Ingyen atomot adott a Roszatom egész Európának

2018. június 05. 00:01 - atomcsapda

Sokan nem tudják, hogy a Paks 2-t építő orosz állami kriptocég, a Roszatom nemcsak arról híresült el, hogy az ő létesítményük okozta minden idők harmadik legdurvább atomkatasztrófáját. Utoljára tavaly volt náluk Európában mindenütt érzékelhető, de rejtélyes üzemzavar, ami során annyi sugárzás jutott a környezetbe, hogy egy radioaktív felhő az egész kontinens felett végigkrúzolt. Persze letagadták, aztán hajmeresztő hazugságokkal álltak elő.

acs271.jpg

Micsoda? Atomfelhő Európa felett? Igen, ez történt. 

2017 szeptemberében, azaz tavaly ősszel több európai kutatóállomás is a ruténium 106-os izotópjának jelenlétét mutatta ki a légkörben. Ilyen anyag sem a természetben, sem atomerőművek reaktoraiban nem jön létre, de a fűtőelemek újrafeldolgozása során igen. Mivel ez a részecske a természetben nem fordul elő, a légkörben bármilyen kicsi koncentrációja valamilyen atomlétesítmény rendellenes működését jelzi. Európa légterében az 1986-os csernobili katasztrófa óta nem észlelték. Mostanáig.

Majakból érkezett a felhő, de először tagadott a Roszatom 

A francia és német kutatóintézetek a felhő koncentrációja és a meteorológiai adatok elemzése után megállapították, hogy a sugárzó felhő a Dél-Urál vidékéről jöhetett Európa fölé. Itt található Majak, ahol az oroszok a nukleáris fűtőelemek reprocesszálását végzik, és amely létesítmény Csernobil és Fukusima után minden idők harmadik legkeményebb atomkatasztrófájáért felelős.

Amíg nem volt mindent kétséget kizáró bizonyíték, az orosz Roszatom államszocialista nagyvállalathoz méltó teljesítménnyel tagadott mindent. Először azt mondták, hogy Oroszországban csak Szentpétervár környékén észlelték az anyagot, ráadásul hetekkel később, így Majakból biztosan nem származhat. Aztán az orosz állami meteorológiai intézet, a Roszhidromet kénytelen-kelletlen elismerte, hogy a szennyezést először szeptember 25-én, a dél-uráli atomlétesítmény 100 kilométeres körzetében lehetett észlelni. Vagyis biztosra vehetjük, hogy az atomfelhő Majakban került a levegőbe.

acs272.jpg

Az oroszok szerint nincs itt semmi látnivaló, a franciák evakuálnának 

A szakértők azt mondják, az emberi szervezetre ebből az atomfelhőből eredő mértékű sugárzás Európában nem volt veszélyes. A Roszatom szerint még Majak közvetlen közelében sem volt egészségkárosító hatása. A szennyezést elsők között észlelő francia kutatóintézet munkatársai szerint viszont, ha ez az incidens francia földön történik, a lakosságot 1-2 kilométer sugarú körben kitelepítenék, a mezőgazdasági termények fogyasztását 20-40 kilométeres sugárban megtiltanák. Biztos túlaggódják a franciák és a németek, meg féltékenyek is az orosz csodára, mert az övék gagyibb atom.

Nem, nem lezuhant műhold üzemanyaga 

A fekete humor kedvelőinek azért kedveskedtek az oroszok. Volt ugyanis bőven magyarázat, ez tényleg egyik legviccesebb: hogy egy műhold zuhanhatott le valahonnan az űrből, és annak az üzemanyagától keletkezett az atomfelhő. Az nem zavarta a mese alkotóit hogy senki a világon nem jelentette, hogy hiányozna egy műhold, se az, hogy nem volt semmi ilyesmire utaló jel, se becsapódás, se más.

Paks II lesz az új Majak? 

Itt az igazán kemény nem is az, hogy a világ egyik legbrutálisabb atomlétesítményében történt egy újabb baleset – aminek a részleteit valójában senki sem ismeri –, és ezáltal egy csomó sugárzás jutott a légtérbe, ami aztán tulajdonképpen egész Európa fölött végigviharzott. Sőt még csak nem is az, hogy a kommunista állami nagyvállalat minden létező jellemzőjét magán hordozó és mindenféle szürke fegyverprojektben könyékig turkáló Roszatom egy csomó ideig  hallgatott, sunyított, kamuzott, aztán mikor elfogyott a levegő, agyatlanul magyarázkodott. Az orosz állam különféle valódi és fantomszervezetei nyilván minden további nélkül, simán falaztak neki, hátha sikerül eltitkolni, hogy még mindig Majak a legveszélyesebb hely az egész világon. Szóval ez mind nagyon para. De tudod, hogy mi parább még ennél is? Hogy ők építik nekünk hamarosan Paks II-t, méghozzá épp egy törésvonal fölött.

297 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://atomcsapda.blog.hu/api/trackback/id/tr7014023270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.06.05. 14:25:13

Ismét halmozottan, "zseniálisan" ostoba és hazug posztot olvashatunk...

Vártam már nagyon ! :)))

Ezt a "világot kipusztító felhőt" a BME kutatóreaktor tetőszerkezetére szerelt érzékelők is regisztrálták. Ahogyan a Fukushimai balesetből származó, erősen felhígult bomlástermékeket is, a baleset után 3 nappal.
A "német és a francia" hozzáértést / pánikkeltést hagyjuk inkább... :)))

Ezek a műszerek annyira érzékenyek, hogy a mindennapokban viselt fém övcsatom (teljesen átlagos, rozsdamentes, nem szerkezeti acélötvözet) mérésekor, nagy hangon visít az összes.
Nem azért, mert radioaktív övcsatot viselek, hanem mert ennyire érzékenyek a műszerek!

Idézet a posztból:
"Európa légterében az 1986-os csernobili katasztrófa óta nem észlelték. Mostanáig."

NETTÓ HAZUGSÁG !!!

A BME épület tetején található berendezések (1998-as telepítés!), folyamatosan regisztrálnak Ru-106 koncentráció növekedéseket...
Ezek viszont, csak és kizárólag (!) műszertartományban léteznek !
A biológiai rendszerekre (élet) semmiféle hatással nincsenek, ugyanis egy nagyobb napkitörés, több ionizáló sugárzást generál... Fokozottabb Nap tevékenység esetén a mérő berendezéseket kikapcsoljuk, mert fals értékeket mérnénk...

A Kedves, Idióta poszt Írónak, nem ártana utána nézni a Ru-106 béta-bomló tulajdonságának, felezési idejének, és a VALÓBAN (!) mért aktivitásoknak (Google a jó barátunk!)

OSTOBA, PÁNIKKELTŐ, BALF@SZ HÜLYÉK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Chariot33 2018.06.05. 14:45:12

Magamtól idéznék a baleset időpontja idejéből. És az én műszerem NEM űber érzékeny tudományos ketyere, egy sima oldalablakos GM.
Ezt írtam a tájt a Facebook-on:
"2017. október 9. ·
Zavarban vagyok. Hever a polcon egy Geiger- Müller számláló, idestova 10 éve. Bekapcsolva, mert alig fogyaszt. Naponta csippant 5x-6x, max. De reggel óta percenként 5x-10x. Mi van? :( "

Rwindx 2018.06.05. 21:49:54

Mizújs? Pénz állt a házhoz, posztoltok valami faszságot és index címlap?

szepipiktor 2018.06.05. 22:00:06

És még a TV-őt cikizi mindenki.
Az illusztráció vajon hogyan kapcsolódik ide?
Vagy minden radioaktív dolgot utáltok? Orvostutomány, műszaki világ? Azt is besoroljátok Paks2 alá?
Szerintem ti még fogtok a bíróság előtt állni!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.06.05. 22:22:13

Megint hazudtok.

tudomanyplaza.hu/nem-oroszorszagi-rutenium-106-felho/

"A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) adatai alapján az Oroszországban 2017. október 13-tól mért Ru-106 értékek ugyanazon a szinten voltak, mint az ugyanazon időszakban Európa más részein mért értékek. A legtöbb európai ország levegőjében regisztrált Ru-106 izotóp koncentrációja a 10 μBq/m3 és 10 mBq/m3 között volt.

AZ ADATOK AZT MUTATJÁK, HOGY A LEGMAGASABB 145 MBQ/M3 KONCENTRÁCIÓT BUKARESTBEN, ROMÁNIÁBAN JEGYEZTÉK FEL. A ROMÁNIAI SZINT JÓVAL MAGASABB, MINT BÁRMI, AMIT OROSZORSZÁGBAN ÉSZLELTEK.
A bizottság tagjai a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség nyilatkozatával egyetértve állítják, hogy a Ru-106-kibocsátás nem hozható összefüggésbe az atomerőművek üzemeltetésével, mivel atomerőműben az urán hasadása során a Ru-106 mint hasadási termék mellett jelen vannak más izotópok, például ruténium-103, a cézium-137, stroncium-90 és még sok más, amelyeket Oroszországban nem észleltek. Továbbá, a tiszta Ru-106 és az azt tartalmazó anyagokat általában nem a kiégett nukleáris üzemanyagból készítik. A Ru-106 kis koncentrációja a használt nukleáris üzemanyagokban lévő anyagok keverékében nehezíti a kivonást, és a termékek további gyártása drága és munkaigényes lenne."

Klaric 2018.06.05. 22:25:45

Csak szólok, hogy a blog üzemeltetője által állítottak jogi szempontból a btk. 337 és 338. paragrafusába ütköző cselekmények lehetnek, amely súlyosságtól függően 0-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Indoklás: az állítólagos francia hírforrás, forrásmegjelölése hiányzik, ezáltal az üzemeltető, saját hatáskörben jelent ki olyan dolgot, amire feltételezem semmiféle szakértői jogosultsága sincs, ergó, btk. 337...

röf 2018.06.05. 22:48:52

Valahogy mostanság divat lett az egyébként elfelejtett Majak-problémát újratölteni.
Cikk cikk hátán.
Hogy hogy most eszetekbe jutott...?
És egyáltalán, el tudnátok mondani értelmesen, egzakt módon , hogy mi volt anno a probléma Majakkal?
Tudjátok?
Mert hogy több is volt.
Vagy csak megy a szokásos antireklám Paks2 kapcsán.

t74 2018.06.05. 22:57:26

Nyáron Majakba utaztok majd, ugye? Körülnéztek, hogy a testvérkéknél/tovarisoknál milyen szuper minden? Nem? Miért nem? Hisz ott olyan jó és veszélytelen minden.

HgGina 2018.06.06. 03:38:55

Én sajnos ott elakadtam, hogy mi az a "végigkrúzolt".
De igazából nem lep meg, hogy a zindexközeli firkászoknak semmi affinitásuk az anyanyelvükhöz.

powerage 2018.06.06. 06:02:09

A posztoló elfelejtette megemlíteni, hogy az esemény után Majakból kitört vagy kéttucatnyi felfegyverzett szupermutáns is, akiket az orosz belügyi erők a légierő támogatásával tudtak csak megfékezni.

Az esetről videó is készült: www.youtube.com/watch?v=c7Ep4g4XX60

JorEl 2018.06.06. 06:14:57

Még mindig nem tudom eldönteni, hogy ez a blog valójában vicc akar-e lenni...

2018.06.06. 06:43:29

@HgGina: mondja ezt a kuruc... :D A nap poénja.

2018.06.06. 06:44:12

@powerage: egy R kimaradt... proszto(')ló... ;)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.06. 06:48:05

@zokogjatok:

Sorosék egyik fő célja a magyar energiaszegénység elérése, ez tény.

eßemfaßom meg áll 2018.06.06. 07:16:13

Hazudtok reggel , éjjel meg este.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.06. 08:03:21

Tilcsák be a banántot! Ha megeszel 4-5 darab banántot, nagyobb sugárdózist kapsz, mint amekkorát anno Csernobil felől kaptál.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.06. 08:06:55

@zokogjatok:

Az egy dolog, hogy ez az infó alapos utánkereséssel megállapítható, már ha valaki tudja, hogy mit és hol kellene keresnie. Más dolog az, ha a szervezet magától köteles jelezni, hogy Soros pénzeli.

Na ezért fáj nekik annyira a civiltörvény. :DD

dr. mesterséges színezék 2018.06.06. 08:44:30

A szerző barom. Kipipálva, aláírva, aláhúzva.

Nadeettőlfüggetlenül.

Milyen motiváció késztet valakit arra, hogy (különösen az űrkutatásban nem kispályás Oroszországban), hogy egy műholdat húzzon elő a kalapból?
Az ilyen lólábakra mennyire finom dedektorok lengenek ki?

kommentes nikk 2018.06.06. 08:50:35

Csak érdekességképpen, itt a blogot üzemeltető Energiaklub főasszonya, aki egyébként közgazdász, tehát tuti ért az atomhoz nagyon. Nem mellesleg a kisasszony a Karigeri árnyékkormányának tagja volt, hát ilyen magasan kvalifikált emberekkel tervezte Geribácsi feltölteni a kormányát. energiaklub.hu/rolunk/tisztsegviselok/amon-ada

dez01 2018.06.06. 09:06:09

Az lenne a jó, ha valahogy hitelesen lehetne tájékozódni:( Ebben a témában különösen....

2018.06.06. 09:24:19

@kommentes nikk: :))))

"Sok éves áldozatos munkánknak hála, mára az Energiaklubot az energiaügyek avatott szakértőjének tartják."
ROTFL

75latnok 2018.06.06. 09:38:15

Bevallom meglepődtem.
Nem hiszem, hogy van lejjebb a pánikkeltésben. Talán csak a bevándorlókkal való riogatás fogható ehhez a teljesítményhez, amit ez a blog csinál.

Eugene Victor Tooms 2018.06.06. 09:45:38

Majak vagy Majka, nem mindegy? Valamibe meg kö halni.

Eugene Victor Tooms 2018.06.06. 10:01:17

Olyan kerítés kell a határra, ami kicsukja a krúzoló atomfingot. Vagy azt hazudni brüzelbe, hogy felrobbant paks2 és adjanak ojrót felújításra!

A tudomány sosem téved! 2018.06.06. 10:03:38

Remek cikk, méltó a független igazmondo index címlapjára!
sajnos a fidSSlakáj trollok a hazugságaikkal mocskolják a komment mezőt.
Be kellene tiltani a kommentelést, a demokrácia nevében, ahogy az index/444 is csinálja.

Valaki írta, hogy a baleset után mutánsok lepték el Moszkvát.
Ez is igaz, van erről egy titkos videó is. Eegy részletét tudom linkelni, mert az kiszivárgott:
www.youtube.com/watch?v=8iahKKVL8dE
Ez a film már több bizonyíték arra, hogy a cikk igazat mond, mint amennyi az ősrobbanásra, az evolúció elméletre van, vagy arra, hogy Orbán holnap megint gyáván lemond. Vagyis cáfolhatatlan tény!

2018.06.06. 10:04:00

@Hogyan történt?: Ez nem az, amiről a mese szól..

A műszereim jelezték, hogy H és O atomokból álló felhők gyülekeznek felettünk, C, N, Ar, Kr, Ne atomokkal szennyezetten.. :( Mi lesz, ha elkezd hullani az eső?

2018.06.06. 10:08:34

@A tudomány sosem téved!: Japán partjainál az ötvenes évek közepe óta újra és újra feltűnik Godzilla! Ez is egybevág az orosz atomkutatás legaktívabb éveivel!

A tudomány sosem téved! 2018.06.06. 10:11:43

@Womb Raider: igen ez is igaz
Csak sajnos erről, az Orbáni diktatúrában, az atomrémuralomban tilos beszélni, csak több órás animációs filmeken, az internet eldugott sarkain lehet lopva megtekinteni az igazságot :(

Kataj 2018.06.06. 10:52:24

Az orbáni KGB/FSZB almaffia teljes arzenálja felvonul itt a "hozzászólásokban".
1. Hazudnak, mint Csernobil esetében tették.
2. Bagatellizálnak, mint Csernobil esetében tették. ("banán sugárzása is annyi")
3. Fenyegetnek az orbáni BTK-val.
Remélem megérem, amikor ez a mocskos sztálinista maffia a nép ítélöszéke elött fog felelni az aljas büneiért!
Orbánnak csak azért lehetünk hálásak, mert precedenst teremtett a visszamenöleges törvénykezéssel. Meg fogják kapni, 30 évre visszamenöleg!

mortullus 2018.06.06. 11:01:23

@Kataj: Vicces olvasni ezt egy volt munkásőrtől.

I_Isti 2018.06.06. 11:03:22

Hát, szerintem rettegjünk inkább a zombiktól.
Vagy a chemtrail-től.
Vagy a védőoltásoktól.

I_Isti 2018.06.06. 11:04:30

Bár, a legjobb az egésztől egyben rettegni: a chemtrail-ezett mutáns zombiktól, akik a védőoltás miatt zombultak be....

Kataj 2018.06.06. 11:08:58

@mortullus: Ezzel a hazugsággal akarsz lejáratni? Nyavalyás KGB/FSZB-troll! Esetleg mondj valami igazat is rólam, lássuk, mennyire vagy tájékozott a putyini trollbázisból! Táváris!

invalid user name 2018.06.06. 11:09:52

A műholdas sztori azért volt különösen vicces, mert ezt az izotópot nem használják műholdak tápellátására. Szóval legkésőbb a műhold-sztorinál nyilvánvaló lett, hogy központi hazugsággal akarnak elfedni VALAMIT.

invalid user name 2018.06.06. 11:12:59

@75latnok:

ez egy rendkívül elfogult blog, de a konkrét ügyben csak az oroszok sumákoló viselkedésének egy karakteres példáját olvashattuk.

ez a központilag irányított kamuzás, hazudozás, szarkenés, székzörgetés pedig akkor is az orosz nukleáris ipar jellemzője, ha az atomcsapda blog írásainak többsége értéktelen.

invalid user name 2018.06.06. 11:14:09

@maxval balcán bircaman:

pedig a fostalicska orosz atomerőművet nem sorosék erőltetik. vagy netán soros érdekeltségébe került a roszatom is...?

