Téged is csúnyán átvertek: a paksi atomerőmű sem földrengésmentes

2018. május 29. 09:15 - atomcsapda

Sem a Paksi Atomerőmű, sem Paks2 telephelye nem földrengésbiztos. Kiderítették: törésvonal húzódik alatta, és a területet jól ismerő geológusok szerint egyáltalán nem kizárt, hogy akár 5-ös erősségű földrengés következzen be. Ez atomkatasztrófát is okozhat.

Te sem tudtad: törésvonalra építették a Paksi Atomerőművet!

A Paksi Atomerőmű azért nem földrengésbiztos, mert aktív törésvonal húzódik az alatt a terület alatt, ahová épült, és ahová most Paks2 épülne. Ezt a régi atomerőmű építésekor még nem ismerték, és erre vonatkozóan kutatásokat sem végeztek. A szovjetek akkor azt mondták, hogy itt jó lesz, Kádárék pedig leokézták. A ’70-es évek óta viszont sok minden történt, szigorodtak a szabályozások és a technológia is fejlődött. Sőt a diktatúrát is demokrácia váltotta föl, ahol az állampolgároknak joguk van tudni a dolgokat.

Miért nem tudtad ezt eddig? Mert eltitkolták!

Paks2 előkészítése során több éves és sokmilliárdos földtani kutatás keretében a geológusok ugyan megvizsgálták, hogy megfelel-e a terület új atomerőművi blokkok létesítésére, a kapott adatokat azonban nem hozták nyilvánosságra. Tehát: az atomerőmű bővítésében érdekeltek előled is eltitkolták a nyugtalanító eredményeket!

A kutatási programban Magyari Árpád geológus szakértő 2016-ban készített tanulmányt, amelynek eredeti kéziratát az Átlátszó szerezte meg 2017-ben. Ebben a szakember arról számol be, hogy „a telephely 10 kilométeres körzetében tízezer évesnél fiatalabb, 5-ös erősségű vagy azt meghaladó földrengésekkel lehet számolni, a vizsgált területen nyilvánvaló jelei vannak negyedidőszaki töréseknek”. Valamint megállapítja, hogy a telephely 3 km-es körzetén belül, 10 000 évesnél fiatalabb földrengés nyomai is kimutathatók. A geológus a Paksi Atomerőmű megrendelésére készült tanulmány kéziratában azt is megkérdőjelezi, hogy mindezek alapján a terület egyáltalán alkalmas-e az erőmű számára. Mindez viszont valahogy kimaradt a kutatási jelentés végleges verziójából.

Az telephely-engedélyt annak ellenére megadták a hatóságok, hogy a hatályos törvények értelmében meg kellett volna tiltaniuk. A kutatási program nem vizsgált lényegi kérdéseket, figyelmen kívül hagyott alapvető problémákat, és nem végzett el kritikus méréseket, ráadásul még a feltárt problémákat is lényegében kicenzúrázták a jelentésből.

Fukusima közelebb van, mint hittük

Fukusima messze van. A magyar közvéleményt megrázta ugyan a baleset, de nem eléggé. Itthon nem érezzük a veszélyt, mert inkább nem beszél róla senki. Elhittük, hogy a magyar atom biztonságos, hogy Pakson nem történhet baleset, itt nincs tenger, nincs szökőár, földrengésről is csak a nagymamától hallottunk, hogy ’56-ban az is volt, és hogy a kredencben maguktól csörögtek a poharak.

De van itt egy kis bökkenő. Az a biztonságérzet, ami Pakssal kapcsolatban bennünk él, ugyanúgy hamis, mint az atomerőművekről általánosan sugallt biztonságillúzió. Paks nem biztonságos. Miért? Mert itt is éppen elég egyetlen egy földrengés. Aminek pedig reális esélye van a szakemberek szerint.

Biztonságos atomerőmű márpedig nincsen

Az atomerőművekkel a legnagyobb probléma talán az, hogy egyetlen baleset akkora kárt okozhat, aminek kockázata bármely épelméjű ember számára vállalhatatlan. Épp emiatt igyekszik az atomipar azzal altatni, hogy ilyen balesetek nem történhetnek. Hogy a szakértők mindenre gondoltak, és egyébként is jobban értenek hozzá, és vigyáznak ránk: biztonságban érezhetjük magunkat. Ez azonban mind hazugság, Pakson is.

Atomerőművet csak olyan helyre szabadna építeni, ahol egész biztosan nem lesz földrengés. Ilyen hely pedig nincsen. Vannak szeizmológiai szempontból nagyobb és kisebb kockázatú helyszínek. De nulla kockázat nincs, ahogy teljes biztonság sincs. Ezért atomerőművet építeni sehol sem veszélytelen.

Az a helyzet, hogy egy időzített atombombán ülünk mindannyian. A bomba nagy, de az időzítő beállítását nem ismeri senki. Ha bárkinek vannak még kétségei, például itt érdemes tovább olvasgatni.

289 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://atomcsapda.blog.hu/api/trackback/id/tr3414010118

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Paksi atomerőmű egy elavult gőzgép 2018.05.29. 18:21:10

  Paksi atomerőmű azért alapjaiban véve egy nagyon elavult technológia. Nem is lehet már ésszerű, csak kamu érvekkel lobbizni a bővítéséért. Gondolj csak bele! Gyakorlatilag egy gőzgép. Nem ártana fejlődni. Jobb és okosabb lenne az arra szánt pénzt és...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.05.29. 14:14:51

Magyari Árpád
ELÉRHETŐSÉGEK
MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.
1117 Budapest, Október 23. u. 18.
Magyarország
Tel.: +36 1464 0950
Email: amagyari@mol.hu
(amúgy meg : vóóótmááá...)

No, de akkor mostan ugye Paks I is ledózerolandó? A fődrezgés nem játék, olyan, min a medve.

www.georisk.hu/Maps/EC8_zones_A4.jpg?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201805

Fukushimát egy 9-es rengés, 0.5g-s viszintes gyorsulással rázta meg... de csak a cunami végezte ki. A rengések önmagukban csak leállást okoztak volna, a vészhelyzeti hűtés szépen elnyelte volna a remanens hőt és a reaktorokat semmiféle károsodás nem érte volna. Csak a cunami elsöpörte a hűtővizet keringető szivattyúk energiáját termelő dízel generátorok jó részét.. amit amúgy, ha időben mobil egységekkel pótolnak, semmi gond nem adódott volna. Nálunk ekkora rengés sem valószínűsíthető, de cunami sem nagyon.

Én amúgy a sok tiltakozót aktív ellenállásra biztatok! Azonnal mondják fel villamos energiszolgáltatóval kötött szerződésükert és bojkottálják az atomokból jövő elektronok kereskedelmét. Így bírva jobb belátásra az atombombával játszadozó militáns villanygyárosokat!

Medgar 2018.05.29. 17:31:20

@Womb Raider: Értem én hogy jót akarsz, de ezekkel felesleges leállni vitatkozni.

Sir Gombóc 2018.05.29. 17:47:57

Nem tudom a posztíró melyik országban él, de az elmúlt pár évben egy pár földrengést már átéltünk itthon és nem a nagymamától hallottunk róla.
Amúgy nagyobb az esélye, hogy elüt egy autó, minthogy ebből gond legyen.

rnz 2018.05.29. 17:56:09

Inkompetens, ostoba provokátorok. Az 5-ös erősségű földrengés lófax. 2011-ben volt utoljára, mégsem emlékszik rá szinte senki, mert nem is történt semmi komoly. Az meg egyenesen hazugság, hogy Paks törésvonalon van, pont a legkevésbé érintett területek egyikén fekszik. A maradék infó is csúsztatások sorozata. Dehát miért is vártam mást...
www.foldrenges.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=94:magyarorszag-foeldrenges-veszelyeztetettsege&catid=5&Itemid=7

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.05.29. 18:01:15

Csak csináljátok faszfejek! Remekül hiteltelenítetek minden sötétzöld mozgalmat.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2018.05.29. 18:20:07

Jött az utalás, kellett valami ordas baromságot posztolni gyorsan. A zindex címlapjára meg tulképp ez a blog is bőven ráfér.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2018.05.29. 18:22:11

Paksi atomerőmű azért alapjaiban véve egy nagyon elavult technológia. Nem is lehet már ésszerű, csak kamu érvekkel lobbizni a bővítéséért. Gondolj csak bele! Gyakorlatilag egy gőzgép. Nem ártana fejlődni. Jobb és okosabb lenne az arra szánt pénzt és energiát más korszerűbb energiatermelő berendezésekre költeni. Már csak azért is, mert a szakemberek becslései szerint az sohasem fog megtérülni. Még az se tévesszen meg senkit, hogy Paksra nem mennek szén szállító vonatkaravánok, mint a szénerőművekbe, és nem okád fekete füstöt a kéménye. A trükk csak annyi, hogy nem ott helyben az atomerőműnél, hanem korábban az urán kitermelésénél és dúsításánál kellett megmozgatni hatalmas tömegeket, és akkor keletkezik a környezet szennyezés nagy része is. Gondolom az eléggé közismert tény, hogy egy uránbányában dolgozni, nem éppen a hosszú élet titka.

bővebben itt:
vilagnezet.blog.hu/2013/08/23/paski_atomeromu_egy_elavult_gozgep

inkvisitor 2018.05.29. 18:22:29

Ez egyszer egyetértek trollokkal.
Az atomerőművek veszélyeit erősen felfújták, mégpedig a fosszilis erőforrások pénzéből. És valoyn kiknek az üzletét rontotta az atomenergia?
Egy atomerőműnek az túl kell élnie sugárveszteség nélkül ha rázuhan egy repülőgép. 5-ös rengés még nem komoly.

különvélemény 2018.05.29. 18:34:55

"akár 5-ös erősségű földrengés következzen be. Ez atomkatasztrófát is okozhat."

Muhahahahahaha.

"A biztosítók általában az MSK, vagy az EMS-skála 5. fokozatát elérő földrengés által okozott károkat térítik meg. A Genertal, a Groupama, az MKB és az Uniqa csak az EMS 6. fokozatától térít."

Ennyit az 5-ös földrengésről.
A biztosítók egy része csak 6-tól térít, annyira nem mérhető, hogy egy 5-ös földrengés tényleg kárt okozott e.

Exploiter 2018.05.29. 18:51:26

Tízezer éve volt egy ötös rengés. Amit igazából rgy tisztességesen összetákolt téglaház is elvisel.
Hogy lesz így armageddon, gyerekek.

2018.05.29. 18:55:03

Miért kell hamis, hazug módon kampányolni?

A SZABÁLY ÚGY SZÓL, HOGY OLYAN TÖRÉSVONAL FÖLÉ NEM ÉPÜLHET ERŐMŰ, AMELY KÉPES FÖLDFELSZÍNI VETŐDÉST OKOZNI!
Ilyen törésvonal Magyarországon NINCS, köszönhetően annak, hogy Magyrország egy üledékes medencére épült, és annak, hogy a közelben nincs jelentős kőzetlemez alábukás.

HAZUDTOK!!! Pontosan olyanok vagytok, mint a geci kormány, amelyik ellen kampányoltok! De ha ugyanolyanok vagytok, akkor miért kellene bárkinek elhinnie, hogy nektek van igazatok?

A fukusimai esemény az egyetlen, amely természetes okra vezethető vissza, az összes többit emberi hiba vagy hanyagság okozta. (Sőt, még Fukusima is megúszta volna, ha a dízelgenerátorokat úgy telepítik, hogy oda víz még szökőár esetén se juthasson be.) Tehát a természeti katasztrófák valószínűsége alapján kimondható, hogy a paksi erőmű élettartama során gyakorlatilag csak és kizárólag emberi hiba vagy hanyagság okozhat súlyos üzemzavart.

És mielőtt valamelyik idióta megint beszólna: nem Paks II-t támogatom, csak rühellem a hazugságot.

GyMasa 2018.05.29. 18:55:28

@vilagnezet.blog.hu:
...Jobb és okosabb lenne az arra szánt pénzt és energiát más korszerűbb energiatermelő berendezésekre költeni...
Igen, pontosan valami tükrös naperomuparkra, mint pl. ez itt:
www.smithsonianmag.com/science-nature/take-a-look-at-the-worlds-largest-solar-thermal-farm-91577483/
Oh, wait, ez nem lesz jo, hiszen ez is csak egy "elavult gözgep"...

Visceroid 2018.05.29. 18:55:56

Óbazmeg, akkor legalább arról írnátok, hogy mennyire nincs szükségünk az idióta Paks 2-re, nem pedig ilyen liberális ajvékolással szórnátok tele a kiberteret.

GyMasa 2018.05.29. 18:58:20

@Ylim:
...(Sőt, még Fukusima is megúszta volna, ha a dízelgenerátorokat úgy telepítik, hogy oda víz még szökőár esetén se juthasson be.) ...
Akkor sem lett volna baj, ha a japok nem akkora ontelt faszok, hogy elfogadjak a felajanlott katonai mobil dizelgeneratorokat, amiket par oran belul telepiteni lehetett volna.
Csak akkor lett volna "arcvesztes", az meg ott nem meno, mert meg valaki elveszitette volna valamelyik isujjat, vagy esetleg a belso szerveit es a fejet...

GyMasa 2018.05.29. 18:58:59

Amugy meg tisztelt Atomcsapda blog, hogy all a "PER"???

rnz 2018.05.29. 19:08:13

@vilagnezet.blog.hu: Ez marhaság. Az új blokk új technológiával épül, ami az egyik legbiztonságosabb. Amit nem mellesleg az európai bizottság jóvá is hagyott. Ugyanilyet épít több helyen ugyanaz a roszatom európában is.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.05.29. 19:15:20

@vilagnezet.blog.hu: Te barom! A paksi erőmű egy sima hőerőgép, a munkavégző ciklusban nincs fázisátalakulás, tehát rá a Carnot hatásfok érvényes. Meddig írogatod ezeket a hülyeségeidet? A Carnot által megadott hatásfokot a jelen állás szerint nem is lehet meghaladni egy zárt ciklusú hőerőgépben.

Gleccsertetű 2018.05.29. 19:25:17

akkor mostmár őszintén szeretném tudni, h gyíkembertámadás ellen véd vagy nem? elég a mellébeszélésből!

gigabursch 2018.05.29. 19:25:32

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Ne erôlködj. Ez csak Ságvári harminckétnevû Safranek Cicus.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2018.05.29. 19:47:56

@GyMasa:

Ja, az sem korszerű és elégé veszélyes is, mert a legtöbb ezek közül olvad sóval működik. Az szállítja a hőt egy darabig, amíg át nem megy szimpla gőzgépbe. Nekem eddig a legszimpatikusabb rendszer az egyedi sok-sok kis hidrogéncella. Amely kerülhet kocsikba épületekbe. ... és amikor állnak, akkor hálózatba termelnek. A hidrogént meg lehet előállítani napenergiával.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.05.29. 19:48:50

A fideszesek szerint valahogy földrengésbiztos, aztán kész. A fideszesek szerint a menekült erőszakol. A fideszesek szerint a CEU veszélyes. Bazmeg, mi ez, ha nem agymosott szekta?

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2018.05.29. 19:51:29

@rnz:

Sajnos nem biztonságos és nem is környezetvédő. Jártam Paksi erőműben többször is és számos volt mérnök kollégám akinek pont azért kellett máshol dolgoznia, mert már megkapta a kellő sugárzásadagot és több nem lenne már jó.

2018.05.29. 19:56:22

@GyMasa: dehogy! Mindenki tudja, hogy kész van a Széles Gábor féle energiamodulátor. A paksi építés csak az oroszok félrevezetése.

inkvisitor 2018.05.29. 20:01:09

@vilagnezet.blog.hu: A sok-sok kis celláról most kezdenek rájönni hogy nem is annyira biztonságosak, mert egy Tesla sok nappal a baleset után gyulladt ki újra magától.
Arról meg nem is beszélve, hogy a hidrogéncellához platina kell, ami meg enyhén szólva drága. Plusz hidrogént még nem sikerült sokáig tárolni. Egyanis azok a kis molekulák olyan kicsik, hogy átdiffundálnak a vastartályon is.
Ezért tilos zárt tében tárolni a hidrogénpalackokat. Plusz van egy olyan szemét tulajdonságuk, hogy a fémtartály anyagában meg időnként még el is reagálnak, mindenféle zárványokat okozva. Ezért is nem szabad a dunai finomítóban adott hőfok alá húlnie a nyomás alatti hidrogéntartalmú tartályoknak.

rnz 2018.05.29. 20:08:13

@vilagnezet.blog.hu: Baromságokat beszélsz, mellé még hazudsz is.

2018.05.29. 20:28:46

@rnz: azért ez így túlzás . 5-ös, 6-os erősségű földrengés rendszeres az országban. A déli-Kárpátokban 7-es.
Mária-Terézia idején Komárom harmada pusztult el. 1810 Mór, 1843 Érmellék. 6-os erősségű. Utoljára 1956-ban volt. Páran meghaltak.
Épp aktuális...

2018.05.29. 20:29:39

@inkvisitor: a Tesla hidrogéncellás? Nem tudtam!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.05.29. 20:29:40

@rnz: Nem vagy te fideszes véletlenül? Várj, megnézem az eddigi hozzászólásaidat. Ó, igen. Így már világos. :-) A fidesz segglyukát tisztelhetjük benned.

morph on deer 2018.05.29. 20:41:19

@Gleccsertetű:
“gyíkembertámadás ellen véd vagy nem?”

Ez attól függ, hogy melyik gyíkember találkozik melyik törésvonallal!
Mert ha például az egyik gyíkember pont az egyik törésvonalon támad, akkor a hatás azonnal megháromszorozódik, - egyikgyikgyik - és mindegyikünknek vége..!
☢+

2018.05.29. 20:42:35

@inkvisitor:"Ez utóbbiak népes csoportját képviseli Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója, aki egyenesen „butaságnak” nevezi a hidrogéncellák elektromos autókban történő használatát."
" Külső energia bevezetés nélkül gyakorlatilag a töltőállomáson állíthatnák elő az üzemanyagot. A hidrogén az iparban nem ismeretlen, ma körülbelül hatszázmillió autót tudnának ellátni, ha nem használná el az ipar. A hidrogénhálózat Belgiumban, USA-ban, Kanadában jól kiépített. "

Annyira veszélyes a hidrogén, hogy autóbuszokban használják a nagyvárosokban...ott úgyis mindegy.

inkvisitor 2018.05.29. 20:43:07

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nem, Li-Po cellás. Épp ezért is nem írtam oda a cella típusát. De ez az öngyulladás a nem működő vezérlésű, sérült cellás kötegekre mind érvényes.
Meglepően sok energia van tárolva a cellákban, és ha nem szabályozottan vannak kisütve, robbanhatnak vagy kigyulladhatnak.
Ezért van az összes elektromos autóban olyan komoly cellafelügyelet a szokványos akksikhoz képest.
A hidrogéncellák meg mind szivárognak, tehát zárt térben könnyen elérhetik az ARH-t és onnan kezdve kész a potenciális Hindenburg 2.
. A hidrogént nyomás alatt nem tudod bezárni, a szén nanocsöves tartályok, amig biztonságosan lennének képesek tárolni még nem léteznek.

2018.05.29. 20:44:50

@morph on deer: feltéve, ha a gyíkembernek nem törik le a farka.
Akkor békaembernek nézhetik.

inkvisitor 2018.05.29. 20:45:14

A hidrogéncellás járműveknek jól szellőző helyen szabad parkolni. Szerintem az említett buszok nem mélygarázsokban parkolnak.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.05.29. 20:48:15

@inkvisitor: "Egyanis azok a kis molekulák olyan kicsik, hogy átdiffundálnak a vastartályon is." - intersticiális hidridet képez és úgy diffundál át. A hidrogén molekula elég nagy.

BiG74 Bodri 2018.05.29. 20:55:19

Elnézést kérek,de én tudtam, sőt nagyon sokan tudják. Egy igen jelentős törésvonalon csücsül Paks, és Magyarország. Meg fogunk hallllllllllllllllllllllllllniiiiiiiiiiiiiii!

2018.05.29. 20:57:11

@inkvisitor: ezzel szemben Magyarországon is tárolják, szállítjâk.
Használják nagy teljesítményű generátorok hűtésére.

Gleccsertetű 2018.05.29. 20:57:26

@Happy Hepar: Mr Elios, miért változtattad meg a neved már megint??

@morph on deer: akkor mindennek vége

BiG74 Bodri 2018.05.29. 21:03:07

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Mihez képest nagy a hidrogén molekula? A szilárd acélban egész jól elsétálgat, bár van némi titka hozzá.

2018.05.29. 21:22:13

@GyMasa: Ez is csak azt az elméletet erősíti, hogy az atomerőmű baleseteknél a természeti katasztrófa a legkevésbé számottevő tényező.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.05.29. 21:30:06

@BiG74 Bodri: Ott nincs hidrogén molekula. A hidrogén a másodfajú fémekkel többnyire intersticiális hidridet képez.

BiG74 Bodri 2018.05.29. 21:40:33

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Mondtam én, hogy van? Amúgy jó, nagyon jó.

Ad Dio 2018.05.29. 21:50:26

Azt csípem a baloldali liberális demokratákban, hogy minden tévinformáció és hazugság ellen küzdenek... kivéve amiket maguk terjesztenek. Mert ugye vannak jó és rossz hazugságok... ennek a blognak az írója pl. vagy fel van mentve gondolkozás alól, vagy fizetik hogy hülye legyen.

