Rejtőzködő felelősök: a paksi üzemzavar 7 főbűnöse

2018. május 02. 21:10 - atomcsapda

Egy balesetet hajlamosak vagyunk a véletlenek gonosz összjátékának tekinteni. Ezzel felmentjük a felelősöket, és semmit sem tanulunk az esetből, hiszen a véletlen kifürkészhetetlen. A 2003-as paksi üzemzavar egyáltalán nem volt véletlen. Konkrét emberi hibák sorozata okozta a bajt, ezzel rámutatva az atomenergia rendkívül gyenge lábakon álló technológiájára. A bűnösök rejtőzködnek, a felelősséget elkenik, tanulságként levonható következmények nincsenek. Nem célunk személyükben elítélni őket. Ezt a bíróság tehette volna meg. Sokkal inkább vádoljuk az emberi mulasztást számításba nem vevő technológiát, a hanyag felügyeletet és az egyértelmű bajok felett átsikló közvéleményt.

A 2003-as paksi súlyos üzemzavart nagyon elgondolkodtató emberi hibák sorozata okozta. Mégpedig olyan súlyosan amatőr hibák, amik egy atomerőműben egyáltalán nem történhetnek meg. És mégis megtörténnek. Sorozatos egymásutánban. Most áttekintjük az állítólagosan felkészült szakma életveszélyes ténykedését, rámutatva a felelősökre.

1. A SZELLŐZŐRENDSZERT FELÜGYELŐ ÜZEMELTETŐ TÖMEGPUSZTÍTÁSSAL FENYEGETŐ HANYAGSÁGA

Egy 1997-ben, tehát a súlyos üzemzavar előtt hat évvel kiadott és elfogadott biztonsági követelményrendszer szerint a reaktorcsarnok szellőztetőrendszerét olyan szűrőkkel kell felszerelni, amelyek mérsékelni tudják a kikerülő sugárszennyezést. A radioaktív gáz 2003-ban azért juthatott egyenesen ki a környezetbe, mert Pakson hat év alatt nem voltak képesek eleget tenni ennek a követelménynek. A baleset idején semmilyen szűrő nem volt felszerelve a szellőzőbe.

2. A FANP-MÉRNÖKÖK, AKIK VÉLETLENÜL TÖMEGPUSZTÍTÓ FEGYVERT TERVEZTEK

A német-francia Framatome ANP mérnökei igazán gyilkos humorral rendelkezhettek, mert olyan mosótartályt terveztek, amely konstrukciójában inkább önpusztításra volt alkalmas. A hűtővíz be- és kivezető nyílása is a tisztítótartály alsó részén volt, a folyadék hőmérsékletét is ezen a két helyen mérték. Tehát alul. A magyar hatóság pedig simán átengedte ezt a selejtes tervet. Senkinek sem jutott eszébe az elsős fizikaóra, hogy a meleg fölfelé áramlik, így a hőmérséklet a tartály tetején sokkal magasabb lehet, mint az alján. Így is történt, és órákon keresztül nem tűnt fel senkinek, hogy a 40 fok helyett 1000 fokra hevültek a fűtőelemek.

3. AZ ATOMENERGIA HIVATAL, AKIKNEK ÁLLÍTÓLAG NEM VOLT ELÉG IDEJÜK A MOSÓEDÉNY TÜZETES ELLENŐRZÉSÉRE, ANNAK ELLENÉRE, HOGY EZ A FELADATUK

Az Országos Atomenergia Hivatal – egyébként a Paksi Atomerőmű kérésére – hiperűrsebességgel engedélyezte az új, 30 kazettás tisztítótartály terveit. A vizsgálati jelentés szerint a gyorsított eljárásra a dokumentumok késői beérkezése miatt volt szükség jelentés szerint egyébként az OAH úgy tekintette, hogy a nagy tartály a korábban használt kicsitől lényegileg csak méretében tér el. Rendesen pedig nem kell ellenőrizni, hiszen csak egyszerhasználatos. Egyébként is szorított az idő. Hihetetlen.

A 30-kazettás rendszer a vonatkozó kérelem szerint a korábbitól csak abban tért el, hogy a tisztítótartálynak megnövelték a kapacitását, valamint arra is alkalmassá tették, hogy jelentős hőtermeléssel bíró kazettákat kezeljenek. A dokumentumok megkésett elkészítése miatt a beadvány elbírálása az idő nyomása alatt zajlott.

Idézet a Beszámolóból

Az nem tűnt föl nekik, hogy a hűtőfolyadék be- és kivezető csövei teljesen máshová kerültek, és így hűtésre nem alkalmasak. Atombaleset okozására annál inkább. Az OAH tehát hanyagul, hányaveti és veszélyesen gondatlan módon látta el a feladatát. Illetve lényegileg elmulasztotta ellátni. És ezt még meg is magyarázza. Abszurd és félelmetes.

4. AZ ÜZEMELTETŐ ÉS A TISZTÍTÁST IRÁNYÍTÓ MÉRNÖKÖK „JÓLESZAZÚGY” FELKÉSZÜLETLENSÉGE

Ha a protokollt betartják, akkor a rosszul tervezett és megépített tisztítótartály ellenére sem lett volna baj, ezt a belső vizsgálati jelentés szó szerint kimondja. A fűtőelem-tisztítás ugyanis délután öt előtt az előírásoknak megfelelően lezajlott, a kazettákat vissza lehetett volna tenni a helyükre. Azonban nem volt mivel és nem volt hová, mert a reaktorban még zajlott a karbantartás, ráadásul azzal a darugéppel, ami a mosógép fedelét le kellett volna emelje. A fűtőelemek ezért várakoztak még legalább 5 órán keresztül a tartályban, amiben a fals információt közlő hőmérőn kívül semmilyen műszer nem volt. Ez nem történhetett volna meg, senki nem adhatott ilyen parancsot. Az nem mentség senkinek, hogy a FANP német mérnökei azt mondták, hogy jó lesz az úgy. A darut a mosás bejezésekor fel kellett volna szabadítani, és megkezdeni a befejező műveletet.

acs212.jpg

5. AZ ATOMERŐMŰ ÁLTAL MEGINDÍTOTT VÉSZHELYZET FEJETLENSÉGE

Aki elolvassa az Országos Atomenergia Hivatal jelentését, annak pár perc alatt kiviláglik, hogy az üzemzavar teljes káoszt okozott az erőműben. Kiderül, hogy a vészhelyzeti eljárások nem voltak begyakorolva, mindenki össze-vissza rohangált és döntött, a főmérnök simán hazament és amikor pár óra múlva betelefonált, hogy mi újság, senki nem mondott neki semmit. A válságtanács csak éjfélkor ült össze, amikor már hatalmas volt a baj. Az üzemeltető egyszerűen megspórolta a vészhelyzeti protokollok gyakorlását és betartását, így történhetett meg az, hogy a gyakorlott darukezelőt sugárzás érte, a váltás pedig még sosem dolgozott együtt a németekkel, nem is tudta elvégezni a rábízott feladatot.

6. AZ ÜZEMELTETŐ, AKI NEM ZÁRTA LE A SZELLŐZŐKET, MIUTÁN KIDERÜLT, HOGY BAJ VAN

A reaktorcsarnok szellőzői teljes kapacitással üzemeltek, miközben radioaktív gázok szabadultak föl a tisztítótartályból, így a szennyezés a környezetbe jutott. Ezt az ügyeletes mérnök rendelte el, méghozzá azért, hogy a csarnokban a munkakörülményeket megkönnyítse. Az nyilván senkinek sem jutott eszébe, hogy ha még több sugárzás szabadul fel, akkor bizony fél Magyarország munkakörülményei nehezülnek meg eléggé az elkövetkező hetekre, mivelhogy evakuálni kell őket. Szűrőket egyébként csak 8 nappal később telepítettek a medence fölé feszített fóliasátorba, amikor már 3 napja tudták, hogy a fűtőelemek szanaszét törtek. Mindaddig a szennyezés akadálytalanul juthatott és jutott is ki a külvilágba.

7. A PAKSI ATOMERŐMŰ VEZETÉSE, AKIKNEK 6 NAP KELLETT, HOGY VESZÉLYHELYZETET HIRDESSENEK

Az üzemzavar április 10-én este történt, a fűtőelemek ekkor törtek ripityára a tisztítótartályban. Ezt azonban a paksi szakemberek csak 16-án este tudták meg, amikor végre sikerült levenni a tartályfedelet és kamerákkal szemrevételezni a művet. Ekkor hirdették ki a veszélyhelyzetet és kezdték meg a balesetelhárítást. Addig azt hitték, „csak” 2-es szintű üzemzavar történt, ekkor kellett átminősíteni 3-mas szintűvé, vagyis súlyos üzemzavarrá a történteket.

A PA Rt. április 16-án, a tartály felnyitásakor szembesült a fűtőelem-kazetták sérülésének mértékével. Az új információ birtokában, a történtek újraértékelése alapján a környezeti hatás helyett a fűtőelemek állapota és sérülésének mértéke vált az esemény meghatározó elemévé, ami elengedhetetlenné tette az esemény átminősítését a 3. szintre.

Idézet a Jelentésből.

