Ide ne utazz: 7 hely, ahol bármikor történhet atomkatasztrófa

2018. május 22. 22:19 - atomcsapda

A világ mind a 329 atomerőműve potenciálisan magában hordozza a katasztrófa lehetőségét. Vannak azonban olyanok, ahol a balesetek valószínűsége jelentősen nagyobb, mint máshol. A geológiai törésvonalak közelében épült erőműveket bármikor lerombolhatja egy földrengés, akkor pedig egy újabb Fukusimára csodálkozhat rá a világ.

Nézzük, melyek a legveszélyesebbek!

1. Koeberg – Dél-Afrika

 

Afrikában nincs túl sok atomerőmű, pontosabban ez az egy van. Viszont ezt sikerült a Milnerton törésvonaltól alig 8 kilométerre felépíteni, amely közelében akár 6,5-es erősségű földmozgások is bármikor bekövetkezhetnek. Nem sok jóval kecsegtet, hogy az erőművet a Framatome, ugyanaz a francia-német cég tervezte és állította üzembe, amelyik a hírhedt paksi nukleáris üzemzavarért is felelőssé tehető. A Koeberg alig 30 kilométerre található a 3,7 millió lakosú Fokvárostól, és az üzemeltető szerint rendkívül biztonságos. Persze, a paksi katasztrófatartály is az volt. Elvileg.

 

2. Diablo Canyon – USA

 

Kalifornia nemcsak a szórakoztatóipar fellegvára, hanem a földrengéseké is. Nem csoda, hiszen több tektonikai lemez találkozik össze a területen. A Diablo Canyon dupla ikerreaktoros hatalmas atomerőmű 4 törésvonal, a Hosgri, a Los Osos, a Szent András és a Shoreline közvetlen környékén épült fel. Ez már magában is hajmeresztő ötlet lett volna, de a történet ennél is sokkal ijesztőbb.

A Diablo Canyon erőművet 1968-ban kezdték el építeni, javában folyt már a munka, amikor 1973-ban rájöttek, hogy az atomerőmű előre alá van aknázva. Szó szerint, mert pont ott húzódik a Hosgri törésvonal, aminek eddig a létezéséről sem tudtak. Mit tettek ekkor? Leállították az egészet és örökre megtiltották az építkezést arrafelé? Ugyan!

A projektet persze nem állították le, inkább készítettek egy kiegészítő tervet, hogy az erőmű épületét földrengésállóbbá tegyék. Arra viszont csak majdnem egy évtizeddel később, 1981-ben jöttek rá, hogy a tervek semmit sem értek. Összekeveredtek. A kiegészítő erődítések terveit tartalmazó átlátszó fóliát ugyanis a második reaktor esetében  fejjel lefelé tűzték hozzá a korábbi tervrajzhoz, és ezt használták hivatalos tervként. Szóval a megerősítés tök véletlenszerűen történt, összességében nem tették biztonságosabbá az erőművet. A kivitelezés úgy történt meg, hogy nem vettek tudomást az újonnan felfedezett törésvonalról. Jó lesz az úgy is! ☹

A hatóságok persze simán engedélyt adtak, az ördögi erőmű pedig azóta is működik. 2025-ben tervezik a nyugdíjazását, addig talán nem esik szét. (Hallod, Picim, szét ne essél!)

 

 

3. Indian Point – USA

 

Ez egy romhalmaz – mondaná bárki épelméjű ember az Indian Pointot és annak üzemzavartörténetét áttekintve. A majdnem 45 éves atomerőművet olyan silány minőségben kivitelezték, hogy alig 5 hónap (!!!) működés után az egyik reaktor betonborítása megrepedt. 1980-ban a reaktorcsarnokot 2,5 méter magasan ellepte a víz, amit semmilyen műszer nem jelzett, a dolgozók egy ajtót kinyitva vették észre, hogy az épületben hatalmas mennyiségű víz áll.

