Nem tudtad, de valószínűleg minden egyes atomerőműnek szerepe van az atomfegyverek gyártásában

2018. június 13. 10:24 - atomcsapda

Sokan azt hiszik, az atomenergia ma kizárólag békés célokat szolgál, semmi köze az atombombához. Az atomfegyverkezés szinte megszűnt, a meglévő tömegpusztító fegyvereket lassacskán leszerelik, viszont az áramot előállító atomenergia remekül kiszolgálja a civilizáció energiaéhségét. Ez azonban már a kezdetekben sem így volt. Ma sem így van. Az atomenergia a nukleáris fegyverkezés köpönyegéből bújt elő, technológiai és gazdasági szükségszerűségként. Csak erről senki sem szeret beszélni.

acs281.jpg

Aki atomerőművet üzemeltet, az része az atomfegyverkezésnek

A kezdetekben az atomfegyverek fejlesztésének igénye tette szükségessé az atomenergia bevezetését. A japán atomerőmű-programot például azért erőltette annyira az amerikai vezetés, hogy saját atomfegyverkezését békés köntösbe öltöztetve nyugodtan fejleszthesse tovább tömegpusztító eszközeit. Később sem volt máshogy: csak az atombombával rendelkező nagyhatalmak tudtak igazi atomerőművet fejleszteni, az atomfegyverkezéshez tartozó tudás atomenergetika formájában szivárgott át más országokba.

Minden, ami az atomerőműhöz kell, ugyanaz, mint ami az atomfegyverhez

Az atomenergia- és az atomfegyver-ipar minden egyes lépése, az uránbányászatból az urándúsításig, a nukleáris üzemanyag gyártásától a fűtőelemek újrafeldolgozásig ugyanaz: minden lépés, anyag, technológia és berendezés azonos. Ez alól egyetlen kivétel van, mindössze egyetlen láncszem hiányzik a civil atomprogramokból, ez pedig magának a fegyvernek az előállítása. Ahol komplett polgári nukleáris szektor van urándúsítástól reprocesszálásig, ott atomfegyvert is lehet készíteni.

Nincs polgári és katonai célú plutónium: csak plutónium van

Ugyanez igaz a bányászatra: nincs különbség a civil és a katonai bányászatban, sem a kibányászott anyagokban. A reprocesszálásnál sincs különbség: a plutóniumnak a használt nukleáris üzemanyagtól való elkülönítésére egyetlen technológia létezik. Itt is van egy mítosz: az atomipar azt állítja, hogy a polgári atomerőművekből származó plutónium nem használható atombombák előállítására. Ez szimpla hazugság. A polgári, azaz reaktor minőségű plutónium bombába építve ugyanúgy felrobban és pusztít, mint a katonai, vagyis a fegyver minőségű plutónium. Sőt, az amerikaiak már sikeresen teszteltek a hidegháború alatt ilyen bombát. A reaktor minőségű plutóniumból készült atombomba szépen fel is robbant, ahogy kell.

Békés atom? Mese habbal!

Az atomlobbi nem beszél erről a kapcsolatról, hiszen barátságos, környezetbarát és fenntartható energiaként szmájlis–szivecskés képet akar festeni az atomenergiáról. Az iparág sok pénzt és hatalmas energiákat fektet abba, hogy a nukleáris energiát békés, a fegyverkezéstől teljesen független, polgári jelenségnek láttassa. Az atomenergia azonban az atomfegyverkezés ökonómiájának szerves része. Nem békés, az biztos.

acs282.jpg

Az atomenergia fejlődése az atomfegyverek fejlesztésének következménye

Nem azért kísérleteznek az atomenergia újabb és újabb technológiáival, mert a civilizáció örök békéjéért, az ingyenes energiáért, az emberiség konfliktusmentes jövőjéért vagy a világűr meghódításáért dolgozna bárki. Ez egy színes máz, amit az emberiség szeretne gondolni róla. Az igazság más: a hadviselés, a fegyverkezési verseny, és az ebből származó óriási bevételek és a kormányok mögött álló gazdaságpolitikai hatalom érdeke a nukleáris technológia fejlesztése, az utánpótlás biztosítása. És ehhez az atomenergia-ipar gazdasági gyarmatosítása hatalmas lehetőség. Így kerül az atomfegyverkezés érdekszférájába a fél világ.

