Nem is hinnéd, mekkora volt a baj Csernobilban

2017. április 26. 00:01 - atomcsapda

Épp 31 éve történt az emberi történelem legnagyobb atomkatasztrófája. De mit tudunk róla?

1986. április 26-án hajnalban az ukrajnai (akkor Szovjetunió) Csernobili Atomerőműben baleset történt. Az erőmű reaktorát a hirtelen fejlődő nagymennyiségű gőz szétvetette. Felrobbant, és 25 ezer tonna grafit kapott lángra. A hatalmas tüzet két hét alatt sikerült teljesen eloltani. A baleset miatt a 3 kilométerre fekvő Pripjaty városából 50 ezer embert telepítettek ki. Sajnos csak két nappal később. A robbanás utáni hónapokban összesen 600 ezer katonát, tűzoltót és kárelhárítót küldtek a katasztrófa helyszínére, kitéve őket a veszélyes sugárzásnak. Az erőmű körül egy állandó 30 km-es tiltott zónát jelöltek ki, ahol máig tilos emberi lakóhelyet létesíteni. Ennek ellenére ma is élnek, dolgoznak, gazdálkodnak a környéken.

csernobil.jpg

Az emberiség történetének eddigi legsúlyosabb atomkatasztrófája következtében Ukrajnában 4,6 millió hektáros terület szennyeződött be. Ez körülbelül Magyarország mai területének fele. Ukrajnában és Fehéroroszországban ezrek szenvedtek a baleset után akut sugárzási betegségben, amelyet hányás, hajhullás, fájdalmas kiütések kísérnek. A Csernobil utáni években Ukrajnában a gyermekeket sújtó daganatos betegségek előfordulása megháromszorozódott. A katasztrófa a következő évtizedek kelet-európai rákos megbetegedéseinek jelentős részében minden bizonnyal szerepet játszott. A baleset következtében tehát nemcsak az akkori Szovjetunió területe szennyeződött, de Európa teljes területén volt érezhető, kimutatható és sok helyütt közvetlenül vagy közvetetten káros hatása. Magyarországon is. Máig nem tudjuk pontosan, milyen.

Ma a világon összesen 447 működő atomreaktor van. Az egymástól független források 33, illetve 99 balesetről számolnak be 1952 óta. Felmerül hát a kérdés, tényleg annyira biztonságos üzem-e az atomerőmű, mint amennyire az iparág annak mondja? Vagy inkább arról van szó, hogy az emberiségnek eddig inkább szerencséje volt?

Csernobil maga a velünk élő múlt. Mindenkinek van róla története. Kinek személyesebb, kinek másodkézből. Tőlünk kicsit keletebbre ez még inkább igaz: Ukrajnában ma is mindennap szembesülnek a következményekkel. Harmincegy év után is.

Alig voltam kétéves, de jól emlékszem arra a napra. A kertünkben virágzó meggyfák illatára. A vizet árasztó, langyos tavaszi szél lágyságára. A teraszon ebédeltünk, némely apró fehér szirom óvhatatlanul megült anyám aranyszínű húslevesének tetején. A tányéromban. Akkortájt jó szellemként csodás tavaszi napok járták a várost. Szerettem a kertünkben bóklászni. Főként négykézláb. A fészer mellett sóska nőtt, anyám ültette. Lelegeltem persze, imádtam mindent, ami sós, savanyú vagy keserű. Akkor derült ki Csernobil. Alig voltam kétéves. Lehet, hogy nem is emlékszem arra a napra. Talán csak azért ilyen élénk a kép, mert a szüleim annyiszor mesélték. Hogy mennyire megijedtek. Meleg volt, a rácsos ágyamat kivitték a kertbe. Én persze kiszedtem egy rácsot, kibújtam. Anyám észrevette, utánam jött. Legeltem a sóskát. Leszidott. Féltett.

**

Az Energiaklub bíróságon támadja meg Paks 2 környezetvédelmi engedélyét, mert a beruházás a környezetet és a lakosságot is veszélyezteti. Ha Neked is fontos a biztonság, segítsd támogatásoddal a perrel kapcsolatos munkálatokat: http://www.energiaklub.hu/tamogass. Köszönjük!

178 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://atomcsapda.blog.hu/api/trackback/id/tr9812454689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.04.26. 06:04:40

Apaaaa... keeezdőőőődik!

Megint sejtetés, csúsztatás, félinformációk halmaza.
Ilyenekkel mihez kezdjen egy informálódni vágyó: Voltak káros hatások (mert kelettek hogy legyenek...) de nem tudjuk mik, milyenek. Akkor még ad abszurdum, előfordulhat, hogy pozitív is lehetett??? Majdnem kipusztult Európa, ám mégis ötmillió ember él a Csernobili szennyezés által közvetlenül érintett, kimutathatóan szennyezett területen. Az erőmű közvetlen környezetét is ide értve. A szennyezés hatása múlik, folyamatosan csökken, nyilván örök tanulság kell legyen, de nem szabad azt gondolni, hogy az atomenergiában rejlő kockázat hosszabb távon és globálisan szemlélve szignifikánsan magasabb lenne, mint más energiaforrásokban. Főleg nem a fosszilisok azon belül a szén esetében. A CO2 alattomosabb, lassabban fejti ki a hatását, de gyakorlatilag milliárdok életére lesz hatása. Igaz, ezzel kapcsolatban az emberiség tevékenységének hatása korántsem egyértelműen igazolt.
Azon is lehet kattogni, hogy más, egyértelműen emberi ipari tevékeynséghez köthetően mennyivel emelkedett a rákos megbetegedések száma a világban. A vegyipar is ontja a bizonytalan hosszú távú hatással rendelkező vegyszerek millió tonnáit, növényvédőszerek, adalékanyagok, még adott esetben gyógyszerek formájában is. A kockázat lassan mindenütt jelentkezik, a keresztreakciókról még nem is beszélve, mégis vállalnunk kell. Felmérni, kezelni, elharítani. Talán már sokan nem is emlékeznek az ólom-tetraetil csodás hatásaira, de az azbeszt aktuális, a nanorészecskék formájában emittált korom pdig egészen új fejlesztés.
Nem huhogni kell, hanem tájékoztatni, felhívni a figyelmet a kockázatokra, de azt sem eltúlozva sem elbagatelizáva. Nehéz, de megoldható.

eßemfaßom meg áll 2017.04.26. 10:22:02

Ilyen posztokban MINDIG öszi téli csernobili fotók szerepelnek, soha nem a nyári zöldellő fotósorozatok-videók :)

www.youtube.com/watch?v=1IMzu7qAAVs
www.youtube.com/watch?v=oNV5Sq28Mp4

eßemfaßom meg áll 2017.04.26. 10:26:33

Szerencsére a posztban azért szerepel egy szakértőket megszólaltató videó, ki ne lenne kompetensebb a témában mint Bangó Margit, Spiró György, Nagy Feró, Gálvölgyi János, Monspart Sarolta.

eßemfaßom meg áll 2017.04.26. 10:29:03

"de Európa teljes területén volt érezhető, kimutatható és sok helyütt közvetlenül vagy közvetetten káros hatása. Magyarországon is."

Ahogy a szénerőműveknek is, csak a szénerőművekbe bizonyítottan belehalnak évente 20ezren

Muad\\\'Dib 2017.04.26. 10:48:50

"...Ma a világon összesen 447 működő atomreaktor van. Az egymástól független források 33, illetve 99 balesetről számolnak be 1952 óta. Felmerül hát a kérdés, tényleg annyira biztonságos üzem-e az atomerőmű, mint amennyire az iparág annak mondja?..."
Az energiaklub "szakértőit" hallották. Egyéb témák ugyanitt: gyíkemberek és a fosszilis energia, szélerőművek helyének kijelölése ingával.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.04.26. 10:49:10

@eßemfaßom meg áll: Varázslatos ez a politika. Aki fideszes, az bagatelizálja Csernobilt. Nyilván nem Paks2 miatt.

Ám szélerőművelbe hogyan halnak bele bizonyítottan 20 ezren évente?

rockjano 2017.04.26. 10:50:51

Azért a naperőművekbe kevesen hallnak bele, a szélerőművekbe legfeljebb a madarak...

Szerintem az igazság az hogy az atomerőmű igenis baromi veszélyes dolog, kétségtelen más sem veszélytelen. Nemcsak megépíteni őrült drága de ha egyszer befejezi a működését rekultiválni meg szinte képtelenség...arra a területre évezredekig senki nem léphet. Ezzel szerintem nem számolnak eléggé. AZ igaz hogy ameddig megy addig valszeg elég olcsón termel de mi lesz utána...

eßemfaßom meg áll 2017.04.26. 10:59:28

@rockjano: Viszont a nap és szélerőművek mellé KELL a fosszilis erőmű igy a kettő együtt jár

"arra a területre évezredekig senki nem léphet"

Ilyen baromságot azért még tán a posztszerző se merne leírni.

@Felchutty Bugrisch:

Szélerőművel hogy termelsz egy országnak elég zsinóráramot?

alma-körte

eßemfaßom meg áll 2017.04.26. 11:05:52

@Felchutty Bugrisch: A politika egyébként tényleg csodálatos, amig a jóeurópaiértelembenprogresszívdemokraták akarták paksot bővíteni (a ruszkikkal) addig mindenkinek tetszett, mióta a Gecidiktátor (a ruszkikkal) azóta az atom fujrosszhalálvilágvége lett.

ati27 2017.04.26. 11:09:16

Ez màr a 3-4 poszt lenne, ami valami "szakpolitikai" mühely közremüködésével kerül címpapra rövid idön belül. Az elsö 2-öt olvastam. És a fejemet fogtam a sok sületlenségtöl. A 3. csak àtfutottam, de úgy néz ki nem vàltozott a színvonal. Ezt màr el sem merem olvasni. És igen, az atomenergia veszélyes, ha nem tartjuk be az elöíràsokat. De az egyik legkevesebb környezetterhelést jelentö mód még mindig.. Paks 2-el meg az a probléma, hogy nem volt versenyeztetés, iszonyatos kockàzat a mutyira plàne a jelenlegi kurmàny, eggyüt a ruszkikkal... No itt lesz olyan lopàs, ami sajnos biztonsàgi kockàzatokat fog jelenteni. Ugye vitya bàràtunk akart hozzàcsapni 100 milliàrdot a paks2 hitelhez, amiböl meg akarta venni az rtl klubbot, majd bezàratni/csókos médiàva alakítatni. Szal van baj itt böven, nem is igazàn az atommal.

Metálvörös 2017.04.26. 11:10:51

@Felchutty Bugrisch: nem szél, hanem szénerőmű szerepelt.

eßemfaßom meg áll 2017.04.26. 11:13:21

@ati27: atomerőművet sehol nem versenyeztetve építenek, anno még a Gyurcsányéknál is evidens volt, hogy ruszki atomerőmű mellé ruszki atomerőművet fognak építeni

A mutyi meg olyan, hogy a 4es metrót nem ez a kormány csinálta és nem a ruszkikkal, az eredményt meg az OLAF megírta.

Veszélyes vagy, Vasquez! 2017.04.26. 11:20:33

Spiró megkapta azt a dózist, amibe elvileg bele is lehet halni? Ahhoz képest él és virul.
Az, hogy laikusok hülyeségeket beszélnek, rendben van. Az már kevésbé, hogy milyen válogatott szemetet szedtek össze ehhez a kisfilmez is. (Természetesen Spiróval az élen.)

2017.04.26. 11:20:39

@Muad\\\'Dib: Olyanokba teljesn felesleges belemenni, hogy az említett 99 baleset (de még a 33) sem helytálló, ha pl. figyelembe vesszük az INES besorolását, ahol a 4. fokozat számít balesetnek (létesítményen belül) az az alattiak üzemzavar kategóriába esenk...szóval baleset besorolású volt kb. 12-15 (mondjuk vegyuk ide az elsüllyedt atomtengeralattjárókat is) a többi különféle kisebb-nagyobb üzemzavar jellegű esemény. Utóbbiak száma viszont 300 környékén van...

" ... A katasztrófa a következő évtizedek kelet-európai rákos megbetegedéseinek jelentős részében minden bizonnyal szerepet játszott. ..."

Jó lenne egy statisztika, amiből ez az állítás ellenőrizhető lenne. Lusta voltam , így csak spontán ide copyztam:

"Nehéz megítélni, pontosan hány ember halálát okozta a katasztrófa, mert sokan csak később haltak meg a szövődményekben (például rákban), és vannak, akik még ma is élnek, de nem lehet eldönteni, betegségüket a katasztrófa okozta-e. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség 56 közvetlen áldozatot tart nyilván: 47 munkást és 9 gyermeket, akik pajzsmirigyrákban haltak meg; valamint úgy becsüli, hogy körülbelül 4000 ember hal meg a későbbiekben ezzel kapcsolatos betegségekben. A korábbi becslések 30-40 000 többlet halálesetről szóltak, ezt később korrigálták 4000-re; az európai lakosság (közel 100 millió fő) 20%-a statisztikailag rákban hal meg, így a Csernobil miatti halálesetek statisztikailag nem kimutathatók, mely azt jelenti, hogy a természetes ingadozáson belül van ezen esetek száma.

Searchtool right.svg Bővebben: A csernobili atomkatasztrófa áldozatainak listája
Megjegyzendő, hogy a pajzsmirigyrák korai felismerés esetén közel 100%-os hatékonysággal gyógyítható, és mivel a hatóságok készültek a többlet pajzsmirigyrákos esetekre, ezért mindössze 9 gyermek halálát okozta a többlet sugárterhelés. Nem elhanyagolható azonban, hogy a legfőbb halálozási ok a katasztrófával kapcsolatosan pszichés eredetű volt. A – többségében alaptalan – félelemkeltés egyik jellemző példája az Európában tapasztalható abortuszok számának növekedése, mely a balesetet követő hetekben közel 40 000 többlet művi vetélést jelentett. Ezek a meg nem született gyermekek is a robbanás áldozatai, holott az akkoriban születettek között mutációval, születési rendellenességgel stb. összefüggő többlet előfordulást sehol sem tudtak kimutatni. (Fontos a többlet szó hangsúlyozása, ugyanis még az ipari forradalom előtt is előfordult, hogy gyerekek például nyitott gerinccel születtek, azonban ennek relatív gyakorisága nem volt alacsonyabb a mainál, az akkori eseteket pedig nem okozhatta a nukleáris ipar.).....

......A Nemzetközi Rákkutató Újság (International Journal of Cancer) 2006-os tanulmányában megjelent egy újabb tudományos modell. Eszerint a csernobili szerencsétlenség körülbelül 1000 pajzsmirigyrákos és 4000 egyéb rákos esetet okozott Európában, ami az összes rákos esetek 0,01%-a a szerencsétlenség óta. A tanulmányban megjelent tudományos modell szerint a tragédia 2065-ig kb. 16 000 (95% UI 3400–72 000) pajzsmirigyrákos és 25 000 (95% UI 11 000–59 000) más típusú rákos megbetegedést okoz. A teljes hatását a lakosság egészségre nehéz megbecsüln..."

