Nem is gondolnád, mennyire hasonlít Paks Fukusimára

2018. május 08. 21:19 - atomcsapda

Mi a közös a 2003-as paksi balesetben és a 2011-es fukusimai katasztrófában? Az ember, aki (rosszul) tervez, az ember, aki hanyagul (nem) végzi el a munkáját, az ember, aki jóhiszemű(en idióta), és az ember, aki téved. Vagyis az ember, aki mindig, minden körülmények között hibázhat. És hibázik is. Ez az, ami a paksi üzemzavarban és a fukusimai balesetben közös: az emberi tényező.

acs231.jpg

A biztonságos atomenergia mítosza

Az atomlobbi és az erőműipar logikája alapvetően hibás. Pontosabban egy hazug mítoszra épül. Az egész békés célú nukleáris üzem úgy van felépítve, mintha soha nem történhetne baleset. Mintha teljes biztonságban lennénk. A kockázat olyan nagy, hogy csak akkor lehet elfogadtatni, ha tagadjuk, hogy egyáltalán lenne kockázat. Egy esetleges baleset ugyanis ésszel szinte fel sem érhető következményekkel jár. Ez akkora kockázat, amit normálisan nem lehet vállalni. Ezért hazudják azt, hogy ez a kockázat nem létezik.

Pedig igen, létezik és valós. A rendszer annyira összetett, annyi benne a hibalehetőség, hogy abban a baleset kódolva van. Egy ember márpedig hibázni fog. A mérnök, az ellenőr, a darukezelő. Bárki. Valaki. Az elszabadult nukleáris energia pedig olyan pusztítást visz véghez, amit szinte felfogni sem vagyunk képesek. Ezért nem beszélhetünk biztonságos és békés atomenergiáról. Ezért kell megszabadulnunk tőle.

A 2003-as paksi baleset nem egyetlen, de minden bizonnyal legfontosabb oka, hogy a fűtőelemek kémiai tisztítását egy olyan szerkezet segítségével végezték, ami konstrukciós selejt volt. A 30 kazetta egyidejű megtisztítására képes tartály hűtését a mérnökök úgy tervezték meg, hogy a hűtővíz be- és kilépési pontjai is annak alsó részén voltak. A be- és a kilépő hűtővíz hőmérsékletét ezen két ponton folyamatosan mérték, ha a különbség nem volt túl nagy, a folyamatot biztonságosnak tekintették. Ez nagy hiba volt. Miért? Mert a fizika alapvető törvényszerűségeit ismerve tudjuk, hogy a meleg felfelé áramlik. Ebből következik, hogy egy olyan vízhűtéses rendszer, amelynek kilépő nyílása nem a hűtőtartály tetején van, rossz hatásfokkal üzemel majd, hiszen a tartály tetején sokkal melegebb lesz a folyadék, mint az alján, és ez a forró folyadék nem lesz elvezetve. Ennél is nagyobb baj, ha a kilépő víz hőfokát is alul mérjük, ahogy az Pakson történt, hiszen így semmilyen információnk nem lesz arról, hány fokos is a vizünk a tartály tetején.

A paksi katasztrófatartályt emberek tervezték. Hozzáértő, diplomás, nemzetközileg elismert német és francia szakemberek. Emberek hagyták jóvá ezeket a terveket: a magyar állami Országos Atomenergia Hivatal képzett és tapasztalt szakemberei. Mégis tévedtek, hibáztak és hanyagok voltak. Mert azt hitték, nem történhet baleset. Hittek a hamis biztonság mítoszában.

Fukusima és a végzetes emberi hanyagság

A 2011-es Fukusima Daiicsi erőműbaleset egy természeti katasztrófa következtében történt. A nagyerejű földrengések és az azt követő szökőárok miatt üzemzavarok és balesetek sorozata indult meg. Három reaktorban teljes zónaolvadás történt, négy reaktor szerkezetileg károsodott, a környezet pedig hatalmas területen szennyeződött be. Az anyagi kárt ma 200 milliárd dollárra becsülik. A katasztrófa az 1987-es csernobili balesettel összemérhető mértékű volt, és az INES-skála szerinti legsúlyosabb, 7-es kategóriába sorolták.

A helyi idő szerint 2011. március 11-én délután bekövetkezett földrengés miatt a fukusimai erőművet azonnal kikapcsolták, vagyis a reaktorok fűtőelemeiben zajló láncreakciót leállították. Azonban tudni kell, hogy a fűtőelemek kikapcsolt állapotban is maguktól melegszenek, azokat folyamatosan vízzel hűteni kell, különben burkolatuk megolvad és bekövetkezik a katasztrófa. A hűtővíz keringetéséhez viszont elektromos áram szükséges. Mivel az erőműben a földrengés miatt elment az áram, az energiatermelést dízel áramfejlesztőkkel oldották meg.

Az áramfejlesztőket teljesen dilettáns módon a turbinaépület földszintjére telepítették, ahol kapásból elviszi őket a szőkőár. Pedig simán tehették volna a cunamibiztosabb reaktorépületbe vagy valahova magasabbra. Ugyanolyan alapvető hiba ez, mint Pakson a 30-fűtőelemes tartályok hűtésének nonszensz tervezése. A bezúduló víz rögtön tönkretette az áramfejlesztőket, a hűtés lényegében a teljes erőműben leállt, beleértve a pihentetőmedencéket és a hulladéktárolókat is. Ezután a hűtés nélkül maradó reaktorok sorban leolvadtak, tűzesetek és robbanások sora követte egymást, és bekövetkezett minden idők legnagyobb atomkatasztrófája.

A fukusimai atomkatasztrófa valódi oka egyértelműen az emberi felelőtlenség volt. Ahogy a japán kormány számára készült vizsgálóbizottsági jelentés fogalmaz: az üzemeltető TEPCO vállalat vezetősége és az állami ellenőrző hatóság egyaránt lebecsülte a kockázatokat, elhitte a nukleáris biztonság mítoszát, emiatt alapvető biztonsági intézkedéseket sem tett meg. Így a fukusimai balesetet ember okozta katasztrófának minősítették.

110 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://atomcsapda.blog.hu/api/trackback/id/tr213900854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Roltii 2018.05.09. 13:12:10

Nem semmi összehasonlító elemzés, de legalább sok szó vastaggal van szedve.... (mielőtt valaki beszól: ez se nem pro, se nem kontra comment, csak egy meglátás erről az igencsak igénytelen szösszenetről...)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.05.09. 13:16:28

Mi a közös abban hogy ha piroson mész át és elcsap egy autó, meg ha meghalsz tüdőrákban, mert nem mentél el szűrésre? Az emberi felelőtlenség.
Mi a közös a riogató posztokban? Az emberi butaság.

Evel Knievel 2018.05.09. 13:17:23

Nem is gondolnátok hogy mennyire hasonlít egymásra minden atomerőmű ami jelenleg ma a világon működik..
Sőt azt sem gondolnátok hogy mennyire hasonlítotok egy faszra..olyanok vagytok, csak kisebbek.

Medgar 2018.05.09. 13:18:15

És mindig van lejjebb.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.09. 13:25:10

A Parlement meg az auschwitzi haláltáborra hasonlít: mindkettőn vannak ablakok.

eßemfaßom meg áll 2018.05.09. 13:29:28

... és címlapos.

biztos vagyok benne, hogy az indexnél ezt paródiának gondolják. Mondjuk az is.

Flúgatlan 2018.05.09. 13:44:24

Az atomcsapda blog ismét bizonyította, hogy a szakmaisági értéke 0.

Mások is írtak ál-hasonlósági ellenpéldákat, de vegyük a másik oldalt:

Mi okozta a Fukushimai problémát? A cunami. Van errefelé cunami vagy bármi, ami hasonlóan brutális természeti jelenség? Nincs.

Kicsit részletesebben (bár erre időm nincs sok): Fukushimában lehetett tudni, hogy 50 évenként van akkora cunami, ami gondot okozhat. Ott tényleg tetten érhető az emberi felelőtlenség. Paksnál nincs olyan tényező, ami 50 évenként jelentős eséllyel bekövetkezik és hasonló veszélyforrás, mint a cunami.

konrada 2018.05.09. 13:46:53

@eßemfaßom meg áll:
...én már régóta feszegetem, hogy ezt a blogot az atomlobbi íratja, hogy lejárassák a Paks2 elleneseket...

lenörd hofstadter 2018.05.09. 13:54:56

Ti direkt csináltok hülyét magatokból, vagy csak ennyire fussa?

A szösszenetről valamelyik idióta fideSSdroid megnyilvánulása jut eszembe, amikor a baromarcú honvédelmi bizottsági tag egy reggeli műsorban elkezdett hőbörögni, hogy a Szerencsétlen magyar katona azért halt meg Afganisztánban egy robbantástól, mert a PSZH (vagy valami, tojok a hivatalos nevére) tetőajtaja (lásd korábban) balról jobbra nyílt, így nem védte megfelelően a katonát, a tervező a felelős a rossz irányú nyitásért. Aztán amikor megkérdezték tőle, hogy ha a másik irányba nyílik, és a bombát a másik oldalra teszik akkor is a tervező lenne a hibás? Agyatlanka valami csoda folytán rájött, mekkora állat és a maradék 10 percben nagyon helyesen kussban volt.

Ebből következően ha a generátort leteszik, felteszik és az épület összedől, beszakad, rádől, akármi, ha elviszik másfél kilométerre és a bevezető légkábelre rászakad valami, elviszi valami, ha föld alatt viszik, megnyílik a földrengéstől, cunamitól, akármitől, akkor meg azért nyavalyogna az egybites agyatok.

Nem ártana végre rájönnötök, hogy az ilyen témájú cikkekhez baromira kevesek vagytok és a természet erői ellen csak egy adott mértékig lehet védekezni, a fizika mint mindig, itt is jobban ért ahhoz, ami a dolga, mint amit ti képzelegtek a világ működéséről.

has 2018.05.09. 14:02:45

Újra kellene indítani a Ludas Matyit. (vicclap volt 92-ig, az ifjak kedvéért)
Ott a helye ezeknek az írásoknak.

különvélemény 2018.05.09. 14:35:40

"Egy esetleges baleset ugyanis ésszel szinte fel sem érhető következményekkel jár."