Ellenzéki Tüntető 2018.05.29. 21:51:30

Nagyon jó a blog, informatív, érdekes! Soros úr jól teszi, hogy (az Open Society Foundationon keresztül) támogatja az Energiaklubot 2015-ben 100e, 2016-ban 45e dollárral!

www.opensocietyfoundations.org/sites/default/files/open-society-hungarian-grantees-en-20161208.pdf

www.opensocietyfoundations.org/sites/default/files/open-society-hungarian-grantees-en-20170303.pdf

Brix 2018.05.29. 21:59:00

Azèrt az elvi lehetősège adott egy nagyobb földrengèsnek Paks tèrsègèben is. A komáromi földrengès a Richter-skála szerinti 6,3 -as erőssègű volt, ilyen , vagy ennèl nagyobb erőssègű előfordulhat Paks tèrsègèben is, hiszen nem túl messze , kb 35-40 km - re húzódik a közèp magyarországi nagyszerkezeti vetővonal ahol lehetnek jelentős, nagymèlysègi szerkezeti mozgások , nèhány száz èvente. Persze, nem ez a legfőbb problèma a projekttel, amelynek káros hatásainak következmènyeit, mèg az unokáink is fizetni\nyögni fogják... Az egèsz beruházás csak a tolvaj , korrupt NER- elit èrdekeit szolgálja, de a magyar emberek többsègènek nem jó...Bele fogunk bukni!

prakp 2018.05.29. 22:48:29

@Exploiter: Armageddon, az úgy lesz faszi, hogy ezek a narkós köcsögök full hülyének néznek. Vágod? Belekevernek minden faszságot, hogy a muszka szart lenyomják a torkodon. Eddig ez a projekt sehol sem volt siker, hitelből pláne, de nekünk ez nem téma. Vannak itt apró 30 évre titkolt okosságok, ami borítja a matekot. Tőlem lehetne VVER1200, csak a konstrukció, az a baj. Nem a geoloógia a baj, hanem, hogy ezek a faszok kilopják a kontainmentből még a szenet is.

prakp 2018.05.29. 22:52:12

@Ellenzéki Tüntető: Akkor mi a narkós kurva anyádért nézegeted, faszkalap?

medvegy 2018.05.29. 22:57:35

Minden olyan szakember, aki ért valamit is a műszaki dolgokhoz, pártállástól függetlenül Paks2 mellett áll. Érthető, mert a természet és a gazdasági élet törvényeit nem lehet semmibe venni. A Duna még akkor sem fog Bécs felé folyni, ha az egész Greenpace ezt üvölti....

Csak azok vannak Paks2 ellen, akiknek a politikai ideológiai harc előrébb való, mint az ország boldogulása. Viszont ismerve a mostani kormány enyves kezét, nagyon alaposan kéne ellenőrizni mindent az építkezés során.

prakp 2018.05.29. 23:11:44

@medvegy: "Csak azok vannak Paks2 ellen, akiknek a politikai ideológiai harc előrébb való, mint az ország boldogulása. "

Nem, nem igaz. Már megint összemosták a szakmát a politikával. Az "atom" nem játék, pontosan a szakmai, gazdasági és biztonsági reteszeket iktatták ki 30 évre, homályos szerződések alapján. De oké, nyugodt vagy?

medvegy 2018.05.29. 23:26:53

@prakp: Tipikus ideológiai harcos vagy. Félsz az atomerőműtől, mert nem értesz a műszaki és gazdasági dolgokhoz. Azaz jellegzetes sötétzöld vagy. Ha beismerd, ha nem.

Jó, nem építjük fel Paks2-t. Mi lesz helyette? Ja és ne gyere a nap és szélerőművekkel. Azok nem tudnak helyettesíteni egy alaperőművet. Nemhogy Paks2, de még a Mátravidéki Erőművet sem, sem semelyiket.

tremoló 2018.05.29. 23:47:38

Nos. Foldremges teherre lehet meretezni. Ettol fuggetlenul azzal egyetertek, h egy atomeromu letesitese kulonos gondossagot igenyel. Ebbe pedig beletartozik a gondos helyvalasztas. Illetve minden esetben merlegelni kellene az alternativ kornyezetbaratabb lehetosegeket.

medvegy 2018.05.29. 23:56:42

@tremoló: Nekünk nincs környezetbarátabb lehetőségünk. A vízerőművek építésére csak korlátozott lehetőségeink vannak, és azok ellen is hadjáratokat szerveznek a sötétzöldek. A nap és szélerőművek ipari szintű kiegyenlítő energiatárolók nélkül használhatatlanok, és még ezzel együtt is gazdaságtalanok.

Épüljön stadion a CEU helyére 2018.05.30. 00:19:21

"itt nincs tenger, nincs szökőár, "
Ez a lenyeg, Japanban nem a foldrenges volt a problema, hanem a viz. Arra nem voltak felkeszulve,

GyMasa 2018.05.30. 01:54:33

@vilagnezet.blog.hu:
...Nekem eddig a legszimpatikusabb rendszer az egyedi sok-sok kis hidrogéncella...
A Hidrogén igen problémás anyag.
- Igen tág határok között robbanóképes
- Színtelen, szagtalan
- Bonyolult/drága a tárolása. (többszáz bár nyomáson/-200°C alatt folyékonyan/elnyelethe valami könnyűfénben.
Gondolom, nem kell elmagyarázni, hogy ezek milyen veszélyes ötletek, mondjuk egy baleset esetén?
.. Amely kerülhet kocsikba épületekbe. ... és amikor állnak, akkor hálózatba termelnek...
AZt' mikor töltöd fel őket, hogyan, és mennyiért?
...A hidrogént meg lehet előállítani napenergiával. ..
Igen, _HA_ szerencséd van, akkor max 50%-os hatásfokkal, ami azt jelenti, hogy a napelemekből egyből legalább 2x annyit kell telepíteni.

GyMasa 2018.05.30. 01:56:50

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Bazz, EZ mekkora trükk!
De, mostmár akkor nekem is fel kell vennem azt a rohadt fóliacsákót, és életem végéig viselni, hogy meg ne találjanak!!

GyMasa 2018.05.30. 02:00:30

@inkvisitor:
Itt egy ideo, ahol részletesen elmagyarázzák, az akkukkal kapcsolatos tudnivalókat:
www.youtube.com/watch?v=8RbwOhM6PUk

GyMasa 2018.05.30. 02:04:27

@Könnyen elkaptuk, uram!:
...Használják nagy teljesítményű generátorok hűtésére. ...
Mondjuk, az egyáltalán nem mindegy, hogy egy 5000 tonnás, 500MW-os generátort akarsz vele hűteni, vagy egy 1000kg-os személyautót üzemeltetni vele...

2018.05.30. 06:15:06

Az oké, hogy megy a hupákolás, mert a fidesz holdudvara lenyúlja az uniós pénzek egy nem elhanyagolható részét mindenféle kamu projekteken keresztül.. de az komoly, hogy valakik a világ különböző sarkaiból származó pénzeket (amiért nyilván valakinek meg kellett valaha dolgoznia..) szóval ezeket a pénzeket ennyire kamu , gagyi, nevetséges, kontraproduktív, hazug projekteken át szívják el? Nyilván nem akkora az összeg, hogy megérné hatástanulmány tárgyául tenni, hogy van-e pozitív (a kitűzött cél irányába mutató, azt közelítő) hatása? Egy ilyen szarral lehetséges az, hogy a projekt kiértékelésekor a "megrendelő" elé lehet állni? Nekem a képemről lesülne a bőr, ha az éves 200 000 000 FT működési költség jelentős hányadát adó OSI/OSF felé ezzel kellene odaállnom.
Egy jobb képességű gimmnazista hitelesebb és szakmaiabb produktumot lenne képes előállítani, mint az igen tisztelt "energiapolitikai szakértő píédzsdí civilek". Az egy dolog, hogy valakinek van pofája ezzel a nyilvánosság elé állni, de hogy ezért komolyan vehető szervezetek még pénzt is adjanak... hihetetlen, mennyi felesleges, elherdált erőforrás...

Exploiter 2018.05.30. 07:11:24

@prakp: Ez egy teljesen más jellegű kérdés. Ha egy cikk arról szól, hogy hogy lehetne a beruházást pénzügyileg tisztábban, netán korrupciómentesen (jajj) megoldani, akkor ok.
De ez a blog nem arról szól, hanem, hogy csúnya atom mind meghalunk.

gigabursch 2018.05.30. 07:14:57

@Happy Hepar:
Az a vicces, hogy itt nem egy ember van van, aki atomilag és energetikailag tisztán lát, és olyan messze van a fidesztől, mint Makó lovag Jeruzsálemtől.

rnz 2018.05.30. 07:18:52

@Happy Hepar: Ezek aztán a pazar érvek. Igazi seggfej hozzáállás, ugyanaz a nyomorult, érvek nélküli ugatás, mint az összes többi hozzád hasonló faszkalaptól megszokhattunk. Nyilván ezek fényében nem is elvárható, hogy a fölösleges pofázás helyett esetleg járj utána a tényeknek.

rnz 2018.05.30. 07:24:17

@Könnyen elkaptuk, uram!: Pontosan azt írtam én is, hogy az 5-ös elő szokott fordulni viszonylag gyakran, de az még bőven nem az a kategória, ami valódi veszélyt jelentene. Nyilvánvaló, hogy amikor a paksi erőművet elhelyezték a térképen, ezt is megvizsgálták. Érdemes átolvasgatni a fentebb linkelt oldalt.

2018.05.30. 07:31:01

@rnz: No, akkor az is látható annak, akik látni vágyik, hogy pont Paks térsége az, ahol egyrészt van hűtővíz, másrészt geológiailag a legkisebb kockázat kalkulálható.

rnz 2018.05.30. 08:06:34

@Womb Raider: Nagy kár, hogy erre a sok sötétzöld nyomorult képtelen. Elolvassák a propaganda anyagukat és mellőzve az öszes tudományos tényt akarnak beleugatni mindenbe.

Berelhetoreklamfelulet 2018.05.30. 08:14:59

VÁrjá! De azt tudtad-e, hogy meteor ellen sem védett?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.05.30. 08:41:02

Figyu.kedves poszter.
Mutatnal a földfelszín teruleten olyan helyet ami földrengés biztos?.
Köszönöm

2018.05.30. 08:46:39

@Berelhetoreklamfelulet: Ebola ellen sem..és ez a mai migráncsos időkben egyre fenyegetőbb kockázat!

@rnz: Ezzel a lendülettel mi is hupákolhatnánk a Mohiban épült szlovák erőmű elle, mert az legalább kétszer rizikósabb területen létesült..

2018.05.30. 09:20:22

@GyMasa: igazad van. Akkor azt mondom, a Tesla, Mercedes, Audi, Mitsubishi, Toyota, Magnet mind hülye. A hidrogén elvetendő.energiaoldal.hu/magyar-vilagujdonsag-2in1-hidrogencella/
A hegesztésben sem használják, hisz tárolni lehetetlen, veszélyes és mindig felrobban:energiapedia.hu/vedogazok

2018.05.30. 09:25:55

@inkvisitor:energiapedia.hu/vedogazok
Ennyire kezelhetetlen...a Mercedes Audi a hibrid autókban képzeli el, leváltva a robbanó motort. Nyilván mind hülye...

Rettegek mert ballib vagyok 2018.05.30. 09:35:10

Én azt is hallottam megbízható forrásból, hogy ha 10-en finganak egyet Paks irányába egyszerre, és szikrát kap, akkor felrobban az egész kóceráj.

Nem kell áram, nem kell energia ! Vissza a kőkörszakba !

2018.05.30. 09:40:35

@Könnyen elkaptuk, uram!: Szupi az a hidrogéncella.. egy játékautót 70 ilyen cellával mozgatnak, ami nem kis térfogat és súly.. miközben ugyanennyi (kicsit több, 6m3) gázt 150 baron bepakolhatsz egy negyven literes palackba. Lesz ez még jobb is...

Rettegek mert ballib vagyok 2018.05.30. 09:41:55

@Ylim: "Ilyen törésvonal Magyarországon NINCS, köszönhetően annak, hogy Magyrország egy üledékes medencére épült, és annak, hogy a közelben nincs jelentős kőzetlemez alábukás."

Nemár..
Ilyen egyszerű cáfolattal veszed el, az uszulás és rettegés lehetőségét a ballibektől ?
Hát van neked szíved ?

2018.05.30. 09:47:10

@Könnyen elkaptuk, uram!: Robbanó motor??? Belsőégésű lesz az.. Amúgy a hidrogén cellával csak az a baj, hogy a teljesítménysűrűsége alacsony.. szóval egyelőre legpraktikusabban a műszaki érdeklődésű gyerekek számára lehet ajándék egy protonmembrános játékautó kit..

2018.05.30. 09:48:09

@Womb Raider: Felmerülhet a kérdés, hogy ezt az elektromos áramot miért az elektrolízishez használjuk fel, és miért nem tankoljuk rögtön a sokkal jobb hatásfokú villanyautókba? A válasz egyszerű: a hidrogént könnyebb tárolni mint az elektromos áramot. Tárolásra márpedig mindenképpen szükség van, hiszen a nap nem süt mindig, a szél nem fúj 0-24-ben és az apály se tart örökké. A hullámzó áramtermelést és az igények ingadozását jelen tudomány szerint az energia hidrogénné alakításával lehet a legjobban áthidalntotalcar.hu/magazin/technika/2018/05/30/miert_nem_jarunk_meg_hidrogenautoval/?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Kicsit lemaradtál...."

GyMasa 2018.05.30. 09:50:53

@Könnyen elkaptuk, uram!:
...igazad van...
Neked is lehetne.
...Akkor azt mondom, a Tesla, Mercedes, Audi, Mitsubishi, Toyota, Magnet mind hülye...
Nem kell ilyet mondani, eleg, ha tisztaban vagy az illeto otlet arnyoldalaival is.
Ebben szenved oriasi hianyt ez a blog is, es az altalanos sotetzold propaganda is.
KIragadnak egyes, szamukra kedvezo reszleteket egy igen komplex temakorbol "ingyen fuj a szel, es ingyen sut a nap", aztan ezek alapjan lehulyeznek mindenkit, aki szolni mereszel ilyeneket, hogy:
- Ejjel nem sut a nap, ellenben az emberek akkor is szeretnenek TV-t nezni, mosni, meg hasonlok
- A historikus adatok szerint is ezeknek a termelesi modoknak az eves, atlagos rendelkezesre allasa 10 es 50% kozott valtakozik. Tehat, megha feltetelezel egy ingyenesen, kello mertekben rendelkezesre allo tarolasi modot (ami sem technologiailag, se ar szempontjabaol ma nem igaz) akkor is jon egybol az, hogy a 100%-ban idojarasfuggo alapu villamosenergia ellatashoz, generatortol fuggoen 2x..10x annyi szel- es napelemet kell telepiteni, mint azok nevleges teljesitmenye.
- A villamosenergiat azonnal el kell hasznalni, es annak az eltarolasa rettenetesen draga, es meg technologiailag sem latom ma egyaltalan megvalosithatonak akar egy magyar megye szintjen
...A hidrogén elvetendő...
EN nem ezt irtam, csak azt, hogy problemas anyag. Repulogepek, hajok es mozdonyok hajtasara szerintem pont megfelelo lenne, de az autokera csak akkor, ha tudomasul veszed, hogy
- Ott ülsz egy 2000 bar nyomasu hdrogentartalyon, ami elpukkanhat egy esetleges baleset eseten, valoszinuleg azonnal megolve mindenkit az autoban.
- vagy folyadekkent tarolod a H2-t, es akkor kell minden autoba epiteni egy kriogen hutorendszert, ami 24/7-ben fogyasztja az energiat, fuggetlenul attol, hogy kozlekedsz-e, vagy sem, ami erosen csokkenti a rendszer gazdasagossagat, foleg, ha ritkan hasznalod az autot.
...energiaoldal.hu/magyar-vilagujdonsag-2in1-hidrogencella/...
EZt majd meglatom.
...A hegesztésben sem használják, hisz tárolni lehetetlen, veszélyes és mindig felrobban:energiapedia.hu/vedogazok...
Meg egyszer: Nem azt mondtam, hogy lehetetlen, csak ravilagitottam, hoyg almat akartal kortevel osszehasonlitani.

2018.05.30. 10:12:42

@GyMasa: épp most van egy cikk a totalcaron, hogy hogyan autózott keresztül Európán és hogyan tankolt hidrogént a Toyotába...a tartály pedig annyira veszélyes, hogy nagy kaliberű fegyverrel átlőve nem robban fel. Ja, gázosított autók, az utólagos beszereléssel?

rnz 2018.05.30. 10:19:30

@Womb Raider: Játékautó? Azért ne essünk át a ló túloldalára, ott Honda Clarity, ami - nyilván ha van megfelelő töltőállomásellátottság - egy az egyben kiválthatja már most is a benzines autót. Az egyetlen probléma ennél is az ár, ami a katalizátor platinatartalma miatt van. Minden mást már megoldottak sorozatgyártásra képesen.

2018.05.30. 10:39:37

@Womb Raider": robbanómotor főnév (műszaki nyelv)
Olyan belső égés"ű motor, melyben a motor mozgatásához szükséges üzem-, ill. tüzelőanyag a hengerben egyszerre, robbanással ég el. A hajtóerőt robbanómotor szolgáltatja.
robbanómotoros."KézikönyvtárA magyar nyelv értelmező szótáraRrobbanómotor

Örülök, hogy segíthettem.

2018.05.30. 10:42:48

@GyMasa: 700 baron tárolják, nem pukkan el, ha átlövöd, a hidrogén nagy sebességgel tâvozik, mivel könnyebb a levegőnél, szétoszlik. Szemben a földgázzal, a propánnal, amiket széles körben használnak ma is.

JorEl 2018.05.30. 10:43:26

Ez a majomcsapda blog szórakoztatóbb, mint a saskabaré, bár annak a témáinak legalább van közös halmaza a valósággal.

2018.05.30. 10:44:33

@Womb Raider: legpraktikusabban mozdonyokat hajtanak vele, mert könnyen megoldható a töltés. Nomeg buszokat.
Ezek mind játékszerek, ugye?

2018.05.30. 10:47:30

@rnz: a platina tartalma sem igazán gond, sikerült a tizedére csökkenteni , most annyit hasznâlnak fel, mint egy dízel üzemű autóban . Ráadásul ez visszanyerhető.

2018.05.30. 10:47:35

@Könnyen elkaptuk, uram!: Miről is maradtam le? Azt ecseteltem, hogy a bácsi szupi cellájában nem érdemes gázt tárolni, mert arra ott a régi, jól bevált gázpalack. A cella egyre jó: a betárolt gázból villanyt termel.
Azért a köztes veszteségekről meg ne feledkezzünk, meg a költségekről sem.
Vannak a toshibának is ilyen konténerei, amiben kvázi backupolják a WP/SP energiatermelés ingadozásait.. nem kicsi, de jó drága és grid szinten nevetséges mennyiségben képes energiát tárolni. A szénhidrogéneket nem tudja megverni.. bár nyilván CO2 mentes.
A tuti az lenne, ha a termelt H2-ből és CO2-ből metánt kendácsolna :)
VAn erről egy jó kis ábra, de a pdf-ből nem tudtam kibányászni, ahol autógázok fajlagos energiatartalmát hasonlítják össze (tartállya és anélkül is)
siva.bgk.uni-obuda.hu/jegyzetek/Gepjarmu_uzemanyagellatas/GUB_2013_18EA.pdf

rnz 2018.05.30. 10:50:45

@Könnyen elkaptuk, uram!: Igen, épp most olvastam én is a TC cikket. :)

2018.05.30. 10:52:11

@GyMasa: akkor kezdjük elölről: a hidrogéncellás autó elektromos hajtású. A hidrogén az akkumulátor részleges kiváltását szolgálja. Te írtál az akkumulátorok veszélyéről?
A töltés jóval gyorsabb. A környezetterhelés kérdéses. A nap, szél nem szempont.

2018.05.30. 10:53:11

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nekem ugyan nem kell a segítséged, azért köszi :)

"És akkor a nagy kérdés: Önnek robbanómotoros autója van?
Nem hiszem. A robbanómotor kifejezés használata helytelen, mert valójában a hengerben nem történik robbanás, hanem gyors lefolyású égés. Robbanáskor a lángfront közel hangsebességgel, de mindenképpen 100 m/s feletti sebességgel terjed Ezzel szemben a motorban az égés során a lángfront terjedési sebessége 10~30 m/s között van. Így tehát a helyes kifejezés a belső égésű motor. Viccesen úgy is mondhatnánk, ha robbanó motorunk lenne, akkor minden egyes motorindítás után új motorra és kezelőszemélyzetre lenne szükség.

dr. Kiss Péter professzor, a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Járműtechnika Tanszékének tanszékvezető professzora"

autosajto.hu/2018/02/17/onnek-robbanomotoros-autoja-van-nem-hiszem/

rnz 2018.05.30. 10:55:49

@Womb Raider: Jó kis írás, ámbátor 5 év alatt azért gyanítom történtek változások.

GyMasa 2018.05.30. 11:26:45

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Itt van a hidrogen adatlap a Messertol:
www.messer.hu/documents/20598/855919/hidrogen_5.0_ECD_6.0.pdf/d3970736-8bfb-4773-8d60-61de282575a4
"Leírás
Normál körülmények között stabil. Színtelen, szagtalan, nagyon gyúlékony és reakcióképes, erôsen redukáló hatású, nem mérgezô, a levegônél
sokkal könnyebb (a legkisebb sûrûségû), nagy hôvezetô képességû, sûrített gáz. Oxigénnel vagy klórral robbanóképes elegyet képez. Nagy kiáramlási
sebesség esetén fennáll az öngyulladás veszélye. Az ilyenkor keletkezô láng alig látható.
Biztonságtechnikai adatok
Robbanási határértékek levegôben 4,0 – 77 %(V/V)"
Kulon felhivnak a figyelmedet a "Nagy kiáramlási sebesség esetén fennáll az öngyulladás veszélye."
Mondatreszre, ami pont az altalad emlitett keresztulloves eseten kovetkezik be.
Bar, ennel a pontnal azert megkerdeznem, hogy szerinted melyik esemeny bekovetkezesere latsz nagyobb esely egy hidrogen alapu autozas eseten:
- Az auto balesetet szenved, es valamekkora mertekben megserul a 700 bar-os H2 gazt tartalmazo tartaly, es a kiszoko gaz meggyullad (vagy durvabb esetben felrobban a 700 baros tartaly. AMi ugye nem valoszinu, de LEHETSEGES esemeny)
- Keresztullovik az auto H2 gaz tartalyat ?
...700 baron tárolják,...
Igen, ebben igazad van, erre rosszul emlekeztem
...nem pukkan el, ha átlövöd, ...
Mint fentebb is irtam, ez nem tul eletszeru uzemmodja egy ilyen tartalynak
...a hidrogén nagy sebességgel tâvozik, mivel könnyebb a levegőnél, szétoszlik...
Igen, es, mint a H2 adatlapbol olvashatod is, ekkor van eselye, hogy kozben meggyullad, es lathatatlan langgal eg.
Ja, es nagy kerdes, hogy mondjuk egy alagutban kepes-e eloszlani akkora mertekben, hogy a robbanokepest szint ala keruljon.
...Szemben a földgázzal, a propánnal, amiket széles körben használnak ma is...
Mondjuk, ezek is csak akkor gyulladnak meg ilyen esetben, ha a levego-gaz keverek a robbanokepes tartomanyban van, ES valami meggyujtja oket.
A mai gazos autokat azert nem engedik a melygarazsokba, mert a PB gaz surubb a levegonel.

