Úgy építünk atomerőművet, hogy senki sem tudja, mi a teendő, ha baj van

2017. június 22. 07:34 - atomcsapda

A kiégett fűtőelemek átmeneti és végleges tárolására semmilyen konkrétumot, tervet, eljárást, megoldást nem tartalmaz Paks II környezetvédelmi engedélye, a hatóság mégis megadta.

Az Energiaklub már 2015 októberében jelezte, hogy Paks II hatástanulmányában számos hiányosságot talált. Ezen észrevételek között igen fontos volt, hogy sem a kiégett fűtőelemek átmeneti tárolása, sem végleges elhelyezése nem megoldott. Akkor azt feltételeztük, hogy egyetlen ipari létesítmény sem kapna úgy környezeti engedélyt, hogy az üzemeltetői nem tudják, mit kezdenek majd az üzemben keletkezett, a környezetre és a lakosságra akár egymillió éven át veszélyt jelentő hulladékokkal. Tévedtünk, az engedély mára jogerős.

Azonban a kiadott engedély sem mondja ki azt, hogy az általunk két évvel ezelőtt felvetett hiányosságok ne állnának fenn, észrevételeink ne lettek volna jogosak. A kiégett fűtőelemekkel kapcsolatos észrevételeinket érdemben nem kezelte a hatóság. A hatóság leginkább azzal foglalkozott, hogy a felelősséget magáról elhárítsa. Olyanokat mond például, hogy „a keletkező nagy aktivitású radioaktív hulladékok és a kiégett fűtőelemek további sorsával, kezelésével kapcsolatos koncepciótervet be kell nyújtani a kormányhivatalhoz.” Majd. Évek múlva.

Mi a garancia, hogy valaki majd gondoskodni fog erről? Nem tudjuk. De az engedélyt már most kiadták.

A hatóság érdemben egyik észrevételünk jogosságát sem cáfolta. De akkor vajon miért adta meg az engedélyt? Olyan az egész, mintha raknánk a nyári hőségben az erdő közepén egy hatalmas máglyát, de nem lenne nálunk egy vödör víz, és azt sem tudnánk, van-e a közelben vízforrás. Azaz: felelőtlen.

**

Az Energiaklub bíróságon támadja meg Paks 2 környezetvédelmi engedélyét, mert a beruházás a környezetet és a lakosságot is veszélyezteti. Ha Neked is fontos a biztonság, segítsd támogatásoddal a perrel kapcsolatos munkánkat: http://www.energiaklub.hu/tamogass. Köszönjük!

248 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://atomcsapda.blog.hu/api/trackback/id/tr2212612585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.06.22. 13:52:22

Kedves (?) ATOMCSAPDÁS F@SZFEJEK !

Csak az egyszerűség és ÉRTHETŐSÉG kedvéért másolom be ide a hatástanulmány ide vonatkozó bekezdéseinek a lelőhelyét:

19. Radioaktív hulladékok és kiégett kazetták

19.1 Jogszabályi háttér
19.2 A radioaktív hulladékokra és kiégett fűtőelem-kazettákra vonatkozó törvényi szabályok
19.3 Radioaktív hulladékok kezelése
19.4 Kiégett fűtőelem-kazetták kezelése
19.5 Atomerőművi blokkok leszerelése
19.6 Alapállapot bemutatása
19.7 Paks II. létesítésének hatása
19.8 Paks II. üzemelésének hatása
19.9 Paks II. felhagyásának hatása

Nem ártana figyelmesen végigolvasni OSTOBA, VÁDASKODÓ, PÁNIKKELTŐ, SZELLEMI MOCSÁRBAN FETRENGŐ VÉGLÉNYEK! IGEN, HOZZÁTOK ATOMCSAPDÁS ÉS ENERGIAKLUBOS FÉRGEKHEZ SZÓLOK !!!

gigabursch 2017.06.22. 13:57:12

Szánalmas, lányok, szánalmas...
Egyébként tettetek már le valami hasznosat az életben?
Mondjuk szültetek már három-négy erős magyar kölköt legyen az leány vagy fiú?
Neveltetek már felöl bárkit?
Gondoskodtatok a megöregedett nagyszülőkről?

Vagy csak tipikus romkocsma-pláza entellektüellek vagytok.
Mert a jelek szerint olvasni nem tudtok, de nem is akartok.
Szövegértelmezés szintjén tettenérhetően n+1 helyen megbuktatok.

Amúgy:
Volt régen egy vicc, kb így hangzott:
- Katona! Mit kell csinálni ha atomvillanást lát?
- ...hááát, öööö, ????
- Jól meg kell nézni, mert több ilyet úgyse fog látni.

Mindezek ellenére:
Elképesztően unalmas.

Feltételezve, hogy vagyok olyan állapotban, hogy segítsek még, de már a halálomon vagyok:
- KÁRELHÁRÍTÁS

Ennél sokkal jobb állapot esetén:
- Önmentés, majd KÁRELHÁRÍTÁS

Közvetlenül nem érintett esemény esetén:
- Hátország biztosítás és KÁRELHÁRÍTÁS

Normális helyeken (pl. a zöldségesnél) oktatják és az ember megtanulja, hogy mit jelent a KÁRELHÁRÍTÁS fogalom.
A KÁRELHÁRÍTÁS során az ember mindent, amit értékén meg lehet őrizni, megőriz, amit meg nem, azt visszaforgatja a rendszerbe, tehát a fenti példánál maradva:
- értékesítjük a leválogatott szépet és jót.
- megy a lecsóba/lekvárba, stb a rottyant (Kárelhárítás első fokozata, minőségileg átalakítjuk és tartósan jóvá tesszük)
- recirkuláljuk a penészeset (megy a ganéba, aztán majd táptalajként folyt köv)

Na most: sokmindent elhiszek, de azt, hogy ezt a tök egyszerű képletet nagyban, atomerőmű és villamos-energia elosztó hálózat szintjén ne tudnák azok, akiknek ez a dolga --- azt nem. Azt nem hiszem el.

Mert az ilyen felelőtlen, fröcsögő, félanalfabéta blogolókkal szemben*, a mérnökemberek egyik fontos fázisa az önelemzés és önjavítás.
Pontosan olyan módon, ahogy azt napi szinten teszik a sejtjeink.

________
* El szoktátok ti olvasni a kommenteket?

gigabursch 2017.06.22. 14:30:18

"Az Energiaklub bíróságon támadja meg Paks 2 környezetvédelmi engedélyét, mert a beruházás a környezetet és a lakosságot is veszélyezteti."

Nektek hány napotok van a bírósági felülvizsgálati kérelem benyújtására?
Nem túl késő?
Mert ez a szöveg két hónapja megy a blogon, de akkor az már vagy bírósági szinten sem támadható, vagy ha már megtámadtátok, akkor meg miért ezt írjátok ki?
Egyébként támadjátok meg.
Vagy féltek?

Szóval ismét:
Konkrétumok???

Sembertius2 2017.06.22. 19:34:04

Na ja, az Energiaklubnak sohasem volt erőssége az igaz mondás. Egyébként a kiégett kazetták átmeneti tárolására számos megoldás létezik a világban. A legelterjedtebb a konténeres megoldás, ahol korrózió mentes körülmények között, zárt térben, biztonságosan 50-100 évig biztosan lehet tárolni az elhasznált kazettákat. Nálunk egy másik, de szintén biztonságos, száraz tárolási módszert alkalmaznak a jelenleg üzemelő atomerőműhöz. A végleges tároló építése is több helyen a megvalósulás fázisában van, Magyarországon kutatják a legmegfelelőbb helyszínt.

Persze pánikot kelteni azok között, akik nem ismerik a szakmai részleteket nagyon könnyű, de roppant felelőtlen dolog. Azok,akik ezt művelik ne próbálják meg azt sugallni magukról, hogy ők jó szándékú, lelkes amatőrök. Nem, barátocskáim, ti a szénhidrogén alapú áramtermelésben érdekelt energialobbi fizetett ügynökei vagytok.

BiG74 Bodri 2017.06.22. 19:36:13

@mentolos lecsó: @gigabursch:
Ebben a hatástanulmányban esetleg benne találtatik a ti munkátok is? Mintha egy kicsit berágtatok volna!

eßemfaßom meg áll 2017.06.22. 19:41:12

na végre címlapon

újra tort ülhet a tájékozatlanság és butaság

ostvan1 2017.06.22. 19:58:13

Kedves kommentelő társak. Ezeknek a mindent elutasító, mindentől rettegő, bedugaszolt fülű trolloknak hiába soroljuk a logikus műszaki és jogi érveket, helyből el sem olvassák (meg sem akarják hallani), mert ők rettegni akarnak tovább. Szóval nekik pszihológusra van szükségük, nem észérvekre.
Tehát szólok a téma iránt érdeklődő többi magyarhoz: Nemrég voltam Szlovákiában, a Bohuncei atomerőműben. Ott, azon a telephelyen 3 db atomerőmű épült, amiből egy üzemel, 2 db pedig BONTÁS alatt áll. Megjegyzem, a Látogatóközpontban bárkit, bármikor (munkaidőben) fogadnak és részletes tájékoztatást adnak a reaktorok bontásáról (angol, vagy szlovák nyelven). Természetesen járnak oda Paksról is a magyar szakemberek (ők nem csak a Látogatóközpontig léphetnek be). Tehát a magyar mérnökök igenis tudják, hogy mit kell majd tenni Paks leállítása után. Hisz ott van előttük a példa (meg részt vettek a technológia kidolgozásában).
Egyébként azt a kérdést, hogy kell-e nekünk Paks II, az dönti el, hogy milyen tempóban fognak elszaporodni az elektromos autók. Ha csak közepesen nő a közlekedés elektromos-áram igénye, akkor szükségünk lesz minden megújulóra és Paks II-re IS!

élhetetlen 2017.06.22. 20:26:29

@mentolos lecsó: Tudom, csak egy hülye vagyok, nem atomtudós, mint te, és nem olvastam végig az általad hozott pontokat. Amibe belenéztem, ott le van írva, hogy mit kell megoldani, de nincs leírva, hogy hosszú távon hogyan. Ez kicsit olyan, mint a múltkor, mikor megkérdeztem, hogy és mi van a kitelepítéssel, ha mégis gebasz van. A válasz, az törvény szerint a katasztrófa elhárítás feladata. Visszakérdeztem, azé a katasztrófa elhárításé, aki egy három napos hóeséssel nem tud megbirkózni? A válasz, az ő feladatuk. Ja, ha nem megy, legfeljebb megdöglünk? Nem gond, törvényileg szabályozva van.

Brix 2017.06.22. 20:41:31

Örökre be kellene tiltani , és Alaptörvénybe foglalni , hogy ne lehessen atomerőművet építeni Magyarorszàgon!

Janossz 2017.06.22. 20:43:33

@gigabursch: Igazán figyelemre méltó a KÁRELHÁRÍTÁSról szóló eposz, csak hát eddig mindig azt mondtátok, hogy kár pedig itt nem lesz, ki van csukva...
Azt nem osztottad meg velünk, mit mondjanak azok, akik sem a lecsóba, sem a ganéba nem szándékoznak kerülni.

Janossz 2017.06.22. 20:47:01

@Sembertius2: Érdekes, ti meg az atomlobbi fizetett ügynökeinek tűntök, valami oknál fogva.

2017.06.22. 21:18:28

@Janossz: Fogd fel úgy, hogy a hozzád hasonló laikusok (műszaki analfabéták)megnyugtatása végett van rá szükség. Azé' nem ártana eldönteni, legyen sapka, vagy sem. A kárelhárítási terv felkészülés egy nyilvánvalóan létező, de amúgy elenyésző valószínűségű esemény kezelésére.Ahogyan maga a reaktorblokk is fel van készítve védelem terén nagyjából minden elképzelhető működési zavarból fakadó környezeti hatás mérséklésére, illetve minden kritikus működési állapot automatikus lekezelésére és a reaktor biztonságos leállítására és stabilizálására. Fel van készítve egy utasszállító gép becsapódásának elviselésére, amire tudtommal még a rengeteg, több évtizede működő reaktor egyikénél sem volt példa.(Remélem, most azzal jössz, lám, micsoda pénzpazarlás volt ilyen brutális kontainment kialakítása...)Az atomerőművek esetében a költségek 40%-át teszi ki a biztonsági berendezések, megoldások megépítése. Minden egyes erőművi baleset esetében szerzett tapasztalat a következő reaktorgenerációk biztonságát növelő megoldásokká alakul és az eredmények nyilvánvalóak. Az atomerőművekben előállított energiamennyiségre vetítve azt mutatja, hogy a nukleáris energetika messze a legbiztonságosabb alternatíva és nem mellesleg a leginkább környezetbarátabb is. Mi kell még? Ja... amúgy a legolcsóbb is :)

2017.06.22. 21:23:58

Amúgy egy/több nukleáris csapás esetén a polgári védelem által követendő eljárásokra is nyilván létezik terv, eljárás, protokoll, holott ennek bekövetkezte is valószínűségét tekintve konvergál a nullához.
Apropo... az iszlamizált szélsőségesek lassú (...vagy gyors?) beáramlásával összefüggő veszélyek eliminálására , ne adj isten megelőzésére létezik valami terv? Ha nem, akkor honnan a bátorság , hogy kvázi ellenőrizetlenül engedjük Európa területére őket? Bombák kicsit gyakrabban robbannak mostanság, mint atomerőművek... közben azért az atomerőművek gazdasági haszonnal is járnak :)

Janossz 2017.06.22. 21:33:04

@Dorottya Veres: "Mi kell még? Ja... amúgy a legolcsóbb is :) "
Erről idézhetnéd a bolgár elvtársak véleményét is, akik projektjéről úgy két hónapja hazudtátok itt, hogy újraindult. Belefulladtak, kiszálltak, belátták, hogy nem lesz rentábilis.
Amúgy jók a brossúra-szövegeid, csak kicsit unalmasak.
"Apropo... az iszlamizált szélsőségesek lassú (...vagy gyors?) beáramlásával összefüggő veszélyek eliminálására ..."
Esetleg még Sorost, Simicskát belekeverném a dologba, ha egyeseknek nem lenne világos, kinek kampányoltok itt.:-)))
Szegény Kurt Úrfi meg meghasonlik itt nekem, ő kemény balosként atompárti.
Aki korpa közé keveredik... Csak azt kell tisztázni, ki a korpa, és ki a disznó?:-)

élhetetlen 2017.06.22. 21:34:00

@Sembertius2: „Vannak az ugynevezett ösföldek, amelyikek egybefuggo granit/bazalttombok, siman 1milliard+ evesek, es stabilak”, írta valaki a végleges tárolásra. És most hunyd be a szemed, és képzeld el, hogy 500 év múlva, ha él még az emberiség, elfelejtette a nukleáris energiát, mert talált mást. Aztán egy hegy gyomrában talál valami furcsát, és a kíváncsiság megmarad, feltárja, mint mi a piramisokat. Találnak valami figyelmeztetést, (ha magyar vezetők raknák ki, biztosan egy cd lenne, mert az tuti tönkremegy), amit már nem tudnak elolvasni. Mire megfejtik, mindenki meghal, aki foglalkozott vele, aztán lassan a környezetben élők is. Abszurd? Szóval ezzel a biztonságos tárolással elmehettek, meg, hogy a törvény szabályozza.

BaitHrunner 2017.06.22. 21:52:45

@Brix:
"Örökre be kellene tiltani , és Alaptörvénybe foglalni , hogy ne lehessen atomerőművet építeni Magyarorszàgon!"

Téged kéne alaptörvénybe foglalni, mint Taügetosz pozitív...

BaitHrunner 2017.06.22. 22:07:26

@élhetetlen:
Ennyire korlátolt vagy b+? Te tényleg azt gondolod, hogy a mai technológiai fejlettség mellett nem lennénk képesek továbbadni/tárolni az információt?
Nem is kell 500 évre, csak mindig holnapra.

William Shakespeare, született 1564. április 26.
És olvassuk a műveit...

élhetetlen 2017.06.22. 22:08:43

@Dorottya Veres: „Amúgy egy/több nukleáris csapás esetén a polgári védelem által követendő eljárásokra is nyilván létezik terv, eljárás, protokoll, holott ennek bekövetkezte is valószínűségét tekintve konvergál a nullához.”. Sőt, téged idézve „olyan NINCS”, mondtad informatikai rendszer összeomlása kapcsán. Aztán mikor volt, és írtam egy emlékeztető levelet, akkor lapítottál, mint szar a gazban. Most megint szakértesz. Mitől véd meg a prototoll? A háromnapos hóesésnél annyira tellett a katasztrófa védelemtől, hogy ülj át egy másik kocsiba. Ez lesz egy atomrobbanásnál is? Egyébként tényleg nem tudom eldönteni, hogy hülye vagy, vagy fizetnek ezért. Csak apróságok. Egy metró kocsi fel van készítve arra, hogy működjön, de nem működik. Összedől egy informatikai rendszer, ami nem dőlhet össze szerinted. De, egy atomerőmű nem robbanhat fel, pedig már pár megtette, mert te azt mondod, hogy „olyan NINCS”. Tudod, a lovas közmondás, nem vak ez a ló, csak vakmerő. Ez meg nagyon tré duma „Bombák kicsit gyakrabban robbannak mostanság, mint atomerőművek...”, mert azért a bombák kisebb pusztítást okoznak, mint Hirosima, vagy Csernobil, függetlenül attól, hogy az egyik szándékos volt, a másik véletlen.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.22. 22:22:49

@BaitHrunner: "William Shakespeare, született 1564. április 26.
És olvassuk a műveit..."

Senki se tudja, ki írta a neve alatt megjelent műveket. Vad találgatások vannak.

Vadul találgatjuk, mit jelentenek Göbekli Tepe ábrái.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.22. 22:26:15

@Dorottya Veres: "Az atomerőművek esetében a költségek 40%-át teszi ki a biztonsági berendezések, megoldások megépítése."

Ezért jobb a megújuló, mert nemhogy olcsóbb, ilyenekre nem kell feleslegesen költeni.

"Minden egyes erőművi baleset esetében szerzett tapasztalat a következő reaktorgenerációk biztonságát növelő megoldásokká alakul "

Nem töltene el különös örömmel, hogy Paks2 atomkatasztrófa tapasztalata a következő reaktorgenerációk biztonságát növelő megoldásokká alakulna.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.22. 22:28:35

@ostvan1: "szükségünk lesz minden megújulóra és Paks II-re IS!"

Az atomerőmű és a megújulók egymás ellen dolgoznak, egymás megtérülését rontják.

Megújulók mellé nem atomerőmű kell, hanem gyorsan indítható-leállítható gázerőművek.

BaitHrunner 2017.06.22. 22:30:34

@Dorottya Veres egy hülye picsa:
És?
Az se fogja senkit érdekelni, hogy ki írta le hol van az atomtemető.
Ki véste az egyiptomi hieroglifákat?
Görögök? Róma?
Ennyire gagyik ne legyetek már, találjatok jobbat mert ez így elég gáz...

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.22. 22:35:50

@BaitHrunner: "Ki véste az egyiptomi hieroglifákat?
Görögök? Róma? "

Jelenlegi tudásunk szerint a görögök, rómaiak, egyiptomiak nem hagytak hátra az unokáikra radioaktív hulladékot.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.22. 22:39:03

Nem tartom tudományosan fejlettnek azt a népet, aki istenben hisz.

Nem tartom tudományosan fejlettnek azt a népet, aki az atomerőműben hisz.

Ki kell számolni a költségeket, előnyöket, hátrányokat, és RACIONÁLIS döntést kell hozni.

élhetetlen 2017.06.22. 22:43:03

@BaitHrunner: Nem, nem vagyok korlátolt, de jobb, ha tudod, hogy Shakespearet azért olvashatod, mert papírra írt, és még olyan tintával, ami nem tűnik el a papírról három hónap múlva, mint bizonyos nyomtatott számlákról. „Te tényleg azt gondolod, hogy a mai technológiai fejlettség mellett nem lennénk képesek továbbadni/tárolni az információt?”. Igen, ezt gondolom, képzeld el a világban rögzített napi adatok mentését, tárolását, és, ha valahol észreveszik, hogy gond van, ennek a napra vonatkozó adatok kivakarását, úgy, hogy ami utána jött, mint info, az ne sérüljön. És ezt, mondjuk ötszáz éven keresztül. Nem tudod. miről beszélsz. Az adathordozó típusok minimum öt évente változnak, majd mindig áttesszük a világot a másik adathordozóra, hibamentesen. Persze. A kőtáblák még megvannak, és, ha nem égett le a falusi templom, akkor megvan a háromszáz éves anyakönyvi kivonat is. Sajnálom, hogy nem érted, és nagyon haladónak gondolod magad, és ezt így nem lehet ellenőrizni, de, ha az ükunokádnak kéne valami rólad, nulla lesz az esélye, hogy a mostani digitális rendszerből valamit is lát. Csak, hogy értsed. Védőnők, kartonrendszer, harminc évre visszamenőleg. Kismama, nem emlékszik, hogy volt-e rózsahimlője, pl. születési dátum, név, kikapják, megnézik. Polgármester, nagyon nem korlátolt. Digitalizáljuk, és megsemmisítjük a kartonrendszert. Na, kapd elő, főleg, ha szekvenciálisam mentették le egy-egy év adatát és vagy olvasható, vagy nem. De nagyon modern.

BaitHrunner 2017.06.22. 23:02:57

@Dorottya Veres egy hülye picsa:
"Jelenlegi tudásunk szerint a görögök, rómaiak, egyiptomiak nem hagytak hátra az unokáikra radioaktív hulladékot."
Tényleg???
Hát b+, nem is erről volt szó.
Próbáld már meg legalább a leírtakat értelmezni mielőtt hozzáböfögsz...

gigabursch 2017.06.22. 23:03:06

@BiG74 Bodri:
Neked is.
Alapvetően nem rajongok az atomért, DE elvárom az észérveket és nem a hisztit.
Ez a műsor ami itt meg + kommentek engem az atomról meggyőztek eneegetikeilag, gazdaságilag, ökológiailag.
Ennyi.
A zöld oldaon nincs (elég) vagy elfogytak az észérvek.
Szomorú.

gigabursch 2017.06.22. 23:05:42

@Janossz:
Az egri nők sem akartak és mégis helyt tudtak állni.

gigabursch 2017.06.22. 23:10:14

@Dorottya Veres egy hülye picsa:
Ühüm.
De legalább azt hazudtad magadról hogy jobboldali vagy.
Csak én érzek itt ellentmondást kislány?

BaitHrunner 2017.06.22. 23:11:56

@élhetetlen:
De ember, te tényleg korlátolt vagy...
Lépj már ki a világodból!
Ahhoz, hogy ez az információ eltűnjön kb. teljes kihalás szintű esemény kell. Olyan nincs, hogy ma csinálok egy hulladék tárolót, este elmentem egy DVD-re, aztán holnap meg bölcsödét nyitnak benne mert csak te tudod meg a DVD-d...
Baszki... információ áramlás alatt nem csak azt értjük amit digitálisan rögzítünk...
Tényleg menj ki néha emberek közé...

