Halálos hőforrás: így melegíti Pakson a Dunát az atom

2019. március 30. 20:30 - atomcsapda

A legmelegebb nyári napokon a Duna vízhőmérséklete Paks alatt megközelíti a környezetvédelemi szempontból kritikus értéket, ami fölött bekövetkezik az élővilág pusztulása. A hivatalos mérések szerint is, pedig ezek irreálisak. A valóságban sokkal rosszabb a helyzet: bizonyos szakaszokon a víz rendszeresen melegebb a 30 fokos határértéknél, Paks 2-vel pedig még durvább lesz.

acs-3-002_mod1_1200x630.gif

Az emberi beavatkozás a természetbe számos helyen szemmel látható pusztítást eredményez: az erdőirtások, a tengerek műanyag-szennyezése vagy a globális felmelegedés miatt visszaszoruló hó- és jégtakarók csak néhány példa a leglátványosabb jelenségekből. Vannak azonban olyan formák, amelyek nem ennyire észrevehetők, mégis óriási, visszafordíthatatlan károkat okoznak a természetben. Ráadásul pont itt, a közvetlen közelünkben.

Atomerőműveket szinte mindig folyókhoz (vagy más természetes vizekhez) közel létesítenek, mivel a működésük során hűtést igényelnek. Ezt a hűtést a folyóból nyert vízzel oldják meg – és oda tudják visszaengedni a felhasznált hűtővizet. Ezzel sokkal komolyabb a probléma, mint gondolnánk. A visszaömlő (felmelegedett) víz jelentősen megemeli a folyó normális hőmérsékletét. Ez pedig oda vezet, hogy a vízi élővilág ökoszisztémája felborul, egyes fajok eltűnnek, mások túlszaporodnak, új fajok jelennek meg - tartósan megváltoztatva a természeti környezet egyensúlyát.

acs3-003-kep2.png

Ezeket a környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartva Magyarországon 30°C-ban állapították meg azt a határértéket, amelyet nem léphet át a Duna a hőmérséklete (de Franciaországban például csak 28°C-ig engedik). Az atomerőműből a Dunába ömlő víz hőmérséklete ennél természetesen magasabb, de világos szabályok rögzítik azt, hogy hol és milyen módon kell elvégezni a méréseket: a kibocsátási ponttól folyásirányban számított 500 méteren lévő szelvény bármely pontján teljesülnie kell ennek.

A kritikus értéket a hivatalos mérések szerint egyszer közelítette meg a Duna hőmérséklete. A Paksi Atomerőmű hőmérője 29,88°C-ot mutatott tavaly augusztusban, de a szárazabb és kánikulával terhelt nyári hetekben sokszor volt néhány fokon belül a hőmérséklet a küszöbtől. Éppen ezért ebben az időszakban az Energiaklub szakértői és az Átlátszó újságírói méréseket végeztek a Dunán. Ők saját méréseik alapján azt tapasztalták, hogy a Duna hőmérséklete többször is meghaladta a határértéket. Mivel a hivatalos méréseket csak naponta egy alkalommal, a reggeli órákban végezték el, amikor a legalacsonyabb a Duna hőmérséklete, feltételezhető, hogy valójában ténylegesen lehettek a határétéknél magasabb hőmérsékletű területek. Az biztosan állítható, hogy többször megközelíti a vízhőmérséklet azt a határt, ahol az élővilág érzékeny egyensúlya felborul.

Ha a vízhőmérséklet a 30°C-ot a hivatalos mérések szerint is túllépi, a Paksi Atomerőmű teljesítményét csökkenteni kell, vagy akár teljesen leállítani a termelést. Ez a nemzetgazdaság számára azonnal komoly problémát fog okozni, hiszen Magyarország elektromosáram-termelésének jelentős része, közel fele származik az atomerőműből. A helyzet csak rosszabb lesz a dunai élővilág számára Paks2-vel. Paks2 tervezésénél ez a kérdés a sok leggyengébb pont közül az egyik, a terv- és hatástanulmány-készítés során elvégzett számítások nagyon távol állnak a valóságtól.

Amennyiben az új atomerőmű megkezdi működését, az további terhelést fog jelenteni a Duna számára. Ráadásul a klímaváltozás miatti időjárási események következtében még problematikusabb lesz a helyzet. A megnövekvő aszályos időszakok miatt várhatóan a Duna vízhozama csökkenni fog, a nyári szélsőségesen forró, kánikulai napok száma meg emelkedni, amelynek következtében a víz sokkal melegebb lesz. Így szinte biztosra vehető, hogy a mainál is kedvezőtlenebb feltételek együttállása esetén nem lehet biztosítani, hogy a Duna vizének hőmérséklete ne lépje túl a környezetvédelmi határértéket.

A hatástanulmányokkal és a hivatalos mérésekkel a jogszabályi kereteken belül lehet trükközni, de a természeti környezet túlélésére a hivatalos adatok vajmi kevés hatással lesznek.

acs3-003-kep3.png

Legalább a halászlét készen kapjuk, csak meríteni kell a Dunából.

203 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://atomcsapda.blog.hu/api/trackback/id/tr9114727265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2019.03.31. 12:10:05

Jó lenne már leállni ezzel a környezetvédelmi sales-es dumával mert teljesen hitelét veszti...

Kreml propaganda osztály bérszámfejtés 2019.03.31. 12:21:03

Helyes, elvtárs! Most hogy márciusban újra felvette a munkát tavaly június óta, a három poszt ebben a hónapban értékelendő. Sajnos az alacsony olajár miatt sokáig nem tudtunk utalni a számlájára.

röf 2019.03.31. 12:30:00

Nem fog leállni Paks1 és 2 sem, a Duna magas hőmérséklete miatt.
Következésképpen zavar sem lesz az erőben.
Legfeljebb terhelés-csökkentés lesz, arra pedig föl lehet készülni, hiszen az országban a villamos beépített teljesítmény nagyobb, mint az aktuális pillanatnyi fogyasztás.
Az meg egy baromság, hogy 29 foknál semmi baj, 31 foknál pedig kipusztulnak még a Duna-menti népek is....
Egyáltalán ki és miért írja ezeket a kapitális marhaságokat...?

P25_B 2019.03.31. 13:06:24

Kedves hozzászólok, a vízben az O2 oldékonysága, 25 fokon 8,5 mg/L, 31 fokon 7,7 mg/L, azaz durván 0,1 g/L/fok durván a változás Celsiusonként. A vízben 4 Celsius fokon (a termikus inverzió pillanatában télen) 12,8 g/L.
Ha az utóbbi vesszük referenciának, az 0,7%-os változás 1 fokonként, és így tényleg nem rémes
De a 7,7 már vészesen közel van a létminimumhoz és a következő hőlépcsőnél már aszfixia lép fel.

Hogy érzékelje mindenki a különbséget: sciencing.com/minimum-oxygen-concentration-human-breathing-15546.html

A fenti linken elolvasható, hogy 19,5% oxigén alatt az embernek légzési nehézségei vannak, holott 20%-nál nem. Tehát kedves hozzászólok az 1 Celsius fok nagyon is számít! Továbbá magasabb hőmérsékleten a különböző algafajok szaporulata felgyorsul, tovább fogyasztva az oxigént.

Ezer szónak egy a vége, ne legyünk naivak, számoljunk érdeklődjünk, olvassunk ne csak alaptalanul osszuk az észt.

AngeI 2019.03.31. 13:25:42

Milyen mélységben mértek?

AngeI 2019.03.31. 13:27:14

"Ha a vízhőmérséklet a 30°C-ot a hivatalos mérések szerint is túllépi, a Paksi Atomerőmű teljesítményét csökkenteni kell"

Korábban nem épp az volt a fő ellenérv az orosz erőművi blokkok ellen, hogy nem változtatható a teljesítményük?

sírjatok 2019.03.31. 13:32:52

"az Energiaklub szakértői és az Átlátszó újságírói méréseket végeztek a Dunán."

Ez az volt, mikor a fürdőkádhőmérőt dobáltátok bele a térdig érő vízbe? Az tényleg vicces volt :D

No de most véletlenül egy valós problémát fogott meg az atomcsapda, szerencsére az atomerőmű MELLETT is van erre megoldás, úgy hívják hogy hűtőmedence, és filléres tétel egy atomerőműben. Eddig azért nem volt, mert nem merült fel, hogy kellhet, de ha kell, akkor kell ilyet is építeni, ennyi.

röf 2019.03.31. 13:51:36

@P25_B:
"Ezer szónak egy a vége, ne legyünk naivak, számoljunk érdeklődjünk, olvassunk ne csak alaptalanul osszuk az észt."
Egyetértek.
Bár ez esetben lényegtelen, hogy az embernek mikor vannak légzési nehézségei, az nagyon is lényeges, hogy a tavalyi évben nem túl sokszor fordult elő a vitatott víz-hőmérséklet.
És amikor (majdnem) előfordult, nyugodtan le lehetett volna terhelni valamelyik blokkot, ahogy az elő van írva, és ahogy ez olvasható az erőmű honlapján.
És akkor mi van?
Mert ezt a blogot olvasva az az érzés, Paks1 és/vagy 2 maga a tömény életveszély.

Rwindx 2019.03.31. 13:52:40

A poszterina legalább pár szót írhatott volna, a hőkeverés hogyan történik, de ugye akkor kijött volna hogy hozzánemértő faszparasztok vagytok, akik pénzért/politikai érdekből átbasznátok a népet, beleugattok abba amihez kurvára nem értetek.

Boar. 2019.03.31. 14:02:19

Ennek a blognak mi a valódi célja?
Mert az eddigi termés alapján épp az atomenergia ellenzőit járatja le azzal, hogy hogy a felszínt kapargató, sok esetben kamu ám roppant hatásvadász lózungokkal támadja az erőműveket.
Ha tehát az a cél, hogy bebizonyítsa, az atomenergia ellenzői idióta trollok, akkor gratulálok, győztetek...

Boar. 2019.03.31. 14:06:22

Amúgy ugyanez a süketelés egyszer már megjelent itt, azóta megnőtt és mégszánalmasabb lett...
Had kérdezzem meg, hány folyamkilométert érint a probléma, mikorra hűl vissza a folyó a "normál" hőmérsékletre? Azok az "új fajok" amelyek ezeket az életkörülményeket kedvelik, honnan kerülnek oda és mit csinálnak olyankor, amikor normál hőmérsékletű a víz? A meleg elől időszakosan feljebb húzódó élőlényeknek ki tiltja meg, hogy lehűlés után újra elfoglalják a helyüket?

HaCS 2019.03.31. 14:36:05

You're wrong on so many levels!

Szerintem kezdjetek részletesen utánanézni műszaki adatoknak, eljárásoknak, lehetőségeknek! Kezdjétek felmérni az összefüggéseket, ok-okozati kapcsolatokat! Felmérni a következményeket különböző szempontokból! Paks2-vel, ill. anélkül. Mennyi lesz Paks2 hűtővízigénye a teljesítmény függvényében? Mekkora lesz a bejövő ill. kimenő ág hőmérséklet-különbsége? Milyen műszaki megoldások, lehetőségek vannak ennek kezelésére? Számításokkal, tanulmányokkal támasszátok már alá egy picit, amit állítani próbáltok! Bár a való világ sokkal komplexebb, de legalább négy alapművelet erejéig próbáljátok meg!

Utána lehet vitára alkalmasnak nevezni az álláspontotokat.

Bónuszkérdés:

Paks2 hűtővízigényének, és a Duna ingadozó vízállásának ok-okozati összefüggése a Bős-(Nagymaros)-i vízlépcső eseményeinek tükrében.

szepipiktor 2019.03.31. 15:06:26

Szerintem ez már a büntetőkategória.
Szándékos meghamisítása a tényeknek, propagandahazudozás.
Ráadásul azokat a tényeket használjátok fel a baromságotok igazolására, melyek ismertek és a másik oldalt igazolják.
Az elemi fizikát nem ismeritek, az áramlástechnikát, a hidrodinamikát, a matematikát, a Duna 1-2 km-es szakaszára és egy keresztmetszet/vizmennyiség kérdésében is egy részhalmazra húzzátok rá a érvrendszereteket.
Igen, az atomellenes ökoterroristák ÁLLÍTJÁK, hogy adott hőségben a paksi hűtővíz magasabb hőmérséklete KAPCSOLÓÜZEMBEN, a folyó teljes szélességében és egészen a deltáig egységesen károssá válik és az élővilág azonnal kipusztul.
Hát nem gyerekek, ezt még egy általános is felfogja, hogy nem, már a túlparton sem igaz ez az aktuális esetben, mivel az áramlat a folyásirányban keveri be az erőmű hűtővizét, nincs az a neoliberális bolsevik szabály, ami a folyásra merőlegesen tegye ezt.
És ugye a Duna alap vízhozama - még alacsony vízállásnál is - több nagyságrenddel több az erőmű viszhasználatánál, azaz nem a kisebb fogja a nagyobbat kritikusan megváltoztatni, hanem csakl a visszhűlés folyamirányú távolsága nő meg.
Amit itt hazudoztok, az az, hogy az erőmű teljesítményét NEM a magasabb hűtővíz hőmérséklet miatt kell csökkenteni, hanem a Duna alap hőmérséklete miatt, mivel a hűtés méretezésénél adott vízhőmérséklettel számoltak.
Akkor is kellene csökkenteni, ha a hűtővíz nem a Dunába kerülne vissza.
Az élővilág meg nem ostoba, akkor is alkalmazkodik, amikor a kritikus helyzet nem atómerőműhöz kapcsolódik. Tisza-tó, Balaton...

szepipiktor 2019.03.31. 15:09:34

@Boar.: Egyszerű!
Az ökoterrosrista, neoliberális energiaklub működteti, mint full atomellenes propagandablogot.
Nem cél a tárgyilagosság, a hitelesség, a szakmai alap, csak a propaganda.
Pontosan azonos a lebegő mókuscsoport propagandájával, vagy tettenérhető a momentumos, lmps-s agyhalottak kamutevékenysége is.
A blog csak arra jó, hogy tanult, intelligens, a világ dolgaira érzékeny emberek szembesüljenek azzal, mi várna ránk, ha ezek kerülnének hatalomra...

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2019.03.31. 15:22:23

A környezetvédelem jegyében akkor tessék hűtőtoronyért lobbizni, mert sokra nem megyünk a dunai élővilág megőrzésével, ha cserébe a hőerőművek légszennyezésétől pusztul ki minden.

gigabursch 2019.03.31. 15:47:18

Te agyatlan hülye fasz!
Paks 2 nem a Díjával lesz hűtve.
Istenbarma.
Még ócska manipulátornak is seggfej vagy.

gigabursch 2019.03.31. 15:48:05

Az Android intelligens szójavítás meg dögöljön még.
Dunával.

P25_B 2019.03.31. 15:48:07

Egyetértek, hogy a nukleáris energia biztonságosabb és nem szennyezi a levegőt (de okoz más bajt), de még mindig ott a napenergia, vagy a szél vagy egyéb energiaforrások, amire lehetne bőven alapozni, csak azokhoz politikai támogatottság kell. Minden egyes normális országban a nukleáris/fosszilis és egyéb kockázatos energiaforrás csökkentését célozzák, sőt még az egyik legnagyobb CO2 kibocsájtó Kína is rohanó tempóban kapcsol át napenergiára.

Akkor mi miért ne tehetnénk?? Napsütés van bőven - pl. Szeged - 1980 napsütéses óraszámmal és máshol se sokkal gyengébb. Geotermikus energiaforrásban a régió vezető országa vagyunk. Szél van bőven és még lehetne sorolni.

Ha meg nem tudjuk, hogy termeljünk energiát, menjünk át a Hollandiába, Németországba vagy egyéb nagyobb életszínvonallal rendelkező európai országba.

Persze nem lehet egyik napról a másikra váltani, de a törekvésnek meg kell lennie. Amennyiben ez nincs, akkor ilyen Paks II-re költjük a sok pénzt. Mondjuk még mindig jobb, mintha fosszilis alapú energiatermelő egységre szórnánk a pénzt, de ettől függetlenül a 21.-dik században azért ez elvárható lenne, hogy lépjünk egyet-kettőt.

gigabursch 2019.03.31. 15:55:37

Egyébként Heller-Forgó hűtőtornyokkal kerül Paks2 hűtésére.
Annak meg a Dunavíz igénye vetekszik egy nêpesebb család napi vízfogyasztásával.
Ezt már többször leírták szakemberek.
Ellenben az atomcsapdás önjelölt szakértők a jelek szerint erősen disz-esek. Szövegértelmezés: nulla.

Már csak azt nem értem, hogy az index ezzel miért êgeti magát.

Beer Monster 2019.03.31. 16:14:45

Kissé furcsa a globális felmelegedés kérdése egy azt mérséklő energiaforrás kapcsán.

Másrészt a 30,0 fok emlékezetem szerint a Paks fölötti leszabályozási hőmérséklet. Alatta szükségszerűen magasabb a felső érték, furcsa lenne két egyező határérték.

Ami még rosszabb, az már csak a politikai bűnbanda, amelyik a kommentekbe irogatott (hasonló színvonalon).

