Úgy építünk atomerőművet, hogy senki sem tudja, mi a teendő, ha baj van

2017. június 22. 07:34 - atomcsapda

A kiégett fűtőelemek átmeneti és végleges tárolására semmilyen konkrétumot, tervet, eljárást, megoldást nem tartalmaz Paks II környezetvédelmi engedélye, a hatóság mégis megadta.

Az Energiaklub már 2015 októberében jelezte, hogy Paks II hatástanulmányában számos hiányosságot talált. Ezen észrevételek között igen fontos volt, hogy sem a kiégett fűtőelemek átmeneti tárolása, sem végleges elhelyezése nem megoldott. Akkor azt feltételeztük, hogy egyetlen ipari létesítmény sem kapna úgy környezeti engedélyt, hogy az üzemeltetői nem tudják, mit kezdenek majd az üzemben keletkezett, a környezetre és a lakosságra akár egymillió éven át veszélyt jelentő hulladékokkal. Tévedtünk, az engedély mára jogerős.

Azonban a kiadott engedély sem mondja ki azt, hogy az általunk két évvel ezelőtt felvetett hiányosságok ne állnának fenn, észrevételeink ne lettek volna jogosak. A kiégett fűtőelemekkel kapcsolatos észrevételeinket érdemben nem kezelte a hatóság. A hatóság leginkább azzal foglalkozott, hogy a felelősséget magáról elhárítsa. Olyanokat mond például, hogy „a keletkező nagy aktivitású radioaktív hulladékok és a kiégett fűtőelemek további sorsával, kezelésével kapcsolatos koncepciótervet be kell nyújtani a kormányhivatalhoz.” Majd. Évek múlva.

Mi a garancia, hogy valaki majd gondoskodni fog erről? Nem tudjuk. De az engedélyt már most kiadták.

A hatóság érdemben egyik észrevételünk jogosságát sem cáfolta. De akkor vajon miért adta meg az engedélyt? Olyan az egész, mintha raknánk a nyári hőségben az erdő közepén egy hatalmas máglyát, de nem lenne nálunk egy vödör víz, és azt sem tudnánk, van-e a közelben vízforrás. Azaz: felelőtlen.

**

Az Energiaklub bíróságon támadja meg Paks 2 környezetvédelmi engedélyét, mert a beruházás a környezetet és a lakosságot is veszélyezteti. Ha Neked is fontos a biztonság, segítsd támogatásoddal a perrel kapcsolatos munkánkat: http://www.energiaklub.hu/tamogass. Köszönjük!

248 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://atomcsapda.blog.hu/api/trackback/id/tr9012612585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 03:20:06

A ruszkisimogatóknak: el lehet menni, nekünk itt nem hiányoztok, a Snowden úgyis rohadtul unatkozik ott egyedül. Az oroszoknak nem kellenek partner országok, nekik szolgák kellenek. Életem nagyobb részét a ruszkik alatt töltöttem, nem kell több belőlük. Lehet velük kereskedni, de ez a maximum. Ukrajna megszívta, területeit elfoglalták, kilátástalan a helyzete.

2017.06.25. 06:26:27

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "A ruszkisimogatóknak: el lehet menni, nekünk itt nem hiányoztok"

Áááá... azé' lassan kibúvik a szerg a zsákból.. miért is vagy te ennyire Paks ellen. Csak nem csörgedezik némi orosz vér a te ereidben is?Amúgy meg a törekvés az objektivitásra, az még nem 'ruszkisímogatás'.
"Az oroszoknak nem kellenek partner országok, nekik szolgák kellenek."
Kb. ugyanúgy, ahogyan a németeknek, vagy a franciáknak :) Ilyen ez a popszakma...az ámeriakai kedvenceid sem a demokráciát exportálják ám rettentő vehemenciával...és nekik is szárad ez-az a lelkükön a sok kis háborúskodásuk alatt.
"Ukrajna megszívta, területeit elfoglalták"
Ha a Krímre gondolsz, akkor csak visszavették, amit a manifeszt elmebeteg (amúgy ukrán) Hruscsov delíriumos pillanatában odaadott a földijeinek. Vicces, de még most is az ukránok jelentős része is elismeri, hogy nem sok joguk van arra a területre. Plusz... menjen a bánatba az USA, hogy rá akart tenyerelni az oroszok Fekete tengeri kijáratára. Kuba miatt mekkora sipákolást rendeztek? Akkor most mitől vannak meglepve? De nem férnek a bőrükbe, most Észak Koreára fáj a foguk..
"Na, vajon miért nem kutatható? "
Háború volt és nehogy elhidd, más seregek katonái nem követtek el mocskos dolgokat. Voltak persze olyanok, akik alsóbbrendűnek tartott nép nőit nem tartották kívánatosnak, viszont agyafúrt módon, szisztematikusan irtottak kiválasztott embercsoportokat. nem relativizálni akarom a kérdést, de akkor már inkább az erőszak... Az emberiség háborúit végigkísérte mindig is az erőszakos géntranszfer is...és bármennyire is elborzasztó, vannak ennek pozitív hatásai is. (Bár ez végképp nem a fórum témája)
A kutathatóságról meg annyit, vannak más, tabuvá tett témák is, amiket kutatni még csak-csak lehet, de elég egyoldalúan publikálhatók a kutatás eredményei... már ha...

"Azonban mivel a moszkvai katonai levéltárak a magyar történészek előtt zárva vannak, a téma nehezen kutatható"
Mert ott aztán szépen be van lastromozva, kit erőszakolt meg Szergej, vagy Vologya... naná... Ha a nagypapát keresed, így nehezen fogsz a nyomára akadni.

"Az első csoportba tartozott például azon szovjet alakulat ténykedése, amelyik művészettörténész és pénzügyi szakértők segítségével végigjárta a budapesti pénzintézetek páncéltermeit, és onnan minden mozdítható értéket – készpénzt, műkincseket – elszállított. "
Óóóóó... mit nem mondasz... emlékeim szerint ebben azért az amerikaiak is jeleskedtek. :) Meg úgy minden harcoló sereg. Aztán végül a győzteseknél kötött ki az ebül szerzett holmi. Az ügyesebbek a végén még jóvátételt, meg kárpótlást is behúztak a bizniszen...

" Életem nagyobb részét a ruszkik alatt töltöttem, nem kell több belőlük. Lehet velük kereskedni, de ez a maximum."

Azt nem tudom, neked milyen sanyarú sors jutott, de ötletem nincs, miből olvastad ki, hogy én többet szeretnék velük mint kereskedelmet? Az sem lehet rosszabb, mint ami mostanában a németekkel kapcsolatban történik.

(( ez teljesen off..
Nagyapám kétszer sebesült meg , majd fogolytáborba került, ahonnan hazagyalogolt a Don mellől egy máig őrzött iránytű segítségével. A nagyanyámat és a dédnagyanyámat is valószínűleg megerőszakolták, bár erre csak homályos utalásokat halottam mindig. Ezzel együtt azt gondolom, a jövőbe kell végre néznünk, mert különben örökre ott maradunk a vérhabos múltban. Nehéz, de nincs más lehetőség))

2017.06.25. 06:33:26

@Dorottya Veres egy hülye picsa: " A ruszkik tudnak gyártani atomerőművet, haditechnikát,"

Nem ez a lényeg... hanem az, hogy képesek csúcstechnológiát alkalmazni és komoly fejlesztéseket végrehajtani.
Ócskák az autóik? Lehet... ám negyven év után is gurulnak, két marék babért kapsz hozzá alkatrészt és az árokparton is meg tudod javítani két villáskulccsal és egy kombinált fogóval. A funkcionalitás és az olcsó fenntarthatóság nem divatos, de lehet, egyszer még jól fog jönni. ;)

2017.06.25. 06:40:51

Végül...csak hogy lásd, ki rabol ki éppen minket:

hataratkelo.blog.hu/2017/05/17/mennyit_keres_a_magyar_716

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 06:44:45

@Dorottya Veres: "a németeknek, vagy a franciáknak"

Azok a szövetségeseink, nem az ellenségeink. Ha nem lenne itt a NATO, a ruszkik lennének.

"Ilyen ez a popszakma...az ámeriakai kedvenceid"

Kedvencei a kurva anyádnak.