Kataj 2018.06.06. 11:32:38

@invalid user name: Ez a balcán birca most a valódi birca? Megint nevet váltott, mint Ságvári? Azt hittem, valaki csak még nevetségesebbé akarja tenni egy hasonló nickkel, olyan mély, röhejes szintre süllyedt a putyini orbáb propagandájával.

2018.06.06. 11:35:37

@Kataj: "3. Fenyegetnek az orbáni BTK-val."
A rémhírterjesztést, dezinformációt sehol, soha nem díjazták.. :)

A vicc, hogy pont a blib buzgómócsingok azok, akik folyton ezen törvényhelyre hivatkozással jelentgetik fel a jobbos újságírókat (sorosozás, mingránsozás..)
444.hu/2016/09/23/ket-ugyved-egy-444-cikk-nyoman-remhirterjesztes-miatt-feljelentett-ket-lelkesen-kvotakampanyolo-fideszes-alpolgarmestert

m.magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/komlon-azt-sulykolja-a-fideszes-polgarmester-hogy-mindenki-eletveszelyben-van-110097?pageId=7

:) Amúgy te kinek a köpönyege alól bújtál elő hiretelen?

]{udarauszkasz 2018.06.06. 11:36:47

Mult heten kitettem a Geiger szamlalomat az ablakba. Eddig kb. 50ed resze volt a megengedettnek, mult heten a 25od reszere emelkedett a sugarzas. 0.06 mSv/h rol 0.12mSv/h ra. Utananeztem,elvileg 2.5mSvnel kezdodik az, aminel mar aggodni kell,de azert megiscsak a duplajara ugrott az orankenti dozis....

Kataj 2018.06.06. 11:44:02

@Womb Raider: Tudjuk elvtárs, nem kell bemutatkoznotok. A világ normális fele pontosan tisztában van a tetteitekkel. Aztán persze ti akarjátok eldönteni, hogy mi a "rémhír". Tudom, putyingazda köpönyege alól nehéz megérteni, de én a saját "köpönyegem" alól beszélek.
Amúgy havi hány rubelért müvelitek ezt? Vagy dollárban kapjátok?

eßemfaßom meg áll 2018.06.06. 11:46:25

@Kataj: elvtárs, elfelejtetted orbánt lecigányozni, nem lesz ebből bajod?

eßemfaßom meg áll 2018.06.06. 11:48:03

@invalid user name: "fostalicska orosz atomerőmű" hülye

Kataj 2018.06.06. 11:48:10

@eßemfaßom meg áll: Nem, táváris! Megtetted helyettem! Látod, tudsz te igazat is mondani, ha akarsz.

2018.06.06. 11:51:04

@Kataj: "Amúgy havi hány rubelért müvelitek ezt? Vagy dollárban kapjátok?"

Dollár elszámolással az Energiaklub dolgozik.. :)

eßemfaßom meg áll 2018.06.06. 11:51:16

@Kataj: érthető az ballib választási eredménye, ha trollokból is csak a teszintedre futja.

Kataj 2018.06.06. 11:55:54

@eßemfaßom meg áll: Az kétségtelen, hogy a választási csalás kategóriájában senki sem érhet a putyin-orbáb maffia mélységének szintjére.

2018.06.06. 12:04:34

Már megint HAZUDOZTOK ÉS CSÚSZTATTOK!!!

A katasztrófa az rövid lefolyású esemény. Vagyis Mayak-ban nem történt katasztrófa, csak súlyos környezetszennyezés.

Hogy a jó büdös francban lehetne Paks II-ből Mayak? Paks II-t magyarok üzemeltetik és köszönhetően a magyar mérnökök lelkiismeretességének, eddig az egyik legbiztonságosabb erőmű. Mayakban meg már úgyis mindegy alapon leszarják a biztonságot.
És igen, a franciák szándékosan eltúlozták a veszélyt. És lehet, hogy kitelepítenének és egyéb korlátozásokat is bevezetnének, de az nem tartana tovább, mint a vizsgálat, ami megállapítaná, hogy nincs itt semmi látnivaló.

A talajból áradó radon sokkal veszélyesebb, mint a posztban emlegetett atomfelhő. (Az megvan, hogy minden felhő atomokból áll?)

Skacok, amikor indultatok, én azt reméltem, hogy valódi éreitek lesznek Paks II ellen, de ez a bulvárfos, amit itt toltok, szánalmas.

]{udarauszkasz 2018.06.06. 12:11:39

@Ylim: az igaz,hogy Mayakban elhuzodott, de tobb baleset is volt arrafele, es a szennyezes sulyosabb,mint Csernobilban. Az atomeromuveknek hosszutavon nem sok helye van a Foldon, ellenben a vilagurben, lakhatatlan bolygokon,aszteroidakon megoldhato veluk az energiaellatas, meg akar a veszelyesnek mondott plutonium reaktorokkal is, tenyeszreaktorokkal pedig hosszutavon megoldhato lenne az energiaellatas. De a Foldon nincs hol elhelyezni a hulladekot. Eletet hordozo bolygora nem valo maghasadas elven mukodo atomeromu. (Fuzios az igen,de azt allandoan elgancsoljak.)

Kataj 2018.06.06. 12:41:11

Nem tudom, kedves Atomcsapda és mások, tisztában vagytok-e vele, de egy orosz propagandatrükköt ti is bevettetek. Ugyanis Oroszország orosz nevének fonetikus (más nem is lehet latin írásjelekkel) átírása az orosz kiejtés szerint HOSSZÚ sz, azaz "ssz"!
Így tehát magyar szövegben leírva Oroszország oroszul: Rosszia.
A "Roszatom" meg helyesen ROSSZATOM.
Bármennyire is kellemetlen az áthallás a szovjet, pardon, orosz propagandista elvtársaknak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.06. 12:48:09

@Womb Raider:

"A műszereim jelezték, hogy H és O atomokból álló felhők gyülekeznek felettünk, C, N, Ar, Kr, Ne atomokkal szennyezetten.. :( Mi lesz, ha elkezd hullani az eső?"

Ezek ráadásul radioaktív atomok, mert aktívan visszaverik a rádióhullámokat az ionoszférából.

S hogy mi lesz, ha elkezd hullani a radioaktív eső? Mind meghalunk.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.06. 12:50:01

@Kataj:

Akkor már Rosszía, hosszú í-vel és az í-n a hangsúly.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.06. 12:54:34

@Kataj:

"Amúgy havi hány rubelért müvelitek ezt? Vagy dollárban kapjátok?"

Én aranyban kapom, minden héten postavarjú hozza nekem Moszkvából, egyenesen Putyintól. Azért postavarjú, mert a postagalamb nem bírná el az aranyérméket.

Kataj 2018.06.06. 12:56:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Persze, fokozhatjuk bármelyik tájszólás szerint, és akár Rásszíjá is lehetne, de a hosszú SZ, azaz "SSZ", az mindegyikre igaz!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.06. 13:00:14

@Kataj:

"A "Roszatom" meg helyesen ROSSZATOM."

Nem igazán. A cég neve oroszul "Росатом", vagyis egy sz-szel írva. Így a fonetikus átírás szerint is egy sz-szel írandó: Roszatom.

Kataj 2018.06.06. 13:09:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Értem, csak az a furcsa, hogy az orosz nagykövetség tüntetöi a Bajza utcában a "Roszatom jó atom" feliratot hurcolták. Akkor gondolom, "rendben volt" az asszociáció.
Amúgy meg
«Росатом» ..... в России.
alapján az mindenképpen vitathatatlan, hogy Rosszia az ország neve latin írásjelekkel, magyar szövegben.

LebensraumamOsten 2018.06.06. 13:15:54

@mentolos lecsó: Na akkor költözz ki Mayakba kis geci. Majd felnyalatjuk veled a tómedret, aztán rohanhatsz a trolltársaiddal gazdád seggét körbecsókolgatni, amikor már világít a fejetek!

2018.06.06. 13:16:55

@Kataj: Azt fedeztem fel, hogy ha a Paks szóban a P-t kicseréljük H-ra, a K-t L-re, az S-t Á-ra.. akkor már csak egy betű hiányzik ahhoz a szóhoz, hogy HALÁL. Véletlen lenne? Aligha....

eßemfaßom meg áll 2018.06.06. 13:18:28

@Womb Raider: Kis átalakítással meg PINA lesz belőle. Vannak még lehetőségek ebben a témában :)

LebensraumamOsten 2018.06.06. 13:18:43

@Ylim: Na faszszopó akkor te is csatlakozhatsz mentolos lecsó haverodhoz. Oszt ha mégis netántalán rákos lesz valamelyik családtagom, barátom, akkor szétverhetem a fejeteket a beton járdaszegélyen, mert hazudtatok köcsögök?

LebensraumamOsten 2018.06.06. 13:21:03

@Klaric: Csak szólok, hogy a szerződésetekkel és anyáddal húzz el Mayakba és dugd te is a nyelved a tómederbe! Aztán majd ugathatsz a törvényről. Mások egészségét és biztonságát a szar fideszes propagandátokkal ne veszélyeztessétek mert szétkúrjuk anyátokat a szátokon keresztül!

2018.06.06. 13:30:38

@LebensraumamOsten: "Oszt ha mégis netántalán rákos lesz valamelyik családtagom, barátom, akkor szétverhetem a fejeteket a beton járdaszegélyen, mert hazudtatok köcsögök?"

Ha ennyire aggódsz a családtagjaid egészsége miatt, akkor praktikusabb lenne a táplálkozási szokásaikat megvizsgálni :) ..meg persze a dohányzás/italozás mértékét sem árt redukálni..apropos... a szénerőművektől nem félsz, kicsi butus? Mert azok sem akármi radioktivitással járulnak hozzá az életminőséged megfelelő szinten tartásához.. a koromról, porról nem is beszélve..

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.06. 13:43:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Én még a régi módszerrel kapom júdáspénzemet, titkos békaemberek hozzák, felúsznak a Dunán. Egynesen Vlagyivosztokból.

LebensraumamOsten 2018.06.06. 13:43:46

Mennyi rohadt álneves fidesztroll böfög ide. A fele se valós személy, csak néhány szar bérkommentelő hazaáruló különböző profiljai.
Fingszagú lecsó
eßemfaßom meg áll · tahobloggerek.blog.hu
Ylim
]{udarauszkasz
Womb Raider
JorEl
Rwindx
dr. mesterséges színezék
röf
Klaric
A tudomány sosem téved!
powerage
Szóval a kamuprofilok jelentős számából arra lehet következtetni, hogy a nemzeti dezinformációs minisztérium főmunkatársai és vezérelvtársai naggyon idegesek, ha a témát feszegetik. Már szinte érzik, ahogy a kis zsebükbe dugdosott rubelmilliárdok kicsusszannak a kezecskéikből. Ejnye!

LebensraumamOsten 2018.06.06. 13:44:45

@Womb Raider: Úgysem bújkálhatsz örökké GECI! Ez senkinek sem sikerült. Pedig voltak nálad ügyesebbek is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.06. 13:48:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

BG-ban voltak humoristák, akik ezt tényleg megcsinálták.

Beálltak a bolgár parlament elé, magukat normál újságírónak álcázva, s feltették a kérdést politikusoknak "a legújabb adatok szerint a szófiai csapvíz hidrogéntartalma elérte a kétharmadps arányt, Ön személyesen és az Ön párja milyen lépéseket tervez ezzel kapcsolatban?".

S a 10 megkétdezettből 2 akadt, aki rájött, hogy a kérdés ökörség.

VT Man 2018.06.06. 13:50:02

@75latnok:
"Talán csak a bevándorlókkal való riogatás fogható ehhez a teljesítményhez, amit ez a blog csinál."

Lehet azt kombinalni is!

Ha nincs kerites, akkor bejonnek a terrorista almenekultek, akik majd felrobbantjak Paks II-t.
Vege.

VT Man 2018.06.06. 13:51:29

@LebensraumamOsten:
"Már szinte érzik, ahogy a kis zsebükbe dugdosott rubelmilliárdok kicsusszannak a kezecskéikből."

A Siemenses Eurokkal mi a helyzet?

"Iparági szakértők már évekkel ezelőtt azt mondták a 444-nek, hogy az új erőművek műszaki specifikációját eleve úgy készítették el a magyar oldalon, hogy a turbinára vonatkozó igények inkább a nyugati cégek termékeihez illeszkedjenek. Olyan turbinát írtak elő, aminek gyártásában a GE-hez tartozó Alstomnak és a Siemensnek van a legnagyobb tapasztalata a világon. (Konkrétan azt írták elő, hogy percenként 1500-szor forduljanak meg a lapátok.)"
444.hu/2018/01/18/paks-megkaptak-a-hust-a-legyek

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.06. 13:54:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Tegyük hozzá: rosszíja, de persze se az "o" nem magyar "o", se az "a" magyar "a", s ebben a szóban mindkettő azonosan ejtendő, de olyan hanggal, mely a magyarban nincs, nagyjából az a hang, ami az angol "open" szóban van, az ottani második magángangzó.

]{udarauszkasz 2018.06.06. 14:06:00

Amig itt mindenki trollkodik,meg bohockodik,addig az osztrak radio most mondta,hogy felgazon megy a Paks,mert valami zur volt.
Csak szolok,hatha a Hungarian Royal Radio elfelejtette bemondani...

2018.06.06. 14:19:31

@]{udarauszkasz:
"2018. június 6-án 11:58 órakor a Paksi Atomerőmű 1. blokkján, a 2. turbinánál gerjesztés kimaradás védelmi működés történt. A turbina kiesése miatt a reaktorblokk jelenleg 50%-os teljesítményen üzemel."

Mondhatni a szokásos "műsorszám"... :)
Évek óta nehézségeket okoz, bizonyos típusú Hitachi jelfogók beszerzése. Azok f@szán működnek... A többi híres-neves gyártó terméke fél évenként összefoss@ magát...

eßemfaßom meg áll 2018.06.06. 14:36:07

@LebensraumamOsten: Szerintem kezdj el kezelésre járni mielőtt végleg elhatalmasodik rajtad

2018.06.06. 14:36:56

@maxval balcán bircaman:

De ugye csak akkor veszed át a honoráriumodat, ha fémdobozokban van, ürge bőrbe varrva... ?!? :)))

A jelszó: "Egy aprócska kalapocska... Benne csacska macska mocska..." :)))))))

BéLóg 2018.06.06. 14:44:03

Soros kizárólag azért ellenzi Paks2-t, mivel tudja, hogy Orbán ígéretet kapott arra magától Putyin Cárevicstől, hogy a Zatome Rőmű rádilyó aktivitás (Kossuth, Petőfi, Bartók) segítségével MINDEN újszülöttből fidesz szimpatizánst csinál.
Cserébe megengedtük hogy az "eleve értsék a cirill betűket" kapcsoló is be legyen pipálva az interfészben, így mindenki jól jár.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.06. 14:56:36

@mentolos lecsó:

Minden reggel titkos békaemberek adják át személyesen a napiparancsot. Vlagyivosztokból hozzák, az emberevő Putyin titkos tengeralatti központjából.

Íme a ma reggeli napiparancsom:

Tisztelt Marinov elvtárs, kedves Bircám!

Tegnap vezetőnk, Generalisszimuszov marsall elvtárs eligazítót tartott nekünk, ezért most sietlek tájékoztatni a legfontossabbakról!

Nyerésre állunk mindenhol a világon! Azonban van egy hatalmas akadály előttünk: a magyar liberális bloggerek és kommentelők. Az ő határozott kiállásukba rendre beletörik a bicskánk!

Ezért kérünk duplázd meg kommentelési erőfeszítéseidet. Ha kell, vegyél ki szabadságot fedőhely munkahelyeden.

A Harmadik Róma sosem esik el, s holnapra nemzetközivé válik a világ!

Előre is köszönettel, ölel:

Szergej Szekretov őrnagy

U. i.: Fizetésemelési kérelmedet egyetértő ellenjegyzésemmel továbbítottam Moszkvába.

saci02 2018.06.06. 15:00:41

@A tudomány sosem téved!: párolgó hülye gyerek, még mindig nem láttál evolúciót?

Mr. Cobb 2018.06.06. 15:10:54

Az USA-ból pénzelt atomcsapda természetesen nem számolja bele a legdurvább atomkatasztrófák közé az USA által elkövetett két tömegirtást...
Az index meg ne égesse már magát azzal, hogy minden héten kirakják címlapra ezt a szemetet. Remélem ők is kapnak a nyakukba a pánikkeltő poszter ellen indított perből.

Terézágyú 2018.06.06. 15:43:56

"az egész kontinens felett végigkrúzolt"

Miiiicsinált, basszátok meg??????

Kicit beszélni magyarul, barom atomcsapdások???!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.06. 15:58:35

@Kataj:

Bocsáss meg, természetesen neked van igazad. Attól, hogy oroszul egy sz-szel van írva a cég neve, a magyar fonetikus átírásban nyilvánvalóan és logikus módon hosszú sz-szel kell írni.

Bocsánatodért esedezem, amiért egy pillanatra is kétségbe merészeltem vonni az igazadat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.06. 16:04:55

@LebensraumamOsten:

"ha mégis netántalán rákos lesz valamelyik családtagom, barátom, akkor szétverhetem a fejeteket a beton járdaszegélyen, mert hazudtatok köcsögök?"

Már amennyiben bizonyítani tudod, hogy Pakstól lett rákos, nem pedig az élelmiszerből vagy a levegőből belé jutott karcinogén anyagoktól. Esetleg cigarettától vagy csak úgy a természetes háttérsugárzástól.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.06. 16:07:27

@maxval balcán bircaman:

Tudom, ezt már régebben megbeszéltük a moszkvai stábeligazításon.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.06. 16:11:56

@LebensraumamOsten:

Engem kihagytál a felsorolásból, meg vagyok sértődve.

NEXUS6 2018.06.06. 16:12:08

"Az nem zavarta a mese alkotóit hogy senki a világon nem jelentette, hogy hiányozna egy műhold, se az, hogy nem volt semmi ilyesmire utaló jel, se becsapódás, se más."

Na de ez azért nem így működik.