Hivatalosan csak 5, valójában egy tucat országban van atombomba

A világ országai atombomba-ügyileg több csoportra oszthatók. Vannak azok az országok, akik hivatalosan rendelkeznek atomfegyverrel. Ők öten vannak: Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Kína és Oroszország. Van még három olyan, amelyek elismerten rendelkeznek atombombával: India, Pakisztán, Észak-Korea. Továbbá van Izrael, amely valószínűsíthetően rendelkezik atomfegyverrel, illetve Dél-Afrika, amely gyártott ugyan atombombát, de önként leszerelte azokat, így ma már nincs a birtokában atomfegyver. A NATO fegyvermegosztási programja keretében az USA atomfegyvereket tárol Belgium, Németország, Olaszország, Hollandia és Törökország területén, ezek azonban csak az Egyesült Államok honvédelmi szervezetei által élesíthetők. Ukrajna, Kazahsztán és Fehéroroszország területén szintén voltak a Szovjetunió széthullásakor atomfegyverek, de ezeket a kilencvenes években Oroszországba szállították és hivatalosan szétszerelték. Ma már az is bizonyított, hogy a szovjetek a kádári Magyarországon több helyen is tároltak atomfegyvereket.

A tömegpusztító fegyverek teljes leszerelése egyszerű blöff

Habár a hivatalosan atomfegyverrel rendelkező öt állam elvben a teljes nukleáris leszerelést tűzte ki célul, a gyakorlatban nem törekszenek erre. A két legnagyobb, az USA és Oroszország 7000 körülire csökkentette ugyan a robbanófejek számát, de a további leszerelést végül elhalasztották. Sőt, kevesen tudják, hogy az Egyesült Államok úgy döntött, polgári atomlétesítményekben állít elő tríciumot fegyverarzenáljához. A másik három állam eddig látszólag nem tett semmilyen intézkedést a lényegi leszerelésre. Azóta pedig már másoknak is van atombombája.

Ahol uránt dúsítanak, ott atombombát is lehet csinálni

Adott egy atomfegyverrel nem rendelkező, de arra mindenképp vágyó ország. A legegyszerűbben úgy tud szert tenni rá, ha polgári atomtechnológiát szerez meg. Például apránként bevásárol mindenből, amíg képessé nem válik urándúsításra. Ez egy konkrét példa. Oroszország eladott ilyen technológiát Kínának, amely továbbadta Pakisztánnak, amely ismét eladta Észak-Koreának. Irak és Brazília bizonyíthatóan vásárolt lopott technológiákat, míg Irán apránként szedegetett össze mindenféle felszerelést, hogy uránt tudjon dúsítani. Ahol pedig urándúsítás folyik, netán fűtőelemek reprocesszálását végzik, ott atomfegyver is előállítható. Mert a tudás és a technológia már adott.

Sok ország akár egy éven belül tudna atombombát gyártani

A legtöbb ország, amely rendelkezik a szükséges nukleáris ipari infrastruktúrával, sokkal nagyobb mennyiségben képes a szükséges anyagok előállítására, mint amennyire a polgári atomprogramjához szüksége van. Tehát az fegyverekhez is elég. Svájc, Tajvan, Japán vagy Dél-Korea egy éven belül képes lenne atombombát gyártani, ha erre szánná el magát.

Lényegében bármely országnak lehet atomfegyvere

A határvonal, amelyet az atombombával rendelkező és az azt nem birtokló országok között nemzetközi szerződésekben megerősítve az 1970-es években meghúztak, mára elmosódott. Az atomországok nagyobb geopolitikai befolyással rendelkeznek, így ma is számos állam törekedhet arra, hogy az elit klub tagja legyen. A határvonal elméletben létezik csupán, a polgári atomprogramok pedig elősegítik az atomipar és az atomfegyverkezés terjedését.

Rengeteg téveszménk van az atomenergiáról

Az atomenergiával kapcsolatban számos más mítosz is él a társadalomban. Az emberek többsége ezeket igaznak fogadja el. Ilyen a biztonságos atomerőmű mítosza. És ilyen a szakmaiság mítosza is: az emberek inkább ne szóljanak bele abba, amihez nem értenek. Ott vannak a szakértők, akik mindenre gondoltak, tudásuk alapos, döntéseik tévedhetetlenek. Az igazság az, hogy ez mind nem igaz. Mindannyian kevés információval rendelkezünk az atomenergiáról, és a szakma gőgje ezt még inkább csökkenti: nem osztanak meg a közvéleménnyel valós problémákat, dilemmákat, veszélyeket, a következmények súlyosságát. Őket erősíti az iparág elképesztő pénzügyi eszközöket bevető stratégiája, aminek során emberek és intézmények száját tömik be pénzzel. Nem kevés pénzzel. Hanem nagyon-nagyon sokkal.

