Japán atomkatasztrófái: Hirosima csak a kezdet volt

2018. május 15. 21:22 - atomcsapda

Hiába irtott ki negyedmillió embert a két Japánban ledobott atombomba, az utána következő pár évtizedben a szigetország 54 atomreaktort állított üzembe. Az amerikai kormány és atomlobbi olyan ügyesen manipulálta a közvéleményt, hogy a japánok kétharmada még tapsolt is hozzá. A geológia viszont nem befolyásolható propagandával, a tájfunra, a földrengésre meg a cunamira nem hat az agymosás. A mindennapos földrengések hazájában Fukusimának csak az ideje volt kérdés.

acs241.jpg

2011-ben, a fukusimai nukleáris katasztrófa idején Japánban már 54 atomreaktor működött, melyek a szigetország energiaszükségletének körülbelül 30 százalékát fedezték. A japán vezetés az elemzők szerint ezt az arányt mintegy 50 százalékig tervezte emelni. Mindezt egy olyan szigetcsoporton, ahol a földrajzi törésvonalak találkozásának következtében mindennaposak a földrengések, a napi átlag 1,27 földmozgás. A felkelő nap országában az atomkatasztrófa a levegőben volt, és bármikor bekövetkezhetett.

De hogyan jutott idáig Japán?

A második világháború után Japán legyőzött és megtört ország volt, a gazdaság romokban hevert. A büszke japánok ki voltak éhezve a jólétre és a modernizációra, bármit megadtak volna a fejlődésért. Nagy árat fizettek érte. Az USA kihasználta a japánok helyzetét: békés atomenergiát ajánlott, ezzel tette jóvá az atombombák pusztítását, így pedig pozitív színbe öltöztethette át saját egyáltalán nem békés atomprogramját. A haladás, fejlődés és jólét ígérete abban a társadalmi helyzetben igencsak termékeny talajra hullott Japánban. Hirosimát újjáépítették, és országszerte atomerőművek tervezése indult amerikai technológiával.

A japán atomosítást az USA ész nélkül erőltette

Japánban a háborút követően igazi atombumm kezdődött, az országot katonai és gazdasági értelemben megszálló Amerikai Egyesült Államok hathatós közreműködésével. Az USA a keresztényi szeretet köntösébe csomagolta az egyetlen atombombákkal ténylegesen megtámadott ország teljes atomosítását. A geológiai törésvonalak mentén fekvő, vulkanikus eredetű szigetcsoport területén úgy elszaporodtak az atomreaktorok, mint eső után az erdőben a gombák. A propagandával totálisan leszedált nép meg még tapsolt is hozzá.

Békés atom: agymosás a japán társadalomban

Az amerikaiak 1954-től a nagyszabású Atoms for Peace utazó kiállítással és erőteljes sajtókampányokkal népszerűsítették az atomenergiát Japánban, amit a központi kormányzat, a fontosabb médiumok, a felsőoktatási intézmények és az önkormányzatok nagy része is támogatott. Az atomenergia melletti véleményformálásba még maga Walt Disney is beszállt egy Barátunk, az atom címmel készült animációs propagandafilmmel, amit természetesen az Eisenhower-kormányzat finanszírozott. A közvélemény Japánban az atomenergia mellé állt, és 1957-ben az ország 20 nukleáris reaktort vásárolt az amerikaiaktól.

Évtizedes emberi felelőtlenség okozta Fukusimát, a védművek semmit sem értek

Sokan azt hiszik, hogy a földrengés és az azt követő szökőár volt a fukusimai baleset oka. De ez csak annyira igaz, mint a gravitációt okolni azért, hogy megint elvágódtunk a biciklivel. A szökőárak ellen védeni hivatott gátat olyan alacsonyra építették, hogy mikor jött a cunami, az előzetesen megjósoltnál háromszor magasabb hullámok úgy csaptak át rajta, mintha ott sem lenne. A földrengés miatt áram nélkül maradt erőmű dízelgenerátorait a turbina épületének alagsorában helyezték el, így a betörő víz elsőként ezeket tette működésképtelenné. A fűtőlemeket többé nem volt mi hűtse, ezért következett be a reaktorok leolvadása, amit számos tűzeset, robbanások és hihetetlen mennyiségű szennyezés környezetbe jutása kísért.

