Segíts megakadályozni Paks II. megépítését!

2017. május 18. 17:18 - atomcsapda

Tisztázzunk valamit: addig nem lenne szabad atomerőművel energiát termelni, amíg minden kockázatot, ami ezzel jár, nem tudunk teljes biztonsággal kezelni és megoldani.

Az atomenergia-ipar jelenlegi tudása alapján új atomerőművek építése vagy meglévők további bővítése mindaddig felelőtlenség, ameddig a radioaktív hulladékok végleges elhelyezése nem megoldott. Jelenlegi tudásunk szerint a sugárzó szennyezőanyagokat, leginkább persze a kiégett fűtőelemeket és más nagy aktivitású hulladékokat sehol nem lehet véglegesen, biztonságosan elhelyezni. Nem lehet kilőni az űrbe, nem lehet elsüllyeszteni a tengerfenékre, nem lehet elásni, és nem lehet megsemmisíteni sem.

Mélygeológiai tárolók egyelőre nem léteznek. Vannak országok, ahol elhagyott bányákban helyezik el a kis és közepes aktivitású hulladékot, de ezekkel is rengeteg a baj: beáznak, beomlanak, és néha észre sem veszik, mi történik. Mindaddig, amíg nincs az idő próbáját kiálló megoldás, az atomipar egy olyan veszélyes üzemet működtet, amelynek hulladékát sem hasznosítani, sem kidobni, sem megsemmisíteni nem tudjuk. Nem megoldás a sokszor tévesen újrahasznosításnak beállított, még több sugárzó hulladékkal járó reprocesszálás sem.

Ezért is fordul most bírósághoz az Energiaklub Paks II. környezetvédelmi engedélyének megsemmisítése érdekében: véleményünk szerint ugyanis a hatóság olyan súlyos problémákat hagyott figyelmen kívül, amelyek a környezet és a magyar lakosság biztonságát is veszélyeztetik.

Ha támogatod ezt a célt, segíts nekünk kifizetni a per költségeit! Köszönjük!

Az új paksi atomerőmű környezeti engedélyezési eljárása 2014 decembere óta zajlik. A Baranya Megyei Kormányhivatal 2016 szeptemberében adta ki az engedélyt. Mivel ez a környezeti hatástanulmány tisztázatlan, megalapozatlan és hiányos állításait tényként fogadja el, az Energiaklub fellebbezett a környezetvédelmi engedély ellen. A másodfokú hatóság, a Pest Megyei Kormányhivatal idei áprilisi döntésével az engedély jogerőre emelkedett.

***

Az Energiaklub bíróságon támadja meg Paks 2 környezetvédelmi engedélyét, mert a beruházás a környezetet és a lakosságot is veszélyezteti. Ha Neked is fontos a biztonság, segítsd támogatásoddal a perrel kapcsolatos munkánkat: http://www.energiaklub.hu/tamogass. Köszönjük!

379 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://atomcsapda.blog.hu/api/trackback/id/tr1112519183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

különvélemény2 2017.05.19. 08:02:44

Ez a sárga veszedelem blog minden egyes kamuktól hemzsegő írásával címlapos lesz?

Menjetek simicskához pénzért könyörögni a perre, ő biztos adni fog.

ostvan1 2017.05.19. 08:12:39

És, kedves posztoló, közlekedni szabad? Pedig az utakon még közel sem szüntettünk meg minden kockázatot: közlekedési balesetben HETENTE többen halnak meg, mint az atomerőművek eddigi ÖSSZES üzemideje alatt, beleértve Csernobilt is.
És az egészségügyet szabad működtetni? Mert ott sem sikerült megszüntetni MINDEN kockázatot! Vannak műhibák, vannak gyógyszerek, amikről később derül ki, hogy igazából több kárt okoztak, mint hasznot.
Az igazságszolgáltatást szabad működtetni? Mert ott sem tudunk MINDEN kockázatot kiküszöbölni. Vannak justismord esetek, vannak tévedések, vannak felületesen kivizsgált események, amiknek az eredménye - végső esetben - bűntelen emberen végrehajtott halálbüntetés, vagy súlyos börtönévek
Szóval, lehet, hogy félsz az atomenergiával történő villamosáram előállításától, de - KÉRLEK - ajánl már valami jobbat! Teleszarod hisztivel a netet, de reális javaslat sehol. NEM-et a hülye is tud mondani. Itt vagy rá példa.

meggyes alfonz 2017.05.19. 08:16:31

Csak tudnám milyen árammal fogjuk tölteni az autókat Paks2 nélkül????

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.19. 08:20:48

A legsúlyosabb probléma: retteg Soros, hogy Mo-nak lesz saját, olcsó energiája.

metal · http://electric.blog.hu 2017.05.19. 08:33:07

Már nem elég, hogy ferdítenek, meg hazudnak. De most már nyilvánosan koldulnak is. Egyre szánalmasabb ez a bagázs!

chrisred 2017.05.19. 09:04:33

Én csak azt szeretném megakadályozni, hogy a befizetett adómból épüljön mások számára atomerőmű. Ha valaki számára ez jó üzletnek tűnik, építse meg a saját vagyonából vagy vegyen fel rá banki hitelt. Olyan tehetséges vállalkozók vannak Magyarországon, akiknek évente százmilliárdos mértékben nő a vagyona, miért nem bízzuk rájuk a az erőműbiznisz építésének költségét és kockázatát? Az állam feladata csupán annyi, hogy csak a lehető legbiztonságosabb feltételek mellett engedélyezi a működtetését.

Duplaxiii 2017.05.19. 09:05:58

Megint posztoltál, legutóbb is kérdeztem, téged ki fizet? Mert ezek az írások habonyéktól is szép teljesítmény lenne!
De ha felvetetted...
Én alapból nem pártolom a bővítést, de nem a ti ostoba demagóg gender-alapú mozgalmatok által kiabált "veszélyek" miatt, hanem mert ezért az összegért sokkal több lenne létrehozható! Ingatlanszigetelések, egyedi napcellás lokális energiatermelés és így tovább.
De ti ilyenekről a büdös életben nem írtok, mert nem a környzetvédelem a célotok, hanem a szokásos politikai árokásás.
Szóval soha nem támogatom ezt a vonalat, mert azzal nem Paks2, nem az atomenergia ellen, nem a környzetevédelem mellett tenném le a voksomat, hanem mellettetek!
A kdnp-hez mérhető legkárosabb vonal, az ökoterrorista kamu méregzöld internacionalista mozgalmárok mellett.
Ma már a rezsidisznó is tobb tényt és érvet mond a parlamentben, mint a "környzetvédő" lmp...
Hát próbálkozzatok, de demagóg hazugságok most sem lesz eredményes.

comblog 2017.05.19. 09:08:47

Az energia előállításának mindig ára volt (és lesz) akár emberi életekben mérve is. Balesetek bányákban, erőművek építésénél vagy ezek építőelemeinek a szállításánál stb. Ne feledkezzünk meg sok esetben a hatalmas szennyezettségről és ezek egészségügyi következményeiről sem.
Szóval kockázat mindig van, max. törekedni kell annak minimalizálására. Mo geo adottságai kifejezetten az atomenergia irányába mutatnak. Ez ellen kampányolni butaság, sőt összességében káros.
Persze, ha károkozás a cél csak folytasd nyugodtan tovább.
Egyébként meg célszerűbb lenne valamiért kampányolni nem valami ellen (ami már mindenkinek jól megy).

Pl. kampányolhatnál a gravitációs energiatárolás mellett, ha pl. megújuló energiát szeretnél. Ja hogy annak építése is kockázatos és környezetszennyező. Ez van.

Duplaxiii 2017.05.19. 09:16:56

@chrisred:
Igazad van, de a helyzet ennél rosszabb!
Mert ha az adónkból építenék és abból a hazai érintett tolvaj céghalmaz részesülne, hát-hát... Az is lopás és korrupció.
De itt egy idegen, alapból ellenségnek tekinthető (EU, NATO és a magyar múlt, 1849, 1944-45, 1956) államtól kapu a vezetésünk ellenőrizhetetlen hitelt, hatalmas, az unokáinkat is terhelő hitelt és abból épül úgy, hogy tőlük kell vásárolni, valójában az ő cégeiket kell fizetni.
Korrupt Marshall-segély... De ott ismert volt minden, csak a ellentételezésnél kellett amerikai forrást igénybe venni.
Itt kapunk egy 120%-os segély, 20% megy pártzsebbe, 90% vissza a szovjetekhez és 10% az ismert mutyicégeknek. Tehát van egy hatalmas szabadonfelhasználható pénz a fideszenk, senki nem ellenőrizheti, a hitel megy a szovjet gazdaság támogatására vissza és egy pici maradék meg elég a haverok fizetésére.
És EZT fizetjük majd az adónkból, ezt fizeti mindenki, az unokáink is.
Nem a beruházást, az energiát...
A feleléből kijönnénk, ha csak vennénk áramot! De az ugye kiszolgáltatottság.
Most nem az lesz? Nem áram területén, hanem általános gazdasági vonalon...
És a fidesz meg kap egy fekete, szabadon felhasználható összeget, amit a ellenzék és a társadalom többsége ellen használhat fel.
Most majd kifizeti minden szavazó a fidesz pártpénzét is.
Na ez a bűncselekmény, nem az atom!

GyMasa 2017.05.19. 09:20:15

@Duplaxiii:
...hanem mert ezért az összegért sokkal több lenne létrehozható! Ingatlanszigetelések, egyedi napcellás lokális energiatermelés és így tovább...
Egyetertek nagyreszben.
Nagyon helyes, hogy energiatakarekossagot IS kellene nyomatni,de sajnos Magyarorszagon ma az elektromos arammal futes marginalis, igy az azon megtakarithato energiamennyiseg igazabol kimutathatatlan.
A futesi/HMV celu gazfelhasznalasnak pedig semmi koze nincs Pakshoz.
Tehat ebbol a szempontbol teljesen irrelevans, hogy megepul-e vagy sem.

GyMasa 2017.05.19. 09:25:20

@Duplaxiii:
...vezetésünk ellenőrizhetetlen hitelt, hatalmas, az unokáinkat is terhelő hitelt...
Azt ugye tudod, hogy a szoci kormany kb ekkora hitelt vett fel 2002 es 2010 kozott?
Azt kb. 10 ev alatt kell visszafizetni, a Paks2 hitelt pedig 20+ ev alatt.
Es a lehivasa is fokozatosan tortenik majd meg.

röf 2017.05.19. 09:28:53

A sajtószabadság fényes bizonyítéka, hogy szabadon fertőzheti az agyakat ez a műszaki analfabéták által szerkesztett blog, holott rég be kellett volna tiltani.
Valószínűleg ők maguk is tudják, hogy baromságokat hordanak össze, és valószínűleg nem is véletlenül van ez így.
A mindenféle szavazókat tekintve nem hinném, hogy egy százaléknál többen értenék a szabályozott láncreakció lényegét.
A blog a másik 99°-ra gyúr.

röf 2017.05.19. 09:31:27

@GyMasa:
Nem az a baj, hogy ennyi hitelt vettek fel a szocik, hanem hogy az nyom nélkül eltűnt.
Amíg Paks2 az Orbán utáni sokadik kormánynak (ill az országnak) is termeli a villanyt....

LFather 2017.05.19. 09:33:11

Valaki zárja már be ezt a blogot és/vagy a bloggert. Az indexes félnótást, aki ezt a szart minden nap címlapra teszi, meg elég lesz csak simán kirúgni. Asszem felhívom a Lajost, hogy vágjon már rendet, mert az emberei elvesztették a fonalat.

GyMasa 2017.05.19. 09:33:30

@Duplaxiii:
...A feleléből kijönnénk, ha csak vennénk áramot! De az ugye kiszolgáltatottság...
Pontosan. Szerinted milyen hatassal lenne az import aramarra, ha megjelenne egy fix plusz 2GW_os igeny?
Zsinoraramot, sajat hataskorben kell termelni.
...Itt kapunk egy 120%-os segély, 20% megy pártzsebbe, 90% vissza a szovjetekhez és 10% az ismert mutyicégeknek. ...
Ezzel ugye nem azt akarod mondani, hogy egy szoci/Jobbik/LMP kormany egy fillert nem lopna el ebbol az osszegbol???
...És a fidesz meg kap egy fekete, szabadon felhasználható összeget, amit a ellenzék és a társadalom többsége ellen használhat fel...
..es, amit BARMELYIK helyettuk hatalmon levo part ugyanilyen szivesen elfogadna, es kb ugyanilyen celokra hasznalna, csak a "baloldalt" ki kell a mondatodban "jobboldal"-ra.
ES, mindekozben az orszag szenvedi meg ennek a kovetkezmenyeit.
Szoval, nekem az a velemenyem, hogy barmennyire is nem tokeletes a vilag, azzal kell egyuttelni, ami van.
Lehetitt kapalozni, meg tiltakozni, hogy "nem jo, ammi most van" de sajnos, ez van. Holnapra nem fog megvaltozni. Ha viszont nem epul meg VALAMI 2037-ig akkor NEM LESZ RENDES aramszolgaltatas az orszagban, ami nagysagrendekkel nagyobb problema lesz, minthogy most ki lop el 1000 Milliard HUF-t...

GyMasa 2017.05.19. 09:34:46

@röf:
...Valószínűleg ők maguk is tudják, hogy baromságokat hordanak össze, és valószínűleg nem is véletlenül van ez így...
En attol tartok, hogy ezek totalisan meg vannak gyozodve rola, hoyg ok mesterei ennek a temanak, es mindenki mas a helikopter...

GyMasa 2017.05.19. 09:35:39

@röf:
...Nem az a baj, hogy ennyi hitelt vettek fel a szocik, hanem hogy az nyom nélkül eltűnt.
Amíg Paks2 az Orbán utáni sokadik kormánynak (ill az országnak) is termeli a villanyt....
Pontosan!
De mar annyira unom ezt folyton ismetelgetni, hogy az hihetetlen.

Medgar 2017.05.19. 09:36:30

@Duplaxiii: Bármit építünk lopni fognak belőle pártsemlegesen. Ezt bizonyítja a négye metró, vagy a welt2000...
Ekkora beruházásnál pedig mindegy mit építünk, a költségek nagyságrendje nem változik.

BaitHrunner 2017.05.19. 09:44:35

@GyMasa:
"Pontosan. Szerinted milyen hatassal lenne az import aramarra, ha megjelenne egy fix plusz 2GW_os igeny?"
Év elején a franciáknál 16% kiesés kb. a duplájára növelte az árakat. El lehet képzelni, hogy itt mit jelentene ha megjelenne egy Paks II-nyi igény.

Jakab.gipsz 2017.05.19. 09:46:54

Saját anyagi forrásainkból, kellene felépítenünk Paks II.
( Ezen okok miatt kell szuficites költség vetést készíteni, azaz a tárgyi évben csak a tényleges, kiszámítható bevételt szabadna, vissza forgatnia a saját működtetésére az államnak). Így a keletkezett valós többlet bevételt, annyi amennyi, de a miénk, és nem hitel, már el lehet úgy beruházásokra osztani, hogy az még hatékonyabb legyen a közjó érdekébe.)

Akinek nincs energiája, azt mindenki lehúzza, a kereskedők így az áram kereskedők, nem Teréz anyák!

Nem az a dolguk, hogy jótékonykodjanak, ez szörnyű tévedés.

Természetesen az alternatív energia forrásokat is fel kell kutatni és alkalmazásba kell venni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.19. 09:52:43

@különvélemény2: Ami valahol vicces és szánalmas. Az index ekézi az origót, hogy az csak propaganda. Ennek a fostengernek a folyamatos címlapos szerepeltetése akkor micsoda...?

chrisred 2017.05.19. 09:59:16

@röf: A kormánynak vagy az országnak? Mondjuk úgy, hogy az erőmű tulajdonosának fogja termelni az áramot. Az pedig pont annyiért fogja átadni az áramszolgáltatóknak, hogy neki a gazdaságilag legelőnyösebb legyen. A lakossági fogyasztók pedig pont annyi díjat fognak fizetni, ami a szolgáltatónak gazdaságilag a legelőnyösebb.

chrisred 2017.05.19. 10:00:52

@GyMasa: És most újra belelépünk ugyanabba a folyóba.

DarkGreen! 2017.05.19. 10:01:25

@Duplaxiii: Teljesen igazad van, csak az a baj, hogy a szocik is annak idején ugyan erre készültek, csak a FideSS megakadályozta.

Az itt felsorakozott energetikai szakértőknek azért egy két dolognak utána kellene néznie.

Kezdjük azzal, hogy a maghasadásra épített erőműveknek két lehetséges üzemanyaga van. Az egyik a tórium, a másik az urán. A tórium energiatermelésre sokszorta alkalmasabb. Minden szempontból magasan veri az uránt. Azért lett urán, mert az urán hasadásának mellékterméke a plutónium, ami nem bányászható, viszont a plutóniumból készül az atombomba. Az urán alapú atomerőművek elsődleges feladata a plutónium termelés. Az áram másodlagos, részben finanszírozza a katonai célokat. Mindig is drága volt, és egyre inkább az.

Amikor egy ilyen döntést meghozunk, akkor azért azt is meg kellene nézni, hogy mik a trendek az energetikában. Jelenleg a szél- és naperőművek termelnek a legolcsóbban, és a csillagpontos hálózatok helyett a sokkal stabilabb és olcsóbb elosztott hálózatok felé próbálnak az értelmesebbek elmozdulni. Az akkumulátor technológia egészen elképesztő fejlődésen megy keresztül.

Csak a minket leginkább érintő napelemek esetében a közeljövőben kb. háromszoros hatékonyságnövekedés várható. A jelenlegi 14%-os hatásfokot jelenleg 50% közelébe tudják feltolni, a már kipróbált technológiával. A másik próbálkozás a polimer alapú napelem, ami jelenleg 12%-os hatásfokkal működik, viszont kevesebb mint tízedében kerül a most forgalomban lévőknek.

Szóval a jövő az a szélerőmű, a napelem, az energiatakarékosság és az elosztott paraméterű hálózat, amire egy atomerőművet 20 év múlva csak irtózatos nehezen lehet majd ráerőszakolni.

Röviden: Pask II. nem csak irtózatos nagy baromság, hanem nettó hazaárulás is. (Dehát kell Putyin elvtársnak az ocsó plútonium.)

Hajrá Magyarok!

GyMasa 2017.05.19. 10:07:27

@molnibalage:
... Ami valahol vicces és szánalmas. Az index ekézi az origót, hogy az csak propaganda. Ennek a fostengernek a folyamatos címlapos szerepeltetése akkor micsoda...?
Nekem is egeszen pontosan ez jutott eszembe, amikor olvastam a cikket...
De ugy latszik a jobboldal propaganda az a "fujj-fujj rossz propaganda" a baloldali viszont a "jo propaganda"

röf 2017.05.19. 10:09:59

@chrisred:
"Mondjuk úgy, hogy az erőmű tulajdonosának fogja termelni az áramot. Az pedig pont annyiért fogja átadni az áramszolgáltatóknak, hogy neki a gazdaságilag legelőnyösebb legyen"
Így van.
Pontosan ezért nem adták el Paks1-gyet, és ezért kell állami tulajdonban tartani Paks2-t is.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.19. 10:10:37

@DarkGreen!: Te hallod, első (?) itteni kommenteddel is sikerütl veretes marhaságokat idehányni...

Kérlek mutasd már be, hogy a NAÜ által ellenőrött erőművek közül melyikből viszik a ki sem égett fűtőelemekből kinyerni a Pu-t...

Th alapú erőművek voltak már griden, de azok nem a sóolvadékosak voltak és nem igazán váltak be. A LFTR sajnos egyelőre a jövő zenéje, de potenciál abban van. (Szerintem.) Az áram meg messze atomerőműben termelve a legolcsóbb. Hasonlítsad már összes a német, magyar és francia áram árakat. Izé....

A szél- és naperőművek a világon jelenleg legdrágábban termelő erőművek, a legideálisabb helyen is kb. 3-4-szer drágábbak a saját életcikusukon belül, nemhiogy 60 éves távlatban. A rosszabb helyeken olyan 10-40-szeres eltérés van. Japánban sikerült 57 ezer USD/kWe beépített áron telepíteni a tengeren szélkerekeket, ez a világ legdrágább atomerőműi blokk telepítési költségének 11-szerese...

Az akku technika "elképesztő fejlődése" kb. tücsök pöcse a grid szintű tárolás igényeihez képest. Ha négy nagyságrenddel olcsóbb lenne 1 kWh tárolási kapacitás megvalósítása akkor sem menne a grid szintű tárolás és az is csak emelné az áram árát...

A PV celláknál szerinted a magasabb hatásfokú cella ingyen van? Az többi is kerül ám. Hiába emeled a hatásfokát attól a random és pocsék rendelkezésre állással nem tudsz mit kezdeni, zsinóráram termelése alkalmatlanok, tárolás megoldásának a közelében nem vagyunk...

A takarékosság mantrázásával is kérlek mást fárasszál. Az elmúlt 150 év tapasztalata az, hogy nagyobb jólét = emelkedő áramfogyasztás.

Nem Paks II. irtózatos baromság, hanem az, hogy a hozzád hasonló műszaki és természettudományos analfabéták folyamatosan képesek ekkora faszságokkal traktálni másokat és képtelenek felmérni, hogy mennyire 0 tudással bírtok a témában...

en.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2%80%93Kruger_effect

ben2 2017.05.19. 10:14:56

A post címe pontosítva: "Segíts megszüntetni magyarország energiatermelésének 40%-át!"

chrisred 2017.05.19. 10:18:01

@röf: Hol itt a logika? Úgy érted, az állami tulajdonú erőmű működhet veszteségesen, mert azt is az adófizetők állják?

BaitHrunner 2017.05.19. 10:21:09

@DarkGreen!:
"Amikor egy ilyen döntést meghozunk, akkor azért azt is meg kellene nézni, hogy mik a trendek az energetikában. Jelenleg a szél- és naperőművek termelnek a legolcsóbban"
Az lehet, csak ott van az a fránya dolog, hogy ezek bizony a legkevésbé sem termelnek mindig(főleg nem jó hatásfokon), tehát nem adnak zsinóráramot. Továbbá az sem hagyható figyelmen kívül, hogy az élettartamuk meg sem közelíti egy atomerőművét. konkrétan kb. háromszor kell őket felépíteni, míg az atomot csak egyszer.
Csak, hogy értsd:
"A Paksi Atomerőmű az év, azaz a 8760 óra 92 százalékában termel. A szélenergia ezzel szemben csak 15 százalékban, 1300 órában termel, a nominális kapacitásra vetítve, a német statisztika alapján. Ennél is rosszabb a helyzet a napenergiánál, mely kb. csak 10 százalékot termel. Azaz 1000 MW nukleáris kapacitás hatszor annyi energiát termel, mint egy azonos kapacitású szélturbinafarm. A napenergiánál pedig ez az arány még rosszabb, ebben az összehasonlításban az atomerőmű kilencszer több energiát termel."
(Az OECD Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) WEO–2014 című tanulmánya)
nol.hu/velemeny/az-atomenergia-ara-1572955

"Az akkumulátor technológia egészen elképesztő fejlődésen megy keresztül."
Egészen pontosan mire gondolsz?