Lényegében gőzük nem volt, hogy mi történt a tartályban lévő 7 tonna nukleáris fűtőelemmel. És akkor se lett volna, ha még nagyobb a baj.

acs221.jpg

**

Mesélhet nekünk az atomenergia-iparág a biztonságról, a felkészülésről, a tudásról konferenciákon, prezentációkban, tehetnek mellé statisztikákat is, a valóság mást bizonyít: egy atomerőmű technológiája egyelőre alkalmatlan a biztonságos működtetésre. A világon ma működő 438 atomerőmű mind, egyenként egy-egy időzített bomba, amin mi mindannyian békésen ücsörgünk. Mialatt a fél világ a terrorizmustól meg a migrációtól retteg, egyszerűen hihetetlen, hogy a saját időzített bombáinkat képtelenek vagyunk hatástalanítani. A fogyasztói társadalom nevében (sok áram kell, ugye) az atomlobbi simán eladja az országoknak és politikusoknak azt a tündérmesét, hogy az atomenergia biztonságos, megbízható energiaforrás. Óriási pénzekről van szó, amik teljesen érdemtelenül befektetők, iparági döntéshozók és óriási sleppjük zsebébe vádorol. Ezért ők simán beáldozzák félországnyi ember biztonságát. Az atomenergia nem szakmai, nem állami, nem politikai ügy. Az atomenergia egy kis üzleti érdekcsoport műve, amely óriási bevételeket termel – természetesen hatalmas költségek mellett –, és a bevételen kívül nem érdekli semmi más.

Se Csernobil, se Fukusima, se Paks nem tudja kibillenteni őket ebből a hatalmi pozícióból.

acs222.jpg

146 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://atomcsapda.blog.hu/api/trackback/id/tr2613886076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martineden 2018.05.03. 13:41:29

@no.nick.today:,, Ne keverd bele Fukusimát (könnyűvizes reaktor) vagy Csernobilt (grafit moderátoros reaktor).

Pakson nyomott-vizes reaktorok vannak."..ez arra bizonyitek, h egyik megoldas sem biztonsagos.

Dr. Bélus___ 2018.05.03. 13:42:35

Mennyi CO2-t bocsátott ki eddigi élete alatt Paks? Még radioaktív szennyezést is kevesebbet tolt ki eddig, mint egy jól fejlett szénerőmű (C14 mond valamit?). Vagy veszélyesen élünk atommal, vagy kinyírjuk magunkat szénnel/olajjal/hasonlókkal.

W123qp 2018.05.03. 13:43:11

Serény Vélemény:
Van akváriumod?
Nincs?
Akkor buzi vagy!

Párhuzamos Gyuri bácsi egy 3 ember által olvasott blog által befolyásolja a magyar belpolitikát?? '86-ban nagy sugárdózist kaphattál...

eßemfaßom meg áll 2018.05.03. 13:43:18

@Dr. Trejo: "úgy lenne értelme a blognak. "

Úgy nem lenne értelme ennek a blognak. Ennek a blognak pont az az "értelme", hogy megélhetési paksellenpropagandát toljon bullshithenerátorral legyártva.

Dr. Bélus___ 2018.05.03. 13:43:43

@eßemfaßom meg áll: Javíts ki, ha tévednék, de én úgy tudom, Paks nem robbant fel.

martineden 2018.05.03. 13:44:04

@Muad\\\'Dib: Ezek szerint nem ismered azt az osregi tapasztalaton alapulo kozmondast, hogy....Jobb felni, mint megijedni.

eßemfaßom meg áll 2018.05.03. 13:45:05

@W123qp: Nyilván csak a véletlenek furcsa együttállásának köszönhető a blog tartalma és a blogot előállítók támogatói köre.

Pic 2018.05.03. 13:46:53

Tavaly nyáron belefutottam egy utcai "igehírdetésbe". Mint elkötelezett, tudatos pógár Nagyon érdeklődő voltam, de kb 10 perc után ott tartottam, hogy a nagy pofával előadó környezetvédő aktivista srácot beleverem a betonba.
Főbb szólamok:
- Atom, fosszilis és minden ilyesmi AZONNAL bezár!
- AZONNAL, mindenáron megújulót ide és csak az

Mondom "barátom az kiba' sok pénzbe fog kerülni. Hát miből teremtjük azt elő?"
- Majd AZ EMBEREK kifizetik!
"Fiatal barátom mármint a bérből és fizetésből élők???"
IGEN!
"Ne haragudj, de te mit dolgozol és mennyit keresel, hogy ilyen laza vagy?"
- Én SEMMIT, én ennek szentelem az életem, főállásban aktivista vagyok.

Na itt mondtam, hogy a "jóédesanyádat"! :))))

Még a végén felhergelem magamat és én is kicsit mocskos szájú leszek Mint Muad és csak simán elküldöm őket a p***ba. :)))

eßemfaßom meg áll 2018.05.03. 13:47:29

@Dr. Bélus___: nem igazán értem, hogy ezt miért írtad nekem

Pic 2018.05.03. 13:50:01

@martineden:

Igen ezt a mondást én is ismerem! Ezért voltam tegnap a gumisnál, de mondta, hogy nyugodjak meg, mert nem a jobb felni, hanem a bal felni volt a problémás.

eßemfaßom meg áll 2018.05.03. 13:52:40

@Pic: "Egyrészt nem kapnak engedélyt új építésére. Másrészt Hogy biztos ne legyen kedvük újakat építeni ezért lehetetlen elvárásoknak kell megfelelniük"

ha megnézed a mavir oldalán a magyar szélerőműhálózat termelési adatait, talán megérted miért nem erőlteti ezt a magyar állam. Amit Magyarországon a szélerőművek (a meglevő, legjobb helyre telepítettek, a továbbiak csak szarabb helyre kerülhetnének) tudnak az egyszerre szánalmas és röhejes. Magyarországon szélerőmű kizárólag az állami támogatások csapolására alkalmas.

martineden 2018.05.03. 13:52:54

@Pic: ,,az atomerőművet kiváltó "nem veszélyes" szénerőmű is lehet káros, ajánlok figyelmébe a "harcosoknak" egy könnyed Pekingi városnézést lélegezzünk nagyokat jeligével."........1986 Aprl.26.-a utan, jo darabig Magyarorszagaon se volt ez ajanlott , ha jol emlekszem.Talan vmi szovjet-ukran szenbanya miatt?Ja, nem, az atom volt a ludas.

martineden 2018.05.03. 13:57:54

@CSM csizo: Ha egy hutotartaly nem tokeletes, az tehcnologiai hiba es persze emberi is mivel ember tervezte, ember ellenorizte es engedte beepiteni, valamint ember uzemeltette.

W123qp 2018.05.03. 13:58:32

@eßemfaßom meg áll:
Fejtsd ki bővebben! Még mindig el vagyok veszve a Soros hálózat tekervényes furfangjaiban!

eßemfaßom meg áll 2018.05.03. 13:59:05

@martineden: ".ez arra bizonyitek, h egyik megoldas sem biztonsagos. "

A valóságban a mellékelt ábra pont azt mutatja, hogy biztonságos. Egy komoly üzemzavart sikerült bezzegjobbantudjáknyugateurópai szakértelemmel összehozni Paks teljes működése alatt, és az is kevesebb áldozattal járt mint egy átlagos vasárnap a 4-es főúton.

eßemfaßom meg áll 2018.05.03. 14:06:37

@martineden: "1986 Aprl.26.-a utan, jo darabig Magyarorszagaon se volt ez ajanlott , ha jol emlekszem.Talan vmi szovjet-ukran szenbanya miatt?Ja, nem, az atom volt a ludas."

Európában évente kb 22ezren halnak meg a szénerőművek légszennyezése miatt. Nem egy egyszeri durva baleset következtében, hanem üzemszerűen. Valamint annak a negyedmilla kinainak se volt őszinte a mosolya aki meghalt a 75-ös gátszakadáskor pedig ugye a vízerőmű az szuperzöld.

eßemfaßom meg áll 2018.05.03. 14:08:13

@W123qp: Mivel láthatóan nem akarod megérteni, nem erőltetem.

konrada 2018.05.03. 14:09:31

@martineden:
...na ja. ...tényleg volt ilyen 1986-ban néhány napig...
...ahogyan Pekingben is szokott tiszta levegő lenni évente néhány napig...;)

martineden 2018.05.03. 14:11:11

@Pic: Tehat jo , hogy feltel, mert kiderult a hiba, amibol baj lehetett volna.Ugye-ugye?

konrada 2018.05.03. 14:13:02

@Dr. Trejo:
Szakági mérnök azért az, mert ért hozzá.
...így olyant nem fogsz találni, aki ilyen sületlenségeket hajlandó volna leírni, pláne az ellen érvelni amihez ért, és amivel keresi a kenyerét...;)

slowMotion 2018.05.03. 14:13:19

Meg tudja valaki mondani, hol lehet utannanezni, hogy az *energiaklub* szagertoi milyen szakmailag relevans vegzettseggel rendelkeznek? Tehat az ujsagiro, titkarno, PR, kozgazda az nem jatszik...

martineden 2018.05.03. 14:17:51

@eßemfaßom meg áll: Es ezek 100-200 ev mulva is kihatnak az emberisegre?Az atomkatasztrofa egeszen biztosan.Egyebkent nincs bajom az atomenergiaval, amennyiben a miatta keletkezett karokat rovid uton meglehetne szuntetni.A tobbi energiahordozo altal okozott karok megszuntetesere van megoldas, az mas kerdes, hogy nem teszik meg.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.05.03. 14:24:20

@slowMotion: Az oldalukon ott áll. Akad köztük közgázos is, de akad jogász is, valamint környezetvédelmi, természetvédelmi szakember is.

