Tuti nem tudtad: a magyar atomtemetőről még a látványterv sem készült el

2017. június 11. 08:00 - atomcsapda

Atomtemetők jelenleg nincsenek. Elméletben léteznek csak olyan objektumok, amikben a sugárzó atomhulladékok (főként a legveszélyesebbek, a kiégett fűtőelemek) véglegesen, biztonságosan elhelyezhetők. Gyakorlatban nem. A végleges elhelyezés azt jelenti, hogy az itt lerakott kiégett fűtőelemek legalább 240 ezer évig nem érintkezhetnek semmivel. Se emberi kézzel, se vízzel, se földdel, se levegővel.

melygeologia1.jpg

Az ilyen létesítmények alapgondolata, hogy fúrni kell egy nagyon mély lyukat, bele a kőzetbe, majd beletömni a szemetet, végül az egészet kiönteni agyaggal (bentonittal), és betonnal lezárni. A kulcs a kőzetben rejlik. Olyat kell találni, amely a következő évezredekben nem mozdul el, nem reped meg, nem ázik át.

A megfelelő helyet úgy keresik, hogy geológusok számos helyen mintát vesznek a kőzetből és megállapítják, hogy elég mozdulatlan és vízzáró volt-e az utóbbi néhány százezer évben. Aztán ebből következtetnek a jövőre. Csakhogy semmi nem garantálja, hogy a jövőben nem történik olyan váratlan esemény, ami a múltban nem történt. Gondoljunk a klímaváltozás talajvizeket megváltoztató hatásaira vagy különböző emberi tevékenységekre. A kőzetnek ugyanis nem pár évszázadig, hanem legalább 240 ezer évig kell a helyén érintetlennek maradnia. Ezt előre jelezni pedig nem lehet, ahogy nem lehet garantálni azt sem, hogy évszázadok múlva mit csinálnak majd ott az emberek.

melygeologia2.jpg

Magyarországon 1993 óta keresik azt a helyet, ahol a Paksi Atomerőmű atomszemetét véglegesen elhelyezhetik. Most ott tartanak, hogy a Mecsekben, Pécs és Szigetvár között félúton elterülő Boda község környéke tűnik a legalkalmasabbnak. Itt találtak rá arra az agyagkőre (aleurolitra), amely a kutatások jelenlegi állása szerint alkalmas lehet Paks nagy aktivitású atomhulladékának végleges elhelyezésére. Mintegy 120 négyzetkilométeres területről van szó, amelyen összesen 9 település fekszik. 2014-ben próbafúrásokat végeztek az agyagkőben, a 913 illetve 474 méter mély lyukakban szenzorokat helyeztek el.

A projektre 7,68 milliárd forintot költött el eddig az állam, az atomtemető teljes költségvetése a jelenlegi tervek szerint 745,28 milliárd forint. Ezt az összeget egyébként a Paksi Atomerőmű bevételeiből fizetik. Tehát mindannyiunk villanyszámlájából. Könnyen elképzelhető, hogy a költségek ennek a duplájára nőnek: a Bátaapátiban létesített kis- és közepes aktivitású hulladékok tárolójára is több mint a kétszeresét költötték az eredeti tervhez képest. A bodai atomtemető a település polgármestere szerint 2070. körül kezdheti meg a működését. Szóval akármennyire is nyakig ér a kulimász, erre minimum 50 évet várni kell. Miután a valamikori jövőben elkezdik építeni. Vagy ki tudja, mi lesz még addig.

Persze mai tudásunk szerint annak valószínűsége, hogy Boda megépülne, rendkívül kicsi. Az egyetlen épülő mélygeológiai tároló (Onkalo) mérnökei is elismerik, hogy a technológia nem jelent biztonságos megoldást. A kis- és közepes radioaktív hulladékok tárolóival pedig már ma is több a gond, mint amire számítani lehetett. A tapasztalat az, hogy a tárolás folyamatos és teljes körű figyelmet igényel, és egy percre sem szabad magára hagyni a radioaktív hulladékot. Ez megkérdőjelezi a teljes mélygeológiai tárolás létjogosultságát, csak még nagyon kevesen merik felemelni szavukat és feltenni a kellemetlen kérdéseket.

Bízzunk az utánunk jövő generációkban, nekik talán több eszük lesz és rendbe teszik azt a katyvaszt, amit sikerült rájuk hagyományoznunk.

melygeologia3.jpg

**

Az Energiaklub bíróságon támadja meg Paks 2 környezetvédelmi engedélyét, mert a beruházás a környezetet és a lakosságot is veszélyezteti. Ha Neked is fontos a biztonság, segítsd támogatásoddal a perrel kapcsolatos munkánkat: http://www.energiaklub.hu/tamogass. Köszönjük!

59 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://atomcsapda.blog.hu/api/trackback/id/tr6312583147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bencze Imre 2017.06.11. 08:52:16

MOCSKOS, SZEMÉT, ALJAS, DE LEGINKÁBB HAZUG BAGÁZS!!!

"Atomtemetők jelenleg nincsenek. Elméletben léteznek csak olyan objektumok, amikben a sugárzó atomhulladékok (főként a legveszélyesebbek, a kiégett fűtőelemek) véglegesen, biztonságosan elhelyezhetők. Gyakorlatban nem."

szemenszedett aljas HAZUGSÁG!!! hüjjegyerekek, első körben tisztázzuk, hogy az "atomhulladék" kifejezést csak és kizárólag a hozzátok hasonló tudatlan, tájékozatlan, ostoba, de legalább buta majmok használják :) :) kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladék - VÉGLEGES, BIZTONSÁGOS ELTEMETÉSÜK (TÁROLÁSUK) A VILÁG SZÁMTALAN HELYÉN MEGVALÓSULT!!! mocskos hazug banda!!! ha annyira hüjjék vagytok, hogy bátaapátiról nem hallottatok még, akkor mi a f@szért kukorékoltok???

kiéget üzemanyag! ALEGNAGYOBB BŰN LENNE ELTEMETNI!!! annyi értékes üzemanyagot tartalmaz még, hogy azt KÖTELEZŐ újrahasznosítani!!! bn reaktorok, hüje tudatlan, csótány banda!!!