Ja láttuk Fukusimánál, meg Csernobilnál, előzőnél 0 haláleset, másodiknál 31+15.

Ésszel szinte fel sem mérhető... ROFL

DFK 2018.05.09. 15:03:13

Ezen a blogon mindig van lejjebb.

P1sty 2018.05.09. 15:14:34

Öröm olvasni a kommenteket. Jó látni, hogy kb 0% dől be az ilyen grínpísz színvonalú riogatásnak. Esetleg még próbálkozhatna a blog az örökzöld atomerőmű=atombomba, mit atom, rögtön hidrogénbomba kontenttel, hátha....

konrada 2018.05.09. 15:22:44

@P1sty:
...vagy az atomerőmű gőzgép, ami meg XVIII. század!

röf 2018.05.09. 15:38:21

Ha jól követem a gondolatmenetet, akkor elmondhatjuk, hogy ma már olyan biztonságosra építhetők az atomerőművek ( a 3. generációsak mindenképpen ilyenek), hogy önmaguktól soha semi problémát nem tudnak okozni.
Ez megnyugtató.

tomsawyer3131 2018.05.09. 15:38:32

Annyira ostoba ennek a blognak az írója ,hogy arra nincsenek szavak. Még jó ,hogy nem az ilyen idióták tervezték a pihentető medencét mint ő. Kikapcsolni a fűtőelemet... Barom...

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2018.05.09. 16:17:40

Ez kb. ugyanolyan szintű buta riogatás, mint a választások előtti migráncsfrász. Kedves poszter, ugyanolyan buta vagy, mint a migráncsoktól rettegő borsodi Mari néni..:(

GyMasa 2018.05.09. 16:23:29

@Flúgatlan:
..Mi okozta a Fukushimai problémát? A cunami...
Es a japan mentalitas a cunamival egyutt!
A katasztrofa utan a teljes vilag felajanlotta a segitseget, de a buszke japanok nem kertek belole, azt' ez lett a vege.
Ha megengedik az USA hadseregnek, hogy par ora alatt odaroptesse a dizelaggregatorokat, akkor nem szunt volna meg a hutes, es nem olvadnak le a magok.
... Van errefelé cunami vagy bármi, ami hasonlóan brutális természeti jelenség? Nincs...
Es, ha meg lenne is, mondjuk egy akkora cunami, ami az adriarol atbukfencezve a hegyeken is 15m magas hullam maradna, ahhoz valami akkora kataklizmanak kellene bekovetkeznie, hogy amellett egy leolvadt reaktorblokk siman eltorpul.
Pl. a legnagyobb esellyel az a hullam mar csak a komplett eromu sugarzo romjait mosna odebb...

GyMasa 2018.05.09. 16:27:16

@különvélemény:
...Ésszel szinte fel sem mérhető... ROFL...
De, legalabbis, az allandoan riogato, "100000 evig lakhatatlan, sugarzo pusztasag" jut eszembe...
Fukushimaban kiuritettek egy 20km-es korzetet, de mar tavaly ujraindult a koron belul a mezogazdasag.

GyMasa 2018.05.09. 16:28:44

@konrada:
Uristen!
Es, akkor a gozfejleszto tipusu naperomuvek is total elmaradott szarok???

Cycmen 2018.05.09. 18:00:42

Komolytalan bagázs!
Ha jön egy cunami mind itt döglünk meg!
Jááááááááj!

2018.05.09. 18:02:55

Ez a blog, szerintem, lassan kimeríti a Btk. 332. § Közösség elleni uszítás bűncselekményének fogalmát…
Valóban jogász végzettségű Olvtársakat kérnék, akik elemeznék a helyzetet ! Köszönöm !

Te Atomcsapdás f@szfej vagy b@szatlan Atomcsapdás bölcsész pics@ !!!
Ha már álltál egy szétszerelt, nyomott-tartályos (vizes), reaktor aknája fölött, és lenézve a kékes Cserenkov-sugárzásban fürdő fűtőanyag kazettákra, eszedbe jutott, hogy honnan van az áram, amit a diákhitelből vett drága laptopodat működteti (amin a baromságaidat írogatod), AKKOR MAJD UGATHATSZ !!!

DE ADDIG NEM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ez a blog, szerintem, lassan kimeríti a Btk. 332. § Közösség elleni uszítás bűncselekményének fogalmát…
Valóban jogász végzettségű Olvtársakat kérnék, akik elemeznék a helyzetet ! Köszönöm !

Ménár Atya 2018.05.09. 18:04:40

Paks veszélyes.
Ez igaz.
Mégsem állítják le az atomerőműveket, mert verhetetlenül gazdaságos.
A zöld energia jó, csak nehéz szabályozni, és bekavar a nagy erőműveknek.
Nem kell paks kettő, mert 100 ezer év a felezési idő?
Hát ezt már elbták amikor Paks egy megépült, annak már csak 99960 év problémás ideje van...........
Fúziós erőmű?
Szép gondolat, de egy sincs.
Osztrákoknak fáj paks.
Nem azért, mert környezetvédők, hanem azért mert így nem veszünk zöld áramot tőlük, azt egész nap moshatnak,meg klímázhatnak túltermelés esetén :D

Zsíros Bödön 2018.05.09. 18:40:39

Volt is közös. Az egy dolog, hogy mi idézte elő a folyamatot, de ugyanaz játszódott le mindkét erőműben, csak a magyar oldalon megléptek valami kockázatosat, amit a japók nem mertek.

consul 2018.05.09. 18:49:17

Ezzel az erővel a közlekedést is tiltsuk be! Sőt, sokkal többen halnak meg közlekedési balesetben, mint az atomerőművek miatt.
Vagy a konyha is igen veszélyes hely: kések, húsdaráló, robotgép... Előbb utóbb baleset lesz, mégpedig biztosan emberi hibából.
Hülye demagóg poszt!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.05.09. 19:21:09

Erről a blogról mindig azt hiszem, nincs már lejjebb. Fantáziátlan vagyok.

JorEl 2018.05.09. 20:27:30

"Nem is gondolnád, mennyire hasonlít Paks Fukusimára"

Én tudom, én tudom, én tudom!!!

Mindkettő az eurázsiai és a pacifikus kőzetlemez, tektonikusan aktív, találkozásánál helyezkedik el a Csendes-óceán partján, ahol gyakoriak a földrengések és az általuk kiváltott szökőárok, ráadásul mindkét településen prehisztorikus forralóvizes reaktorokat használó atomerőművet telepítettek.

Ja, mégsem...

Shish Yakoo 2018.05.09. 20:45:35

A paksi katasztrófatartályt nemzetközileg elismert német és francia mekkmesterek tervezték. És a fusimunkájuk okozta katasztrófát ismeretlen orosz szakemberek semlegesítették, évek alatt.

ostvan1 2018.05.09. 20:56:38

@mentolos lecsó: És azok az emberek, akik már látták a Cserenkov-sugárzást, azok sem haltak meg. Egyszer érdemes lenne összeszámolni valakinek, hogy Madam Curie (és abban az időben ezzel foglalkozó emberek) mennyi sugárzást kaptak (rengeteget!!!). Mégsem abban haltak meg. A hülyék meg féljenek.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.05.09. 21:02:55

Inkább az ilyen idiótáktól kellene megszabadulni.

A világban kb. 1000 reaktor működik cirka 60 éve és egy kezemen meg tudom számolni a súlyosabb baleseteket. Mi kellene még ahhoz, hogy biztonságosnak nevezzük? Ennél még egy közlekedési felüljáró is veszélyesebb.
Ha az elmúlt 60 év összes nukleáris iparral összefüggő halálesetét összeadom, még az is kevesebb, mint amennyi egy évben meghal Magyarországon csak vastagbélrákban.

Fukushima nem emberi felelőtlenség volt, hanem természeti katasztrófa. Egy akkora földrengés történt, mint még soha a környéken. Mi a tökömért méretezték volna nagyobbra?
liberatorium.blog.hu/2012/08/06/az_elet_veszely

Laciii 2018.05.09. 21:41:50

Paks nélkül ez a blog se lenne.

JorEl 2018.05.09. 21:53:17

@Shish Yakoo: Ehez csak lazán kapcsolódik, hogy Fukimukiban meg őskövület General Electric mk1 reaktorok voltak, amiket még a '60-as években terveztek ámérikában :). Azt hiszem, hogy tudnék örülni neki, ha a "zöld" energia csak tizedakkora károkat okozna az ökoszisztémában, mint a nukleáris technológia az összes kisérleti robbantással, Hirosimával, Nagaszakival, Csernobillal, Fukusimával, Windscale-el, az összes atomtengeralattjáró balesettel, Three Mile Island-del, Alabamával és Majakkal együtt összesen.

JorEl 2018.05.09. 21:56:35

@Lord_Valdez: Azt már csak zárójelben tegyük hozzá, hogy a paksi incidens nem is szerepel az IAEA listáján, mint baleset...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.05.09. 23:13:04

Értem én a posztolót, és fogadjuk el, hogy értünk is szól. Ha ugyanis valami rosszul alakul, és néhány, önmagában nem veszélyes hiba összekombinálódik – ahogy a biztonságosnak remélt rendszereknél az történni szokott –, akkor egy atomerőműben ez a kombináció sok-sok ezer évig komoly veszélyt jelentő természeti katasztrófát eredményez. Egy atomerőműben bekövetkező hiba abban különbözik egy konzervgyárban vagy daruskocsiban bekövetkező hibától, hogy utána az egész világon bárhová elkerülhet az az alattomos és megsemmisíthetetlen radioaktív anyag, ami a baleset miatt kikerült az ellenőrzés alól. Szóval egy atomerőműben nincs kis hiba.

Ez a tény azonban nem indokolja a következetlen huhogást. Nekünk majdnem mindegy, hogy egy francia vagy német atomerőműben történik-e valami, a fukusimaihoz hasonló katasztrófa, vagy Pakson. Az a kis távolság már szinte nem számít. Ezek után indokolatlannak érzem, hogy állandóan a paksi erőművel riogatnak bennünket.