és a csillagpontos hálózatok helyett a sokkal stabilabb és olcsóbb elosztott hálózatok felé próbálnak az értelmesebbek elmozdulni. Az akkumulátor technológia egészen elképesztő fejlődésen megy keresztül. "

GyMasa 2017.05.19. 10:21:14

@chrisred:
...És most újra belelépünk ugyanabba a folyóba...
Nem:
- Az a hitel 10 eves futamideju volt, a 2008-as valsag kozepen, jo 10%-os kamattal. Ez 5%-os kamatu lesz.
- Az a hitel "elparolgott" mivel az osszes GDP novekedes kevesebb volt abban az idoszakban, mint, amekkora hitelt felvett az orszag.
- Az egy kvazi "fogyasztasi hitel" volt, amit gyakorlatilag mulatozasra vettunk fel.
- Paks2 hitele eredmenyezni fog egy eromuvet, amelyik 60(+20) evig egyenletesen irtozatos mennyisegu aramot fog termelni, es biztositja CO2 mentesen az orszag energiaellatasanak alapjait.
- 10 000 Mrd HUF10 alatt az 1000 Mrd+kamatok /ev
- 12 000 Mrd HUF 30 ev alatt az 400 Mrd+kamatok /ev.
Az idealis valoban az lenne, ha a kormany ezt a 400 Mrd-ot minden evben felrerakna, de ez kifejezetten cska a vagyalom katergoriaba tartozik.
Szoval:
- Nem nem lepunk bele ugyanabba a folyoba.

röf 2017.05.19. 10:35:47

@DarkGreen!:
" ....... Az urán alapú atomerőművek elsődleges feladata a plutónium termelés"

Az RBMK típusúban volt lehetőség, de ott sem volt kötelező....
A nyomott-vizeseket kifejezetten villamosenergia termelési céllal építik.

Szélmalomharcos 2017.05.19. 10:36:53

@chrisred:
Ez 1 nagyszerű 5let, épüljenek magánatomerőművek szerte az országban! Ha kijön a lottónyereményből én is akarok egyet! Me too!

Brumm Brumi 2017.05.19. 10:37:13

2015-ben " demokratikus gyakorlat" címen mintegy 1,1 millió dollárt, közel 320 millió forintot kapott a:

a Közép-európai Egyetem,
a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület (TASZ),
a Political Capital Kft.,
a Verzió Film Alapítvány,
az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ Egyesület,
illetve a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Kft.
Információs és digitális jogok címen 463 388 dollárt, azaz 134,3 millió forintot kapott többek között a
K-Monitor Közhasznú Egyesület,
a Független Újságírók Alapítványa,
és az Atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft.
A Magyar Helsinki Bizottságnak újabb 105 ezer dollárt, 30,4 millió forintot is kapott.

Na, kitől?

Muhaha

GyMasa 2017.05.19. 10:38:05

@chrisred:
...Úgy érted, az állami tulajdonú erőmű működhet veszteségesen, mert azt is az adófizetők állják?.
Ma Pak1 <12HUF aron allit elo 1 kWh aramot. A tobbi eromu, kb 2x ekkora artol indul.
Tehat, Paks2 nem fog vesztesegesen uzamalni, ezert nem is lesz szuksege allami tamogatasra.

DarkGreen! 2017.05.19. 10:39:30

@molnibalage: Szerinted mi a bánatos náthának viszik majd ki egy évre a kiégett fűtőelemeket az oroszok, aztán hozzák vissza?? Majd az oroszokat fogja a NAÜ ellenőrizni. És ha ez annyira tiszta ügy, akkor miért is van minden 90 évre titkosítva? Gondolkodtál ma már?

A Hollandok most állítottak üzembe egy szélerőművet az Északi-Tengeren, az angolok után. Mindkét erőmű olcsóbban termel, mint ami az angolok atomerőművétől valaha is várható lesz. Pedig az angol atomerőmű is kap ám rendesen állami támogatást.

A tórium erőművek kísérleti fázisban vannak. Közel sem álltak rendelkezésre olyan korlátlan anyagi források a fejlesztésükre, mint az urán alapúaknak a hidegháború idején. Nem a saját állításaidat kell megcáfolnod.

Elosztott hálózatokon töredéke a grid szintű tárolási igény. Az amiről beszélsz az a csillagszerkezetű hálózat tárolási igénye, ami nagy aktív elemekre (erőművekre) épít, és ezeknek megfelelő tárolási kapacitás. Az elosztott hálózatokban a felhasználás helyén történik a termelés és a tárolás, a hálózat nagyrészt kiegyenlítő funkciót lát el. Igaz, hogy ez messze van, de 20 év rohadt sok idő.

Az áramfelhasználás egyébként a fejlett területeken csökken, radikális növekedést pedig az elektromos autók terjedése fog okozni.

10 évvel ezelőtt tökéletesen ült, amit írtál, akkor még én is az atomerőművekben láttam a megoldást. Talán még 5 évvel ezelőtt is. Csak hát tudod a karaván halad, a kutyaszar marad.

Szélmalomharcos 2017.05.19. 10:44:10

@BaitHrunner:
"A szélenergia ezzel szemben csak 15 százalékban, 1300 órában termel, a nominális kapacitásra vetítve, a német statisztika alapján. "

A német tapasztalatot el lehet felejteni ha az itthoni szélviszonyokról beszélünk. Onnan tudom, hogy éltem kint a szeles területeken, állandóan pörögtek a szélkerekek. Össze nem lehet hasonlítani, amennyiszer többet fúj a szél, télen-nyáron

GyMasa 2017.05.19. 10:45:03

@molnibalage:
...Dunning-Kruger effect...
Elolvastam. Szenzacios!
De az ugye megvan, hogy akkor az ilyen cicuka jellegu meg egyeb sotetzold embereket a budos eleben soha nem fogjuk tudni meggyozni arrol, hogy total agyatlansagokat beszelnek itt ossze-vissza?

2017.05.19. 10:45:18

@röf: nem tűnt el. Ott van az a mai napig a pénzügyi tartalékban, egy részéből a fidesz imf hitelt törlesztett, kb az egyharmada fogyott el.
A Paks pedig nem a hitel miatt veszélyes. Azért, mert olyan áron fog áramot termelni, ami nem gazdaságos.
Tehát az áram előállítása és piaci ára kòzötti diferenciát te fogod fizetni adó formájában.

DarkGreen! 2017.05.19. 10:47:22

@röf: A lehetőség mindig megvan, mert az urán hasadásának mellékterméke a plutónium. Annak pedig, hogy ebből ne legyen atombomba az egyetlen módja az lenne, ha átlátható lenne a teljes folyamat, az erőmű üzemelésének teljes időtartama alatt. Jelenleg mindet titkosítanak.

Putyin egyébként 1 vagy 2 éve parádézott a frissen legyártott, minden eddiginél nagyobb pusztító erejű atomrakétájával. Mégis mi az üzlet ebben az erőműben az oroszoknak? (Mert ott meg az a baj, hogy miért adnak ekkora hitelt a magyaroknak, mikor kilóg a seggük a gatyából.)

2017.05.19. 10:49:36

@röf: tök mindegy, milyen a hűtése. Az a lényeg, mi a folyamat vége
Ott viszont nincs különbség. Haditechnikai felhasználásra alkalmas.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 10:50:40

@GyMasa: "milyen hatassal lenne az import aramarra, ha megjelenne egy fix plusz 2GW_os igeny?"

75 eurócenttel drágulna MWh-nként.

Egyébként Magyarország áramigénye változó.

"egy szoci/Jobbik/LMP kormany egy fillert nem lopna el ebbol az osszegbol???"

Tehát ha a fidesz lop, akkor mindenki lop, tehát lopjon a fidesz, mert abban ők a legjobbak.

Melyik másik maffia pártnak lenne annyi bőr a pofáján, hogy még 30 évre titkosítsa is a tolvajlást?

"NEM LESZ RENDES aramszolgaltatas"

Most is van rendes áramszolgáltatás, pedig 38%-ot importálunk. Boldogan eladnak nekünk áramot, mert a tarnzitköltséggel és a hasznukkal megfejelve is olcsóbban állítják elő, mint Magyarország, aminek nincsenek meg az adottságai, hogy energiatermelő nagyhatalommá váljon.

chrisred 2017.05.19. 10:52:21

@GyMasa: A szocik alatt felvett hitel nem elsősorban fogyasztási hitel volt, hanem a kötelező magánnyugdíjpénztári befizetések miatt a társadalombiztosítás kieső bevételeinek pótlására kellett. Ezért, bármennyire is hibás konstrukciónak tartottam, jellege szerint az adófizetők közvetlen jövőbeli érdekeit szolgálta. Ugyanakkor nem látom, hogy miben szolgálja az átlag adófizető érdekeit, ha az államnak, pontosabban az államhoz közeli üzleti köröknek lesz egy új atomerőműve.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.19. 10:52:45

@DarkGreen!: Évtizedes időtávlatban nem viszik el már az oroszok a kiégett fűtőelemeket emékeim szerint és soha nem hozták vissza őket. Honnan szeded ezeket a hülyeségeket?

Lózungok helyett mutast az erőművek termelési adatait és beruházási költségeit, abból számolható, hogy mekkora áram ár mellett térülnek meg. Vagy azt linkeld, hogy mekkora támogatás mellett mekkora áron veszik át. Ne szájakartézz itt nekem.

A hálózat kialakításától a tárolási igény független, mert a grid tároló képessége pontosan 0. Apafej, az villamosáram teremlés lényege, hogy minimális eltéréssel mindig pontosan meg kell termelni, amit elfogyasztasz.

Lövésed nincs semmiről, olyan téveszméket írsz le ide, csoda hogy nem roppan bele a blogmotor...

Midnight Run 2017.05.19. 10:53:31

Ez a Paks-2 az átlag magyar nagyprojekt túllépési költséggel (4.4x) számolva mondjuk 50 milliárd euróba fog kerülni, ami a magyar GDP 50%-a. Ekkora projekteknél ez inkább a norma, mint a kivétel.

Kíváncsi vagyok, hogy mikor lesz az a pont, amikor ezt a projektet le kell állítani, mert nem tudjuk finanszírozni jelentős megszorítás nélkül.

Piaci alapon ezért nem épít senki ilyet, mert igencsak kérdéses a megtérülése. A mostani áramárak (30 euró/MWH) 6-7-szeresére kell, hogy emelkedjen, hogy ennek legyen létjogusultsága.

röf 2017.05.19. 10:55:49

@chrisred:
"Hol itt a logika? Úgy érted, az állami tulajdonú erőmű működhet veszteségesen, mert azt is az adófizetők állják?"
Nem.
Úgy értem, hogy a magán kézben lévő szolgáltatók, főleg ha monopol helyzetben vannk, oda emelik az áraikat ahová a pofabőr vastagság még éppen megengedi.

2017.05.19. 10:56:05

@DarkGreen!: friss hírek: az angol állam jelentős összeggel tolta meg a fúziós kutatásokat. Egy másik forrás szerint egy év múlva 2018. -ban várják az áttòrést. Méretében olyan 3 méter körüli ttokamakot fejlesztenek, tehát nem koncentrált erőműves hálózatban gondolkodnak.

Másik hír a hidrogén előállítása...ha tényleg olcsó lesz, megoldhatja a naperómůvek kapacitásfölöslegének tárolását.
És akkor Paks öngól...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.19. 10:58:18

@Szélmalomharcos: Valójában nem. A szél átlagos rendelkezésre állása itthon a Kisalföld szélén veri a németet, a szélkereket a lekérdezhető adatok szerint 0,23-0,25 körüli tényezővel termelnek. Tehát átlagosan jobban rendelkezésre állnak. A baj az, hogy itthon a szélsebesség 6-7 m/s, kint meg ennél magasabb.

Tehát a termelt áram mennyisége nem feltétlen tér el, csak az hazai szélkerék teljesítménysűrűsége kisebb, a németeknél meg a gradiensek nagyobbak.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 10:58:20

"A szél- és naperőművek a világon jelenleg legdrágábban termelő erőművek"

Az USA-ban 20 USD/MWh áron tudsz venni szélenergiával előállított áramot. Két éve még 32 dollárba került.

Paks1-et leírták nullára, de így is 12000 Ft/MWh áron termel, ami kétszer annyi, mint az amerikai megújuló.

"Az akku technika "elképesztő fejlődése""

Sokan rettegnek az akkumulátorok robbanásszerű fejlődésétől, és hogy a rengeteg villanyautóba hogy töltünk majd áramot.

Nem csak Paks II. irtózatos baromság, hanem az is, hogy a hozzád hasonló műszaki és természettudományos analfabéták folyamatosan képesek ekkora faszságokkal traktálni másokat és képtelenek felmérni, hogy mennyire 0 tudással bírtok a témában...

chrisred 2017.05.19. 10:58:29

@GyMasa: Paks 1 nem piaci alapon épült, a szocialista állam mint egyetlen munkáltató utasítására állt elő a magyar munkaerő és egyéb termelőeszköz a projekt megvalósításához, és az állam az ezért járó ellenszolgáltatás mértékét is egyoldalúan határozta meg.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.19. 10:59:38

@Könnyen elkaptuk, uram!: Paks 11 Ft/kWh áron termel. A legolcsóbb termelő a magyar griben. Ja, a legtisztább is. Ja, a legtervezhetőbb is... A kötelező átvételi árak 30 HUF/kWh táján és felette vannak szélre és napra...

porthosz 2017.05.19. 11:01:54

@DarkGreen!:
"Az akkumulátor technológia egészen elképesztő fejlődésen megy keresztül."

Ja, látjuk a mindennapokban, egy okostelefon akár már egy (1) egész napot is kibír töltés nélkül... A másfél nap már szenzációsnak számít, ennél többet meg akkor ha úgy csináljuk mint a régi orosz karórás viccben hogy a hátunkon visszük zsákban az akkumlátort...

GyMasa 2017.05.19. 11:02:27

@DarkGreen!:
...Mégis mi az üzlet ebben az erőműben az oroszoknak? ..
Egyszeru:
- Ma a vilagon nem tul sok ceg van, aki kepes egy komplett atomeromuvet felepiteni. A ROszatom az egyik kozuluk.
- Rajtuk kivul van nagyjabol az Areva, a Westinghouse es a Siemens.
- A Roszatom be akar torni az EU piacra.
- Ennek az elso lepese a FInnorszagi eromu lesz, a masodik pedig Paks2
- Tehat a Roszatom erosen erdekelt a kovetkezo pontokban:
- a leheto legjobb hiruk legyen Europaban - csak ekkor sikerul betorniuk a piacra, ha makulatlan a hirnevuk
- A legmagasabb technikai szinvonalon kell dolgozniuk - Eromubiztonsag
- A leheto legminimalisabb koltseg- es hatarido tullepest sem igazan engedhetik meg maguknak.
- Olcsobbnak (de max ugyanolyan drgaganak) kell lenniuk, mint a konkurencia
- Nem art, ha stabil is a ceg, azaz nem megy tonkre egy 20%-ban felepitett eromu mellett
- Ugyes finanszirozasi modellre van szukseguk (a WEestinghouse ebbe rogyott bele, hogy ez a resz nem volt meg)
Ezek alapjan a Roszatom egyaltalan nem erdekelt sem a koltseg, sem a hatarido tullepesben.
Az orosz allami hatterrel pedig meg apolitikai sulyuk is megvan megmondani a mindenkori Magyar kormanynak, hogy "Ez a business nekunk fontos, ugyhogy lopjatok valahol mashol!"

chrisred 2017.05.19. 11:02:32

@röf: Ezt az állami tulajdonú szolgáltatók, akikre sokkal jellemzőbb, hogy monopolhelyzetben vannak, ugyanúgy megtehetik.

legyetek 2017.05.19. 11:02:35

DarkGreen@ "A Hollandok most állítottak üzembe egy szélerőművet az Északi-Tengeren, az angolok után."

Tegyél javaslatot a Parlament elé, hogy Magyarország is helyezzen üzembe egy szélerőművet az Északi-tengeren. Az áramot meg hazahozzuk az elképesztő fejlődésen keresztül menő akkumlátorokban.
Az angolok egyébként könnyen kardoskodnak a naperőművek mellett, hiszen birodalmukban soha nem nyugszik le a Nap.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.19. 11:02:45

@Midnight Run: Apró hiba, hogy a fővállalkozó orosz...
Ezen felül érdekes, hogy a magadfajta idióták állandóan a finn erőművel jöttek, ami a minden túllépés elleénre is csak 5500 USD/kWe árat érte el. Mivel ez nem elég, hirtelen kitaláltad ezt a négyszerse szorzót...

Halkan kérdezem, hogy te hány ipari projektben vettél rész és van fogalmad arról, hogy mennyi az átlagos költségtúllépés? Hm..?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.19. 11:04:00

@Könnyen elkaptuk, uram!: 60 éves távlatban nem lehet hitre építeni. A fúziós energiában 50 éve várjuk az áttörést.

Még, ha lenne áttörés is, szerinted ki fog először ilyen erőművet építeni? Mikor? Mennyiből?

Megkérhetnélek, hogy mást fárassz ilyen baromságokkal...?

lobaszopiatej 2017.05.19. 11:05:18

@MaxVal BircaMan HJCD: ideológiából minden levezethető, még az állítás ellenkezője is.
Dugd fel magadnak a Sorost azt húzogasd.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 11:08:33

@molnibalage: "hirtelen kitaláltad ezt a négyszerse szorzót..."

Mondj EGY atomerőművi beruházást a világon, aminél nem volt durva költségtúllépés.

Mondj EGY fideszes nagyberuházást, aminél nem volt több, mint négyszeres költségtúllépés.

röf 2017.05.19. 11:11:54

@Könnyen elkaptuk, uram!:
"tök mindegy, milyen a hűtése. Az a lényeg, mi a folyamat vége
Ott viszont nincs különbség. Haditechnikai felhasználásra alkalmas. "
Nem jól tudod.
Ha Plutóniumot szeretnél, akkor a megfelelő időben kell kivenni az üzemanyagrudakat.
Persze ha nem ragaszkodsz a Pu239-hez, neked jó a Pu240 is, akkor igazad van.
Végül is az is Plutónium....

GyMasa 2017.05.19. 11:15:59

@chrisred:
... A szocik alatt felvett hitel nem elsősorban fogyasztási hitel volt...
Vegeredmenyben de.
Nem ertelmes, celra vettek fel, tehat penzkidobas volt.
Azert ne feledd el, hogy a majdnem teljes Manyup megtakaritas, amit a Fidesz "megvezett, az 3000 milliard HUF volt, ami jo 1/3-a a felvett hitelnek, tehat ha a te ervelesedbol indulunk ki, es a teljes osszeget nyugdijra forditottak, akkor a szocik altal kidologzott, es megvalositott Manyup rendszer egy nagy szar volt, hiszen pontosan az a celjat nem teljesitette, hogy a koltsegevtestol fuggetlen nyugdijfinanszirozast eredmenyezzen.
De ez nem ennek a vitanak a temaja.
...Ezért, bármennyire is hibás konstrukciónak tartottam...
Helyes
...jellege szerint az adófizetők közvetlen jövőbeli érdekeit szolgálta...
Nem, ahogy levezettem, legfokeppen a politikai elit zsebet tomte, es az a teny, hoyg a GDP kevesebbel nott, mint a felvett hitel, azt jelenti, hogy a hianyzo reszt kulfoldre passzoltak el (LSD Siemens, Strabag, etc.)
...Ugyanakkor nem látom, hogy miben szolgálja az átlag adófizető érdekeit, ha az államnak, pontosabban az államhoz közeli üzleti köröknek lesz egy új atomerőműve....
Lassuk csak:
- Lesz kiszamithato energiaellatas, ami mindenkinek jo. (szerinted meddig marad a nemet autoipar Magyarorszagon, ha napi (de akarcsak heti ) rendszeresseggel fordulnak elo paroras aram szunetek?
- Lesz (kiszamithatoan) olcso aram. Az NEM olcso, hogy most eppen 31EUR/MWh, de ez ugralgat 15 es 120 EUR kozott...
Nekem ez mar megeri.

BaitHrunner 2017.05.19. 11:16:59

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Talán, ha, esetleg...

Kihagytad a felsorolásodból, hogy az angolok most éppen atomerőművet is építenek. Nyilván azért mert drága, és szeretnék magukat jól tökön szúrni. Az angolok már csak ilyenek...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 11:19:37

Ha az oroszok hajlandók meghitelezni Paks2-t, hitelezzék meg maguknak, építsék fel, és megvesszük az áramot a mindenkori Európai áramáron. A nyereséget meg arnyrudakba öntve kitalicskázhatják az országból. :))

A hülyének is megéri. ... Csak az a baj, hogy az oroszok sem hülyék.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.19. 11:20:18

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nem tudom értelmezni a fideszes nagyberuházást. A fonodó villamos hálózat vagy a 1-es villamos projekt annak számítanak?

A finn erőmű a sötétzöldek kedvenc példája és az is csak 5500 USD/kWe-re szaladt meg, de te és más idióta hirtelen kitalálta a 16-20 ezer dolláros atomerőművet...

2017.05.19. 11:20:42

@molnibalage: Paks jelenleg nem összevetési alap. A Paks ll kimutatásában üres lap a hulladék tárolási költsége. Maradván az angol példánál, folyamatos hűtést igényel.
Újabb beruházás vált szükségessé a hulladék tárolás megoldására.
A balesetek statisztikája szerint leggyakrabban emberi mulasztás volt a háttérben.
Persze mint tudjuk, magyar ember sose téved!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 11:21:52

@BaitHrunner: "az angolok most éppen atomerőművet is építenek."

Ők a leggazdagabbak, mi a legszegényebbek vagyunk Európában. Ott demokrácia van, itt fideszmaffia. Miről beszélünk?

2017.05.19. 11:22:03

@BaitHrunner: az angolok nem építenek atomerőművet. Magánberuházás.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.19. 11:22:09

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nem bazdmeg, hanem a grid és szállítás miatt nem csinálun ilyet. Ez kb. akkora marhaság, mint a lakásod légkondiját 5 km-re építeni fel aztán építeni egy 5 km-es légcsatornát.

Eleve ott kezdődik, hogy a magyar gridnek szándékosan van fizikaialg a közepén Paks. A Duna vízhozama miatt lehetne bárhol máshol is. Okkal van az ország közepén...

Pesze aki annyira ostoba, mint te, az nem érti ezt meg...

2017.05.19. 11:23:25

@röf: @BaitHrunner: az angolok nem építenek atomerőművet. Magánberuházás.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 11:23:30

@Könnyen elkaptuk, uram!: "A balesetek statisztikája szerint leggyakrabban emberi mulasztás volt a háttérben. "

Igen.

És a balesetnél nem az emberélet a baj, merrt többen meghalnak az utakon, hanem az elhárítás irtózatos költsége.

2017.05.19. 11:24:45

@röf: nem atombombát gyártanak. Kicsit olvasgass utána.

2017.05.19. 11:27:00

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: sajnos nem mérhető fel a hatás pontosan. Csernobil sugárterhelése elérte Magyarországot is. Mennyi elhalálozást okozott? Hány éven át?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 11:28:15

@molnibalage: "a grid és szállítás miatt nem csinálunk ilyet."

Magyarország sok áramot exportál és importál minden irányba. A nettó import a felhasználás 38%-a volt tavaly.

Medgar 2017.05.19. 11:30:09

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: A németek évente beleraktak 20 milliárd €-t a zöldenergiába most az 1990-es évek szintjén van a kibocsátásuk. Ebből a pénzből aranyfüsttel futtatott carrarai márvánnyal burkolt erőműveket lehetett volna építeni...

2017.05.19. 11:31:02

@BaitHrunner: Az angol állam az ukaea nevű szervezetet tòmi pénzzel. Atomenergia a profil. Fúziós.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 11:31:25

@molnibalage: "A finn erőmű a sötétzöldek kedvenc példája és az is csak 5500 USD/kWe-re szaladt meg"

Mi meg onnan indulunk. :(

12 milliárd EUR / 2,4 GW * 1,1 USD/EUR = 5500 USD/kW

És ebben nincsenek benne a hűtőtornyok, hálózatbővítés, biztonság, alkotmányos költségek...

fifibá55 2017.05.19. 11:32:53

Ránézésre provokatív poszt. Posztoló kérjen Grigorij Grabovojtól megfelelő számsorozatot az atomlobbi megfékezéséhez.