A hidegháború kellős közepén, a Kozmosz-954 balesetekor az oroszok előre szóltak, hogy problémák adódtak vele és nem tudták a nukleáris magot leválaasztani és biztonságos, magasabb pályára állítani. Ez a RORSAT rendszerhez tartozó műhold, amúgy felderítő műhold volt, de a helyzet súlyosságára tekintettel tájékoztatták a másik oldalt. A végül Kanadára zuhanó műhold maradványainak mentesítésére kb 3 millió $-t fizettek az oroszok.

És akkor még egy kis félnivaló, további 32 nukleáris reaktormag kering fölöttünk, amelyek kb 300 év múlva visszaérkeznek a légkörbe. Na ez valóban súlyos probléma, és nem az, amit a cikk próbál felfújni.

Amúgy javaslom még a Bophal-i katasztrofával a vegyipart, vagy esetleg a rendszeres porrobbanások miatt a malomipart, de a madarakat égető naperőműveket, vagy az Európa vízivilágát tönkretevő dúzzasztógátakat, vítózierőműveget mindenképp pellengérre állítani. Nincs zöld technológia, a technológia lényege a környezet átalakítása aze rőforrások kinyerése céljából, a kérdés csak az, hogy mekkora és visszafordíthatatlan-e a kár, amit okozunk. A cikkre visszatérve, Mayak nyilvánvalóan az utóbbi kategória, de látnunk kell, hogy ennek elkerülése ott soha nem volt szempont. Paks, vagy Paks II esetében viszont, akár mindent megkérdőjelező aspektusa a fejlesztésnek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.06. 16:17:31

@maxval balcán bircaman:

Emlékszel a dihidrogén-monoxid hoax weboldalra?

Pl. petícióban követelték a dihidrogén-monoxid betiltását, mivel a túladagolása évente rengeteg ember halálát okozza. Meg amiért minden tumorsejt jelentős mennyiségben tartalmazza ezt a veszélyes anyagot.

Ez a hoax egyebek közt azért is volt zseniális, mert ugye a monoxid szóról mindenkinek a szénmonoxid ugrik be, amiről pedig mindenki tudja, hogy halálos...

Sajnos azóta az oldal megszűnt, kár érte.

2018.06.06. 16:31:44

@LebensraumamOsten:"Úgysem bújkálhatsz örökké GECI! "

Honnan a feltételezés, hogy bujkálok? Neked a vezeték, vagy a keresztneved az Osten? Én a stílusodból inkább a Brendelre tippelnék..
Aztán, ha megtaláltál, mi lesz? A Dunába lősz, vagy inkább akasztani vágysz? Vagy a megkövezés most a trendi a progresszív hungaroliberál-fasiszták között?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.06. 16:52:58

@Womb Raider:

"Én a stílusodból inkább a Brendelre tippelnék.."

Ha a Brendel lenne, akkor már legalább fél tucatszor kijelentette volna, hogy ő a legokosabb az összes kommentelő közül. A Brendel újabban math0 nick alatt fut, persze használhat ezen kívül más nickeket is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.06. 17:00:46

@Medgar:

Azt bezzeg elhallgatták a gecik, hogy a vezérlőterem WC-jében kiégett a villanykörte. Ez 1. fokozatú nukleáris eseménynek minősül, mivel hátrányosan befolyásolhatja az irányító személyzet munkáját hasmenés esetén (cseresznyeszezon!).

A hiba elhárítását és az okok feltárását az atomerőmű személyzete a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértőinek bevonásával haladéktalanul megkezdte.

2018.06.06. 17:12:06

Remélem, a mai paksi termeléskiesésből holnap születik egy újabb
„MIND MEGHALUNK AZ ATOMTÓL” poszt…

2018. június 6. 11:58-kor bekövetkezett tranziens, rövid, vázlatos leírása:

- elektromos hiba miatt, a 1. reaktor 2. turbinájához tartozó generátor gerjesztő-gépe meghibásodott (a generátor gerjesztése megszűnt)

- mivel a gerjesztés megszűnt, a generátor nem fejtett ki „mechanikai” ellenállást a turbina gépcsoportra

- a turbina a „mechanikai ellenállás” elvesztése miatt gyorsulni kezd

- „TURBINA VÉDELMI JEL” képződik a magas fordulatszám miatt (több mint 3300/min)

- turbina szabályozó és gyorszáró gőzszelepek elkezdenek záródni

- ÜV301 - „EGY TURBINA KIESETT” védelmi jel képződik

- a generátor leold az országos hálózatról

- a turbina nagynyomású részéhez kapcsolt cseppleválasztó és gőz túlhevítő szelepek bezárnak

- a turbina „gőznyelése” megszűnik, a fő-gőzkollektorokban növekszik a nyomás

- a 2. turbinára kapcsolt gőzfejlesztőkben növekszik a nyomás

- az 1. reaktor ÜV-3 (üzemvédelmi működés 3) állapotba kerül

- az 1. reaktor térfogat kompenzátorában nyílnak a befecskendező szelepek és 260 Celsius fokos (!) HIDEG (!) víz befecskendezésével csökkentik a primer kör nyomását, miközben a reaktorba ereszkednek a szabályzó rúdcsoportok a teljesítményvezérlő számítógép utasításai által

- csökken a hőmérséklet és a nyomás a primer körben

- 122 másodpercen belül beáll, a termohidraulikai egyensúly (reaktor energia termelés, maradó 1. turbina gőznyelés)

Közben még számos tranziens lefut, ezek csak a főbb pontok voltak !
Mindez emberi beavatkozás nélkül, teljesen automatikusan !!!

Nem írok politikai témákban, csakis műszaki kérdésekben…

Ha valaki, olyan szellemileg korlátolt, hogy lekapcsolná Paksot, az a sötétségbe és a középkorba taszítja vissza az országot !

Minden 1,38 leütést az elektromos kütyüiteken Paks léte teszi lehetővé… Nem érdekes ?

2018.06.06. 17:20:31

@mentolos lecsó: O.K., maradjon az atom. Mi lesz a "kiégett", erősen sugárzó fűtőelemekkel? Főleg, ha a ruszkik többé nem fogadják?

2018.06.06. 17:21:32

@mentolos lecsó: ezzel csak azt akartam mondani, hogy te pont akkora barom lehetsz, mint a poszterm

dr. mesterséges színezék 2018.06.06. 17:21:38

@LebensraumamOsten: "Mennyi rohadt álneves fidesztroll böfög ide."

... és a listában én.

Nem állítom, hogy felröhögtem, de egy kóbor mosolyra elég volt.
Köszönöm!

dr. mesterséges színezék 2018.06.06. 17:26:31

@dr. mesterséges színezék:

Szóval senki sem tippelte meg a pár hónap + pár óra gondolkodási idő után sem, hogy hogyan is van az, hogy az űrnagyhatalom oroszok képesek leltárból nem hiányzó, "csak" a megsemmisülése utáni sugárzása alapján detektálható műholdat a sztoriba látni.
OK

Nem erről jut eszembe:
mek.oszk.hu/00700/00719/00719.htm#13

2018.06.06. 17:54:55

@hullajelölt88:

Sajnos, az olvasatlanságoddal / tudatlanságoddal nem tudok mit kezdeni...

A "ruszkik" fogadnák a kiégett kazettákat ! Bevett és gyakorlott eljárás van ezek biztonságos (!) szállítására.
Egy "kiégett" VVER-440 kazetta is hatalmas értéket képvisel, a benne megtalálható hasznos hasadványtermékek miatt, a jövő reaktorai számára.
Egyszerűen, a jelenlegi, szűk látókörű, ostoba EU szabályozás nem teszi lehetővé a nukleáris anyagok országhatárokon keresztüli mozgatását... (Google a jó barátunk a témában!)

Megfordítom a dolgot: "ezzel csak azt akartam mondani, hogy te pont akkora barom lehetsz, mint a poszterm"

Mi a "poszterm" ?!? Megártott a kis, kacska ujjaidnak a paksi KKÁT (kiégett kazetták átmeneti tárolója) sugárzása... Ahol annyira lecsökken egy kazetta aktivitása, hogy szabad levegővel hűtött, vasúti konténerekben is szállíthatóak ?? ! ???

Miről beszélgetünk, áruld már el !!?

A tudomány sosem téved! 2018.06.06. 18:13:37

@saci02: nem sajnos :(
Mint ahogy minden másnap gyáván lemondó Orbán-t sem. Se mellékhatás mentes védőoltásokat. GDP duplázó, és bűnőzést felező menekülteket sem.
Pedig ezek minden nap szerepelnek az igazmondo index címlapján.
Mondjuk az igaz, hogy amióta az Orbáni diktatúrában élünk, azóta teljesen elszaporodtak az atomok, ma már az ember a saját otthonában sincs biztonságban tőlük :( Rettegés!

2018.06.06. 18:50:27

@mentolos lecsó: Mondd csak elvtárs, mi lesz a sorsa az elhasznált, radioaktív cuccoknak? Ja, hogy amíg a ruszkik a saját környezetüket szennyezik vele, addig ki nem szarja le? És még1x: ha egyszercsak nem veszik átvtöbbé, mert mondjuk Szálasi Viktortodat úgy rúgja seggbe valaki, hogy a pofáján csúszik ki a parlamentből?
Miért is van egy olyan érzésem, hogy te is csak egy putyinista fideSSes bérpatkány vagy?

Hogy nem tudod, mi az a "poszterm", azzal is csak a saját primitív lényedről állítod ki a bizonyítványt, csicska...

]{udarauszkasz 2018.06.06. 19:05:16

@mentolos lecsó: Azt vagom, laikuskent is, hogy az atomenergia, amig egy eromuben ketyeg, gyakorlatilag a legtisztabb energia a vilagon. De a kiegett futoelemeket, es egyeb sugarzo, aktiv hulladekot nem lehet veglegesen elhelyezni. Sehol. Illetve el lehetne, csak nem ezen a bolygon. Olyan felezesi ideju izotopokkal vannak tele, amibe a jelenlegi emberi tortenelem a foniciaiaktol a mai napig tobbszorosen belefer.
Hogy irsz uzenetet egy 30000 ezer evvel kesobbi civilizacio tagjainak, hogy "ne asd ki, mert meghalsz!"? Felteve, hogy az ilyen idoskalan mar eszreveheto geologiai valtozasok miatt nem kerul napvilagra magatol az egesz cucc....
Egy atomeromu egy aszteroidan, vagy kint a vilagurben jo helyen van. Ott kepes lehet ellatni egy teljes bioszferat, komplett urbeli varosokat. A szabadon repkedo neutronok, es egyeb reszecskek eltunnek az ur vakuumaban, es a kisbolygo tuloldalarol nem arthatnak egy kolonia lakossaganak, akik csak az allandoan erkezo stabil energiaellatasrol vesznek tudomast. A Foldon szerintem a fuzios energiae, es az alternativake a jovo.

jágör68 2018.06.06. 19:22:58

@]{udarauszkasz:
Egyetértek minden mondattal a fúziós energiát kivéve.
Fúzió energia egy helyen van manapság: termonukleáris (fúziós- fissziós) bombában. A Nap működését lehetetlen másként lekopírozni. Abból az lesz/ lenne itt is, mint a Napban.
Szájensz fiksön nem érdekel.

Kedélyes Paraszt 2018.06.06. 19:30:06

@hullajelölt88: nem szoktam masokat basztatni, de igencsak korlatolt lehetsz. nem vetted eszre, hogy ml-tol eddig konkret muszaki adatokat olvashattal, hogy mikor mi is tortenik egy ilyen eset kapcsan? es nem csak most, hanem korabbi postokban is. nemhogy orulnel neki, hogy ilyen degeneralt, felinformaciokkal teli blogon egyaltalan megszolalnak hozzaertok is, akik ertik is a fizikat, nem csak ugatjak. a frocsogo nyallal eltakart szemedtol nem latod a tenyeket, csak a hozonges megy, kurvara nem zavar, hogy olyan emberek mondanak itt eszerveket, akik napi szinten ezzel foglalkoznak epp mondjuk pakson, vagy valamelyik kozeli szervnel. az mondjuk nem zavar, hogy a blogon postolok sosem reagalnak a hsz-ekre? kussolnak mint szar a fuben, hisz tisztaban vannak a baromsagaikkal, eszervet sokat nem tudnanak felsorakoztatni ami vedheto is. valaki itt belinkelte az energiaklub tisztsegviseloit. erdemes lenne rajukkerdezni, hogy ugyan mit szolnak ehez a bloghoz, adjak-e az arcukat hozza? ha igen, ugyan miert nem aktivak?

]{udarauszkasz 2018.06.06. 19:33:50

@jágör68: Manapsag csak a H bombakban van fuzios energia, de ez meg valtozhat. Tobb vonalon dolgoznak fuzios energia hasznositasan.

2018.06.06. 19:45:02

@]{udarauszkasz:

"De a kiegett futoelemeket, es egyeb sugarzo, aktiv hulladekot nem lehet veglegesen elhelyezni. Sehol. Illetve el lehetne, csak nem ezen a bolygon. Olyan felezesi ideju izotopokkal vannak tele, amibe a jelenlegi emberi tortenelem a foniciaiaktol a mai napig tobbszorosen belefer."

Erre lenne jó reprocesszálás ! Olyan izotópokat nyerhetnénk ki, amik az elkövetkezendő 1000-2000 évre biztosítanák az emberiség energia ellátását... fissziós (maghasadásos) reaktorokban !!!
A fosszilis olaj alapú lobby baromi erős, minden erejével fékezi az eddigi kutatásokban elért eredmények hétköznapi használatát ! Ez nem fikció, hanem tény !

A mostanság (40-70 éves távlatokban) keletkezett "atomipari hulladékot"
a bennük lekötött magenergia 98,7%-ban újra tudnánk hasznosítani, további energiatermelés számára !
Amit el kellene "temetni örökre" az beleférne 500, szabvány 40 lábas konténer térfogatába !
Ennél nagyságrendekkel (!) több van a Föld magjában, ami ez a satnya kis bolygót működteti...
Nem tudtad olvasatlan tahó ?!? A Földet is fissziós (magbomlásos) energia fűti és élteti ! A központi csillagunk (Nap) is rásegít erre, de maga is egy fissziós - fúziós atomreaktor...

A saját, satnya kis szervezetedben is legalább 9000-15000 (!) radioaktív bomlás zajlik le MÁSODPERCENKÉNT !

" A Foldon szerintem a fuzios energiae, es az alternativake a jovo."

A fúziós (gazdaságos!) energiatermelés még kb. 80-200 év a jelenlegi ütemmel számolva...
Az alternatív / megújulók energiatárolása jelenleg nem megoldott, szintén 150-200 éves, anyagtudományi távlatokról beszélünk !

GyMasa 2018.06.06. 19:47:37

@]{udarauszkasz:
Igazábóla a H-bombának van pozitív energiamérlegű fúziós reakciója.
Viszont nem igazán biztonságos, és nem is olcsó :-)

2018.06.06. 19:52:27

@Kedélyes Paraszt: képzeld, észrevettem. Ahogy azt is, hogy pont olyan primitív seggfej, mint a poszter, csak a másik véglet.

2018.06.06. 19:53:59

@mentolos lecsó: de okos vagy. Remélem, a párnádat kiégett fűtőelemek maradékával béleled, hiszen a sugárzáy egy természetes dolog.

2018.06.06. 19:59:27

@]{udarauszkasz: "A Foldon szerintem a fuzios energiae, es az alternativake a jovo."

Ööö... a közeli, vagy a távoli jövő?

@jágör68:"Abból az lesz/ lenne itt is, mint a Napban.
Szájensz fiksön nem érdekel."
Hülyeség.. a fúziós reaktorok nevetségesen kevés "üzemanyaggal" működnek, ami eleve behatárolja a felszabaduló energia mennyiségét, másfelől nagyon szűk a munkaponti tartomány, amitől már minimális eltérés is azonnali leállást okoz így inherensen biztonságos.. Az meg lényegtelen, hogy a Nap más paraméterek és más üzemanyagciklusok révén termel energiát. Pl. trícium eleve nincs is jelen. A fúziós reaktor reakciójának hőmérséklete 10-12szer magasabb a Napénál.. A D+T fúzió nagyon sok energiát termel, tökéletes üzemanyag lenne, csak a két anyagra nem egyformán hat a mágneses tér így a plazma stabilitása/hatáskeresztmetszet nem éppen a legjobb, vagyis kicsit több reakciónak kellene lejátszódnia, mint amennyi egyelőre megy.
A legszuperebb a neutron mentes fúziós reakciókon alapuló energiatermelés lenne... de egyelőre úgy tűnik, mindenki D+T viszonyléatban tapogat.
Szóval rengeteg a lehetőség, áttörés bármikor bekövetkezhet.. de egyelőre maradnak a fissziós eszközök.

]{udarauszkasz 2018.06.06. 20:14:55

@mentolos lecsó: Huha, nem is tudtam:) Csak mondjuk nem mindegy, hogy milyen koncentracioban kapom meg ezt a sugarzast. Attol, hogy mondjuk egy ev alatt megkapok egy bizonyos mSv-nyi adagot, az meg nem jelenti azt, hogy nem halok bele ugyanebbe az adagba egy ora alatt.... Persze, mindenhol van egy kis radioaktiv bomlas, tele van a test C14 izotopoktol elkezdve minden egyebbel, de azert nagy aktivitasu, tomeny izotopok nem hiszem, hogy minden napos etrend, legalabbis mifelenk nem.
A Fold belsejet egy rakas radioaktiv elem futi, csak az a meleg az evmilliardok ota ott van, es hozzaadodik meg a Fold keletkezese ota ott levo maradvanyho. A Fold magja lassankent krikristalyosodik, es ez a kristalyosodasi folyamat is termel hot. Ahogy a radioaktiv bomlas is. De ezekhez mind hozzaszokott a szervezet, a mestersegesen feldusitott izotopokhoz, sot, a termeszetben nem letrejovo koztes bomlastermekekhet (Ru) viszont nem szokott hozza. A koncentraltsag a lenyeg. A feny nelkul nem lehetne elet. De ha belenezel a Napba, vagy egy mestersegesen letrehozott lezersugarba, kieg a szemed.
Irtad, hogy ujra lehetne hasznositani a cuccot. Ez igy is van. Idealis esetben. De szamolni kell balesetekkel, Sellafield, Mayak, Csernobil, Fukushima, meg egy rakas egyeb, amirol nem is tudunk. Egy Mayak-i kaoszbol hogy hasznositasz ujra mindent? Marpedig balesetek tortenni fognak, mert az emberek hibaznak. Ha kint gajraversz egy reaktort az urben, legfeljebb bekuldod a Napba, vagy valamelyik gazoriasba. De itt a Foldon hol tarolod tobb tizezer evig?

