Ingyen atomot adott a Roszatom egész Európának

2018. június 05. 00:01 - atomcsapda

Sokan nem tudják, hogy a Paks 2-t építő orosz állami kriptocég, a Roszatom nemcsak arról híresült el, hogy az ő létesítményük okozta minden idők harmadik legdurvább atomkatasztrófáját. Utoljára tavaly volt náluk Európában mindenütt érzékelhető, de rejtélyes üzemzavar, ami során annyi sugárzás jutott a környezetbe, hogy egy radioaktív felhő az egész kontinens felett végigkrúzolt. Persze letagadták, aztán hajmeresztő hazugságokkal álltak elő.

acs271.jpg

Micsoda? Atomfelhő Európa felett? Igen, ez történt. 

2017 szeptemberében, azaz tavaly ősszel több európai kutatóállomás is a ruténium 106-os izotópjának jelenlétét mutatta ki a légkörben. Ilyen anyag sem a természetben, sem atomerőművek reaktoraiban nem jön létre, de a fűtőelemek újrafeldolgozása során igen. Mivel ez a részecske a természetben nem fordul elő, a légkörben bármilyen kicsi koncentrációja valamilyen atomlétesítmény rendellenes működését jelzi. Európa légterében az 1986-os csernobili katasztrófa óta nem észlelték. Mostanáig.

Majakból érkezett a felhő, de először tagadott a Roszatom 

A francia és német kutatóintézetek a felhő koncentrációja és a meteorológiai adatok elemzése után megállapították, hogy a sugárzó felhő a Dél-Urál vidékéről jöhetett Európa fölé. Itt található Majak, ahol az oroszok a nukleáris fűtőelemek reprocesszálását végzik, és amely létesítmény Csernobil és Fukusima után minden idők harmadik legkeményebb atomkatasztrófájáért felelős.

Amíg nem volt mindent kétséget kizáró bizonyíték, az orosz Roszatom államszocialista nagyvállalathoz méltó teljesítménnyel tagadott mindent. Először azt mondták, hogy Oroszországban csak Szentpétervár környékén észlelték az anyagot, ráadásul hetekkel később, így Majakból biztosan nem származhat. Aztán az orosz állami meteorológiai intézet, a Roszhidromet kénytelen-kelletlen elismerte, hogy a szennyezést először szeptember 25-én, a dél-uráli atomlétesítmény 100 kilométeres körzetében lehetett észlelni. Vagyis biztosra vehetjük, hogy az atomfelhő Majakban került a levegőbe.

acs272.jpg

Az oroszok szerint nincs itt semmi látnivaló, a franciák evakuálnának 

A szakértők azt mondják, az emberi szervezetre ebből az atomfelhőből eredő mértékű sugárzás Európában nem volt veszélyes. A Roszatom szerint még Majak közvetlen közelében sem volt egészségkárosító hatása. A szennyezést elsők között észlelő francia kutatóintézet munkatársai szerint viszont, ha ez az incidens francia földön történik, a lakosságot 1-2 kilométer sugarú körben kitelepítenék, a mezőgazdasági termények fogyasztását 20-40 kilométeres sugárban megtiltanák. Biztos túlaggódják a franciák és a németek, meg féltékenyek is az orosz csodára, mert az övék gagyibb atom.

Nem, nem lezuhant műhold üzemanyaga 

A fekete humor kedvelőinek azért kedveskedtek az oroszok. Volt ugyanis bőven magyarázat, ez tényleg egyik legviccesebb: hogy egy műhold zuhanhatott le valahonnan az űrből, és annak az üzemanyagától keletkezett az atomfelhő. Az nem zavarta a mese alkotóit hogy senki a világon nem jelentette, hogy hiányozna egy műhold, se az, hogy nem volt semmi ilyesmire utaló jel, se becsapódás, se más.

Paks II lesz az új Majak? 

Itt az igazán kemény nem is az, hogy a világ egyik legbrutálisabb atomlétesítményében történt egy újabb baleset – aminek a részleteit valójában senki sem ismeri –, és ezáltal egy csomó sugárzás jutott a légtérbe, ami aztán tulajdonképpen egész Európa fölött végigviharzott. Sőt még csak nem is az, hogy a kommunista állami nagyvállalat minden létező jellemzőjét magán hordozó és mindenféle szürke fegyverprojektben könyékig turkáló Roszatom egy csomó ideig  hallgatott, sunyított, kamuzott, aztán mikor elfogyott a levegő, agyatlanul magyarázkodott. Az orosz állam különféle valódi és fantomszervezetei nyilván minden további nélkül, simán falaztak neki, hátha sikerül eltitkolni, hogy még mindig Majak a legveszélyesebb hely az egész világon. Szóval ez mind nagyon para. De tudod, hogy mi parább még ennél is? Hogy ők építik nekünk hamarosan Paks II-t, méghozzá épp egy törésvonal fölött.

297 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://atomcsapda.blog.hu/api/trackback/id/tr1714023270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.06.08. 10:32:16

@Womb Raider: félreértetted a túlméretezett napelemparkos részt, ő abból indult ki, hogy az atomerőmű mellé valami miatt kell egy gigantikus tározós erőmű és ha már ez megvan akkor inkább napelemmel legyen töltve atom helyett.

idézem: "csak ha komoly (például szivattyús) tározót építünk mellé, nagyjából annyit, amennyi németországban jelenleg összesen üzemel. ám ha ekkora tározókapacitást kiépítünk, akkor sokkal olcsóbb egy túlméretezett napelempark"

Womb Raider 2018.06.08. 10:39:48

@eßemfaßom meg áll: Ja!! Semmi sem drága, ha nem atom.. Mert az atomerőmű építéséhez és üzemeltetéséhez csak kevesen férnek hozzá, de napelemet már Tímár Józsi is vett az Aliexpresszről és milyen királyul mutat neki a háztetőn!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.08. 13:08:01

@]{udarauszkasz:

"nem egy lampa fenyenel termelt,hanem jopar lampa vilagitott neki. Nalam most egy 50 Wattos szett megy a kamionban."

Az a jópár lámpa nyilván mind a napelemre világított, mert az utcai lámpákat párszor tíz cm-re telepítik egymástól. És természetesen nem 5-6 méter magasról, hanem fél méterről. Aha.

Azt is elhiszed, hogy a gólya hozza a gyereket?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.08. 13:10:03

@Womb Raider:

"meg amikor átvonul egy zivatarfront, vagy amikor köd van, vagy amikor 2 hétig a nap sem süt.. "

Felkapcsoljuk a közvilágítást. :D

Womb Raider 2018.06.08. 13:21:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Felkapcsoljuk a közvilágítást. :D"

Basszus!!! Ott a pont!

Na, akkor azt hiszem, ideje beszállni a járdák és utcák napelemmel való burkolásába.

Van egy találmányom is.. két tükör között egy átlátszó napelem. Bedok egy fotont , az pattog ide-oda és dől a delej!

invalid user name 2018.06.08. 14:15:32

@eßemfaßom meg áll:

már a kérdést sem értem. mit vezessek le ezen? a fosszilis erőművek többé-kevésbé alkalmasak menetrendtartásra, a vver1200 sokkal kevésbé. Biztosan lehet kompenzálni (a rövid felezési idejű hasadási termékek számított koncentrációját figyelembe venni a szabályozásnál) de egy atomerőműben azért vékony jégen játszik a tűzzel aki ezt feszegeti.

Mondom, mérnökszemmel megoldható a feladat (bár még elméleti oldalról is csak nagy vonalakban látom), de ha ezt akarják "eladni" a közvélemény számára... az atomellenes csoportok számára az ilyesmi kiváló muníciót ad, és ezek, főleg a harciasabbak nem a (komrány irányítása alatt levő) sajtóban mondják el a véleményüket.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.06.08. 14:28:09

@invalid user name: "már a kérdést sem értem. mit vezessek le ezen?"

miért kell egy alaperőművet kiváltó alaperőmű mellé energiatárolót építeni? Ezeknek az a lényege, hogy mindig mennek amennyivel csak tudnak.

invalid user name 2018.06.08. 14:31:33

@eßemfaßom meg áll:

"egyéni szocprobléma"

Nem, az én bizalmatlanságom egyáltalán nem egyéni és nem szociális probléma, a finn nukleáris engedélyező hatóság szűrőjén sem ment át a VVER1200. A te reakciód viszont RÉSZE az orosz nukleáris "biztonsági" kultúrának -- pontosabban a biztonsági kultúra elképesztő hiányának.