Ráadásul tudjuk, hogy az Orbán-kormányt bármi okból is nem szeretők az utóbbi években előszeretettel huhognak a Paks 2 leendő katasztrófája miatt, csak azért, mert azt orosz fővállalkozóra bízzuk. "A paksi katasztrófatartályt emberek tervezték. Hozzáértő, diplomás, nemzetközileg elismert német és francia szakemberek." – ez áll a posztban. És csúful elhibázták. Azért, mert Putyin erős kezű, imperialista hajlamú ember, egy általuk tervezett erőmű még lehet ugyanolyan jó, mint bármelyik más, nemde? Ha utánagondolunk, hogy ma kik is azok, akiknek működőképes és rendszeresen használt űrhajója van, akkor rájövünk, hogy Oroszország és Kína az, aki ezt a technikát ma birtokolja, senki más, és a Nyugat kiváló országai, valamint az USA pillanatnyilag erre nem alkalmasak.

Tegyük fel, hogy annak idején megkérdezik a jónéptől, hogy ha a japánok építenek nekünk itt egy atomerőművet, az jó-e. Mindenki azt mondta volna, hogy persze, a japánok szuperek a csúcstechnikában, precízek, fegyelmezettek, naná, hogy jöhet a japán erőmű. És nahát, az atomenergia ellenségei ma Japánnal példálózhatnak a felelőtlen tervezésről. Akkor már jobb lesz feladni a sztereotípiákat, és elhinni, hogy az oroszok sem butábbak, mint a Nyugat Kiváló Népe.

Csak mellékesen: legendás, hogy az oroszok mennyi olyan szerkezetet gyártottak már, amelyek szinte leamortizálhatatlanra sikerültek. Ők nem spóroltak annyit az anyagon, tajgaviszonyokra is terveztek, a bonyolult és sebezhető finom elektronika helyett elektromechanikus vagy csak mechanikus megoldásokat használtak, aztán egy orosz fényképezőgéppel focizni lehetett, és utána is fényképez, a Ladák meg még ma is járnak. Az előítéletesség nem csak akkor kerülendő, amikor egy cigányról azt feltételezik, hogy lusta, egy négerről, hogy lop – vagy fordítva? –, hanem az orosz technológiáról makacsul dédelgetett negatív előítéletek sem okosabbak.

Az Airbus repülőgépei közül jó pár leesett már. Pedig gazdag nyugat-európai multinacionális cég gyártja, fejlett nyugati országok légitársaságai használják. De az, hogy leestek már Airbusok, azt jelenti, hogy soha többé ne engedjünk felszállni egy Airbust sem? A légibaleseteket az egész világon arra használják, hogy azok kielemzésével felismerjenek újabb hibalehetőségeket. Speciel az Airbus nem nagyon jeleskedik abban, hogy a felelősséget magára vállalja és kijavít egy konstrukciós hibaforrást, de még ők is megteszik olykor. Azért, hogy ugyanolyan baleset többé lehetőleg ne forduljon elő. Az, hogy Fukusimában megtörtént egy balesetsorozat, amelynek a következménye egy visszavonhatatlan és időtlen természetkárosítás lett, arra ad lehetőséget, hogy a konstruktőrök egy életre megjegyezzék, mire kell még gondolni az eddig felismert szempontokon túl. Nem célzottan a paksi erőművel kellene foglalkozni, hanem az atomerőművekkel általában.

Sajnos az atomerőművek korántsem mindig buta és szemellenzős ellenségeinek szavahihetőségét hosszú időre meggyengítették azok, akik az új magyar–orosz erőműtervet nyilvánvalóan politikai érzület által vezérelten ekézik még ma is. Az EU illetékesei több éves civakodás után végül kinyögték, hogy a Paks 2-vel az a legnagyobb bajuk, hogy a pályázatból kirekesztettek megbízásra igencsak éhes nyugati vállalkozókat. Akkor pedig hagyjuk végre a politikát, és foglalkozzunk a tényekkel.

A tény pedig az, hogy az atomerőmű szinte minden elképzelhető helyzetben biztonságos, ám a tökéletesen és a szinte között levő különbség abban a kivételes pillanatban százmilliók számára fontos következménnyel jár. Tessék politikától mentesen érvelni, rámutatni a gyenge pontokra, és az emberek támogatni fogják a józan óvatosságot.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.05.10. 04:49:04

@Androsz: " Tessék politikától mentesen érvelni, rámutatni a gyenge pontokra, és az emberek támogatni fogják a józan óvatosságot." - Ahhoz valamit konyítani kellene hozzá! Ezekben a posztokban olyan szintű hozzá nem értés van, hogy az elképesztő.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.05.10. 06:55:32

@ostvan1: De, madame Curie leukémiás volt, aligha vitathatóan a sugárterhelés miatt. Irene, a lánya is malignus betegség áldozata lett.

Attól, hogy a poszt egy igazi ostobaság, a sugárzás még veszélyes.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.05.10. 07:06:07

@Androsz:
Létezik az ún. svájci-sajt modell. Ennek a lényege, hogy van több réteged. Mindegyik rétegen vannak lyukak. Baleset akkor történik, ha mindegyik rétegen a lyukak egy helyre esnek.
Mivel az atomerőmű baleset következményei súlyosak, ezért követeljük meg azt, hogy sok réteg legyen.
Ezért van az, hogy az atomerőművek vannak kis hibák. Rengeteg kis hiba van bennük, de mindegyiket lehet javítani, mert fennakad valamelyik rétegben.

"Azért, mert Putyin erős kezű, imperialista hajlamú ember, egy általuk tervezett erőmű még lehet ugyanolyan jó, mint bármelyik más, nemde?"
Az a baj, hogy az ilyen rezsimekben a politikai nyomás hajlamos felülírni az aggályokat. Akár biztonsági, akár pénzügyi, akár szakmai. ld. Szojuz 1.

"ma kik is azok, akiknek működőképes és rendszeresen használt űrhajója van, akkor rájövünk, hogy"
ez azért van, mert ezekben a rezsimekben a politikai nyomás felülírta a pénzügyi aggályokat. Demokráciákban nehéz megindokolni az űrprogramok horribilis költségeit. Nem demokráciákban nincs szükség indoklásra. Ha a vezetés azt mondja, hogy repülünk, akkor repülni fogunk, kerül, amibe kerül.

Nem az a baj a paksi projekttel, hogy az oroszok nem tudnak atomerőművet építeni, hanem hogy minden titkos, illetve hogy valószínűleg politikai döntés volt. Senki se tudja, hogy pl. valaha is meg fog-e térülni, mert minden számítás és becslés titkosítva van. Illetve, hogy egy ekkora volumenű projektet nem ilyen kutyafuttában kell eldönteni.

különvélemény 2018.05.10. 07:07:02

@Ménár Atya:
Az atomnál zöldebb energiatermelési mód jelenleg nincs.
Csak a sötétzöldek miatt nem szokás zöldnek nevezni.

Ott felépítesz egy erőművet, aminek van valamennyi öko lábnyoma, de utána 40 évig 0.
A "hulladék" csak pár köbméter évente, egy ember többet szemetel ennél, de azt a hulladékot is fel lehetne használni gyors reaktorokban, ha nem záratták volna be a zöldek az összeset. :)

A szél öldösi a madarakat, sokkal kevesebb ideig bírja, elrondítja a tájat, stb.
A napelem sokkal kevesebb ideig bírja, nem megoldott az újrafeldolgozása, leárnyékolja a talajt, sok területet foglal, megváltoztatja a mikroklímát.
A naperőmű szintén öldösi a madarakat, + a többi fenti.

eßemfaßom meg áll 2018.05.10. 07:35:18

@Lord_Valdez: komolyan képes vagy idehozni egy 1967-es űrhajóbalesetet putyinrezsimezni? Challeger felrobbanása ugye megvan?

"Demokráciákban nehéz megindokolni az űrprogramok horribilis költségeit." Ugye az megvan, hogy a demokratikus USA is jár az űrbe, ruszki rakétákkal és Musk nem a saját zsebéből fizeti a rokettáit hanem tolja neki a lóvét a demokratikus usa

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.05.10. 07:42:55

@eßemfaßom meg áll:
Mert azt hiszed, hogy az ilyen rezsimek másként működnek ma, mint régen.

És miért orosz rakétákkal teszik? Mert túl drága lenne sajátot fenntartani...
Musk vállalkozó. Nem hobbiból rakétázik, hanem mert fizetnek érte.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2018.05.10. 07:46:26

Ez a poszt is csak az egykor szebb napokat látott indexet minősíti.

A tudomány sosem téved! 2018.05.10. 08:16:04

Komolyan gyerekek...
Az indexen minden nap megírják, hogy Orbán megbukott, holnap gyáván lemond, a menekültek megduplázzák a GDP-t, és csökkentik a bűnőzést, az oltásoknak nincsen mellékhatása, és a napelem megmenti a földet minden nap IS!, ezek után mire számítottatok?

eßemfaßom meg áll 2018.05.10. 08:16:14

@Lord_Valdez: "És miért orosz rakétákkal teszik?" Mert vannak orosz rakéták. Amiket jó haszonnal el lehet adni az amcsiknak.

"Mert túl drága lenne sajátot fenntartani..." De azért csak tolják az állami milliárd$okat a SpaceX-be. Mert az ott demokrácia nem mocskos rezsim.

eßemfaßom meg áll 2018.05.10. 08:18:14

@triumphator: Két dolog lehet, vagy komolyan gondolja az index és akkor nagyon szánalmas, vagy érzik a blogban levő humorfaktort és napivicc rovatként alkalmazzák.

Terézágyú 2018.05.10. 08:35:36

"Az Atomcsapda az Energiaklub blogja."

És anyátok melyik klub tagja?...

VT Man 2018.05.10. 08:42:29

A bloggernek nem szóltak, hogy már nem kell hülyeségeket írni Paks 2-rõl?

"Kedden a RIA orosz állami hírügynökség közölte, hogy a GE Hungary Kft. és a vele konzorciumban induló Alstom Power Systems gyárthatja az új paksi blokkok turbinaszigeteit. A döntést ugyan a másik pályázó, egy orosz cég megtámadta, de szinte bizonyos, hogy az amerikai GE (General Electric) marad a végső befutó. A GE tulajdonában van a francia központú Alstom is. " (Index)

kommentes nikk 2018.05.10. 10:14:56

Én azért szeretem ezt a blogot, mert a posztok megbízhatóan hozzák a full dilettáns kretén szintet, a kommentek között meg nagyon sok a szakmailag hozzáértő, akik az ostoba banda hülyeségeit ízekre szedik. Csak így tovább mindenki! :))))))

abdul hackeem 2018.05.10. 10:29:05

@GyMasa: "The accompanying radiological release was rated at Level 7, the highest on the scale and on par with Chernobyl."
Szerintem te vagy Gulyás Elemér elvtárs.