2018.05.30. 11:27:05

@Rettegek mert ballib vagyok: Uszítasz te eleget a sok baromsággal, amit össze szoktál hordani a kommentjeidben a különböző portálokon és blogokon. És közben rettegsz az általad ballibeknek tartott emberektől, így tőlem is.

GyMasa 2018.05.30. 11:31:49

@Könnyen elkaptuk, uram!:
...legpraktikusabban mozdonyokat hajtanak vele, mert könnyen megoldható a töltés. Nomeg buszokat.
Ezek mind játékszerek, ugye?...
Meg azert is, mert azok szinte allandoan uton vannak, ezert fajlagosan az, hogy naponta elveszit 100gramm H2 gazt, kisebb veszteseget fog eredmenyezni, mint Jozsi bacsinal, aki vasarnaponkent eljar templomba ahidrogenes autojaval, es neki a 700 gramm, az a toltet fele.
Mert a busznak/mozdonynak a napi 500+km-es futasteljesitmenye mellett 100gramm veszteseg 0,2gramm/km tulfogyasztast jelent jozsi bacsinak meg a 2x 5 km-es templomba jaraskor a 700 gramm veszteseg 70gramm / km tulfogyasztast fog eredmenyezni.
Remelem, most mar erted a kulonbseget.

2018.05.30. 11:38:59

@GyMasa: Valószínűleg a tartály nem sérül, mivelhogy vélhetően az autó egyik legnaygobb szilárdságú anyagból készült része, de sérülhet azont túl bármely pontján a gázt elosztó rendszer és szinte kizárt, hogy ne keletkezzen szikra (elektromos vagy súrlódásból fakadóan) ami be is gyújtja a kiáramló gázt. Persze biztosan vannak megoldások, amik csökkentik a veszélyt. Ám ettől még nekem nem fog működni a lélegeztető készülékem..

GyMasa 2018.05.30. 11:41:14

@Könnyen elkaptuk, uram!:
...akkor kezdjük elölről: a hidrogéncellás autó elektromos hajtású....
Hol irtam azt, hogy nem az?
...A hidrogén az akkumulátor részleges kiváltását szolgálja...
Igy van, es en felsoroltam a HIBAIT, mivel te csak az elonyeit soroltad fel, mintha nem lenne semmi hatranya neki.
Nem azt mondtam, hogy roszz/hasznalhatatlan, csak felsoroltam nehany okot, ami miatt megsem hidrogecellas autokkal vannak tele az utak.
AZ, tudod egyaltalan nem veleltlenul van.
...Te írtál az akkumulátorok veszélyéről?...
Linkeltem egy Youtube videot az akkukrol:
atomcsapda.blog.hu/2018/05/29/teged_is_csunyan_atvertek_a_paksi_atomeromu_sem_foldrengesmentes/full_commentlist/1#c35289660
...A töltés jóval gyorsabb....
IGen, ezt nem is allitottam, hogy nem igy lenne.
... A környezetterhelés kérdéses...
Kizarolag attol fugg, HOGYAN allitod elo a H2 gazt.
Ha idojarasfuggovel, vizbontassal, akkor mnagyjabol nulla.
...A nap, szél nem szempont...
Ja, hat, ha NEM akarsz kornyezetbarat autozast, ES atomeromuveket sem, akkor tenyleg nem szempont.
Ha viszont olyan rendszerrel szeretned a mai, szenhidrogen alapu kozlekedest levaltani, ami erdemben fog is javitani a CO2 helyzeten, akkor bizony a nap- es a szel kerdes ALAPVETO pontja az egesz rendszernek.

GyMasa 2018.05.30. 11:49:41

@Womb Raider:
...Valószínűleg a tartály nem sérül,...
Tanultal valaha Valoszinusegszamitast?
(szerintem igen)
...mivelhogy vélhetően az autó egyik legnaygobb szilárdságú anyagból készült része, de sérülhet azont túl bármely pontján a gázt elosztó rendszer és szinte kizárt, hogy ne keletkezzen szikra (elektromos vagy súrlódásból fakadóan) ami be is gyújtja a kiáramló gázt....
Es, pontosan ugyanigy BARMELYIK uzemanyag meg fog gyulladni (a benzintol az LPG-ig MINDEGYIK)
Sot, a Li akku is langra fog kapni, csak azt mondjuk nem tudod eloltani, hiszen a fent linkelt magyarazat szerint az akkuk mar ma is kb a TNT energiasurusegenek kb 10%-aval rendelkeznek, es nincs szukseguk sem oxidalo anyagra, sem szikrara, hogy meggyulladjanak, eleg, ha rosszul serul a szerkezet.

fifibá55 2018.05.30. 12:02:59

Támogatom Paksot (I-II-III-IV), mert a harmadik villanyautónkhoz már nem elegendő a napelem kapacitás, hálózatot is igénybe kell venni.

konrada 2018.05.30. 12:47:56

@GyMasa:
...de akkor meg ott a szélkerék...

óhhh, ne b..zdki, az meg a szélforgatás elvén működik, ahhoz képest még a legelső gőzhajtású szerkezetek is az ókorból nyeretlen kétévesek.
...no akkor az is kilőve.
...ó a kisfa....!

eßemfaßom meg áll 2018.05.30. 12:50:16

Az ember minden posztnál azt hiszi, hogy nincs lejjebb, aztán a következővel cáfol a csapda.

konrada 2018.05.30. 12:58:35

...de azért dicsérendő a blogíró, mert legalább elolvassa a kommeteket, így javította a multkori kihagyását, mert abban jelezték neki, hogy a földrengéses armageddonba paksot is bele kéne venni...;)

...tényleg! Az elmaradott gőzgépest ki ne hagyjátok a sorozatból! A világnézetblog.hu biztosan engedi az utánközlést, elvégre csak nem lehet plágium egy ekkora agyamentség!;))

...persze továbbra is tartom: ez a blog a Paks2 projektiroda trollsága lehet, hiszen ilyen ökörségeket szándékosan leírni csak akkor érdemes, ha eleve arra játszik, hogy világnézettől-elkötelezettségtől függetlenül széles egyetértésben cáfolják a beírók a leírtakat, azaz önkéntes ismeretterjesztők mondják ki, mi a fals azokban, így azok is megértik, akik nem néznék meg egy akadémikus magyarázatát, vagy már az elején azt mondanák rá, hogy az atomlobbista hazabeszél, ezért tagadja a konteós "tényeket"...

GyMasa 2018.05.30. 13:01:41

@konrada:
... jelezték neki, hogy a földrengéses armageddonba paksot is bele kéne venni...;)...
Mar varom is, hogy "beleveszik" majd az azonnali cumani-veszelyt is...

GyMasa 2018.05.30. 13:04:40

@konrada:
...Az elmaradott gőzgépest ki ne hagyjátok a sorozatból! ...
Az voltmaaaar:
atomcsapda.blog.hu/2017/04/13/hogyan_mukodik_az_atomeromu
"Mindez kamu. Az atomerőmű nem más, mint egy nagyon erős gőzgép, ami egy hatalmas vízimalommal szűrte össze a levet, szerelemgyerekük némi elektromosság, mostohájuk viszont nagy mennyiségű és nagyon veszélyes sugárzó hulladék."

2018.05.30. 13:18:40

@GyMasa: "Es, pontosan ugyanigy BARMELYIK uzemanyag meg fog gyulladni (a benzintol az LPG-ig MINDEGYIK)"

A gázolaj azért nem annyira vészes. Szóval marad a ló vagy a kerékpár..

"Az voltmaaaar:"
Naná.. már a világnéző kartács is bepróbálkozott...

"Paksi atomerőmű azért alapjaiban véve egy nagyon elavult technológia. Nem is lehet már ésszerű, csak kamu érvekkel lobbizni a bővítéséért. Gondolj csak bele! Gyakorlatilag egy gőzgép. Nem ártana fejlődni. "
atomcsapda.blog.hu/2018/05/29/teged_is_csunyan_atvertek_a_paksi_atomeromu_sem_foldrengesmentes/full_commentlist/1#c35288220

eßemfaßom meg áll 2018.05.30. 13:26:29

@GyMasa: "A mai gazos autokat azert nem engedik a melygarazsokba"

Már jópár éve nincsenek kitiltva az LPG verdák a mélygarázsokból.

GyMasa 2018.05.30. 13:38:23

@eßemfaßom meg áll:
OK, ezt nem kovettem, de anno ez volt az oka, vagy ezt is rosszul tudom?

konrada 2018.05.30. 13:44:56

@GyMasa:
A francba, tényleg!

...akkor mégis, mit kéne még megírniuk??

...mert voltak ugyan ötletek itt is: a gyíkemberes, meg a meteoros.
...de ezek azért tán már túl agyamentek.
...de lehet hogy mégsem. Nem csodálkoznék, ha külön beírásokat kapnának azok is, mert a sorozatba végül is realitásukban bőven beleférnek...

2018.05.30. 16:02:40

@GyMasa: értem. Igazad van, mert hangosan beszélsz. Csak az nem világos, a legnagyobb autógyártók miért áldoznak rá?
Bár én a jövőt inkább a fúziós erőműben látom. Persze nyilván a Tesla is baromság, hisz rengeteg hátránya van az elektromos autónak. Ha sérül, agyoncsap az áram. Felrobban az akksi. Nehéz. Lassú a töltése. A legjobb a dízel. Mégis leálltak vele a japòk. Hülye mind!

2018.05.30. 16:05:50

@GyMasa: ja, és a gyúlékony gázokat képesek közúton szállítani! Ekkora felelőtlenséget! Mi van, ha sérül a tartály?

GyMasa 2018.05.30. 16:37:38

@Könnyen elkaptuk, uram!:
...értem...
Az igazan jo hir, ennek orulok!
...Igazad van, mert hangosan beszélsz...
Ööö, Parancsolsz?
...Csak az nem világos, a legnagyobb autógyártók miért áldoznak rá?...
Mert a fejlodes nem allhat le.
Ezt hivjak ugy, hogy R&D.
Ha egy ceg nem csinalja, akkor az csak kovetni fogja a trendeket, es jo eselye van ra, hogy lemarad a versenyben, es tonkremegy.
Nyilvanvaloan lesznek mindig sikertelen kutatasok, de a kutatasok mar csak ilyenek.
AZtan az sem biztos, hoyg alapvetoen sikertelen egy kutatas. SIman elkepzelheto, hogy tul koran jottek kik vele, es a piac, vagy az emberek mentalitasa meg nem erett meg ra.
...Bár én a jövőt inkább a fúziós erőműben látom...
Hat, az a kar, hogy a tudosok mar a '60-as evek ota "ebben latjak a jovot" de ma is pontosan ugyanaz a 30 ev van meg hatra a kifejlesztesig, mint akkor :-)
SZoval erre nagy tetelben nem erdemes ma fogadni.
...Persze nyilván a Tesla is baromság, hisz rengeteg hátránya van az elektromos autónak...
Ezt nem allitottam. a Tesla oriasi dolgot vitt azzal veghez, hogy Musk megmutatta a vilagnak, hogy igenis lehet a semmibol epiteni (zero autoipari hatterel is) egy versenykepes elektromos autot.
Igaz, ehhez szukseg volt Muskra is, mert az o nagy talalmanya nem az volt, hoyg 7000 db notebook ceruzeakkut tett egy Lotus Elise-be a villanymotort hajtani, hanem, hogy megcsinalta melle a toltohalozatot is, es ingyen adta a toltest a Tesla-soknak.
Igazabol ez volt az, ami a legjobban segitette az elektromos autozast.
...Ha sérül, agyoncsap az áram. Felrobban az akksi...
Mindennek van veszelye. Ez ellen nem tehetsz semmit, csak mersekelheted. (tanulhatsz masok korabbi hibajabol)
100%-os biztonsagotelvarni elegge naiv elkepzeles.
... Nehéz...
Minden auto egyre nehezebb lett az utobbi 20 evben a sok "Biztonsagi" es "kenyelmi" extratol.
...Lassú a töltése...
A SUperchargerek ezen is sokat javitottak, de valoban nem egy 5 perces tankolas.
...A legjobb a dízel...
Nem mindenre, csak bizonyos kozlekedesi szokasokra. (magas eves futasteljesitmeny, elsosorban autopalyan. Varosb, a2km-es utakra nem jo a dizel)
...Mégis leálltak vele a japòk...
Mert ok belattak, hogy a hulyeseg ellen nem erdemes kuzdeni. (ertem ez alatt a nagyszeru, teljesen eletidegen, es mostanra a fizika torvenyeit is jogszabalyokkal felulbiralni probalo eroltetett, betarthatatlan kornyezetvedelmi szabalyozast)
...Hülye mind!...
Szerintem nem, de ahogy te gondolod.
...a, és a gyúlékony gázokat képesek közúton szállítani!...
Hat, ugy a legolcsobb. Kulon csatornat asni minden fuvar miatt nem tul gazdasagos..
...Ekkora felelőtlenséget!...
Most azt kompenzalod ezzel a hangnemmel, hogy nincs igazad, azt' fellepett a kognitiv disszonancia?
...Mi van, ha sérül a tartály?...
Akkor baj van.

Ellenzéki Tüntető 2018.05.30. 21:04:06

Ne feledjük, Soros úrnak kell hálát adni a blogért, hiszen a blogot üzemeltető Energiaklubot támogatta az Open Society Foundation, 100e (2015) majd 45e (2016) dollárral!

Isten éltesse Soros urat, aki merő filantrópiából arra áldozza a pénzét, hogy minket, tudatlan parasztokat győzködjön az atom veszélyeiről, és aki szerint emögött bármiféle lobbiszándék van, az valami náci jobber lehet csak!

www.opensocietyfoundations.org/sites/default/files/open-society-hungarian-grantees-en-20170303.pdf

www.opensocietyfoundations.org/sites/default/files/open-society-hungarian-grantees-en-20161208.pdf

Ellenzéki Tüntető 2018.05.30. 21:07:48

@Womb Raider: "Önnek robbanómotoros autója van?
Nem hiszem. A robbanómotor kifejezés használata helytelen, mert valójában a hengerben nem történik robbanás"

Sőt. valójában az autó kifejezés is helytelen, mert személygépjárműve van.

2018.05.30. 22:30:35

@Womb Raider: és az elektromotor is helytelen. Beszélhetünk aszinkron motorról, de villanymotor nem is létezik.

2018.05.30. 22:33:58

@GyMasa: szerintem nem fölöslegesen dob ki pénzt a toyota. Ez az egész hidrogén meghajtás a nêmetek ötlete volt, az opel is erőltette vagy 15 éve már. Aztán elfogyott a pénz. Ha az ötlet annyira kuka, a toyota pont nem nyúl bele. A mazda talán igen, de a toyota nem arról híres.

2018.05.30. 22:49:50

@GyMasa:A" T6000 szériába beépített, NH2 TM elnevezésű üzemanyagcellás rendszer maximális teljesítménye 78 kW (106 LE) volt. A traktor levegőszűrő és hűtőrendszerét át kellett alakítani. Az üzemeltetéshez szükséges hidrogént összesűrítve, speciális tartályban tárolták. A traktor 
8,2 kg, 350 bar nyomáson sűrített, háromórás üzemre elegendő hidrogént volt képes magával vinni. A nagy teljesítményű villanymotor a központi hajtóműház helyére került. A haladási sebességet és a TLT fordulatszámát fokozat nélkül lehetett állítani. A vezetőfülke alatt, bal oldalon még egy külön dugaszaljzat is volt, ahová külső áramfogyasztókat lehetett kapcsolni.
A hidrogénből áramot előállító rendszereknek sok előnyük van az akkumulátoros hajtással szemben. Az üzemanyagcella élettartama sokkal hosszabb, és nem okoz olyan környezeti problémákat, mint a tárolóképességüket idővel elvesztő akkumulátorok. A sűrített hidrogén energiasűrűsége is megfelelő, erre alkalmas tartályban hosszú ideig tárolható, és innen a traktor saját tartálya nagyon gyorsan feltölthető.
A tüzelőanyag-cellák fejlesztése nehezen halad, de a darmstadti Akasol kutatóintézet véleménye szerint ez szándékos"

2018.05.30. 22:53:55

@GyMasa: nem kognitív disszonancia. Te mondod, hogy a hidrogén egyik veszélye, hogy balesetben sérülhet a tartály. Erre ellenpélda, hogy ilyen veszélyek jelenleg is vannak, együtt élünk vele. Olyan az egész, mint amikor azzal cáfolt valaki pár éve, hogy az amerikaiak nem tudják szállítani hajókon a gázt Európába, mert a gáz folyékony állapotban nem szállítható.

2018.05.30. 23:00:43

@GyMasa: az is érdekes, hogy már 2009-ben a New Holland arra jutott, hogy a hidrogén sűrített állapotban megfelelő tartályban sokáig tárolható.
A Total car újságírója meg most szelte át Európát egy hidrogénhajtású Toyotával. Tudott tankolni, nem robbant fel, sőt, hatósági engedélyt kapott az autó Európa több országában is.

2018.05.30. 23:03:33

@Ellenzéki Tüntető: az autó akkor lenne helyes, ha magától járna. De a benzinmotor is helytelen, mert benzin-levegő keverékkel üzemel.(-;

2018.05.30. 23:13:30

@Womb Raider: sőt, a pontos megnevezés a mozgási indukciós motor. Minden egyéb konyhanyelv!

2018.05.30. 23:33:41

@GyMasa:Chinese state researchers and the multi-national corporation are both aiming to be first to develop practical fusion power sometime in the 2020s.

Kína is lát benne fantáziát. A verseny elindult...

De nyilván tévúton járnak, a Lockheed Martin is most ölt bele pénzt, Kína is, de az orosz atomerőmű az igazi megoldás, ezt minden magyar tudja!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.05.30. 23:49:37

@Könnyen elkaptuk, uram!: Haha! Én konkrétan ismerem a kínai kutatást. A fúziót arra használják hogy a neutronjaival szubkritikus fissziós reaktort működtessenek.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.05.30. 23:53:43

@Könnyen elkaptuk, uram!: Bocsi én ismerem az ITER helyzetét, sőt az egyik fő problémájával kapcsolatban egy tanulmány szerzői között voltam. Messze van az még nagyon és kérdéses valaha rentábilis lesz-e.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.05.30. 23:58:50

@Könnyen elkaptuk, uram!: Na akkor mondom az üzemanyag cella hátrányait. Kb 300 fokon üzemelő elektrolit van benne, télen azt nem lesz egyszerű felmelegíteni. Mivel levegő kell hozzá szépen lassan az elektrolit elszennyeződik. O.K. kb mint egy olajcsere. Mindegy. Egy balesetnél hidrogén, meg 300 fokos elektrolit ki. Érdekes kombináció.

2018.05.31. 00:20:48

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: tehát azt mondod, hogy kvázi hidrogénbombák szelik Németország útjait? Hogy az osztrák vasutak bármikor felrobbanhatnak?

2018.05.31. 00:26:16

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: te melyik üzemanyag celláról beszélsz? Mert a pemfc hátránya épp az alacsony üzemi hőfok...

2018.05.31. 00:34:57

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: 2014-ben a Toyota bemutatta a Mirai elnevezésű üzemanyagcellás autóját. 2015-ben összesen 700 darab készült belőle, de 2020-ig további 30 ezer gyártását tervezik. A megoldás, jelenleg, még nagyon drága. Több mint 24 millió forintba kerül, ráadásul csak lízingkonstrukcióban lehet hozzájutni, főként állami szerveknek és nagyvállalatoknak. A Toyota nyolc év vagy 160 ezer kilométer garanciát vállal az üzemanyagcella alkatrészeire

Tudom, olajcsere

2018.05.31. 00:42:22

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: @GyMasa:

A hidrogén-üzemanyagcellás koncepció modell folytatja a Hyundai Motor elkötelezettségét az üzemanyagcellás járműfejlesztés iránt, továbbá a társaság öko jármű programjának része, hogy 2020-ra 14 vagy több, új, környezettudatos modellt mutasson be. "

A hunyadi! 2013 óta tömeggyártásban nyomja a hidrogéncellás autót! Tudom, mind raktárra készül. Vagy felrobbant.
"
hidrogén-meghajtású járművek fejlesztésének élvonalában töltött két évtizedet követően - legutóbb az ix35 Fuel Cell-el (bizonyos piacokon Tucson Fuel Cell), mely 2013-ban a világ első tömeggyártásban gyártott hidrogén meghajtású járműve lett - 2017 elején a Davosi Világgazdasági Fórumon a Hyundai Motor csatlakozott a Hidrogéntanács (Hydrogen Council) létrehozásához, mely egy globális kezdeményezés az üzemanyagcellás autók fejlesztésének és forgalmazásának támogatására, a fosszilis üzemanyagokkal működő autók alternatívájaként"

2018.05.31. 00:59:44

@GyMasa:Tesztalanyunk, azaz a B-osztály előző generációja igazán tisz"tességes beépítéssel büszkélkedhet: töréstesztek igazolják, hogy a 700 bar nyomással tankolt hidrogén semmilyen hozzáadott kockázattal nem jár. A Mercedes-Benz 2010-ben megalkotott üzemanyagcellás modelljét 100 kW-os, tehát 136 lóerős elektromotor hajtja 290 Nm-es csúcsnyomatékkal, ami korrekt menetdinamikát eredményez."