Tíz évvel ezelőtt aztán újabb meglepő fordulat történt, amikor a Columbia Egyetem kutatói egy 200 millió évesre becsült aktív geológiai törésvonalat fedeztek fel 1 kilométerre az atomerőműtől. Azt hiszed ennek hatására végre leállították? Dehogy, az üzemeltető megerősítette, hogy az erőmű biztonságos.

Aztán 2016-ban eljött, aminek el kellett következnie: egy újabb biztonsági esemény során az erőmű olyan súlyosan beszennyezte a közeli New York talajvizét tríciummal, hogy a kifolyó vízben  a radioaktivitás szintje 65000 százalékkal (!!!) emelkedett meg. A közfelháborodás hatására a kormányzó és az üzemeltető megállapodtak, hogy a katasztrófaerőmű 2021-ben végleg bezár. Csak nehogy közbejöjjön valami.

 

4. Metsamor – Örményország

 

Ez a hely az egyik legparább mind közül. A két VVER440-reaktoros erőművet 1976-ban helyezték üzembe, 1980-ban kibővítették. Az egyetlen örmény atomlétesítményt egy olyan területen húzták fel, ami szeizmológiailag olyan aktív, akár 8-as erősségű földrengések is előfordulhatnak. Ennek ellenére az erőmű földrengésállósága csak 7-es szintű földmozgásoknak képes ellenállni, vagyis a katasztrófa bekövetkezése hosszú távon biztosra vehető.

acs251.jpg

1988-ban a csak 6,8-es erősségű Spitak földrengés csaknem 50 ezer ember életét követelte, ezután az atomerőművet hat évre bezárták, majd a Szovjetunió bukását követően a függetlenné vált Örményország a súlyos energiahiányra hivatkozva 1995-ben újból üzembe helyezte.

A létesítmény bezárása régóta napirenden van, az USA és az EU is pénzzel támogatná a leszerelést, a National Geographic 2011-ben a világ legveszélyesebb atomerőművének kiáltotta ki a Metsamort. A dolgok állása szerint a brutálisan veszélyes erőmű 2027-ig üzemelhet, kiváltására újabb erőmű építését tervezik, amelynek pályáztatása 2019-ben fejeződhet be.

Fotó: Katharina Roters

5. Columbia Generating Station - USA

 

Bár nagyobb üzemzavarokról nem szólnak hírek, a Columbia mégis az egyik legveszélyesebb atomerőmű. Egyrészt, mert a Cascadia törésvonal közvetlen közelében terül el, másrészt mert az erőművön az 1984-es üzembe helyezés óta gyakorlatilag nem hajtottak végre komolyabb korszerűsítést. A Columbia egy eredetileg 5 erőműből álló tervezett komplexum egyedül megvalósult eleme. Még szerencse, mert a közeli törésvonal akár 9-es erősségű földrengést is elő tudna idézni, 50 mérföldes körzetében pedig mintegy félmillióan élnek. Az erőmű a mostani tervek szerint 2043-ig termelheti az áramot.

 

6. Arkansas Nuclear One – USA

 

Az atomerőművet 1974-ben állították üzembe egy olyan területen, ahol 1811-ben olyan erős földrengés pusztított, hogy az még 2000 kilométerrel arrébb is komolyan érezhető volt. 2013-ban két komolyabb baleset is történt az erőműben, egyik alkalommal egy munkás meghalt, amikor egy vízvezeték eltört, ekkor az erőművet leállították és mindkét reaktort négy hónapig nem is állították újra üzembe. Ugyanebben az évben télen bizonytalan eredetű tűz ütött ki az erőműben.

 

7. Sendai – Japán

 

A fukusimai atomkatasztrófát követően Japán összes atomerőművét leállította, majd a Sendai volt az első, amit a hatalmas energiaéhség csillapítására ismét üzembe helyeztek. Japánban a fukusimai baleset idején 54 atomreaktor működött, pedig a szigetország geológiailag alkalmatlan akár egy darab reaktor biztonságos üzemeltetésére is. Tekintve, hogy az országban naponta átlagosan 1,3 földrengés történik, de volt már olyan év is, amikor közel 1500 földmozgást regisztráltak, egyetlen erőmű is súlyos kockázatot jelent.