Hozzá kell tenni, hogy a pajzsmirigyrák nagyon nagy valószínűséggel gyógyítható és a mai európai orvosi ellátsnak köszönhetően általában korai stádiumban felismerhető daganatos megbetegedés, ami nyilván nem vígasz az abban szenvedőknek, de nem is jelent végzetes betegséget. Plusz, az ilyen jellegű megbetegedések nagyon jól megelőzhetők , amennyiben az eü hatóságok értesülnek a megnőtt kockázatról

Pirx 2017.04.26. 11:28:26

Szeretném látni azoknak a dolgozatoknak a linkjét, amelyek azoknak az ezreket említi.
Egy hivatalos jelentés:
"Azoknak a katasztrófaelhárító munkásoknak és a
legszennyezettebb területeken lakóknak a száma, akik a Csernobilból jövő sugárzás hatására
halhattak meg vagy a jövőben várható a haláluk a becslések szerint hozzávetőleg 4000-re
tehető. Ez magában foglalja azt a körülbelül 50 katasztrófaelhárító munkást, akik akut
sugárzási szindrómában (ARS) haltak meg 1986-ban, illetve más okokból a rákövetkező
években; továbbá a pajzsmirigyrákban meghalt 9 gyereket; valamint azt a mintegy 3940
embert, akik a sugárterhelésből származó rákban halhatnak meg a jövőben. Az utóbbi
9
számadat az 1986-87-től a szennyezett területeken dolgozó 200 000 katasztrófaelhárító és
helyreállító munkás, a 116 000 kitelepített, valamint a legszennyezettebb területek 270 000
lakójának köréből várható halálesetekre vonatkozik.
"
https://www.haea.gov.hu/web/v3/OAHPortal.nsf/12217B14131A4499C1257C1B00496EC1/$FILE/cserno.pdf

Amúgy nem gőzrobbanás történt, hanem a víz, a forró fűtőelemhez érve hidrogénre és oxigénre bolmlott, és gyakorlatilag hidrogénrobbanás történt.
De hát mit vár az ember egy elfogult, tendenciózus blogírótól? Hogy tudja azt, mit ír le?

erkölcsi hulla 2017.04.26. 11:32:39

@Dorottya Veres: Lehet mondani, persze hogy a szén, meg a gyárak, meg a satöbbi ugyanolyan káros mint az atomerőművek, de most nem erről van szó, hanem arról, hogy az atomerőmű káros.
És akármennyire szakmaitlan és csúsztat, stb, akkor is ellene vagyok az atomnak, egyszerűen egy elavult technológaia, ami 10000x veszélyesebb mint egy mezei szénerőmű. Építsenek zöld energiát, leszarom mennyire veszteséges, de ne kerüljön a környezetbe sugárzó anyag.
Ezeket az erőműveket is egy megadott időtartamra tervezik, azaz, nem lehet egyszerűen felújítgatással rendben tartani egy ilyet több generáción át, egyszerűen elöregszik, megreped a beton, fáradnak a kötések, stb.
A másik meg az hogy nem bízom annyira a magyar szakmai szarok bele mérnöki hozzáállásban.
A terrorveszélyről nem is beszélve, pár tucat felfegyverzett muszlim fanatikus simán tönkrebasz egy ilyet, kis szaktudással, és egy fél országot lakhatatlanná tesz.

Denise Hogyisdugják 2017.04.26. 11:35:34

[sarcasm]gondolom a pártolók már lázasan keresik az eladó paksi ingatlanokat[/sarcasm]
személy szerint nem vetem el az erőmű bővítését, de nem "ezer" évre titkosított szerződések és "független" szakértők felügyelete mellett. figyelembe kellene azt is venni, hogy évtizedekre eladósítjuk az országot egy olyan beruházásért, melynek a megtérülése gyakorlatilag kiszámíthatatlan, politikai nézetek mentén dől el, hogy megéri-e vagy sem? a kivitelezőkkel kapcsolatban nagyon komoly elvárásokat és garanciákat kellene lefektetni, elég csak a hármas metróval kapcsolatos üzemzavarokat megnézni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.04.26. 11:55:37

@erkölcsi hulla: Elavult technológia... ? Eszednél vagy? A PV cellákat leszámítva a világ összes energiatermelési módja forgógép alapú. Kérlek vázold már fel, hogy pl. a sóólvadékos naperőmű, ami szintént gőzzel csinál áramot, hogy miért nem elavult akkor?

Ezen felül mi az, hogy atomerőmű elavult? Akkor az autó is az? A Ford T Modell is autó és a mai luxusmerci vagy a sokok által istenített hibrid és villanyautók...

Az ugye megvan, hogy annyi fajta atomerőmű lenne építhető, mint égen a csillag? A LFTR alapú pl. egy ilyen, de a urán vonalon is vannak újak. Ezek az "elavult" erőművek a mostani BWR lés PWR-hez képest nem csak a 0,7% U235 töredékét tudják felhasználni, hanem még az U238-at is. Elavul mi..?

100000x veszélyesebb? Te a linkelt statot megnézted...?

Az első generációs erőműveket 25-30 évre tervezték és olyan szinten túlbizotsítottak voltak, hogy 50 évig is simán elketyegnek.

A magyar mérnök hozzáállásal meg le is írtad magad. Te tutira nem vagy mérnök, de azért leköptél pár tízezer embert. Gratulálok....

Metálvörös 2017.04.26. 12:06:55

@erkölcsi hulla: Nen egészen látom, hogy hol elavult technológia az atomerőmű, mondjuk a szénhez képest. A veszélyességről meg annyit, hogy évente több, mint 500 ember hal meg csak Magyarországon közúti balesetben (KSH honlapján ellenőrizhető), akkor ne menjen senki sehova? Vagy csak gyalog, mert az nem olyan veszélyes?

@Denise Hogyisdugják: Teljesen egyetértek, itt a "hogyan" az, amivel komoly problémák vannak.

sncf 2017.04.26. 12:07:03

@erkölcsi hulla: "leszarom mennyire veszteséges, de ne kerüljön a környezetbe sugárzó anyag. " Az emberi testben megtalálható természetes radioaktív izotópok közül azonban a kálium-40 aktivitása a legnagyobb: egy 75 kg-os ember szervezetében másodpercenként kb. 7300 darab kálium-40-es atommag bomlik. Szerintem ne engedjünk a környezetbe embereket.

2017.04.26. 12:10:55

@erkölcsi hulla: Azt állítod, 10000-szer veszélyesebb mint a szén. Oké. Ez olyan megérzés, vagy bárminemű parányi bizonyíték ezt alátámasztandó? Tények, érvek, adatok? Mert kb 3 perc alatt kapsz egy statisztikát, ami megmutatja, hogy az atomenergia fajlagosan a legbiztonságosabb energiatermelési módszerek közé tartozik, kb egy szinten mozog a szélerőművekkel. De te állítottál valamit, legyél szíves igazolni az állításod helyességet.
Ugyanez vonatkozik az elavultsággal kapcsolatos állításodra. (ami amúgy megintcsak nyilvánvaló baromság)
A zöld energiáddal csak annyi baj van, ha leszámítjuk a fajlagos költségeket, hogy stabil, folyamatos működésű elektromos hálózatot csupán azokra alpulóan képtelenség építeni. Nálunk egyértelműen, de nagyon-nagyon kevés kivételtől eltekintve jószerivel sehol a földön. Ha viszont nem kell az atom, a megújulók backupja egyedül a fosszilisekre alapulhat, az meg ugye minden szempontból rohadtul nem zöld...
Hán yolyan terrorcselekményről tudsz beszámolni, ahol atomerőmű volt célpont és sikeres akciót hajtottak végre? Olaj- és gázkutakról viszont összeszámlálhatatlan esetet találni, máig égő szénbánya is akad...(bár ezek inkább balesetek következményei)

ati27 2017.04.26. 12:11:03

@erkölcsi hulla:
Megsugom, hogy biza a szénerömüvek hatvànyozottan több sugàrterhelésnek teszik ki a környezetet. Az égéstermékekben/füstben kondenzàlódó izotopok miatt. Egy példa: úgy a 70-es évekne talàltàk ki a kohósalakból készült "hab" beton téglàkat. Faszànyos is volt: könnyü/egyszerü megmunkàlni frankó höszigetelö. Csakhogy sugàroz. Bezony ez van bàrhovà mész, sugàrzàs vesz körbe. Pl Magyarorszàgon egyes helyek
En radon szivàrog a földböl, ami zàrt, föképp pincehelységekben gondot okoz. Ami napi 3-5 perc szellöztetéssel megoldható. Svédorszàgban is hasznàltàk ezt az anyagot a 70-80-as években. Nehéz is eladni az ilyen ingatlant. Söt, itt protokoll van rà, hogy pàr évente radon mérést kell csinàltatni.

erkölcsi hulla 2017.04.26. 12:12:14

@molnibalage:
Egy magánvéleményt nem neveznék leköpésnek, de ahogy érzed. Nem hallottam több száz négyzetkilométert tartósam lakhatatlanná, és mergezővé tévő szénerőműről, vagy napelem-mezőről. Atomerőművekről meg igen, és nem csak az ősrégi csernobili történetet, ott vannak a japánok is, és egy ilyen bármikor előfordulhat. A tengervízbe ürült egy jókora dózis, felmérhetetlen károkat okozva.
A japán erőmű hányszorosan volt túlbiztosítva? Terrorkockázatról nem igazán reagáltál.
Elavult egy olyan veszélyes technológiát, mint a magfúzió ilyenre használni. Legjobb lenne leginkább semmire sem használni, és elkönyvelni mint veszélyes kétes technológiát, bármilyen zseniális is.
Inkább baszakodjunk a nap-szél-geotermikus energiával, mint az atommal, mivel az utóbbit csak egyszer van alkalom istenesen elkúrni.

Metálvörös 2017.04.26. 12:13:22

@sncf: Teljesen jogos :) De azért a gyerekeket néha ki lehet engedni sétálni, ők még elég kis tömegűek, nem olyan veszélyesek :)

@molnibalage: A tüzelőanyagcella lehet még alternatíva, épp csak a hidrogén beszerzése macerás. De ha valami zseni megoldaná a metánon alapuló tüzelőanyagcellát, azzal már lehetne valamit kezdeni.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2017.04.26. 12:15:41

@Pirx: Két robbanás volt. Az első még csak gőzrobbanás. A második viszont valóban úgy történt, ahogy írtad.

De asszem ennek semmi jelentősége. Az egész poszt annyira béna, hogy ez részletkérdés. Már az jó lett volna, ha sikerült volna eltalálnia szerzőnek az erőmű nevét (V.I. Lenin - mi más?).
De esetleg lehetett volna kicsit többet is írni a miértről (és a háttérről), mert az nagyon tanulságos: ha már az atomerőművek veszélyeiről akarunk propaganda-anyagot gyártani, akkor itt igazán lenne muníció. És tanulság it.
Csakhogy valahogy minden sötétzöld leragad a -kétségkívül látványos- következményeknél, pedig egyetlen jól sikerült Deepwater-Horizont olajfúró-torony katasztrófa több kárt okozott a környezetben... És akkor még csak a felszínt kapirgáltuk meg.

erkölcsi hulla 2017.04.26. 12:17:13

@ati27: Habbeton, nem is árulják = elavult veszélyes technológia, és láss csodát, nem is árulják már, te írtad. Az én érvelésemet támasztod alá.
Szénerőmű: milyen sugárzásról beszélsz? Nem hallottam eddig ilyenről, hogy egy adag szén elégetésénél radioaktív sugárzás is fellép....

Az Ellenálló 2017.04.26. 12:28:48

Maga az atomerőmű, ha betartják a biztonsági előírásokat teljesen biztonságos. A kiégett fűtőanyagok elhelyezésének ugyanakkor vannak egészségügyi kockázatai, amiket figyelembe kell venni. Az is tény, hogy bár az emberek elhagyták Csernobil környékét, az állatvilág virágzik és a terület nagy része ma már sugárzási szempontból biztonságosnak mondható.

regisz 2017.04.26. 12:31:04

Szűzanyám!
A 25 000 tonna (!!!) grafit az honnan jött? A világon nincs ennyi grafit :) A grafit sűrűsége a Wikipédia szerint 2,15 tonna/köbméter. A 25 ezer tonna térfogata így kb. 11 600 köbméternek adódik. Ennyi grafit lett volna a reaktorban vagy körülötte?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.04.26. 12:41:09

@erkölcsi hulla: Hallod, látszik, hogy nem vagy képes felmérni a dolgokat. A szénerőművek a CO2 emisszióval az egész Földnek adnak egy szép nagy pofont... A NOx-eket is ekkora területen lazán szórja szét, a többi szennyezőjéről nem is beszélve..

A japán erőművek kibírták minda földrengést, sehol nem károsodtak. F-nál a rossze helyre telepített dizel generátorkat vitte el a szökőár, mert a magasítás alatt levő gát túl alacsony volt. Egy embert meghalt, akire rádőlt a daru. Az, hogy a többi erőműben még ennyi sem történt, ez egy pillanatra se zavarjon meg a koncentrálásban...

A terrorkockázattal teli van a faszom. Te és sok más idióta tényleg azt hiszi, hogy egy villáskulccsal tönkrethető egy atomerőmű? 2001 óta egyetlen gépeltérsítés sem volt. (Mellesleg azóta eza méretezési alap..) Mutass egy olyan vegyi üzemet, ami kíbírja azt, ha rákúrnak akár csak egy kisgépet, nemhogy egy airlinert. Ne tudd meg, hogy azokban milyen veszélyes LÉGNEMŰ anyagok vannak...

Mafúzió... Még azt sem tudod, hogy hasadás (fisszió) van. Ismeretedi a középiskolás fizikát sem érik el.

Nagyon bölcs húzás lenne, ha inkább csöndben maradnál...

Az utolsó mondatod is hülyeség. F és Cs után is simán megy tovább az élet, semmivéle atomsivatag nincs. Az atom körüli hisztéria miatt vannak lezárt zónák. A Cs-i lezárt zóna nagyrészt ma is lakható lenne, F táján a sugárterhelés néha alacsonyabb, mint a Deák Téren...

Igazi műszaki és természettudomány analfabéta vagy, az ostoba és nagyhangú fajta..

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.04.26. 12:42:27

@erkölcsi hulla: Az, hogy nem tudsz róla nem lep meg. Aki fissziót összekveri a fúzióval? Mondom, egy középiskolás szintjét nem éred el természettudomány téren...