"urániumból nincsen nagyon sok" uránból viszont van elég

Vicces fiú, amikor nem tud érdemben reagálni, azt gondolja hogy egy frappánsnak hitt fölényes poénnal választ ad. NEM, a kibányászható urán(ium) mennyisége meglepően kevés, a következő évtizedekre tekintve. Ha a napelemeké lesz a jövő, akkor nem lesz hiány uránból, csak akkor ez nem nagy vigasz.

"paks1 mehetne 2060-ig" szóval nem bízol az újruszki cuccokban de azért az előregedett komcsiruszki cuccot járatnád még fél évszázadig.

A VVER440 már akkor tíz éves konstrukció volt, amikor pakson elkezdték az építkezést, és mire nálunk az első paksi blokk indult, addigra az orosz "minőségnek" köszönhető gyerekbetegségeket mind kijavítgatták rajta. A VVER1200 meg egy prototípus, amiről csak annyit tudunk, hogy az első indítását igen hamar vészleállás és féléves nagyjavítás követte, majd ezt az első indítást erőmű történetéről szóló veboldalakból ki is törölték és csak a második "első indítás" szerepel a hivatalos veblapon. A vészleállásról és a nagyhavításról az oroszok sumákolnak.

A nukleáris iparban a sumákolás a következőőt jelenti: "akkora szar, hogy meg se merjük mutatni."

"talán felfutnak a tóriumos reaktorok" ha meg nem hát kap az ország egy IJ kártyát

rengeteg ország van atomerőmű nélkül, szóval az nem valid érv, hogy roszatom vagy semmi.

de igazából mindegy is, amit és ahogyan írtál, az a végletes elfogultság archetipukus példája.

2018.06.08. 14:53:33

@invalid user name:

Szándékosan hagynak 15-20 év többlet "biztonsági tartalékot" egy PWR tartály tervezésekor...
Pakson, a tartályok anyagából készült próba füzérek (mint egy gyöngysor) lógnak be a reaktortartályba, különböző pozíciókban. Üzemanyagcsere / átrakás / nagyjavítás idején ezeket a füzéreket kiemelik és mindenféle anyagvizsgálatnak vetik alá őket, ezt vetítik ki a teljes tartály állapotára egy "viszonyszámmal".
A neten keringő pletykákkal ellentétben, nem a hegesztési varratok a kritikus pontok... Azaz majdnem... Igen, de mégsem... :))) Ha megrepedne a tartály, akkor azt nem a varratoknál tenné!
A VVER-440 allergiás a vészleállásokra! Ez különös tekintettel érvényes a tartály alsó, gömbívben végződő fenekére, és a főkeringető csonkok bekötésére... Ezeknek a tartályrészeknek a termohidraulikai tehermentesítése a fő cél... Ha ezekre vigyázunk, sokkal tovább kiszolgálnak minket, mint az eredeti tervezési alapjuk.

A paksi VVER-440-eneket hívhatjuk akár VVER-500 -nak is ! :)))

És nagyon f@szán működik a "gép" ! :)))

Nagyjavítások vagy ÜV3 működések utáni felterhelésben, nyomáspróbákon az egy reaktoros elektromos teljesítmény eléri a turbinánkénti 515 MW/h -t is... ÉS EZ TARTÓSAN NYOMJA, A LEGNAGYOBB BIZTONSÁG MELLETT! SZÓ SINCSEN ESZETLEN KÍSÉRLETEZÉSRŐL !

A fő gond a primer és szekunder köri kiegészítő rendszerekkel van. Ezek átépítése többe kerülne, mint egy új erőmű felépítése...

Ezért épül Paks2 !
Személy szerint, legszívesebben 4db (!) VVER-1200 -at is el tudnék képzelni, nem csak kettőt ! :)))
Ezt majd nálam képzettebb szakemberek is megerősítik ! Remélem... :))))))

GyMasa 2018.06.08. 15:24:01

@eßemfaßom meg áll:
"miért kell egy alaperőművet kiváltó alaperőmű mellé energiatárolót építeni?"
Azert kell, hogy elmondhassak, hogy milyen draga!
EMlekszel, mint anno cicuka, aki a "fidess lopasi faktor"-ral trukkozott, hogy be tudjabizonyitani, hogy a szelenergia maris olcsobb, es egyre olcsobb lesz. Csak aztan errol leallt, mert ahogy jobban belemelyedtunk, kiderult, hogy mar a komplett beruhazasnak pluszban a 4x eset kellene ellopniuk,es meg akkor is az atomeromu lenne az olcsobb.
(Es, akkor azon mar igen nagyvonaluan at is leptunk, hogy technologiailag sem tul megvalosithatoak a tervei)
" Ezeknek az a lényege, hogy mindig mennek amennyivel csak tudnak."
Latod, megint nem figyelsz!
Azt is tudjuk mar, hogy "hektikusan elter az igenyektol".
AZ ugyan nem szamit, hogy ezt ugy ertette, hogy azt atom 100%-on termelve is mindig a minimalis igeny alatt marad, de nem baj.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.06.08. 15:29:06

@invalid user name: " a finn nukleáris engedélyező hatóság szűrőjén sem ment át a VVER1200."

De nem azért mert nem biztonságos szerintük, hanem azért mert még nem kaptak meg minden tervet.

Egyébként az atomerőműépítés ilyen, akár ruszkik akár pl franciák építik.

atombiztos.blogstar.hu/2018/04/13/finn-valtoallitas-szen-helyett-atom/51194/
"A finnországi Olkiluoto-3 projekt keretében 2005-óta épülő francia EPR típusú blokkot eredetileg 2009-ben kellett volna átadni, de a folyamatos műszaki és egyéb problémák miatt jelentős csúszás következett be."

"NEM, a kibányászható urán(ium) mennyisége meglepően kevés, a következő évtizedekre tekintve" Magyarul urán, és nem kevés . Amíg paks2 üzemel addig garantáltan elég az ami könnyen kiszedhető a földből aztán max drágulni fog.

"A VVER1200 meg egy prototípus, amiről csak annyit tudunk, hogy az első indítását igen hamar vészleállás és féléves nagyjavítás követte,"

erről a féléves leállásról tudsz valami forrást adni?

"rengeteg ország van atomerőmű nélkül," mi és égethetünk még több lignitet meg importgázt meg tekerhetünk folyamatosan dinamós bringát. Merthogy se egyenletesen szeles tengerpartunk, se egész évben egyenletesen sütő napunk, se bővizű helyi folyóink nincsenek, a villámokat meg nehéz összefogdosni.

"de igazából mindegy is, amit és ahogyan írtál, az a végletes elfogultság archetipukus példája."

Igazad van kedves Bagoly, nagy a fejem

tisztelettel: Veréb

2018.06.08. 15:35:18

@invalid user name:

nahhhhh, csak sikerült elb@szni az előző kommentet ! :))))))

Szóval 1 reaktor + 2 turbina gépcsoport tudja stabilan, a 515 MW/h -t is... (névlegesen 500 MW/h, eredeti kiépítésben 440 MW/h)

Bocsikahh... :))))

medvegy 2018.06.08. 22:26:03

@mentolos lecsó: Ha jól emlékszem, Paksot eleve úgy tervezték, hogy meg lehessen duplázni a reaktorok számát, azaz nyolc 400 Mw-os reaktornak is legen hely és elegendő hűtővíz.

invalid user name 2018.06.09. 11:35:01

@eßemfaßom meg áll:

"De nem azért mert nem biztonságos szerintük, hanem azért mert még nem kaptak meg minden tervet."

Untrue. Az engedélyezésre leadott tervek minősége silány, áttekinthetetlen, hiányos. A roszatom egészét átható biztonsági "kultúrát" is kifogásolták, azt a szemléletet, hogy "megcsináljuk aztán lepapírozzuk." Nincs jele annak, hogy a beépített alkatrészek származását a teljes gyártási útvonalon (igazoltan) nyomonkövetnék, a beépített anyagok műszaki megfelelőségét (szilárdságát) garantáló minőségbiztosítási eljárásokra az orosz szakemberek kerek szemekkel néztek, még a fogalmat sem ismerik.

(A minőségbiztosítás orosz módra hagyományosan úgy néz ki, hogy több anyagot építenek be, hogy ha esetleg hibás az öntvény vagy kilopták az ötvözőket, akkor is bírja.)

"erről a féléves leállásról tudsz valami forrást adni?"