Cycmen 2018.05.10. 10:37:52

Szerintem ha a kettes blokkot nyugatiakkal építtetjük, le lenne szarva a veszély. Néha a legegyszerűbb következtetés a leg kézenfekvőbb.

Armatúra 2018.05.10. 11:07:04

Anno dazu mal a TTK-n a matekkel fizikával csak mérsékelt sikerrel küzdő hallgatók átmentek meteorológiára. Az a gyanúm, hogy ilyenek mennek el evergreen-nek. Persze, lehet, hogy atombékeharcos posztírónk eredetileg alanyi költőnek szánta magát, de baj volt a gondolat ritmusokkal, ezért váltott a tök rizikótlan harcosságra. Ebben max hülyének nézik, de publikálhat. Ha ezt megunja még van egy másik gyűjtőhely a jogvédők tántoríthatatlan serege.

Carry on Cleo!

2018.05.10. 11:19:18

Ha az Atomcsapdás f@szfejek közül valaki vette volna fáradtságot, hogy megkeresse a mosótartály dokumentációját (Google a jóbarátunk), akkor láthatta volna, hogy kettős falú nyomástartó edényről van szó, amiben áramlásterelő lemezek is el vannak helyezve.

Tehát magyarul: a víz fel-le áramlik a tartályban a kazetták körül.

Szó sincs arról, hogy csak egyszerűen a víz alul be – alul ki !

Agyatlan, ostoba, hülyék !!!!!!!

2018.05.10. 11:32:57

@röf: ja, ja, már csak a zembereket kell a közelükből eltávolítani

konrada 2018.05.10. 11:46:12

...ha esetleg nem menne tovább ez a remek blog, de a grafománság az írójában benne maradna, rengeteg hasznos összehasonlító beírásra valókat tudnánk javasolni!:
...pl. mi a közös benne és a szatyorban? (Pont úgy két fülük van...), stb... szóval ha téma kellene szóljon, biztos akadna köztük olyan is, amelyhez kevésbé hülye...;))

Ke Ce 2018.05.10. 11:54:08

@mentolos lecsó: Szerintem a Btk. 338-ra gondolsz (Közveszéllyel fenyegetés)

2018.05.10. 12:18:22

@Ke Ce: Köszönöm a kiigazítást !
Ebből is látszik, hogy a mérés- és vezérléstechnikához nagyságrendekkel többet értek, mint a joghoz.
Ezért is kérek jogi segítséget ! :)

De legalább tudatlanságból, nem fröcsögök össze-vissza, mint ez a blog...

2018.05.10. 12:48:33

A "hibás" mosótartály 300x lerágott csontjához, még egy-két kis csontszilánk:

A tartály kivételesen jól volt megépítve !!! Nem vicc ! Gondoljuk át !
A baleset során, olyan hőmérsékleti és nyomás tranziensek alakultak ki a tartályban, aminek az elviselésére még csak nem is méretezték. Mégsem sérült meg a tartály, nem robbant fel, nem repedt meg...

Kedves Atomcsapdás f@szfejek!

A baleset akkor is bekövetkezik, ha a TI logikátok szerint épül meg a tartály (hűtővíz: alul be - felül ki). Mivel a kiegészítő hűtésért felelős szivattyú "B" üzemmódjának teljesítménye volt alulméretezve, a már korábban ismertetett okokból:

atomcsapda.blog.hu/2018/05/02/rejtozkodo_felelosok_a_paksi_uzemzavar_7_fobunose/full_commentlist/1#c35174718

Az „Atomcsapdás tartályban” is elforrt volna a víz a kazetták felső részéről, ugyanúgy kialakul a „gőzpárna” a tartály fedele alatt. Sőt, az „Atomcsapdás tartály” még gyorsította is volna a folyamatot, mert a felső-kiömlő vezetéken a gőz eljutott volna szivattyúig, amely a megszakadó vízoszlop miatt, teljesen elveszítette volna a keringető tulajdonságát !

Ostoba, pánikkeltő, olvasatlan, szöveget értelmezni sem tudó hülyék !!!

Külön köszönet @Ke Ce: mesternek a pontosításért, szóval:

Ez a blog, szerintem, lassan kimeríti a Btk. 338. § (Közveszéllyel fenyegetés) bűncselekményének fogalmát…
Jogász végzettségű Olvtársakat kérnék, akik elemeznék a helyzetet ! Köszönöm !

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.05.10. 13:04:32

A sötétzöldek kedvéért jáccunk el egy gondolatkísérletet.
1. leállítják az EU-ban az összes atom és fosszilis üzemanyagú erőművet
2. ahol lehet, minden háztetőre napelemet szerelnek

Mi fog történni?
1. amíg süt a nap, áramtúltermelés lesz... Nem fogják átvenni a szolgáltatók, csak ha fizetsz
2. éjszaka áramhiány, az áram ára az egekbe szökik

Mikor fog megtérülni a naperőmű beruházása?
Gyakorlatilag SOHA!

2018.05.10. 13:46:50

Most az Atomcsapdások (!) készítsenek elő füzetet, ceruz… akarom mondani PELENKÁT, mert le fogják fosni a bokájukat nagy ijedtségükben… !!!

A 2000-es évek eleje óta bevett paksi gyakorlat, a csernobili „kísérlet” leutánzása !

Ennek lépései:

- vmilyen elektromos hiba miatt megszakad az adott blokk külső, elektromos betáplálása

- leállnak a fő-keringető szivattyúk

- a reaktor vészleállást végez (ÜV1 működés), a fékező rudak gravitációs úton „beesnek” a reaktorba, a maghasadás leáll 15-20 másodpercen belül

- a reaktor „ledobja” magáról a turbinákat, a gőzfejlesztés leáll

- indulnának az üzemzavari hűtő rendszerek, de nincs áram !

- a kisegítő, diesel-generátorok indulnak (80-130 másodperc a teljes teljesítményszint elérése)

- a „kipörgő” turbina még hajtja a generátorokat ezek látják el a fő-keringető szivattyúkat árammal

- a belépő diesel-generátorok veszik át a kipörgő turbó-generátor munkáját és táplálják a keringető szivattyúkat…

Ennyi…

Ezek a folyamatok, EMBERI BEAVATKOZZÁS NÉLKÜL, automatikusan történnek !

Ha jól emlékszem, tavaly előtt volt egy ilyen eset.
Amikor a 400 kV-os kapcsolótér főtranszformátor hűtőolaj hőmérsékletmérő jeladója hibásodott meg.
Leoldott, az egész a f@szba... A főmegszakítók akkorát csattantak mint egy ágyúlövés… A reaktor szépen, nyugiban leállt… Indultak a diesel-ek… A kipörgő turgó-generátor is nyomatta az áramot...
Mindezt teljesen automatikusan ! ! !

Csak a központi elosztóban vakargatták a fejüket, hogy honnan vegyenek hirtelen 500 MW/h teljesítményt a lakosság ellátására…

Most lehet a gatyátokba fosni ! Megint megmenekült az ország a teljes pusztulástól !

Ui: a hibás szenzor cseréje kb. 2 órás munka volt, a reaktor felmelegítése és a visszaindulás 3 nap…

Ez a blog, szerintem, lassan kimeríti a Btk. 338. § (Közveszéllyel fenyegetés) bűncselekményének fogalmát…
Jogász végzettségű Olvtársakat kérnék, akik elemeznék a helyzetet ! Köszönöm !

$pi$ 2018.05.10. 13:56:48

Annyit jegyeznék meg, hogy a képen láthatü sajnálatosan elhunyt áldozat valószínűleg megfulladt. A szökőár miatt. Senki sem halt meg a sugárzás miatt.

GyMasa 2018.05.10. 14:03:35

@eßemfaßom meg áll:
Ó, ez csak szimpla személyes unszimpátia a részéről.
Egy másik blogon beletapostam a lelkébe, és azóta ilyen értelmetlenségeket kommentel be a hozzászólásaim alá.
Együtt a kicsi Janossz haverjával, akinek meg pont itt sikerült beletaposni a lelkébe, amikor ízekre szedtük a kecsekeméti Mercedes gyérral kapcsolatos nagyarcú hazugságait.
De ne aggódj, mindjárt szól majd neki is Abdul (legalábbis ezután egészen biztos) és majd jön ő is ide mosó-masázni :-D
És, szerintem cicuka is a haverjuk, szóval, ő is várható lesz hamarosan :-D

2018.05.10. 14:07:31

@$pi$: Teljesen egyetértek !
Az első képen, egy megsérült, lángoló gáztároló tartály látható, vmelyik finomítóban, amit szintén a cunami rongált meg ! Semmi köze a nukleáris energiatermeléshez és a poszt mondanivalójához !

Ész101 2018.05.10. 14:24:25

Ez a Magyar Lobbi oldaláról van kiemelve.

Tisztelt Kollégák!

Meghallgattam a Kossuth Rádión az interjúmat és csodálkoztam azon, hogy abból teljesen egészében kivágták a Paks2 tragikus voltáról mondottaimat, mert azt hittem, hogy már elmult az ilyesmi. Ezért ide mellékelem véleményemet Paks2-ről, kérve a Magyar Lobbi résztvevőit, hogy segitsenek a magyar társadalomnak a médián keresztüli felvilágositásában, ami ha valaha, úgy a FÖLD NAPJÁN igazán aktuális.

Lipták Béla

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

1990-ben, a "Föld Napján" egy interjút adtam a Kossuth rádiónak és azt Farkas Szabolcs (a rádiónak egy a környezettel törődő, tehetséges riportere) "előkotorta" valahonann és telefonon megkérdezte, hogy most, - 28 évvel később -, mit gondolok ugyanerről a témáról, tehát Magyarország teendőiről ahhoz, hogy élére álljunk a klimaváltozást megakadályozó új tehnológiák kidolgozásának és igy nálunk épüljön föl a 21.-ik század Szilikon Völgye. Az iterjút holnap (hétfőn), helyi idő szerint 14:34-kor és 23:36-kor (ez az ismétlés) közvetiti a Kossuth rádió (Amerikában a keleti paton 8:34 AM és 2:36 PM).