]{udarauszkasz 2018.06.06. 20:18:53

@Womb Raider: Az amcsik allitolag lezerindukalt fuzioval kiserleteznek. Lezerrel lehet olyan energiasuruseget elerni, ami begyujthat egy kis gombbe zart hidrogencseppet. Allitolag azert csinaljak, mert bombat akarnak csinalni belole, es mivel igen keves radioaktiv mellektermek keletkezik, nem esik az atomsorompo egyezmeny hatalya ala. Vagyis ha sikerulne, akkorat szolna, mint az atombomba, csak epp nem lenne radioaktiv az uvegsivatag, ami maradna utana, mert nem hasadoanyaggal inditanak be a fuziot.

jágör68 2018.06.06. 20:25:28

Úgy látom a mérnökzseniknek nem igazán oktattak FIZIKÁt. Azon belül is a Termodinamik I. és II. Főtételét.

Leutánozni kozmikus folyamatokat is behatárolja. Jön a technológiai blabla, különböző plazma viselkedésről, amikor a lényeg a lényeg:

az energiahatékonysgnak komoly határai vannak. Nem lehet többet belefeccölni, mint amennyi kinyerhető belőle.
És, ha ezt így nézzük, elég komoly energiamennyiség került már invesztálásba a fissziós, fúziós, alternatív, megújuló blabla energiákba is. Mivel többszáz évnyi kőolaj- szén- és földgázégetés vezetett el hozzájuk.
És még ma is:

business.financialpost.com/commodities/energy/what-decarbonization-the-world-will-soon-be-burning-100-million-barrels-of-oil-per-day

Minden más blabla. Nincs hatékonyabb, egyszerűbben hozzáférhető/ tárolható/ felhasználható a fosszilisoknál. Ennyike. Olduvai- elmélet és a Valóság is igazolta, Ahogy a Fermi- paradoxont is.

Minden más csak szájensz fiksön.

powerage 2018.06.06. 20:42:44

@LebensraumamOsten:
"Mennyi rohadt álneves fidesztroll böfög ide. A fele se valós személy, csak néhány szar bérkommentelő hazaáruló különböző profiljai."

Esetleg aloe verás hintőporral próbálkozz, ha úgy érzed, hogy nagyon csíp a pisi.

2018.06.06. 20:43:08

@]{udarauszkasz: Értem.. tehát egy újabb, fúzión alapuló fegyvert fejlesztenek..hmmm... Szerintem szüntessük be azonnal az acélgyártást is, mert puskát, meg szúrófegyvereket is lehet belőle gyártani.
Ahogyan egy fissziós reaktor nem lesz atombomba soha, úgy egy pár (3-5 grammnyi üzemanyagot 'elégető' fúziós reaktorból sem válhat hidrogénbomba.
Egy nudli 1 kilotonnás 'H' bombához is kell közel húsz gramm D/T keverék (lehet mást is, de itt szabadul fel a befektetett energiához képest a legtöbb energia. Ha tiszta bombára vágyunk, akkor a D+T nem játszik, hiszen elég rendesen termel neutronokat és a neutronsugárzás transzmutálja a környezet anyagait.

2018.06.06. 20:46:08

@jágör68: Husi :) a szened is fúzió salakja csupán..és itt a Földön jelenleg is legnagyobb mértékben fúzióból származó energiát hasznosítun k:)

"az energiahatékonysgnak komoly határai vannak. Nem lehet többet belefeccölni, mint amennyi kinyerhető belőle."

Nanebassz... az ugye nem zavar, hogy a D+T fúzió erősen exoterm, pozitív energiamérlegű..

2018.06.06. 20:47:05

@hullajelölt88:

"Remélem, a párnádat kiégett fűtőelemek maradékával béleled, hiszen a sugárzáy egy természetes dolog. "

És tényleg ! A RADIOAKTÍV SUGÁRZÁS természetes dolog !

Ha lemész nagyanyád pincéjébe belélegzel némi Rn-211 és Rn-222 (ezek a Radon radioaktív izotópjai, egyébként nemesgáz). Amiket Föld anya termel a működése közben !
Olvass, tanulatlan senkiházi ! Ez gimnázium 2. osztályos anyag !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A földi evolúciót a radioaktív sugárzás segítette elő. A származási hely lehet a Nap, vagy lehet maga a Föld is...

Érdekeset mondok !

Az ionizáló sugárzás képes arra, hogy energiaszinttől függően változtasson a víz (H2O, dihidrogén-monoxid), hidrogén kötéseinek a szögén. Ez a kötési szög 120 fok (általános iskola, 6. osztályos tananyag!)
Ezért jönnek létre a gén mutációk, és ezért működik az evolúció !

Ez az evolúció termeli ki, az olyan selejtes egyedek, mint amilyen TE is vagy !!!!

Mielőtt értelmes vitára szánnád el magad, kérlek ismételd át a 0-12 osztályos fizikát, biológiát...
Akkor talán lesz sikered !!!! :))))))))))))

jágör68 2018.06.06. 20:55:25

@mentolos lecsó: ezért különösen egészséges, ha pár évtized alatt olyan urándúsítást csinálunk, hogy ilyen koncentrációban max. csillagok belsejében vannak :D
Sebaj, 13, 5 milliárd év VS 70 év- na, öcsi, számolj csak hány nagyságrend?
Az alkohol is egészséges kismértékben- nagymértékben meg orvosság, igaz :DDD

@Womb Raider:
Igen, husi, erősen exoterm- pont ezért nem lehet megzabolázni egy csillagot egy bolygó méretű tér- időben :D

]{udarauszkasz 2018.06.06. 20:55:35

@Womb Raider: Nem en talaltam ki. Talan magat a Napban folyo ciklust probaljak leutanozni, nem tudom. Ha tudnam, mar megcsinaltam volna:) (Jo nagyot szolna a sztratoszferaban, szilveszterkor:D) De az, hogy dolgoznak ilyesmin, sejtet valamit. Es nem, nem kell betiltani semmi ilyesmit. Meg akar az atombomba is jol johet valamikor kesobb. Egy hagyomanyos hidrogenbombaval barmekkora robbanast elo lehet idezni, es nem tudni, mit hoz a jovo... Lehet, hogy valami hiperfejlett ufok tamadnak rank, es ez lesz az egyetlen eszkozunk. (A neandervolgyi kobaltaja is kepes lehet leket utni egy NAVY SEAL-es ficko koponyajan, ha szerencseje van, de ha nincs kobaltaja sem, mindenkepp halott.) Vagy akar csak egy errefele koszalo kisbolygo tor az eletunkre, amit elore meglokve pont annyit gyorsul, hogy elhibazza a Foldet... miegymas.
Es talan azt se kene elfelejteni, hogy szinte az osszes mai talalmany, holmi szajenszfiksonok eredmenye. Szamitogep, Videotelefon, laptop, tablet, navigacio... (Beszelo terkep...?! Ki gondolt volna ilyesmire 30 eve? hat a scifi-irok!)

invalid user name 2018.06.06. 21:02:26

@eßemfaßom meg áll:

Nem, egy atomerőmű nem lehet hülye, csak fostalicska. A VVER1200-nak igencsak véres a torka (Novovoronyezs), nehezen jönnek össze a promótált külföldi üzletek, a VVER1000 projektek nagy csúszással indulnak, döcögve haladnak. Az orosz nukleáris technológia valamikor jónak számított -- kortársaihoz képest -- de az elmúlt évtizedekben pont azokon a területeken fejlődött sokat a világ, amire az oroszok mindig is nagy ívben szartak: minőségbiztosítás, megbízhatóság, átláthatóság. Az orosz feudalizmus továbbra is csak kullog a világ mögött.

jágör68 2018.06.06. 21:03:22

@]{udarauszkasz:

Szájensz- fiksön barátom, neked is javaslom a cikket:

business.financialpost.com/commodities/energy/what-decarbonization-the-world-will-soon-be-burning-100-million-barrels-of-oil-per-day

Ha esetleg gyenge lennél angílusból, segítek:
Miféle dekarbonizáció? Hamarosan 100 millió hordót (olajat) égetünk naponta
A fosszilis energia még mindig növekszik, és még mindig 80% felett van a részesedése. Bármilyen energia- tranzíciót vizionálni: butaság.

A szájensz- fiksön szerkezeteited is ez hajtja 80%- ban.

2018.06.06. 21:03:36

@]{udarauszkasz:

Hhhhűűűűűűűű de nagyon BUTA vagy !!!!!!!

Egy átlag, budapesti büfében kapható Lúd-láb szeletben, annyi magenergia van lekötve, hogy ezt felszabadítva Budapest eltűnne a térképről az agglomerációval együtt...
Nem ismerős ez a "valami" ? E = m*c2
A modern részecskegyorsítók bebizonyították, hogy jééééééééééé téééényleg.... !
Az megint más kérdés, hogy egy szelet csokoládés tortából nem vagyunk képesek kinyerni a teljes (magenergiában tárolt) energiamennyiséget...

De ettől Te még menthetetlenül OSTOBA vagy !!!

invalid user name 2018.06.06. 21:06:04

@hullajelölt88:

A kiégett fűtőelemek körül nagyobb a füst mint a láng. Nem ezzel van igazán gond. De a poszt nem is a reaktorról szólt, hanem arról, hogy a Roszatom továbbra is csak sumákol, hazudozik, mismásol, füllent, keni a szart -- az oroszoktól az elmúlt száz évben igazán megszokhattuk volna.

]{udarauszkasz 2018.06.06. 21:27:42

@mentolos lecsó: Mi koze az elobbi hsz-omnak az annihilaciohoz? En nem mondtam, hogy anyagot akarnak annihilalni, ugyanis a teljes E = mc^2 egyenlet igy jonne ki. A ludlab teljes anyagat energiava alakitanank at. Mondjuk ugy, hogy levagnank a ludlab felet, valamilyen modon antianyagga alakitanank, es a nem atalakitott resszel erintkezve megsemmisitenek egymast, erre gondoltal?
@jágör68: Attol, hogy jelenleg a fosszilis tuzeloanyagok a piacvezetok, az meg nem jelenti azt, hogy 50 ev mulva is azok lesznek. Miert is ilyen olcso meg mindig az olaj? (olcsobb, mint 2012ben!) Mert nem merik felverni az arat. Miert is? Mert akkor automatikusan beindulnanak a fejlesztesek a megujulo energiak iranyaba. Azert olcso, mert nem akarjak, hogy megerje megujuloba fektetni. Majd ha esetleg tenyleg elfogy (habar a metan eleg sokara fogy el...) akkor majd valtanak. Probaljak a termeles szabalyozasaval ugy szinten tartani az arakat, hogy meg EPPEN ne erje meg masfele kacsingatni. Elvileg erre jott letre az OPEC. Paran ebbe bele is buknak, foleg azok, akik nem szivesen jatszak ezt a jatekot.
Nekem van egy kis napelemes berendezesem a kamionban, 2 kis napelembol, egy powerbankbol, es egy 12-24V-os usb toltobol raktam ossze. Ha epp gyengelkedik az akksi az autoban, ezzel tudok annyit termelni, hogy a navigacio, internet, telefon ellebecol vele. Eleg ketbalkezes vagyok, szoval par oras munkamba beletelt. Egy sokdiplomas tudos-mernok banda, nemi anyagi tamogatassal megtolva hatulrol ennel biztos kulonbet, es hatekonyabbat is ossze tudna hozni.

Az igazi Trebics 2018.06.06. 21:28:51

ha ez az incidens francia földön történik, a lakosságot 1-2 kilométer sugarú körben kitelepítenék, a mezőgazdasági termények fogyasztását 20-40 kilométeres sugárban megtiltanák



egy radioaktív felhő az egész kontinens felett végigkrúzolt.



Budapest - Cseljabinszk kb. 3500 km

invalid user name 2018.06.06. 21:36:51

@Az igazi Trebics:

A blogból nem igazán derül ki, de itt nem közvetlenül a ruténium izotóp mennyisége volt botrányos, hanem az a
sunyiság meg szarkenés, ami a nukleáris iparban komoly bizalmatlanságot ébreszt a vevőkben. Ha a roszatomnál csak úgy elszórnak egy ilyen nagy aktivitású izotópot, próbálják agyonhallgatni aztán agyonhazudni, akkor mi minden lehet még ott a műszaki biztonsággal, amiről nem tudunk, mert nem erre hozta a szél?

jágör68 2018.06.06. 21:37:38

@]{udarauszkasz:

Túl sok a feltételezés.

Szóval, szerinted a Gyíkemberek 250 éve eltették a zingyenergia (gy.k: nullponti) terveket egy széfbe és nem engedik szabadalmaztatni, mert akkor nem égethetik tovább a fosszilist :DDD
Mellesleg: mibű gyárcsák a "megújuló" energiát hasznosítókba a műanyagokat? A festéket? Mivel bányásszák a ritkafémeket- amiből szintén fogyunk kifele... Milyen energiából szállítják, munkálják meg, cserélik, karbantartják, felújítják stb, stb

invalid user name 2018.06.06. 21:37:55

@]{udarauszkasz:

Egyébként gratulálok a napelemes cuccodhoz, és örülök, hogy szeretsz így barkácsolni meg hogy sikerélményed lett ebből.

jágör68 2018.06.06. 21:39:35

Érted mán a probléma sokrétűségét?

Komolyabb, mint a szellemi kapacitásod; ezért egyszerűbb odamondogatni- hogy de valaki más mán bisztoss megcsináta, csak el van téve a fijjókba, ahunnat nem engedik elővenni...

]{udarauszkasz 2018.06.06. 21:52:25

@jágör68: Nem feltetelezes, vagy konteo, hanem logika. Meg nezek mas nyelveken is hireket. Ott kerek-perec elmondjak, hogy az OPEC a kitermelesi kvotak noveleserol dont, ha megugrik az olaj ara, es csokkent, ha nagyon lemegy. Egy bizonyos szinten tartjak ezzel az olaj arat. Ez nem feltetelezes, ez a hirekben van. Szo sincs itt nullponti energiarol, meg gyikemberekrol, csak arrol, hogy a megujulo energiak, foleg a szel, es a nap, kezdenek konkurrenciat jelenteni a fosszilis energiaknak. Azt, hogy a muanyagoknak, es miegyebeknek alapanyaga, az mas lapra tartozik. Ebben a topikban az energiarol van szo, nem a vegyiparrol. Ha megoldjak az energiatarolas problemajat, hatalmas, sivatagi napelemtelepekkel egesz Europat ellathatjak megujulo energiaval.
Meg a gyikembereknek is marad belole:D

invalid user name 2018.06.06. 21:58:18

@]{udarauszkasz:

a világ ennél kicsit bolonyultabb :)

szaudarábiában hordónként 3 dollár körül van a kitermelési költség. oroszországban 25 dollár körül. a szaudiak is megérzik, ha 40 dollárra esik a világpiaci ár, de nekik csak 20 millió embert kell eltatani az olajbevételekből -- putyinnak meg 120 milliót. szóval különböző helyzetben vannak termelők.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.06. 22:37:51

@]{udarauszkasz:

"Tobb vonalon dolgoznak fuzios energia hasznositasan."

Fejleszthetik a fúziós erőműveket, ahogy akarják, azok akkor is csak elavult gőzgépek lesznek. :DD

Kataj 2018.06.06. 22:46:52

Ostoba putyin-orbáb trolloknak is:

www.napi.hu/magyar_vallalatok/gond_van_pakson_kiesett_egy_turbina.663836.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Akkora teljesítmény esett ki az üzembiztos paksi szovjet csodátokban ma délben, amennyi egy 100 ezres magyar város energiafogyasztása.

Nyugodalmas jó éjszakát!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.06.06. 22:53:10

@]{udarauszkasz: Egy csomó baromságot hordtál össze, láthatóan fingod nincs a nukleáris fizikáról.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.06. 23:13:46

@Kataj:

"Akkora TELJESÍTMÉNY esett ki az üzembiztos paksi szovjet csodátokban ma délben, amennyi egy 100 ezres magyar város ENERGIAfogyasztása."

No comment. :DDD

GyMasa 2018.06.06. 23:19:29

@jágör68:
"Nincs hatékonyabb, egyszerűbben hozzáférhető/ tárolható/ felhasználható a fosszilisoknál."
Azt' mégsem látni egyetlen sötétzöldet sem, aki mondjuk teljes mellszélességgel támogatná pl. az AUDI mesterséges üzemanyag technológájának a terjesztését.

invalid user name 2018.06.07. 00:02:44

@Kataj:

hát ha a blokk 50%-on üzemel akkor 250 MW teljesítmény esett ki.

vajon mennyi ilyen vészhelyzeti teljesítménycsökkentést bír még ki az 1. blokk?

dr. mesterséges színezék 2018.06.07. 01:49:10

@]{udarauszkasz: Egy valami biztosan létezik még a magyar életszínvonal nyugat-európaivá válásán kívül, ami minél több idő telik el a korábban szükségesnek prognosztizáltból, annál távolabbra tevődik a jövőben, és ez a fúziós energia hasznosítása.

2018.06.07. 06:24:46

@Kataj: :))) Inkább fröcsögj és fenyegetőzz...az a te kompetenciád.
Az, hogy vannak ilyen üzemzavaraok, valóban kellemetlen, ám még mindig az atomerőmű az, amira nagyobb időtávon nézve a legbiztosabban alapozhatod az energetikádat. Az idő 90%-ában megy, és ontja az energiát.