"a jövőbe kell végre néznünk"

Egyetértek. Ezért nem szabad a ruszkiknak eladósítani Magyarországot.

eßemfaßom meg áll 2017.06.25. 07:16:54

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Azok a szövetségeseink, nem az ellenségeink"

Nebasz, már megint hadat üzentünk az oroszoknak?

eßemfaßom meg áll 2017.06.25. 07:27:29

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "A Holdra elsősorban azért nem tudtak menni, mert nem volt hajtóművük hozzá"

Azért a két Lunohod csak eljutott valahogy a Holdra.

eßemfaßom meg áll 2017.06.25. 07:47:59

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Próbálták lekoppintani a Concorde-ot"

annyira lekoppintani, hogy előbb repült mint a C

", az összes TU-144 leesett"

A valóságban persze kettő esett le a 16ból, egyik se utasszállítás közben. A lezuhant C magával vitt vagy 120 utast és személyzetet

Janossz 2017.06.25. 08:14:57

@Dorottya Veres: ' Az An-225-öt még az amerikaiak is ki szokták bérelni :)"
Igen. Ukrajnától. Merthogy az övék. Ők tervezték, ők építették, ők üzemeltetik. Ezért tekinted a ruszkik nagy teljesítményének.

eßemfaßom meg áll 2017.06.25. 08:58:32

@Janossz:" Ők tervezték, ők építették, ők üzemeltetik."

Nyilván a 80as években az Antonov tervezőiroda egy oroszoktól független ukrán cég volt és az AN-225 fötervezöje nem egy orosz volt. Ja de.

2017.06.25. 09:19:57

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Azok a szövetségeseink, nem az ellenségeink. Ha nem lenne itt a NATO,"

Akinek ilyen barátai vannak, már nem is kellenek ellenségek :)
" Ezért nem szabad a ruszkiknak eladósítani Magyarországot."
Jobb, ha az IMF, az EB, meg ki tudja ki más teszi zsebre az országot, igaz? Amennyire tudom, most sem az oroszok felé tejelünk'törlesztés' címén. Annyi hitelt a büdös életben nem vettünk felaz oroszoktól, mint amennyit mostanság a nyugat számontart velünk kapcsolatban... ne menjünk ebbe nagyon bele, nem az oroszok gyarmatává lettünk, hanem a németeké. Ha ez neked jobban tetszik, az a te magánnyügyed.

BaitHrunner 2017.06.25. 09:46:38

@Dorottya Veres egy hülye picsa:
Mit sorolsz te "nagyon jó"?

Az amerikaiak meg atomot dobtak Hiroshimára, atom dobtak Nagaszakira. Felégették Drezdát, igaz nem erőszakoltak meg senki, csupán csak élve elégettek 100-150 ezer embert. Tobbségében nőket, öregeket, meg gyerekeket.
De lehet közelebbi is. Vietnám 2.000.000 civil, Irak 150.000 civil, "ésígytovább"...
Mégis leszopod őket, mert a "szövetségeseink"...
De követtek el bűnöket a brittek, a franciák, a németek, és még hosszasan lehetne sorolni.
Mégis leszopod őket, mert a "szövetségeseink"...

Aztán, hogy ezeknek a tetteknek mi köze van a tudományok, vagy a művészetek téren elért eredményekhez, azt csak te tudhatod...

Janossz 2017.06.25. 09:58:57

@eßemfaßom meg áll: @Dorottya Veres: Elég izzadságszagú cáfolatok ezek.
Ettől még nem lett ruszki a madár. Kár hivatkozni rá.

2017.06.25. 11:01:14

@Janossz: Ahogy érzed... de mi ugye nem repülőgépet akarunk velük építtetni? Ugye? Tudod... cipőt a cipőboltból!
Építettek már nekünk és teszi is a dolgát a masina.

eßemfaßom meg áll 2017.06.25. 11:28:19

@Janossz: hát a valóság néha izzadságszagúbb mint a fantáziavilág.

2017.06.25. 11:30:02

@Janossz:

"Egyébként hallom, milyen jól sikerült a ruszki metrószerelvény-felújító projekt.
Na, körülbelül ilyesmire számíthatunk ezektől erőmű beruházás kapcsán. Még ha te bízol is bennük piszkosul. "

Meg fogsz lepődni, nem a felújított szerelvényekkel van a baj!
Hanem azokkal az idiótákkal akik az "új" szerelvényeket ráengedték, az erre egyáltalán nem felkészített régi pályára!
A régi kocsik is azért gyulladnak ki rendszeresen mert a pályával van a baj, egyszerűen szétrázza az elektronikát, zárlatokat teremtve, még ha az "orosz" túlbiztosítva is tervezte azokat. Ismerem a régi-új metrók szerkezetét és erős, megbízható konstrukciók, hasonlóak Prágában már hosszú évek óta futnak minden gond nélkül.
Egy viszonylag modern elektronikával rendelkező szerelvényt nem lehetne "csak úgy" beküldeni a régi pályára, kiegészítő fejlesztések nélkül. A jelenlegi pálya nincs felkészítve az energia visszatáplálás fogadására, elavultak a vezérlő és biztonsági rendszerei (de még megbízhatóan működnek, csak egyszerűen az "új" szerelvények fejlettsége már túlhaladja a régi rendszert). Az utóbbi években végrehajtott "látványos" síncserék csak elodázták az elkerülhetetlent. Nem a sínekkel van a gond! Hanem az ágyazattal! Az új sínek is törnek ám rendesen, mert nincs már alattuk stabil ágyazat, az éjszakai karbantartó műszak pedig hegesztgeti szorgalmasan a mai napig.
A teljes (M3) vonal felújítását 15 évvel ezelőtt el kellett volna kezdeni. Ezen az "új" szerelvények sem segítenek!
Nem politizálok, nem keresek felelősöket, egyszerűen műszaki szempontból vizsgálom a kérdést...
A fenti tények azért nem kapnak publicitást, mert bizony politikai felhangjai lennék. Ki és miért ódázta a pályatest felújítását? Ki engedte rá az új szerelvényeket a régi pályára? Stb...

eßemfaßom meg áll 2017.06.25. 11:31:03

@Janossz: Megjegyzem az elméleted alapján csernobilban nem is orosz atomerőmű durrant el hanem ukrán...

2017.06.25. 11:41:37

@mentolos lecsó: A nagyszerű Siemens/Combino story is megérne egy misét. Azt is jól elbaltázták az oroszok.
www.origo.hu/itthon/20040316repedezik.html

2017.06.25. 11:56:14

@Dorottya Veres:

Régebben autóelektronikával is foglalkoztam, volt dolgom Siemens gyártmányú motorvezérlőkkel, légtömegmérőkkel, üzemanyagrendszer nyomásvezérlőkkel, ABS szenzorokkal...

Manapság már egy olyan fadobozt sem rendelnék a Siemens-től, amiben rozsdás szögeket tárolnék.
A másik ilyen nagy "húzónév" a Bosch... A nagy német precizitás, nah persze...
Jómagam, szűzies kislányként sikítva rohanok el ha a fenti "márkanevek" egyikét is meglátom vhol! :)

Janossz 2017.06.25. 12:03:34

@Dorottya Veres: "de mi ugye nem repülőgépet akarunk velük építtetni? Ugye? "
Pont ez irányúak a félelmek. Nehogy repülő gépet vegyünk tőlük, akaratlanul.

2017.06.25. 12:05:53

@Dorottya Veres:

"A nagyszerű Siemens/Combino story is megérne egy misét. Azt is jól elbaltázták az oroszok.
http://www.origo.hu/itthon/20040316repedezik.html"

Mondjuk itt hivatkoznék az metrós kommentemre (@mentolos lecsó: ). A németek sem gondolták át, hogy nem egyenes pályára, hanem "ökörhugyozásra" kell villamost építeni. Itt is a pálya volt a hibás, szétrázta, széttörte a szerelvényeket... A régi Ganz villamos megbízható konstrukció volt, de abban az időben is sokat anyáztak a szerelők a pályahibák okozta sérülések, meghibásodások miatt. A vasúti pályát és a rajta közlekedő szerelvényeket egy egységként kellene kezelni! Hiába a szép, új, csili-vili szerelvény, ha olyan pályára rakod, amiről majd' leugrik a szerencsétlen...

