keresztül-kasul tökön-paszulyon át.

2017.06.03. 12:34:46

@5perc: "Hát rakd bele. Én előtte konzultálnék egy hozzáértővel, mi történik, ha ennyi maradvány hasadóanyagot egy ekkora térrészbe zársz."

:) Ezt már értsd úgy, hogy a kontainment is benne van. Volt erről már itt link, hogy mekkora és mennyi betonhenger képes eltároni Paks egy év alatt képződő nagy aktivitású hulladékát, he felszínen tárolod. Kisebb terület,mint egy ligniterőmű egy éves pernyekupaca :) Hatvan év alatt sincs akkora, mint ugyanenyi energia előállítása során elhasznált szélkerék semmire sem alkalmas kompozit lapátjainak kupaca.
Ha lusták vagytok bárminek is utána olvasni, amiről sejtitek, hogy cáfolja a hülyeségeiteket,azért hadd ne mi legyünk felelősek...

2017.06.03. 12:39:21

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Csúcsidőben az igények harmadát ha kielégíti. "

Ahányszor bírod a hülyeséged én annyiszor le fogom írni: Az atomerőmű éjjel-nappal, az év 95%-ban leadja a névleges teljesítményét. A szélkerekeid meg a néveleges teljesítményük 25%-át képesek éves átlagban szolgáltatni, ötletszerűen. ha lenne két Paksunk,az energiaszükségletünk 60%-a stabilan lefedett lenne. Ha ezt széllel és PV-vel szeretnéd megoldani, mennyi szélkerék és mennyi gázerőmű kellene?

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.03. 12:55:09

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Semmi alapja nincs annak, hogy veszteséges, ezt csak te állítod. sőt egy nemzetközi hírű bankház megtérülő beruházásnak nyilvánította.

" Elvették tőlük a Krímet, meg még egy darabot az országból, és háborúban állnak az oroszokkal. "

Pontosítva: visszavették, amit a kopasz cipőjével csapkodó bohóc kegyesen átjátszott a földijeinek.. Épp az ukrán helyzet bizonyítja, hogy nem képesek az oroszok zsarolni az atomerőművekkel, hisz akkor ezzel lenne tele a világsajtó, de nem a feszült viszony ellenére az ukrán atomerőművek zavartalanul működnek. A litvánokat vagy a letteket sem tudják zsarolni ezzel. Ez csak a te következetlen minden realitást nélkülöző gondolatvilágodban létezik.

"Megújulók és sok import. Most is 38%-ot importálunk."

Ezt a hülyeséget ismételgeted már időtlen idők óta. Importunk fő forrása Szlovákia, Ukrajna és Horvátország. Komolyan erre akarod alapozni a jövőt?? A mostani magas import is kényszerhelyzet, ugyanis a szigorú EU-s szabályok miatt sok hazai hőerőmű időszakosan állni kénytelen.
Megújulók? Miért nem lehet felfogni, hogy Magyarországon nem elég nagy az átlagos szélsebesség . valamint a természetvédelem szempontjából is problémásak a szélkerekek , hisz zavarják a madárvilágot, és elcsúfítják a tájat is..

2017.06.03. 13:19:53

@Brix: Értelek... de valamire mégis csak alapozták a mély geológiai tároló elhelyezését.
Egyébként itt is olvasni a kiválasztás mikéntjéről, meg arról, mekkora "óóóriááási" mennyiségről is van szó, a két paksi reaktor kiégett fűtőelemeit figyelembe véve.. 1200-1300tonnáról van szó
A másik... megy a pampogás,hogy Paks ilyen veszélyes, meg annyi hulladék, és ajjjjajaj. A gáz/szén erőművek CO2-je ? Azzal mi a helyzet? Azt nem kell lerakni, 100000évig strázsálni melette, azt csak eleresztjük, nem látszik, eloszlik. Hogy lesz-e belőle klímakatasztrófa? Még nem tudni. ha lesz, akkor nem fogjuk megérni,hogy az első mélygeo tárolóban elhelyezett konténerek közülegy is felhasadjon, mert hamar nagyon csúnya világ lesz és kisebb gondunk is nagyobb lesz, mint azomn aggódni, mit csinál agránit 500m mélyen a talpunk alatt.
A széelrőművek költségébe bizony illenék valami összeget beszámítani a CO2 emisszióval arányosan... ha már minden költséget számításba akarunk venni...csak mekkora is legyen ez az összeg,hogy cicafiú számításai ne dőljenek össze azonnal?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.03. 13:45:26

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Ha felépítik félig, olyan alkupozícióban lesznek, hogy a magyarok bármilyen szerződésmdosítást fel kell vállaljanak a befejezés érdekében."

Neked is csak azt mondhatom: ha ilyen jól belelátsz a jövőbe, akkor inkább lottózz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.03. 13:47:20

@Dorottya Veres:

"Saját magadat teszed végképp hiteltelenné."

Ez lehetetlen. Már rég elvesztette minden hitelét. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.03. 13:51:27

@Dorottya Veres:

"A szélerőmű az idő 75-80%-ában nem termel"

Ezen felül bizonytalan szélerősségnél nettó fogyasztóvá válik, mert a szélkerék nem magától indul el, hanem elektromos rásegítéssel.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.03. 13:52:50

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Az európai államok fele megvan atomerőmű nélkül."