BaitHrunner 2017.06.22. 23:14:07

@Dorottya Veres egy hülye picsa:
"Ki kell számolni a költségeket, előnyöket, hátrányokat, és RACIONÁLIS döntést kell hozni."
Épp ezért építünk atomerőművet.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.22. 23:14:12

@gigabursch: "jobboldali vagy.
Csak én érzek itt ellentmondást kislány?"

Nincs ellentmondás, egy jobboldali nyugodtan hozhat racionális döntéseket.

A csúti geci nem jó ellenpélda, mert nem jobboldali, hanem szélsőjobb.

élhetetlen 2017.06.22. 23:15:02

@gigabursch: Hát igen, a Paks II mellett szól, hogy jó lesz, olcsó lesz, fingom nincs, meddig leszünk adósok, és mennyivel, mert minden titkosítva. Hát ezek az érvek tényleg mellette szólnak. Ezek aztán észérvek. Igazad van. Tényleg szomorú!

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.22. 23:20:27

@gigabursch: "Alapvetően nem rajongok az atomért, DE elvárom az észérveket"

Tessék:

Ár:
atom - drágább (és nő)
megújuló - olcsóbb (és csökken, szél évi 5%, napelem évi 4%)
megujulok.blog.hu/2017/06/12/mi_az_olcsobb

Van-e rá pénzünk:
atom - nincs
megújuló - van (mostanában érik el a megújulók a gazdaságosság határát, 15 év múlva, mikor bontani kezdik Paks1-et, határozottan előnyös befektetés lesz)

Van-e rá adottságunk:
atom - alig, itt legfeljebb a magyar szakemberek említhetők, és a Duna, mint hűtővíz.
megújuló - közepes (szél - közepesnél kicsit rosszabb, nap - közepesnél kicsit jobb, geotermikus - kiváló)

Korrupciós kockázat:
atom - létező legmagasabb
megújuló - alacsony, ha magánbefektetők csinálják, közepes, ha állami beruházással, magas, ha EU-segélyből.

Függőség az oroszoktól, Magyarország legnagyobb ellenségétől:
atom - totális
megújuló - kezelhető

Ellátásbiztonság:
egyiknél sins. Sose volt. Megoldható, de feleslegesen drága lenne.

Rendelkezésreállás, stabilitás:
egyik sem alakítható a fogyasztói igényekhez.

Okos fogyasztók, energiatárolás:
mindkettőnél hasznos, fejlesztendő.

Széndioxid kibocsátás:
mindkettő csökkenti, de mindkettő mellé kell fosszilis erőmű és/vagy import.

Környezetszennyezés
atom - sugárzó anyagok, kiégett fűtőelemek elhelyezése nem megoldott
megújuló - kezelhető

Magyarországi munkahelyek teremtése:
atom - alig
megújuló - jelentős

Magyarországi adózás:
atom - alig
megújuló - jelentős

Balesetetek:
atom - nagy rizikó (kis valószínűségű, de nem nulla. Ha bekövetkezik, hatalmas eberáldozatokkal járhat, országrészek válhatnak lakhatatlanná, és/vagy kezelhetetlen pénzügyi terhet róhat az országra. Az oroszoknál a technológiai fegyelem alacsony szintje is növeli a balesetek veszélyét, megkaphatjuk a sérült reaktortartályt...)
megújuló - alig (ha felborul egy szélkerék, agyonüthet egy embert)

Terrortámadás, zsarolás (nem az oroszok, hanem terrorista- vagy bűnszervezetek által):
atom - nem elhanyagolható (az erőmű ellen is támadhatnak, és az eltemetett fűtőelemekhez is hozzájuthatnak.)
megújuló - elhanyagolható

Ellenséges állam zsarolási potenciálja:
atom - teljes, csak az oroszok javíthatják, fejleszthetik, tarthatják karban
megújuló - nulla

Innováció:
atom - alig, a 10 éves építkezés alatt, és a megépült erőmű 60 évig nem nagyon alakítható
megújuló - jelentős, az ismert módszerek fejlődnek, és elképzelhetők újabb tudományos áttörések az elkövetkezendő 70 évben.

Ahogy nézem, több érv szól a megújulók mellett, mint az atom mellett - konkrétan nulla. Illetve annyi, hogy kisebb helyet foglal. Ez viszont nem elég indok egy veszteséges gigaberuházásra.

BaitHrunner 2017.06.22. 23:26:57

@élhetetlen:
"Hát igen, a Paks II mellett szól, hogy:"
"jó lesz"
Igen, mert stabilan és tisztán ad rendkívül sok energiát.

"olcsó lesz"
Igen, mert jelenleg a fasorban sincs versenyképes alternatíva. Hacsak nem akarsz lignitet égetni? Ugye nem?

"fingom nincs, meddig leszünk adósok"
Dehogy nincs... Benne van a szerződésben.

"és mennyivel"
Dehogy nincs... Fix áras, benne van a szerződésben.

"mert minden titkosítva"
A titkosítást nagyrészt feloldották. Ami maradt az nemzetbiztonsági okok miatt maradt.

"Hát ezek az érvek tényleg mellette szólnak."
Igen, a legtöbb érv az atomerőmű mellett szól.

"Ezek aztán észérvek."
Igen, azok.

"Igazad van."
Tökéletesen!

Tényleg szomorú!
Hogy totál tájékozatlanul hozzá szólsz?
Igen, az!

BaitHrunner 2017.06.22. 23:33:32

@Dorottya Veres egy hülye picsa:
Figyu,

Tök jó a megújulós meséd, csak néhány apró dologban tévedsz. Mégpedig, hogy:
Nem olcsó, nem tiszta, nem stabil, és önmagában képtelen ellátni Magyarország energiaellátását.
Amugy fasza!

élhetetlen 2017.06.22. 23:43:16

@BaitHrunner: Te lépj már ki a mai ismeretek által korlátolt világodból. „hogy ez az információ eltűnjön kb. teljes kihalás szintű esemény kell”. Nem, bőven elég, hogy az emberiség megunja, hogy összevissza fordítgatnak nyelvekről, és ötszáz év múlva már egy közös nyelv lesz, és öt tudós tudja elolvasni az angol tájékoztatót az atomtemetőről. És pont nem lesznek ott, vagy csak későn. Ki a korlátolt? Te nem érted, hogy ami a hétköznapokban segítség, digitális bankolás, stb, az jó rövidtávon, de nem oldja meg a hosszú távú problémákat. Nem érted, hát nem érted, de szívesen veszem az ötleteidet, hogy hogyan adsz át információt ötszáz, vagy ezer évre a jövőnek, „Baszki...”.

élhetetlen 2017.06.22. 23:50:58

@BaitHrunner: Hát igen, ha te ismered a szerződés részleteit, az más. Az is komoly szempont, hogy tudod, hogy a fix áras, az húsz év múlva is jó lesz nekünk, és tudod mi, mibe fog kerülni majd. Feladtam, ezeket én tényleg nem tudom!

GyMasa 2017.06.22. 23:57:28

@gigabursch:
...* El szoktátok ti olvasni a kommenteket?...
Szerintem nem, mert a safe-space-ükben tiltva van a net-hozzaferes, hogy nehogy triggerelödjenek...

BaitHrunner 2017.06.23. 00:00:43

@élhetetlen:
Te beteg vagy...
És ha lesz közös nyelv, onnantól kezdve minden ami addig volt eltűnik? Semmi nem lesz lefordítva, semmi nem lesz tanítva, semmilyen információ nem lesz átadva az utókornak???
Mondom, hogy korlátolt vagy...

Csak egy példa. Nem 500 hanem majdnem 4000 éves. Hammurapi törvényeit akkád nyelven irták. Szerinted hány ember tud ma akkádúl?
Ennek ellenére tudod, hogy mit véstek arra az oszlopra?
Na ugye...

BaitHrunner 2017.06.23. 00:06:21

@élhetetlen:
Sokmindent nem tudsz te még. Totál tájékozatlanúl bele mész vitába, pusztán valamiféle meggyőződésből amit az agyad helyén lévő álomvilág generál. Tényleg jobb ha feladod...

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.23. 00:11:18

@BaitHrunner: "stabilan és tisztán"

Se nem stabilan, se nem tisztán.

Az atomerőmű teljesítménye vadul eltér az igényektől.

240000 évig sugárzó hulladékot hagy hátra.

"Hacsak nem akarsz lignitet égetni? Ugye nem?"

És te? Mert Paks2 csak 50%-ot termel, a másik 50%-hoz lignitet fogsz égetni.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.23. 00:12:59

@BaitHrunner: "Te beteg vagy..."

Értem. Elfogytak az érveid, jöhet a személyeskedés. Enyhén rusztikus a vitakultúrád, ha ezt annak lehet nevezni.

GyMasa 2017.06.23. 00:16:00

@élhetetlen:
...és nem olvastam végig az általad hozott pontokat....
Akkor egeszen biztosan, jol megalapozott, es megtamadhatatlan ervelest fogunk toled hallani most.
... Amibe belenéztem, ott le van írva, hogy mit kell megoldani, de nincs leírva, hogy hosszú távon hogyan....
EZt nem ertem.
Oda van irva a megoldas, de mi az, hogy "hosszu tavon hogyan?"
... Ez kicsit olyan, mint a múltkor, mikor megkérdeztem, hogy és mi van a kitelepítéssel, ha mégis gebasz van....
Benne van apolgari vedelmi torvenben.
Olvastad?
... A válasz, az törvény szerint a katasztrófa elhárítás feladata....
Igen.
....Visszakérdeztem, azé a katasztrófa elhárításé, aki egy három napos hóeséssel nem tud megbirkózni?...
Miert, van masik is?
... A válasz, az ő feladatuk....
Hat, akkor valoszinuleg tenyleg az o feladatuk.
...Ja, ha nem megy, legfeljebb megdöglünk?...
Igen. Rettenetes kinok kozott fogsz, kifejezetten TE megdogleni.
Ha a sugarzas nem vegez veled, akkor egeszen biztosan jonnek a kivegzo osztagok, es siman le fognak loni, mint egy kutyat, csak, hogy megkimeljenek a szenvedestol.
...Nem gond, törvényileg szabályozva van....
Pontosan, szabalyozva van.
Azert megkerdeznem, hogy mi a teendo szokoar eseten?
Csak mert arra nyilvan sincs eloiras Magyaroroszagon.
De, elismetlem megegyszer:
- Csermobilban es Fukushimagban is egy partiz km-es korzetben kellett kitelepiteni az embereket.
- Egyik helyne sem valtozott a korneyk többmillio evre kietlen, sugarzo pusztasagga.
- Csernobilban ma, 30 evel a katasztrofa utan latogathato a terulet, vedofelszereles nelkul
- Fukushimaban, 6 evvel a katasztrofa utan, mar pl. elkezdtek rizst termelni, amit szabadon lehet ertekesiteni
- Hiroshimaban es Nagaszakiban sincs kielteln sugarzo pusztasag.

GyMasa 2017.06.23. 00:21:30

@élhetetlen:
...mert azért a bombák kisebb pusztítást okoznak, mint Hirosima, vagy Csernobil, függetlenül attól, hogy az egyik szándékos volt, a másik véletlen...
AHha, okostojas, es hany ember halt meg az elmult 5 evben atomkatasztrofa miatt, es mennyi muzulman terrortamadasban?

élhetetlen 2017.06.23. 00:22:59

@BaitHrunner: Nem tudom, figyelted-e, hogy hány nyelv tűnt el a süllyesztőben. Persze, mindent lefordítottak minden új nyelvre. Nem is tudom, mi szükség volt arra a három nyelvű kőre, hogy valamit megértsenek a tudósok. Mert egyébként mindenhol átadták az információt az utókornak, az új nyelvekre lefordítva, úgy hogy nem tudták, milyenek lesznek az új nyelvek. Mondom, hogy korlátolt vagy…

GyMasa 2017.06.23. 00:26:19

@Dorottya Veres egy hülye picsa:
...A csúti geci nem jó ellenpélda, mert nem jobboldali, hanem szélsőjobb....
Ebbol is latszik, hogy egy kommunista vagy, mert a Fidesz az nagyon sok minden, de nem szelsojobb.
Ha be kellene sorolni oket, akkor valahova a centralis baloldalra lehetne oket.

BaitHrunner 2017.06.23. 00:28:52

@élhetetlen:
Igen b+, 500 évre nem tudjuk az információt átadni, és én vagyok korlátolt.
Menjél már! Fogalmad nincs miről beszélsz...

BaitHrunner 2017.06.23. 00:29:51

@GyMasa:
"Ha be kellene sorolni oket, akkor valahova a centralis baloldalra lehetne oket."
kb.

GyMasa 2017.06.23. 00:34:53

@élhetetlen:
...Hát igen, a Paks II mellett szól, hogy jó lesz,
Az attol függ, hogy mik az elvarasaid.
Ha rettegni akarsz, akkor neked tökeletes lesz, mert azt egesz eletedben megteheted miatta.
...olcsó lesz...
Teljesen atlagos lesz az ara.
...fingom nincs, meddig leszünk adósok...
Akkor szamold ki:
3700 milliard HUF(plusz kb. 5% kamat), 30 evre, az egyik oldalon, 2400MW teljesitmeny, kb. 90%-os rendelkezesre allassal a masik oldalon xHUF/MWh aron. (2400MW*60sec*60perc*24 ora*365,25 nap*N ev*X_HUF/MWh)
Ha ezt az egyenletrendszert megoldod, akkor kijon, hogy hany ev alatt terul meg a beruhazas.
Nyugodtan jatszadozz a parameterekkel, hogy megtudd, hogyan befolyasoljak a megterulest.

és mennyivel, mert minden titkosítva. Hát ezek az érvek tényleg mellette szólnak. Ezek aztán észérvek. Igazad van. Tényleg szomorú!

élhetetlen 2017.06.23. 00:36:14

@GyMasa: „Csernobilban ma, 30 evel a katasztrofa utan latogathato a terulet, vedofelszereles nelkul”. De jó lesz, ha fél Magyarország is már látogatható lesz egy ilyen eset után. „Fukushimaban, 6 evvel a katasztrofa utan, mar pl. elkezdtek rizst termelni, amit szabadon lehet ertekesiteni„ Vedd meg, edd meg, de ne akard ezt ebben a kicsi országban.

GyMasa 2017.06.23. 00:39:27

@élhetetlen:
...mert minden titkosítva....
Nem minden.
A titkositas nagy reszenek feloldasa aprilis 24-en megkezdodott.
....Hát ezek az érvek tényleg mellette szólnak...
A te tudatlansagod az nem erv.
...Ezek aztán észérvek....
Örülök, hogy latod, mekkora butasagokkal probalsz takarozni.
... Igazad van....
Igen, igazunk van.
...Tényleg szomorú!...
Sajnalom, hogy triggerelodtel az igazsag miatt!
Javaslom, hogy latogasd meg az Atomcsapda safe-space-t.
Ott egeszen biztosan kapsz majd egy ölelest, meg egy bögre meleg kakaot!

élhetetlen 2017.06.23. 00:45:59

@GyMasa: Na, ez nem megy. Hány ember halt meg? Aki meghalt, az meghalt, de aki túlélt egy atomtámadást, robbanást, és az unokája is rendellenességgel születik, az nem számít. Szerinted. Befejeztem.

élhetetlen 2017.06.23. 00:51:02

@GyMasa: Igen , és te azt is tudod, hogy ,ha ennyi pénzből vásárolunk, akkor biztosan rosszabbul jövünk ki hosszú távon. De akkor függők lennénk. Így nem leszünk azok. Ja.

GyMasa 2017.06.23. 00:52:51

@élhetetlen:
...De jó lesz, ha fél Magyarország is már látogatható lesz egy ilyen eset után....
Annyira bajosak vagytok, ti nyomorultak, ahogy idejottok pampogni a tenyek teljes ismerete nelkul, es jottok ujra-es- ujra ugyanzokkal a mar szamtalanszor megcafolt gyermetek hülyesegeitekkel.
Nem fogok leallni veled vitatkozni ezekrol a dolgokrol.
Eloszor olvasd el az osszes hozzaszolast csak itt, ezen a blogon, es, ha meg mindig nem erted meg a dolgokat, akkor kerdezzel, celiranyosan!
Tudod, olyan kerdeseket, amiket meg nem beszeltunk itt meg, vagy, egeszen pontos dolgokat, amiket nem ertettel meg a tobbi hozzaszolasbol.
De, csak egy kicsi s egitseg, nehogy megfajduljon a kicsi fejed a sok gondolkodastol:
- egy 30km sugaru kor terulete az r^2*pi=30km*30km*3,14=900km^2*3,14=2827km^2.
Magyarorszag területe 93000km^2.
Tehat a kiüritett etrület az orszag területenek 93000/2827=0,03 (3%) resze lenne.
Ugye erzed, hogy 3% az kurvara nem fel Magyarorszag...
Ideologiai kerdesekben nem kivanok semmilyen vitaban reszt venni, mert total felesleges.
...Vedd meg, edd meg, de ne akard ezt ebben a kicsi országban....
EZt a mondatot lennel szives, ismet megfogalmazni, de ha lehet, akkor most magyarul?

GyMasa 2017.06.23. 00:57:33

@élhetetlen:
...Na, ez nem megy....
Mi nem megy?
...Hány ember halt meg?...
Hat, ha ezt sem tudod, akkor milyen alapon okoskodsz itt nekünk?
...Aki meghalt, az meghalt, de aki túlélt egy atomtámadást, robbanást, és az unokája is rendellenességgel születik, az nem számít...
Azt hiszem, igazan ideje lenne mar eldonteni, hog ymi a faxom a fontos a szamodra!
Kezd mar nagyon unalmas lenni, hogy hozzaszolasrol-hozzaszolasra mindig mas-es-mas a legfontosabb szempont!
Majd, ha sikerult eldonteni, hogy mit szeretnel, akkor folytathatjuk.
... Szerinted...
Szerintem mi???
... Befejeztem...
Hala Istennek.
Eggyel kevesebb.

élhetetlen 2017.06.23. 01:00:36

@GyMasa: Nem tudok mit mondani. Te biztosítsd az emberiség jövőjét az atombiztos atomtemetőkkel, mert te aztán meg tudod oldani. És ezt még el is hiszed.

GyMasa 2017.06.23. 01:02:03

@élhetetlen:
...Igen , és te azt is tudod, hogy ,ha ennyi pénzből vásárolunk, akkor biztosan rosszabbul jövünk ki hosszú távon....
Miert is jovunk ki hosszabb tavon rosszabbul?
Az atomeromu tervezett elettartama 60(+20) ev.
A fenti szamitas szerint a tokereszt kb. 30 ev alatt kitermeli.
Akkor megis mi miatt jovunk ki rosszabbul???
... De akkor függők lennénk....
Akkor ne szokjal ra!
...Igy nem leszünk azok...
Hogy nem leszunk azok?
Ugy erted, hogy nem függök leszünk, hanem meltosaggal viseljuk a napi aramszuneteket, meg a 100HUF/kWh-s aramarat?

GyMasa 2017.06.23. 01:05:55

@élhetetlen:
...Nem tudok mit mondani....
Tudom. a teynekkel nehez vitatkozni.
...Te biztosítsd az emberiség jövőjét az atombiztos atomtemetőkkel, mert te aztán meg tudod oldani....
Ez nem az en dolgom, mert en massal foglalkozom. De en bizom a szakemberek velemenyeben.
...És ezt még el is hiszed....
En muszaki ember vagyok, es el tudok vegezni egy-egy matematikai muveletet.
Lehet, hogy az en erzeseim nem olyan erosek, mint a tieid, de nekem ez igy is megfelel.

élhetetlen 2017.06.23. 01:13:55

@GyMasa: Na. már csak ez a mondat. „Vedd meg, edd meg, de ne akard ezt ebben a kicsi országban....”. „Fukushimaban, 6 evvel a katasztrofa utan, mar pl. elkezdtek rizst termelni, amit szabadon lehet ertekesiteni” , erre vonatkozott, és magyarul volt.

GyMasa 2017.06.23. 01:17:19

@élhetetlen:
Mit ne akarjak "ebben a kicsi orszagban"???

GyMasa 2017.06.23. 01:19:47

@élhetetlen:
Rizst ne akarja termeszteni,
vagy Fukushimai rizst - Termeszteni?-
vagy Fukushimiai rizst venni
vagy Fukushimai rizst termeszteni
"ebben a kicsi orszagban"?

GyMasa 2017.06.23. 01:20:50

@GyMasa:
Na, szoval, Fukushimai rizst enni
"ebben a kis orszagban"?

élhetetlen 2017.06.23. 01:37:53

@GyMasa: „En muszaki ember vagyok, es el tudok vegezni egy-egy matematikai muveletet.”. Hát ez komoly, és nem tudod értelmezni azt, hogy nem szeretném, ha Magyarországon hat év múlva lehetne valamit termeszteni egy bumm után, és nem vagyok meggyőződve arról, hogy az rizs veszélytelen. Ha már itt tartunk, én is műszaki ember vagyok, villamosmérnök, és matematikus, de ettől még nem vagyok hülye.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.23. 01:47:39

@GyMasa: "meltosaggal viseljuk a napi aramszuneteket, meg a 100HUF/kWh-s aramarat?"

Hát ha a Paks2 kölcsön miatt csődbe megy az ország, és nem lesz nappal elég áram, nem látszik majd nagyon méltóságosnak, ahogy biciklivel termelsz áramot a légkondidnak, hogy meg ne dögölj a kánikulától.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.23. 01:53:07

@GyMasa: "A titkositas nagy reszenek feloldasa aprilis 24-en megkezdodott. "

Erről, ha kicsit részletesebben tájékoztatnál minket, nagyon megköszönnénk, mert a hírekből semmit nem tudtunk meg.

Légyszíves, sorold fel, eddig minek a titkosítását oldották fel?

A minket érdeklő részletekből bárminek a 30 éves titkosítása fel lesz oldva 30 évnél hamarabb? Pontosan mi, és mikor?

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.23. 01:55:36

@GyMasa: "Ha ezt az egyenletrendszert megoldod, akkor kijon, hogy hany ev alatt terul meg a beruhazas."

Felesleges. Mivel annyi működési költség, mint a termelt áram ára, a beruházás soha nem fog megtérülni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.23. 06:22:46

@Janossz: "Szegény Kurt Úrfi meg meghasonlik itt nekem, ő kemény balosként atompárti."