A tényleges ok tehát az emberi felelőtlenség volt, amely oda vezetett, hogy a kockázatokat végzetesen alulbecsülték, a védműveket súlyosan alultervezték, és úgy tettek, mintha biztonsági intézkedésekre nem is lenne szükség, hiszen sosem következhetne be egy végzetes baleset. Tévedtek. A fukusimai katasztrófa ma is tart: a megrongálódott erőműben halmokban áll az atomszemét, a terület hihetetlenül szennyezett, folyamatosak a kisebb-nagyobb szivárgások, a katasztrófa sújtotta területen dolgozó munkások némelyike pedig valamilyen baleset halálos áldozata lesz, miközben az üzemeltető TEPCO vállalat folyamatosan hazudik a halálesetek számáról és a sugárzás valódi mértékéről.

Fukusima: még negyven évig tart a katasztrófa

A végleges rendezés Fukusimában az optimista becslések szerint is legkorábban 2055 környékén fejeződhet be. A területen ma mintegy 770 millió liter radioaktív hűtővizet tárolnak tartályokban, amivel azt tervezik, hogy szűrés után, de még mindig sugárzó állapotban a Csendes-óceánba engedik. Nem tudják ugyanis hová tenni. Addig pedig bármilyen nagyobb földrengés, szökőár vagy tájfun újabb hatalmas sugárszennyezést juttathat az óceánba, az újabb katasztrófa a tnegeri élővilág pusztulásával fenyeget. Ennél is nagyobb a probléma a megolvadt fűtőelemekkel, amiknek jelenlegi állapotáról még pontos információi sincsenek az üzemeltetőnek. Meg sem lehet őket közelíteni, és a mérnökök szerint erről 2021. előtt szó sem lehet. A fukusimai atombaleset tehát még legalább negyven éven át tart. Ha nincs szerencsénk, akár tovább is.

53 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://atomcsapda.blog.hu/api/trackback/id/tr6213954292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lenörd hofstadter 2018.05.16. 16:34:16

Vadász, vadász, te nem vadászni jársz.

Nem kaptatok még elég pofont, tovább provokáltok?

Pirx 2018.05.16. 16:44:55

A szokásos összehordott, kutatómunkanélküli fércmű. Csak röhögni járok ide.

2018.05.16. 16:53:38

Ez a hírcsárda?

2018.05.16. 16:59:24

Ez a blog, szerintem, lassan kimeríti a Btk. 338. § (Közveszéllyel fenyegetés) bűncselekményének fogalmát…
Jogász végzettségű Olvtársakat kérnék, akik elemeznék a helyzetet ! Köszönöm !

Egy-két észrevétel és hozzászólás, valamint kérdések, a teljesség igénye nélkül:

Az orosz atomipar démonizálása után, most az USA következik ?

” Az USA kihasználta a japánok helyzetét: békés atomenergiát ajánlott, ezzel tette jóvá az atombombák pusztítását, így pedig pozitív színbe öltöztethette át saját egyáltalán nem békés atomprogramját.”

- Kedves Atomcsapdás f@szfej !
Te hogyan oldottad volna meg, egy fosszilis energiahordózókban igen szegény, erősen iparosodó régió energia ellátását az 1950-es években ?

„A szökőárak ellen védeni hivatott gátat olyan alacsonyra építették, hogy mikor jött a cunami, az előzetesen megjósoltnál háromszor magasabb hullámok úgy csaptak át rajta, mintha ott sem lenne.”

- Kedves Atomcsapdás f@szfej !
Ha helyesek az ismereteim, akkor Fukusima tervezési alapjában az elmúlt, geológiailag ismert és feltárt, legutóbbi 100.000 év legnagyobb földrengéseit és szökőárjait vették alapul, amik elérték a japán partokat. A védőművek is ennek szellemében épültek. Az évek során számtalan földrengést, cunamit kiálltak hiba nélkül.

„A földrengés miatt áram nélkül maradt erőmű dízelgenerátorait a turbina épületének alagsorában helyezték el, így a betörő víz elsőként ezeket tette működésképtelenné.”