Energetikai szakember, fizikus, erőművek tervezését értő mérnök, vegyészek és más releváns ismeretekkel rendelkezők nem.

martineden 2018.05.03. 14:24:27

@konrada: .,,..na ja. ...tényleg volt ilyen 1986-ban néhány napig...
...ahogyan Pekingben is szokott tiszta levegő lenni évente néhány napig...;)"..eloszor is jo nehany hetig, sot meg a vetemnyeket is ki kellett szantani.Persze nem azopnnal, mert probaltak eltussolni, kockaztatva a lakossag egeszseget.Azt sem tudjuk meg soha , hany ember halt vagy fog meghalni rakban emiatt.Masfelol a pekingiek a Peking kornyeki kornyezetszennyezes miatt nem vehetnek nagy levegeot, maguknak koszonhetik,Mi viszont tobb mint ezer km-nyire nem vehettunk levegot egy masik orszag hibaja miatt.Elismered ugye, ez azert nagy kulonbseg.

eßemfaßom meg áll 2018.05.03. 14:25:57

@martineden: "Es ezek 100-200 ev mulva is kihatnak az emberisegre?"

Nyilván vigasztalja az évi 22ezer halott rokonait, hogy csak abban az évben halt meg a fater.

"Az atomkatasztrofa egeszen biztosan"

Asszem csernobil eléggé komolynak nevezhető katasztrófa volt, ma már turistalátványosság. Ha nem télen készült képeket nézel róla (a hasonló blogok kedvenc szórakozása téli képekkel illusztrálni a kihalt vidéket) akkor burjánzó természetet látsz ami szépen visszaveszi amire szüksége van. Mindemellett Pakson ha akarnának se tudnának csernobili katasztrófát csinálni mert nem ugy működik a reaktor.

W123qp 2018.05.03. 14:32:06

@eßemfaßom meg áll:
Naaaa léccciiiiiii!!!!!!!!

A villamos kapcsolásoknál majd lapozz kettőt mert le van írva, hogy párhuzamos és SOROS!!!!

Hogy dögölne meg mindenki, aki valaha valamilyen juttatást elfogadott tőle. Mehetnénk időrendi SORrendben(most összerezzentél egy kicsit).

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.05.03. 14:40:22

@martineden: Való igaz. Az atomkatasztrófa során felmerül kockázatként a közepes felezési idejű izotópok kérdése. Miért pont a közepes a baj? Mert a rövid felezési idő azt is jelenti, az adott izotóp gyorsan lebomlik. Ami lassan bomlik le, az kevesebbet is sugárzik. Ennek egy része valóban veszélyes, máss része leginkább a politikára hat, ez egy komplexebb szempont.

Ezzel szemben mondjuk a megújulók kiszolgálására szükséges vegyipar katasztrófáinál olyan mérgező anyagok is kijutnak a környezetbe, amik "csak" kémiai alapon ölnek, viszont sem kémiai bomlás nem fordul elő náluk természetes környezetben, sem radioaktív bomlás, így végtelen ideig tekintheted őket mérgezőnek.

Egy kiló szenet elásni a föld alá és ugyanennyit kivenni majd elégetni pontosan ugyanannyi, mintha egy kiló szenet nem ásnál el, hanem elégetnél. Hulladék elégetése, biomassza (nem temetődik el, hogy szén vagy olaj legyen) esetében ez az analógia fontos. Ez a technológia és a szénerőművek, olaj és földgáz fogyasztás a földet véglegesen lakhatatlanná teszi. Ha sokat használunk belőle, 200 év múlva már nem befolyásolja az emberiséget, mert nem lesz emberiség.

Bezzeg a csúnya atom miatt foglalkozhatunk azzal, hogy egyes izotópok hasznosítása (atomhulladék újrahasznosítása) milyen drágán fejlődő iparág.

Való igaz, az atomenergia olyan iparág ami sokat tesz hozzá ahhoz, hogy 200 vagy azért 2000 év múlva is szívjunk a következményeivel. Egyszerűen azért, mert hozzájárul ahhoz, hogy az emberként ismert rendkívül környezetkárosító faj ennyi ideig fennmaradhasson.

martineden 2018.05.03. 14:43:54

@eßemfaßom meg áll: Aham, a betonszarkofag meg tok biztonsagos.Egy darabig.Kibir vajon 200 vagy 500 evet?Tudtommal mar most gondot okoz.

martineden 2018.05.03. 14:57:44

@Válasszunk: Mint mar irtam, nem vagyok atomenergia ellenes, de ennek az lenne a feltetele, hogy az ember kezelni tudja.Megkell varni a fuzios reaktort, ami lehet , h egy lepesnyire van mar.Persze akkor tobb szaz milliard lopott penztol elesne az orban maffia.
...,,Titokban megcsinálhatták az ingyen áramot adó reaktort
ORIGO2018.04.03. 12:18
Fontos fejleményről érkeztek beszámolók az amerikai óriáscég, a Lockheed Martin (LM) háza tájáról. A főként az amerikai hadsereg beszállítójaként és repüléstechnológiai csúcsvállalatként ismert Lockheed, mellőzve a hírverést, szabadalmi védettséget kért és kapott fúziós atomreaktorának (CFR) technológiájára. Ha a fejlesztések lendülete nem törik meg, már jövőre érkezhetnek a kompakt áramtermelő egységek, és aztán az óriásrepülőket is mini-reaktorok energiája emelheti a levegőbe. A lakossági filléres áramról nem is beszélve.A LM néhány éve, 2014-ben bejelentette, új technológiai fejlesztéseken dolgozik. Ennek kapcsán akkor magasan képzett szakembereket, mérnököket, fizikusokat toborzott a magfúzióval és annak gyakorlati alkalmazásával kapcsolatos kutatásaihoz. Úgy tűnik, nem hiába: a mostani szabadalmi oltalom alá helyezés azt jelenti, jutottak is valamire az elmúlt néhány évben, méghozzá nem is kevésre. Ha az LM kutatóműhelyei nem cáfolnak rá jó hírnevükre, akkor könnyen lehet, néhány év múlva eljöhet az áramtermelési forradalom...

zokogjatok 2018.05.03. 15:05:33

@Brandon Frazer: "Míg németországban szinte mindenre van állami támogatás,"

Németországban 3x-os az áramár a magyarhoz képest, ami érthetetlen ugye, hiszen a ződ az "ingyen" termel :D

Pic 2018.05.03. 15:06:15

Hát én azt még távolinak látom. De egy jó Tóriumos reaktornak hasznát vehetnénk.

Olcsóbb, hatákonyabb és biztonságosabb, mint egy urán alapú reaktor.

Csak azt a fránya korróziót kellene megoldani valahogy...

zokogjatok 2018.05.03. 15:10:59

@W123qp: "Párhuzamos Gyuri bácsi egy 3 ember által olvasott blog által befolyásolja a magyar belpolitikát?? "

ott a jobb felső sarokban az olvasottság, ez most 8 ezernél jár. Egyrészt ez felmehet 20k-ig is, másrészt meg ez nem egy banner vagy spam amit az adblocker úgyis lekapcsol, ez egy sokkal alaposabb, "mélyebbre ható" propaganda.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.05.03. 15:13:19

@martineden: Semmi gondot nem okoz, csak neked vannak hiányosságaid általános iskolai fizikából. Létezik két ismert összefüggés. Az egyik: Energiamegmaradás törvénye. Az anyag megmaradására is vannak törvények, egyszerűbbek és bonyolultabbak is.

A fentiekből elég szépen következik, hogy egyetlen anyag sem tud több energiát kibocsájtani radioaktív sugárzás formájában, mint amivel rendelkezik. Viszont ezt megteheti gyorsan is, és lassan is. Az első eset alacsony felezési időt jelent. Gyorsan és erősen sugároz az anyag, viszont nem túl sokáig, mert hamar elfogy. A másik eset: Lassan sugároz, egyszerre keveset. A természet tele van ilyen anyagokkal.

Míg egy kémiai jellegű veszélyforrás esetében (pl higany), ha az egy élőlényt megöl, a méreg fennmaradhat, és még sok mást meg tud ölni ugyanazzal a mechanizmussal. A radioaktív izotópok kapcsán, ha a sugárzástól félsz: Az anyag ugyanekkor megváltozik. Pl. bomlik.

Egy atomerőműben nem csak nukleáris folyamatok, és nem csak a sugrázás miatt veszélyes anyagok vannak. A nukleáris jellegű problémákat sokszor fokozzák az egyéb problémák is. Csernobilban a legnagyobb problémát nem valami nukleáris dolog okozta. A katasztrófához grafitra, vízgőzre volt szükség. Ugyanis a robbanás ebből eredt. Hogy ez milyen mérgező anyagot juttat a felhőkbe, és azokon keresztül hozzád, az a katasztrófa kiterjedésén nem változtat.