60 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://atomcsapda.blog.hu/api/trackback/id/tr3713993968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

invalid user name 2018.05.23. 12:47:34

a múltkori poszt meglepően jó volt, ez a mostani viszont kifejezetten fos, valahol a riposzt és a blikk közé tudnám elhelyezni.

tényleg, ez a színvonal többet árt, mint használ.

invalid user name 2018.05.23. 12:51:09

"kifolyó vízben a radioaktivitás szintje 65000 százalékkal (!!!) emelkedett meg"

ha a környezetvédők ennyire nem tudnak számolni, akkor kifejezetten félni kezdek a környezetvédelemtől.

Sembertius2 2018.05.23. 12:51:33

Hú, ez az írás nagyon gáz. Inkább vegye le az Index, mert ez mindennek az alja. A blogger maradjon csak otthon, jobb ha nem megy sehova, mert az nagyon veszélyes ám!

kommentes nikk 2018.05.23. 12:55:54

A legnagyobb katasztrófa mind közül ez a fos blog.

Ad Dio 2018.05.23. 12:59:36

Elolvasgatom ezt a rettenetes sekélyes ostobaság halmazt és azon merengek, hogy erre ki és miért motivált... bár nem vagyok híve az összeesküvés elméleteknek, jelen esetben nem tudom nem azt feltételezni, hogy ezért valakitől pénzt kap az illető... mert normális ember ilyen baromságokkal ingyen nem égeti az arcát.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2018.05.23. 13:01:53

jöttem egyet röhögni. kösz, srácok!

JorEl 2018.05.23. 13:20:25

Szerintem ez a blog ebből a facebook csoportból vált ki:
www.facebook.com/balatonnapersze/

röf 2018.05.23. 13:21:18

Az írás gyenge átirata egy tavalyi, egyébként szintén gyenge írásnak.

iparikatasztrofak.blog.hu/2017/07/13/a_vilag_legveszelyesebb_atomeromuvei

Hát már önálló gondolatotok sincs?
Nem baj az ha hülyeség….
Lopni sem tudtok rendesen….

I_Isti 2018.05.23. 13:41:28

"vízben a radioaktivitás szintje 65000 százalékkal (!!!)"
Nahát, hogy mik vannak?

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2018.05.23. 13:56:48

Szar propaganda blog.

Az egész blog egyetlen célja a Paks2 elutasítottságának a növelése, és ezért van kirakva az összes faszságuk az index címlapra.

1.3806488 2018.05.23. 14:00:11

Nem lett volna elég annyit írni, hogy azok az erőművek a nagyon veszélyesek, amik felett chemtrail vonalak metszik egymást? Hiszen az ufók azokkal szokták kijelölni azokat az erőműveket, amiket földrengést okozó halálsugárral bombáznak, de csak közvetlenül azután, hogy a WHO már beoltotta a helyi lakosokat influenza elleni oltásnak álcázott halálcsipekkel. A sátán biztosra megy és nem csak a turistákra vadászik. A magukat haragoszöldre színező bloggereket például nem halálcsipekkel oltják be, hanem a megengedettnél 65000 százalékkal nagyobb ostobasággal.

2018.05.23. 14:21:37

Ekkora faszságokat hogy a jó büdös francban vagytok képesek leírni?
Ez az egész csak egy bulvárfos, félinformációkkal és hazugságokkal van tele.

Csak az Indian Pont-i 65000 %-os talajvíz szennyezésnek néztem utána, mert akkora ordas nagy kamunak tűnik, hogy ha csak ezt a fost dörgöli valaki a képetekbe, már attól illene bezárni az egész blogot egy bocsánatkérés után.

Nos, valóban történt trícium szennyezés. Ez még igaz. A talajvíz monitorozó állomások közül 3 jelzett a szokásosnál magasabb radioaktivitást, ezek közül 1, azaz egy db jelzett az erőmű területén 65000%-ost (kérdés, hogy a szokásostól való ekkora eltérés nem lehet-e mérési hiba és a 65000 eléggé a 16 biten ábrázolható 65535 érték közelében van, ami vagy teljes kivezérlésre, vagy adathibára utal, és figyelembe véve, hogy más állomások nem jeleztek ekkora eltérést, valószínűbb az utóbbi), amely szennyezés SOHA nem jutott ki az erőmű területén kívülre, tehát Nes York talajvizébe sem.