A m ésik fele meg atomot használ. Vagyis ez pont annyira érv az atom ellen, mint mellette.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.03. 13:58:27

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Már sokszor megbeszéltük. A szélerőművek az elmúlt 3 évtizedben évi 5%-kal lettek olcsóbbak. Ha a trend nem változik, akkor húsz év múlva, mikor Paks1 leáll:"

Már megint a jövőbe látsz. Semmi nem garantálja, hogy az árak továbbra is évi 5%-os ütemben csökkennek. Már csak azért sem, mert az alapanyagok ára nem csökken.

"atom: 5500 USD/kWh
szél: 600 USD/kWh"

Az atomáram mióta kerül 5500 dollárba kilowattóránként? Megawattóránként 30-40 dollár körül van az ára.

Te nyilván kW-ot akartál írni, de annyira korlátolt műszaki analfabéta vagy, hogy a teljesítmény és az energia közötti különbséget sem érted. Akkor meg minek nyomot is a kretént fullba?

jágör68 2017.06.03. 14:01:53

Nem kell nagyon aggódni az atomlobbi fizetett troljainak:

www.memri.org/reports/russian-defense-minister-shoigu-99-strategic-missile-forces-launch-systems-are-combat

Nemsoká egy nagy radioaktív temető marad a Föld nevű, emberekkel és technológia "remekműveivel" megtelt Élő Bolygóból. Fukushima a 64. hatványon.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.03. 14:02:18

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Nem lennék most az ukránok helyében. Elvették tőlük a krímet, meg még egy darabot az országból, és káborúban állnak az oroszokkal. Nem egy irigylésreméltó helyzet. Nem kell nekünk második Trianon. Pláne nem kurvadrágán."

Látod, most épp magad ellen érvelsz.

Az ukránok igazán fasírtban vannak az oroszokkal, mégis vígan üzemelnek az atomerőműveik. Ez pont cáfolja az orosz függőségről szóló riogatásodat.

]{udarauszkasz 2017.06.03. 14:08:15

URAMISTEN!!
Ilyenek dolgoznak az atomeromuvekben??
Na, asszem SURGOSEN uj bolygo utan nezek, mar epitem is az urhajot.
Meghozza sajat magam, mert a szakemberek egymast vernek peppe a kvantumreaktor-szabalyzoval, es a hiperter-graviton-emitterrel :DD

2017.06.03. 14:37:21

@jágör68: hülye vagy, de ezt már régen felfedeztük...

Teszek ide két képet... mém lett már mindkettő,neked talán újdonság..
media.peakprosperity.com/images/nato-map.jpg
i.imgur.com/xgBMhBb.jpg?1
www.sott.net/image/s13/270646/full/russia_wants_war.jpg

Nem minden hazugság ám,amit nem értesz...(vagy tőlem nyugodtan nyomd a fejed a homokba..)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.03. 14:55:38

@Dorottya Veres:

Ezek a képek csak az orosz fenyegetés elméletét támsztják alá. Látható, Oroszország milyen fenyegetően terjeszkedik a NATO-támaszpontok felé.

5perc 2017.06.03. 15:07:08

@Dorottya Veres:
Azért azt tudod, mi a különbség az abortusz és a vetélés között? Nem tudok mit kezdeni a statisztikáddal, nálunk a családban történt. És fel sem fogod milyen durván gázolsz bele nagy mellénnyel, nulla tapasztalattal mások családjába.
"Ezt már értsd úgy, hogy a kontainment is benne van."
Reméltem, hogy nem csak elszámoltad. Gondolom benne van a teherbíró alap, valami salgópolc, talán még a fülledt levegőt is elhordod valahova, ami még mindig az 50^3 kockában.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 15:18:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Az atomáram mióta kerül 5500 dollárba kilowattóránként?"

Hülye. Az atomerőmű építése kerül 5500 dollárba kilowattonként. Illetrve az drága, csak Paks2 kerül ilyen sokba.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 15:21:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A m ésik fele meg atomot használ. Vagyis ez pont annyira érv az atom ellen, mint mellette. "

Mi az, hogy A m ésik???

A hülye atomlobbi trollok érvelnek ezzel Paks2 mellett. Magyarázd el a haverjaidnak, hogy milyen hülyék.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 15:23:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "ilyen jól belelátsz a jövőbe"

Igen, nekem ez nagyon megy, kötöttem már jópár szerződést. El nem tudod képzelni, milyen fasságokba lehet belefutni, ha nem jársz el kellő gondossággal. Előre kell látnod, a másik fél milyen lépéseket tehet.

2017.06.03. 15:23:24

Jáger! Néémmá,ez vár rád (és ránk,természetesen...) :www.facebook.com/pg/nuclear.snail/photos/?tab=album&album_id=1350661208352679
@5perc: Sajnálom a személyes érintettségedet, de ennek itt vajmi kevés relevanciája van. Tudományosan elfogadott módon nem sikerült összefüggést kimutatni, innentől chemtrail kategória. Sajnálatos és tragikus egybeesés, ha segít a feldolgozásában, hogy találtál bűnbakot, hát az a te dolgod. Ez még nem ok arra,hogy fleslegesen riogass másokat olyasmivel, ami csak feltételezés.

A hulladékról... egy 50m élhosszúságú kocka 125 000m3... a fűtőelemek hasadóanyagának sűrűsége valahol 11T/m3... számolj.
Mi baj a fülledt levegővel???? a felszíni tározóban normál cirkuláltatás van, a levegő nem aktivizálódik, csak felmelegszik... mondjuk mint a nagyvárosok aszfaltja.. a föld alatt meg a kőzet elvezeti a hőt (ami már jóval kisebb mennyiségben termelődik... pont ezért pihentetik egy ideig víz alatt, amikor kiemelik a reaktorból azokat.
Nem értem, mi gátol abban, hogy értelmes dolgokra is használd a netet...