Mondanom sem kell, hogy a kapott méreg egy része olyan finom szemcsékből áll, amik anyaguktól függetlenül is veszélyesek lehetnek, a felületük aktív is lehet, stb. Természetesen a kijutó anyagban voltak rövid felezési idejű izotópok is, és közepes aktivitásúak is.

Ez utóbbiak kapcsán az is igaz, hogy amíg viszonylag közel vagy a katasztrófához, viszonylag sok ilyen szennyeződés vállik ki kis helyen, távolodva viszont sokminden változik. Egyrészt a felezési idő miatt a radioaktív izotópok egy része lebomlik, másrészt jóval nagyobb területen oszlik meg a szennyezés. Ez utóbbó elvezet oda, hogy egy idő után eltörpül a természetes háttérsugárzás mellet a hatás.

Csernobilban a helyzet folyamatosan változik.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.05.03. 15:19:25

@martineden: A mostani helyzetet is tudjuk kezelni.

Erre jó példa Paks is.

Redundáns, hibatűrő rendszerek, "defense in depth" koncepció és sok minden más felel azért, hogy az atomenergia miatt jóval kevesebb ember hal meg, mint ahányan bármely más típusú erőmű esetében.

De ez olyan, mint a repülés. A repülés is a legbiztonságosabb módja a közlekedésnek, mégis jobban félünk repülőre szállni, mint a mindennapos (sokkal veszélyesebb) városi közlekedéstől, mintjuk autóval. Pedig sokszor az sem rajtunk (vétlen félen) múlik.

Ahhoz, hogy a háborúkat az elrettentés doktrinája megelőzze építeni kell a nukleáris eszközöktől való félelemre, ezt fokozni is kell. Ráadásul sok más iparágnak is érdeke a hisztériakeltés.

martineden 2018.05.03. 15:29:26

@Válasszunk:,, Ez utóbbó elvezet oda, hogy egy idő után eltörpül a természetes háttérsugárzás mellet a hatás. "...igen, 200, 500 vagy 5ezer ev mulva?Vigasztalo.Szerintem neked vannak altalanos iskolai hianyossagaid fizikabol.

martineden 2018.05.03. 15:32:32

@Válasszunk: ,,hogy az atomenergia miatt jóval kevesebb ember hal meg, mint ahányan bármely más típusú erőmű esetében."..persze.mert arrol nem beszel senki, h hany szazezren halnak meg rakban 20-30 evvel az atombaleset utan, annak kovetkezteben..

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.05.03. 15:45:33

@martineden: Elég pontosan elmondtam hogyan függ össze a sugárzás mértéke és a felezési idő. Ha te ennyit sem vagy képes megérteni, csak "visszaszólsz, mert nálad ez természetes", azzal nem tudunk mit kezdeni. És sok más szempont van, ami teljesen egyértelmű. Például az is, hogy számos baleset környezetét látjuk. Azt is, hogy mit hódít vissza a természet.

martineden 2018.05.03. 16:00:09

@Válasszunk: A felezesi idok hossza mas es mas.Egyebkent pedig Paks 2-rol van szo, a penzlopodarol.Erdekes modon a fuzios eromuhoz nem szolsz hozza.Vajon miert? Persze ez koltoi kerdes volt egy fideszeshez.

ostvan1 2018.05.03. 16:24:53

@martineden: Magyarországon a természetes (radioaktív) háttérsugárzás 3 mSv (három milliSievert). 1986-ban ez az érték feljebb ment 0,6 mSv értékkel (nullaegészhattized millisievert). Miközben egy korszerű, képalkotással dolgozó egészségügyi vizsgálat során a beteg kap 3 mSv sugárzást. Ami egyébként bőven belefér (akár többször is) az egészségügyi határértékre megállapított 50 mSv (ötven millisievert)/5 év sugárdózisba. Féljél helyettem is, mert - akár hiszed, akár nem - az élőlények, köztük az ember is egész jól együtt tudna élni a radioaktivitással. Ajánlom figyelmedbe a Csernobili Zóna, vagy a Bikini-atoll élővilágának a tanulmányozását.

martineden 2018.05.03. 16:36:52

,,Magyarországon a természetes (radioaktív) háttérsugárzás 3 mSv (három milliSievert). 1986-ban ez az érték feljebb ment 0,6 mSv értékkel (nullaegészhattized millisievert)."..es ki fel ettol? Tudsz szoveget ertelmezni? Egyebkent , ha elfelejtetted a Paks 2 penzlopodarol van szo.A fuzios reaktor elerheto kozelsegbe kerult, varni kellett volna 1-2 evet, persze akkor a fideszmaffianak ugrott volna a zsebbe tervezettt par szaz milliard, es Putyin gazda is megfedte volna a kinevezett vajdat.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.05.03. 16:50:47

@martineden: A fúziós reaktor sem került elérhető közelségben, a fúziós erőmű még ennyire sem. Anyagi szempontokból főleg nem.

Paks II kapcsán viszont szeretném megjegyezni, hogy az Európai ember energia-igényét részben fedezi csak áram. Lásd gázfűtés, közlekedés során benzin és dízelüzemű járművek. Gáztűzhely, ipari gáztüzelésű berendezések, stb. Szóval sok nagy erőműre szükség van.

Paks II kapcsán a tervezési folyamatok nem 1-2 éve kezdődtek, és nincs sehol fúziós erőműre megrendelés 1-2 év lemaradásban. Arra számítani, hogy a fúziós erőmű rögtön hatékony is lesz, biztonságos is lesz, mert ott már a protípus is kiforrott hülyeség. De azt mondani, hogy 1-2 késlekedéssel el lehetett volna kezdeni fúziós irányban a tervezést nettó hazugság. Ugyanis Paks II tervezésének kezdete óta eltelt 2 év és nagyon nincs tervezett fúziós erőmű.

Az eset nem Paks II-ről, hanem Paks I egy üzemzavarjáról szól, ez itt is nettó hazugság a részedről, és ezek mellett szólsz be. Láthatóan érved nincs...

Pic 2018.05.03. 16:55:30

Nanana.

Fúziós technológia nem került elérhető közelségbe. Itt van egy ideje, köszöni szépen jól elvan.
Már több kisebb egységet építettek a kísérletező tudósoknak.

Egy apró bibi van vele egyelőre, hogy több áramot fogyaszt, mint amennyit termel.

Ezért is épít az unió most HORRIBILIS pénzből egy igazi, naaaagy, kísérleti reaktort (erőművet), hogy végre nagyban tesztelhessék a technológiát és kiderítsék végre, lehet-e ebből valamit kihozni.

Jelen állás szerint erre 2030 előtt ne várjunk.

Exploiter 2018.05.03. 17:08:13

@martineden:

Persze, holnap már működni fog a fúziós erőmű. Vagy holnapután. Vagy esetleg egy hét múlva.

A mérnök azért mérnök és azért képes működő rendszereket tervezni, mert konkrétumokra épít. Ami itt van, mérhető, használható, kézzel fogható, kiszámolható, tervezhető, megvalósítható.

Az, hogy talán egyszer lesz valami más, ami a k. drága paks helyett ??? forint beruházással ??? villamosenergiát termel ??? idő múlva ??? áron, az nem energiastratégia, az vicc.

martineden 2018.05.03. 17:26:01

@Válasszunk: ,,A fúziós reaktor sem került elérhető közelségben, a fúziós erőmű még ennyire sem."...persze ha rogan toni szabadalmaztatta volna , en sem hinnem, de a Loched Martin fejleszteseit illik komolyan venni.Erdekes modon a partujsagotok az origo nagyon elhiszi.Toluk idezek.

Fontos fejleményről érkeztek beszámolók az amerikai óriáscég, a Lockheed Martin (LM) háza tájáról. .... mellőzve a hírverést, szabadalmi védettséget kért és kapott fúziós atomreaktorának (CFR) technológiájára. Ha a fejlesztések lendülete nem törik meg, már jövőre érkezhetnek a kompakt áramtermelő egységek, és aztán az óriásrepülőket is mini-reaktorok energiája emelheti a levegőbe. A lakossági filléres áramról nem is beszélve.Nem az energia-megmaradás törvényét kerülik meg a kutatók: ha sikerül leküzdeni a fennálló nehézségeket,
a folyamatban benne rejlő energiát „szabadítják ki", méghozzá úgy, hogy ahhoz kevesebb energiát kell használni, mint amennyit a végén kinyernek.

Az LM-nél nem csak azt állítják, reaktoruk megoldja ezt a nehézséget, hanem azt is, hogy jóval kisebb méretben teszi, mint a hatalmas ITER és más próbálkozók.Az LM reaktora nagyjából 11 kilogramm üzemanyaggal 1 teljes éven át, megállás nélkül működhet 100 megawattos kapacitással. Az amerikai vállalat reaktorsémája elsőként egy konténer nagyságú berendezésben ölthet testet, amit a tervek szerint egyre kisebb változatok követnek. Az LM-nél azt ígérik, képesek a méretet egyre zsugorítani,Arról nem is beszélve, hogy a CFR-ből nyert energia 50-100 ezer lakosú települések számára is elegendő lehet, akár néhány egység rendszerbe állításával.