Mikhail Ignacijev 2017.04.26. 12:48:02

Nem nyert. Fukushima- Daichii a legnagyobb. Csak Cs- 137 - ből a csernobili mennyiség kb 80x - osa található a 3 leolvadt reaktorban és a 4. reaktorterében plusz felette a kiégett fűtőelemeket tároló pihentetőmedencében. A 3 leolvadt reaktormagról senkinek fogalmi nincs hol vannak, folyamatosan hűteni kell (vízzel) a radioaktívan szennyezett vízet egyrész folyamatosan felhúzott tartályokban kell(ene) szivárgásmentesen tárolni- még évszázadokig; illetve napi 300 tonna radioaktívan erősen szennyezett vizet eresztenek a Csendes- Óceánba, mindenféle kontroll nélkül. A rengeteg befolyatott hűtőviz teljesen erodálja az egész kontinentális alapot, az egész kóceráj belezuhanhat az óceánba- ha még a reaktormagok egyes részei ugyan nem zuhantak bele.
Fukushima- Daichii kihalási szintű esemény. Amint bármely okból megszűnik az eddigi hűtés (újabb földrendgés, cunami, tájfun, stb) az egész kócerájt ott kell hagyni, hűtés nélkül. Utána láncreakció egész Japán területén, a többi kb 55 reaktorban is.
Itt tart az emberiség 2017- ben. Illetve 2011.márc. 11 óta....

Denise Hogyisdugják 2017.04.26. 12:49:28

@molnibalage: nem szándékom védeni az ostobát és kicsitt off-topic is, de te is utánanézhetnél egy-két könnyen ellenőrizhető dolognak, mielőtt beírod felindulásból: en.wikipedia.org/wiki/List_of_aircraft_hijackings
17-et számoltam, láttam jópár b737-t és egy airbus 320-t is, ráadásul "atomos" országokban is.

Metálvörös 2017.04.26. 12:55:30

@regisz: jogos a kérdés, amit elfogadható forrásnak találtam, a szerint 800 köbméter grafit volt ott:
fizikaiszemle.hu/archivum/fsz0604/aszodi0604.html

Medgar 2017.04.26. 12:56:40

Mikhail Ignacijev: Milyen anyagot használsz?

gyroscope 2017.04.26. 12:58:23

"Alig voltam kétéves, de jól emlékszem arra a napra."
Aztán hat, azaz hat (6) sorral lejjebb:
"Alig voltam kétéves. Lehet, hogy nem is emlékszem arra a napra."

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.26. 13:04:06

Ezért fontos az atomenergetika fejlesztése. Minden gond ellenére ez a legolcsóbb, legtisztább, legbiztonságosabb energia.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.04.26. 13:07:24

@Denise Hogyisdugják: Szerintem az esetek leírását is olvasd el. Egyes incidensek kb. arról szóltak, hogy egy nem magánál levő ember fenyegetőzőtt...

Rathelor 2017.04.26. 13:26:01

@rockjano: "a nap és szélerőművek mellé KELL a fosszilis erőmű"
Már miért kellene? Kismillió megoldás van energiatárolásra, teljesen felesleges ezek mellé egy fosszilis erőmű.

eßemfaßom meg áll 2017.04.26. 13:28:40

@Rathelor: "Kismillió megoldás van energiatárolásra, teljesen felesleges ezek mellé egy fosszilis erőmű"

kár, hogy erről rajtad kívül senki nem tud.

regisz 2017.04.26. 13:29:59

@Metálvörös: Itt van az RBMK-1000 technikai leírása:

petuhoff.chat.ru/rbmk/03_rbmk.htm

Most böngészgetem, aszongya, hogy 2488 darab grafit hasáb alkotja a henger alakú moderátort. A grafit sűrűsége 1,65 g/cm3. A moderátor átmérője 13,8 m, magassága 8m. Ez azt jelenti, hogy a térfogata maximum 1196 m3, a tömege maximum 1973 tonna lehet.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.04.26. 13:31:22

@Rathelor: Sorold. Költséggel és műszaki paraméterekel.

eßemfaßom meg áll 2017.04.26. 13:32:38

@erkölcsi hulla: "de most nem erről van szó, hanem arról, hogy az atomerőmű káros."

Minden káros. Az atomerőmű az áramtermelő módszerek közül a legkevesebb áldozatot szedte.

eßemfaßom meg áll 2017.04.26. 13:36:21

@erkölcsi hulla:" Építsenek zöld energiát, leszarom mennyire veszteséges, de ne kerüljön a környezetbe sugárzó anyag. "

Azonnal indulj el tüntetni a szénerőművek azonnali bezárásáért mert azok üzemszerűen tolják magukból a sugárzó anyagot.

2017.04.26. 13:39:28

@erkölcsi hulla: Szegény...A kohósalak vajon miből (is) képződik?
A széntüzeléshez kapcsolódóan a CO2 mellé képződik salak és pernye. Ha érdekel, majd megkeresem a háttérsugárzás megoszlását kibocsátó forrásokra bontva, aztán ne lepődj meg, amikor azt látod, a széntüzelés jelentős hányadáért felelős... a nukleáris energetika kb 1%-ot fed le :)

2017.04.26. 13:41:11

@Rathelor: Csak egyet mondj, ami országos méretekben gondolkodva finanszírozható, üzembiztos, megfelelő hatásfokú!

eßemfaßom meg áll 2017.04.26. 13:42:46

@erkölcsi hulla:

"Nem hallottam több száz négyzetkilométert tartósam lakhatatlanná, és mergezővé tévő szénerőműről"

Viszont a szénerőművek évente megölnek kb 20ezer európait. Üzemszerű működés közben, nem balesetként. Remélem a Nagy Spagettiszörny az égben van olyan jó humorú, hogy a sötétzöldek közül választja ki ezt a 20ezret.

dr. mesterséges színezék 2017.04.26. 13:48:29

Szerintem nyerjünk energiát déja vuből.
Nekem sok van.

BaitHrunner 2017.04.26. 13:48:58

@erkölcsi hulla:
"Építsenek zöld energiát, leszarom mennyire veszteséges"
Az lehet, hogy te leszarod, mert úgy tűnik, nem csak erkölcsileg vagy hulla(illetve nulla).
Gondold el, hogy az ökörségedből kifolyólag először is lenne egy rendszered közel az összeomláshoz, vagy épp össze is omlana. Másodszor a sokszorosára emelkednének az árak. Aztán az ipar az úgy kb. egy az egyben elhúzna Magyarországról az ingadozó ellátás és a megfizethetetlen villamos áram miatt. Na, abban a pillanatban majd a gazdaság is összeomlik.
Szóval a gond nem az atomerőművel van, hanem azzal, hogy ha esetleg lesz róla népszavazás, akkor a te szavazatod is pontosan egyet fog érni, pedig a nullával mindenki jobban járna.

eßemfaßom meg áll 2017.04.26. 13:51:17

@erkölcsi hulla: "Szénerőmű: milyen sugárzásról beszélsz? Nem hallottam eddig ilyenről, hogy egy adag szén elégetésénél radioaktív sugárzás is fellép...."

Látod ezért nem kellene a tájékozatlanság teljes magabiztosságával nekiállni kommentelni

2017.04.26. 13:52:12

@Mikhail Ignacijev: " A rengeteg befolyatott hűtőviz teljesen erodálja az egész kontinentális alapot, az egész kóceráj belezuhanhat az óceánba- ha még a reaktormagok egyes részei ugyan nem zuhantak bele."
Na, akkor meg is van oldva a hűtés :)
Emlékszem gyerekkoromból a Kína szindróma c. filmet, az épült ekkora orbitális ökörségre. Aki nem látta, annak: Üzemzavar következtében fellép annak veszélye hogy az egy reaktor leolvad és keresztülolvad a Földön, át , Kínába.... sok egyéb mellett a gravitációról is megfeledkeztek, mint ezt kizáró tényezőről. Már vártam, hogy a következő probléma az lesz, hogy a lyukon kifolyik a Föld olvadt magja és rácsorog a Holdra... végül a hős technikusok megóvták a világot a végső pusztulástól. Bocs a kis kitérő miatt.

A láncreakciós elmélet is izgalmas, teljesen unikális ebben a témában, lehet, szabadalmaztatnod kellene.
Addig egy kis kikapcsolódás :

www.youtube.com/watch?v=UaYHRx9-v2M

ostvan1 2017.04.26. 14:02:05

@rockjano: "Nemcsak megépíteni őrült drága de ha egyszer befejezi a működését rekultiválni meg szinte képtelenség...arra a területre évezredekig senki nem léphet. Ezzel szerintem nem számolnak eléggé."
Itt, a szomszédban, Szlovákiában, a Bohuncei Erőmű területén található 3 db atomerőműből 2 (kettő) van szétbontás alatt. Bárki megnézheti, az erőmű Látogatóközpontjába korlátozás nélkül be lehet menni, adnak tájékoztatást (szlovák, vagy angol nyelven). a bontás pillanatnyi állása filmen követhető. Voltam ott. Nem volt szó arról, hogy évezredekig le akarnák zárni.

regisz 2017.04.26. 14:05:24

SZÓVAL: MI EZ A 25 000 TONNA GRAFIT?

ostvan1 2017.04.26. 14:10:34

@erkölcsi hulla: "Nem hallottam több száz négyzetkilométert tartósam lakhatatlanná, és mergezővé tévő szénerőműről"
Azért, mielőtt ilyet állítasz, nézd meg egy szénerőmű salakhányóját!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.04.26. 14:13:44

@ostvan1: Koknrétan van már egy olyan elbontott erőmű, aminek a helyén ma már csak a trafókert áll, ha jól látom. Minden más szép zöld.

en.wikipedia.org/wiki/Trojan_Nuclear_Power_Plant
https://www.google.com/maps/place/46%C2%B002'18.0%22N+122%C2%B053'06.0%22W/@46.0394171,-122.8855531,781m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d46.038333!4d-122.885?hl=en

300 misi volt az egész. Ez Paks II építési árának 3%-a sincs, tehát a teljes életciklusra a bontás még ennyi sem. Csak, hogy a sok "ki fizeti az elbontást" rész is cáfolva legyen.

2017.04.26. 14:18:13

@ostvan1: Pontosan! Meg mihez képest is drága??? Egy füstöt okádó szenes kazánhoz képest, aminek járulékos költségeit évtizedeken át lazán externalizálták mer' ugya a füstöt elviszi a szél, a hamu meg majdnem olyan, mint a föld... A Bohunicei reaktorok ~'72-től a közelmúltig, 2008 végéig termeltek, durván 12 000 GWh elektromos áramot évente, és egy reaktor pluszban ellát egy hatvanezres várost távhővel...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.26. 14:22:08

"és 25 ezer tonna grafit kapott lángra. "

Hatalmas hazugság.

aszodiattila.blog.hu/2016/04/26/csernobil_201

"A reaktor mérete a csöves elrendezés és a grafit moderátor miatt óriási volt (az 1661 hűtőcsatornában elhelyezett 190 tonna urán mellett 1700 tonna grafitot tartalmazott). "

ostvan1 2017.04.26. 14:22:20

@erkölcsi hulla: "Szénerőmű: milyen sugárzásról beszélsz? Nem hallottam eddig ilyenről, hogy egy adag szén elégetésénél radioaktív sugárzás is fellép...."
Hallottál már arról, hogy van természetes háttérsugárzás? Ennek mértéke itt, Magyarországon kb 3 mSv (milliSievert). Régen, a földtörténet korábbi szakaszában ez még több is volt. Tudod, a szén az úgy keletkezett, hogy a szerves anyagok (a kémiai és fizikai átalakulás mellett) tömörödtek. Tehát a bennük lévő sugárzó anyag is kisebb helyre szorult. Amikor elégetjük a kibányászott szenet, a benne található carbon, hidrogén és oxigén távozik a kéményen, ám a hátramaradó hamu (salak) tartalmazza a nem éghető részeket, így pl. a rádioaktivitásért felelős kémiai elemeket is. Szóval a sugárzó részek tovább sűrűsödnek.
Így, akár tetszik, akár nem, a szénerőmű jelentős mennyiségű rádioaktív anyagot bocsát ki, az eredeti állapothoz képest nagyobb töménységben.

room_101 2017.04.26. 14:28:35

Ahogy a sok okos(kodó) kommentet olvasom itt, meg néhány szuperhiteles forrást máshonnan is, azt a következtetést vontam le, hogy nem is volt semmilyen baleset Csernobilban, ezt csak a balliberális véleménydiktátorok állítják, hogy ártsanak a sanyargatott Magyaroknak.

ostvan1 2017.04.26. 14:31:25

@eßemfaßom meg áll: @molnibalage: "Koknrétan van már egy olyan elbontott erőmű, aminek a helyén ma már csak a trafókert áll, ha jól látom. Minden más szép zöld."
Csehszlovákia első erőműve az A-1, amit már 1979-ben leállítottak, annyira le van bontva, hogy csak a reaktorcsarnok áll. Kb 10 év alatt tervezik teljesen eltakarítani.

Muad\\\'Dib 2017.04.26. 14:31:39

@room_101:
Nem erről van szó. Épeszű ember nem kisebbíti a baleset nagyságát. Ettől még hülyeségeket terjeszteni nem kell.

ostvan1 2017.04.26. 14:33:35

@Dorottya Veres: Azt hiszem, ez a válasz másnak lett szánva.

2017.04.26. 14:36:24

@room_101: Látod, ez a te szegénységi bizonyítványod. Mert egyetlen , a balesete cáfoló hozzászólást nem olvashattál, egyedül annak tálalása és hatásainak eltúlzó, hatásvadász, tényeket, adatokat teljes mértékben nélkülöző, vagy eltorzító, abból téves következtetéseket levó formája ellen voltak kifogások. Teljes joggal.
A funcionális analfabetizmus kellemetlen, de túlélhető. Közösségben méginkább, az megóv, gyámolít, támogat.

(Soros György helyében azonnal visszakérném az éves 30milliós támogatást, mert ennyire trehány, összecsapott, kontraproduktív propagandaanyaag előállításáért inkább környezetszennyezési bírság járna)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.04.26. 14:40:26

@ostvan1: Inkább mikro. Az éves erőművi engedélyezett éves terhelés itthon 25 mSv, ami egymást követő 5 évben lehet összesen 100 mSv, ha korábbi években ezt túllépték. (Így fejből, sugárvédelmi vizsgán magy frissítem tudásom.(

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.04.26. 14:41:54

@Muad\\\'Dib: @room_101: Lásd a másik linkelt kommentet. Szimplán troll vagy ostoba vagy. Vagy mindkettő...

dr. mesterséges színezék 2017.04.26. 15:04:54

@room_101: Úgy is mint balliberális véleménydiktátor (amióta lipsi vagyok, akár az is lehetek) kikérem magamnak, hogy bármilyen kérdést hazugságokkal és tudománytalan népbutítással próbáljon rendezni valaki.

Ha egy "balliberális" dogmákból és a cél által szentesített eszközökkel építkezik, akkor már végképp megette a fene az egészet.