A roszatom gondosan takarítja a 2016 őszi VVER1200 vészleállásról szóló dokumentumokat, és a 2017 eleji második indítást nevezik első indításnak, de az internet nem felejt. Először 2016 augusztusban indult a VVER1200, és hát ezt a hírt elég sok újság átvette:

www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/mar_aramot_termel_a_paks_2-tipusu_orosz_atomblok.618971.html

Az indítás után október végén terhelték fel 100%-ra, majd két héttel később történt egy vészleállás, amiről egy héten át senki nem volt hajlandó nyilatkozni, végül rövidzárlatot neveztek meg a hiba okaként, az egyik nyilatkozatban a generátor zárlatát, másik szerint a reaktorban történt a zárlat (amit nem igazán tudok értelmezni)

ria.ru/atomtec/20161110/1481113359.html

Ezután 2017 márciusában indították be ismét a prototípust, amiről ismét sikerjelentések születtek.

invalid user name 2018.06.09. 11:44:35

@mentolos lecsó:

Én nagyra értékelem a pakson dolgozók munkáját, azt különösen, hogy a VVER440 -et 500 MW-ra felturbózták. Egy másik iparágban láttam hasonló teljesítménynövelő áttervezéseket, szóval van egy elképzelésem arról, hogyan zajlik -- nagyon alapos tervezés, számítások, mérések, biztonsági tartalékok ellenőrzése stb. Ezzel nincs semmi gondom.

Csak sajnos néha együtt kell dolgoznom orosz mérnökökkel. Ezek fiatalok, az én generációmnál is fiatalabbak, de beléjük nevelődöttt ugyanaz a mentalitás, ami a keleti blokkban általános volt: felelősség-elhárítás, sumákolás, ha elkövettek valami hibát, azt rejtegetni próbálták, amikor rámutattunk, szégyenkeztek és próbáltak másokat hibáztatni -- hiába magyaráztuk nekik minden alkalommal, hogy minden egyes hiba rengeteg lehetőséget jelent a a tervezési folyamat áttekintésére és a hiba LEHETŐSÉGEK kiküszöbölésére.

Ez az attitűd, hogy "jaj, elrontottam, kirúgnak" (ami az előző generáció számára: szibériai munkatábort jelentette) ez valahogy beléjük nevelődött otthon, az iskolában, az egész országban. Egyenként minden orosz mérnökkel jóban vagyok, a legtöbbjük okosabb nálam. De ez a felelősségtologatás, a dokumentálatlanság (nem mernek aláírni semmit, mert azért felelősséget kell vállalni), ez annyira megnehezítette az együttműködést, hogy sajnos szerződést kellett bontanunk velük. Üzenem ezt @eßemfaßom meg áll: hozzászólótársnak is.

GyMasa 2018.06.09. 13:15:14

@invalid user name:
Azért, a másik oldalról nézve a "precíz, pontos német mérnök" sem létezik.
Ugyanolyan értelmetlen általáaosítás, mint amit az oroszokkal kapcsolatban leírtál.

jágör68 2018.06.09. 13:24:00

@medvegy:

Az mind szép és jó, hogy 1980- ban mit elterveztek a zseni mérnökagyúak-

de, hogy pl az Alpok gleccsereinek gyorsuló, rohamos olvadása is a Duna vízhozamát is megkérdezték volna a közeljövőben, a jelenleg is zajló Abrupt Klímaváltozás közben- arra mérget vennék, hogy NEM a válasz.

Persze, a mérnökzseni, azt se tudja, mi az a Klíma és mi az a Klímaváltozás. Pláne nem Abrupt Klímaváltozás és Megszaladó Üvegházhatás.

invalid user name 2018.06.09. 14:49:29

@GyMasa:

A precizitással nincsen gondom, az orosz kollégák nagyon jól dolgoztak, minden elismerésem az övék.

Nem a munka minőségével volt gondunk, hanem a szemlélettel, ami még egy sima ipari berendezésnél is veszélyes -- amikor az üzembehelyezéskor derül ki, hogy elvégeztek egy javítást, amiről nem tudtunk, nem volt dokumentálva, és az átadásnál ott levő orosz fiatalember is alig tudta palástolni a meglepődését. Számunkra kínos volt. Végül ez az eset vezetett a szerződés felbontásához.

Nagyon részletesen leírtuk, hogy a javítás (amennyire helyben fel tudtuk mérni) precíz volt, a vevő (az utólagos dokumentáció ígéretével) át is vette a berendezéseket, tehát még pénzügyi veszteség sem származott belőle, de az, hogy ilyen helyzetbe kerültünk, ott és akkor, és mivel nem ez volt az első ilyen alkalom, nem tudtunk mit kezdeni. Mint korábban is, leírtuk, hogy ilyen esetben hogyan kell eljárni. Valószínű, hogy ennek (ahogy korábban sem) nem lett foganatja: az orosz partnernél nyilván kerestek egy bűnbakot és kirúgták.

Azért merem általánosítani ezt az attitűdöt "az oroszokra", mert ez a hozzáállás, amikor egy problémát a felelősök megbüntetésével lezártnak tekintenek, a kommunista rendszer sajátossága volt, és csaknem egy évszázad alatt elég mélyen beépült az emberekbe. Ezt tanulják az iskolában, ezt adják tovább a gyerekeiknek. A büntetés azonban csupán egyetlen dologra ösztönöz: a büntetés elkerülésére.

Amikor tavaly ősszel európa fölött végigrepült a (jelentéktelen, veszélytelen) ruténium felhő és apránként kiderült, hogy a Roszatom a sáros, nagyszerűen illusztrálta ez a mentalitást: hallgatás, tagadás, sumákolás, mások hibáztatása, hazudozás, hírzárlat, mellébeszélés.

Nukleáris energetikában a bizalom megteremtésének módja a transzparencia. A roszatom SEMENNYIRE nem transzparens. A finn nukleáris hatóságnak az erőmű terveire vonatkozó összefoglaló értékelése csak megerősíti azt, hogy ettől a cégtől mire lehet számítani, ahol (szemben a mi korábbi orosz partnereinkkel) még politikai nyomás is van a hiányos, hibás, dokumentálatlan, ellenőrizetlen és ellenőrizhetetlen alkatrészek és eszközök beépítésére.

És a roszatomosok még csak nem is értik, hogy mi a gond. Meg az orosz nukleáris technika itt a kommentek között megszólaló hívei sem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.09. 18:13:31

@invalid user name:

"ruténium felhő és apránként kiderült, hogy a Roszatom a sáros"

Kiderült???

invalid user name 2018.06.09. 22:46:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A szkripal ügyet nem követtem és nem is tartozik ide.

A ruténiumnál a meteorológiai adataok elemzéséből elég jól kijött, hogy a kibocsátás az Ural déli részénél történt, a roszatom majaki reprocesszáló üzemei környékén.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.10. 03:43:55

@invalid user name:

"A szkripal ügyet nem követtem és nem is tartozik ide."

Dehogynem tartozik ide. Ott is abból állt az oroszok bűnösségének bizonyítása, hogy nyugat-európai politikusok és újságírók úgy nyilatkoztak, hogy az oroszok követték el. Ami azért is valószínűtlen, mert egyfelől Putyinnak az egész ügy úgy hiányzott, mint üveges tótnak a hanyattesés, másfelől az oroszok nem szoktak ilyen hanyag munkát végezni (mind Szkripál, mind a lánya életben maradt), gondolj csak Litvinyenkóra. De még a bolgárok is sikerrel tették el láb alól Georgij Markovot, orosz segítséggel persze. Most meg ilyen hanyag munkát végeztek volna?

"a meteorológiai adataok elemzéséből elég jól kijött, hogy a kibocsátás az Ural déli részénél történt, a roszatom majaki reprocesszáló üzemei környékén"

Ahol történetesen nem foglalkoznak ruténiummal. A Ru-106-nak viszont van orvosi felhasználása, simán lehet, hogy egy ilyen helyen kezelték hanyagul az anyagot, mely esetben a Roszatomnak semmi köze nincs hozzá.

invalid user name 2018.06.10. 08:29:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Ha a roszatom kijelentéseit akarjuk ellenőrizni, akkor érdemes megnézni, hogy a kijelentéseknek van-e kapcsolata a valósággal.

1. Honnan származhat ruténium 106? Egyetlen forrása ismert: elhasznált fűtőelemrudak. kinek van reprocesszáló üzeme Majak környékén? A roszatomnak.

2. Tényleg érthetetlen hogy miért kezdett azonnal tagadni meg kamuzni a Roszatom a ruténium kibocsátásról, legalábbis "makro" szinten érthetetlen: reprocesszáló üzemben előfordulnak események (még a briteknél is). És amennyire utánaolvastam, tényleg van orvosi felhasználása -- pontosabban csak az van, szemdaganatok sugárkezelésére használnak tiszta ruténium 106-ot.