2017.06.25. 16:04:33

@Janossz: Jó... akkor hány orosz atomreaktor robbant fel? Bármelyik gyártót veszed, ugyanúgy csak a múlt adatai állnak rendelkezésedre, a jövőt abból kell megjósolnod.
Építse az Areva? Elég sok a gond manapság feléjük... lehet, mire elkezdődik a paksi beruházás, már csődbe is mentek :) A Westinghouse-Toshiba is vergődik... konkrétan lehúzzák a rolót. Páff.
Az oroszok már építettek mindenféle reaktort, ami csak elképzelhető, az Areva/Siemnens egy típussal küszködik és 10 éve nem is adott el újat. Tudom,a Siemens jó haver, megkentek már mindenkit a földkerekségen, nálunk is volt egy-két ködös bizniszük.

2017.06.25. 16:07:15

@mentolos lecsó: Oké, ez rendben is van... de ezek a töréses-repedéses hibák nem csak nálunk jelentkeztek, másrészt némi előtanulmány, vizsgálat, teszt és ennek alapján megkonstruált(domesztikált) jármű azért elvárható lett volna. Vagy... mondják azt, hogy sajna a mi kifinomult technológiánk nem való ide maguknak falura.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 17:50:18

@Dorottya Veres: "az éppen zajló klímaváltozás (katasztrófa...) okairól, mert ebben biztosan nem játszik szerepet az atomenergia"

Márpedig Paks1-el kezdődött az eladósodásunk, ami mára 74%-ra nőtt, és semmit nem tudtunk még visszafizetni belőle. Nincs pénz megújulókra, nincs pénz oktatásra, a béka segge alatt a versenyképességünk, Paks2-re sincs pénzünk, de a gecik még jobban el akarják adósítani az országot azzal, hogy az Univerzum legdrágább atomerőművét építtetik MÉG TÖBB KÖLCSÖNBŐL!

"az atomenergia nyújthatna olcsó megoldást"

Drága. Mindenesetre a megújulóknál drágább, és folyamatosan egyre drágább lesz.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 17:53:25

@Dorottya Veres: "egy atomreaktor attól biztonságos, hogy parancsba"

Egy atomreaktor NEM biztonságos. Pont.

"ennek a blognak a működtetéséhez Soros György is több tízmillióval járul hozzá.."

Ablakon kidobott pénz, mert csak az őrjöngő paks2simogató trollok melegágyas.

"iszlamizált tömegeket terelgeti térségünkbe."

:)) Mesélj már erről valami konkrétumot, ne ilyen kemtrél lázálmot. Mi a fasz köze van a filantróp Soros Györgynek az ISIS terroristáihoz?

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 17:56:05

@Dorottya Veres: "Soros ... tudományos (műszaki) téren miért nem annyira aktív támogató?"

Utaztam Soros György pénzén külföldi konferenciára.

Az igaz, hogy az EU-s csatlakozás óta a magyar tudományt nem támogatja. Szemét Soros György, csak 20 évig öntötte a magyar tudományba a pénzét.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 17:57:15

@eßemfaßom meg áll: "A valóságban persze kettő esett le a 16ból"

Olyan hamar betiltották - fél év és 50 repülés után -, hogy leesni se volt idejük.

Bemutató repülés során az újságíró panaszkodott a tervezőnek, hogy nagyon hangosak a hajtőművek.
- Nem is olyan hangosak, a mennydörgésnél halkabbak.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 18:01:35

@eßemfaßom meg áll: "Azért a két Lunohod csak eljutott valahogy a Holdra."

A Proton K 6 hajtómű, 10 MN. A Saturn V 5 hajtómű 35 MN. Négyszerese.

A két Lunohod nagyon szép eredmény, de nagyságrendekkel marad el az Apolló programtól. Tudományos eredménye nulla.

Meggyőződésem, hogy az amcsik mérhetetlen pénzével az oroszok is leszálltak volna a Holdra. Sok emberáldozattal.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 18:18:36

@BaitHrunner: "Az amerikaiak meg atomot dobtak Hirosimára, atom dobtak Nagaszakira."

Ez a huszadik század legnagyobb jótéteménye volt, lehetőséget adott a Japánoknak, hogy arcvesztés nélkül letegyék a fegyvert. Sok millió japán és sok tízezer amerikai életét mentették meg ezzel. De hogy jön ez ide?

"Felégették Drezdát"

Igen, Bomber Harris is háborús bűnös volt. De hogy jön ez ide?

"igaz nem erőszakoltak meg senki"

A faszt nem! De hogy jön ez ide?

"Vietnám 2.000.000 civil, Irak 150.000 civil"

Hogy jön ez ide?

"Mégis leszopod őket"

Szopod te a náci fasz házmester öregapádat.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 18:22:35

@Dorottya Veres: "" Ezért nem szabad a ruszkiknak eladósítani Magyarországot."
Jobb, ha az IMF, az EB, meg ki tudja ki más teszi zsebre az országot, igaz?"

Tulajdonképpen mindegy, kinek tartozunk, úgyis kölcsönből fizetjük vissza a kölcsönt, mert pénzt ez a ruszki veszteséges beruházás nem termel.

Azért vicces a ruszki kölcsön, negyedmilliárdot elbasztunk már, harmadik éve fizetjük a kamatokat, és még egy kapavágás nem volt.

Valami dupláját fizetjük vissza, akkor is, ha nem épül fel.
www.google.com/search?q=%22Kider%C3%BClt:+%C3%ADgy+vessz%C3%BCk+fel+a+Paks-2+hitelt+az+orszokt%C3%B3l%22

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 18:23:49

@eßemfaßom meg áll: ""In God We Trust" amcsik..."

Márpedig aki hisz az isteni csodákban, az nem érti a kvantumfizikát. Pont.

2017.06.25. 18:25:13

@Dorottya Veres egy hülye picsa:
Ordenáré csúsztatás... ne akard már elmagyarázni, hogy Mo. eladósodásának egyedüli oka Paks I. Főleg, hoghy '90-ben nem volt számottevő devizaadósságunk. Valami 20mrd$ körüli összegről beszélünk. Azóta folyamatosan törlesztünk és mostanra 25 000 mrd$ környékén állunk. Kizárt, hogy ez mind Paks I-re ment el. Ennyire azért ne rugaszkodj el a valóságtól. Másfelől, ekkora hitelt nemrég fizettünk vissza, négy év kellett hozzá. Persze értem, elegánsabb s Világbank-IMF-EB triónak tartozni és haptákban állva lesni az utasításaikat (mert a kamat mellé az is dukál, ugye) mint 20 évre felvenni kb ugyanekkora összeget és azt törleszteni. Melyik viseli meg jobban a központi költségvetést? Nyilván egészen pontos számokat semelyikünk nem tud, de ez az ominózus IMF hitelnél (meg egyéb hiteleknél) sem volt másként. Akkor miért nem visítottál, amikor a nyugdíjkasszán ütött lukat kellett tömködni hitelből, csak, hogy a magánynyugdíjpénztáraknak legyen bevétele? Na,az a pénz aztán szépen elfolyt, abból még egy koszos szélmalomra sem futotta az országnak. Paks legalább hozzájárul az energiaellátás fenntartásához.

"Drága. Mindenesetre a megújulóknál drágább"
Naná, ahogyan te számolsz, úgy biztos :) Az Univerzum legdrágább erőműve az ismert adatok alapján amúgy Hinkley Point C... de a te alternatív Univerzumodban ez is másként van :)

Ja... a statisztika... 89 környékén is valami 70-80% között volt az államháztartás hiánya. :) Nominál értéken szaporodik, de megy utána a GDP növekedés és mostanra elég jelentősen átrendeződött és a deviza kitettség sokkal kedvezőbben alakul, mint az IMF hitel eklőtt volt. Nagyjából 2-3 éven belül megfeleződik. (Mondjuk akkor jön majd az einstand, de ez mindegy. Jegyezhetsz békekölcsönt :)
Egyben igazad van, az pedig az, hogy nincs pénz a 'luxus'-megújulókra. Hobbinak elsőrangú, környezetszennyező rendszerszinten és folyamatosan építgetheted az újakat az éppen szétdőlők helyett. Sziszifusz kezet csókolhatna neked.

2017.06.25. 18:49:11

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Egy atomreaktor NEM biztonságos. Pont."

Egységnyi termelésre vonatkoztatva messze a legbiztonságosabb és legkevésbé környezetszennyező :) Pont. Kaptál erről statisztikát, szóval ne füllents.