De minden erőfeszítésük ellenére az igazság, mint mindig, az atomenergia esetében is kiderül.

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://atomcsapda.blog.hu/api/trackback/id/tr4814045022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jágör68 2018.06.13. 13:35:35

Sőt, valószínűleg azt sem tudtad, hogy 2010- 11 óta sokkal nagyobb nukleáris fegyverkezés zajlik, mint a Hidegháború alatt bármikor.
Akkor volt 2 nagyhatalom- mára 10 nukleáris nemzet létezik. Plusz Szaúd Arábia, akik a pakisztáni atomprogram finanszírozásáért cserébe már kaptak is 2 robbanófejet. Legújabban, pedig Izrael segít be nekik.

Az meg, hogy nem lesz atomháború- nagyon hiú remény- különös figyelemmel javaslom a '60- as éveket megfigyelni:
www.youtube.com/watch?v=dGFkw0hzW1c

2018.06.13. 14:36:34

Nem tudtad, de valószínűleg minden szénerőműnek szerepe van a klímaváltozásban!

@jágör68: Te aztán nem tétlenkedsz... 2!!!! robbanófej..abetyárját. Csak szólok, hogy csak az amerikai jóbácsik 50 év alatt mintegy 60-65 000 (hatvanötezer) robbanófejet építettek... az oroszok állítólag többet.. mostanra állítólag 5-5 ezer körüli becsülhető a bevethető robbanófejek száma. (Aki pontosabbat tud az valószínűleg nem kommentel it..)

Használni meg igazából eddig csak az usákok használtak, ugye.. kettőt.. Az atomfegyver sokak számára a szuverenitásuk megvédésének egyetlen effektív eszköze.

2018.06.13. 15:27:40

A fentiek alapján „komolyan” nem értem, hogy Magyarországnak miért nincs még atomfegyvere… Pedig anyag lenne hozzá bőven… :)))

Most a kedves posztíróhoz fordulnék!
Tisztában vagy a különböző izotópok szétválasztásának és dúsításának technológiájával ???
Szemlátomást nem!

Megint a pánikkeltés, a demagógia és a hozzá nem értés magasiskoláját olvashatjuk !!!

Csak egy példa az arcátlan ostobaságodra, idézem az irományból:

”A polgári, azaz reaktor minőségű plutónium bombába építve ugyanúgy felrobban és pusztít, mint a katonai, vagyis a fegyver minőségű plutónium. Sőt, az amerikaiak már sikeresen teszteltek a hidegháború alatt ilyen bombát. A reaktor minőségű plutóniumból készült atombomba szépen fel is robbant, ahogy kell.”

Ez eddig igaz, de most jön a nagy „DE” !!!
A hasadóanyagnak használt cucc (szándékos szóhasználat), egy urán – plutónium keverék volt, amit kezdetleges tenyésztőreaktorok kazettáiból nyertek ki. Rengeteg, nagyon jó neutron elnyelő izotóp is van közöttük, ezért a „bomba” hatásfoka, messze alulmúlta a várakozásokat. Ráadásul a szerkezet térbeli kiterjedése (gyengébbek kedvéért a méretei) és a tömege sem tenné lehetővé az egyszerű célba juttatást. Rakétáról szó sem lehet (nem bírja el), maximum nehéz bombázó-repülőgép raktere, közúti / vasúti szállítás.

A másik óriási probléma a bomba „begyújtása”.
Kell egy jó neutronforrás – nem kapni a sarki csemegében
Kell egy stabil kémiai robbanószer a hasadóanyag kritikus helyzetbe hozásához – ez sincsen a sarki csemegében

Hasadóanyagot gyakorlatilag bármilyen „szakbarbár” tud szerezni manapság. De ezt egy igazi nukleáris fegyverré alakítani, na, az a nem piskóta !