2017.04.26. 15:08:59

@Muad\\\'Dib: Itt senki nem szándékozott kisebbíteni a csernobili esemény jelentőségét, hatásait, tanulságait. Egyedül az azt eltúlzó, felnagyító véleményt próbálták/tuk korrigálni. Lényeges különbség

Muad\\\'Dib 2017.04.26. 15:24:03

@dr. mesterséges színezék:
OFF/
Mondjuk azt jó volna tudni, hogy az index miért asszisztál ehhez. Bár Tenczer Gabika ezen ámokfutása után : index.hu/mindekozben/poszt/2017/02/07/bizony_az_elektromos_busz_is_tud_kormosat_fingani/ nem nagyon lepődök meg semmin. Itt is csak a nyünnyögésig sikerül eljutni, a téma tanulmányozására már nem maradt idő. Ami csak azért különösen elkeserítő, mert amúgy messze az index a legszínvonalasabb hírforrás jelenleg és elvárható lenne tőlük, hogy ha nem értenek valamihez esetleg utánakérdeznek, vagy utánaolvasnak a szájkarate előtt.
ON/

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.04.26. 15:34:52

@Muad\\\'Dib: Index és színvonal egy mondatban műszaki téren? Jaj...
A HTKA.hu oldalon sok műszaki szakterület képviselője jár. A konklúzió az volt, hogy bárki, aki a szakerületéhez tartozó írást lát az indexen az esetek túlnyomó részében marhaságokat olvas csak. Haditechnika terén meg aztán tényleg a leglja, amit összehoznak az esetek 99,9% százalékban.

Oleg Gontar 2017.04.26. 16:08:41

@Dorottya Veres: Az atomeromuvel az a baj, hogy nincs megoldas a radioaktiv anyagok tarolasara. Ha baj van nem lehet odamenni rendesen es megoldani. (Ukrajnaban sok mindnet meg lehetett oldani mert senkit nem erdekelt hanyan halnak bele de ma japanban? ) De a lenyeg az hogy bebizonyosodott hgoy az emberek hulyek, lopnak kisporolnak, nem gondolnak dolgokra. Sajnalatos modon nem siman hulye biztos rendszert kell csinalni hanem olyat ami kifelyezetten kartekony artalmas lepeseknek is ellen tud allni. Sajnos az atomenergia a mostani formaban ennek nem felel meg. A CO2-vel sok mindenben igazad van, ennek ellenere nem vagyunk erettek arra hogy nuklearis energiat tegyuk a helyere. (az energia novenyek is fentarthatatlna mert hatalmas teruletek lesznek monokulturalisan muvelve ami szinten nem eppen kornyezetbarat dolog.) Itt inkabb az a kerdes miert nincsen megoldas a toriumos eromure. Most szepen meg lehetne pl irannak mondani, tessek itt van felepitjuk, garantalt hgoy nem lesz atomfegyvered, de ugyis azt mondod hogy a lakossagot akarod kiszolgalni.

Amig olyan orszagok mint Magyarorszag leteznek, akik ket fillerert nuklearis egyutmukodest irnak ala fundamentalista, diktaturakkal, addig a nuklearis technikakat minden erovel tiltani kell. Mert ezekbol garantalhatoan csak hatalmas balesetek, terroristak kezere kerulo piszkosbombak stb keletkeznek.

Macropus Rufus 2017.04.26. 16:12:56

Amíg nem sikerűl pár száz nm-en pl. egy Paks1-nek megfelelő teljesítményt előállítani (kb. 2GW) addig ezek az alternatív energiaforrások max. érdekesek. Jelenleg 8MW-os a világ legnagyobb szélturbinája. A lapátjának az átmérője 164m... Ebből kellene kb. 230db, hogy kiváltsa Paks1-et...
Napelem sem jobb: ha csak Budapestet akarom ellátni napelemről jövő energiával, kb. a várossal megegyező területet kell lefedni napelemekkel (az még 4-5 éve volt az egyik Natgeo újságban), míg Paks 1 blokkja 250nm-en termeli meg a városnak szűkséges energiát. (na jó nem teljesen, mert van némi import, de az arányok jól láthatóak: város méretű napelem tábla telep vs. 250nm)

Quas! 2017.04.26. 16:26:46

@Quas!: Így érthetőbb, a megfelelő országra kattintva, részletes online infók is megnézhetőek:

www.electricitymap.org/?wind=false&solar=false&region=europe&page=map

eßemfaßom meg áll 2017.04.26. 16:30:06

@Oleg Gontar: "nem vagyunk erettek arra hogy nuklearis energiat tegyuk a helyere"

Lehet, hogy újat mondok de sok évtizede nukleáris energiát tettünk a szén (egy részének) helyére.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.04.26. 16:39:13

@Macropus Rufus: A probléma az, hogy nem váltaná ki. A beépített teljesítménye lenne ekvivalans. Egész évre nézve Paks II termelésének kb. a nyolcadát adná, névleges maxot meg kb. szinte soha...

Terézágyú 2017.04.26. 16:40:29

"Alig voltam kétéves, de jól emlékszem arra a napra."

Én akkor két hónapos voltam, de mindennnnn egyes percére tökéeletesen emlékszem annak a napnak!!!
Pontosan abban a pillanatban, amikor a robbanás történt, felsírtam.... egyszer majd leírom ezeket az emlékeket és elküldöm az atomcsapás blognak...

5perc 2017.04.26. 17:06:11

@Dorottya Veres: 3
"A – többségében alaptalan – félelemkeltés egyik jellemző példája az Európában tapasztalható abortuszok számának növekedése, mely a balesetet követő hetekben közel 40 000 többlet művi vetélést jelentett. Ezek a meg nem született gyermekek is a robbanás áldozatai, holott az akkoriban születettek között mutációval, születési rendellenességgel stb. összefüggő többlet előfordulást sehol sem tudtak kimutatni."
Bár Veled történt volna, nem a tesóm magzatával.

eßemfaßom meg áll 2017.04.26. 17:15:29

@5perc: Kényszerítette valaki a tesódat hogy abortuszra menjen?

5perc 2017.04.26. 17:20:52

@eßemfaßom meg áll:
Igazad van, otthon, egyedül is elvetélhetett volna, nem kellett volna mentővel kórházba mennie.
Akkor a fránya orvos sem mondta volna, hogy "Sajnálom, de jobb, hogy nem született meg"
Fogalmad sincs miről beszélsz.

eßemfaßom meg áll 2017.04.26. 17:26:48

@5perc: akkor lassan, hátha megérted

csernobilnak nem volt hatása a magzatokra.

A hülye szülőknek volt akik elrohantak abortuszra

2017.04.26. 18:16:45

@5perc: Az ugye megvan, hogy a növényzetet nem hatja meg különösképp a sugárzás, egészen egyszerű ok miatt: amikor a jelenleg ismert növények többsége kialakult, akkor messze magasabb volt a háttérsugárzás, és ez nyilván szelekciós tényező is volt. Szóval Csernobilban jól regenerálódott a növényzet...
www.bbc.com/news/science-environment-11345935
A jókívánságaid köszönöm és bár a lírtak nem az én állításaim, de nagyjából-egészében el tudom fogadni helytállónak. Ha téged orvosok és a témát nyilván kellő mélységben vizsgáló orvosok véleménye téged nem győz meg, akkor biztos vagyok benne, hogy nem én leszek az aki ezt megteszi. Szándékomban sem áll. Mindenkinek joga van hinni, amennyiben az átsegíti bizonyos, számára traumatikus eseményeken, támaszt ad azok feldolgozásához, még akár úgy is, hogy ehhez egy bűnbakot kell kreálnia.
"Magyarországon, kozmikus sugárzásból az ember évente átlagosan 0,3 mSv mennyiségû sugárdózist kap; a földkéreg gamma-sugárzásából 0,4 mSv; belégzéssel a szervezetbe kerül 0,7 mSv, táplálkozással pedig 0,35 mSv. Ez összesen 1,75 mSv. (A Csernobil-i robbanás utáni sugárdózistöbblet csak +0,5 mSv/felnõtt, ill. 1,0 mSv/gyerek volt.)"
Teccik ééérteni????

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2017.04.26. 18:18:12

Ez valami tipikusan magyar dolog lehet, hogy aki atomparti, az automatikusan fideszes, aki atomellenes, az automatikusan Soros ugynok. A valosag persze ne zavarjon senkit, hogy Soros pl tagja Gates breakthrough energy coalition-janak, ami egyertelmuen atomparti, hogy Soros tobbszaz millio dollarnyi urant (opciot?) vett, mert szerinte az atom rossz.. ja nem is, mert szerinte az atomban van penz, azaz van jovoje, stb.

Pak2-vel sem azert van baja az embereknek, mert ruszkik epitenek (realitasa meg a francia opcionak sincs), ahnem azert, mert 1) a "hitel" teljesen atlathatatlan modon, atlathatatlan kotelezettsegeket rona rank Oroszorszag iranyaba, masreszt 2) talan nem egy atomeromu epitesrol kellene talicskas Lorincnek hordani a penzt.

Atomeromu egyebkent jo, plane egy olyan termeszeti katasztrofaktol mentes teruleten, mint Mo. Sok faszkodas helyett inkabb azzal kellene foglalkozni, hogy megoldjuk a 4. generacios, magas homersekleten (900+ fok) mukodo eromuvek problemait, azokban ugyanis mellektermekkent gyak korlatlan mennyisegu hidrogent lehet eloallitani, amivel tobbe-kevesbe bucsut inthetnenk az olajnak, mint tuzeloanyagnak par evtizeddel kesobb.

2017.04.26. 18:32:39

@Muad\\\'Dib: Bocs, mellément.Csak itt nincs lehetőség korrekcióra.

@Oleg Gontar: nagyjából az összes állításod téves, tévedésen alapul, de ha van ingered arra, hogy némiképp oszlasd a ködöt, akkor olvassgass végig mondjuk két-három topicot itt a blogon és lepődj meg.
Az általad említett problémák egyik részére régóta vannak kipróbált és megfelelő biztonságot garantáló megoldások, a többi probléma meg feltételezésen alapul... mi lenne, ha? típusú képzelgés.
Az energianövényes véleményed viszont teljesen józan, logikus szemléletet sugall és egyébként teljesen helytálló is egyben. Nem is értem, a több hogyan jöhetett ugyanarról a helyről :)

A tóriumos erőműről a szomszédos topicok majd' mindegyikében esett szó, röviden : az a közeg, amiben a tórium oldásra kerül és lényegében a hőtranszferért is felelős a rendkívül magas hőmérséklet miatt (akár 700°C s lehet) meg amiatt, hogy alkáli-fluorid (berillium vagy lítium sók) olvadék, egyelőre nincs olyan szerkezeti célokra alkalmas, kellő szilárdságú, korrózióálló anyag, ami tartós és biztonságos üzemeltetést tenne lehetővé. keresik, nyilván, de egyelőre eredmény nélkül.

5perc 2017.04.26. 18:34:14

@Dorottya Veres:
"Az ugye megvan, hogy a növényzetet nem hatja meg különösképp a sugárzás"
Pontosan, egész sokat elviselnek, már csak ezért is hátborzongató az előzőleg belinkelt képem, csak hogy tudjuk már miről beszélünk!
És ugye azt is vágod, hogy a kiszóródás nem "átlagosan" terítette be Európát?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.26. 18:38:48

@KennyOMG: Ezzel több probléma is van.

1, A sóolvadékos korróziója nagy. A sugárzás által keltett elemi fluor szétszed mindent.
2, A magashőmérsékletű gázhűtésesekhez nincsenek megfelelő szerkezeti anyagok. A vas 700-800 fokon lágyul. Cirkóniumból nem építheted az egészet. a többi fém meg erősen radioaktív lesz a neutron sugárzástól.
3, A nátrium-kálium hűtésesekkel leálltak, mert a sok tűz miatt rengeteg üzemzavar volt.
4, A kavicságyasokban törnek a golyók
5, Az ólom-bizmut hűtéshez nincs elég bizmut a földön.
6, A szuperkritikus vzgőzzel menőkben a cirkónium reakcióba lép a vízzel, mert 400 fok felett már túl magas a víz relatív permittivitása.
7, A tóriumosokban U232 képződik
8, A spallációsok energiamérlege nagyon rossz. Nem is építettek egyet se.

2017.04.26. 18:39:28

@KennyOMG: Az ugye megvan, hogy ezt a blogot üzemeltető Energiaklubot (Szakpolitikai Intézet Módszertani központ ,hoppácska!!!)Soros György valami évi 30 millióval támogatja? Úgy, hogy a blog bárgyú és dezinformatív írásokat jelentet meg folyamatosan (és csak azt).
Amúgy már az is kifejtésre került, hogy bármelyik energiaforrást választjauk (bár az atom a legésszerűbb mind közül) gyakorlatilag saját energiahordózó híján függőségünk alakul ki. Elvileg Paks II fűtőanyagát más forrásból is beszerezhetjük... bár ezzel szemben én is szkeptikus vagyok némileg, nem tartom elképzelhetetlennek, legalábbis a felhozott érveket figyelembe véve.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.26. 18:40:34

@Dorottya Veres: "egyelőre nincs olyan szerkezeti célokra alkalmas, kellő szilárdságú, korrózióálló anyag," - és nem is lesz. A periódusos rendszerben nem nagyon fedeznek fel új fémeket. Kerámiák nem jönnek szóba a rossz hővezetés miatt.

eßemfaßom meg áll 2017.04.26. 18:42:54

@5perc: "már csak ezért is hátborzongató az előzőleg belinkelt képem,"

mármint ami valamikor a baleset után készült nem sokkal?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.04.26. 19:01:55

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ezek alapján magyarázza meg már nekem valaki, hogy akkor cirka 50 éve hogyan üzemelt az akkori Th reaktor? Mert volt már folyékony üzemanyagú Th alapú reaktor az akkori fém és kohászati technológiával.

www.youtube.com/user/gordonmcdowell/videos

Ezem a csatornán n+1-szer megjegyzik, hogy a fúzióval szemben onnan tudjuk, hogy működik, hogy már megcsináltuk. 50 éve.

2017.04.26. 19:16:26

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ötvözetekről van szó, ott még sok lehetőség van. (ettől még lehet zsákutca) és úgy tűnik egyelőre azért még nem adták fel.
@molnibalage: működni működött, csak az élettartam nem mindegy. gyakorlatilag nem csak a tórium ment olvadékba/oldatba, hanem maga a reaktortartály némely összetevője is, bár nyilván kisebb tempóban. Mint ahogy átlagos rozsdamentes anyagok elég szarul reagálnak tömény sóoldatokra, kloridos környezetre, miközben ásványi savakkal vidáman dacolnak. A magas hőmérséklet még gyorsítja is a folyamatot.