Ha pedig ez teljesül,
az a töredékére vághatja vissza az energiaszámlákat, legalábbis a háztartásoknál.A vállalatnál az a részleg viszi a CFR-projektet, amely többek között az F-22 Raptor vadászbombázót is tervezte. Így vélelmezhető az, nem állnának a nyilvánosság elé, ha az elmúlt években nem értek volna el kézzelfogható eredményeket és nem látnák a következő néhány év feladatait, melyek megoldása eredményre vezethet.

Az, hogy a projekt elindítása után néhány évvel, a szabadalmi bejegyzéssel egyidejűleg beszámoltak további terveikről, arra utal, valami tényleg készül az óriáscég boszorkánykonyhájában, szakembereik pedig nem a levegőbe beszélnek.

eßemfaßom meg áll 2018.05.03. 18:38:05

@martineden: "persze.mert arrol nem beszel senki, h hany szazezren halnak meg rakban 20-30 evvel az atombaleset utan, annak kovetkezteben.. "

beszélj te. Hány százezren (igazoltan persze nem exhas)?

eßemfaßom meg áll 2018.05.03. 18:44:38

@martineden: és ha kiveszed az idézetedből a feltételes módban írt sorokat akkor nem marad benne semmi

no.nick.today 2018.05.03. 18:48:11

@martineden: Ha Pakson elfolyik a "magzatvíz", az egész leáll a 3,14csába.

(A belső hűtőkör magasnyomású vizével lassítják reakcióképesre a neutronokat.)

martineden 2018.05.03. 21:49:23

@eßemfaßom meg áll: Ugye azon nem vitatkozunk , h a sugarfertozes rakot okoz? A szamot en nem tudom megmondani, viszont akik k tudjak, elsunnyogjak. Meg az atomeromuvek meghibasodasat is probaljak eltitkolni, amig lehet, nem a 30 ev mulva bekovetkezo esemenyeket. Igy sem egy nepszeru talalmany , de ha ezt nyilvanosagra hoznak, meg a fidesz szavazok is kihatralnanak mogule.

martineden 2018.05.03. 21:54:07

@eßemfaßom meg áll: ,,és ha kiveszed az idézetedből a feltételes módban írt sorokat akkor nem marad benne semmi"...a felteteles mod a kedvenc origodnak koszonheto.Az lM szerinted hasrautesre jegyeztet be vilagszabadalmat , ugye? Persze a Raptor 22-es is felteteles modban valosult meg.Ja megsem.Az LM nem a rogan tonyo, nem mastol lopott dolgokat akar szabadalmaztatni, amibol kihatral, mikor napvilagra kerul.Ez csak a fideszmaffiaban divat.

gigabursch 2018.05.04. 07:26:41

@martineden:
Te véletlenül nem a Paks2, meg a Ahmed H, meg a Miért nincs minden MSZP-Fidesz politikus börtönben (egyébként egylényegű) kommentelő újabb reinkarnációja vagy?

Leaglábbis a szóhasználatbeli kliséid alapján biztosan.

Szóval ha igen:
Cicus! Cicus!
Szopni jársz ide?

eßemfaßom meg áll 2018.05.04. 07:28:46

@martineden: "sugárferőzés" az nincs így rákot se tud okozni. Azzal nem igazán tudok vitatkozni, hogy szerinted a gyikemberek utasítására a tuggyukkik eltitkolják mindenhol a világon a mért sugárzási értékeket hogy a fidesz szavazók tovább támogássák paks2-t

"a felteteles mod a kedvenc origodnak koszonheto" te idézted, neked hivatkozási alap és te akarsz azzal az idézettel állítani valamit.

google > lockheed martin failed projects véletlenül 0-nál több találat van rá.

Egyébként a permanens rogántonyózás, fideszmaffiázás nem igazán erősíti az "Ügy Miatt Aggódó Független Szakértő" imidzsed, sokkal inkább egy v1.0 orbánfób kreténnek tűnsz tőle aki mindenre köpköd amit a fidesz csinál.

eßemfaßom meg áll 2018.05.04. 07:29:41

@gigabursch: macsek már bedobta volna a blogját alátámasztani magát:)

gigabursch 2018.05.04. 12:17:40

@eßemfaßom meg áll:
Azt csak egy nicknév alatt tette.

martineden 2018.05.05. 09:43:26

@eßemfaßom meg áll: Mi van fideszdroid, faj az igazsag?Bujj nyugodtan a rogan valagaba, oda valo vagy.

martineden 2018.05.05. 09:45:41

@gigabursch: Mi a bajod fideszkocsog?Ha eszerved nincs, akkor kussoljal es ne irj hulyesegeket.

martineden 2018.05.05. 09:53:42

hat szerinted az LM fuzios projektrere 0 talalat van, aGoogle-n.Gondolom meg elemi alsotagozatos lehetsz ebben az esetben , ha nem ment a kereses.Probalj beirni annyit, (persze, ha ismered a nyomtatott betuket, ocsi)h LM fuzios reaktor. Egyet azert mellekelek, eleg hiteles forrasbol
.www.thedrive.com/the-war-zone/19652/lockheed-martin-now-has-a-patent-for-its-potentially-world-changing-fusion-reactor

martineden 2018.05.05. 09:56:44

@eßemfaßom meg áll:hat szerinted az LM fuzios projektrere 0 talalat van, aGoogle-n.Gondolom meg elemi alsotagozatos lehetsz ebben az esetben , ha nem ment a kereses.Probalj beirni annyit, (persze, ha ismered a nyomtatott betuket, ocsi)h LM fuzios reaktor. Egyet azert mellekelek, eleg hiteles forrasbol

www.thedrive.com/the-war-zone/19652/lockheed-martin-now-has-a-patent-for-its-potentially-world-changing-fusion-reactor

martineden 2018.05.05. 10:07:20

@Exploiter: ,,A mérnök azért mérnök és azért képes működő rendszereket tervezni, mert konkrétumokra épít. Ami itt van, mérhető, használható, kézzel fogható, kiszámolható, tervezhető, megvalósítható."...igen , ez igy van, es gondolom a LM-nak valamivel jobb mernokei vannak, mint akiket te ismersz. Tajekozodj elobb, utanna oszd az eszt.
www.thedrive.com/the-war-zone/19652/lockheed-martin-now-has-a-patent-for-its-potentially-world-changing-fusion-reactor

martineden 2018.05.05. 10:16:11

@eßemfaßom meg áll: ,, "sugárferőzés" " az tenyleg nincs egy atombalesetnel, de sugárfertőzés az van.Gondolom a habony muvek errol nem tajekoztattak, mert gondoltak , ugysem erted meg.

eßemfaßom meg áll 2018.05.05. 11:28:38

@martineden: Láthatóan nem az "értő olvasás" volt a jeled az oviban.

eßemfaßom meg áll 2018.05.05. 11:39:40

@martineden: "sugárfertőzés az van"

eduvital.net/files/biol-hatteranyag/Safrany_Radioaktiv%20sugarzas.pdf

"Ki kell hangsúlyozni, hogy a sugársérülések a megfelelő őssejt-csoportok pusztulása miatt alakulnak ki, a sugársérült beteg nem fertőz, ezért nincs olyan betegség, hogy sugárfertőzés! "

martineden 2018.05.05. 12:13:35

@eßemfaßom meg áll: "Ki kell hangsúlyozni, hogy a sugársérülések a megfelelő őssejt-csoportok pusztulása miatt alakulnak ki, a sugársérült beteg nem fertőz, ezért nincs olyan betegség, hogy sugárfertőzés! ".......hu, azt a mindenit.Legyen sugarserules, de mint latom azert megertetted mirol van szo.(tekintve, h a koznyelv igy tartja szamon, pl a krumplit sem hivjak burgonyanak a piacon)

martineden 2018.05.05. 12:19:27

@eßemfaßom meg áll: Nekem, fideszdroid?Talan neked.Azt hazudtadm h nincs a neten vonatkozo adat a LM fuzios reaktorara, mert te nem talalsz.Aztan mikor a leghitelesebb forrast mellekelem, nem arrol beszelsz .Most jarjon a pofad, h nem egy lepesnyire v a megvalosiutastol.Persze ez hiu abrand, hisz akkor bekellenne ismerned , h a gazdad kimondottan a lopas miatt erolteti a Paks2-ot.Nem veletlen h, egy falusi paraszt szarmazek gazszerelobol mara Magyarorszag leggazdag embere leett, 8 ev alatt.

gigabursch 2018.05.05. 13:54:06

@martineden:
Cicciccic

Örömmel tölt el, hogy még mindig nem tudtad belőni a politikai irányultságomat.
Persze a végeredmény szempontjából mindegy, hogy valaki vak vagy elvakult => ugyanúgy nem lát.

gigabursch 2018.05.05. 13:57:43

@martineden:
Csak én hiányolom ebből a cikkből a konkrétumokat?

martineden 2018.05.05. 14:47:09

@gigabursch: ,,Csak én hiányolom ebből a cikkből a konkrétumokat?"...ezekszerint igen, de hat a szovegertest mazrelemiben kellett volna megtanulnod. Vagy meg oda jarsz?Ebben az esetben, ha megkerted aput, biztos elmagyarazza neked mirol van szo..

martineden 2018.05.05. 14:49:24

@gigabursch: ,,Csak én hiányolom ebből a cikkből a konkrétumokat?"...ezek szerint igen, de hat a szovegertest mar az elemiben kellett volna megtanulnod. Vagy meg oda jarsz?Ebben az esetben, ha megkered aput, vagy inkabb a fizika tanart, biztos elmagyarazza neked, mirol van szo..

martineden 2018.05.05. 14:50:50

@gigabursch: Ki nem szarja le a politiokai iranyultsagat egy ertelmifogyatekos kolyoknek?

gigabursch 2018.05.05. 15:34:27

@martineden:
Elhiszem, hogy a menstruációs hiszti kitört rajtad (vagy valami hasonló), de attól még megtanulhatnál/megpróbálhatnál viselkedni.
Elhiszem, hogy mindenki hülye és te vagy a villamos, de már megbocsáss, amit te belinkeltél az nem az LM anyaga, hanem egy hasonló szellemi kapacitással rendelkező "fröcsögő művek" hányadéka.
Konkrétumok nélkül.