"A végleges elhelyezés azt jelenti, hogy az itt lerakott kiégett fűtőelemek legalább 240 ezer évig nem érintkezhetnek semmivel. Se emberi kézzel, se vízzel, se földdel, se levegővel."

baromarcú hazug banda!!! NINCS SZÜKSÉG VÉGLEGES ELHELYEZÉSRE! ÚJRA KELL (ÉS FOGJÁK HASZNOSÍTANI, TEHÁT AZ ALJAS DUMÁTOK TOVÁBBI RÉSZE FELESLEGES!!! :) :)

"Persze mai tudásunk szerint annak valószínűsége, hogy Boda megépülne"

miii??? tudás??? nálatok??? hüjjegyerekek, mutassátok be azt az egyetlen majmot az energiaklubb nevezetű kuplerájban, akinek VAN szakirányú végzettsége!!! nincs ilyen??? akkor nem lenne jobb kussolni???

"Az egyetlen épülő mélygeológiai tároló (Onkalo) mérnökei is elismerik, hogy a technológia nem jelent biztonságos megoldást. "

NETTÓ HAZUGSÁG!!! HAZUG BARMOK!!! ÉPÜL (ÉPÜLT) MÉG MÉLYGEOLÓGIAI TÁROLÓ OLKIULOTOBAN, OSKARSHAMBAN, ÉS NOVOSZIBIRSZKBEN!!! MI A F&SZÉRT HAZUDTOK???

Bencze Imre 2017.06.11. 08:56:19

SZERINTEM MINDENKI AKKOR JÁR A LEGJOBBAN, HA EZ AZ ENERGIAKLUB NEVEZETŰ GITTEGYLET PÉNZÜGYI LEHETŐSÉGEIT TUSFÜRDŐ, SAMPO, KÖRÖMKEFE, FOGKRÉM, SZAPPAN VÁSÁRLÁSÁRA FORDÍTJA, ENERGIÁIT PEDIG ARRA, HOGY MEGTANÍTJÁK DÉMONADÁT MOSAKODNI, ZUHANYOZNI, HAJAT MOSNI, KÖRMÖT TISZTÍTANI!!! MÁRIS SZEBB ÉS TISZTÁBB LENNE A VILÁG!!! :) :)

2017.06.11. 09:05:06

Jujj... kis hazudósok...Bátaapáti 4 (négy) éve működik.
www.rhk.hu/hirek/2017/05/19/vegleges-helyen-az-utolso-vasbeton-kontener/
www.rhk.hu/letesitmenyeink/nrht/

Valamint megoldott a következő 50 évre a nagyaktivitású hulladékok tárolása is:
www.rhk.hu/letesitmenyeink/kkat/
Az első lépéseket már megtettük és nyilván továbbiak is követni fogják. 5 évtized áll rendelkezésre. Addig még három klímakatasztrófa is jöhet, mert aminek semmiféle biztonságos tárolási lehetősége nincs sehol a világon, az a CO2, amit a zöld Németország szénerőművei ontanak, az Energiaewende sikeres megvalósulásának hála. Ebbe az irányba kívánunk haladni? Több zöld CO2-t a világnak? Kerül amibe kerül? A villamos energetika CO2 emissziójának HATÉKONY csökkentésére jelenleg egyetlen mód van, az atomenergia. Ez a világ bármely pontján egyaránt alkalmas. Speciális (és a mi adottságainknál szerencsésebb) adottságú helyeken lehetséges egyéb alternatívák felhasználása. Víz és geotermikus energia felhasználása (bár utóbbi inkább a fűtési célú felhasználásban nagy jelentőségű). A szél és a napenergia jellegéből fakadóan mindig igényli fosszilis energiahordozók felhasználását, legalábbis ott, ahol folyamatos energiaigény lép fel. Illetve... szándék, hogy az igények folyamatosan ki is legyenek elégítve, ne csak szeles és verőfényes napokon.
Nem állítom, hogy az atomenergia kockázatmentes iparág és azt sem, hogy nincsenek még feladatok, amiknek megoldása már létezik,de fontos lenne olcsóbb megoldásokat keresni, viszont a helyzet abszolút nem olyan sötét és kilátástalan mint azt a blog szerzői tendenciózus hazudozásukkal beállítani igyekeznek. A statisztikák cáfolják minden egyes állításukat, elismert és valóban hozzáértők véleménye is messze ellentétes azzal, amit sulykolni igyekeznek, kihasználva a többség témával kapcsolatos ismerethiányát és félelmeit. Ahelyett, hogy megpróbálnának tiszta vizet önteni a pohárba és segítenék az embereket, hogy felelősen dönthessenek adott esetben, inkább próbálnak egyre nagyobb sötétséget és ködöt bocsátani az emberek elméjére. Aljas szándék, érthetetlen motiváció, veszélyes vizek..

Bencze Imre 2017.06.11. 09:21:28

"atomszemét"

hát a "szagértelmet jól jellemzi, hogy ilyen fogalmat a szakma NEM ismer :) :) leülni EGYES!!! tanuujatok, pubikák, mer igaz lesz a mondás, hogy "mekbux, oszt ijen hüjje maracc".

"Mintegy 120 négyzetkilométeres területről van szó, amelyen összesen 9 település fekszik"

Ja, hazug majmos - előzetes kutatási teróületről van szó, az ott kapott eredmények alapján lesz kiválasztva az 1 négyzetkilométer területet EL NEM ÉRŐ létesítmény helye. JÓ HAZUDNI, MEGTÉVESZTENI, ALJASKODNI??? (apropos - btk 333§ ???)

"A kis- és közepes radioaktív hulladékok tárolóival pedig már ma is több a gond, mint amire számítani lehetett. A tapasztalat az, hogy a tárolás folyamatos és teljes körű figyelmet igényel, és egy percre sem szabad magára hagyni a radioaktív hulladékot."

NETTÓ BAROM HAZUGSÁG!!! nyilván nem véletlen, hogy újra, megint, ismét képtelen ez a mocskos hazug bagázs egyetlen egy KONKRÉT példát felhozni!!!