Béláim! Rátoltuk! 2019.03.31. 16:25:04

Egy kissé változtatva az egyik előttem szóló mondandóját: nem a hozzá nem értő faszparasztok szólanak Paks1 és P2 mellett, hanem a gyermekeik és unokájuk jövőjét semmibe vevő, a ma már a globális fölmelegedés halálos szorítását elbagatellizáló, s ezért szerintem lelketlen, felelőtlen, erkölcstelen emberek. A világ összes fiatalja is síkhülye az ő értelmezésük szerint, akik tüntetni mernek a mai, gátlástalanul felelőtlen felnőtt társadalom ellen.

misinator 2019.03.31. 16:26:15

Ha aggódsz az élővilágért, a bioszféráért, akkor járj jó példával!
- Ne fogyassz:
- Sem áramot (úgy semmire), sem ivóvizet (pl. zuhanyzás), sem ipari termelésű élelmiszert (csak ami a kertedben megterem rotációskapázás, elektromos szivattyúzás és növényvédő szerek nélkül).
- Csak gyalog járj! (A kerékpár előállításának és forgalmazásának is van ökológiai lábnyoma!)
- Ne fűts! ( Lakj földházban vagy barlanglakásban - de a medvéét ne foglald el!)
Ne használj szélkereket és napelemet sem (Annak az előállításnak és kereskedelmének is van ökológiai lábnyoma, s hány évtizedig üzemképes? S utána mi lesz a hulladékával?)
Csak természetes alapanyagú ruhákat használj, amit magad vagy a maximum egynapi járóföldnyire lakó állít elő a természet megrövidítése nélkül!
Egyáltalán:
A Földön 7 milliárd ember él s ez mind fogyasztani és utazni szeretne.
Ennyit a Föld bioszférája az eddigi evolúció eredményének és változatosságának károsodása nélkül nem tud eltartani.
Tehát ha komolyan gondolod, akkor járj elöl jó példával: Halj ki és ad vissza a testedet az anyatermészetnek.
(Utána beszélhetünk ökotudatosságról)

Béláim! Rátoltuk! 2019.03.31. 16:27:44

Hja és: beküldeném őket - teljes biztonságot garantálva, kivéve hőguta-, pancsolni a visszaömlő Duna-vízbe.

Béláim! Rátoltuk! 2019.03.31. 16:30:39

@misinator: Mahinátor. Hogy van képed ilyen módon indokolni?! A mérték a lényeg mindenben: a víz hőfokában és a rosszindulatod mértékében ugyanúgy. Mind a kettőt túltoltuk...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.03.31. 16:34:32

Én úgy tudom, hogy ha megépül Paks 2. is, akkor a víz 110 fokos lesz, így elpárolog minden víz egéezen a torkolatig. Ezt egy teljesen független, Soros által pénzelt tudományos műhely bizonyította.

misinator 2019.03.31. 16:45:56

@Béláim! Rátoltuk!:
Pont erről írok én is:
Túltoltuk. Mint faj: Nem kicsit; nagyon.
Túl sokan lettünk, túl sokat fogyasztunk.
A próbálkozásaink érdemi eredményt nem érhetnek el, a megoldási javaslatok még több problémát okoznak (Lásd napelem).
A környezetért aggódás - úgy, hogy közben az aggódó egyén (igen én is) maga is nagyobb ökológiai lábnyomot produkál, mint a (bármilyen) termelés előtti időkben élő egyén - csak képmutatás.
Sajnos félreértettél:-(
Ha vannak konstruktívabb javaslataid az általam leírtaknál, akkor oszd meg légy szíves.
Köszönöm.

Kelly és a szexi dög 2019.03.31. 16:54:59

honnan a fenéből töltenénk 20 év múlva azt a sok elektromos kocsit !?
valahonnan csak kell energiát nyerni - ennyit meg nem nagyon lehet másból ha nem játszik a szén, meg a szénhidrogének...

Aki a jövőre felelősséggel gondol, az Paks2 mellett áll!

Gyorgy007 2019.03.31. 19:19:24

Ki nem sz*arja le? Át kell nevezni hűtőcsatornának, vagy fel kell emelni a megengedett hőfokot 50 fokra.
Ez is csak egy libsi gumiszar amin csámcsognak a liberóink.
Ahol a 80 fokos termálvízet nem lehet elzárni és ömlik a tóba ott mi a helyzet nyáron 35 fokban? PL Berekfürdőn? Köszöni jól van, a guppyk is megmaradnak a tóban.
Minden fürdővárosnak van egy termál folyója ahova engedik a medencék vizét és köszöni jól vannak.
Hévíz?

Paks2 kell, ájvékolást belet fejezni...

Medgar 2019.03.31. 19:22:38

@P25_B: Miért kell megint ezt a hülyeséget felhozni? A szélerőművek Magyarországon sajnos csak korlátozottan telepíthetők, a naperőművekből pedig jó pár darab épül az országban. Azonban a termelés hektikussága miatt ezek nem tudják kiváltani Pakost, csak megfelelő tároló kapacitással ami téli időszakban akár 10-14 napot is képes áthidalni..

Ménár Atya 2019.03.31. 19:28:44

Lehet, hogy egyszer eléri a kritikus 30 fokot, akkor kipusztul az élővilág, mert a hősi hal"állt, és nem úszott, mert szembeszállt az oroszokkal!
Talán elkellene gondolkodni azon, hogy mitől van nyáron kánikula a nap állásán kívül, szerintem a repülők, autók és szilárd tüzelésű erőművek a ludasak, nem az atom.
Az atom , ha jól működik, nem szennyezi a levegőt, ez biztos.
És kicsit túltolták ezzel az egyszer majdnem dumával.
Én pl egyszer majdnem megdugtam a szépségkirálynőt, és majdnem ötösöm volt a lottón.
De a másik nézőpont szerint nem dugtam meg a szépségkirálynőt, és nem nyertem meg az ötöslottót .
Szóval no para.
Ausztria is parázott paks 2 miatt, mert így nem tud mit kezdeni a megújuló túltermeléssel, nincs aki átvegye.
Hát ez szívás.

bontottcsirke 2019.03.31. 19:31:02

Sajnos sok hülye még mindig hisz az atomenergiában. Lehetetlen nekik elmondani mennyire veszélyes ez.

Ménár Atya 2019.03.31. 19:45:35

@bontottcsirke:
Látom, te pedig a boszorkányságban,és a lapos földben, de lehetetlen elmondani, hogy mekkora marhaság ez :D

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.03.31. 20:03:50

@P25_B: "Továbbá magasabb hőmérsékleten a különböző algafajok szaporulata felgyorsul, tovább fogyasztva az oxigént. " - Tényleg? Az algák fogyasztják az oxigént? Téged honnan szalajtottak?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.03.31. 20:07:26

@Ménár Atya: Azt már nem is merem elárulni nekik, hogy a tenger az Egyenlítőn gyakran 37-38 fokos és a halak oxigén palackkal úszkálnak.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.03.31. 20:15:52

@gigabursch: Nono! A 4 GW elvezetése, kb 2 m3 víz elpárolgását kívánja meg másodpercenként. Az egy kicsit több. Ja, hogy az a Duna átlagos vízhozamának 1 ezreléke? Mindjárt jönnek az atomtól fosók, hogy sivatag lesz Magyarország.

Danubius 2019.03.31. 21:38:43

Majd mi leszünk az első ország ahol a napenergiát hűtővíz-hűtésre használjuk. Napelemfarmot paks mellé. víz-levegő hőszivattyúval kivenni a vízbűl a hőt. Úgy is nappal van gond. Az oldott oxigén hiánya miatt amúgy is ki kell építsük folyóvizeink hűtésének technológiáját.

Liquid_Night 2019.03.31. 23:55:15

Gondolom lenne olyan technológia, vagy kivitelezés amivel ezt a problémát meg lehetne oldani...abból a pénzből, ami ebből a buliból magyar és orosz szereplők zsebébe vándorol, akár többszörösen is. Mi világvezetők vagyunk, megfizetjük az árat, de amit kapunk érte az retek :)

A környezetvédelmi szempont is valid...de ha nem az atomban keresnéd a hibát, hanem az emberi érdekekben, akkor mindjárt szimpatikusabb és célt találóbb lenne a posztod. Ezekre még egy bicikliút építést sem lehet bízni...

A probléma viszont az, hogy a zembereket is meg fogja terhelni a zatom, de nem azért, mert a vízbülveszikijja zoxigént, hanem mert eladósodunk a ruszkiknak hány generációra is? Ha Gyurcsány ezt csinálta volna, egy órán belül lőni kellett volna, és kettő után már égett volna a parlament...ERRE kéne rámutatnod inkább, nem a halálsugár hülyeségeitekre...

Ménár Atya 2019.04.01. 07:13:39

@Liquid_Night:
Azért majd nézz kicsit utána a 2008-2009 es évek atomerőmű bővítési terveinek, ha minden igaz épp gyurcsány volt hatalmon, és a parlament nagy egyetértésben megszavazta a bővítés tervét :)

Ménár Atya 2019.04.01. 07:15:21

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Dehogy is úszkálnak, ha melegük van és elfogy a Zoxigén, inkább hősi halált halnak, de nem úsznak arrébb :D:D

midnight coder 2019.04.01. 07:21:09

Az hagyján, amikor az atomerõmû miatt megy 30 fok fölé a Duna vize. De amikor a globális felmelegedés miatt teszi ezt, amit az atomerõmûvek ellen harcoló derék "környezetvédõknek" köszönhetünk, na az sokkal kínosabb lesz. Mert akkor nem csak a Duna lesz meleg, hanem minden más is.

Liquid_Night 2019.04.01. 07:38:07

@Liquid_Night: Igen, és mit is kapott azért, mert idejött Putin? Pedig 10 éve még lájtosabb volt az a figura...és bár Gyurcsiék is meghíztak volna belőle, ők sanszosan nem a korrupció legmelegebb ágya oroszokkal építettek volna. Valamint ők azért kevésbé szóltak bele akadémiai és szakmai életekbe, történésekbe ugye...

Egyébként azzal szerintem sincs semmi gond, hogy újat akarnak építeni. Paks1 sem fog a végtelenségig járni már...még akkor sem, ha az ugyanilyen típusú blokkokat még a németek is nyugodtan tovább használták az egyesülés után. Meg akkor sem, ha műszakilag egyébként még ki lehet tolni az élettartamot.

Szakmailag fejekben és módszerekben sincs Mo-n probléma...de még az oroszoknál sem amúgy, sőt. A baj a politika.

Aztán engem alapvetően nem érdekel, hogy konkrétan ki az aki lop, én nem kaptam eddig belőle...és azt is megértem, hogy egyeseknek jobban tetszik, ha a saját kutyája teszi. De amíg nálunk egy bringaút is széttöredezik egy év után, egy közvilágítást nem tudnak normálisan megcsinálni aranyáron sem, meg amíg egy kishíd átadása is békebeli novellákat idéz, addig egyvalamiben értsünk egyet.

Ezt a bandát nukleáris energia közelébe azért nagyon óvatosan kéne engedni. Mert az már nem játék. Szvsz az orosz is pont annyira fegyelmezetten fog építeni, amennyire a helyiek figyelnek...

eßemfaßom meg áll 2019.04.01. 07:43:48

Az lesz a durva amikor majd a Napot kell kisebb teljesítményre venni mert a Balatont 30 fok főlé melegítette....

Oh wait...

index.hu/tudomany/2015/07/23/rekordmeleg_is_lehet_a_balaton/

eßemfaßom meg áll 2019.04.01. 07:49:02

@P25_B: "de még mindig ott a napenergia, vagy a szél vagy egyéb energiaforrások, amire lehetne bőven alapozni"

Ha egyszer az életben ellátogatnál a mavir honlapjára megnézni az összmagyar szélerőműtermelést valamint megnéznéd pár onlinera feltett naperőmű termelési adatait, nem írnál ilyen baromságot.

majd ha elfoglaltunk pár tengerparti meg egyenlítőközeli országot akkortól lehet elkezdeni a napszélerőműre ALAPOZÁSON. Egyéb meg nincs.

eßemfaßom meg áll 2019.04.01. 07:57:47

@bontottcsirke: "Lehetetlen nekik elmondani mennyire veszélyes ez. " A szénerőművek miatt évente 20ezren halnak meg Európában. Az atomerőműveknél mekkora ez a szám?

eßemfaßom meg áll 2019.04.01. 07:59:46

@Liquid_Night:" Igen, és mit is kapott azért, mert idejött Putin?"Na mit?

Kis kiváncsi 2019.04.01. 08:07:12

@sírjatok: Eddig azért nem volt ilyen mert nem merült fel a probléma? Már most jelen van a túlmelegedés. És még csak egy atomerőmű működik. De igaz ez tervezési hibát mutat eleve hisz erre nem is gondoltak. Olyan ez mint a Paks 1 leszerelése amiről most derült ki hogy hiába írta elő törvény a bevétel bizonyos % át erre kell félre tenni ezt egy kormányrendelettel elvonták. Tehát nincs meg a fedezet rá. Cirka 1000-1800 milliárdról beszélünk. De tömegével lehet olyan kormányrendeletet találni ahol nem megoldják a problémákat hanem másabb jogi környezetet teremtenek.És minden esetben eddig kimondta a Európai bíróság ez szabálytalan.Mert csak a jogokat csökkentették írták át nem pedig a körülményeket oldották meg.Nagy esély itt is ez lesz .

I_Isti 2019.04.01. 08:25:44

Mindenesetre érdekes, hogy az internet nem az információkhoz való jutás, a tudás szinte korlátlan bővítésnek eszköze, hanem a szinte közveszélyes ön-, és néphülyítésé!

Itt van például egy érdekes diagram, érdemes megnézni:
mavir.hu/web/mavir/eromuvi-termeles-forrasok-megoszlasa-szerint-netto-uzemiranyitasi

Ezek szerint a pillanatnyilag általunk felhasznált villamosenergia 40-43%-át Paks adja, nagyon előretörőben van az ún. "fotovoltaikus erőművek" (érstd: napelem) termelése -- már amikor süt a nap -- de elhanyagolhatóan alacsony az összes energiához viszonyított arányuk -- 7,6% körül a legnapsütésesebb órákban, a legnagyobb szelet azonban a fosszilis energiahordozók elégetéséből származó, hőerőművekben termelt energia, az össz energiafelhasználás kb fele ilyen! Ami azért nagyon gáz, mert a barnakőszán-lignit erőművek helyes piros konstans csíkja az össz energia 17-18%-át adja, (Ezek, nomeg a biomassza-erőművek (3,3%), amelyekben snassz tüzifát használnak fűtőanyagnak) talán a leginkább környezetszennyezőbbek az összes közül. A gázerőművek 20%-án valszeg nem nagyon lehet lejjebb szoríani, mert a szélerőművek és a napelemek terjedésével kell ilyen kapacitást építeni, hogy ha nem süt a nap, és nem fúj a szél, akkor be lehessen kapcsolni. (Látszik is a diagramon, hogy ebben van a legnagyobb hullámzás.)

Ráadásul az összes elektromos energia 30-35%-a import.

Beer Monster 2019.04.01. 08:32:42

@Liquid_Night: Sajnos Oroszországban elképesztően, megdöbbentően komoly szakmai problémák is vannak. Amire gondolhatsz, hogy az orosz tudósok és technológusok értik a dolgukat.

Ellenben az atomerőműveiket a mai napig egy középkategóriás mérnökgárda kezeli. A csernobili baleset oka az volt, hogy az erőmű típusát nem ismerték az üzemeltetők. Nem tudták, hogy a grafit csökkenti vagy növeli a reaktorteljesítményt, nem tudták, hogy a keletkező gőz miatt esik a víz neutronelnyelése, a robbanások után azt hitték, hogy minden rendben van, még sugárzást mérni sem tudtak, ezerszeres hibát vétettek lefelé, annyira nem tudtak semmit, hogy másnapig a helyszínen maradtak, két héten belül meg is haltak. A világ két legsúlyosabb nukleáris katasztrófája a Roszatomhoz köthető. Ezt az állapotot nem a tudományos háttér befolyásolja, hiszen a legjobb tudósok nem fogják a szivattyúkat szabályozni az erőművekben éjszakai műszakban, hanem a mentalitás konzerválja. A lányok, asszonyok kopaszra nyírták magukat és nem fürödtek, amikor jöttek az oroszok.

citrix 2019.04.01. 09:36:44

Magyarországon az állami/pártállami beruházások alapelve: hazudjunk egy indokot, miért kell. Ezután hazudjunk egy elfogadható bekerülési költséget és egy haveri cég elkészíti a "hatástanulmányt". A bábszínház megszavazza, nem kérdés. Igaz hogy azt se tudják mire nyomják a gombot a fogalmatlan pártkatonák. Elindul a beruházás és gyorsan kiderül hogy a valós bekerülési költség köszönőviszonyban sincs az elfogadottal, de sebaj. Így lesz minden állami beruházás egy pénznyelő automata ahol a haverok kaszálnak, a nép és az EU majd összedobja az árát. Paks 2 érdekes sztori, Bős-Nagymaros tesókája lesz. Épül valamennyi belőle, sokba kerül, áramot semmit se ad. Így a halak és brekik nem főnek meg a saját levükben, legfeljebb az adófizetők fürödnek be. Ez belefér a népnek simán.

sírjatok 2019.04.01. 10:03:17

@Kis kiváncsi: "Eddig azért nem volt ilyen mert nem merült fel a probléma? Már most jelen van a túlmelegedés. És még csak egy atomerőmű működik. De igaz ez tervezési hibát mutat eleve hisz erre nem is gondoltak."