- Kedves Atomcsapdás f@szfej !
Te hova építetted volna be a kisegítő generátorokat ? Az említett egységek nem kis tömeget képviselnek. Ezek a statikus tömegek, ha magasabbra építik be ezeket, a kisegítő berendezéseikkel együtt (pl. üzemanyagtartályok) jelentősen megnövelték volna, az épület „saját rezgésre” való hajlamát egy földrengés alkalmával.
A kisegítő generátorokat, a lehető legközelebb építették be a „kisegítendő rendszerhez”!
Gondolkodjunk Béláim! Elektromos, hűtővíz, üzemanyag vezeték kapcsolatokra gondolok…

„A fűtőlemeket többé nem volt mi hűtse, ezért következett be a reaktorok leolvadása, amit számos tűzeset, robbanások és hihetetlen mennyiségű szennyezés környezetbe jutása kísért.”

- Kedves Atomcsapdás f@szfej !
A katasztrófa többféle üzemállapotban érte az erőművet!
Volt olyan reaktor, ami névleges teljesítményen üzemelt…
Volt olyan reaktor, ami főkarbantartás miatt állt és a teljes töltet ki volt pakolva…
Ezek mind külön esetek, másféle lefolyásokkal ! Hülye !

A passzív vészhűtő rendszerek így is tették a dolgukat, hiba nélkül… 72 óráig…
Sajnos, ez alatt nem sikerült a külső elektromos betáplálást megoldani…

„A területen ma mintegy 770 millió liter radioaktív hűtővizet tárolnak tartályokban, amivel azt tervezik, hogy szűrés után, de még mindig sugárzó állapotban a Csendes-óceánba engedik. Nem tudják ugyanis hová tenni.”

- Kedves Atomcsapdás f@szfej ! EZ NETTÓ HAZUGSÁG !!!!
Érdekes módon több orosz-magyar, közös fejlesztésű, dekontamináló és víztisztító berendezés működik már Fukusimában. Ezek a legjobbak ma a világon !
Szó sincsen arról, hogy „aktív” vizet engedjenek vissza a tengerbe !!!

Rengeteg ostobaság és szakmaiatlanság olvasható a posztban!

Ez a blog, szerintem, lassan kimeríti a Btk. 338. § (Közveszéllyel fenyegetés) bűncselekményének fogalmát…
Jogász végzettségű Olvtársakat kérnék, akik elemeznék a helyzetet ! Köszönöm !

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2018.05.16. 17:02:08

Az ilyen agyatlan propagandacikkek miatt röhög mindenki a sötétzöldeken.

czerka 2018.05.16. 17:02:52

Én alapvetően atomenergia-párti vagyok, de a japán helyzetet valamennyire ismerve azt kell mondanom, hogy ott bűn volt atomreaktorokat építeni. Franciaországban, Németországban, USA, Oroszország egyes vidékein biztonságos, stabil a tektonikai helyzet. Japánban meg pont nem.
A japánnál birkább nép nem sok van, feltétel nélkül tisztelik a hatalmat, ez lett beléjük nevelve sok száz év alatt. Kételkedni, kerdezni se illik, mint az európai kultúrkörben. A kételkedés a tiszteletlenség jele. Ezért aztán bármit meg lehet csinálni, mindenki kussol.

HARP3R 2018.05.16. 17:09:35

Japán egy nagyon sűrűn lakott, fejlett ipari ország, majdnem 130 millió ember él egy Olaszországnyi területen. (Ha nem vesszük a gyéren benépesített Hokkaidót, a legészakibb szigetet, még komolyabb a népsűrűség.) Óriási az energiaigényük, amit leginkább az atomenergiából tudják biztosítani. Legtöbb ilyen erőművük földrengésbiztos, legalábbis a kis és közepes rengéseknek ellenállnak.

HARP3R 2018.05.16. 17:10:10

... amúgy ez a sárga háttér nagyon idegesítő. Borzasztóan fárasztja a szemet.