GyMasa 2017.05.19. 11:33:34

@Midnight Run:
...Ez a Paks-2 az átlag magyar nagyprojekt túllépési költséggel (4.4x) ...
Mivan, visszatalaltal?

legyetek 2017.05.19. 11:33:55

Szerintem emberi hülyeséggel kéne áramot termelni. Megújuló.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.19. 11:33:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Igen, de nem Oroszországnyi távolságból... 1500 km távolságban a szállítási veszteség már 12-15% táján van.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 11:34:11

@Medgar: "A németek évente beleraktak 20 milliárd €-t a zöldenergiába"

Mert megtehetik. Helyettünk is szponzorálják a kezdeti drága fejlesztéseket. Ez úton is köszönjük német barátainknak!

2015-ben 92 Euró/MWh áran termeltek nepelemmel áramot.

2017-ben 65 Euró/MWh

...

chrisred 2017.05.19. 11:37:05

@GyMasa: Kiszámítható energiaellátás természetesen fontos, de ez minden piaci szereplőnek az energiatermelőktől a szolgáltatókon keresztül a fogyasztókig egyetemes és globális érdek, úgyhogy nem egy erőművön áll vagy bukik a biztosítása.

Az energia egységáraival úgy vagyok, többször is leírtam, hogy nekem a rezsiköltségeknél a végeredmény számít. Ha a rám és a családomra eső paksi adóteher helyett azt a pénzt adókedvezményként megkapnám arra a célra, hogy a háztartási energiafogyasztást a harmadára csökkentsem, akkor a rezsidíjak egységára nyugodtan felmehet a duplájára. Ez lenne az igazi win-win situation: kevesebb energiafogyasztás kellett kisebb környezetrombolással jár, ráadásul az alacsonyabb fogyasztás kínálati többletet eredményez az európai energiapiacon, ami lefelé viszi az árakat.

Janossz 2017.05.19. 11:38:10

@molnibalage: "Japánban sikerült 57 ezer USD/kWe beépített áron telepíteni a tengeren szélkerekeket, ez a világ legdrágább atomerőműi blokk telepítési költségének 11-szerese..."
Aha. Ez a beruházás költsége volt. Ezen kívül vannak még fűtőanyag, üzemeltetési, hulladék elhelyezési-környezetvédelmi költségek is. A szélért még Japánban sem kell fizetni.
"Az elmúlt 150 év tapasztalata az, hogy nagyobb jólét = emelkedő áramfogyasztás."
Ez Üzbegisztánra lehet igaz. A tévém húsz éve 350 w-ot evett, ma beéri negyvennel. A világításról nem beszélve.

röf 2017.05.19. 11:39:26

@Könnyen elkaptuk, uram!:
"nem atombombát gyártanak. Kicsit olvasgass utána."
Megkönnyíthetnéd a dolgom, linkelj valami egyéb, nagy horderejű, katonai felhasználásra példát...

legyetek 2017.05.19. 11:42:45

chrisred@ O.K. Lássuk a számokat! A lefutott napelemektől való megszabadulás költségét a környezetrombolás soron könyveld. Az alternatív energia bekerülési ára is a költségrovatba kerüljön.
Jó munkát!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.19. 11:43:21

@Janossz: Igen. És? A világ legjobb tengeri szélfarm rendelkezésre állási tényezője 0,5 táján van. Tehát még ez a kurvadrág szélkeérk is azonos letett teljesítmény mellett kb. 50-55 %-át termeli meg egy atomerőműnek. Úgy, hogy a telepítés költsége tízszeres...

Az atomerőműnél a teljes életciklus 80-85%-a az építés.

Te is csak egy újabb gyök2 usesr vagy akinek 5 perc google és a négy alapművelet helyes használata is megugorhatatlan akadály..

legyetek 2017.05.19. 11:44:17

Janossz@ Akkor az miért van, hogy 50 éve télen volt nagyobb az energiafogyasztás, most meg nyáron?
Csak nem a jóléttől?

Midnight Run 2017.05.19. 11:45:01

@molnibalage: a fővállalkozó orosz! Mnt a Szocsi Olimpia! 12 milliárd euróról indultak, aztán 53 lett!

Tudod ez a Paks2 projekt a fideszes maffia tűlélőcsomagja, ha megbukik/meghal Vikzor, még egy évtizedig lehessen lopni.

És te erre jössz azzal az idióta indokkal,hogy a fővállalkpzó orosz! Zseniális.. .

GyMasa 2017.05.19. 11:45:10

@Könnyen elkaptuk, uram!:
...@DarkGreen!: friss hírek: az angol állam jelentős összeggel tolta meg a fúziós kutatásokat..
Ez jo hir, akkor mar csak ugyanazt az 50 evet kell kivarni, mint 30 evvel ezelott...
...Egy másik forrás szerint egy év múlva 2018. -ban várják az áttòrést....
Es egeszen pontosan mi lesz majd az"ATTORES"?
...Méretében olyan 3 méter körüli ttokamakot fejlesztenek, tehát nem koncentrált erőműves hálózatban gondolkodnak....
Eloszor meg kell talalni egy olyan megoldast amelyik EGYALTALAN kepes lesz tartos, megbizhato, pozitiv energiamerlegu uzemre.
Aztan, ha ez megvan, akkor ebbol ki kell dologzni egy eromuvet, amelyik megfeizetheto aron termel majd, es mondjuk nem pukkan el idonkent, es hagy 500 m mely kratert maga mogott.
Ekkorra kb. ki fog derulni, hogy megeri-e ezzel foglalkozni, es, hoyg egyaltalan lehet-e kiseromuvet csinalni belole.
Tudod, az nem megoldas, hoyg van ilyen 10MW_os kiseromu, amelyik 1000 EUR/MWh aron termel aramot.
...Másik hír a hidrogén előállítása...ha tényleg olcsó lesz, megoldhatja a naperómůvek kapacitásfölöslegének tárolását....
Igen, egy ujabb olyan hir, amibol "MAJD" lesz termek.
Meg azt sem tisztaztak, hogy mennyivel jobb hatasfoku a modszeruk, mint a mostani egyszeru vizbontas. Annak olyan 50% a hatasfoka.
Vagy nem, ahogy a felevenkent nagy csinnadrattaval beharangozott "mostmar aztan tenyleg megtalatuk az idealis akkumulatort:
- Vegten kapacitasu
- gyorsan toltheto
- olcso"
Csak, aztan egy szot sem lehet hallani ezekrol.
Ja, es nem mellesleg vannak am problemak a Hidgrogen tarolasa korul is.
...És akkor Paks öngól......
Nem igazan. A Vizbontashoz teljesen mindegy, milyen aramot hasznalunk fel.
Es, osszessegeben:
Magyarorszagnak 2037 utan is szuksege van stabil villamosenergia ellatasra. Mivel egy ilyen projekt atfutasa jo 15 ev, igy csak a MA rendelkezesre allo technologiakkal tudunk MA szamolni.
Majd, ha kitalalnak valami forradalmit, - amit erosen ketlek -
ES
kifejlesztik az ipari mertekben IS felhasznalhato valtozatat
ES
az olcso is lesz.
Na, akkor majd lehet ujragondolni az orszag energiastrategiajat.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 11:45:20

Ha ilyen irtóztató mennyiségű elégetni való pénzünk van, akkor öntsük az oktatásba, 25 év múlva utolérjük Svájcot, és röhögve kifizetünk bármilyen villanyszámlát.

A létező legnagyobb haszonnal járó befektetés az oktatás. Persze akkor kevesebb lesz a félanalfabéta fidesz szavazó. Evvan.

Janossz 2017.05.19. 11:47:29

@GyMasa: -" Az egy kvazi "fogyasztasi hitel" volt, amit gyakorlatilag mulatozasra vettunk fel."
Amennyiben az ország működőképességének fenntartása egy világméretű pénzügyi válság közepén mulatozásnak minősül, hát igen.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 11:48:06

@Midnight Run: "a fővállalkpzó orosz"

És ne feledjük a világhíres orosz technológiai fegyelmet! :))

A kutyámat nem bíznám rájuk.

2017.05.19. 11:49:03

@chrisred: "Ha a rám és a családomra eső paksi adóteher helyett azt a pénzt adókedvezményként megkapnám arra a célra, hogy a háztartási energiafogyasztást a harmadára csökkentsem, akkor a rezsidíjak egységára nyugodtan felmehet a duplájára.

könyörgöm... Paks villanyt termel, nem távfűtőmű... mi a jóistent tudsz annyit spórolni a villanyon, hogy igaz legyen az állításod? Ledes villanytűzhely, ledes vasaló, ledes kenyérpirító? Az összes nagyfogyasztó messze többet szív el energiát, mint a világítás. Ja...tudom, napelemes töltőt veszel a mobilodhoz... tényleg! Vettél már? Vagy azé' annyira nem vagy környezettudatos.
A hőszigeteléssel megfogható energiamennyiség is olyan, hogy elég messzi megtérüléssel jár, mert egy passzívház ne olcsó szórakozás (és adott esetben több villanyt fogyaszt :) )
Ne keverj már össze mindent.

GyMasa 2017.05.19. 11:49:49

@chrisred:
...Paks 1 nem piaci alapon épült, a szocialista állam mint egyetlen munkáltató utasítására állt elő a magyar munkaerő és egyéb termelőeszköz a projekt megvalósításához, és az állam az ezért járó ellenszolgáltatás mértékét is egyoldalúan határozta meg...
Igen, mert akkor olyan volt az allam berendezkedese.
ES?

2017.05.19. 11:50:52

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ezt már kitárgyaltuk, de ne zavarjon, hogy a kivitelezés nagyon nagy hányada nem orosz cégekhez lesz köthető (Mészáros Lőrincünk épp a minap szállt be egy cseh cégbe, akik ezen a terepen mozognak :) Látod, jobban járnál, ha vennél Lőrinc részvényeket!

Janossz 2017.05.19. 11:51:04

@Szélmalomharcos: Ha nem tudsz arabusul, ne beszélj arabusul.! Angolul se.

2017.05.19. 11:53:29

@chrisred: "Ha a rám és a családomra eső paksi adóteher helyett azt a pénzt adókedvezményként megkapnám arra a célra, hogy a háztartási energiafogyasztást a harmadára csökkentsem, akkor a rezsidíjak egységára nyugodtan felmehet a duplájára. "

Azt kiszámoltad, hogy a legvadabb számítások mellet sem éri el az összeg az 1 millió forintot . Mit akarsz abból korszerűsíteni, jóember? (Ennek az összegnek inkább a fele a reális...)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 11:54:12

@molnibalage: "50-55 %-át termeli meg egy atomerőműnek."

Töredék áron.

"The costs for a utility scale wind turbine range from about $1.3 million to $2.2 million per MW of nameplate capacity installed. "

Paks2: 5500 USD/kW
szélerőmű: 1300-2200 USD/kW

www.windustry.org/how_much_do_wind_turbines_cost

Mire Paks1-et leszereljük, kevesebb, mint fele ennyi lesz, Paks2 ára meg az egekbe nő.

Te is csak egy újabb gyök2 usesr vagy akinek 5 perc google és a négy alapművelet helyes használata is megugorhatatlan akadály..

Janossz 2017.05.19. 11:55:04

@GyMasa: Paks 1-nek már rég nincs amortizácós, hitelfizetős költsége. Paks 2 induló áramára kb négyszer több lesz.
Nem olvasol újságot?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 11:56:16

@Dorottya Veres: "vennél Lőrinc részvényeket"

Nem aludnék jól, ha kifosztanám a népemet. Mi hazafiak már csak ilyen élhetetlenek vagyunk.

2017.05.19. 11:56:22

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Ha ilyen irtóztató mennyiségű elégetni való pénzünk van, akkor öntsük az oktatásba, 25 év múlva utolérjük Svájcot, és röhögve kifizetünk bármilyen villanyszámlát.

A létező legnagyobb haszonnal járó befektetés az oktatás. Persze akkor kevesebb lesz a félanalfabéta fidesz szavazó. Evvan."

Ezt is túltárgyaltuk. Az oktatásba döntött pénz fele elillan, mert képtelenek vagyunk kicsi, szegény országként megtartani a magasan képzett szakembereket. A mérnökök elmennek, a bölcsészek maradnak...hurrá... ja, meg a gendertudósok! Tudod, mi a brain drain, szóval ne lobbizz a nyugati munkáltatóknak.

2017.05.19. 11:58:08

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Mi hazafiak már csak ilyen élhetetlenek vagyunk."

Cinikus, hazug szarcsimbók vagy, nem hazafi.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 11:59:51

@Dorottya Veres: "Paks villanyt termel, nem távfűtőmű"

Nemrég még a széndioxod kibocsátás miatt rettegtél. Elmúlt? :))

Midnight Run 2017.05.19. 12:00:49

@GyMasa: azóta más az állam berendezkedés. Bár látom ez nem zavar.

Egyébként szerintem a Tesla a legolcsóbb autó. Főleg, ha a fater ajándékba adja. Na ezért nem lehet a Paks1 változó költségét Paks2 teljes költségéhez hasonlítani.

Paks2 őrült drága lesz. 4x költségtúllépésnél inkább gázerőműveket kéne építeni piaci alapú megújulóval és okos mérőkkel.

Midnight Run 2017.05.19. 12:03:02

@Dorottya Veres: hatalmas baromság. Csak oktatás mellett nem kéne kizsákmányoló, korrupt államot építeni. Akkr senki nem akarna innen elmenni.
Nekünk magyaroknak ez nem megy.

GyMasa 2017.05.19. 12:10:34

@chrisred:
...Ezt az állami tulajdonú szolgáltatók, akikre sokkal jellemzőbb, hogy monopolhelyzetben vannak, ugyanúgy megtehetik...
Csakhogy rajuk az allamnak - szemben egy maganvallalttal, 100%-os beleszolasa van abba, hogy mekkora arat ker az eromu az aramert.
A maganvallaltoknal ezt nem teheti meg.
Kerdezz csak meg barkit SZegeden, hogy mi a velemenye az Invitelrol.

Quas! 2017.05.19. 12:11:25

Látom megint megy az ökörködés. Remélem egész hétvégén elszórakoztattok.

GyMasa 2017.05.19. 12:15:41

@molnibalage:
...A finn erőmű a sötétzöldek kedvenc példája és az is csak 5500 USD/kWe-re szaladt meg, de te és más idióta hirtelen kitalálta a 16-20 ezer dolláros atomerőművet...
Ha-Ha-Ha!
Es, akkor meg mindig alatta vagyunk annam a kb 38 000 EUR/kWe erteknek, amibe egy idojarasfuggo megepitese, es uzemben tartasa kerul az atomeromu tervezett 60+20 eves uzemideje alatt.
Termeszetesen ez az osszeg csak a cicuka altali "szuperolcso" 1690 EUR/kWhp aron alapul, es nem tartalmazzaa:
- karbantartast
- Invertercsereket
- backup kapacitas kiepiteset
- tarolokapacitas kiepiteset.
De nem baj, legalabb a szel ugye ingyen fuj, a nap meg ingyen sut...

különvélemény2 2017.05.19. 12:20:36

@molnibalage:
A propaganda az propaganda, mindenki él vele.
Az igazán szánalmas, ha propagandisták vádolnak propagandával másokat.

Kedvencem az orosz propagandától rettegés, itt az indexen is.
Pedig el lehet dönteni elég könnyen, hogy ki folytat propagandát:
Maláj gép:
USA - oroszok/szakadárok voltak
Oroszok - független vizsgálatot akarunk
Hekkelés:
USA, Francia, Dán, stb.. - oroszok hekkelték őket
Oroszok - mutass bizonyítékot
Vegyifegyver:
USA - Assad volt
Oroszok - független vizsgálatot követelünk

Tehát a bizonyítékok nélküli vádaskodás = tény, független vizsgálat követelése = propaganda.

Egyes "liberális" elemek azért kezdték el a propagandától rettegő propagandájukat, mert a fiatalok egyre kevésbé néznek tévét, annál többet neteznek, és az elég nagy probléma a tömegtájékoztatási propagandagépezetben, ha nem a te propagandádat nézik/olvassák.
Ezért kezdődik a facebook szűrés, google szűrés, youtube szűrés, stb, ahol majd erre kijelölt "független" szervezetek megmondják mi a hír és mi az álhír.

GyMasa 2017.05.19. 12:21:57

@legyetek5ó6éú2:
...Szerintem emberi hülyeséggel kéne áramot termelni. Megújuló...
VEgtelen, es soha ki nem merulo!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 12:25:29

@GyMasa: "- backup kapacitas kiepiteset
- tarolokapacitas kiepiteset."

Paks2-be se számoljuk bele a kiegészítő erőművek árárt, pedig az atomerőmű se akkor és annyit termel, mikor és amennyire szükség van.

Atomerőműnél se építünk tárolókapacitást, hanem "éjszakai áram" címén eladjuk azonnal olcsón.

Egyébként még nincsen benne a sugárzó hulladék százezer éves tárolási költsége sem. :))

2017.05.19. 12:28:22

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Paks2: 5500 USD/kW
szélerőmű: 1300-2200 USD/kW"

Ugye, mondom én, hogy hazudsz...
a névleges teljesítményen összehasonlítani a két erőművet ordenáré sunyiság. 1 egység atom=/= 1 egység szél.
Plusz mekkora élettartama egy szélkeréknek???
Szóval... matekozzunk?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.19. 12:29:22

@Janossz: A tévés példád sem érdekel senkit. Nekünk @Midnight Run: Szocsi nem ipari projekt volt...

eßemfaßom meg áll 2017.05.19. 12:33:23

a tarhálós kurvaqanyátokat

2017.05.19. 12:33:28

@Midnight Run: "@Dorottya Veres: hatalmas baromság. Csak oktatás mellett nem kéne kizsákmányoló, korrupt államot építeni. Akkr senki nem akarna innen elmenni.
Nekünk magyaroknak ez nem megy."

Annyira azért mégsem. Soha nem leszünk versenyképesek, a távolság fennmarad, különben nem lenne logika a történetben. nem azt mondtam, hogy mindenki elmegy, de ahogy növeled az oktatásba tolt mpénzt, úgy nőnek a veszteségek is. Az ingyen diplomagyártás több haszonnal jár a német/osztrák/francia/brit gazdaság számára mint a miénk számára. De igazad van, ez elég összetett kérdéskör, sok köze nincs is az atomhoz...

GyMasa 2017.05.19. 12:34:31

@chrisred:
... Kiszámítható energiaellátás természetesen fontos, ...úgyhogy nem egy erőművön áll vagy bukik a biztosítása.
Paks2 2x1200MW_os blokkokbol fog allni.
A maradek aramot kulonfele egyeb eromuvekbol es importbol fogjak biztositani.
Hol itt az "1 eromu"?
...Az energia egységáraival úgy vagyok, többször is leírtam, hogy nekem a rezsiköltségeknél a végeredmény számít...
Az jo hir, mert akkor a Nemet rendszert siman fleljtsd el!
En most 29ct-et fizetek egy kWh-ert, ami jo 3x-osa a Magyarorszagi aramarnak.
Itt a nagy Energiewende mellektermeke a lakossagi 3x aramar.
Ha a filler*azsas a vegcelod, akkor kulonossen nagyon az atom a legjobb megoldas.
... energiafogyasztást a harmadára csökkentsem...
Az ugye vilagos, hogy kulon kell am valasztani a villamosenergia meg a hoenergia felhasznalast egy lakasban/hazban?
A hoenergiafelhasznalast most hagyjuk, mert az csak akkor szamit, ha mondjuk neked is hoszivattyus futesi rendszered van otthon, amit erosen ketlek.
(Ha meg eppen tenyleg az van, akkor is kb 0 kozeli tartalek van a rendszeredben a tovabbi megtakaritasra)
Szoval, akkor maradjunk csak a villamosenergia felhasznalasnal.
Itt a legnagyobb sporolasi (es igazabol az egyetlen) az izzoszalas vilagitas LED-esre cserelese.
Lehet meg mindenfele himi-humi javulasokat elerni mindenfele energiatakarekos haztartasi gepekkel, de ebben ne nagyon bizz, hogy ebbol leszel gazdag.
...akkor a rezsidíjak egységára nyugodtan felmehet a duplájára....
Hat, ha Magyarorszag import aramra fog szorulni barmilyen okbol, akkor ez egeszen biztosan be fog kovetkezni, es lehet fizetni, mint a katonatiszt.
...Ez lenne az igazi win-win situation: kevesebb energiafogyasztás kellett kisebb környezetrombolással jár...
Hat, atommal 100%-ban CO2 mentesen lehet aramot termelni, idojarasfuggovel meg csak 23-25%-ban.
Szerintem az atom kornyezetbaratabb, de nyilvan en siklottam el valami nagyon fontos reszlet felett.

eßemfaßom meg áll 2017.05.19. 12:35:52

@Duplaxiii: "mert ezért az összegért sokkal több lenne létrehozható! Ingatlanszigetelések, egyedi napcellás lokális energiatermelés és így tovább."

hőszigeteléssel meg egyedi napelemmel nem tudsz alaperőművet kiváltani.

BaitHrunner 2017.05.19. 12:38:31

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Paks2-be se számoljuk bele a kiegészítő erőművek árát"
Nagyon helyesen, ugyanis nem is kell.

"Atomerőműnél se építünk tárolókapacitást"
Nagyon helyesen, ugyanis nem is kell.

2017.05.19. 12:39:46

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Paks2-be se számoljuk bele a kiegészítő erőművek árárt, pedig az atomerőmű se akkor és annyit termel, mikor és amennyire szükség van."
Az atomerőmű pont annyit termel, amennyire méretezték és azt mindig.. a hozzá kapcsolódó kiegészítő (végre megértetted, hogy nem backup) erőművek méretével le lehet menni egészen a napi átlagos ingadozás volumenéig , sőt, némi ügyeskedéssel az alá is. A szélerőművek backupja soha nem lesz kisebb, mint a teljes beépített szélerőmű (megújuló) kapacitás.
Az atomerőműnél ez akár 1 egység atom+0.5-0.4fosszilisig is lemehet, a szél esetén marad az 1 szél+1 fosszilis arány (valójában: 1 egység rendszerterhelés= 1 egység fosszilis+ minimum1 egység de akár 3 egység szél... szóval kéretik okosan matekozni.

GyMasa 2017.05.19. 12:40:55

@Janossz:
...Aha. Ez a beruházás költsége volt. Ezen kívül vannak még fűtőanyag, üzemeltetési, hulladék elhelyezési-környezetvédelmi költségek is. A szélért még Japánban sem kell fizetni....
Ellenben annak a szelfarmnak a tervezett elettartama max 20 ev, es utana ki kell cserelni a szelkerekeket.
Figyelembe veve csak az atomeromu 60 eves tervezett elettartamat, egybol szorozd fel az egesz szelfarm koltsege MEG 3-mal, es akkor kapod meg az elettartamra vetitett koltsegeket.
...Ez Üzbegisztánra lehet igaz. A tévém húsz éve 350 w-ot evett, ma beéri negyvennel. A világításról nem beszélve...
Igen, es 30 eve meg nem volt:
- szamitogeped, ami megevett akar 1kW_ot is, ha egy erosebb gamer gep,
- Legkondid, ami jopar kW
- egy TV-d volt, most meg 2-3
- Nem volt kabelTV allandoan 15W_ot fogyaszto set top box-szal
- Gazzal foztel, es nem 9kW-os villanytuzhellyel
- Nem volt mikrod 850W+ teljesitmennyel
- Nem volt frittozod, 2kW+ teljesitmennyel
- Nem volt elektromos vizmelegitod 1kW+ teljesitmennyel
De, nyugodtan altasd csak magad, hogy nem igy van.

comblog 2017.05.19. 12:42:30

Ebben a szélerőmű összehasonlításban az a hatalmas sunyiság, hogy nincs benne az a tárolás/backup erőművek költsége amivel az ingadozást ki lehet/ki kell egyenlíteni mert ugye a szél nem mindig/nem egyformán fúj.
Aztán megnézném, hogy a teljes élettartalma alatt hányszor kell karbantartani stb.