"csak még nagyon kevesen merik felemelni szavukat és feltenni a kellemetlen kérdéseket."

:) :) :) hááát, itt vagytok ti!!! folyamatosan pofáztok!!! ami a kellemetlen kérdéseket illeti, hát olyat nem létni... mocskolódás, hazugság, csúsztatás az van bőven. de kérdés??? kellemetlen kérdés??? hüjjegyerekek, nektek annyi eszetek sincs, hogy képesek lennétek egy értelmes kérdést megfogalmazni :) :)

"Szóval akármennyire is nyakig ér a kulimász, erre minimum 50 évet várni kell"

az szar, ami a fejetekben van az ér a nyakatokig :) :) ja, ha MA ott állna megépítve a tároló, akkor is a következő a helyzet: paks1 1-es blokk leállításának várható dátuma: 2032! leszerelés megkezdése - 2052! leszerelésből származó radioaktív hulladék konszolidációs időszaka 40-60 év! számolni tudtok, mocskos hazug patkányok??? a legpesszimistább számok szerint is 75 év múlva lesz szükséges a tároló :) :) .

kérdés!! MI A F@SZRÓL TI VAU-VAU???

Bencze Imre 2017.06.11. 09:58:01

bár (sajnos) tudva tudom, hogy az agyhalott atomcsapdásdémonsadásultrahűdezőőődhüjéket ez nem érinti, de mégis :) :) UGYANIS A TÉNYEK MAKACS DOLGOK :) :)

1) (bár nem szokás) de ha egy agyhalott atomcsapdás nem csak, hogy ellátogatna a paksi mvds-kkát kiégett üzemanyag tárolóba, és ott eltöltene egy 8 órás műszakot, akkor kb. ötvenszer kevesebb ionizáló sugárzás éné, mint egy frankfurt-los angeles repülőúton (az a fránya kozmikus háttérsugárzás :) :) )
2) ha, és amennyiben a radioaktivitás, mint "dolog" annyira szűrnyűséges valami lenne, mint ahogy azt ezek az agyhalottak beállítják, úgy egyrészt a jóisten nem "szórta vóna tele vele a sárgolyót" a világ számos helyén (pl. kanada, cigar lake) külfelszíni uránbányászat folyik, az uránérc, alig 1-2 méterrel van a földfelszín alatt (és nem ám olyan 1% alatti ércet bányásznak, mint amilyen nálunk volt a mecsekben!!! ott az érc urántartalma eléri a 75-92%-!!!)
3) sugárzás szempontjából ugyancsak a teremtő "felelős" a radonért!!! számtalan helyen a világban (köztük Mo. számos területét is) nagyságrendekkel nagyobb sugárzást okoz, mint bármely atomerőmű!!!
4)A NAGYONZŐŐŐD NÉMETORSZÁG MA EURÓPA 2. LEGNAGYOBB CO2 KIBOCSÁTÓJA, A LEVEGŐ ÉS A KÖRNYEZET EGYIK LEGNAGYOBB SZENNYEZŐJE!!! MIÉRT??? MERT LEÁLLÍTOTTÁK AZ ATOMERŐMŰVEKET!!! (szerencsére az eredeti 17-ből még csak 8-at, 9 még üzemel... :) :))

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.11. 12:40:49

Az atomlobbi fröcsögéseit és hazugságait hallották.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.11. 12:46:45

Az atomhulladék tárolása megoldott őrzött felszíni tárolókban. Még a trollok se tagadják, hogy ez 240000 éves időtávlatban elég drága mulatság lesz. Valószínűleg a tudomány fog annyit fejlődni az elkövetkezendő száz évben, hogy olcsóbb megoldást találnak, pl. eltemetést vagy újrafeldolgozást. Hogy mindez mennyibe fog kerülni, arról fogalmunk sincs, felső korlátot sem tudunk mondani. Majd az unokáink kitalálják és kifizetik a megoldást.

Bencze Imre 2017.06.11. 15:01:22

végre megjelent a tudatlan, tájékozatlan, buta, ostoba, de legalább hazug majom megnyikkanás is :) :)

ez a szerencsétlen pubi megist, ismét újra csak és kizárólag fröccsögni képes :) :)

a trollok nyilván nem tagadják, hogy júdás-pénzért hazudnak ész- és vég nélkül :) :)

a 240000 évet nyilván a seggéből rángatta elő, ahol az "eszét" is őrzi :) :)

azon senki ne lepödjőn meg, hogy ennek a lefizetett, hazug baromnak se érve, se mondanivalója...

KIVÁNCSI VAGYOK MENNYIT FIZETNEK A VÉG NÉLKÜLI HAZUDOZÁSÉRT??? :) :)

2017.06.11. 18:34:39

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Még a trollok se tagadják, hogy ez 240000 éves időtávlatban elég drága mulatság lesz. "

Nem tudod semmi észérvvel megtámogatni ezt a hülye állítást. Ez egyetlen dologból táplálkozik: egy kiégett és minden feldolgozás nélkül eltárolt fűtőelem radiotoxicitása ekkora időtáv alatt csökken a talaj átlagos, természetes uránkoncentrációjához köthető szintre. Ennél rövidebb, mintegy 100000 év alatt már alacsonyabb szintű az aktivitása mint egy közepes salakhányónak egy szénerőmű szomszédságában, de még ennek sincs semmi jelentősége, mert biztosra vehető, hogy belátható időn belül a hulladék java része(239Pu, 240Pu, 241Pu, 242Pu ) gazdaságosan feldolgozható és újrahasznosítható lesz, az esetlegesen megmaradó transzurán radionuklidok mennyisége meg nevetségesen kicsi és tetejébe gyors neutronokkal ezek is hasíthatók rövidebb felezési idejű izotópokká :)
Amit most 'hulladéknak' nevezünk, lényegében reaktorok üzemanyaga lehet.
Le lehetne már akadnierről a bulváros megközelítésről... kétszázezer évekkel dobálózni, amikor ennyi ideje jóformán még a tüzet sem ismertük, mostanra meg hová eljutottunk...
Apropo... a neandervölgyi ember kihalásának egyik okaként a tűz jelentőségének fel nem ismerését jelölik meg. Nehogy a mai ember kihalását az atommáglyától való, tudatlanságon alapuló indokolatlan félelem okozza majd... ;)

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.11. 21:03:48

@Dorottya Veres: "Ennél rövidebb, mintegy 100000 év alatt már alacsonyabb szintű az aktivitása"

Jó, legyen százezer év. Az is kurva sok idő, őrizni.