Persze mint tudjuk a merci hazudik.
hidrogéncellás technológia biztonságának bizonyításához kissé westernes álláspontot vett fel a Toyota, s többek között fegyverekkel lődözött az üzemanyagtankra. Az amerikai vezető elmondása szerint egy kiskaliberű fegyver által kibocsátott golyó lepattan a szénszálas tankról és még az .50-es kaliber is alig hagyott nyomot."
A Toyota meg már régen is.

2018.05.31. 01:13:34

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: a pemfc, ami az autózásban összejön, valami rettentő magas 70-220 celsiuson üzemel. A hűtése futurisztikus módon, levegővel vagy folyadékkal oldható meg.

GyMasa 2018.05.31. 01:32:03

@Könnyen elkaptuk, uram!:
...szerintem nem fölöslegesen dob ki pénzt a toyota...
És, pontosan ez az, amit én is írtam!
Az alapkutatások nem feltétlenül megtérülő, de legtöbbször hasznos kutatások.
... Ez az egész hidrogén meghajtás a nêmetek ötlete volt, az opel is erőltette vagy 15 éve már...
Nem, az alapötlet sokkal régebbre nyúlik vissza, csak akkor még nem az üzemanyagcella, hanem a hayományos belsőégésű motor volt az alap:
en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen_internal_combustion_engine_vehicle
Csakhogy, ez nem bizonyult elég életképes megoldásnak!
... Aztán elfogyott a pénz...
Persze, lehet, hogy nem éppen err fogyott el!
Elképzelhető, hogy gazdaságilag nem volt kifizetődő kiépíteni olyan tötlőhálózatot, ami soha nem térült meg, egy olyan üzemanyagra, aminek az előállítása többe került volna, mint az olajat előszívni a földből, finomítani, és keresztülutaztatni a fél világon!
... Ha az ötlet annyira kuka, a toyota pont nem nyúl bele. A mazda talán igen, de a toyota nem arról híres...
Pedig éppen Toyota Mirai létezik, és pont Mazda H2 hajtású autó nem ltezik...

GyMasa 2018.05.31. 01:34:39

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Hát, ha ez ennyire jó ötlet volt, akkor miért nem H2 üzemű traktorok uralják a világot?
Nem gondolod, hogy elképzelhető, hogy _VALAMIBEN_ nem volt elég versenyképes a rendszer?

GyMasa 2018.05.31. 01:44:10

@Könnyen elkaptuk, uram!:
...nem kognitív disszonancia...
Már, hogyne lenne az!
Előállsz egy - szerinted - jolly-joker megoldással (H2 hajtás).
ami ennekellenére kurvára a kanyarban sincs, a teljesen hagyományos megoldásokkal szemben.
Ha ez gazdaságilag is egy jó megoldás lenne, akkor már ma is H2 hajtású autókkal közlekednénk.
..Te mondod, hogy a hidrogén egyik veszélye, hogy balesetben sérülhet a tartály...
Nem, én azt írtam, hogy a a H2 gáz az csak a követjező 3 módon tárolható:
- nagy nyomáson, légnemű állapotban
- alacsony hőmérsékleten, folyékony állapotban
- Elnyeletve valamilyen fámben.
... Erre ellenpélda, hogy ilyen veszélyek jelenleg is vannak, együtt élünk vele...
Így van!, erre te jössz egy megoldással, ami semmivel nem jobb, mint, amivel ma is rendelkezünk, de legalbb sokkal drágább, körülményesebb és veszélyesebb.
Azt' csodálkozol, hogy a világ nem kapott rá azonnal.
Ez, ugye nem az én problémám?
... Olyan az egész, mint amikor azzal cáfolt valaki pár éve, hogy az amerikaiak nem tudják szállítani hajókon a gázt Európába, mert a gáz folyékony állapotban nem szállítható....
Szerintem ott az volt az érv, hogy _gazdaságosan_ nem lehet ezt megtenni...

GyMasa 2018.05.31. 01:46:24

@Könnyen elkaptuk, uram!:
...az is érdekes, hogy már 2009-ben a New Holland arra jutott, hogy a hidrogén sűrített állapotban megfelelő tartályban sokáig tárolható...
De a szükséges infrastruktúra gyakorlatilag nem létezi k ehhez, bármennyire is jónak találod TE személyesen az ötletet!
...A Total car újságírója meg most szelte át Európát egy hidrogénhajtású Toyotával. Tudott tankolni, nem robbant fel, sőt, hatósági engedélyt kapott az autó Európa több országában is...
És, oda ment, ahová csak akart, vagy kapott egy kész utitervet, amit képes volt végrehajtani?
Mert, azért az kissé nem ugyanaz...

GyMasa 2018.05.31. 01:56:37

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Há-Há-há...
El fogom olvasni a cikket, de a Guardian egy jellemzőan szélsőbalos bulvárújság az UK-ban, szóval ne várd tőlem, hogy túl sok hitelt adjak az írásainak...
Ezen felül a sikeres fúziós reaktorok feltétele:
- Pozitív energiamérleg - azaz több energiát tudj kivenni a rendszerből, mint, ami a reakció baindításához szükséges
- Stabilitás, azaz ne robbanjon fel az egész a csipába
- nyereség:, azaz az adott termelési mód költségei versenyképesebb kWh-énkénti árat adjanak, mint a jelenlegi eljárások.
Jeleneleg sikerült az első pontot sikeresen teljesíteni!
hu.wikipedia.org/wiki/C%C3%A1r-bomba
Tehát, a pozitív energiamérleg már 1961 óta megvan!!!
A többit azóta sem sikerült életképessé tenni...

GyMasa 2018.05.31. 02:02:13

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Bazdmeg!
A MIrai 24 millió "képltes HUF"-ba kerül darabonkét egy olyan autóért, amit benzin/dízel motorral max 7 millió HUF-ért megkapsz!
(mert, ugye egy MIrai-t nem tudsz "venni", csak "bérelni" a Toyotától!)
Nos, akkor az, mennyire piacképes, szerinted?
És, ha már itt artunk, akkor szerinted miért nem dobták piacra, egy bárki számára elérhető konstrukcióban, ha ez annyira jó lenne???

GyMasa 2018.05.31. 02:06:06

@Könnyen elkaptuk, uram!:
...hogy 2020-ra 14 vagy több, új, környezettudatos modellt mutasson be. ..
Ja, az én , pszichopata apósom is megígérte, hogy "2 év múlva" ad a csaláédomnak ajándékba egy fél házat, amiben szépen felnevelhetem a gyerekeimet...
És, szerinted mi lett belőle?
Ha az üzemanyagcellás hajtásnak létezne életképes piaci modellje, akkor az a mindennapjaid része lenne, pont ugyanúgy, mint ma a benzin- és a dízelmotor.
Ez pontosan ugynaz a dlibáb, mint a "fenntartható időjárásfüggő energiaellátás".

GyMasa 2018.05.31. 02:08:22

@Könnyen elkaptuk, uram!:
...Vagy felrobbant...
Ja, csak kár, hogy 2013 óta, ahogy elnézem, egészen pontosan ZÉRÓ piaci részesedést sikerült elérnie!
Pedig egy sem robbant fel (ahogy azt te hallucinálod, mert rajtad kívül ezt senki nem írta)

GyMasa 2018.05.31. 02:12:47

@Könnyen elkaptuk, uram!:
...Persze mint tudjuk a merci hazudik...
Nem, nem hazudik, csak nem volt képes előállni egy életképes üzleti modelllel!
...hidrogéncellás technológia biztonságának bizonyításához kissé westernes álláspontot vett fel a Toyota, s többek között fegyverekkel lődözött az üzemanyagtankra...
Mert a H2 hajtású autóknak az az elsődleges megítélési szempontja, hogy felrobbannak-e egy .50 cal géppuskasorozattól, és nem az, hogy vajon el tudsz-e jutni vele különösebb nehézség nélkül Európa bármelyik pontjára?
Azt tudtad, hogy az USA M1A1 harckocsijában, az 1980-as hadrendbe állítása óta SENKI nem halt meg?

Az amerikai vezető elmondása szerint egy kiskaliberű fegyver által kibocsátott golyó lepattan a szénszálas tankról és még az .50-es kaliber is alig hagyott nyomot."
A Toyota meg már régen is.

GyMasa 2018.05.31. 02:15:22

@Könnyen elkaptuk, uram!:
...töréstesztek igazolják, hogy a 700 bar nyomással tankolt hidrogén semmilyen hozzáadott kockázattal nem jár...
Ja, ABBAN a speciális töréstesztben...
AZtán a Tesla is tesztekkel bizonyítja, hogy az önvezető rendszere biztonságos, meg az akkujuk is az...
És, érdekes módon, a valóság ezekre mind rácáfolt eddig...

2018.05.31. 02:19:29

@GyMasa: hiszen az lng vízi úton történő szállítása 1964-ben kezdődött...
-nem csak egy cikket idéztem. De miért nem olvasol utána?
-gondolom a töltőállomások hiányát viccnek szántad. Benz is ott bukott bele, hogy lovat tudott váltani, de tankolni nem...az elektromos autók sem terjednek, mert nincs hálózat...96 kút volt 2016-ban.
-látod, nem kognitív disszonancia hanem szalmabáb érvelés a te részedről...nem mondtam sose, hogy a hidrogén az egyetlen járható út. Azt mondtam, van egy ilyen lehetőség, és tőled komolyabb emberek látnak benne fantáziát.
Az üzemanyagcellát ugyan nem tudod megkülönböztetni a hidrogéncellától, de azért kinyilatkoztatsz. az a 220 fokos üzemi hő azért kezelhető akár egy dízelhez képest is.
De lehet, hogy az a másik szaktekintély volt, akkor elnézést.
-a fúziósnak meg olvass utána. Mintha tíz évet átaludtál volna...
-

2018.05.31. 02:21:30

@GyMasa: tehát semmit nem hiszel el, hisz a töréstesztek is hazugságok, és az usában sem fut hidrogén autó már 12 éve...
Kognitív disszonancia.

2018.05.31. 02:24:25

@GyMasa: az pedig, hogy kiragadsz egy pikirt megjegyzést a szövegkörnyezetéből, kimondottan gyerekes.

2018.05.31. 02:26:01

@GyMasa: a valóság az, hogy kigyullad benzin üzemű autó is. Sőt, pár napja Londonban egy dízel busz égett szénné.

2018.05.31. 02:29:42

@GyMasa: amúgy te tényleg nem látod, hogy a lövedék próba egy bemutató volt, nem hivatalos teszt??? Te tényleg nem fogod, hogy a forgalomba helyezéshez meg kell szetezni szakmai szervek engedélyét? Japán gyártóként, az usaban biztos látatlanba ki is adják. De Magyarországon is kapott engedélyt.

2018.05.31. 02:32:51

@GyMasa: az elektromos meghajtás is pusztán azért terjedt el, mert belerondítottak a hagyományos gyártók piacába...

GyMasa 2018.05.31. 03:53:58

@Könnyen elkaptuk, uram!:
...hiszen az lng vízi úton történő szállítása 1964-ben kezdődött...
AZ igazán jó hír!
...-nem csak egy cikket idéztem. De miért nem olvasol utána?...
Mondjuk, mert nem érdekel, és vannak - számomra fontosabb dolgok is?
Ja, és nem tartozik e témához?
-gondolom a töltőállomások hiányát viccnek szántad....
Nem, egyáltalán nem szántam annak!
Ha x HUF-ért beautózhatod benzin/dízel (sőt, mostmár elektromos üzemmel is) egész Európát, de Hidrogénnel ezt nem teheted meg, akkor az bizony erős korlátozó tényező egy átlagos embernek.
(Ez, természetesen nem akadályoz abban téged, hogy early adopter legyél, és szopjál, de ez akkor sem tömeges igény. Főleg, ha gyakorlatilag nehogy előnnyel nem jár, de szinte csak szopás van vele!)
...Benz is ott bukott bele, hogy lovat tudott váltani, de tankolni nem...
Igen, és az mikor is volt?
...az elektromos autók sem terjednek, mert nincs hálózat...96 kút volt 2016-ban...
Igen, ezt mondtam neked, hogy Musk ebben volt úttörő...
...-látod, nem kognitív disszonancia hanem szalmabáb érvelés a te részedről...
Tényleg? Ki volt az, aki a hidrogén hajtás előnyeit ecsetelte szubjektíven a hátránai nélkül?
...nem mondtam sose, hogy a hidrogén az egyetlen járható út. Azt mondtam, van egy ilyen lehetőség, és tőled komolyabb emberek látnak benne fantáziát...
Ja, csak éppen a vlóság nem igazolja a hurrá-optimizmusodat!
...Az üzemanyagcellát ugyan nem tudod megkülönböztetni a hidrogéncellától, de azért kinyilatkoztatsz. az a 220 fokos üzemi hő azért kezelhető akár egy dízelhez képest is...
AZ nem én voltam, szerintem.
Fuss neki még egyszer :-)
De lehet, hogy az a másik szaktekintély volt, akkor elnézést.
Nincs gond!
Nem lehet az embernek mindig igaza.
...-a fúziósnak meg olvass utána. Mintha tíz évet átaludtál volna...
1960 óta tökmindegy!
A fúziós témában az ITER jár, nemzetközi együttműködésben a legmesszebb, és még ők is csk kb. ott tartnaka, hogy 2030-ra szeretnének egy szummában pozityv energiamérlegű _kísérleti_ rendszert megalkotni.
Ha még sikerül is nekik, ami figyelembe véve az elmúlt 60 év eredményeit, - kétséges, akkor is legalább 20-30 év van addig hátra, amíg ebből olyan fűziós erőmű készül, amit rendes energiafelhasználásra lehet használni.
HA
2030-ig sikerül legalább laborkörülmények között előállítani stabil fúziós reakciót!

GyMasa 2018.05.31. 03:57:43

@Könnyen elkaptuk, uram!:
...tehát semmit nem hiszel el, hisz a töréstesztek is hazugságok, és az usában sem fut hidrogén autó már 12 éve...
Kognitív disszonancia...
Mondd csak, nem tudsz olvasni, vagy szöveget értelmezni?
Ha nem érted, akkor kérdezzél konkrétabban, jó?
Nincs kedvem itt megint lemenni az alapokig!

GyMasa 2018.05.31. 03:58:34

@Könnyen elkaptuk, uram!:
... az pedig, hogy kiragadsz egy pikirt megjegyzést a szövegkörnyezetéből, kimondottan gyerekes. ..
Az pedig, hogy érvelés helytt, csak pikírt megjegyzéseid vannak, kifejezetten szánalmas.

GyMasa 2018.05.31. 04:14:58

@Könnyen elkaptuk, uram!:
...a valóság az, hogy kigyullad benzin üzemű autó is. Sőt, pár napja Londonban egy dízel busz égett szénné...
Igen, ez kb 100 éve része az életünknek, szóval, nem értem a megrökönyödésedet...
Kövekező kérdés?
... amúgy te tényleg nem látod, hogy a lövedék próba egy bemutató volt, nem hivatalos teszt???...
Én az autóiparban dolgozom.
Számtalan olyan "tesztet" tudnék kitalálani, ami roppant látványos, csak éppen semmi köze nincs a valós körülményekhez. A .50-es géppuskával való Hidrogén tank átlövés egészene pontosan ilyen!
De teljesen nyitott vagyok rá, hogy megcáfolj ebben, és ténylekkel bizonyítsd, hogy egy átlagos autósnak ez valós problémája!
... Te tényleg nem fogod, hogy a forgalomba helyezéshez meg kell szetezni szakmai szervek engedélyét?...
hogyne lennék tudatában! Naponta ezt csinálom, már 12+ éve.
És eddig még SOHA nem találkoztam azzal a követelménnyel, hogy:
"a jármű üzemanagyagtartalyanak ki kell bírnia legalább egy lövést egy 0.50 kaliberű géppuskából, anélkül, hogy tüzet fogna"
De, nyilván csak én forgok olyan körökben, amiben ez ciki...
...Japán gyártóként, az usaban biztos látatlanba ki is adják...
Egészen biztosan nem!
...De Magyarországon is kapott engedélyt...
mégsem tudsz Toyota Mirai-t VENNI.
Ha te, otthon, a garázsodban összehegesztesz síklemezből eg yolan autót, amelyik megfeel a hatályos magyar követelményeknek, akkor te is forgalomba tudsz helyezni BÁRMIT...
Ez simán megy a világ legnagyobb autógyártjénak, nem gondolod?
... az elektromos meghajtás is pusztán azért terjedt el, mert belerondítottak a hagyományos gyártók piacába...
Nem, ahogy már megírtam, azért terjedt el, mert Elon Musk képes volt kitalálni egy olyan üzleti modellt, amelyik vonzóvá tette az elektromos autókat olyanoknak is, akik egyébkénet egy E-Klasse-t vagy egy 5-s BMW-t vettek volna, ugyannannyiért.
Elektromos (szar) autókat már 2012 előtt is lehetett simán venni...

2018.05.31. 06:00:03

@Könnyen elkaptuk, uram!: Okoskodhatsz, de nem velem vitázol, hanem az egyetemi proffal.

Beszélhetsz robbanómotorról, mert nem élünk diktatúrában, de mint a téma szakértője is elmondta, a hengerben nem zajlik robbanás..nyilván az oxidációs front terjedési sebessége alatta marad a robbanás minimum~100m/s-os sebességének. akkor már miért nem beszélünk szikrázómotorról, vagy durrogó motorról..esetleg füstölő motorról? ..vagy ha már mindenáron az energia forrásáról akarjuk elnevezni, akkor égőmotorról? Sőt.. belsőégésűről?

A robbanás tágabb fogalom, nem csak az oxidációs folyamatokat foglalja magában. Pl: népességrobbanás :P

2018.05.31. 06:09:12

@Könnyen elkaptuk, uram!: "és az elektromotor is helytelen. Beszélhetünk aszinkron motorról, de villanymotor nem is létezik."

Az elektro(villany) motorok rengetegféle félék lehetnek, de mindegyikben elektromágneses folyamat adja a forgatónyomatékot (vagy a lineáris motorok esetében a z elmozduláshoz szükséges energiát) így nem helytelen elektromotorokról beszélni, lévén ez a legáltalánosabb gyűjtőfogalom esetükben.

A belsőégésű motorokná a henger (égéstér.. nem robbanástér..)l üzemszerű körülmények között robbanás soha nincs. A kopogásos égés talán megközelíti , de ez sem általános)
Ha nem elektronok mozgása az energia forrása, akkor kalorikus gépről, azon belül hőerőgépről beszélünk és ez megintcsak tovább osztható, különféle szempontok alapján.(például, a működtető körfolyamat típusa alapján..)

2018.05.31. 06:25:16

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Jó reggelt!
Mire Paks felépül, a világ legdrágább áramát termeli."

Te imádsz szakértőkkel vitatkozni.. a "drááágaszáág" témakörét már körbefutottuk néhányszor, európai szakmai bizottság is igazolta, hogy Paks II megtérülő beruházás :)

A megújulósok meg csak addig olcsók, amíg elegáns hanyagsággal elfeledkezel a tároló/kompenzáló/backup rendszerek járulékos költségeiről. A fúzió meg messze van attól, hogy kereskedelmi célú erőművek építésének költségeről vitázz.

2018.05.31. 06:32:46

@GyMasa: "És, oda ment, ahová csak akart, vagy kapott egy kész utitervet, amit képes volt végrehajtani?
Mert, azért az kissé nem ugyanaz..."

Pontosan!! Erősen korlátozott, még a kötöttpályás/tömegközlekedési eszközök is több lehetőséget adnak. Az elektromos autók bőven , de még azok is nagyon elmaradnak a hagyományos dízel/benzin motorral szerelt (esetleg hibrid) autóktól.

A kiszámoló blogon ott az írás, amiben a bloggazdi tesztelt egy fullvillany járgányt és nagyon tanulságos... valódi tapasztalatokat oszt meg, nem marketing maszatolás. (Szerintem a büdös életben nem kap több autót tesztelésre.. a totalcarosok meg ebből élnek..) Az út elején járunk, remélhetőleg nem egy zsákutca, a nehézségekkel küzdő autóipar/gazdaság élénkítésére tett kísérlet alanyai vagyunk.

2018.05.31. 09:16:41

@GyMasa: az elektromos meghajtás is pusztán azért terjedt el, mert belerondítottak a hagyomá@Womb Raider: elismerem, pongyola a megfogalmazás. De te írod, hogy az elektromotor azért helyes, mert mágneses indukció révén forgómozgás keletkezik elektromos átamból.
Tehát a motort is benzinmotornak kéne hívni, ha az üzemanyagot nézzük.

2018.05.31. 09:27:50

@GyMasa: ha visszaolvasol, te vagy az, aki a hidrogénhajtás miatt támad, nem én védem.
A lövedék teszt nyilván gyerekes marketing fogás, de hogy ezt támadod az árulkodó. Ugyanis nem ez a téma. Te írtad, hogy állati veszélyes, bármikor felrobbanhat.
Erre hoztam több hivatkozást, hogy ez nem túl gyakori, de a toyota amerikában amerikaiaknak egy ilyen teszttel bizonyította, hogy a kiáramló hidrogén nem feltétlen robban.
Te meg a western stílusú bemutatót ócsárolod. Hamis érv.