2018.05.16. 17:11:59

@czerka: Hhhhhmmmmm..... Te is bedőltél ennek a "propaganda" írásnak... Sajnálatos :(
A japán erőműveket eleve a földrengésekhez tervezik... Ennél az esetnél is mindegyik, szépen, szabályosan, automatikusan leállt...
De azután jött a cunami, ami mindent megváltoztatott... Sajnos...

Attól nem megy be fosbuborék a pelusodba, hogy Paks alatt is két "aktív" vetődés/törésvonal van ???

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2018.05.16. 17:19:25

@czerka:

Nyugodtan lehet atomerőműveket építeni Japánban is, csak ugyanúgy földrengésbiztosnak kell lennie mint minden másnak.

Ha most magyar hozzáállással nézzük akkor semmit sem lehet építeni Japánban mert úgyis összedönti a földrengés, elviszi a földcsuszamlás, elmossa a cunami, a maradékot meg elsöpri a tájfun.

Aztán mégis ők lettek a világ egyik legfejlettebb állama és nem mi.

Talán el kéne gondolkozni miért van ez mielőtt lebirkázod őket.

Bobby Newmark 2018.05.16. 17:36:10

Na, azért van fejlődés! Még 10-15 év, és talán a kedves sötétzöld poszter is eljut odáig, hogy ne elbaszott hívőként gondolkodjon (ehm, lehet ezt gondolkodásnak nevezni?) az atomenergiáról.

Kb 1-1.5 évvel ezelőtt Fukusima mint az atomenergia elkerülhetetlen végeredménye volt a posztban, a kommentek tették helyre, hogy talán nem az atomenergia a hibás, ha igazán fasz helyre telepítik az erőműveket. Most, láss csodát, poszt van arról, hogy rossz helyre telepítettek erőműveket.

Határozott előrelépés, bár a cél még milliárd fényévekre.

Terézágyú 2018.05.16. 17:38:06

Igen, azért volt Hirosima is, mert túl sok japánban a földrengés!!!!

paragic 2018.05.16. 17:54:45

@triumphator: Még 10-15 év és az összes atomerőmű csődbe megy. Amerikában az utóbbi években az összes nyugdíjazott atomerőmű gazdasági okokból zárt be, és nem azért, mert elérte az élettartama végét.
Crystal River 3: nem érte meg felújítani
Fort Calhoun 1: gazdasági okokból bezárt
Kewaunee: nem tudott versenyezni az olcsóbb földgázzal
San Onofre: nem érte meg felújítani
Vermont Yankee: nem tudott versenyezni az olcsóbb földgázzal

paragic 2018.05.16. 17:56:14

@paragic: az előzőt Bobby Newmarknak szántam

Bobby Newmark 2018.05.16. 18:13:45

@paragic: Király, vissza a szénhez meg a földgázhoz. Aztán akkor egyrészt mind megdöglünk a szmogban, mint most Kína, másrészt elfogy. Biztosan meg fogják köszönni neked az unokáid, hogy tönkrebasztad a természetet, ÉS energia nélkül hagytad őket.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.05.16. 18:21:54

Exxon Valdez, Deepwater Horizon, Amoco Cadiz, Torrey Canyon, stb. Csináljatok egy blogot "olajcsapda" néven :)

szepipiktor 2018.05.16. 18:23:45

Látom mások is észreveszik a mesevlogot...
"atomlobbi olyan ügyesen manipulálta a közvéleményt", hogy azt a manipulált atomellenes lobbi ma sem tud reagálni.
Kérdezhetném, hogy egy magyar kamublog kamuszakértőinek mi a fszom köze van Japán belügyeihez, de tudom, a mai neoliberális (neoblosevik) aktivista halmaz és a fizetett ökoterroristák hipp-hopp ugrának földrészek között, csipegetik össze a morzsákat, hogy azokbó ősszefirkanthassanak propagandacikkeket.
Nem kérdezem, előttem pontosan rávilágítottak a poszt hazugságaira, az elvtelenség netovábbjára!
De miért éri meg az indexnek ezt a semmit folyamatosan kipakolni?
Már van egy feminista, gender #metoo-s konyvesblog, a statisztikához semmimódon nem kapcsolható napichart, a sixx ordenáré kamufüggetlen cc:comment-je, erre itt ez is...
Nincs egy pozitív komment, egyetlen valódi környzetevédő nem vállalja fel, vitázni is csak az újak vitáznak a vélhetően max. valami humánvégzettségű indexes (momentumos, lmp-s) aktivistával.
Minek ez és miért van címlapon.