"mert biztosra vehető,"

Ja, leállt a tudomány és a technika általános fejlődése a megújulók terén, de a te specifikus atomproblémádra biztos lesz megoldás. :))

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.11. 21:05:42

@eßemfaßom meg áll: "a blogot az atomlobbi irja?"

Szerintem igen. Abból gondolom, hogy idehányják a hülyeségeiket, aztán hagyják, hogy az atomlobbi széttrollkodja. Ez csak a fidesznek áll érdekében.

BaitHrunner 2017.06.11. 22:02:16

Macskajancsi szótár, 1. oldal:

Tények, adatok, számok, nemzetközileg elismert szakemberek és szervezetek által publikált tanulmányok: ATOMLOBBI

Ezek közzététele: TROLLKODÁS

:)

2017.06.12. 05:55:05

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Ja, leállt a tudomány és a technika általános fejlődése a megújulók terén, de a te specifikus atomproblémádra biztos lesz megoldás. :))"

No, rajta, soroljad már, milyen értékelhető fejlődés tapasztalható a megújulók terén? Az "én specifikus" problémámra létezik technikai megoldás, de még nem gazdaságos. Tudod, mint a kőzethasításos olajbányászat...Tudjuk miként kell csináli, eszközeink is vannak, de még nem éri meg pénzt tolni bele, mert egyrészt a natív uránból olcsóbba ún állítunk elő fűtőanyagot, másrészt meg mostanában indulnak olyan reaktorok, amik szükségesek lesznek a feldolgozáshoz és újrahasznosításhoz, Úgy képzeld el, mint amikor nagymamád elrakja a kiürült liszteszacskókat, mert jó lesz az valamire, (Rak bele házi tésztát, pucolt diót, vagy másik tésztászacskókat...) olyan problémán lamentálsz, ami egyszerűen nem fog létezni ekkora időtávon. Na...

gigabursch 2017.06.12. 07:44:41

Én nem találtam olyan bejegyzést, amelyben valóban Onkalo mérnökei valóban elismerik azt, amit ez a blog állít...

erkölcsi hulla 2017.06.12. 09:02:05

Miért nem csináltok egy blogot az atomenergia mellett? (vagy már van ilyen?)
Meg tudnátok cáfolni a féligazságokat.

Duplaxiii 2017.06.12. 09:07:58

Döbbentes!
Miért teszi ki ezt a blogot az index rendszeresen?
A blog.hu-n számtalan értelmes és hasznos fórum, tartalom van, de a sok agyhalótt pcsás mellett ez a legtörrször idézett ostobaság.
A poszt gazdája még a kerékagy íróinak demagógiáját is alámúlja. Miért kell egyodalú kamupropagandát idetenni? Miért nem vállalja az újságíró a nevét és a véleményét?
A blogtér a prívát gondolgodás tere és nem politikai érdekű ostobák propagandahelye!
Az energiaklub a lebegő mókuscsoport és más szervezetthez gittegylet egyike, ezeke egy szűk nemzetközi neoliberális mikroközösség mozgatja.
Egyetlen értelme az elolvasásnak az, hogy tudjuk az ellenfél fondolatait.
Ebben az írásban sincsenek konkrétumok, pár lexikális alapadat és erre felépített hazugsághalmaz.
Mi az a látványterv??? Ha nem ismered a fogalmakat, ne használd.
Egy veszélyesanyag-tároló védett objektum, tehát nyilváson ne is adjanak ki ökoterrorista csapatoknak. Ők ezeket a nyilvánosság előtt fogják lengetni, és ezzel például a terroristáknak adnak információkat!!!
Mi az, hogy semmivel nem érintkezhet? Mert az erőműben nem érintkezik a radioaktav fűtőanyag? Ha a mélyben bebetonozzák, akkor ott sem?
Vajon a posztoló tudja (persze hogy tudja, de hazudik), hogy ilyen hulladék nem csak Paksról kerül ki? Tehát inkább minden életünkben hasznos sugárzó anyag, izotóp stb. használatát állítsuk le, hogy az ő igazuk telseüljön?
A gőzgépeket mikor kezdik szétverni?

Duplaxiii 2017.06.12. 09:12:59

@erkölcsi hulla:
Ha ismernéd a blog.hu rendszerét, nem kérdeznél ilyet!
A blog.hu-n ezerszámra vannak hasznos és értelmes blogok, de azokat soha nem látod kiemelve!
Ide csak valamilyen bulváralapú és a szerkesztőknek, a szerkesztőség álláspontjának megfelelő íráok kerülhetnek ki, ha megfigyeled a kiemeltek nagy része maguknak a munkatársaknak a "munkássága".
Most is itt egy senkit nem érdeklő reklámposzt MCS-től... Egy videó és az összes "írás" a szponzorok linkjei.
Vagy a sixx kapott egy nulla értékül rovatot, de itt full kretén stílusban újabb blogban osztja a saját agyhalott véleményeit. Kapsz egy tucat meleg-blogot, sok női léle blogot és egy sor fizetett PR blogot.
Az index hazudik a saját blogterével kapcsolatban, ide soha nem fog kirakatni saját, értelmes anyagot.
A blogolók nagy része ráadásul cenzúrázzal a véleményeket!!! És kéretlenül átirányít a Facebookra.
Miért is vanna ezek a címlapon?
Ez a blog, az az antiatomos is saját és szervezett propaganda!