"Utaztam Soros György pénzén külföldi konferenciára."
Ahogy elfigyellek, hálás típus vagy :)

" Szemét Soros György, csak 20 évig öntötte a magyar tudományba a pénzét."
Megint csak téged elnézve nem ez volt a legsikeresebb projektje... bár nézőpont kérdése, meg azé, hogy mi is volt a cél.
"Meggyőződésem, hogy az amcsik mérhetetlen pénzével az oroszok is leszálltak volna a Holdra. Sok emberáldozattal."

Az amcsiknál is volt némi járulékos veszteség... ilyen ez a popszakma. Volt, aki a földön sült ropogósra. Ez valóban veszélyes üzem, ehhez képest az atomenergetikában dolgozni nyugdíjas állás.
"Mi a fasz köze van a filantróp Soros Györgynek az ISIS terroristáihoz?"

A forszírozott migrációhoz van köze, aminek hozadéka az alig ellenőrizhető módon beszivárgó radikális csoportok hordozta kockázat. Folyamatosan szónokol az EU felé irányuló migráció fontosságáról, annak fenntartásáról és fokozásáról. Már amúgy az izraelieknek is herótja van attól, hogy szövevényes alapítványi/'civil' szervezeti hálózatán keresztül direkt módon is támogatja a 'menekültek' EU területre lépésének zavartalanságát. Nem azt mondtam, hogy csak ő ludas mindebben, de az ő beteges "Nyílt társadalom" ideológiája patentül illeszkedik ahhoz, ami éppen zajlik. Mássz már ki a szatyorból és nyisd ki a szemed.
www.facebook.com/regikolisrael/posts/1630904750285410
Találsz itt még erről mást is...

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 18:54:01

@Dorottya Veres: "Mo. eladósodásának egyedüli oka Paks I."

Nem egyedüli oka, de azzal kezdődött. A korábbi kölcsönöket visszafizettük a beruházás utáni nyereségből.

"Főleg, hoghy '90-ben nem volt számottevő devizaadósságunk."

Téged sose zavartak a tények?

"1989-re az adósságállomány eléri a 20 milliárd dollárt."
24.hu/fn/gazdasag/2011/03/03/tevhitek_magyar_allamadossagrol/

"folyamatosan törlesztünk"

Nem törlesztünk. Kölcsönből fizetjük vissza a korábbi kölcsönöket, és további kölcsönökkel is növeljük.

"Világbank-IMF-EB triónak tartozni és haptákban állva lesni az utasításaikat"

orbán egy évig pávatáncolt, hogy ne az IMF-től vegyen fel hitelt, aztán szórol-szóra végrehajtotta az IMF által ajánlott intézkedéseket. Szegények azóta is csak pislognak. :))

"Az Univerzum legdrágább erőműve az ismert adatok alapján"

Igen. @molnibalage:-val focizzátok le, melyikőtök hazudott nagyobbat.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 18:56:12

@Dorottya Veres: ""Mi a fasz köze van a filantróp Soros Györgynek az ISIS terroristáihoz?"
A forszírozott migrációhoz van köze,"

Mi a fasz köze lenne? Ne gyere megint a kemtréllel!

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 19:33:44

@Dorottya Veres: "hálás típus vagy"

Igen, tudom, nem vagyok elég szemét fideszesnek. Tudod mit? Nem is vágyódom Kubatov zsoldjába atomgecinek. Nincs annyi pénz, hogy eladjam a hazámat.

eßemfaßom meg áll 2017.06.25. 19:43:21

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Olyan hamar betiltották - fél év és 50 repülés után -, hogy leesni se volt idejük."

nem értem mi a jó neked a hazugság hazugságra halmozásában de valami élvezetet biztos szerez neked.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 19:50:32

@eßemfaßom meg áll: Keversz valamelyik atomgecivel, azok hazudoznak szakmányban.

Pontosan 55 repülés, és kevesebb, mint 7 hónap.

"Az utasrepülések 1977. novemberében kezdődtek, ... Az utolsó menetrend szerinti Aeroflot járat a Tu–144 ötvenötödik utasszállító repülése volt 1978. június 1-jén."
hu.wikipedia.org/wiki/Tu%E2%80%93144

Fasznak kell mindig hülyét csinálnod magadból?

eßemfaßom meg áll 2017.06.25. 19:54:52

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Nem egyedüli oka, de azzal kezdődött."

ez se érintkezik sok ponton a valóság szövetével.

eßemfaßom meg áll 2017.06.25. 20:05:13

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Fasznak kell mindig hülyét csinálnod magadból?"

neked a wikipédiának csak az első 2 bekezdése töltődik le?

Fasznak kell mindig hülyét csinálnod magadból?

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 20:06:59

@eßemfaßom meg áll: Hja, érvek elfogytak, marad a személyeskedés. Ismert trolltempő. :))

BaitHrunner 2017.06.25. 20:30:10

@Dorottya Veres egy hülye picsa:
"De hogy jön ez ide?"
Úgy, te idegen érdekek kiszolgálója, hogy te keverted ide. Egy olyan kommenthez ami alapvetően a művészetek, és a tudományok terén elért eredményekről szólt. Csak ugye megint lyukra futottál, most meg a földhöz vered magadat.
Na mindegy, lépjünk túl ezen. Van ez így. Veled meg főleg... :)

"Szopod te a náci fasz házmester öregapádat."
Na előkerült a náci kártya... :)
Amúgy mi ez a trolltempó, elfogytak az érvek?
:)))

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 20:51:44

@BaitHrunner: Te mondtad, hogy hosszan lehet sorolni, hát én soroltam. Elmehetsz a faszba a művelt Csehovoddal, ha elsősorban arról ismerjük a paraszt ruszkikat, hogy végigerőszakolták Magyarországot, majd negyven évig ültek a nyakunkon. Én akár két Csehovot is visszaadtam volna, csak hogy ez ne legyen.

És megint ezen dolgoznak. Nem Csehov előadást akar ránk tolni Putyin, hanem gigawattos gigaveszteséges gigaberuházást gigahiltellel.

"a trolltempó, elfogytak az érvek?"

Igen. Vicces, hogy trollkodsz, aztán megsértődsz, ha ezt rádpirítom. :))

eßemfaßom meg áll 2017.06.25. 21:05:28

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Hja, érvek elfogytak, marad a személyeskedés. Ismert trolltempő. :))"

ez "Dorottya Veres egy hülye picsa" nick "szájából" különösen mulatságos :)

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 21:08:44

@eßemfaßom meg áll: Na ja. Ha meg visszakapjátok, akkor meg sír a szátok. Tán nem kéne elkezdenetek. :))

eßemfaßom meg áll 2017.06.25. 21:12:14

@Dorottya Veres egy hülye picsa: sírunk? könnyesre röhögjük magunkat rajtad. valami fergeteges humoreszk amit te itt produkálsz.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 21:15:04

@eßemfaßom meg áll: "sírunk? "

Ketten is itt panaszkodtok. :))

Forduljatok az óvonénihez, a bloggazdához, vagy föl. :))

BaitHrunner 2017.06.25. 21:19:44

@Dorottya Veres egy hülye picsa:
:)))
Tehát még egyszer: kizárólag a művészeteket és a tudományokat említettem. Erről volt szó, semmi másról.
Beletrollkodtál megint valami hülyeséget, visszanyalt a fagyi, most meg vergődsz...
Ja, meg elővetted a végső érveteket és vadul nácizol.
Nagyon ócska vagy ember...
:)))

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 21:23:52

@BaitHrunner: "kizárólag a művészeteket és a tudományokat említettem"

Én meg amit kihagytál. Nem kezded el isteníteni a geci ruszkikat, és se szembesítelek a valósággal.

"vadul nácizol."

Mert te szopásra buzdítottál, úgyhogy nagyon sajnállak, elmehetsz a faszba. Legközelebb viselkedsz, én se megyek le a szintedre. :))

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 21:25:55

Kubatovtól ma csak ilyen síró nyavalyákra telik?

BaitHrunner 2017.06.25. 21:32:46

@Dorottya Veres egy hülye picsa:
"Én meg amit kihagytál. Nem kezded el isteníteni a geci ruszkikat, és se szembesítelek a valósággal."
Azt már tudjuk, hogy úgy félsz a tényektől mint ördög a szenteltvíztől, de az agyadon kívül hol számít még istenitésnek ezek felsorolása te tökkelütött? :)

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 21:38:26

@BaitHrunner: Te fényezted a fasz ruszkikat, én meg árnyaltam a képet. Ha nem kezded, nem folytatom.