HBV 2017.04.26. 19:26:35

Pár napja olvastam el a következő könyvet: Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima( Nobel-díj 2015.) Kiadta az Európa Könyvkiadó 2016-ban. Letehetetlen olvasmány. Az írónő húsz évig dolgozott rajta. Tulajdonképpen monológokból álló könyv, több oldalról megközelítve a témát. Ahogy írja: "Ez a könyv nem Csernobilről, hanem Csernobil világáról szól. ...Engem ...az foglakoztat, amit elhallgatott történetnek, földi és időbeli létünk nyomtalan nyomainak nevezhetnék. Írok és gyűjtögetem az érzések, gondolatok, szavak hétköznapiságát.Próbálom megragadni átlagos emberek átlagos napját. Itt pedig minden rendkívüli.."
Olvasás közben hol ledöbben, hol felháborodik, szörnyülködik, hol elérzékenyül az olvasó. Nem csak a katasztrófáról szól, hanem a volt Szovjetunió működési mechanizmusát is megismerhetjük belőle. Ajánlom mindenkinek.
Mivel elsősorban Ukrajnához kapcsolják a csernobili katasztrófát (hiszen a területén helyezkedik el az erőmű), kevesen tudnak a belorussziai következményekről, amelyek legalább olyan szörnyűek. A fehérorosz írónő ezért is vállalkozott arra, hogy a saját nemzete szenvedéseit megismertesse a világgal.
Az atomerőmű robbanásának néhány következménye Fehéroroszországban:
1.) A katasztrófa következtében Belorusszia területének több mint 23 %-a cézium -137 radionukliddal fertőzött. Összehasonlításképpen: Ukrajna területének 4,8 %-a fertőzött.
2.) 264ezer hektár földet vontak ki művelés alól . Az erdők 26%-a sugárfertőzött területen található.
3.) Az állandó, kis dózisú sugárzás hatására évről évre emelkedik az országban a rákos megbetegedések száma, egyre több a szellemileg elmaradott, idegi-pszichikai rendellenességektől és genetikai mutációktól szenvedő gyerek.
4.)Csernobil előtt 82 rákos megbetegedést jegyeztek fel 100 000 fehérorosz lakosra. Ma ez az arány: 6000 fő rákbeteg 100 000 lakosból.
5.) Tíz év alatt 23,5 %-kal emelkedett a halálozások száma. 14 ember közül csak egy hal meg idő skorban, a többi nagyrészt munkaképes korú 40-50 éves.
6.) A legszennyezettebb területeken az orvosi vizsgálatok megállapították, hogy 10 emberből 7 beteg.
Ha a falvakat járja az ember, döbbenten látja, hogy egyre nagyobb helyet foglalnak el a temetők.
7.) Csak Fehéroroszországban 115 493 személy neve szerepel a likvidátorok (kármentesítők) névsorában. Az Egészségügyi minisztérium adatai szerint 1990 és 2003 között 8553 likvidátor halt meg. Naponta két ember...
8.) A tízmilliós belorusz nemzetből több mint kétmillióan élnek sugárszennyezett területen ma is.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2017.04.26. 20:19:38

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Mondtam en, hogy meg van oldva? Nem, azt mondtam, hogy meg kell oldani.

@Dorottya Veres: Az ugye megvan, hogy elerhetoek egyreszt az eves beszamoloik, masreszt ok maguk hoztak nyilvanossagra, hogy '13-ban 6%, '14-ben 0%, '15-ben 3% volt Soros tamogatasa. Ezek szamszeruen 3.8m huf, 0 huf es 4.8m huf. Kicsit fukar az oreg, ha ennyibol vesz/akar venni maganak propagandat.

Oleg Gontar 2017.04.26. 20:22:49

@eßemfaßom meg áll: Nem ujat mondasz hanem irrelevans marhasagot. En a felelos hasznalatrol beszeltem, nem a szimpla kepessegrol. Mondok egy hasonlatot, hatha ugy atfogja a kulonbseget az elmed. Rengeteg 12 eves kislany biologiailag mar kepes gyermeket szulni, noha nagyon nem erettek arra sem hogy felelosen dontsenek a testukrol, nemhogy egy gyermek felneveleserol.

eßemfaßom meg áll 2017.04.26. 20:26:49

@Oleg Gontar: és a felelős használat szerinted az hogy,...

Valamint Paks azért nem felelős használat mert...

Oleg Gontar 2017.04.26. 20:30:03

@Dorottya Veres: 24000 evre szolo megoldasok vannak mar? Ez tenyleg nagyon meglep. Mert eddig meg az assuk melyre tektonikus mozgasoknak nem kitett granit osfoldek ala hangzanak a legjobban, de azert azokat is kene kezelni orizni, stb. Ehhez adjuk hozza hogy kb fel eve akartak pl a Paks mentesitesere letrehozott alap mentesitesi alap jelleget atlenyegiteni. Szoval NINCS megoldas ra, mar csak azert sem mert az emberek rovidlatoak.

Oleg Gontar 2017.04.26. 20:34:04

@eßemfaßom meg áll: Felelos hasznalat az hogy nincs esely nklearis tragediakra. Lehet legyinteni hgoy az oroszok oroszok, de a Japanoknal is bekovetkezett. Azoknal akik a precizitasrol meg ezekrol hiresek.

Paks es Paks 2 azert nem felelos mert ugye most akartak becsatornazni rogan penztarcajaba a mentesitesi alapokat (hal istennek errol letettek, bar szerintme csak a megfelelo idore varnak.) Paks 2 meg azert mert a gaz helyett egy atomeromuvunk fugg az oroszoktol. Onnan kell futoelemet venni, es oda kell visszakuldeni amikor kieg. (Es Mayakban roppant felelosen szedik szet ha jol tudom) hat ezekert.

Egyebkent szep tereles arrol hogy fellengzosen irtal hulyeseget.

eßemfaßom meg áll 2017.04.26. 20:42:26

@Oleg Gontar: Kínában meg átszakadt egy gát és 230ezren meghaltak szóval az emberiség nem alkalmas a vízerőmű felelős használatára.

Mindezek mellett a nukleáris áramtermelés rendelkezik a legkevesebb áldozattal /megtermelt MWh

Fűtőelemet nem csak a ruszkik tudnak gyártani és szemben a gázzal nem csak pár hetit lehet belőle raktározni hanem akár évekre előre fel lehet tölteni a készleteket ami finoman árnyalja a függőséget.

eßemfaßom meg áll 2017.04.26. 20:48:23

@Oleg Gontar: "kb fel eve akartak"

www.szon.hu/miniszterelnokseg-fel-sem-merult-a-nuklearis-alap-forrasainak-elvonasa/2990645

"Fel sem merült a nukleáris alap forrásainak elvonása - közölte a
Miniszterelnökség az MTI-érdeklődésére, miután több lap, portál is foglalkozott
a paksi atomerőmű Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba történő befizetéseinek
esetleges felfüggesztéséről. Az inforadio.hu, a figyelo.hu, a portfolio.hu, a
hvg.hu, a Paks-Press Hírügynökség által is ismertetett közlemény szerint a
sajtóban megjelent elképzelés egy szakmai vita felvetése volt, nem pedig
kormányzati döntés, és azt kizárólag a média emelte napirendre"

ostvan1 2017.04.26. 20:48:48

@molnibalage: "Inkább mikro. "
A hazai háttérsugárzás 3 MilliSievert. Teljesen mindegy, hogy mennyi, már hozzászoktunk.
Egyébként valóban változott a szabály, az a megengedett 100 mSv már csak 50.

Oleg Gontar 2017.04.26. 20:55:50

@eßemfaßom meg áll: hogyne. Rogan sem helikopterezett.

Es ujra ahol elkezdtuk. Atomeromurol beszeltem, nem arrol hogy mit kell hasznalni helyette. De igen jol latod azt sem tudja az ember felelossen hasznalni.

En nuklerais energia parti voltam sokaig. Pont azert amit mondasz. A mocsok elvileg lokalizalhato, elvileg biztonsagosak az eromuvek, stb. Csak ugy latszik az az elvileg eleg magas eselyt hagy a kellemestol eltero dolgoknak.

Egyebknet egy atszakado gat szar ugy sokan meghalnak, stb. Aztan elmegy a viz, es vissza lehet menni. Na ez a nem mindegy.

ostvan1 2017.04.26. 20:55:55

@Oleg Gontar: "de a Japanoknal is bekovetkezett"
A történések megítélésez ismerni kellene a japán gondolkodásmódot. Tudomásom szerint ők hihetetlenül szigorúan ragaszkodnak a leírt szabályokhoz. Nos, az atomerőmű üzemeltetési kézikönyvben arra nem volt előírás (mert eddig elképzelhetetlennek tartották, hogy ilyen helyzet létrejöjjön), amivel Fukusimában szembesültek (mármint azt kellett volna meglépni a vezetésnek, hogy örökre tönkreteszik a munkahelyüket, kifejezett utasítás nélkül). Azóta van ilyen fejezete annak a kézikönyvnek.

Oleg Gontar 2017.04.26. 21:04:29

En ugy tudom hgoy ott is siman kiloptak belole az anyagot, es a kivitelezes miatt nem volt kepes azoknak a terheleseknek az elviselesere sem felkeszulve amire terveztek. Egyebkent mindegy lett volna mert ha jol tudom a tervezettnel is nagyobb ereju behatas erte. Es pont itt a problema. Emberek torespontra atomeromuvet epitenek. Utana lopnak, aztan utana idiotak. Meg lehet nezni mekkora resze szennyezett az oceannak. www.google.ie/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjk2Lqh58LTAhXMCMAKHYNlAoUQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.livingoceans.org%2Fmedia%2Fnews%2Fshould-you-worry-about-fukushima-radiation-canada-s-pacific-coast&psig=AFQjCNHGQpqaQCmZH8vt2wya61gU1d7eVw&ust=1493319627120041

Ez a problema. Ezert nem hagy az ember gyereket toltott pisztollyal jatszani es ezert nem kene az emberisegnek atomenergiaval jatszani ha ekkora marhak vagyunk. (Es tudom hgoy nincs jobb alternativa, de ebbe potencialisan hatalmas tragediak vannak kodolva) Es akkor ott jon hgoy az eromu elettartalma soran keletkezo sugarszennyezett anyagokat taroljad biztonsagosan majd foldtorteneti idokon keresztul. Osemberbol atomrobbantok lettunk az alatt az ido alatt amig ezeket oriznunk kene.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.26. 21:55:49

@KennyOMG: De nem lehet megoldani. A 4. generációs erőművek előtt olyan technológiai akadályok magasodnak, amelyek szerintem nem megoldhatók.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.26. 21:58:16

@Dorottya Veres: Az ötvözetek olvadáspontja alacsonyabb mint a tiszta fémeké, a neutron befogási hatáskeresztmetszet pedig nem függ attól hogy milyen ötvözetben van. Szóval az ötvözeteket felejtsd el!

Punxsutawney Mormota 2017.04.26. 22:01:15

@Dorottya Veres: Elvtársnő! Köszönjük az értékes hozzászólást!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.26. 22:03:34

@molnibalage: Az hogy üzemelt az nem jelent semmit. Ha a falak csak 10 évig bírják, akkor tíz év után építhetsz újabb erőművet. Egy reaktortartálynak ki kellene bírnia 30-40 évet hogy rentábilis legyen. Megnézem én azt a fémet ami magas hőmérsékleten kibírja az elemi, sőt a naszcensz fluort! Esetleg a platina. Egy platinából épült reaktor gazdaságosnak tűnik. :-)) Igaz rövid időn belül baszott radioaktív lesz a platina, mert elég nagy a neutron befogási hatáskeresztmetszete.

Gyulimali 2017.04.26. 22:06:24

@Oleg Gontar:
...Ukrajnaban sok mindnet meg lehetett oldani mert senkit nem erdekelt hanyan halnak bele de ma japanban?...
Aztán mondd csak, te mennyit tudsz pl. a Japán kultúráról?
Mert ott is nagyban közrejátszott a Fukusimai baleset után az eredményekbe, ugyanúgy, mint Csernobilban, a nemzeti kultúra.
Az oroszoknál kommunizmus volt, és aki ellenkezni mert volna, az a következő műszakját a gulagon kezdhette volna meg, így kussoltak.
Japánban meg az a nemzeti hozzáállás, hogy csak ők értenek mindenhez igazán, plusz egészen biztosan meg tudják majd maguk is oldani, bármi legyen is a baj.
(4 éve dolgozm egy japán cégnél, és a falra tudok mászni ettől a mentalitástól, de totálisan értem, hogy pontosan ennek az eredménye, ami Fukushimában történt.)

Oleg Gontar 2017.04.26. 22:11:31

@Gyulimali: Oszinten semmit nem tudok a japan kulturarol, a japan autok alapjan egy preciz technikai nepnek gondoltam oket. Veluk azt az allitasomat akartam erositeni, hogy egy nepnel ahol a kudarc szegyen, a felelosseg vallalas a becsulet szamuraj ereny, ott is tragedia tudott tortenni. Szamomra a Japanok egy erett felelos nemzet benyomasat keltettek.

Gyulimali 2017.04.26. 22:19:15

@Macropus Rufus:
...Amíg nem sikerűl pár száz nm-en pl. egy Paks1-nek megfelelő teljesítményt előállítani (kb. 2GW) addig ezek az alternatív energiaforrások max. érdekesek. Jelenleg 8MW-os a világ legnagyobb szélturbinája. A lapátjának az átmérője 164m... Ebből kellene kb. 230db, hogy kiváltsa Paks1-et...
Ehh, ennek fuss neki még egyszer.
- A 230 dbx 8MW az 2 GWp csúcsteljesítmény lesz.
- A Magyarországi szélviszonyok a szélerőműveknél 23%-os kihasználtásgot értek el. (201x-es MVM kimutatás)
Tehát, a 2 GWp teljesítményű atomreaktort szélkerekekkel kiváltani 8MWpx230db/23%=~1000 db-bal lehetne megoldani.
DE
emellé még építeni kell 2GWp
- Valamilyen tárolót (Magyarország földrajzi adottságai nem alkamasak pl a SZET-építésre)
- Backup erőművet, hogy az időnek abban a 77%-ában is legyen áram, amikor történetesen nem fúj a szél. (Erre jelenleg a gáz- szén- és biomassza erőművek alkalmasak. AZ egy másik kérdés, hogy minek a szélerőmű, ha úgyis oda kell mellé építeni a backupot)
...Napelem sem jobb: ha csak Budapestet akarom ellátni napelemről jövő energiával, kb. a várossal megegyező területet kell lefedni napelemekkel (az még 4-5 éve volt az egyik Natgeo újságban), míg Paks 1 blokkja 250nm-en termeli meg a városnak szűkséges energiát. (na jó nem teljesen, mert van némi import, de az arányok jól láthatóak: város méretű napelem tábla telep vs. 250nm) ...
A napelem is pont 22%-os rendelkezésre állással termel áramot, így azt is egyből meg lehet szorozni majd 5-tel. A részletekhez lásd a fenti pontokat.