Szóval az ingadozó/bizonytalan energiák költségét lehet nem kellene a kiszámítható/szabályozható energiákkal direktbe összevetni pláne nem 1 valami alapján bedobott 1 szám alapján.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 12:42:44

@GyMasa: "ha Magyarorszag import aramra fog szorulni barmilyen okbol, akkor ez egeszen biztosan be fog kovetkezni, es lehet fizetni, mint a katonatiszt. "

2016-ban 38% áramot importáltunk. Meg volt hozzá a termelői kapacitás, de ilyen olcsón (~35 EUR/MWh) nem tudtuk volna megtermelni.

Magyarországnak nincsenek meg az adottságai arra, hogy energiatermelő nagyhatalom legyen. Növénytermesztésre, állattenyésztésre sokkal előnyösebben a feltételek.

2017.05.19. 12:44:32

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "@Dorottya Veres: "Paks villanyt termel, nem távfűtőmű"

Nemrég még a széndioxod kibocsátás miatt rettegtél. Elmúlt? :))"

Na, ez most miként is jön ide? A kolléga hőszigeteléssel küzdene Paks ellen... pedig az ellen nem véd..
Erre válaszoltam. (Amúgy tulajdonképpen még az is megoldható lenne (ha neked fixa ideád 6000 kilométerről villanyt idekábelezni) hogy egy jókora csővezetékkel (ami hőszigetelt ;) ) a hulladékhővel Pestet fűtenénk...nem? De!

2017.05.19. 12:45:57

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Éééés... mivel nem tudtuk megtermelni? Pakssal, vagy a lepukkant szén és gázerőművekkel? Mert Paks tudtommal full volumenen megy az idők kezdete óta... ha kettő lenne, kevesebb áramot kellene importálnunk...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 12:46:17

@Dorottya Veres: "Az ingyen diplomagyártás több haszonnal jár a német/osztrák/francia/brit gazdaság számára mint a miénk számára."

Tehát tartsuk sötétségben a magyar gyerekeket, és akkor nem tudnak elmenni nyugatra dolgozni. Mellesleg kiváló fideszes szavazók lesznek.

Janossz 2017.05.19. 12:47:03

@molnibalage:" Az atomerőműnél a teljes életciklus 80-85%-a az építés. "
Én nem minősítgettelek téged, Minden Atomerőmű Tudója, de ha a fenti mondatod elolvasod újra, ugye egyetértünk, hogy nem lehetsz akadémikus?:-)

GyMasa 2017.05.19. 12:47:16

@Janossz:
..Amennyiben az ország működőképességének fenntartása egy világméretű pénzügyi válság közepén mulatozásnak minősül, hát igen...
Khm... Valsag 2008-ban tort ki, ami ugye "soha nem fog begyuruzni Magyarorszagra" (A' la Gy.F.) es kb. 2009-re ertuk el azt a szintet, hogy az allamcsodot csak az IMF hitel allitotta meg. Azert kellett az IMF hitel, mert addigra az akkori kormany, az olcso hitelekbol mar annyit eltapsolt, hogy a hitelkepessegunk a beka segge alatt volt, es senki nem akart kolcsonadni.
AZ mondjuk erdekes, hogy az IMF 5 milliard EUR-os hitele is eleg volt az orszag uzemeltetesere a kovetkezo par evre, mig elotte ennek a tobbszorose sem.
De addigra a szoci kormany mar 6 eve amokfutott.
Mar leirtam reszletesen a velemnyemet.

GyMasa 2017.05.19. 12:51:41

@Janossz:
...Paks 1-nek már rég nincs amortizácós, hitelfizetős költsége. Paks 2 induló áramára kb négyszer több lesz.
Nem olvasol újságot?..
Az elso 25-30 evben. Utana meg 30(+20) evig Paks 2 is hasonlo aron fog termelni.
Tehat:
A varhato elettartam elso 1/3-aban 20HUF7kWh (Paks 1 most 12HUF, a lakossagi aramar 38HUF)
Hosszabbitassal egyutt az utolso 2/3-ban meg valmennyi 12HUF es 20 HUF kozott.
Latom, azert elegge nem megy alapveto kozgazdasagi sazmitasok elvegzese...

eßemfaßom meg áll 2017.05.19. 12:52:18

@Janossz: "A tévém húsz éve 350 w-ot evett, ma beéri negyvennel. A világításról nem beszélve. "

a légkondid 20 éve 0W-ot evett, most 2000W-ot
a szárítógéped 20 éve 0W-ot evett, most 1kw-ot
a villanyautód 20 éve 0W-ot evett 10 év múlva napi 10-20KW-ot...

GyMasa 2017.05.19. 12:54:58

@Midnight Run:
...Egyébként szerintem a Tesla a legolcsóbb autó. Főleg, ha a fater ajándékba adja. Na ezért nem lehet a Paks1 változó költségét Paks2 teljes költségéhez hasonlítani...
Brillians erveles!
Kar, hogy teljesen irrelevans.
A Teslat 40 eve megvettuk, a hitelt mar kifizettuk rola, es meg mindig hasznaljuk.
Nem ingyen kaptuk.
...Paks2 őrült drága lesz. 4x költségtúllépésnél inkább gázerőműveket kéne építeni piaci alapú megújulóval és okos mérőkkel....
Jelenleg ugy tunik, hogy fixaras lesz.
Mas kerdes?

Janossz 2017.05.19. 12:56:27

@molnibalage: Atom Anti vitakultúrája:
AA: Igenis kell mindenhová az az erőmű, mert az életszínvonal növekedésével piszkosul nő a felhasználói igény!
B: Nem is, mert a korszerű technológiákkal, berendezésekkel (Pl. TV) alacsonyabb a fogyasztás...
AA: Ez nem érdekel senkit!!
Bravó!

GyMasa 2017.05.19. 12:57:42

@Dorottya Veres:
...Szóval... matekozzunk?..
EN mar tobbszor megprobaltam, de komolyan kezdek ebbe a sugarzo ostobasagba belefaradni.
Azt hiszen, nekem is kellene egy .txt file-t csinalni, amiben osszeszedek mindent, amit egyszer leirtam, es csak bekopizni ide....

GyMasa 2017.05.19. 13:02:05

@comblog:
...Szóval az ingadozó/bizonytalan energiák költségét lehet nem kellene a kiszámítható/szabályozható energiákkal direktbe összevetni pláne nem 1 valami alapján bedobott 1 szám alapján...
Igen, de egy rendes szamitas vegen nem maradna ervuk a sotetzoldeknek.
Meg kellene mar erteni, hogy egy orszag villmaosenergia rendszere lehet:
- Megbizhato
- Kornyezetbarat
- olcso.
De MINDHAROM az nem, hanem ebbol kell kettot valasztani.

Janossz 2017.05.19. 13:04:33

@GyMasa: Te altasd magad, az 1 kW-os gamer PC mellett, ha kidőltél.
Legalább fűtésre nem kell sokat költened. Tiszta haszon.

GyMasa 2017.05.19. 13:06:50

@Janossz:
...Te altasd magad, az 1 kW-os gamer PC mellett, ha kidőltél....
Szoval, akkor igazat adsz nekem?
Kiraly!

2017.05.19. 13:08:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Tehát tartsuk sötétségben a magyar gyerekeket, és akkor nem tudnak elmenni nyugatra dolgozni. Mellesleg kiváló fideszes szavazók lesznek."

Buta logika... El kell érni, hogy a diplomát befektetésnek tekintsék a fiatalok, akkor lesz becsülete, emelkedni fog a színvonal. Attól, hogy minenki kap egy oklevelet ingyért (tetszőleges szakon, nem olyanon, ami a gazdaság számára szükséges lenne..) még semmivel nem marad több értelmes koponya az országban, csak a resztli, a nyugdíjas, a többgeneráció segélyezettek... akik mindig oda szavaznak, ahonnan a tészta és krumpli jön. Nem pártfüggő, erre építettek a szocik és az szdsz is a 34. havi nyugdíjakkal.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.19. 13:11:25

@Janossz: Azt leszarod, hogy egy háztartásban mennyivel több fogysztó van. Te zsei nálunk már 2000 előtt cserélni kellett a biztosítékot, mert állandóan leverték az együttes fogyasztók. Pedig akkor még nem volt mosogatógép, két számítógép a lakásban, légkondi meg most sem. Mo. absz. villamos fogyasztása csak azért kisebb, mint 1990 előtt, mert az ipar megzuhant. A lakossági fogyasztók miatt meg a csúcsfogyasztás már kb. 10 éve eléri a régit sőt, nem régen volt új rekord...

2017.05.19. 13:11:30

@DarkGreen!: "Röviden: Pask II. nem csak irtózatos nagy baromság, hanem nettó hazaárulás is. (Dehát kell Putyin elvtársnak az ocsó plútonium.)
"

Légyszi... mennyi is egy kiégett fűtőelem plutónium tartalma? Mennyibe is kerül tenyésztőreaktorral megtermelni 1kg plutóniumot? Minek is építenek az oroszok olyan reaktort, amiben akár a hadászati célú plutóniumot is nergiatermelésre tudják használni? Mert bombát akarnak... evidens...
Jézus a viharban....

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 13:11:30

@Dorottya Veres: "ha kettő lenne, kevesebb áramot kellene importálnunk... "

Tudom, három Paks2-t szeretnél, az éves GDP értékében, és akkor nem kéne importálnunk.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.19. 13:12:09

@GyMasa: Kb. A baj az, hogy a janossz, macsekt és a többi természettudományos balfasz és zöld hívőt nem lehet meggyőzni, hiszen a négy alapműveletet sem értik meg. Csoda, hogy olvasni tudnak...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 13:14:08

@Dorottya Veres: "minenki kap egy oklevelet ingyért (tetszőleges szakon"

Milyen szakon? A gimnáziumokat is csökkentik!

És nézd meg itt is, az atomlobbi bérkommentelői milyen primitívek.

Midnight Run 2017.05.19. 13:15:43

@GyMasa: te hol láttad ezt az oroszokkal kötött szerződést? Sehol még utalás sincs arra, hogy itt fix ár lenne.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 13:15:57

@GyMasa: "- Megbizhato
- Kornyezetbarat
- olcso.
De MINDHAROM az nem"

Atommal persze, hogy nem. Csak mgújulóval. Pont ezt szajkózom.

Midnight Run 2017.05.19. 13:18:06

@Midnight Run: én az oroszok helyébe biztos nem tennék bele fixárat. A költségemelkedést átnyomnám a vevőre.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 13:19:01

@Midnight Run: "Sehol még utalás sincs arra, hogy itt fix ár lenne. "

Teljesen mindegy, hogy fix árat hazudnak vagy nem. Ha felépítik félig az erőművet, olyan zsaroló pozícióba kerülnek az oroszok, hogy bármilyen szerződésmódosítást kérhetnek.

Ha beszállnának 30%-ban a projektbe, akkor lehetne abban reménykedni, hogy nem teljesen basznak ki velünk. Persze ők sem hülyék, hogy ezt meglépjék.

Janossz 2017.05.19. 13:19:02

@GyMasa: "Ellenben annak a szelfarmnak a tervezett elettartama max 20 ev, es utana ki kell cserelni a szelkerekeket."
Bizony. És utána komoly geológiai feltárásokkal meghatározott földalatti bunkerekben kell elhelyezni ezeket a roppant veszélyes lejárt szavatosságú propellereket, a környék lakosságának többszáz éves rettegését keltve, mi?

2017.05.19. 13:20:39

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

A magyar GDP kb. 35 000 000 000 000 FT... csak szólok... (és nő ;) )

2017.05.19. 13:22:32

@Midnight Run: "@Midnight Run: én az oroszok helyébe biztos nem tennék bele fixárat. A költségemelkedést átnyomnám a vevőre."

Látod, ezért is veszünk az oroszoktól.. és nem tőletek...és bátran nézz utána, fix áras, még akkor is, ha ez most nem passzol a propagandátokhoz. Ilyen ez a szelaví...

Janossz 2017.05.19. 13:24:26

@eßemfaßom meg áll:
"a légkondid 20 éve 0W-ot evett, most 2000W-ot
a szárítógéped 20 éve 0W-ot evett, most 1kw-ot
a villanyautód 20 éve 0W-ot evett 10 év múlva napi 10-20KW-ot..."
Hogy neked milyen sok szép fogyasztód van! Atomot neked!
Nem tudtam, hogy a tahóság, meg a troll-mesterség ilyen jól fizet. És akkor még szerény voltál, jacuzzi, meg szauna nincs is a felsorolásban.

2017.05.19. 13:25:23

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Atommal persze, hogy nem. Csak mgújulóval. Pont ezt szajkózom."

Megújuló: a backup miatt környezetszennyező, a kis rendelkezésreállás miatt (többszörös beépítendő kapacitás, rövid élettartam) drága, és a legmegbízhatatlanabb. :)
A többi igaz... szóval megint csak hazudsz.

2017.05.19. 13:26:55

@Janossz: "Nem tudtam, hogy a tahóság, meg a troll-mesterség ilyen jól fizet."

Na, akkor jókora balek vagy... itt tolod a hülyeségeid, trollkodsz és mindezt ingyen... átbasznak cimbora :)

eßemfaßom meg áll 2017.05.19. 13:27:10

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Csak mgújulóval. Pont ezt szajkózom. "

már csak az olcsó környezetbarát tárolást kell feltalálni és igazad is lesz.

eßemfaßom meg áll 2017.05.19. 13:29:02

@Janossz: ja, hogy te nyáron hűvös télen meleg barlangban élsz, mosóteknőben mosol, a kutya nyalja tisztárra az evőeszközeidet, de legalább van kisfogyasztású lapostv-d :)

Janossz 2017.05.19. 13:29:07

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Pont ezt játszották el a bolgárokkal.
Azok, kicsit utánaszámolva a megtérülési mutatóknak, próbálták elérni a ruszkiknál, hogy valamilyen szinten társulva a buliba, a várható bevételből részesedve folytassák a nagy produkciót.
Erről persze Moszkva hallani sem akart. Jó okkal.

Midnight Run 2017.05.19. 13:29:26

@Dorottya Veres: Igen szelavi, másold be ide légyszi a titkos Paks-2 szerződés ide vonatkozó részét!

Légyszi, légyszi....

Janossz 2017.05.19. 13:32:24

@eßemfaßom meg áll: Képzeld, nem. Ezzel együtt a fogyasztásom csökkent tíz év alatt.
Na, nem a rezsiszilárdi értelemben, hanem kWó-ban mérve.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 13:42:03

@Janossz: :))

Inkább kifizettek 600 millió Euró bánatpénzt, csak hogy szabadulhassanak a ruszkiktól.

GyMasa 2017.05.19. 13:45:31

@Janossz:
...Bizony. ...
Most alljunk meg egy rovid szora!
Az volt az alapfelvetes, hogy az atomeromu 5500USD/MWp ara az sokszorosa a szeleromuvek 1600-2200USD/MWp aranak.
Erre en ramutattam, hogy almat kellene az almaval osszehasonlitani:
- Az atomeromuvet 1x epited meg, es idealis esetben uzemele 60+20 evig nagyjabol 90-95%-os rendelkezesre allassal. Addig - normalis korulmenyek kozott - csak az uzemeltetesi koltsegek jelentkeznek
- Ezzel szemben a szeleromuveknel 1kWp beepitett teljesitmeny Magyarorszagon csak 23-25%-os rendelkezesre allassal termel villamos aramot, tehat csak emiatt legalbb 4x annyi szelkereket kell telepiteni azonnal, hogy ATLAGOSAN megkapd azt a teljesitmenyt, amelyiket az atomeromu 24/7-ben lead.
- Plusz, egy szelfarm elettartama max 20 ev, ami utan el kell bontani a generatorokat, es ujakat telepiteni helyettuk.
- Ez ugye legjobb esetben is 3x akkora beruhazasi koltseget eredmenyez, mert 60 ev alatt 3x kell a szelfarmot ujratelepiteni, mig az atomeromuvet csak 1x.
Akkor most az osszesito szamitas:
Atomeromu:
1x 5500USD/MWp =5500 USD/MWp
Szelfarm
1x1800 USD (csak, hogy lasd mennyire jo fej vagyok)x 4 x 3 0 21600 USD/MWp (Ami lehet akar 35 000USD/MWp is)
Akkor melyik olcsobb a teljes elettartamot tekintve?
Es, akkor most a mellebszelesedre is reagalnek:
...És utána komoly geológiai feltárásokkal meghatározott...
Szelfarmot sem lehet akarhova telepiteni.
..földalatti bunkerekben kell elhelyezni ezeket a roppant veszélyes lejárt szavatosságú propellereket..
Hat, ezek a propellerek altalaban valamilyen kompozit anyagbol vannak, es nem nagyon megy az esetukben a "beolvasztas". Jobb esetben el lehet oket tuzelni.
...a környék lakosságának többszáz éves rettegését keltve, mi?...
Olvass utana az ösmasszivumoknak, OK?

Janossz 2017.05.19. 13:46:30

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Az az ő bánatuk.
Ez meg itt, ami a szemeink előtt alakulgat, a miénk lesz. Felelőse ennek se lesz persze.
Pláne olyan, akin be lehetne hajtani.

GyMasa 2017.05.19. 13:48:07

@Dorottya Veres:
..."Atommal persze, hogy nem. Csak mgújulóval. Pont ezt szajkózom."...
Ja, persze.. a szelfarm az majdnem mindent tud, csak nem:
- Megbizhato
- olcso
De egyebkent tuti jo otlet...

Janossz 2017.05.19. 13:58:37

@GyMasa: Ó, hát szállnék én vitába bárkivel, akinek 1 kW-ot eszik a gamer PC-je? A kultúrfölény a tiéd.:-)
De, ha nem sikerült értelmezned a hulladék-elhelyezés, kezelés (ártalmatlanítás, van ilyen atomerűnél? hát nincs)
kérdését, ne gyere már ilyen kompozit-ügyekkel, ha nem újrahasznosítható a cucc, bedaráljuk autópálya-alapnak.
Meg tudod ezt tenni atomerőművi hulladékkal?
Egy ős masszívumot ismerek: Az emberi butaság. Az örök.

2017.05.19. 14:02:04

@Midnight Run: "másold be ide légyszi a titkos Paks-2 szerződés ide vonatkozó részét!
"

Másold be te, szerinted van benne lopási záradék... :) Állítottál (feltételeztél) valamit, mi is.. erre legalább van bizonyíték. Ha a te állításodra lesz, akkor azt fogjuk elfogadni. A fikciót hagyjuk meg Asimovnak...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 14:06:44

@Dorottya Veres: Mondj EGY atomerőművi beruházást a világon, aminél nem volt durva költségtúllépés.

Mondj EGY fideszes nagyberuházást, aminél nem volt több, mint négyszeres költségtúllépés.

2017.05.19. 14:07:08

@Janossz: "Meg tudod ezt tenni atomerőművi hulladékkal?"

Az erőművek hulladékának tárolhatósága valóban összetetteb feladat, de közel sem megoldhatatlan. Nem kellene eltúlozni. A vegyipari hulladékoké sem sokkal egyszerűbb, ráadásul ott nagyságrendekkel több képződik. :)

2017.05.19. 14:08:45

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
El fog kopni a kopipészted... FIX ÁRAS beruházás.... ééétted? Nem mi építjük, az oroszok.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 14:11:51

@GyMasa: "Atomeromu:
1x 5500USD/MWp =5500 USD/MWp
Szelfarm
1x1800 USD (csak, hogy lasd mennyire jo fej vagyok)x 4 x 3 0 21600 USD/MWp (Ami lehet akar 35 000USD/MWp is)
Akkor melyik olcsobb a teljes elettartamot tekintve?"

Kilowattot akartál írni.

Húsz év múlva, mire Paks1-et lebontják, 600 USD lesz a szélkerék, annak a négyszerese is még csak 2400 USD/kW.

Persze, csak ha elfogadjuk az elmúlt 30 év trendjét. Az is lehet, hogy olcsóbb lesz.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 14:13:12

@Dorottya Veres: "FIX ÁRAS"

Meg az ufók, azok fogják építeni, még ők fizetnek. :))

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.19. 14:13:46

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Kurva utalmas már ez az végtelenbe tartó extapolációd. 2012 óta érdemben nem csökkent a szélkereket ára és mivel egyszer szarabb helekre telepítik őket valójában emiatt egyre drágábbak lesznek. Mert 12 m/s sebességnél egy kisebb szélkerék is megtermel több áramiot, mint ahova most tervezik lejúrni 6 m/s vagy alatta levő szélnél.

eßemfaßom meg áll 2017.05.19. 14:21:19

@Janossz: ebből csak annyi következik, hogy a háztartásod a 20évvel ezelőtti gépesítés szintjén maradt és lecserélted a 100asizzót meg a gigamegatévét.

Janossz 2017.05.19. 14:24:07

@molnibalage: "Te is csak egy újabb gyök2 usesr vagy akinek 5 perc google és a négy alapművelet helyes használata is megugorhatatlan akadály.. "

extapolációd, nem csökkent a szélkereket ára, szarabb helekre, most tervezik lejúrni, most tervezik lejúrni

Ugye, mondtam én, hogy nem lehetsz te akadémikus? Csak a helyesírást kéne megugranod, nem megy.
Minősíteni, azt tudsz.

Janossz 2017.05.19. 14:25:39

@molnibalage: Igyál még egyet, és fogd rá a háttérsugárzásra!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 14:26:08

@molnibalage: "végtelenbe tartó extapolációd"

20 év neked végtelen? Akkor mit mondasz a Paks2 lobbi 70 éves extapolációjára? Háromszor végtelen, meg még 10 év?

Janossz 2017.05.19. 14:29:21

@eßemfaßom meg áll: Szerintem ebből az következik, hogy nem tudsz mit kezdeni azzal, hogy egy korszerű háztartás kevesebbet fogyaszt ma, mint egy-két évtizede. Nem az én hibám.

GyMasa 2017.05.19. 14:31:13

@Janossz:
...Ó, hát szállnék én vitába bárkivel, akinek 1 kW-ot eszik a gamer PC-je? A kultúrfölény a tiéd.:-)...
Ez minden?
Irigykedsz talan, hogy vannak emberek, akiknek futja ilyen dolgokra, vagy mia baj?
...De, ha nem sikerült értelmezned a hulladék-elhelyezés, kezelés...
De sikerult ertelmeznem, a baj az, hogy nem ez volt az eredeti kerdes.
Tudod, "Jo napot sogor! Csonakot foldozok!"
Azzal jottel te is, hogy a szelfarm az olcsobb, pedig rohadtul nem az.
Es nem valami rejtett dolog miatt, hanem barki, aki kepes megoldani egy6-os szoveges feladatot, vegig tudna ezt szamolni, de te jossz a gamer PC-vel, meg a kiegett futoelemekkel...
...ne gyere már ilyen kompozit-ügyekkel, ha nem újrahasznosítható a cucc, bedaráljuk autópálya-alapnak...
Ertem, ez a megoldas. Elasni!
Akkor viszont nem ertem, hoyg a hulladekot miert nem lehet olyan kovetekbe furt alagutakba tenni, amelyikeknel az elmult 4,5 milliard evben nem tortent valtozas?
Beleertve a 65 millio evvel ezelotti meteorbecsapodast, ami miatt kipusztultak a dinok is?
...Meg tudod ezt tenni atomerőművi hulladékkal?...
Hat, ha nem is kozvetlenul az autopalya alapozasaba, fe eleg melyre el lehetne eppen asni a hulladekot.
De minek?
Annak a hulladeknak csak kicsi resze az ami veszelyes, vagy ertektelen.
Az atomhulladekkal ispontosan ugyanaz a baj,mint az elektronikai es a haztartasi hulladekkal.
Benne va a sok ertekes anyag, rendelkezesre allnak az ujrahasznositas kemiai/fizikai alapjai, csak egyszeruen ma olcsobb banyaszott es dusitott uranbol uj futoelemet kesziteni, mint a kiegetteket ujrahasznositani.
De ne aggodj, hamarosan el fog jonni az az ido, amikor ez is megtortenik, es akkor tenyleg csak a keletkezo hulladek toredeket kell majd levinni ilyen tarolokba.
Vagy lehet beloluk RTG-t csinalni, csillagkozi utakhoz.
Ott pont elony, hogy 1 millio evig fut a cucc.
...Egy ős masszívumot ismerek: Az emberi butaság. Az örök...
Es, ahogy latom te is szgnifikans szereploje vagy neki.

hu.wikipedia.org/wiki/%C5%90sf%C3%B6ld

GyMasa 2017.05.19. 14:33:19

@Dorottya Veres:
...A vegyipari hulladékoké sem sokkal egyszerűbb, ráadásul ott nagyságrendekkel több képződik....
Jajj, de tudod, az nem SUGAROZ ezrotszazmilliohatszazmilliard evig.
(az nem baj,, hoyg a vashordo az elrohad, es a szmotyi valoban belefolyik a talajvizbe, de legalabb nem sugaroz.)