2017.06.03. 15:25:28

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Hülye. Az atomerőmű építése kerül 5500 dollárba kilowattonként. Illetrve az drága, csak Paks2 kerül ilyen sokba."

A névleges teljesítményt alapulvéve... és hatvan évig termelni is fogja az ezzel arányos (egyenlő...) mennyiségű energiát. A szélkereked mennyi delejt is ad le a teljes élettartamára vetítve? Erről mesélj, jóember.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 15:27:44

@EU zászlót mindenhova!: "egy nemzetközi hírű bankház megtérülő beruházásnak nyilvánította. "

:)) Bankház? Ha hallanád magad, milyen hülyeséget beszélsz! Leírták, amit a megrendelő kért.

A fideszes főnököd is bevallotta, az Európai Bizottság is elfogadta, hogy vastagon veszteséges lesz. Velük veszekedj. Pedig egy csomó költséget még nem is vettek figyelembe.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 15:30:20

@Dorottya Veres: "Az atomerőmű éjjel-nappal, az év 95%-ban leadja a névleges teljesítményét."

Igen, nagy hátránya az atomerőműnek, hogy hajnalban feleslegesen termel, napközben meg meg se tudja közelíteni az igényeket. Az atomerőmű és a megújulók közös hátránya, hogy a termelés nem alkalmazkodik az igényekhez. Biztos kiment a fejedből, hogy ezt már huszonötször megbeszéltük. Csak vergőcc.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 15:31:47

@Dorottya Veres: "A szélkerekeid meg a néveleges teljesítményük 25%-át képesek éves átlagban szolgáltatni"

Igen, viszont tized áron. Vagyis 2,5-ször olcsóbban, mint a sugárzó atomerőműved, ami ott áll párszázezer évig.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 15:33:45

@Dorottya Veres: "elfér egy 50m x 50m es kockában."

A te agyad meg elfér egy 1cm x 1cm x 1cm kockában. És még lötyög is. :))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.03. 15:53:26

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Hülye. Az atomerőmű építése kerül 5500 dollárba kilowattonként. Illetrve az drága, csak Paks2 kerül ilyen sokba."

A hülye idióta te vagy. Nem te írtad ezt?

"atom: 5500 USD/kWh
szél: 600 USD/kWh"

A szexmunkás anyádat hülyézd le, te elmeroggyant.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.03. 15:58:12

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"[A bankház szakértői] Leírták, amit a megrendelő kért."

"az Európai Bizottság is elfogadta, hogy vastagon veszteséges lesz. "

Az Európai Bizoccság szakemberei pedig azt írták le, amit a ő megrendelőjük kért. Semmivel nem hitelesebbek.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 16:21:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Az Európai Bizoccság szakemberei pedig azt írták le, amit a ő megrendelőjük kért. "

Soros György? Ő készül ellopni Paks2-t? Hogy? Igazán érdekelne az idióta összeesküvés elméleted. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 16:23:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: atom: 5500 USD/kW
szél: 600 USD/kW

Most jó? Vagy a mókusok elé vetsz? Értő olvasás nem megy?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 16:23:51

Ilyen hülye picsákat miért engednek az ápolók az internet közelébe?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.03. 16:37:46

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Soros György? Ő készül ellopni Paks2-t? Hogy? Igazán érdekelne az idióta összeesküvés elméleted. :))"

Az Európai Bizoccság szakemberei nem hazudnak, a Rothschild bankházéi meg hazudnak?

Hogy? Igazán érdekelne az idióta összeesküvés elméleted. :))

Egyszer majd megtanulod a kW és a kWh közötti különbséget. Aztán rögtön el is felejted.

"Ilyen hülye picsákat miért engednek az ápolók az internet közelébe?"

Téged olvasva én is pont ezt kérdezem magamtól.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 16:46:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Az Európai Bizoccság szakemberei nem hazudnak, a Rothschild bankházéi meg hazudnak?"

Az Európai Bizottságnak nincs jelentős érdekeltsége abban, hogy megépül-e Paks2. A Rothschild tanulmány leírta, amit a megrendelő kért. Nekik aztán végképp mindegy.

"Téged olvasva én is pont ezt kérdezem magamtól."

Na ugye, te se érted, hogy a hülye picsákat miért engedik az ápolók szabadon kóricálni. Evvan. :))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.03. 17:02:10

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Az Európai Bizottságnak nincs jelentős érdekeltsége abban, hogy megépül-e Paks2."

Ebben igazad van: ellenérdekeltek. Nem tetszik nekik, hogy oroszok építik, ezért ott próbálták gáncsolni, ahol csak tudták.

"Na ugye, te se érted, hogy a hülye picsákat miért engedik az ápolók szabadon kóricálni. "

Galambom, te annyira töketlen vagy, hogy csak hülye picsának lehet téged nevezni.

2017.06.03. 17:08:18

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Igen, nagy hátránya az atomerőműnek, hogy hajnalban feleslegesen termel, napközben meg meg se tudja közelíteni az igényeket."

Ejjj... azt hiszed, ha sokszor leírsz egy nyilvánvaló hülyeséget, egyszer majd igazzá lesz?
Az atomerőmű soha nem termel feleslegesen. A franciáknál a 76%-nyi atomenergia semtud felesleges lenni, a mi 34-36%-nyi paksunk meg végképp. A hálózat mindig messze többet felszív, mint amit paks megtermel. Megkockáztatom, hogy az import lefedi a min-max közötti ingadozást. Akkor miről is makogsz?