Ad Dio 2018.05.16. 18:36:30

Ezért remélem pénzt kapsz... mert ennyi arcpirító baromságot leírni...

Makacs Folt 2018.05.16. 18:54:44

Kedves Index! Vegyük balesetnek, hogy ezt rajtatok keresztül is meg lehet nyitni, de ez egy kártékony baromság! A hozzánemértés, a nemtudás, a félreképzelés üli itt torát. Minden lófaszt ne akarjatok már eljuttatni az emberekhez, mert így is elég hülyeség terjeng a világban!

David Bowman 2018.05.16. 18:58:10

Fukuban egy ember halt meg, mert a fejére esett egy betongerenda. Még 1240 pajzsmirigy rákos halálesetet várnak a következő harminc évben. Ennyit egy év alatt hoz egy jól működő szénerőmű.
Egy felrobbant atomerőmű biztonságosabb, mint egy jól működő szénerőmű.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.05.16. 18:59:51

A sok millió litty radioaktív víz. Nos ha nekiugranál faszfejke hogy ez eloszolva az óceánokban másodpercenként és köbméterenként csupán néhány bomlás plusz, míg a te feleslegesen világra jött testedben ugyanakkor több ezer van, akkor nem riogatnál ezzel. Uncsi. De remekül lejáratod a sötétzöldeket.

paragic 2018.05.16. 19:14:03

@Bobby Newmark: Nem éppen. Ha megnézed az elmúlt egy év statisztikáját, akkor azt látod, hogy a fosszilis kapacitás 6,6 Gw-tal csökkent, míg a megújulóké 12,2 GW-tal nőtt. A gáz még tartja magát, de nem képes ellensúlyozni a szénerőművek bezárását. Ezt a szél és a naperőművek teszik meg.
www.eia.gov/electricity/monthly/epm_table_grapher.php?t=epmt_6_01

2018.05.16. 19:28:45

@mentolos lecsó: "Te hova építetted volna be a kisegítő generátorokat ? Az említett egységek nem kis tömeget képviselnek. Ezek a statikus tömegek, ha magasabbra építik be ezeket, a kisegítő berendezéseikkel együtt (pl. üzemanyagtartályok) jelentősen megnövelték volna, az épület „saját rezgésre” való hajlamát egy földrengés alkalmával."

-Ennyire ne legyél korlátolt, ha már csak fikázol. Hogy hova építenék kisegítő rendszert? Ahova most is építek éppen. Ma is azt csináltuk. Reaktoronként egy ilyet építünk az összes erőműbe. Teljesen szeparált, légmentesen zárt épület a tetejéig. Ott vannak a légbeszívók és a diesel moci hűtőradiátorai (hőcserélői) is.
Nem a nagy dög motort és a tartályokat kell magasra tenni, hanem építeni kell egy ilyen épületet.Amúgy a tartályok tényleg nem a földszintem vannak.

Szal ilyeneket építünk, pont Fukusima miatt. Neem, nem otthon. :D. És el fog tartani még egy darabig, mert itt sem egy erőmű van és nem egy reaktor. De csak azért, mert hülye vagy és hülye kérdéseket tudsz csak feltenni, még nem ok arra, hogy beleállj valakibe, mert ezzel csak magadat égeted. ;)

Ja, és hogy én ne csak a levegőbe beszéljek:

dus diesel ultime secours.
Varázsszavak. Van videó is. ,).

Amúgy igen, ez a blog egy vicc. :D.

kolompar lole 1113 2018.05.16. 19:54:54

Hogyhogy chemtrail nincs benne, hát milyen sznvonaltalan hazudozás ez itten?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.05.16. 20:15:41

@kolompar lole 1113: Az atomot értik, sugároz és kész. A chemtraillal nagyon összezavarodnának, amikor az adiabatikus kompressziót és tágulást magyaráznánk nekik a nagyobb hatékonyságú sugárhajtóműveknél. wmiki viszont egyenesen elélvezne, mert nem párologna a víz.