HAZUG SZAROK VAGYTOK!!!
Pontosan ugyanolyanolyanok, mint az a kormány, amelynek a Paks II erőmáve ellen akartok ilyen baromságokkal tiltakozni.
Ha semmiben sem különböztök tőlük, akkor miért éppen nektek lenne igazatok bármiben is velük szemben?

ostvan2 2018.05.23. 14:21:49

Hogy a tárgyhoz is hozzászóljak: Fukusima után a NAÜ (kevésbé hozzáértőknek: Nemzetközi Atomenergia Ügynökség) az egész világon megvizsgálta a működő atomerőművek (és minden, a nukleáris technológiával összefüggő létesítmény) katasztrófáknak való ellenállását. Ahol kellett, ott előírták a szükséges megerősítéseket. Pakson is volt ilyen teszt, ám itt már korábban megtörtént az épületek megerősítése, a biztonsági rendszerek felkészítése a lehetséges (és elképzelhetetlen) katasztrófákra. Tudomásom szerint minden atomerőmű megfelel ennek a kritériumnak.
Amit mérnökként felháborítónak tartok a posztoló (és az Index szerkesztői) részéről, hogy a műszaki szakembereket, az atomerőmű biztonságtechnikai rendszereit megtervező és üzemeltető embereket hülyének nézik. Nyilván magukból indulnak ki.
A Three Mile Island -i majdnem katasztrófa után elkezdett és Csernobil után világszerte bevezetett és jól működő atombiztonsági rendszer alapeleme, hogy begyűjtik a világ összes atomerőművének összes üzemzavaráról az adatokat és azok elemzése után az olyan, vagy hasonló hibák elkerülésére javasolt intézkedéseket közzéteszik az erőművek felé. Majd ellenőrzik, hogy a szükséges lépéseket megtették-e az üzemeltetők annak érdekében, hogy a (kisebb, vagy nagyobb) baj ne ismétlődhessen meg.
Tehát: NEM lesz újabb Csernobil és NEM lesz újabb Fukusima. Sőt, NEM lesz újabb, Paksi 2003-ashoz hasonló üzemzavar sem. Mert már tudjuk, hogy miként kell ezeket elkerülni.
Természetesen tudom, hogy aki rettegni akar, azt nem lehet észérvekkel megnyugtatni. Ám - szerintem - a félősök rettegjenek tovább. Csak az a baj, hogy hülyeségekkel szennyezik az értelmes emberek környezetét.

eßemfaßom meg áll 2018.05.23. 14:26:53

Ide ne utazz: 7 hely, ahol bármikor elüthet egy autó:...

Terézágyú 2018.05.23. 14:32:13

ÓÓÓ a francba már megvettem a jegyemet délafrikába, s most kiderült, hogy milyen veszélyes hely.... basszus, akkor inkább leutazom a szüleimhez Paksra...

Lady Ann 2018.05.23. 14:35:51

Paks kimaradt, ha már a törésvonal a fő mumus...

consul 2018.05.23. 15:02:17

Ezt egy általános iskolás vagy egy nő írhatta. Kár volt...

2018.05.23. 15:11:53

@consul: "vagy egy nő"

Akárki is írta, te még nála is kreténebb vagy.

