Soha nem fogod elhinni, hogy a kiégett fűtőelemektől meg lehet szabadulni!

2017. május 07. 13:12 - atomcsapda

Hát persze, hogy nem fogod elhinni, mert az az igazság, hogy a kiégett, még erősen és veszélyesen radioaktív, de energiatermelésre már nem használható fűtőelemektől az atomipar jelenlegi állása szerint egyáltalán nem tudunk megszabadulni. A kiégett fűtőelem kidobhatatlan, kikapcsolhatatlan, eldughatatlan, feldarabolhatatlan, újrafeldolgozhatatlan, az élővilágra rettenetesen veszélyes hulladék.

 semeteles.gif

A szakemberek pillanatnyilag csak az átmeneti tárolását tudják megoldani. És nem csak Magyarországon, hanem az egész világon. Összesen 270 ezer tonna kiégett fűtőelem vár a Földön arra, hogy megtörténjen a lehetetlen, és végleges nyughelyükre kerüljenek. Ma a kiégett fűtőelemek először átmeneti tárolókba kerülnek, ahonnan hozzávetőlegesen 15 év elteltével át lehetne helyezni máshová is, ha lenne hová.

Az átmeneti tárolásra azért van szükség, mert a reaktorból kiszerelt kiégett fűtőelemeket még magukra sem lehet hagyni: különböző technológiákkal folyamatosan hűteni kell. Ha nem hűtenék a kazettákat, egyszerűen szétolvadnának, és a radioaktív szennyeződés bejutna a bioszférába.

A kiégett fűtőelem egyáltalán nincs kiégve. Melegszik és sugárzik magától, olyan mértékben, hogy csak direkt hűtéssel lehet megelőzni a bajt.  Ezért amikor kiveszik a reaktorból, hidegvizes medencében tárolják néhány éven keresztül. A vizet folyamatosan áramoltatják és cserélik. Ha ezt nem csinálják, a fűtőelem fémtartálya megolvad, a radioaktív szennyeződés a természetbe jut és a környék teljes élővilága súlyosan megsérül.  Ezután a fűtőelem már kevésbé melegszik magától: ilyenkor jöhet a léghűtés.

A fűtőelemeket kiveszik a vízből és levegővel hűtik tovább: léghuzattal folyamatosan hűtött épületbe kerülnek. Közben őrizni és vizsgálni kell, hiszen még mindig hő és radioaktív sugárzás keletkezik a radioaktív bomlásból. És persze mindez az atomerőmű közvetlen közelében történik, hiszen szállítani ilyenkor még nem lehet a fűtőelem-kazettákat. Szépen átteszik az egyik helyről a másikra, és ott tárolják, a huzatban – egészen addig, amíg az emberiség ki nem találja, hol lehetne biztonságosan elhelyezni őket.

Az átmeneti tárolásban az átmeneti jelző tehát erősen eufemisztikus, hiszen a kiégett fűtőelemeket nem viszik sehová, maradnak továbbra is az átmeneti tárolóban. Egyelőre átmenetileg örökre. Az ok egyszerű: az egész világ arra vár, hogy a hosszútávú tárolásra legyen valami épkézláb ötlet. Sajnos egyelőre csak Mekk Elek-szintű eredmények vannak - és ezt maguk a tervezőmérnökök is elismerik.

***

Az Energiaklub bíróságon támadja meg Paks 2 környezetvédelmi engedélyét, mert a beruházás a környezetet és a lakosságot is veszélyezteti. Ha Neked is fontos a biztonság, segítsd támogatásoddal a perrel kapcsolatos munkánkat: http://www.energiaklub.hu/tamogass. Köszönjük!

 

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://atomcsapda.blog.hu/api/trackback/id/tr712485739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.05.07. 15:07:31

"A kiégett fűtőelem kidobhatatlan, kikapcsolhatatlan, eldughatatlan, feldarabolhatatlan, újrafeldolgozhatatlan, az élővilágra rettenetesen veszélyes hulladék."