Unalmas már ez a nyígás. :))

2017.06.26. 06:04:07

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Téged sose zavartak a tények?

"1989-re az adósságállomány eléri a 20 milliárd dollárt."
24.hu/fn/gazdasag/2011/03/03/tevhitek_magyar_allamadossagrol/
"

Ha olvasnál is, nem csak írnál, akkor láthatnád, én is leírtam a 20 milliárdot :) Na, de hol is vagyunk már attól...Paks termelő beruházás, a nyugdíjasok szavazatainak vásárlása, kiegészítve a lumpenprolikéval, na az viszi a lóvét. Meg az eü a milliónyi potyautassal...

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.26. 11:20:32

@Dorottya Veres: "én is leírtam a 20 milliárdot"

Ja, ha egy mondaton belül rögtön meg is cáfolod magad, akkor minek kellek én ide? :))

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.26. 11:25:05

@Dorottya Veres: Itt egy összefoglaló a lendkerékről.
"A Review of Flywheel Energy Storage System Technologies and Their Applications"
www.mdpi.com/2076-3417/7/3/286

GyMasa 2017.06.26. 11:25:22

@Janossz:
...Azért a franciák rendesen benne voltak, vannak a repülésben, Concorde, Airbus, Eurofighter, ilyenek...
Oooo, most arra az Airbuiszra gondolsz, amelyik:
- Megtervezte a kabelkorbacsot egy egesz repülöbe birodalmi mertekegysegekben, azt' sikerült metrikusan legyartani, es valahogy nem passzolt bele vegul?
- Vagy arra a nagyszeru "nemzetközi" együttmüködesre, ahol a zöldmezös vegsö összeszerelö üzemet nem a tenger melle telepitettek, ahol az A380-asok keszulnek, hanem a hegyekbe, es csak UTANA vettek eszre, hogy a tervezett Belugakba nem fernek bele az A380-as reszei, igy specialis hajokat meg kamionokat kellet tervezni, amelyikek fel europan vegigvonszoljak a darabokat?

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.26. 11:41:03

@GyMasa: "arra az Airbuiszra gondolsz, amelyik"

Arra az Airbus-ra, amelyik a Boeing-gel szemben nem a pilótára, hanem a számítógépre teszi a hangsúlyt.

Ja, hogy a felfuvalkodott mérnökök ígyis-úgyis képesek olyan gépet tervezni, ami leesik? Hát az élet nem egyszerű... :))

Azért ez az Airbus-t dicséri:
www.youtube.com/watch?v=3mLKfRVU3qM
"Video of US Airways descent into Hudson River released"

GyMasa 2017.06.26. 11:46:48

@élhetetlen:
...Már felajánlottam, hogy hagyjuk abba, ha nem, hát nem...
Felolem abbahagyhatjuk, ahogy gondolod.
...„Hat, ha nem fogalmazol egyertelmuen, akkor nem lehet megerteni, hogy mirol beszelsz.”. Tudod, az úgy van, hogy nem novellát írok, csak kommentet. ...
Ez nem zarja ki, hogy erthetöen fogalmazz.
...Bezzeg te tudsz szépen, egyértelműen fogalmazni...
Ezt nem mondtam sohasem, viszont en el tudom viselni, azt, hogy kritizalnak a pontatlansagaim miatt.
...„18 lisztből tizenhét teljes kiőrlésű fertőzött volt, igaz, a megengedett szint alatt....„Tehat NEM volt fertozott.”. Te sem azt írtad, hogy nem volt nagyon fertőzött, az meg nem igaz, hogy nem volt fertőzött, úgyhogy ezt hagyhatjuk....
Tudod, olyan, hogy valami 0%-ban fertözött, olyan nincsen, mert eleve nem tudod teljes bizonyossaggal megmerni az osszetevoket.
Raadasul, az anyagoknak is vannak hatarertekei.
Ezeket a hatarertekeket kutatasokkal allapitjak meg. Termeszetesen tevedhetnek a hatarertek megallapitasakor, akkor pedig modositani fogjak azokat.
Ha pedig a hatarertek alatt van a tartalom, akkor az nem karos az egeszsegre, tehat NEM FERTOZOTT.
A maradekot meg majd elintezi az immunrendszer.
... www.babaszoba.hu/articles/gyerek/Gombamereg_van_19-bol_17_teljes_kiorlesu_lisztben?aid=20170419125830 . Nem vagyok biztos benne, hogy a gyerekek immunrendszerét Fusariummal kell edzeni....
Kitalalhatom?
Elso gyerek?
Majd ra fogsz jonni, hogy nem kell beszopni a csecsemoipari riogatasokat, mert mindegyik ilyen cikknek csak az a celja, hogy minel dragabb szarokat radlocsoljenek.

...A hatóságokról. „De ezen ELÖRE nem tudsz valtoztatni!”. DE!...
NEM, fentebb leirtam. Eloirasok.
...Ha én tudom, a szakemberek is tudhatnák, hogy a vegyszermaradvány, és a gomba is a gabona külső burkán van....
De ez teljesen lenyegtelen, mert az emberi immunrendszer elbodogul az ilyen szintu fertozesekkel.
De tudod mit: Vegezz kutatast a temaban, es bizonyitsd be, hogy rossz helyen van a hatarertek, es akkor nyilvanvaloan lejjebb fogjak vinni.
...Nem erőltetném, hogy azt egyék a gyerekek...
Akkor ne add a sajatodnak!
Ja, es ne szolj bele, hogy masok mmit csinalnak.
Tudod az okostojasokat senki nem szereti.
...Ha egészségeset akarok adni, már azt is feltalálta Graham, „a gabonaszem összes alkotórészét tartalmazza (beleértve a csírát és a korpát is). A malomi előkészítés során csak a külső, szennyezett, vékony héjréteget távolítják el.”” Ezt nem tudhatják a hatóságok, mikor rendeletet hoznak? ..
Ezt mar elmondtam, csak ismetelnem magam.
...Persze, persze, megint azt kellett volna írnom, hogy soha nem volt, nincs is, és nem is lesz...
Ha mernok lennel, akkor tudnad, hogy egy rendszernek nem jonak kell lennie, csak eleg jonak.
Tudod, a mernoki tervezesre is igaz az, hogy egy rendszer lehet:
- Megbizhato
- olcso
- takarekos
De ebbol csak maximum 2.
...Tényleg slampos vagyok. Tudod, mit, igazad van, nem is vagyok mérnök, 6 elemim van, és csikket szedek az járdán. Most jó?..
Nekem mindegy, hogy mit csinalsz, az a te dolgod.
De egy mernoktol elegge szokatlan ez.
...És akkor vissza az elejére. Érdekes, az egyiptomiak is bátran feltételezték, hogy a piramisok sértetlenek maradnak, nem gondolták, hogy a hülye utódok kíváncsiságból felnyitják...
Nem vagyok penge Egyiptombol, de ez pl. szerintem nem igaz, igenis tisztaban voltak pl. a sirrablokkal, pont emiatt vannak mindenfele csapdak, meg kamu sirkamrak a piramisokban.
...(de ezt már leírtam párszor). És bátran feltételezhetjük, hogy akár ötezer, akár százezer évre előre tudunk küldeni a veszélyre figyelmeztető információt egy atomtemetőről. Veresnek írtam, tudod, a lóról, hogy nem vak ez, csak vakmerő. „ami kezelheto kockazat.”. A mai, vacak kis életedben kezelhető. Nem az a baj, hogy nem tudod, mi a kockázat a jővőre nézve, de el sem tudod képzelni. Na, mindegy...
Tudod, nem az aggodalmaddal van a legnagyobb gond, hanem a felfuvalkodott tapasztalatlan nagykepusegeddel.
Kitalasz valamit, vegiggondolod valameddig, aztan ugy adod elo azt, mintha az lenne az egyetlen lehetseges forgatokonyv.
Tudod, kulonosen itt, ez nem nyero taktika, ugyanis cicuka is pontosan ezt csinalja, es emiatt, mintegy "jarulekos vesztesegkent" te is ugyanazt a reakciot kapod az ittlevoktol.
Tehat, folytathatod mindazt, amit eddig csinaltal, de akkor ugyanazt fofog a nyakadba kapni, mint eddig.
Igaz, ez megadja az "aldozat pontokat" hiszen itt mindenki bunko, aki csak teged *aszogat.