De téged a tények sose zavartak...

martineden 2018.05.05. 17:27:41

@gigabursch: Aha, kis ocsi, aha, bujj az anyu szoknyaja moge gyorsan, ne akarj felnottekkel beszelgetni.

eßemfaßom meg áll 2018.05.05. 21:06:45

@martineden: "Azt hazudtadm h nincs a neten vonatkozo adat a LM fuzios reaktorara, mert te nem talalsz."

Megkérnélek, hogy idézd ezt tőlem szó szerint, különben kénytelen leszlek egy hazug hülye fasznak nevezni.

martineden 2018.05.05. 22:11:43

,, @eßemfaßom meg áll: eßemfaßom meg áll · tahobloggerek.blog.hu
2018.05.04. 07:28:46
@martineden:

google > lockheed martin failed projects véletlenül 0-nál több találat van rá."

Ideztem, es ezek szerint te vagy a hazug hulye fasz, raadasul arra sem emlekszel, h mit hazudozol.Jellemzo a fideszdroidokra.

eßemfaßom meg áll 2018.05.06. 00:31:02

@martineden: Jobban jártál volna ha szép csendben maradsz a hazug kategóriába, mert ezzel az idézettel azt mutattad be, hogy szimpla retardált vagy.

És nem, nem fogom elmagyarázni, hogy miért vagy retardál, mert láthatóan képtelen lennél felfogni azt ami egy átlagos 8 évesnek simán sikerülne.

2018.05.06. 16:30:39

Ez a blog, szerintem, lassan kimeríti a Btk. 332. § Közösség elleni uszítás bűncselekményének fogalmát…
Jogász végzettségű Olvtársakat kérnék, akik elemeznék a helyzetet ! Köszönöm !

Egy-két ordas nagy OSTOBASÁG vagy HAZUGSÁG a posztból, a teljesség igénye nélkül:

„1. A SZELLŐZŐRENDSZERT FELÜGYELŐ ÜZEMELTETŐ TÖMEGPUSZTÍTÁSSAL FENYEGETŐ HANYAGSÁGA
” A baleset idején semmilyen szűrő nem volt felszerelve a szellőzőbe.”

HAZÚGSÁG !!!

Az erőmű tervezésekor valóban nem számoltak a reaktorcsarnok elszennyeződésével, mivel a kritikus rendszerek kivétel nélkül a „hermetikus térben” lettek elhelyezve. Ez még akkor is védelmet nyújt, ha LOCA baleset (Google a jóbarátunk) következik be. A hermetikus tér és a lokalizációs torony képes lenne a teljes vízmennyiség elforrásával járó, „szennyezett” gőz tömeg és nyomás kezelésére !

A csarnoki szellőztető rendszerben, megépítésük óta voltak beépített szűrők !!!!!!!!!!!!!!

”Üzemi állapotban” azonban a nem szűrt keringetés működik.
Amikor az üzemzavar bekövetkezett, teljes teljesítményre kapcsolták a nem szűrt szellőztető ventillátorokat, hogy kedvező dózisviszonyokat teremtsenek a reaktorcsarnokban a további EMBERI munkavégzéshez. Már akkor tudták a mérések alapján, hogy csak egyszeri kibocsájtás történt légnemű formában (a tartályból felszabaduló gőzbuborék).

A mért dózisteljesítmények alapján kapcsolták át később a keringetést a kisebb teljesítményű SZŰRT rendszerre !

„2. A FANP-MÉRNÖKÖK, AKIK VÉLETLENÜL TÖMEGPUSZTÍTÓ FEGYVERT TERVEZTEK”

OSTOBASÁG ÉS HAZÚGSÁG !!!

Az volt a nagy HIBA, hogy a Siemens mérnökei nem számoltak a kazetták palástján lévő 12db, 13mm átmérőjű furattal.
6 alul, 6 felül (hatszögletű egy VVER-440 kazetta).
Ezeken olyan parazita (bypass) áramlások jöttek létre, amik jelentősen rontottak a hűtési teljesítményen.
A Siemens mérnökeinek minden infójuk rendelkezésre állt a VVER-440 -es kazettákról, mégis sikerült benézni a 12db furatot. Azt hitték (!) nincs jelentősége !
Teljesen hibás áramlási és hőtani számításokra alapozva tervezték/építették meg a tisztítótartályt.
A magyarok részére szolgáltatott dokumentációban minden számítás jó volt!

Tehát megismétlem még egyszer, hogy a csökkent felfogó képességű Atomcsapdások is megértsék!
Az OAH-hoz benyújtott számítások mind helyesek voltak! Ezeket ellenőrizték a magyar mérnökök.
A kiindulási állapot volt hibás, amit a németek benéztek, és erre alapozták az összes későbbi számítást !

Ha az Atomcsapdás f@szfejek közül valaki vette volna fáradtságot, hogy megkeresse a mosótartály dokumentációját (Google a jóbarátunk), akkor láthatta volna, hogy kettős falú nyomástartó edényről van szó, amiben áramlásterelő lemezek is el vannak helyezve. Tehát, magyarul a víz fel-le áramlik a tartályban a kazetták körül.
Szó sincs arról, hogy csak egyszerűen a víz alul be – alul ki !

Hülyék !!!!!!!

2018.05.06. 16:31:32

Ez a blog, szerintem, lassan kimeríti a Btk. 332. § Közösség elleni uszítás bűncselekményének fogalmát…
Jogász végzettségű Olvtársakat kérnék, akik elemeznék a helyzetet ! Köszönöm !

Egy-két ordas nagy OSTOBASÁG vagy HAZUGSÁG a posztból, a teljesség igénye nélkül:

„3. AZ ATOMENERGIA HIVATAL, AKIKNEK ÁLLÍTÓLAG NEM VOLT ELÉG IDEJÜK A MOSÓEDÉNY TÜZETES ELLENŐRZÉSÉRE, ANNAK ELLENÉRE, HOGY EZ A FELADATUK”

HAZUGSÁG !!! Lásd a fenti bekezdést!

„4. AZ ÜZEMELTETŐ ÉS A TISZTÍTÁST IRÁNYÍTÓ MÉRNÖKÖK „JÓLESZAZÚGY” FELKÉSZÜLETLENSÉGE
„Ha a protokollt betartják, akkor a rosszul tervezett és megépített tisztítótartály ellenére sem lett volna baj, ezt a belső vizsgálati jelentés szó szerint kimondja.”

OSTOBASÁG ÉS HAZÚGSÁG !!!

Az Atomcsapda diszlexiás gyökerek gyülekezete ? A későbbi vizsgálat és jelentés az ELLENKEZŐJÉT állapította meg !
A baleset azért következett be, mert BETARTOTTÁK A PROTOKOLT (!) és a daru foglaltsága miatt, a tisztítótartály szivattyúit „B üzemállapotba” kapcsolták, ami a tisztítás utáni, keringető hűtést szolgálta volna. Itt lép be a tartály hibás tervezése, mert a „B üzemállapot” nem volt képes ellátni a feladatát. Ha továbbra is az „A (mosó üzemmód)” szivattyúi működtek volna, akkor az üzemzavar be sem következik !

„5. AZ ATOMERŐMŰ ÁLTAL MEGINDÍTOTT VÉSZHELYZET FEJETLENSÉGE”

OSTOBASÁG ÉS HAZÚGSÁG !!!

Ennek a mondatnak még csak értelme sincsen !
Az Atomerőmű felállt a karosszékből, letette a sörét és elbődült, hogy „vészhelyzet van” ?!?

A „vészhelyzetet” először a mosótartály Kr-85 mérése jelezte előre. Erről azt gondolták, hogy inhermetikus üzemanyag pálca (nem egy egész kazetta okos tojások!) okozza, mint ahogyan arra volt már példa a korábbiakban is.

Először a reaktorpódium felett lévő Kr-85 mérés jelzett „vész” szintet. Ezt is akkor amikor a tartályt végül kinyitották és kiszabadult a gőzbuborék.