2018.05.31. 09:31:17

@Könnyen elkaptuk, uram!: :) Már csak a vita kedvéért :)

A benzin motor jó..ha az energia forrása a benzin elégéséből fakadó kémiai energia..amit tobb módon lehet munkavégzéssé (forgómozgássá ) alakítani :)..viszont minden elektromos forgógép elektronokkal üzemel, míg hőerőgépek egészen változatosak üzemanyagok terén, bár zömében napenergiát hasznosítanak.

2018.05.31. 09:31:21

@GyMasa: örülök, hogy felhoztad a gazdaságosságot, eddig ez nem volt téma. A cikk ugyan Paksról szól, ott sem volt téma, de kíváncsian várom, mitől lesz életképesebb a villanyautó akkumulátorral, mint hidrogénnel?
Paks sem lesz gazdasâgos a mai számokkal, kár elkezdeni?

2018.05.31. 09:39:23

@Womb Raider: zömében napenergiát hasznosítanak. Látod, te is tudsz pongyolán fogalmazni. Bár valahol az atomenergia is napenergia...

2018.05.31. 09:52:59

@Könnyen elkaptuk, uram!: Amennyiben az a nap(csillag) képes lesz szupernovává (Ia színképű) szupernovává alakul.. szóval ha így nézzük, csak idő kérdése és az urán készlet is megújul :)

wwwold.kfki.hu/fszemle/archivum/fsz6101/pocs6101.html
wwwold.kfki.hu/fszemle/archivum/fsz6102/pocs6102.html
wwwold.kfki.hu/fszemle/archivum/fsz6103/pocs6103

2018.05.31. 10:36:13

@Womb Raider: ezért mondom az asszonynak csillagom!

GyMasa 2018.05.31. 12:55:39

@Womb Raider:
...(Szerintem a büdös életben nem kap több autót tesztelésre.. ...
Kapott egy Gen 2 Leaf-ot is utána, amivel már az új, nagyobb akkuval sokkal jobb lett neki :-)
Mondjuk az elektromos autó a Tesla-n kívül még ma is inkább csak városi, második autónak jó.
Annak mondjuk, főleg a magyar viszonyok között viszont túl drága.

2018.05.31. 13:01:01

@GyMasa: A villanytütü tipikus melegégövi járgány.. azé' az jelentős kompromisszum, hogy télen őrbundában kell elindulni hosszabb távra :)
Nem baj, vegyék csak sokan, támogassák a fejlesztéseket!!

@Könnyen elkaptuk, uram!: és aztán fúzionáltok..

GyMasa 2018.05.31. 13:08:55

@Könnyen elkaptuk, uram!:
...ha visszaolvasol, te vagy az, aki a hidrogénhajtás miatt támad, nem én védem...
Nem, én csak azt kérem rakjtad számon, hogy legyél pártatlan, és vizsgáld meg objektíven a lehetőségeket.
Az nem véletlen, hogy a hidrogénhajtás nem terjedt el eddig.
Ha akkora nagy királyság lenne, mint ahogy laírod, akkor ma az autól nagy többsége hidgrogénes volna.
De valami miatt nem így van.
Én ezt járom körbe.
Én készséggel elhiszem, hogy ez a jövő, de az általam ismert tények alapján a véleményem az, hogy nem a közeli jövőben fog ez bekövetkezni.
Ezen felül, a hidrogén egy problémás anyag.
Ha már kémiai tárolást szeretnénk, akkor sokkal jobb ötlet valamilyen szénhidrogénné (műbenzin/műgázolaj) alakítani az áramot, mert azt sokkal könnyebb (és veszélytelenebb) kezelni, és annak már ma is megvan terjesztési infrastruktúrája, ami miatt akár érdekeltté lehetne tenni a jelenlegi olajvállaltokat egy "békés átmenet"ben.
...A lövedék teszt nyilván gyerekes marketing fogás, de hogy ezt támadod az árulkodó...
Szerintem meg az az árulkodó, hogy emkkora nagy dolgnak hoztad fel ezt a "gyerekes" "tesztet".
...Ugyanis nem ez a téma. Te írtad, hogy állati veszélyes, bármikor felrobbanhat...
Te írtad, hogy teljesen veszélytelen, meg hogy soha nem gyullad ki, meghogy kiszökik a puskalövés után egyszerűen a tartályból, és elosztik.
...Erre hoztam több hivatkozást, hogy ez nem túl gyakori, de a toyota amerikában amerikaiaknak egy ilyen teszttel bizonyította, hogy a kiáramló hidrogén nem feltétlen robban...
Az szerinted nem elképzelhető, hogy a "nem feltétlen robban" az mondjuk egyeseknek (beleértve a hatóségokat) nem elég jóbiztonsági szint?
...Te meg a western stílusú bemutatót ócsárolod...
Mert, veled szemben én tudom, hogy hogyan kap egy autó típusbizonyítványt.
... Hamis érv...
Ahogy gondolod. A tények akkor is makacs dolgok ám!

GyMasa 2018.05.31. 13:14:51

@Könnyen elkaptuk, uram!:
...örülök, hogy felhoztad a gazdaságosságot, eddig ez nem volt téma...
Pedig az is sokat számít a dologban. Például a hidrogénajtású autók SEM érik meg anyagilag, ugyanúgy, ahogyz akkumulátoros villanyautók sem.
...A cikk ugyan Paksról szól,...
Ez a cikk, ugyanúgy nem szól semmiről a szokásos denagóg ideológiai mellébeszélésen kívül, mint eddig mindegyik cikk ezen a honlapon.
... ott sem volt téma, de kíváncsian várom, mitől lesz életképesebb a villanyautó akkumulátorral, mint hidrogénnel?..
Mondjuk attól, hogy van értelme emgvásároln i őket, még a magasabb áron is, hiszen egy Teslával már majdnem olyan mobil vagy, mint egy hagyományos autóval, a hidrogénhajtással pedig ugyanaz van, mint az akkus autókkal volt 2012 előtt.
...Paks sem lesz gazdasâgos a mai számokkal, kár elkezdeni? ...
A greenpeace "tanulmánya" szerint nem lesz az, a Magyar kormányé által meg az lesz.

GyMasa 2018.05.31. 13:16:50

@Womb Raider:
mondjuk, azt nem értem, hogy miért nincs legalább állófűtés beléjük szerelve.
Azzal legalább télen tudnának hatótávot spórolni...

GyMasa 2018.05.31. 13:35:12

@Womb Raider:
...A megújulósok meg csak addig olcsók, amíg elegáns hanyagsággal elfeledkezel a tároló/kompenzáló/backup rendszerek járulékos költségeiről...
Igen, meg már akkor is, amikor valós körülmények között hasonlítjuk őket össze.
Mert úgy nem nehéz ám "veszteségesnek" kimutatni mindegyik atomerőművet, ha a 12-15 éves várható élettartamú szélkerékkel úgy hasonlítják össze az amortizációját, hogy nem a szélkerék költségeit szorozzák fel az atom élettartamára, hanem a várhatóan 60+20 évig üzemelő erőmvet amortizálják papíron le 15 év alatt.
Ez a legnagyobb arcátlan hazugsága a cicuka által annyira istenített LCOE számításnak.

2018.05.31. 13:35:24

@GyMasa: "A greenpeace "tanulmánya" szerint nem lesz az,"

Naná..ők a 340677 éves hulladéktárolás költségével is számolnak (amiről amúgy ugye bebizonyították, hogy olyan nem is létezhet...

"mondjuk, azt nem értem, hogy miért nincs legalább állófűté"
Meg lehet oldani..erről a régi orosz tiszti lakásainak és a román lakótelepek DIY megoldásai jutnak eszembe.Kályha, a kémény meg kilökve az ablakon .
Egyébként legalább opciós lehetőség szintjén megérni, jobban, mint a gyönygház fényezés.

2018.05.31. 16:16:52

@GyMasa: az elektromos autók ellen ugyanúgy fel lehet hozni gazdasági érveket. Tulajdonképp jelen állapotában zsákutca.
Ezért írtam korábban a dízelt. Valahogy mégis annak bizonytalan a jövője, pedig az autógyári lobbi..nomeg az olajnagyhatalmak.

2018.05.31. 16:21:43

@GyMasa: a Tesla mobilitását erősen korlátozza a töltés időtartama. Az elterjedését pedig az, hogy tömegével nehéz lesz lefedni az áramigényt, az akkumulátorok gyártását és anyagigényét.
Gondolj bele, ha az ország összes autója elektromos, milyen hálózatfejlesztést kell végrehajtani.. Hisz mindenki otthon töltené.

2018.05.31. 16:23:29

@GyMasa: paks akkor lesz gazdaságos, ha az áram ára a mainak a kétszerese. Az amerikai tanulmány, amit a kormány rendelt, ezzel számolt.

2018.05.31. 16:26:50

@GyMasa: azt nem írtam, hogy veszélytelen. Azt írtam, hogy használják, hogy nem volt robbanâs tudtommal, hogy kicsiben és nagyban is működik. Az Alstrom mozdonyokat fejleszt, gondolom nem azért, mert bármikor felrobbanhat.

GyMasa 2018.05.31. 16:41:27

@Womb Raider:
A másik kedvenc "tanulmányom" meg az az Osztrák tanulmány, amelyik egyszerre mutatta ki, hogy Paks2 amellett, hogy egy csőd lesz, amellett még fél Európában évente a saját árának megfelelő "károkat" fog okozni...
Nehéz volt nevetés nélkül végigolvasni...

GyMasa 2018.05.31. 17:08:08

@Könnyen elkaptuk, uram!:
"az elektromos autók ellen ugyanúgy fel lehet hozni gazdasági érveket"
Minden ellen fel lehet hozni érveket, csak elszántság kérdése.
"Tulajdonképp jelen állapotában zsákutca"
A benzinmotor is az. De ez van.
Használhatsz belsőégésű motort, akkus elektromos autót, vagy üzemanyagcellásat.
"Ezért írtam korábban a dízelt. Valahogy mégis annak bizonytalan a jövője, pedig az autógyári lobbi..nomeg az olajnagyhatalmak"
A dízelnek megvan a jól határolt alkalmazási köre, ahol kiválóan megfelel, meg vannak olyan alkalmazásai is, ahol van nála jobb választás.
A mai "válságnak" az alavető oka az EU idióta szabályozása, amikor jogszabályokkal szeretnék felülírni a fizika törvényeit. Ennek egyenes ágú következménye volt a dízelbotrány.
"a Tesla mobilitását erősen korlátozza a töltés időtartama."
Szerintem ezt jól megoldották már, és nem olyan vészes.
Most nem tudom a pontos értékeket, de gyorstöltővel talán 20 perc alatt be lehet tuszkolni valami 400km-nyi töltést. AZ nem olyan vészes. Nyugodtabban tudsz meginni egy kávét.
"Az elterjedését pedig az, hogy tömegével nehéz lesz lefedni az áramigényt, az akkumulátorok gyártását és anyagigényét.
Gondolj bele, ha az ország összes autója elektromos, milyen hálózatfejlesztést kell végrehajtani.. Hisz mindenki otthon töltené. "
Ez viszont egy teljesen valós dolog.

2018.05.31. 19:57:43

@GyMasa: "A dízelnek megvan a jól határolt alkalmazási köre, ahol kiválóan megfelel, meg vannak olyan alkalmazásai is, ahol van nála jobb választás."

Mi a helyzet a dízel üzemű benzines motoprral, amit ha jól tudom, a mazda reszelget?

"A japán gyártó Skyactive benzinmotorjai most is egyedülállóak: kivételesen nagy sűrítési viszonyukkal turbó nélkül is simán hozzák az elvárható teljesítményt és emissziós szintet, amit jelenleg más gyártók feltöltés nélküli benzinesei nem igazán tudnak. A japán gyártó azonban még egy lépést tehet előre: állítólag már 2018-tól gyártásba mehet a HCCI benzinmotorok első generációja. Ez a megoldás dízelmotor-hatékonyságú benzinmotorok gyártását teszi lehetővé. A lényege, hogy nincsen gyújtógyertya, a forró levegőbe nagy nyomással befecskendezett üzemanyag öngyulladása indítja be az égésfolyamatot, akár a dízelmotorok esetében. Így még magasabb kompresszióviszony, és ezzel nagyobb hatásfok érhető el. A becslések szerint a Mazda 3 következő generációja, amelyben először találkozhatunk a megoldással, akár 30 kilométert is megtehet majd egy liter benzinnel."

2018.06.01. 00:17:01

@GyMasa: Tesla Model S/Battery charge time
7h at 220V, 1.75h at 440V
Image result for tesla model charge time
Range: 489.2 to 632.5 km battery-only
RRP: From £66,730
Battery: 75-100 kWh 300-350 V lithium-ion

Rosszul tudod...hosszú kávét kérj, sok cukorral.

2018.06.01. 00:20:27

@GyMasa: Tesla supercharging stations charge with up to 145 kW of power distributed between two cars with a maximum of 120 kW per car. They take about 20 minutes to charge to 50%, 40 minutes to charge to 80%, and 75 minutes to 100% on the original 85 kwh Model S
Tehát csak a supercharger pontokon 20 perc töltéssel 200-250 kilométerre elegendő.

2018.06.01. 00:43:37

@GyMasa: ja, a mirai ára:57.500 dollár, a tesla 3 : 35000, a model x 135.500, amodel s 74.500-nâl kezdődik, 135 000 a vêge.

Tehát nem akkora a különbség. Az elterjedésével nyilván az ára is változik. 2025-re a hybriddel lesz egy árban.
addition to the 3,300 Toyota Mirais delivered through February, a further 760 Honda Clarity Fuel Cells sedans have been leased, along with less than 150 Hyundai Tucson Fuel Cell crossover utility vehicles.

The 2019 Hyundai Nexo dedicated fuel-cell SUV is expected to become available for lease by drivers in limited regions of California by the end of this year . "

Californiában 2020-ra 100 kút lesz. Most 60-nâl tartanak.
Ráadásul a mirai egy elég szar konstrukció, mint autó.
Viszont 3 azaz három perc alatt tölt 0-ról 100-ra...

gigabursch 2018.06.01. 07:22:08

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Ölég hülye egy könyvet olvashatsz..., na.
Azok a motorok belső égésű motorok, ahol a lángfront gyors, már-már robbanásszerű sebességgel halad, de csak milliszekundumokig, ráadásul irányított módon..

gigabursch 2018.06.01. 08:17:48

@Könnyen elkaptuk, uram!:

TLT fokozatmentes állítása egy baromság.
A TLT lényege az, hogy biztosítja a rákapcsolt eszköz minden üzemben való állandó meghajtását adott fordulaton.

2018.06.01. 09:15:01

@gigabursch: nem szakmai vitát folytattunk. Pongyolán fogalmaztam, erre kaptam egy kritikát, én meg hoztam példákat, hogy gyakran használják így , akár bme iratokban is. Tudod, vannak ilyenek. Sebességváltó, hátsókerék kormányzás, és társaik.

2018.06.01. 09:31:13

@gigabursch: :)) Gajdán egy fantasztikus fckó, de genyó is, mert nem akarta eladni a lemezvillás csepeljét :(

A totálkáros krapekok tanulhatnának tőle..kevesebb műmájer lazaság, több szakmaiság.

A mazda innovatív filozófiáját imádom, az RX-8-as kuriózum volt a gyerekbetegségeivel együtt, a legújabb generációs motorjaik inspirálóak lehetnek mások számára is. (A formatervzési részlegük meg félistenek gyülekezete) Az RX-9-es valami hihetetlen. Emberközeli, megfizethető és összetéveszthetetlen .

2018.06.01. 09:32:14

@Könnyen elkaptuk, uram!: Óóó.. sok ilyen van..pl: villanyvasaló, katasztrófavédelem :)

gigabursch 2018.06.01. 11:36:52

@Womb Raider:
Na meg a villanyírógép (villa - nyírógép)... Áááá, az a tuti.

2018.06.01. 16:27:20

@gigabursch: elképzeltem a szőrös villát

GyMasa 2018.06.01. 22:46:16

@Womb Raider:
Igen, ezek az új generációs, közvetlen befecskendezéses benzinmotorok, amiknek a működési elve egyre közelebb került a dízelekéhez.
Meg is jelentek rajtuk pontosan ugyanazok a problémák, amik a dízeleknél jó 30 éve (kormolás).
SZóval, majd lesznek fasza részecskeszűrők a benzines autókon is.
Amik, természetesen ugyanúgy nem fogják majd kiszűrni a nanométeres méretű részecskéket, amiket a mostani dízeleken lévő szűrők sem tudnak kiszűrni.

GyMasa 2018.06.01. 22:49:08

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Igen, ezek a lakossági töltők adatai, amiket az otthoni 230/400V-os hálózatra csatlakoztathatsz.
A Supercharger-ek ennél sokkal gyorsabbak:
en.wikipedia.org/wiki/Tesla_Supercharger
"Tesla supercharging stations charge with up to 145 kW of power distributed between two cars with a maximum of 120 kW per car.[12][5][13] They take about 20 minutes to charge to 50%, 40 minutes to charge to 80%, and 75 minutes to 100% on the original 85 kwh Model S."
Te tudod rosszul.

GyMasa 2018.06.01. 23:00:32

@Könnyen elkaptuk, uram!:
...Tehát nem akkora a különbség...
Tehát, szerinted egy Toyota Corolla méretű autóért, ami 4 milliótól kezdődik (kb 13000USD) nem sok 57000 USD?
És, ehhez hozzászámoltad még azt is, hogy mennyibe kerül csak feleannyi hidrogénkutat kiépíteni, mint amennyi benzinkút van a földön?
Mert nem csak az eladási ár a fontos, hanem, hogy mennyire tudod használni a mindennapokban.
Pont ez a baja az elektromos (meg az LPG, meg CNG) üzemű autóknak, hogy nem biztosítják ugyanazt a mobilitást, mint a hagyományos autók, a töltőhálózat hiánya miatt.

GyMasa 2018.06.01. 23:01:24

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Mindenesetre, jó látni, hogy megtaláltad magadtól is.

GyMasa 2018.06.01. 23:05:09

@Könnyen elkaptuk, uram!:
"Californiában 2020-ra 100 kút lesz. Most 60-nâl tartanak."
www.energy.ca.gov/almanac/transportation_data/gasoline/piira_retail_survey.html
Azaz, addigra el is érik a benzinkutak számának 1%-át.
"Ráadásul a mirai egy elég szar konstrukció, mint autó."
Akkor ahhoz képest meg igazán túl lenne árazva 57000USD-ért.
"Viszont 3 azaz három perc alatt tölt 0-ról 100-ra... "
Igen, mert ugyanazt a folyadéktöltési eljárásthasználja, mint egy benzines/dízel.

2018.06.02. 00:46:13

@GyMasa: tehát rájöttél, hogy amit eddig írtál az nem teljesen igaz...az elektromos autó egyetlen előnye, hogy Musk nem érdekelt a hagyományos autók piacán.
Ha mâr így kioktatsz, annak utánanéznél, mennyi akkumulátor kellene kiváltani a mai autóparkot?
Lítium piaci ára hogyan változna a kereslet ilyen felfutása mellett? Hogyan befolyásolná ez az autók árát?

A supercharger elérhetősége milyen?
Hogyan arányul a 250 km /20 perc töltési idő a 700 km/3 perchez?
Mennyi az akksi élettartama, milyen költséggel jár a litium kinyerése?
Ugyanez platinával? Adalék: a hidrogén autóhoz annyi platina kell, mint egy mai dízelhez. Csak a platina visszanyerhető...
Ha már belementél a gazdaságba, a supercharger hálózat hogyan terheli le a jelenlegi hálózatot?
Mennyivel több elektromos töltő kell a hidrogénfejhez képest, ugyanolyan forgalom esetén? Hogyan befolyâsolja ez a kutak helyigényét? Ki fogja fizetni a hálózatfejlesztést, karbantartást?

A mobil hidrogénkutak szerinted miért költségesek???
A hálózati csúcsokkal hogyan kell számolni? Hogyan tervezd az ország energia hálózatát?
Várható-e, hogy minden paraszt akkor dugja föl a teszláját, amikor hazaér?

Látod, a dolog igen sokirányú, csak a felszínt piszkáljuk.
Egy biztos: Musk anyagi gondokkal küszködik. A sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkező autógyártók pedig nem a saját terepén mossák fel vele a padlót, hanem más irányba indulnak.
Pedig van tisztán lektromos, hibrid technológiában utazó nagyhal.
date, Tesla has 1,191 Supercharger stations, with 9,184 Superchargers across North America, Asia, Europe, and the Middle East

Azért nem minden sarkon találsz egyet....
Egyébként a Tesla saját maga 30 percet kér tőled, ha tölteni akarsz....
Ja, te biztosan értesz hozzá: az 50%-os töltöttség a teljes feltöltöttséggel megtehető út hány százalékát jelenti?

2018.06.02. 07:19:10

@GyMasa: Ja, ha a Toyota tényleg tartja a szavát, és a mirai árát leviszi a prius árára, akkor az elég nagy érvágás .
A hidrogénkutak számát a meglévő benzinkutak számához hasonlítani, miközben a villamos autóval vetjük össze elég buta, mondhatni unfair húzás.