Miért kéne kidobni??? A CO2 kidobható??Nem, mégis ömlik a német erőművek kéményébeől... majd'600gr/kWh tempóban Eldugható?? Látszani nem látszik, ez igaz... Kikapcsolható? Átmenetileg... lehet belőle kissé savas esőt vagy szódavizet készíteni. Veszélyes? Igen...
Ellenben a kiégett fűtőelemek tárolhatóak, feldarabolják,újrafeldolgozzák és újrahasznosítják az éves kibocsátás 30%-át. Már most. A fejlődés meg nem állt le. Veszélyes hulladék? Bizony az, de az ipar több milliárd tonna hasonlóan veszélyes hulladékot tárol ilyen-olyan módon, vagy enged egyszerűen a talajba, élővizekbe, óceánokba. Az Illatos út vagy a Pénzverde sztorija biztos minden környezetért aggódónak megvan :)
Ehhez képest a nukleáris hulladékok kezelése és tárolása kér nagyságrenddel biztonságosabb és mennyiségét tekintve sokkal kisebb feladat is.

"Sajnos egyelőre csak Mekk Elek-szintű eredmények vannak - és ezt maguk a tervezőmérnökök is elismerik."
Ebből a végtelenül cinikus és minden valóságalapot nélkülöző ordenáré hazugságból ismételten kiviláglik a blog célja. Lassan érdemes lenne valami jogban járatos embernek elgondolkodni, hogy az ilyen jellegű állítások meddig tehetők közzé minden következmény nélkül és van-e lehetőség helyreigazításra. Mindennek van határa,

Arcade Macho 2017.05.07. 19:39:31

azert az a hideg vizes medence remelem nem urtechnika :)))

Arcade Macho 2017.05.07. 22:41:42

a radon szennyezesrol hallott a T. blog szerzoje?
azt miert nem ohajtja elasni / feldarabolni / megsemmisiteni?
miert kell egyes nepeknek ezzel egyutt elnie?
milyen eletminoseget kepvisel az hogy allandoan egy radioaktiv kis genyo az az ember laba alatt van?
miert nem azt oldjuk meg okosba?
miert nem lepunk fel ellene? hiszen csak akarni kellene, vagy tevednek?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.08. 09:34:16

@Arcade Macho: "a radon szennyezesrol hallott a T. blog szerzoje?"

Kevesen hallottak róla. Valami 700 ember hal bele évente. Nem sok, de egy tájékoztató füzetet kiosztanék mindenkinek, aki gránitra épít házat. Cigibe 40* többen halnak bele.

"milyen eletminoseget kepvisel az hogy allandoan egy radioaktiv kis genyo az az ember laba alatt van?"

A lába alatt, az nem számít. Az számít, ami felgyülemlik a ház levegőjében. Rendszeres szellőztetéssel kezelhető a probléma.

2017.05.08. 10:23:48

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Mármint Magyarországon 700-an... plusz a dohányzással kapcsolatba hozott tüdőrákos megbetegedések egy része is vélhetően összefüggésbe (lenne) hozható a radonnal. A nukleáris ipar mennyi halálos áldozattal jár idehaza? Ha a 700 nem sok, a kb nulla, meg végképp infinitezimális, elhanyagolható.
Ahol U238 van, ott lesz R-222 is...

gigabursch 2017.05.08. 12:18:31

Érik a hazugságterjesztésért a rendőrségi feljelentés, úgyhogy csak nyugodtan szakértsetek...

2017.05.08. 14:25:49

Semennyire sem Tisztelt Blogger !
Megint féligazságok, félre és belemagyarázások a pánikkeltés jegyében...

A reprocesszálásról hallottál már ?
Az EU tagságunk (és az idióta, demagóg, elmebeteg szabályzásuk) nem teszi lehetővé hogy a felgyülemlett paksi, kiégett kazettákat közúton vagy vasúton visszajuttassuk a gyártóhoz, ami újabb kazettákat állítana elő belőlük a jövő reaktortípusai számára...
Nem nejlonzacskóban vinné özv. Pakornyainé Gizi néni a távolsági buszon! Láttál már ilyen tároló-szállító konténert ?

A kiégett kazettákat valóban egy ideig hűteni kell, de nem azért mert nincsenek kiégve baromállat! Hanem azért mert, a magreakciók során keletkezett transzurán elemek spontán bomlása hőt termel (ezt hívják remanens hőtermelésnek)! Olvass és okosodj! Vagy tanulj legalább alapvető fizikát, mielőtt f@szságokat irkálsz a netre publikus formában!