Talán a nagyhozamú folyók vízerőműveit lehet ezzel összemérni, de mivel ott is vannak karbantartási időszakok, úgy azok sem képesek 100%-os rendelkezésre állásra. Nekünk nincs ilyen folyónk, szóval akkor ezt a kérdést kipipálhattuk. Egyébiránt, ha menne az értő olvasás, akkor látnád, miből fakadt a hiba és nem kalimpálnál az oroszokra mutogatva. .
Persze nem fontos, hogy fidesz trolloknak higgy.. nézz meg pár Teller előadást a témában. Sokat tanulhatsz tőle. Az a veszély sem fenyeget, hogy Putyin köpönyege alól bújt volna ki (több ok miatt sem..)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.06.07. 06:35:55

@invalid user name: Semennyit. A vészhelyzeti teljesítmény csökkenés azt jelenti hogy nem a reaktorral van a baj, hanem hőcserélővel, turbinával, generátorral. Mivel az egyik turbina kiesett, a másikkal bármi gond van, teljesen le kell állni.

jágör68 2018.06.07. 08:01:11

@Womb Raider:
Husi, az nem úgy van, hogy csak beb*szol egy tömb tisztítatlan urániumot, oszt mán gyün is az óccó energia, kiszpénszért.
Először is: több év mire fosszilis energiából felhúzzák a reaktorépületet, a telepehelyet kialakítják, az uránt kibányásszák, szállítják, dúsítják, megint szállítják- ez mind- mind rengeteg fosszilis energia.
Ja ige, és pont ez a gond, hogy folyamatosan ontja az energiát- állandóan hűteni kell- na milyen energiából is működnek a dízelszivattíúk, nagyokos?

Osztán mi is van, ha pl vészleállás van? Hűteni kell akkor is, folyamatosan, ha nem termel hasznos energiát. Évekig, majd rendkívül szabályozott, szigorú, fegyelmezett cselekvéssorral- az se 2 másodperc- át lehet helyezni pihentetőmedencébe- ahol szintén évekig kell hűteni- ugye oda is pumpálni kell a vizet orrba- szájba. És így tovább, 50- 60 éven keresztül, amíg teljesen biztonságosan végre le lehet szerelni.

Mennyi is akkor az EROIE- ja?
Mennyire veszélyes is, ha egy baleset következtében pl. nem lehet kivárni ezeket az éveket- vagy mondjuk meg se lehet közelíteni az egészet- csak úgy megy minden a maga útján?

Az a baj, mint már 1000x leírtam:
a mérnökzseniknek qrvaára fingja sincs a fizikáról. Se kockázat- elemzésről. Hogy a biológiáról már ne is beszéljünk.
Egy többszázmilliós éves felezési idejű üzemanyag esetén nem lehet 70 évnyi tapasztalatra alapozva aszondani, hogy de ez aztán qrvára nem egészségkárosító.

Ezzel szemben, ha egy szénerőmű elszáll, azt egyszer eloltod, oszt csókolom.

2018.06.07. 08:42:16

@jágör68: :)) Csak szólok, hogy megoldott problémákat igyekszel úgy beállítani, mintha vakon tapogatnánk a sötétben. Plusz ugye a szenet nem kell bányászni, csak betolat a TEFU IFA-val a pógi a TüKer telepre, megrakják a Weimar markolóval és hajrá!
A sok-sok száz atomerőműből hány esetében is következett be ilyen jellegű vészhelyzet?

www.youtube.com/watch?v=A92w27Me7Lc A mérnökök nem tévedhetetlenek, azok a kutatók és tudósok sem, akik eredményeire támaszkodva építik és fejlesztik ezeket a berendezéseket, de már ne is haragudj, erősen nagyképű az a megközelítés, amiben azt állítod, hogy amúgy régóta ismert és jól ismert folyamtokkal nem számoltak és nem készültek fel a lehető legjobban azok következményeinek mérséklésére...de te igen, te tudod, ami sokezer mérnök nem , ami elkerülte a a figyelmüket, vagy nem tudták megoldani, de majd lesz valami alapon átsiklottak felette..te viszont árguss szemmel figyelted és figyelmeztetsz...

"Egy többszázmilliós éves felezési idejű üzemanyag esetén nem lehet 70 évnyi tapasztalatra alapozva aszondani, hogy de ez aztán qrvára nem egészségkárosító."
Jééézus.. Pontosan ismert a kazetták kiégésekor fennálló összetétel, az összes bomlási sor, a felezési idő, a bomlás termékek fajtája.. Nagy pontossággal megmondható, hogy az adott anyag 34788 év múlva milyen aktivitással fog sugározni és, hogy még mennyi ideig várható (ha várható) olyan sugárzás, amit figyelembe kell venni.
Ebben messze (nagyságrendekkel) pontosabban látunk a jövőbe, mint a fosszilis tüzelés légkörre gyakorolt hatásának és annak következményeit illetően.

Másfelől... mi a véleményed a szénerőmű működéséhez kapcsolódó radioaktív sugárterhelés mértékéről, annak karakterisztikájáról, eloszlásáról? Beköltöznél egy Mátra gázbeton falazóelemekből épített házba? Kiengednéd a gyereked szánkózni a meddőhányó dombjaira:

Az atomerőmű költségbecslésénél az összes lehetséges és kalkulálható költséget figyelembevéve is azt találhatod, hogy olcsóbb és biztonságosabb, mint bármi, ami a Föld szinte bármely pontján energiaforrásként szóba jöhet jelenleg. Mondom.. nézz kicsit több Tellert :) talán tőle még te is tanulhatsz valami okosat..

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.06.07. 08:42:57

@jágör68: Ezt honnan vetted hogy a hőcserélő rendszert dízel működteti? Ja és párolog már az urán?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.06.07. 08:45:32

@jágör68: Tényleg és neked van? Annyi baromságot hordtál már össze hogy megdöbbentő. Ja! A felezési idő nem változik, elég egy mérés, nem kell hozzá 70 év tapasztalat se. Tudod a mennyiséget, megszámlálod a bomlásokat és már tudod is a felezési időt.

jágör68 2018.06.07. 08:56:02

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Megint hablatyolsz. Senki nem arról beszélt, hogy a bomlások számát nem lehet előre megmondani.

Hanem a biológiai hatást, te vadbarom.

És mennyi ez EROEI? Tudod, egyáltalán mit jelent, szakértp, vagy megint melléhablatyolsz?

jágör68 2018.06.07. 08:59:40

@Womb Raider:

Már ne is haragudj, de a példák és a valóság pontosan ezt mutatták.

Fukushima, Csernobil stb.
A kormányok sumákolnak, hablatyolnak- ugyanúgy, mint a fizikáról, biológiáról faszfogalma nincs mérnökök.
Aztán az egész leolvad, jó esetben- vagy felrobban.
Bár, az a jó eset is kérdéses, mert előre nem látható ideig fogja szennyezni a talajvizet, óceánt, talajréteget.

2018.06.07. 09:14:15

@jágör68: "És mennyi ez EROEI?"

Majd, ha a szén(fosszilis)erőművek EROEI mutatójába beszámolod a CO2 kibocsátásból faakdó környezeti károkat, egyéb externális költségeket,akkor gyere vissza...és arról se feledkezz meg, hogy a "megújulók" költségeibe pakold bele a rendszerbe integrálhatóságukat lehetővé tevő egyéb rendszerek költségeit. Majd arról se feledkezz meg, hogy mi milyen energiaforrások közül válogathatunk.
www.world-nuclear.org/information-library/energy-and-the-environment/energy-return-on-investment.aspx

2018.06.07. 09:24:46

@jágör68: "Hanem a biológiai hatást, te vadbarom."

Milyen kifinomult stílusban kommunikálsz..hiaba, no.. ilyen egy lámlenge.

A sugárzás biológiai hatásai egészen jól dokumentáltak, ismerjük a a környezetünk háttérsugárzását, ismerjük azt, hogy ehhez mennyiben járul hozzá a nukleáris ipar (a "mekhalunkmind katasztrófákkal" összességben) és ebből nem az jön ki, amivel te rémísztgeted a jónépet. Az, hogy egy sugárzási értékben változás következik be és a mérnökök által megkonstruált műszerek ezt képesek detektálni.. az még egyáltalán nem jelenti azt, hogy ez eü kockázati szint növekedéssel is jár. A világűrből és a kiküszöbölhetetlen Rn és bomlástermékeinek sugárzása mellett ez eltörpül. Nyilván nem a konténmentbe jár szaunázni az ember, de miért is tenne ilyet? A vegyipari katasztrófák és a vegyipar térfogatilag több nagyságrenddel több kezeletlenül elásott, kiöntött hulladéka (de a tárolt is) messze nagyobb számú ember számára egészségkárosító .
A szutyok szened meg olajad közvetve és közvetlenül felbecsülhetetlen számú ember haláláért és egészségkárosodásáért felelős. .. CO2 ..háborúk..

]{udarauszkasz 2018.06.07. 09:59:08

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: lehet,hogy fingom sincs az atomfizikarol, nem vagyok atomfizikus. Es elhiszem, hogy az atomeromu a legtisztabb cucc,foleg, ha ujrahasznositjak a tuzeloanyagot. De meg a nalam sokkal okosabb, nagyobb agyu zsenik is hibaznak,es ha ezzel hibaznak, akkor az baromi nagy mocsokkal jar. Ne erts felre: nem a kukaba akarom dobni a teljes atomtechnologiat, de Fold egyelore csak egy van. A vilagurben meg plutonium reaktorokat is lehetne hasznalni, nyugodtan ki lehetne telepiteni a nehezipar java reszet,es a kecske is jollakna,a kaposzta meg virulhatna tovabb. Nem maga az atom a zuros,hanem a kockazat. Ha valahol elszall egy gazvezetek, elzarjak,eloltjak. Olaj mar gazos. Ha atommal hibazol, evezredekre lakhatatlanna tettel egy teruletet a bolyon. Ezert nem kell atomenergia a foldfelszinre.

GyMasa 2018.06.07. 10:07:35

@Womb Raider:
"A vegyipari katasztrófák és a vegyipar térfogatilag több nagyságrenddel több kezeletlenül elásott, kiöntött hulladéka (de a tárolt is) messze nagyobb számú ember számára egészségkárosító ."
Raadasul, ezeknek a vegyi anyagoknak meg felezesi ideje sincs, azaz a ma elasott 1 tonna cian 4 milliard ev mulva is 1 tonna cian lesz.
(raadasul meg szivargas eseten szepen el is szennyezi a kornyezetet.

2018.06.07. 10:30:10

@]{udarauszkasz: " evezredekre lakhatatlanna tettel egy teruletet a bolyon. "

Nabasszus.. a kínai ritkaföldfém bányászattal mi a helyzet? Persze mobilteló, meg lapostévé kell..
Csernobilban hibáztak, de a szennyezés hatása 2-300 év alatt bőven az alá a szint alá csökken, ami megakadályozná a visszatelepülést. (Már most is sokan élnek ott) Olyan jellegű reaktor már nem nagyon üzemel. A fukushimai esetben mázli, hogy a tengervíz széthordta (felhígította) a Cs-137 és Sr-89-90 szennyezést.
www.tisztajovo.hu/kornyezetvedelem/2016/07/05/a-csendes-ocean-sugarzasi-szintje-lassan-normalis-allapotba-kerul
www.pollution.news/2016-08-23-fukushima-and-the-oceans-what-do-we-know-five-years-on-2.html

Dr. Tom 2018.06.07. 10:37:09

index.hu/tudomany/2018/06/06/muszaki_hiba_tortent_a_paksi_atomeromuben/

Úgy tudom, 12 milliárd ember azonnal szublimált és a gombafelhő széle jövő hét végére elérheti Paks szélét is.
Nagy levegő és a konzerveket spájzoljátok!

invalid user name 2018.06.07. 10:50:46

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Nem biztos, hogy ugyanarról beszélünk. Én nem vagyok otthon VVER440 dizájnban meg üzemeltetésben, de úgy tudom, hogy a PWR reaktoroknak ez a generációja nem jól reagál a vészhelyeti teljesítménycsökkentésre és ilyen eseményből nem lehet túl sok a blokk élettartamában. Mondom: a pontos okát nem ismerem, ez egy ilyen tudásmorzsa valahonnan. A VVER1000 és 1200 már jobban viseli a teljesítmény változtatgatását.

2018.06.07. 11:06:09

@invalid user name: A reaktormérgekre és a I-gödörre utalsz?? Ezek az effektusok minden operátor számára ismertek és az üzemeltetés során megfelelő eljárásokkal veszélytelenül (bár jelentős gazdasági veszteségekkel) kezelhetők. Tartós hatásuk nincs.

]{udarauszkasz 2018.06.07. 11:10:02

@Womb Raider: ritkafoldfemet lehet banyaszni a kisbolygokon is. Sot. Kulszini fejtessel is elerheto a legtobb erc.

saci02 2018.06.07. 11:17:32

@A tudomány sosem téved!: mert olyan hülye vagy, hogy csak nézzél, de nem látsz. Kezd itt:
criticalbiomass.blog.hu/2016/09/10/mega-plate
Aztán ha láttad már az evolúciót talán mást is észre fogsz venni.

invalid user name 2018.06.07. 11:17:42

@Womb Raider:

nem, nem a reaktormérgekre gondolok. de mondom -- nem értek a részletekhez ezért nem ismerem az okokat, csak az a tudásmorzsa van meg a fejemben, hogy a VVER440 és a vele egykorú PWR-ek rosszul viselik a visszaterheléseket. de többet akkor sem tudok erről mondani ha még egyszer megkérdezed :) ha többet megtudok erről (cáfolatot vagy megerősítét) akkor legközelebb szóbakerülve nem fogom letagadni.

invalid user name 2018.06.07. 11:18:31

@]{udarauszkasz:

ez a kisbolygós bányászás időben elég távoli dolog, mondjuk száz év, de inkább több.

GyMasa 2018.06.07. 11:20:26

@]{udarauszkasz:
" ritkafoldfemet lehet banyaszni a kisbolygokon is. "
Es, azon gondolkoztal mar, hogy milyen hatassal lesz a Fold-Nap gravitacios viszonyra, ha elkezdjuk idehordani az aszteroidakbol a nyersanyagokat?
"Sot. Kulszini fejtessel is elerheto a legtobb erc."
Es, mi van, ha elfogy:
- a "CSAK" kulszini fejtessel elerheto erc?
- A terulet, amit szejjel lehet baszni egy kulszini fejtessel?
Raadasul, miutan befejezted ott a banyaszat, az egesz teruletet rekultivalni kell, ami szinten nem ket fillerbe kerul.

2018.06.07. 11:27:51

@]{udarauszkasz: ÓÓÓÓ..én olyat is láttam, hogy Brúszvilisz meg Beneflekk felmentek az üstökösre és jól széjjelfúrták!
Sőt..ez més semmi! Cilianmörfi meg beleugrott a Napba egy bazinagy atombombával és újraindította a leállt fúziót!

GyMasa 2018.06.07. 11:35:21

@Womb Raider:
Es, meg azt is kepzeld el, hogy a FÖld megnövekedett tomege miatt lassan beleesik majd a napba!!!
Mifele felelotlen otlet ez mar!

2018.06.07. 11:46:11

@invalid user name: Nem tudom, mire gondolhatsz, de az sem mindegy, milyen mértékű a teljesítmény csökkentés, mert amúgy az MVM szerint nagyjából üzemszerűen előfordul, hogy a fogyasztáscsökkenés miatt Pakson is le kell tekerni egy kicsit a potmétert...
lehet, hogy a két reaktor közötti különbséget egyrészt a méret, másrészt a Paks II esetében használható MOX fűtőelemek is okozzák?

eßemfaßom meg áll 2018.06.07. 12:27:32

@]{udarauszkasz: "Ha megoldjak az energiatarolas problemajat"

És ha nem? Mert semmi nem utal valami áttörésre a tárolásban.

eßemfaßom meg áll 2018.06.07. 12:31:12

@Kataj: "Akkora teljesítmény esett ki az üzembiztos paksi szovjet csodátokban ma délben, amennyi egy 100 ezres magyar város energiafogyasztása."

És mekkora teljesítmény esett ki a naperőművekben ezen a szép esős napon? Meg minden esős napon? Meg minden délutántól délelőttig? Meg minden novemberben/decemberben/januárban/februárban?

2018.06.07. 12:32:47

@GyMasa: Az előbb, ahogyan az udvaron felnézetem és ott megláttam azt a bazi fúziós reaktort..hát nem lettem nyugodt , gondolhatod. Eleve milyen már, hogy csak úgy pucéran ég, mint a pásztortűz őszi éjszakákon..de nem látom azt sem, hogy rendesen rögzítve lenne. ..és, ha a fejünkre esik? Tuti ezt is a ruszkik kókányolták...

GyMasa 2018.06.07. 13:35:25

@eßemfaßom meg áll:
"És ha nem? Mert semmi nem utal valami áttörésre a tárolásban."
Szerintem az sem eleg ahhoz, hogy az idojarasfuggok versenykepesek legyenek!
Szamoljunk csak gyorsan:
Paks2 koltsegvetese 12 milliard EUR/2400MW ami 5000 EUR/kW
A rendelkezesre allasa varhatoan 90% felett lesz.
Varhato uzemido: 60+20 ev
Offshore szeleromu: kb 5-6000 USD/kW (4300-5000EUR/kW)
Rendelkezesre allas 30-40%, fuggoen a helyszintol.
energynumbers.info/uk-offshore-wind-capacity-factors
Varhato uzemido: 15-20 ev (azonban valos tapasztalatok alapjan inkabb csak 12 ev.)
www.telegraph.co.uk/news/earth/energy/windpower/9770837/Wind-farm-turbines-wear-sooner-than-expected-says-study.html
Akkor most jon a szamitas, feltetelezve, hogy INGYENESEN rendelkesre all vegtelen tarolo kapacitas:
- Rendelkezesre allas: 90% vs 30-40%, tehat pesszimista esetben 3x annyi kapacitast kell csak emiatt szeleromubol telepiteni, ami a4-5000 EUR/kW-s arat egybol 12-15000EUR/kW-ra emeli.
- Elettartam: 80 vs 15 ev (12ev) tehat a teljes elettartamra vetitve meg ezt a 12-15000EUR/kW erteket meg egyszer fel kell szorozni 5-7-tel. Tehat akkor most mar 60000EUR/kW - 105000EUR/kW magassagaban jarunk.
Tehat, fajlagosan egy "olcso" szeleromu also hangon 10x annyiba kerul, mint egy atomaeromu, ugy, hogy elhanyagoltuk a tarolokapacitas ÖSSZES koltseget, vagy az amugy szukseges backup fosszilis eromuveket, amik szuksegesek.
Ad abszurdum azt lehet mondani, hogy a jelenlegi korulmenyek kozott a szeleromuvek meg akkor is dragabbak az atomnal, ha az utolag telepitendo eromuvek ingyen lennenek.
(azaz az az erv is egy kamu, hogy "majd jelentos arcsokkenes fog tortenni a szeleromuvek araban". Ugyanis ha a kovetkezo telepites ingyenessege eseten SEM eri meg. Ez, termeszetesen nem azt jelenti, hogy nem lesz egy pont, az idoben, amikor ez megfordul, de a fenti szamok alapjan en erre nem latok tul nagy eselyt)
Ezzel nem azt mondom, hogy nincs letjogosultsaga az idojarasfuggoknek, de azt kijelenthetjuk, hogy gazdasagossagi szempontbol egyaltalan nem kompenzal minket, hogy a "nap ingyen sut, a szel ingyen fuj".