GyMasa 2018.06.02. 16:16:44

@Könnyen elkaptuk, uram!:
...tehát rájöttél, hogy amit eddig írtál az nem teljesen igaz...
Nem, te értetted meg végre, hogy miről beszélünk itt már többen egy jó ideje.
...az elektromos autó egyetlen előnye, hogy Musk nem érdekelt a hagyományos autók piacán...
Ez egy teljességgel értelmetlen mondat.
...Ha mâr így kioktatsz,...
Igen, mert nem néztél előre utána annak, amit leírtál.
Ha neked szabad volt...
...annak utánanéznél, mennyi akkumulátor kellene kiváltani a mai autóparkot?...
Grammra pontosan ugyan nem, de azt a következtetést levontam, hogy a föld jelenlegi becsült lítiumkészlete nem lenne elég rá a jelenlegi technológiával.
...Lítium piaci ára hogyan változna a kereslet ilyen felfutása mellett? Hogyan befolyásolná ez az autók árát?...
Ezeket már ugyanebben a blogban másoknak feszegettem.
Amúgy nem a lítium az egyetlen probléma, van ott még más, jelenleg is szükséges fémekkel is.
...A supercharger elérhetősége milyen?...
Olyan, amilyen, otthonra gazdaságtalan, és felesleges telepíteni egyet, elég, ha az autópályák mellett vannak, 2-400km-enként.
...Hogyan arányul a 250 km /20 perc töltési idő a 700 km/3 perchez?...
Alulmarad, ha CSAK ezt nézed, de ha nem tudod ezt a 3 percet kihasználni bárhol, akkor az nem ér túl sokat, nem?
...Mennyi az akksi élettartama, milyen költséggel jár a litium kinyerése?...
Ugyanez platinával? Adalék: a hidrogén autóhoz annyi platina kell, mint egy mai dízelhez. Csak a platina visszanyerhető...
Ami igazán remek, csak semmit nem ér, amíg:
- A hidrgogénes autó 3-4x annyiba kerül
- Nem vagy vele igazán mobil a töltőállomások hijján
- A hidrgogént valamilyen szénhidrogénből állítod elő, aminek ugyanúgy (sőt, a folyamat hatásfoka miatt, talán még rosszabbul is) CO2 lesz a mellékterméke, mintha közvetlenül égetnéd el a szénhidrogént.
...Ha már belementél a gazdaságba, a supercharger hálózat hogyan terheli le a jelenlegi hálózatot?
Mennyivel több elektromos töltő kell a hidrogénfejhez képest, ugyanolyan forgalom esetén? Hogyan befolyâsolja ez a kutak helyigényét? Ki fogja fizetni a hálózatfejlesztést, karbantartást?...
Igen, mindezeket én is megkérdeztem már tőled.
...A mobil hidrogénkutak szerinted miért költségesek???...
Pontosan nem tudom, de pl itt egy pár ok:
- Kísérleti/igen kezdeti ipari fázisban van a technológia
- Valószínűleg, a zéróhoz igen közeli számú hidrogénhajtású autó miatt a megtérülésük is igen hosszadalmas lesz. (igazi patthelyzet. Nincs elég kút, ezért nem vesznek elég hidrogénhajtású autót, ami miatt nem éri meg több kutat telepíteni)
...A hálózati csúcsokkal hogyan kell számolni?...
Kérdezd meg cicukát!
Neki vannak világmegváltó tervei ezzel kapcsoaltban, hogy "Dánia Smartgrid 2050"
...Hogyan tervezd az ország energia hálózatát?...
Neki vannak világmegváltó tervei ezzel kapcsoaltban, hogy "Dánia Smartgrid 2050"
...Várható-e, hogy minden paraszt akkor dugja föl a teszláját, amikor hazaér?...
Ebben egészen biztos vagyok, hiszen, akkor a legegyszerűbb.
Senki nem fog felkelni éjjel 2-kor, leszaladni a garázsba, azt' "Földugni a teszláját", hogy ne terhelje feleslegesen a hálózatot.
...Látod, a dolog igen sokirányú, csak a felszínt piszkáljuk...
Én látom, és azt is, hogy nem ismered a véleményemet.
...Egy biztos: Musk anyagi gondokkal küszködik...
Egy biztos, Muskkal nagyon-nagyon óvatosnak kell enni, mert én nem lennék meglepődve, ha végül kiderülne, hogy volt neki valami titkos terve.
Ahhoz viszont mindig is értett, hogy szerezzen MÉG pénzt.
Ha kell, akkor ő bele fogja tenni a saját vagyonát is Teslába.
... A sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkező autógyártók pedig nem a saját terepén mossák fel vele a padlót, hanem más irányba indulnak...
Eddig nagyon úgy néz ki, hogy Musk mosta fel velük a padlót.
Bebizonyította, hogy zéró autóipari háttérrel ki lehet fejleszteni egy elektromos autót, amire a hagyományos gyártók azt mondták, hogy lehetetlen.
Az egy másik kérdés, hogy mostmár ideje lenne olyan autót gyártania, amin keresni is fog, mert az valóban nem poén, ha olyan autót gyárt (csak) valaki, amint bukik.
...Pedig van tisztán lektromos, hibrid technológiában utazó nagyhal...
Mesélj?
Én ilyenről nem tudok.
...date, Tesla has 1,191 Supercharger stations, with 9,184 Superchargers across North America, Asia, Europe, and the Middle East.
Azért nem minden sarkon találsz egyet....
Egyébként a Tesla saját maga 30 percet kér tőled, ha tölteni akarsz....
Te mennyi idő alatt ankolod meg az autódat, amikor elutazol vele mondjuk egy Debrecen-Párizs távolságon?
Egészen biztos vagyok benne, hogy egy autópályás megállás egy ilyen út alatt nem sokkal van 30 perc alatt benzines/dízel autóval sem.

GyMasa 2018.06.02. 16:21:45

@Könnyen elkaptuk, uram!:
...Ja, ha a Toyota tényleg tartja a szavát, és a mirai árát leviszi a prius árára, akkor az elég nagy érvágás ...
Kinek?
Annak, akinek kerülnie kell MINDEN egyes tankoláshoz 300 km-t, annak semekkora előnye nem származik (sőt, csak baja van vele) abból, hogy vesz Prius árban (ami még mindig durván felette van egy ugyanakkora méretű benzines autónak) egy olyan autót, amit nem tud használni!
Ráadásul, azt otthon sokkal problémásabban (vagy sehogy, nem olvastam utána a házi hidrogéntöltés lehetőségeinek) tudod tölteni, míg a plug-in Prius-t azért igen.
...A hidrogénkutak számát a meglévő benzinkutak számához hasonlítani, miközben a villamos autóval vetjük össze elég buta, mondhatni unfair húzás...
Te jöttél azzal, hogy szerinted a Kalifornia-szerte megtalálható töredék százaléknyi kút, az mekkora fejlődés.
Én pedig csak rámutattam, hogy mekkora elmaradásban van még mindkét technológia a hagyományoshoz képest.

eßemfaßom meg áll 2018.06.02. 19:27:24

@Könnyen elkaptuk, uram!: "A hidrogénkutak számát a meglévő benzinkutak számához hasonlítani, miközben a villamos autóval vetjük össze elég buta, mondhatni unfair húzás."

Villanyot azért nem csak a kiépített villanykutnál lehet tankolni hanem mondjuk otthon is meg a cégnél is, hidrogénüzemanyagot viszont nem tudsz otthon betölteni.

2018.06.02. 22:34:46

@GyMasa: tehát még mindig ott tartunk, hogy csúsztatsz, kiragadsz részeket, és összevetsz összehasonlíthatatlan dolgokat.
Tisztán elektromos: bmw, nissan...
hybrid: Toyota
A hagyományos benzinkutak számát meg ne vesd már össze egyik technológiával se. De ha Nyírbátorba kell utaznod egy üzleti tárgyalásra, gondolom életszagú, hogy megkérd az üzletfeled, dugja már föl a verdád. De nem szívesen állsz meg Pesten se egy fél órára tankolni, feltéve, ha épp van szabad töltő....
A benzinkutak száma pedig csak addig játszik, amíg szükség van üzemanyagra...

De hiába írok bármit, a szavaimat úgyis kiforgatod.

2018.06.02. 22:42:44

@eßemfaßom meg áll: ha otthon vételezed az áramot, az egész villamos hálózatot fejleszteni kell. Gondolj bele, ha minden háznál elektromos autó lenne, nem a jelenlegi dízel/benzin.
Szoktál úgy járni, hogy a benzinkúton várnod kell, mert ketten állnak előtted?
Gondold el ugyanezt a villanynál...csak azzal számolva, hogy senki sem önző, figyelembe veszi a másikat is, csak 20 percet tölt, ez azt jelenti, hogy egy óra, mire 50%-os töltöttséggel tovább indulhatsz...
A New Holland olyan traktort akar gyártani, amelynek a hidrogénellátását ott helyben, a farmon meg lehet oldani.
Például metánból.

GyMasa 2018.06.02. 23:04:38

@Könnyen elkaptuk, uram!:
...tehát még mindig ott tartunk, hogy csúsztatsz,...
Hol?
Példa?
kiragadsz részeket,...
Természetesen jogod van ehhez a véleményedhez, habár minden szavadat benne szoktam hagyni a válaszomban, így kissé furcsa lenne "Kiragadani".
... és összevetsz összehasonlíthatatlan dolgokat...
Az miért "összehasonlíthatatlan, ha egy hidrogén üzemű "Autó funkcionalitást" nyújtó tárgyat összehasonlítok egy benzin/dízel üzemű, "Autó funkcionalitást" nyújtó tárggyal, vagy egy elektromos üzemű "Autó funkcionalitást" nyújtó tárggyal?
A felhasználók, akik igénylik az "Autó funkcionalitást", ugyanilyen összahasonlítások mentén döntik el, hogy mit vegyenek meg.
- Mennyibe kerül megvenni? (huszonegykétezer USD, vagy 35 ezer USD, vagy 57 ezer USD)
- Mennyibe kerül tankolni?
- Mekkora *zopás vele eljutni vele karácsonykos a nagyiékhoz Floridából - Montanaba? (ha egyáltalán lehetséges.)
- Milyen megbízható?
- Mennyit bukok vele, amikor el akarom adni 5 év múlva?
Aztán, mindenki ezek, meg s ilyen dolgok alapján dönt.
...Tisztán elektromos: bmw, nissan...
Ezt írtad:
"Pedig van tisztán lektromos, hibrid technológiában utazó nagyhal. "
Sem a BMW, sem a Nissan nem ilyenek, azok hagyományos autógyártók, akiknek vannak elektromos kocsiaik is. Nem tosztán elektromos hajtásban utaznak. Olyan a Rimac, meg a többi, egzotikus, millió EUR-os ár feletti, egyedi autókat készítő cégek.
...hybrid: Toyota...
Képzeld, hibrid van Mini-ből is, (ami BMW). Sőt, az idén jelenik meg a BEV Mini is. Sőt, BMW-ből is van Hibrid.
...A hagyományos benzinkutak számát meg ne vesd már össze egyik technológiával se...
Akkor ne dicsekedjél azzal, hogy hány hidrogénkút lesz majd 2020-ban Kaliforniában!
Ugyanis pont még a 100, vagy afeletti kút esetén is roppant erős a gyanúm, hogy azzal sem lesz lefedve a megye a hidrogénautók számára.
... De ha Nyírbátorba kell utaznod egy üzleti tárgyalásra, gondolom életszagú, hogy megkérd az üzletfeled, dugja már föl a verdád...
Ma, egy üzletkötőnek egy 403 milliós Teslát (de még akár egy 8milliós Leaf-et is) a lehető legrosszabb ötlet adni.
Aki sokat utazik, annak dízelt kell vennie.
... De nem szívesen állsz meg Pesten se egy fél órára tankolni, feltéve, ha épp van szabad töltő....
Ki is csúsztat?
Meg ki ad a számba olyat, amit nem mondtam?
...A benzinkutak száma pedig csak addig játszik, amíg szükség van üzemanyagra...
Na, látom elértük a legalját!
Mesélj még! Mikor nem lesz majd szükség üzemanyagra???
MOstmár tényleg nagyon érdekel!
...De hiába írok bármit, a szavaimat úgyis kiforgatod. ..
Írjál értelmes, összefüggő dolgokat, amiket tények támasztanak alá.
Mindezt pedig tedd meg egértelműen.
És, akkor majd nem lesz mit "kiforgatni".

2018.06.02. 23:25:58

@GyMasa: tisztán elektromos technológia, hibrid technológia.
Szavak kiforgatása: ki beszélt üzletkötőről?“Every single major manufacturer is either looking at or working on hydrogen cars,” says Jon Hunt, a marketing manager for Toyota and head of commercialisation of hydrogen fuel cell vehicles.

“Lithium-ion battery production [for electric vehicles] is very energy-intensive. As an example, a 100kWh battery will give a potential range of 250 miles and, in order to produce that battery, it will take around 20 tonnes of CO2,” says Hunt.

10

“A typical battery lasts for 150,000 miles, so that equates to around 83g/km of CO2. Then, when you take into account charging over that same distance, the same battery car will deliver 124g/km of CO2 over its lifetime,” he explains.

A hidrogén pedig annyira nem téma, hogy az szerinted lemosott autógyártók:. Toyota, Daimler and BMW are leading a group of 13 companies across the world, investing $10 billion over the next 10 years in developing hydrogen technology and infrastructure
De elmagyarázhatnád a kormányoknak is, hogy butaság pénzt áldozni rá, ezt te jobban tudod:Government investment also has a role to play. “In the UK today, around 1TW of energy is produced in renewables but not used,” says Hunt. “That’s excess generation that could be stored. This can produce around 18,000 tonnes of hydrogen – enough to power 90,000 vehicles for 12,000 miles.” Hunt says the investment needed for a plant to process and distribute hydrogen is less than the sum the country spends on nuclear power, and it’d be cleaner.

Germany will build 400 stations by 2023, leading Hunt to warn: “UK PLC cannot afford to miss out on hydrogen
Azért segítek, mert úgy látom, számolni már fáradt vagy:
A longstanding defence made by hydrogen advocates is that it is more practical. Hydrogen cars can travel more than 300 miles on a single tank and refuel in minutes, similar to refuelling a petrol car, whereas today’s EVs take several hours to charge.

Wiring and diagrams for Rasa hydropgen-powered car, at Riversimple HQ in Llandrindod Wells, Wales.
Work in progress: ‘We want to design something people want, not just for eco guilt.’ Photograph: Joel Redman for the Guardian
“It takes five minutes to fill a car with petrol. A Tesla is 30 minutes with a supercharger, and that’s to 80% [charged],” Spowers says. “So for a motorway services with 20 petrol pumps, you’d need to replace them with 120 chargers to get the same throughput of cars. Each Tesla charger is 120kW, so that means you’d need a 14.4mW substation – the equivalent of powering 32,000 homes in the UK. Charging one battery car is very easy; filling one hydrogen car is impossible. But as you scale, that situation completely reverses.

GyMasa 2018.06.03. 13:10:08

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Látom, kezded elveszíteni a talajt...
"tisztán elektromos technológia, hibrid technológia."
Ez egy, számomra teljesen értelmezhetetlen kijelentés.
Vagy, most arról beszélsz, hogy nem gyártókól bezséltél, hanem technológiákról?
Mert akkor, ahogy már fentebb is írtam, lehetne egyértelműbben fogalmaznod.
(ahogy látom, másokkal is belekeveredtél hasonló vitába, úgyhogy elképzelhető, hogy magadban is lehetne keresgélned.)
Nekem elegem van ebből a terméketlen szócséplésből.

eßemfaßom meg áll 2018.06.03. 14:43:26

@Könnyen elkaptuk, uram!: Jelen pillanatban ha veszek egy villanyautót akkor semmi akadálya nincs neki, hogy megoldjam a töltését akár a saját otthonomban, kb bárhol a fejlett világban, de a fejletlenben is fel tudod pakolni napelemet a háztetőmre, csak pénz kérdése. Ha veszek egy hidrogéneset akkor tölthetem hidrogénkúton ami gyakorlatilag nincs, vagy sehol máshol. Érzed a különbséget, vagy rajzoljam le kis színes ábrácskán?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.06.03. 21:46:37

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Azért lehet, hogy most már jogi lépések kellenének, mert ez az egész bejegyzés már kimerít talán több büntetőjogi tételt is...

2018.06.03. 22:37:20

@eßemfaßom meg áll: nem erről van szó. Képzeld el, hogy mindenkinek villanyautója van. Hazamentek, és egyszerre feldugja mindenki...és....kicsapja a biztosítékot.
Persze, a napelem okos dolog, csak a megtermelt áramot tárolni kell. Tehát felmerül az akkumulátor kérdés: honnan lesz ennyi nyersanyag?

Ne abban gondolkozz, hogy van ezer autó az országban. Gondold el, hogy van egymillió.

2018.06.03. 22:45:59

@GyMasa: tisztán elektromos technológiát használ a Nissan a Leaf esetében. Hibrid (elektromos-benzin) a Toyota Prius.
Mindkét gyártó jelentős az autópiacon. De belépett a vw, bmv, opel, -várj, pontatlan, így nem fogod megérteni, opel/vauxhall, psa, korábban gm- a elektromosautó fejlesztésbe. Ugyancsak létezik a Hydrogen Council, aminek szintén tagjai.

Tehát lehet, két vasat tartanak a tűzben, vagy az is lehet, hogy párhuzamosan képzelik el a két dolgot egymás mellett. A diesel és a benzin is elfért a piacon.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.06.03. 22:47:52

@Könnyen elkaptuk, uram!: Bp-n már most van olyan csomóponti alállomás, hogy 15% villanyautó és 2,5 kW-os lassútültés esetén már zizis egyes hálózati paraméter, ha egyetlen gyortöltő is lenne a környéken és megkínálja egy autó, akkor a feszültség minden határon túl szar lenne és fázisjavítás is kéne asszem.

Szóval a tömeges villanyautózától a hálózat n+1 eleme lazán hátast dobna. Nem véletlen az, hogy a vidéki gyorstöltők mind a településhatáron vannak a trafó közelébe és, ha több állás van, akkor a 100-120 kW-ot osztják több felé...

2018.06.03. 22:50:57

@eßemfaßom meg áll: rajzold le!!!
for a motorway services with 20 petrol pumps, you’d need to replace them with 120 chargers to get the same throughput of cars. Each Tesla charger is 120kW, so that means you’d need a 14.4mW substation – the equivalent of powering 32,000 homes in the UK.

2018.06.03. 22:55:05

@GyMasa: érdekes, Molnibalage megértette, miről írok. Nem lehet, hogy úgy értelmezed a szavaimat, ahogy épp érzelmileg hozzáállsz? Ha téged igazol, pozitívan, ha nem, akkor támadásnak veszed?
Pedig lehet, hogy csak egy új szempont. Azt pedig megfontolni kellene, nem elvetni.

2018.06.03. 23:03:26

@eßemfaßom meg áll: egy család áramigénye 4-8 kWh
A Tesla 2.5 kW -tal tölt lassútöltésen, ami legalább négy óra.
Számolj!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.06.03. 23:04:30

@Könnyen elkaptuk, uram!: Miről írtál? Annyira nem olvastam vissza. Annyi biztos, hogy a jelenlegi fővárosi hálózatba a legtöbb helyen nem tudnál 4-5 db gyorstöltőt sem letenni 230 vagy 360/400 volton sem... Az meg nem mennyiség...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.06.03. 23:06:56

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ez a kijelentés értelmezhetetlen. 4-8 kWh a családé. Ok. Mennyi időre, mekkora napszakra.? Most te miért mosod összes a teljesítményt az energiával...?

A legtöbb korszerű lakópark is dobna egy hátast, ha az ott parkoló autók fele éjfél előtt elkezdene gyorstölteni a többi fogyasztással eggyütt...

2018.06.03. 23:52:15

@molnibalage: 0.580 GWh háztartási felhasználás háztartásonként 2577 kWh, illetve fejenként 1064 kWh villamosenergia fogyasztást jelent. (A 2011-es népszámlálási adatok felhasználva: 4 105 708 háztartás és 9 937 628 fő lakosság.)

1064 KWh / fő / év: vagyis napi átlag 2,91 kWh villamosenergiát használunk otthon.

Mivel arról volt szó, hogy kioktattak, eszemfaszom néven, hogy az autókat otthon töltjük, így gondolom egyértelmű, hogy napi adatokról van szó. Napi áramfogyasztás , napi /egyéjszakai töltés.

2018.06.03. 23:54:13

@molnibalage: márpedig várható, hogy aki hazamegy, azonnal feldug, nem fogja figyelembe venni a többiek igényét.

2018.06.03. 23:55:16

@molnibalage: ja, bocs, az előző idézet volt, amiben az adatok szerepelnek.

2018.06.04. 00:00:02

@molnibalage: a ksh szerint 172 kWh havonta.https://vs.hu/gazdasag/osszes/mennyit-fogyaszt-es-mennyit-fizet-az-aramert-egy-magyar-csalad-0422#!s0

Nehéz okosnak lenni...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.06.04. 00:08:08

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ez a probléma. Ha nem tiltja le valami központi vezérlés, ami mindent lát - nincs ilyen, nem lesz ingyen és olcsó - akkor a mai grid képítéssel nyekk...

2018.06.04. 00:09:25

@eßemfaßom meg áll: a magyar családok éves átlagos energiafogyasztása 2577 kWh.
Egy jobb napelemes konstrukció. 1350 kWh éves áramtermelésre képes. Ha aTeslád feldugod, még mindig nem elég a napelem...

2018.06.04. 00:30:16

@molnibalage: na ezért írtam, hogy nem véletlen az autógyártók érdeklődése a hidrogén iránt. Erre nekem estek, hogy nincsenek hidrogén kutak.
Ami igaz. De benzinkutak sem voltak Benz idejében, volt viszont lóváltó.
Mégsem lovon járunk.
Tehát valószínű, hogy látják az alternatív autózás hátrányait a nagy gyártók is.

2018.06.04. 00:33:53

@molnibalage: ja, és ne feledjûk: ha az állam bevétele csökken, mert kevesebb benzint tankolnak, miközben egyre több áramot használnak az autósok, hirtelen üzemanyag lesz a ma még ingyenáramból, és megadóztatják.

2018.06.04. 06:05:09

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"ja, és ne feledjûk: ha az állam bevétele csökken, mert kevesebb benzint tankolnak, miközben egyre több áramot használnak az autósok, hirtelen üzemanyag lesz a ma még ingyenáramból, és megadóztatják."

Na, most ne gondold, hogy a hidrogénnel nem ugyanígy lesz :) Idő kérdése. Tegyük hozzá, nem minden jogalap nélkül, hiszen az utak/infrastruktúra fenntartására befizetett adó így valamennyire arányos a használattal .