Nem vok balos. Rohadt, Soros által pénzelt libsi vok. :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.23. 06:23:53

@Janossz: 1ébként + a politikai hozzáállásnak és világnézetnek semmi köze a műszaki állásponthoz.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.23. 06:25:51

@Dorottya Veres egy hülye picsa: És meséljél! Te mit tudsz kiszámolni, amikor a saját magad idézett grafikonokat nem érted meg?

eßemfaßom meg áll 2017.06.23. 07:17:58

@élhetetlen: "500 év múlva, ha él még az emberiség, elfelejtette a nukleáris energiát"

vicces vagy:)

eßemfaßom meg áll 2017.06.23. 07:23:40

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Ezért jobb a megújuló, mert nemhogy olcsóbb, ilyenekre nem kell feleslegesen költeni."

a bringa is jobb közlekedési eszköz mint az autó mert nem kell mindenféle gyűrődési zónákkal meg légzsákokkal foglalkozni. Igaz, kocsit nehezebb vele hazavinni 4 zsák cementet, meg esőben, hóban, hidegben, melegben kicsit szarabb (esetleg lehetetlen) vele közlekedni, de mivel olcsóbb egyértelműen 1:1be ki kellene váltani bringával az autós közlekedést ráadásul az autóval is van évente átlag 1 nap amikor nem lehet közlekedni.

eßemfaßom meg áll 2017.06.23. 07:29:48

@élhetetlen: " és ötszáz év múlva már egy közös nyelv lesz, és öt tudós tudja elolvasni az angol tájékoztatót az atomtemetőről"

na az ilyen baromságok miatt tartanak benneteket hülyének. Ép elmével ilyet senki nem írna le, még kevésvé gondolná komolyan.

ostvan1 2017.06.23. 07:43:55

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Megújulók mellé nem atomerőmű kell, hanem gyorsan indítható-leállítható gázerőművek."
Aztán majd csodálkozol, hogy a rezsicsökkentett áram ára (mai áron) közelíti a 100 Ft-ot, mert a két legdrágább áramforrás a megújuló és a gázüzemű csúcserőmű.

2017.06.23. 07:49:04

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Van-e rá adottságunk:
atom - alig, itt legfeljebb a magyar szakemberek említhetők, és a Duna, mint hűtővíz.
megújuló - közepes (szél - közepesnél kicsit rosszabb, nap - közepesnél kicsit jobb, geotermikus - kiváló)
"

a szél és a nap viszonylatában a "közepes" kb annyit tesz, hogy az egyik hosszú távon tud 30%-ot (nem... de ebbe már te sem tudsz belekötni) a másik meg 20-at (se... de jó napom van)
A geotermikus meg nem alternatíva a villamos energetikában (hosszabb távon végképp, beláthatalan károkkal jár és könnyen kimeríthető, ha csak az országos igényeket nézed, akkor is.
"Rendelkezésreállás, stabilitás:
egyik sem alakítható a fogyasztói igényekhez."

Az egyik esetében erre nincs is szükség :) viszont kiszámítható, tervezhető, stabil. A megújulóid ezzel szemben rendkívül ingadozó, csak pontatlanul jósolható/tervezhető termelésre képesek.
"Széndioxid kibocsátás:
mindkettő csökkenti, de mindkettő mellé kell fosszilis erőmű és/vagy import."
Ja... csak nem mindegy, melyik mellé mekkora kapacitás és miből...az atomhoz csak a saját kapacitásának és a hálózati igények különbségének megfelelően, a másik mellé meg gyakorlatilag kiépíthetsz egy komplett, a teljes igény fedezésére képes fosszilis kapacitást, mert éjjel, szélcsendben is fogyaszt a nép meg a gyár :) (Tudom, kell smart polgár és smart gyár)
"Környezetszennyezés
atom - sugárzó anyagok, kiégett fűtőelemek elhelyezése nem megoldott
megújuló - kezelhető"

Az atomhulladék tárolása szerintem megoldott, amikorra megváltoznak a tárolási igények, addigra bőven megoldott lesz az is. Vagy te tudsz valahol széthajigált fűtőelem rudakról? Béla bácsi azzal karózza a tököt a hobbi-telken?
A szén/gáz erőművel CO2-je hová van eltárolva? (azt is vedd hozzá a megújulóidhoz, hiszen az idő nagyobb hányadában azok termelnek és nem a szél/pv....durván háromszor annyi energiát szolgáltatnak hosszabb időtávon, mint a velük azonos kapacitású megújulóid :) )Igaz, a CO2 nem sugároz (viszont a Föld sem tudja kisugározni a felesleges hőjét, de oda se neki...)
"Magyarországi adózás:
atom - alig
megújuló - jelentős"

Ahogyan a megújulók átvételi ára is jelentősen eltér felfelé a piaci áraktól :) Amúgy milyen jelentős adókra is gondolsz?

"Terrortámadás, zsarolás (nem az oroszok, hanem terrorista- vagy bűnszervezetek által):
atom - nem elhanyagolható (az erőmű ellen is támadhatnak, és az eltemetett fűtőelemekhez is hozzájuthatnak.)
megújuló - elhanyagolható"

Meg becsapódhat egy meteor, kitörhet egy vulkán a Balaton helyén, kialszik a Nap, jönnek a fődönkívüliek, nyer a jövő évi választáson a ballib szekértábor...
Na, ezek kb hasonló valószínűséggel bíró események.. légy nyugodt, előbb visz el egy gutaütés (főleg a választások után) minthogy a paksi reaktorból valaki hasadóanyagot lopjon. A világon bárhol, tudsz ilyen esetről?

"Innováció:
atom - alig, a 10 éves építkezés alatt, és a megépült erőmű 60 évig nem nagyon alakítható
megújuló - jelentős, az ismert módszerek fejlődnek, és elképzelhetők újabb tudományos áttörések az elkövetkezendő 70 évben."

Ez sem teljesen igaz, ha csak a VVER 440/V 213-as rekatorokon is rengeteg korszerűsítés és fejlesztés zajlott le, már erre is kitértünk, de szelektív a memóriád. Javult a biztonság (jájjj... csak nem akar gombafelhő nőni 'fél magyarország' fölé... ) nőtt a rendelkezésre állás..
Ezen felül hatvan év alatt a kedven vesszőparipátok, a radioktív hulladékok kezelése/tárolása tekintetében is bőven van realitása jelentős előrelépésnek, ami ugye megintcsak növeli a környezeti biztonságot és csökkenti a kapcsolódó költségeket.

"Függőség az oroszoktól, Magyarország legnagyobb ellenségétől:
atom - totális
megújuló - kezelhető"

A megújulók gyakorlatilag az összes környező országtól való függőséget konzerválják, plusz gázra a rettenetes oroszoktól számíthatunk csak :) Egyébként Mo.-nak jelenleg nagyobb ellensége a kizsákmányoló német és francia ipari szektor, az oroszok 50 év alatt nem vittek ki annyi pénzt, mint a két-három nagy eu-s ország multicégei..

"Ár:
atom - drágább (és nő)
megújuló - olcsóbb (és csökken, szél évi 5%, napelem évi 4%)
megujulok.blog.hu/2017/06/12/mi_az_olcsobb
"
A megújulóid, ha a teljes költséggel számolsz, azonos időtávon, hát bizony rohadtul drágábbak.. az élettartam és a 'backup' miatt...

Ehhh... és ez a saját magamra hivatkozok, ez végképp röhejessé tesz. Legalább a blikket és az energiaklubot is vedd fel a forrásaid közé, az is sokat emelne a hitelességeden.

2017.06.23. 07:52:55

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Az atomerőmű teljesítménye vadul eltér az igényektől."

Igen, mert mindig kevesebbet termel, (de azt biztosan) mint amennyi olcsó áramra szükség lenne.. ezért kb 100-102%-on ketyedrészik az év 95%-ában. Még dupla ekkora termelést is bármikor képes felvenni a magyar hálózat... szóval miről mesélsz?

gigabursch 2017.06.23. 07:55:25

@ostvan1:
A hülyéje azt nem látja, hogy a gáz import, tehát erősen ront az ország külkereskedelmi mérlegén.
Természetesen az atomerőmű is import (nagyrészt), és akár még össze is vethető a kérdés, de ennek a megfogalmazására is kevés...

2017.06.23. 08:24:54

@élhetetlen: " Aztán mikor volt, és írtam egy emlékeztető levelet, akkor lapítottál, mint szar a gazban. "

Mi volt???? Amúgy ne haragudj, nem vagyok itt 7/24 és néha elsiklok egy-egy eszmefuttatásod felett. Majd igyekszem jobban figyelni.
" Ez lesz egy atomrobbanásnál is? "
Még mindig nem érted... Paks nem bomba, hanem ATOMERŐMŰ... 'atomrobbanás' Szemipalatyinszban, a Bikini-attollon, Novaja Zemlja felett, Új-Mexikóba, Nevadába... itt-ott volt, meg ugye Nagaszakiban és Hiroshimában... egyik helyen sem reaktorok alakultak gombafelhővé.. ilyet egyelőre még nem tudnak a reaktorok, alud nyugodtan.

" De, egy atomerőmű nem robbanhat fel, pedig már pár megtette, mert te azt mondod, hogy „olyan NINCS”."
Egyik sem volt nukleáris robbanás, szimpla hidrogénrobbanás volt, és az egyiknél kiegészül grafittűzzel. Paks eleve nem tartalmaz grafitot és a Fukushimában bekövetkezett események bekövetkeztének valószínűsége is messe a vállalható kockázat alatt van.
Próbáld már megérteni, hogy az atomenergia objektíven szemlélve messze kisebb károkat okoz a környezetben és az emberek egészségében mint az össze másik. Nálunk ráadásul a választék nagyon szűkös, szél-nap-atom-gáz-szén. Nincs geoterm, nincs megfelelő folyó... A fosszilisok szép csendben , sunyit teszik tönkre a klímát aminke következtében nem egy 30-40 km-es körzteben válik pár évtizedre lakhatatlanná egy-egy atomerőmű környezetében, hanem mondjuk a teljes déli országrész sivatagosodik el :)

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.23. 12:19:06

@Dorottya Veres: "A megújulóid, ha a teljes költséggel számolsz, azonos időtávon, hát bizony rohadtul drágábbak.."

A szélenergiánál nincs olcsóbb. A többi hazugságod is bokamagasságú.

Te csak azt szeretnéd, hogy a világ legdrágább atomerőművét építsék a ruszkik, és belefulladjunk a szénerőműveidbe. Egyetlen érved nincs mellette.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.23. 12:22:26

@ostvan1: "Aztán majd csodálkozol, hogy a rezsicsökkentett áram ára (mai áron) közelíti a 100 Ft-ot"

Én NEM akarok kurvadrága Paks2-t, keversz az atomlobbi trollokkal.

"a két legdrágább áramforrás a megújuló"

A szélenergiánál nincs olcsóbb. Utána következik a napelem. Itt találsz táblázatot:
megujulok.blog.hu/2017/06/11/megujulok_488

"és a gázüzemű csúcserőmű."

Az valóban drága, de csak nagyon keveset menne. A szélenergiát egy napra előre 5% pontossággal megmondják.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.23. 12:38:10

Wind is the Cheapest Electricity in the US, and Getting Cheaper

In 2014, the average cost of Power Purchase Agreements for new wind power in the US was around 2.35 cents per kwh, the lowest it has ever been. In the windiest parts of the great plains, prices are as low as 2 cents per kwh.

rameznaam.com/2015/08/30/how-steady-can-the-wind-blow/

BaitHrunner 2017.06.23. 12:40:48

@Dorottya Veres egy hülye picsa:
"A szélenergiánál nincs olcsóbb."

Ennek ékes példája, hogy a németeknél a nap és szélerőművek még csak az összes villamosenergia-termelésnek a kb. 20-25 százalékát adják, de a lakossági árak már megháromszorozódtak. Úgy, hogy a maradék 75-80% nagyrészt a lehető legolcsóbb forrásból, lignit, szén, és már amortizálódott atomerőművekből jön.

nice
:)

élhetetlen 2017.06.23. 12:43:52

@eßemfaßom meg áll: Ne zavarjon, hogy így kezdődött: „És most hunyd be a szemed, és képzeld el,”. Az, hogy a hozzád hasonló fantáziátlan fazonok hülyének tartanak, nem igazán ráz meg. Az se zavarjon, hogy tűntek már el civilizációk, és mindegy, hogy ötszáz, vagy ötezer évről beszélünk. Az se zavarjon, hogy mikor a piramisokat felnyitottuk, fogalmunk sem volt, hogy mit találunk, de az szóba sem jöhet, hogy valamikor úgy bontanak meg egy atomtemetőt, hogy nem tudják mi az. Mert te tudod, hogy ez nem történhet meg, csak én vagyok hülye. Gratulálok az ép elmédhez.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.23. 12:50:45

@BaitHrunner: Igen, a németek befektetnek a jövőbe. Kezet csókolhatsz nekik, kitapossák előtted az utat. A magyarok meg az unokáikra akarják terhelni az adósságot és a hulladékot.

Bármelyik magyar örömmel fizetné a német áramárat német fizetésből. :))

élhetetlen 2017.06.23. 12:56:08

@Dorottya Veres: Dorottya veres
„Mi volt????”. Az volt, hogy nagyon nagy vehemenciával magyaráztad, hogy egy rendes számítógépes rendszer, nem dőlhet össze, „olyan NINCS”, mert te tudod, mert voltál egy tanfolyamon, meg a gyerekeddel tanultál adatbáziskezelést. Nagyon tudtad! Aztán, mikor a British Airways összedőlt, (pedig nem is én gányoltam a rendszerüket), akkor írtam. És nincs okom feltételezni, hogy az atomenergiához jobban értesz, mint a számítástechnikához.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.23. 13:13:16

Mama, látod, biztonságos átszaladni az úton, nem ütött el az autó.

Ez az atomerőmű biztonságos, még sose volt benne atomkatasztrófa.

Ez a számítógépes rendszer nem omolhat össze, már egy hete hiba nélkül működik.

2017.06.23. 13:26:55

@BiG74 Bodri:

"@mentolos lecsó: @gigabursch:
Ebben a hatástanulmányban esetleg benne találtatik a ti munkátok is? Mintha egy kicsit berágtatok volna!"

Jómagam csak közvetve járultam hozzá, Paks1 mérési adatokkal és némi tapasztalattal.

Azért rágok be, mert ostoba, tudatlan, olvasatlan emberek írnak hatalmas hazugsághegyeket az átlagember számára könnyen emészthető Blikk stílusban. Tökéletesen értelmetlenül egymásra dobált (jól hangzó) kifejezéshalmaz, mindennemű valós, érdemi tudás nélkül.

BaitHrunner 2017.06.23. 13:42:45

@Dorottya Veres egy hülye picsa:

"a németek befektetnek a jövőbe"
Hát persze... kár, hogy úgy néz ki fogalmuk nincs mi lesz ebből az egészből...

"A magyarok meg az unokáikra akarják terhelni az adósságot és a hulladékot."
A magyarok épp az unokáikkal tesznek jót, mert egy már amortizálódott atomerőművet hagynak majd hátra ami rendkívül olcsón fogja őket ellátni tiszta energiával. Hálásak lesznek majd.

"Kezet csókolhatsz nekik, kitapossák előtted az utat."
Ezt meghagyom a hozzád hasonló szolgalelkűeknek. Szépen borulj le, vedd fel júdáspénzt aztán nyomasd csak a propagandát amit épp a szádba adnak.

"Bármelyik magyar örömmel fizetné a német áramárat német fizetésből. :)) "
Ezzz de jó volt így századszorra is! Ja, nem...
Bármelyik magyar a földhöz b*szná a hozzád hasonló hozzá nem értő "szagértőket" ha a magyar fizetésből a német áramárat kellene fizetni.

Egyébként tényleg nem tudnál odébb állni, és megpróbálni egy másik országot tönkre tenni?
Csá!

2017.06.23. 13:48:02

@élhetetlen:

"Tudom, csak egy hülye vagyok, nem atomtudós, mint te, és nem olvastam végig az általad hozott pontokat. Amibe belenéztem, ott le van írva, hogy mit kell megoldani, de nincs leírva, hogy hosszú távon hogyan. "

Nem vagyok atomtudós. Műszaki ember vagyok aki dolgozik atomerőművi környezetben is.

Ebben a kivonatban szerintem minden általad felvetett kérdésre választ kapsz:

www.mvmpaks2.hu/hu/Dokumentumtarolo/K%C3%B6rnyezeti%20hat%C3%A1stanulm%C3%A1ny%20-%20Radioakt%C3%ADv%20hullad%C3%A9kok%20%C3%A9s%20ki%C3%A9gett%20kazett%C3%A1k%20kezel%C3%A9se%20%C3%A9s%20elhelyez%C3%A9se.pdf

Magyarországon egyetlen cég (RHK Kft.) kezelhet radioaktív hulladékot. A "hogyanok" és "mikéntek" törvényekben és jogszabályokban rögzítettek. Ezeknek betartását, ellenőrzését több, független nemzetközi csoport (pl. NAÜ) és civil szervezetek is folyamatosan ellenőrzik. A hatástanulmány elkészítésében ezek a szervezetek is részt vettek. Mivel a kidolgozott eljárásmódok adottak, elég csak hivatkozni rájuk a hatástanulmányban. Pár példa:

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99500053.TV
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99600116.TV
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0100076.TV
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1300061.NFM

Az építendő erőmű napi működtetéséről szóló részhez sem csatolták például a MÜSZ-t (Műszaki Üzemeltetési Szabályzat, ami önmagában több ezer oldal lenne). Nincs is rá szükség!

Az Energiaklubosok és Atomcsapdások keverik a barackmagot az atommaggal!
Még arról sincsen fogalmuk, hogy egy környezetvédelmi hatástanulmányban minek kell szerepelnie.
Az általuk kifogásolt elemeket mind meg lehet találni publikus formában, a hatástanulmány végén szereplő hivatkozás és irodalomjegyzékben.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.23. 14:13:46

@BaitHrunner: "A magyarok épp az unokáikkal tesznek jót, mert egy már amortizálódott atomerőművet hagynak majd hátra"

Az összes adóssággal. Hát kurvára fognak örülni. :))

"nem tudnál odébb állni"

Hogy hagyjam, hogy tönkretegyétek a hazámat? Nem szívesen tenném.

ostvan1 2017.06.23. 14:46:37

@Dorottya Veres egy hülye picsa: Jelenleg a szél- és a napenergia azért olcsó, mert (1) állami pénzből támogatják, (2) úgy működik, hogy az állami energiarendszer kisegíti (pl. amikor nem fúj a szél, stb).
Egyszer próbáld meg, hogy egy tanyát ellátsz megújuló energiával, úgy, hogy a mai, városi igényeknek megfelelő mennyiségű villanyáram bármikor rendelkezésedre álljon (pl. télen is, amikor hetekig egyszerre szélcsend van és borús az ég). És néha kisegítheted magadat benzínes generátorral, ami elég nagy teljesítményű.
A megoldást is elmondom: 10 kW folyamatos biztosításához kb 5x annyi napelem és szélgenerátor kell, mint ma, amikor a központi rendszeren lehet élősködni (ez egy lakás esetén 6-10 M Ft beruházás). Jó lenne akkumulátorokkal kiegyenlíteni a napelemek szakaszos működését, pl. éjszakánként. 10 kWh energia eltárolásához kell kb 200-250 kg-nyi ólomakku, vagy 4 M Ft-nyi líthiumos akku. Ezeket pár évente cserélni kell (környezetszennyezés!). Ha nem termel a rendszered egy éjszakánál hosszabb ideig elég áramot, akkor be kell indítanod a benzínes generátort (a diesel jobban szennyez). Drága megvenni (1-2 milla körül van az, ami nem túl hangos) és az üzemanyag drága. A kipuffogógáz meg környezetszennyező.
Ez a modell 1 családra van kiszámolva, de ha országosan ez lenne a fejlődés, akkor be kell szorozni kb 3,5 millióval. Na, ennél jobb Paks II.
Ha elterjednek az elektromos autók, akkor - ahol ilyen autót tartanak - ott megduplázódik a fenti áramigény.

2017.06.23. 14:55:56

@élhetetlen:

Némi info Paks1 IT biztonságáról...

A működés szempontjából kritikus rendszerekhez (primer és szekunder köri berendezések) tartozó mérő és ellenőrző, vezérlő körökből elkülönítetten 3db létezik. Ezek a 3/2 logika alapján működnek. Ha a 3-ból kettőben hibajel képződik, akkor az "HIBA". Ezeket X,Y és Z biztonsági rendszernek hívják. Minden rendszer tartozik egy "teszt" számítógép, ami másodpercenként 1 századmásodpercre megállítja a valós adatfolyamot és "tesztjeleket" küld be a rendszerbe. Ha a drót másik végén nem ua. az érték jön ki akkor "hibajel" képződik. Az egyes tesztgépeket további két gép teszteli folyamatosan ilyen módon.
Paks2 esetében (VVER-1200) már 4 (!) elkülönített biztonsági és üzemvédelmi rendszer lesz beépítve!
Ezeknek a rendszereknek nincs semmilyen kapcsolatuk a nagybetűs internettel! Tehát egy titkárnő Facebook-ozás közben nem tud atomkatasztrófát előidézni!!! :)

Teljes rémület! :)
Paks1-en működnek Intel 80486 alapú célszámítógépek !!!
Hogy miért? Mert iszonyatosan megbízhatóan teszik a dolgukat! Ezeken persze nem Windows fut, hanem gondosan megírt célszoftverek. A számítási kapacitásuk teljesen elegendő a feladatra és a karbantartási igényük is igen csekély. Egymástól elszeparált helységekben, külön betáplálásról működnek, és működés közben ellenőrzik körbe egymást...

Igen, voltak már szoftverhibából eredő INES skála alatti üzemzavarok Paks1-en. De ezeket a hibákat 99.9%-ban emberi hiba okozta.
Pl. rossz jelkészlet adatbázis lett manuálisan visszatöltve egy teszt után, ami éles indításkor hibajelet képzet.
Ezeket viszont 100%-ban (kivétel nélkül) érzékelte az üzemvédelmi rendszer és különböző beállításokkal azonnal stabilizálta a helyzetet, teljesen automatikusan (vészleállás, gőzfejlesztő teljesítmény csökkentés, turbina fő fojtószelep visszazárás, generátor leválasztás a hálózatról stb).

Egy atomerőmű IT rendszere nem Windows XP, Vista, 7, 10 vagy akármi... Nincs kékhalál...

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.23. 15:01:33

@ostvan1: "Jelenleg a szél- és a napenergia azért olcsó, mert (1) állami pénzből támogatják"

Támogatás nélkül is a legolcsóbb:
megujulok.blog.hu/2017/06/11/megujulok_488

Odatettem a támogatásos ábrát is, mert olyan alacsonyak a támogatás nélküli számok, hogy mindenki azt hiszi, támogatásosak.

"az állami energiarendszer kisegíti (pl. amikor nem fúj a szél, stb). "

Hogy az atomerőművet is kisegíti, ha nem termel eleget. És a nap nagyobbik részében nem termel eleget. Paks 2,4 GW, a napi csúcs 6,7 GW, ennyi fosszilissel kell kipótolni.

"egy tanyát ellátsz megújuló energiával"

Ha egy tanyát túl drága lenne bekötni a hálózatba, akkor dízelgenerátort kell beállítani. Érdemes mellé napelemet, szélkereket is tenni, hogy ne menjen rá a gatyája is a dízelolajra.

"5x annyi napelem és szélgenerátor kell, mint ma"

Viszont, mire Paks1 leáll, tízszer olyan olcsók lesznek, szóval még így is egy kettes szorzóval nyerek.
megujulok.blog.hu/2017/06/12/mi_az_olcsobb

"1 családra van kiszámolva"

Ilyen kis méretben még nem nyereségesek a megújulók.

"Ha elterjednek az elektromos autók"

Akkor lehet bennük áramot tárolni.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.23. 15:04:18

@mentolos lecsó: "Teljes rémület! :)
Paks1-en működnek Intel 80486 alapú célszámítógépek"

Teljes rémület! :)
Paks1-ben voltak fa alakatrészek.