livengood 2018.05.23. 15:30:18

egyre félelmetesebb a zöldek ámokfutása

szepipiktor 2018.05.23. 15:35:39

Imádom!
Megint megnéztenm, nem tudok betelni vele: ez a silány propagandablog az Energiaklub blogja.
Aki meg mennek az ATV-be, hírTV-be osztani a szakmai észt!!!
Igen barátaim, terveztenm egy sátorozást egy szibériai atomerőmű mellé, napi szinten gondolkodunk egy örmény nyaralásról...
Nem, ti tanultatok a bors, a blikk, a riposzt, a 888 munkatársaitól, vesztek egy titeket igazoló pici kört és azt kinagyítva fogalmaztok mellé egy nagy írást.
Egyszerűen felfoghatatlan számomra, hogy ma még vannak, aki az Energiaklubot hitelesnek tartják, miközben ezn anyagoktól hemzseg a honlapjuk.
Minőpsített, hogy munaktársat keresnek, de 23-án még hirdetik azt az állást, aminek 21-e a határideje.
Ez is hiteles kollektívát feltételez.
Ez ma a #metoo-hoz, a feminista-aktivistákhoz, a genderfilozófusokhoz tartozó álcivil mozgalom? Miből éltek? Ki fizet benneteket?
Önjelölt ifjú zsenik, mindenféle szakmai képzettség nélkül dolgoztok az egyik legnagyobb, legösszetettebb szakmai területen?
Egyszer közölhetnétek már névvel, végzettséggel, tudományso fokozatokkal, eddigi munkásság felsorolásával az Energiaklub munkatársainak, szakértőinek, megmondóembereinek és bloggereinek listáját!
Addig a sarki kerékpárjavító is elmondhatja ezt este a kocsmában egy sör mellett.
Igen, bszki, értelmes ember nem megy atomerőmű, kohászati üzem, repülőtér stb. mellé nyaralni!
Ehhez nem blog kell, hanem iskola, kultúra stb.

szepipiktor 2018.05.23. 15:40:52

@livengood:
Igen, egyetértek, ma az egyik legkárosabb gyülekezet a Greenpeace... Itthon meg a "lebegő mókuscsoport"...
Semmi köze egyiknek sem a környeztevédelemhez, egy anarchista (mondjuk az anarchizmus egy tiszteletet érdemlő izmus) jellegű neobolsevik közösség, akik soha nem mondanak megoldást, érveket, de az emberiséget megölnék egy gilisztáért.
Mind a mai globelizált világunk háttérből pénzelt propaganda-szabadcsapatai csupán, de a médiának ki van adva, hogy őket kell szerepeltetni.
Most ugye megkaptuk melléjük a gender-kollektívát, a feminista-nácikat is, a világ 7,6 milliárd emberéből összesen nincsenek 100 millióan. De ők akarják előírni a jövőjét a döntő többségnek, jellemzően szakértelem, iskola nélkül, zsigeri ifjúkommunista mentalitással.
A kommunizmus 70 évig tartott, a világtöténelem időegyenesén nem is ábrázolható, de mi sajnos megszoptuk.
Kb. ennyi ideig lesz ez a életellenes aktivista szörnyűség is a placcon, de ezt is megszívjuk.

Pearson 2018.05.23. 16:25:24

Én a cikk alapvető létjogosultságát kérdőjelezném meg: hány, olyan baleset történt valaha atomerőműben, ahol a földrengés volt a kiváltó ok? Én még Fukushimát sem sorolnám ide, hiszen a "napi 1 földrengés"-t kibírta egészen addig amíg egy cunami el nem árasztotta a tartalék generátorait. Csernobilnak vagy éppen Three Mile Island-nek - (hogy csak a nagyobbakat említsük) pedig semmi köze a földrengésekhez.

Bonaparte 2018.05.23. 16:49:40

A poszt szakmai alaposságával kapcsolatosan osztom az általános véleményt.
Azok a törésvonalak tényleg olyan rohadtul veszélyesek. Főleg az, amelyiknek a létezéséről sem tudtunk több 10 millió éven át. Az aztán nagyon aktív lehet!
Az is igaz, hogy egy ilyen törésvonalon teljesen biztos egy nagy földrengés bekövetkezése. Igen, 10 millió éven belül valószínűleg történik ilyen. De mintha az atomerőművek egy picivel rövidebb élettartamúak lennének egyébként is.
Az atom-létesítmények üzemeltetésével kapcsolatban nem a törésvonalak jelentik a legnagyobb veszélyt, hanem a diktatúra. Amikor parancsszóval felül lehet írni a józan észt. Lásd Majak, Csernobil, stb.