"A te agyad meg elfér egy 1cm x 1cm x 1cm kockában. És még lötyög is. :))"

Ó... a kis humorzsák:) 300 000 tonna 8-11t/m3 sűrűségű radiokatív hulladékról beszélünk. 125 000 köbméteren már csak elfér :) Ja... nem ... mit is beszélek... 24 000km2 területen kell tárolni... csak Paks 1200-1400t nagy aktivitású fűtőelem kötegeit. Te írtad... idióta.

"Igen, viszont tized áron. Vagyis 2,5-ször olcsóbban, mint a sugárzó atomerőműved, ami ott áll párszázezer évig."
Totál begőzöltél... Paks mekkora sugárterhelést is jelent a környzetre nézve?
www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=monitor_nbiek_index hánypontját mutassam az országnak ahol magasabb a háttérsugárzás? (Egyébiránt még a legmagasabb is messze-messze alatta marad az eü kockázatot jelentő szintnek) Ha ötször átrepülsz New Yorkba és visszajössz, már nagyobb dózist nyeltél el, mint Paks mellett fél év alatt...
www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=web_gyik_reszletek&gyik_id=22
Nem megy a matek, nem megy a fizika... javaslom a gender szakot a CEU-n.

2017.06.03. 17:09:42

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "szél: 600 USD/kW"

Ez mán megint miként is jött ki? Ne hivatkozz Nostradamusra, maradj az aktuális tényeknél.

5perc 2017.06.03. 17:21:54

@Dorottya Veres:
"hihetelenül stabil és rettenetesen időtlen képződmények. nem tízezer, hanem milliárd évek óta változatlanok"
Pangea mikor szakadt szét?

5perc 2017.06.03. 17:25:20

@Dorottya Veres:
"étségtelen... csak kezdjél el számolgatni, egyrészt milyen mókás ilyen felparcellázot területet nagyüzemileg művelni, egy szélkerékhez számolj hozzá némi utat"
Tudom ám, hogy a gazdák helikopterrel viszik a kombájnt a táblára ;)

2017.06.03. 17:47:23

@5perc: "Pangea mikor szakadt szét?"
Hosszú folyamat volt, valami 200millió évvel ezelőttindult. DE! Nem milliónyi apró darabra szakadt és az egyes kőzettáblák peremétől távol elég stabil képződmények , ősmasszívumok alkotják az egyes kontinensek fő tömegét.
Ezek egyelőre semmi jelét nem mutatják az aprózódásnak, és pár százezer év távlatában (ennyi kell, ugye :) ) Elegendő biztonsággal szolgálnak radioaktív hulladékok lerakásához.
A másik... kizárt, hogy párszáz évnél nagyobb távaltokban kellene gondolkodni,mert már most is vannak (bár nem olcsó) módszerek a hulladék mennyiségének jelentős redukálására (szelektálás, reciklálás és átalakítás) Erről is sokat vitázott a tisztelt közönség a közelmúltban.
"Tudom ám, hogy a gazdák helikopterrel viszik a kombájnt a táblára ;)"
Tényleg nem tudok mást mondani, akadékoskodó hülye vagy, vagdalkozol, kötekedsz. Ha neked egyforma költség 2-3 hektáros amorf alakú töredékekre bontott területet vagy 150hektárt egyben művelni akkor nincs értelme semmiről vitázni.
Szóval mennyi szélkerék kell Paks II kiváltásához? Meg mennyi gázerőmű? Erről mesélj már egy kicsit.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.03. 18:12:07

@Dorottya Veres:

"akadékoskodó hülye vagy, vagdalkozol, kötekedsz."

Fölösleges megpróbálni meggyőzni. Én csak azért írogatok neki, mert unalmas perceimben baromi jót szórakozom azon, hányféleképpen csinál hülyét magából.

Aztán persze lehet, hogy a Cicus a tudományos fejlesztés legújabb hatalmas vívmánya, amennyiben sikerült megalkotni az AUI-t (Artificial UnIntelligence).

5perc 2017.06.03. 18:29:59

@Dorottya Veres:
"A hulladékról... egy 50m élhosszúságú kocka 125 000m3... a fűtőelemek hasadóanyagának sűrűsége valahol 11T/m3... számolj."
tonna, kicsi t. Ha 11, nekem pont jó. Akkor köbméterenként 66 centid van minden irányban köztük. Ennyiben kell megoldanod a fődémeket, átszellőztetést, esetleg hozzáférést, stb. Remélem, hogy nem veled terveztetik.

5perc 2017.06.03. 18:31:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Én csak azért írogatok neki"
Fura, mert velem szinte csak a "Dorottya Veres" nickeden beszélgetsz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.03. 18:37:39

@5perc:

Mesélj! Milyen nickeket használok még?

5perc 2017.06.03. 18:40:38

@Dorottya Veres:
" 2-3 hektáros amorf alakú töredékekre bontott területet"
"Egy 2 MW-os turbina rotor átmérője 90 m, tehát merőlegesen 360 m, párhuzamosan 630 m távolságra kell lenniük
egymástól." Az 22.6 ha.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 18:41:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ""Az Európai Bizottságnak nincs jelentős érdekeltsége abban, hogy megépül-e Paks2."
Ebben igazad van: ellenérdekeltek. Nem tetszik nekik, hogy oroszok építik, ezért ott próbálták gáncsolni, ahol csak tudták. "

Bazmeg, ilyen hülyét az életbe nem láttam. Téged a tények sose zavartak? Hol próbálták gáncsolni? Éppen, hogy elfogadták a fidesz álláspontját, hogy Paks2 veszteséges lesz, és a költségvetésből fogják támogatni az áramtermelést.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 18:44:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Milyen nickeket használok még? "

Nem lehet tudni, hogy egy vagy kettő vagy, mert megkülönböztetrhetetlen vagy a Dorottya vezetéknevű nicktől, pont ugyanolyan hülyék vagytok.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 18:45:07

@Dorottya Veres: "mennyi szélkerék kell Paks II kiváltásához?"