GyMasa 2017.06.26. 11:52:01

@Dorottya Veres:
...és nekik is szárad ez-az a lelkükön a sok kis háborúskodásuk alatt....
Meg ne feledjük mar el azt sem, hogy a mindenkori angolszasz kormanyoknak soha nem esett nehezere egy-ket belsos melot vegrehajtani, amivel kisit lehetett "iranyitani" a kozvelemenyt a sajat celjaiknak megfelelo iranyba.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.26. 11:59:34

@GyMasa: "nem jonak kell lennie, csak eleg jonak."

Éééééésss... dobpergés... lesz.... vörösiszap katasztrófa... cintányér...

Néha azért gondolkodni se ártana...

GyMasa 2017.06.26. 12:01:37

@mentolos lecsó:
...Manapság már egy olyan fadobozt sem rendelnék a Siemens-től, amiben rozsdás szögeket tárolnék.
A másik ilyen nagy "húzónév" a Bosch... A nagy német precizitás, nah persze...
Jómagam, szűzies kislányként sikítva rohanok el ha a fenti "márkanevek" egyikét is meglátom vhol! :)..
Azert a targyilagossal kedveert szeretnem megemliteni, hogy az autoiparban nem ezek a cegek a fo huncutok, hanem az autogyartok maguk.
Tudod, a Tier 1 az kap egy specifikaciot, ami alapjan megtervezi majd a termeket.
Ha az a sepcifikacio khm. nem tokeletes, akkor a termek sem lesz majd az.

2017.06.26. 12:45:13

@Dorottya Veres egy hülye picsa: Tudom miként működik, de ezek szerint te nem nagyon :) Ez rendszer szinten egy játékszer, nem olcsó, de cserébe 20 évet sem bír, energiasűrűsége tán egy tizede-egy hatoda a folyékony/gáz szénhidrogéneknek, nagyjából ott tart, ahol egy akkumulátor, de legalább ötször annyi az élettartama. Hurrá!!!! Sokáig tudod tárolni az energiát, de sajna nem túl sokat adott térfogat és súly mellett.
Ez kb. arra jó, hogy rövid távú hálózatkimaradásokat áthidaljon, ott, ahol kritikus a szünetmentesség. Amelyik már legalább egy háztartást ki tud szolgálni (rövid ideig) az olyan árfekvésű, hogy inkább vesz a polgár egy pedálos dinamót, azzal még az alakját is meg tudja őrizni.

Ha eláll a szél, b@szhatod, a névleges kapacitásának megfelelő teljesítményt kiveszed belőle 2-3 óra a alatt, oszt sanyi...

GyMasa 2017.06.26. 12:51:03

@eßemfaßom meg áll:
..."Nem egyedüli oka, de azzal kezdődött."

ez se érintkezik sok ponton a valóság szövetével...
Komolyan nem ertem, ezt az ertelmi fogyatekos cicukat!
Paks1-et hitelbol epitettuk.
A hitelt adta valaki (most ez teljesen mindegy, hogy kicsoda)
A kerdes kizarolag az, hogy ez a hitelszerzodes fennall-e most vagy sem?
- Ha a hitelezo nem kapta meg a penzet, akkor a szerzodes fennall, es a hitelt nem fizettuk vissza.
- Ha a hitelezo megkapta a penzet, akkor a szerzodesnek vege van, es az adott dolgot kifizettuk.
Nem mellesleg, az MVM az utobbi evekben tizmilliard szamra fizette az osztalekot a kormanynak, amit nem kis reszben az tesz lehetove, hogy Paks annyira olcson termeli az aramot.
De nem baj, hadd nyomja a hülyesegeit!

GyMasa 2017.06.26. 13:02:58

@Dorottya Veres egy hülye picsa:
...Itt egy összefoglaló a lendkerékről...
Ezt most mire fel linkelted be?
a lendkerek NEM megoldas az oran tuli energiatarolasra.
Idezet a sajat cikkedbol:
"Flywheels
provide ride-through applications for interruptions of up to 15 s long and provide a means of switching
between power sources without any service interruptions [2]. Flywheels can operate for up to tens of
minutes for reactive power support, spinning reserve, and voltage regulation, to supply reliable electric
power and improve the power quality in applications such as communication facilities and computer
server centres"
Tehat, at tud hidalni par masodperc- par perc idotartamot, amig a rendszer atkapcsol a tartalek energiara.
Mondjuk ebben semmi ujdonsag nincsen, mert ferihegyen mar a 2000 evek elott is hasznaltak ezeket erre a celra.

GyMasa 2017.06.26. 13:04:15

@Dorottya Veres egy hülye picsa:
...Néha azért gondolkodni se ártana...
Ezt mondom en is, vegre igazan megprobalhatnad egyszer.
Egy egeszen uj vilag fog kinyilni elotted.

2017.06.26. 13:15:11

@Dorottya Veres egy hülye picsa: Nem tudom miben látod a cáfolatot, de őszintén szólva nem is nagyon érdekel. A mese úgy kezdődött, hogy Magyarország épített egy atomreaktort 1982.-ben és az erre felvett hitel, aminek pontos összegét ugyan nem ismerjük, (de semmiképpen nem lehetett több mint 10mrd dollár, mert'86 táján is kb itt, ekkora adósságnál tartottunk... ) , na ez vezetett oda, hogy mostanra már 91 mrd dollárnál tartunk :)
Amúgy a valós eladósodási folyamatról van egy elég alapos elemzés a pénzriport.hu-n, Szabó Gergely alkotta, na abban sem említik Paksot :)

gigabursch 2017.06.26. 14:54:05

@GyMasa:
:-)))

Olasz kocsikban szinte mindig a Bosch szarja összemagát és nem a Magnetti-Marelli.

Érdekes, hogy amíg a Fiat Tipo/Tempra meglehetősen rokon a Lancia Delta II/Dedrával, az utóbbiban alig van Bosch alkatrész.
Tapasztalatból mondom.
Az óra szerint 400k +os Dedrám összes elektromos gondja, hogy a felülről harmadik hátsó ablaki fűtésszál nem jó...,
Az összes tükör-, ülés-, világítás-, vezérlés, ABS-, stb elektronika ma is pöpec...

Amúgy kétszer cseréltem benne gyújtáskábel szettet. A második csere egy hónappal követte az elsőt. Az első Bosch volt. Áteresztett 4-ből 3 kábel. Sötétben látványos volt.

GyMasa 2017.06.26. 16:24:10

@gigabursch:
...Olasz kocsikban szinte mindig a Bosch szarja összemagát és nem a Magnetti-Marelli...
Mi a tökömert veszel olasz kocsit?
;-)

élhetetlen 2017.06.26. 18:12:45

@GyMasa: Hát, igen. „Tudod, nem az aggodalmaddal van a legnagyobb gond, hanem a felfuvalkodott tapasztalatlan nagykepusegeddel.„. Mert neked van tapasztalatod az ötszáz évig tárolandó szennyező anyaggal kapcsolatban és ezen tapasztalat birtokában vagy ilyen szerény. Én nem írtam egyetlen lehetséges forgatókönyvről, csak egy lehetségesről, míg szerintetek minden megoldott. És jöjjön a neheze. „De egy mernoktol elegge szokatlan ez.”. Mi, hogy gondolkodik is, és nem csak elfogadjak az előírásokat, normákat, amiket még az sem biztos, hogy náluk okosabb emberek állapítottak meg? Tudod, más a gyártási fegyelem, és más dolog az előírások. Ha az előírásokat nem lehetne felülbírálni, és megváltoztatni, már régen megállt volna a világ. Csak ez a teljes kiőrlésűről. Nem mindennel küzd meg az ember immunrendszere, van egy csomó dolog, ami halmozódik a szervezetben, és csak később okoz gondot. De ezt, te is tudod. Lassú ciánmérgezés, stb.
hvg.hu/itthon/20090624_fuzarium_toxin_gabona_bio_muzli Csak feltételezik, és ez egy 2009-es cikk, de mi történt azóta? Kötelezővé tették az iskolákban a teljes kiőrlésű fogyasztását. És itt nem az én gyerekemről van szó, hanem az összes gyerekről, mert a suliba nem lehet bevinni kaját, azt eszik, amit kapnak. És ez nem bonyolult, a Graham lisztben ott van a rost, és a vitaminok, de aki a rendelkezést hozta, az erről már nem olvasott, csak a rostok hasznosságáról 15 éve, és azóta csak a főnökének akar megfelelni. Miközben a teljes kiőrlésű nem olcsóbb, a Graham viszont biztonságosabb. Hát hogy mer ilyet gondolni egy mérnök? Szokatlan. Teljesen más, a tengeri só. Nyomatják ezerrel, miközben már az összes tengerpart, ahol sópárlók vannak, durván szennyezett. Hogy jövök én józan ésszel ahhoz, hogy a bányászott sóban bízzak, ami még akkor volt tenger, mikor nem jártak rajta tankerek, meg utasszállítók. Ez nyilván nem méltó egy mérnökhöz. És a kedvencem, félre ne érts, nem politizálni akarok, csak a szakemberek döntései. Betiltják a balatoni halászatot, (horgászparadicsom lesz), a horgászok nem adhatják el, amit fognak, aztán Orbán meglepődött, hogy (talán a füredi konferencia kapcsán), hogy nincs balatoni hal a vendéglőkben. A PÉNZÜGYMINISZERT hívta rapprotra, hogy intézkedjen, aki másnap jelentette, hogy megoldotta a problémát. Gondolom, azt a vacsorát, mert azóta is csak a halastavakban nevelt tápos halak kaphatók. Vagy a nem kell a balneológiai oktatás, mert nincs is tengerünk. Ennyit a szakemberekről, és a szakemberek által hozott rendelkezésekről, normákról. És félre ne érts, nem veszem *aszogatásnak amit írsz, csak hülyeségnek tekintem, ezért nem látom értelmét a folytatásnak. Nem mondom, hogy gondold át, amit írtam, mert nem fogod, de itt tényleg abbahagyhatjuk.