Sir Gombóc 2018.05.23. 17:35:02

Megkérném a poszt íróját, hogy az utcára se menjen ki. Az is nagyon veszélyes!

Visceroid 2018.05.23. 18:00:19

@1.3806488: "Nem lett volna elég annyit írni, hogy azok az erőművek a nagyon veszélyesek, amik felett chemtrail vonalak metszik egymást? "

Ne keverjük! Ez itt egy balos blog! Itt a globális felmelegedés, orosz és kínai hekkerek, nácik, fasiszták és bizonyos diktátorok az ellenségek (mikor melyik, mert az nagyon változik). A chemtrail, zsidók, gyíkemberek, cigányok, liberálisok, füvesek, ők a másik oldal ellenségei, ők nem ide tartoznak! :)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.05.23. 18:07:04

@Pearson: Fukushimában nem a cunami volt az igazi cumi, hanem hogy a öntelt japcsik nem fogadták el az azonnal amcsi segítség nyújtást.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.05.23. 18:08:41

A poszt egyébként a szokásos fos, csak röhögni lehet rajta.

midnightcoder2 2018.05.23. 19:06:38

Vadász vadász, te szopni jársz ide az index címlapjára! Azt mondjuk én sem értem, hogy ha valakinek láthatóan felmentése volt már általánosban is tesiből és természettudományokból, ez miért ilyen blogot vezet, miért nem olyasmivel foglalkozik amihez esetleg ért is valamit.

2018.05.23. 19:25:55

Ugyanennyi energiával lehet ez helyett a fos helyett egy rendes blogot írni.. Annyi különbséggel, hogy az ilyen fosokat szinte csak buta emberek írják.. Annak a kevés nem butának meg fizetnek, hogy butaságokat írjanak. Abból, hogy sorozatosan, minden blogbejegyzésben tucatszor megcáfolják és a szemedbe mondják hogy szar - de te mégis folytatod, lenne egy tippem, hogy te melyik kategóriába tartozol.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.05.23. 19:51:10

Bzmg, elképesztő.Még ha ilyen harmadik-negyedik-ötödik világbéli helyek volnának,ahol filléres dolog az emberélet, talán nem lepődnék meg.De hogy több mint a fele a "csúcsfejlettségű" usákoknál van...
Komolyan mondom, ha direkt keresték volna a földrengésveszélyes területeket, akkor se sikerült volna jobban beletrafálni.
:-(

eßemfaßom meg áll 2018.05.23. 20:17:26

@geegee:
#mindmeghalunk
#nukleárisvilágvége
#mindenkihülyecsakasötétzöldekhelikopterek

BéLóg 2018.05.23. 21:02:47

Az a baj, hogy a Paks2 MINDEN újonnan születettből Fidesz szavazót fog csinálni, ezért rendes balliberális már MOST tiltakozik ellene és persze NEMSZÜLÜNK a Fidesznek és nem is bszaunk velük, arra ott van a műbráner és a yútúúú (vagy miííí?) hesteg.

Makacs Folt 2018.05.23. 21:22:52

Hogy a nyomorék anyád mi a fasznak szült meg téged, te aljas blogger! Ennyi hazugságot összehordani, ha ezt te mind komolyan gondolod, az nagyon súlyos elmezavarra utal.

Figyel Castro 2018.05.23. 21:42:48

@1.3806488: a gyíkembereket kihagytad, amúgy minden stimmel

GyMasa 2018.05.23. 21:46:20

@Figyel Castro:
Meg a lapos földet is kihagyta!

Boar. 2018.05.23. 23:19:32

@midnightcoder2: " miért nem olyasmivel foglalkozik amihez esetleg ért is valamit. "
Talán azért, mert az nem érdekelne senkit, milyen ügyesen tud fikából galacsint gyúrni ez a szerencsétlen...
Máshoz meg nem ért.

zokogjatok 2018.05.23. 23:20:31

@Ad Dio: "bár nem vagyok híve az összeesküvés elméleteknek, jelen esetben nem tudom nem azt feltételezni, hogy ezért valakitől pénzt kap az illető.."