Mivel ma egy veszélyes és elavult atomerőmű bővitésére kényszeritenének bennünket az oroszok és igy megszerezzék a pénzt, ami a mi új tehnológiáink kifejlesztésére kellene, ezért ide mellékelem a Süli János miniszter hamis állitásaira válaszoló soraimat.

Szép vasárnapot kivánva, Béla bátyátok

PS:

Április 11-én, Várpalotán, Süli János, Paks2-ért felelős miniszter, - korábban adminisztrátor és politikus - azt nyilatkozta, hogy a bővités biztonságos és 7.3%-os profitot fog hozni 60 éven keresztül. Süli úrnak ez a "sületlensége" légből kapott és hamis állitás. A magyar tártsadalom elvárja egy minisztertől, hogy valós, adatokkal és számitásokkal alátámasztott információt adjon. A tények a következőek:

Biztonságos?

Minden reaktor egy potenciális atombomba!
Ez az orosz tervezés olyan, hogy ha elvesziti a hűtővizet, felrobban!
Nincs magasitott viztartály, nem iditja a hőtágulás automatikusan a reaktor elöntését!
Nincs nitrogén atmoszférával való védelem a hidrogén-robbanás ellen!
Az oroszok kisérleti üzemanyagot kivánnak használni. Hát csak kisérletezzenek otthon!
Paks süjjed, 2003, 2009 és 2016-ban balesete volt, nincs semmi kibervédelme, nincs megoldva az atomszenny végleges raktározása, stb.

7.3%-os profitot fog hozni?

Felháboritó, hogy egy miniszter ilyent mer állitani minden alátámasztás nélkül! Milyen adatokat használt Ön ehhez a számitáshoz? Vagy az is titkositott?
Ha igaz lenne ez a 7.3% vállalati profit, akkor kinek a zsebéből jönne az? Akar a magyar adófizető 80 Ft/KWh-ot fizetni az áramért?
Felháboritó, hogy annyi pénzt kiván Paks2-re költeni, mint ami több évnyi fejlesztési és kutatási keretnek felel meg a kölségvetésben! Magyar érdek ez, vagy orosz?
Hol van a számitásban a 4.7%-ra felmenő kamat, a felszerelés 30 évenkénti lecserélése, az öreg reaktorok leállitási költsége, az orosz úránium ára, az atomszenny elhelyezési költsége, stb?
A tény az, hogy Paks2 nem csak elvonja a tőkét a magyar energia-függetlenség megteremtésétől, de anyagi terhével évtizedekre megnyomoritja unokáinkat.

60 éven keresztül?

A világon nincs egyetlen atomerőmű, mely akár csak 50 évig működött volna!
Szeretne Süli úr egy 60 éves gépkocsit vezetni?
Tudja Süli úr, hogy mennyi az orosz turbinák üzemeltetési élettertama? Tudja, hogy a Ganz turbinái a világ legjobbjai közé tartoznak, de az oroszok nem hajlandóak használni azokat annak ellenére, hogy Paks1-en balesetet okoztak?
Villanytermelésünk üzemanyaga már ma 76%-ban orosz (33% gáz, 43% uránium) annak ellenére, hogy hatalmas saját és kihasználatlan felújuló forrásokkal rendelkezünk. Ezt a lehetlen állapotot kell 60 évre meghosszabbitani? Nem Süli úr! Voltunk mi már orosz gyarmat, elég volt!
2017-ben a globális áramtermelést és az energia-iparban dolgozók számát egyaránt a felújuló-energia emelte meg a legjobban (nem a szén, olaj vagy gáz!) és persze az atom szektor pedig esett, Westinghouse tönkrement, Rosatom a tönk szélén áll, Putyin hiába könyörgött a bolgároknak, felmondták a szerződést......

Egy szó, mint száz: nem leszünk újra orosz gyarmat! Abból elég volt! Népszavazást követelünk!

Lipták Béla

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.05.10. 15:02:28

@Ész101: "Ez az orosz tervezés olyan, hogy ha elvesziti a hűtővizet, felrobban!" - Ekkora barmot keveset hord hátán a Föld.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.05.10. 15:14:22

@Lord_Valdez: "ez azért van, mert ezekben a rezsimekben a politikai nyomás felülírta a pénzügyi aggályokat. Demokráciákban nehéz megindokolni az űrprogramok horribilis költségeit. Nem demokráciákban nincs szükség indoklásra. Ha a vezetés azt mondja, hogy repülünk, akkor repülni fogunk, kerül, amibe kerül."

Hát igen, amikor Kennedy 1961-ben az egész világ előtt bejelentette, hogy az USA 1970-ig eljut a Holdra – abban a pillanatban 15 percnyi űrhajózási tapasztalata volt az országnak –, akkor semmivel sem kevésbé hozta kínos helyzetbe az országát, mint ha az SZKP KB első titkára jelentette volna be ezt egy kongresszuson, a dolgozó nép nevében. Kennedy elvtárs demokratikusan volt hülye, Hruscsov elvtárs nyilván diktatorikusan, hogy is másképp. Mindesetre az USA kénytelen volt gatyára vetkőzni, hogy ezt a felelőtlen ígéretet megpróbálja teljesíteni, mert a fél világ rajtuk röhögött volna évtizedekig, ha elbaltázzák vagy bedobják a törülközőt.

Nem szeretem a féloldalasan felhozott példákat. Rendben, emlékezzünk Komarov halálára, mint az űrversenyben kapkodó szovjet fejlesztők hibájának példájára. Ez nyilván azt bizonyítja, hogy a szovjet diktatúra lélektelenül a halálba hajszolta fiait azért, hogy teljesítsék a tervet. De akkor már emlékezzünk az Apollo-1 három hónappal korábbi balesetére is, amelyben három amerikai űrhajós égett szénné a földön álló űrhajóban, egy egyszerű műszaki gyakorlat közben, mert a tervezők egyik baromságot a másik után követték el, évek óta, szinte előre kijelölve az idejét egy katasztrófának. Pedig ők demokratikusan dolgozhattak, a szabad világ jóindulatú, mosolygós bátorításával, megmutatva, mire képes a demokrácia, bezzeg a ruszkik.

Nos, az a demokrácia azt hozta, hogy a holdkomp gyártását egy közepes minősítésű cég, a Grumman nyerte el a pályázaton. Nem kijelölték őket, hanem nyilván a képességeik és kapacitásuk szabad, objektív mérlegelése után döntött így a NASA független döntéshozója. (Ja, a NASA egy kormányhivatali intézmény. Ma is.) Mindenesetre az első leszállított holdkompot a NASA úgy baszta vissza hozzájuk, egy hosszú hibalistával, hogy csak úgy süvített. Csak például: egy csomó vezeték szigetelése elhasznált, repedezett volt. Egy űrhajóban. Megjegyzés: az Apollo-1 kabinja is hibás vezetékszigetelés miatt gyulladt ki.

Még egy példa a demokrácia elsöprő erejére: a Challenger azért robbant fel, mert a gyorsítórakétákat több szakaszból illesztették össze, és valakik hülyeségéből tönkrement közöttük a szigetelés. Azért kellett több részre bontani a rakétát, hogy vonaton szállítható legyen, mert a gyártó messze volt. Volt jelentkező a közelben is, ők egyetlen darabban is leszállították volna a rakétát, de a másik jobb ajánlatot tett. Nem is tudom, miért hisszük automatikusan jobbnak azt, amikor egy vezető helyett a pénz diktál.

15 amerikai, 1 indiai, 1 izraeli és 4 szovjet űrhajós halála nem is nagy ár a haladásért, de ne értsük félre a haláluk okait.

"Ha a vezetés azt mondja, hogy repülünk, akkor repülni fogunk, kerül, amibe kerül."

És repülnek is, nem? A NASA belefogott egy űrsikló tervezésébe, és azt ígérték az országnak, hogy olcsó lesz, mert újra felhasználható belőle szinte minden. Kiderült, hogy ez a terv nem jött be, sokkal több költség és munka volt a következő indítás előkészítése, mint amennyiről eredetileg szó volt. De úgy döntöttek, hogy ebből kihátrálni már nem lehet, mert nagy lenne a veszteség, és kezdhetnék elölről az egészet. Visszatérhettek volna az Apollókhoz, de nem akarták. A szovjetek is csináltak egy pipec űrsiklót, nagyon jól működött, de úgy gondolták, hogy gazdaságtalan, ezért hagyták az egészet a francba, sajnos. Visszatértek a Szojuzokhoz. Most egyedül az oroszok képesek arra, hogy felvigyenek az űrbe bárkinek bármit. Megvan eközben a fejlesztési lehetőségük, és keresnek vele egy vagon pénzt is. Biztos, hogy ez alátámasztja azt a szokásos politikai propagandát, hogy központi vezetés rossz, demokrácia jó? Hiszen lehet, hogy a tétel igaz, csak akkor tessék hozzá a példákat itelesen felmutatni.