Midnight Run 2017.05.19. 14:34:53

@Dorottya Veres:

Szerintem nincs lopási záradék. Ezt maximum te állítod. Meg persze azt kamuzod, hogy fixáras a Paks-2 szerződés. Ordas nagy kamu.

Persze ilyen erővel állíthatod azt is, hogy Putyin ajándékba adja, hogy 56-ért bocsánatot kérjen. Bizonyítani úgysem tudjuk.

Tudom, hogy nagyon szeretitek az atomenergiát, de a félrebeszélést meg a kamut hagyjuk másra.

2017.05.19. 14:36:42

@Janossz: Ez szimpla hazugság, mmég akkor is nehezen áll meg, ha ateljes energiafogyasztást veszed, nem csak a villamosenergia igényt.
Régen mi volt? Világítás, villanytűzhely, boyler. 1tv, 1rádió, 1mosógép, egy centrifuga. 1 hűtő
Most?
Muszája valóságot görbíteni a propagandátokhoz? Kiváncsi vagyok, miként váltod ki megújulókkal a villanytűzhelyed, a 400L-es kétajtós hűtő, a szárító, a légkondi, a víztisztító, meg a csuda tudja még mennyi elekromos kis/nayggép energiaellátását...
De elkezdheted összerakni, majd meglátjuk, mit gondolsz te korszerű háztartásnak.

2017.05.19. 14:37:47

@Midnight Run: Ja... a te víziód helytállóbb mint másoké... logikus. Ultima ratio.

GyMasa 2017.05.19. 14:39:52

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Húsz év múlva, mire Paks1-et lebontják, 600 USD lesz a szélkerék, annak a négyszerese is még csak 2400 USD/kW.
Nem-nem, nem figyelsz, azt mar kinyilatkoztattad, hogy 20 ev mulva a hatasfoka az 265% lesz, szoval igazabol olcsobbnak sem kell lennie, ugye?
Es, ha azzal a 16-tal szorzod be, amibe VALOJABAN kerul, akkor is olcsobb lesz? (9600USD/kWh)
Ja, nem.
De pl. a mai nberuhazast akkor is a mai arakkal kell szamitani, barmennyi is lesz a 20 ev mulva ar...
Raadasul, ugye az a resz is megvan, hoyg mar amiatt is dragabb MA egy szelfarm, mert 4x annyi kell belole?
Tehat, vegeredmenyben akar ingyen is lehet a komplett szelfarm, akkoris MA olcsobb atomeromuvet epiteni, mint szelfarmot, adott teljesitmenyre, es ekkor meg mindig erosen elhanyagoltam igen tetemes jarulekos koltsegeket egy szelfarm mellett. (tudom, vilagvege, sugarzo hulladekatarolas 1 millio evig))
...Persze, csak ha elfogadjuk az elmúlt 30 év trendjét. Az is lehet, hogy olcsóbb lesz....
Megteheted ugyan ezt is, de ne nagyon lepodj meg, na mondjuk nem lesz igazad.
De ezzel ervelni nem tul jo alap.

Midnight Run 2017.05.19. 14:42:23

@Dorottya Veres: Ezt is te állítod. Soha ilyet nem mondtam. Annyit állítottam, hogy a becslésem szerint extrém drága lesz Paks-2, mert egy ilyen nagy projekteknél mindig jelentős túllépés van, másrészt sokat fognak belőle lopni.

Ha pedig hozza a szokásos 4.4x nagy projekt költségtúllépést Paks-2, mint ami a többi nagyprojektre volt jellemző (Dagály, Várkert Bazár, 4-es metró, kerítés a déli határon), akkor rohadtul nem az olcsó áram forrása lesz ez az erőmű.

comblog 2017.05.19. 14:45:33

"Magyarorszagon csak 23-25%-os rendelkezésre állással termel villamos áramot"

Bár ez is 1 nagy gondja a szélerőműveknek, de a legnagyobb, hogy pont akkor ontja a villamos energiát amikor az a legolcsóbb/legkevésbé kell és pont akkor nem amikor a legjobban kell/legdrágább.

Szóval hiába önti a villamos energiát a szélerőmű akár 600 USD/MWp áron, ha ezt akkor teszi amikor nincs ára mivel dömping van belőle és akkor meg nem termel amikor kéne és hiány van belőle.

Szóval amíg a megtermelt villamos energia tárolás nem megoldható olcsón, hatékonyan és környezetbarát módon addig az semmire nem megoldás max. pénzszórásra ahogy a németek is tették (és eljutottak odáig, hogy a környező országok áramellátását is veszélyeztetik az ingadozó energiatermelésükkel).

Janossz 2017.05.19. 14:47:06

@GyMasa:" Azzal jottel te is, hogy a szelfarm az olcsobb, pedig rohadtul nem az." Mikor is?
Te jöttél a hülye gamer PC-vel, 1 kW teljesítménnyel, hogy neked olyan van, gratulálok hozzá, az én laptopom tizedét se fogyasztja, bolondok mégis mindig megtalálnak rajta...Játssz, Jóember, ne kommentelj, mindenki jobban jár, hidd el!
Esetleg még szabadjon javasolnom egy csillagközi utat, ha lehetne.:-)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 14:49:17

@GyMasa: "a hatasfoka az 265% lesz"

:))

Nem lehet így beszélgetni, hogy széttrollkodod.

Szélmalomharcos 2017.05.19. 14:49:36

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"A kutyámat nem bíznám rájuk."

Mióta tart egy macska kutyát?

GyMasa 2017.05.19. 14:56:30

@comblog:
...Bár ez is 1 nagy gondja a szélerőműveknek, de a legnagyobb, hogy pont akkor ontja a villamos energiát amikor az a legolcsóbb/legkevésbé kell és pont akkor nem amikor a legjobban kell/legdrágább....
Jajj!
Ne zavard oket ossze!!!
Ezek mar olyan felsobbfoku osszefuggesek, amiket majd csak azutan erdemes elejuk tarni, amikor megertik azt, hogy Atombol 5500 USD/kWp beepitett teljesitmeny, az szeleromubol 4kWp tudja teljesiteni.
Es, hiaba szamot 1600 USD/kWp-vel, mar ebben a lepesben dragabb a szelfarm, mint az atomeromu...
Amigy ezt nem fogjak fel, addig teljesen felesleges oket tovabb terhelni a komplexebb osszefuggesekkel....

BaitHrunner 2017.05.19. 14:58:13

@Midnight Run:
24.hu/fn/uzleti-tippek/2017/05/16/paks-2-nagy-bejelentest-tettek-igy-folytatodhat-a-projekt/
Itt fixárasként hivatkoznak rá.
"A fixáras fővállalkozói szerződés kulcsrakész megvalósítást garantál, amely a fővállalkozó feladataként rögzíti az alvállalkozók bevonását, a velük való szerződéskötést, valamint az alvállalkozói, beszállítói munka minőségének szavatolását – mondta el Aszódi Attila, a Miniszterelnökség Paks 2 projektért felelős kormánybiztosa a konferencián előadásában."

És itt is:
www.portfolio.hu/gazdasag/energia/paks_ii_degeszre_kereshetne_magat_a_magyar_allam.225711.html
"Az államközi szerződésben 12,5 milliárd euróban rögzítették a magyar állam maximális anyagi terhét egy fix áras, "kulcsrakész" megoldással, azaz a kockázatmegosztás szempontjából az esetleges többletköltségeket az orosz szállító viseli... ...A számok alapján mindenesetre a tanulmány óvatosan úgy fogalmaz, hogy a 12,5 milliárd eurós paksi keret nem tűnik túlságosan alacsonynak, viszont ésszerű költségbecslésnek tekinthető abból kiindulva, hogy az előre nem látható költségelemek az orosz szállítóra hárulnak."

Midnight Run 2017.05.19. 14:58:24

@comblog: Azért ez egy kicsit sarkított vélemény. A termelési költségeket levitte a megújuló. Az igazi áttörést valóban az olcsó és környezetbarát tárolás hozná. A németek a nehézségek ellenére biztosítani tudták az ellátást.

2017.05.19. 15:02:12

@Janossz: "Szóltam én tehozzád?"

kolléga..tanulmányozza már egy nyilvános fórum működését,szabályait, etikttjét. Ha hülyeségeket ír szakmányban, csak az ön által elhatalmazottak helyesbíthetik??? Vicces ember...

Szélmalomharcos 2017.05.19. 15:04:13

@Janossz:
Muris amikor egy magadfajta nyolcelemis oktat nyelvtudásról. Nem tartozik ide csak ha már emltetted két felsőfokú államvizsgám van a Rigóból

Midnight Run 2017.05.19. 15:04:41

@BaitHrunner: És pontosan milyen részre vonatkozik a fix ár? Mert nekem ebből ezek nem derülnek ki. Hidd el a szerződés ismerete nélkül bárki bármit mondhat.

Kíváncsi lennék, hogy vitás ügy esetén milyen ország választóbírósága dönt. Mert mondjuk az oroszok félutón nem hajlandóak megcsinálni a dolgot, akkor ennek ki viseli az ódiumát?

2017.05.19. 15:05:24

@Midnight Run: Ja...került amibe került... a Pellworm projekt is mekkora siker volt... már napi 23 órában is volt villanyuk... hatszoros áron, elég jó földrajzi adottságok mellett, hájtek megoldásokkal...
Az ő megoldásuk kulcsa egy (több) hosszabbító, a francia atomenergia és a lenygyel szénerőművek :) Patent megoldás. Mindenki vesz a másiktól... aztán majd bezárul a kör...

GyMasa 2017.05.19. 15:07:11

@Janossz:
..." Azzal jottel te is, hogy a szelfarm az olcsobb, pedig rohadtul nem az."
PMikor is?
Janossz
2017.05.19. 11:38:10
@molnibalage: "Japánban sikerült 57 ezer USD/kWe beépített áron telepíteni a tengeren szélkerekeket, ez a világ legdrágább atomerőműi blokk telepítési költségének 11-szerese..."
Aha. Ez a beruházás költsége volt. Ezen kívül vannak még fűtőanyag, üzemeltetési, hulladék elhelyezési-környezetvédelmi költségek is. A szélért még Japánban sem kell fizetni.
Itt tisztazva lett, hogy dragabb amire jottel az uzemeltetesi koltsegekkel, ezutan vezettem le neked _IS_ hogy teljesen mindegy, mert osszessegeben ma dragabb szelfarmot epiteni fajlagosan, mint atomeromuvet.
..Te jöttél a hülye gamer PC-vel, 1 kW teljesítménnyel...
Miert szerinted ilyen nincs?
...hogy neked olyan van, gratulálok hozzá...
Öööö, en ilyet nem irtam!
...az én laptopom tizedét se fogyasztja...
Az a resz megvan, hoyg nemcsak TEBELÖLED all a vilag?
...bolondok mégis mindig megtalálnak rajta...
Ezt nem ertem.
...Játssz, Jóember, ne kommentelj, mindenki jobban jár, hidd el!...
Szerintem neked meg vissza kellene menni ugy 6.-ig, hogy tudjal ertelmezni egy szoveges feladatot.
Veled is csak tobben vagyunk es nem jutunk elore.
...Esetleg még szabadjon javasolnom egy csillagközi utat, ha lehetne.:-).
Mi van?
Szerintem allj le fuvezessel, mert nyilvanvaloan nem hasznal neked.

Janossz 2017.05.19. 15:10:39

Ha egy általam tett kijelentést a tizedik troll kérdőjelezi meg, holott már vagy ötször korábban megválaszoltam a hasonló kérdéseket, nehogy már te kötelezz arra, hogy még egyszer, meg még egyszer, meg még egyszer elmondjam ugyanazt, trollocska! Százszor mondtam: Csak írni tudtok, olvasni nem! Ma is ez a véleményem.
Kollégád neked a Birca, Szófiából! Esetleg beszélgessetek!

BaitHrunner 2017.05.19. 15:11:25

@Midnight Run:
Azért azt illik megemlíteni, hogy a németek a francia atomnak, meg a rengeteg fosszilisnek köszönhetően tudják biztosítani az ellátást. Ezzel egyébként Európa egyik legnagyobb szennyezőivé váltak, brutális módon terhelik a környezetet. További azon felül, hogy ez nekik évente két Paks II-nyibe kerül, még a szomszédaiknak is 1-1,5 milliárd eurónyi veszteséget okoznak(ezt is évente persze).
Szóval azért ez inkább tekinthető kudarcnak, mint sikertörténetnek.

2017.05.19. 15:13:17

@különvélemény2: "Egyes "liberális" elemek azért kezdték el a propagandától rettegő propagandájukat, mert a fiatalok egyre kevésbé néznek tévét, annál többet neteznek, és az elég nagy probléma a tömegtájékoztatási propagandagépezetben, ha nem a te propagandádat nézik/olvassák.
Ezért kezdődik a facebook szűrés, google szűrés, youtube szűrés, stb, ahol majd erre kijelölt "független" szervezetek megmondják mi a hír és mi az álhír."

Na, ezzel jelennél meg a 444-en... rögtön felnégynégynégyelnének :) Egyébként ők is éppen koldulnak: "Álljatok mögénk (!) támogassatok minket hogy még jobb cikkeket írhassunk!
Ezen mindig elröhögöm magam, amikor meglátom. Kis pénz,kis propaganda, nagy pénz, nagy propaganda.

Janossz 2017.05.19. 15:14:22

@Szélmalomharcos: És néhány nicked...Szép. Aludj el szépen, kis Balázs!

GyMasa 2017.05.19. 15:14:48

@Midnight Run:
...A termelési költségeket levitte a megújuló...
Azt' azt is tudod, hogy miert?
Azert, mert a nemet rendszerben az idojarasfuggok elonyt elveznek, tehat amikor fuj a szel, meg sut a nap, akkor a nemet energetikai rendszer vagy atveszi a szelfarmoktol az aramot es lekapcsol egy kiegyenlito eromuvet, vagy nem veszi at, de akkor meg buntetest fizet a szelfarm tulajdonosanak.
Ellenben a kiegyenlito eromuvek azok a szabad piacon dolgoznak, tehat, ugyanebben az esetben nekik akar negativ aramaruk is lehet...
Szoval ez egy sulyosan piactorzito rendszer, ami eppen csak az eredeti celjat nem erte el eddig.
...Az igazi áttörést valóban az olcsó és környezetbarát tárolás hozná...
Ami, ma meg nem letezik, igy tervezni sem lehet vele
...A németek a nehézségek ellenére biztosítani tudták az ellátást....
Igen, 29ct/kWh-ert,
Lignittuzelesu eromuvekbol, meg olcso francia atomarammal.
Micsoda siker!
- Nem olcso
- Nem szennyez kevesebbet
- Nem csak a sajat rendszeruket destabilizalja, hanem kb mindegyi kszomszedjuket (Belgium, Csehorszag, Lengyelorszag, Ausztria)

BaitHrunner 2017.05.19. 15:16:17

@Midnight Run:
"És pontosan milyen részre vonatkozik a fix ár? Mert nekem ebből ezek nem derülnek ki. Hidd el a szerződés ismerete nélkül bárki bármit mondhat."
Fix áras fővállalkozói szerződés esetén nekem egyértelműnek tűnik.

"Kíváncsi lennék, hogy vitás ügy esetén milyen ország választóbírósága dönt. Mert mondjuk az oroszok félutón nem hajlandóak megcsinálni a dolgot, akkor ennek ki viseli az ódiumát?"
Orosz hitelből fog épülni. Nyilván ha szeretnék visszakapni a pénzüket, nekik is érdekük, hogy az az erőmű üzembe álljon.

GyMasa 2017.05.19. 15:19:24

@BaitHrunner:
...Szóval azért ez inkább tekinthető kudarcnak, mint sikertörténetnek...
Vagy progressziv balosul: "Alternativ siker"

Janossz 2017.05.19. 15:24:25

@GyMasa: Beakadt a lemez nálad valahogy.
Ma egy korszerű gépekkel felszerelt, a kor színvonalán gépesített háztartás kevesebb energiát fogyaszt (villamos), mint ezelőtt húsz évvel.
Ez egy állítás. És nem látszotok cáfolni, csak rugóztok itt fél napja rajta.
Jöttök itt nekem gamer PC-vel, meg villanyautóval, űrutazással...Csak bizonyítandó, hogy PAKS II nélkülözhetetlen.

Midnight Run 2017.05.19. 15:24:30

@BaitHrunner: az orosz hitelre a magyar állam ad garanciát, tehát nem projekthitel, így semmi köze Paks2 megtérüléséhez.

A fővállalkozói szerződés mire vonatkozik? Te láttad?

A németek tavaly 50 TWh áramot exportáltak. A franciák idén télen igencsak rá voltak szoruova az importra, mivel két atomerőművük is leálkt.

Azzal egyetértek, hogy a német energiewende megkeverte az EU árampiacait.

2017.05.19. 15:25:45

@Könnyen elkaptuk, uram!: "@DarkGreen!: friss hírek: az angol állam jelentős összeggel tolta meg a fúziós kutatásokat. Egy másik forrás szerint egy év múlva 2018. -ban várják az áttòrést. Méretében olyan 3 méter körüli ttokamakot fejlesztenek, tehát nem koncentrált erőműves hálózatban gondolkodnak.

Másik hír a hidrogén előállítása...ha tényleg olcsó lesz, megoldhatja a naperómůvek kapacitásfölöslegének tárolását.
És akkor Paks öngól..."

Juhéééé... Viszont előtte, biztos, ami biztos alapon gyorsan építenek egy 3,2GW-s atomerőművet is :) (fajlagosan magasabb áron, mint Paks II.) Mostanában született meg a döntés, valami 24mrd Ł költséget várnak.
A fúzió terén minden mértékadó véleményalkotó 2050-2070 tájára teszi az első gridbe illeszkedő létesítmény megvalósulását. Mire abból felépül az első 10, Paks III is bekapcsolódik a termelésbe és már a profitábilis szakaszában jár az életciklusának :)

GyMasa 2017.05.19. 15:27:46

@Janossz:
...Ez egy állítás. És nem látszotok cáfolni, csak rugóztok itt fél napja rajta.
Jöttök itt nekem gamer PC-vel, meg villanyautóval, űrutazással...Csak bizonyítandó, hogy PAKS II nélkülözhetetlen....
Elmondom, utoljara:
Attol, hogy NEKED nincsenek ilyen dolgaid, az nem azt jelenti, hogy MASNAK SINCS!
Erted?
Reszemrol ez a tema le van zarva.

Midnight Run 2017.05.19. 15:28:53

@GyMasa: mivel marginális költségben a megújuló a legolcsóbb, piaci alapon is azt vennék meg.

De megfordítom a kérdést, mi a baj, az hogy megújulók termelnek időjárás függően vagy hogy a konvenciónális termelők egy része (atom, szén) rugalmatlan?

BaitHrunner 2017.05.19. 15:29:57

@Midnight Run:
Nem is a megtérülésről volt szó, hanem a megépítésről.
A németek nagyon magas áron veszik át kötelezően a megtermelt áramot, és nyomott áron kénytelenek tovább adni. Mondom, nagyon nagy bukta.

Midnight Run 2017.05.19. 15:34:50

@BaitHrunner: az max fáj a német adófizetőnek, meg a rendszerszervezőnek. Nekem, mint magyar fogyasztó jó.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.19. 15:37:38

@Midnight Run: Látom nem esik le a difi a kényszer export és SOS impotr között. A németek többnyira nyomott áron kell, hogy eladják a méregdrágán randomra termelt szaros szél- és napáramukat, mert csak dől a gridbe sokszor. Amikor meg nagyhirtelen nem fúj a szél vagy süt a Nap, akkor meg lehet méregdrágán vásárolni a kiegyenlítő áramot. Ez a mutatvány van benne az évi 20 mrd EUR-ba. amit erre a hülyeségre basznak el.

Nem az a lényeg, hogy mekkora mennyiséget exportál, hanem az, hoy a vételsi és eladási ár szorzatával mi az erdmény. Azt látjuk, katasztrófa... És ez is csak azért nem vezet blackouthoz, mert egyetlen szomszédjuk sem tolja fullba a kretént...

Pipas 2017.05.19. 15:38:20

@Midnight Run: "az max fáj a német adófizetőnek, meg a rendszerszervezőnek. Nekem, mint magyar fogyasztó jó. "

Ja, ezért követeltek német modellt, hogy nekünk is fájjon? :D Öcsém!

GyMasa 2017.05.19. 15:38:34

@Midnight Run:
...mivel marginális költségben a megújuló a legolcsóbb, piaci alapon is azt vennék meg...
Igen, ha nem lenne a fix koltseged, de van.
Jelenleg mind fajlagosam, mind elettartamra vetitve a legdragabb az idojarasfuggo energia.
Amivel nincs is baj, ha megvan a tarsadalmi elhatarozas a valtasra, es a tarsadalom hajlando finanszirozni a tobbletkoltsegeket.
Es, ha realistak vagyunk, akkor Magyarorszagon nem ez a helyzet all fenn.
...De megfordítom a kérdést, mi a baj, az hogy megújulók termelnek időjárás függően vagy hogy a konvenciónális termelők egy része (atom, szén) rugalmatlan?...
Hat, az a kulonbseg, hogy az egyikre tudsz folyamatos ellatast alapozni a masikra meg nem.
Kitalalod, melyik melyik?

Midnight Run 2017.05.19. 15:40:35

@molnibalage: és neked miért fáj, hogy a németek évi 20 milliárdot eljátszanak ezzel? Hány blackoutot éltél át az elmúlt 10 évben?

Csendben megjwgyzem, hogy Burgenland is áram exportör, szóval nem csak a németek játéka ez?

Midnight Run 2017.05.19. 15:43:36

@GyMasa: már bocs atomra még a franciák is csak Szet-ekkel értek el 75%os arányt. Tehát ők sem tudtak macimálisan erre alapozni.
Vagyis rugalmatlan zsinóráramnak is van korlátja, nem lehet a napi ingadozást teljesen lefedni.

comblog 2017.05.19. 15:44:47

@Janossz:
"Jöttök itt nekem gamer PC-vel, meg villanyautóval, űrutazással...Csak bizonyítandó, hogy PAKS II nélkülözhetetlen."

Még nem mert nem állt le Paks I, ami mennyit is ad Mo ellátásába?

Midnight Run 2017.05.19. 15:46:01

@Pipas: soha nem követeltem a német modelt. Én a drága és nem átlátható paks ellen tiltakozom.

Egyébként mivel lement a megújuló ára, nekünk nem kerülne annyiba, mint a németeknek.