2017.06.26. 18:47:33

@élhetetlen: "Teljesen más, a tengeri só. Nyomatják ezerrel, miközben már az összes tengerpart, ahol sópárlók vannak, durván szennyezett. "

Viszont milyen elképesztő színű algák, meg baktériumok tudnak megtelepedni egy-egy sóbepárlótóban..Ha az Oaklandi erptérről dél felé száll fel a gép, Fremont és Palo Alto között az öböl végében hihetetlen színkavalkadban játszanak a sós tavak. Hogy mire használják az ott termelt sót, azt nem tudom, de szép :)

élhetetlen 2017.06.26. 19:28:06

@Dorottya Veres: Jaj, nem tudok érdemben reagálni a kommentedre, mert a szerinted „elüt egy autó, nyaktól lefelé megbénulsz és örökre egy tolókocsiban fogod csorgatni a nyálad! Volt már ilyen baleset, veled is MEG FOG TÖRTÉNNI! Hiszen nem zárható ki, tehát be kell következzen.”, a logikád szerint tehát lehet, hogy itt ülök csorgó nyállal, bénán, és a kötél is a nyakamon van, és a feleségem is megmérgezett már, és különben is itt van szemben egy fekete lyuk. Gratulálok, annak, aki felnevelt, és így alakította a lelkivilágodat! Tudod, nehéz annak az embernek a józan eszében bízni, akinek ilyenek az érvei.

élhetetlen 2017.06.26. 19:38:33

@Dorottya Veres: Nem pontosan értem, hogy a sós tavaknak mi közük van a tengerparti sólepárlókhoz, de mindegy. Te nyilván ezt is tudod.

2017.06.26. 19:49:27

@élhetetlen: Csak annyi, hogy a San Francisco öbölből vannak lerekesztve... :) :) :)

2017.06.26. 19:51:40

@élhetetlen: Blablablabla... ahogyan ezt már megszokhattuk...Releváns infó? Parafenomén...

eßemfaßom meg áll 2017.06.26. 19:52:43

@élhetetlen: " a sós tavaknak mi közük van a tengerparti sólepárlókhoz," ugye tudod, hogy van Palo Alto és azok a tavak milyen tavak?

élhetetlen 2017.06.26. 20:40:21

@Dorottya Veres: eßemfaßom meg áll: Jaj, már megint egymásra találtatok. Mert a francia partoknál, az olasz partoknál, sőt sehol sincs lekerített sópárló, csak olyan helyen ahol 100 km-es körzetben még nem járt hajó, és nem vitte ki a partra a víz a szennyezést. „Releváns infó?”. Miért. neked van relaváns infód arról, hogy a mostani partok tisztábbak, mint a pár ezer évvel ezelőttiek? A józan ész meg nálatok nem játszik. Hagyjatok már, több commentre nem válaszolok, és nem azért, mert beláttam, hogy milyen zsenik vagytok.

2017.06.26. 21:08:36

@élhetetlen: Mi van? megint elgurult a gyógyszered? Ropogtass el két Xanaxot, attól lenyugszol. Ki mondta, hogy a mostanában lepárol nyes só tiszta lenne? Annyit mondtam, hogy mennyire színesek ezek a sós tavak, sőt... még azt is, hogy nem tudom mire használhatják, hiszen van benne mindenféle élőlény... de hisztizz nyugodtan és ne feledkezz meg a chemtrailról se!
(Egyébiránt átkristályosítással egészen jól lehet tisztítani a sót :) de tudom, hogy te maximalista vagy, így azt javaslom, válaszd ezt az eljárást :HCl + NaOH -> NaCl + H2O :)

eßemfaßom meg áll 2017.06.26. 21:44:46

@élhetetlen: jól tippelem, hogy nem a "szövegértés" volt a jeled az oviban?

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.26. 22:52:31

@GyMasa: "...Itt egy összefoglaló a lendkerékről...
Ezt most mire fel linkelted be?"

Rákérdezett.

"a lendkerek NEM megoldas az oran tuli energiatarolasra."

Napokig, akár egy hónapig is lehet benne hatékonyan tárolni energiát.

Nyilván többféle célra többféle lendkereket gyártanak.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.26. 22:59:17

@Dorottya Veres: "A mese úgy kezdődött, hogy Magyarország épített egy atomreaktort 1982.-ben és az erre felvett hitel, aminek pontos összegét ugyan nem ismerjük, (de semmiképpen nem lehetett több mint 10mrd dollár, mert'86 táján is kb itt, ekkora adósságnál tartottunk... ) , na ez vezetett oda, hogy mostanra már 91 mrd dollárnál tartunk"

Igen, azóta jócskán sikerült hozzá gyűjtenünk. Ez itt a probléma, felvenni tudunk hitelt, visszafizetni nem. A korábbi hitelek mind termelő beruházásokra mentek, azok ki is termelték a hiteleket kamatostul. Paks1-gyel kezdődött az eladósodásunk, mert nem gazdaságos beruházásokra költöttük a pénzt. Fekete Jánosnak nagy szerepe volt ebben, ezért is nem fogott vele kezet Sólyom László, szerintem nagyon helyesen. Nem azért, mert közgazdaságilag egy zokni volt, hanem mert lélegeztető gépen tartotta a kádárrendszert.

GyMasa 2017.06.26. 23:13:14

@Dorottya Veres egy hülye picsa:
...Napokig, akár egy hónapig is lehet benne hatékonyan tárolni energiát.

Nyilván többféle célra többféle lendkereket gyártanak...
Komolyan?
Őszintén csodálnám, ha akár egy napig is kitartana.
"Energy storage efficiency[edit]
Flywheel energy storage systems using mechanical bearings can lose 20% to 50% of their energy in two hours.[16] Much of the friction responsible for this energy loss results from the flywheel changing orientation due to the rotation of the earth (an effect similar to that shown by a Foucault pendulum). This change in orientation is resisted by the gyroscopic forces exerted by the flywheel's angular momentum, thus exerting a force against the mechanical bearings. This force increases friction. This can be avoided by aligning the flywheel's axis of rotation parallel to that of the earth's axis of rotation.
Conversely, flywheels with magnetic bearings and high vacuum can maintain 97% mechanical efficiency, and 85% round trip efficiency."
Meg aztán az ára alapján sem biztos, hogy annyira jó üzlet ilyet tartani...
"Costs of a fully installed flywheel UPS (including power conditioning) are (in 2009) about $330 per kilowatt (for 15 seconds full-load capacity)."
Érted, 15 másodperces áthidalási idő!
Tudod, ez az, amit megvehetsz boltban.

2017.06.27. 05:24:06

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Napokig, akár egy hónapig is lehet benne hatékonyan tárolni energiát."