Bobby Newmark 2018.05.16. 20:20:57

@paragic: A szél és naperőműveket kenheted a hajadra. Kisegítő erőművek, hullámzó teljesítménnyel, az ipart nem képesek kiszolgálni, energia tárolási lehetőségünk meg nem nagyon van (ilyen "szivattyúzzuk fel a vizet a vízerőmű fölé" jellegű béna megoldásokon túl).

Plusz nézd már meg a rohadt arányokat, hogy mennyit érnek!
www.mgszki-kaposvar.hu/files/Meg%C3%BAjul%C3%B3%20Energia%20Helyzetk%C3%A9p.pdf
1.9 szájbabaszott százalék.

Lehet hülyeségeket hinni, csak mire jó?

paragic 2018.05.16. 21:21:18

@Bobby Newmark: Márpedig a tények azok tények, a bezárt fosszilis erőművek helyét megújulók veszik át, -6,6 Gw vs. +12.2 GW

Áramról beszélünk, nem elsődleges energiáról, ott pedig a megújulók 17, 6%-ot tesznek ki. (Amerikánál maradva).

És míg az elő 12 hónapban a fosszilis részarány enyhén csökkent (2-3%-ot), az atomenergia stagnált, a napenergia 43%-os, a szél 13%-os növekedést produkált. Elég egyértelmű, hogy a bezárt fosszilis erőművek által hagyott űrt a megújulók töltik be, nem pedig az atom. Ez nem hit, hanem statisztika. Az már inkább hitkérdés, hogy mi képes kiszolgálni az ipart, hiszen erre vonatkozó statisztika nincs.

www.eia.gov/electricity/monthly/epm_table_grapher.php?t=epmt_1_01

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.16. 21:38:05

Basszus, pedig már azt reméltem, hogy kimúlt ez a szennyblog.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.16. 21:55:28

@mentolos lecsó:

"Te hova építetted volna be a kisegítő generátorokat ?"

A sok hülyeség közepette vak tyúk is talál szemet, és a dízelgenerátorok elhelyezését illetően a posztolónak történetesen igaza van.

Bobby Newmark 2018.05.16. 22:21:41

@paragic: Statisztika nincs, mert az energetika egyik alapvetése, hogy vannak alaperőművek, csúcserőművek, meg kiegészítő erőművek. Nem kell róla statisztika, mert ez ALAPVETŐ, baszdmeg!
Az alaperőművek (szén, atom, nagy víz, esetleg ritkán gáz) 27/7 mennek, a csúcserőművek (főleg gáz) jellemzően nappal, amikor beindul az ipari termelés és fel kell túrni a teljesítményt, a kiegészítők (bármi egyéb) meg az alaperőműveknek segítenek be, ahogy tudnak.

A megújulók ALKALMATLANOK alap és csúcserőműnek. Nem stabil a kimenet ami az alaperőművek követelménye, nem szabályozható és gyorsan felfuttatható ami a csúcserőműveké. Hogy a FASZOMBA gondolod, hogy majd KIEGÉSZÍTŐ erőművel lecseréled a többit?

Nyilván valamennyi fluktuáció belefér, meg elkerülhetetlen is. Akkor is elbaszott baromság az az elképzelés, hogy majd a megújuló megváltja a világot. Felmehet talán 10%-ra is az aránya. Esetleg 15-re, de ott szevasz van, többre alkalmatlan.

Ha ilyen kibaszottul alapvető dolgokkal nem vagy tisztában, mi a kurva isten faszának írsz róla blogot?

Bobby Newmark 2018.05.16. 22:24:09

@paragic: energiapedia.hu/elsodleges-primer-forrasok

"Áramról beszélünk, nem elsődleges energiáról"

Ami az elsődleges energiából keletkezik.
...
Epic fail, baszdmeg.
Ennyi ésszel tényleg inkább menj el virágot kötni, vagy zebrát festeni. Aztakurvaéletbe.

paragic 2018.05.16. 22:44:21

@Bobby Newmark: Seggarc:
"Ami az elsődleges energiából keletkezik" attól még áramról beszélünk, idióta. Az atom mit termel, faszfej? He?
Te baromarc, a fosszilis kapacitás csökkent, a megújuló nőtt, az atom stagnált. Ezek a tények, mit nem lehet érteni rajta? Szellemi fogyatékos vagy? Mit kevered ide az alaperőművet mega csúcserőművet? Mi a faszt nem értesz rajta, hogy az történt, ami a statisztikában le van írva? Ennyire primitív vagy, hogy leállsz vitatkozni egy statisztikával? Mit képzelsz te magadról?