Az "illiberális" rendszerekre jellemző, hogy a hierarchia és a lojalitás fontosabb, mint a szakértelem: ez jelent meg a roszatom által villámgyorsan összehívott tudományos akadémiai bizottságban is, akik annyira igyekeztek gyors magyarázatot találni, hogy a még átlátszóbb hazugsággal önmagukat leplezték le (egy visszatérő és légkörben elégett műhold radioaktív tápegységéből is származhat -- kamu).

Egyébként vicces olvasni a kommentjeidet :) talán nem is veszed észre mennyire kilóg a lóláb.

invalid user name 2018.06.10. 08:36:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

off

"Putyinnak az egész ügy úgy hiányzott, mint üveges tótnak a hanyattesés, másfelől az oroszok nem szoktak ilyen hanyag munkát végezni"

Az "illiberális" országok jellemzője, hogy lojalitás alapján választanak embereket, nem hozzáértés alapján. Az egész államapparátus tele van szervilis korrupt emberekkel, köztük legfeljebb véletlenül vannak olyanok, akik nagyjából értenek is ahhoz, amit csinálnak. Nagyrészt ennek a lojalitásra épülő hierarchiának a következménye az "illiberális" országok gazdasági és technológiai elmaradottsága.

Szóval, ha Putyin számára prioritás lett volna a szkripal-ügy (aminek a részleteit nem ismerem) akkor nyilván a legjobb embereit állítja rá, és úgy ölik meg, hogy tényeg csak az átállást fontolgató orosz ügynökök tudják, honnan érkezett a parancs. De az apparátus inkompetens és szervilis középvezetői nem rendelkeznek ekkora belátással, csak azt hiszik magukról. Valaki
azért annyira gazdasági és technológiai vonatko

invalid user name 2018.06.10. 08:42:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

nyah. naszóval:

Valaki azzal akart előrelépni a hierarchián, hogy csinál valami kiemelkedőt, és ennyi esze volt, elbaszta.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.10. 10:06:10

@invalid user name:

"Honnan származhat ruténium 106? Egyetlen forrása ismert: elhasznált fűtőelemrudak. "

Plusz az orvosi felhasználás. Hány helyen is alkalmaznak Ru-106-ot azon a környéken? Utánanéztél?

"Tényleg érthetetlen hogy miért kezdett azonnal tagadni meg kamuzni a Roszatom a ruténium kibocsátásról"

Talán mert nem tőlük szivárgott ki. Ez eszedbe sem jut mint lehetőség?

Elnézést, Virág elvtárs, ez az ítélet. :DD

"Egyébként vicces olvasni a kommentjeidet :) talán nem is veszed észre mennyire kilóg a lóláb."

Nem jobban, mint nálad.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.10. 10:12:07

@invalid user name:

"Valaki azzal akart előrelépni a hierarchián, hogy csinál valami kiemelkedőt, és ennyi esze volt, elbaszta."

Milyen jó, hogy ennyire belelátsz az orosz titkosszolgálat legrejtettebb zugaiba is. :P James Bond kann dir nicht das Wasser reichen. :P

invalid user name 2018.06.10. 14:41:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Plusz az orvosi felhasználás. Hány helyen is alkalmaznak Ru-106-ot azon a környéken? Utánanéztél?"

De hát erről beszéltem, orvosi felhasználásra szeparálhatták a ruténium 106-ot csak valami esemény miatt kikerült pár gramm. És ha nem oroszoroszág lett volna, akkor azt mondják, hogy "elbasztuk, de megoldjuk, hogy ne forduljon elő ismét."

"Talán mert nem tőlük szivárgott ki. Ez eszedbe sem jut mint lehetőség?"

De igen, csak az anyag természete, az emisszió mértéke és helye elég kevés alternatívát kínál. A roszatom tisztázhatta volna magát ha transzparensen viselkedik. Ezzel szemben az összehívott akadémiai bizottság betolta az ordas nagy kamut a műholdról. Az inkompetencia csúcsa, amikor már a hazugságot is inkompetens emberek tákolják össze.

invalid user name 2018.06.10. 14:54:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Nem látok bele az orosz titkosszolgálatba :) ez csak egy valószínű szcenárió. Ahogy mondtam, az illiberális rendszerek apparátusa lojális, de inkompetens emberekkel telik meg. Egy ilyen struktúrában szoktak elbaszni dolgokat.

Amikor az elbaszás otthon történik és a szaga sem megy ki a határon túl (ruténiumfelhő), addig többé-kevésbé működik az elhallgatás - sumákolás - hazudozás minden hírcsatornán, de ha diverzifikált forrásokat olvas az ember.

Te elég intelligens vagy a hozzászólásaid alapján -- egyetlen vakfoltot kivéve: az oroszoknak benyalsz a meleg szarig, és ezzel terméketlenné válik a munkád. Pedig ugye az ötvenes-hatvanas években az orosz hírszerzés jött rá, hogy a haditechnikailag érzékeny tudományos kutatásokat a vakfoltokról lehet megismerni. Ha egy szakterületen megszűntek a tudományos cikkek, az a hadsereg vagy a titkosszolgálatok aktivitását mutatja.

Vannak barátaim, akik kb a munkásőrnosztalgiától hajtva oroszbarátok, vagy mert a hetvenes évek óta dolgoznak orosz gazdasági ipari kereskedelmi, katonai területen, de hát róluk ezt lehet tudni, az igaz barátság köteléke néhány közös hajnali hányás.

De ha egy viszonylag intelligens ember látványosan bárgyún viselkedik egy konkrét kérdésben, az kínos :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.10. 15:03:44

@invalid user name:

"De hát erről beszéltem, orvosi felhasználásra szeparálhatták a ruténium 106-ot csak valami esemény miatt kikerült pár gramm. "

Mitől vagy olyan biztos abban, hogy a Roszatomtól került ki, nem pedig már a felhasználótól, aki esetleg nem lehet túl messze a Roszatomtól?

"az anyag természete, az emisszió mértéke és helye elég kevés alternatívát kínál.2

Valóban keveset, de nem csak egyetlen lehetőséget.

"A roszatom tisztázhatta volna magát"

Miért is kellett volna tisztáznia magát?

1) Bizonyítsa a Roszatom bűnösségét az, aki megvádolta.
2) Azt nem lehet bizonyítani, hogy NEM tőlük került ki, csak azt, hogy tőlük került ki.
3) Az ítélet már jóval azelőtt megvolt, hogy egyáltalán tisztázhatta volna magát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.10. 15:11:28

@invalid user name:

"az oroszoknak benyalsz a meleg szarig, és ezzel terméketlenné válik a munkád."

Egyrészt nincs itt semmiféle munkám. MÁsrészt ha ismernéd a családunk történetét, akkor véletlenül sem gyanúsítanál meg ezzel.

Ám az kurvára böki a csőrömet, amikor bizonyítékok nélkül ítélnek el valakit egy tettért. Ha nem ismered a Szkripal-ügyet, akkor olvass utána semleges forrásokból is. Az csak üres kifogás, hogy nem ismered, ezért nem vagy hajlandó levonni belőle a ruténium-felhőre is alkalmazható tanulságokat.

Félreértés ne essék, nem zárom ki a Roszatom felelősségét. De feltételezések alapján nem lehet valakit elítélni. Különösen nem mostanság, amikor a nyugat-európai államok russzofóbiája elképesztő méreteket ölt. Éppen ennek egyik bizonyítéka a Szkripal-ügy, amit te kényelmesen ignorálsz, nehogy el kelljen gondolkodnod azon, hogy talán hasonló séma működött a Roszatommal szemben is, súlyosbítva a mai már-már paranoiás atomellenes trenddel.

invalid user name 2018.06.10. 15:33:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Mitől vagy olyan biztos abban, hogy a Roszatomtól került ki, nem pedig már a felhasználótól, aki esetleg nem lehet túl messze a Roszatomtól? "

Na ezek az intelligencia vakfoltjának jelei :) a meteorológiai adatokból és a kiszóródásból becsült emisszió 1-3 gramm ruténium. A szem külső részén megjelenő melanóma kezelésére használt ruténium 106 mennyiség a MILLIGRAMM töredéke.