2017.06.23. 15:15:01

@Dorottya Veres egy hülye picsa:

"Teljes rémület! :)
Paks1-ben voltak fa alakatrészek. "

Erről már beszélgettünk, de te is csak egy "tárlatvezető elmondására" tudsz támaszkodni...

Haljon meg a lovam, ha láttam organikus fa alkatrészeket Paks1-en a kritikus rendszerekben...

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.23. 15:17:31

@mentolos lecsó: Azt is mondtad, hogy nem voltál ott, csak 10 év múlva kerültél oda.

Aki minket tárlatvezetett, ma már jó nyolcvanas lehet.

2017.06.23. 15:25:50

@Dorottya Veres egy hülye picsa:

Nem vitatkozom, csak nehezen képzelek el egy organikus fából készült járókereket egy keringető szivattyúban... :)))

Tényleg kíváncsi lennék vmi konkrétumra, a "voltak fa alkatrészek" helyett!
Őszintén kíváncsi vagyok, ez nem troll kérdés!

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.23. 15:32:32

@mentolos lecsó: Nem kérdeztünk vissza, az időben megy ennyire még nem tudok visszamenni.

Csak annyira meglepő volt, hogy megragadt bennem.

Gondolom azóta már kicserélték műanyagra. Biztos vannak Paks1-nek olyan alkatrészei is, amik csak a levegővel érintkeznek.

2017.06.23. 16:19:08

@Dorottya Veres egy hülye picsa:

"Gondolom azóta már kicserélték műanyagra. Biztos vannak Paks1-nek olyan alkatrészei is, amik csak a levegővel érintkeznek."

Ha nem haragszol meg, akkor ez nálam a "Mikulás szánnal és a négy rénszarvassal" kategória. Mindenki mondja, de még senki sem látta a saját szemével!

A kritikus rendszerekben, még a levegővel sem érintkezhetnek olyan anyagok amik "felszívják mint a szivacs" a radionuklidokat. A legtöbb műanyag ilyen ! Mert nem lehet hatásosan dekontaminálni ezeket! A legközelebbi anyag az organikus fához a textilbakelit amit el tudok képzelni. Néha a képzetlen szem organikus fának véli, pedig közel sem az. Megfelelő anyagválasztással el lehet érni hogy ezt a kompozitot vegyileg lebontva, az összetevők folyékony alkotórészei dekontaminálhatók ioncserélő gyantaoszlopon. A végtermék nagy sűrűségű radioaktív iszap, ami további feldolgozással üveg mátrixba zárható...

Mindemellett, még jól esne az általad leírt "tárlatvezető" neve, beceneve, vagy vmi fogódzó...
A fenti sztorit megosztottam a munkatársaimmal és mindenki vinnyogva, könnyezve röhögött, a székéről lefordulva azt asztala alatt... :)))

GyMasa 2017.06.23. 16:55:53

@Dorottya Veres egy hülye picsa:
...Felesleges. Mivel annyi működési költség, mint a termelt áram ára, a beruházás soha nem fog megtérülni....
a, ertem, minek vacakolni mindenfele szamitasokkal, hiszen TE megmondod majd a frankot, mi meg csak halgassunk es higgyjunk, ugye?

GyMasa 2017.06.23. 17:00:17

@Dorottya Veres egy hülye picsa:
...Erről, ha kicsit részletesebben tájékoztatnál minket, nagyon megköszönnénk, mert a hírekből semmit nem tudtunk meg...
Javaslom a Google keresest.

...Légyszíves, sorold fel, eddig minek a titkosítását oldották fel?...
Minek, ha erdekel, majd megkeresed, es elolvasod.
Neked meg kulonben meg a kinyomtatott jelentes sem lenne bizonyitek, amit Orbantol kapnal, szoval teljesen felesleges ezen tornom magam.

...A minket érdeklő részletekből bárminek a 30 éves titkosítása fel lesz oldva 30 évnél hamarabb? Pontosan mi, és mikor?..
Teged SEMMI nem erdekel, mert write only üzemmodban nyomod itt a sötetzöld propagandadat.
En nem vesztegetem tovabb az idomet ezekre a dolgokra.

GyMasa 2017.06.23. 17:06:14

@Dorottya Veres egy hülye picsa:
...Hát ha a Paks2 kölcsön miatt csődbe megy az ország, és nem lesz nappal elég áram, nem látszik majd nagyon méltóságosnak, ahogy biciklivel termelsz áramot a légkondidnak, hogy meg ne dögölj a kánikulától....
1., nem fog az orszag csodbe menni. a hitel 30 evre szol. Osszessegeben tehat a 3-4000 milliard HUF az eves (jelenlegi) 15 000 milliard HUF-os eves koltsegvetes 30x osanak kevesebb, mint az 1%-a.
2., Abba sem ment tonkre az orszag, amikor fleto megduplazta az allamadossagot.
3., Attol Paks II meg termelni fog aramot, hogy az - szerinted - draga lesz majd. Ha pedig termelni fog, akkor el is fogja adni. Es akkor lesz majd bevetele.
4., Azt magyarazd mar meg, hogy miert nappal nem lesz aram, ha szerinted Paks csodbe megy?

GyMasa 2017.06.23. 17:23:57

@élhetetlen:
...Hát ez komoly, és nem tudod értelmezni azt,...
Nem ertem, nekem ezen mit kellene ertelmeznem?
... hogy nem szeretném, ha Magyarországon hat év múlva lehetne valamit termeszteni egy bumm után,...
Meg szerencse, hogy nem te dontod el ezeket a dolgokat.
...és nem vagyok meggyőződve arról, hogy az rizs veszélytelen....
Ezert vannak az ilyen celokra mindenfele hatosagok, akik el tudjak donteni, hogy megfelenek-e az eloirasoknak a termekek, vagy nem.
Neked ezzel nincsen dolgod.
...Ha már itt tartunk, én is műszaki ember vagyok, villamosmérnök, és matematikus, de ettől még nem vagyok hülye....
Nem mondtam, hogy hulye lennel.
Termeszetesen szived joga, hogy rettegesben eld le az eletedet, sot, ezugyben jo hirem van, mert a vilag annyi rettegnivaloval el fog latni, hogy nagyon sikeres rettegesekkel teli eleted lehet majd!
AZt azonban szeretnem nagy tisztelettel kerni, hogy leszelszives tiszteletben tartani mas emberek velemenyet, es nem elvarni, hogy kizarolag a te gondolataid ervenyesek.
Ugyanis ez a fajta erkolcsi magaslorol beszeles nem tesz jot a tarsalgas minosegenek.

élhetetlen 2017.06.23. 18:35:41

@GyMasa: A magas lovat hagyhatjuk. Ezt írtam, „„Csernobilban ma, 30 evel a katasztrofa utan latogathato a terulet, vedofelszereles nelkul”. De jó lesz, ha fél Magyarország is már látogatható lesz egy ilyen eset után. „Fukushimaban, 6 evvel a katasztrofa utan, mar pl. elkezdtek rizst termelni, amit szabadon lehet ertekesiteni„ Vedd meg, edd meg, de ne akard ezt ebben a kicsi országban.”. Ha akartad volna, megérthetted volna, hogy ezt a helyzetet nem akarom ebben a kis országban, erre több kommenten keresztül szivattál a rizzsel, mert nem elég pontosan fogalmaztam.
„Ezert vannak az ilyen celokra mindenfele hatosagok”. Nem élem rettegésben az életemet, de a hatóságokra sem bíznám. Hatóságilag etetik a gyerekeket a teljes kiőrlésű gabonával, amit permeteznek, és a múltkor volt egy vizsgálat, hogy 18 lisztből tizenhét teljes kiőrlésű fertőzött volt, igaz, a megengedett szint alatt. A szint meg, hát az időnként biztosan változik. Ha tíz év múlva kiderül, hogy ártottak, hát így jártunk. Ezért húzom fel magam, mikor a biztonságnál arra hivatkoznak, hogy a jogszabályok, meg a nemzetközi ellenőrzés, és meg fogják oldani a biztonságos hulladéktárolást is, és minden rendben, és ezt komolyan el is hiszik. Én meg azt tudom, hogy vannak nagyon biztonságos rendszerek, de 100%-os biztonság nincs, és azt is tudom, hogy semmit nem tudnak arról, hogy mi lesz ötszáz, vagy ezer év múlva. De váljunk el békében!

eßemfaßom meg áll 2017.06.23. 18:52:33

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Mama, látod, biztonságos átszaladni az úton, nem ütött el az autó."

Mama, látod, biztonságos átszaladni az úton a zebrán zöldnél miután körülnéztem jobbra balra, nem ütött el az autó.

eßemfaßom meg áll 2017.06.23. 18:53:34

@élhetetlen: "De jó lesz, ha fél Magyarország is már látogatható lesz egy ilyen eset után"

De nem lesz ilyen eset. Nézz már utána mi történt Csernobilban.

élhetetlen 2017.06.23. 18:55:35

@mentolos lecsó: Kösz a megtisztelő feltételezést, hogy csak Windowsban tudok gondolkodni. Tudom, hogy vannak megbízható, stabil rendszerek, az utolsó ilyen rendszer, amin dolgoztam, két gépen futott párhuzamosan, ráadásul az egyik gép Pesten, a másik Szegeden volt, (ha leégne a fél város), ettől függetlenül én nem hiszek a 100%-os biztonságban. Olyan nincs, mindig lehet valami, ami még nem volt. Csak a mai hírek, szétröhögtem volna magam, ha nem lenne ilyen kínos. Illetékes elvtárs nyilatkozott, hogy a hármas metrón nem voltak veszélyben az utasok, mert, ha tűz ütött volna ki, akkor az automata rendszer eloltotta volna. Honnan tudja, hogy az működne, ha az ajtók sem működnek, pedig azoknak is kéne. De rendes vagy, hogy időt szántál az okításomra, kösz.

2017.06.23. 21:23:01

@Dorottya Veres egy hülye picsa: Szokásodhoz híven hazudsz :) Azért.mert te azt feltételezed, hogy a világ legdrágább erőműve lesz és ezt időről időre kinyilatkoztatod, még nem lesz valósággá.

@Janossz: "Esetleg még Sorost, Simicskát belekeverném a dologba, ha egyeseknek nem lenne világos, kinek kampányoltok itt.:-)))"
Jujj... te nagyon buta lehetsz... kapányol a bánat bárkinek is...te csak ilyen sarokpontok mentén tudod elképzelni a világot? Te csakis mások parancsára cselekszel? Ha így van, miből gondolod, hogy mindenki más is (főleg, aki nem ért egyet a butaságaiddal,) így működik? Habonyt meg Rogánt miért hagytad ki?
@élhetetlen: "„Mi volt????”. Az volt, hogy nagyon nagy vehemenciával magyaráztad, hogy egy rendes számítógépes rendszer, nem dőlhet össze, „olyan NINCS”, mert te tudod, mert voltál egy tanfolyamon, meg a gyerekeddel tanultál adatbáziskezelést. " Nem így volt pontosan, de megszoktam, hogy alternatív valóságban élsz.
Te nagyon hülye... Miért nem akasztod már fel magad? Holnap lehet, hogy elüt egy autó, nyaktól lefelé megbénulsz és örökre egy tolókocsiban fogod csorgatni a nyálad! Volt már ilyen baleset, veled is MEG FOG TÖRTÉNNI! Hiszen nem zárható ki, tehát be kell következzen. Már,ha hülye fejtegetéseid igazak. Vagy meg fog mérgezni a feleséged,mert már az agyára megy az élhetetlenséged. Ilyenről is olvasni, ez vár rád is. Ha egyszer megtörtént, meg fog történni újra és újra.
Próbálj már mérlegelni különféle valószinűségű dolgokat összemérni és ennek alapján kockázatot becsülni. Ha a te beteg logikád érvényesülne, nem építhetnénk házakat, mert volt már ami összeomlott, hidakat, mert már szakadt le egy csak a szél hatására, nem építhetnénk vízerőművet, mert volt átszakadt völgyzárógát.... és nem építhetnénk gázerőműveket sem, mert a kibocsátott CO2 súlyos klímakatasztrófához vezethet... ja... ez utóbbi eléggé valkószínű hogy megkezdődött... fusson ki merre lát! Jajj..de hová? És, ha bele esünk egy fekete lyukba? A Tejútrendszerben van több is...jobb lesz neked, ha nem vársz ezzel holnapig, keress egy megfelelő kötelet (bár olyat is láttunk, hogy elszakadnak a kötelek) és ballagj le a pincébe. Mert Paks II meg fog épülni és a lassú sugárbertegség végén szenvedések közepette kimúlni nagyon szar dolog. A kötél hat perc alatt megoldja a problémáid.

2017.06.23. 21:40:05

@mentolos lecsó: index.hu/tudomany/til/2014/12/31/az_amerikai_ursiklok_nem_repulhettek_szilveszterkor/

Ipari célokra tökéletesen alkalmasak ezek a processzorok,mert robosztusak. pusztán a beléjük integrált kapcsolóelemek (n-mos FET) fizikai méreteiből adódóan is. Érzéketlenebbek a különféle töltött részecskék becsapódásáraami főleg a memóriák esetében lehet érdekes. Minél kisebb egy elemi cella (az egy bitnyi info tárolásának fizikai megvalósítása) annál valószínűbb, hogy a kozmikus sugárzás soft errorhoz vezethet. Nyilván léteznek hibajavító megoldások, ám vannak a processzorokban olyan memória területek, ahol ez nem feltétlen megoldható. Egy cél/berendezésorientáltan megírt szoftver elképesztő teljesítményt és nem utolsó sorban elképesztő satbilitást képes kihozni egy-egy ilyen őskövület processzorból is.

"A memóriamodulokat érintő, maradandó károsodást nem, csak adatvesztést előidéző "puha" hibák leggyakoribb kiváltó oka a kozmikus sugárzás - világított rá egy, az IBM által végrehajtott kísérletsorozat. Ennek során azonos konfigurációjú szervereket helyeztek el az Egyesült Államok különböző pontjain, többek közt New Yorkban, Coloradóban és egy föld alatti komplexumban. A kísérlet tanúsága szerint a memória-meghibásodások száma egyenes arányban emelkedik az alapvetően a tengerszint feletti magasság által meghatározott kozmikus sugárzás erősségével: a coloradói magashegységben telepített szerverek átlagosan 6-10-szer több hibát produkáltak, mint azok, amelyeket a tengerszinten fekvő New Yorkban helyeztek el. Mindeközben a föld alatti komplexumban, ahol is egy több mint 15 méternyi vastag sziklafal volt hivatott kiszűrni a káros sugarakat, a meghibásodási arány gyakorlatilag nullára csökkent."

2017.06.23. 21:48:14

@élhetetlen: "Én meg azt tudom, hogy vannak nagyon biztonságos rendszerek, de 100%-os biztonság nincs, és azt is tudom, hogy semmit nem tudnak arról, hogy mi lesz ötszáz, vagy ezer év múlva."

És mi van akkor, ha nincs száz százalékos biztonság? Mekkorával volnál elégedett? Sehol nem vagy biztonságban? Irreális amit elvársz, gyakorlatilag mindent elutasítasz, mert mindenben veszélyek leselkednek rád. Menj el orvoshoz, ez nagyon súlyos paranoia. Egyáltalán minek élsz, amikor nem tudhatod, hogy a következő pillanatban nem következik be valami váratlan katasztrófa, ami úgyis megöl? Ha viszont gyorsan végzel magaddal, már semmi sem tud többé ártani neked! Gondold meg... Csak az az élet nem végződik halállal, ami még nem kezdődött el... vagy már véget ért. Ne bízd magad a téged körülvevő világ kiszámíthatatlan szeszélyére, vedd kezedbe az életed ... és vess neki véget mihamarabb.

élhetetlen 2017.06.23. 22:11:48

@Dorottya Veres: Azt hiszem, te tényleg teljesen hülye vagy. „És mi van akkor, ha nincs száz százalékos biztonság?”. Semmi. Csak utálom a magadfajta ostobákat, akik szerint valami hű, de biztonságos, mert törvénnyel, vagy jogszabályokkal szabályozták, és nem látják, be, hogy ez semmit nem jelent. És szentül hiszik, hogy tudják, hogy hogyan működik, és hogyan fog tovább működni a világ. A további szövegedről csak annyit, hogy ne nekem ajánlgass orvost vagy öngyilkosságot, hanem fuss elé naponta hét mozgó autónak, mert te tudod, hogy neki meg kell tudni állnia, mert a fékrendszer biztonságosan működik. Na, ennyit az agyadról, és felejts el. Nem megyek bele mégegyszer egy olyan futamba, amikor teljesen nyilvánvaló, hogy nem tudod, miről beszélsz, nem érted, mit mond a másik, de szerinted igazad van.

élhetetlen 2017.06.23. 22:25:39

@Dorottya Veres: A másik commented. „ Miért nem akasztod már fel magad?”. Azért, hogy ne csak ilyen HP-k maradjanak a világon, mint te. Egyébként ezt az okosságot: „Hiszen nem zárható ki, tehát be kell következzen.” is valami tanfolyamon hallottad? Nem, ez saját agyszüleményed, mert ekkora baromságot rajtad kívül még senki nem mondott. Eredeti!

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.23. 23:41:09

@GyMasa: "Abba sem ment tonkre az orszag, amikor fleto megduplazta az allamadossagot."

Azért mindennek van határa. A görögök már túllépték.

Paks1 építése óta van egyre nagyobb adósságban az ország, azóta csak növelni sikerült.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.23. 23:44:30

@GyMasa: "nem te dontod el ezeket a dolgokat. ... leszelszives tiszteletben tartani mas emberek velemenyet"

Fasz köze van hozzá, az ő véleménye nem érdekes, szervilisen fogadja el a paks2simogatókét.

Gratulálok!

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.23. 23:46:53

@Dorottya Veres: "És mi van akkor, ha nincs száz százalékos biztonság?"

Akkor szar van. Ezért kötnek biztosítást. Paks2-nél nincs pénz biztosításra, mert így is veszteségesen termel. De ki fogja fizetni a kármentés iszonyú költségeit egy atomkatasztrófa esetén?

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.23. 23:55:26

Amit nem szoktunk várni, az is be szokott következni.

Menj be egy kaszinóba egymillió forinttal rulettezni.
Tegyél egy forintot a pirosra.
Ha piros, nyertél egy forintot.
Ha fekete, akkor tegyél fel 2 forintot a pirosra.
Ha piros, visszanyerted, és nyertél egy forintot.
Ha fekete, akkor tegyél fel 4 forintot a pirosra.
Ha piros, visszanyerted minden pénzed, és nyertél egy forintot.
Ha fekete, akkor tegyél fel 8 forintot a pirosra.
Ha piros, visszanyerted minden pénzed, és nyertél egy forintot.
Ha fekete, akkor tegyél fel 16 forintot a pirosra.
Ha piros, visszanyerted minden pénzed, és nyertél egy forintot.
...
Előbb-utóbb lesz piros, ez egy nyerő stratégia. Igaz?
Nem. Ez egy GARANTÁLTAN VESZTES stratégia. Bizonyítható, hogy véges idő alatt elveszted minden pénzed. Akármilyen sokk pénzzel indítottál, és akármennyit nyertél eddig.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.24. 00:00:00

@Dorottya Veres: "Szokásodhoz híven hazudsz :) Azért.mert te azt feltételezed, hogy a világ legdrágább erőműve lesz és ezt időről időre kinyilatkoztatod, még nem lesz valósággá."

Neked mi ebben a vicces, hülye picsa?

Ti mondtátok nekem. Máskor figyeljetek jobban a hazugságaitokkal.

"@molnibalage: A világ legdrágább atomerőműve volt eddig 5500 USD/kWe."
atomcsapda.blog.hu/2017/05/02/hiaba_kattintod_le_a_villanyt_a_korte_meg_ketszazezer_ev_mulva_is_vilagit/full_commentlist/1#c32979173

Paks2: 12 milliárd Euró / 2,4 GW = 5000 Euró/kW = 5500 USD/kW

GyMasa 2017.06.24. 01:32:11

@élhetetlen:
...Ha akartad volna, megérthetted volna,...
Mar bocsi, de nem fogalmaztal egyertelmuen, es nem volt vilagos, hogy mi a fenerol is beszelsz.
Ez hadd ne az en felelossegem legyen mar!
... hogy ezt a helyzetet nem akarom ebben a kis országban...
Es erre le is irtam, hogy a 30km-es kor az kevesebb, mint 1%-a az orszag teruletenek.
Arrol mar nem is beszelve, hogy sem a Csernobili, sem a Fukushimai balesethez hasonlo mar ma sem fordulhat elo az orszagban.
Ha ezek utan te meg mindig egy olyan atombaleset miatt aggodsz, ami a fel orszagot kietlen atomsivatagga valtoztatja 1 millio evre, akkor az kizarolag teged minosit, es nem engem.
...erre több kommenten keresztül szivattál a rizzsel, mert nem elég pontosan fogalmaztam....
Hat, ha nem fogalmazol egyertelmuen, akkor nem lehet megerteni, hogy mirol beszelsz.
Tenyleg erdekel, hogy mit akartal mondani, szoval kerlek, fogalmazd meg egyertelmuen.
...„Ezert vannak az ilyen celokra mindenfele hatosagok”. Nem élem rettegésben az életemet, de a hatóságokra sem bíznám...
Miert nem?
Azert kisse ez mar nekem tulsagosan paranoid, amivel en nem tudok egyet erteni.
...Hatóságilag etetik a gyerekeket a teljes kiőrlésű gabonával, amit permeteznek, és a múltkor volt egy vizsgálat, hogy 18 lisztből tizenhét teljes kiőrlésű fertőzött volt, igaz, a megengedett szint alatt....
Tehat NEM volt fertozott.
Mernokkent illene tudnod, hogy nem letezik 100%-ban tiszta anyag semmilyen sem.
Ha egy "fertozes" az egeszsegugyi hatarertek alatt van, akkor az nem veszelyes.
Tudod, ezert van az ember immunrendszere.
Majd az elbenik ezzel a minimalis "fertozessel".
... A szint meg, hát az időnként biztosan változik...
Pontosan.
Ahogy a kutatasok eredmenyei valtoznak, ugy valtoznak az eloirasok is.
De ezen ELÖRE nem tudsz valtoztatni!
Pontosan ugyanugy, mint ahogy a jövö heti lottoszamokat sem tudjuk megmondani.
...Ha tíz év múlva kiderül, hogy ártottak, hát így jártunk....
Sajnois, igen.
...Ezért húzom fel magam, mikor a biztonságnál arra hivatkoznak, hogy a jogszabályok, meg a nemzetközi ellenőrzés...
Igen, mert ez az egyetlen esely arra, hogy:
- Ne legyen vadkapitalizmus a vilagon, es a profit ne legyen erosebb erv az embereletnel.
- Masreszt ez biztositja azt is, hogy egyaltalan legyen fejlödes is. Ha ma minden elöiras a maximalis biztonsagot kerne szamon az üzleti vallalkozasokon, akkor nem lehetne SEMMILYEN üzletet vegezni, mert a maximalis biztonsag elvarasait lehetetlen betartani.
Ha ezt nem tudod megerteni, akkor nagyon sajnallak.
...és meg fogják oldani a biztonságos hulladéktárolást is, és minden rendben, és ezt komolyan el is hiszik....
- A BN reaktorok mar nagyon elorehaladott allapotban vannak, azaz max. partiz even belul a piacon lehetnek, es akkor az altalad hiperveszelyesnek tartott nuklearis hulladekek mennyisege a mostani mennyiseg toredekere fog csökkenni!
fizikaiszemle.hu/archivum/fsz9911/marx1.html
... Én meg azt tudom, hogy vannak nagyon biztonságos rendszerek, de 100%-os biztonság nincs,...
Es, ha tenyleg mernok lennel, akkor tudhatnad, neogy soha nem is lesz!
Es, barki, aki ezt allitja, az hazudik.
A vilag mar csak ilyen.
Semmi nem biztos, csak esszerü kompromisszumok vannak.
...és azt is tudom, hogy semmit nem tudnak arról, hogy mi lesz ötszáz, vagy ezer év múlva....
Biztosan nem tudja senki, de eleg pontos becslest lehet ra adni.
Pl.: ha egy ösmasszivum 4,5 milliard eves, es azota egy repedes em keletkezett benne, akkor batran feltetelezhetjuk, hogy a szukseges 100 000 evig meg biztonsagos marad.
100%-ban nem lehetünk benne biztosak, de olyan mertekben igen, ami kezelheto kockazat.

eßemfaßom meg áll 2017.06.24. 08:17:52

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Nem tartom tudományosan fejlettnek azt a népet, aki istenben hisz."