5perc 2017.06.12. 09:15:55

A kiégett üzemanyagnak az a jellemzője, hogy akárhányszor feldolgozható és akkor az anyagmegmaradás törvénye szerint egyszer csak melléktermék nélkül eltűnik.
Hazugság a 240 ezer év, mert még 100 ezer évnél is kevesebb elég. Ezt is olyan jó hallgatni.
Mondjatok még ilyeneket. Olyan szimpatikusak vagytok a putriban nevelkedett stílusotokkal együtt.

chrisred 2017.06.12. 09:19:19

A migránssimogatókhoz hasonlóan javaslom a hulladékot az atomsimogatók háztartásaiban elhelyezni. Náluk biztosan nem lesz gond az esetleges végtagtöbblet a családban.

Duplaxiii 2017.06.12. 09:28:14

Nekem nem derül ki melyik Dorottya a troll és melyik a normális, de az atomellenzőknek van egy közös aberrációja! Hogy magát az életet nem tekintik részének a vitának!
1) az első alap a napi életünk. Amihez kell energia és egyre több kell, mert nő a népessége bolygónknak és a korszerű technológiák egyre többet igényelnek.
2) a megújulók közül háromnak van jövője: a Tórium alapú erőművek, a magfúziós reaktorok és a napenergia. Az első kettővel még a kísérleti fázisban vagyunk, a napenergia hatékonysága pedig roppant alacsony és a tárolás sincs megoldva.
Ezért ostobaság az lmp-s parlamenti "érvek", hiszen semmiféle szakmai alap nincs mögöttük, pontosabban egy van, az itt is olvasható energiaklubos baromságok.
A szél, a víz és a többi szintén vagy környezteszennyező vagy köznyezetfüggő! Magyarországn nem lehet vízerőművekre vagy szélkerekekre alapozni a jövő energiaellátását. Egyes tengerparti országoknak bejöhet a árapály erőmű, de az megint nem megoldás a világ számára.
3) Minden más fikció, scifi!
Amikor ezeket kéri számon a ökoterrorista bagázs, valójában a világ szakembereit gyalázzák. Ócska bölcsészhalmaz és pár sikertelen műszaki gyalázza a világ tudományát.
Ennél még az összeesküvés-hívők is becsületesebbek, mert ők konkrét álláspontot képviselnek, ott van vitalapa. Hiszen az olajlobbinak nincs elleérdekeltsége a megújulókban, hiszen a kiépített infrastruktúra miatt az is nekik hozná a bevételeket...
Szóval nem elég kimásolni lexikonokból paramétereket, a világunkat, a 7 milliárd földlakót is bele kell rakni a képletbe!
Ezt úgy hívják: evolúció!

apro_marosan_petergabor 2017.06.12. 09:28:32

Valódi bárgyú-zöld, hangulatkeltő cikket láttunk. A civilizáció kb. 10.000 éves - 240.000 évig tuti atomtemető, oh, s addig nem fejlődünk? Ilyen tempóban fejlődve sokkal hamarabb megoldjuk ezt a kérdést.
Az atomtemetőt "mi fizetjük"... ki a fene fizetné, USA? Ő fizeti a sajátját. Vannak stabil kőzetek, melyekben megoldható ez a kérdés. Inkább atomerőmű, mint a szénerőművek újra indítása, szaporítása, mint ezt Németországban teszik. 0 széndioxid, stb. szennyező gáz kibocsátás... Ez fogja részben a leendő akkumulátoros közlekedési eszközök áramát előállítani (autók, buszok stb.). Éjjel is...

Duplaxiii 2017.06.12. 09:31:27

@chrisred:
Gondolom örülni fogsz, amikor édesanyádat a Kékgolyóban fogják kezelni, de ja mégsem, mert az összes sugárzóanyagot az energiaklub betiltatta az országban...
Tudod a hazai tárolókba EZEK az anyagok kerülnek, Paks "hulladékát" elszállítják"
És mivel a szovjet-magyar barátság erősebb, mint valaha, vélhetően Paks-2 anyagait is el fogják.

DFK 2017.06.12. 09:31:42

Sőt még Paks2 hulladékának a látványterve sem készült el :)

Már megint nagyot alakított az Energiaklub.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.12. 09:48:15

csak cask @Dorottya Veres: "No, rajta, soroljad már, milyen értékelhető fejlődés tapasztalható a megújulók terén?"

megujulok.blog.hu/2017/06/12/fejlodes_312

chrisred 2017.06.12. 09:50:35

@Duplaxiii: Azért nem semmi, ennyi összefüggéstelen dolgot belesűríteni pár rövid mondatba...

Duplaxiii 2017.06.12. 09:52:44

@chrisred: Próbáltam leereszkedni hozzád...

P. J. Fry 2017.06.12. 10:20:57

@chrisred: Nálam el lehet helyezni az atomhulladékot jó pénzért. Viszont akkor nálad csak akkor lesz villany, ha süt a nap és délre néz a tetőszerkezeted. :D

P. J. Fry 2017.06.12. 10:22:46

@DFK: "Már megint nagyot alakított az Energiaklub. "

Látványterv és hatástanulmány. Ezeket a buzzwordöket ismerik, ezeket követelik. Mondjuk nem tudom, hogy az MSZP által épített M6-os autópályáról van -e látványterv. :D

BaitHrunner 2017.06.12. 10:31:50

@chrisred:
"A migránssimogatókhoz hasonlóan javaslom a hulladékot az atomsimogatók háztartásaiban elhelyezni. Náluk biztosan nem lesz gond az esetleges végtagtöbblet a családban. "
Tőled sem kéri senki, hogy költözz bele egy szénerőmű kéményébe, és fulladj meg pár perc alatt...

erkölcsi hulla 2017.06.12. 11:56:03

@Duplaxiii: A feministának látszani akaró femnáci férfigyűlölő blog dömpinget mindenki kihagyja, pedig az az egyik legnagyobb mérgező tumor.
Persze, cenzúrázza mind, vagy még a hsz-ek is le vannak tiltva. Hányinger. Vagy csak index?