Szóval ahhoz, hogy koherens hazugságot találjanak ki, ahhoz nagyon felkészültnek kell lenni. A felkészült, intelligens és kompetens embereket viszont kiveti magából a lojalitásra épülő apparátus. Nagyon nehéz ezen a rendszeren változtatni. Putyin első elnöki ciklusában nekem úgy tűnt, hogy ő lesz az, aki kivezeti a feudalizmusból Oroszországot, de aztán valahogy megbicsaklott a folyamat.

invalid user name 2018.06.10. 15:41:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

1. Nem IGNORÁLOM (kényelmesen) a szkripal ügyet, hanem egyszerűen nem érdekel annyira, hogy beleássam magam.

2. Nekem nincsen ruszofóbiám, mint fentebb írtam, egy iparvállalatnál éveken keresztül dolgoztam együtt orosz kollégákkal és sokukkal személyes jó kapcsolatot sikerült kialakítani, legtöbbjük nálam okosabb. Nem az én döntésem volt a szerződés felmondása, de megértem -- bizalomvesztés.

Te nyugati ruszofóbiáról beszélsz -- én meg úgy látom, a nyugati államok nem elég óvatosak az oroszokkal szemben. Nem fóbiára van szükség, hanem elővigyázatosságra. Olyan emberek tapasztalataira, akik dolgoztak együtt oroszokkal. Nem kicsiben, egyénekkel, hanem nagyvállalatokkal.

invalid user name 2018.06.10. 16:08:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A család története önmagában nem mond semmit... idősebb Rajk Lászlót a komcsik nyírták ki, az ifjabb mégse köpte le az szdsz-t, amikor azok összebútoroztak az utódpárttal.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.06.10. 18:45:49

@invalid user name: kezdjük előről

@invalid user name: " a finn nukleáris engedélyező hatóság szűrőjén sem ment át a VVER1200."

én: "De nem azért mert nem biztonságos szerintük, hanem azért mert még nem kaptak meg minden tervet.""

és lám:

"A STUK most azt állítja, hogy érdemben vizsgálni sem tudja egyelőre Hanhikivi erőmű dokumentációját"

Szóval nem azért nem ment át a vver1200 a "a finn nukleáris engedélyező hatóság szűrőjén" mert alaposan átnézék a terveket és megállapították, hogy fel fog robban a vver1200 atomhalálfukusimacsernobil hanem azért, mert még nem is tudták átnézni a terveket (mert hiányosat kaptak)

"A VVER1200 meg egy prototípus, amiről csak annyit tudunk, hogy az első indítását igen hamar vészleállás és féléves nagyjavítás követte,"

A valóságban 2,5 hónapig tartott a generátor javítása (aminek az atomhoz semmi köze, egy generátor bárhol elromlik, a folkszvágenemben is pedig az nem szarorosz hanem preciz német termék) nyilván ezután ujra tesztelik az egész cuccot csak aztán tolják fel maxra.

Ez egy ilyen játék, nem ruszki specialitás, ahol építenek valami újat ott előjönnek hibák.

invalid user name 2018.06.10. 22:04:13

@eßemfaßom meg áll:

egy frappáns visszavágás kedvéért természetesen eltorzíthatod amit írtam, de akkor csak magaddal vitatkozol.

invalid user name 2018.06.10. 22:24:23

@eßemfaßom meg áll:

A finn nukleáris biztonsági hatóság jelentéséből idézek:

"Az orosz partnerek úgy gondolkodnak, hogy előbb megépítik az erőművet, aztán dokumentálják, ebben van tapasztalatuk. Finnországban ezzel szemben az analitikus gondolkodásmódot várják el: bizonyítsd be (hogy minden rendben lesz) és írd le, mielőtt munkához látsz. Ez a gondolkodásmódbeli eltérés a projekt minden részén feszültségforrás. Ezen túlmenően az orosz partnernek nincs elég szakembere, a munkaerő-toborzással el van maradva saját terveikhez képest is."

"A biztonságra való törekvés az orosz partner számára újdonság volt, az orosz alkalmazottak számára ennek a gondolkodásnak az elsajátítása lassan halad. A jelenlegi biztonsági kultúra alacsony szintű. Az orosz partnerek kétségtelenül tapasztaltak a nukleáris ipar műszaki vonatkozásaiban, de a szervezetben a biztonság mint (tervezési, kivitelezési) szempont homályosan van jelen.

Jelenleg tervezik a biztonsági kultúrát megalapozó munkafolyamatokat, és határozott szándékot mutatnak arra, hogy ezen a téren fejlődjenek. Az orosz fél lázasan dolgozik a finnek által elvárt dokumentációkon."

stb stb. Olyanokat írnak még, hogy a roszatomnál vannak emberek, akik tudják, hogy egy adott folyamatot hogyan kell csinálni hogy jó legyen -- ezeknek az embereknek a tudására épül az adott munkafázis, és ezért nincsen dokumentálva. Ez a STUK számára elfogadhatatlan, és a finn megrendelőt teszi felelőssé, hogy az orosz partner ezeket az egyénfüggő folyamatleírásokat dokumentálja úgy, hogy azokat bárki más szakember is elvégezhesse.

Szóval erre azt mondani, hogy "csak az volt a baj, hogy hiányos a dokumentáció" -- hát az eufemizmus minősített esete.

Womb Raider 2018.06.11. 07:29:16

@invalid user name: " Ez a STUK számára elfogadhatatlan, és a finn megrendelőt teszi felelőssé, hogy az orosz partner ezeket az egyénfüggő folyamatleírásokat dokumentálja úgy, hogy azokat bárki más szakember is elvégezhesse."

Aha... hááát.. akkor a STUK tervezzen és építsen magának atomerőművet. Esetleg forduljon a Framatome-hoz, ők analitikus megközelítést alkalmaznak, terveznek, ellenőriznek, bizonyítják a hibamentességet és csakis a teljes dokumentáció elkészülte után veszik kézbe a vasfűrészt és az amerikánert.

invalid user name 2018.06.11. 08:54:30

@Womb Raider:

A béna burkoló, akit kidobtam a konyha padló elbaszarintása után, ugyanezt mondta, "ha nem tetszik, csinálja meg jobban."

Szóval ez elég szar duma :)

invalid user name 2018.06.11. 08:58:30

@Womb Raider:

Felülnél olyan repülőre, amit nem a biztonságra törekedve terveztek? Az oroszoknak még az a gépe is (Szuhoj Superjet 100) aminek nagy részét a Boeing 737NG-ről koppintották, külföldön szinte eladhatatlan.

Womb Raider 2018.06.11. 09:16:55

@invalid user name: Nem ezt mondtam, ha figyeltél volna. A russzofóbiád elhatalmasodott..

AZ oroszok annyira szarok, hogy az amerikaiak a saját embargójuk ellenére rakétahajtóműveket vásárolnak tőlük, atomtemgeralattjárókat és atomjégtörőket építenek, vagy a repülőgépiparban az általuk fejlesztett Ruslan és az Antonov család többi gépe elég jól cseng. Tudom, most az ukránoknál épül, de a születésénél oroszok bábáskodtak. (Ha az orosz ipar szerinted gagyi, akkor az ukrán mi?) Tudom, a CCCP-t is az USA-ról koppintották! Ja..nem.

Womb Raider 2018.06.11. 09:20:25

@invalid user name: "Felülnél olyan repülőre, amit nem a biztonságra törekedve terveztek?"

A pakson jelenleg üzemelő reaktorok nemzetközi értékelések szerint is megfelelnek a biztonsági elvárásoknak és az idő is ezt igazolta. Hány orosz reaktorról tudsz, ami meghíbásodott és ezzel radioaktív szennyezést szórt ki és hány ilyen van a másik oldalon?

invalid user name 2018.06.11. 09:32:36

@Womb Raider:

Nem, az oroszok nem szarok, csak a jelenlegi hatalmi struktúrában mások az érdekeik (egyéni szinten is és az országnak is) mint a nyugati típusú gazdaságoknak. Egy feudális állam is tud elég erős lenni, amíg van tőkéje, amit felélhet, és ha elég nagy ahhoz, hogy a pocsék erőforrás-gazdálkodás ellenére egy-egy kiválasztott konkrét cél érdekében tudja összpontosítani, amije van.

A gyengeség olyanokon derül ki, amikor választani kell a szuperszonikus bombázógépek gyártásának újraindítása és a T95 prototípus rendszerbe állítása között, mert a kettőre egyszerre már nem jut (szakember, kutatási-fejlesztési háttér, pénz stb). Gigantikus dolgok építésében is van tapasztalatuk, mert Sztálin elvtársnak kicsi volt a pénisze és évtizedeken át azzal kompenzált hogy bazi nagy dolgokat kellett építeni.