” főmérnök simán hazament”

Főmérnök a coccializmusban volt drágáim ! Az atomerőműben Ügyeletes Mérnök (ÜM) tevékenykedik.
Amúgy HAZÚGSÁG ! A leköszönő műszakos és a friss ÜM is jelen volt az üzemzavar értékelésekor…

„Aki elolvassa az Országos Atomenergia Hivatal jelentését, annak pár perc alatt kiviláglik, hogy az üzemzavar teljes káoszt okozott az erőműben.”

Többször is olvastam az OAH és NAÜ vizsgálatok teljes szövegét !
Valóban volt pár emberi hiba, de elképzelhetetlenül messze voltunk a „teljes káosztól” ! Az erőmű Biztonsági és Üzemvédelmi rendszere hiba nélkül mindig megvédett minket a saját emberi hülyeségüntől!

Te olcsó sz@r, kapcsold le Paksot, borítsd sötétségbe és taszítsd a középkorba az országot!

2018.05.06. 16:32:25

Ez a blog, szerintem, lassan kimeríti a Btk. 332. § Közösség elleni uszítás bűncselekményének fogalmát…
Jogász végzettségű Olvtársakat kérnék, akik elemeznék a helyzetet ! Köszönöm !

Egy-két ordas nagy OSTOBASÁG vagy HAZUGSÁG a posztból, a teljesség igénye nélkül:

„6. AZ ÜZEMELTETŐ, AKI NEM ZÁRTA LE A SZELLŐZŐKET, MIUTÁN KIDERÜLT, HOGY BAJ VAN”

HAZÚGSÁG !!!

Lásd 1. pont

A „fóliasátor” azért épült, hogy a pihentető medence vizében addigra feloldott radioaktív anyagokat visszatartsa. Ezek a víz felszínéről (a párolgás miatt, a pihentető medence átlagos hőmérséklete 36 Celsius) kilépő aeroszolok befogására készültek. A vízfelszínről elszívott levegő szűrőkön keresztül visszalépet a sátor légterébe.

„7. A PAKSI ATOMERŐMŰ VEZETÉSE, AKIKNEK 6 NAP KELLETT, HOGY VESZÉLYHELYZETET HIRDESSENEK”

HAZUGSÁG !!!

A NAÜ független rendszerére már az üzemzavar ELSŐ percében kikerültek a mért adatok !

Te Atomcsapdás f@szfej !!! Neked mennyi idő kellet volna hozzá, hogy megfelelő döntést hozz úgy, hogy nem vagy birtokában minden információnak ??? Csak kérdezem !?!
Ez csak az üzemzavar INES skálára való besorolásáról szól! Javaslom tanulmányozni, olvasatlan senkiházi!

Ha már álltál egy szétszerelt, nyomott-tartályos (vizes), reaktor aknája fölött, és lenézve a kékes Cserenkov-sugárzásban fürdő fűtőanyag kazettákra, eszedbe jutott, hogy honnan van az áram, amit a diákhitelből vett drága laptopodat működteti (amin a baromságaidat írogatod), AKKOR MAJD UGATHATSZ !!! DE ADDIG NEM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2018.05.06. 16:47:45

Kedves Atomcsapdás F@szfejek és B@szatlan bölcsész picsák !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ha már álltatok egy szétszerelt, nyomott-tartályos (vizes), reaktor aknája fölött, és lenézve a kékes Cserenkov-sugárzásban fürdő fűtőanyag kazettákra, eszetekbe jutott, hogy honnan van az elektromos áram, ami a diákhitelből vett drága laptopotokat működteti (amin a baromságaitokat írogatjátok), AKKOR MAJD UGATHATTOK !!!! DE ADDIG NEM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ez a blog, szerintem, lassan kimeríti a Btk. 332. § Közösség elleni uszítás bűncselekményének fogalmát…
Valóban jogász végzettségű (!) Olvtársakat kérnék, akik elemeznék a helyzetet ! Köszönöm !

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.05.07. 15:09:15

@eßemfaßom meg áll: Szegényke olyan orbitális hülyeségeket vár el és tart követendőnek, hogy nem tudja az ember, hogy sírjon vagy röhögjön rá ujjal mutogatva elrettentő példának...

gigabursch 2018.05.07. 15:17:21

@mentolos lecsó:
Ha jogász lennék és értenék a mérnöki dolgokhoz - segítenék.
De mérnök vagyok, így csak egyes helyeken való jogi ismereteim magasak és nem tudok segíteni.

Mindenesetre engem meggyőztél.

Megjegyzendő, már vártam a válaszod, reagálásod

2018.05.07. 15:59:58

@gigabursch:

Köszönöm !

Jómagam is műszaki ember vagyok, és nem tűröm a tények elferdítését és a félre-, belemagyarázásokat !
Politikai témákban sosem nyilvánulok meg, csakis műszaki kérdésekben !

Nem tudom ,hogy ez a blog mennyi emberhez jut el... kik olvassák...
Egyszerűen a "szerzők" hozzá nem értése, tanulatlansága és bántó, aljas ostobasága sarkal arra, hogy a VALÓS TÉNYEKET tárjam az olvasóközönség elé.
Csakis visszakövethető, valós tényeket írok semmi többet.

Tényleg jól esne egy elfogulatlan jogász, aki értékelné a blog hazugságait ! :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.05.07. 16:26:16

@eßemfaßom meg áll: Just for the record. Mindenhol csak arra alkalmas...
A világon sehol nem épült még 1600 USD / kWe beépített ár alatt szélerőmű a szárazföldön. Ebből lehet megtérülés számolni, de olyan nevetséges értékek jönnek ki, hogy az ember elröhögi magát. Támogatott áramárral 0 karbantartással 11-12 év asszem. (Csináltam ilyet.) Némi karbantartással és támogatás nélkül 20 év tája. Ausztriában a szélkereket kb. 8%-a állandóan szét van szerelve...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.05.07. 16:34:06

@ostvan1: Valójában ezek a dózísterhelés értékek nevetségesen eltúlzott biztonság miatt vannak. Ennek 5-szörösétől sem történik semmi, ha külsőleg kapja az ember, ez egy igen régi megközelítés miatt van...
www.youtube.com/watch?v=MCtVH4k6lNk

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.05.07. 16:43:47

@martineden:

1. 40 éve dumálnak az elérhető közelségről. Hitre nem lehet alapozni...
2. Gondolod, hogy ha működik is, akkor mi egyből hozzáférünk? Paks az első kereskedelmi atomreaktorok indulása után 30+ évvel állt csatasorba...
3. Honnan veszed, hogy olcsó is lesz?

Félelmetesen ostoba komment volt. Ez kb. olyan, mint a 386-os korszakban nem venni gépet, mert 5 év múlva lesz PIII. Aztán nem venni PIII-ast, mert 10 év múlva meg lesz Dual Core... Csak így soha nem lesz számítógéped. Áramra meg igény van. Mindig.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.05.07. 16:46:08

@martineden: Látom te minden marketing hülyeséget beszopsz. Kb. 3-4 éve is ez a duma volt. Akkor is volt a nagy hír....
.... és utána kuss....

Mint a szuperakksiknál...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.05.07. 16:47:46

@eßemfaßom meg áll: Szerintem egy bal kéz és egy fasz lehetett a jele... Így lett szegény orbitálisan nagy balfasz...

martineden 2018.05.07. 17:47:43

@molnibalage:,, b. 3-4 éve is ez a duma volt. Akkor is volt a nagy hír....
.... és utána kuss...." ......az a nagy kuss kemeny munkat takart es szabadalom lett belole.

martineden 2018.05.07. 17:54:19

@molnibalage: ,,1. 40 éve dumálnak az elérhető közelségről. Hitre nem lehet alapozni... " arra nem is, de egy szabadalomra mar igen.
2. ,,Gondolod, hogy ha működik is, akkor mi egyből hozzáférünk? Paks az első kereskedelmi atomreaktorok indulása után 30+ évvel állt csatasorba..."....lehet h nem, de az aram szarert -hugyert lesz.Mar most olcsobb az aram piaci ara, mint amennyiert Paks 2 termelni fog.
3. Honnan veszed, hogy olcsó is lesz?......Honnan veszed , h nem.A feltalalok talan jobban tudjak mint te.Paks 2-nel biztos olcsobb loesz, mertr a ML-nel nem meszaros lorincek zsebebe megy a penz.

Félelmetesen ostoba komment volt.

martineden 2018.05.07. 17:57:05

@molnibalage: A tied meg egy kocsog volt ocsi.Nem veletlen , h tetrekeszen a gazdi rendelkezesere allsz.

gigabursch 2018.05.08. 07:04:49

@martineden:
Szeretném megkérdezni, hogy ma akár kis hazánkban, akár mondjuk az AEÁ-ban hány olyan szanadalom van, ami a mai napig nem működik?
Elég, ha mondjuk az AEÁ-ból csak Nikola Tesla szabadalmait megszámolod, hogy annyira ne menjünk messzire a témától.