Ha ezt megtudják a Caltech-en azok a tudományosan fejletlen "In God We Trust" amcsik...

Janossz 2017.06.24. 08:22:23

@Dorottya Veres: Te szerencsétlen grafomán, hát ki volt, aki migránsozni kezdett egy atomerőműről szóló poszt kommentjében? Bizony, te voltál az.
Egyébként hallom, milyen jól sikerült a ruszki metrószerelvény-felújító projekt.
Na, körülbelül ilyesmire számíthatunk ezektől erőmű beruházás kapcsán. Még ha te bízol is bennük piszkosul.

2017.06.24. 08:44:16

@Janossz: Nyomorult habzószájú lib-trolli vagy. Ki nem szarja le, hogy mi van a pesti metróval? Az egy teljesen más iparág, más szabályokkal, más szabványokkal és más kontroll mellett. Az oroszok építettek jónéhány különböző reaktort és végzik is a dolgukat. A csernobili esetében sem a rossz minőségű munka okozott problémát plusz azóta az a típus kivonult a piacról, a mostaniak önmagukra hagyva sem juthatnak olyan állapotba. A beruházás kontrollja nemzetközi, ha abban sem bízol, kezdj el csomagolni, még nyitva vannak a határok, vár Szíria, vagy Pakisztán. Ott befogadó közegre lelhetsz. Bár a pakik is új reaktort építenek :)
Majd nézz utána, kik csezsték el anno Pakson, 2003.-ban, meg annak is , kik oldották meg a problémát.

2017.06.24. 09:09:35

@élhetetlen: "Csak utálom a magadfajta ostobákat, akik szerint valami hű, de biztonságos, mert törvénnyel, vagy jogszabályokkal szabályozták, és nem látják, be, hogy ez semmit nem jelent. És szentül hiszik, hogy tudják, hogy hogyan működik, és hogyan fog tovább működni a világ."
Na, mesélj, hol is írtam arról, hogy Paks II (meg úgy egy atomreaktor attól biztonságos, hogy parancsba adta a "hivatal" hogy biztonságosnak kell lennie? Ne csúsztass. A reaktorok azért biztonságosak (neked: nem abszolút, hanem vállalható kockázat mellett, már,ha érted mit is jelent ez...) szóval azért biztonságosak, mert évtizedek kutatómunkája, rengeteg gyakorlati tapasztalat, teszt, kutatás,kísérlet és nagyon magas szintű tervezői/mérnöki munka eredménye képpen nyerik el végső, megépítésre alkalmas konstrukciójukat. Hihetetlen tudásanyag koncentrálódik minden egyes darabjában. A régi , első generációs reaktorok is képesek voltak akár a tervezett üzemidőt is átlépve biztonságosan működni.Nem véletlenül. Azóta folyamatos fejlődés tapasztalható, új szerkezeti anyagok, új konstrukciók, megoldások és ezek jelentősége abbn áll, hogy tovább emelik az üzemidőt úgy, hogy a biztonságot is emelik egyben. (Mondom, régen is biztonságosak voltak, de mostanra ez olyan szintre ért, hogy csak a nagyon elvetemült , csökött és még a kákán is csomót keresők próbálnak ebbe kapaszkodva keresztbe tenni egy-egy projectnek. A jó ebben az, hogy kevesen vannak ahhoz, hogy a butaságuk akadálya legyen egy minden szempontból indokolt és hasznos energetikai fejlesztés megvalósulásának. Még akkor is kevesek, ha kart karba öltve különféle politikai lobbiszervezetekkel, próbálnak manipulatív és az érzelmekre ható buta és rosszindulatú propagandatevékenységet folytatni. Az atomcsapda ékes példa az utóbbira. És, hogy janossz olvtársnak is dobjak egy gumicsontot: ennek a blognak a működtetéséhez Soros György is több tízmillióval járul hozzá..miközben aggódik a magyar emberek egészségéért, a környezet tisztaságáért, próbál támogatni egy olyan törekvést, ami környezetszennyező energetikai rendszerhez vezetne és mellette a másik kezével (képletesen, mielőtt belekötnél...) a hosszú távon sokkal valószínűbb veszélyforrást jelentő iszlamizált tömegeket terelgeti térségünkbe.

2017.06.24. 09:19:11

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Amit nem szoktunk várni, az is be szokott következni."

Ez hülye megfogalmazás... de ha tetszik...
Én meg azt mondom, ha valaminek van bekövetkezési valószínűsége, attól még egyáltalán nem biztos, hogy záros határidőn belül be is következik :)
A lottó 5-ösnek is van valószínűsége, de se te, se én és még sok millió ember nem részesült a szerencsében. (Mondjuk én nem is lottózom...) Itt bukik élhetetlen okoskodása, amikor valamiről, ami nem kizárható teljes mértékben, arról azt próbálja sugallni, hogy be is fog következni, szükségszeűen. Sőt... atomrobbanást vízionál, ami aztán ráadásul a konstrukcióból adódóan meg végképp elképzelhetetlen. Egyre jó az okoskodása: nyilvánvalóvá teszi, hogy halvány fogalma nincs arról, amibe igyekszik beleszólni.
Meséljetek már inkább az éppen zajló klímaváltozás (katasztrófa...) okairól, mert ebben biztosan nemjátszik szerepet az atomenergia és messze nagyobb károkat és problémákat fog okozni, ha nem teszünk valamit, mint amekkora károk az atomipar számlájára írhatóak. Nem párszáz négyzetkilométer válik lassan lakhatatlanná, hanem fél kontinensek... pedig ezen a téren az atomenergia nyújthatna olcsó megoldást és hozzájárulhatna akár az elsivatagosodó területek egy részének visszahódításához is. Ott amúgy a megújulós játékaitoknak is lenne helye, de a nyugati, iparosdott és rettenetesen nagy energiafogyasztó rendszerekben nem annyira.

Janossz 2017.06.24. 10:16:34

@Dorottya Veres: Állítólagos nő létedre elég útszéli a modorod. Istenem, útszéli nők is vannak...
Szóval a ruszki iskolában végezve jófiúk-lányok jobbra (hadiipar, atomerőmű, kutatás), trehány disznók balra ( avtozavod, vasút, metro). És mindenki megnyugszik. A közlekedők is, egész biztosan.:-))
Még olyan is van, aki milliárdokért rendel szerelvény felújítást.
Az, hogy a múltban mit produkált egy ország valamely iparága, nem garancia a jelen-jövő teljesítményére.
Régen mi is jók voltunk fociban, pl. A britek meg negyven év alatt eltűntek az autógyártás térképéről.

2017.06.24. 10:57:43

@Janossz: "Istenem, útszéli nők is vannak..."

Ja... nálatok ,otthon, a családban. Ha érted, mire gondolok...

"Az, hogy a múltban mit produkált egy ország valamely iparága, nem garancia a jelen-jövő teljesítményére."
Naná.. neked semmi sem elég proof, te állandóan azon lamentálsz, hogy csakis a 138% biztonság az elfogadható minimum és persze ha orosz, akkor 5000%-os bizonyosság sem elegendő. A múlt nem determinál, ez tény... de alapot ad és lehetőségeket teremt. Figyelj, kiccsákó... az amerikaiak nem ennyire szőrszálhasogatóak, nekik bőven megfelel a dollármilliárdokat érő cuccaikat orosz rakétahajtóművek/hordozórakétákra bízni... Vagy beszéljünk arról az új reaktorról, aminek megalkatását az amerikaiak is kitűzték célul, de hihetetlen pénz és sok-sok év kutató-fejlesztő munka beleölése után feladták. Az oroszok negyed idő alatt,töredéke pénzből működőképes prototípust alkottak és hatalmas lépést tettek a zárt üzemanyagciklus megvalósulása irányába... akkor majd miről fogtok jajongani, ha az eddig tárolási problémákat (költségeket javarészt) okozó kimerült fűtőanyag köteget feldolgozhatóvá és "eltüzelhetővé" válnak? Vagy beszélhetünk az orosz hadiiparról,repgépgyártásról, űrtechnológiáról... ostoba elvakultság kell ahhoz, hogy valaki leszólja az orosz mérnöki potenciált. Persze más, ha mindez parancsra megy és a mindennapi betevőért ezt is meg kell tenni... Nem tudom, Soros tud-e felmutatni valamit a zavaros vízben való halászatban elért eredményein túl... mondjuk tudományos (műszaki) téren miért nem annyira aktív támogató? Ha már az emberek jóléte annyira izgatja? Miért nem költ a felvilágosítás támogatására? Miért csak azzal van elfoglalva, hogy a sok hályogkovácsot tömi pénzzel? Energiaklub, meg energetikai szakpolitika... az, meg a Nagy Ádám fasza...
A franciák egy nyomorult tisztítótartályt nem voltak képesek megtervezni, blőd hibát vétve (vagy mondjunk inkább szabotázst elkövetve?) hosszú leállásra kényszerítettek egy blokkot Pakson.. Rájuk bíznád az erőmű építését? Vagy inkább a Westinghouse lenne a megfelelő? Hogy valahogy kimásszanak a gödörből?
Pakssal kapcsolatban egy ponton támadható a project és ez nem a műszaki tartalom, egyedül a finanszírozás homályos részei. Ezt kéne felfognod, de látom ez reménytelenül magas akadály előtted. Ne,m baj amúgy, ez csak neked fog 60 (+240 000) éven át álmatlan éjszakákat okozni, de meg is érdemled...

2017.06.24. 13:10:25

@Dorottya Veres:

"Ipari célokra tökéletesen alkalmasak ezek a processzorok,mert robosztusak."

Tökéletesen értem amit írsz. A legstrapabíróbb szerkezet amivel valaha is dolgoztam az az Intel 80386 volt.
Mi is kapunk néha felkérést egy műszer megtervezésére. Megtervezzük, megépítjük, aztán elvisszük a KFKI kutatóreaktorba és "némi" ionizáló sugárzásnak tesszük ki. Közben futnak a tesztek...
A i80386 kiválóan ellenáll ezeknek a hatásoknak...
Ha jól tudom, jó pár Mars szonda is 80386-os alapú processzorral működik a mai napig. Vhogy leszarja a kozmikus sugárzást :)
Anyagfizikus ismerősöm mesélte, hogy micsoda fejtörés nekik a kozmikus környezetbe szánt anyagok fejlesztése.
Eléggé barátságtalan környezet, akárcsak egy reaktor aktív zónájának a közelében.

Amin eldobtam az agyam, hogy a múltkor szétborítottam egy Zanussi mosógépet és egy 386 SLC vigyorgott rám az alaplapjáról... :)

Sokat kell agyalnunk és válogatnunk a "régi" technikából, ami bírja az "atomos" környezetet.
Rengeteg régebbi nemes technika létezik, de a mai világban "ami régi, az szar"...
Egy modern i5 vagy i7 proci a fellövést sem élné túl :)

2017.06.24. 13:22:16

@Dorottya Veres:

"Vagy inkább a Westinghouse lenne a megfelelő? Hogy valahogy kimásszanak a gödörből? "

Csak Westinghouse-t ne !!!!
Még a tervezett 3+ reaktoraik is nevetséges xenon lengéseket produkálnak, aminek a kihatásait a környező rendszerekre a vezérlő szoftverből oldanák meg.

A VVER-1200 a reaktorfizikájából adódóan sem hajlamos a xenon mérgeződésre/lengésre, még vészleállítás - újraindítás esetén sem. A xenon mérgezési idő Paks1-en (VVER-440) vészleállás után legalább 8 óra. Paks2 (VVER-1200) esetében 10-20 perc!

élhetetlen 2017.06.24. 16:05:35

@GyMasa: Már felajánlottam, hogy hagyjuk abba, ha nem, hát nem. „Hat, ha nem fogalmazol egyertelmuen, akkor nem lehet megerteni, hogy mirol beszelsz.”. Tudod, az úgy van, hogy nem novellát írok, csak kommentet. Bezzeg te tudsz szépen, egyértelműen fogalmazni. „18 lisztből tizenhét teljes kiőrlésű fertőzött volt, igaz, a megengedett szint alatt....„Tehat NEM volt fertozott.”. Te sem azt írtad, hogy nem volt nagyon fertőzött, az meg nem igaz, hogy nem volt fertőzött, úgyhogy ezt hagyhatjuk. www.babaszoba.hu/articles/gyerek/Gombamereg_van_19-bol_17_teljes_kiorlesu_lisztben?aid=20170419125830 . Nem vagyok biztos benne, hogy a gyerekek immunrendszerét Fusariummal kell edzeni.
A hatóságokról. „De ezen ELÖRE nem tudsz valtoztatni!”. DE! Ha én tudom, a szakemberek is tudhatnák, hogy a vegyszermaradvány, és a gomba is a gabona külső burkán van. Nem erőltetném, hogy azt egyék a gyerekek. Ha egészségeset akarok adni, már azt is feltalálta Graham, „a gabonaszem összes alkotórészét tartalmazza (beleértve a csírát és a korpát is). A malomi előkészítés során csak a külső, szennyezett, vékony héjréteget távolítják el.”” Ezt nem tudhatják a hatóságok, mikor rendeletet hoznak?
„... Én meg azt tudom, hogy vannak nagyon biztonságos rendszerek, de 100%-os biztonság nincs,....Es, ha tenyleg mernok lennel, akkor tudhatnad, neogy soha nem is lesz!”. Persze, persze, megint azt kellett volna írnom, hogy soha nem volt, nincs is, és nem is lesz. Tényleg slampos vagyok. Tudod, mit, igazad van, nem is vagyok mérnök, 6 elemim van, és csikket szedek az járdán. Most jó?
És akkor vissza az elejére. „batran feltetelezhetjuk, hogy a szukseges 100 000 evig meg biztonsagos marad.”. Érdekes, az egyiptomiak is bátran feltételezték, hogy a piramisok sértetlenek maradnak, nem gondolták, hogy a hülye utódok kíváncsiságból felnyitják. (de ezt már leírtam párszor). És bátran feltételezhetjük, hogy akár ötezer, akár százezer évre előre tudunk küldeni a veszélyre figyelmeztető információt egy atomtemetőről. Veresnek írtam, tudod, a lóról, hogy nem vak ez, csak vakmerő. „ami kezelheto kockazat.”. A mai, vacak kis életedben kezelhető. Nem az a baj, hogy nem tudod, mi a kockázat a jővőre nézve, de el sem tudod képzelni. Na, mindegy.

2017.06.24. 16:26:24

@élhetetlen: "Nem az a baj, hogy nem tudod, mi a kockázat a jővőre nézve, de el sem tudod képzelni. Na, mindegy."

Muhahahahhh... aggódsz a többezer év múlva bekövetkező jövőben élő generációkért, miközben már itt toporog a küszöbön egy öko/klíma/tűlnépesedési katasztrófa, aminek előidézéséhez elképzelhető (NAGYON VALÓSZÍNŰ) hogy az észnélküli fosszilis alapú energiatermelés is hozzátette a magáét. Az emberiség a következő évszázad végét sem biztos, hogy megéli, de te pár ezer köbméternyi , integritását milliárd éve őrző kőzetbe ágyazott radioaktív hulladék miatt vekengsz... nevetséges vagy. Nem tudsz mit kezdeni se a valószínűségek összehasonlításával, se a fontossági sorrendet nem vagy képes felállítani a tennivalók között.
Síránkozol a fukushimai rizs miatt, amiről triviális vizsgálattal eldönthető, hogy radioaktív szennyezést hordoz, vagy sem, miközben nap mint nap tömöd magad olyan élelmiszerekkel, amik aflatoxinnal, fusariummal, növényvédőszer maradványokkal szennyezettek. Az élemiszer ipar messze több ember haláláért, egészségkárosodásáért felelős, mint a teljes nukleáris ipar és mellé veheted még a katonai felhasználást is. Felrobbantott bombákat és kísérleti eszközöket is belevéve.
Én a helyedben holnaptól megpróbálkoznék a fényevéssel, bár most elég vékony az ózonréteg (ami összefügghet az ipari tevékenységgel) és a végén befigyelhet valami ravasz kis melanoma. Felesleges parázni, az emberiséget nem az energetikai célú reaktorokból kiszabaduló radioaktivitás viszi majd a sírba.

2017.06.24. 16:33:41

@élhetetlen: Ja... még valami. Próbáld felfogni... egy atomreaktor nem azért lesz biztonságos, mert a hatóság előírta, hogy legyen az, hanem azért mert a mérnökök (támaszkodva a tudósok/kutatók és más mérnökök tapasztalataira és felhalmozott tudására)igyekeztek a megvalósítható legbiztonságosabb eszközt létrehozni. Olyan eszközt, ami a tervezett használati idő alatt folyamatos ellenőrzés és karbantartás mellett végig megőrzi a biztonságát és a legextrémebb helyzetekben is képes megakadályozni, hogy kezelhetetlen mértékű szennyezés valósuljon meg. Ennél többet nem lehet tenni. Viszont energiára is szükségünk van...

eßemfaßom meg áll 2017.06.24. 17:59:00

@Janossz: "milyen jól sikerült a ruszki metrószerelvény-felújító projekt.
Na, körülbelül ilyesmire számíthatunk ezektől erőmű beruházás kapcsán"

Hát igen, inkább a franciáktól kellett volna atomerőművet venni hiszen az Alstom metrók hiba nélkül futnak mióta sínre kerültek és a francia autók is a sohamegnemhibásodásról híresek.

Oh wait...

Janossz 2017.06.24. 18:14:16

@eßemfaßom meg áll: Mivel a nagyszerű szovjet, majd orosz tudósok, mérnökök emberemlékezet óta képtelenek voltak egy épkézláb személyautót megtervezni, így a jó nevű FIAT után évtizedekkel a nem kevésbé jó nevű RENAULT segítségére szorultak. Van ilyen.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.24. 18:26:36

@Dorottya Veres: "kik cseszték el anno Pakson, 2003.-ban"

Felfuvalkodott mérnökök, akik nem tudtak megtervezni egy kurva keringető tartályt. Ha érthetően elmondom a feladatot, egy alkesz hajléktalan jobban megtervezi.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.24. 18:28:16

@Dorottya Veres: "Ki nem szarja le, hogy mi van a pesti metróval? Az egy teljesen más iparág, más szabályokkal, más szabványokkal és más kontroll mellett."

Hát ott a híres orosz technológiai fegyelem. Leejtenek 4 méterről egy reaktortartályt, amit max. 5 centire szabadna felemelni.

2017.06.24. 20:36:50

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Ha érthetően elmondom a feladatot, egy alkesz hajléktalan jobban megtervezi."

Ja... te már csak tudod. Soha ne nyomj fullba kretént!

2017.06.24. 20:43:33

@Janossz: "Mivel a nagyszerű szovjet, majd orosz tudósok, mérnökök emberemlékezet óta képtelenek voltak egy épkézláb személyautót megtervezni"
Mesélj légyszíves az olasz és a francia űrkutatás világraszóló sikereiről! Vagy ugyanezen országok kiemelkedően magas színvonalú és innovatív repülőgépiparáról. Az ütőképes olasz atomtengeralattjáró flottáról...
Nevetséges vagy...

Janossz 2017.06.24. 21:08:44

Mert mit adtak nekünk a Rómaiak? Hogy klasszikust idézzek.:-)
Azért a franciák rendesen benne voltak, vannak a repülésben, Concorde, Airbus, Eurofighter, ilyenek.
Az említett országoknak nincsenek világuralmi gőzös ambícióik, így nem szerepel náluk kiemelt helyen a fegyverkezés.
Az ütőképes orosz tengeralattjáróról az jutott eszembe, mikor a balesetes darabot belülről ütötték a szerencsétlen bennragadtak, de a ruszkik megtiltották a nemzetközi segítséget, annyira titkos volt a csúcstechnika.
Akkor most te mondj egy világpiacon versenyképes orosz terméket, ami nem nyersanyag, nem fegyver, és tudás is van benne. Például ruszki autót, amiért sorban állnak Beloruszián túl is valahol.

Janossz 2017.06.24. 21:30:32

@eßemfaßom meg áll: Semmi. Oroszország egy fejlődésben megrekedt, nagyhatalmi álmokkal megvert fejlődő ország. A metró ügy szépen megmutatta kvalitásaikat. Lehet, hogy Indiában különbül oldották volna meg (a nem túl bonyolult) feladatot.

2017.06.24. 21:46:17

@Janossz: Tudtommal az amerikaiak is elveszítettek pár atomtengeralattjárót, tokkal, vonóval, matrózzal, kapitánnyal. Szerintem oda sem nagyon engedtek orosz segítséget :) (Ja... a Concorde nagy
Termék? Pl. az atomreaktoraik :) ha abban nincs kiemelkedő technológia, tudás, mérnöki/tudományos teljesítmény, akkor te nagyon magasra teszed a lécet. Aztán vannak egészen piacképes rakéta-hajtóműveik, hordozórakétáik. A repülőgépgyártásban is elég jó helyen állnak a teherszállítóikkal..meg a hajtóműveikkel.. Az An-225-öt még az amerikaiak is ki szokták bérelni :) A világ 10 legnagyobb teherszállítójából 5 orosz (az első kettő) meg még három.
Amúgy meg a hadiipar miért is ignorálandó? Oda nem széleskörű tudás és fejlett gyártástechnológia szükségeltetik? A rádióelektronikus rendszereik is simán egálban vannak az amerikaiakkal és az izraeliekkel.. Egy harci repülőgép nem Rönó, ami 5 év után zúzdaérett, vagy Ódi, aminek 250 000 km-nél szétdől (tudom, tervezetten... ha valami közbejön, 65 000-nél elszáll a hatos imbuszkulccsal hajtott olajzás, de legalább 2 mm-es illesztéssel van összerakva a karosszéria... mer úgy szép.
Azt gyártanak, amit el tudnak adni, de ugye ez a fránya embargó...