erkölcsi hulla 2017.06.12. 11:59:09

Pont mos olvastam egy könyvet ami arról próbált találgatni hogy mi lesz, ha elfogy az olaj, vagy csak már nem tudnak annyit kitermelni hogy a mostani piti áron mindenki hozzájusson, azaz több lesz az ára mint amennyi energiát kinyernek belőle. Durvább mint a zombis filmek, az biztos.

röf 2017.06.12. 12:47:09

@erkölcsi hulla:
"Miért nem csináltok egy blogot az atomenergia mellett? (vagy már van ilyen?)
Meg tudnátok cáfolni a féligazságokat. "
Nem kell atom-blog, ez elvi kérdés.
És nem kell népszavazás sem.
Ez tudomány, ez szakma.
Aki ezt nem tanulta és nem műveli, aki sosem dolgozott energetikai területen, az ne csaholjon bele.
Egyszer már döntöttek politikai okokból és hozzá nem értésből energia-politikai témában.
Amikor visszaléptünk a Bős-Nagymarosi vízlépcső megépítésétől.
(Utána hihetetlen pénzbe került a be nem tartott szerződés illetve a Donaukraftwerk tervezői díja.)
Köszönjük Emese....

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.06.12. 12:49:04

@BaitHrunner: De, én erre kérném. Könnyebb lenne mindannyikunk számára...

röf 2017.06.12. 13:03:25

@röf:
@erkölcsi hulla: ...már az Emesét nem neked írtam, hanem a csacsiságokat mantrázóknak, és a mindenbe politikát keverőknek, nehogy félre érts.

2017.06.12. 13:50:51

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "megujulok.blog.hu/2017/06/12/fejlodes_312"

Nem érted a fejlődés szó jelentését. A fejlődés egyetlen szempontból értelmezhető. Egyre újabb technikai megoldások, hatékonyság növelése (nem érdekel, hogy 3%-al olcsóbb, mert ez csak a hype következménye, semmi nincs mögötte, csak addig tart, amíg pénzszivattyúzásra lehet használni. Akkor szólj, ha a hatásfok 15%-ot nőtt, vagy az élettartam megduplázódott... esetleg annyira sikerült csökkenteni a súrlódást, hogy ha a technikus eltüsszenti magát, akkor fél óráig forog a lapát.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.12. 13:53:49

@erkölcsi hulla: "Miért nem csináltok egy blogot az atomenergia mellett? (vagy már van ilyen?)
Meg tudnátok cáfolni a féligazságokat."

Csinálnak. A begyakorolt hazugságaik onnan vannak. aszodiattila.blog.hu
Na, ez a patkány nagy pénzeket szakít, abból csak alamizsnát kapnak az itteni trolljai.
Persze ő ért is hozzá, nem úgy, mint csórikáim.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.12. 14:06:21

@Dorottya Veres: "nem érdekel, hogy 3%-al olcsóbb"

Pedig pont te ünnepeltetted itt magad a 7,1 százalékot jelentő üzemidő hosszabbítás okán. :))

Kiderítetted azóta, hogy sikerült 95% és 7,1% összeadásával 100% fölé menned? Segítek, átlag 365,25 nap van egy évben. :))

A nyomtatott napelem nem 3%-kal olcsóbb.
Nem 30%-kal olcsóbb.
Nem 300%-kal olcsóbb.
Hanem 3000%-kal olcsóbb!

Az analóg azzal, hogy évente 11000 napot megy a túlárazott erőműved. :))

BaitHrunner 2017.06.12. 14:14:18

@Dorottya Veres egy hülye picsa:

"A nyomtatott napelem nem 3%-kal olcsóbb.
Nem 30%-kal olcsóbb.
Nem 300%-kal olcsóbb.
Hanem 3000%-kal olcsóbb!"

Na gyerekek, itt a Kánaán. :)
Ennyire nem lehetsz hülye...

erkölcsi hulla 2017.06.12. 14:29:43

@Dorottya Veres egy hülye picsa: Ne haragudj, de ezzel a nicknévvel nem igazán vagy így elsőre semmilyen szinten objektív vélemény :D

erkölcsi hulla 2017.06.12. 14:31:04

Amúgy meg a fasznak vitatkozni, pár 10 év és feltalálják a magfúziós erőművet, mindenki happy lesz. Vagy sem.

erkölcsi hulla 2017.06.12. 14:36:15

@erkölcsi hulla: Pontosabban 33 év :D pluszminusz 100

eßemfaßom meg áll 2017.06.12. 17:32:22

Macska csinált magának egy önmegerősítő blogot. Végre valami teljesítmény :)

2017.06.12. 17:54:24

@5perc: "A kiégett üzemanyagnak az a jellemzője, hogy akárhányszor feldolgozható és akkor az anyagmegmaradás törvénye szerint egyszer csak melléktermék nélkül eltűnik.
Hazugság a 240 ezer év, mert még 100 ezer évnél is kevesebb elég. Ezt is olyan jó hallgatni.
Mondjatok még ilyeneket. Olyan szimpatikusak vagytok a putriban nevelkedett stílusotokkal együtt."

Hát... ilyen ez a popszakma... vannak csudás dógok az atomenergia területén..
Olvasd el, talán megérted :) Aztán hőböröghetsz nyugodtan, ha úgy tartja kedved. A radioaktiv hulladékot nem eltüntetni kell, csak több lépcsőben át kell alakítani és közben az energiatermelésre használható komponenseket ki kell emelni. :)

2017.06.12. 18:05:53

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Pedig pont te ünnepeltetted itt magad a 7,1 százalékot jelentő üzemidő hosszabbítás okán. :))

Kiderítetted azóta, hogy sikerült 95% és 7,1% összeadásával 100% fölé menned? Segítek, átlag 365,25 nap van egy évben. :))