Ja... de mennyit is? :)Fogd már fel: drága (nagyon-nagyon drága és a Fidesz négyszer annyit költene rá...;) ) és nem arra való, amire te szeretnéd használni. Talán ezért is nem használják arra, amire te amúgy alkalmasnak tartod!

eßemfaßom meg áll 2017.06.27. 07:11:21

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Napokig, akár egy hónapig is lehet benne hatékonyan tárolni energiát"

Mutatnál erre létező példát?

GyMasa 2017.06.27. 10:21:48

@eßemfaßom meg áll:
...Mutatnál erre létező példát?...
En talaltam egyet!
Az 15000 evig pörög magatol...
Ja, varjunk csak, az egy giroszkop valami muholdon, tehat a kimenö teljesitmenye nulla...

gigabursch 2017.06.27. 11:10:31

@GyMasa:
Egyet vettem 11 éve és semmi okom rá, hogy eladjam. Most 21 éves, ment eddig alattunk 240 ekm-t. Eladni bagóért tudnám, ugyanakkor gyönyörűen teszi a dolgát és messze kényelmesebb mint bármelyik günthervágen. Persze a digók szeretik a kényelmet.
Csak azért mert a Bosch az elektrotechnika Tescoja, attól még a helyzet kezelhető (volt), meg is oldottam.
Az meg, hogy egy 17 éves gyári gyújtáskábelt cserélni kell, nem egy őrület.
Viszont az, hogy zsír új bosch kábel körül éjszaka láthatóan égnek Szent Elmó tüzei - az erősen gáz.
Azután nagy hirtelen valami nóném kábel került be - hibátlan. Azóta is. Ja, és negyedébe került.

2017.06.27. 12:17:20

@GyMasa:

Hát nem is tudom...

Sok olyan autótípust (ezen belül egyes modelleket) ismerek, amiket azonos gyártási ciklus alatt különböző elektronikával szereltek az idők folyamán (beszállítói kapacitás, ár, egyéb tényezők miatt)...

Ezeknek, az általad elmondottak alapján azonos kritériumoknak kellett volna megfelelniük, azonban:

- A SIEMENS meghalt garis időn belül, a japán MOBILETRON nem
- A BOSCH túlmelegedett és beszart, a DELPHI nem
- A BOSCH nem bírta a rosszabb minőségű üzemanyagot, a japán DENSO igen (kivéve a szőkített gázolajat, az mindent hazavágott)

...és még lehetne sorolni hosszasan !
Ezek nem egyedi hibák, hanem egész szériákat érintő meghibásodások a mai napig is!
Jómagam ezért hajtok dél-koreai autókat 2003-tól, mert az ilyen jellegű meghibásodások nem érintik őket.

Bosch, Siemens mind kiszervezte a gyártását különböző országokba és vele együtt a minőség is csökkent!

Ha vmi elektronikát kell építenem csakis dél-koreai, tajvani, japán alkatrészekből teszem! Nem tudom mi lesz 15 év múlva, de jelenleg "még" figyelnek a minőségre...

GyMasa 2017.06.27. 12:39:37

@gigabursch: @mentolos lecsó:
Igazat adok nektek.
Az autoipar rettenetesen rossz iranyba tart. en, szemely szerint hanyingert kapok a mai uj autoktol.
Tularazott, tulbonyolitott szarok, amik raadasul, mintha kejes oromet lelnenek abban, hogy szopassak a tulajdonosaikat. Itt most a kulonfele zajt csapo bisz-baszokra gondolok, amiket lehetoleg ki sem lehet kapcsolni.
De, szerintem ezt a temat itt nem kell kibeszelni.

2017.06.27. 12:52:57

@gigabursch:

azért az MM-is tud néha szemetet gyártani! :)))
nem feltétlenül elektronikában, hanem mechanikában sikerült nekik néha csapnivaló lengéscsillapítót, szilenteket, gömbfejet gyártani... bár ezeket meglehet, hogy külső szállítótól rendelték és becsomagolták MM dobozba... :)))

egy kiállításon láttam (halottam, mert beindították) egy 1932-es Bugattit, amiben az eredeti, gyári, Magneti Marelli gyújtás (dinamó (!), gyújtótekercs, gyújtáselosztó stb. volt... :))) Korabeli Bosch gyertyákkal ! :))))

2017.06.27. 12:57:52

@GyMasa:

"De, szerintem ezt a temat itt nem kell kibeszelni."

Igazad van !!!
Pusztán azért említettem meg, mert elhangzott néhány komment az "orosz" elavult, veszélyes (???), technológia alkalmazása miatt (Paks2), ami pedig önmagában röhej...
De ez a blog már csak ilyen! :)))

2017.06.27. 13:39:01

Tervezett elavulás/programozott élettartam. Nincs ok (kényszer) arra, hogy hosszú élettartamú és megbízható alkatrészeket gyártsanak. Hála az égnek, az erőművek még nem ebbe a kategóriába esnek.

GyMasa 2017.06.27. 13:46:40

@mentolos lecsó:
...az "orosz" elavult, veszélyes (???), technológia alkalmazása miatt (Paks2), ami pedig önmagában röhej...
Meg az a szelektiv memoria is, amelyik miatt nyignak itt, hogy "azok a szar orosz metrok", aztan csak kicsit kellene visszaemlekezni gyakorlatilag az összes elözö villamosra.
Dehat ugye a Siemensekkel, meg az Alsotromokkal aztan semmi problema nem volt.
Oh wait!

gigabursch 2017.06.27. 13:49:57

@GyMasa:
OK. A választ láttad fentebb mástól, hogy mi kapcsán került ide.
@mentolos lecsó:
Hmmm. Irigyellek.
@Dorottya Veres:
Hála az égnek.
Egyébként nekünk anno mechanikából már eleve oktatták a tervezett avultatást.

2017.06.27. 14:03:05

@Dorottya Veres:

Az orosz "felújított" metró vonatkozásában:

1. a RÉGI szerelvény relés, pneumatikus ajtónyitó rendszere szerint -> az állomásokon a tápsín (3. sín a köznyelvben) a peronok alatt fut, a régi szerelvényen "amelyik oldalról az áramot kapom, azon az oldalon nyitom az ajtókat" relés logika működik (a vezetőfülkéből szükség esetén felülbírálható külön kapcsolóval egyébként)...

2. az ÚJ szerelvényen teljesen szoftveres, jeladós vezérlésű az ajtónyitás... ha a szerelvény szoftvere nem kapja meg az adott állomásra vonatkozó digitális vezérlést (a jeladókból) a kellő időben és helyen akkor megzavarodik... Erre írtam hogy hiba volt ráengedni az "új" szerelvényeket a régi, nem felkészített pályára, hogy villogni lehessen velük!

2017.06.27. 14:34:24

@GyMasa:

Dolgoztam orosz metró vezérlésekkel is anno!
Félvezetős elektronika helyett megoldották egy úgynevezett "kormányszeleppel"...
Ez egy közel 80cm hosszú összetett elektromechanikus-pneumatikus szerkezet (kb 100kg tömegű !)
Ebbe futnak be a vezérlő parancsjelek a vezetőfülkéből és az AVR (Automatikus Vonatvezető Rendszer) felől egy 70 voltos vezérlő áramkörből. Csupa mechanikus kizáró/és/vagy logikai elemek.
A 12V-os vezérlés is jelen van (pl. világítás, utastájékoztató rendszer), viszont az oroszok úgy vélték, hogy a különböző alkatrészeken bekövetkező feszültségesések miatt szükséges egy második, üzembiztos vezérlőkör létrehozása is (!)... Minden fő vonatvezérlési funkciót a 70V-os vezérlőkör végez az EREDETI OROSZ szerelvényeken (vontatómotor vezérlés, fékezés, vészfékezés, légsűrítők vezérlése, stb...)
Ezekben nincs szoftver, csakis kizárólag mechanikai-logikai kizárások... ÉSSSSS MMŰŰŰŰKÖDIK !
Ha nem elegendő a nyomás a légtartályokban -> vészfék (mechanikusan és pneumatikusan)
Ha jelet veszt az AVR -> vészfék...
"TILOS" jelzés meghaladása esetén -> vészfék...

...és tudnám a biztonsági logikákat tovább sorolni!

GyMasa 2017.06.27. 15:48:34

@mentolos lecsó:
......és tudnám a biztonsági logikákat tovább sorolni!...
Ja, vasuti biztbert en is hallgattam - hobbibol - az egyetemen...

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.30. 20:13:34

@mentolos lecsó: Száz kilós elektromechanikus célszámítógép. Köszi, ez érdekes volt. :))
süti beállítások módosítása