Ja... ez meg hab a tortára, ha már úgyis atomozunk...

ujvilagtudat.blogspot.hu/2016/03/6-het-alatt-elerheto-lesz-mars-az-uj.html
www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3495426/Move-Nasa-Russia-reveals-plans-2018-test-nuclear-engine-cosmonauts-Mars-SIX-WEEKS.html
Lehet, még messzebb a megvalósulás, de eléggé úttörő a kezdeményezés.
A BN-800-as reaktor üzembe állítását még az amerikaiak elismeréssel jutalmazták, mert nekik valahogy nem jött az össze, ami az oroszoknak kevesebb pénzből, rövidebb idő alatt igen :)
atomenergiainfo.hu/orosz-atomenergetika/amerikai-elismeres-az-orosz-bn-800-reaktornak
És nemsokára jön a BN-1200..

2017.06.24. 21:47:21

@Janossz: Szimplán elvakult hülye vagy. :)

BaitHrunner 2017.06.24. 22:38:07

Az orosz temához pár szót:
Nyilván lehet őket nem szeretni, és van is miért, és gondolom senki nem szeretne itt újra orosz katonákat látni... De!
Azért így leírni őket ahogy egyesek teszik nagyfokú tudatlanságra vall. Gondoljunk csak bele, mit adtak a világnak a zene, a művészetek, az irodalom, a fizika, az űrkutatás, vagy a matematika téren. És még hosszasan lehetne sorolni...
Szóval persze, lehet őket ekézni, de azért lássunk már tovább a saját orrunknál...

@Janossz:
"Oroszország egy fejlődésben megrekedt, nagyhatalmi álmokkal megvert fejlődő ország."

Nézd, a kommunizmus azért, mint sokmáshol ott is mély nyomokat hagyott, de hogy megrekedtek volna?
Hát...

Mit gondolnál mondjuk Vlagyivosztokról?
m.youtube.com/watch?v=xK23RHXXlJ4

Moszkva?
m.youtube.com/watch?v=xeKaN1q81ks

Jekatyerinburg?
m.youtube.com/watch?v=oVu_ON8ljN0

Szentpétervár?
m.youtube.com/watch?v=4EoUz39nPMM

Persze nem egy dúsgazdag ország ez nyilvánvaló, de tényleg csak néhány kattintás, és azért látható, hogy annyira azért nincsenek megrekedve.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 03:17:11

@BaitHrunner: "mit adtak a világnak a zene, a művészetek, az irodalom, a fizika, az űrkutatás, vagy a matematika téren. És még hosszasan lehetne sorolni..."

Akkor sorolom.

"Továbbra sem tudni, hogy hány nő eshetett áldozatul az erőszaknak, erről csak becslések vannak: a film 400-800 ezerre teszi a számukat. A rendezőnő szerint az itt harcoló egymillió katona közül minden tízedik követhetett el nemi erőszakot – ők azonban többször. Azonban mivel a moszkvai katonai levéltárak a magyar történészek előtt zárva vannak, a téma nehezen kutatható."
mult-kor.hu/20131002_hany_magyar_not_eroszakoltak_meg_a_szovjetek

Na, vajon miért nem kutatható? Gondolj csak arra, Paks2-t vajon miért titkosították 30 évre.

"A Vörös Hadsereg Magyarországra győztes hódítóként érkezett. Ráadásul Magyarország volt az első Szovjetunió ellen harcoló ország, amelynek területére hódítóként érkeztek a szovjet fegyveres erők, hiszen Romániába békésen vonultak be. A sokszor bosszúvágytól fűtött szovjet katonák ezért azt az elégtételt is átélhették, hogy a harc immáron ellenségeik földjén folyik. Az is nagy élmény volt számukra, hogy Magyarország volt az első „nyugati” ország, amelyet elért a Vörös Hadsereg. A szovjet katonák számára az ország még pusztulásában is olyan gazdag helynek számított, amihez foghatót korábban nem láttak. Volt olyan szovjet katona, aki csodálkozott azon, hogy Pesten még a mosónőnek is saját szobája van, az angol vécé vagy éppen az evőeszközök használata sokuknak okozott gondot a visszaemlékezések szerint.
...
A jogsértések egy része olykor a legfelsőbb parancsnokság utasítására történt, más esetekben pedig szemet hunytak a katonák egyénileg elkövetett bűncselekményei fölött. Az első csoportba tartozott például azon szovjet alakulat ténykedése, amelyik művészettörténész és pénzügyi szakértők segítségével végigjárta a budapesti pénzintézetek páncéltermeit, és onnan minden mozdítható értéket – készpénzt, műkincseket – elszállított. Malinovszkij marsall a főváros elfoglalása után három nap szabad rablást engedélyezett csapatainak a fővárosban. Ez volt az ostrom során elpusztult Budapest számára a mélypont, ekkor történt a legtöbb erőszakos esemény is. A fosztogatásra vonatkozó burkolt engedélyként értékelhetjük azt is, hogy a parancsnokság 10 kilogrammos csomagok hazaküldését engedélyezte a katonák számára.
...
Csepelen például azokat a civil lakosokat kezdték el felelősségre vonni, akik „megrágalmazták a Vörös Hadsereget”, így aztán a fosztogatásokra vonatkozó panaszok hamar meg is szűntek."

www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20140220-ii-vilaghaboru-magyarorszag-nemetek-oroszok-katonak-polgari-lakossag-mit-muvelt-a-magyarokkal.html

Ennyit Csehovról.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 03:18:40

@Dorottya Veres: "Azt gyártanak, amit el tudnak adni"

Hát amit gyártani tudnak, azt mind le is írtad 5000 karakteren belül, amit mások tudnak gyártani, arra 5000 oldal se lenne elég. A világpiacon BÁRMIT el lehet adni. A ruszkik tudnak gyártani atomerőművet, haditechnikát, ... uhm... ennyi. Ja, meg vannak ásványkincseik.

A Holdra elsősorban azért nem tudtak menni, mert nem volt hajtóművük hozzá. Nemtom mennyi, de több, mint 30 hajtóművet tettek a rakéta alá. Látványosat robbant. Másodsorban semmi másuk se volt hozzá. Próbálták lekoppintani a Concorde-ot, az összes TU-144 leesett, próbálták koppintani az űrsiklót, a Burán se egy sikertörténet...

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 03:20:06

A ruszkisimogatóknak: el lehet menni, nekünk itt nem hiányoztok, a Snowden úgyis rohadtul unatkozik ott egyedül. Az oroszoknak nem kellenek partner országok, nekik szolgák kellenek. Életem nagyobb részét a ruszkik alatt töltöttem, nem kell több belőlük. Lehet velük kereskedni, de ez a maximum. Ukrajna megszívta, területeit elfoglalták, kilátástalan a helyzete.

2017.06.25. 06:26:27

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "A ruszkisimogatóknak: el lehet menni, nekünk itt nem hiányoztok"

Áááá... azé' lassan kibúvik a szerg a zsákból.. miért is vagy te ennyire Paks ellen. Csak nem csörgedezik némi orosz vér a te ereidben is?Amúgy meg a törekvés az objektivitásra, az még nem 'ruszkisímogatás'.
"Az oroszoknak nem kellenek partner országok, nekik szolgák kellenek."
Kb. ugyanúgy, ahogyan a németeknek, vagy a franciáknak :) Ilyen ez a popszakma...az ámeriakai kedvenceid sem a demokráciát exportálják ám rettentő vehemenciával...és nekik is szárad ez-az a lelkükön a sok kis háborúskodásuk alatt.
"Ukrajna megszívta, területeit elfoglalták"
Ha a Krímre gondolsz, akkor csak visszavették, amit a manifeszt elmebeteg (amúgy ukrán) Hruscsov delíriumos pillanatában odaadott a földijeinek. Vicces, de még most is az ukránok jelentős része is elismeri, hogy nem sok joguk van arra a területre. Plusz... menjen a bánatba az USA, hogy rá akart tenyerelni az oroszok Fekete tengeri kijáratára. Kuba miatt mekkora sipákolást rendeztek? Akkor most mitől vannak meglepve? De nem férnek a bőrükbe, most Észak Koreára fáj a foguk..
"Na, vajon miért nem kutatható? "
Háború volt és nehogy elhidd, más seregek katonái nem követtek el mocskos dolgokat. Voltak persze olyanok, akik alsóbbrendűnek tartott nép nőit nem tartották kívánatosnak, viszont agyafúrt módon, szisztematikusan irtottak kiválasztott embercsoportokat. nem relativizálni akarom a kérdést, de akkor már inkább az erőszak... Az emberiség háborúit végigkísérte mindig is az erőszakos géntranszfer is...és bármennyire is elborzasztó, vannak ennek pozitív hatásai is. (Bár ez végképp nem a fórum témája)
A kutathatóságról meg annyit, vannak más, tabuvá tett témák is, amiket kutatni még csak-csak lehet, de elég egyoldalúan publikálhatók a kutatás eredményei... már ha...

"Azonban mivel a moszkvai katonai levéltárak a magyar történészek előtt zárva vannak, a téma nehezen kutatható"
Mert ott aztán szépen be van lastromozva, kit erőszakolt meg Szergej, vagy Vologya... naná... Ha a nagypapát keresed, így nehezen fogsz a nyomára akadni.

"Az első csoportba tartozott például azon szovjet alakulat ténykedése, amelyik művészettörténész és pénzügyi szakértők segítségével végigjárta a budapesti pénzintézetek páncéltermeit, és onnan minden mozdítható értéket – készpénzt, műkincseket – elszállított. "
Óóóóó... mit nem mondasz... emlékeim szerint ebben azért az amerikaiak is jeleskedtek. :) Meg úgy minden harcoló sereg. Aztán végül a győzteseknél kötött ki az ebül szerzett holmi. Az ügyesebbek a végén még jóvátételt, meg kárpótlást is behúztak a bizniszen...

" Életem nagyobb részét a ruszkik alatt töltöttem, nem kell több belőlük. Lehet velük kereskedni, de ez a maximum."

Azt nem tudom, neked milyen sanyarú sors jutott, de ötletem nincs, miből olvastad ki, hogy én többet szeretnék velük mint kereskedelmet? Az sem lehet rosszabb, mint ami mostanában a németekkel kapcsolatban történik.

(( ez teljesen off..
Nagyapám kétszer sebesült meg , majd fogolytáborba került, ahonnan hazagyalogolt a Don mellől egy máig őrzött iránytű segítségével. A nagyanyámat és a dédnagyanyámat is valószínűleg megerőszakolták, bár erre csak homályos utalásokat halottam mindig. Ezzel együtt azt gondolom, a jövőbe kell végre néznünk, mert különben örökre ott maradunk a vérhabos múltban. Nehéz, de nincs más lehetőség))

2017.06.25. 06:33:26

@Dorottya Veres egy hülye picsa: " A ruszkik tudnak gyártani atomerőművet, haditechnikát,"

Nem ez a lényeg... hanem az, hogy képesek csúcstechnológiát alkalmazni és komoly fejlesztéseket végrehajtani.
Ócskák az autóik? Lehet... ám negyven év után is gurulnak, két marék babért kapsz hozzá alkatrészt és az árokparton is meg tudod javítani két villáskulccsal és egy kombinált fogóval. A funkcionalitás és az olcsó fenntarthatóság nem divatos, de lehet, egyszer még jól fog jönni. ;)

2017.06.25. 06:40:51

Végül...csak hogy lásd, ki rabol ki éppen minket:

hataratkelo.blog.hu/2017/05/17/mennyit_keres_a_magyar_716

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 06:44:45

@Dorottya Veres: "a németeknek, vagy a franciáknak"

Azok a szövetségeseink, nem az ellenségeink. Ha nem lenne itt a NATO, a ruszkik lennének.

"Ilyen ez a popszakma...az ámeriakai kedvenceid"

Kedvencei a kurva anyádnak.

"a jövőbe kell végre néznünk"

Egyetértek. Ezért nem szabad a ruszkiknak eladósítani Magyarországot.

eßemfaßom meg áll 2017.06.25. 07:16:54

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Azok a szövetségeseink, nem az ellenségeink"

Nebasz, már megint hadat üzentünk az oroszoknak?

eßemfaßom meg áll 2017.06.25. 07:27:29

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "A Holdra elsősorban azért nem tudtak menni, mert nem volt hajtóművük hozzá"

Azért a két Lunohod csak eljutott valahogy a Holdra.

eßemfaßom meg áll 2017.06.25. 07:47:59

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Próbálták lekoppintani a Concorde-ot"

annyira lekoppintani, hogy előbb repült mint a C

", az összes TU-144 leesett"

A valóságban persze kettő esett le a 16ból, egyik se utasszállítás közben. A lezuhant C magával vitt vagy 120 utast és személyzetet

Janossz 2017.06.25. 08:14:57

@Dorottya Veres: ' Az An-225-öt még az amerikaiak is ki szokták bérelni :)"
Igen. Ukrajnától. Merthogy az övék. Ők tervezték, ők építették, ők üzemeltetik. Ezért tekinted a ruszkik nagy teljesítményének.

eßemfaßom meg áll 2017.06.25. 08:58:32

@Janossz:" Ők tervezték, ők építették, ők üzemeltetik."

Nyilván a 80as években az Antonov tervezőiroda egy oroszoktól független ukrán cég volt és az AN-225 fötervezöje nem egy orosz volt. Ja de.

2017.06.25. 09:19:57

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Azok a szövetségeseink, nem az ellenségeink. Ha nem lenne itt a NATO,"

Akinek ilyen barátai vannak, már nem is kellenek ellenségek :)
" Ezért nem szabad a ruszkiknak eladósítani Magyarországot."
Jobb, ha az IMF, az EB, meg ki tudja ki más teszi zsebre az országot, igaz? Amennyire tudom, most sem az oroszok felé tejelünk'törlesztés' címén. Annyi hitelt a büdös életben nem vettünk felaz oroszoktól, mint amennyit mostanság a nyugat számontart velünk kapcsolatban... ne menjünk ebbe nagyon bele, nem az oroszok gyarmatává lettünk, hanem a németeké. Ha ez neked jobban tetszik, az a te magánnyügyed.

BaitHrunner 2017.06.25. 09:46:38

@Dorottya Veres egy hülye picsa:
Mit sorolsz te "nagyon jó"?

Az amerikaiak meg atomot dobtak Hiroshimára, atom dobtak Nagaszakira. Felégették Drezdát, igaz nem erőszakoltak meg senki, csupán csak élve elégettek 100-150 ezer embert. Tobbségében nőket, öregeket, meg gyerekeket.
De lehet közelebbi is. Vietnám 2.000.000 civil, Irak 150.000 civil, "ésígytovább"...
Mégis leszopod őket, mert a "szövetségeseink"...
De követtek el bűnöket a brittek, a franciák, a németek, és még hosszasan lehetne sorolni.
Mégis leszopod őket, mert a "szövetségeseink"...

Aztán, hogy ezeknek a tetteknek mi köze van a tudományok, vagy a művészetek téren elért eredményekhez, azt csak te tudhatod...

Janossz 2017.06.25. 09:58:57

@eßemfaßom meg áll: @Dorottya Veres: Elég izzadságszagú cáfolatok ezek.
Ettől még nem lett ruszki a madár. Kár hivatkozni rá.

2017.06.25. 11:01:14

@Janossz: Ahogy érzed... de mi ugye nem repülőgépet akarunk velük építtetni? Ugye? Tudod... cipőt a cipőboltból!
Építettek már nekünk és teszi is a dolgát a masina.

eßemfaßom meg áll 2017.06.25. 11:28:19

@Janossz: hát a valóság néha izzadságszagúbb mint a fantáziavilág.

2017.06.25. 11:30:02

@Janossz:

"Egyébként hallom, milyen jól sikerült a ruszki metrószerelvény-felújító projekt.
Na, körülbelül ilyesmire számíthatunk ezektől erőmű beruházás kapcsán. Még ha te bízol is bennük piszkosul. "

Meg fogsz lepődni, nem a felújított szerelvényekkel van a baj!
Hanem azokkal az idiótákkal akik az "új" szerelvényeket ráengedték, az erre egyáltalán nem felkészített régi pályára!
A régi kocsik is azért gyulladnak ki rendszeresen mert a pályával van a baj, egyszerűen szétrázza az elektronikát, zárlatokat teremtve, még ha az "orosz" túlbiztosítva is tervezte azokat. Ismerem a régi-új metrók szerkezetét és erős, megbízható konstrukciók, hasonlóak Prágában már hosszú évek óta futnak minden gond nélkül.
Egy viszonylag modern elektronikával rendelkező szerelvényt nem lehetne "csak úgy" beküldeni a régi pályára, kiegészítő fejlesztések nélkül. A jelenlegi pálya nincs felkészítve az energia visszatáplálás fogadására, elavultak a vezérlő és biztonsági rendszerei (de még megbízhatóan működnek, csak egyszerűen az "új" szerelvények fejlettsége már túlhaladja a régi rendszert). Az utóbbi években végrehajtott "látványos" síncserék csak elodázták az elkerülhetetlent. Nem a sínekkel van a gond! Hanem az ágyazattal! Az új sínek is törnek ám rendesen, mert nincs már alattuk stabil ágyazat, az éjszakai karbantartó műszak pedig hegesztgeti szorgalmasan a mai napig.
A teljes (M3) vonal felújítását 15 évvel ezelőtt el kellett volna kezdeni. Ezen az "új" szerelvények sem segítenek!
Nem politizálok, nem keresek felelősöket, egyszerűen műszaki szempontból vizsgálom a kérdést...
A fenti tények azért nem kapnak publicitást, mert bizony politikai felhangjai lennék. Ki és miért ódázta a pályatest felújítását? Ki engedte rá az új szerelvényeket a régi pályára? Stb...

eßemfaßom meg áll 2017.06.25. 11:31:03

@Janossz: Megjegyzem az elméleted alapján csernobilban nem is orosz atomerőmű durrant el hanem ukrán...

2017.06.25. 11:41:37

@mentolos lecsó: A nagyszerű Siemens/Combino story is megérne egy misét. Azt is jól elbaltázták az oroszok.
www.origo.hu/itthon/20040316repedezik.html

2017.06.25. 11:56:14

@Dorottya Veres:

Régebben autóelektronikával is foglalkoztam, volt dolgom Siemens gyártmányú motorvezérlőkkel, légtömegmérőkkel, üzemanyagrendszer nyomásvezérlőkkel, ABS szenzorokkal...

Manapság már egy olyan fadobozt sem rendelnék a Siemens-től, amiben rozsdás szögeket tárolnék.
A másik ilyen nagy "húzónév" a Bosch... A nagy német precizitás, nah persze...
Jómagam, szűzies kislányként sikítva rohanok el ha a fenti "márkanevek" egyikét is meglátom vhol! :)

Janossz 2017.06.25. 12:03:34

@Dorottya Veres: "de mi ugye nem repülőgépet akarunk velük építtetni? Ugye? "
Pont ez irányúak a félelmek. Nehogy repülő gépet vegyünk tőlük, akaratlanul.

2017.06.25. 12:05:53

@Dorottya Veres:

"A nagyszerű Siemens/Combino story is megérne egy misét. Azt is jól elbaltázták az oroszok.
http://www.origo.hu/itthon/20040316repedezik.html"

Mondjuk itt hivatkoznék az metrós kommentemre (@mentolos lecsó: ). A németek sem gondolták át, hogy nem egyenes pályára, hanem "ökörhugyozásra" kell villamost építeni. Itt is a pálya volt a hibás, szétrázta, széttörte a szerelvényeket... A régi Ganz villamos megbízható konstrukció volt, de abban az időben is sokat anyáztak a szerelők a pályahibák okozta sérülések, meghibásodások miatt. A vasúti pályát és a rajta közlekedő szerelvényeket egy egységként kellene kezelni! Hiába a szép, új, csili-vili szerelvény, ha olyan pályára rakod, amiről majd' leugrik a szerencsétlen...

2017.06.25. 16:04:33

@Janossz: Jó... akkor hány orosz atomreaktor robbant fel? Bármelyik gyártót veszed, ugyanúgy csak a múlt adatai állnak rendelkezésedre, a jövőt abból kell megjósolnod.
Építse az Areva? Elég sok a gond manapság feléjük... lehet, mire elkezdődik a paksi beruházás, már csődbe is mentek :) A Westinghouse-Toshiba is vergődik... konkrétan lehúzzák a rolót. Páff.
Az oroszok már építettek mindenféle reaktort, ami csak elképzelhető, az Areva/Siemnens egy típussal küszködik és 10 éve nem is adott el újat. Tudom,a Siemens jó haver, megkentek már mindenkit a földkerekségen, nálunk is volt egy-két ködös bizniszük.

2017.06.25. 16:07:15

@mentolos lecsó: Oké, ez rendben is van... de ezek a töréses-repedéses hibák nem csak nálunk jelentkeztek, másrészt némi előtanulmány, vizsgálat, teszt és ennek alapján megkonstruált(domesztikált) jármű azért elvárható lett volna. Vagy... mondják azt, hogy sajna a mi kifinomult technológiánk nem való ide maguknak falura.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 17:50:18

@Dorottya Veres: "az éppen zajló klímaváltozás (katasztrófa...) okairól, mert ebben biztosan nem játszik szerepet az atomenergia"

Márpedig Paks1-el kezdődött az eladósodásunk, ami mára 74%-ra nőtt, és semmit nem tudtunk még visszafizetni belőle. Nincs pénz megújulókra, nincs pénz oktatásra, a béka segge alatt a versenyképességünk, Paks2-re sincs pénzünk, de a gecik még jobban el akarják adósítani az országot azzal, hogy az Univerzum legdrágább atomerőművét építtetik MÉG TÖBB KÖLCSÖNBŐL!

"az atomenergia nyújthatna olcsó megoldást"

Drága. Mindenesetre a megújulóknál drágább, és folyamatosan egyre drágább lesz.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 17:53:25

@Dorottya Veres: "egy atomreaktor attól biztonságos, hogy parancsba"

Egy atomreaktor NEM biztonságos. Pont.

"ennek a blognak a működtetéséhez Soros György is több tízmillióval járul hozzá.."

Ablakon kidobott pénz, mert csak az őrjöngő paks2simogató trollok melegágyas.

"iszlamizált tömegeket terelgeti térségünkbe."

:)) Mesélj már erről valami konkrétumot, ne ilyen kemtrél lázálmot. Mi a fasz köze van a filantróp Soros Györgynek az ISIS terroristáihoz?

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 17:56:05

@Dorottya Veres: "Soros ... tudományos (műszaki) téren miért nem annyira aktív támogató?"

Utaztam Soros György pénzén külföldi konferenciára.

Az igaz, hogy az EU-s csatlakozás óta a magyar tudományt nem támogatja. Szemét Soros György, csak 20 évig öntötte a magyar tudományba a pénzét.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 17:57:15

@eßemfaßom meg áll: "A valóságban persze kettő esett le a 16ból"

Olyan hamar betiltották - fél év és 50 repülés után -, hogy leesni se volt idejük.

Bemutató repülés során az újságíró panaszkodott a tervezőnek, hogy nagyon hangosak a hajtőművek.
- Nem is olyan hangosak, a mennydörgésnél halkabbak.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 18:01:35

@eßemfaßom meg áll: "Azért a két Lunohod csak eljutott valahogy a Holdra."