Látod, mekkora mocsadék manipulatív és hazudós troll vagy. Már leírtam a választ, de játszod újra a hülyét. Nem akarod felfogni, ezért próbálod csúsztatással elhitelteleníteni.
Még egyszer, bár szerintem elsőre is érthető volt. Az évet ne naptári, hanem kampány időszakként értelmezd. Most nem 11-12 havonta kell leállítani a reaktort, hanem 15 havonta és mivel a karbantartási feladatok és az üzemanyag átrakása továbbra sem jelent hosszabb időtartamot így a teljes élettartam alatt a reaktor több időt tölt energiatermeléssel és kevesebbet leállítva. 60 évet figyelembe véve nem 59 hanem mondjuk csak 48-50 alkalommal kell kb.1-1 hónapra leállítani. Nem bonyolult ám, csak nem illeszkedik akoncepciódhoz.
Emellett ott voltak ez egyéb pozitív hozadékai is a ritkább leállásoknak (hosszabb ciklusoknak) ami szintén a hatékonyságot javítja és a biztonságot emeli.
Ez a fejlődés, nem az, hogy a szélkerekeid ára pár százalékot ingadozi ide-oda, de főbb vonalaiban ugyanúgy képtelen az átlagos rendelkezésre állás és a hatásfok terén javulást elérni.
Piszkosul hasznos lenne, ha azért nem néznél mindenkit teljesen hülyének és nem szalmabábokat püfölnél.

2017.06.12. 18:08:49

@eßemfaßom meg áll: Cseppet sem zavarja, hogy a számításait és állításait már ezerszer megcáfolták, most létrehozta az n. hazug propaganda oldalt. Csak nem sikerült valami kis támogatást begyűjteni a liberálfasiszta gittegylettől?

2017.06.12. 18:18:07

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Csinálnak. A begyakorolt hazugságaik onnan vannak. aszodiattila.blog.hu"

Barátom, te teljesen hülye vagy... az egy dolog, hogy nem hiszel az atomenergiában, de ezek a hagymázas konteók arról, hogy kit ki fizet... meg honnan jönnek az állítáasink. Ébredj már fel.. az interneten szügyig gázolhatsz minden állításodra vonatkozó cáfolatokkal. Tegnap is kaptál egy jó adagot, még azt sem mondhatod, hogy sehol nem jegyzett nímand alkotása lenne. Kaptál arra is bizonyítékot, hogy mennyire is drága a megújulózás, micsoda pénzek folynak el és hogy a németek is kezdenek kiábrándulni, főleg, hogy egyelőre semmi kitűzött cél nem látszik megvalósulni és inkább az ellenkező irányba indultak el a változások.
Ez sem érdekel, mert fújod ugyanazt. nem vagy buta ember, így csak egyre lehet gondolni, az egyértelműen fals információk hangoztatása anyagi érdekeltségből fakad. Ahogyan az Energiaklub is megrendelésre gyártja a végtelenülcinikus és néhol már nevetségesen bárgyú és gyermeteg stílusban kommunikáló írásait. Név és felelősség vállalása nélkül. Ez mindent elmond a célokról is. Pusztítani, mert építeni nincs tudás és akarat.
Remélem, egyszer valakinél elszakad a cérna és a leírt hazugságaitokért jogi felelősségre vonás lesz a vége.

2017.06.12. 18:38:14

"Mások viszont kifejezetten ellenzik a tervet. Egy idősebb nő kijelentette, nem biztos abban, hogy az atomhulladékot tényleg el lehet úgy szigetelni, hogy ne kerüljön ki az emberekre és a környezetre veszélyes anyag."

Na, ez szép :)) Egy idősebb nő Bodáról megaszonta.

"A településeken több magyar és külföldi tudós, önkormányzati vagy civil vezető tartott már előadást. "

Olyan rendkívül megterhelő lett volna felsorolni a "tudósokat"? Az energiaklubnál divat ez a háttérbe húzódó attitűd?

2017.06.12. 19:20:53

@eßemfaßom meg áll: A krapek még egyszerű számadatok esetén sem bírja ki, hogy ne hazudjon... kicsi,de teljességgel felesleges hazugság.

"Három darab Paks II. erőmű (3 x 2,4 GW) se lenne elég az ország csúcsfogyasztásának (7,6 GW) kielégítésére. De nem is kell. 2016-ban az ország villamosenergia igényének 38%-át fedeztük importtal."

Ezzel szemben a valóság pont 1GW-al kisebb :)
www.napi.hu/magyar_vallalatok/soha_ilyen_meg_nem_tortent_magyarorszagon.625637.html

"Ha az energiabiztonság fontos tényező lenne, akkor Paks II. megépítésével együtt ugyanannyi kapacitású szénerőművet is kellene építeni."

Na, most ennek kifejtésére, megindoklására sem volt érkezése,mert rögtön át kellett térnie az oroszokkal való riogatásra :)

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.13. 22:27:45

@Dorottya Veres: "nem hiszel az atomenergiában"

Nem vagyok az atomlobbi felkent papja, nálam ez nem hitbéli kérdés. Az, hogy kell-e nekünk egy új atomerőmű, érvek ütköztetése mentén kellene, hogy eldőljön, nem úgy, hogy kell csak, mert pár aktatologató nagy fizetéseket szakítana, és pár politikus ezermilliárdokat lophatna.

"a hagymázas konteók"

Pénztáros Lőrinc se tagadta a százmilliárdos gazdagodását. Azzal nem tudok mit kezdeni, hogy a te fejedben milyen konteók zsonganak.

"Kaptál arra is bizonyítékot, hogy mennyire is drága a megújulózás"

Kaptam bizonyítékot, hogy milyen drága VOLT 2014-ben, köszi! Bár azt nem lehet pontosan tudni, hogy MI volt drága. Az, hogy 2015-re a felére-harmadára csökkent az ára, aláhúzza, hogy milyen hatalmas ütemben fejlődik a megújuló. Pár év, és fele annyi lesz, mint az atom, nem kell húsz évet várni.

"a németek is kezdenek kiábrándulni, főleg, hogy egyelőre semmi kitűzött cél nem látszik megvalósulni"

Igen, a szerzett tapasztalatok alapján folyamatosan alakítják az elképzeléseiket, ez így van rendben. Ellentétes ez a magyar atomlobbi szemléletével, ami semmiből nem tanul, semmi érvre nem hallgat. A németek később fogják elérni a kitűzött, meglehetősen ambiciózus céljaikat. A trend töretlen. A tendereztetés például bejött nekik, így sokkal hatékonyabban tudják támogatni a megújulók fejlesztését.