Ha gondoltak volna, most azon rinyáltál, hogy miért van ötven éve hűtőmedence mikor nincs is rá szükség csak ötven évente egyszer (se).

sírjatok 2019.04.01. 10:04:39

@Kis kiváncsi: "Cirka 1000-1800 milliárdról beszélünk."

Fú az majdnem az IMF hitel 10%-a.

MACISAJT 2019.04.01. 10:20:22

"Legalább a halászlét készen kapjuk, csak meríteni kell a Dunából."

Az aki Paks mellől eszi a halat, az megérdemli hogy Csernobil mellőli borral öblítse azt le...

MACISAJT 2019.04.01. 10:22:47

@citrix: "Paks 2 érdekes sztori, Bős-Nagymaros tesókája lesz. Épül valamennyi belőle, sokba kerül, áramot semmit se ad."

Így volna a ballibák kormányzása alatt. Akik mindenbe belefogtak, a Nemzeti Színháztól a Kormányzati Negyeden át a négyes metróig....oszt semmit nem fejeztek be.

2019.04.01. 10:56:37

@Beer Monster: "A világ két legsúlyosabb nukleáris katasztrófája a Roszatomhoz köthető. Ezt az állapotot nem a tudományos háttér befolyásolja, hiszen a legjobb tudósok nem fogják a szivattyúkat szabályozni az erőművekben éjszakai műszakban, hanem a mentalitás konzerválja.
??? ..és? Akkor jobb lenne Luxemburgból venni rektort, ott még soha nem történt baleset! Személyzetet meg csakis Gabonból szerződtessünk, hiszen ők már jóval az ember kialakulása előtt működtettek atomreaktort.

" A lányok, asszonyok kopaszra nyírták magukat és nem fürödtek, amikor jöttek az oroszok."
A németek meg kopaszra nyírták és meztelenre vetkőztették a polgári lakosságot, mielőtt gázkamrába küldték őket..

Fura dolgokat tudsz te összekapcsolni, hallod-e..

citrix 2019.04.01. 10:57:32

@MACISAJT: Akkor szólj érdemben ha legalább egy megawattórát már termelt Paks2. Mellesleg csak szólo: Paks atomerőművét a szocializmusban Kádárék építették, akik azt hiszem pont elég ballibek voltak. Kommunisták, konkrétan. Akik szerinted semmit se tudtak megépíteni... Ennyit a mérhetetlen értelmi képességedről.

midnightcoder2 2019.04.01. 11:02:32

@citrix: Szerintem Kádárék fénykorukban kivégeztek volna, ha leballibezed õket.

MACISAJT 2019.04.01. 11:07:59

@citrix: "Mellesleg csak szólo: Paks atomerőművét a szocializmusban Kádárék építették, akik azt hiszem pont elég ballibek voltak. Kommunisták, konkrétan. "

Éppen ezért is érthetetlen hogy hivatalos és nemhivatalos jogutódaik mai acsarkodása Paks2 ellen...
Hiszen tudhatnák a legjobban: Paks 1-nek 2030-ra, 2035-re vége és helyébe nincs más alternatíva.

Na de tudjuk: amit megszavaztak 2009-ben a parlamentben, annak ma pont az ellenkezőjét mondják/teszik.
Az alkoholisták jelszavával: mindegy csak ártson

MACISAJT 2019.04.01. 11:13:11

Jó sok baromságot összehordtak itt a ballibák..:P
Valójában az össszes hazai hazaárulás , és nemzetközi beleavatkozási kísérletek ellenére, Paks 2 vidáman halad.
Sőt, nemrég még az volt a ballibák baja hogy már fizetünk is a munkákért:
zoom.hu/2017/08/23/hamarosan-mar-fizethetunk-az-oroszoknak-paksi-bovitesert.

Szóval, nyugalom, kedves eftársak.
Mire Paks 1-et lekapcsolják, addigra lesz Paks 2.

Tényleg , Paks 1 ellen miért nem tetszenek magukat a földhöz verni (naponta), hiszen az csak három és fél évtizede biztosítja Magyarország áramellátását...

A hitel összege valóban soknak tűnik.Viszont csak megjegyzem, kevesebb mint az IMF hitel amit a gyurcsány-bajnaiak felvettek( és amit Orbánék idő előtt és gond nélkül visszafizettek.)

Ráadásul Paks 2 egy termelő beruházás.
Árammal lehet fizetni.

citrix 2019.04.01. 11:24:27

@midnightcoder2: Abban a korszakban lehet hogy hihetetlenül hangzik, de lehetett más vélemény mint az mszmp vagyis a párt véleménye. Nyilván nem mindegy hol, mikor és kinek mondtad el és milyen formában. Kádárék alatt, mint köztudott Magyarország volt a legvidámabb barakk a szocialista táborban. Ez így is volt, pláne a szovjetekkel vagy az NDK-val összehasonlítva. Arról se feledkezzünk meg, a fideszben ugye Matolcsy, Járai, Pintér mszmp párttagok voltak, Kövér az mszmp kb társadalomkutató intézetének munkatársa. Orbán kisz titkár. Vagyis annyira nincs ellenükre a kommunista ideológia.

2019.04.01. 11:27:12

@I_Isti: " A gázerőművek 20%-án valszeg nem nagyon lehet lejjebb szoríani, mert a szélerőművek és a napelemek terjedésével kell ilyen kapacitást építeni, hogy ha nem süt a nap, és nem fúj a szél, akkor be lehessen kapcsolni. "

Én még azt is megkockáztatom, hogy csak az építhetne megújulós kapacitásokat, aki rögtön le is teszi mellé a maga kis backupját...

sírjatok 2019.04.01. 11:33:46

@Womb Raider: "Én még azt is megkockáztatom, hogy csak az építhetne megújulós kapacitásokat, aki rögtön le is teszi mellé a maga kis backupját... "

lenne sírás :D

2019.04.01. 11:34:18

@citrix: 2 Arról se feledkezzünk meg, a fideszben ugye Matolcsy, Járai, Pintér mszmp párttagok voltak, Kövér az mszmp kb társadalomkutató intézetének munkatársa. Orbán kisz titkár. Vagyis annyira nincs ellenükre a kommunista ideológia."

Jajjadeuncsi mááár.. mindent eltolni politikai irányba. Szerintem egyébként lényeges különbség, hogy valaki a VOLT szocialista rendszerben kényszerűségből ..de akár meggyőződésből is , szorosabban-lazábban kapcsolatban állt azzal az ideológiával.. vagy, hogy 'szabad akaratból' próbál még ma is téríteni egy egyértelműen levitézlett, beteg , kiforgatott eszmerendszer szolgálatában.

citrix 2019.04.01. 11:41:43

@Womb Raider: Uncsi mindent eltolni a politika irányába? A fidesz ha bírálják bármilyen szempontból azt azonnal politikai ügynek tekinti. A másik: a komcsi rendszerben senkinek se tartottak pisztolyt a fejéhez hogy párttag vagy szimpatizáns, esetleg ügynök legyen. A pártba be se lehetett lépni megfelelő elvtársi ajánlás, megbízhatóság nélkül. Aki oda belépett az tanúságot tett a rendszer iránti elkötelezettségéről és megbízhatóságáról. Így a fent nevezett jómadarak is, de rajtuk kívül még számos mszmp tag díszíti a mai fideszt. Persze azóta biztos megvilágosodtak és megszállta őket a nemzeti érzelem. Hihető.

MACISAJT 2019.04.01. 11:44:09

"Bajnai Gordon: a paksi atomerőmű bővítése nemzeti ügy
2010. február 26. péntek 15:01:32

A paksi atomerőmű bővítése nemzeti, stratégiai ügy - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök pénteki paksi sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök beszámolt arról, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. kihelyezett igazgatósági ülésén fontos döntések születtek az atomerőmű jövőjét illetően. Az igazgatóság elfogadta a bővítés gyakorlati előkészítésére vonatkozó koncepciót és döntött a létesítést megindító projekttársaság létrehozásáról.

A kormányfő szavai szerint Magyarország biztonságos energia-ellátása mellett fontos az is, hogy az atomenergia felhasználása lehetőséget teremt olcsó villamos energia előállítására, és arra, hogy Magyarország energiatermelése minél kevésbé szennyezze a környezetét.

MTI/Menedzsment Fórum

--

Ja. Ma meg a hazaáruló szekció jávorostól mindenestől bármely eszközzel próbálja megakadályozni ezt a "nemzeti ügyet". Miért lepődünk meg? Csak a szokásos.
Jut eszembe: Finnországban ,miután megfutották a "pályázatos" köröket, csak a Roszatomnál kötöttek ki. Finnországnak van 4,5 millió lakosa. És hány atomerőmüve? Válasz: hat.

Lehet oda menni hisztizni, (egyáltalán nem) kedvesch ettársak.

MACISAJT 2019.04.01. 11:56:43

A ballibák nemrég még itt tartottak:

www.hungary.mid.ru/hu/news09_03_2_hu.html

És ujjongott ekkor a komplett magyar(országi) ballib sajtó, mondván hogy micsoda reálpolitikus...
És árasztották el a nagyérdeműt Totó kutya nyalogatásával meg Apró Antal unokájáról készült bizalmas találkozókról készült képekkel.

És sajnálkoztak Orbánon, mondván hogy neki ez nem sikerül, Putyin őt "büntetőpadon"(!) tartja, Debreczeni Jóska a moszkvai vécében még a másodperceket is lemérte amit egymás társaságában töltöttek , kevés volt.
nol.hu/velemeny/20091201-a_santa_kutyat_mar_nem_erik_utol-450671
www.atv.hu/belfold/20130209_gyurcsany_ferenc_putyin_buntetopadon_tartja_orbant
Aztán, ez a mese is megváltozott.
Mint az operettnácik a mostani koalíciós partnereik.
Muhaha. Vagy. Még egy idézet:

„A feleségem korosztálya, a harminc év körüliek Bulgáriában tömegesen elvándoroltak Bulgáriából. Az egy másik kihívás, iszonyatos kihívás. Hála istennek sokan elindultak visszafelé. A lengyelek elindultak, a litvánok elindultak. A magyarok nem indulnak el. A huszonévesek sem indulnak el. Amíg a röghöz kötöttség, pedig ez nem csak magyar sajátosság, a röghöz kötöttség Magyarországon végül azt eredményezte, hogy sem apáink, de sem gyermekeink, unokahúgaink nem nagyon akarnak megmozdulni. Ennek a fajta legegyszerűbb mobilitásnak a hiánya is, a fizikai mobilitásnak a hiánya is az egyik legnagyobb tehertétel az országon"

Gyurcsány Ferenc, 2005 december 5, a Demos fórumán.
www.demos.hu

Ma meg azon óbégatnak, ugyanők hogy elmentek a fiatalok, ajvé...
Paks 2 nemrég még "nemzeti ügy " volt, ma meg energiaklubos fapinák óbégatnak hogy megfőnek a halak, ajvé...
Hát csoda ha az átlagpolgár csak legyint az effélékre?
Annyira hitelesek, mint doktor Joseph Mengele egy UNICEF reklámban...

nnnnnnnn 2019.04.01. 12:04:54

majd arrábbúsznak a halak

2019.04.01. 12:49:31

@MACISAJT: Nem annyira bonyolult ez.. ha ők nem lophatnak (februárban ugye még csoda várás volt.. ) akkor minimum, hogy másnak sem szabad megadni a lehetőséget

@citrix: :"A másik: a komcsi rendszerben senkinek se tartottak pisztolyt a fejéhez hogy párttag vagy szimpatizáns, esetleg ügynök legyen. A pártba be se lehetett lépni megfelelő elvtársi ajánlás, megbízhatóság nélkül."

Ez picit másként volt.. voltak pozíciók, ahová csak párttagságival lehetett eljutni és ehhez nem kellett semmi különösebb 'forradalmi hevület'. Az ajánlást meg megadták simán, ha szükség volt a szakemberre. Az ügynökösködés teljesen más terep...de a felsoroltak között ilyet nem látni.. de volt némileg érintett miniszterelnökünk :)

"Aki oda belépett az tanúságot tett a rendszer iránti elkötelezettségéről és megbízhatóságáról."
Osztán Gyuri bácsi mégis talált nyersanyagot az aktuális projektjéhez :)

"A fidesz ha bírálják bármilyen szempontból azt azonnal politikai ügynek tekinti. "
Ez most akkor ilyen nemes bosszú a részedről? Szakmai kérdésekbe is toljuk bele a demagóg komcsizást?

Egy Hun Hunniából 2019.04.01. 12:53:13

Sok-sok 30 fokban főtt halevest kívánok! Reggel. este! Hétvégén kezelés jelleggel beöntésként is!
Hátha sikerrel kezeli ki az agyhúgykövet!

midnightcoder2 2019.04.01. 12:56:50

@citrix: " Abban a korszakban lehet hogy hihetetlenül hangzik, de lehetett más vélemény mint az mszmp vagyis a párt véleménye. Nyilván nem mindegy hol, mikor és kinek mondtad el és milyen formában."

Ja. Csak akkor ha nem jó helyen mondtad el, akkor másnap jöttek az elvtársak, igaz nem ellened, de érted...
Ma pedig nyilvános fórumokon lehet nyugodtan Orbánt cigányozni, a felakasztására buzdítani, hazaárulózni, stb. A 70-es években pedig volt olyan, hogy hétvégére bezárták az írógépeket, nehogy a reakciósok titokban röplapokat írjanak rajtuk...

mentorosh lecsó 2019.04.01. 12:57:07

Kedves Sz@rkesztők !

Három egérkattintásba kerülne utánajárni és kideríteni tényszerűen(!), hogy a tavalyi teljesítménykorlátozásra NEM (!) a magas kilépő vízhőmérséklet miatt volt szükség. A Duna alacsony vízállása miatt a vízkivételi mű szivattyúi előtt feltorlódott az uszadékfa és egyéb úszó törmelék (szemét). Igen elmésen ezt a szerkezetet uszadékfogónak hívják. Az uszadékfogó tisztításának idejére (1 nap) kellett az egyik blokk, TEHÁT NEM A TELJES ERŐMŰ (!!!!!) teljesítményét korlátozni. A blokk a korábbi, a teljesítménynövelés előtti szinten üzemelt 1 napot, vagyis 500 MW helyett 440 MW-al.

Olcsó hatásvadász, tudatlan, rémhírkeltő seggfejek vagytok !!!

Ahelyett, hogy a baromságaitokat irkáljátok inkább menjetek és nyáron a kis kacsóitokkal szedegessétek az uszadékfogóból a retket. Jahhh, hogy akkor DOLGOZNI is kellene.... Én kérek elnézést !

konrada 2019.04.01. 13:01:25

@MACISAJT:
Mert a finnek hüJék!
...ahelyett, hogy naperőműveket építenének!

citrix 2019.04.01. 13:03:23

MSZMP azaz Magyar Szocialista Munkáspárt tagok a fideszben:
Járai Zsigmond – MSZMP-tag

Matolcsy György – MSZMP-tag

Martonyi János – MSZMP-tag

Pintér Sándor – MSZMP-titkár

Schmitt Pál – az Országos Testnevelési és Sporthivatalnak (OTSH) alelnökeként miniszterhelyettes a Lázár-, majd a Grósz kormányban

Hoffmann Rózsa – MSZMP-tag

Mikola István – MSZMP-tag, a Hazafias Népfront alelnöke

Stumpf István – MSZMP tag, a Hazafias Népfront alelnöke

Fónagy János – MSZMP-tag

Vonza András – MSZMP-tag

Ligetvári Ferenc – MSZMP-tag

Chikán Attila – MSZMP-tag

Boros Imre – MSZMP-titkár

Turi-Kovács Béla – MSZMP-tag

Harrach Péter – MSZMP-tag

Kerényi Imre – MSZMP alapszervezeti titkár

Pozsgay Imre – MSZMP PB-tag

Szűrös Mátyás – MSZMP KB-titkár

Boross Péter – MSZMP-tag

Balogh Gyula – MSZMP-tag

Két évtizedig éltem a Kádári szocializmusban. Napi szinten szembesültem a rendszer kis és nagyobb fogaskerekeivel/kiszolgálóival. Meggyőződésből léptek a pártba és szolgálták a rendszert. Aztán '90 után mit hazudoztak össze a muszáj volt és egyebekről, azt a nyeretlen kétéveseknek beadhatják, nekem nehezen. Se.
Majd akkor szólj ha nem lesz MSZMP tag a fideszben, III/3-as ügynök se vagy Paks 2 áramot termel. Azt hiszem az első könnyebben teljesül mert idővel kihalnak.

Hegge Balázs 2019.04.01. 13:05:06

@P25_B: Az olaszországi Pó folyó átlaghőmérséklete folyamatosan 3-5 fokkal melegebb mint a Duna. Tudjátok mekkora harcsák vannak benne, meg süllők..... Az oka egyszerű, mivel hidegvérű állatok a táplálkozásuk összefügg a vízhővel. A Dunai harcsa egy évben 8 az olasz haverja 10 hónapot eszik.
Biztos okoz gondokat, nem akarom elbagatelizálni, de erre a halálváró összeomlik minden hangulatra sincs szükség.
Amúgy az embernél invazívabb kártékonyabb faj nincs a földön, és így is úgy is szétb..tuk ezt a bolygót Paks-2 ide vagy oda nem oszt nem szoroz. A legnagyobb baj hogy közel 8mrd-an vagyunk egy 4mrd os bolygóra.