@eszemfaszom meg arra célzott, hogy a villanyautózás szempontjából messze több feltétel adott, ahogyan nő a járműállományon belüli részesedése, úgy lehetséges, hogy a hálózatot ehhez igazítsák. Ahogyan volt pár ötlet arra, hogy a felesleges éjszakai termelés energiamennyiségét egyszerűen be kell pumpálni kedvező áron az autók akksijába. (Nyilván nem ennyire egyszerű.
Nyilván el lehetne ezt játszani H2 termeléssel és tárolással is...de valamiért ez annyira nem megy. Talán a kedvezőtlen energiamérleg okán..nem tudom.Lelkesedhetnek az autógyártók, persze, nekik minden ilyen út menekülésre is alkalmas lehet egy telített piacon, de ahogyan a biodízel/etanol is lecseng (heylére kerül) úgy nem kizárt, hogy előbb fognak fluxuskondenzátoraos DeLoreanokkal robogni az emberek féreglyukakon át egyik pontból a másikba.
Igazi lökést az adna a hidrogénes/hidrogén cellás hajtásnak, ha a jelenleginél szélesebb körben terjedhetne. Mondjuk egy-egy nagyobb város átalakítani a tömegközlekedését, vagy a taxi hálózatát.. na, de ahhoz meg irreálisan drága játékszer ez még. Öt-hatszoros áron még környezettudatos hobbinak is egy vicc.

@molnibalage: "hálózati paraméter, ha egyetlen gyortöltő is lenne a környéken és megkínálja egy autó, akkor a feszültség minden határon túl szar lenne és fázisjavítás is kéne asszem."

Nem hiszem, hogy bármi ilyen probléma lenne. A töltők nyilván kapcsolóüzemű tápok, a hálózat felől különösebb meddő igény nincs. Mivel nincs 50Hz-en működő transzformátor. Van induktív elem, de az 40kHz-2-3Mhz-ig terjedő ferekvencián dolgozik, viccesen kis méretben, lényegében energiatároló funkciót tölt be és az egész ketyere hatásfoka 90-98% körül van. Bár a konkrét tesla-s megvalósítást nem ismerem..
Egyébként én egyelőre a litium alapú tároláson alapuló villanyautózást is kísérleti fázisúnak gondolom..

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.06.04. 08:08:08

@Könnyen elkaptuk, uram!: A német áramárak mellett már most drágább vagy kb. azonos áramot tankolni pénzben.

@Womb Raider: Nincs olyan, hogy felesleges éjszakai termelés. Az áramnál a fogyasztás és termelés egyensúlyban van.

2018.06.04. 08:18:01

@molnibalage: Tudom.. másként elképzelhetetlen egy zárt hálózatban..nem lehet kiereszteni a kéményen :)
Ennél trükkösebb a hálózat fenntartója.. amikor hirtelen kellene leszabályozni a generátor oldalt, akkor vezérelt fogyasztókat kapcsol be (amennyit csak kell) fordított helyzetben meg azokat veszi le a hálózatról.

A villanyautókkal bővülhetne ezen fogyasztók köre. Régen a hőtárolós kályha volt a nagy királyság, főleg az áramszolgáltatók alkalmazottai körében..

2018.06.04. 08:38:36

@Womb Raider: akkor egyetéryünk. Csupán azt mondtam, hogy noha az elektromos van lépéselőnyben a Tesla miatt, valószínűleg a hátrányai miatt a hidrogénhajtást is fejlesztik. Vannak előnyei. Például a kevesebb CO2 kibocsátás.

Tehát nem írnám le. Szó nincs arról, hogy vagy-vagy kéne kiállni egyik vagy másik mellett.
A bio üzemanyagról csak annyit, Franciaországon keresztül nem tudtam tankolni bio nélküli benzint...
Egyébként kiváló párhuzam, mint a litium, a nyersanyagforrás korlátozott.

2018.06.04. 09:37:16

@Könnyen elkaptuk, uram!: "A bio üzemanyagról csak annyit, Franciaországon keresztül nem tudtam tankolni bio nélküli benzint..."

Jó, de ettől még a bio üzemanyagok előállítása több co2-t termel, mint amennyit megtakarít. Az más kérdés, hogy a dotációtól jó üzlet termelni. Csak amikor majd Afrika áttelepül az éhhalál elől Európába, akkor muszály lesz a kukoricából élelmiszert előállítani..

eßemfaßom meg áll 2018.06.04. 09:42:41

@Könnyen elkaptuk, uram!: de pont erről van szó. Nincs mindenkinek villanyautója de akinek van az tudja tölteni. Ha hidrogénest venne az meg nem tudná használni így nem is vesz mert nem hülye.

GyMasa 2018.06.04. 09:48:38

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Szerintem mi alapvetoen ugyanarrol beszelunk, csak valahogy nem sikerult megtalalni a kozos hangnemet.
UGyanis az ide irogato sotetzold szinmapitzansokkal teljesen felesleges tenyalapu beszelgetest folytatni.
Megprobaltuk.
Nem jott be.
Pl. kiszamoltam, hogy egy atlagos csaladi hazra, akik 4 napot at akarnak hidalni (nem sziget uzemet, egesz evre) Tesla powerwall-lal, meg meg egy Tesla Model S 100-at is akarnak napi 50 km.re hasznalni, kijott, hogy jo 22 millio HUF lenne a plusz beruhazas, amibe a napelemek es a powerwall-ok kerulnek. (egy 30+ millio HUF_os hazra, a 40+millio HUF_os Tesla melle)
Nos, ezek azok az osszegek, amikkel csak a leggazdagabbak tudnak dobalozni.
AZtan itt van a Liion akkuk elettartama is.
Arra is kijon, hogy meg az igen ambiciozus, 5000 ciklusos elettartammal is szinte egy nagysagrendben van az akkupakkok (~3000USD darabja) amortizacioja a jelenlegi villamosenergia arakkal.
Es, erre tudod mi itt a valasz?
- Majd _BIZTOS_ italalnak valamit ra
- Smartgrid, meg okos fogyasztok.
- Oriasi aresesek voltak a nap-es szeleromuvek araban az utobbi evekben _TEHAT_ majd kesobb biztosan olcsobb lesz.
Ezek utan bocs, de ez a kapkodo stilus nem nyero nalam.
Ugy latom, alapvetoen jo uton jarsz, de kicsit alaposabban gondolj utana olyan dolgoknak, amiket itt mar masok is leirtak (pl. hogy ma gyakorlatilag lehetetlen egy hidrogenes autot otthon tankolni, es a toltohalozat szinte teljes hianya miatt MA eletkeptelen az otlet. Senki nem mondta, hogy holnap, vagy 20 ev mulva is az lesz, de MA mindenkeppen az.)
Es, ugyanugy, ahogy kerdo re vonsz itt engem arrol, hogy mi lesz a villamosenergia halozattal, ha mindenki egyszerre dugja fel a teslajat tolteni, engedd meg nekem, hogy szkeptikus (realista) legyek a higrogenautozassal kapcsolatban!

GyMasa 2018.06.04. 09:52:19

@Könnyen elkaptuk, uram!:
...Mivel arról volt szó, hogy kioktattak, eszemfaszom néven, hogy az autókat otthon töltjük, így gondolom egyértelmű, hogy napi adatokról van szó. Napi áramfogyasztás , napi /egyéjszakai töltés...
Mar bocs, de o nem arrol oktatott ki, hogy "otthon toltjuk az autot", hanem, hogy egy elektromos autot LEHET otthon tolteni, egy hidrogenest pedig LEHETETLEN.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.06.04. 10:00:24

@Könnyen elkaptuk, uram!: Mert előírás van a legtöbb országban a min és max biotartalomra is. Az, hogy ennek racionalitása mennyi van az teljesen más dolog...

Az SG.hu egyik topikjában is van egy propagandista futóbolod, aki nem csinál más 1+ hete, hogy posztolgatja, hogy saját magához képest mennyit nőtt a napenergia. Szegényt nem érdekli és nem foglalkoznik vele azt, hogy azt, hogy agyatlan támogatás miatt a mit csinálnak és minek van értelme az nem összefüggő dolgok...

@GyMasa: A leggazdagabb lehet, hogy tudna, de én nem láttam még olyat, aki 22 millát csak úgy elköltene arra, amit ma a grid amúgy is tud kvázi ingyen - hiszen a mostani árban benne van - nevezetesen az, hogy mindig megvan a hálózati elérhetőség.

A probléma, hogy az emberiség kb. 99%-ának a középiskolás fizika és a négy alapművelet összekombinálása magas és bekajálják a zöldpropagandát és minden más szutykot.

Amióta Ausztráliban letette azt a szar akksifarmot Musk azóta már ez az "érv" a grid szintű tárolásra. 100 misi USD-ért Paks 2,5 perces termelésének tárolására képes mennyiségben. Már, ha lehetséges egyálatlán ilyen sebességel tölteni. (Kétlem...)

Így nehéz. Ezért nem szabad energetikai témában népszavazást tartani.

2018.06.04. 10:05:36

@GyMasa: na, ez számomra elfogadható.
Egyszerűen nem látom be, hogy hogyan lehet az autót otthon tölteni, ha nem egy embernek van az utcában, hanem mindenkinek. Ezen a napelem sem segít, ahogy említette valaki.

A hidrogén szintén kihívásokkal küzd, nem vitás.
Kérdés, melyik lesz a megoldás?
Lehet mindkettő párhuzamosan. Vagy csak a villany. Vagy egyik sem.
Igen, az akkumulátor is fejlődni fog, ebben biztos vagyok...

2018.06.04. 10:23:58

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Egyszerűen nem látom be, hogy hogyan lehet az autót otthon tölteni, ha nem egy embernek van az utcában, hanem mindenkinek. "

Na, de hidrogén akkor sem tudsz tankolni, ha csak neked van :)
Azért ez eléggé gátja az intenzív terjeszkedésnek. A tesla is parasztvakítás, mert még nem feltűnőek a problémák, amik a tömeges elterjedéssel párhuzamosan jönnek majd.

A fejlődésbe vettet hit tetszik, az optimizmus szintén..majd meglátjuk. Én pl. azon a téren bízom a 'majd megoldjuk valahogy'-ban, ami a magas aktivitású vagy a nagy felezési idejű nukleáris hulladék tárolását illeti.

Pedig a zöldek megmondták... nem lehet tárolni..mert most még nincs hosszú távú megoldás..tehát nem is lesz.

GyMasa 2018.06.04. 10:27:56

@molnibalage:
...Az, hogy ennek racionalitása mennyi van az teljesen más dolog...
Pont akkora, mint az atlagos, EU-s kenyszeredett torvenykezesnek...
(Lasd EURO NCAP, ahol 20 eve meg az volt 5 csillagos auto, amiben a legnagyobb eselyed volt tulelni a legkisebb serulesekkel, ma meg ott artunk, hogy az 5 csillagbol 2 jar arra, ha tuleled, 1 ara, hoyg mi lesz aegy elgazolt gyalogossal, a maradek kettot pedig a minel tobb csillingelo baszra adjak, akkor is, ha kozben mondju majdnem biztos, hogy kerekesszekben, vagy hullazsakban hagyod el a baleset helyszinet... De ugyenz pepitaban a nyomorult EURO x fogyasztasi szabvany. Mara elertuk, hogy a fogalmatlan EU kepviselok jogszabalyokkal akarjak felulirni a fizika torvenyeit. ES csodalkoznak, hogy az autogyartok meg trukkoznek...)
...@GyMasa: A leggazdagabb lehet, hogy tudna, de én nem láttam még olyat, aki 22 millát csak úgy elköltene arra, amit ma a grid amúgy is tud kvázi ingyen - hiszen a mostani árban benne van - nevezetesen az, hogy mindig megvan a hálózati elérhetőség...
Pontosan ezt irom, amikor jonnek az okosok, hogy "dehat lehetseges mar ma is!".
Jah, igen, ha a penz, szopas nem szamit, akkor tenyleg lehetseges...
...Az SG.hu egyik topikjában is van egy propagandista futóbolod...
Vele meg nem talalkoztam, de nekem cicuka volt itt a kedvencem, amikor jott a tavalyi UAE-s "beruhazassal", mint kovetendo peldaval, mertugye, ott 20ct/MWh-ert vallaltak a napelemek felepiteset...
Ja, csak kar, hogy ott 3800 orat sut egy evben a nap, es nem 1800-at, mint Nemetorszagban, es ott kisebb a kulonbseg a teli-nyari napsutes kozott is.
Es nem ertette meg az idiota, hogy az UAE-s 20ct az Nemetorszagban 40ct lennne, csak a napsuteses orak szama miatt!

GyMasa 2018.06.04. 10:46:58

@Könnyen elkaptuk, uram!:
...Egyszerűen nem látom be, hogy hogyan lehet az autót otthon tölteni, ha nem egy embernek van az utcában, hanem mindenkinek. Ezen a napelem sem segít, ahogy említette valaki...
Nezd, amig egy VW UP! belsoegesu motorral belekerul 15000 EUR-ba, full elektromosan pedig 27000EUR-tol kezdodik az ara, addig a legtobb embernek esze agaban sem lesz - legalabbis nem elso autonak - olyat venni.
Nem veletlen am, hogy a vilagon az elektromos autok szama mostanaban erte el a 3 millio darabot.
Nem evente, hanem OSSZESEN!
Jo 10 ev alatt.
Van most a vilagon kb 4 milliard auto.
(Ez, akkor ugye vilagszinten 0.075% reszesedes szuk 10 ev alatt)
Ha matol csak elektromos autot adnanak el (aminek semmifele realitasa nincsen) akkor is legalabb 15-25 ev, mire kikopnak a belsoegesu motoros autok.
...A hidrogén szintén kihívásokkal küzd, nem vitás...
Igy van, es ezt probaltam elmagyarazni, csak csunyan felreertettuk egymast!
...Kérdés, melyik lesz a megoldás?...
Megoldas sokfele lehet.
AMi el fog terjedni az az amelyik
vagy a legkisebb sokkot jelenti az atmenet ideje alatt, vagy amit valami vilagosszefogassal, (vagy Musk fele sikeres uzleti modellel) sikerul koordinaltan keresztulverni.
De egy dolgonak egeszen biztosan teljesulnie kell:
- Nem lehet semennyire sem kenyelmetlenebb, mint a mostani rendszer
ES
- Nem lehet sokkal dragabb sem!
(Es, itt most nem MINDENKIRE gondolok, mert mindig lesznek gazdag/elvakult emberek, akik barmi aron hasznalni fogjak az ujdonsagot, de a nagy tomegek kenyelmesek)
...Lehet mindkettő párhuzamosan. Vagy csak a villany. Vagy egyik sem...
Nekem a teoriam, ami a legjobb atmanetet biztositana az a mesterseges uzemenyagok lehetnenek.
Az AUDI kifejlesztette a technologiat, amivel arambol, vizbol es a levego CO2-jebol tudnak eloallitani mesterseges
- metant,
- benzint
- gazolajat.
En ezt latom egy kovetheto iranynak.
A metant siman bele lehet nyomni a letezo foldgazeloszto halozatba, a mubenzint/mugazolajat pedig siman lehet terjeszteni a jelenleg is letezo benzinkuthalozaton. Ezek szimpla folyadekok, vegtelen ideig eltarolhatoak, veszteseg nelkul.
Ezek nem tul veszelyes anyagok, teljesen kiforrott technologia van a tarolasukra, szallitasukra.
Ja, es siman meg lehet tartani a jelenlegi autoparkot is egyiudejuleg.
Az egyetlen nyitott pont az ar!
(teljesen ismeretlen szamomra, hogy mekkora a hatasfoka ennek a folyamatnak, de ugye az elektromos vizbontase valahol 50% korul van, szoval, ennek rosszabbra saccolom... )
Mindezt ugy kell felepiteni, hogy egy liter mu-uzemanyag ara valahol az 50 USD/hordo olajar korneyekere jojjon ki. (jelenleg ez az a pont, ahol a palaolaj koltsegei vannak.)
Ennel dragabban csak valami vaskos allami tamogatassal lehet ezt elterjeszteni.
...Igen, az akkumulátor is fejlődni fog, ebben biztos vagyok...
Kerdes, hogy meddig?
Lesz-e valaha versenykepes kapacitasban a benzinnel?
www.youtube.com/watch?v=8RbwOhM6PUk

GyMasa 2018.06.04. 10:49:11

@Womb Raider:
...Pedig a zöldek megmondták... nem lehet tárolni..mert most még nincs hosszú távú megoldás..tehát nem is lesz...
Gyonyuro ez a kettos merce!
Az akkutechnologia, meg az idojarasfuggok azok egeszen biztosan fejlodni fognak, de az atomenergia, na az megrekedt a kozepkorban :-D

GyMasa 2018.06.04. 11:11:43

@Zardas:
Azert meg nem halt, mert most balos politikai blogokon osztja az eszt :-)

2018.06.04. 14:05:09

@GyMasa: teljesen igazat adok neked, sajnos az írott eszmecsere gátakba ütközik. Én is pont ezért írtam a dízelt, hamár, és a fúziós reaktort. Hamár...A műbenzin nagy ötlet, erre nem is gondoltam.
Ami gond, hogy az egészet áthatja a politika.
Gondolnád, hogy azért áldoznak komoly összegeket az autógyártók a hidrogénbe, mert teljes a tanácstalanság, merre tovább?
A CO2 kibocsájtás is hazug , mert nem veszi figyelembe az előállítást. Szép a villanymotor nulla kibocsájtása, node szénerôműből?
A hidrogén is csak akkor kerek, ha vízből állítják elő.

2018.06.04. 14:05:39

@GyMasa: teljesen igazat adok neked, sajnos az írott eszmecsere gátakba ütközik. Én is pont ezért írtam a dízelt, hamár, és a fúziós reaktort. Hamár...A műbenzin nagy ötlet, erre nem is gondoltam.
Ami gond, hogy az egészet áthatja a politika.
Gondolnád, hogy azért áldoznak komoly összegeket az autógyártók a hidrogénbe, mert teljes a tanácstalanság, merre tovább?
A CO2 kibocsájtás is hazug , mert nem veszi figyelembe az előállítást. Szép a villanymotor nulla kibocsájtása, node szénerôműből?
A hidrogén is csak akkor kerek, ha vízből állítják elő.

eßemfaßom meg áll 2018.06.04. 17:30:03

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Egyszerűen nem látom be, hogy hogyan lehet az autót otthon tölteni, ha nem egy embernek van az utcában, hanem mindenkinek"

lassan

de nem ez volt az alapkérdés, hanem az amit fentebb már mások is megpróbáltak egyre lassabban és tagoltabban elmagyarázni neked.

innen indultunk: te: "A hidrogénkutak számát a meglévő benzinkutak számához hasonlítani, miközben a villamos autóval vetjük össze elég buta, mondhatni unfair húzás."

Tény: villany"kút" ott van minden ingatlanban ahova be van vezetve a záram + az utcai tölőállomások, hidrogénkút meg van pár darab összesen a világban. Ha veszel egy hidrogénes verdát, ha beledöglesz se fogod reggelre feltölteni a garázsodban.

2018.06.04. 21:05:25

@eßemfaßom meg áll: fogd már fel: ha az autókat otthon töltik, fejleszteni kell a hálózatot.

2018.06.05. 07:29:34

@Könnyen elkaptuk, uram!: Persze, kell fejleszteni, na de nem a nulláról :) Van átmenet , miközben fejlődik a hálózat, lassan egyre jobban elterjed a villanyautó.

Másrészt.. milyen a vízbontás /hidrogén oxidáció energiamérlege? Azt tudom, hogy egy mol h2 előállításához kb 480-570kJ energia szükségeltetik. Ha egy mol h2-t betolunk a cellába, mekkora energia szabadul fel?
(a sűrítés energiaigényét és az egyéb járulékos 'költségeket' most nem is számolom. Simán égetve 290kJ szabadul fel..ez nem nagy buli. A cellából több jön ki? Mert ott is vannak veszteségek szintén.. a hatásfok 80% környékén már nagyon jónak számít. Biztos , hogy így kellő hatásfokkal tudunk villamos energiát cseppfolyós hidrogénben tárolni?

2018.06.05. 08:26:08

@Womb Raider: azt olvastam, hogy jobb megoldás, mint az akkumulátoros tárolás.

2018.06.05. 08:37:56

@Womb Raider: és szerinted mekkora költséggel jár a grid teljes fejlesztése?
es five minutes to fill a car with petrol. A Tesla is 30 minutes with a supercharger, and that’s to 80% [charged],” Spowers says. “So for a motorway services with 20 petrol pumps, you’d need to replace them with 120 chargers to get the same throughput of cars. Each Tesla charger is 120kW, so that means you’d need a 14.4mW substation – the equivalent of powering 32,000 homes in the UK. Charging one battery car is very easy; filling one hydrogen car is impossible. But as you scale, that situation completely reverses

Tehát:120kW kell a Teslának. 100%-ra olyan 4 óra alatt tölt. Az energiaigêny duplája az átlagos családi áramfogyasztásnak.
Központosítva, vagyis áramkutakat kialakítva gyorstöltővel megoldható, csakhogy az menet közben jelent időveszteséget.
Ha most mégy tankolni, és előtted állnak ketten, már morogsz, hogy mit szerencsétlenkednek, haladjunk már. Gondolj bele, ugyanez a töltőnél. Ahol 20 perc 50%-os töltöttséget eredményez. És előtted szőlecica kitalálja, hogy neki 80% kell....vársz másfél órát????