Vannak azért gyerekbetegségek -- láttam Mrija felszállást, a gép a kifutópálya elején megáll, kerékfékeket behúzzák és percekig tart, mire a hajtóműveket felpörgetik a felszálllóteljesítményre, mert nem tudák kiküszöbölni a gyors felterhelésnél a kompresszorfokozatban az áramlásleválást. A Rolls Royce másfélszer nagyobb hajtóművekkel is megoldotta ezt.

invalid user name 2018.06.11. 09:37:08

@Womb Raider:

A 2. generációs VVER reaktortípus már húsz éve létezett, amikor pakson az első kapavágásra sor került (és a konkrétan paksra kerülő VVER440 típusból is vagy tíz éve üzemelt jónéhány). A VVER1200 meg kb úgy készült, hogy fogták a VVER1000 reaktort és kicsivel nagyobb nyomáson és kicsivel nagyobb hőmérsékleten üzemeltetik (és kicsivel nagyobb dúsítású üzemanyaggal), és van belőle egy prototípus, kereskedelmi "sikerét" pedig sorra visszamondott szerződések jelzik.

Womb Raider 2018.06.11. 09:55:38

@invalid user name: Értelek én...ha most a nagy EU és USA nyomásra visszamondanánk Paks II-t (gondolatkísérlet..) akkor az ékesen bizonyítaná, hogy az oroszok nem tudnak reaktort építeni. Stimmt.

Egyébként nem a Mrijára gondoltam, hanem ahogyan írtam, a Ruslanra... de te jól megmagyaráztad, hogy a Mrija hajtóműve szar, mert láttad, hogy a minden gépnél másfélszer nagyobb óriás a maga 640tonnájával igyekezett a kifutópálya minden centiméterét kihasználni.... és ehhez jó 30 éves konstrukciójú hajtóműveket használ, bezzeg a RR... azok már fejlesztettek azóta jobbat.

Ja... és naggyon le voltak ezek is dokumentálva :autopro.hu/beszallitok/Repuloket-kell-visszahivni-a-Rolls-Royce-hajtomuvei-miatt/19926/

invalid user name 2018.06.11. 10:04:08

@Womb Raider:

Az orosz nukleáris balesetekről elég kevés adat szokott kikerülni, szóval az összehasonlítás nem releváns. A stronciumos RTG-vel üzemeltetett és mostanra többségükben szétrohadt északi tengeri világítótornyok és navigációs rádióadók például hova számítanak? Kétségtelenül nem atomreaktor, de a "jó lesz az úgy" mentalitást elég jól illusztrálják.

Womb Raider 2018.06.11. 10:08:23

@invalid user name: Értem.. tehát kevés az adat..amikor 2gr radioaktív anyag kijutását is detektálják , úgy, hogy "Ott se vótam" és telenyomják vele a világsajtót. Akkor két eset lehetséges. Vagy piszok jól titkolják, vagy nem történt olyan eset, ami kibocsátással járt (az ismerteken túl)
Az amerikaiak által szertehagyott nukleáris töltetekkel mi a helyzet?

invalid user name 2018.06.11. 10:15:21

@Womb Raider:

Egy konkrét Mrija hajtóműproblémáról írtam. A nagy szállítógépek mind felpörgetik a hajtóműveiket felszállás előtt, például azért, hogy ha egy hajtómű leáll felszállás közben, akkor se történjen katasztrófa (Ruszlán azért esett már le emiatt), de a felpörgetés a nagy trenteknél is csak húsz másodperc, és nem három perc. És ezt is csak illusztrációnak szántam: a nyugati típusú gazdaságokban az erőforrásokkal sokkal hatékonyabban gazdálkodnak és sokkal jobban hajtanak fontos üzemeltetési jellemzők javítására. Ez is ez olyan terület, amiben az orosz gazdaság még nagyon sokat tud fejlődni, de csak akkor, ha el tud szakadni a feudális berendezkedéstől.

invalid user name 2018.06.11. 10:16:28

@Womb Raider:

nemár :) az önfényezés szánalmas. ez majdnem olyan, mint ha én greenpeace linkeket hoznék.

Womb Raider 2018.06.11. 10:22:30

@invalid user name: "ha egy hajtómű leáll felszállás közben, akkor se történjen katasztrófa (Ruszlán azért esett már le emiatt), "

Ohhh... azért a RR Trentek körüli gebaszokról is megemlékezhetnél már :) Hány száz hajtóművet kellett visszahívni?

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2018.06.11. 10:34:28

@eßemfaßom meg áll: "miért kell egy alaperőművet kiváltó alaperőmű mellé energiatárolót építeni?"

Páldául, mert - mint az köztudott - az alaperőművek termelése hektikusan eltér az igényektől.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2018.06.11. 10:36:48

@invalid user name: "a "jó lesz az úgy" mentalitást elég jól illusztrálják."

Te lenézed a szovjet technológiai fegyelmet? Olyan biztos nem lehet náluk, hogy odavernek egy reaktortartályt. Az meg végképp elképzelhetetlen, hogy sumákolnak, lepapírozzák, és beépítik Paks2-be. :))

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2018.06.11. 10:39:10

@invalid user name: "Nekem nincsen ruszofóbiám"

Nekem szép, jólfejlett van. Évtizedek alatt növesztettem. Rohadtul nem akarom, hogy megint orosz csatlósállam legyünk. És mindenkit óvnék ettől.

invalid user name 2018.06.11. 10:39:13

@Womb Raider:

A ruténiumot elég jól nyomon lehetett követni, mert kiment a levegőbe és a felhők széthordták, és (konkrétan a ruténiumos sztoriban) az elhallgatás - tagadás - sumákolás - hazudozás - kamuzás láncolat az, ami bizalmatlanná tesz a roszatommal kapcsolatban. Bizalmat építeni transzparenciával lehet. Az, amit a Roszatom csinált, a feudális rendszerekre jellemző, és csak a történetben magukat érintettnek sejtő hivatalnokok pozíciójának védelmét szolgálja.

A stronciumos RTG-k sorsáról csak azért lehet tudni, mert ezeket személyzet nélküli navigációs adók és világítótornyokkal évtizedek óta senki nem törődik, csak a helybeliek kezdték el széthordani a használható berendezéseiket és néhány kiváncsi nyugati ment el turistaként megnézni, és szembesült a romhalmazokkal és rozsdahalmokkal, sokból már az RTG-t is kilopták és valamelyik család azzal fűt otthon.

Ja, orosz reaktorbalesetből is van néhány kevésbé ismert eset -- 78-ban egy magyarországnyi, szerencsére jobbára lakatlan területet szennyezek be egy komplett reaktormag darabjait szétszórva, és aminek csupán kis töredékét sikerült összegyűjteni. A szovjetunió nukleáris iparának története felelőtlenséggel vannak kitapétázva.

invalid user name 2018.06.11. 10:41:08

@Paks2:

Ezt nem feltétlenül ruszofóbia: inkább csak tapasztalat, elővigyázatosság, odafigyelés, és a (néhol) gyökeresen különböző érdekek figyelembe vétele.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2018.06.11. 10:42:57

Szovjet, orosz, egykutya. Ugyanaz.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2018.06.11. 10:46:47

@Womb Raider: "rakétahajtóműveket vásárolnak tőlük, atomtemgeralattjárókat és atomjégtörőket építenek, vagy a repülőgépiparban az általuk fejlesztett Ruslan és az Antonov család többi gépe elég jól cseng."

A világon 36785487 féle dolgot gyártanak, és ebből a ruszkik 4-ben jók, vagy akár a legjobbak. És?

Womb Raider 2018.06.11. 11:06:23

@invalid user name: Érdekes... pontosan melyikre is gondolsz '78-ból? Én csak egy részecskegyorsítós balesetről találtam adatot..

Womb Raider 2018.06.11. 11:09:23

@Paks2: Ezért mi nem vásárolunk tőlük 36785486 féle egyéb dolgot, csak azt, amiben amúgy történetesen jók, akár a legjobbaknak is mondhatjuk.

Figyu, soknevű Cicus... gáz ez a nagy atomellenesség..gondolom ezért már te is csak a 100 neved egyikén mered felvállalni.

invalid user name 2018.06.11. 12:39:39

@Womb Raider:

Volt a hetvenes években egy orosz program, amiben konkrétan atomreaktorral táplált felderítő műholdakat állítottak alacsony orbitális pályára. Az volt a koncepció, hogy a reaktor kiégését követően a reaktormagot magasabb pályára állítják, a műhold pedig a sűrű légkörbe érve elég. Ez elég ritkán sikerült: volt, amelyik az nem sokkal indítást követően visszaesett és az aktív reaktorral együtt a csendes-óceánba zuhant, többnél egyáltalán nem működött a reaktormagot kilövő rendszer: az egyik ilyen a csendes-óceánba zuhant , egy másik az atlanti óceánba zuhant, néhány ilyen (rég működésképtelen) műhold még mindig kering. Ezek egy részéből kiszabadult a hűtő alkáli fém, és 4-5-10 centiméteres fagyott radioaktív nátrium-kálium golyóként fenyegetik a többi műholdat. Amiről írtam, az egyik olyan eset, amikor a reaktor (oroszországon kívüli) szárazföld fölött lépett a légkörbe, konkrétan kanada északnyugati részén szóródott széjjel. Az oroszok hivatalosan sosem ismerték el a felelősségüket, de egy választottbírósági eljárást követően néhány tízmillió dollár kártérítést fizettek Kanadának.