GyMasa 2017.05.19. 15:52:25

@Midnight Run:
...már bocs atomra még a franciák is csak Szet-ekkel értek el 75%os arányt....
Igen, mert egy normalis orszagban nem egyenletes a villamosenergia igeny. Es zsinorarammal csak valamilyen tarolasi eljarassal lehet kiegyenliteni a volgyeket.
Erre az egyetlen rentabilis modszer ma a SZTE.
Kar, hogy ahhoz viszont egy orszagnak rendelkeznie kell bizonyos foldrajzi tulajdonsagokkal.
Magyarorszag nem ilyen.
Tehat.
Magyarorszagon ez nem jarhato megoldas.
...Tehát ők sem tudtak macimálisan erre alapozni...
Senki nem mondta, hogy 100%-ban atommal kell ellatni Magyarorszagot.
...Vagyis rugalmatlan zsinóráramnak is van korlátja, nem lehet a napi ingadozást teljesen lefedni...
Igen, de ezt senki nem vitatta. Legalabbis en nem.

BaitHrunner 2017.05.19. 15:53:33

@Midnight Run:
Nem csak a németeknek fáj, óriási károkat okoznak a szomszédoknak is.
Ez minket persze annyira nem érint, rossz peldának viszont tökéletes.
A megújulós modell nem járható, ezt be kell látni. Én támogatom az atomot, ha tényleg ez a fix ár, akkor részemről a 12,5 milliárd euró is belefér. Az átláthatóság téren maximálisan egyet értek veled.

GyMasa 2017.05.19. 15:57:46

@BaitHrunner:
Azert a Fixaras 12,5milliard EUR sokat segit az atlathatosag teren is.

Janossz 2017.05.19. 15:59:59

@comblog: "Még nem mert nem állt le Paks I,..."
És még húsz évig nem is fog. Addig termeli az "ingyen" áramot, ami jó hivatkozási alap itteni trollnépeknek, hogy micsoda nagy zsuga az atom...
Aztán, ha tíz év múlva beindul majd II., plusz tízezer erre kiképzett szakemberrel, meg alkalmazottal, kétszeresére fejlesztett elektromos elosztóhálózattal, négyszeres önköltségen termelve, hogy fogunk csodálkozni...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 16:01:28

@GyMasa: "a nemet rendszerben az idojarasfuggok elonyt elveznek"

Pontosan. A megújulók mellé nem alaperőművek, hanem gyorsan indítható és leállítható gázerőművek kellenek. Amikor van elég megújuló "ingyen" energia, értelmetlen más erőművel is termelni. De ezt már mondtam neked.

"a kiegyenlito eromuvek azok a szabad piacon dolgoznak, tehat, ugyanebben az esetben nekik akar negativ aramaruk is lehet.

Pontosan. A megújulók mellé nem alaperőművek, hanem gyorsan indítható és leállítható gázerőművek kellenek. Amikor van elég megújuló "ingyen" energia, értelmetlen más erőművel is termelni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 16:04:32

@BaitHrunner: "a francia atomnak, ... a szomszédaiknak is 1-1,5 milliárd eurónyi veszteséget okoznak"

Pontosan. A megújulók mellé nem alaperőművek, hanem gyorsan indítható és leállítható gázerőművek kellenek. Amikor van elég megújuló "ingyen" energia, értelmetlen más erőművel is termelni. De ezt már mondtam neked.

GyMasa 2017.05.19. 16:05:04

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Pontosan. A megújulók mellé nem alaperőművek, hanem gyorsan indítható és leállítható gázerőművek kellenek. Amikor van elég megújuló "ingyen" energia, értelmetlen más erőművel is termelni....
Aztan, amikor a kiegyelnito eromuvek becsodolnek a sok negativ aramartol, akkor majd johet a nagyszeru otleted a "importaljunk olcson".
Aztan, ha mar egesz europaban mindenhol gyozott a sotetzold propaganda, es lekapcsoltak az osszes kiegyenlito eromuvet, mert mind csodbe ment, akkor majd hozunk villanyt Afrikabol, ugye?
Tenyleg ennyire nincs fogalmad a piaci folyamatokrol?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.19. 16:08:40

@Midnight Run: Azért te isten barma, mert pontosan mutatja, hogy hova vezetne az, ha a sok hülyeállat tanácsát fogadnánk meg és Paks helyett ezeket a szarokat basznánk bele a gridbe.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 16:08:45

@GyMasa: "mi a baj, az hogy megújulók termelnek időjárás függően vagy hogy a konvenciónális termelők egy része (atom, szén) rugalmatlan?...
Hat, az a kulonbseg, hogy az egyikre tudsz folyamatos ellatast alapozni a masikra meg nem."

Ez az atomerőművek nagy hátránya, egyikre se tudsz folyamatos ellátást alapozni. Mindenképpen kellenek hozzá fosszilis erőművek.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 16:10:43

@molnibalage: "te isten barma"

Ah, elfogytak az érvek, jöhet a személyeskedés.

Hogy miért az ilyen egybies műszaki analfabétákat küldi ide Kubatov trollkodni?

GyMasa 2017.05.19. 16:11:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Ez az atomerőművek nagy hátránya, egyikre se tudsz folyamatos ellátást alapozni. Mindenképpen kellenek hozzá fosszilis erőművek....
EN veled befejeztem,
Nyillvanvaloan vagy egbekialtoan ostoba vagy, vagy trollkodsz.
Ha nem erted, nem baj!
Ugysem te fogod eldonteni, hoyg mi lesz, szoval nem kell aggodni!

BaitHrunner 2017.05.19. 16:13:03

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Amikor van elég megújuló "ingyen" energia, értelmetlen más erőművel is termelni."
Nem létezik megújuló ingyen energia. A piaci ár sokszorosáért kötelezően átvett megújuló energia van. A létező legdrágább megoldás, a megtérülésnek elvi esélye sincs.

GyMasa 2017.05.19. 16:22:10

@BaitHrunner:
Annyira elegans, ahogy ferditi az adatokat a sajat szajize szerint...
Persze, a hulye meg en vagyok, hoyg megint leallok magyarazni neki...

BaitHrunner 2017.05.19. 16:29:03

@GyMasa:
Nem érdemes lemenni a szintjére tudom én is. Írtam már máshol, hogy valami vörösorrú kommunista lehet, komoly pártállami múltal. Máshogy nem tudnám magyarázni ezt a vak meggyőződést.
De néha akkora égbekiáltó ökörségeket tud írni, hogy az ember nem tudja megállni, hogy ne válaszoljon.

GyMasa 2017.05.19. 16:32:52

@BaitHrunner:
Most oszinten, mikor irt le barmi normalis dolgot?

Janossz 2017.05.19. 16:44:11

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Na nézd már, ezek meg ilyenkor egymás nyakába borulva elemeznek ki..Férfiszerelem, vagy mi?
"Én veled befejeztem" mondta Pista a kocsmában a kötekedésért kapott negyedik taslás után...:-)

Janossz 2017.05.19. 16:47:11

@GyMasa: "Annyira elegans, ahogy ferditi az adatokat a sajat szajize szerint.."
Ez az elegáns, amit ti műveltek itt, senkiháziak. A Háta mögött kibeszélni. Nagyok vagytok. Igazán.

GyMasa 2017.05.19. 16:53:59

@Janossz:
Te is ugyanolyan idiota vagy, mind cicuska, veled is befejeztem a monologot.

Janossz 2017.05.19. 16:56:18

@GyMasa: Ha eszed lenne, még azt is tudnád, hogy a monológ egyszemélyes műfaj.
Ezután magadba se beszélsz? De jó!

eßemfaßom meg áll 2017.05.19. 16:59:15

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A megújulók mellé nem alaperőművek, hanem gyorsan indítható és leállítható gázerőművek kellenek"

jelezted már a németeknek, hogy kezdjék hamar bontani a co2okádó szénerőműveiket mert azok nem jók a napszél mellé?

chrisred 2017.05.19. 16:59:45

@GyMasa: "Az ugye vilagos, hogy kulon kell am valasztani a villamosenergia meg a hoenergia felhasznalast egy lakasban/hazban?"

A lakásban igen, a rezsidíjfizetéskor nem. Ugyanolyan spórolás a hőszigetelés, mint a napelemmel működtetett légkondi.

eßemfaßom meg áll 2017.05.19. 17:01:11

@Janossz: ha eszed lenne megértenéd, hogy mikor fogalmatlanhülyéztek le egy "monológozással"

eßemfaßom meg áll 2017.05.19. 17:04:30

@Janossz: "Szerintem ebből az következik, hogy nem tudsz mit kezdeni azzal, hogy egy korszerű háztartás kevesebbet fogyaszt ma, mint egy-két évtizede. "

Már amennyiben semmilyen új nagyfogyasztó nem jött be időközbe a képbe. Felétek a barlangban ez nyilván kimaradt.

chrisred 2017.05.19. 17:05:54

@eßemfaßom meg áll: Egy-két évtizede még barlangban laktál?

eßemfaßom meg áll 2017.05.19. 17:06:35

@Midnight Run: "A németek a nehézségek ellenére biztosítani tudták az ellátást. " szénerőművekkel, atomerőművekkel meg faégetőerőművekkel. Meg a környező országok segítségével.

Janossz 2017.05.19. 17:13:11

@eßemfaßom meg áll: "ha eszed lenne megértenéd, hogy mikor fogalmatlanhülyéztek le egy "monológozással" "
Ha eszed lenne, megértenéd, hogy ezek a magyar nyelvet naponta ezerszer kerékbe törő trollok, kurva mód kontraproduktívak az ügynek, amit szolgálni gondolnak. Nem fogunk megtanulni a kedvükért újmagyarul, még ha Szittyaföldről jöttek volna is. Ld.: Gipszes Jacob.

chrisred 2017.05.19. 17:13:47

@Dorottya Veres: Sokadszor mondom, nekem tökmindegy, hogy melyik rezsiszámlámon spórolok, mindegyiket ugyanarról a számláról fizetem.

Janossz 2017.05.19. 17:17:31

@eßemfaßom meg áll: Igen, felénk a barlangban kimaradtak a nagy fejlesztések. Hála az általános, szuperszonikous életszínvonal-emelkedésnek. De: Gott sei Dank, a biciklidinamóról üzemelő laptopom még húzza valamelyest..:-)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 17:38:27

@eßemfaßom meg áll: "jelezted már a németeknek, hogy kezdjék hamar bontani a co2okádó szénerőműveiket mert azok nem jók a napszél mellé?"

Nem hiszem, hogy szükségük lenne rá, nyilván hozzáértők tervezik a német rendszert.

Azt mindenesetre jól szemlélteti a németek vergődése, hogy az alaperőművek nem keverhetők a megújulókkal, amennyit az egyikből beindítanak, arányosan a másikból ugyanannyit le kell állítani. Ezért hülyeség, amit Lázár mondott, meg az itteni műszaki analfabéta trollok tolnak, hogy majd Paks2-re és a megújulókra alapozzuk az energiatermelést. Ha a (veszteséges) Paks2 megépül, akkor 70 évre annyi a (nyereséges) megújulóknak.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 17:41:15

@GyMasa: "idiota vagy"

Újabb fiztett troll dőlt ki, mert csak a személyeskedés maradt. Hát veled is csak eggyel többen voltunk.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 17:45:29

@Janossz: "egymás nyakába borulva elemeznek ki..Férfiszerelem, vagy mi?"

:)) Nekem is ugyanez jutott az eszembe.

Egyszer hallottak az alaperőműről meg zsinóráramról, és azt hiszik, ettől mindjárt értenek az energiagazdálkodáshoz. Nem tudom megkülönböztetni, hogy nem tudnak, vagy nem akarnak újat tanulni.

Janossz 2017.05.19. 17:52:28

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: " Hát veled is csak eggyel többen voltunk. "
Ezt felénk úgy mondják: Sűrűbben, többen nem. Ha érted.:-)

Pipas 2017.05.19. 18:06:59

@Midnight Run: "Egyébként mivel lement a megújuló ára, nekünk nem kerülne annyiba, mint a németeknek. "

Hurrá! Jó ötlet: mindenkinek legyen annyi napelem a tetőn, amiből megvan a saját fogyasztása. Meg még kétszer annyi, amiből elmegy az ipar. Akinek nem délre néz a háza, mondjuk hatszor annyi, mert ugye a veszteség. Akik meg emeletes házba laknak... azok helyett meg megint a többiek rakjanak fel napelemet. Aztán este... nos, este majd elindítjuk a gázerőműveket... ja, nem említettem, minden kilowatt mellé ugyanannyi gázerőműve is csináljunk.

Nagyon jó ötlet, mert a napelem nem kerül annyiba mint a németeknek, mert már olcsóbb.

Bölcsészek, filozófusok, segédmunkások, proletárok országos energetikai rendszert terveznek. How hard can it be? :D

Pipas 2017.05.19. 18:13:07

@Janossz: "Szerintem ebből az következik, hogy nem tudsz mit kezdeni azzal, hogy egy korszerű háztartás kevesebbet fogyaszt ma, mint egy-két évtizede."

Próbáljuk megérteni mi a hiba a gondolatmenetben:

1. Egy korszerű háztartás kevesebb elektromos energiát fogaszt ma, mint két évtizede.
2. Az ország elektromos energia fogasztása *sokkal* nagyobb ma mint húsz éve.
3. Az ország fogyasztása húsz év múlva kevesebb lesz, mert a korszerű háztartások kevesebbet fognak fogyasztani.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3b/Paris_Tuileries_Garden_Facepalm_statue.jpg/300px-Paris_Tuileries_Garden_Facepalm_statue.jpg

Janossz 2017.05.19. 18:16:20

@Pipas: Ez még a Kósa Effendi rizsája, két évvel ezelőttről. Nincs újabb a Stábnál?

Pipas 2017.05.19. 18:21:37

@Janossz: Látom megerőltetted magad. Nem vérzett be a szemed? :D

2017.05.19. 18:24:58

@chrisred: "Ugyanolyan spórolás a hőszigetelés, mint a napelemmel működtetett légkondi."

Az ám a spórolás... az ugye világos, hogy hektárszám telepített (nyomott beszerzési árú) PV esetén is rohadt drága 1kWp megvalósítása, akkor háztartási méretben még akkor is necces a megtérülés, ha másfizeti a cehh egy részét ('támogatás' vagy más néven piactorzítás)? és ne romoljon el semmi és 15 évesen is tudja az eredeeti teljesítmény 60%-át...ha hitelből oldod meg, még nagyobb szívás..
Egyébként jólírod... UGYANOLYAN spórolás. Előre fizetsz ki egy csomó rezsiszámlát :) Nosza:)

Midnight Run 2017.05.19. 18:25:01

@eßemfaßom meg áll: pont a szénerőműveket akarják a németek bezárni. Igazad van.

Janossz 2017.05.19. 18:25:30

@Pipas: Nincs hiba a gondolatmenetben. Mert az enyém!:-)))
Én már nagyjából meggyőződtem arról, hogy ezt a redvás atomerőművet meg kell csinálnunk (MAI TUDÁSUNK ALAPJÁN), de azt senki nem tudta megmagyarázni, miért a nagy sürgőssége a dolognak, mikor a régi húsz évig elketyeg még.
Tehát tíz év múlva épp elég lenne szerződni, kezdeni a beruházásba. Ha ADDIG nem lesz jobb alternatíva.
Ezt egy Pipás troll se fogja elmagyarázni nekem, attól tartok. Fájlalom.

Midnight Run 2017.05.19. 18:29:05

@Janossz: a lopás. Nincs más indoka a sietségnek.

Egyébként szerintem us atomot kéne építeni, csak hogy nem mindegy, hogy mennyiért.

BaitHrunner 2017.05.19. 18:31:28

@Janossz:
Azt ugye tudod, hogy a 90-es évek óta kb. 40%-al nőtt a villamos energia felhasználás Magyarországon?

Midnight Run 2017.05.19. 18:32:14

@Pipas: te pipás, mi ezzel neked a bajod? Mert pl. Olaszország pont így működik. Ott nincs atom, csak gáz, megújuló és import.

Ha rohadt drága lesz Paks2, ez még olcsobb is lehet.

Midnight Run 2017.05.19. 18:36:06

@molnibalage: ha túl vagy az agyi görcseiden, ami "isten barma" meg egyéb személyeskedésben jön ki, tudnál valamit villantani a témában is? Nem nagyon villantasz mostananában, vazze....

BaitHrunner 2017.05.19. 18:36:52

@Midnight Run:
Őőő... Erről szóltál nekik is? Mert a németek a közeljövőben még legalább 10 új szénerőművet akarnak építeni?
m.origo.hu/kornyezet/20130718-nemetorszag-szeneromu-nap-szel-atomenergia-nema-gyilkossa-valt-a-nemet-legszennyezes.html

Midnight Run 2017.05.19. 18:37:03

@BaitHrunner: nézd meg a mavir honlapját. 2007 alatt vagyunk fogyasztásban.

Midnight Run 2017.05.19. 18:39:28

@BaitHrunner: ez egy 4 éves cikk. Azöta a németek bezárni akarják a szénerőműveiket. Kivéve a moderneket (co2ben alatta vannak a vállalásnak), illetve kisérleteznek a Css technológiával.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 18:39:42

@Midnight Run: "atomot kéne építeni, csak hogy nem mindegy, hogy mennyiért. "

Egy atomerőmű felépítése, azt mondják, 10 év.
Paks1 2037-ben áll le teljesen.

Akkor pontosan egy évtizedünk van megfigyelni, hogy a robbanásszerűen fejlődő megújulók merre tartanak, és a tapasztalatokra alapozva kidolgozunk egy hosszútávú energiastratégiát. Megengedem - bár nem hiszem -, hogy az jön ki, hogy legelőnyösebb, ha építünk egy atomerőművet. Vagy hogy hosszabbítsuk meg Paks1-et 20 évvel.

Pipas 2017.05.19. 18:45:52

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Vagy hogy hosszabbítsuk meg Paks1-et 20 évvel. "

Nem hinném, hogy ez lehetséges volna.

2017.05.19. 18:49:42

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Azt mindenesetre jól szemlélteti a németek vergődése, hogy az alaperőművek nem keverhetők a megújulókkal, amennyit az egyikből beindítanak, arányosan a másikból ugyanannyit le kell állítani. "

Most akkor a németek profik.. vagy mégis elbaszták... vagy ez attól függ,mit akarsz éppen igazolni?
A németek ott cseszték el, hogy politikai nyomásnak engedve a szakemberek meghajoltak az idiotizmus előtt és elkezdték leállítani a hálózat gerincét és stabiltását adó nukleáris erőműveket.
energiaakademia.lapunk.hu/tarhely/energiaakademia/dokumentumok/201406/nemeto_atomoroksege_drpetzerno.pdf
Nézd csak meg, mibe is kerülel ez most nekik, idevéve a leállított blokkoküzemeltetői által követelt horribilis (ésjogos) kártérítést is.

Nemlehet csak úgy kiemelni 10GW-t (pedig még 10%-nyi sincs arányaiban) egy rendszerből, hogy ne kockáztatnád az instabil állapot kialakulását.
"Közben viszont 2016-ban a németországi villamosenergia-termelés 66 százalékát továbbra is a szén- és gázerőművek, illetve a bezárásra ítélt atomerőművek biztosították. Ráadásul a szénerőművek termelése dominált! A beépített 49,28 GW szenes kapacitás 235,6 TWh áramtermeléssel tavaly az első volt. Az atomerőművek 10,8 GW beépített teljesítménye 80 TWh áramot adott és csak a harmadik volt a sorban a szél. A szeles erőművek kapacitása négyszer nagyobb volt, mint az atomerőműveké, ám a 48,93 GW-os szeles kapacitás kevesebb áramot (78 TWh) biztosított, mint az atomerőművek! A napenergia a sorban a hatodik volt, a beépített 40,41 GW kapacitással szemben 37,6 TWh termelés állt."
Nem csökkenteni,inkább a szenesek ellenében növelni lett volna célszerű az atomenergia részesedését, mert a megújulók csak a komplexitást és a környezetszennyezést növelték, semmi lényegi pozitívum nem kapcsolható a megjelenésükhöz. Ez pedig nem az általad szajkózott butaság miatt van, egyszerűen a kiszámíthatatlan termelésüknek következménye. Eddig a bizonytalansági tényező az abszolút kikerülhetetlen, de legalább többé-kevésbé ciklikus fogyasztáskülönbség volt, most megfejelték a megújulók teljesen hektikus termelési hajlandóságával. Az egyik legalább éjjel nyugton van,de a másik amikor éppen rájön a termelhetnék, dönti a hálózatba az amúgy is nehezen eladható és olcsó villanyt. Máskor meg egy kWh-val sem járul hozzá a termeléshez. Röhej... A németek is belátták, csak nagyon óvatosan kell kommunikálniuk,mert nehéz elmagyarázni a pógároknak, hogy elbokáztak euró milliárdokat egy zsákutca-projektre és jól meg is duplázták a villamosenergia árát,meg pöttyet több CO2-t fújnak az égbe. Ebbe is bele tud ám bukni egy kormány arrafelé.

atomenergiainfo.hu/blog/nemet-energiaforradalom

Olvasgass, aztán majd szégyeld el magad a hazugságaid miatt.

Midnight Run 2017.05.19. 18:52:02

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: paks2 esetében elég lett volna 2020 után indítani a projektet.

Paks1 nem hosszabbítható meg sajnos.

Pipas 2017.05.19. 18:52:03

@Midnight Run: "te pipás, mi ezzel neked a bajod? Mert pl. Olaszország pont így működik. Ott nincs atom, csak gáz, megújuló és import. "

Nem hinném, hogy az olasz gazdasági helyzet olyan lenne, hogy nekünk azt érdemes lenne követni. Úgy tűnik, hogy ők maguk sem gondolják már, hogy ez olyan jó ötlet lett volna:

"An attempt to change the decision was made in 2008 by the government (see also nuclear power debate), which called the nuclear power phase-out a "terrible mistake, the cost of which totalled over €50 billion".[1] Minister of Economic Development Claudio Scajola proposed to build as many as 10 new reactors, with the goal of increasing the nuclear share of Italy's electricity supply to about 25% by 2030.[2]"

50 milliárd euróba került nekik, ez 15 500 milliárd forint. :(

2017.05.19. 18:52:44

@Midnight Run: "@BaitHrunner: nézd meg a mavir honlapját. 2007 alatt vagyunk fogyasztásban."

Aztán ebből mire is következtetsz??? Én arra, hogy az ipar még mindig nem tért magához, főleg az energiaigényesebb fajtái. Mert kizárt, hogy a vejkó által telepített ledes köztéri lámpák, meg Mari néni led lámpája a spájzban ilyen volumenű megtakarítást eredményezne.

eßemfaßom meg áll 2017.05.19. 18:54:11

@Midnight Run: "pont a szénerőműveket akarják a németek bezárni. "

Mégse zárják be a nagy bezárásakarás közben hanem felujitják és építik mint a güzü

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 18:54:17

@Pipas: ""Vagy hogy hosszabbítsuk meg Paks1-et 20 évvel. "
Nem hinném, hogy ez lehetséges volna."

Én nem értek hozzá, csak azt mondom, meg kell vizsgálni.

Kurt Úrfi szerint a hőcserélőket cserélni kell.
Mentolos Lecsó szerint indukciós hőkezeléssel helyben fel lehet újítani a reaktortartályokat.

Szóval nem zárnék ki semmit.

Midnight Run 2017.05.19. 18:55:51

@Pipas: egész Olaszország földrengésveszélyes terület, nyilván ez az oka.

Szerintem Magyarország alkalmas az atomenergiára, csak nem mindeggy, milyen költséggel épül ez meg.

2017.05.19. 18:56:20

@Midnight Run: "Egyébként szerintem us atomot kéne építeni, csak hogy nem mindegy, hogy mennyiért."