2019.04.01. 13:09:29

@citrix: Elmondod végre, mennyiben is releváns ez ma, 2019.-ben, egy atomerőmű üzemeltetési kérdéseit illetően?
Ne legyél már Móricka..

Hegge Balázs 2019.04.01. 13:14:03

@misinator: Mi a javaslatod? Dögöljünk ki? Szerintem meg dögöljönk ki az, aki kőkorszaki szinten él, és akar élni.

Hegge Balázs 2019.04.01. 13:17:02

@Danubius: Szalacsi Sanyi bá szomszédja Fogarasi Árpád megépíti mert jó munkásember. Biztos.

citrix 2019.04.01. 13:18:50

@Womb Raider: Szólj ha Paks 2 áramot termel. Hogy nekem mi releváns, azt per pill én döntöm el. Kösziiii.

2019.04.01. 13:24:07

@Hegge Balázs: " A legnagyobb baj hogy közel 8mrd-an vagyunk egy 4mrd os bolygóra."

... vagy, hogy nem csak 4 milliárdos van ;)

@P25_B: "Kedves hozzászólok, a vízben az O2 oldékonysága, 25 fokon 8,5 mg/L, 31 fokon 7,7 mg/L, azaz durván 0,1 g/L/fok durván a változás Celsiusonként. A vízben 4 Celsius fokon (a termikus inverzió pillanatában télen) 12,8 g/L.
Ha az utóbbi vesszük referenciának, az 0,7%-os változás 1 fokonként, és így tényleg nem rémes
De a 7,7 már vészesen közel van a létminimumhoz és a következő hőlépcsőnél már aszfixia lép fel."

Nem vagyok nagy halbiológus, de visszafelé gondolkodva (nem láttunk értékelhető halpusztulást) bár valóban ~ megfeleződik az oldott oxigén mennyisége (35°C környékén, de nem egészen lineáris az összefüggés..) is az 5mg/L felett van.. ettől tekinthető oxigénhiányosnak a víz..bár tavaknál/holtágaknál/kubikgödröknél ez sem olyan ritka és bár nem optimális, de túlélik a halak. Itt nem tudni, mekkora a csóva.. de az biztos, hogy a hal nem olyan hülye, hogy ne reagáljon a csökkenő oxigén mennyiségre és bőven van menekülési útvonal..

2019.04.01. 13:27:11

@citrix: Akkor talán Paks II rendszerbe állásáig van annyi időnk, hogy elmagyarázd, mi is a bajod ? (A világgal, Pakssal, az atommal..) mert én nem igazán tudom kihámozni, mi is a lényegi mondanivalód a pártfeladatként elővezetett Fideszezésen túl.

Kis kiváncsi 2019.04.01. 13:41:58

@sírjatok: Nem igazán értem hogy jön ide a IMF hitel. De mindegy. Mellékesen abból vásároltak a Orbánék is mert csak részletekben lehetett lehívni. De egy egyszerű óvodai wécét sem tud az állam úgy megépíteni hogy ne legyen költség túllépés. Itt meg nem pár száz millióról van szó. A fontosabb dolog ilyen fajta erőmű csak az Oroszoknál van eddig 3 alkalommal kellet leállítani biztonsági okok miatt. A Finnek nem tudják elkezdeni mert a tervek nem biztonságosak, a Bolgárok vissza is mondták már. Mi nekünk kell. Ráadásul egy bank csinálta a tanulmányokat ami biztos komoly szakmai háttérrel rendelkezik. A vicc az meg hogy a kedves kormányközeli haverok,családtagok ingyen Uniós pénzből építik a napelem parkokat míg mi meg a adófizetők pénzén építjük a atomerőművet.És azt sem tudhatjuk mennyibe kerül. Te esetleg tudtad hogy a csökkentett sugárveszélyes hulladékot Magyarország köteles tárolni? Tudtad a mai napig nincs kijelölve a hely erre? Nem az a kérdés jó e vagy nem? Hanem az hogy biztonságos e ez így? De ép lehetne sorolni a sikeres átadásokat orosz metró vagy állami beruházás ami folyamatos javítást igényel a trehányság és a lopás miatt. Nekem meg ne gyere Gyurcsánnyal mert épp elég szégyen hogy az összes komcsi szabadon van vagy a parlamentben ül.

citrix 2019.04.01. 13:47:41

@Womb Raider: Paks 2-vel több bajom van. 1: versenyeztetés nélkül az oroszok/Putyin a nyerő. Miért? 2: az egész orosz hitelből épül, előnytelen kamatokkal és feltételekkel. 3: a beruházás miért is épülne meg a tervezett összegből ha eddig egyetlen állami beruházásnál sem sikerült ez. A sokszorosába került mindegyik, ez lenne a kivétel? Nehezen hihető. 4: Miért van titkosítva, félnek hogy kiderül hogyan hasad a mag?

Alien2000 2019.04.01. 13:48:12

@bontottcsirke: Hülye.
Az megvan, hogy egy atomreaktor mellett élsz?
Nem a paksi erőműre gondolok.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.04.01. 14:07:31

@csentecsa1:

Paks 1 is visszaterhelhető, de Paks 2 reaktorai kimondottan úgy lettek tervezve, hogy relatíve könnyen lehet csökkenteni a teljesítményüket.

Ettől függetlenül a poszt valós problémát boncolgat, ami kivételesen üdítő jelenség az eddigi hazugságcunamiban. Tagadhatatlanul kissé furcsa volt, hogy tavaly nyáron ÉPPEN akkor romlottak el az erőmű hőmérői, amikor a Duna vizének hőmérséklete nagyon megközelítette - sőt a valóságban vélhetően meg is haladta - a megengedett kritikus értéket.

Műszaki megoldás lesz a problémára, léghűtéses tornyok épülnek majd, ettől persze még hasznos, ha egy alapvetően atomellenes blog végre egyszer igazat ír.

MACISAJT 2019.04.01. 14:19:38

@Kis kiváncsi: "a Bolgárok vissza is mondták már."

Ha valakinek ilyen a nickje, az ne maradjon le brosúrákkal:

index.hu/gazdasag/2019/03/04/megepulhet_bulgaria_masodik_atomeromuve/

2019.04.01. 14:20:54

@Kis kiváncsi: "De egy egyszerű óvodai wécét sem tud az állam úgy megépíteni hogy ne legyen költség túllépés."

..de tegyük hozzá, ez nem hungarikum.. meg ugye van, ahol eleve jó vastagon fog a ceruza. Példának okáért a Stuttgart21 4mrd euróról indult.. nincs kész és már 7mrd-nál jár :) és jó kétéves csúszásban van...és olyan 10mrd-ra várják a cehhet.

"1: versenyeztetés nélkül az oroszok/Putyin a nyerő. Miért?"
Talán azért, mert nagyon nincs más, aki szóba jöhetne..és a reaktorjuk számos előnyös tulajdonsággal bír.. köztük a biztonsági megoldásokkal.. A Westinghouse döglődik, az Areva a finneknél is elb@szott egy hegynyi pénzt, most építés helyett pereskedés megy.. a japánok meg messze vannak :)

" 2: az egész orosz hitelből épül, előnytelen kamatokkal és feltételekkel."
Milyen kedvezőbb feltételű hitelforrásokat tudnál felsorolni? (Arról nem is beszélve, hogy vettünk mi már fel nem kevés hitelt NEM orosz bankoktól..és nem vagyok egészen biztos abban, hogy tutijó bizniszt kötöttünk.. és a feltételeket sem nagyon mi szoktuk diktálni...
" 3: a beruházás miért is épülne meg a tervezett összegből ha eddig egyetlen állami beruházásnál sem sikerült ez. A sokszorosába került mindegyik, ez lenne a kivétel? "
Nem, ez nyilván kevéssé valószínű.. de független számítások szerint is megtérülő a beruházás.. így miről vitatkozunk?

MACISAJT 2019.04.01. 14:24:33

@Kis kiváncsi: "A Finnek nem tudják elkezdeni mert a tervek nem biztonságosak,"

Bocsánat, de ezt a marhaságot(na jó, ótvar hazugságot) csak később vettem észre. Na szóval, a finnek:

2020-ban végre beindulhat a legnagyobb finn atomerőmű
PJ
2019.03.07. 16:08

Tíz év után végre megkapta működési engedélyét Finnország legnagyobb atomerőműje, az Olkiluoto 3, így 2020-ban akár meg is kezdheti a munkát, írja a Reuters.

index.hu/techtud/2019/03/07/finnorszag_atomeromu_olkiluoto_nukleraris_reaktor_mukodesi_engedely_2020/

Muhaha

MACISAJT 2019.04.01. 14:33:33

És a kegyelemdöfés, az Európai Bizottság 2017-es jelentése:

"Jelenleg az Európai Unióban 28 országból 14 ország használ atomenergiát. A 14 országban 129 nukleáris reaktor működik, átlagéletkoruk 30 év. Tíz tagország tervezi új atomerőmű építését, közülük háromban (Finnország, Franciaország, Szlovákia) építés alatt áll 4 reaktor, ugyancsak három országban (Finnország, Magyarország, Egyesült Királyság) pedig engedélyezési fázisban van új atomerőmű-építés. További öt országban (Bulgária, Csehország, Litvánia, Lengyelország, Románia) áll előkészítés alatt hasonló projekt - írta 2017-es jelentésében az Európai Bizottság.

Főnek ám a halak az Unióban is...:P

Muhaha

Liquid_Night 2019.04.01. 15:02:02

@I_Isti: A csernobili RMBK-t talán már nem érdemes ide keverni...de még azzal sem lett volna baj, ha valami pártkatona hülye (bár ott máig ez megy) nem mondja, hogy de csakazért is megcsináljuk (pedig nem is kellett volna), ráadásul minden biztonsági rendszert manuál kikapcsoltak...egész jól ismerem és értem azt a balesetet, 100% human error volt.

Még úgy is, hogy azzal a típussal Amerikában is történt hasonló, csak az amcsi ugye a teljes építési költség 30%át kitevő ba**omnagy betonkockákat is épített a reaktorok köré, amik pont arra voltak kitalálva hogy megfogjanak egy gőzrobbanást. Meg becsapódó repülőgépet, bombát, akármit is...containment ugye. Meg még úgy is, hogy az a típusú reaktor alapvetően plutóniumgyártásra, meg az erőltetett ruszki iparosítás áraméhségére kellett, ebben a sorrendben.

@eßemfaßom meg áll: Na mit :D Nyilván a Fityisz akkor állva tapsolt volna az atomerőműnek ha nem ő építi, mi?

@citrix: Csak szólok, hogy az pénz amit eltesznek Paks2-ből, azt te fizeted majd vissza :D Ha tudod...engem nem zavar, lopja itt magát mindenki degeszre, az utolsó villany lekapcs mint az NDK-ban. Aki meg ittmarad áldozatként, az meg 20-30 év múlva ugyanúgy másra, csalásra, erőszakra fogja majd, mint a nyilasokat meg a kommunista pártot az eleink korábban :D

mentorosh lecsó 2019.04.01. 16:14:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: még csak az igazság közelében sem jártak ezzel az írásukkal (sem) !!!

A természetes vizekkel (folyó, tó) hűtött erőművek környezeti hőterhelése mindig is sarkalatos pont a tervezésükben. Ebben az egyben van igaza a jelen firkálmányuknak. Ez viszont a összes erőműre igaz, legyen az fosszilis vagy atomenergia fűtésű.

A teljesítménykorlátozás VALÓDI oka, lásd: @mentorosh lecsó:

misinator 2019.04.01. 16:26:29

@Hegge Balázs:
Sajnos jó kérdés:
Az látható, hogy a jelenlegi életmódunkkal és lélekszámmal ez nem fenntartható.
Talán ha tizedannyian lennénk...
Na de ki legyen az a Morális Abszolútum, aki eldöntené, hogy ki maradhat életben a faj továbbélése érdekében?
Ha erre fog sor kerülni, a válasz nyilvánvaló, hogy ki lesz az: Akiknek hatalma lesz rá.
Na, abban nem lesz köszönet.
Más lehetőség marad csak.
Az egyik egy kataklizma (meteorbecsapódás, vulkánkitörés, ezek következményei)
A másik egy hónapokig lappangó járvány, ami megint csak nem fog válogatni morálisan.
Lásd jelenleg az ebola, mint esélyes időzített bomba.
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/visszatert-az-ebola-pusztitobb-lehet-mint-valaha.681413.html

Kiváló - ma már nyugdíjas - neurológus ismerősöm szerint a Természet mindenképpen korrigálni fog.
Hogy mikor, az lényegtelen; az idő nem számít...
Tartok tőle, hogy neki lesz igaza. De addig gyermekeinknek, unokáinknak egyre több szélsőséges időjárási jelenséget és azok következményeit kell majd elviselniük (árvizek, aszályok, terméshiány, stb.)

Beer Monster 2019.04.01. 16:40:37

@Womb Raider: Úgy csinálsz, mintha az oroszokkal minden rendben lenne. És csak a sok szerencsétlenség érné őket és akikkel kapcsolatba kerülnek.

mentorosh lecsó 2019.04.01. 16:41:28

@Liquid_Night: "... 100% human error volt..."

Az akkori RBMK-ban volt nem kevés tervezési hiba is (reaktorfizikai okok)!

Ezekre a hibákra Teller Edéék már az 50-es évek elején rájöttek Amerikában a hanford-i reaktor üzemeltetése során. Ennek a reaktornak az RBMK-hoz nagyon hasonló szerkezete volt. De ugye a hidegháború miatt nem lehetett publikálni az eredményeket. Az amcsik gyorsan át is tervezték a plutónium termelő reaktoraikat valamint energetikai (polgári) célra kizárólag a sokkal biztonságosabb VVER blokkokat alkalmazták. A szovjetek viszont úgy gondolták jó ötlet az, hogy polgári, energetikai reaktorokban mellékesen termeljenek egy kis plutóniumot is a fegyverkezéshez. Bele is futottak ugyanazokba a problémákba mint Tellerék, de úgy gondolták jóóóó lesz az úgy. Csakhogy ezeket a tapasztalatokat elfelejtették beleírni a reaktor Üzemeltetési Szabályzatába. A csernobili operátorok egyszerűen nem tudtak róla (!), hogy a biztonságvédelmi rudak végére üzemanyagrudak vannak csavarozva. Tehát egy leállítás során a besüllyedő rudak először átmeneti teljesítménynövekedést okoznak. Ez a plusz 5% bevitt teljesítmény durrantotta végül el a csernobili reaktort. Egy RBMK-t is lehet biztonsággal üzemeltetni csak egy kis józan paraszti ész kell hozzá.

Beer Monster 2019.04.01. 17:15:05

@mentorosh lecsó: Nem derült ki biztosan, hogy tervezési vagy üzemeltetési hiba volt-e a közvetlen ok. (Azon múlna, hogy az utolsó másodpercekben pontosan mikor történt a leállítási kísérlet, csakhogy az érintett mérnök a következő héten meghalt)

Ellenben az nem tervezési hiba, hogy a gőzképződésre pozitív tényezővel reagál a reaktor, mert az RBMK-t nem lehetett máshogy építeni. Ez politikai hiba, hogy ilyen erőművek épültek. Ezt a lépést csak Oroszország követte el, és még az üzemeltetők elől is eltitkolták a pozitív üregtényezőt.

eßemfaßom meg áll 2019.04.01. 17:15:09

@Kis kiváncsi: "hogy hiába írta elő törvény a bevétel bizonyos % át erre kell félre tenni ezt egy kormányrendelettel elvonták."

mit vont el ki honnan?

Beer Monster 2019.04.01. 17:18:33

Hőerőműmérnökök és ifjú villamosmérnökök üzemeltették a csernobili erőművet. Szakember nem volt köztük.

eßemfaßom meg áll 2019.04.01. 17:35:03

@Liquid_Night:"Nyilván a Fityisz akkor állva tapsolt volna az atomerőműnek ha nem ő építi, mi?"

Hogy állva tapolt volna vagy csak simán nem ellenzi azt csak egy párhuzamos univerzumba átutazva tudhatnánk meg de abból kiindulva, hogy simán megszavazta a gyurcsányféle 2009-es paksbővítési törvényt kénytelen vagyok azt következtetni, hogy nem lett volna atomellenes.

A vicces a paksi bővítést előterjeztő brigád harcos paksbővítésellenessége. Ez tény és nem milettvolnahaanagyanyámnakkerekelettvolna elmélkedés.

Beer Monster 2019.04.01. 17:38:51

A csernobili okokat nem kell keresni.

pozitív robbanástényezőjű erőmű: orosz mentalitás
szabadtéri reaktor: orosz mentalitás
szabályzórudak nélküli üzemeltetés: orosz mentalitás
hozzánemértő személyzet: orosz mentalitás
összes biztonsági rendszer kikapcsolása: orosz mentalitás
hibás üzemeltetési szabályzat: orosz mentalitás
katasztrófaterv hiánya: orosz mentalitás

eßemfaßom meg áll 2019.04.01. 18:00:04

Kész szerencse, hogy paksra nem csernobili erőművet építtettünk és fogunk építeni és nem oroszok üzemeltetik és fogják üzemeltetni így tulajdonképpen kurvára irreleváns paks ügyében hogy csernobilban mit basztak el az oroszok

Beer Monster 2019.04.01. 18:23:57

Csernobilnak volt egy pár tanulsága, az oroszok nyilván tanultak belőle.