]{udarauszkasz 2018.06.07. 16:10:34

@GyMasa: egy kisbolygon nem nagyon kell rekultivalni semmit, (hacsak nem akarsz vakuumturo takarmanyt termeszteni :)) Azonkivul a Fold tomegere a naponta leszitalo kozmikus por,es mikrometeoritok sokkal nagyobb hatassal vannak,mint holmi ritkafoldfemek. Ugyanis naponta tobb ezer tonna szallingozik lefele az urbol.

GyMasa 2018.06.07. 16:14:42

@]{udarauszkasz:
"egy kisbolygon nem nagyon kell rekultivalni semmit, (hacsak nem akarsz vakuumturo takarmanyt termeszteni :))"
Ertem, de hogyan szeretnel ritka_FÖLD_femet nem a Földon banyaszni?
AMugy meg en a Földi kulszini fejtesekre ertettem, amit irtal.
"Azonkivul a Fold tomegere a naponta leszitalo kozmikus por,es mikrometeoritok sokkal nagyobb hatassal vannak,mint holmi ritkafoldfemek. Ugyanis naponta tobb ezer tonna szallingozik lefele az urbol."
Azt en ertem, de mi van, ha elkezdunk itt millio tonna szamra lehozni asvanyokat az urbol?
Akkor mi lesz?

]{udarauszkasz 2018.06.07. 16:21:33

@GyMasa: attol,hogy foldfem, nemcsak a Foldon van belole. Alkalifemek,alkalifoldfemek, foldfemek nem remlik gimibol? Raadasul a kisbolygokon ezek le se sullyedtek a tobbezer km mely magmaba,hanem ott vannak a felszinen. Azonkivul,ha mindenki igy gondolkozik, hogy "300 ev mulva..." akkor ennyi erovel varhatunk a kovetkezo eljegesedesig is.

GyMasa 2018.06.07. 16:31:26

@]{udarauszkasz:
Latom, a humorerzeked cserben hagyott...
;-)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.06.07. 16:53:57

@invalid user name: A vészhelyzeti teljesítmény csökkenés fokozza az egyenetlen kiégést.

]{udarauszkasz 2018.06.07. 17:47:27

@GyMasa: lehet. Eleg hosszu napom volt.

2018.06.07. 19:29:48

@invalid user name:

"Én nem vagyok otthon VVER440 dizájnban meg üzemeltetésben, de úgy tudom, hogy a PWR reaktoroknak ez a generációja nem jól reagál a vészhelyeti teljesítménycsökkentésre és ilyen eseményből nem lehet túl sok a blokk élettartamában."

A vészleállításokat (!) nem szívlelik ezek a reaktorok.
Ez a mostani eset egy sima, névleges teljesítményem bekövetkezett, üzemvédelmi működés (ÜV-3) volt.
Az élettartam, üzemidő és teljesítmény növelési munkálatoknál a vészleállítási protokollok külön figyelemben részesültek. A cél, a reaktortartály kímélése termohidraulikai szempontok alapján.
Az elvégzett munkák során, megváltoztatták a főkeringető szivattyúk karakterisztikáját, a térfogat kompenzátor fűtőpatronok és a hideg víz befecskendező szelepek vezérlését, a teljesítményvezérlő számítógép vészleállási protokollját, a turbina fő gőzszabályzó szelep vezérlését, és még egy sereg más dolgot (részletes leírás az atomerőmű honlapján).

A reaktortartályok köszönik, jól vannak ! :)))
A tavalyi dátummal számolt effektív reaktortartály élettartam 75 +/- 2 év, ami azt jelenti hogy Paks1 akár 2050-ig is működőképes maradhatna...

invalid user name 2018.06.08. 00:02:22

@mentolos lecsó:

a részleteket köszönöm. korábban én is úgy olvastam, hogy mostanában véglegesítik azokat a procedúrákat, amivel a régi paksi reaktorok 2050-2060-ig működhetnének, vagyis jó eséllyel szükségtelen a paks2, legalábbis két ekkora böhöm nagy reaktorral.

invalid user name 2018.06.08. 00:05:23

@mentolos lecsó:

82-ben indult az első blokk, ahhoz 75-öt hozzáadva inkább 2060 jön ki

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.08. 06:29:01

Az Energiaklub legújabb, még titkos terve szerint Paks 1 és Paks 2 reaktorainak sugárzását napelemekre küldenék rá, így mindkét erőmű zölod energiát termelne.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.08. 06:30:32

Ráadsul időjárásfüggetlenül, megoldva így a naperőművek legnagyobb gondját.

]{udarauszkasz 2018.06.08. 07:07:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: most hulyenek fogsz nezni,de volt itt valaki,akinek a napelemei reszben a kozvilagitas alatt alltak, es ejjel is termeltek az aramot:) na,nem kilowattokat,mint nappal,hanem talan csak 50 wattot,de akkor is egesz jo,ha egesz evre szamolja az ember....:) Jopar standbyon nyomulo tv, mikrosuto kijon belole.

2018.06.08. 07:22:57

@invalid user name: Ja.. mert a fogyasztás egy kW-nyit sem fog nőni (elektronyos óttó) ugye, soha?

..és az megvan, hogy a fosszilis erőműveink zöme a végét járja? Hogy már most is a fogyasztásunk jókora részét nem tudjuk megtermelni, hanem innen-onnan vásárolgatjuk?

@]{udarauszkasz: "most hulyenek fogsz nezni,de volt itt valaki,akinek a napelemei reszben a kozvilagitas alatt alltak, es ejjel is termeltek az aramot:) na,nem kilowattokat,mint nappal,hanem talan csak 50 wattot,"
Aha..igazad van. Akkor most ugye megvan a perpetuum mobile? Kell egy lámpa, alá egy napelem, egyszer kell rávillantani a zseblámpával és hajrá!

Azért poénnak jó volt..na..

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.08. 07:37:20

@]{udarauszkasz:

Mondd, te minden hülyeséget elhiszel?

Egy szokásos, 250 wattos utcai higanygőzlámpa által kisugárzott fény összteljesítménye kb. 50 watt. Ha a lámpa TELJES fényárama a napelemekre jut, akkor nagyon jóindulatúan 15% hatásfokot feltételezve (a valóságban gyenge megvilágításnál csökken a napelem hatásfoka) azok 7.5 watt teljesítménnyel termeltek.

Mivel nyilván nem juthatott a lámpa összes fénye a napelemekre, a napelemek teljesítménye inkább az 50mW-ot súrolhatta - alulról. Ilyenkor persze az inverter eleve el sem indul. :) Igazából még a 7.5W-ra sem...

invalid user name 2018.06.08. 07:46:41

@Womb Raider:

1. Az elektronyos óttók forradalmától még messze vagyunk. Nem kicsit, nagyon. másrészt, paks2 indulása után leállíthatják a paks1-et, szóval 4x500 blokk helyett (ami karbantartáskor 3x500) lesz 2x1200 (karbantartáskor 1x1200), én ebben nem látom azt a jelentős többlet termelést.

2. ha paks2 mellett mégis üzemben marad a paks1, akkor lesz többletkapacitás, de a vver1200 nem alkalmas a jelenlegi fosszilis erőművek kiváltására, csak ha komoly (például szivattyús) tározót építünk mellé, nagyjából annyit, amennyi németországban jelenleg összesen üzemel. ám ha ekkora tározókapacitást kiépítünk, akkor sokkal olcsóbb egy túlméretezett napelempark, mint az atomerőmű, és a fosszilis háttérkapacitásnak csak a tartósan ócska időjárásban kell működnie.

3. az 1200 MW blokkok mellé kellene építeni még vagy 700 MW gyorsindítású tartalékot (merthogy a jelenlegi tartalékok az 500MW blokkokat szolgálják ki)

4. az orosz technológiában nem bízom -- műszakilag elmaradott (minden saját fejlesztésnél küzdenek az ipari infrastruktúra és a modern munkakultúra hiányával) és a szakmunkástól a vezérigazgatóig mindenkinek a vérébe ivódott sumákolás miatt meglehetősen kockázatos. novovoronyezsről szerintem már beszélgettünk, ahogyan a 2016 novemberi (talán) generátorbalesetet, meg a tavaly őszi ruténium kibocsátást kezelte a roszatom, hát az rémisztő.

5. az orosz finanszírozási konstrukció is aggasztóan rossz feltételeket tartalmaz. minden csúszik, de nekünk már most törlesztenünk kell.

6. urániumból nincsen nagyon sok. paks1 mehetne 2060-ig, addigra talán felfutnak a tóriumos reaktorok és 20-25 év múlva kezdhetnénk paks1 kiváltásán gondolkodni.

eßemfaßom meg áll 2018.06.08. 08:16:36

@invalid user name: "vver1200 nem alkalmas a jelenlegi fosszilis erőművek kiváltására, csak ha komoly (például szivattyús) tározót építünk mellé,"

ezt levezetnéd?

]{udarauszkasz 2018.06.08. 08:43:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem egy lampa fenyenel termelt,hanem jopar lampa vilagitott neki. Nalam most egy 50 Wattos szett megy a kamionban. Itt a zivatarfelho alatt meg mindig ad 10-20mA-t. Es ez tisztan. Nincsenek benne meg a tolto vesztesegei,ami feszultseg esik a kabeleken, amit fogyaszt a kijelzoje,stb...

eßemfaßom meg áll 2018.06.08. 08:47:08

@invalid user name:
"az orosz technológiában nem bízom" egyéni szocprobléma
"urániumból nincsen nagyon sok" uránból viszont van elég.
"paks1 mehetne 2060-ig" szóval nem bízol az újruszki cuccokban de azért az előregedett komcsiruszki cuccot járatnád még fél évszázadig.
"talán felfutnak a tóriumos reaktorok" ha meg nem hát kap az ország egy IJ kártyát

eßemfaßom meg áll 2018.06.08. 08:49:19

@]{udarauszkasz: elképzelem azt a napelemrendszert ami több közvilágítólámpa alatt áll...

á ehhez nekem szegényes a fantáziám

2018.06.08. 08:50:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem érted... a sok kis wattot, meg milliwattot egymásra rakja, berollnizza és beváltja kilowattokra..ennyike.

@invalid user name: "az orosz technológiában nem bízom -- műszakilag elmaradott"
:))))) Még jó, hogy ezen a téren a valódi kompetenciával bíró szakemberek elismerően értékelték a VVER-1200 konstrukcióját(és úgy általában az orosz nukleáris technológia eredményeit..gondolok itt a gyorsneutronos BN reaktorcsaládra..)

"6. urániumból nincsen nagyon sok. paks1 mehetne 2060-ig, addigra talán felfutnak a tóriumos reaktorok és 20-25 év múlva kezdhetnénk paks1 kiváltásán gondolkodni."
Mi az a "nem sok"? Na, de mi van, ha nem futnak fel a tóriumos reaktorok? Beugrunk a teszkóba és mégis veszünk egy VVER-1200-at (hátha lesz akszióban?)

Az urán nem csak bányászható, de a kiégett fűtőelem reprocesszálása is szóba jöhet (és jön is ) de egyelőre még van mit bányászni. Amúgy az olaj/gáz készlet is 50 éve nemsokára elfogy...

"akkor sokkal olcsóbb egy túlméretezett napelempark, mint az atomerőmű, és a fosszilis háttérkapacitásnak csak a tartósan ócska időjárásban kell működnie."

Aha.. tehát építsük ugyanazon igény lefedésére egy gázerőművet, egy napelemparkot (de jókorát ám..) Már csak azt lenne jó tudni, hogy mekkora is az a túlmértezett napelempark..és miért jó, ha éjjelente kurvadrága gázból jön a villany..meg amikor átvonul egy zivatarfront, vagy amikor köd van, vagy amikor 2 hétig a nap sem süt..
Te építenél egy hektikusan termelő (de ráadásul napi ciklikussággal le is álló) drága erőmű mellé egy másik , drágán üzemelő erőművet. Frappáns.
A megújulóiddal akkor gyere, amikor már tárolásról is gondoskodtál.

2018.06.08. 08:53:02

@]{udarauszkasz: Én azt találtam ki, hogy rakd a kamionod fényszórója elé a napelemet (legalább nappal..) és akkor visszanyered az energia jókora részét (amit ugye a gázolajból nyertél ki) Persze a reflektorokat este is felkapcsolhatod a parkolóban és azzal töltheted a telefont!

2018.06.08. 08:54:28

@Womb Raider: Ja.. a repro. A VVER Paksra tervezett példánya alkalmas MOX fűtőelemek használatára és hosszabb kampányokban működik, tehát eleve ritkábban kell leállítani.

eßemfaßom meg áll 2018.06.08. 10:32:16

@Womb Raider: félreértetted a túlméretezett napelemparkos részt, ő abból indult ki, hogy az atomerőmű mellé valami miatt kell egy gigantikus tározós erőmű és ha már ez megvan akkor inkább napelemmel legyen töltve atom helyett.

idézem: "csak ha komoly (például szivattyús) tározót építünk mellé, nagyjából annyit, amennyi németországban jelenleg összesen üzemel. ám ha ekkora tározókapacitást kiépítünk, akkor sokkal olcsóbb egy túlméretezett napelempark"

2018.06.08. 10:39:48

@eßemfaßom meg áll: Ja!! Semmi sem drága, ha nem atom.. Mert az atomerőmű építéséhez és üzemeltetéséhez csak kevesen férnek hozzá, de napelemet már Tímár Józsi is vett az Aliexpresszről és milyen királyul mutat neki a háztetőn!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.08. 13:08:01

@]{udarauszkasz:

"nem egy lampa fenyenel termelt,hanem jopar lampa vilagitott neki. Nalam most egy 50 Wattos szett megy a kamionban."

Az a jópár lámpa nyilván mind a napelemre világított, mert az utcai lámpákat párszor tíz cm-re telepítik egymástól. És természetesen nem 5-6 méter magasról, hanem fél méterről. Aha.

Azt is elhiszed, hogy a gólya hozza a gyereket?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.08. 13:10:03

@Womb Raider:

"meg amikor átvonul egy zivatarfront, vagy amikor köd van, vagy amikor 2 hétig a nap sem süt.. "

Felkapcsoljuk a közvilágítást. :D

2018.06.08. 13:21:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Felkapcsoljuk a közvilágítást. :D"

Basszus!!! Ott a pont!

Na, akkor azt hiszem, ideje beszállni a járdák és utcák napelemmel való burkolásába.

Van egy találmányom is.. két tükör között egy átlátszó napelem. Bedok egy fotont , az pattog ide-oda és dől a delej!

invalid user name 2018.06.08. 14:15:32

@eßemfaßom meg áll:

már a kérdést sem értem. mit vezessek le ezen? a fosszilis erőművek többé-kevésbé alkalmasak menetrendtartásra, a vver1200 sokkal kevésbé. Biztosan lehet kompenzálni (a rövid felezési idejű hasadási termékek számított koncentrációját figyelembe venni a szabályozásnál) de egy atomerőműben azért vékony jégen játszik a tűzzel aki ezt feszegeti.

Mondom, mérnökszemmel megoldható a feladat (bár még elméleti oldalról is csak nagy vonalakban látom), de ha ezt akarják "eladni" a közvélemény számára... az atomellenes csoportok számára az ilyesmi kiváló muníciót ad, és ezek, főleg a harciasabbak nem a (komrány irányítása alatt levő) sajtóban mondják el a véleményüket.

eßemfaßom meg áll 2018.06.08. 14:28:09

@invalid user name: "már a kérdést sem értem. mit vezessek le ezen?"

miért kell egy alaperőművet kiváltó alaperőmű mellé energiatárolót építeni? Ezeknek az a lényege, hogy mindig mennek amennyivel csak tudnak.

invalid user name 2018.06.08. 14:31:33

@eßemfaßom meg áll:

"egyéni szocprobléma"

Nem, az én bizalmatlanságom egyáltalán nem egyéni és nem szociális probléma, a finn nukleáris engedélyező hatóság szűrőjén sem ment át a VVER1200. A te reakciód viszont RÉSZE az orosz nukleáris "biztonsági" kultúrának -- pontosabban a biztonsági kultúra elképesztő hiányának.

"urániumból nincsen nagyon sok" uránból viszont van elég

Vicces fiú, amikor nem tud érdemben reagálni, azt gondolja hogy egy frappánsnak hitt fölényes poénnal választ ad. NEM, a kibányászható urán(ium) mennyisége meglepően kevés, a következő évtizedekre tekintve. Ha a napelemeké lesz a jövő, akkor nem lesz hiány uránból, csak akkor ez nem nagy vigasz.

"paks1 mehetne 2060-ig" szóval nem bízol az újruszki cuccokban de azért az előregedett komcsiruszki cuccot járatnád még fél évszázadig.