Gyulimali 2017.04.26. 22:28:44

@Oleg Gontar:
... Oszinten semmit nem tudok a japan kulturarol...
Pedig vannak igen tanulságos vetületei. nagyon érdemes tanulmányozni!
...a japan autok alapjan egy preciz technikai nepnek gondoltam oket....
Igen is meg nem is :-)
Tudod a különféle népek problémamegoldási módszereit jellemzve azt tudnám mondani a Japán kultúráról, hogy amíg egy európai nép mondjuk hidat épít egy szakadék fölé, a japánok szorgos kicsi kezeikkel telehordák a szakadékot kövel, és úgy mennek át.
Nem véletlen, hogy rengeteget dolgoznak.
...Veluk azt az allitasomat akartam erositeni, hogy egy nepnel ahol a kudarc szegyen, a felelosseg vallalas a becsulet szamuraj ereny, ott is tragedia tudott tortenni...
Pontosan ezek miatt történt meg a baj.
Mert nem az eredeti probléma volt a legnagyobb, hanem hagyták, hogy eszkalálódjon, és leolvadjon a reaktor.
Rengeteg szakértő, nemzetközi cég ajánlotta fel a segítségét, de a japánok mindet elutasították.
...Szamomra a Japanok egy erett felelos nemzet benyomasat keltettek. ..
Szerintem ennek fuss neki még egyszer.
Javaslom neked is, hogy dolgozz pár évet egy japán cégnél, és legkésőbb a 2. év végén teljesen másképpen fogod látni ezt az egészet.

Oleg Gontar 2017.04.26. 22:33:39

@Gyulimali: Ok nem ismerem a japanokat, de az eredeti mondanivalomon ez mit sem valtoztat, hogy eszerint az emberiseg nem erett elegge ahhoz hogy a nuklearis technologiat hasznalja. (ehhez jott a kiegeszitesem hogy lam meg a japanoknal is - de ezek szerint nem bezzeg nemzet ok sem )

Gyulimali 2017.04.26. 23:39:41

@Oleg Gontar:
...emberiseg nem erett elegge ahhoz hogy a nuklearis technologiat hasznalja...
Szerintem nem erről van szó.
Egyszerűen a szélsőbalos zöldideológia rettenetesen káros a világra.
Múszaki kérdéseket nem lehet érzelmi alapon megközelíteni.
Ott a kőkemény matek a mérvadó.
Plusz az egész világ egy nagy kompromisszum.
Olyan nincs, hogy mindenkinek jó legyen, és olcsón, és a környezet is tele legyen pandákkal, meg szibériai tigrisekkel.
Valahol bele kell valamelyik ujjunkba harapni.

Oleg Gontar 2017.04.26. 23:46:14

"Múszaki kérdéseket nem lehet érzelmi alapon megközelíteni.
Ott a kőkemény matek a mérvadó." ez a matek, az emberek faszok es belathatatlan kovetkezmenyi vannak. fujusima a fel oceant kinyirja, matekozzal rajta. a oknket haraptuk le ezzel. pedig kene mert alternativa nincs, csak ezt meg igy nem lehet

Gyulimali 2017.04.27. 00:38:09

@Oleg Gontar:
...fujusima a fel oceant kinyirja, matekozzal rajta...
OK, ahogy akarod!
- Itt van egy video arról, hogy mekkora "károkat" okozott a Fukushimai baleset a csendes óceánban. (segítek: nem kimutathatót)
www.youtube.com/watch?v=-HOgkzZc4Co
- Aztán itt egy másik cikk is magyarul: www.vajma.info/cikk/tudomany/4985/Fukushima-es-a-tengerszennyezes-mit-tudunk-ot-evvel-a-baleset-utan.html
- De számoljunk is:
- A csendes óceán területe 166 millió négyzetkilométer ( hu.wikipedia.org/wiki/Csendes-%C3%B3ce%C3%A1n)
- Átlagos mélysége 3940m
- a térfogata eszerint 166 millió négyzetkm x 3,94km (átlagos mélység)= 654 millió köbkilométer, ami 654 milliárd köbméter víz (654 billió liter)
- Ebben oszlott el minden, az óceánba engedett radioktív szennyeződés.
- Nem nehéz felfogni, hogy simán felhígult BÁRMEKKORA szennyeződés az óceánban.
Nekem most nincs kedvem aprólékosan kiszámolni az értékeket, de nézd meg a videot, és számolj utána, és látni fogod, hogy gyakorlatilag simán felvette a Csendes óceán mindenféle gond nélkül, az eddig belelengedett radioaktív vizet.
- Plusz a legaktívabb anyagok ugye pont emiatt a leghamarabb feleződnek, így az elmúlt 6 évben már az aktivitásuk is igen jelentősen csökkent.

2017.04.27. 05:13:41

@Oleg Gontar: Hogyan jött ki a 24000 év??? Tudod milyen hulladékról beszélsz? Egy része kicsi-közepes aktivitású, kompaktált, ezek azok, amiket vélhetően hosszabb ideig szükséges tárolni de meglepődnél, ha tudnád, mekkora térfogatot képviselnek (főleg annak tükrében, mennyi energia előállításához kapcsolódóan keletkeztek) Másrészt a szénerőművek szilárd és légnemű hagyatéka messze nagyobb probléma, ami szélsőséges esetben azt is hozhatja, hogy nem kell az elkövetkező 24000 év problémáival bíbelődnünk.
A másik a nagy aktivitású hasadóanyag kazetták tárolása. Ez eelőre látható időtávra biztonsággal megoldott (tudsz ennek ellenkezőjére, balesetre, katasztrófára vonatkozó adattal szolgálni? A 'ha' és 'mi lennne' kategórián kívül) és mivel nyilvánvalóan fejlődik a technika, nagyon valószínű a jelenleg is ismert eljárások és módszerek fejlesztése és olcsóbbá válása miatt ezen hulladék jelentős része újra bekerül az energiatermelésbe, a másik hányad pedig átalakításra kerül, csökkentve azok felezési idejét így védett tárolásának ideje is lecsökken.

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ez egyértelmű, de itt nem egyedül az olvadáspont számít javítandónak mert akkor már most rég megoldott lenne a probléma. Fontos a melegszilárdság, a kémiai stabilitás (korrózió állás) meg nyilván néhány spec. paraméter, ami a nukleáris energetikában felmerülhet. 700 fokról van szó, nem 7000-ről. Amúgy, a fúzió esetében ennél messze magasabb hőmérsékleten zajlik a folyamat (nyilván trivia) mégis, ott is a grafit eróziója a nagyobb probléma ami a deutériumhoz köthető. Kb ezt lehet kihámozni az elérhető leírásokból. Nyilván van pár nem publikus tényező is.
Amúgy tóriumos téren az idiaiak elvileg tesztelnek másik megoldást, ha érdekel, szerintem megtaláloda neten plusz, a fluridoknak ellenálló réteg nem feltétlen kell teljes keresztmetszetben alkotnia reaktor, lehet akár valamilyen , felújítható bevonat is... akár.. 700-800 fok azért nem az elképzelhetetlen hőség tartománya.

@Punxsutawney Mormota: Ó, nincs mit... de ön is tegyen hozzá bátran valamit, amit fontosnak, relevánsnak tart.

@KennyOMG: lehet, de én sem a hasamra ütöttem és bemondtam egy számot... igyekszem megkeresni, hogy kerek legyen a történet. Ettől függetlenül szimpla ppolitikai propaganda, nulla hozzáadott műszaki/tudományos tartalommal. Ami van, az ferdítés hegyek, hazugságok tömkelege. Nem hiszem, hogy írástudó képes ezt jól megfontolt szándék nélkül véletlenül elkövetni. Az erős és egy irányba mutató befolyásolási szándék kiviláglik: meg kell fúrni Paks II-t, főleg, ha a Fidesz építtetné meg. Régen még a másik tábor is támogatta és most sem a beruházás pénzügyi anomáliái vannak célpontban, hanem maga a technológia. A pénzügyi részen pedig messze több kapargatni való lenne...

2017.04.27. 06:20:21

Nnnnaa... tudom, origó és ujujujjjj, de:
www.origo.hu/itthon/20170424-soros-gyorgy-tasz-helsinki-bizottsag-szexmunkasok-tamogatas.html
itt 2015-ben az Energiaklub neve mellett 29 millió támogatás szerepel az OSF forrásaiból.
Meg az, hogy az általad is citált, százalékban kifejezett támogatások lényegében kibogozhatatlan adományok, amikben ezek szerint ott bújik meg ez a nem harminc, csak huszonkilenc millió is. Az azért tudott, hogy a 'külföldi adományok, pályázatok, miegyebek' egy része pont ugyanonnan jön, csak más csatornákon átfolyva. A pontos megoszlásról egyszerűen nem találni adatot, összesítve szerepel csak a mérlegben..ők a támogatók

Central Europe Program
 EEA Grants
 European Commission - Intelligent
Energy Europe Program
 Friedrich Ebert Stiftung
 Fundamenta Lakáskassza Zrt.
 Grassroots International
 Heinrich Böll Stiftung
 International Visegrád Fund
 Knauf Insulation
 Leonardo da Vinci Program
 Mapei Kft
 Norvég Civil Támogatási Alap
 Nyílt Társadalomért Intézet
 Ökotárs Alapítvány
 Rockefeller Brothers Fund
 Xella Magyarország Kft.

2017.04.27. 06:21:26

Hozzáteszem: nem a támogatói háttér a gond, hanem a tartalom és az ebből interpolálható cél.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.27. 06:26:26

@Dorottya Veres: "ontos a melegszilárdság, a kémiai stabilitás (korrózió állás) "

Ja. A vas 1500 fokon olvad, viszont 700 fokon már lágyul. A cirkónium 400 fok felett már reagál a vizzel. A kobalt, nikkel nukleáris okok miatt nem jön szóba. (Co-60) Réz, cink olvadáspont, szkanium kevés, titán fluoridja oldódik az olvadékban. Ittrium, nióbium, molibdén, platina fémek? Még van ezüst és kadmium. :-))
Indium, ón olvadáspont. A ritkaföldfémeknek benne van a nevében. Hafnium. :-)) Speciális atombombák alkotóeleme. Tantál, wolfrám, további platinafémek? Hehehe.. Aztán jön az arany. Higany, hehehe.. Tallium? Brutális izotópjai vannak. Ólom bizmut, olvadáspont. Ki is fújt a periódusos rendszer. Az elsőfajú fémeket ugye értelemszerűen meg sem említettem. Szóval szívás. Az öreg Mengyelejevnek jobb periódusos rendszert kellett volna kitalálnia, mert ez nekünk fluoros sóolvadékos reaktorokhoz nem jó. Igaz klórral is lehet sóolvadékot csinálni, csak a klór szereti a neutronokat a fluorral ellentétben. Szóval szerintem erre nincs megoldás, ami 30-40 évet kibírna.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.27. 06:28:22

@Dorottya Veres: "fúzió esetében ennél messze magasabb hőmérsékleten zajlik a folyamat (nyilván trivia) mégis, ott is a grafit eróziója a nagyobb probléma ami a deutériumhoz köthető. "

A fúziós reaktorban nincs grafit. :-((

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.27. 06:31:12

@Gyulimali: "gyakorlatilag simán felvette a Csendes óceán mindenféle gond nélkül, az eddig belelengedett radioaktív vizet."

Nem igaz! Kiszámoltuk, hogy a Csendes óceán vizében köbméterenként 1 Bequerellel nőtt a a sugárzás! :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.27. 06:32:08

@Oleg Gontar: "fujusima a fel oceant kinyirja, matekozzal rajta. " Elképesztő baromságokat írsz. Matekozzál te! Aztán rájössz.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.27. 06:33:59

@Gyulimali: "Mert nem az eredeti probléma volt a legnagyobb, hanem hagyták, hogy eszkalálódjon, és leolvadjon a reaktor."
Pontosan. Az amcsik azonnal katonai áramfejlesztőket akartak odavinni, míg a japcsik napokig rakosgatták le a kábeleket. Nem a cunami volt a baj, hanem a japók büszkesége.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.27. 06:35:24

@Gyulimali: "Backup erőművet, hogy az időnek abban a 77%-ában is legyen áram, amikor történetesen nem fúj a szél. (Erre jelenleg a gáz- szén- és biomassza erőművek alkalmasak. "

Csak éppen felfűtve kell őket tartani, ami igen drága.

2017.04.27. 06:46:22

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Van... viszont abban tévedtem, hogy a deutériummal szemben nem elég ellenálló, a trícium okoz problémát...:) Tudom, hogy nem moderátor a grafit, csak a divertor belső burkolata grafit-tégla :)

eßemfaßom meg áll 2017.04.27. 06:51:53

@Oleg Gontar: "Aztan elmegy a viz, es vissza lehet menni. Na ez a nem mindegy."

mondjuk annak a 230ezernek annyira nem mindegy, másrészt fukusimába költöznek vissza a japánok, csernobil turistalátványosság és a növény és állatvilág igen jól érzi ott magát mióta az ember elkotródott.

eßemfaßom meg áll 2017.04.27. 06:55:13

@Oleg Gontar: "Es tudom hgoy nincs jobb alternativa" tehát te se tudsz jobbat. Akkor hajrá kerékpárdinamó és fejlesszük a gyertyaiparunkat vagy marad a legkisebb rossz.

2017.04.27. 06:55:57

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Mondom... ötvözet... hastelloy N (Nikkel-molibdén ötvözet www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0010938X16300440
Nem volt tökéletes, de azt jelzi, nem kell még feladni.

GENERAL CHARACTERISTICS OF HASTELLOY N™
A high-temperature nickel alloy, Hastelloy N™ withstands aging and embrittlement. It resists oxidation for continuous service up to 1800°F (982°C) and for intermittent service up to 1900°F (1038°C).Able to be readily fabricated, it’s ideal for high-heat applications and equipment used with hot fluoride salts.

CHEMICAL COMPOSITION OF HASTELLOY N™
Carbon 0.04-0.08
Chromium 6.00-8.00
Molybdenum 15.00-18.00
Iron 5.00 max
Manganese 0.8 max
Aluminum + Ti 0.5 max
Boron 0.01 max
Sulfur 0.03 max
Nickel remainder

eßemfaßom meg áll 2017.04.27. 07:13:37

@Oleg Gontar: "Meg lehet nezni mekkora resze szennyezett az oceannak"

Ha nem csak a színes képet nézed hanem a betűket is ugyanott akkor látnád, hogy az a "szennyezés" ugyan mérhető mert baromijó műszerei van az emberiségnek, de senkire és semmire nem veszélyes annyira alacsony a szintje.