Működik a világon még Csernobil-típusú atomerőmű?

Beer Monster 2019.04.01. 18:45:21

@eßemfaßom meg áll: Nem biztos, hogy jó ötlet volt leírni a választ, én nem tettem volna, hadd aludjanak nyugodtan akik olvassák.

Beer Monster 2019.04.01. 18:48:09

(Én 10 reaktorról tudtam.)

3 csernobil-típúsú atomerőmű működik. A Leningrad, a Kursk és a Smolensk. Ezek Oroszországban vannak.

Biztosan hamarosan leállítják mindet.

Beer Monster 2019.04.01. 18:49:03

(Nem, 2030-ig nem tervezik leállítani.)

Ménár Atya 2019.04.01. 18:53:30

@citrix: Tehát akkor 20 éves voltál amikor megszűnt.
Hát te aztán akkor baromira átélhetted a kommunista megszorítást :D
Ráadásul olyan 85- től már eléggé lazult is a szorítás.
Amúgy ha kicsit tanulmányoznád a kommunizmust, rájöhetnél, hogy tulajdonképp az átlag embernek nem is lett volna rossz, csak épp megvalósíthatatlan.
És azért az pedig durva lenne, ha mindenkit elítélnék a politikai nézetei miatt, akkor pont olyanná válna az ember, mint a szocializmus demagóg diktatórikus rendszerének kiszolgálói voltak.
Szóval ezt a gyermeteg sorolgatást, szerintem felejtsd el, vagy mindig írd utána, hogy az egész mszp, az mszmp jogutódja szőröstül bőröstül, akivel viszont épp összeállt a jobbik :)
Szóval ne hidd, hogy bármit is változtat valamin, hogy anno ki mit csinált.
A pártok megegyeztek rendszerváltáskor, és nem lett politikai tisztogatás, illetve minimális.
Szerintem 30 év után lépjünk tovább.
De ha neked a dugásról is ez jut eszedbe, hát legyen, azt gondolsz,és írsz amit akarsz, végül is demokrácia van, csak épp semmire nem mész ezzel a hülyeséggel.
Az atom kell, ennyit a témáról.

Beer Monster 2019.04.01. 19:00:30

Miről is van szó és hogy kerül ide? De az MSZMP-nek a világon semmi köze nem is volt a kommunizmushoz. Egy posztsztálinista bolsevik eredetű, totalitariánus politikai elvű párt volt.

Beer Monster 2019.04.01. 19:01:31

2030 után már csak 1 csernobil-rendszerű atomerőmű fog működni a Szovjetúnióban.

Ménár Atya 2019.04.01. 19:17:04

@Beer Monster:
Egykutya volt mind, de csak arra reflektáltam, hogy miért kell ide is ezt a szart bemásolgatni.
Ennek mindenről az mszmp,meg a kisz jut az eszébe.............
A témához meg vajmi köze, de azért a végére kihozza majd, hogy orbán a hibás paks 1 miatt. :)

eßemfaßom meg áll 2019.04.01. 19:47:27

@Beer Monster: én tökre nyugodtam alszok így is. Szerintem te is, csak a munkaköri kötelesség az irat veled ilyesmit.

Beer Monster 2019.04.01. 19:58:15

Ez furcsa lehet annak, aki nem találkozott az orosz munkamorállal és ideológiával. Talán nem is hangzik számára meggyőzően.

Liquid_Night 2019.04.01. 20:00:33

@mentorosh lecsó: Egész pontosan ez úgy volt, hogy Tellerék viszont nem mondták ezt el a szovjeteknek...pozitív üregtényező. De amúgy gőzrobbanásból kettő volt, és az máig nem tiszta, hogy pontosan mi is okozta a másodikat.

Ja, és már a baleset előtt is voltak jelentések kivitelezési hibákról, nem mellesleg...

De ebben a vicc számomra pont az, hogy még így is direkt provokálni kellett a reaktort a balesethez. Meg minden létező védelmet leállítani...hovatovább direkt olyan állapotba rakni amit a tervezők határozottan tiltottak, és ráadásul órákig...ez kellett ahhoz, hogy összejöjjön. No meg a containment hiánya, ami megfelelő tervezéssel még ezt is megfogta volna.

Ezt enné meg a fene...azt kéne sötétzöld barátainknak megérteni végre, hogy ha nem pőrén áll az egész, hanem be van burkolva, akkor még úgy sincs a környezetben baj, ha ez mind fennáll...lásd three mile island, usában pontosan ugyanilyen baleset.

No meg, hogy a szénből elégetve több radiokativitás távozik a füstben, mint egy atomerőműből bárhogy...meghogy azok a kiégett fűtőelemek a védő csomagolással együtt is elférnek egy vasúti kocsin, és igen, utána jó helyen vannak akár csak egy szeizmikusan x éve stabil gránit hegység mélyében is...

Meghogy a napelemükbe a ritkaföldfémek honnét is jönnek ugye...de ez már off :D

Beer Monster 2019.04.01. 20:23:30

@Liquid_Night: A szovjet tudósok rájöttek, és a technológusok is tudták. Ezek tulajdonképpen csapvizes reaktorok, és a könnyűvíz nyeli a neutronokat. Amikor gőzbuborékok jönnek létre, akkor az elnyelés csökken, hiszen a buborék nem nyel el neutront, felfut a maghasadás. Vagyis az ilyen erőmű egy pokolgép, amit addig melegítenek, hogy még nem robban fel.

Az üzemeltetők elől azonban eltitkolták.

Beer Monster 2019.04.01. 20:32:41

A szentpétervári erőműben nemrég volt egy hiba a szabályzórudak eldeformálódása, ami a csernobili robbanást is okozta.

Liquid_Night 2019.04.01. 22:13:25

@Beer Monster: Hát, ha ott még most sincs containment, akkor meg is érdemelnék :) (már elnézést) Persze h a deformálódás konkrétan mit jelent...RMBK az még? Az hát...persze azoknak is inkább ide kell akkor építkezni, ugyanmár :D

Tény viszont, hogy ha azt a 4es reaktort nem sikerül időben, és hősi munkával "ártalmatlanítani"...akkor nemistudom, 90% radioaktivitás maradt még benne?

Liquid_Night 2019.04.01. 22:20:41

@Beer Monster: Azért az a sima csapvíz sem csapvíz benne (meg is nézném amikor kövesedik a fűtőelem, muhaha), ráadásul egész korrekt hőmérséklettel és nyomással megy...

Egyébként is, áramtermelő generátort mivel hajtasz meg, ha nem vízzel? Nagyobb gond, hogy az RBMK (ha jól rémlik) eredetileg direkt a reaktorba menő körrel hajtotta a generátort is, tehát nem volt 2 külön kör hőcserével, hogy ne ugyanaz a víz forogjon a generátorteremben, ami a reaktorban forr :D

Ja, igen, nukleáris tengeralattjárókon vannak folyékony fém-es körrel üzemelő cuccok, de az nagyon más, s sokkal kompaktabb...

Beer Monster 2019.04.01. 23:23:06

@Liquid_Night: De hiszen oroszok. Vagy van, vagy nincs. És ha van, akkor vagy jó, vagy nem.

900 vagy 1000 MW-os RBMK-k. Azt hiszem, bórsav-oldat lehet ezekben, de a lényeg, hogy a könnyűvíz miatt annyira kritikusan vannak járatva, hogy ha felforr a víz, akkor mindjárt olvad minden. A nehézvíz nem nyeli a neutront, ezért a nehézvizes reaktoroknál nem kell feszíteni a húrt, nincs mi elszakadjon.

Hát az az ártalmatlanítás is legfeljebb csak az áldozatai szemszögéből volt hősies, de a jogos elváráshoz képest elképesztő dilettantizmusról, felelőtlenségről, fejetlenségről és gátlástalanságról árulkodik, kezdve azzal, hogy oda küldték a tűzoltókat "eloltani", meg a pilóták, akik szórták a homokot is mind meghaltak, a katonák, akik két lapátnyi izotópot szórhattak le a tetőről. A város evakuálásáig azt hiszem eltelt két nap.

Liquid_Night 2019.04.01. 23:52:38

@Beer Monster: Óhát, hiszen nem lehet olyan probléma, amit emberi erő nem old meg...gondolom vhogy így. Tetőn már megpróbálták robotokkal (sanszosan az már nekik is sok volt, hogy órák alatt kifeküdnek az emberek), de akkora volt a sugárzás, hogy nem bírta már az elektronika sem...

Volt akit alulról a hűtővizes medencén át küldtek be búvárkodni, csapot zárni...el nem tudom képzelni. De ha nem csinálják azok meg...

Amúgy ennek az egésznek végül akkora súlya/költsége volt, hogy egyesek szerint az SZU összeomlásában is szerepet játszott...

Beer Monster 2019.04.02. 00:15:19

@Liquid_Night:
Magyarországon is toboroztak önkénteseket, olyan jelentkezőket vártak, akiknek "rosszak voltak az életkilátásaik", gyógyíthatatlan betegek, nem volt családjuk.

Nem a költség, hiszen látod, emberük volt bármennyi, az nem költség. Azért az oroszok sem teljesen élhetetlen, immorális bábok, Gorbacsov nyilatkozta, hogy nem a peresztrojka, hanem Csernobil vetett véget a hidegháborúnak és szakította szét a Szovjetúniót. Minden benne volt Csernobilban, minden. Ami az orosz mentalitást jellemzi, és ezt ők is tudták.

A magyar főszerkesztőtől megvonták a fizetését, aki 3 nap után leadta a hírt, és egy órán belül országos hírzárlat volt. A radioaktív tejet utána hozzáöntötték a tisztábbhoz, hogy határérték alá kerüljön a sugárzás.

Beer Monster 2019.04.02. 00:26:54

A KFKI tudósai az első napi mérések eredményét látva körbetelefonáltak több tucat óvodát az országban telefonfülkékből, hogy olyan erős a nap sugárzása, ami árthat a gyerekeknek.

gigabursch 2019.04.02. 04:27:37

@eßemfaßom meg áll:
Megelőztél.
Ez az egész akkumulátor svindli egy q.vára nagy parasztvakítás a zöld-öko-biológiai lábnyom hazugsághalmazban.

Megjegyzem, az már egy külön érdekesség, hogy a kongói bányászat mögött ugyanaz a Kína áll, aki (ami?) gyakorlatilag egész afrikát újragyarmatosítja és hogy-hogynem özönlenek a fekák meg a zarabok Európába (is). Miközben a liberálidióták tapsolnak a térfoglalóknak meg a szuperzöld baromságoknak.

citrix 2019.04.02. 07:07:27

@Ménár Atya: Neked tetszik, nekem nem a rezsim. Van ez így. A Kádári szocializmusban több mint 20 évet éltem. 88-tól valóban érezhetően változott a helyzet ugyanis a szovjet birodalom kezdett darabjaira hullani, hála az USA csillagháborús ötletének ami a kommunista tábort csődbe vitte. Szó szerint. És ugye az afgán fiaskó is betett rendesen. Az mszmp párttagok élelmesebb és egyben pofátlanabb része átszervezte magát az új pártokba, így a fideszbe is jutott bőven, lásd a fenti listát. Persze ők azóta nemzeti érzelműek lettek, naná.
Az atom kell-e? Mármint neked lehet hogy kell, és ha így van jó lenne ha ezt anyagi hozzájárulásoddal ki is mutatnád. Kérdés: mennyit utaltál a Paks 2 projektbe? Mert ha nulla forintot, akkor csak a szájacskád nagy, a hozzáállás már nem annyira.

cso zsi 2019.04.02. 07:14:45

Az az idióta math0 nyitott egy újabb blogot a hülyeségeinek?

eßemfaßom meg áll 2019.04.02. 07:40:31

@citrix: a permanens offolásttól legalább feláll?

2019.04.02. 07:41:58

@mentorosh lecsó: "A csernobili operátorok egyszerűen nem tudtak róla (!), hogy a biztonságvédelmi rudak végére üzemanyagrudak vannak csavarozva. Tehát egy leállítás során a besüllyedő rudak először átmeneti teljesítménynövekedést okoznak. "

Nem inkább az volt a porbléma, hogy a rudak alsó része grafit? Ahogy azok bekerültek (és sajnos lassan kerültek) az aktív zónába, úgy kiszorították a víz egy jókora részét, ami (bár nem annyira, mint a bórsav oldat) elnyeli a neutronok egy részét és ezzel a sokszorozási tényezőt rontja. Nem nagyon.. de olyan 5%-al megugrott a teljesítmény és ez már éppen elég volt. A lokális teljesítmény megugrott, aztán már dőltek a dominók. Amikor a víz is forrásba jött, minden egyes gőzbuborék csak fokozta a sebességet, lefelé a lejtőn már nem volt megállás. A víz általi hőelvonás elégtelenné vált, a hasadóanyagot tároló pálcák felhasadtak, eldugaszolták a csatornákat.. végül gőz, majd gyorsan után aH2 robbanás és a fellobbanó grafit tüze sikeresen terítette szét a különféle radioaktív anyagokat. Nagyjából minden rossz megtörtént.. (a bombává válás vagy a magolvadás kivételével.) Jó a rosszban, hogy örökre bevésődő tapasztalatokat adott és ráirányította a figyelmet a kereskedelmi reaktorok inherens biztonságának növelésére. Egyszerűen ki kell zárni az idióta faktort.

eßemfaßom meg áll 2019.04.02. 07:43:14

@cso zsi: Nem, ezt az energiaklub nyitotta, amikor jön egy kis pénz akkor ezt számlázzák ki a jótevőnek, legyen valami kaja a gyerekeik asztalán.

Tökéletesen követhető mikor érkezik be valami utalás, olyakor jön pár poszt véletlenszerű, minden aktualitástól mentes "azatomrosszmértem?' tartalommal.

citrix 2019.04.02. 07:59:32

@eßemfaßom meg áll: Remélem nem vagy homár? Már csak azért mert a gyíkon jár az eszed leginkább :-(

eßemfaßom meg áll 2019.04.02. 08:05:43

@citrix: [facepalm]

te nagyon sszánalmas vagy, csak szólok jóindulatuan.

2019.04.02. 08:28:24

@cso zsi: Jajjjistenem.. és ahogy belenéztem.. tényleg. A szokott kifinomult vitastílus, érvrendszer.. bár nácizást és kurvanyázást nem láttam.. de nem is olvastam végig a kommentszekciót.

A blog meg... ééédesistenem. Ezek osztódással szaporodnak? Ki rak ezekbe pénzt? A napelem-dílerek?

bontottcsirke 2019.04.02. 08:31:32

Szerencsétlen hülyék az atomenergia-fanok. Számolgassunk már mennyi a bekerülési költsége, mennyi a környezetterhelése (a használt fűtőelemek, a szivárgás)? Na, ugye. Egy otthoni minerőművel meg energiaoptimalizálással beljebb vagyunk mint ezekkel a nukleáris szarokkal.

citrix 2019.04.02. 08:48:43

@eßemfaßom meg áll: Jóindulatúan? Ez kedves gesztus, de mint tudjuk a pokolra vezető út is jóindulattal van kikövezve... Mit mondjak, nem vagyunk egyformák. Szerencsére. Azt mondja pártunk és kormányunk hogy itt demokrácia van, tehát nem kell engedélyt kérnem becses személyedtől ha írni támad kedvem. Maradjon is így ;-)

2019.04.02. 09:16:22

@bontottcsirke: " Számolgassunk már mennyi a bekerülési költsége, "

Kínai-papucs életfilozófia..

"mennyi a környezetterhelése"
A legkisebb :) Ha végigzongorázod az alternatívákat (esetleg leszűkíted arra, ami nálunk egyáltalán szóbajöhet) akkor láthatod, hogy nem irracionális választás az atomenergia, mint alaperőmű..

"a használt fűtőelemek, a szivárgás"
Mi szivárog?

Beer Monster 2019.04.02. 09:16:43

@Womb Raider: Grafit volt, ami ráadásul moderátor.