(Ezeket az orbitális pályán keringő radioaktív időzített bombákat jelenleg is külön megfigyelőrendszer követi. Még a normál műholdindításoknál is figyelnek arra, hogy az utolsó előtti rakétafokozatok ne ütközhessenek ezekkel a roncsokkal, mert megsokszorozná a radioaktív űrszemét mennyiségét.)

Womb Raider 2018.06.11. 13:28:37

@invalid user name: Ez szép és jó... és ilyen az amerikaiak esetében soha, de soha nem fordul elő. Egyrészt azért, mert náluk semmi nem hibásodik meg (mert jó doksijaik vannak..) ha igen, akkor is még azelőtt lezuhan, mielőtt kilépne az űrbe (űrrepcsik..) ha meg kilép és meghibásodik, akkor kimegy érte a Satellit Assistance és hazavontatja..ja..nem.. az amerikaiaknak csak a sajtójuk jobb mint az oroszoknak .. mint a mókus és a patkány esetében.
index.hu/tudomany/2016/03/08/az_usa_elvesztette_az_iranyitast_egy_katonai_muhold_felett/

space.skyrocket.de/doc_sat/usa_secr.htm
Itt meg van jónéhány p meg F

invalid user name 2018.06.11. 15:09:40

@Womb Raider:

Nem, nem fordult elő, az amerikaiak nem indítottak atomreaktorral szerelt műholdakat.

De ez olyan meddő vita, mintha azt kéne bizonyítanom, hogy nappal világos van. A nyugati társadalmi gazdasági modell minden vonatkozásban fejlettebb, ez elég nyilvánvaló :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.11. 16:49:20

Nem, az amerikaiak soha egyetlen atombombát nem veszítettek el. Nem és nem! De komolyan soha! Soha!

invalid user name 2018.06.11. 17:55:03

@jágör68:

nem igazán sikerült megértenem a kapcsolatot az atomreaktorokkal :)

invalid user name 2018.06.11. 17:58:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

dehogynem :) egy csomót. sőt, rabszolgasorban tartották a négereket stb stb.

arról beszéltem, hogy egy orosz atomreaktor darabjai 140 ezer négyzetkilométernyi területen szóródtak szét kanadában.

invalid user name 2018.06.11. 18:00:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

nem hiszem, hogy különösebb értelme van annak, hogy az oroszok biztonsági kultúráján mutatkozó szakadékokról beszélgetve megpróbálsz engem amerika-rajongóként meg oroszfóbiásként lefesteni, nem segíti a beszélgetést.

kivéve persze, ha valóban az oroszok fizetett trollja vagy, mert akkor ezért kapod a pénzedet, birka.

Womb Raider 2018.06.11. 18:37:44

@invalid user name: "kivéve persze, ha valóban az oroszok fizetett trollja vagy, mert akkor ezért kapod a pénzedet, birka."

Rém egyszerű vagy.. vagy netán az amerikaiak fizetett trollja?

"arról beszéltem, hogy egy orosz atomreaktor darabjai 140 ezer négyzetkilométernyi területen szóródtak szét kanadában."
Már az agyamra mész ezzel a "fejünkre esik az orosz reaktor és agyoncsap vagy agyonsugároz" jajongással.

techstory.blog.hu/2015/10/12/a_legenda_szovjet_muholdas_tengereszeti_megfigyelo_rendszer_2_resz

Na, szóval a második légkörbe visszatérő és fissziós reaktort tartalmazó orosz reaktornál tökéletesen működött a védelem és nyomát sem találták az amúgy szárazföldre hullott reaktornak. A duplapluszjó, hogy tökmindegy, reaktor, vagy RTG , mindenki használ űreszközöknél radioaktív anyagokat :) Persze te csakis a kolhozparasztok atomjától félsz, a baráti atom gyógyít.
Az usa mit tett a Bikini atollal? Az nem zavar? Vagy az Enewetak atollon épített hulladéklerakó?
www.dailymail.co.uk/news/article-5340465/Concrete-dome-holding-radioactive-waste-LEAKING.html

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.11. 18:49:43

@invalid user name:

"ezért kapod a pénzedet, birka."

Na, ezzel a birkázással kiírtad magad a komolyan vehető vitapartnerek közül. Bye.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.11. 18:53:22

@Womb Raider:

"Az usa mit tett a Bikini atollal? Az nem zavar?"

Az egy rendkívül alaposan megtervezett és professzionális módon kivitelezett tereprendező művelet volt.

GyMasa 2018.06.11. 20:41:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Az egy rendkívül alaposan megtervezett és professzionális módon kivitelezett tereprendező művelet volt."
Kiválóan dokumentálva.
Oh, wait...
www.youtube.com/watch?v=kR523F9XZXo

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2018.06.11. 23:39:49

@Womb Raider: "kimegy érte a Satellit Assistance"

Röhögni fox. A Hubble teleszkóphoz többször is felmentek javítani. :))

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2018.06.11. 23:43:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "kiírtad magad a komolyan vehető vitapartnerek közül. "

Ehheheehhheh... mondja a bloghu legnagyobb trollja... komolyan vehető... ehhheehhhehh...

Itt @invalid user name: évek óta a leghozzáértőbb és egyben legtürelmesebb kommentelő, nem érdemlitek, hogy hozzátok szóljon, trollgecik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.11. 23:49:56

@Paks2:

"nem érdemlitek, hogy hozzátok szóljon"

Nekem semmi kifogásom azellen, ha a jövőben nem szól hozzám.

Womb Raider 2018.06.12. 06:01:47

@Paks2: Tudom, de ha már itt tartunk. A Hubble ékes példája (szintén) az amerikaiak mindent a végletekig kielemző, kitesztelő, dokumentáló, preventív szemléletének. Azon a nyomorult kukkeren kb minden beszart már, mióta fennvan. Többe került a 4 buherálás, mint amennyibe az került volna, ha jó robosztusra tervezik és nem "optimalizálnak".

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.12. 07:31:25

@Womb Raider:

"A Hubble ékes példája (szintén) az amerikaiak mindent a végletekig kielemző, kitesztelő, dokumentáló, preventív szemléletének."

Miközben egy szaros alátét miatt eltolták a tükör geometriáját, hogy aztán jó drága szemüveget kelljen adni a távcsőre.

invalid user name 2018.06.12. 10:50:50

@Womb Raider:

"A duplapluszjó, hogy tökmindegy, reaktor, vagy RTG , mindenki használ űreszközöknél radioaktív anyagokat"

1. Az orosz felderítő műholdakba azért kellett atomreaktor, mert nem tudták másként megoldani az energiaellátását -- túl sokat fogyasztott.

2. Elsősorban deep space szondáknál illetve legutóbb a curiosity-nél használtak RTG-t -- plutóniummal.

3. Ruténiumos RTG-t nem használt senki, az eleve kisebb energiasűrűség és a rövid felezési idő miatt.

4. A még orbitális pályán levő, radioaktív üzemanyagot tartalmazó objektumokat külön trekkelik -- ezért is lehet tudni, hogy a roszatom által hamarjában összeállított akadémiai "bizottság" villámjelenésében a műholdas sztori csupán hazudozás.

invalid user name 2018.06.12. 10:53:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

De tényleg, ennyire nem csípitek egymást Bircamannal...? Pedig ő is nagyon oroszpárti :)

GyMasa 2018.06.12. 11:29:33

@Womb Raider:
"ha jó robosztusra tervezik és nem "optimalizálnak"."
Ja, vagy a legelejen figyelembe veszik, hogy masok a gravitacios viszonyok odafent, es azt figyelembe veve csiszoljak a tukrot :-)

Womb Raider 2018.06.12. 11:55:29

@invalid user name: listverse.com/2012/01/20/top-10-space-age-radiation-incidents/
Ezek az oroszok....