A Proton K 6 hajtómű, 10 MN. A Saturn V 5 hajtómű 35 MN. Négyszerese.

A két Lunohod nagyon szép eredmény, de nagyságrendekkel marad el az Apolló programtól. Tudományos eredménye nulla.

Meggyőződésem, hogy az amcsik mérhetetlen pénzével az oroszok is leszálltak volna a Holdra. Sok emberáldozattal.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 18:18:36

@BaitHrunner: "Az amerikaiak meg atomot dobtak Hirosimára, atom dobtak Nagaszakira."

Ez a huszadik század legnagyobb jótéteménye volt, lehetőséget adott a Japánoknak, hogy arcvesztés nélkül letegyék a fegyvert. Sok millió japán és sok tízezer amerikai életét mentették meg ezzel. De hogy jön ez ide?

"Felégették Drezdát"

Igen, Bomber Harris is háborús bűnös volt. De hogy jön ez ide?

"igaz nem erőszakoltak meg senki"

A faszt nem! De hogy jön ez ide?

"Vietnám 2.000.000 civil, Irak 150.000 civil"

Hogy jön ez ide?

"Mégis leszopod őket"

Szopod te a náci fasz házmester öregapádat.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 18:22:35

@Dorottya Veres: "" Ezért nem szabad a ruszkiknak eladósítani Magyarországot."
Jobb, ha az IMF, az EB, meg ki tudja ki más teszi zsebre az országot, igaz?"

Tulajdonképpen mindegy, kinek tartozunk, úgyis kölcsönből fizetjük vissza a kölcsönt, mert pénzt ez a ruszki veszteséges beruházás nem termel.

Azért vicces a ruszki kölcsön, negyedmilliárdot elbasztunk már, harmadik éve fizetjük a kamatokat, és még egy kapavágás nem volt.

Valami dupláját fizetjük vissza, akkor is, ha nem épül fel.
www.google.com/search?q=%22Kider%C3%BClt:+%C3%ADgy+vessz%C3%BCk+fel+a+Paks-2+hitelt+az+orszokt%C3%B3l%22

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 18:23:49

@eßemfaßom meg áll: ""In God We Trust" amcsik..."

Márpedig aki hisz az isteni csodákban, az nem érti a kvantumfizikát. Pont.

2017.06.25. 18:25:13

@Dorottya Veres egy hülye picsa:
Ordenáré csúsztatás... ne akard már elmagyarázni, hogy Mo. eladósodásának egyedüli oka Paks I. Főleg, hoghy '90-ben nem volt számottevő devizaadósságunk. Valami 20mrd$ körüli összegről beszélünk. Azóta folyamatosan törlesztünk és mostanra 25 000 mrd$ környékén állunk. Kizárt, hogy ez mind Paks I-re ment el. Ennyire azért ne rugaszkodj el a valóságtól. Másfelől, ekkora hitelt nemrég fizettünk vissza, négy év kellett hozzá. Persze értem, elegánsabb s Világbank-IMF-EB triónak tartozni és haptákban állva lesni az utasításaikat (mert a kamat mellé az is dukál, ugye) mint 20 évre felvenni kb ugyanekkora összeget és azt törleszteni. Melyik viseli meg jobban a központi költségvetést? Nyilván egészen pontos számokat semelyikünk nem tud, de ez az ominózus IMF hitelnél (meg egyéb hiteleknél) sem volt másként. Akkor miért nem visítottál, amikor a nyugdíjkasszán ütött lukat kellett tömködni hitelből, csak, hogy a magánynyugdíjpénztáraknak legyen bevétele? Na,az a pénz aztán szépen elfolyt, abból még egy koszos szélmalomra sem futotta az országnak. Paks legalább hozzájárul az energiaellátás fenntartásához.

"Drága. Mindenesetre a megújulóknál drágább"
Naná, ahogyan te számolsz, úgy biztos :) Az Univerzum legdrágább erőműve az ismert adatok alapján amúgy Hinkley Point C... de a te alternatív Univerzumodban ez is másként van :)

Ja... a statisztika... 89 környékén is valami 70-80% között volt az államháztartás hiánya. :) Nominál értéken szaporodik, de megy utána a GDP növekedés és mostanra elég jelentősen átrendeződött és a deviza kitettség sokkal kedvezőbben alakul, mint az IMF hitel eklőtt volt. Nagyjából 2-3 éven belül megfeleződik. (Mondjuk akkor jön majd az einstand, de ez mindegy. Jegyezhetsz békekölcsönt :)
Egyben igazad van, az pedig az, hogy nincs pénz a 'luxus'-megújulókra. Hobbinak elsőrangú, környezetszennyező rendszerszinten és folyamatosan építgetheted az újakat az éppen szétdőlők helyett. Sziszifusz kezet csókolhatna neked.

2017.06.25. 18:49:11

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Egy atomreaktor NEM biztonságos. Pont."

Egységnyi termelésre vonatkoztatva messze a legbiztonságosabb és legkevésbé környezetszennyező :) Pont. Kaptál erről statisztikát, szóval ne füllents.

"Utaztam Soros György pénzén külföldi konferenciára."
Ahogy elfigyellek, hálás típus vagy :)

" Szemét Soros György, csak 20 évig öntötte a magyar tudományba a pénzét."
Megint csak téged elnézve nem ez volt a legsikeresebb projektje... bár nézőpont kérdése, meg azé, hogy mi is volt a cél.
"Meggyőződésem, hogy az amcsik mérhetetlen pénzével az oroszok is leszálltak volna a Holdra. Sok emberáldozattal."

Az amcsiknál is volt némi járulékos veszteség... ilyen ez a popszakma. Volt, aki a földön sült ropogósra. Ez valóban veszélyes üzem, ehhez képest az atomenergetikában dolgozni nyugdíjas állás.
"Mi a fasz köze van a filantróp Soros Györgynek az ISIS terroristáihoz?"

A forszírozott migrációhoz van köze, aminek hozadéka az alig ellenőrizhető módon beszivárgó radikális csoportok hordozta kockázat. Folyamatosan szónokol az EU felé irányuló migráció fontosságáról, annak fenntartásáról és fokozásáról. Már amúgy az izraelieknek is herótja van attól, hogy szövevényes alapítványi/'civil' szervezeti hálózatán keresztül direkt módon is támogatja a 'menekültek' EU területre lépésének zavartalanságát. Nem azt mondtam, hogy csak ő ludas mindebben, de az ő beteges "Nyílt társadalom" ideológiája patentül illeszkedik ahhoz, ami éppen zajlik. Mássz már ki a szatyorból és nyisd ki a szemed.
www.facebook.com/regikolisrael/posts/1630904750285410
Találsz itt még erről mást is...

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 18:54:01

@Dorottya Veres: "Mo. eladósodásának egyedüli oka Paks I."

Nem egyedüli oka, de azzal kezdődött. A korábbi kölcsönöket visszafizettük a beruházás utáni nyereségből.

"Főleg, hoghy '90-ben nem volt számottevő devizaadósságunk."

Téged sose zavartak a tények?

"1989-re az adósságállomány eléri a 20 milliárd dollárt."
24.hu/fn/gazdasag/2011/03/03/tevhitek_magyar_allamadossagrol/

"folyamatosan törlesztünk"

Nem törlesztünk. Kölcsönből fizetjük vissza a korábbi kölcsönöket, és további kölcsönökkel is növeljük.

"Világbank-IMF-EB triónak tartozni és haptákban állva lesni az utasításaikat"

orbán egy évig pávatáncolt, hogy ne az IMF-től vegyen fel hitelt, aztán szórol-szóra végrehajtotta az IMF által ajánlott intézkedéseket. Szegények azóta is csak pislognak. :))

"Az Univerzum legdrágább erőműve az ismert adatok alapján"

Igen. @molnibalage:-val focizzátok le, melyikőtök hazudott nagyobbat.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 18:56:12

@Dorottya Veres: ""Mi a fasz köze van a filantróp Soros Györgynek az ISIS terroristáihoz?"
A forszírozott migrációhoz van köze,"

Mi a fasz köze lenne? Ne gyere megint a kemtréllel!

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 19:33:44

@Dorottya Veres: "hálás típus vagy"

Igen, tudom, nem vagyok elég szemét fideszesnek. Tudod mit? Nem is vágyódom Kubatov zsoldjába atomgecinek. Nincs annyi pénz, hogy eladjam a hazámat.

eßemfaßom meg áll 2017.06.25. 19:43:21

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Olyan hamar betiltották - fél év és 50 repülés után -, hogy leesni se volt idejük."

nem értem mi a jó neked a hazugság hazugságra halmozásában de valami élvezetet biztos szerez neked.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 19:50:32

@eßemfaßom meg áll: Keversz valamelyik atomgecivel, azok hazudoznak szakmányban.

Pontosan 55 repülés, és kevesebb, mint 7 hónap.

"Az utasrepülések 1977. novemberében kezdődtek, ... Az utolsó menetrend szerinti Aeroflot járat a Tu–144 ötvenötödik utasszállító repülése volt 1978. június 1-jén."
hu.wikipedia.org/wiki/Tu%E2%80%93144

Fasznak kell mindig hülyét csinálnod magadból?

eßemfaßom meg áll 2017.06.25. 19:54:52

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Nem egyedüli oka, de azzal kezdődött."

ez se érintkezik sok ponton a valóság szövetével.

eßemfaßom meg áll 2017.06.25. 20:05:13

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Fasznak kell mindig hülyét csinálnod magadból?"

neked a wikipédiának csak az első 2 bekezdése töltődik le?

Fasznak kell mindig hülyét csinálnod magadból?

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 20:06:59

@eßemfaßom meg áll: Hja, érvek elfogytak, marad a személyeskedés. Ismert trolltempő. :))

BaitHrunner 2017.06.25. 20:30:10

@Dorottya Veres egy hülye picsa:
"De hogy jön ez ide?"
Úgy, te idegen érdekek kiszolgálója, hogy te keverted ide. Egy olyan kommenthez ami alapvetően a művészetek, és a tudományok terén elért eredményekről szólt. Csak ugye megint lyukra futottál, most meg a földhöz vered magadat.
Na mindegy, lépjünk túl ezen. Van ez így. Veled meg főleg... :)

"Szopod te a náci fasz házmester öregapádat."
Na előkerült a náci kártya... :)
Amúgy mi ez a trolltempó, elfogytak az érvek?
:)))

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 20:51:44

@BaitHrunner: Te mondtad, hogy hosszan lehet sorolni, hát én soroltam. Elmehetsz a faszba a művelt Csehovoddal, ha elsősorban arról ismerjük a paraszt ruszkikat, hogy végigerőszakolták Magyarországot, majd negyven évig ültek a nyakunkon. Én akár két Csehovot is visszaadtam volna, csak hogy ez ne legyen.

És megint ezen dolgoznak. Nem Csehov előadást akar ránk tolni Putyin, hanem gigawattos gigaveszteséges gigaberuházást gigahiltellel.

"a trolltempó, elfogytak az érvek?"

Igen. Vicces, hogy trollkodsz, aztán megsértődsz, ha ezt rádpirítom. :))

eßemfaßom meg áll 2017.06.25. 21:05:28

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Hja, érvek elfogytak, marad a személyeskedés. Ismert trolltempő. :))"

ez "Dorottya Veres egy hülye picsa" nick "szájából" különösen mulatságos :)

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 21:08:44

@eßemfaßom meg áll: Na ja. Ha meg visszakapjátok, akkor meg sír a szátok. Tán nem kéne elkezdenetek. :))

eßemfaßom meg áll 2017.06.25. 21:12:14

@Dorottya Veres egy hülye picsa: sírunk? könnyesre röhögjük magunkat rajtad. valami fergeteges humoreszk amit te itt produkálsz.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 21:15:04

@eßemfaßom meg áll: "sírunk? "

Ketten is itt panaszkodtok. :))

Forduljatok az óvonénihez, a bloggazdához, vagy föl. :))

BaitHrunner 2017.06.25. 21:19:44

@Dorottya Veres egy hülye picsa:
:)))
Tehát még egyszer: kizárólag a művészeteket és a tudományokat említettem. Erről volt szó, semmi másról.
Beletrollkodtál megint valami hülyeséget, visszanyalt a fagyi, most meg vergődsz...
Ja, meg elővetted a végső érveteket és vadul nácizol.
Nagyon ócska vagy ember...
:)))

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 21:23:52

@BaitHrunner: "kizárólag a művészeteket és a tudományokat említettem"

Én meg amit kihagytál. Nem kezded el isteníteni a geci ruszkikat, és se szembesítelek a valósággal.

"vadul nácizol."

Mert te szopásra buzdítottál, úgyhogy nagyon sajnállak, elmehetsz a faszba. Legközelebb viselkedsz, én se megyek le a szintedre. :))

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 21:25:55

Kubatovtól ma csak ilyen síró nyavalyákra telik?

BaitHrunner 2017.06.25. 21:32:46

@Dorottya Veres egy hülye picsa:
"Én meg amit kihagytál. Nem kezded el isteníteni a geci ruszkikat, és se szembesítelek a valósággal."
Azt már tudjuk, hogy úgy félsz a tényektől mint ördög a szenteltvíztől, de az agyadon kívül hol számít még istenitésnek ezek felsorolása te tökkelütött? :)

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.25. 21:38:26

@BaitHrunner: Te fényezted a fasz ruszkikat, én meg árnyaltam a képet. Ha nem kezded, nem folytatom.

Unalmas már ez a nyígás. :))

2017.06.26. 06:04:07

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Téged sose zavartak a tények?

"1989-re az adósságállomány eléri a 20 milliárd dollárt."
24.hu/fn/gazdasag/2011/03/03/tevhitek_magyar_allamadossagrol/
"

Ha olvasnál is, nem csak írnál, akkor láthatnád, én is leírtam a 20 milliárdot :) Na, de hol is vagyunk már attól...Paks termelő beruházás, a nyugdíjasok szavazatainak vásárlása, kiegészítve a lumpenprolikéval, na az viszi a lóvét. Meg az eü a milliónyi potyautassal...

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.26. 11:20:32

@Dorottya Veres: "én is leírtam a 20 milliárdot"

Ja, ha egy mondaton belül rögtön meg is cáfolod magad, akkor minek kellek én ide? :))

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.26. 11:25:05

@Dorottya Veres: Itt egy összefoglaló a lendkerékről.
"A Review of Flywheel Energy Storage System Technologies and Their Applications"
www.mdpi.com/2076-3417/7/3/286

GyMasa 2017.06.26. 11:25:22

@Janossz:
...Azért a franciák rendesen benne voltak, vannak a repülésben, Concorde, Airbus, Eurofighter, ilyenek...
Oooo, most arra az Airbuiszra gondolsz, amelyik:
- Megtervezte a kabelkorbacsot egy egesz repülöbe birodalmi mertekegysegekben, azt' sikerült metrikusan legyartani, es valahogy nem passzolt bele vegul?
- Vagy arra a nagyszeru "nemzetközi" együttmüködesre, ahol a zöldmezös vegsö összeszerelö üzemet nem a tenger melle telepitettek, ahol az A380-asok keszulnek, hanem a hegyekbe, es csak UTANA vettek eszre, hogy a tervezett Belugakba nem fernek bele az A380-as reszei, igy specialis hajokat meg kamionokat kellet tervezni, amelyikek fel europan vegigvonszoljak a darabokat?

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.26. 11:41:03

@GyMasa: "arra az Airbuiszra gondolsz, amelyik"

Arra az Airbus-ra, amelyik a Boeing-gel szemben nem a pilótára, hanem a számítógépre teszi a hangsúlyt.

Ja, hogy a felfuvalkodott mérnökök ígyis-úgyis képesek olyan gépet tervezni, ami leesik? Hát az élet nem egyszerű... :))

Azért ez az Airbus-t dicséri:
www.youtube.com/watch?v=3mLKfRVU3qM
"Video of US Airways descent into Hudson River released"

GyMasa 2017.06.26. 11:46:48

@élhetetlen:
...Már felajánlottam, hogy hagyjuk abba, ha nem, hát nem...
Felolem abbahagyhatjuk, ahogy gondolod.
...„Hat, ha nem fogalmazol egyertelmuen, akkor nem lehet megerteni, hogy mirol beszelsz.”. Tudod, az úgy van, hogy nem novellát írok, csak kommentet. ...
Ez nem zarja ki, hogy erthetöen fogalmazz.
...Bezzeg te tudsz szépen, egyértelműen fogalmazni...
Ezt nem mondtam sohasem, viszont en el tudom viselni, azt, hogy kritizalnak a pontatlansagaim miatt.
...„18 lisztből tizenhét teljes kiőrlésű fertőzött volt, igaz, a megengedett szint alatt....„Tehat NEM volt fertozott.”. Te sem azt írtad, hogy nem volt nagyon fertőzött, az meg nem igaz, hogy nem volt fertőzött, úgyhogy ezt hagyhatjuk....
Tudod, olyan, hogy valami 0%-ban fertözött, olyan nincsen, mert eleve nem tudod teljes bizonyossaggal megmerni az osszetevoket.
Raadasul, az anyagoknak is vannak hatarertekei.
Ezeket a hatarertekeket kutatasokkal allapitjak meg. Termeszetesen tevedhetnek a hatarertek megallapitasakor, akkor pedig modositani fogjak azokat.
Ha pedig a hatarertek alatt van a tartalom, akkor az nem karos az egeszsegre, tehat NEM FERTOZOTT.
A maradekot meg majd elintezi az immunrendszer.
... www.babaszoba.hu/articles/gyerek/Gombamereg_van_19-bol_17_teljes_kiorlesu_lisztben?aid=20170419125830 . Nem vagyok biztos benne, hogy a gyerekek immunrendszerét Fusariummal kell edzeni....
Kitalalhatom?
Elso gyerek?
Majd ra fogsz jonni, hogy nem kell beszopni a csecsemoipari riogatasokat, mert mindegyik ilyen cikknek csak az a celja, hogy minel dragabb szarokat radlocsoljenek.

...A hatóságokról. „De ezen ELÖRE nem tudsz valtoztatni!”. DE!...
NEM, fentebb leirtam. Eloirasok.
...Ha én tudom, a szakemberek is tudhatnák, hogy a vegyszermaradvány, és a gomba is a gabona külső burkán van....
De ez teljesen lenyegtelen, mert az emberi immunrendszer elbodogul az ilyen szintu fertozesekkel.
De tudod mit: Vegezz kutatast a temaban, es bizonyitsd be, hogy rossz helyen van a hatarertek, es akkor nyilvanvaloan lejjebb fogjak vinni.
...Nem erőltetném, hogy azt egyék a gyerekek...
Akkor ne add a sajatodnak!
Ja, es ne szolj bele, hogy masok mmit csinalnak.
Tudod az okostojasokat senki nem szereti.
...Ha egészségeset akarok adni, már azt is feltalálta Graham, „a gabonaszem összes alkotórészét tartalmazza (beleértve a csírát és a korpát is). A malomi előkészítés során csak a külső, szennyezett, vékony héjréteget távolítják el.”” Ezt nem tudhatják a hatóságok, mikor rendeletet hoznak? ..
Ezt mar elmondtam, csak ismetelnem magam.
...Persze, persze, megint azt kellett volna írnom, hogy soha nem volt, nincs is, és nem is lesz...
Ha mernok lennel, akkor tudnad, hogy egy rendszernek nem jonak kell lennie, csak eleg jonak.
Tudod, a mernoki tervezesre is igaz az, hogy egy rendszer lehet:
- Megbizhato
- olcso
- takarekos
De ebbol csak maximum 2.
...Tényleg slampos vagyok. Tudod, mit, igazad van, nem is vagyok mérnök, 6 elemim van, és csikket szedek az járdán. Most jó?..
Nekem mindegy, hogy mit csinalsz, az a te dolgod.
De egy mernoktol elegge szokatlan ez.
...És akkor vissza az elejére. Érdekes, az egyiptomiak is bátran feltételezték, hogy a piramisok sértetlenek maradnak, nem gondolták, hogy a hülye utódok kíváncsiságból felnyitják...
Nem vagyok penge Egyiptombol, de ez pl. szerintem nem igaz, igenis tisztaban voltak pl. a sirrablokkal, pont emiatt vannak mindenfele csapdak, meg kamu sirkamrak a piramisokban.
...(de ezt már leírtam párszor). És bátran feltételezhetjük, hogy akár ötezer, akár százezer évre előre tudunk küldeni a veszélyre figyelmeztető információt egy atomtemetőről. Veresnek írtam, tudod, a lóról, hogy nem vak ez, csak vakmerő. „ami kezelheto kockazat.”. A mai, vacak kis életedben kezelhető. Nem az a baj, hogy nem tudod, mi a kockázat a jővőre nézve, de el sem tudod képzelni. Na, mindegy...
Tudod, nem az aggodalmaddal van a legnagyobb gond, hanem a felfuvalkodott tapasztalatlan nagykepusegeddel.
Kitalasz valamit, vegiggondolod valameddig, aztan ugy adod elo azt, mintha az lenne az egyetlen lehetseges forgatokonyv.
Tudod, kulonosen itt, ez nem nyero taktika, ugyanis cicuka is pontosan ezt csinalja, es emiatt, mintegy "jarulekos vesztesegkent" te is ugyanazt a reakciot kapod az ittlevoktol.
Tehat, folytathatod mindazt, amit eddig csinaltal, de akkor ugyanazt fofog a nyakadba kapni, mint eddig.
Igaz, ez megadja az "aldozat pontokat" hiszen itt mindenki bunko, aki csak teged *aszogat.

GyMasa 2017.06.26. 11:52:01

@Dorottya Veres:
...és nekik is szárad ez-az a lelkükön a sok kis háborúskodásuk alatt....
Meg ne feledjük mar el azt sem, hogy a mindenkori angolszasz kormanyoknak soha nem esett nehezere egy-ket belsos melot vegrehajtani, amivel kisit lehetett "iranyitani" a kozvelemenyt a sajat celjaiknak megfelelo iranyba.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.26. 11:59:34

@GyMasa: "nem jonak kell lennie, csak eleg jonak."

Éééééésss... dobpergés... lesz.... vörösiszap katasztrófa... cintányér...

Néha azért gondolkodni se ártana...

GyMasa 2017.06.26. 12:01:37

@mentolos lecsó:
...Manapság már egy olyan fadobozt sem rendelnék a Siemens-től, amiben rozsdás szögeket tárolnék.
A másik ilyen nagy "húzónév" a Bosch... A nagy német precizitás, nah persze...
Jómagam, szűzies kislányként sikítva rohanok el ha a fenti "márkanevek" egyikét is meglátom vhol! :)..
Azert a targyilagossal kedveert szeretnem megemliteni, hogy az autoiparban nem ezek a cegek a fo huncutok, hanem az autogyartok maguk.
Tudod, a Tier 1 az kap egy specifikaciot, ami alapjan megtervezi majd a termeket.
Ha az a sepcifikacio khm. nem tokeletes, akkor a termek sem lesz majd az.