Egy kiló banánban 2 nagyságrenddel több a gyári sugárzás mint 1 m3 tengervízben, egyértelmű, hogy az ember még nem eléggé érett a banán termesztésére

2017.04.27. 07:44:58

@eßemfaßom meg áll: Színezzük tovább a dolgot... vannak olyan vélemények miszerint az evolúció az élő szervezetek örökítőanyagának sugárzások következtében bekövetkező mutációja és szelekciók sokaságának is következménye.
A sugárzás csak egy paraméter, ami befolyásolja élettartamunkat és életminőségünket, de szerintem az emberek túlnyomó hányada sokkal szimplább okok miatt szenved daganatos megbetegedésektől. A túlzásba vitt napozás vagy szoláriumhasználat sokkal több ember számára kockázati tényező, főleg, hogy sokkal agresszívebb, kevésbé gyógyítható formában támadó rákot okoz.

Apropo... ki tudja, honnan ered a 'rák' mint elnevezés? Miért nem galamb, vagy cickány? :) Na?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.27. 07:52:12

@Dorottya Veres: És mikor lesz rá 30 év tapasztalat? Az ezer fokos értéket pedig kevésnek érzem, lokális túlhevülés elleni védelemben. És nem beszél arról hogy mi a helyzet a hőcserélő résszel. Vagy gáz munkaközegű, vagy szuperkritikus víz. Milyen vastag falak kellenek? Milyen a szilárdsága ezen a hőmérsékleten? Összeroppan, vagy felnyílik esetleges nyomás csökkenésnél valamelyik oldalon?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.27. 07:54:39

@Dorottya Veres: "csak a divertor belső burkolata grafit-tégla :)" Már nem, mert akkor nem lenne trícium termelés. A grafit moderál és a Li7+n = He+T+n reakcióhoz gyors neutronok kellenek.

2017.04.27. 08:21:54

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Lehet, neked nem felel meg, de használták :) Az anyagvizsgálatok és kiválasztások egyikénél sem tényleges időtartamú kipróbálás alapján döntenek. Lehet gyorsított, forszírozott körülmények alapján megfelelő számításokkal modellezni az anyag viselkedését, de egyébiránt most nem is ez a lényeg. 400 évvel ezelőtt volt szénacélunk, bronzunk, pár fémünk... ahhoz képest elég dinamikusan fejlődik a metallurgia, és a gyártástechnológia sokrétű megoldásokkal nagyon speciális igényű felhasználási környezethez képes alkalmas anyagokat fejleszteni és előállítani. Fém(oxid)kerámiák, porkohászati termékek, többrétegű fémek... bízzuk ezt olyan kutatókra és mérnökökre aki egyész életüket ebben élik le.

Az ITER/tokamak ügyben: Az ITER működését az első 5 évben tiszta deutériumplazmával tervezik, majd utána kerülne sor D-T működésre. Ehhez a trícium külső forrásból származna, de az ITER-ben különböző tríciumtermelő kazetták tesztelését is tervezik, így a berendezés valóban egy komplex fúziós plazmafizikai és technológiai teszt lenne.
Az ITER plazmaparamétereit elég konzervatív módon igyekeztek megbecsülni, így a kutatók körében általános vélemény, hogy tudni fogja az elvárt paramétereket. További bizakodásra ad okot, hogy az utóbbi években több olyan üzemmódot is kidolgoztak a mai tokamakokon, amelyek a standard ELM-es H-üzemmódnál jobb paraméterekkel rendelkeznek [1]. Az ITER működtetésével szembeni bizonytalan kérdések nem is annyira tiszta plazmafizikai oldalról jelentkeznek. Az egyik bizonytalanság, hogy a ma ismert skálatörvények alapján az egy ELM-ben kidobott energia nagyságát csak nagy bizonytalansággal tudjuk meghatározni. A becsült tartomány alsó határán a divertorok élettartama gyakorlatilag végtelen, a felső határon viszont a plazma eróziója miatt megengedhetetlenül rövid.
A másik kapcsolódó probléma, hogy a ma alkalmazott grafit divertorburkolat nem tűnik alkalmasnak hosszú tríciumműködésre. A plazma a grafitelemeket a nagy terhelésnek kitett helyeken erodálja, majd más helyen a szenet tríciummal együtt lerakja [2]. Ráadásul ezek a lerakott rétegek mechanikailag lazák és könnyen porlanak. A berendezésben felszaporodó néhány száz gramm feletti trícium szigorúbb sugárvédelmet tenne szükségessé, mint amit a szükséges mennyiség egyébként indokolna, ezért a trícium felszaporodását igyekeznek elkerülni. A grafitburkolatot, úgy tűnik, lehetne wolframmal helyettesíteni, azonban ennek hőterhelhetősége kisebb, mint a grafité, és éppen az ELM hőterhelési csúcsok bizonytalansága miatt ma még nem tudjuk, alkalmazható-e. Meg kell jegyezni, hogy az ELM-ek szabályozására már kipróbáltak néhány ígéretes módszert, szükség esetén azokat is be lehetne vetni.
A trícium kívülrő jönne... semmi köze a reaktor saját termeléséhez, sőt mint olvasod, probléma, ha túlságosan megnő a trícium koncentráció.

Denise Hogyisdugják 2017.04.27. 08:30:56

@Dorottya Veres: "Hippokratész több rákfajta leírását is elkészítette. A jóindulatú tumorokat onkosznak nevezte, ami duzzanatot jelent görögül, míg a rosszindulatú tumorokat karcinosznak hívta, ami a rák görög elnevezése. A különös névválasztás oka valószínűleg a rosszindulatú daganat távoli hasonlósága egy rákhoz, a jól körülhatárolható, kör alakú középrésszel és az innen szerteágazó, vékony nyúlványokkal.
Később a szó végéhez csatolta az -oma toldalékot, ami görögül daganatot jelent, így alakult ki a karcinóma elnevezés. A mai szóhasználatban a karcinóma az epiteliális sejtekből kiinduló rosszindulatú daganat orvosi elnevezése. Celsus volt az az orvos, aki a karcinosz kifejezést latinra fordítva bevezette a cancer elnevezést, amely magyarra fordítva lett rák. Galénosz az „onkosz” kifejezéssel írta le általában a tumorokat, innen ered a mai onkológia elnevezés." via wikipedia

2017.04.27. 08:31:03

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Bocs... kimaradt... a folyákony só mint hőtranszport közeg normál nyomáson cirkulál (ez pl. gyakorlatilag pozitív tulajdonság, mert nem robban :) és azzal hőcserélőkön keresztül állítanak elő két lépcsőben gőzt. Az robbanhat , de ez a veszély az összes gőz munkaközegű erőműnél ugyanígy veszélyforrás. Maga a reaktor robbanni nem fog, max a sóolvadék kifolyik és felfogják egy megfelelően kialakított 'kármentőben'.

2017.04.27. 08:32:42

@Denise Hogyisdugják: Köszi! Én valahol azt olvastam, hogy a nők mellrákjának van egy olyan stádiuma ami a bőrön jellegzetes alakú foltot produkál. A te magyarázatod tudományosabb.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.27. 09:07:45

@Dorottya Veres: Aha, szóval mégiscsak víz. Akkor az első vízkörnek mekkora lesz a nyomása? Normál? És ha átszakad annak hőcserélője? Már megint olyan műszaki problémák jönnek elő, hogy csak na.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.27. 09:13:52

@Dorottya Veres: Tiszta D+D plazma nem jó, mert magas küszöbenergiája a reakciónak. Emiatt a várható energia mérleg nem jó.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.27. 09:14:35

@Dorottya Veres: Én voltam ITER konferencián. Mindenki a trícium termelésben gondolkodik.

2017.04.27. 10:14:24

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Gondolom a szokásos 20-22MPa nyomáson hogy 300°C körüli vízhőmérséklet tartható legyen. Konkrét érték a konstrukció kísérleti jellegéből fakadóan nekem nem áll rendelkezésre.
Szerintem ez azért nem az a kategória, amire ne állnának rendelkezésre mérnöki megoldások. A primer hőcserélő feltételezett átszakadása után is van még akadály a radioaktív szennyezés útjában még áll védvonal.
Ééésss.. mi van akkor, ha .... elméleti okoskodás amit művelünk. A reaktor még (MÉG) nincs abban a fázisban, hogy kereskedelmi termelő funkciót láthatna el, nyilván addig ezeket a problémákat meg kell (és meg is fogják) oldani.

2017.04.27. 10:25:19

Azlehet, de a berendezések egyelőre még bizony tartalmaznak grafitot... iopscience.iop.org/article/10.7567/JJAP.54.096201/meta legalábbis a kínaiak EAST-je, ami már másodpercekig működött. Nyilván messze a cél, lehet, addigra az anyagok is változni fognak, egyelőre (minden ellenvetésed tiszteletben tartása mellett) grafit és wolfram jöhet szóba...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.04.27. 10:33:08

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Sajnos nem volt időm átolvasni az anyagokat, de a teljes megmentett oak ridge-i anyag fent van a neten.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.04.27. 10:36:24

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Tekitve, hogy a renszer kisnyomású halkan kérdem, hogy mi szükség van 30-40 éves élettartama? Ez nem PWR, néhány bar-os a cucc, csak keringtetni kell. Ha 10 évenként cserélni kell a tartályt, hát istenkém. Töredékéb kerül egy 5 rétegű reaktornak, ahol maga a reaktor mag szuper különleges és drága cucc.

Ennek csak hőállónak kell lenni és kell megfelelő korróziós pótlék. Ha ki lehet szedni a leváló darabokat és az üzembiztonságot nem veszélyezteti, akkor hajrá. Az is a tervezés része, hogy optimálisra lövöd be a darbok élettartamát. Semmi nem írja elő, hogy 40 évig kell bírni a tartálynak.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.04.27. 10:43:13

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ez is csak azt mutatja, hogy megint csak az emberi hülyeség a leggyengébb láncszem és nem a megvalósítható műszaki backup.

Meg azt is elfelejti a többség, hogy a többi atomerőműnek se lett semmi baja és F-nél sem történt magától a rengéstől. A szar helyen levő aggregátorokat vitte el a víz. Ha magasabban lettek volna, akkor semmi sem történt volna.

Ez nem az atomerőmű koncepcionális hibája. Ha vegyi üzem kritikus hűtőrenszere lett volna ez, akkor az is elszállt volna. Érdekes módon a vegyi üzemeket senki nem akarja betiltani Bophal után sem, pedig ott annyian haltak meg, hogy évezredek alatt sem fog senki a nukitól.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.04.27. 10:47:53

@Gyulimali: Magyarországon jelenleg alig pár biomassza kiserőmű van, és ezek sem nagyobbak, mit 20 MWe. Közelében nincsa a biomassza kapacitás annak, hogy balanszonli lehessen velük főleg úgy, hogy a megtérülés halvány reményéhez is folyamatosan menni kell ezeknek.

Tudod te azt, hogy egy koszos 20 MWe-s biomassza erőműnek mekkora bementő tüzelőanyag tartalma van? Éppen dolgozok egyen. 8,5 MWe-hez cirka 60 000 tonna kell.

Itthon a biomassza főleg azt jelenti, hogy pl. Ajkán az erőműbe betolnak évi 200 ezer tonna fát...

Szóval a biomasszát felejtsd el. Nem jön számításba. Nincs hozzá tüzelőanyag és folyamatos üzeműek.

2017.04.27. 10:56:29

" Éppen dolgozok egyen. 8,5 MWe-hez cirka 60 000 tonna kell."

Critical Biomass :) Az több, mint 70 000 -75 000köbméter keményfa.. ébenből mondjuk csak 50 000 :) az összes mezőgazdasági hulladékból jókora szállítási kapacitással, meg jókora környezetterheléssel lehetne folyamatos tüzelőanyagot biztosítani pár ilyenhez. Nem túl ígéretes :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.04.27. 11:20:36

@Dorottya Veres: A 60 ezer tonna az éppen főleg maghéj, fából kevesebb is elég, de ha meg is felezed, akkor is nevetséges. Főleg, hogy közúton szállítják a fát. 20-30 ezer tonna fával lehet 10 MWe körüli nagyságredi teljesítményt kihozni. Egyszerűen röhejes. Állami támogatás nélkül pontosan 0 db ilyen erőmű épült volna és a fát is csak azért égeti Ajka, mert éppen viszonylag olcsó (2010 táján már csinálták) és fizették.

2017.04.27. 11:30:55

@molnibalage: Én emlékszem arra, hogy a kukorica árának alakulása hozott olyan időszakot, hogy pellett kazánokat kukoricával tüzeltek de normál csöves kukoricával is fűtöttek mezgazd létsítményt :) Rohadt jó a fűtőértéke.

Denise Hogyisdugják 2017.04.27. 13:13:33

@Dorottya Veres: akkor (és most ne haragudj) elég öreg lehetsz. tizenx éve foglalkozom mezőgazdasággal és a 2008/2009-es szezont leszámítva sosem volt olyan vészesen alacsony a kukorica ára. sőt, nominális értéken 2008 tavaszán még a mostani árszint felett volt. ez inkább afféle elkeseredett gazdálkodói akció lehetett, de semmiképpen sem országos jelenség. arról nem is beszélve, hogy az előtte lévő két szezonban a kukorica ára felfelé döntött rekordokat, szóval aki jókor eladta, tartalékolhatott.

2017.04.27. 13:31:43

@Denise Hogyisdugják: Kb az az időszak... de tényleg nem vagyok mai csirke :)
www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/mindszenten_kukoricaval_futenek/2080169/
nézd csak!!! keress rá kukorica tüzelés vagy kukorica tüzelésű kazán...
Horror, mi?

Denise Hogyisdugják 2017.04.27. 13:49:59

@Dorottya Veres: jaja. akkor szabadultak rá a brókerek a gabonapiacra és az árak köszönőviszonyban sem voltak a tényleges termelési adatokkal. btw, pont emiatt betiltanám a nyersanyagok és élelmiszerek tőzsdei kereskedését... az igazi horror mindeközben az volt, hogy pár ezer kilométerrel arrébb pedig törzsek halhattak ki éhínségben. hogy visszakapcsoljak az eredeti témához: megérdemli már az emberiség az atomot :-/

5perc 2017.04.27. 14:41:19

Az atomenergia biztonságos. Amíg minden jól működik nincs baj. De történt nagyon gázos esemény itt, Magyarországon, nem is olyan régen, 2003-ban.
www.fizikaiszemle.hu/archivum/fsz0308/szatmary0308.html
"A biztonsági hatóság engedélye alapján csak a 73. napon néztek be egy videokamerával a sérült tartály belsejébe. Ekkor derült ki, hogy mindegyik köteg megsérült, de csak a felső részén. A tartály szubkritikussága mint alapkérdés azonban már az első héten felmerült, amikor még semmit sem lehetett tudni arról, ami a tartály belsejében van. Tudjuk, hogy szabályos, sértetlen fűtőelemkötegek esetében a tisztítótartály szubkritikussága még bórsav nélkül is biztosítva van, mivel a kötegek kellően távol vannak egymástól. Most azonban a kötegek sérültek, a fűtőelemek egymástól való távolsága a sértetlen kötegekben levő 12,2 mm-nél nagyobb is, kisebb is lehet, számolni kell továbbá szabaddá vált, sőt széttört pasztillákkal is. Nem könnyű feladat előtt álltak a hazai reaktorfizikusok, amikor egy ilyen bonyolult, de ismeretlen szerkezetre kellett számításokat végezniük. A KFKI Atomenergia Kutatóintézetben és a Műegyetemen egymástól függetlenül végeztek számításokat. Mindkét helyen igyekeztek megkeresni a sérült fűtőelemek legkedvezőtlenebb elrendeződését, és erre vonatkozóan keresték meg a bórsavnak azt a koncentrációját, amely biztosítja a szubkritikusságot. A bórsav-koncentráció biztonságos értéke 20 g/liter."