Mondjuk, ha egy rakétára is felszerelhető bombában gondolkodunk, akkor az csak implóziós (berobbantásos) szerkezet lehet. Nahhh, ehhez kell a f@sza kis, kémiai robbanóanyag és egy nano-secundum pontos gyújtószerkezet

Manapság a legreálisabb veszély egy „piszkos bomba”. Ami nem jár nukleáris láncreakcióval, hanem egy kémiai robbanóanyag kinetikus energiáját felhasználva, szór szét a környezetben radioaktív anyagot.
Mondjuk egy leselejtezett orvosi vagy élelmiszeripari berendezésből származó kobalt-60 forrás + némi C4 vagy TNT az egyszerűség kedvéért. A felszínen robbantva beszennyez, mondjuk 3 háztömbnyi területet. Ezt is a levegőben kellene robbantani, helikopterről vagy kis repülőgépről, hogy növelni lehessen a szennyezett terület nagyságát.

Az EU területén nem tartanék ilyen merénylettől, mert a határokon mindenhol (így Magyarországon is) sugárvédelmi kapukon haladnak át a járművek (közúti és vasúti is) és a reptereken is mindenhol telepített vagy mobil berendezések vannak.
Ferihegyen… akarom mondani Liszt Feri reptéren pár hete kivettek egy nőt a sorból, mert a biztiőr övén lévő mobil detektor becsipogott. A vizsgálatkor kiderült, a szerencsére magánál tartott orvosi dokumentumok alapján (az orvosai javasolták), hogy az utazás előtt 2 hónappal(!) kapott diagnosztikai céllal, kobalt-57 izotópot tartalmazó injekciót.

Csak egy egyszerű kérdést tennék fel a poszt, műveletlen, olvasatlan, arcátlanul és bántóan OSTOBA és HAZUG írójának:

A poszt analógiájából kiindulva, szerinted az atomerőművel rendelkező országok, miért nem kezdtek mind atomfegyver fabrikálásába ?!?

Egyszerű a kérdésem, egyszerű választ várnék…
Előre is köszönöm!

2018.06.13. 15:37:23

Amúgy meg "reactor grade" plutóniumból kissé macerásabb dolog fegyvert (mámint fissziós bombát) gyártani , mint azt itt sugallja a poszter.

www.princeton.edu/sgs/publications/sgs/archive/17-2-3-Mark-vonHip-Lyman.pdf

2018.06.13. 15:41:21

@mentolos lecsó: Uristn.... bele sem merek gondolni... kilopják paksból a plutóniumot, a Kékgolyó utcából lopnak egy kis kobaltot és máris elpusztíthatják a fél világot a jó kis kobalt-bombájukkal..jajajjaj..

2018.06.13. 15:52:30

@Womb Raider:
Nem kell ahhoz Paks a tolvajoknak !!! :)))

Jó lenne a Kékgolyóból az finom kis kobalt-60 is... Csak vigyenek magukkal egy 4 mázsás ólom retikült is a szállításhoz, ha nem akarnak 2 héten belül megdögleni...

Amúgy megnézném a csökkent képességűeket, ahogyan a paksi KKÁT-ból kimasíroznak a vállukon egy kiéget VVER-440 kazettával... :)))

Valószínűleg a 10000% műszál Puma, kínai piacos melegítőjük is a bőrükre olvad... :)))))))

2018.06.13. 16:04:24

Megdöglünk mind!

GyMasa 2018.06.13. 18:34:56

És, azt tudtátok, hogy minden cigarettagyár háborús időben órák alatt lőszergyárrá változik? (anno a "szofi" pont belefért az AK csövébe)
Meg azt is, hogy minden konzervgyár is?
Akkor most fújj-fújj, konzerv, meg cigarettagyárak is?

jágör68 2018.06.13. 18:37:51

@Womb Raider:

Meg, bezony. Akinek szeme van látja.
Mellesleg 17 Nobel- díjas szerint is

thebulletin.org/2018-doomsday-clock-statement

Más kérdés, hogy ezt még az amerikai nukleáris doktrína módosítása ELŐTT adták ki.
Azután 23:59- re kellett volna állítani.

2018.06.13. 20:51:45

@jágör68: Ohh..no, hát náluk jobban senki nem tudja.. Azé' szólok, ez nem egy mozi és nem egy szuperhősös mozi, Dr. Manhattan-el és Ozymondias-szal.