Miért szeretnéd kiváltani Paks2-t bármivel is?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 18:50:12

@Dorottya Veres: "Az atomerőmű soha nem termel feleslegesen."

Csak mikor többet termel, mint az igények. És most nem arról a röpke évtizedről beszélek, mikor két atomerőmű fog értelmetlenül egyszerre működni, hanem az éjszaka megtermelt felesleges áramról, amit csak erősen nyomott áron tudnak értékesíteni, hogy valaki egyáltalán megvegye.

Nem, mintha lenne egy másodperc majd Paks2 működésében, mikor nem a termelési költségek alatt kénytelen eladni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.03. 18:53:21

Az a kérdés, hogy egy hülye picsa a két hülye picsa, vagy két hülye picsa az egy hülye picsa? A tudomány és technika jelenlegi állásában ez eldönthetetlen kérdés. :))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.03. 19:16:31

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Miért szeretnéd kiváltani Paks2-t bármivel is?"

Már elfelejtetted, hogy TE akarod kiváltani Paks2-t? Na persze az 5 perces hosszútávú memóriának vannak bizonyos hátrányai.

Mi nem akarjuk kiváltani, mi azt szeretnénk, hogy megépüljön.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.03. 19:21:32

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Már nem gáncsolják. A Siemens 10 %-os részesedést kapott a projektből. Innentől rendben is van minden..:)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.03. 19:25:07

@EU zászlót mindenhova!:

Te jó ég, remélem, a betonozásnál nagyobb szakértelmet kívánó munkákat nem a Siemensre (Framatome-leány) bízzák. Nem kell még egy 2003.

2017.06.03. 20:11:47

@5perc: "tonna, kicsi t. "

Hű... megfogtál... igazad van.. Paks II nem épülhet fel!
A Magnastor típusú tároló rendszert, valamint a – KHT, A paksi telephelyre tervezett új blokkok jellemzői, alapadataicímű fejezetben közölt – a teljes üzemidő alatt várhatóan keletkező blokkonkénti 3 135 db kiégett kazetta mennyiséget MVM Paks II. Zrt. Környezeti hatástanulmány
Új atomerőművi blokkok létesítése a paksi telephelyen Radioaktív hulladékok és kiégett kazetták kezelése és elhelyezéseFile név: PAKSII_KHT_19_Radiohull 48/71
figyelembe véve, az új blokkok esetében ez az adatszolgáltatás szerinti 19 férőhelyes konténert alapul véve, két blokkra330 db konténert jelent, 60 évre elosztva. Pontosabban az erőmű indulása utáni első átrakáskor képződő kazettákpihentető medencéből való kiemelésének időpontjától az üzemidő végén pihentető medencébe került kazetták pihentetőmedencéből való kiemeléséig.A tárolóhelyül szolgáló beton felület ~ 22 × 70 m, az ábrán látható típusú konténerből maximálisan 48 db helyezhető elrajta. A példaként számolt 330 db konténer részére ezek alapján hétszer ekkora burkolt felületre lenne szükség, plusz arakodó tér és a biztonsági sáv területe, összesen, konzervatív becsléssel körülbelül 115 × 100 m, ami egy teljesenfüggetlen létesítményre vonatkozik. Üzemi területen belül, például a Paksi Atomerőmű területén kialakított tárolótérkisebb fokú önálló biztonsági intézkedéseket kíván, kisebb területigénnyel.
Ez piszok messze van a Cicasrác 24 000 km2 területigényű tárolójától. Ez a felszíni tárolás. A mély geo kisebb térigényű.
@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Miért szeretnéd kiváltani Paks2-t bármivel is?"
Nme én szeretném, csak arra vagyok kíváncsi, egy Paksot helyettesíteni képes szélfarm mekkora terület mikroklímájára lesz hatással és mekkora hálózatot igényel az összekötésük. Csak névleges teljesítményen számolva is 1200 db kell... meg a 6, a gönyüihez hasonló 400MWe gázerőmű... sok jó szélkerék kis helyen is elfér... a CO2-t meg leszarjuk, azt nem kell elásni, elfújja a szél. Kis ráfordítással máris megvédtük magunkat a rettenetes atomhaláltól. Azé' csak szebb éhen halni egy elsivatagosodott síkságon, hallgatva a szélkerekek csikorgását, a homokvihar simogatását élvezve.

2017.06.03. 20:22:18

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Csak mikor többet termel, mint az igények. És most nem arról a röpke évtizedről beszélek, mikor két atomerőmű fog értelmetlenül egyszerre működni, hanem az éjszaka megtermelt felesleges áramról, amit csak erősen nyomott áron tudnak értékesíteni, hogy valaki egyáltalán megvegye."