2018.06.05. 08:41:20

@GyMasa: bár szerintem nincs igazad abban, hogy miért a jövőre kivetített vágyálmokról beszélünk.
A paksi beruházás mire elkészül, minden más lesz.
Az se kizárt, hogy minden városban fúziós erőmű adja a delejt.

eßemfaßom meg áll 2018.06.05. 08:52:14

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Az se kizárt, hogy minden városban fúziós erőmű adja a delejt. "

Meg se kizárt, hogy találnak pár ZPM-et a sarkok jege alatt és elönti a Földet a korlátlan ingyenáram

Csak az esélye egyformán kicsi mindkettőnek.

eßemfaßom meg áll 2018.06.05. 08:57:33

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nyilván fogják is. Addig viszont amig nem minden autó villanyautó azaz akár tegnap, a villanyautót fel tudod tölteni otthon. A hidrogénest meg nem. És jellemzően a közelben sem.

Egyszerű kérdés: TE vásárolnál-e hidrogénautót ha pont annyiba kerülne is mint a benzines társa és miért nem?

2018.06.05. 09:59:56

@eßemfaßom meg áll: én elektromosat se vásárolnék.

2018.06.05. 10:00:10

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Each Tesla charger is 120kW, so that means you’d need a 14.4mW substation – the equivalent of powering 32,000 homes in the UK."

mivaaan? 120kW-os fogyasztóhoz 14MW-os transzformátor???

2018.06.05. 10:01:07

@eßemfaßom meg áll: azért emlékezz majd a véleményedre tíz év múlva is.

2018.06.05. 10:14:29

@Womb Raider: te nem olvasol, vagy nem tudsz angolul?
Segítek: az idézet arról szól, hogy egy autópálya szakaszon ha eddig 20 töltőfej látta el a forgalmat, akkor elektromos töltőből 120 charger kell.
Ennek az együttes igényét számolta.
A lényeg, hogy egyetlen autó töltéséhez 120kW-tal kell számolnunk.
ths: 2.5 and 7.5 metres. Other cars with a Type 2 inlet can also charge on this unit.

A Tesla can charge up to 16.5 kW or 51 miles/hour*. The achievable charge rate with Wall Connector depends on your grid connection. For other connector types, check the table at the bottom of this page.

The majority of homes have a 1-phase grid connection, allowing you to charge up to 7.4 kW or 22 miles/hour*. This is more than sufficient for overnight charging.
Some homes have a 3-phase grid connection. This connection enables you to charge up to 11 kW or 34 miles/hour*.
16.5 kW or 51 miles/hour* is achievable if more capacity is available or if you plan to upgrade your grid connection.

Tehát a Tesla szerint 100-szásalékhoz már 11 óra töltés is elegendő lehet....

2018.06.05. 10:18:05

@Womb Raider:
mondjuk az azért el kéne, hogy jusson a tudatodig, hogy nem egyetlen autóval kéne számolni.
Akkor talán értelmeznéd az each és a substation közötti logikai összefüggést az adott szövegkörnyezetben

2018.06.05. 10:34:14

@Könnyen elkaptuk, uram!: jajjmár... nehogy elmeséld, hogy az összes töltőt egy alállomás szolgálja ki mondjuk a teljes M1-en....Akkor már egyszerűbb lenne venni kis, négyszemélyes trolikat..

2018.06.05. 10:39:59

@Womb Raider: te, szerinted az m1-en hány töltőfej van? 20???
Ennyi egyetlen kúton van. De te annyira vágod: szerinted miért éri meg diverzifikálni a hálózatot?
Ha egy városban van tízezer fogyasztó, szerinted hány grid lesz kiépítve az erőműtől?
Bizony, egy se.
Tehát transzformátorházak, alállomâsok nevezd, ahogy akarod, kellenek.

2018.06.05. 10:48:25

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nem azért van annyi töltőállomás, mert kell, hanem mert versenyeznek (különféle adalékolású benzinekkel) villany meg csak egyféle van..Amúgy te minden töltőállomásnál megállsz és annyit tankolsz, hogy a következőig elég legyen? Vagy inkább nem is tankolsz csak az olcsóbb városi/áruházas kutaknál?
Amúgy szerinted az alállomások kiépített kapacitásának mekkora hányada van kihasználva jelenleg? Én egyelőre jobban aggódom a klímák terjedése miatt, az hamarabb megmutatja, mi van a magyar rendszerben.

GyMasa 2018.06.05. 11:01:48

@Womb Raider:
"és az egyéb járulékos 'költségeket' most nem is számolom"
Pedig lehet, nem volna rossz!
Szerinted mibe kerul egy:
- 700 bar-os Hidrogenkompresszor?
- Egy kriogenetikus huto, ami cseppfolyositja a hidrogent?
- Egy hidrogen generator, ami kepes 5 kg H2-t eloallitani belathato idon belul (megugye, annak a H2-nek ott kell lennie, hogy osszesurithesd 700 bar-ra)
Merugye egy buvarpalackban 180-300 bar nyomas van.
Es, oda a levegohoz is csavarkompresszor kell.

GyMasa 2018.06.05. 11:12:03

@Könnyen elkaptuk, uram!:
"bár szerintem nincs igazad abban, hogy miért a jövőre kivetített vágyálmokról beszélünk."
Elmondom meg egyszer, most neked is:
MA barmifele villamosenergia fejlesztest illetve strategiat csak a MA elerheto rendszerekre alapozva tudsz tervezni.
Egy mai igenynel az, hogy "majd valamikor valaki kitalal valamit, ami megoldja a problemat" az nem jarhato ut, mert azzal csak
- A megugro import miatti aremelkedest
es/vagy
- a permanens aramszunetet
kockaztatod.
Ennel meg az is jobb, ha draga, de kiszamithatoan rendelkezesre allo energiaforrasra tamaszkodsz.
(nezd meg a nemeteket: ott ~100HUF/kWh az aram ara, azt' megis a ligniteromuveik termelik meg az alapellatast.)
"A paksi beruházás mire elkészül, minden más lesz. "
Vagy nem, ez csak a te elkepzelesed.
"Az se kizárt, hogy minden városban fúziós erőmű adja a delejt."
Valojaba azt hiszem, hogy az teljesseggel kizart.
A fuzios energiaban az ITER jar a legelorebb.
Jelenleg az a terv, hogy 2030 utanra kepesek lesznek pozitiv energiamerlegu fuziot letrehozni.
Es, mivel a '60-as evek ota ezt halljuk, nem kell mindent keszpenznek venni ezugyben.
De, ha meg fel is tetelezzuk, hogy sikeurl 2030-ra megvalositaniuk ezt a tervuket, az a reaktor megy jo 15-30 evnyire van attol, hogy abbol ertelmes aron megvasarolhato, biztonsagos eromuvet csinaljanak.
Es, akkor meg mindig ott van a kapacitas korlat is, azaz, hiaba akar majd mindenki 2045-ben fuzios eromuvet, ha lesz a piacon 1-2 ceg, akik mondjuk evente 2-3 db-ot tudnak csak felepiteni.
Es, akkorra Paks2 mar jo tiz eve termelni fogja az aramot stabilan.

2018.06.05. 11:17:18

@GyMasa: Ekkora nyomást egyfokozatú kompresszor nem képes elérni. Se csavar, se spirál. Dugattyús már szóba jöhet, de az is több lépcsőben

Vagy hogy érted? Minden hidrogénkút mellé rakjunk egy szélkereket, ami tolja a villanyt a vízbontáshoz és komprimálja a termelődő gázokat?

GyMasa 2018.06.05. 11:22:11

@Könnyen elkaptuk, uram!:
"én elektromosat se vásárolnék."
AMi nagy hiba, mert vannak olyan felhasznalasi teruletek, ahol kifejezetten jo dontes lenne.
(Sok rovid tavolsagu ut ugyismint
"elmegyek a 3 km-nyire levo P+R parkoloba reggel, es hazajovok este"
"haziorvos vagyok es beteget latogatok"
"pizzafutar"
Ezek azok a felhasznalasi teruletek, amik igen hamar elpusztitjak a benzines, de foleg a dizel autokat. Ezekre a celokra a villanyauto a legjobb valasztas)

GyMasa 2018.06.05. 11:28:19

@Könnyen elkaptuk, uram!:
"A lényeg, hogy egyetlen autó töltéséhez 120kW-tal kell számolnunk."
HA kb 1 ora alatt akarsz feltolteni egy teljesen lemerult 100kWh-s akkut. (kicsit kevesebb lesz, mert a toltes hatasfoka 90% felett zokott lenni)
"A Tesla can charge up to 16.5 kW or 51 miles/hour*. "
Istenem, mar megint kevered a hazi toltoket a Superchargerrel!

GyMasa 2018.06.05. 11:35:42

@Womb Raider:
"Vagy hogy érted? Minden hidrogénkút mellé rakjunk egy szélkereket, ami tolja a villanyt a vízbontáshoz és komprimálja a termelődő gázokat?"
Nem, a hazibarkacs, otthoni "hidrogenkutrol" beszelek.
Mert, ott is valahonnan kell majd hidrogen.
H2 marmonkanna az nincs, amiivel viszel haza plusz hidrogent, tehat azt ott, helybenkell eloallitani!
Szoval, ahogy latom, kell egy vizbonto cucc, jopar kW teljesitmennyel, egy idoszakos tartaly, egy 700bar-os kompresszor. Mindez ugy, hogy ilyen rendszerek nem leteznek haztartasi meretben.
Aminel egy teljesen masik vonzata, hogy szerintem az erosen engedelykoteles, amit nem fog megkapni senki.
A hidrogen egy nagyon veszelyes gaz, hiaba jonnek itt az autogyartok a 0.50-es kaliberu keresztullovessel...
Nehez tarolni, konnyen szivarog, igen szeles a robbanokepes elegy tartomanya, szintelen, szagtalan, szoval igazi remalom...

eßemfaßom meg áll 2018.06.05. 11:42:18

@Könnyen elkaptuk, uram!: Szóval egy olyan technológia felsőbbrendűsége mellett érvelsz amit azért te magad nem vennél meg. Ez sokat elmond.

2018.06.05. 11:43:31

@GyMasa: :) Hopp... már ki is találtam.. a PW termeli a villanyt a vízbontáshoz, a szélkerék meg beletapossa a tartályokba.

Biztos sokaknak megvan az idiai gáztolvajos mém, ahol a leleményes indusok böööszme fóliatömlőkben , kerékpáron hordták az atmoszférikus nyomású gázt..valahonnan..(nyilván ingyé lopták)

2018.06.05. 14:03:58

Istenem, már megint nem figyelsz. Az otthoni, éjszakai töltésről volt szó adott esetben. Avagy superchargerrel oldanád meg? Félek, lecsapná a biztosítékot.

2018.06.05. 14:05:22

@eßemfaßom meg áll: nem érveltem sem mellette, sem ellene. De igazad van, a legjobb a ló.

2018.06.05. 14:09:44

@GyMasa: bocs, én úgy tudtam, hogy a várható igényekre fejlesztünk. Ha az a cél, hogy a tegnapi szükségletet elégítsük ki, az régen rossz. Persze igazad lehet, hisz azért kell importálnunk.

2018.06.05. 14:12:31

@GyMasa: fúziós energiában áttörést a dánok, kínaiak, amerikaiak jelentettek be az idén.

GyMasa 2018.06.05. 14:47:57

@Könnyen elkaptuk, uram!:
"bocs, én úgy tudtam, hogy a várható igényekre fejlesztünk. Ha az a cél, hogy a tegnapi szükségletet elégítsük ki, az régen rossz. Persze igazad lehet, hisz azért kell importálnunk."
Az lehet, hogy a varhato igenyekre fejlesztesz, de a _valojaban_ rendelkezesre allo, uzemkepes, es megfeleloen olcso technologiaval!
Tehat az igeny kiegeszitese vagy annak az idopontja teljesen fuggetlen az energia eloallitasanak a modjatol.
A kWh-nak teljesen mindegy, hogy hogyan termeled meg. Megpedig az igeny kWh-ban jelentkezik.

GyMasa 2018.06.05. 14:52:06

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Hat, ez egy igazi, semmitmondo sajtokozlemeny volt...
AZt azert elmagyarazhatnad, hogyha a LM elerte az "attorest", akkor minek szarozik kontener meretu minieromuvekkel, amikor siman epithetne GW-os, fel orszagokat ellato rendszereket sokkal nagyobb penzekert?
Ugyanis ez a dolog eppen forditva mukodik:
Kitalalod a fel varos meretu atomeromuvet, majd azt lekicsinyited hajo, majd kontener meretre.
Szerintem csak annyi tortent, hogy levedettek a "lesarkitott teglalapot", a'la Apple, aztan, ha majd valaki akar kontener meretu fuzios reaktort arulni, fizetnet szepen jogdijat a LM-nek, mert naluk van a szabadalom.

2018.06.05. 16:13:44

@GyMasa: a te logikáddal maradnánk a vízimalomnál. Bár igazad lehet, belátom, a gáz sem terjedt el az autózásban. Pedig jó ötletnek tűnt.

2018.06.05. 16:22:17

@GyMasa: nem. A cikk lényege ez:he CFR will avoid these issues by tackling plasma confinement in a radically different way. Instead of constraining the plasma within tubular rings, a series of superconducting coils will generate a new magnetic-field geometry in which the plasma is held within the broader confines of the entire reaction chamber. Superconducting magnets within the coils will generate a magnetic field around the outer border of the chamber. ‘So for us, instead of a bike tire expanding into air, we have something more like a tube that expands into an ever-stronger wall,’ McGuire says

A kompakt forma előnye, hogy nem kell grid. Hogy a felmerülő többletigényt helyben ki lehet elégíteni.

2018.06.05. 16:25:11

@GyMasa: a kérdés pedig úgy szólt, hogy én vennék-e ilyen autót. Nem vagyok se háziorvos, se pizzafutár.

GyMasa 2018.06.05. 17:45:44

@Könnyen elkaptuk, uram!:
"a te logikáddal maradnánk a vízimalomnál."
Nem, az en logikam az, hogy amikor adott egy problema, akkor azt a legolcsobban es legmegbizhatobban, mar letezo elemekkel lehet megoldani.
Azaz, ha szukseg van 5 GW folyamatos energiara, akkor az meg sem probalom CSAK szeleromuvel megtermelni, mert az lehetetlen.
- A szel csak az ev 25%-aban fuj
- EMiatt, hiaba telepitesnel 4x annyi szeleromuvet, hogy atlagban meglegyen az eves teljesitmeny, akkor sem fogod megoldani a problemadat, mert az a 4x annyi eromu jo esellyel ugyanakkor fog 20GW energiat megtermelni, meg akkor is, ha arra semmi szukseg nincs.
Tehat, vagy:
- epitesz valami tarolot - ami ma ekkora mertekben nem elerheto. Meg dragan sem. Musk "szupertaroloja" Ausztraliaban Paks par percnyi termeleset tudna eltarolni.
VAGY
- felhuzol melle egy hagyomanyos, gyorsinditasu fosszilis eromuvet, amit beroffentesz, amikor nem fuj a szel.
Ezzel csak annyi a baj, hogyha mar ugyis meg kell epiteni az eromuvet, akkor minek penzt vesztegetni a szeleromuvekre?
Raadasul a fosszilis eromu fajlagos koltsege is magasabb lesz, hiszen az allando koltsegeit nem a 95%-os rendelkezesre allasbol szamitott idovel kell elosztanod, hanem a szelfujas utan marado kb 75%-kal.
"Bár igazad lehet, belátom, a gáz sem terjedt el az autózásban. Pedig jó ötletnek tűnt."
Valoban jo otlet volt, csak annak is megvoltak az eros hatranyai:
- Ha ertelmes hatotavolsagot akartal, eltunt a csomagtartod
- Jo ideig nem mehettel be nyilvanos parkolokba
- Annak is eleg ritkasan vannak a toltoallomasai
- Igazabol az egyetlen elonye az, hogy tisztabb, mint a benzin uzem. AZ, hogy olcsobb, az egyaltalan nem igaz, hiszen a hivatalosan, a kuton megvett gaz csak marginalisan olcsobb autozast biztositott, mint a benzin. Az olcsosaghoz viszont illegalisan kell szarozni a PB palackokkal.

eßemfaßom meg áll 2018.06.05. 20:15:45

@GyMasa: "hiszen a hivatalosan, a kuton megvett gaz csak marginalisan olcsobb autozast biztositott, mint a benzin. "

volt gázos verdám egy időben, kúton töltöttem és lényegesen olcsóbb volt vele járni mint benyával tankolni ugyanazt pedig pont akkor került hozzám amikor rátették az LPG-re az adót. LPG kút azért nem olyan ritkaság mint a villanygyörstöltő meg hidrogénkút. A lada 2110 csomagtartójának kb harmadát vette el a tartály amivel olyan 500km-t el lehetett menni. +ugye a benzintank is megmaradt szóval kb a világból ki lehetett volna menni vele egy teljes feltöltéssel.

eßemfaßom meg áll 2018.06.05. 20:18:44

@Könnyen elkaptuk, uram!: Te úgy érzed, nem érveltél a hidrogénhajtás mellett? Valaki feltörte a nicked?

eßemfaßom meg áll 2018.06.05. 20:31:09

@Könnyen elkaptuk, uram!: "a kérdés pedig úgy szólt, hogy én vennék-e ilyen autót"

Nem, a kérdésben nem szerepelt elektromos autó, én benzines vagy hidrogénes közti választásra kérdeztem rá. idézem: "TE vásárolnál-e hidrogénautót ha pont annyiba kerülne is mint a benzines társa és miért nem? "

GyMasa 2018.06.05. 22:50:12

@eßemfaßom meg áll:
"volt gázos verdám egy időben,"
Nekem is, még a hőskorban ('95 körül).
Akkor még egészen az elején járt a technológia...
Egy W114-es Mercim volt, 230.6 motorral. 200literes tartállyal.
Na, azzal, ha szerencsém volt, el tudtam menni vagy 150 km-t.
Soha nem voltak képesek rendesen beállítnai azt a szart, és mivel alul volt méretezve a reduktor, rendszeresen elfagyott.
Ezen kívül a végsebessége is alacsonyabb lett, szoval nekem egy rémálom volt.
Kúton soha nem tankoltam mert még a palackos gázzal is kb ugyanott voltam költségben, mint a benzinnel (pedig az a motor szerette a benyát :-) )
"kúton töltöttem és lényegesen olcsóbb volt vele járni mint benyával tankolni ugyanazt pedig pont akkor került hozzám amikor rátették az LPG-re az adót"
Hát, ja, a Ladákat azt jól át tudták alakítani. Azokkal tényleg nyerő volt a dolog.
"LPG kút azért nem olyan ritkaság mint a villanygyörstöltő meg hidrogénkút"
Ebben igazad van, de azért nem vagyok benne biztos, hogy Európa tetszőleges pontjára el tudnék jutni csak gázzal.
" A lada 2110 csomagtartójának kb harmadát vette el a tartály amivel olyan 500km-t el lehetett menni. +ugye a benzintank is megmaradt szóval kb a világból ki lehetett volna menni vele egy teljes feltöltéssel. "
Igen, a Ladákat valahogy meg tudták csinálni rendesen...

eßemfaßom meg áll 2018.06.06. 07:27:13

@GyMasa: 27ezer lpg kút van eutópában, persze nem teljesen egyenletesen elosztva de azért nem mission impossible azzal járni, főleg, hogy ott van a benzintank is vésztartaléknak.

Én simán használnék gyárilag LPG autót.

2018.06.06. 07:53:49

@eßemfaßom meg áll: a válasz pedig az volt: én elektromosat se.

2018.06.06. 08:03:07

@eßemfaßom meg áll: nem. Én azt mondtam, egyik mellett sem. Ez magában rejti, hogy a másik ellen sem. Ugyanis leírtam már, vannak előnyei és hátrányai mindegyiknek.
Hogy melyik fog nyerni, az lehet, hogy politikai, befektetői akarat kérdése.
Én egyes pontokkal vitáztam, illetve tettem kiegészítéseket.
Tehát nem vagyok elkötelezett a hidrogén mellett, csak úgy gondolom, hogy elég komolyan beleálltak autógyártók, azért mint kiderült, lehet azt tárolni, nem is robban fel túl gyakran, lpg is teljesen működőképes, pedig ott is voltak félelmek, de van körülötte sok kérdés, ami ellene szól.

2018.06.06. 08:10:46

@GyMasa: a gáz mögött viszont nem volt semmilyen autóipari támogatás. Ha a ladádat hibridre akarnád átépíttetni, valami olasz kisipari technikával, az akksi elvenné a csomagtartód felét.
Ugyanez a gáznál.
Ha a bmw a merci, a toyota a nissan rákészült volna, tervezhettek volna eleve úgy autót, hogy elférjen az a plusz tank.
Valószínűleg a fogyasztás is előnyösebben alakul. A biztonsági kérdésekre is találtak volna megoldást.

eßemfaßom meg áll 2018.06.06. 09:17:40

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Én azt mondtam, egyik mellett sem." Nem azt figyeljük, hogy mit mondasz most hanem azt amit korábban írtál.

2018.06.06. 09:49:58

@eßemfaßom meg áll:
Egyszerű kérdés: TE vásárolnál-e hidrogénautót ha pont annyiba kerülne is mint a benzines társa és miért nem?

VÁLASZ ERRE 

Könnyen elkaptuk, uram!2018.06.05. 09:59:56

@eßemfaßom meg áll: én elektromosat se 
Szerintem elég egyértelmű mire válaszoltam és mikor.

GyMasa 2018.06.06. 09:54:12

@eßemfaßom meg áll:
"Én simán használnék gyárilag LPG autót."
Jah, olyat en is.
De akkoriban csak ezek a hazibarkacs, szar megoldasok voltak.
Nekem nagyon nem valt be, de ez pont ugyanaz, mint az elektromos, meg a hidrogenes autok.
Attol mas meg hasznalhatja, sot, en egyikkel kapcsolatban sem zarom ki, hogy a jovo utja lenne, csak MA nem latom a mikort es a hogyant.
Es, engem azert ez jelenleg zavar, mert nem vagyok akkora progressziv, hoyg csak ugy, nagyvonaluan at tudjak lepni az ehhez hasonlo tenyeken.
De, nyilvan mar tul oreg vagyok :-)
süti beállítások módosítása