Az atomerőmű-ellenesek mintha még nem figyelhették volna meg, hogy a "pénz beszél, kutyaszar táncol" elvre épülő szabad világ nagyon sok nagyon hibás döntést mutatott már fel. Miért jobb az olyan atomerőmű, amelyet a leghatalmasabb pénzemberek gazdaságossági alapon meghozott döntései és szövetségei építenek fel, mint az, amelyet a gazdaságossággal kevésbé törődő központosított kormány építtet? Most hirtelen igazzá válna, hogy mindig az olcsóbb a jobb? Egy atomerőmű építésénél engem a gazdaságosság sokkal kevésbé érdekel, mint az üzembiztonság. Állítólag a biztonság a legfontosabb, nem? Akkor ne a kormány gazdaságpolitikájával tessék foglalkozni, hanem a munka minőségével.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.05.10. 15:30:02

@Lord_Valdez: "Nem az a baj a paksi projekttel, hogy az oroszok nem tudnak atomerőművet építeni, hanem hogy minden titkos, illetve hogy valószínűleg politikai döntés volt. "

Ezzel valamennyire egyetértek. Ahol sok a titkolózás, ott sok hibát is takargathatnak. És sok tisztességtelen üzleti húzást is. Engem ez esetben az utóbbi kevésbé izgat, ám elvárom, hogy a hibák kellő nyilvánosságra kerüljenek. Nem kell, hogy a 888 tárgyalja ki őket, mert az egész országban csak pár száz ember ért hozzá, de azt remélném, hogy a hozzáértők hozzáférhetnek a technikai részletekhez, és el fogják mondani, hogy hol vannak hibák. Csak mindehhez az is kellene, hogy Paks 2 kapcsán végre ne arról szóljanak a hírek, hogy "Putyin", hanem hogy a ... egyetem mérnöki karának szakértői szeretnék megvizsgálni a ... egység terveit, elhárítandó a felbukkant rémhíreket, és kérik ehhez a kormány közreműködését. Ha ezt tőlük megtagadják, az már hír. Sajnos lehet, hogy megtagadják, de csak akkor legyen hír, és ne akkor, amikor valami hisztiző gittegylet a világvégéről kezd sápítozni, láthatóan értelmetlen dolgokat összekutyulva, ész nélkül. A gittegylet szerezze meg a szava hitelét, és utána sok értelmes ember elvi és politikai támogatását is meg fogja kapni. De csak akkor.

2018.05.10. 16:32:54

@Ész101:

Kedves Bélám !
Szerintem a hozzászólásod előtt, nem vonultatok el a „többi Bélával gondolkodni” !

Nézzük... pontról-pontra... a teljesség igénye nélkül:

”Minden reaktor egy potenciális atombomba!”

- Az energetikai (elektromos áram termelő) reaktorok, fizikájukból kifolyólag sem tudnának atomrobbanást előidézni. Ez igaz bármelyik energetikai reaktor típusra!
= HÜLYE VAGY, MINT A SEGG !!!

”Ez az orosz tervezés olyan, hogy ha elvesziti a hűtővizet, felrobban!”

- Ha elveszíti a hűtő / moderátor vizet (LOCA baleset), akkor a reaktorban szépen leáll a maghasadás, mert elveszíti a moderátort is !
= HÜLYE VAGY, MINT A SEGG !!!

”Nincs magasitott viztartály, nem iditja a hőtágulás automatikusan a reaktor elöntését!”

- Milyen „magasított víztartály” ?!? A térfogat-kompenzátorra gondolsz ? Nos, az van ! Nyomáscsökkentő lefúvató szeleppel ellátva egy hermetikusan elzárt tartályba…

A passzív nyomáscsökkentő / vészhűtő rendszerről hallottál már ?! Ami külső energia betáplálás nélkül képes hűteni a reaktort 192 óráig ?!
= HÜLYE VAGY, MINT A SEGG !!!

”Nincs nitrogén atmoszférával való védelem a hidrogén-robbanás ellen!”

Nettó hazugság !!!
A hermetikus tér, nagynyomású nitrogén tartályokból másodperceken belül elárasztható a durranó-gáz robbanás ellen!
A működő reaktorok mellett dolgozó, hidrogén rekombinátorokról hallottál már ?!
= HÜLYE VAGY, MINT A SEGG !!!

”Az oroszok kisérleti üzemanyagot kivánnak használni. Hát csak kisérletezzenek otthon!”

- Megnövelt dúsítású üzemanyag tabletták… Amik azt teszik lehetővé, hogy a 18 hónapos üzemanyag ciklust (kampányt) kitolják akár 24 hónapra is ?!
Be fogsz sz@rni, de már most Paks1-en is ilyen üzemanyag kazettákat használnak évek óta !
= HÜLYE VAGY, MINT A SEGG !!!

”Paks süjjed, 2003, 2009 és 2016-ban balesete volt, nincs semmi kibervédelme, nincs megoldva az atomszenny végleges raktározása, stb.”

- Minden ember által emelt építmény süllyed a talajnyomása miatt !
Szeretném, ha felsorolnád, hogy a 2003-az üzemzavar óta mikkel is kellett számolni 2009-ben és 2016-ban ?! 2009-ben és 2016-ban milyen „baleset következett be ?!
És ezeknek az eseteknek mi köze a „süllyedéshez” ?! Kérdezem !
= HÜLYE VAGY, MINT A SEGG !!!

Kibervédelem:

Paks1-en a kritikus rendszerek kivétel nélkül az internetről leválasztva működnek! Független, többszörösen redundáns számítógépekről !
Egy kibertámadó, legfeljebb egy titkárnő Facebook profilját tudná megfertőzni kártékony kódokkal…
Paks1 biztonsági mutatói (WANO mutató, Google a jóbarátunk) a világ élvonalába tartoznak (hosszú évek óta a 10 legjobb között szerepel, a 2003-as üzemzavar ellenére is!).
= HÜLYE VAGY, MINT A SEGG !!!

Paks2 védelme még jobb lesz ! Mert Paks2, 4. generációs erőmű lesz !
= HÜLYE VAGY, MINT A SEGG !!!

Te olcsó, hitvány sz@r, kapcsold le Paksot, borítsd sötétségbe és taszítsd a középkorba az országot!

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.05.10. 18:11:35

@Ész101: Ez a lipták Béla egy p@cs.
ezt írja: ".. Villanytermelésünk üzemanyaga már ma 76%-ban orosz (33% gáz, 43% uránium) annak ellenére, hogy hatalmas saját és kihasználatlan felújuló forrásokkal rendelkezünk. ... "

Pedig lenne alternatívája az orosz füttőanyagnak, csak épp egy kalap sz@r:
MNO 2015. március 14:
"...A Pakson jelenleg működő erőmű egy korábbi szovjet-orosz konstrukció (VVER 440), ennek továbbfejlesztett változatához (VVER 1000) a Westinghouse nevű amerikai gyártó kifejlesztett már fűtőelemeket ugyan, de ezekkel gondok adódtak a felhasználás során. Ukrajnában és Csehországban is deformálódtak, meggörbültek az üzemanyag-kazetták az orosz atomerőművekben...."

idézet innen: mno.hu/belfold/csak-orosz-futoanyag-van-paks-ii-hoz-1277172

Tehát, az orosz füttőelemek jó minőségűek, az amcsi utángyártott pedig sz@r, nem kicsit, nagyon. Nem gondolod komolyan, TE p@cs, hogy egy ilyen kockázatos sz@rral fogják kiváltani az orosz elemeket, csak azért mert orosz a beszállító.

Ami pedig a megújulókra vonatkozik... Messziről jött sötétzöld azt mond amit akar. Paks I teljesítményét ismerjük, terítsd ki a kártyákat, hogyan váltanád ki azt a kapacitást megújulókkal, stabil ellátást biztosítva, hogyan egyenlíted ki a megújulók ingadozásait, hol, milyen típusú és milyen kapacitású erőműveket építenél, ha biomasszára gondolsz, akkor ott az "üzemanyag" forrást is jelöld meg, mert a biomasszának valahol "keletkeznie" kell, és ugye a biomassza termelésének is van ökológiai lábnyoma...

eßemfaßom meg áll 2018.05.10. 19:58:32

@$pi$: szerintem a fukusimai atomrobbanás dobta a hullát egy közeli rizsföldre majd terítte be iszappal.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.05.10. 20:22:18

@mentolos lecsó: Csodálom a türelmed hogy ennyi energiát fordítottál ennek a szarnak a szétszedésére.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.05.10. 20:40:37

Az indexre azért kerül ki, mert megosztó téma. Megosztó téma = sok kattintás = sok eladott reklám = sok bevétel. Ennyi.

@Androsz:
Baromi nagy különbség van aközött, hogy megcsináljuk 9 év múlva, és, hogy Lenin születésnapjára legyen kész. Az se mindegy, hogy lehet-e azt mondani, hogy halasszuk el egy kicsit, mert nem sikerült mindent kijavítani, vagy mész Szibériába.

Más egy baleset és más az, hogy senki nem mer ellentmondani a Politbüronak, mert megvádolhatják szabotázzsal.

"A szovjetek is csináltak egy pipec űrsiklót"
Pontosabban: lemásolták.

"úgy gondolták, hogy gazdaságtalan"
Pontosabban: nem kaptak több pénzt, mert a SZU már az utolsókat rúgta.

"a szokásos politikai propagandát, hogy központi vezetés rossz"
Ténynek hívják. A központi vezetés automatikusan azzal jár, hogy olyan helyen születik meg a döntés, ahol se hozzáértés, se információ nem áll rendelkezésre.

"gazdaságossági alapon meghozott döntései és szövetségei építenek fel, mint az, amelyet a gazdaságossággal kevésbé törődő központosított kormány építtet"
Baromi egyszerű. Iszonyú nagy a beruházási költség, viszont utána fossa a pénzt, ezért nem akarják elveszíteni.

"ám elvárom, hogy a hibák kellő nyilvánosságra kerüljenek."
Nem fognak. Ha politikai nyomás van rajta, akkor a szereplők az eltussolásban érdekeltek.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.05.10. 21:32:31

@Lord_Valdez: "»A szovjetek is csináltak egy pipec űrsiklót«
Pontosabban: lemásolták."

Hát ezzel az erővel akkor azt is mondhatnád, hogy az Airbus A320 a Boeing 737-es koppintása. Szinte teljesen ugyanúgy épülnek fel. Sőt, a Lexus is a Zsiguli másolata, csak néhány apróságot megváltoztattak.

"A központi vezetés automatikusan azzal jár, hogy olyan helyen születik meg a döntés, ahol se hozzáértés, se információ nem áll rendelkezésre."

Ez egy kicsit megvilágosította bennem, hogy akik állandóan fújnak a központosított kormányzásra, azoknak mi lehet a baja. Azt hiszik, hogy azért, mert a döntést végül egy szűk vezetői kör, vagy egy vezető hozza meg, a döntés előtt az illető senkit meg sem kérdezett. Hanem csak úgy kitalálja, hogy épüljön egy atomerőmű.