"a leírt hazugságaitokért"

Engem nem tudsz az energiaklubosokkal összeházasítani. Ha bármi közöm lenne hozzájuk, rég kibasztattalak volna innen a hazudós troll haverjaiddal együtt.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.13. 22:41:11

@Dorottya Veres: "Három darab Paks II. erőmű (3 x 2,4 GW) se lenne elég az ország csúcsfogyasztásának (7,6 GW) kielégítésére. De nem is kell. 2016-ban az ország villamosenergia igényének 38%-át fedeztük importtal."

Jóvan, na, lett egy szép napod, elbasztam a 6,7-et 7,6-ra.

Három darab Paks II. erőmű (3 x 2,4 GW) kellene az ország csúcsfogyasztásának (6,7 GW) kielégítésére. De nem is kell. 2016-ban az ország villamosenergia igényének 38%-át fedeztük importtal.

Tessék.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.13. 22:44:48

@Dorottya Veres: "Az évet ne naptári, hanem kampány időszakként értelmezd."

Akkor legyen kampányidőszak, ahogy akarod. Továbbra is várom az összeadási mutatványodat, hogy hogy sikerül 95% és 7,1% összeadásával 100% alatt maradnod.

BaitHrunner 2017.06.14. 08:18:31

@Dorottya Veres egy hülye picsa:
"Nem vagyok az atomlobbi felkent papja, nálam ez nem hitbéli kérdés. Az, hogy kell-e nekünk egy új atomerőmű, érvek ütköztetése mentén kellene, hogy eldőljön,"
Na, épp ebben vagy nagyon gyenge.

"Igen, a szerzett tapasztalatok alapján folyamatosan alakítják az elképzeléseiket, ez így van rendben."
Leginkább csak a sötétben tapogatóznak, és fogalmuk sincs, hogy merre tartanak. Legalábbis a német számvevőszék idei jelentéséből ez derül ki.

"A németek később fogják elérni a kitűzött, meglehetősen ambiciózus céljaikat. A trend töretlen."
Igen, a trend töretlen. A lakossági áram egyre drágább, a CO2 kibocsátás is nőtt az utóbbi években, évről-évre brutálisabb összegekbe kerül, és a szomszédaiknak is egyre nagyobb károkat okoznak. A legtöbb kitűzött cél elérése totálisan bizonytalan, sok esetben a helyzet negatív irányba változott.

"A tendereztetés például bejött nekik, így sokkal hatékonyabban tudják támogatni a megújulók fejlesztését."
A tendereztetésnek egyetlen egy oka van, mégpedig az, hogy most már ők is rájöttek, hogy a rendszer a jelenlegi formájában fenntarthatatlan. Egyébként ezt a hozzád hasonló sötétzöld terroristák hevesen ellenezték.
Továbbá az eddigi bőkezű támogatások épp, hogy egyáltalán nem terelgettek senkit a fejlesztések irányába. A befektetők, néhány politikus, meg a helyi kiskirályok persze jól jártak ott is.
A trend a következő: a támogatások megnyirbálásával, és a telepítések korlátozásával, majd egyre kevésbé lesznek megtérülők ezek a befektetések. Aztán szépen lassan leállnak a régebbiek, a helyükre meg ilyen feltételekkel nem fog senki semmit építeni. Bummm... vége is a nem is annyira zöld forradalomnak. :)

"Túlárazott erőmű"
Egyáltalán nincs túlárazva, ennyi az ára egy modern atomerőműnek. Illeszkedik a megnövekedett biztonsági előírások miatti trendbe.
Még egyszer leírom mert mindig "átsiklasz" felette, hogy az Angliában teljesen piaci alapon épülő Hinkley Point C Paks II-nél is drágább lesz. Pedig aztán sem Orbán sem az oroszok nincsenek a környéken sem.
Ott 3200MW kerül majd 18 milliárd angol fontba. De olvastam már 24-et is... Ehhez képest Paks II. bakfitty.
Itt azért még azt is illik megjegyezni, hogy Paks II. üzemideje minimum harmadával, de lehet, hogy felével is hosszabb lesz mint a legtöbb mai erőműnek.

"Engem nem tudsz az energiaklubosokkal összeházasítani. Ha bármi közöm lenne hozzájuk, rég kibasztattalak volna innen a hazudós troll haverjaiddal együtt."
És ezek után még a szádra mered venni Orbán diktatórikus módszereit? Lövetnél is te paraszt?
:)

BaitHrunner 2017.06.14. 08:24:18

@Dorottya Veres egy hülye picsa:
Azok után, hogy nálad valami lehet 3000(háromezer!!!)%-al olcsóbb, ne próbálj meg komolyabb összefüggéseket megérteni.
:)

2017.06.27. 06:49:21

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Engem nem tudsz az energiaklubosokkal összeházasítani. Ha bármi közöm lenne hozzájuk, rég kibasztattalak volna innen a hazudós troll haverjaiddal együtt."

:) Így is kell! A vélemény szabad, amíg megyegyezik a miénkkel! Liberális körökben amúgy ez alapvetés, nem lepnél meg.

"Továbbra is várom az összeadási mutatványodat, hogy hogy sikerül 95% és 7,1% összeadásával 100% alatt maradnod."

Nem lehet, hogy valamit benéztél? A hosszabb üzemanyag ciklus (C-15) éves átlagban 25 napot spórol, ennyivel több az effektív működési idő, a 7% meg arra vonatkozik, hogy ennyivel emelték meg a reaktorok névleges teljesítményét. :) Lehet, félreértelmezhető voltam, de egyszerűen nem találom a hozzászólást, amiben először írtam...
Mindegy... a lényeg, hogy egy felépített reaktor is fejleszthető, 'tuningolható', ha úgy tetszik. Az új reaktorok meg már eleve hosszabb ciklusidővel működnek majd. Ami nyilván tovább csökkenti az üzemeltetési költségeket a teljes élettartamra vonatkoztatva. Három évente megspórolnak egy átrakást és az ahhoz kapcsolódó műveletet.
süti beállítások módosítása