Ja... elis felejtettem... éjjel nem kell áram,akkor aludni kell. A villamos is aluszik, meg a gatyádon a szakadás...
mavir.hu/web/mavir/rendszerterheles
Bogarásszá' gyökér... ~5800MW és ~4100-3500MW (ez a hétvége) között ingadozik a redszerterhelés..hol termeli ezt túl Paks?
Ha mégis túltermelne, az miért is lenne baj? A franciáknak megéri eladni? Nekik nem kockázatos 76% termelést rábízni alaperőművekre? A minimális igények is kb a duplája mennyiségű energiára vonatkoznak,mint Paks teljesítménye.

2017.06.03. 20:28:22

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Nem lehet tudni, hogy egy vagy kettő vagy, mert megkülönböztetrhetetlen vagy a Dorottya vezetéknevű nicktől, pont ugyanolyan hülyék vagytok."

Ahh... megint az érvek... mi a helyzet a 24 000 km2-es hulladéklerakóval? Hová tervezed? a 3600 szélkerék mellé, vagy a 300 geotermikus erőmű szomszédságába? Ha a kiégett fűtőelemket tároló konténerek fölé szerelsz egy nagy tölcsért, meg egy 3 km magas kéményt,azzal is termelhetsz ám villamos energiát. (csak jól kötözd ki, nehogy ledőljön)Az ilyen rendszerek áram rohamosan csökken... én úgy saccolom, 10 éven belül 2$/GW alá is csökkenhet, miközben az atomerőműveké felmegy 32000$/kW-ra... és a fidesz azt is megnégyszerezné...természetesen

2017.06.03. 21:00:08

@5perc: Még annyit... az 50m élhosszúságú kocka a nagyságrendet szemlélteni hivatott.. 70-80 év alatt , a Föld összes reaktora termelt ennyi nagy aktivitású radioaktív hulladékot... felbecsülhetetlen mennyiségű energiát adva az emberiségnek. Ez a "rettenetes hulladékhegy" sem járul hozzá a Föld felszínén mérhető háttérsugárzásához 1%-nál nagyobb mértékben. A szénerőművek salakhányói meg a bányászat valami 30%-adnak... (erre is volt már linkelt grafikon itt, több is...)
Lehet számolgatni,meg szörnyűlködni, de csak a vegyipar hulladékkezelési szokásainak eredményeként (és vegyipari katasztrófák során) nagyságrendekkel több ember vesztette életét vagy szenvedett egészségkárosodást (pl a DDT és a vetélések megtöbbszöröződése közötti összefüggés egyértelműen igazolt) mégsem ágál senki különösebben a gyárak felszámolásáért....
Rohadt jó lenne érzelemmentesen, objektíven vizsgálva és helyén kezelni az atomenergia kockázatait. Nem kéne személyes bosszúhadjáratot , missziót folytatni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.03. 21:12:25

@Dorottya Veres:

"Nem kéne személyes bosszúhadjáratot , missziót folytatni."

A Cicusnak semmi baja nem lenne az atomenergiával, ha szoclib kormány építtetné a nálunk 2003-ban alaposan leszerepelt Framatome-Siemens céggel. Vagy a csődközeli Westinghouse-szal.

Talán még azellen sem tiltakozna, ha Észak-Korea építene nálunk atomerőművet, persze csak egy szoclib kormány alatt.

5perc 2017.06.03. 23:40:10

@Dorottya Veres:
Szóval nem olyan jól definiált, nem a legrandább, nem 50 méteres, nem T, nem 2-3 hektáros, a tények nem relevánsak...
A konzervatív családmodellben nem kellett volna néha téged szájbaverni, hogy ne gyökerezz le másokat?
"Csak annyit tudsz: fidesz > rossz."
Én nem tudtam, hogy aktuálpolitika szerint kellene gondolkoznom, de most hogy így mondod, beillesz a képbe.

Egyallampolgar 2017.06.04. 00:18:18

@Dorottya Veres:
Nem vágom melyik Európai lemez hány mm-t tesz meg évente, Magyarországon hány törés van, keletkezik, lesz, nemlesz. Abban viszont biztos vagyok, hogy élő szervezetre rendkívül veszélyes anyagot földbe ásni, nagy hülyeség. Egy két évre nem nagy kockázat, 100 000-évre biztosan az.
Nem értem, hogy lehet ilyen felelőtlenségbe belemenni. Ha nincs megoldás a nukleáris hulladékra (jelenleg a hosszútávú hulladékot nem tudják kezelni sehol), akkor ejteni kell ezt a módszert. Örüljünk neki, hogy környezetkímélőbb technológiák fejlődésének időszakában vagyunk.

2017.06.04. 06:42:26

@5perc: "Szóval nem olyan jól definiált, nem a legrandább, nem 50 méteres, nem T, nem 2-3 hektáros, a tények nem relevánsak...
A konzervatív családmodellben nem kellett volna néha téged szájbaverni, hogy ne gyökerezz le másokat?"

Anyádat veregesd szájba, prolikám. Ahogy aputól láttad!