A VVER440 már akkor tíz éves konstrukció volt, amikor pakson elkezdték az építkezést, és mire nálunk az első paksi blokk indult, addigra az orosz "minőségnek" köszönhető gyerekbetegségeket mind kijavítgatták rajta. A VVER1200 meg egy prototípus, amiről csak annyit tudunk, hogy az első indítását igen hamar vészleállás és féléves nagyjavítás követte, majd ezt az első indítást erőmű történetéről szóló veboldalakból ki is törölték és csak a második "első indítás" szerepel a hivatalos veblapon. A vészleállásról és a nagyhavításról az oroszok sumákolnak.

A nukleáris iparban a sumákolás a következőőt jelenti: "akkora szar, hogy meg se merjük mutatni."

"talán felfutnak a tóriumos reaktorok" ha meg nem hát kap az ország egy IJ kártyát

rengeteg ország van atomerőmű nélkül, szóval az nem valid érv, hogy roszatom vagy semmi.

de igazából mindegy is, amit és ahogyan írtál, az a végletes elfogultság archetipukus példája.

2018.06.08. 14:53:33

@invalid user name:

Szándékosan hagynak 15-20 év többlet "biztonsági tartalékot" egy PWR tartály tervezésekor...
Pakson, a tartályok anyagából készült próba füzérek (mint egy gyöngysor) lógnak be a reaktortartályba, különböző pozíciókban. Üzemanyagcsere / átrakás / nagyjavítás idején ezeket a füzéreket kiemelik és mindenféle anyagvizsgálatnak vetik alá őket, ezt vetítik ki a teljes tartály állapotára egy "viszonyszámmal".
A neten keringő pletykákkal ellentétben, nem a hegesztési varratok a kritikus pontok... Azaz majdnem... Igen, de mégsem... :))) Ha megrepedne a tartály, akkor azt nem a varratoknál tenné!
A VVER-440 allergiás a vészleállásokra! Ez különös tekintettel érvényes a tartály alsó, gömbívben végződő fenekére, és a főkeringető csonkok bekötésére... Ezeknek a tartályrészeknek a termohidraulikai tehermentesítése a fő cél... Ha ezekre vigyázunk, sokkal tovább kiszolgálnak minket, mint az eredeti tervezési alapjuk.

A paksi VVER-440-eneket hívhatjuk akár VVER-500 -nak is ! :)))

És nagyon f@szán működik a "gép" ! :)))

Nagyjavítások vagy ÜV3 működések utáni felterhelésben, nyomáspróbákon az egy reaktoros elektromos teljesítmény eléri a turbinánkénti 515 MW/h -t is... ÉS EZ TARTÓSAN NYOMJA, A LEGNAGYOBB BIZTONSÁG MELLETT! SZÓ SINCSEN ESZETLEN KÍSÉRLETEZÉSRŐL !

A fő gond a primer és szekunder köri kiegészítő rendszerekkel van. Ezek átépítése többe kerülne, mint egy új erőmű felépítése...

Ezért épül Paks2 !
Személy szerint, legszívesebben 4db (!) VVER-1200 -at is el tudnék képzelni, nem csak kettőt ! :)))
Ezt majd nálam képzettebb szakemberek is megerősítik ! Remélem... :))))))

GyMasa 2018.06.08. 15:24:01

@eßemfaßom meg áll:
"miért kell egy alaperőművet kiváltó alaperőmű mellé energiatárolót építeni?"
Azert kell, hogy elmondhassak, hogy milyen draga!
EMlekszel, mint anno cicuka, aki a "fidess lopasi faktor"-ral trukkozott, hogy be tudjabizonyitani, hogy a szelenergia maris olcsobb, es egyre olcsobb lesz. Csak aztan errol leallt, mert ahogy jobban belemelyedtunk, kiderult, hogy mar a komplett beruhazasnak pluszban a 4x eset kellene ellopniuk,es meg akkor is az atomeromu lenne az olcsobb.
(Es, akkor azon mar igen nagyvonaluan at is leptunk, hogy technologiailag sem tul megvalosithatoak a tervei)
" Ezeknek az a lényege, hogy mindig mennek amennyivel csak tudnak."
Latod, megint nem figyelsz!
Azt is tudjuk mar, hogy "hektikusan elter az igenyektol".
AZ ugyan nem szamit, hogy ezt ugy ertette, hogy azt atom 100%-on termelve is mindig a minimalis igeny alatt marad, de nem baj.

eßemfaßom meg áll 2018.06.08. 15:29:06

@invalid user name: " a finn nukleáris engedélyező hatóság szűrőjén sem ment át a VVER1200."

De nem azért mert nem biztonságos szerintük, hanem azért mert még nem kaptak meg minden tervet.

Egyébként az atomerőműépítés ilyen, akár ruszkik akár pl franciák építik.

atombiztos.blogstar.hu/2018/04/13/finn-valtoallitas-szen-helyett-atom/51194/
"A finnországi Olkiluoto-3 projekt keretében 2005-óta épülő francia EPR típusú blokkot eredetileg 2009-ben kellett volna átadni, de a folyamatos műszaki és egyéb problémák miatt jelentős csúszás következett be."

"NEM, a kibányászható urán(ium) mennyisége meglepően kevés, a következő évtizedekre tekintve" Magyarul urán, és nem kevés . Amíg paks2 üzemel addig garantáltan elég az ami könnyen kiszedhető a földből aztán max drágulni fog.

"A VVER1200 meg egy prototípus, amiről csak annyit tudunk, hogy az első indítását igen hamar vészleállás és féléves nagyjavítás követte,"

erről a féléves leállásról tudsz valami forrást adni?

"rengeteg ország van atomerőmű nélkül," mi és égethetünk még több lignitet meg importgázt meg tekerhetünk folyamatosan dinamós bringát. Merthogy se egyenletesen szeles tengerpartunk, se egész évben egyenletesen sütő napunk, se bővizű helyi folyóink nincsenek, a villámokat meg nehéz összefogdosni.

"de igazából mindegy is, amit és ahogyan írtál, az a végletes elfogultság archetipukus példája."

Igazad van kedves Bagoly, nagy a fejem

tisztelettel: Veréb

2018.06.08. 15:35:18

@invalid user name:

nahhhhh, csak sikerült elb@szni az előző kommentet ! :))))))

Szóval 1 reaktor + 2 turbina gépcsoport tudja stabilan, a 515 MW/h -t is... (névlegesen 500 MW/h, eredeti kiépítésben 440 MW/h)

Bocsikahh... :))))

medvegy 2018.06.08. 22:26:03

@mentolos lecsó: Ha jól emlékszem, Paksot eleve úgy tervezték, hogy meg lehessen duplázni a reaktorok számát, azaz nyolc 400 Mw-os reaktornak is legen hely és elegendő hűtővíz.

invalid user name 2018.06.09. 11:35:01

@eßemfaßom meg áll:

"De nem azért mert nem biztonságos szerintük, hanem azért mert még nem kaptak meg minden tervet."

Untrue. Az engedélyezésre leadott tervek minősége silány, áttekinthetetlen, hiányos. A roszatom egészét átható biztonsági "kultúrát" is kifogásolták, azt a szemléletet, hogy "megcsináljuk aztán lepapírozzuk." Nincs jele annak, hogy a beépített alkatrészek származását a teljes gyártási útvonalon (igazoltan) nyomonkövetnék, a beépített anyagok műszaki megfelelőségét (szilárdságát) garantáló minőségbiztosítási eljárásokra az orosz szakemberek kerek szemekkel néztek, még a fogalmat sem ismerik.

(A minőségbiztosítás orosz módra hagyományosan úgy néz ki, hogy több anyagot építenek be, hogy ha esetleg hibás az öntvény vagy kilopták az ötvözőket, akkor is bírja.)

"erről a féléves leállásról tudsz valami forrást adni?"

A roszatom gondosan takarítja a 2016 őszi VVER1200 vészleállásról szóló dokumentumokat, és a 2017 eleji második indítást nevezik első indításnak, de az internet nem felejt. Először 2016 augusztusban indult a VVER1200, és hát ezt a hírt elég sok újság átvette:

www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/mar_aramot_termel_a_paks_2-tipusu_orosz_atomblok.618971.html

Az indítás után október végén terhelték fel 100%-ra, majd két héttel később történt egy vészleállás, amiről egy héten át senki nem volt hajlandó nyilatkozni, végül rövidzárlatot neveztek meg a hiba okaként, az egyik nyilatkozatban a generátor zárlatát, másik szerint a reaktorban történt a zárlat (amit nem igazán tudok értelmezni)

ria.ru/atomtec/20161110/1481113359.html

Ezután 2017 márciusában indították be ismét a prototípust, amiről ismét sikerjelentések születtek.

invalid user name 2018.06.09. 11:44:35

@mentolos lecsó:

Én nagyra értékelem a pakson dolgozók munkáját, azt különösen, hogy a VVER440 -et 500 MW-ra felturbózták. Egy másik iparágban láttam hasonló teljesítménynövelő áttervezéseket, szóval van egy elképzelésem arról, hogyan zajlik -- nagyon alapos tervezés, számítások, mérések, biztonsági tartalékok ellenőrzése stb. Ezzel nincs semmi gondom.

Csak sajnos néha együtt kell dolgoznom orosz mérnökökkel. Ezek fiatalok, az én generációmnál is fiatalabbak, de beléjük nevelődöttt ugyanaz a mentalitás, ami a keleti blokkban általános volt: felelősség-elhárítás, sumákolás, ha elkövettek valami hibát, azt rejtegetni próbálták, amikor rámutattunk, szégyenkeztek és próbáltak másokat hibáztatni -- hiába magyaráztuk nekik minden alkalommal, hogy minden egyes hiba rengeteg lehetőséget jelent a a tervezési folyamat áttekintésére és a hiba LEHETŐSÉGEK kiküszöbölésére.

Ez az attitűd, hogy "jaj, elrontottam, kirúgnak" (ami az előző generáció számára: szibériai munkatábort jelentette) ez valahogy beléjük nevelődött otthon, az iskolában, az egész országban. Egyenként minden orosz mérnökkel jóban vagyok, a legtöbbjük okosabb nálam. De ez a felelősségtologatás, a dokumentálatlanság (nem mernek aláírni semmit, mert azért felelősséget kell vállalni), ez annyira megnehezítette az együttműködést, hogy sajnos szerződést kellett bontanunk velük. Üzenem ezt @eßemfaßom meg áll: hozzászólótársnak is.

GyMasa 2018.06.09. 13:15:14

@invalid user name:
Azért, a másik oldalról nézve a "precíz, pontos német mérnök" sem létezik.
Ugyanolyan értelmetlen általáaosítás, mint amit az oroszokkal kapcsolatban leírtál.

jágör68 2018.06.09. 13:24:00

@medvegy:

Az mind szép és jó, hogy 1980- ban mit elterveztek a zseni mérnökagyúak-

de, hogy pl az Alpok gleccsereinek gyorsuló, rohamos olvadása is a Duna vízhozamát is megkérdezték volna a közeljövőben, a jelenleg is zajló Abrupt Klímaváltozás közben- arra mérget vennék, hogy NEM a válasz.

Persze, a mérnökzseni, azt se tudja, mi az a Klíma és mi az a Klímaváltozás. Pláne nem Abrupt Klímaváltozás és Megszaladó Üvegházhatás.

invalid user name 2018.06.09. 14:49:29

@GyMasa:

A precizitással nincsen gondom, az orosz kollégák nagyon jól dolgoztak, minden elismerésem az övék.

Nem a munka minőségével volt gondunk, hanem a szemlélettel, ami még egy sima ipari berendezésnél is veszélyes -- amikor az üzembehelyezéskor derül ki, hogy elvégeztek egy javítást, amiről nem tudtunk, nem volt dokumentálva, és az átadásnál ott levő orosz fiatalember is alig tudta palástolni a meglepődését. Számunkra kínos volt. Végül ez az eset vezetett a szerződés felbontásához.

Nagyon részletesen leírtuk, hogy a javítás (amennyire helyben fel tudtuk mérni) precíz volt, a vevő (az utólagos dokumentáció ígéretével) át is vette a berendezéseket, tehát még pénzügyi veszteség sem származott belőle, de az, hogy ilyen helyzetbe kerültünk, ott és akkor, és mivel nem ez volt az első ilyen alkalom, nem tudtunk mit kezdeni. Mint korábban is, leírtuk, hogy ilyen esetben hogyan kell eljárni. Valószínű, hogy ennek (ahogy korábban sem) nem lett foganatja: az orosz partnernél nyilván kerestek egy bűnbakot és kirúgták.

Azért merem általánosítani ezt az attitűdöt "az oroszokra", mert ez a hozzáállás, amikor egy problémát a felelősök megbüntetésével lezártnak tekintenek, a kommunista rendszer sajátossága volt, és csaknem egy évszázad alatt elég mélyen beépült az emberekbe. Ezt tanulják az iskolában, ezt adják tovább a gyerekeiknek. A büntetés azonban csupán egyetlen dologra ösztönöz: a büntetés elkerülésére.

Amikor tavaly ősszel európa fölött végigrepült a (jelentéktelen, veszélytelen) ruténium felhő és apránként kiderült, hogy a Roszatom a sáros, nagyszerűen illusztrálta ez a mentalitást: hallgatás, tagadás, sumákolás, mások hibáztatása, hazudozás, hírzárlat, mellébeszélés.

Nukleáris energetikában a bizalom megteremtésének módja a transzparencia. A roszatom SEMENNYIRE nem transzparens. A finn nukleáris hatóságnak az erőmű terveire vonatkozó összefoglaló értékelése csak megerősíti azt, hogy ettől a cégtől mire lehet számítani, ahol (szemben a mi korábbi orosz partnereinkkel) még politikai nyomás is van a hiányos, hibás, dokumentálatlan, ellenőrizetlen és ellenőrizhetetlen alkatrészek és eszközök beépítésére.

És a roszatomosok még csak nem is értik, hogy mi a gond. Meg az orosz nukleáris technika itt a kommentek között megszólaló hívei sem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.09. 18:13:31

@invalid user name:

"ruténium felhő és apránként kiderült, hogy a Roszatom a sáros"

Kiderült???

invalid user name 2018.06.09. 22:46:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A szkripal ügyet nem követtem és nem is tartozik ide.

A ruténiumnál a meteorológiai adataok elemzéséből elég jól kijött, hogy a kibocsátás az Ural déli részénél történt, a roszatom majaki reprocesszáló üzemei környékén.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.10. 03:43:55

@invalid user name:

"A szkripal ügyet nem követtem és nem is tartozik ide."

Dehogynem tartozik ide. Ott is abból állt az oroszok bűnösségének bizonyítása, hogy nyugat-európai politikusok és újságírók úgy nyilatkoztak, hogy az oroszok követték el. Ami azért is valószínűtlen, mert egyfelől Putyinnak az egész ügy úgy hiányzott, mint üveges tótnak a hanyattesés, másfelől az oroszok nem szoktak ilyen hanyag munkát végezni (mind Szkripál, mind a lánya életben maradt), gondolj csak Litvinyenkóra. De még a bolgárok is sikerrel tették el láb alól Georgij Markovot, orosz segítséggel persze. Most meg ilyen hanyag munkát végeztek volna?

"a meteorológiai adataok elemzéséből elég jól kijött, hogy a kibocsátás az Ural déli részénél történt, a roszatom majaki reprocesszáló üzemei környékén"

Ahol történetesen nem foglalkoznak ruténiummal. A Ru-106-nak viszont van orvosi felhasználása, simán lehet, hogy egy ilyen helyen kezelték hanyagul az anyagot, mely esetben a Roszatomnak semmi köze nincs hozzá.

invalid user name 2018.06.10. 08:29:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Ha a roszatom kijelentéseit akarjuk ellenőrizni, akkor érdemes megnézni, hogy a kijelentéseknek van-e kapcsolata a valósággal.

1. Honnan származhat ruténium 106? Egyetlen forrása ismert: elhasznált fűtőelemrudak. kinek van reprocesszáló üzeme Majak környékén? A roszatomnak.

2. Tényleg érthetetlen hogy miért kezdett azonnal tagadni meg kamuzni a Roszatom a ruténium kibocsátásról, legalábbis "makro" szinten érthetetlen: reprocesszáló üzemben előfordulnak események (még a briteknél is). És amennyire utánaolvastam, tényleg van orvosi felhasználása -- pontosabban csak az van, szemdaganatok sugárkezelésére használnak tiszta ruténium 106-ot.

Az "illiberális" rendszerekre jellemző, hogy a hierarchia és a lojalitás fontosabb, mint a szakértelem: ez jelent meg a roszatom által villámgyorsan összehívott tudományos akadémiai bizottságban is, akik annyira igyekeztek gyors magyarázatot találni, hogy a még átlátszóbb hazugsággal önmagukat leplezték le (egy visszatérő és légkörben elégett műhold radioaktív tápegységéből is származhat -- kamu).

Egyébként vicces olvasni a kommentjeidet :) talán nem is veszed észre mennyire kilóg a lóláb.

invalid user name 2018.06.10. 08:36:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

off

"Putyinnak az egész ügy úgy hiányzott, mint üveges tótnak a hanyattesés, másfelől az oroszok nem szoktak ilyen hanyag munkát végezni"

Az "illiberális" országok jellemzője, hogy lojalitás alapján választanak embereket, nem hozzáértés alapján. Az egész államapparátus tele van szervilis korrupt emberekkel, köztük legfeljebb véletlenül vannak olyanok, akik nagyjából értenek is ahhoz, amit csinálnak. Nagyrészt ennek a lojalitásra épülő hierarchiának a következménye az "illiberális" országok gazdasági és technológiai elmaradottsága.

Szóval, ha Putyin számára prioritás lett volna a szkripal-ügy (aminek a részleteit nem ismerem) akkor nyilván a legjobb embereit állítja rá, és úgy ölik meg, hogy tényeg csak az átállást fontolgató orosz ügynökök tudják, honnan érkezett a parancs. De az apparátus inkompetens és szervilis középvezetői nem rendelkeznek ekkora belátással, csak azt hiszik magukról. Valaki
azért annyira gazdasági és technológiai vonatko

invalid user name 2018.06.10. 08:42:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

nyah. naszóval:

Valaki azzal akart előrelépni a hierarchián, hogy csinál valami kiemelkedőt, és ennyi esze volt, elbaszta.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.10. 10:06:10

@invalid user name:

"Honnan származhat ruténium 106? Egyetlen forrása ismert: elhasznált fűtőelemrudak. "

Plusz az orvosi felhasználás. Hány helyen is alkalmaznak Ru-106-ot azon a környéken? Utánanéztél?