Soroséktól kap 100k usd-t, zöldpropagandára:

Energiaklub Szakpolitikai Intézet
és Módszertani Központ Association
The grant helps Energiaklub in strengthening
public discourse and debates about the Hungarian
energy sector.
$100,000

www.opensocietyfoundations.org/sites/default/files/open-society-hungarian-grantees-en-20161208.pdf

zokogjatok 2018.05.23. 23:23:33

@szepipiktor: "Ez ma a #metoo-hoz, a feminista-aktivistákhoz, a genderfilozófusokhoz tartozó álcivil mozgalom? Miből éltek? Ki fizet benneteket?"

Lásd fentebb a linket, Soros bácsi Open Society alapítványa fizet nekik 100k USD-t az "energiapárbeszédre Magyarországon", ami eufemisztikusan a zöldpropagandát jelenti.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.05.24. 07:51:22

Ha jól látom, gyakorlatilag politikai állástól függetlenül a súlyos többség véleménye, hogy a posztoló hülye, vagy egy fizetett szemét geci.

LebensraumamOsten 2018.05.24. 08:43:18

Mennyi rohadt fideszgeci firkál ide.
Bár erős a gyanúm, hogy az ID-k nagy része mögött ugyanaz a féreg áll.
Komolyan velük kéne kifizettetni azt a több ezer milliárdot amivel eladósítanak bennünket is. De a rohadt trollok a telefonszámlájukat sem hajlandók kifizetni határidőben, akkor mit lehet ezektől elvárni.
Bele kéne mártani őket a reaktortartályba és után két évig nem engedni orvos közelébe sem. Az lenne az igazi buli. Vagy szervezni nekik egy csernobili kirándulást.

LebensraumamOsten 2018.05.24. 08:44:05

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Nem többség az csak, csak egy vagy több szar kamuprofil lefizetett gazdija.

LebensraumamOsten 2018.05.24. 08:46:12

@Makacs Folt: Húzz el a kurva anyádba, vagy vállald át a 3 ezer milliárdot amivel a szaros cigány gazdád eladósított bennünket, mielőtt beleverik a fejed a paksi betontalapzatba te rohadt dzsipó!

LebensraumamOsten 2018.05.24. 08:48:30

@Ylim: Akkor majd kifizeted a 3000 milliárdocskát a többiek helyett is?

2018.05.24. 10:31:56

@szepipiktor: "Egyszer közölhetnétek már névvel, végzettséggel, tudományso fokozatokkal, eddigi munkásság felsorolásával az Energiaklub munkatársainak, szakértőinek, megmondóembereinek és bloggereinek listáját!"

Tessék:

www.energiaklub.hu/rolunk/munkatarsak
www.energiaklub.hu/rolunk/tisztsegviselok

2018.05.24. 12:15:31

@LebensraumamOsten: Próbáld már megérteni azt, amit írtam!

Exploiter 2018.05.24. 15:17:20

@Womb Raider:

Jó, hogy belinkelted. Az egyetlen ún szakértő:

"Márton közgazdász és társadalomtudós, a Liverpooli Egyetemen doktorált földrajztudományból egy brit atomerőmű-beruházás társadalmi és politikai hatásait kutatva. "

Igazi atomfizikus figura.

Az igazgató:

"Gábor a versenyszférából érkezett a civil szektorba: közgazdász-marketing szakemberként 17 évig dolgozott a piackutatásban. "

Szakmai vezető:

"I graduated as an economist from the Environmental and Rural Development Faculty of the Corvinus University Budapest. Since 2006 – with some sidetracks – I have been the member of Energiaklub’s staff."

Hát ez van.

eßemfaßom meg áll 2018.05.24. 17:36:41

@LebensraumamOsten: Nem tudod elengendeni a választási kampányt kampányharcinick?

eßemfaßom meg áll 2018.05.24. 17:42:06

@LebensraumamOsten: "Vagy szervezni nekik egy csernobili kirándulást. "

Már mások megszervezték, 1999 óta járnak a turisták csernobilozni.