Mindenki tudja, hogy az USA soha nem fog lemondani a csapásmérő képességéről, ám így az is kizárható, hogy nukleáris fegyverek birtokában lévő országok sem fogják az USA akaratának alávetni magukat. Az USA semmilyen téren nem hajlandó korlátok közé lépni, legyen az piaci/klíma/fegyverzet korlátozással kapcsolatos egyezmény. (2002. Bush..) A MAD doktrína az egyetelen, ami egyelőre a fegyverekkel vívott és pusztító, totális háború útjában áll..és ahhoz sem kell különösebb képzelőerő, hogy kitaláljuk, mely nagyhatalom lenne az, amelyik kihasználná a gátak leomlását. Az, amelyik gyakorlatilag a WW II. óta nem hajlandó letenni a fegyvert.

Dícséretes, hogy a drága jó tudós urak legalább utólagosan tesznek tanúbizonyságot a mérhetetlen előrelátásukról, a jövőt illetően. Talán a múlt század közepén praktikusabb lett volna...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.06.14. 12:50:25

"Rengeteg téveszménk van az atomenergiáról"

Ez a blog rá az élő bizonyíték...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.06.14. 12:59:05

@GyMasa: Ez csak városi legenda. Semmi több. Fizikai képtelenség megcsinálni. Tudom, a konzerv és egyéb átmérőkkel érvelnek, de a lőszergyártás picit több technológiai lépésből áll.

Ez legfelebb II. vh tempójú háború esetén érne csak amúgy is bármit, mert ma egy konvencionális háború hetek alat eldől. Azzal vívod meg, ami 0 órában van vagy amit más átad. Gyártani veszteség pótlására bármit reménytelen.

GyMasa 2018.06.14. 13:24:12

@molnibalage:
De volt annyira megalapoott, mint a cikk "ervelese", nem?
;-)

eßemfaßom meg áll 2018.06.14. 13:54:50

Azt tudtátok, hogy minden férfi és nő egy perc alatt katonává válik ha a kezébe nyomnak egy fegyvert? Állítsuk meg a hadseregek alapanyagának folyamatos előállítását! Sterlizálni mindenkit! Vagy ha nem is mindenkit, de legalább a sötétzöldeket.

eßemfaßom meg áll 2018.06.14. 13:58:31

@jágör68: és akkor most hallgassuk meg együtt 1984-ből a "2 minutes to midnight"-ot

www.youtube.com/watch?v=9qbRHY1l0vc

eßemfaßom meg áll 2018.06.14. 14:01:45

A TASSZ jelenti: „A kínai–szovjet határ közelében egy kínai harckocsi megtámadott egy békésen szántogató szovjet traktort. A traktor viszonozta a tüzet, majd elrepült.”

eßemfaßom meg áll 2018.06.14. 14:03:39

Egyébként egyre nyilvánvalóbb, hogy ez a blog az atomellenesek lejáratására játszik. A csuti geci egyértelműen megvette az energiaklubot.

2018.06.14. 14:08:32

@eßemfaßom meg áll: :))) és OSF bőrbe varrva juttat támogatásokat az atomanti civileknek.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2018.06.20. 13:11:59

Hogy minden atomerőmű egyben fegyvergyár is, az marhaság.

Laikusnak annyit érdemes tudnia, hogy a bomba alapanyaga plutónium-239 izotóp, amely az urán-238 izotópból keletkezik neutronbesugárzás hatására. Ha ezt a 239-et tovább sugározzák neutronokkal (benn tartják a reaktorban) akkor tovább alakul plutónuim 240-é ami már alkalmatlan bombához.
Vagyis a "fegyvergyártó" atomerőműben a hasadóanyag kazettákat (amelyek 98-99% ban U-238 at, 1-2%-ban U-239-et tartalmaznak) folyamatosan cserélni kell, a kiemelt cellákat feldolgozni (a keletkezett Pu-239-et kivonni) majd visszatenni.

Ezt Paks, stb. felépítése nem teszi lehetővé, a NAÜ nyilvánvalóan nem is engedélyezne ilyen reaktort.

BNati 2019.05.07. 09:32:14

Nem tudok azonosulni a bejegyzéseddel. Az atomenergiának csak a negatív oldalait helyezed előtérbe, elhanyagolva az előnyeit. Egy szakértő bejegyzését böngészve hasznos információkat olvastam. Ajánlom a te figyelmedbe is. atombiztos.blogstar.hu/2019/02/28/veszelyeztetik-az-emberiseg-jovojet-a-szeneromuvek/69610/
süti beállítások módosítása