Beer Monster 2019.04.02. 09:22:29

@citrix: Azt gondolom, hogy sokan "utalnának" atomerőmű-építésbe piaci alapon, ha
1. nem az oroszokkal kellene üzletelni
2. az osztalékot is mi kapnánk.

citrix 2019.04.02. 09:51:57

@Beer Monster: Nem is rossz ötlet. Pl.: aki befektetne az osztalékot kapna vagy az áram árában részesülne kedvezményben. A lakossági megtakarításokból is finanszírozható lenne (orosz hitel nélkül!) is Paks 2 ha az egyéni befektetőket érdekeltté tennék, És nem utolsó sorban versenytárgyaláson, nyilvános adatokkal lenne az üzlet megkötve. Valami ismeretlen oknál fogva ez nem így történt, a piacgazdaságban, állítólag demokráciában.

gigabursch 2019.04.02. 10:16:56

@eßemfaßom meg áll:
Szerinted ezeknek az ökológiai selejteknek van gyermekük?
Nézd végig a képekeit a honlapjukon.
Hát egyik sem egy "dugnámtyúk", de szerintem még fakanál sem volt a kezükben. Életképtelenek.
Fabók Marcika meg annyira életképes, mint egy dawn-kórós hülyegyerek a Tajgetosz tetején.

gigabursch 2019.04.02. 10:21:41

@bontottcsirke:
Számolgass sokat.
Amióta ez az agybaj blog megy már elég sok számítás végigment.
Persze az összeset meg akarta Cáfolni cicus a védhetetlen csodaoldalának csoda hazudozásaival, de még egyszer sem sikerült.
Várom a számolásodat.
Hátha a te számolásod különbözik érdemben az összes többi számolástól.
Az atomerőművet támogatók/elfogadók/igénylők már épp eleget számoltak.
Ha lusta vagy visszaolvasni, akkor az a te bajod.

2019.04.02. 10:23:00

@Beer Monster: "Grafit volt, ami ráadásul moderátor."

Pont ezt írtam.. :)

2019.04.02. 10:37:51

@gigabursch: Szerintem semmi jelentősége a megjelenésüknek...bár némelyikük inkább tűnik lelekes kiskamasznak, mint szakembernek.. A baj ott van, hogy a témában valóban jártas és objektív szemlélettel bírót nem tudsz felfedezni...egyet sem. De határozottan orientált a véleményük és kellő hangerővel kommunikálják is azt..majd némi körbehivatkozással a brancson belül még hitelesítik is..
Nincs köztük a vizek biológiáját ismerő, nincs a nukleáris technológiákat ismerő, nincs fizikus.. de van Jávor Benedek gyakornoka, CEU-s szemiáriumszökevény, meg Lutra albumokon szocializásódott (megvilágosodott) lelkes ökoterrorista.. és szépen körvonalazott , belterjes 'civil' szféra. Átlátszó, mancs, Enerdzsiklab.. megélhetési szarkeverők... a felelősség legkisebb terhe nélkül.

www.energiaklub.hu/hirek/tenyfeltaro-csapat-alakult-a-nuklearis-eromuvek-es-hulladek-tarolok-koruli-ugyek-4666

Beer Monster 2019.04.02. 11:09:08

@Womb Raider: Nem ismerem az általad tárgyalt személyeket, de Jávort ebben az összefüggésben említeni azért megmosolyogtató. Bár nem maradt az akadémiai világban, az ország egyik legjobb doktori programját végezte (ami nem mellesleg Vida Gábor és Szathmáry Eörs nevéhez kötődik) történetesen ökológiában. Amit azért nem végez el akárki.

eßemfaßom meg áll 2019.04.02. 11:31:41

@bontottcsirke: "mennyi a környezetterhelése (a használt fűtőelemek, a szivárgás)?"

na mennyi?

"Egy otthoni minerőművel" Dobsz ilyenre linket?

2019.04.02. 11:31:42

@Beer Monster: " Amit azért nem végez el akárki."

Ez nyilvánvaló... és fantasztikus dolog az ökoteológia és az ökoetika.. de azt gondolom, hogy a Duna és Paks viszonya nem kifejezetten filozófiai irányból megközelíthető és feltárható terület. És talán picit bonyolultabb monitoringot igényel, mintsem ami megvalósítható 3 db Pepco-ban vásárolt és ötletszerűen vízbe mártogatott hőmérővel . Másfelől a kislány JB politikai kampányában segédkezett az LMP gyakornokaként :) Roppant szakmai..bár nyilván mélyen szakmai beszélgetésekre is időt szakíthattak ..
És semmi kétségem, hogy JB egyike a kevés velünk élő polihisztornak, de ott bujkál bennem a kérdés, hogy miért volt a nagy hűhó..ha végül mégis a politikában váltja apró pénzre a felhalmozott hatalmas tudást???
Summa summarum.. legközelebb talán mégis jobb (hitelesebb) lenne, ha ő , és nem egy valamikor volt gyakornoka gázolna szügyig az épp' fortyogni készülő Dunába, kivont halacskás hőmérővel.

eßemfaßom meg áll 2019.04.02. 11:33:15

@citrix: Irtam én azt, hogy engedélyre lenne szükséged? Csak javasoltam, hogy ne égesd magad jobban mint amennyire feltétlenül szükséges, persze ha neked ez valamiféle örömet jelent, folytasd bátran.

2019.04.02. 11:36:47

@eßemfaßom meg áll: avakkomondor.blog.hu/2013/07/02/az_igazi_rezsicsokkentes_hazi_atomreaktor

lehet, erre gondolt? A vájling-konténment és a termikus neutronokat kiváltó húsvágó bárd forradalmian új megközelítés.

eßemfaßom meg áll 2019.04.02. 11:36:48

@Beer Monster: Van egy rossz hírem, amikor Ferencék megszavaztatták a bővítést már akkor is triviális volt, hogy az új blokkokat is az oroszok építik. Nyilván ha Ferencék maradnak kormányon akkor nem zavarna benneteket, hogy ruszkierőmű épül.

eßemfaßom meg áll 2019.04.02. 11:44:38

Valahogy úgy képzelem a dolgot, hogy Európai Demorata Ferencéknek Putincár környezetvédő gazdaságos jóatomerőművet adott volna, O1Gpincsinek-nek meg luxusdrágaatomhalálvilágvégeatomerőművet dob oda koncként.

Más okát nem tudom elképzelni annak, hogy miért pont azóta kell utálni a ruszki atomot demokratikusan mióta nem Európai Demokrata Ferenc hanem o1g építteti ugyanazokkal.

citrix 2019.04.02. 11:52:00

@eßemfaßom meg áll: A vélemény szabad. Vállalom minden írásomat, lehetőséghez képest tárgyszerű és valóságot tükröző. Nyilván nem mindenki világnézetének, orientációjának felel meg, de nem is célom hogy így legyen.

Beer Monster 2019.04.02. 13:52:20

@eßemfaßom meg áll: Nem véletlen, hogy Orbán tiltakozott az orosz befolyás ellen. "Ferencéket" elzavartuk a sok faszság miatt, így szerencsére ez a lehetőség nem fenyeget. Az oroszokat viszont nem sikerül, hiába szavaztuk meg Orbánt.

2019.04.02. 14:04:44

@Beer Monster: Nem kell zavargászni senkit, sehova. Meg kell próbálni előnyös (kölcsönösen) szerződések mentén együttműködni.. mert, ha szigorúan nézzük, az elmúlt 3 évtized alatt pont nem az oroszok kaszáltak nagyot nálunk, hanem a többi jóbarát ;)

Beer Monster 2019.04.02. 14:29:42

@Womb Raider: Szerinted a KGB az félnótások gyülekezete?

eßemfaßom meg áll 2019.04.02. 14:33:27

@Beer Monster: "Nem véletlen, hogy Orbán tiltakozott az orosz befolyás ellen. " Nem véletlen, hogy az fidesz (is) csont nélkül szavazta meg Európai Demokrata Ferenc Paks2 törvényjavaslatát 2009-ben.

Ugye az is megvan, hogy a bezzegnémetek is vadul bizniszelnek az elzavarnivaló ruszkikkal?

2019.04.02. 15:07:41

@Beer Monster: Persze..tuggyuk.. van videójuk arról, hogy Orbán kanállal eszi a bundáskenyeret a gráci menzán...

Meg azt is tudjuk, hogy az NSA Merkelt fülelte le..aki pedig Sárközyt :) Így megyen ez szöveccségesek közt ;)

Lehet, persze, hogy csak azt szerették volna kipuhatolni, melyikük mit kér a Jézuskától karácsonyra!

Hegge Balázs 2019.04.02. 15:24:50

@misinator: Egyetértek. A természet kijavítja az elbaszásainkat. De abban se lesz köszönet. Hirtelen más jellegű problémáink lesznek majd akkor annál, mint most, hogy "p..ba gyenge a wifi" :)
Aztán ha leredukálódtunk egy természet számára elviselhető mennyiségre pl: Őskor, Ókor szintje. A dzsungelek újranőnek elszaporodnak az állatok, és az élet megy tovább. A XXI. század technikai vívmányai meg feledésbe merülnek.

bontottcsirke 2019.04.02. 17:17:13

Korrupció melegágya lesz, azon kívül semmire sem jutunk már ezekkel az atomerőművekkel. Ennyi hülyét aki ebben hisz.

Beer Monster 2019.04.02. 18:39:34

@Womb Raider: A tárgyalódelegációt elküldik felsőbb utasítással: "Aztán törekedjenek rá, hogy kölcsönösen előnyös legyen a megállapodás".

2019.04.02. 19:44:52

@bontottcsirke: Olvass.. van bepótolni valód..

atombiztos.blogstar.hu/2019/01/25/letszukseg-a-paks-ii-atomeromu-megepitese/68084/
A link BNati sasszemének köszönhető.

@Beer Monster: Ááá..nem úgy van az.. majd a német barátaink, meg a brüsszeliek elmagyarázzák, nekünk mi is igazán jó...rájuk mindig számíthattunk, harcban edzett ez a barátság..ugyi? És az amik is mindig buzgón imádkoztak érettünk.. bár előtte egy kis ̶ ̶u̶n̶g̶a̶b̶u̶n̶g̶a̶ bomba bomba..

Beer Monster 2019.04.02. 20:02:51

@Womb Raider: Kissé elkalandoztál az atomerőműtől, azért ne gyerekeskedjünk. Most akarunk róla beszélni, vagy nem...?

mentorosh lecsó 2019.04.03. 08:38:17

@Womb Raider: @Beer Monster: jogos, nálatok a pont ! :) (valóban grafit volt)
Az Atomcsapdával ellentétben én képes vagyok beismerni ha vmit elírtam ! :)))

Beer Monster 2019.04.03. 08:45:13

@mentorosh lecsó: A keletkező gyors neutronok alig vannak befolyással az atommagokra, a grafit lassítja őket, úgy már további hasadást generálnak.

2019.04.03. 09:03:26

@Beer Monster: Nos, nem én vagyok, aki folyton azt igyekszik bebizonyítani, hogy az atom rossz.. illetve ha nem rossz, akkor drága..ha nem drága..akkor a ruszkik úgyis átbasznak minket... Nem nekem ez az utolsó szalmaszál, amibe kapaszkodva a paksi atombomba ellen ágálhatok.

Azt kellene végre sokaknak felismerni, hogy nincs olyan, hogy baráti nemzetek, meg ellenségek.. érdekek vannak, gazdasági érdekek. ..és nem kéne arról megfeledkezni, hogy eleddig senki (se oroszok, se németek, se franciák) nem viselkedtek velünk irgalmas szamaritánusként, se Róbert bácsiként.. minden egyes befektetett 'támogatás' fejében két egység profitot könyveltek el.
Ám egyelőre senki nem állt elő az orosz ajánlatnál összességében kedvezőbb konstrukcióval..így azt kell gondolnom, valójában nem annyira rossz, amit a Roszatom nyújt.
@mentorosh lecsó: ;) nem mentolosh vót maga régebben?

Beer Monster 2019.04.03. 10:05:44

@Womb Raider: Ez azért olyan, mit egy üldözési mánia. Neked ez valami politikai kérdés lehet, ha jól látom. Oroszországgal szemben te sem vagy naiv.

Baráti és ellenséges nemzet egy romantikus megfogalmazás, aminek a valós háttere a nép kultúrájában, mentalitásában és a vezetési stílusban gyökerezik. Nekem semmi kétségem afelől, hogy minden felnőtt magyar ember képes megkülönböztetni a demokratát az autokratától azon az értelmi szinten, amin beszélgetünk.

2019.04.03. 10:22:05

@Beer Monster: " Nekem semmi kétségem afelől, hogy minden felnőtt magyar ember képes megkülönböztetni a demokratát az autokratától azon az értelmi szinten, amin beszélgetünk."

ROTFL... bár őszintén szólva nem tudom, miért ne lehetne jó egy ország számára egy autokrata vezető..és ugyanúgy miért annyira biztos, hogy egy másik nemzet, tegyük fel demokratikus vezetője miért is ne tarthatná fontosabbnak a saját választói érdekét? Szakítanod kellene ezekben a dogmatikus kategóriákban való gondolkodással.. le kellene egyszerűsíteni: Mi..és mindenki más..

"Ez azért olyan, mit egy üldözési mánia."
Óóóó... stigmatizálunk, stigmatizálunk? A sugallt gyermeki naivitásod mennyiben jobb? Miért igyekszel fátylat borítani arra a történelmi tényre, hogy valójában a németekkel kötött szövetségünk és az amerikaiak globálpolitikai nyereségoptimalizálásának 'mellékhatása' a néhány évtizednyi orosz befolyásoltság? Persze nyilván tisztább, szárazabb érdek egy demokrtatikus hatalom játékszerének lenni.. mint ugyanezen függőséget egy autokrata vezető által képviselt nagyhatalommal összefüggésben megélni.

mentorosh lecsó 2019.04.03. 13:54:27

@Beer Monster: ok, ok értem a folyamatokat... szimpla elírás volt, hiszen éppen hogy Pakson vannak üzemanyagkazetták a BV kazetták alatt... :)))

mentorosh lecsó 2019.04.03. 13:58:13

@Womb Raider: ";) nem mentolosh vót maga régebben? "
kiváló a memóriája uram / hölgyem ! :)))
(még a Survivor alatt volt egy sűrűbb kommentem amiért kib@sztak mint macskát szaladgálni :) )

Beer Monster 2019.04.03. 14:45:24

@Womb Raider: Más az autokrácia és más a színjáték. Az autokrata vezető is lehet morális. Azonban egy olyan országról beszélünk, ami névleg demokrácia. Eltekintve a nyilvánvaló átveréstől, praktikusan mit várjunk egy olyan narcisztikus szereptől, ahol valaki hatalma teljében évtizedeken át abban a sminkben kell/akar tetszelegni, hogy ő a népe befolyásmentes, meggyőződéses akaratából vállal egy másfajta szerepet, mint amit.

A hétköznapi és történelmi ismereteink elegendőek ahhoz, hogy lássuk, egy ilyen helyzet ontja magából a visszásságokat, amiket aztán sose a normalitás irányába próbálnak korrigálni, hanem a hatalomkonzerváció érdekei mentén, és a józan ész és erkölcs semmivé válik.

A demokratikus vezető cselekvését nem ezek az ördögi körülmények befolyásolják. Nem állítom azt ugyanis, hogy jobb. Azt gondolom, hogy az egyik nyilvánvalóan rossz tulajdonságtól mentes. Ráadásul a demokratikus értékek melletti elköteleződés (általános esetben) erkölcsi eredetű.

Ha gyermeki naivitásnak a morált titulálod, az ellenben nem politikai, hanem hitvita.

2019.04.03. 15:52:13

@Beer Monster: Eleve ott bukik az egész polémia, hogy kőbe vésett , vitathatatlan tényként tekintesz a demokratikus berendezkedés, demokratikus vezető mindenek felett állóságára.. Egyszer, majd, talán.. a létező világok legjobbikában ez is eljön.. de én nem vagyok arról meggyőzve, hogy jelenleg minden társadalom ilyen elvek mentén eredményesen vezethető.. Bár.. ez nagyban függ attól, mi is a cél..kinek a kitűzött céljait kell elérni.
Gorbacsov naccerű, demokratikus vezető volt..és el is végezte a feladatát. Lebontotta a Szovjetúniót, kirúgta a sámlit az USA akkortájt egyetlen vetélytársa alól.. szóval nézőpont kérdése, hogy az ő demokráciája kinek is hozott többet a konyhára.

"Ráadásul a demokratikus értékek melletti elköteleződés (általános esetben) erkölcsi eredetű."
Nyilván... és elméletben, filozofálgatás közben még jó bázist is ad, a valóságban viszont kevéssé érvényesülnek a szép gondolatok... a képviseleti demokráciák üres színjátékká silányították a magasztos elgondolásokat.. de ugyanígy nem tesz jót ennek az elöregedő társadalmakban óhatatlanul létszámfölénybe kerülő inaktívak közvetlen érdekeinek szolgálata sem..
Hogy másként, talán érthetőbben írjam: Jó lenne a demokrácia és a többség érdekeit is szem előtt tartó vezető.. de mutass már egy ilyet, hogy legyen prototípus..legalább 1.
Fontos a morál, ha másért nem, hát arra mindenképpen remek eszköz, hogy mások fölé tudjuk pozícionálni magunkat.. de az életben maradás, annak ösztöne néha a setét oldalra sodorhat bármelyikünket.

@mentorosh lecsó: "Survivor alatt volt egy sűrűbb kommentem amiért kib@sztak"
Innen? Vagy a blog.hu-ról?

gigabursch 2019.04.03. 18:03:38

@mentorosh lecsó:
És tényleg...
Valami furi volt, de nem jöttem rá egyből.

Egyik hasonlóN járt ember betette linkek a nickje mellé az előző profilt, amin már többet nem komnentelhetett.

mentorosh lecsó 2019.04.03. 20:01:48

@Womb Raider: "Survivor alatt volt egy sűrűbb kommentem amiért kib@sztak"
Innen? Vagy a blog.hu-ról?"