2017.06.26. 12:45:13

@Dorottya Veres egy hülye picsa: Tudom miként működik, de ezek szerint te nem nagyon :) Ez rendszer szinten egy játékszer, nem olcsó, de cserébe 20 évet sem bír, energiasűrűsége tán egy tizede-egy hatoda a folyékony/gáz szénhidrogéneknek, nagyjából ott tart, ahol egy akkumulátor, de legalább ötször annyi az élettartama. Hurrá!!!! Sokáig tudod tárolni az energiát, de sajna nem túl sokat adott térfogat és súly mellett.
Ez kb. arra jó, hogy rövid távú hálózatkimaradásokat áthidaljon, ott, ahol kritikus a szünetmentesség. Amelyik már legalább egy háztartást ki tud szolgálni (rövid ideig) az olyan árfekvésű, hogy inkább vesz a polgár egy pedálos dinamót, azzal még az alakját is meg tudja őrizni.

Ha eláll a szél, b@szhatod, a névleges kapacitásának megfelelő teljesítményt kiveszed belőle 2-3 óra a alatt, oszt sanyi...

GyMasa 2017.06.26. 12:51:03

@eßemfaßom meg áll:
..."Nem egyedüli oka, de azzal kezdődött."

ez se érintkezik sok ponton a valóság szövetével...
Komolyan nem ertem, ezt az ertelmi fogyatekos cicukat!
Paks1-et hitelbol epitettuk.
A hitelt adta valaki (most ez teljesen mindegy, hogy kicsoda)
A kerdes kizarolag az, hogy ez a hitelszerzodes fennall-e most vagy sem?
- Ha a hitelezo nem kapta meg a penzet, akkor a szerzodes fennall, es a hitelt nem fizettuk vissza.
- Ha a hitelezo megkapta a penzet, akkor a szerzodesnek vege van, es az adott dolgot kifizettuk.
Nem mellesleg, az MVM az utobbi evekben tizmilliard szamra fizette az osztalekot a kormanynak, amit nem kis reszben az tesz lehetove, hogy Paks annyira olcson termeli az aramot.
De nem baj, hadd nyomja a hülyesegeit!

GyMasa 2017.06.26. 13:02:58

@Dorottya Veres egy hülye picsa:
...Itt egy összefoglaló a lendkerékről...
Ezt most mire fel linkelted be?
a lendkerek NEM megoldas az oran tuli energiatarolasra.
Idezet a sajat cikkedbol:
"Flywheels
provide ride-through applications for interruptions of up to 15 s long and provide a means of switching
between power sources without any service interruptions [2]. Flywheels can operate for up to tens of
minutes for reactive power support, spinning reserve, and voltage regulation, to supply reliable electric
power and improve the power quality in applications such as communication facilities and computer
server centres"
Tehat, at tud hidalni par masodperc- par perc idotartamot, amig a rendszer atkapcsol a tartalek energiara.
Mondjuk ebben semmi ujdonsag nincsen, mert ferihegyen mar a 2000 evek elott is hasznaltak ezeket erre a celra.

GyMasa 2017.06.26. 13:04:15

@Dorottya Veres egy hülye picsa:
...Néha azért gondolkodni se ártana...
Ezt mondom en is, vegre igazan megprobalhatnad egyszer.
Egy egeszen uj vilag fog kinyilni elotted.

2017.06.26. 13:15:11

@Dorottya Veres egy hülye picsa: Nem tudom miben látod a cáfolatot, de őszintén szólva nem is nagyon érdekel. A mese úgy kezdődött, hogy Magyarország épített egy atomreaktort 1982.-ben és az erre felvett hitel, aminek pontos összegét ugyan nem ismerjük, (de semmiképpen nem lehetett több mint 10mrd dollár, mert'86 táján is kb itt, ekkora adósságnál tartottunk... ) , na ez vezetett oda, hogy mostanra már 91 mrd dollárnál tartunk :)
Amúgy a valós eladósodási folyamatról van egy elég alapos elemzés a pénzriport.hu-n, Szabó Gergely alkotta, na abban sem említik Paksot :)

gigabursch 2017.06.26. 14:54:05

@GyMasa:
:-)))

Olasz kocsikban szinte mindig a Bosch szarja összemagát és nem a Magnetti-Marelli.

Érdekes, hogy amíg a Fiat Tipo/Tempra meglehetősen rokon a Lancia Delta II/Dedrával, az utóbbiban alig van Bosch alkatrész.
Tapasztalatból mondom.
Az óra szerint 400k +os Dedrám összes elektromos gondja, hogy a felülről harmadik hátsó ablaki fűtésszál nem jó...,
Az összes tükör-, ülés-, világítás-, vezérlés, ABS-, stb elektronika ma is pöpec...

Amúgy kétszer cseréltem benne gyújtáskábel szettet. A második csere egy hónappal követte az elsőt. Az első Bosch volt. Áteresztett 4-ből 3 kábel. Sötétben látványos volt.

GyMasa 2017.06.26. 16:24:10

@gigabursch:
...Olasz kocsikban szinte mindig a Bosch szarja összemagát és nem a Magnetti-Marelli...
Mi a tökömert veszel olasz kocsit?
;-)

élhetetlen 2017.06.26. 18:12:45

@GyMasa: Hát, igen. „Tudod, nem az aggodalmaddal van a legnagyobb gond, hanem a felfuvalkodott tapasztalatlan nagykepusegeddel.„. Mert neked van tapasztalatod az ötszáz évig tárolandó szennyező anyaggal kapcsolatban és ezen tapasztalat birtokában vagy ilyen szerény. Én nem írtam egyetlen lehetséges forgatókönyvről, csak egy lehetségesről, míg szerintetek minden megoldott. És jöjjön a neheze. „De egy mernoktol elegge szokatlan ez.”. Mi, hogy gondolkodik is, és nem csak elfogadjak az előírásokat, normákat, amiket még az sem biztos, hogy náluk okosabb emberek állapítottak meg? Tudod, más a gyártási fegyelem, és más dolog az előírások. Ha az előírásokat nem lehetne felülbírálni, és megváltoztatni, már régen megállt volna a világ. Csak ez a teljes kiőrlésűről. Nem mindennel küzd meg az ember immunrendszere, van egy csomó dolog, ami halmozódik a szervezetben, és csak később okoz gondot. De ezt, te is tudod. Lassú ciánmérgezés, stb.
hvg.hu/itthon/20090624_fuzarium_toxin_gabona_bio_muzli Csak feltételezik, és ez egy 2009-es cikk, de mi történt azóta? Kötelezővé tették az iskolákban a teljes kiőrlésű fogyasztását. És itt nem az én gyerekemről van szó, hanem az összes gyerekről, mert a suliba nem lehet bevinni kaját, azt eszik, amit kapnak. És ez nem bonyolult, a Graham lisztben ott van a rost, és a vitaminok, de aki a rendelkezést hozta, az erről már nem olvasott, csak a rostok hasznosságáról 15 éve, és azóta csak a főnökének akar megfelelni. Miközben a teljes kiőrlésű nem olcsóbb, a Graham viszont biztonságosabb. Hát hogy mer ilyet gondolni egy mérnök? Szokatlan. Teljesen más, a tengeri só. Nyomatják ezerrel, miközben már az összes tengerpart, ahol sópárlók vannak, durván szennyezett. Hogy jövök én józan ésszel ahhoz, hogy a bányászott sóban bízzak, ami még akkor volt tenger, mikor nem jártak rajta tankerek, meg utasszállítók. Ez nyilván nem méltó egy mérnökhöz. És a kedvencem, félre ne érts, nem politizálni akarok, csak a szakemberek döntései. Betiltják a balatoni halászatot, (horgászparadicsom lesz), a horgászok nem adhatják el, amit fognak, aztán Orbán meglepődött, hogy (talán a füredi konferencia kapcsán), hogy nincs balatoni hal a vendéglőkben. A PÉNZÜGYMINISZERT hívta rapprotra, hogy intézkedjen, aki másnap jelentette, hogy megoldotta a problémát. Gondolom, azt a vacsorát, mert azóta is csak a halastavakban nevelt tápos halak kaphatók. Vagy a nem kell a balneológiai oktatás, mert nincs is tengerünk. Ennyit a szakemberekről, és a szakemberek által hozott rendelkezésekről, normákról. És félre ne érts, nem veszem *aszogatásnak amit írsz, csak hülyeségnek tekintem, ezért nem látom értelmét a folytatásnak. Nem mondom, hogy gondold át, amit írtam, mert nem fogod, de itt tényleg abbahagyhatjuk.

2017.06.26. 18:47:33

@élhetetlen: "Teljesen más, a tengeri só. Nyomatják ezerrel, miközben már az összes tengerpart, ahol sópárlók vannak, durván szennyezett. "

Viszont milyen elképesztő színű algák, meg baktériumok tudnak megtelepedni egy-egy sóbepárlótóban..Ha az Oaklandi erptérről dél felé száll fel a gép, Fremont és Palo Alto között az öböl végében hihetetlen színkavalkadban játszanak a sós tavak. Hogy mire használják az ott termelt sót, azt nem tudom, de szép :)

élhetetlen 2017.06.26. 19:28:06

@Dorottya Veres: Jaj, nem tudok érdemben reagálni a kommentedre, mert a szerinted „elüt egy autó, nyaktól lefelé megbénulsz és örökre egy tolókocsiban fogod csorgatni a nyálad! Volt már ilyen baleset, veled is MEG FOG TÖRTÉNNI! Hiszen nem zárható ki, tehát be kell következzen.”, a logikád szerint tehát lehet, hogy itt ülök csorgó nyállal, bénán, és a kötél is a nyakamon van, és a feleségem is megmérgezett már, és különben is itt van szemben egy fekete lyuk. Gratulálok, annak, aki felnevelt, és így alakította a lelkivilágodat! Tudod, nehéz annak az embernek a józan eszében bízni, akinek ilyenek az érvei.

élhetetlen 2017.06.26. 19:38:33

@Dorottya Veres: Nem pontosan értem, hogy a sós tavaknak mi közük van a tengerparti sólepárlókhoz, de mindegy. Te nyilván ezt is tudod.

2017.06.26. 19:49:27

@élhetetlen: Csak annyi, hogy a San Francisco öbölből vannak lerekesztve... :) :) :)

2017.06.26. 19:51:40

@élhetetlen: Blablablabla... ahogyan ezt már megszokhattuk...Releváns infó? Parafenomén...

eßemfaßom meg áll 2017.06.26. 19:52:43

@élhetetlen: " a sós tavaknak mi közük van a tengerparti sólepárlókhoz," ugye tudod, hogy van Palo Alto és azok a tavak milyen tavak?

élhetetlen 2017.06.26. 20:40:21

@Dorottya Veres: eßemfaßom meg áll: Jaj, már megint egymásra találtatok. Mert a francia partoknál, az olasz partoknál, sőt sehol sincs lekerített sópárló, csak olyan helyen ahol 100 km-es körzetben még nem járt hajó, és nem vitte ki a partra a víz a szennyezést. „Releváns infó?”. Miért. neked van relaváns infód arról, hogy a mostani partok tisztábbak, mint a pár ezer évvel ezelőttiek? A józan ész meg nálatok nem játszik. Hagyjatok már, több commentre nem válaszolok, és nem azért, mert beláttam, hogy milyen zsenik vagytok.

2017.06.26. 21:08:36

@élhetetlen: Mi van? megint elgurult a gyógyszered? Ropogtass el két Xanaxot, attól lenyugszol. Ki mondta, hogy a mostanában lepárol nyes só tiszta lenne? Annyit mondtam, hogy mennyire színesek ezek a sós tavak, sőt... még azt is, hogy nem tudom mire használhatják, hiszen van benne mindenféle élőlény... de hisztizz nyugodtan és ne feledkezz meg a chemtrailról se!
(Egyébiránt átkristályosítással egészen jól lehet tisztítani a sót :) de tudom, hogy te maximalista vagy, így azt javaslom, válaszd ezt az eljárást :HCl + NaOH -> NaCl + H2O :)

eßemfaßom meg áll 2017.06.26. 21:44:46

@élhetetlen: jól tippelem, hogy nem a "szövegértés" volt a jeled az oviban?

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.26. 22:52:31

@GyMasa: "...Itt egy összefoglaló a lendkerékről...
Ezt most mire fel linkelted be?"

Rákérdezett.

"a lendkerek NEM megoldas az oran tuli energiatarolasra."

Napokig, akár egy hónapig is lehet benne hatékonyan tárolni energiát.

Nyilván többféle célra többféle lendkereket gyártanak.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.26. 22:59:17

@Dorottya Veres: "A mese úgy kezdődött, hogy Magyarország épített egy atomreaktort 1982.-ben és az erre felvett hitel, aminek pontos összegét ugyan nem ismerjük, (de semmiképpen nem lehetett több mint 10mrd dollár, mert'86 táján is kb itt, ekkora adósságnál tartottunk... ) , na ez vezetett oda, hogy mostanra már 91 mrd dollárnál tartunk"

Igen, azóta jócskán sikerült hozzá gyűjtenünk. Ez itt a probléma, felvenni tudunk hitelt, visszafizetni nem. A korábbi hitelek mind termelő beruházásokra mentek, azok ki is termelték a hiteleket kamatostul. Paks1-gyel kezdődött az eladósodásunk, mert nem gazdaságos beruházásokra költöttük a pénzt. Fekete Jánosnak nagy szerepe volt ebben, ezért is nem fogott vele kezet Sólyom László, szerintem nagyon helyesen. Nem azért, mert közgazdaságilag egy zokni volt, hanem mert lélegeztető gépen tartotta a kádárrendszert.

GyMasa 2017.06.26. 23:13:14

@Dorottya Veres egy hülye picsa:
...Napokig, akár egy hónapig is lehet benne hatékonyan tárolni energiát.

Nyilván többféle célra többféle lendkereket gyártanak...
Komolyan?
Őszintén csodálnám, ha akár egy napig is kitartana.
"Energy storage efficiency[edit]
Flywheel energy storage systems using mechanical bearings can lose 20% to 50% of their energy in two hours.[16] Much of the friction responsible for this energy loss results from the flywheel changing orientation due to the rotation of the earth (an effect similar to that shown by a Foucault pendulum). This change in orientation is resisted by the gyroscopic forces exerted by the flywheel's angular momentum, thus exerting a force against the mechanical bearings. This force increases friction. This can be avoided by aligning the flywheel's axis of rotation parallel to that of the earth's axis of rotation.
Conversely, flywheels with magnetic bearings and high vacuum can maintain 97% mechanical efficiency, and 85% round trip efficiency."
Meg aztán az ára alapján sem biztos, hogy annyira jó üzlet ilyet tartani...
"Costs of a fully installed flywheel UPS (including power conditioning) are (in 2009) about $330 per kilowatt (for 15 seconds full-load capacity)."
Érted, 15 másodperces áthidalási idő!
Tudod, ez az, amit megvehetsz boltban.

2017.06.27. 05:24:06

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Napokig, akár egy hónapig is lehet benne hatékonyan tárolni energiát."

Ja... de mennyit is? :)Fogd már fel: drága (nagyon-nagyon drága és a Fidesz négyszer annyit költene rá...;) ) és nem arra való, amire te szeretnéd használni. Talán ezért is nem használják arra, amire te amúgy alkalmasnak tartod!

eßemfaßom meg áll 2017.06.27. 07:11:21

@Dorottya Veres egy hülye picsa: "Napokig, akár egy hónapig is lehet benne hatékonyan tárolni energiát"

Mutatnál erre létező példát?

GyMasa 2017.06.27. 10:21:48

@eßemfaßom meg áll:
...Mutatnál erre létező példát?...
En talaltam egyet!
Az 15000 evig pörög magatol...
Ja, varjunk csak, az egy giroszkop valami muholdon, tehat a kimenö teljesitmenye nulla...

gigabursch 2017.06.27. 11:10:31

@GyMasa:
Egyet vettem 11 éve és semmi okom rá, hogy eladjam. Most 21 éves, ment eddig alattunk 240 ekm-t. Eladni bagóért tudnám, ugyanakkor gyönyörűen teszi a dolgát és messze kényelmesebb mint bármelyik günthervágen. Persze a digók szeretik a kényelmet.
Csak azért mert a Bosch az elektrotechnika Tescoja, attól még a helyzet kezelhető (volt), meg is oldottam.
Az meg, hogy egy 17 éves gyári gyújtáskábelt cserélni kell, nem egy őrület.
Viszont az, hogy zsír új bosch kábel körül éjszaka láthatóan égnek Szent Elmó tüzei - az erősen gáz.
Azután nagy hirtelen valami nóném kábel került be - hibátlan. Azóta is. Ja, és negyedébe került.

2017.06.27. 12:17:20

@GyMasa:

Hát nem is tudom...

Sok olyan autótípust (ezen belül egyes modelleket) ismerek, amiket azonos gyártási ciklus alatt különböző elektronikával szereltek az idők folyamán (beszállítói kapacitás, ár, egyéb tényezők miatt)...

Ezeknek, az általad elmondottak alapján azonos kritériumoknak kellett volna megfelelniük, azonban:

- A SIEMENS meghalt garis időn belül, a japán MOBILETRON nem
- A BOSCH túlmelegedett és beszart, a DELPHI nem
- A BOSCH nem bírta a rosszabb minőségű üzemanyagot, a japán DENSO igen (kivéve a szőkített gázolajat, az mindent hazavágott)

...és még lehetne sorolni hosszasan !
Ezek nem egyedi hibák, hanem egész szériákat érintő meghibásodások a mai napig is!
Jómagam ezért hajtok dél-koreai autókat 2003-tól, mert az ilyen jellegű meghibásodások nem érintik őket.

Bosch, Siemens mind kiszervezte a gyártását különböző országokba és vele együtt a minőség is csökkent!

Ha vmi elektronikát kell építenem csakis dél-koreai, tajvani, japán alkatrészekből teszem! Nem tudom mi lesz 15 év múlva, de jelenleg "még" figyelnek a minőségre...

GyMasa 2017.06.27. 12:39:37

@gigabursch: @mentolos lecsó:
Igazat adok nektek.
Az autoipar rettenetesen rossz iranyba tart. en, szemely szerint hanyingert kapok a mai uj autoktol.
Tularazott, tulbonyolitott szarok, amik raadasul, mintha kejes oromet lelnenek abban, hogy szopassak a tulajdonosaikat. Itt most a kulonfele zajt csapo bisz-baszokra gondolok, amiket lehetoleg ki sem lehet kapcsolni.
De, szerintem ezt a temat itt nem kell kibeszelni.

2017.06.27. 12:52:57

@gigabursch:

azért az MM-is tud néha szemetet gyártani! :)))
nem feltétlenül elektronikában, hanem mechanikában sikerült nekik néha csapnivaló lengéscsillapítót, szilenteket, gömbfejet gyártani... bár ezeket meglehet, hogy külső szállítótól rendelték és becsomagolták MM dobozba... :)))

egy kiállításon láttam (halottam, mert beindították) egy 1932-es Bugattit, amiben az eredeti, gyári, Magneti Marelli gyújtás (dinamó (!), gyújtótekercs, gyújtáselosztó stb. volt... :))) Korabeli Bosch gyertyákkal ! :))))

2017.06.27. 12:57:52

@GyMasa:

"De, szerintem ezt a temat itt nem kell kibeszelni."

Igazad van !!!
Pusztán azért említettem meg, mert elhangzott néhány komment az "orosz" elavult, veszélyes (???), technológia alkalmazása miatt (Paks2), ami pedig önmagában röhej...
De ez a blog már csak ilyen! :)))

2017.06.27. 13:39:01

Tervezett elavulás/programozott élettartam. Nincs ok (kényszer) arra, hogy hosszú élettartamú és megbízható alkatrészeket gyártsanak. Hála az égnek, az erőművek még nem ebbe a kategóriába esnek.

GyMasa 2017.06.27. 13:46:40

@mentolos lecsó:
...az "orosz" elavult, veszélyes (???), technológia alkalmazása miatt (Paks2), ami pedig önmagában röhej...
Meg az a szelektiv memoria is, amelyik miatt nyignak itt, hogy "azok a szar orosz metrok", aztan csak kicsit kellene visszaemlekezni gyakorlatilag az összes elözö villamosra.
Dehat ugye a Siemensekkel, meg az Alsotromokkal aztan semmi problema nem volt.
Oh wait!

gigabursch 2017.06.27. 13:49:57

@GyMasa:
OK. A választ láttad fentebb mástól, hogy mi kapcsán került ide.
@mentolos lecsó:
Hmmm. Irigyellek.
@Dorottya Veres:
Hála az égnek.
Egyébként nekünk anno mechanikából már eleve oktatták a tervezett avultatást.

2017.06.27. 14:03:05

@Dorottya Veres:

Az orosz "felújított" metró vonatkozásában:

1. a RÉGI szerelvény relés, pneumatikus ajtónyitó rendszere szerint -> az állomásokon a tápsín (3. sín a köznyelvben) a peronok alatt fut, a régi szerelvényen "amelyik oldalról az áramot kapom, azon az oldalon nyitom az ajtókat" relés logika működik (a vezetőfülkéből szükség esetén felülbírálható külön kapcsolóval egyébként)...

2. az ÚJ szerelvényen teljesen szoftveres, jeladós vezérlésű az ajtónyitás... ha a szerelvény szoftvere nem kapja meg az adott állomásra vonatkozó digitális vezérlést (a jeladókból) a kellő időben és helyen akkor megzavarodik... Erre írtam hogy hiba volt ráengedni az "új" szerelvényeket a régi, nem felkészített pályára, hogy villogni lehessen velük!

2017.06.27. 14:34:24

@GyMasa:

Dolgoztam orosz metró vezérlésekkel is anno!
Félvezetős elektronika helyett megoldották egy úgynevezett "kormányszeleppel"...
Ez egy közel 80cm hosszú összetett elektromechanikus-pneumatikus szerkezet (kb 100kg tömegű !)
Ebbe futnak be a vezérlő parancsjelek a vezetőfülkéből és az AVR (Automatikus Vonatvezető Rendszer) felől egy 70 voltos vezérlő áramkörből. Csupa mechanikus kizáró/és/vagy logikai elemek.
A 12V-os vezérlés is jelen van (pl. világítás, utastájékoztató rendszer), viszont az oroszok úgy vélték, hogy a különböző alkatrészeken bekövetkező feszültségesések miatt szükséges egy második, üzembiztos vezérlőkör létrehozása is (!)... Minden fő vonatvezérlési funkciót a 70V-os vezérlőkör végez az EREDETI OROSZ szerelvényeken (vontatómotor vezérlés, fékezés, vészfékezés, légsűrítők vezérlése, stb...)
Ezekben nincs szoftver, csakis kizárólag mechanikai-logikai kizárások... ÉSSSSS MMŰŰŰŰKÖDIK !
Ha nem elegendő a nyomás a légtartályokban -> vészfék (mechanikusan és pneumatikusan)
Ha jelet veszt az AVR -> vészfék...
"TILOS" jelzés meghaladása esetén -> vészfék...

...és tudnám a biztonsági logikákat tovább sorolni!

GyMasa 2017.06.27. 15:48:34

@mentolos lecsó:
......és tudnám a biztonsági logikákat tovább sorolni!...
Ja, vasuti biztbert en is hallgattam - hobbibol - az egyetemen...

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.30. 20:13:34

@mentolos lecsó: Száz kilós elektromechanikus célszámítógép. Köszi, ez érdekes volt. :))
süti beállítások módosítása