S tudom, hogy zsigeri alapon reflexből megint jössz valami fröcsögéssel, mert ez a természeted, de a változatosság kedvéért csak egyszer nézz már utána egy ilyen tök egyszerű kérdésnek.
(Bár tudom: úgyse fogsz)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.05.08. 09:20:15

@martineden: Bármit lehet szabadalmaztatni, nem kell működnie...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.05.08. 09:22:19

@martineden: Paks 2 Paks 1-nél olcsóbban fog termelni, mert 12 helyett 18 hónapos ciklusokban dolgoziki és jobb paraméterei vannak más téren is. 11 Ft/kWh ma.

A szél/nap támogatva 35 Ft/kWh táján van én nem zsinóráram. Kérlek vázold fel te méretesz balasz, hogy mivel tervezelek 2+ GWe zsinóráram kapacitást pótolni... Mert konkrétumot nem látok csak szabadalmakra való hivatkozást, ami kurvára nem termék, ezért ütemterv és megrendelése sem lehet mögötte.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.05.08. 09:23:42

@gigabursch: Egyszerűen könnyebb lenne egy olyan társadalomban élni, ahol ennyire ostobák nincsenek... És ennek az embernek gyereke van / lehet, akinek átadja "fantasztikus tudását"...

gigabursch 2018.05.08. 12:08:42

@molnibalage:
S ha még a zsinóráram optimalizálást végre az elektronyosok végrehajtanák, pl. a szabályozott éjszakai áram felhasználás módján. Mert legyünk őszinték: Hűtőládák, mosógépek, laptoptöltők stb. bőven elketyegne kisebb-nagyobb megszakításokkal, akkor amikor épp nem mindenki az irodájában/lakásában/tantermében/stb kapcsolja fel az áramot.
Meggyőződésem, hogy a szabályozás (jogi-, közgazdasági- és műszaki szinten) ezen a fronton bőven reformra érett főleg, ha megjelennek a nagy volumenű szgk. és egyéb akkumulátoros cuccok töltésigényes dolgai. Márpedig már nem csak a spájzban vannak ezek.

Nem vagyok villamos szaki (és nem is leszek), de nekem erős a gyanúm, hogy a csúcspontok optimalizálásával a zsinóráram szintje felemelhető szerintem úgy 70-80%-os szintre, ami mind az erőműveknek, mind a lakosságnak, mind az iparnak, mind a szállító- és elosztó kapacitásnak jobb lenne.

Ugyanide tartozik, hogy nem vagyok arról meggyőződve, hogy az Ollyópaji Jujjdejó meteorológiai szolgálatainak kellő összehangolása a szélerőművek és naperőművek teljesítményének maximalizálására nincs kellően kiaknázva sem párórás, sem fél napos, sem 2-3 napos időintervallum szinten.

npp1982 2018.05.10. 08:15:39

@molnibalage: "Paks 2 Paks 1-nél olcsóbban fog termelni, mert 12 helyett 18 hónapos ciklusokban dolgoziki és jobb paraméterei vannak más téren is. 11 Ft/kWh ma."
Az efféle ostobaságok terjesztése nem segíti a korrekt tájékoztatást. Ilyen blöffre még a szélsőségesen elfogult Aszódi-Hárfás se vetemedett, az általuk először propagált - azóta a kritika által szétszedett, végül Aszódi által is korrigált - áramár is 17 Ft/kWh volt.
Az atomerőművekben termelt villamosenergia árát alapvetően a beruházási költség befolyásolja, másodlagosan az üzemanyag ára és az üzemeltetési-karbantartási (O+M) költségek. Utóbbinak egy része a karbantartási idővel függ össze, ezt befolyásolja a hozzászólásban említett üzemanyag ciklus hossza. Más szavakkal: a 18 hónapos ciklus az éves átlagban elméletileg megtermelhető energia mennyiségét növeli. Hatása a teljes rendelkezésre állásra (teljesítménykihasználási-tényezőre) optimális esetben is csak 1÷2%.
Hogy az üzemanyagciklus változtatása mennyi eredményt hoz a valóságban, arra semmiféle referencia nincsen, legalább 4-5 éves tapasztalat szükséges bármilyen konklúzió levonására.

npp1982 2018.05.10. 12:45:40

@molnibalage: "Paks 2 Paks 1-nél olcsóbban fog termelni, mert ... és jobb paraméterei vannak más téren is."
Őszintén kíváncsivá tett ez az álszakértői vélemény. Vajon milyen más téren mutatkozó paraméterei lehetnek az új blokkoknak, amelyek árcsökkentő hatással bírnak?
A beruházást támogatók elsunnyogták (és elsunnyogják) azt a szakértői (BME) véleményt, amelyben - többek között - felvetették a magyar villamosenergia rendszer nagyságához mérve túlzott egységteljesítményű 1200 MW blokk kiválasztását. Ennek két hátránya látszik: egyfelől az atomerőművi blokk kiesése túlzottan megviseli a rendszert, másfelől ugyanebből a veszélyből eredően megnöveli a rendszer szükséges teljesítménytartalékját. Magyarul a járulékos beruházások - relatíve és abszolút értékben is - jelentősen drágulnak. A sunnyogás annak fényében igazán feltűnő, hogy szinte sohase felejtik el megemlíteni a járulékos beruházások szükségességét az alternatív energiatermelési lehetőségek tárgyalása során.
Nem sok szó esik arról, hogy a fent említett veszély némileg csökkenthető volna a Paks1-hez hasonló kétturbinás megoldással. Monoblokknál egy szekunderköri üzemzavar is teljes kapacitásvesztéshez vezet, két turbina esetén csak a blokk teljesítményének fele esik ki, a reaktorblokk részterhelésen (50 %) üzemelhet. Az elrendezés (egy v. két turbogépcsoport) hatása Paks1 üzemi eredményeinek elemzésével jól becsülhetők. A jelenlegi tervek monoblokkot tartalmaznak, úgy tűnik, szándék sincs más elrendezés megfontolására.
Ezek tehát hátrányok, amelyek drágítják az új paksi blokkokban termelt energiát, de erről nincs se tájékoztatás, se vita. (A blokk nagyságát tekintve a kérdés eldőlt, ezen vita már nem nagyon lehet, de a korrekt tájékoztatás számonkérhető. A turbinák száma talán még megvitatható volna, de mintha mégse...)
Elvileg csökken a meghibásodások száma egyes komponensek darabszámának csökkenése okán. Ugyanakkor más komponensek száma nő, a komponensek igénybevétele átlagban némileg nagyobb lesz, összességében ezek a változások kimutatható árcsökkentő hatással nem valószínű hogy bírnak. Részletes, komponens szintű elemzéssel a vizsgálat elvégezhető, ennek módszere kidolgozott és ismert.
A termelői egységárat döntően a beruházási költségek befolyásolják, de pl. Aszódi tanulmányában - jobb híján - az üzemeltetési és karbantartási költségek is ennek százalékában vannak megadva. Mert hogy erre vannak használható referenciák. Másra meg nincsenek. Főleg nincsenek referenciák hatvan éves üzemidőre, nem is beszélve a 96% teljesítménykihasználási tényezőről, ami csak a Roszatom sztahanovista brigádnaplójában található, mint elérendő távlati cél - egyébként megvalósíthatatlan világrekord...
Mellesleg a beavatottak számára elég nyilvánvaló, hogy az üzemanyag kazetták nagyobb száma miatt az átrakási idő bizonyos növekedésével kell számolni - ha már a paraméterek szóba jöttek. Ez pedig azt jelenti, hogy az Aszódi-Hárfás duó az átrakási-karbantartási időt is alábecsülte.
De ez mind csak a felszín, az igazság a mélyebb részletekben van...

npp1982 2018.05.10. 17:52:07

@no.nick.today: Egy kis ismétlés a nukleáris alaptanfolyamról:
1.1. Könnyűvizes
1.1.1. Forralóvizes reaktor
1.1.2. Nyomottvizes reaktor
1.2. Nehézvizes
1.2.1. CANDU reaktor
1.3. Grafit moderálású
1.3.1. Gázhűtésű reaktor
1.3.2. RBMK reaktor

Forralóvizes: Fukusima, nyomottvizes: Paks; mindkettő könnyűvizes. Csak a pontosság kedvéért.

npp1982 2018.05.11. 09:10:25

@no.nick.today: Felesleges kötözködés. Ráadásul alaptalan. A hozzászóló keveri a fogalmakat.

Elérhető a hálón a "Jelentés a paksi atomerőműben 2003. április 10-én bekövetkezett esemény hatósági kivizsgálásáról". Hozzáértő szakemberek következetesen használják ebben az iratban (is) a fűtőelem kifejezést, pontosan abban az értelemben, mint itt. Pontosabban fűtőelem-pálcáról van szó, a védőcsőbe zárt üzemanyag pasztillákról, azaz a kettőről együttesen.
Az atomerőmű honlapján "A nukleáris üzemanyagciklus" címszó alatt világosan meg van fogalmazva: "Az üzemanyag-pasztilla és a burkolat együtt jelentik a fűtőelempálcát. Mivel a több tízezer fűtőelempálca egyenkénti mozgatása, cseréje gyakorlatilag megoldhatatlan lenne, a fűtőelemeket kötegekbe foglalják. A paksi VVER-440 típusú reaktorokban használt fűtőelemkötegek (kazetták) hatszög keresztmetszetűek, és egyenként 126 fűtőelempálcát tartalmaznak."
süti beállítások módosítása