Billy Hill 2018.05.16. 22:55:31

Atombombákkal szórták meg őket, ezért ne hasznájanak reaktorokat! Akinek pedig elütötték egy rokonát, az gyalog menjen mindenhova, egész életében!

Ellenzéki Tüntető 2018.05.16. 23:17:37

@Terézágyú: végre valaki használja a felyét!!!

Ellenzéki Tüntető 2018.05.16. 23:21:28

A blog nagyon jó! És nagyon informatív! Csak azért támadják a kommentelők, mert az Open Society alapítvány fizeti a blogot, és a szemét magyar orbánista kommentelők utálják Sorost!

Ellenzéki Tüntető 2018.05.16. 23:22:25

"Supported by a grant from the Open Society Foundations."

energiaklub.hu/en/event/energiaklub-is-25-years-old-4039

Szemét szarmagyar antiszemita kommentelők, vegyétek észre ha a blogot fikázátok akkor Sorossal szórakoztok gecik!!!

Ellenzéki Tüntető 2018.05.16. 23:31:30

www.opensocietyfoundations.org/sites/default/files/open-society-hungarian-grantees-en-20161208.pdf

Energiaklub Szakpolitikai Intézet
és Módszertani Központ Association
The grant helps Energiaklub in strengthening
public discourse and debates about the Hungarian
energy sector.
$100,000

Ennyi pénzbe perül a filantróp drága Soros úrnak ez a blog, és ti szemét antiszemita szarmagyar kommentelők csak fikázni tuttok! Ezér tart itt ez az ország!!!

HgGina 2018.05.17. 00:09:12

Régen, az átkosban tudtuk, hogy amit a firkászok összehordanak, legalább a fele hazugság. Mindenki akként is kezelte a híreket, cikkeket, elemzéseket... Ma, a nagy demokráciában mindenki írhat blogot. A hülyék is. Sajnos a legszorgalmasabbak ők. Lusták tanulni, lusták a firkálmányukhoz megfelelő mennyiségű befektetett munkával a szükséges forrásanyagot előkeresni. És persze, amiből összeollózzák a fércművet, azt is bármiféle kritikai figyelem nélkül.
Néha - egyre gyakrabban - kezdem visszasírni a nagy nosztalgikus hangulatomban a kádári hülye újságírókat. Azokba legalább a magyar nyelv szabályait, a helyesírást beleverték. A maiakba legfeljebb szöget érdemes verni. Jancsiszöget. Samuval.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.17. 00:29:16

@Ellenzéki Tüntető:

"The grant helps Energiaklub in strengthening public discourse and debates "

Nem inkább a hazugságok terjesztését támogatja?

Pirx 2018.05.17. 06:55:52

@Ellenzéki Tüntető: Semmi bajom Sorossal, a Nyílt TÁrsadalom Intézettel, meg úgy általálban a demokráciával. A Fidesszel annál több.De talán még több azzal, ha valaki - és most itt nem Orbánról beszélek - a primer félelmekre alapozva próbálja saját agymenését másokra elrőltetni.
Azéárt csodálkozom, de csak egy picit, mert elvileg szakemberek vannak az energia kubban, és hasonló helyeken, még si olyan hülyeségket hordanak össze, hogy égenk áll az ember haja tőle.
Szóval maradjunk annyiban, hogy ez a blog vagy manipulatív, rosszindulatú lobbiérdekeket szolgáló valmai, vagy nettó hülyék írják. Melyik a jobb?