A blog.hu-ról !!! :)))
Nem fogtam magam vissza vmiért, de általában szeretek választékosan fogalmazni... :))))

mentorosh lecsó 2019.04.03. 20:11:49

@gigabursch: "És tényleg... Valami furi volt, de nem jöttem rá egyből."

Valóban volt egy TROLL egyénke, aki megpróbálta másolni stílusom és a szóhasználatomat. Később kiderült, hogy egy apátlan tiniről van szó, aki a fiam is lehetne (életkor szerint is).

Hogy a nagy költőt idézzem:
"Egy Lecsó mind fölött, egy Lecsó kegyetlen, egy a sötétbe zár, bilincs a Lecsó." :)))) :))))

misinator 2019.04.03. 20:31:57

@Hegge Balázs:
Megnyugtató, hogy Te érted a mondanivalómat.
Nem könnyű rádöbbenni, ezzel szembesülni.

(Sajnos) Tökéletesen egyetértünk.

Beer Monster 2019.04.03. 21:13:13

@Womb Raider: Az kizárt, hogy a demokratikus berendezkedést valahogy bálványoznám, mivel én a demokráciát hibásnak és halottnak tartom. Az alkalmazott pszichológia legyőzte a demokráciát, mert a hülyék aránya világszerte 51% felett van. A demokratikus vezetőt, mint mondtam is, nem tartom morális eszmei alapon semmire, mert még ha nem is szakszerű propagandával szerzi hatalmát, akkor is propaganda kell ehhez, legfeljebb a rendelkezésre álló ellenfelek között a szakszerűtlen propaganda is elegendőnek bizonyul. Mivel az emberek többsége buta, ezért egy "abszolút morális" jelöltet sosem fognak többséggel megválasztani, azt még a legkisebb falvakban is legyőzi valami félmorális kampányfigura.

Szóval nem a demokratikus vezetésre tekintek kőbe vésett igazságként, hanem arra a tényre, hogy minél nagyobb a színjáték, annál nagyobb az ennek fenntartásához használt szarkeverés.

A képviseleti demokráciák már nagyon hamar kiüresedtek, az is már a propagandatudomány felelőssége volt, hiszen a pártok szerepe, a pártideológiák épp a propaganda kezdő tagozata. Pártérdekek mentén pedig nem képviseleti a demokrácia, vagy legalábbis nem a választók képviselete.

Hogy tudok-e morális demokratikus vezetőt mutatni, azért nyilvánvaló különbségek vannak. A jót és a rosszat nem kell még egyszer kitalálni. Nyilván nem két véglet van, én azért azt gondolom, az emberek többsége a maga mércéje szerint morális. Még csak nem is kell a demokráciára szűkíteni.

Ha választhatsz, Nagy Imrével állsz szóba, vagy Gerővel? Gandival, vagy bin Ladennel? Schweitzerrel vagy Mengelével? Kalkuttai Terézzel vagy Költségvetési Flóriánnal?

Nem legenda a népmesei abszolút erkölcsi értékrend, de létező a relatív is. Az olyan agressziót sugárzó alakokról, mint pl. a Kővér László, is el tudom képzelni, hogy valahol a rettentően eltorzult morális rendszere szerint ő meg lehet győződve arról, hogy jót tesz nap nap után. Az öszödi beszédből is árad, hogy az az ember teljesen meg van győződve, hogy a legjobbat tette, amit egyáltalán lehetett.

Nagyon ritka, amikor valaki tényleg az "ördög atyának fia".
A hagyományos demokratákat is naiv jószándékú embereknek tartom. Maga a demokrácia, annak jelen formája pedig épp, hogy sosem fog, azt gondolom, meggyógyulni, hiszen nemrég kapott rákot, és saját magát felemészti. Történelmi hivatkozás a demokratikusan szerzett teljhatalom, ami talán az eredeti daganat volt a modern demokrácia testében, pontosan megírt örökítőanyaggal. A mai áttétek mind az eredeti könyv utasításkészlete alapján működnek, és továbbfejlődtek.

2019.04.04. 09:11:39

@Beer Monster: :) "Nagy Imrével állsz szóba, vagy Gerővel?" Két, a Szovjetúniót kiszolgáló kommunista közül válasszak? Akkor már akár Putyin is megteszi, ő legalább még él.

"Gandival, vagy bin Ladennel? " Ha angol lennék, vagy, ha indiai? Ha amerikai békeexportőr lennék.. vagy elkötelezett muszlim? Nézőpont függő, melyikükkel.. meg ugye melyik Gandhi a sok közül? ..igazából Benazír Bhuttóval sokkal szívesebben .. nőként egy masszív iszlám állam élére küzdenie magát..valamit tudhatott.
"Schweitzerrel vagy Mengelével" Itt mondjuk könnyű a választás.. Te hol helyeznéd el egy Schweitzertől Mengeléig terjedő skálán Orbánt?

"Nem legenda a népmesei abszolút erkölcsi értékrend, de létező a relatív is. Az olyan agressziót sugárzó alakokról, mint pl. a Kővér László, is el tudom képzelni, hogy valahol a rettentően eltorzult morális rendszere szerint ő meg lehet győződve arról, hogy jót tesz nap nap után. Az öszödi beszédből is árad, hogy az az ember teljesen meg van győződve, hogy a legjobbat tette, amit egyáltalán lehetett.
"
Persze, nem legenda.. de a köldöknézegető, felelősség nélküli bölcselkedés miként vihető át a hatalomgyakorlás területére..főleg, hogy soha nem lesz teljes egyetértés egyetlen irányvonal kapcsán sem és mindig lesznek, akik a legtisztességelenebb eszközökkel igyekszenek a saját, vagy megbízóik érdekeit érvényesíteni.. és ami a legfájóbb, mindig csak az idő ami utólag igazolja vagy cáfolja a tettek hasznosságát az adott nemzet szempontjából..Ha a nálad erősebbek között is fehér holló a tisztességes.. van-e értelme ..szabad-e .. (mi az ára) a morális etalon szerepére törekedni? Lehet-e mindig, mindenki érdekeire tekintettel lenni?

Beer Monster 2019.04.04. 11:31:33

@Womb Raider: "Két, a Szovjetúniót kiszolgáló kommunista közül válasszak?"
Nem én vagyok az autokráciák támogatója.

Schweitzert és Mengelét akár valóban tekinthetjük az abszolút erkölcsi skála két végpontjához közeli mintának is. Nem tudok annyit Orbánról, hogy egy ennyire széles skálán pozicionáljam, de nem látom ennek aktuális jelentőségét. Amiket biztosan tudok, az alapján viszont egy kevéssel a negatív oldalon. A foga fehérjét pedig akkor mutatná ki, ha a körülmények szabad kezet adnának neki. De lehet, hogy a jelenleginél nem bizonyulna sokkal rosszabbnak. Sajnos ezt nem tudni előre többnyire, így a megfontolt kockázatelemzés sokkal rosszabbnak is láttathat valakit, mint amilyen.

"felelősség nélküli bölcselkedés "
Az embernek a keresztény kultúrában egyetlen felelőssége az erkölcs.

A demokrácia keretei azt igényelnék, hogy a tisztesség keretein belül a nézőpontbeli különbségek között a többség döntsön. Amikor a tisztességtelen választási lehetőségek is többségi döntés alá kerülnek, az szétfeszíti a demokrácia kereteit. (Betű szerint akár nem feltétlenül, csakhogy a demokrácia nem egy elvont fogalom, hanem egy a tisztességes társadalomszervezésre kitalált módszer).

Az ember, ahogy zenei, matematikai, művészi, logikai érzékkel, igazság- és felelősségérzettel rendelkezik, úgy rendelkezésére áll az erkölcsi érzék is. Azt sem csupán az utókor tudja megállapítani, ha egy hang hamis, egy zene szép, vagy egy következtetés igaz.

Az ember mint faj hite jóformán kultúrától függetlenül a morálra törekvésről szól, bárhol, bármikor a történelem folyamán. De ez nem azonos a "mindenki érdekeire tekintettel levéssel". Talán a kultúrákból annyi egyetemes, hogy a 'tisztességes emberekkel' szemben tisztességesnek kell lenni. Ezt azután csúfosan ki szokták forgatni. Politikusok arra hivatkozva tisztességtelenek a többi politikussal szemben (csakhogy valójában velünk szemben), hogy a másik politikus tisztességtelen. Fundamentalisták arra hivatkoznak, hogy akik nem értenek egyet az ő belső világképükkel, azok számítanak tisztességtelennek.

Az angol is különbséget tud tenni Gandhi tisztessége és az angol fogdmegek tisztességtelensége között, a muszlim is Mohammed morális bosszúja és az fundamentalista kulturális bosszú között.

Semmilyen berendezkedés nem volt még képes minden társadalmi gondot, morális problémát kezelni. A színészi rendszerek meg sem próbálják. A "morális demokráciák" legalább megpróbálták, a totalitárius diktatúrák pedig legalább nem nézik még hülyének is az áldozataikat. A Mengelék ellen jobban küzdünk, de a nárcisztikus pukkancsok leplezetlenül tenyérbe mászóak. Ez az ösztönös védekezés (Mengele is csak egy pukkancs lehetett volna demokráciában), hogy ne engedjük kimutatni a foguk fehérjét. Aki nem akar visszaélni a helyzetével, az nem a kontroll lerázására koncentrál.

2019.04.04. 12:35:21

@Beer Monster: "Nem én vagyok az autokráciák támogatója."

Ácsi... az autokrata vezető adott helyzetben bőven lehet az adott társadalom (csoport) hasznára... de egy hazaáruló, hatalma legitimációját/forrását valójában egy külső hatalomtól váró/elnyerő embernél ennek nagyobb, vagy kisebb a valószínűsége? A padlássöprés azért volt, hogy később rend és tisztaság uralkodjék az országban?
Az autokratával akár még lehet közös érdeke az országnak.. de mindez persze elmélet.. a valóságot kellő távolból (idő) kell megmérni..

"Aki nem akar visszaélni a helyzetével, az nem a kontroll lerázására koncentrál."
Itt is azon kellene elmélázni, kinek a kontrollja..és kinek az érdeke elsősorban ez a kontroll? Mert a ballibek nem voltak ellene semmi nyugati kontrollnak..befolyásnak.. csendben ..sőt!.. töredelmesen be is vallották, hogy ők bizony rossz gazdák, így teljesen logikus módon az ország vagyonának tekintélyes hányadát herdálták el ('privatizálták')..és engedték át az irányítást a magyar gazdaság felett.. nézőpont kérdése, volt akinek ez jó..meg volt, akinek kevésbé elfogadható helyzetet teremtettek..

"Az ember mint faj hite jóformán kultúrától függetlenül a morálra törekvésről szól, bárhol, bármikor a történelem folyamán."

És ezen törekvés valahogy (meglepő módon) korrelál az egzisztenciális helyzettel.. mondhatni: komplementere annak :)

" Amikor a tisztességtelen választási lehetőségek is többségi döntés alá kerülnek, az szétfeszíti a demokrácia kereteit."
Mint ahogyan az sem igazán szerencsés, ha a kisebbség válik mérleg nyelvévé..és fékké, ballaszttá lesz..vagy parasztosan: kerékkötő.

"Az angol is különbséget tud tenni Gandhi tisztessége és az angol fogdmegek tisztességtelensége között, a muszlim is Mohammed morális bosszúja és az fundamentalista kulturális bosszú között."
Nyilván....de mindjárt megengedőbb lesz, ha a tisztességtelenség nem őt sújtja.. akár még a vérét is hajlandó ontani egy morálisan züllött vezetőért, mert úgy gondolja, hogy az a hazája érdekeit szolgálja.. amennyire emlékszem, az angol morál a gyarmattartás idején rugalmasabb volt ;)

És bármennyire nem örülök, hogy Orbán teljhatalmat kapott és a módszereivel sem igazán tudok azonosulni, egyelőre még nem tudom egészen pontosan megítélni, hogy a távolabbi jövőből visszatekintve nem fogjuk összességében hasznosnak és szükségesnek ítélni .. nem elegáns, ez vitathatatlan..

Beer Monster 2019.04.04. 17:40:16

@Womb Raider: Nem Oroszországról beszéltünk?

Namost a szegénység vezetne a morálhoz? Nem értem pontosan az állítást. Nem tudom, hogy van-e korreláció, de ha van, az is lehet épp, hogy a fordított irányban. A nagy szegénység és a nagy gazdagság közepette is nagyon feltűnő a tisztességtelenség előfordulása. A nélkülözés sokakat arra visz rá, hogy nekik jár, ha másnak is, ezért elveszik. A gazdagságnál kicsit másképp történik, ott a tisztességtelenség van sokszor előbb, és így jön a vagyon. Az eredő korreláció nem tudom, mi, de tök mindegy, mert a mechanizmusokat már értjük.

Nagy Imrét abba a kalapba tenni, akik kiszolgáltatták az országot, nem épp objektív, épp azért hurcolták meg 55-ben, mert nem volt hajlandó úgy táncolni, ahogy az oroszok fütyültek.

Azért a kisebbség az nem tud kerékkötővé válni. Ahol többségi döntés kell, ott a többség dönt. Attól, hogy Torgyán ebből ravaszan faragott sláger kampányszöveget, eltekinthetünk.

A vallások nem működnek, egyik se. Ez szintén azért van, mert az emberek hülyék. Mózes törvényeiből annyit értettek meg, hogy állatot kell áldozni, szombaton ülj a seggeden és a betű előrébb való az erkölcsnél, másképp elvisz a patás. Hiába szólt Jézus, hogy felejtsétek el a bálványokat, nem telt el 300 év, és ő lett a történelem legnagyobb bálványa. Mohammed jött, hogy harcoljatok végre a tisztességért, valaki annyit értett meg belőle, hogy harcoljatok. Baha'u'llah már azt is megtiltotta, hogy fénykép készüljön róla, de azért várjuk ki a végét, hány embert fognak rá hivatkozva is megölni. Más mitológiák morálját nem ismerem mélyebben, de cseppet se lepődnék meg, ha ugyanez történt volna.

Orbán kapcsán nem tudom, mi az, amit a jövőben történelmi pozitívumként értékelhetünk. Ha erről őt kérdeznénk, azt a lemezt tenné fel, hogy megvédte az országot (netán Európát) a muzulmánoktól, vagy az iszlám vallástól. Az első nyeletlen bicska penge nélkül, mert ide aztán még hívni se nagyon lehetne a menekülteket minimálbérért a békéscsabai baromfifeldolgozóba minimálbérért. A második nem fog bekövetkezni, úgy néz ki. Érdeme Gyurcsány elzavarása, de ez meg nem történelmi cselekedet.

Ha az orosz kapcsolataiból nagy baj nem lesz, akkor arról lehet, hogy csak a történészek fognak tudni. Az biztos, hogy nem egy annyira nyomorult szerep jut neki a történelemkönyvekben, mint Gyurcsánynak, de minekünk szerintem akkor lesz szerencsénk, ha nagy port nem kavar a távlatokban.

A 21. sz. történelme viszont egy kataklizmáról fog szólni sajnos, nem is politikusokról. A földtörténeti és paleontológia könyvekbe már bekerült.

Amikor a nemzetbiztonságot átkeresztelik ÁVH-ra, a párt első bizalmasa sugárzásmérőt vásárol az otthonába és egy morális keresztény harcostárs, a miniszterelnök jóbarátja azt nyilatkozza, hogy fontosabb a családja biztonsága, akkor nagyon-nagyon reménykedik az ember, hogy ezeknek a dolgoknak nincs közük oroszországhoz. De tartok tőle, hogy Orbán nem a levegőbe beszélt, amikor az európai vezetők biztonságát hozta fel.

Ha a KGB észrevétlenül akar valakit megölni angliában, arról sosem fogunk tudni.

2019.04.05. 10:47:36

@Beer Monster: "A vallások nem működnek, egyik se. Ez szintén azért van, mert az emberek hülyék. "

Vagy azért..mert mindig olyanok magyarázzák az írást, akik valakiket vezetni vágynak..és ezen céljaikhoz deformálják az amúgy esetleg megfontolandó gondolatokat is.

"Azért a kisebbség az nem tud kerékkötővé válni. Ahol többségi döntés kell, ott a többség dönt. Attól, hogy Torgyán ebből ravaszan faragott sláger kampányszöveget, eltekinthetünk."
Az összes koalíciós kormány esetében a kisebbség volt a mérleg nyelve.. a farok, mely a kutyát csóválta.

"a párt első bizalmasa sugárzásmérőt vásárol az otthonába és egy morális keresztény harcostárs, a miniszterelnök jóbarátja azt nyilatkozza, hogy fontosabb a családja biztonsága, akkor nagyon-nagyon reménykedik az ember, hogy ezeknek a dolgoknak nincs közük oroszországhoz. "
Mindegy, kihez van köze.. már, ha komolyan lehet venni az elmondottakat.. Simicska paranoiája legendás..de nem feltétlen megalapozott.
"Ha a KGB észrevétlenül akar valakit megölni angliában, arról sosem fogunk tudni."
Ha csak ennyin múlna, már régen kiirtották volna a fél EU technokrata elitet. .. és arról se feledkezzünk meg, hogy a legnagyobb titkosszolgálati potenciállal egy állítólag amúgy demokratikus ország rendelkezik.. amelyik befelé talán az is..na, de kifelé???