Tudjuk, hogy voltak ilyen vezetők és ilyen döntések is. De azért nagyon izgatja a fantáziámat, hogy szerinted amikor egy Mark Zuckerberg hoz egy döntést a világ egyik legeltúlzottabb befolyású mammutvállalatának következő évi stratégiájáról, akkor az benned miként jelenik meg. Mivel amerikai, és "demokratikus", ebből eredően nyilván bölcs döntést hoz, gondolom. Az, hogy előtte különböző szintű szakértők agyaltak a lehetséges kimeneteleken, és ezek eredményét ismertették a Vezetővel, aki végül döntést hoz, vajon benned attól függően válik-e Jó vagy Rossz döntési mechanizmussá, hogy az illető milyen nyelven beszél. Csak szólok, hogy a hiba nem abban van, amikor valaki döntést hoz, hanem abban, ha előtte nem tájékozódik megfelelően. És nem tudom, hogy te honnan tudod, hogy a döntéshozó tájékozódott-e. És hogy biztosan jobban értesz-e valamihez, mint az, aki abban az ügyben döntést hoz.

Nem tudom, hogy hány éves lehetsz, de elég esélyes, hogy te a szovjet rendszert már csak amerikai filmekből ismered. Nos, én meg az amerikai rendszert ismerem amerikai filmekből, és azok azt mesélték, hogy korrupt, gazdag gazemberek hagyják figyelmen kívül a szakértői jelentéseket, meghamisítják a hegesztési varratokról készült röntgenképeket, előírják kisebb teherbírású és olcsóbb alkatrész beépítését, satöbbi.

A ruszkiknál kapitalizmus van, és túl kellene lépni a demagóg tömegfilmek vöröscsillagos, leninszobros sémáin. Nem is attól lesz valami jó vagy rossz, hogy a pénz vagy az ideológia adja a döntéshez a lendületet. Mellesleg: az amerikaiakat hátborzongató mértékű ideológiai agymosásnak vetik alá évtizedek óta, csak mivel gazdag ország, és nagy sajnálatunkra nem az ő gyarmatuk voltunk a háború után, azt hisszük, hogy ott minden vezető okos és rátermett, a rendszer pedig békés és önfenntartó.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.05.10. 22:44:59

@Androsz:
Nos, nem igazán. Itt igen konkrétan lehet tudni, hogy a szovjetek ellopták az egyik korai változat terveit...

Nem szűk vezetői kör a lényeg, hanem hogy távoli. Egy szervezeten belül az információ mindig absztrahálódik felfelé. Ahogy haladsz felfelé a létrán, úgy egyre elnagyoltabb információk állnak csak rendelkezésre.
Alul még tudják, hogy Józsi bácsin múlik minden, mert ő tudja az acélolvasztó úgy beállítani, hogy jó borotvapengét lehessen készíteni. Két szinttel feljebb viszont Józsi bácsi már csak egy ember. Még két szinttel feljebb az egész üzem csak egy excel cella.
A központi tervezés azért nem működhet, mert olyanok hozzák a döntést, akik már csak annyit tudnak, hogy C43=50. És nem azért, mert nem tájékozódnak, hanem mert nem is tudják azt, hogy mit kellene kérdezni. Az ő szintjükön ez az információ nem létezik. Meg lehet próbálni, hogy a vezérigazgató megkérdezi, hogy mennyi krómot kell hozzáadni, de ha minden ilyen információt be akar gyűjteni, akkor nem fog beleférni a fejébe.
Amiről beszélünk azt úgy hívják, hogy mikromenedzsment és egy nagyon rossz gyakorlat.

Igen, Zuckerberg döntéseket hoz a stratégiáról, de nem próbálja meg megmondani, hogy hogy kell implementálni egy adott app enginejét. Tudod, hogy miért nem? Mert túl távol van tőle és azt már nem látja át. Viszont, mint volt szoftverfejlesztő tisztában van a korlátaival és nem próbál meg olyanba beleszólni, amihez nem ért. Ezért tud működni.

Sajnos, éltem már a szovjet időkben és így ment a dolog. Sőt, többet mondok a csernobili balesetben is kulcsszerepe volt a szovjet kultúrának. Féltek attól, hogy nem teljesítik a plutóniumkvótát, ami szabotázsnak számított volna, ezért halogatták a leállítást még akkor is, amikor már elég ijesztő volt a helyzet.

A ruszkiknál kleptokrácia van és korrupció.
Ebből látszik, hogy nem érted, hogy a demokrácia miért hatékonyabb. Nem attól, hogy jobbak a vezetők, hanem a rendszer maga jobban képes korrigálni a hibákat.

abdul hackeem 2018.05.10. 22:48:45

@GyMasa: Te már azt is mondtad, hogy van atomunk.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.05.11. 06:25:20

@Lord_Valdez: " Féltek attól, hogy nem teljesítik a plutóniumkvótát, ami szabotázsnak számított volna, ezért halogatták a leállítást még akkor is, amikor már elég ijesztő volt a helyzet." - Ez hülyeség.

$pi$ 2018.05.11. 07:03:50

@Androsz: "a Challenger azért robbant fel, mert a gyorsítórakétákat több szakaszból illesztették össze, és valakik hülyeségéből tönkrement közöttük a szigetelés."

Meh... tömítés! :D Amúgy igen, ez vót. Plusz Feyman megmondta, a managerek miatt volt minden, mert állandóan belepofáztak a mérnökök dolgába és nem értettek semmihez. Feynman viszont akkor már Nobel díjas volt, úgyhogy tudott valamit.

Serény Vélemény 2018.05.11. 09:12:23

Valóban, Paks és Fukusima nagyon hasonlít. Mind a kettőt alulméretezték szökőárral szemben...

2018.05.11. 14:16:14

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Pssszzzttt... :) Igazából sokszor csalok ! :)
A legtöbb jelenlegi kommentem, korábbi hozzászólásaimból van copy-zva :)))
De egyszerűen nem tudom megállni, hogy ne szólaljak fel az ostobaság és a rémhírek terjesztése ellen.
De ez legyen a mi titkunk ! :)))))

2018.05.11. 14:28:08

@Androsz: "a Challenger azért robbant fel, mert a gyorsítórakétákat több szakaszból illesztették össze, és valakik hülyeségéből tönkrement közöttük a szigetelés."

A "valakik hülyesége" megint az Anyatermészet volt. A végzetes indítás napján, hajnalban szokatlan -3 Celsius volt a hőmérséklet. A mérnökök figyelmeztették a felelős személyeket, hogy ilyen hidegben a gumi tömítések rideggé válnak és nem töltik be a feladatukat.
Azonban a politika közbeszólt... A tervezett kilövést amúgy, addig már 3x elhalasztották (szenzor és műszerhibák miatt + egy üzemanyag szivattyú hibájából). Már mindenkinek remegett a keze az indítógombon.
A kilövés utáni 73. másodpercben láthattuk az eredményt :(

eßemfaßom meg áll 2018.05.11. 14:48:52

No, elfogyott a posztfelszopó kommentekre szánt lóvé?

2018.05.11. 14:56:04

@Lord_Valdez:
"@Androsz: A szovjetek is csináltak egy pipec űrsiklót"
Pontosabban: lemásolták.

A szovjet űrsikló valóban, majdnem egy tökéletes amcsi Space Shuttle másolat volt.

Viszont a hozzá tervezett Enyergija hordozócsalád sokkal fejlettebb és modernebb volt az amcsi megfelelőjénél.
Az Enyergija projektből ma is sokat profitálhatnánk, ha nem kaszálták volna el a politikai, gazdasági változások.
Volt olyan konfigurációja ami 120t hasznos terhet tudott volna alacsony Föld körüli pályára állítani. Ma ilyen hordozókról csak álmodozik a NASA és az összes többi állami, vagy magán űrügynökség.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.05.11. 19:38:01

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Nem az, a plutónium igen fontos melléktermék és stratégiai nyersanyag volt a hidegháborúban. A reaktor vészleállítása hosszú időre leállította volna a termelést és nem tudtak volna el számolni.

@mentolos lecsó:
Az igaz, hogy modernebb volt (a kettő közt volt 20 év), de hogy mennyire volt megbízható arról nem nagyon van adatunk, mert nagyon kevés készült belőle.
Azért nincs most senkinek ekkora rakétája, mert nem nagyon volt rá indokolható igény.

abdul hackeem 2018.05.11. 22:20:07

@mentolos lecsó: Az UCPTE-hez való csatlakozásunkkal biztosított 15 percig a kieső energia pótlása. A gyorsindítású tartalék erőműveink tudnak majdnem 500MW-os teljesítményt, plusz a forgó tartalékok is ott vannak.
Megint bekapcsolták a zinternetet a bolondok házában?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.05.12. 12:50:45

@csentecsa:
Rossz szokások nehezen változnak.
Nos, nem csak. Pl. Zseleznogorszkban is gyártottak, és mit ad isten, ott van egy használt fűtőelem reprocesszáló is.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.05.12. 15:08:57

@Lord_Valdez: Egy vészleállítás miért állítja le a reaktort több időre mint egy sima?

2018.05.12. 15:32:20

@abdul hackeem: Ok, értem amit írsz ! :)
De kérlek, keresd meg a soraim között az iróniát és szarkazmust is ! :)))
Nem véletlenül fogalmaztam végletekben !
Tekintve a blog alaptémáját... :)))

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.05.12. 15:38:52

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Jó kérdés. A nyomott vizes reaktoroknál egyértelmű, mert vészleálláskor telenyomod bórsavval és minden tele lesz xenonnal... A xenon-mérgezés RBMK-nál is meglesz, de az csak pár nap kiesést jelent. Nem tudom, őszintén.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.05.12. 18:19:24

@Lord_Valdez: Miért nyomnák tele bórsavval? Beejtik a rudakat és kész. Nem állítanak le semmilyen reaktort bórsav adagolással. Bórsav mindig annyi van benne, hogy bőven legyen reaktivitás tartalék, alapvetően az egyenletes kiégést segíti elő. A xenon-135 mennyisége pedig a leállítás előtti pár óra átlag teljesítményétől függ a hasadóanyagra vetítve fajlagosan a dúsítástól függően, ami kb a hasadások 6 százalékában képződő tellur-135 bomlásterméke a jód-135-ön keresztül. A RBMK reaktoroknál pedig rosszabb a xenon kilengés, mert azok természetes uránnal mennek, így eleve kisebb a reaktivitás tartalékod.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.05.13. 09:23:22

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
A vészleállítás klasszikus protokollja, hogy a rudak behelyezése után a hűtővízhez neutronmérget adnak.