2018.05.17. 06:58:13

@HgGina: Nem ez a baj, ahogyan az sem gond, hogy Soros munkahelyeket teremt, amúgy piacképtelen képzettséggel rendelkezőknek, hanem az, hogy semmi jogi következménye nincs a dezinformációs propaganda tevékenységnek. Verbálterrorizmus.

2018.05.17. 07:01:37

@Pirx: Az utóbbi jobb lenne.. de abból, hogy a facebookon minden ellenvéleményt eltüntetnek, gyakorlatilag semmi interakciót nem folytatnak, csak kinyilatkoztatások sorozata a blog is, abból egyértelmű, hogy megrendelésre dolgoznak, a valóság és a megrendelő valódi céljai sem érdeklik őket, mert a pénz a lényeg.

Pirx 2018.05.17. 07:56:27

@Womb Raider: Annyira nem vagyok mazochista, hogy facebookozzak is, mi több őket nézegessem rajta. :)
De igen, igazad van.

Bobby Newmark 2018.05.17. 12:00:51

@paragic: Látom nem jut el a csökött agyadig, hogy KURVÁRA MINDEGY, hogy éppen tavaly mennyit csökkent meg nőtt az a szájbabaszott arány, ha ELVI LEHETETLENSÉG, hogy valaha is 10% fölé menjen a megújulók aránya! LEHETETLEN, baszdmeg! A szájbabaszott nap és szél NEM TUDJA ellátni az ipart!

Továbbá az idióta számháborúd, baszdmeg, nem hiszem el, hogy ilyen hülye vagy. Hú, 50%ot nőtt az aránya! Most már nem 2% a részesedés, hanem 3! Aztakurva, lefosom a bokám, hogy ilyen HATALMAS ugrás következett be!
Ha én holnaptól elkezdem egy horda hörcsöggel termeltetni az áramot futókerékben, akkor annak módszernek az aránya VÉGTELEN százalékot fog ugrani a 2018as évben! Ez szerinted azt jelenti, hogy akkor a világ áttérhet hörcsögáramra?! TÉNYLEG ekkora faszbarom vagy?! Mondjuk látom, van az a pénz...

Meg mi az, hogy "mit keverem ide" az energetikai ALAPFOGALMAKAT?! Szerinted lehet úgy beszélgetni a témáról, hogy fingod nincs, hogy milyen megosztásban termeljük az áramot? Na, látod, ezért vagy egy idióta. Soros bácsi kibaszta a százezer dollárját az ablakon.

GyMasa 2018.05.17. 12:18:26

@Womb Raider:
...z sem gond, hogy Soros munkahelyeket teremt, amúgy piacképtelen képzettséggel rendelkezőknek...
Szerintem nekik a McDonald's jobban fizet :-)

Ellenzéki Tüntető 2018.05.17. 12:27:53

@Pirx: "Szóval maradjunk annyiban, hogy ez a blog vagy manipulatív, rosszindulatú lobbiérdekeket szolgáló valmai, vagy nettó hülyék írják. Melyik a jobb? "

Te ne beszéjé így a filantróp jóságos Soros Gyuri Bácsiról te antisemita korcs!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.22. 12:37:02

@paragic:

"A gáz még tartja magát, de nem képes ellensúlyozni a szénerőművek bezárását. Ezt a szél és a naperőművek teszik meg."

A statisztikád csak egy dolgot nem mutat: azt, hogy a szél- és naperőművek igen gyakran épp akkor termelnek sokat, amikor baromira nincs nagy szükség rájuk. (Mondjuk ez az északi-tengeri off-shore szélerőművekre kevésbé áll, de a többire igen.) Viszont legalább jól leterhelik a lengyel és a cseh hálózatot.

2018.05.22. 12:41:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A PV legalább éjjel lekushad a sarokba és nem kell miatta beavatkozni a termelésbe.

Amúgy sanszos, hogy Paragic csak Cicus reinkarnációja, nagyon hasonló témákban és hasonlóan kommentel.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.22. 12:46:22

@Womb Raider:

"Paragic csak Cicus reinkarnációja"

Szerintem is.

eßemfaßom meg áll 2018.05.22. 15:08:29

Ha jól értem a poszt legfontosabb tanulsága, hogy paks2-t ne japán partjain építsük fel.
süti beállítások módosítása