Ha nem todsz mást csak egy elütött "T"-n lovagolni, akkor bajban lehetsz. Majd nézz rá a kommentekre, feljebb többször kis t vel írtam :) hogy helyre álljon a lelki nyugalmad.
A corium tulajdonságainál fogva nem vándorol. Leolvad, átrágja magát a reaktortartályon, keveredig a megolvadt anyagokkal, "hígul" és lassan leáll a hőtermelő reakció... ugyanis megszűnik a moderáció és maga az olvadék is hígul, csökkentve a hasadóanyag koncentrációját. Megdermed, lassan kihűl. Hűtéssel (víz) gyorsítható, de fennáll a veszélye, hogy az elég összetett szerkezetű (fémek/grafit/olvadt fémoxid/elüvegesedett beton/talaj) anyag elkezd aprózódni és kimosódnak radioaktív komponensek. DE! ez nem megy sehová, nem olvad száz méterekre a talajba (a talajig pl. Csernobilban sem jutott el.. Fukushimában meg egy reaktornál a tartályon belül maradt... ) nem robban, nem sugárzóbb, mint a reaktor eredeti töltete... nem értem, mi a kattogás tárgya. A mérnökök biztosra veszem, hogy nagyon nagy pontossággal tudják, hol is van az adott reaktor alatti térrészben, de nyilván nem egyszerű megközelíteni. A pontosan tudják, az pár méteres pontosságot jelent, nem kilométereket, hiába majomkodsz és próbálod úgy beállítani, hogy senkinek semmi fogalma nincs, merre is keresse.
A hulladékokról meg nemtudok mit mondani többet... ha szerinted a paks teljes életciklusa alatt keletkező szumma 1200t (figyeled? Kis t!) fűtőelem (140-160m3-nyi anyagmennyiség eltárolása megoldhatatlan és aránytalanul nagy feladat, hát hülye vagy. Egyrészt az oroszok elviszik, kiszednek belőle minden hasznosítható (reciklálható) komponenst (az új BN-1200-as reaktor ebbe az irányba mutat) és majd, egyszer, ha megoldott a tárolás, visszaküldik a hasadóanyag maradékáát. Vagy... addigra beindul a zárt üzemanyag ciklusú energiatermelés és megszűnik a hulladékok ilyen volumenű tárolásának igénye. A tudomány nem statikus, fejlődik, jönnek új megoldások. Lehet, 300 évvel ezelőtt mit sem tudtunk a radioaktivitásról, de hogy 200 év múlva ezek agondok már nem léteznek, ez szinte biztosra vehető.
Továbbra sem látom, mibe is fáj a kasszának és a természetnek a sokezer létesítendő szélkereked? vagy miként is képzeled el Paksot kiváltani??? Erről szónokolj.

2017.06.04. 06:54:15

@Egyallampolgar: Ha nem érted, az még nem jelenti, hogy más sem. Az, hogy egy olyan nevetséges kis mennyiségű nagy aktivitású hulladékot termelő ország mint mi, esetleg végképp nem tudjamegoldani az elhelyezést határokon belül, a föld mélyében még mindig nem jelenti azt, hogy a feladat megoldhatatlan. Vannak terbek arra vonatkozóan, hogy több "kistermelő" közösen hoz létre és működtet lerakót. Kisebb a költség, kiszélesedik a számításba vehető geo képződmények száma. Tudom, számunkra valószínűleg nem opció, de Ausztrália is lát fantáziát anukleáris hulladékok bértárolására a kontinensük belsejében.
Továbbra is sokan úgy gondolnak erre, hogy ásunk egy gödröt, betalicskázzuk a sugárzó hulladékot, rátúrjuk aföldet ésugrálunk a földkupacon egy kicsit és hazamegyünk. A megfelelően kiadagolt, megfelelő formára hozott (vitrifikált) hasadóanyagokat több gát védi a kijutástól. Önmagában mindegyik képes visszatartani a sugárzás kijutását éselenyészőre csökkenti annak veszélyét, hogy súlyos veszélforrássá alakulhasson egy-egy ilyen kapszula/konténer. Tényleg utána kell olvasni, még akkor is, ha érzésem szerint az ellenzők nagy része inkább humán irányultságú és érzelmi alapon, félelelmmel közelít. Aztán számba kell venni a többi lehetőséget, összegezni azok kockázatát, költségeit, a várható előnyöket, összehasonlítani és eldönteni, mit is preferáljunk.
A politikát belekeverni végképp hiba, itt ez is érezhető... kerül, amibe kerül, a fideszt meg kell állítani... ez nem lehet érv.

2017.06.04. 07:00:47

@5perc: még egy kérdés... tudsz valami infografikával szolgálni arra nézvést, hogy a többi energiatermelési módszer mekkora öko lábnyomot hagy maga után, teljes életciklusát és teljes vertikumát tekintve? Mit adott a világnak a fosszilisek bányászata és elégetése? Mivel jár a PV gyártás, hogyan hat a környezetre az ezer hektárbyi felület fényvisszaverő képességének drasztikus megváltoztatása, mennyi hulladék marad utána, ki és miként kezeli...
Szóval még mindig jobban definiálhatónak érzem a nukleáris ipar (most ne a fegyvergyártásról beszéljünk... szigorúan energetikai felhasználást nézzünk) ezen paramétereit. Nagyságrendekkel kisebb káros/problémás örökséget hagy maga után egy reaktor, mint egy ligniterőmű... de még egy vízerőmű is végleges, de nehezen modellezhető hatású beavatkozás a természetbe és képes órák alatt több tíz, több százezer ember megölni és ugyanenyit földönfutóvá tenni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.04. 07:41:57

Jó hírem van a ződenergia híveinek. Már harmadszor észlelt a LIGO gravitációs hullámokat, így ezek léte végképp bebizonyosodott (mondjuk eddig sem kételkedett benne senki).

Minek beruházni a napelemekbe és a szélkerekekbe? Kidobott pénz. Hamarosan megjelennek a gravicációs hullámok energiáját hasznosító GV (Gravito-Voltaic) panelek és totál elavulttá teszik a napelemeket és a szélkerekeket.