Ez azt jelenti, hogy még csak nem is a reaktorban, hanem a pihentető medencében a fűtőelemek hősokk következtében olyan olyan sérüléseket szereztek - a felszakadt elemekből a pasztillák valamilyen ismeretlen geometriájú kupacba halmozódtak -, amiről a fizikusok egyszerre csak nem tudták megmondani, hogy összejöhet egy kritikus tömeg és beindulhat-e önfenntartó, kívülről nehezen befolyásolható reakció. Szerencsére nem így történt. Ez a szerencse nem tervezett volt, csak véletlenül így történt. Ha ugyanilyen véletlenül másképp történik, nem tudjuk megmondani, mi lett volna a legrosszabb forgatókönyv.
Amikor felhívtál egy paksi mérnököt és túl konkrétat kérdeztél, azt válaszolta, hogy "nem adhatok ki információt, a telefonbeszélgetésről pedig felvétel készül".

Lehet ezt bagatelizálni, Csernobil is "régen" volt, "messze" is volt, a földcsere után újra telepített fákat is látjuk, milyen szép zöldek azóta, csak a gyullékony avart nincs ami lebontsa. Az nem egy kellemetlenség volt, a hatása minden kihullás helyén lokálisan komoly volt, a terhes anyák nem maguktól mentek leöldökölni a magzatukat, mint ahogy itt egyesek hazudják.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.04.27. 15:01:01

@5perc: A magyar esetben hányan haltak meg? Hány ember kapott többletdózis a dolgozók közül? Többletdózis az erőművün kívül? Ja, bocs, semmi. Csak anyagi kár volt.

Érdekes módon az nem éri el ingerküszöbödet, hogy ha meghal egy olajmunkás, vagy más erőműben bárki vagy szélkerék építés során potyognak el az emberek. Ennek eredménye ez.

www.nextbigfuture.com/2016/06/update-of-death-per-terawatt-hour-by.html

5perc 2017.04.27. 15:07:49

Véletlenül nem történt, senkinek nem volt rá befolyása.

Terelsz. Majd az olajos blogon válaszolok.

Gyulimali 2017.04.27. 15:26:13

@molnibalage:
...Szóval a biomasszát felejtsd el. Nem jön számításba. Nincs hozzá tüzelőanyag és folyamatos üzeműek...
OK, értettem!

2017.04.27. 15:37:44

@5perc: Igen, ez is egy eshetőség, valószínűsége volt, hiba lenne elhallgatni. Ám azt is érdemes idemásolnod az írásból, ami arra mutat rá, hogy mennyire szerencsés amikor a politika átveszi az irányítás egy addig szakmai-tudományos alapokon nyugvó de bizonyos kockázatokat rejtő iparág felett. Ez azért is érdekes, mert az általad említett 'gázos' esemény (üzemzavar) kialakulásában pont német főszereplők vitték a prímet (és franciák építették a hibás konstrukciójú tisztító tartályt) és ők voltak azok, akik gyakorlatilag minden magyar engedély nélkül állították üzembe a berendezést, nyilvánvalóan költségcsökkentési célzattal (a profit, mindenek felett)
Szóval erre gondolok:
"... Amióta a szocialista-zöld pártkoalíció van uralmon, megszabták, hogy az egyes német atomerőművek mennyi villamos energiát termelhetnek a legkésőbb 2022-ben esedékes leállításig még hátralevő idejükben. Ahhoz, hogy ez az üzemidő biztosítható legyen, az országban évente 200 új nukleáris szakemberre lenne szükség, viszont a német egyetemek évente mindössze 3-5-öt bocsátanak ki. Nyilvánvaló a hanyatlás, ami a szakmai kompetencia fokozatos elvesztésével jár. Ezen túlmenően a kormány leállította a nukleáris biztonsággal kapcsolatos kutató-fejlesztő tevékenységet. A Német Nukleáris Társaság becslése szerint a kompetencia 30%-a már visszahozhatatlanul elveszett.6 Nem kell jóstehetség annak kimondásához, hogy valamelyik német atomerőműben számítani lehet egy többé-kevésbé súlyos balesetre..."

2017.04.27. 15:44:22

@5perc: Ebben is van igazságod, bár érzelmi alapon közelítesz. Ezzel együtt vitathatatlan tény, hogy az atomenergia ipar az ilyen nagy figyelmet kiváltó, globálisan is követett és dokumentált eseményekkel együtt nagyon kevés ember életére voltak végzetes következményekkel. Nézhetjük úgy is, hogy az atomenergia a legkisebb rossz...
Ha már ilyen szintű kockázatok is arra ösztönöznének minket, hogy minden pozitív hozadéka ellenére el kell utasítanunk egy adott tevékenységet akkor gyakorlatilag a jelenleg világunkat mozgásban tartó ipar és energetika 80%-áról le kellene mondanunk. Akkor jöhetne az éhezés és a háborúk... kössünk kompromisszumot.

2017.04.27. 16:00:51

@5perc: Talán még ennyit:

"...E veszélyre való tekintettel beszélnek egyesek kis Csernobilról. Ez a hasonlat azonban mindenképpen téves. Az 1960-as években hasonló szerkezetű (persze ép) reaktorok megszaladását szándékosan előidézték az Egyesült Államokban.3 A folyamat menetét filmre vették és műszerekkel részleteiben nyomon követték. Kísérletileg bebizonyosodott, hogy a megszaladás önszabályozó módon zajlik le. Közben a fűtőelemek egy része megsérül, a moderátor egy része kidobódik a tartályból. A sérült tisztítótartályban sem lenne ez másként: a fűtőelemek tovább sérülnének, a felette levő 10 m magas vízoszlop megemelkedne, de robbanás semmiképpen sem történne. Az a személy azonban, aki a megszaladást előidézné, jelentős sugárdózist kapna, mivel a közelben tartózkodna. Ez önmagában persze nagy baj, de ezen túlmenően a megszaladás még csak nem is emlékeztet a csernobili robbanásra...."

Nem fenyegetett robbanás.

5perc 2017.04.27. 16:59:16

@Dorottya Veres:
Nem tudom, mi hogy állunk most a képzéssel. Néhány éve a szakember gárda tekintélyes része utód nélkül elment nyugdíjba. Én nem hallottam róla - de lehet -, hogy itthon nagy számban vennének fel hallgatókat. Kiveri a szemem ez a sárga alapszín. A másik út a régi. Ki lehet menni a moszkvai egyetemre két félévre oroszt tanulni, aztán 4+2 évig szakmát, hogy aztán egy ködös jövőképpel rendelkező területen dolgozhasson valaki annyira nem kiemelkedő bérért.
Könnyen a németekre vagy a franciákra lehet fogni a történteket. Azt azért nem árt tudni, hogy engedélyezett, aláírt munkautasítás nélkül Pakson nem történik semmi, illetéktelenek be sem jutnak a reaktorcsarnokba. Az engedélyt pedig nem az utolsó KisMiska adja ki saját szakállára.
Nem vagyok szakmabeli, de
"A sérült tisztítótartályban sem lenne ez másként: a fűtőelemek tovább sérülnének, a felette levő 10 m magas vízoszlop megemelkedne"
<=>
"ami elég ahhoz, hogy a tartály felső részén a víz lassan forrni kezdjen. Az egyre erősebb forrás buborékjai végül egyetlen nagy buborékká egyesültek. A számítások szerint ez az állapot mintegy két óra múlva alakult ki. A fűtőelemek hőtermelése miatt ennek egyre nőtt a nyomása, a búvárszivattyú által hajtott hűtővizet egyre lejjebb szorította"
Szerintem nem volt a felső 10 méteren víz és a súlyos üzemzavar nem az ellenőrzött reaktorban történt.
Én nem beszéltem robbanásról. Önfenntartó, kívülről nehezen befolyásolható reakciót mondtam, amit lehet éppenséggel önszabályozó módnak is nevezni.
Hozzátéve, hogy egy gőz- vagy hirdogénrobbanás látványos, de talán kisebb probléma a többi közt. Fukushimában azt hiszem volt hidrogén robbanás, de a sugárzás nem a robbanás miatt lett akkora, hogy a robotok pár óra alatt romoljanak el.
Ok, kössünk kompromisszumot: jó, ha tudod, én nem vagyok végletesen az atomenergia ellen, csak nem szeretem, ha komolytalanul kezelik a súlyát. Látva, hogy milyen hibák kerülhetnek egy ilyen rendszerbe, nem az a kérdés, hogy bekövetkezik-e újabb baleset, hanem az, hogy mikor.
Emellett van a világon 2-300 000 tonna kiégett fűtőelem, amit nagyon egyszerű tárolni tíz évig, húszig, ötvenig. De nem tízezrekig. Tegyük fel, hogy találunk neki valamilyen biztonságosnak vélt helyet. Két út van: vagy folyamatosan ellenőrizzük, javítgatjuk, vagy úgy lezárjuk, hogy ne lehessen a közelébe menni. Az első esetben beláthatatlan a költség mai áron. A másodikban nem ismerjük az időbeli kockázatot és adott esetben már nem tudunk biztonságosan a közelébe férni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.04.27. 17:16:50

@5perc: Komolytalanul? Mutass már egy vegyi vagy bármilyen üzemet, amire olyan szabályozás vonatkozna, mint az atomerőműre? Miért nem kell egy vegyi üzemet sem pl. airliner rázuhanásra méretezni? Tudod te, hogy mi történne egyes üzemeknél ilyen eset után? Ahhoz képes Cseronbil egy babazsúr volna...

2017.04.27. 19:01:03

@5perc: Tényleg jó lenne, ha legalább az adott thread hozzászólásait elolvasná valaki....A fűtőelemes kérdés kb. mindegyik poszt utáni vitában felmerül, kitárgyalásra is van bőven lehetőség. Itt is volt és eléggé körül is lett járva.
" ...Szerintem nem volt a felső 10 méteren víz és a súlyos üzemzavar nem az ellenőrzött reaktorban történt..."

Szerinted... a tisztítótartály felett volt tíz méter víz, a tartályban meg egy 5m-es buborék, ami a fűtőelemek felső részét hagyta hűtetlenül, ez a buborék szabadult fel, és tört a felszínre a medece vize pedig beáramlott a helyére, hirtelen lehűtve a felhevült fűtőelem szakaszt. Mint amikor valaki belepukizik a fürdőkádba. (Jó hülye hasonlat, tudom) A fűtőelemek hossza 2.5 méter, és nem rakják azokat egymásra, csak egymás mellé így is látható, az általad említett 10méter vízoszlop hiány értelmetlen feltételezés. Az egész tartály nincs olyan magas. Inkább olyan 3-3.5 m körlülire saccolnám (de ott van egyébként a linkelt cikkben akonstrukció sémája, nyilván valamennyire arányos) Ki tudod számolni, hogy a 30 köteg (a 126 csőből álló hatszögletű pakett) mekkora alapterületen helyezkedik el ebből meg azt, hogy a kb. 5m3-es buborék mekkora hányada lehetett a tartály teljes űrtartalmának. nem tudom, mennyire voltam érthető.

2017.04.27. 19:02:48

@Dorottya Veres: "...tartályban meg egy 5m-es buborék, ami a fűtőelemek felső részét hagyta hűtetlenül..."
Bocs...nem 5m-es hanem 5 köbméteres, természetesen...

5perc 2017.04.27. 19:08:35

@Dorottya Veres:
Köszönöm az értékes útbaigazítást. Volt felette 10 méter víz, csak érintkezett vele.
Ennyi erővel a csarnok lapos tetején is lehetett volna összegyűlve.
De tényleg ennyi jutott át hozzád?

Mátyus Viktor 2017.04.27. 19:36:35

Nem a majaki katasztrofa volt a legsulyosabb?

2017.04.27. 19:44:25

@5perc: Nem értett, de semmi gáz...az olyan snassz lett volna azt mondani, hogy nos, talán picit félreértettem valamit.

A szakember kérdéshez annyit, hogy egyértelműen látszik, piszok jó lenne, ha a politika (akár zöld, akár kék, akár narancs) nagyon távol tartaná magát az egyértelműen mérnöki/tudományos irányítást igénylő területektől.

2017.04.27. 19:49:02

@Mátyus Viktor: A szennyezés mértékét( a szétszórt radioaktív hulladékot) tekintve igen, az áldozatok számát tekintve nem és sokkal lokálisabb volt.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.04.27. 20:15:11

@Dorottya Veres: Ha így haladunk, akkor lassan az agysebész is úgy dolgozik, hogy bárki belepofázhat? Ja, nem. Akkor miért van az, hogy a sok gyök2 nethuszár azt hiszi, hogy az energetika és nukleáris ipar az más...?

2017.04.28. 05:51:24

@molnibalage: Mert vannak, akik saját céljaik eléréséhez felhasználják a tömegek manipulálhatóságát, elhitetik velük , hogy ebben is kompetensek. Ez a blog azért létezik, hogy ha megvalósul a népszavazás (adja az ég, hogy ne történjen meg) addigra már jól beágyazódjon a politikailag aktív népesség tudatába az egyszerű igazság atom=halál...
Előrelátó és a véletlenre semmit nem bízó kis csapat áll a háttérben.

GaborV 2018.08.16. 14:25:36

Csernobil azért jó téma mert vujicstrutykó pokoli rizsák könyve alapján az egyszeri olvasúnak úgy tűnik, hogy itt most többezer-tzezer-szárzerer ember halt meg / fog meghalni csenrobil miatt. Jelzem az összes ember aki belehalt csernobilba az kemény 32 fő (ebből is 4-en sima mezei közlekedési balesetben oda menet, meg ketten az épületben (egyiküket megégette a gőz, a másikra meg acél rúd esett)). Valamint nagyjából 14 likvidátor halt bele utólag a sugárzásba. Igen nem 4000 amivel a média (és az annak felülő who-s politikusok) mondanak. hanem kemény 14. (a sokezer halott úgy jött ki, hogy minden többletrákot manapsgág csenobilnak tudnak be az érintett területeken, a tüdőrákos láncdohányost, meg a májrákos alkeszt is)

Egyébként ukránoknák az extrém sok rák a kurrens eredmények alapján sokkal inkább az eszetlenül használt DDT és más mezőgazdasági vegyszerek miatt vannak, amiket úgy locsáltak a CCCP TSZ-ei, mint ha muszáj lenne.
süti beállítások módosítása