PONTOSAN. Nem kellene keverni a politikát (inkább mi lopjunk, mint a fidesz...vagy legalább ők se) a gazdasági/stratégiai racionalitásokkal.

eßemfaßom meg áll 2017.05.19. 18:56:28

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Újabb fiztett troll dőlt ki, mert csak a személyeskedés maradt"

arra még véletlenül se gondoltál, hogy azért hülyéz le téged kb mindenki aki nem féldisznóért kapta meg a kegyelemkettest fizikából mert seggülye vagy?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 18:57:30

@Dorottya Veres: "az energiaigényesebb fajtái"

Biztos, hogy a legenergiaigényesebb beruházókat kell behívnunk? Biztos, hogy a nekik szükséges áramot nekünk kell előállítanunk sokszoros áron? Biztos, hogy ki akarják majd fizetni a világ legrágább áramszámláját?

Midnight Run 2017.05.19. 18:59:29

@Dorottya Veres: Magyarországpn az ipar aránya az egyik legmagasabb az EUban és közel teljes a foglalkoztatottság? Ismét aluminium kohászatban gondolkodsz?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 18:59:57

@eßemfaßom meg áll: "azért hülyéz le téged kb mindenki"

Megszoktam, hogy Kubatov fizetett trolljai csak személyeskedni tudnak. (Ugyanakkor a megértési képességük nulla.)

A normális kommentelőkkel normális hangnemben tudunk beszélgetni.

Pipas 2017.05.19. 19:01:13

@Midnight Run: "Szerintem Magyarország alkalmas az atomenergiára, csak nem mindeggy, milyen költséggel épül ez meg. "

Műszaki ember vagyok, amellett érveltem mindig is, hogy az atomerőmű megoldás lehet, sőt, valószínűleg az egyetlen megoldás. Azt soha nem mondtam, hogy nem fogják elcs.szni.

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Én nem értek hozzá, csak azt mondom, meg kell vizsgálni."

Én úgy tudom, hogy nincs rá lehetőség, hogy harmadszor is meghosszabbítsák. Ha lenne, akkor is csak az utolsó pillanatban derülne ki, utána már nem lenne 6-8 év újat építeni. De úgy olvastam, hogy a hosszabbítás csak egyszer lehetséges.

2017.05.19. 19:02:02

@chrisred: "Sokadszor mondom, nekem tökmindegy, hogy melyik rezsiszámlámon spórolok, mindegyiket ugyanarról a számláról fizetem."
Én meg leírtam, hogy kb. 1 000 000 Ft-ot kaphatnál... azzal nem mész messzire spórolás terén. A hőszigetelésed nem jön ki, nyílászáró csere.... hááát... egy 4kWp napelem már talán... de még akkor sem nagy durranás, ha mondjuk négy fős családként 4 milliót kapsz.

Midnight Run 2017.05.19. 19:02:22

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: ne foglalkozz velük. Ezek a belső bizonytalanságok kifelé történő kinyilvánulásai. Nekem a szakmai érveik érdekesebbek.

2017.05.19. 19:04:04

@Pipas: " De úgy olvastam, hogy a hosszabbítás csak egyszer lehetséges."

Ja... már látom,micsoda sivalkodás lenne, hogy egy szétrohadt atombombát működtetünk Ojrópa szívében. Nagaszaki v. 2.0..

Midnight Run 2017.05.19. 19:04:17

@Pipas: Baromira drága lesz. Európa egyik legdtrágább áram ára lesz nálunk 20 év múlva.

BaitHrunner 2017.05.19. 19:05:24

@Midnight Run:
Ez 15-ös, de a lényeg benne van:
"A társaság legutóbbi jelentése szerint a 2025-ös német energiahordozó mixen belül a megújulók aránya 59,7 százalék lesz a mostani 44,7 százalék után, főleg a támogatásoknak köszönhetően. Ám minél nagyobb hányad jut a megújuló energiákra, annál nagyobb gond, hogy főleg az időjárásfüggő erőművek nem termelnek folyamatosan. 2022-höz közeledve egyre kiélezettebb lesz a helyzet, mert ekkorra le kell állítani az ország atomerőműveit. Mivel ezek nem helyettesíthetők ingadozva termelő egységekkel, maradnak a nagy károsanyag-kibocsátású szenes erőművek. Kiutat a gáz­üzemű erőművek jelenthetnek, de a német hőtermelésen belül még így is 60 százaléknál nagyobb arány jut majd a szénerőművekre az időszak végéig."
Amúgy már rég lemondtak a klíma célok teljesítéséről.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 19:08:44

@Midnight Run: A "szakmai érveik" egy kijelentéshalmaz, amit monoton ismételgetnek. A fele tévedés, a másik fele hazugság. Ezek amatőrök, ha profi bérhazudozót keresel, Aszódi Attila személyében megtalálod.

Pipas 2017.05.19. 19:09:47

@Dorottya Veres: "A hőszigetelésed nem jön ki, nyílászáró csere.... hááát... egy 4kWp napelem már talán... "

Talán 10 év múlva. Talán!

Csakhogy az is nagyon kevés lenne. Nem akarom elismételgetni, hogy ipari fogyasztók is vannak, hogy ahhoz még kell gázerőmű, hogy annak nem 60 év a várható élettartama és a többi. Sokszoros az árkülönbség, akár hatszoros, tízszeres. És akkor még mindig nem 60 évre van biztosítva a termelés.

eßemfaßom meg áll 2017.05.19. 19:11:44

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"A normális kommentelőkkel normális hangnemben tudunk beszélgetni."

Normális kommentelő = ugyanazt a baromságot szajkózza amit te és összekacsint veled amikor letrollozod az értelmesebbjét.

Janossz 2017.05.19. 19:12:25

@BaitHrunner: Azt ugye tudod, hogy a 20-es évek óta kb. 1240%-al nőtt a villamos energia felhasználás Magyarországon?

Pipas 2017.05.19. 19:12:41

@Midnight Run: "Baromira drága lesz. Európa egyik legdtrágább áram ára lesz nálunk 20 év múlva."

Hinni annyi, mint úgy csinálni, mintha tudnál valamit, miközben fogalmad sincs róla. :D

Ha atomerőművel nem tudunk olcsó és megbízható energiaellátást csinálni, akkor semmivel, minden más megoldás csak drágább lenne.

2017.05.19. 19:17:00

@Midnight Run: " Magyarországpn az ipar aránya az egyik legmagasabb az EUban és közel teljes a foglalkoztatottság? Ismét aluminium kohászatban gondolkodsz?"

Igen... viszont gyakorlatilag az ipari termelés volumene egyik régióban sem nagyobb,mint 2007-ben,néhányban meg jóval kisebb, így talán nem meglepő, hogy az energiafelhasználás sem tér el túlságosan az akkori mértéktől.
Van pár régió, ahol kicsit beindult a pezsgés (mondjuk itt Győrben egyértelműen) de ez messze nem jellemző az országra.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 19:19:26

Nézzünk egy autógyárat. Egy energiaigényesebb lépés a fényezés kiégetése. Mondjuk, egy villanykemencében végzik egy órán keresztül 140 fokon. Ebből valaki arra a következtetésre jut, hogy nekik a folyamatos termelés miatt konstans áramra van szükségük. Tévedés. Tegyük föl, hogy a technológia megengedi, hogy a kiégetés a 130-160 fok tartományban történjen. A villanykemence fűtését erősebbre kell tervezni, és a percenként változó áramárnak megfelelően lehetőleg mindig az éppen olcsóbb időszakokban erősebbre kapcsolni, azt szemelőtt tartva, hogy a hőmérséklet a megszabott határértékek között legyen. A szolgáltató meg a termelés és fogyasztás függvényében alkalmazza az ösztönző olcsóbb, vagy gátló drágább áramot. Egy klasszikus win-win szituáció.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 19:22:25

@Pipas: "minden más megoldás csak drágább lenne."

Ez tévedés. De józan paraszti ésszel is beláthatod, hogy a világ legdrágáb atomerőművének megépítésétől nem nagyon lehet versenyképes áramtermelést várni.

Janossz 2017.05.19. 19:23:09

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Kurt Úrfi szerint a hőcserélőket cserélni kell.
Mentolos Lecsó szerint indukciós hőkezeléssel helyben fel lehet újítani a reaktortartályokat.

Szóval nem zárnék ki semmit. "

Én meg egy pillanatra magam elé képzeltem a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget, mikor a fentieket fentieket valaki ott elővezeti.
És mém Fülig Jimmy is támogatja a tervet. RIP Rejtő :-))

2017.05.19. 19:24:09

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A fele tévedés, a másik fele hazugság. "

Ez az állításod semmilyen formában nem állja meg a helyét. Itt egyetlen ember van, aki konzekvensen és bicskanyitogató stílusban tollkodik és az te vagy. A legtöbb állításod tíz perc alatt megdől, ami meg nem,az jószerivel feltételezés... Ennyire elvakultan és tudomást sem véve tényekről, csak te meg a bloggazdák védik a védhetetlen. Ők egyértelműen fizetett hazudozók, veled kapcsolatban csak feltevéseink vannak, de amit csinász,az ingyen is visszataszító. A bloggazdák úgy tűnik, védve érzik magukat, erős politikai érdekérvényesítő képességű hálózat áll mögöttük, de az biztos, normális országban már felelniük kellett volna a hazugságaik miatt.

2017.05.19. 19:26:42

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Nézzünk egy autógyárat."
Nézzél... mert hogy eddig még nem láttál, az biztos... A kemencés hülyeséged a jövő héten elmesélem az AUDI-ban...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 19:27:47

@Dorottya Veres: "tollkodik "

Mondj EGY állítólagos trollkodásom.

"megdől"

Mondj EGYET, ami megdőlt, és nem ismertem el.

"a bloggazdák védik a védhetetlent"

Fasz közöm van a bloggerhez?

Janossz 2017.05.19. 19:33:20

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Eltaláltad, szarva közt a tőgyit!!
A Daimler Kecskeméten egy kumma kWó-t sem vesz a rendkívül akciós magyar áramból, mivel hőre, és energiára egyaránt szüksége van, megtermeli magának. Gázból.

Janossz 2017.05.19. 19:41:19

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: " a bloggazdák védik a védhetetlen. Ők egyértelműen fizetett hazudozók, veled kapcsolatban csak feltevéseink vannak, de amit csinász,az ingyen is visszataszító. "
Valahogy az az érzésem, hogy nem szeret téged ez a nőnevű kommiszár...
Eztán figyelj, hogy mit CSINÁSZ! :-))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 19:48:42

@Janossz: :))

Az a gyanúm, hogy az atomlobbiból ő az egyetlen nem fizetett troll. Szerintem meggyőződéses. Például csak az első száz kommentjében személyeskedett, utána a legtöbbször elfelejtette.

eßemfaßom meg áll 2017.05.19. 19:50:12

@Janossz: "A Daimler Kecskeméten egy kumma kWó-t sem vesz a rendkívül akciós magyar áramból, mivel hőre, és energiára egyaránt szüksége van, megtermeli magának. Gázból."

nyilván, ez meg csak a poén kedvéért van

www.baon.hu/bacs-kiskun/gazdasag/hatalmas-aramfogyaszto-lesz-a-daimler-345828/

"A Daimler cég számára a folyamatos munkához, mintegy 25 MW villamos energia vételezésére van igény. Egyebek mellett erről is szó esett a szerdai sajtótájékoztatón, amely keretében az EDF DÉMÁSZ áramszolgáltató vállalat átadta a német nagyvállalat számára készített alállomást. Patrick Steinbach a gyár energia részlegének az osztályvezetője, és Braun József a Démász projektvezetője mutatta be a berendezéseket.

A beépített két transzformátor egyenként 31,5 MVA teljesítményű. Az energia igényeket egy is bőven fedezni tudja. Ugyanakkor, a második berendezés kiépítésére a gyártás biztonsága, illetve a termelés lehetséges bővítése érdekében került sor. Az árambetáplálás is pont ezen szempontok figyelembevételével két – Lajosmizse, illetve Városföld – irányából történik"

www.infoplan.hu/gallery.php?l=HU&dir=keda

"EDF-DÉMÁSZ Zrt. Kecskemét Daimler 120/20 kV-os alállomás"

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 19:51:16

@Janossz: "szarva közt a tőgyit!!"

:)) Oké. De ugyanez az elv mehet egy hűtőházra, vagy otthoni fagyasztószekrényre.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 19:56:23

@eßemfaßom meg áll: Kurvára mindegy, hogy most éppen a Daimler Kecskeméten veszi vagy gyártja. A példám egy olyan szituációra vonatkozott, mikor az áramszolgáltatró dinamikusan hirdet változó árakat.

Pipas 2017.05.19. 19:57:22

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "a világ legdrágáb atomerőművének megépítésétől"

Ezt csak te terjeszted, neked viszont már nem hiszek. Annyi butaságot mondtál már. :(

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 20:04:28

@Pipas: "nem hiszek"

Nekem ne higgyél, mert kurvára leszarom. A troll haverjaid mondták, hogy 5500 USD/kW a létező legdrágább atomerőműi ár.

2017.05.19. 20:13:34

@Janossz: "Eztán figyelj, hogy mit CSINÁSZ! :-))"

Hűűű... most lebuktam... mázlista vagy, hogy legalább nem szoktál elütéseket véteni, ha már a hülyeségeken túl másra nem is futja.
Azt is megsúgom, hogy a space-m kicsit beteges és néha egybe írok szavakat. (Valójában nem is, csak bunkó vagyok...)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 20:19:40

Szegény Molnibalage, Pipas most be fogja árulni Kubatovnál, és ugrik a bónusza. :(

GyMasa 2017.05.19. 20:26:36

@chrisred:
...A lakásban igen, a rezsidíjfizetéskor nem. Ugyanolyan spórolás a hőszigetelés, mint a napelemmel működtetett légkondi...
Paks2 Villamos aramot fog termelni, tehát lényegtelen a nem villamosenergia felhasználás szempontjából a fűtés, és a HMV készítés.
Csak akkor érdekes, ha elektromos hőszivattyúd van.

Janossz 2017.05.19. 20:29:03

@eßemfaßom meg áll: "...amely keretében az EDF DÉMÁSZ áramszolgáltató vállalat átadta a német nagyvállalat számára készített alállomást. .. Tehát most.

Hatalmas áramfogyasztó lesz a Daimler. Tehát lesz. Vagy nem.
Három éve működnek. Kérdés?

GyMasa 2017.05.19. 20:30:20

@Dorottya Veres:
...UGYANOLYAN spórolás...
Mint a viccben:
- Mi az fent ül a fán és ugyanúgy lát előre, mint hátra.
- ?
- Csip-csip csóka vak varjúcska...

2017.05.19. 20:32:06

@GyMasa: ÁÁÁ... nem figyeltél.Ő arra gondolt, hogy Paks II árának ráeső részét adják neki oda,majd ő végrehajt mindenféle energetikai korszerűsítést és máris rezsicsökkentett!!!
(Ha mindenkinek odaadják,mindenki korszerűsít és máris meg van spórolva Paks!! enegiamennyisége. örökre, nem 60 évre és nem kell 100000000000évig félni az atomhaláltól.

GyMasa 2017.05.19. 20:38:29

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
... Egy klasszikus win-win szituáció...
Vagy egy klasszikus visszahvási akció 6 év múlva, mert a kocsik elkezdenek rohadni, vagy elkezd a festék lehámlani róluk...

eßemfaßom meg áll 2017.05.19. 20:41:46

@Janossz:" Tehát most."

baszkikám 2010-es cikk, ennyire fogyatékos nem lehet senki aki képes bekapcsoltatni a gondozójával egy számítógépet.

GyMasa 2017.05.19. 20:42:46

@Dorottya Veres:
Óóóóó, a csipába, akkor ezt jól benéztem.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 20:44:03

@GyMasa: "elkezd a festék lehámlani róluk"

Ha betartották az előírást, és mégis ez történik, akkor az előírás volt rossz.

Tudsz felhozni valamit az általam felvázolt szkenárió ellen?

Janossz 2017.05.19. 20:55:24

@eßemfaßom meg áll: Életed legnagyobb győzelmét arattad. Ezzel elindulhatsz a troll-olimpián!!
A Nap Hőse Lettél! Meg a Legelőké!
És ez a kis aljadék húzásod mivel is erősítette a népek elkötelezettségét az atomenergia iránt?
Hiszen azért töröd itt magad...
Tehát: A MERCEDES köszöni, de megvan a magyar állami energiaszolgáltatók nélkül.
Vésztartaléknak használja.

GyMasa 2017.05.19. 20:55:49

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Ha betartották az előírást, és mégis ez történik, akkor az előírás volt rossz...
Ja, nyilván a fogalmatlan festékgyártók azok nem tudják mán, hogy a saját festékük hogyan működik, mer' nehogymán neked megmondja egy jöttment festékgyártó, hogy kel a festékét használni!
De van egy konkrétabb kérdésem is az ötleteddel kapcsolatban.
Azt írod, hogy a "percenként változó áramár függvényében kapcsolgatnád a fűtést".
OK, és honnan fogod tudni, hogy mikor kell kikapcsolni, meg bekapcsolni a fűtést, ha az ár percenként változik?
MI van akkor, ha mondjuk egyre csak drágul a percenkénti áramár? mondjuk folyamatosa 2 órán keresztül, akkor mit csinál az okos rendszerd?
És végül, mi van akkor, ha a rendszer éppen úgy leng össze a villanyár változással, hogy végül sikerül mindig a legdrágább árammal fűtenie?
Mert a tőzsdéző robotoknál az OK, hogy be van nekik állítva egy pár paraméter, ami alapján majd veszi, meg eladja a papírokat, de nem lehetséges, hogy egy szogorú ütemezésű gyártósoron, ahol 90 másodpercenként legördül egy autó a sorrol, ott esetleg nincsen még 10 sec sem arra, hogy spóroljanak a villanyon 20 HUF-ot?
...Tudsz felhozni valamit az általam felvázolt szkenárió ellen?...
Nem, teljesen igazad van, nem kell mindig az elmaradott, bevált módszerekhez ragaszkodni, egyből, alapkutatás, meg mindenféle tesztelés nélkül kel bevezetni minden új ötletet!

Janossz 2017.05.19. 21:00:22

@eßemfaßom meg áll: Annyira meg nehéz aljasnak lenni, hogy tizenhétéves linkeket illessz be, senkiházi.
Tudod a normális emberekben működik a jóhiszeműség. Te meg azt se tudod, az mi fán terem.

eßemfaßom meg áll 2017.05.19. 21:02:37

@Janossz: szarul viseled a beégést pedig hozzászokhattál volna már.

eßemfaßom meg áll 2017.05.19. 21:03:36

@Janossz: gyanítottam, hogy retardált vagy vagy de hogy ennyire arra nem számítottam

BaitHrunner 2017.05.19. 21:16:37

Na akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba, és beszéljenek a számok.
Legyen Paks II. 5500 USD/kWe.
A legolcsóbb megújuló 1600-1800. Nem számolok túl nagy korrupcióval, nálunk ez 2000 USD/kWe.
Akkor, kell egyszer 4x beépített kapacitás. Itt még mindig kevesebbet termel mint Paks II., de kicsire nem adunk. Ott tartunk, hogy az már 8000.
Élettartam: nagyvonalú leszek megint, és nem számolok Paks II-nél üzemidő hosszabítással. Így "csak" háromszor kell felépíteni a szélkereket. Az már 24.000.
Azzal sem számolok, hogy még az EK szerint is jóval magasabbak az üzembentartási és a hálózatfejlesztési költségek megújuló esetén. Mert jófej vagyok... :)
Tehát összességében kijelenthetjük, hogy ha a szélkerék ára valami csoda folytán kevesebb mint a negyedére esne akkor lehetne max pariban az atommal. Nem majd, nem a ciklus végére, hanem mire az elsőt fel kellene építeni. Ez talán belátható, hogy még viccnek is erős.
Akkor ez el is dőlt szetintem.

Midnight Run 2017.05.19. 21:16:38

@Dorottya Veres: mondjuk 10 év alatt 300 ezerrel kevesebben lettünk, azért ne felejtsd el. Nem beszélve a külföldön dolgozokról.

GyMasa 2017.05.19. 21:18:40

@eßemfaßom meg áll:
Honnan a fenéből vette, hoyg a komplett gyár nem használ áramot a villamosenergia rendszerből???
www.mee.hu/files/images/5/MEE_57VGY_ea_kivonat.pdf
78. oldaltól a teljes tervdokumentáció ott van.

Midnight Run 2017.05.19. 21:18:52

@Pipas: aha. Tehát bármennyibe kerül Paks2, az mindig mindennél olcsóbb lesz.

Midnight Run 2017.05.19. 21:20:00

@BaitHrunner: van egy aprócska dolog, úgy hívják diszkontált érték. Az benne van ezekben a számokban?

GyMasa 2017.05.19. 21:21:54

@GyMasa:
Mondjuk, persze, az is lehetséges, hogy elvertek pártízmillió HUF-t a 120kV-os rendszer átépítésére, meg egy komplett alállomás építésére, de aztán meggondolták magukat és inkább átálltak a saját termelésre.
Bár, ennek nem találtam nyomát az interneten.

eßemfaßom meg áll 2017.05.19. 21:22:00

@GyMasa: Egy komplett elmebeteg bárhonnan tud ötletet meriteni bármire :)

GyMasa 2017.05.19. 21:25:11

@BaitHrunner:
...Akkor ez el is dőlt szetintem...
Ó, te kis naív :-D
Én már délután eljutottam ide, de nem lett eredménye...
Már az első telepítéskor többe kerül a szélfarm, mint az atomerőmű, és még akkor is, ha utána nem kell a szélfarmot rendszeresen karban tartani, és <20 évente kompletten cserélni.

Midnight Run 2017.05.19. 21:28:58

@GyMasa: nyilván a világ teljesen hülye, pl. a kínaiak is, akik tavaly többet költöttek szélerőműre, mint bármely más áramtermelő kapacitásra, köztük nukleárisra.

Pedig, ha olvasták volna itt a fórumot.....

BaitHrunner 2017.05.19. 21:34:46

@Midnight Run:
Nincs. Mennyiben változtat ez a dolgon?

Janossz 2017.05.19. 21:35:05

@eßemfaßom meg áll: Eszed, faszod, meg a nívód ez. Örvendj nekik!
Az előző kettő csak fogyni fog idővel. A nívód valószínűleg marad. Onnan már nincs nagyon lejjebb menni,

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 21:50:13

@GyMasa: "honnan fogod tudni, hogy mikor kell kikapcsolni, meg bekapcsolni a fűtést, ha az ár percenként változik?"

Egy közel optimális algoritmus segítségével az áramár függvényében.

"Mi van akkor, ha mondjuk egyre csak drágul a percenkénti áramár? mondjuk folyamatosa 2 órán keresztül, akkor mit csinál az okos rendszerd?"

Ha az áram ára lineárisan változik hoszzú időn keresztül, akkor nem lehet spórolni a változásokon. Ugyanaz lesz, mint változatlan áramárral, konstans fűt.

"És végül, mi van akkor, ha a rendszer éppen úgy leng össze a villanyár változással, hogy végül sikerül mindig a legdrágább árammal fűtenie?"

Ha ez sokszor megtörténik, akkor szar az algoritmus, és újat kell csinálni.

"nincsen még 10 sec sem arra, hogy spóroljanak a villanyon 20 HUF-ot?"

Nem változik az elkészítési idő, csak a hőmérséklet.

"nem kell mindig az elmaradott, bevált módszerekhez ragaszkodni"

Ebben egyetértünk. Különben még mindig a bevált kőbaltát használnánk.

GyMasa 2017.05.19. 22:20:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Nem változik az elkészítési idő, csak a hőmérséklet...
Ebben egészen biztos vagy?
...Ebben egyetértünk. Különben még mindig a bevált kőbaltát használnánk...
Kár, hogy én nem teljesen ezt mondtam...