:D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.04. 07:46:00

A GV-energia hatalmas előnye a napelemekkel és a szélkerekekkel szemben az, hogy a termelés teljesen független az időjárástól és a napszaktól.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.04. 10:37:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Egely már dolgozik a gyakorlati megvalósításon..:)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.04. 10:50:21

@EU zászlót mindenhova!:

Hírek szerint Széles Gábor is felhagyott az energiacellával és erre összpontosít.

Arcade Macho 2017.06.04. 11:01:20

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Igen, nagy hátránya az atomerőműnek, hogy hajnalban feleslegesen termel, napközben meg meg se tudja közelíteni az igényeket."

farok
hajnalban az Audi gyarba termel, az lenne felesleges?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.04. 12:34:57

@farok: "hajnalban az Audi gyarba termel, az lenne felesleges?"

Nem kell az Audinak 2,4 GW.

Ha éjjel, ha nappal, nem kell nekik a piaci ár sokszorosáért.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.04. 13:55:35

@Arcade Macho: A főnököd vissza akarja bontani a kedvenc energiapazarló panelházaidat. :))

2017.06.04. 14:06:32

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Ha éjjel, ha nappal, nem kell nekik a piaci ár sokszorosáért."

Mármint ezt úgy kell értsük, hogy a szélenergia mesterségesen magasan tartott (támogatott) ára indokolatlan???

Enber... jelenleg énmint versenypiacról vételező ,idősoros elszámolású fogyasztó, fele áron kapok 1kWh-rát, mint amennyiért a hálózat a KÁT keretében megveszi a megújulósoktól. Plusz vannak nekeik beruházási támogatások, meg külön szempontok szerint prémiumok... nesze, b+ szabadpiac...
110EUR/MWh-ás áron kell megvenni tőlük, hogy megtérüljön a támogatott beruházásuk... 34.34Ft/kWh

Arcade Macho 2017.06.04. 15:55:32

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Nem kell az Audinak 2,4 GW."

persze majom
nem az Audinak hanem az IPARNAK

ugye mar mondtuk, hogy KELL egy 100% -os rendelkezesre allas, vagy jojjon a Mari neni a festohengerrel?
jajo farok, tudom ne termeljjunk semmit se, inkabb importaljunk mindent

2017.06.04. 16:44:20

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Nem kell az Audinak 2,4 GW."

Nem baj,mert a mélyvölgy időszakban , hosszú hétvégén is van a paksi termelést messze felülmúló hálózati fogyasztás... legfeljebb nem kell odakintről vásárolnunk..jelenleg éppen durván 1.3GW-t veszünk, pedig a szél is fúj... most Paks biztosítja a saját termelés 2/3-át.
Aki nekünk villanyt adott, annak neve legyen áldott! Amen!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.04. 16:54:33

Hiába magyarázzuk el neki, legközelebb újra ugyanezekkel a sokszorosan megcáfolt kifogásokkal "érvel".

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.04. 16:56:07

Hányszor is írtuk már le neki ugyanezeket csak ebben a blogban?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.04. 21:03:00

@Dorottya Veres: "a mélyvölgy időszakban , hosszú hétvégén is van a paksi termelést messze felülmúló hálózati fogyasztás."

Faszt értesz hozzá, mint a többi debil itteni barátod, csak jár a szádm mint a kacsa segge. A feleslegesen megtermelt áramot csak "éjszakai" aramnak tudják eladni.

"Paks biztosítja a saját termelés 2/3-át. "

Igen, nagyon helyesen 38%-ot veszünk külföldről, mert Magyarország adottságai nem előnyösek a hatékony áramtermeléshez. Ezen nem érdemes változtatni. Legkevésbé érdemes, a legnagyobb ellenségünkkel felépíttetni a világ legdrágább atomerőművét.

2017.06.05. 13:15:30

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A feleslegesen megtermelt áramot csak "éjszakai" aramnak tudják eladni."

Te hibbant... nincs olyan, hogy felesleges. Ha valakinek nem kell, hát még olcsón sem vesz,mert minek... berakja a stelázsi polcára? Jó lesz az szűkös időkben? Az ipar, a közvilágítás és némi lakossági igény,pl.légkondi miatt éjjelre sem állíthatnád le az erőműveket,az összeset. Mo.-n éjjel is elfogy 4GW minimum.. de egy ilyen brutál hosszú hétvégén sem ment le 3.3GW alá... tehát Paks még bőven ez alatt volt, a szélerőműveid meg lóf@szt sem tudtak pótolni ehhez.. Másfelől.. a szélerőműveid meg ugyanúgy feleslegesen ontják egy szeles éjjelen a villanyt? 110EUR/MWh áron? Ejjjejjj... az az igazi nagy kasza.. nekik akkor is gurulnak a csengő rénus forintok. Paks meg érje me 12Ft-al. És aztán rögtön üvölts, hogy soha nem térül meg! naná...

2017.06.05. 13:20:27

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: " Legkevésbé érdemes, a legnagyobb ellenségünkkel felépíttetni a világ legdrágább atomerőművét."

Tudod ki/mi a te ellenséged? Minden tény és adat. Mondjuk küzdesz is erősen, de rendre alul maradsz. A te számításod alapján Paks 4 200 mrd Ft lenne... de oda se neki, legyen annyi. mennyi ugyanekkora kapacitás (folyamatosan termelő) kiépítése megújulókból? Már értem úgy, hogy gázerőművel, ahhoz csővezetékkel, hűtéssel, betáp hálózattal, miegyébbel együtt. Plusz mibe kerüla termelt CO2 lerakása 100000 évre? Hol is lesz a CO2 tározó?
süti beállítások módosítása