Ja... mivel látom gugliztál egy kövéret, de ezt lefelejtetted
www.bfs.de/SharedDocs/Kurzmeldungen/BfS/EN/2017/1121-ruthenium-106.html (Csak, hogy ne lehessen putyincsicskasággal dobálózni...)

invalid user name 2018.06.12. 12:04:34

@Womb Raider:

Nem, nem használnak ruténiumot :)

és igen, külön szakcsoport foglalkozik az orbitális pályán levő nukleáris szeméttel, minden konkrét ilyen műholdat és darabot számontartanak.

Womb Raider 2018.06.12. 13:36:32

@invalid user name: nem velem vitázol, hanem a németekkel.. és nem, nem tartanak nyilván MINDEN radioaktív hulladékot, csak azt amiről a felbocsátón kívül másnak is van tudomása :)

invalid user name 2018.06.12. 14:59:37

@Womb Raider:

a német környezetvédelmi hatóság nyilván rengeteg dologban otthonosan mozog, de ezek szerint az RTG-ben és a radioaktív energiaforrással ellátott műholdakban nem annyira.

1. A ruténiumot nem praktikus RTG-ben energiaforrásként használni
1/a 100% béta bomló a 106Ru -106Rh valamint a 106Rh - 106Pd is (főleg az utóbbi bomlás termeli az energiát, 4 MeV körüli bétarészecskékkel), rosszabbul hasznosítható, mint az alfa bomló 238Pu.
1/b rövid a felezési ideje (egy év), vagyis szegény műhold csak néhány hónapig kapna energiát.

2. Haszonosítható mennyiségű (száz watt) villamosenergia előállításához nem gramm, hanem kilogramm nagyságrendű ruténiumra lenne szükség. A meteorológiai adatok alapján a majak környéki emisszió 1-3 gramm volt. Ha egy RTG megsérül, akkor sokkal több ruténium szabadul fel belőle, továbbá palládium is, ami meg egy meglehetősen mérgező nehézfém és épp ezért szintén detektálnák a nyomait.

3. Épp ezért orbitális pályán keringő műholdak már évtizedek óta napelemes energiaellátással működnek, olcsó, hozzáférhető, nincs gond a visszatérésnél.

Szóval a ruténiumos műhold egy ordas kamu volt.

invalid user name 2018.06.12. 15:15:38

@Womb Raider:

A béta bomló izotópokkal van még egy gond, hogy amikor a béta részecske a termoelem meleg pólusánál elnyelődik és az energiája (részben) hővé alakul, mindig keletkezik valamennyi gamma sugárzás is, amit meg vastag ólom vagy wolfram köpennyel kell árnyékolni. Az űrhajózásban minden kiló számít, ezért is szívesebben használják az alfa bomló 238Pu üzemanyagot az RTG-ben, annak ellenére, hogy körülményes hozzájutni.

Az északi tengeri automata navigációs adóknál ez nem volt szempont -- árnyékolásra ott a sok beton, ezért hőforrásnak használhatták a kiégett erőművi fűtőelemekből származó stronciumot és/vagy céziumot.

Womb Raider 2018.06.12. 18:41:14

@invalid user name: ugyanígy kíséri gamma sugárzás az alfa bomlást is.. az elektron befogásból hogyan lesz gamma foton?

invalid user name 2018.06.13. 11:09:49

@Womb Raider:

A 238Pu kb 100%-ban alfa-sugárzó izotóp, a bomlási láncban hosszú felezési idejű alfa sugárzó izopok követik. A végeredmény pedig az, hogy a plutóniumos RTG egészen kicsi sugárzásvédelemmel is nagyon jól használható kompakt berendezésekben -- mint például egy Mars-szonda vagy egy deep space űrszonda. A bétarészecskék viszont elnyelődéskor nagyenergiáú gammasugárzást keltenek, amit kifejezetten nehéz árnyékolni, szó szerint is (ólom vagy wolfram).

Elég régen tanultam atomfizikát, nem fogom tudni kvantummmechanikai egyenletekkel levezetni, de ezek eléggé faktum dolgok, a hadiiparnak és az űrkutatásnak és az iparnak köszönhetően rengeteg tapasztalattal és mérési eredménnyel.

Műholdba nem raktak ruténiumos RTG-t sose, az erről szóló "akadémiai" közlemény szándékos hazudozás volt.

invalid user name 2018.06.13. 11:24:55

@Womb Raider:

"az elektron befogásból hogyan lesz gamma foton?"

kb ahogy a röntgenkészülékben az elektonsugárból röntgen foton: a nagy sebességű elektronok anyaggal ütközve lelassulnak, "mozgási" energiájuktól foton formájában szabadulnak meg. Minél gyorsabb volt az elektron (a béta részecske), annál magasabb energiájú fotonok keletkeznek (pontosabban a folytonos gammaspektrumnak annál magasabb energiánál a csúcsa).

A ruténium 106 elég gyors (4-5 MeV) energiájú bétarészecskéket sugároz. Minél nehezebb atommag fékezi, annál többet veszít a mozgási energiájából, annál keményebb gammasugárzást kelt. A röntgencsöveknél kifejezetten ez a cél, ezért ott kis atomrádiuszú, nagy tömegszámú anyagot használnak az anódban (jellemzően wolframot). Ahol kifejezetten féken tartani szeretnénk a bétasugárzást, ott minél könnyebb atommagokat kell az útjába állítani, mert így sok kicsi lépésben fékeződnek le a bétarészecskék és alacsonyabb energiájú gammasugárzás keletkezik. Ezért jó például a víz, vagy akár a műanyagok, amiben sok hidrogén van.

Womb Raider 2018.06.13. 13:22:57

@invalid user name: A ruténium béta- bomlása .039MeV
Nem lehet, hogy amiről te beszélsz (gamma fotonok keletkezése) az a béta+ bomlóknál valósul meg ? Egy ennyire lágy béta - sugárzó max a röntgen tartományban termel sugárzást.

invalid user name 2018.06.13. 15:41:00

@Womb Raider:

A ruténium 400 keV, de a keletkező ródium 106 nagyon gyorsan tovább bomlik (stabil) palládiummá, és a ródiumból kirepülő bétarészecske 4 MeV.

Nem is a bomláskor keletkezik a kemény gammafoton, hanem akkor, amikor a béta részecske (elektron) lefékeződik.

invalid user name 2018.06.13. 15:45:41

@Womb Raider: 40 kev (nem 400).

megnézem a ródium 106-ot.

nucleardata.nuclear.lu.se/toi/nuclide.asp?iZA=450106

felezési idő 29 másodperc, 3541 keV.

Womb Raider 2018.06.13. 16:02:24

@invalid user name: :) Közben én is megnéztem... igen, valóban ennyi a két elem izotópja közötti távolság energiában, de ezt soha nem egy lépésben adja le, minimum két lépésben, 2.4MeV a legnagyobb a zöme meg 1.5MeV körüli

www.orau.org/ptp/ptp%20library/library/doe/bnl/nuclidedata/mirrh106.htm

Womb Raider 2018.06.13. 16:03:15

:) Ja..igazad van, csak a Ruténiumra koncentráltam :)

Nylul 2018.06.15. 21:37:43

@Womb Raider: @invalid user name: @Kovacs Nocraft Jozsefne: @GyMasa: + Kurt (nem fogok hozzád scrollozni :) ) + others (kivéve wmikit) :D

Gyerekek, van értelme ennek a blognak! Már nem először fordult elő, hogy a poszt sötétsége által generált kommentfolyam sokkal nagyobb világosságot hozott az áltagusernek, aki legalább minimálisan értelmezni tudja a leírtakat.
Én speciel simán bepótoltam azokat a gimis fizikaórákat, amik azért maradtak el, mert 'véletlenül' bezártuk a tanárt a szertárba.
Szóval csak így tovább! :)

@Paks2: Te csak egy szánalmas, maxval (birca) szintű droid vagy, végignéztem a történelmed, de okosat még nem passzintottál egyik témához sem..

Womb Raider 2018.06.16. 10:36:54

@GyMasa: "Ja, vagy a legelejen figyelembe veszik, hogy masok a gravitacios viszonyok odafent, es azt figyelembe veve csiszoljak a tukrot :-)"

Na ja. De a tükrön kívül kb minden egyéb (elektronika) is kifeküdt. Na, mindegy..prototípus volt, nézzük el nekeik :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.16. 14:38:58

@GyMasa:

A gravitációt szerintem nem kellett figyelembe venni, mert ha jól tudom, akkor a tükröt vízszintesen elfektetve kellett csiszolni. Mivel a teljes alsó felületén alá volt támasztva, semmiféle hajlító gravitációs erő nem hatott rá, pontosan úgy, ahogy a Föld körüli pályán sem.

A hiba okának leírása:

en.wikipedia.org/wiki/Hubble_Space_Telescope#Origin_of_the_problem