GyMasa 2017.05.19. 22:22:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Ha ez sokszor megtörténik, akkor szar az algoritmus, és újat kell csinálni...
Biztos vagy ebben, hogy egyáltalán van olyan értelmezési tartománya ennek az ötletnek, amiben ez az ötlet működik?

BaitHrunner 2017.05.19. 22:31:16

@GyMasa:
"..Ha ez sokszor megtörténik, akkor szar az algoritmus, és újat kell csinálni...
Biztos vagy ebben, hogy egyáltalán van olyan értelmezési tartománya ennek az ötletnek, amiben ez az ötlet működik?"
És abban biztosak vagytok, hogy ezt sz ipar tolerálja? Mert a "jónép" itt marad, de azek piszkos kapitalisták lehet, hogy odébb állnak eggyel. Oda ahol majd lesz olcsó és stabil ellátás.

különvélemény2 2017.05.19. 22:56:20

@Dorottya Veres: "Kis pénz,kis propaganda, nagy pénz, nagy propaganda."

Ez így van.
De ez az, amiért be vannak szarva a nagy pénz tulajdonosai, mert az internet ezt a status quo-t köpi szembe azzal, hogy kis pénzből, sőt ingyen is lehet nagy propaganda, ha "elég jó az írás", most ne menjünk bele az igazságtartalomba, mert az 1000 oldal kommentet jelentene, legyen elég az, hogy hasonló a kamu hírek aránya a fősodorú médiában, mint az internet "sötét bugyraiban", ha csak a politikát nézzük és nem számoljuk az ezotériát és egyéb huncutságokat.

GyMasa 2017.05.19. 23:26:32

@BaitHrunner:
Én is ezt akartam kérdezni, hogy vajon a sorozatgyártás-e a legmegfelelőbb terep ilyeneket tesztelni?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 23:51:44

@BaitHrunner: @GyMasa: Szokatlannak találom, hogy hajlandóak voltatok egyáltalán belegondolni. Mindenesetre kellemes csalódás.

"van olyan értelmezési tartománya ennek "

Persze, minden körülmény között értelmezhető. Egy triviális - messze nem optimális - megoldás, ha adott hőfokon tartja, és leszarja az ár változását.

"ahol majd lesz olcsó és stabil ellátás."

Ez stabil és olcsó. Stabil, mert nem az áram változik, csak az ára. Ha nem elég, hogy olcsó, akkor a fűtés megdfelelő változtatásával igyekezhet még olcsóbbá tenni, közel minimalizálni a költséget. Napi párezer Euró megérhet egy kis gondolkodást.

Máshova is hiába megy, mert mindenhol megújulókat fognak használni, és mindenhol változni fog az ár.

"a sorozatgyártás-e a legmegfelelőbb terep ilyeneket tesztelni?"

Szerintem nem, de remélem ilyet nem is mondtam.

Pipas 2017.05.20. 06:18:50

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Egy triviális - messze nem optimális - megoldás, ha adott hőfokon tartja, és leszarja az ár változását."

Hát igen, ilyen az, amikor egy olyan ember akar áramkört tervezni, aki még soha nem csinált ilyet. Kitalál pár dolgot, de mivel 1000 dologból 999 biztosan nem működik, ezért nyilván olyan dologról fog beszélni, ami nem működik. Aztán ha ez makacssággal párosul...

1. Az ilyen elektromos kemencék azért elektromosak, mert fontos a precíz hőszabályozás. Ha nem *nagyon* precíznek kell lenni, ha nem annyira fontos a szabályozás, akkor nyilván gázzal fűtik őket, mert az olcsóbb.

2. Az országos energetikai rendszer tehetetlensége olyan nagy, hogy felesleges másodpervenként, percenként árat megállapítani. Maga a rendszer nem ilyen gyors változású.

3. A következmény az, hogy egy gyors reagálású rendszerrel (ami már egy/fél perc alatt is lehűl és felmelegszik), akarsz követni egy lassú jelet, ami meg azt mondja, hogy most egy órán keresztül ne kapcsolj be. Ez így nem fog működni.

Annak idején volt egy félévem, amikor ilyen PID szabályozókat számoltunk (hu.wikipedia.org/wiki/PID_szab%C3%A1lyoz%C3%B3), a hócipőm tele volt vele, el nem tudtam képzelni, hogy miért lesz ez jó nekem. Aztán az iparban javítani kellett egy halom ilyen rendszert, láttam menet közben működni ezeket, ahogyan pár másodpercenként kapcsolnak ki meg be. Igazából akkor értékeli az ember, hogy mi történik, ha végigsz.pta azt a félévet. Aki nem, az mindenféle vad öteletekkel jön aztán gondolja, hogy majd működni fog.

Pipas 2017.05.20. 06:24:44

Vicces, ha berak az ember egy liket zárójelekbe, akkor nem működik, mert a zárójelet is hozzáteszi. Nos igen, nem lett agyontesztelve a logmotor. :D

Szóval ilyen egy alap szabályozás modellje:

hu.wikipedia.org/wiki/PID_szab%C3%A1lyoz%C3%B3

Persze ez nem lényeges, csak annyi, hogy ha azt akarja tudni az ember működik -e majd egy szabályozás, akkor ilyen kis dobozokből kell összerakni egy modellt és kiszámolni. Az esetek nagy részében persze nem működik, addig kell sakkozni, amíg össze nem jön.

chrisred 2017.05.20. 07:03:52

@Dorottya Veres: Nézd, ha neked mindegy, hogy az általad és a háztartásodban élők által megkeresett 4 millió forintot más zsebébe nyomod bele vagy a saját családi költségvetésedben használod fel, a saját ügyed. Felőlem nyugodtan létrehozhattok egy bankszámlát önkéntes adakozásra a magyarországi energiatermelő beruházások támogatásához, az államadósság elleni alap mintájára. Nagyjából hasonló sikerre lehet számítani.

GyMasa 2017.05.20. 18:02:28

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
... Szokatlannak találom, hogy hajlandóak voltatok egyáltalán belegondolni....
Ezen nem kell annyira csodálkozni, ha nem csak azokat a dolgokat ismételgeted, amiket rajtunk kívül már sok-sok ember megcáfolt, akkor van értelme beszélni az új ötleteidről, még akkor is, ha tőrténetesen azok sem fognak működni.

2017.05.21. 08:29:55

@chrisred: "Nézd, ha neked mindegy, hogy az általad és a háztartásodban élők által megkeresett 4 millió forintot más zsebébe nyomod bele vagy a saját családi költségvetésedben használod fel, a saját ügyed. Felőlem nyugodtan létrehozhattok egy bankszámlát önkéntes adakozásra a magyarországi energiatermelő beruházások támogatásához,"

Amennyiben megígered, hogy csak szélerőmű termelte villanyáramot fogyasztasz az elkövetkező 60-70 évben és az atomenergiát messziről kerülöd, bánja a fene, legyen.

chrisred 2017.05.21. 08:59:23

@Dorottya Veres: Már csak az a kérdés, hogy miért tennék ilyen fogadalmat. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy nem én, hanem ti álltok ellen annak, hogy országos népszavazáson derüljön ki, a magyar polgárok többsége milyen állásponton van a kérdésben.

2017.05.21. 10:55:22

@chrisred: Az állampolgárok bízzák szakemberekre a döntést, mert egy ilyen, hosszú távú stratégiai döntés meghozatalához a polgárok túlnyomó többségének se információja, se alapvető, se összetettebb ismeretei nincsenek meg. Milyen alapon kellene ezt a kérdést érzelmi/politikai síkre terelni??
Vannak kérdések, amiket nem az utca emberének felelőssége/kompetenciája megválaszolni. (Érdekes... migráns ügyben nincs ekkora liberális buzgólkodás a népszavazást illetően...vajh miért???)

Atomerőmű, jelen földrajzi helyzetünkben, a technika/tudomány jelenlegi fejlettségi szintje mellett szükséges, nincs elfogadható (még összehasonlítható se nagyon) alternatívája. Ez nem olyan döntés, amit majd egyszer, a távoli jövőben kell meghozni.Ezt most kell mert hosszú folyamat vezet a megvalósulásig és egyelőre nem látni más járható utat.
Lopni nem kell, ennek megakadályozását támogatom, munkálkodjon ezen az ellenzék, de fürdővízzel ne öntsük ki a gyereket is.

chrisred 2017.05.21. 11:59:07

@Dorottya Veres: Milyen szakemberekre kellene bízni? Milyen államháztartási, társadalompolitikai, külügyi vagy közpénzgazdálkodási szakismerete van például egy energetikai szakembernek? Értem én, minden szakember úgy gondolkodik, hogy az ő szakterülete az a farok, amelyiknek csóválnia kellene a kutyát. Atomerőműre szükség van, mondod te. Én meg azt mondom, finn színvonalú oktatásra van szükség, hogy a következő generációk olyan magas szintű és értékálló szellemi tőkével rendelkezzenek, ami eladható az egész világon. És akkor az ő problémájuk nem az lesz, milyen módon fizetik ki a rezsiszámlájukat úgy, hogy kihúzzák a következő fizetésnapig.

2017.05.21. 12:42:45

@chrisred: Értem... de értse ön is: ha nem termel a szélerőmű, akkor nem az a baj, hogy drága, vagy olcsó a villany és mennyi is a jövedelme a polgárnak, hanem az, hogy NINCS VILLANY. Diplomával nem lehet vasalót üzemeltetni, nem megy a metro és a fészbúk sem...

A szakembereken meg nyilván nem egy adott terület szakértőit hanem minden, az adott beruházás megvalósíytásával kapcsolatos terület imerőit, interdiszcplináris tudású embereket, olyanokat, akik képesek rendszerben látni és megítélni a kérdéskört. Nekem ne mondja, hogy erre nincs alkalmasabb grémium IQ<100-as többség. Körülbelül a vasárnapi boltzár a kompetencia határterülete, de még ott is tudnék vitatkozni. Az átlagember (ezzel amúgy semmi baj, nem feladata) képtelen 1 évnél nagyobb távlatokban és 1milliónál nagyobb számokkal gondolkodni és dolgozni. Őket a most érdekli, aminél ékesebb példát nem is kell mutatni, csak a carpe diem 3 millió nyugdíjast. Nem fogják fel, hogy aki beígéri nekik az X% emelést, az tulajdonképpen a gyerekeik jövőjét áldozza be... másrészt... hol érdekli őket egy a közeli jövőben induló és két emberöltőnyi kifutású projekt ?

eßemfaßom meg áll 2017.05.21. 14:00:08

@chrisred: Én azt szeretném ha te olyan házban élnél amit nem tervező tervezett meg hanem az állampolgárok szavazták meg mennyi vas legyen a koszorúban és mekkora fából legyen a szarufa és mekkora legyen a szennyvízcsatornád esése mert az állampolgárok mindenhez értenek, sőt mindenhez jobban értenek mint azok akiknek ez a szakmájuk.

chrisred 2017.05.21. 18:04:17

@eßemfaßom meg áll: El vagy tévedve. Az én házamhoz a magyar adófizető polgárok egy fillér közpénzt sem adtak hozzá, ellentétben a te nemzeti lelkű elvtársaid villáival meg vadászházaival.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 00:34:33

@Dorottya Veres: "@chrisred: Az állampolgárok bízzák szakemberekre a döntést, mert egy ilyen, hosszú távú stratégiai döntés meghozatalához a polgárok túlnyomó többségének se információja, se alapvető, se összetettebb ismeretei nincsenek meg."

Hát a Kubatov által ideküldött trolloknak sincs, azt láttuk.

A tolvajlásban érdekelt fideszre végképp nem bíznék ilyen döntést, arra egy hajléktalan alkesz is alkalmasabb.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 00:36:10

@Dorottya Veres: "@chrisred: ... nem az a baj, hogy drága, vagy olcsó a villany és mennyi is a jövedelme a polgárnak, hanem az, hogy NINCS VILLANY."

Ezt a hazugságot gyakran eldurrantod. Ha kevés a megújuló termelése, akkor beröffented a gázerőműveket. Ugyanúgy, amikor ha nem elég Paks1 termelése, akkor fosszilis erőművekkel pótolod a hiányt.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 00:52:35

@Pipas: "ha azt akarja tudni az ember működik -e majd egy szabályozás, akkor ilyen kis dobozokből kell összerakni egy modellt"

Ez nem szabályozási, hanem optimalizálási feladat.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 00:53:59

Akkor vegyünk egy másik példát, hátha az jobban érthető, egy hűtőházat, ahol a hőmérsékletet -18 és -24 között kell tartani. Lehet valósidejű áramadatokkal is, de lehet egy nappal korábban meghirdetett óránként változó áramárakkal is.

chrisred 2017.05.22. 04:55:34

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Amúgy tényleg érdekelne, szakemberek szerint mekkora a valószínűsége, hogy a XXI. század közepén egy európai országban a villamos energiaellátás egyik pillanatról a másikra lehetetlenné válik.

GyMasa 2017.05.22. 08:26:14

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...A tolvajlásban érdekelt fideszre végképp nem bíznék ilyen döntést, arra egy hajléktalan alkesz is alkalmasabb...
EZt a dontest a parlament hozta meg 2009-ben, amikor a szoci kormany volt hatalmon.

gigabursch 2017.05.22. 08:26:35

"Nem lehet kilőni az űrbe, nem lehet elsüllyeszteni a tengerfenékre, nem lehet elásni, és nem lehet megsemmisíteni sem."

Akkor tagmondatonként:
De,
De,
De.

Az már egy másik kérdés, hogy milyen kockázattal és mekkora költséggel...

Szóval:
TETTENÉRHETŐEN HAZUDTOK, és ennek felismeréséhez még atomtudósnak sem kell lenni.

De amúgy rájöttem:
Titeket alighanem a Habony-média fizet, mert a hülye cikkeitek farvizén elég sok ember kap elegendő fejtágítást azért, hogy lássa a trollok között is, hogy miért jó az atomerőmű.

GyMasa 2017.05.22. 08:36:29

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Akkor vegyünk egy másik példát, hátha az jobban érthető...
1., Nem jobban ertheto, hanem jobban illk az otletedhez. Itt valoban jobban mukodhet a dolog.
2., En akkor sem vagyok benne biztos, hogy erdemi megtakaritast eredmenyezne egy ilyen rendszer.
3., Azt meg tudod mondani, hoyg az idojarasfuggo aram arat hogyan adod meg akar csak 24 oraval elore?
A te rendszerednek az lenne a lenyege, hoyg ne kelljen 100% backupot teleiteni az idojarasfuggo melle, hiszen szeretned a fogyasztast igazitani a termeleshez.
Ergo ertelmetlen lesz a masnapi SPOT ar, hiszen nem fogod tudni, hogy pontosan mikor fog fujni a szel.
4., Raadasul az ipari fogyasztok nem a lakossagi rendszerben kapjak az aramot, ott nem igazan villanyora van, amit havonta leolvasnak.
Nekik akkor a legolcsobb a villany, ha kiszamithatoan hasznaljak fel.
En ugy tudom, hogy nagyjabol a kovetkezo modon mukodik naluk az aramvetelezes:
Kesziteniuk kell vetelezesi tervet, amikot negyed orara lebontva elore megmondjak a szolgaltatonak, hogy kb, mennyi aramra van szukseguk.
Es, akkor ehhez a tervhez tartaniuk kell magukat, es csunya buntetesek vannak egy bizonyos elteresen felul mind felfele, mind lefele.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 10:49:47

@GyMasa: "az idojarasfuggo aram arat hogyan adod meg akar csak 24 oraval elore?"

Most így csinálják.

Azt mondják, hogy a szélenergiatermelést egy nappal előre 5% pontossággal meg tudják mondani.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 10:52:29

@GyMasa: "Ezt a dontest a parlament hozta meg 2009-ben"

:))

És orbán gyurcsány csicskája. A 13. havi nyugdíjat is azért nem tudja megadni - bár 14. havit is ígért -, mert azt gyurcsány eltörölte.

GyMasa 2017.05.22. 11:17:01

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...És orbán gyurcsány csicskája. ..
Es en meg mar azt hittem, hogy elehtseges erdemi parbeszed, de latom, hogy meg dolgozni kell rajta!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 11:35:03

@GyMasa: "mar azt hittem, hogy lehetseges erdemi parbeszed"

Akkor legalább úgy kéne csinálnod, mintha megpróbálnád.

2009-ben a parlament
- nem döntötte el a Paks2 beruházást, hanem az előkészítéséről döntött. A fidesz és az MSZP is megszavazta.
- 2009-ben egy fele ennyibe kerülő atomerőműről volt szó
- semmilyen hatástanulmányt, érdemi információt nem kaptak a képviselők a döntés megalapozásához
- gurcsány bármilyen korábbi döntése nem köti, és sohase kötötte a fideszt

Ne kelljen már a fasz gyurcsányt védenem a hazugságaiddal szemben, jó?

GyMasa 2017.05.22. 12:15:46

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
..Akkor legalább úgy kéne csinálnod, mintha megpróbálnád....
Most komolyan! Nehogymar csak az en felelossegem legyen a parbeszed!
...nem döntötte el a Paks2 beruházást, hanem az előkészítéséről döntött. A fidesz és az MSZP is megszavazta....
A parlament elfogadta az energiastrategiat.
1996. évi CXVI. törvény
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99600116.tv
Ebben sem az eromu teljesitmenyerol, sem az ararol nincs szo.
... 2009-ben egy fele ennyibe kerülő atomerőműről volt szó...
Ebben sem az eromu teljesitmenyerol, sem az ararol nincs szo.
... semmilyen hatástanulmányt, érdemi információt nem kaptak a képviselők a döntés megalapozásához..
Amire nem is volt szukseguk, mert ez egy strategiai dontes volt.
...gurcsány bármilyen korábbi döntése nem köti, és sohase kötötte a fideszt...
A PARLAMENT dontese kotelezte a fideszt, nem gyurcsanye.
...Ne kelljen már a fasz gyurcsányt védenem a hazugságaiddal szemben, jó?..
Nem latom a hazugsagokat.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.22. 12:25:04

"A megvalósíthatósági tanulmány ... A költségeket - 2x1000 megawattos erőmű esetén - 5,1-5,9 milliárd euróra ..."

www.origo.hu/itthon/20091030-a-paksi-atomeromu-bovitese.html?pIdx=1

GyMasa 2017.05.22. 12:43:27

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Ez mondjuk nem eppen a fele, de akkoris jelentosen dragabb.
VIszont ma nem dragabb, mint a jelenleg is epuloben levo eromuvek, es ne feledd el azt sem, hogy az 5.9 Mrd EUR-rol sem tudjuk, hogy 2009-es, vagy 2025-os arra vonatkozik, ami egyaltalan nem mindegy!

Arcade Macho 2017.05.22. 16:30:00

poszt megint a baromsagat szakkozza: CHECK
cicuka valszeg a baromsagat szajkozza: CHECK

Arcade Macho 2017.05.22. 16:36:32

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Nézzünk egy autógyárat. Egy energiaigényesebb lépés a fényezés kiégetése. Mondjuk, egy villanykemencében végzik egy órán keresztül 140 fokon. Ebből valaki arra a következtetésre jut, hogy nekik a folyamatos termelés miatt konstans áramra van szükségük. Tévedés. "

ez KESZ!!!

cicuka tenyleg egy idiota, szoval nem valtozott semmi :)))
MEGMAGYARAZTA hogy jo lesz az, ha Mari neni a 20 millas merzsora egy poliészter hengerrel viszi fel a festeket amikor eppen elmegy az aram :)))

Arcade Macho 2017.05.22. 16:42:56

szoval lehet itten rugozni , de pl. nezzuk azt a bombas esetet:
"Hogy pontosan mekkora volt a kár, azt a tárgyaláson a Mercedes ügyvédei sem ismertették, csupán annyit mondtak, a Btk. szerint különösen nagy értékről, vagyis 50-től 500 millió forintig terjedő kárról beszélhetünk."

tehat ez a kreten cicuka szerint nincsen azzal semmi gond ha HETI szinten ilyen uzemleallas van egy uzemben!!!
nem lehetne valahova ezeket a barmokat elzarni ahol csak magukban tehetnek kart?

felolem meg a malmos szakkifejezeseket is es az egy fust alatt elintezzuk kifejezeseket is felfrissithetik ha mar ennyire elhivatottak

GyMasa 2017.05.22. 17:14:04

@Arcade Macho:
...ha HETI szinten ilyen ...
Nem heti szinten, naponta tobbszor, kis idore...
De, azt azert irjuk a javara, hogy belatta, az ervelesem utan, hogy nem volt jo a peldaja.
Merugye, ahol 90 masodpercenkent gordul le egy 10+millios auto egy gyartosorrol, ott nincsen 10 masodperc sem arra, hogy a _TALAN_ sporoljanak 200 HUF_t az aramon.

Arcade Macho 2017.05.22. 21:44:43

@GyMasa: tudok masik peldat is hozni, raadasul autoiparit!!!

na jo lehet hogy urban legend, olyan 80as evekbeli

nos elmeletileg annyira nem volt a Dacia gyarban aram, hogy visszavaltottak a melosok a kezi csavarhuzora...

(na most mielott engem massziv guglizassal vadolnanak, en egyszer mar olvasgattam a Phillips csavarrol, hogy az vagy a masik olyan hogy kiugrik automaticze, nos az ugyebar a gyartosoron kellett, es most le is lehet am guglizni na most teszem... US 2474994, Tomalis, Joseph & American Screw Company, "Screw Socket", published December 30, 1942, issued July 5, 1949)

tehat szumma szumamrum ez a FAROK azt akarja hogy azt amit az amcsik felfedeztek es mar hasznaltak is a 40es evekben az az ELOTTI ido jojjon vissza!!!

2017.05.23. 06:41:07

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Hát a Kubatov által ideküldött trolloknak sincs, azt láttuk.

A tolvajlásban érdekelt fideszre végképp nem bíznék ilyen döntést, arra egy hajléktalan alkesz is alkalmasabb."

Látod, emiatt nem lehet téged igazán komolyan venni.
Ha nem tudod cáfolni a másik által leírtakat, akkor gyorsan előhúzod a Kubatov-kártyát és eltereled a beszélgetést. Ahogyan elnézem, eddig nem válaszoltál arra (sem, többek között) hogyan lehetne ilyen horderejű kérdés eldöntését a témában teljesn járatlam emberek tömegeire bízva döntést hozni???Még, ha meg is adsz minden szükséges információt, nem rendelkezik olyan képességekkel, hogy azok alapján véges időn belül felelős döntést legyen képes hozni. Erre épít ez a blog, erre építesz te. A tudatlan és összetett gondolkodásra képtelen emberek adják a társadalom zömét. Tuti nyerő az ő, a saját butaságukban gyökerező félelemeikre és kicsinyességükre bazírozni. Inkább ne legyen, mert én ezt nem értem. Ez valami veszélyes meg atombomba és örökre beszennyezi a kukoricásomat a Kisdudvás dűlőben: nem, nem kell atom, az robbanik, ott vót a Csernobil is. Mindenki meghalt . (De már megygógyult...)
Aljas zsándékok vezérelnek mindannyiótokat és csak remélni tudom, hogy a hozzád hasonlók, az elvtársaid még jó ideig nem jutnak ebben az országban döntéshozói pozícióba.

GyMasa 2017.05.23. 08:59:20

@Arcade Macho:
Cicuska egy alomvilagban el.
Eleve nyugdijas a lelkem, es unatkozik otthon, igy trollkodassal mulatja el az idejet.
Amit termeszetesen vehemesen tagad, es egybol letrollozik barkit, aki ertelmes parbeszedet probal vele kezdemenyezni, de elfogynak a frazisai...
SZerintem o tul sokat tolta a SimCity-t sandbox modban...
süti beállítások módosítása