A természetes urán viszont azt jelenti, hogy sokkal kisebb a neutronfluxus, tehát a xenonmérgezés felszámolása is hosszabb. Ami viszont válasz lenne a saját kérdésedre, hogy miért állítja hosszabb időre.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.05.13. 10:16:21

@Lord_Valdez: Akkor ha nem akarják újraindítani és karbantartás következik. Ez minden karbantartást megelőző protokollra vonatkozik. Ha kisebb a neutron fluxus, akkor kisebb a teljesítmény, kisebb a Te135 képződés. Tök mindegy milyen a reaktorod, a hasadások 6 százaléka eredményez Te135-öt és annak időbeni lebomlása független a leállított reaktor teljesítményétől.

gigabursch 2018.05.13. 14:12:37

@Lord_Valdez:
Ami a Burant illeti, messze többett tudott, csak azán elfogyott mögüle az állami megrendelés.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.05.14. 20:18:37

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
A tellúr-135, az amit a neutronfluxus előállít. Ez 19s-es felezési idővel bomlik jód-135-re. Az pedig 6,5 órással xenon-135-re.
A neutronok viszont a xenon-135-t, xenon-136-tá alakítják, ami már nem okoz gondot..
Ha gyorsan állítod le, akkor a tellúr-135 termelést gyorsan visszaesik, de a bomlástermékei változatlan ütemben termelődnek.
Amikor lassan állítod le, akkor igaz, hogy a tellúr-135 termelés is lassan esik, de megakadályozod a xenon-135 felhalmozódását.

@gigabursch:
Jól sikerült, de ez nem változtat azon, hogy ipari kémkedésen alapult.

@csentecsa:
A SALT II egyezmény nem tiltotta új atomfegyverek gyártását, csak korlátozta azt.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.05.15. 19:42:33

@csentecsa:
Erről kérdezd meg a szovjeteket.
Enyhülés ide vagy oda, a szovjet atomfegyverprogram nem szűnt meg. A korszakban lett kifejlesztve a RT-2PM "Topol", R-36M2 Voevoda (SS-18 Mod 5). Sőt bár a hidegháborúnak vége volt és már éltek a START szerződések is, és még akkor is fejlesztettek újakat. RS-24 Yars, ez a legújabb orosz nukleáris ICBM.

MaCS_70 2018.05.16. 07:21:53

@Lord_Valdez: Érdekességképpen:
Ez az űrrepülőgépes kémhistória voltak azért érdekes momentumai:

"... Itt egy pillanatra érdemes megállni, ugyanis a legtöbb forrás csendben elsunnyogja azt a kérdést, hogy végül is hogy voltak meg az amerikai űrsiklói tervei, hogy lemásolhassák őket? Nos, a válasz roppant egyszerű volt: nem titkosították őket, és az ekkoriban csúcstechnikát képviselő adatbázisokban tárolt terveket el lehetett érni bárki által. Ez egy leírás szerint úgy nézett ki, hogy a washingtoni szovjet nagykövetségről lesétáltak a Kormányzati Nyomtató Irodához (Government Printing Office, GPO), bediktálták, hogy milyen azonosító alatti dokumentumokat kérnek, kifizették az ezzel járó nyomtatási költséget, majd a kinyomtatott dokumentumokkal szépen visszasétáltak a nagykövetségre. ..."

Forrás: logout.hu/cikk/a_szovjet_orosz_urhajozas_multja_xiii_resz/a_vkk_urrepulogep_program_megszuletese.html?stext=%C5%B1rhaj%C3%B3z%C3%A1s

MaCS

Lord_M_ 2018.05.16. 17:31:07

Hat, beleolvastam ebbe a fantasztikus blogba. Egyfelol fantasztikus mennyire amator es mennyire "uristen, mind meghalunk" hangulata van.

Gyakorlatilag minden ertelmezheto tenyt nelkuloz a blog, feligazsagokbol, es altalanositasokbol taplalkozik.
Jo azt is latni, hogy legalabb ket valoban hozzaerto beszelget a kommentek kozott :)

Mindenesetre en mint hozza nem erto is latom a problemat, a "hasonlosagokkal". Lehet, hogy Paks 1 / 2 / 3 / 4... / N nincs felkeszitve egy gigantikus cunamira, de ahogy mas is irta, ha Paksot eleri egy 15m magas cunami, akkor komolyabb bajunk van mint a paksi eromo tartalek generatorai. Ha a foldkozitenger, beleertve az osszes kisebb tengert (adriai pl) - osszeszedi magat, es paksig felvonul 15 magasan, az azt jelenti, hogy a cunami legalabb 115-130m magasan indult meg, es bar a vilagrekorder 530m-es cunami ennel nagyobb, azert ~700km-t kellene megtegyen (a jon tengertol, valamivel kevesebbet Triesztbol)... hagyom atgondolni, hogy mi indithat utjara egy ekkora cunamit, ilyen melyen a kontinensre.

Termeszetesen ertem, hogy a blog szerzoje a megujulo energiaforrasokban hisz, es abban egyet is ertunk, hogy valoban abba az iranyba kell elmozdulni, hosszu tavon.

De azt is irtak tobben, hogy a szelkerekek, a napelemtablak geothermikus megoldasok - jelenleg mind azzal a problemaval neznek szembe, hogy baromira nehez tarolni az energiat, arra az idore amikor nem sut a nap, amikor nem ugy fuj a szel.
Tarolhatjuk Lithium akkukban - meghagyom a kornyezetkarosito hatas atgondolasat a szerzonek,
vagy van a "sokkal humanusabb" elarasztasos tarolok epitese, ahol az extra energiat arra hasznaljak, hogy vizet szivattyuzzanak egy alacsonyabb helyrol egy magasabbra - es azt leeresztve ujra villamosenergiat termeljenek. A kedves poszter jelolje mar ki azt a teruletet ahol ekkora viztarozot szeretne epiteni - es vagy termeszetvedelmi teruletet elarasztani?

A futoelemek tarolasa / lehet komoly gond, de a napelemek ujrafeldogozasa sem egyszerubb (es felteszem Afrikanak elege van mar igy is a szemetbol amit odaszallitanak a fejlett orszagok) Ugyanakkor az atomenergia a legkevesbe terheli a kornyezetet. (nem ugy a fosszilis tuzeloanyaggal hajtottak)

A megoldas, hosszutavon (legalabbis egyelore), hogy atomeromuvek adjak az alapot, a megujulok pedig amennyit lehet - igy nem kell elarasztani a mecseket vagy akarmit vizzel (tonkreteve az elovilagot) - viszont nem is bocsajtunk ki feleslegesen CO2-t meg mas uveghaz gazokat.

Persze a futoelemek problema, de eleg melyen a fold belsejeben kenyelemesen elfer(het)-ne. Nem, nem 20m melyen gondolkodom, hanem tobbszaz meterben / nehany km melysegben legalab.

de ezt mar elottem tobben leirtak.

mindenesetre, jo lenne, ha a blog iroja szakmaibb informaciokkal szolgalna. Pl megmutatna a 2003-as balesetben resztvevo tartaly keresztmetszetet, ramutatna a konstrukcios hibakra, esetleg megfelelo animaciokkal illusztralna a mukodeseket. Az ugyanis nem fair, hogy egy amator (akarcsak en) egy mernokokbol allo csapatot, csak ugy hasrautesbol lebenazzon, es alapveto thermikus baklovessel vadolja oket. Azt ugyanis nehezen tudnam elkepzelni, hogy egy hidromernok, egy atomenergiaval foglalkozo es oda biztonsagi eszkozoket gyarto mernok ilyennel melle menne...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.05.16. 20:18:34

@csentecsa:
Elvileg igen, gyakorlatilag macerás.
Ahogy elképzelem, úgy sokkal egyszerűbb reaktorüzemanyagként elhasználni, mert ahhoz kicsi adagokra kell bontani és bekeverni a kevésbé veszélyes fűtőanyagba, míg új nukleáris fegyver készítéséhez újra kell formázni a magas dúsítású anyagot.

medvegy 2018.05.19. 19:09:27

@Lord_Valdez: Pedig egyszerű.
A Csernobilban használt reaktorok, kettős céllal konstruált típusok voltak. Nemcsak energiatermelésre, hanem fegyver minőségű plutónium előállítására is használatosak.
A Szovjetunióban viszont mindent terv alapján kellett termelni, a plutóniumot is. Ha nem teljesítették túl a tervet, a főnökség morgott, a helyi irányítók meg nem kaptak jutalmat.
Na de ha a tervet se teljesítették?
Sztálin idejében ez többnyire annyit jelentett, hogy szabotálták a tervet, a helyi vezetőkért jött a lefüggönyözött kocsi, ami többnyire agyonlövést, "jobbik esetben" gulágot jelentett. Még Gorbacsov alatt sem volt ajánlatos a központilag kiadott tervet nem teljesíteni, mert minimum meghurcolás járt érte.

Ami Paksot illeti, mind a mostani, mind pedig a tervezett reaktorok csak energiatermelésre jók, azaz nem sok, és nem fegyverminőségű plutónium keletkezik a kiégett fűtőelemekben.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.05.20. 09:50:47

@medvegy:
Ezt tudom, csak azt nem, hogy mire is kellett nekik ennyi plutónium 86-ban.

medvegy 2018.05.20. 12:32:10

@Lord_Valdez: Nem volt igazán szükségük rá, de a reaktor így is, úgy is megtermelte. Le kellett volna cserélni, de még jókora üzemidő volt bennük.

Diktatúrában meg, ami jó volt régen ma is megfelel, és holnap is jó lesz. Csak ne változtass a jól bevált sémán!

Az ötvenes évek elvárásai szerint tervezett félkatonai reaktor egészen jól működött volna, ha a kezelők sorra ki nem kapcsolják a biztonsági berendezéseket, és messze az engedélyezett működési tartományon túl nem hajtják. A bürokrata vezetők kockáztattak, és szépen rá is faragtak. Persze a szakmai vezetők eleve tiltakoztak a kísérletezés ellen, de ha sikerül a kísérlet, az irányítók vastagon jutalmazva lettek volna, és a szakmai vezetőket ebből szerették volna kihagyni. Hát nem jött be.
süti beállítások módosítása