" Érdeme Gyurcsány elzavarása, de ez meg nem történelmi cselekedet."
Talán azért sem, mert Gyurcsány gyáván elfutott, mikor az égzengést meghallotta..

" Ha erről őt kérdeznénk, azt a lemezt tenné fel, hogy megvédte az országot (netán Európát) a muzulmánoktól, vagy az iszlám vallástól."
Én nem erre gondolok, sokkal inkább a gazdasági kísérletre, aminek a kimenetele bizonytalan.. de lehet jó is. Nyilván összefüggésben a környezet változásaival (pol/gazd) .. de mindenképpen előremutatóbb, mint a szervilis másokra hagyatkozás. Ha csak katalizátorként is.. de talán kedvező változásokban lehet szerepe.

"Nagy Imrét abba a kalapba tenni, akik kiszolgáltatták az országot, nem épp objektív, épp azért hurcolták meg 55-ben, mert nem volt hajlandó úgy táncolni, ahogy az oroszok fütyültek."
Lehet.. de a politikai pályafutása nem is '55.-ben indult.. vagyis a dolgok elfajulásában azért volt némi szerepe..

"A 21. sz. történelme viszont egy kataklizmáról fog szólni sajnos, nem is politikusokról. A földtörténeti és paleontológia könyvekbe már bekerült."
Mire gondolsz pontosan??

"Namost a szegénység vezetne a morálhoz? Nem értem pontosan az állítást. "
A moralizálás sok esetben a cselekvőbb, "Vegyük el attól, akinek több van!" mozgalmárkodásba szokott néhanapján torkollani.. mintegy előfutára annak..és amikor tettekké érnek a gondolatok, akkor időszakosan meg szokták patkolni a morált ;)

"A gazdagságnál kicsit másképp történik, ott a tisztességtelenség van sokszor előbb, és így jön a vagyon."
Sajnos a jelenleg egyetlen prosperáló (és erőltetett) gazdasági modell mindenütt a tisztességtelenségben gyökerezett.. másutt már lassan fátyol borul rá, megbocsátás is akad.. de nálunk most Orbán épp a piszkos munkát végzi.

Beer Monster 2019.04.05. 15:04:51

@Womb Raider: " céljaikhoz deformálják az amúgy esetleg megfontolandó gondolatokat is."
Hát valóban, a bűnt a szélhámos követi el, nem azok, aki hagyják magukat becsapni de egyik a másik nélkül nem megy, a kettő együtt vezet végül a sok terjengő hülyeséghez.

Mondom, a "mérleg nyelve" egy valójában hamis szimbolika. Annak a mérlegnek a serpenyőiben is van ám valami! Torgyán sem a nyelv volt a mérlegen valójában, hanem csak egy kisebb nehezék a serpenyőben, aki ülhet az egyikbe vagy a másikba.

De ez meg mindenkire igaz. (Ha pedig nincs többség, ott szabályos keretek közt nem fog a kisebbség diktálni.)

Simicska paranoiáját éppen megelőzte az orosz "nyitás". Szalma pedig nem mondható egyáltalán paranoiásnak, és Orbánnak nem hiányozhat egy fenyegetési ügy egy vacak polgármesteri hely miatt.

Miért akarna Oroszország tömegeket kinyírni? A halottaknak nincs haszna, csak az életben hagyottaknak. Ahol az ölés a cél, ott csak-csak kerül egy utcagyerek bicskával, akit később esetleg megszúr egy másik utcagyerek. Nem plutónium és harcászati idegméreg, nemlétező személyek, friss sorszámkövető útlevéllel.

Hát ez a gazdasági kísérlet olyan, hogy nemcsak a kimenetele bizonytalan, de kicsit az is, hogy létezik-e. De ha valóban létezik, az elég komoly hazárdjáték a jövővel.

"Mire gondolsz pontosan??"
A holocén földtörténeti kor ma véget ért, új földtörténeti kor kezdődött el az ipari forradalommal (antropocénnek fogják elnevezni). A földtörténet szakaszait sarokpontokhoz mérik, jellemzően a tömeges kihalásokhoz, a 20. sz. első kétharmadáig 5 tömeges kihalási hullámot ismertünk. A mai szakirodalom már a hatodik, jelenkori katasztrófát is tartalmazza, mert kihalás szempontjából azonos léptékbe esik a korábbi 5 katasztrófával. Ezen felül az emberi tevékenység széleskörűen változtatja meg a bolygót, a klíma, a légkör összetétele, az ivóvíz, a műanyag- és szénhidrogén eredményezte változások mellett nem tudom, marad-e egyáltalán hely egyszer a politikatörténet részére. Ma úgy hisszük, fontosak a gazdasági, ideológiai irányvonalak, a háborúk, forradalmak, a menekültkérdés, a vallások. Az az eseménysor, amivel viszont a leszármazottaink nézhetnek szembe, lehet, hogy ebből egyedül a klímakatasztrófa eszkalálódásának a politikai okait fogja látni, keresni. A római birodalom bukása kapcsán sem merülnek fel az apró-cseprő helyi ügyek.

"Vegyük el attól, akinek több van!"
Hát én nehezen tudnám ezt a bolsevik tempót morális alapon felfogni. A marxi kommunizmus erkölcsi alapja, ha lehet is rajta vitázni, világosan más volt: nem attól veszik el, akinek több van, hanem amihez vér tapad. Az elnyomó réteg továbbra is fennállt, csak az eszköz változott, a feudális átmentett vagyon, föld helyett "tőke". Esélyegyenlőségről hallani sem lehetett, a tőkés társadalom olyan helyzeteket szült, hogy a szorgalmas munkás nem tőkéssé vált, hanem kevesebb gyereke halt éhen. A tőke az ókori és középkori parasztság robotjából vagy háborúból származott, és erőszakkal is útját állta a változásnak. Erőszakra erőszak lévén a válasz, a nyíltan vállalt proletárdiktatúra önvédelmi rendszernek indult. (Aztán ott is jöttek az agresszív nagyfejűek és a hülyék.)

Én az irígységet és az agressziót ettől megkülönböztetném.

"egyetlen prosperáló (és erőltetett) gazdasági modell "
Miről lenne szó?

Hát most nem olvasnám végig Nagy Imre életrajzát, de emlékezetem szerint mindig akkor állították parkolópályára, amikor a dolgok elfajulásával ment szemben.

Beer Monster 2019.04.07. 10:02:16

Polónium pontosabban, nem plutónium, amivel megmérgezték az orosz állami maffiát felfedő ügynököt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.04.08. 08:29:18

@Beer Monster:

Akkor meg végképp nem értem, miért az oroszokat okolják. Tessék a lengyeleket felelősségre vonni.

2019.04.08. 08:55:03

@Beer Monster: "Simicska paranoiáját éppen megelőzte az orosz "nyitás". Szalma pedig nem mondható egyáltalán paranoiásnak, és Orbánnak nem hiányozhat egy fenyegetési ügy egy vacak polgármesteri hely miatt."

ohhhogyne.. a 'mi ' összeesküvés elméletünk jó összevesküvés elmélet.. mindenki másé gyermeteg képzelgés..köztük a false flag legfőképpen..ezt ismerjük. Az úniót is Putyin akarja szétzúzni..ugye? Az usa is csak azért költ felfoghatatlan mértékű pénzeket hagyományos és digitális fegyverekre..hogy megvédje a világot a tizedannyi pénzből 'terjeszkedő' oroszoktól..

"Ezen felül az emberi tevékenység széleskörűen változtatja meg a bolygót, a klíma, a légkör összetétele, az ivóvíz, a műanyag- és szénhidrogén eredményezte változások mellett nem tudom, marad-e egyáltalán hely egyszer a politikatörténet részére. "
Igen, látható a tendencia.. de az is, hogy ember nélkül is eléggé egy irányba mutatott a dolog.. mi is hozzátesszük a magunkét.. de kötve hiszem, hogy rajtunk sok múlna.. esetleg úgy, hogy a jó irányba terelgetett technológia lehetőséget biztosít a folyamat lassítására.. az atomenergia pedig egy tökéletesnek nem mondható, de roppant effektív energiaforrás, ami lehet eszköze, alapja a túlélésnek. Az meg, hogy melyik politikai irányzat felelős jobban az emberi sáskahad ugrásszerű szaporodásáért és a fogyasztás exponenciális növekedéséért..nos azon naphosszat lehetne vitázni, csak ugye a pc béklyójában nehéz ;)

Beer Monster 2019.04.08. 09:35:08

@Womb Raider: Összeesküvéselméletek? Te nem olvasod el a kiugrott KGB-sek embertelen történeteit? El kellene mert akkor lehet a realitásokról beszélni.

(Nem volt embertől függetlenül folyamat, amit lassítani kellett volna)

Egyedül ez a kérdés, hogy a túlnépesedés kinek a felelőssége, különösen ma, amikor már csak megpróbálni lehet észre nem venni.

Beer Monster 2019.04.08. 09:42:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Lényegi meglátás, az orosz cinizmusnak nincsenek határai. A polónium ugyan valóban az egyik legerősebb sugárzó a rövid felezési idejű izotópok miatt, azonban korántsem az egyetlen választás a hasadóanyagok közül sem. A polónium atomerőműben állítható elő, ennél nyilvánvalóbbá nem is tehetnék a szerepüket, a nagyon erős sugárzása miatt nagyon könnyen kimutatható, és az egyetlen olyan választás, olyan anyag, ami a nevét az orosz hatalmi arroganciáról, a lengyel néppel elkövetett szörnyűségek emlékére kapta.

2019.04.08. 09:51:52

@Beer Monster: " Összeesküvéselméletek? Te nem olvasod el a kiugrott KGB-sek embertelen történeteit? El kellene mert akkor lehet a realitásokról beszélni."

Tehát újra meg kell kérdenem: ezek szerint Oroszország kottájából játszik a a nagy zenekar? Mert akkor azt kell mondja, vagy az amerikai védelmi minisztériumban lopnak, de hihetetlen pofátlanul.. vagy az oroszok használják fel roppant hatékonyan a tizedakkora (sem) költségvetésüket.. nem nézel te túl sok kémfilmet? Oké, hogy Dzsennifer Lőrinc kisasszony formás menyecske.. de a film valóságtartalma ebben ki is merül.

"Nem volt embertől függetlenül folyamat, amit lassítani kellett volna"
Ha behúzod a trendvonalat a kihalás volumenéhez, akkor azt kell lásd, a folyamat a mi megjelenésünk előtt is gyorsuló tendenciát mutatott..
Ráadásul a leírt és a valóságban létező fajok sokasága között jelentős szakadék van.. bár ez a biodiverzitás kérdésköre. A kettőből együtt azért még nem kizárható, hogy a szelekció fontosabb, mint a biodiverzitás.. az is lehet, hogy egyszer nem lesz szükségünk annyi és annyiféle növényre-allatra (ez nem azt jelenti, hogy én ennek kicsit is örülnék..) .. a szcenárió sok úton haladhat tovább.. és sajnos azt látom, hogy a zöld, klímastabilizáló törekvések mögött valójában szikár üzleti megfontolások bújnak meg..na, hogy nekem is legyen összeesküvés elméletem ;)

"Egyedül ez a kérdés, hogy a túlnépesedés kinek a felelőssége, különösen ma, amikor már csak megpróbálni lehet észre nem venni."
A felelősség megállapításával párhuzamosan..vagy akár azt megelőzve cselekedni kellene.. na, de ugye senki nem meri felvállalni Thanos meunkáját..

2019.04.08. 10:13:44

@Beer Monster: "a nagyon erős sugárzása miatt nagyon könnyen kimutatható,"
Valójában, mivel alfa bomlás az ionizáló sugárzás forrása, egészen könnyen árnyékolható.. és a szervezetbe jutva fejti ki a romboló hatást.. és bármennyire is hatékony fegyver, de nem valami praktikus eszköz..

"és az egyetlen olyan választás, olyan anyag, ami a nevét az orosz hatalmi arroganciáról, a lengyel néppel elkövetett szörnyűségek emlékére kapta."
Ezzel az erővel az uránt lehetne Nihoniumnak, esetleg a plutóniumot Nagaszakiumnak nevezni. Az americiumot pedig agresszoriumnak.. :)

Beer Monster 2019.04.08. 11:24:06

@Womb Raider: Én nem tudom értelmezni, hogy milyen indíttatásból hozol fel az orosz ügyek kapcsán mindig más országokat.

Trendvonal, de milyen trendvonal?

2019.04.08. 11:34:48

@Beer Monster: Trendvonal, de milyen trendvonal?"

Talán az, melynek alapján te is megjósoltad, hogy "Ez a ̶ ̶h̶a̶r̶c̶ kihalás lesz a végsőőőő, csaaak összefogni háááát!"

"Én nem tudom értelmezni, hogy milyen indíttatásból hozol fel az orosz ügyek kapcsán mindig más országokat."
Talán azért, hogy ellensúlyozzam a látványos elfogultságod ;).. Neked olyan Putyin, mint másoknak Soros..

Beer Monster 2019.04.08. 12:41:45

@Womb Raider: Akkor csukjuk be a szemünket, és ne lássuk a valóságot.

Ezzel az utolsó hozzászólással nem lehet mit kezdeni. A hatodik földtörténeti kihalási hullámot éljük, a szakma által évtizedek óta tényként vett jelenségről van szó.

Egy kiugrott KGB-st, aki a legnagyobb kárt okozta Putyinnak, megölnek egy atomerőműben előállítható radioaktív izotóppal. Lehet, hogy a KGB volt, de ha összeesküvéselméleteket akarunk, akkor más is lehetett.

Egy másik kiugrott KGB-s ellen orosz katonai idegméreggel hajtanak végre merényletet. Előző nap két férfi érkezett Londonba, a visszaútra két napra is volt repülőjegyük. Az útlevelüket a többi orosz útlevéllel ellentétben nem a belügyminisztérium, hanem a hadügyminisztérium állította ki, jól olvasható pecséttel, az előző héten, egymás utáni sorszámmal. A két ember nem létezik, mégis az orosz állami TV-ben nyilatkoznak. A népességnyilvántartó szerint üres az aktájuk, csak a moszkvai hadügyminisztérium központi telefonszáma van feltüntetve rajtuk és egy "Szigorúan titkos" pecsét. Azt állítják, hogy az egyik városrészbe mentek, de a térfigyelő kamerákon a másik városrészben vannak a felvételeken. A pályaudvartól az áldozat skóciai lakásáig mennek, majd onnan megállás nélkül vissza oroszországba. Utána véletlenül szovjet ideggáztól haldoklik az áldozat.

Úgy csinálsz, mintha a történteket én találnám ki, milyen elfogultság.

2019.04.08. 13:30:09

@Beer Monster: "Egy kiugrott KGB-st, aki a legnagyobb kárt okozta Putyinnak, megölnek egy atomerőműben előállítható radioaktív izotóppal. Lehet, hogy a KGB volt, de ha összeesküvés elméleteket akarunk, akkor más is lehetett.
"
..és vajon ez a merénylet kinek okozta a legtöbb kárt..és kinek hozta a legtöbbet a konyhára. Akkor lett volna persze igaz, ha Putyin útlevelét is megtalálják az áldozat ujjai közt :) esetleg még egy vörös csillagot , sarlóval-kalapáccsal..
De nézzük másfelől... az Egyesült Államok miként bánik az árulókkal.. vagy azokkal, akikről akár csak feltételezi, hogy súlyosabb károkat tudnának okozni? Miként kezelik az árulókat más országok titkosszolgálatai? Miért is hullajtunk könnyeket egy , mondjuk ki, gerinctelen kettősügynökért?

konteo.blogrepublik.eu/2011/02/06/a-litvinyenko-gyilkossag/
Számomra korántsem annyira egyértelmű.. te nyilván bennfentesebb infókkal bírsz.. akármiként is volt, a bácsi a maga sírját ásta..ha csak az oroszok befeketítésére, az angol-orosz viszony elmérgesítésére akarták látványos külsőségek közepette beáldozni.. ha valóban orosz kollégái tették, ha valóban Putyin utasítására tették..

"Ezzel az utolsó hozzászólással nem lehet mit kezdeni. A hatodik földtörténeti kihalási hullámot éljük, a szakma által évtizedek óta tényként vett jelenségről van szó."
És? Kétségbe votam? Nem. Azt vitattam, hogy mindebben döntő szerepünk lenne.. csak arra utaltam, hogy minden egyes kihalási hullám kicsit nagyobb mértékű volt, mint a megelőzők.. és akármennyire is szeretjük saját fontosságunk felértékelni, egy ritmikusan ismétlődő folyamat legeslegutolsó pillanatában léptünk színre.. és ~200 év iarosodásának eredményeit és következményeit próbáljuk olyasvalamiért felelősnek beállítani, amire volt több példa is a megelőző év százmilliók során..
Nem állítom, hogy nem katalizáljuk .. de elindítói minden bizonnyal nem mi vagyunk.

BNati 2019.04.08. 15:36:03

Rengeteget olvasok arról, hogy milyen rossz oldala van Paksnak. Találtam egy cikket, amibe minden benne van ajánlom mindenkinek. atombiztos.blogstar.hu/2019/04/02/artalmas-kampanyzoldsegek-paks-ii-ugyeben/70998/
süti beállítások módosítása