2017.05.08. 14:47:05

@mentolos lecsó:
+ ha Gizi néni nem szellőzteti rendszeresen a pincéjét, akkor a "Magyar Anyaföldből" felszivárgó természetes radon gáz, a normál háttérsugárzás 5-10x értékékét is elérheti !!!
Ilyen aktivitáskoncentrációnál már visítana az összes sziréna Pakson! Hülyegyerek!
A természetes bomlásokat nem akarod beperelni ??? Amikor a saját, kis satnya szervezetedben is 90.000 radioaktív bomlás megy végbe másodpercenként ?!? Pereld be az összes szén és jódtartalmú élelmiszert! Mert ezek mind sugároznak ám gyökérkém!
Az olvasottak alapján, inkább úgy vélem, hogy neked csak arra 5db neuronodra van hatással, amik az egész agyadat felépítik...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.08. 15:35:20

@Dorottya Veres: "tüdőrákos megbetegedések egy része is"

700 radon halál, plusz 39*700 dohányzásos halál.

vagy

700 radon halál, valamint 40*700 dohányzásos halál, beleértve 700 radon halál.

Nem tök mindegy?

Akkor mondom számok nélkül: van valamennyi a radon halál, de töredék a dohányzás miatti halálesetekhez képest. Így már érted?

"A nukleáris ipar mennyi halálos áldozattal jár idehaza? ... Ahol U238 van, ott lesz R-222 is... "

A házakban felgyülemlő radon koncentráció a geológiai szerkezettől (főleg gránit) függ, ahol a ház épült, valmint ahogyan a ház épült, nincs köze a nukleáris iparhoz.

ze11 2017.05.08. 17:44:45

@Dorottya Veres: Ott a pont. A bloggernek meg javasolnék egy sétát egy szenes/lignites erőmű salakhányóján. Bekapcsolt GM-számlálóval...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.08. 18:04:45

@mentolos lecsó: Abból a pár neuronból lévő 3 szinapszisából egy vegetatív, kettő gátló.

2017.05.08. 19:30:25

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: ""A nukleáris ipar mennyi halálos áldozattal jár idehaza? ... Ahol U238 van, ott lesz R-222 is... "

A házakban felgyülemlő radon koncentráció a geológiai szerkezettől (főleg gránit) függ, ahol a ház épült, valmint ahogyan a ház épült, nincs köze a nukleáris iparhoz."

na, most megint nem tudom, mire válaszoltál...
Tisztában vagyok a radon forrásával: U-238 bomlásából származik, csak mivel gáz, áthatol a talajon és zárt térben összegyűlik. Ahol van U-238, ott mindig van Rn-222-is (amíg el nem bomlik) hol kisebb, hol nagyobb koncentrációban, de nem csak a gránit formációkkal összefüggésben. Plusz az építőanyagokban is feldúsulhat az U-238, ahogy a széntüzelésű erőművek is nagy hatékonysággal dúsítják a radionuklidokat , koncentrálva azokat egy-egy salakdombjukon, vagy zagytározóikban. Tudom, hogy nem a nukleáris ipar 'állítja elő'

A kérdésem úgy szólt: hány halálesetért felelős Mo.-n a nukleáris ipar, szemben a Rn-222-höz (meg nyilván sok egyéb más környezeti-ipari hatáshoz ) köthető halálesetek számával? Te azt mondtad, az évi pár száz haláleset ehanyagolható... nos, akkor az atomenergetikához köthető (nálunk kb. 0) meg végképp szóra sem érdemes. Ezt akkor azt hiszem megbeszéltük: kipipálható, a bloggazdák alhatnak tovább nyugodtan még százezer évig... csak szellőztessenek néha.

Rwindx 2017.05.08. 19:39:14

@Dorottya Veres: jaj, rákattintottam a posztra a főoldalról és valamiért a te kommentedet hozta be, úgy nézett ki egy pillanatra, mintha az lenne a poszt. Azt hittem meghekkelték az oldalt :D

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.08. 22:22:57

@gigabursch: Illene már. Vérlázító amit ezeket a tajtparasztok művelnek.

2017.05.09. 09:37:52

@molnibalage: Már van új bejegyzés is, a szokásos stílusban.... manipulatív, összehasonlításokat kényesen kerülő, viszonyítási alapokat nélkülkülöző formában. Aljas ember keze munkája. Fura, hogy a nevét még véletlenül sem vállalja.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.09. 10:02:53

@Dorottya Veres: Ez az ek, ennyit tudnak. És a megdöbbentő az, hogy a többségük nő. Na, ennyit az ártatlan női lélekről... :)

DIODORO 2017.05.09. 15:51:40

@Dorottya Veres: "Fura, hogy a nevét még véletlenül sem vállalja."

Teljesen jogos. Ha már szakértői blog, akkor illene névvel vállalni a véleményt.

Nem teszik. Nem véletlenül....

Még önmaguk előtt is vállalhatatlan....
süti beállítások módosítása