2018.05.25. 15:19:32

@LebensraumamOsten: @eßemfaßom meg áll:

2012-ben volt szerencsém Csernobilban járni, egy új műszergeneráció tesztelési fázisához tartozó kísérletsorozat keretében. 1 hetet töltöttünk a „szarkofág” közvetlen környezetében és a „zóna” különböző területein. A röhej az volt, hogy a régi szarkofág (azóta felépült az új) északi fala mellett 5 méterre állva,
0.15 μSv-tel kevesebbet mértünk, mint Budapesten, a Deák téren az indulás előtt… (nem a műszerekben volt a hiba)… :))))

A legjobb látnivaló persze Pripjaty.
Ha kölkök nagyobbak lesznek (meg kell várni amíg 18 évesek lesznek) biztosan családi utat is szervezünk a helyszínre. Csoportosan ki lehet fogni jó kedvezményeket és akkor nem is fáj olyan sokba.
Addig itthon mesélek nekik az emberi hülyeség és ostobaság következményeiről…
Szerencsémre és büszkeségemre műszaki érdeklődésűek, pedig nem tereltem őket ebbe az irányba. Mindig kérdezik egy műszaki cikkel vagy bloggal kapcsolatban, hogy ebben mennyi az igazság…

Néha felhozom példának (az emberi hülyeségre, ostobaságra) ezt a szakmainak semmiképp nem nevezhető blogot is…

Ui: a mostani és jövőbeli turisták sajnos már csak az új szarkofágot tekinthetik meg, ami szintén lenyűgöző építmény, de a „régi, rozsdás, mind-meghalunk" feeling-et már nem hozza…

jágör68 2018.06.06. 15:27:20

Mivel egy darab atomreaktor biztonságos leszerelése 50- 60 év, egyik napról a másikra bekövetkező katasztrófa során az történik, amit látunk Csernobilban és Fukushimában is: a kormányok sumákolnak, a dolog felett pedig semmi kontroll nincsen; mivel még robotokkal se lehet bejutni elvégezni a rendkívüli precizitást és időt igénylő szabályozott, fegyelmezett műveleteket. Így marad a radioaktív hulladék évszázadokig gyűjtése és tárolása- illetve időközönként mindenféle kontroll nélküli beleeresztése az óceánba. Hogy a becsült napi 300 tonna radioaktív víz "szivárgásról" ne is beszéljünk. Érdemes globális katasztrófa esetén ezt beszorozni 450- tel és máris GAME OVER Föld.

2018.06.06. 16:51:18

@jágör68: Az a napi 300m3 víz kb homeopátiás gyógyszerré válktoztatja az óóóceánt.

Amúgy, ha olyan esemény következik be, ami egyidejűleg minden működő reaktort érint, akkor szerintem lesz más, messze súlyosabb problémánk is. Az gondolom amúgy nem különösebben zavar,. hogy a CO2 szétcseszi a légkört és ennek egyelőre felmérhetetlen következményei lehetnek?

jágör68 2018.06.06. 17:27:04

@Womb Raider:
Hát persze barátom. Tipikus mérnöki gondolkodás. Szóval évtizedeken keresztül, napi 300 tonna- persze arra sincs garancia, hogy nem növekszik a szivárgás- mondjuk exponenciálisan.
Másrészt: tengervíz-plankton-kishal-nagyhal-mégnagyobb hal- 5- 6x - os is lesz a dúsulás, mire az ebédlőasztalra kerül a finomság.
3) az óceánok ugye nem egyhelyben ott állnak, a szennyezés mindenhová el fog jutni, csak idő kérdése.

Tekintve, hogy csak Cs- 137- ből a csernobili 80x- osa van Fukushimában ez nem homeopátia.

Mérnök maradjon a mérnökösködésnél, az élő rendszerekhez nem ért semmit se.
Mellesleg igen, pont a CO2- kibocsátás következménye lesz az a globális katasztrófa, ami az atomreaktokkal- no és az atomfegyverekkel- meg persze az emberi hülyeséggel együtt már rég megpecsételte a sorsunkat.

2018.06.06. 20:25:37

@jágör68: Koncentrálj a koncentrációra!
süti beállítások módosítása