"Tényleg érthetetlen hogy miért kezdett azonnal tagadni meg kamuzni a Roszatom a ruténium kibocsátásról"

Talán mert nem tőlük szivárgott ki. Ez eszedbe sem jut mint lehetőség?

Elnézést, Virág elvtárs, ez az ítélet. :DD

"Egyébként vicces olvasni a kommentjeidet :) talán nem is veszed észre mennyire kilóg a lóláb."

Nem jobban, mint nálad.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.10. 10:12:07

@invalid user name:

"Valaki azzal akart előrelépni a hierarchián, hogy csinál valami kiemelkedőt, és ennyi esze volt, elbaszta."

Milyen jó, hogy ennyire belelátsz az orosz titkosszolgálat legrejtettebb zugaiba is. :P James Bond kann dir nicht das Wasser reichen. :P

invalid user name 2018.06.10. 14:41:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Plusz az orvosi felhasználás. Hány helyen is alkalmaznak Ru-106-ot azon a környéken? Utánanéztél?"

De hát erről beszéltem, orvosi felhasználásra szeparálhatták a ruténium 106-ot csak valami esemény miatt kikerült pár gramm. És ha nem oroszoroszág lett volna, akkor azt mondják, hogy "elbasztuk, de megoldjuk, hogy ne forduljon elő ismét."

"Talán mert nem tőlük szivárgott ki. Ez eszedbe sem jut mint lehetőség?"

De igen, csak az anyag természete, az emisszió mértéke és helye elég kevés alternatívát kínál. A roszatom tisztázhatta volna magát ha transzparensen viselkedik. Ezzel szemben az összehívott akadémiai bizottság betolta az ordas nagy kamut a műholdról. Az inkompetencia csúcsa, amikor már a hazugságot is inkompetens emberek tákolják össze.

invalid user name 2018.06.10. 14:54:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Nem látok bele az orosz titkosszolgálatba :) ez csak egy valószínű szcenárió. Ahogy mondtam, az illiberális rendszerek apparátusa lojális, de inkompetens emberekkel telik meg. Egy ilyen struktúrában szoktak elbaszni dolgokat.

Amikor az elbaszás otthon történik és a szaga sem megy ki a határon túl (ruténiumfelhő), addig többé-kevésbé működik az elhallgatás - sumákolás - hazudozás minden hírcsatornán, de ha diverzifikált forrásokat olvas az ember.

Te elég intelligens vagy a hozzászólásaid alapján -- egyetlen vakfoltot kivéve: az oroszoknak benyalsz a meleg szarig, és ezzel terméketlenné válik a munkád. Pedig ugye az ötvenes-hatvanas években az orosz hírszerzés jött rá, hogy a haditechnikailag érzékeny tudományos kutatásokat a vakfoltokról lehet megismerni. Ha egy szakterületen megszűntek a tudományos cikkek, az a hadsereg vagy a titkosszolgálatok aktivitását mutatja.

Vannak barátaim, akik kb a munkásőrnosztalgiától hajtva oroszbarátok, vagy mert a hetvenes évek óta dolgoznak orosz gazdasági ipari kereskedelmi, katonai területen, de hát róluk ezt lehet tudni, az igaz barátság köteléke néhány közös hajnali hányás.

De ha egy viszonylag intelligens ember látványosan bárgyún viselkedik egy konkrét kérdésben, az kínos :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.10. 15:03:44

@invalid user name:

"De hát erről beszéltem, orvosi felhasználásra szeparálhatták a ruténium 106-ot csak valami esemény miatt kikerült pár gramm. "

Mitől vagy olyan biztos abban, hogy a Roszatomtól került ki, nem pedig már a felhasználótól, aki esetleg nem lehet túl messze a Roszatomtól?

"az anyag természete, az emisszió mértéke és helye elég kevés alternatívát kínál.2

Valóban keveset, de nem csak egyetlen lehetőséget.

"A roszatom tisztázhatta volna magát"

Miért is kellett volna tisztáznia magát?

1) Bizonyítsa a Roszatom bűnösségét az, aki megvádolta.
2) Azt nem lehet bizonyítani, hogy NEM tőlük került ki, csak azt, hogy tőlük került ki.
3) Az ítélet már jóval azelőtt megvolt, hogy egyáltalán tisztázhatta volna magát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.10. 15:11:28

@invalid user name:

"az oroszoknak benyalsz a meleg szarig, és ezzel terméketlenné válik a munkád."

Egyrészt nincs itt semmiféle munkám. MÁsrészt ha ismernéd a családunk történetét, akkor véletlenül sem gyanúsítanál meg ezzel.

Ám az kurvára böki a csőrömet, amikor bizonyítékok nélkül ítélnek el valakit egy tettért. Ha nem ismered a Szkripal-ügyet, akkor olvass utána semleges forrásokból is. Az csak üres kifogás, hogy nem ismered, ezért nem vagy hajlandó levonni belőle a ruténium-felhőre is alkalmazható tanulságokat.

Félreértés ne essék, nem zárom ki a Roszatom felelősségét. De feltételezések alapján nem lehet valakit elítélni. Különösen nem mostanság, amikor a nyugat-európai államok russzofóbiája elképesztő méreteket ölt. Éppen ennek egyik bizonyítéka a Szkripal-ügy, amit te kényelmesen ignorálsz, nehogy el kelljen gondolkodnod azon, hogy talán hasonló séma működött a Roszatommal szemben is, súlyosbítva a mai már-már paranoiás atomellenes trenddel.

invalid user name 2018.06.10. 15:33:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Mitől vagy olyan biztos abban, hogy a Roszatomtól került ki, nem pedig már a felhasználótól, aki esetleg nem lehet túl messze a Roszatomtól? "

Na ezek az intelligencia vakfoltjának jelei :) a meteorológiai adatokból és a kiszóródásból becsült emisszió 1-3 gramm ruténium. A szem külső részén megjelenő melanóma kezelésére használt ruténium 106 mennyiség a MILLIGRAMM töredéke.

Szóval ahhoz, hogy koherens hazugságot találjanak ki, ahhoz nagyon felkészültnek kell lenni. A felkészült, intelligens és kompetens embereket viszont kiveti magából a lojalitásra épülő apparátus. Nagyon nehéz ezen a rendszeren változtatni. Putyin első elnöki ciklusában nekem úgy tűnt, hogy ő lesz az, aki kivezeti a feudalizmusból Oroszországot, de aztán valahogy megbicsaklott a folyamat.

invalid user name 2018.06.10. 15:41:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

1. Nem IGNORÁLOM (kényelmesen) a szkripal ügyet, hanem egyszerűen nem érdekel annyira, hogy beleássam magam.

2. Nekem nincsen ruszofóbiám, mint fentebb írtam, egy iparvállalatnál éveken keresztül dolgoztam együtt orosz kollégákkal és sokukkal személyes jó kapcsolatot sikerült kialakítani, legtöbbjük nálam okosabb. Nem az én döntésem volt a szerződés felmondása, de megértem -- bizalomvesztés.

Te nyugati ruszofóbiáról beszélsz -- én meg úgy látom, a nyugati államok nem elég óvatosak az oroszokkal szemben. Nem fóbiára van szükség, hanem elővigyázatosságra. Olyan emberek tapasztalataira, akik dolgoztak együtt oroszokkal. Nem kicsiben, egyénekkel, hanem nagyvállalatokkal.

invalid user name 2018.06.10. 16:08:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A család története önmagában nem mond semmit... idősebb Rajk Lászlót a komcsik nyírták ki, az ifjabb mégse köpte le az szdsz-t, amikor azok összebútoroztak az utódpárttal.

eßemfaßom meg áll 2018.06.10. 18:45:49

@invalid user name: kezdjük előről

@invalid user name: " a finn nukleáris engedélyező hatóság szűrőjén sem ment át a VVER1200."

én: "De nem azért mert nem biztonságos szerintük, hanem azért mert még nem kaptak meg minden tervet.""

és lám:

"A STUK most azt állítja, hogy érdemben vizsgálni sem tudja egyelőre Hanhikivi erőmű dokumentációját"

Szóval nem azért nem ment át a vver1200 a "a finn nukleáris engedélyező hatóság szűrőjén" mert alaposan átnézék a terveket és megállapították, hogy fel fog robban a vver1200 atomhalálfukusimacsernobil hanem azért, mert még nem is tudták átnézni a terveket (mert hiányosat kaptak)

"A VVER1200 meg egy prototípus, amiről csak annyit tudunk, hogy az első indítását igen hamar vészleállás és féléves nagyjavítás követte,"

A valóságban 2,5 hónapig tartott a generátor javítása (aminek az atomhoz semmi köze, egy generátor bárhol elromlik, a folkszvágenemben is pedig az nem szarorosz hanem preciz német termék) nyilván ezután ujra tesztelik az egész cuccot csak aztán tolják fel maxra.

Ez egy ilyen játék, nem ruszki specialitás, ahol építenek valami újat ott előjönnek hibák.

invalid user name 2018.06.10. 22:04:13

@eßemfaßom meg áll:

egy frappáns visszavágás kedvéért természetesen eltorzíthatod amit írtam, de akkor csak magaddal vitatkozol.

invalid user name 2018.06.10. 22:24:23

@eßemfaßom meg áll:

A finn nukleáris biztonsági hatóság jelentéséből idézek:

"Az orosz partnerek úgy gondolkodnak, hogy előbb megépítik az erőművet, aztán dokumentálják, ebben van tapasztalatuk. Finnországban ezzel szemben az analitikus gondolkodásmódot várják el: bizonyítsd be (hogy minden rendben lesz) és írd le, mielőtt munkához látsz. Ez a gondolkodásmódbeli eltérés a projekt minden részén feszültségforrás. Ezen túlmenően az orosz partnernek nincs elég szakembere, a munkaerő-toborzással el van maradva saját terveikhez képest is."

"A biztonságra való törekvés az orosz partner számára újdonság volt, az orosz alkalmazottak számára ennek a gondolkodásnak az elsajátítása lassan halad. A jelenlegi biztonsági kultúra alacsony szintű. Az orosz partnerek kétségtelenül tapasztaltak a nukleáris ipar műszaki vonatkozásaiban, de a szervezetben a biztonság mint (tervezési, kivitelezési) szempont homályosan van jelen.

Jelenleg tervezik a biztonsági kultúrát megalapozó munkafolyamatokat, és határozott szándékot mutatnak arra, hogy ezen a téren fejlődjenek. Az orosz fél lázasan dolgozik a finnek által elvárt dokumentációkon."

stb stb. Olyanokat írnak még, hogy a roszatomnál vannak emberek, akik tudják, hogy egy adott folyamatot hogyan kell csinálni hogy jó legyen -- ezeknek az embereknek a tudására épül az adott munkafázis, és ezért nincsen dokumentálva. Ez a STUK számára elfogadhatatlan, és a finn megrendelőt teszi felelőssé, hogy az orosz partner ezeket az egyénfüggő folyamatleírásokat dokumentálja úgy, hogy azokat bárki más szakember is elvégezhesse.

Szóval erre azt mondani, hogy "csak az volt a baj, hogy hiányos a dokumentáció" -- hát az eufemizmus minősített esete.

2018.06.11. 07:29:16

@invalid user name: " Ez a STUK számára elfogadhatatlan, és a finn megrendelőt teszi felelőssé, hogy az orosz partner ezeket az egyénfüggő folyamatleírásokat dokumentálja úgy, hogy azokat bárki más szakember is elvégezhesse."

Aha... hááát.. akkor a STUK tervezzen és építsen magának atomerőművet. Esetleg forduljon a Framatome-hoz, ők analitikus megközelítést alkalmaznak, terveznek, ellenőriznek, bizonyítják a hibamentességet és csakis a teljes dokumentáció elkészülte után veszik kézbe a vasfűrészt és az amerikánert.

invalid user name 2018.06.11. 08:54:30

@Womb Raider:

A béna burkoló, akit kidobtam a konyha padló elbaszarintása után, ugyanezt mondta, "ha nem tetszik, csinálja meg jobban."

Szóval ez elég szar duma :)

invalid user name 2018.06.11. 08:58:30

@Womb Raider:

Felülnél olyan repülőre, amit nem a biztonságra törekedve terveztek? Az oroszoknak még az a gépe is (Szuhoj Superjet 100) aminek nagy részét a Boeing 737NG-ről koppintották, külföldön szinte eladhatatlan.

2018.06.11. 09:16:55

@invalid user name: Nem ezt mondtam, ha figyeltél volna. A russzofóbiád elhatalmasodott..

AZ oroszok annyira szarok, hogy az amerikaiak a saját embargójuk ellenére rakétahajtóműveket vásárolnak tőlük, atomtemgeralattjárókat és atomjégtörőket építenek, vagy a repülőgépiparban az általuk fejlesztett Ruslan és az Antonov család többi gépe elég jól cseng. Tudom, most az ukránoknál épül, de a születésénél oroszok bábáskodtak. (Ha az orosz ipar szerinted gagyi, akkor az ukrán mi?) Tudom, a CCCP-t is az USA-ról koppintották! Ja..nem.

2018.06.11. 09:20:25

@invalid user name: "Felülnél olyan repülőre, amit nem a biztonságra törekedve terveztek?"

A pakson jelenleg üzemelő reaktorok nemzetközi értékelések szerint is megfelelnek a biztonsági elvárásoknak és az idő is ezt igazolta. Hány orosz reaktorról tudsz, ami meghíbásodott és ezzel radioaktív szennyezést szórt ki és hány ilyen van a másik oldalon?

invalid user name 2018.06.11. 09:32:36

@Womb Raider:

Nem, az oroszok nem szarok, csak a jelenlegi hatalmi struktúrában mások az érdekeik (egyéni szinten is és az országnak is) mint a nyugati típusú gazdaságoknak. Egy feudális állam is tud elég erős lenni, amíg van tőkéje, amit felélhet, és ha elég nagy ahhoz, hogy a pocsék erőforrás-gazdálkodás ellenére egy-egy kiválasztott konkrét cél érdekében tudja összpontosítani, amije van.

A gyengeség olyanokon derül ki, amikor választani kell a szuperszonikus bombázógépek gyártásának újraindítása és a T95 prototípus rendszerbe állítása között, mert a kettőre egyszerre már nem jut (szakember, kutatási-fejlesztési háttér, pénz stb). Gigantikus dolgok építésében is van tapasztalatuk, mert Sztálin elvtársnak kicsi volt a pénisze és évtizedeken át azzal kompenzált hogy bazi nagy dolgokat kellett építeni.

Vannak azért gyerekbetegségek -- láttam Mrija felszállást, a gép a kifutópálya elején megáll, kerékfékeket behúzzák és percekig tart, mire a hajtóműveket felpörgetik a felszálllóteljesítményre, mert nem tudák kiküszöbölni a gyors felterhelésnél a kompresszorfokozatban az áramlásleválást. A Rolls Royce másfélszer nagyobb hajtóművekkel is megoldotta ezt.

invalid user name 2018.06.11. 09:37:08

@Womb Raider:

A 2. generációs VVER reaktortípus már húsz éve létezett, amikor pakson az első kapavágásra sor került (és a konkrétan paksra kerülő VVER440 típusból is vagy tíz éve üzemelt jónéhány). A VVER1200 meg kb úgy készült, hogy fogták a VVER1000 reaktort és kicsivel nagyobb nyomáson és kicsivel nagyobb hőmérsékleten üzemeltetik (és kicsivel nagyobb dúsítású üzemanyaggal), és van belőle egy prototípus, kereskedelmi "sikerét" pedig sorra visszamondott szerződések jelzik.

2018.06.11. 09:55:38

@invalid user name: Értelek én...ha most a nagy EU és USA nyomásra visszamondanánk Paks II-t (gondolatkísérlet..) akkor az ékesen bizonyítaná, hogy az oroszok nem tudnak reaktort építeni. Stimmt.

Egyébként nem a Mrijára gondoltam, hanem ahogyan írtam, a Ruslanra... de te jól megmagyaráztad, hogy a Mrija hajtóműve szar, mert láttad, hogy a minden gépnél másfélszer nagyobb óriás a maga 640tonnájával igyekezett a kifutópálya minden centiméterét kihasználni.... és ehhez jó 30 éves konstrukciójú hajtóműveket használ, bezzeg a RR... azok már fejlesztettek azóta jobbat.

Ja... és naggyon le voltak ezek is dokumentálva :autopro.hu/beszallitok/Repuloket-kell-visszahivni-a-Rolls-Royce-hajtomuvei-miatt/19926/

invalid user name 2018.06.11. 10:04:08

@Womb Raider:

Az orosz nukleáris balesetekről elég kevés adat szokott kikerülni, szóval az összehasonlítás nem releváns. A stronciumos RTG-vel üzemeltetett és mostanra többségükben szétrohadt északi tengeri világítótornyok és navigációs rádióadók például hova számítanak? Kétségtelenül nem atomreaktor, de a "jó lesz az úgy" mentalitást elég jól illusztrálják.

2018.06.11. 10:08:23

@invalid user name: Értem.. tehát kevés az adat..amikor 2gr radioaktív anyag kijutását is detektálják , úgy, hogy "Ott se vótam" és telenyomják vele a világsajtót. Akkor két eset lehetséges. Vagy piszok jól titkolják, vagy nem történt olyan eset, ami kibocsátással járt (az ismerteken túl)
Az amerikaiak által szertehagyott nukleáris töltetekkel mi a helyzet?

invalid user name 2018.06.11. 10:15:21

@Womb Raider:

Egy konkrét Mrija hajtóműproblémáról írtam. A nagy szállítógépek mind felpörgetik a hajtóműveiket felszállás előtt, például azért, hogy ha egy hajtómű leáll felszállás közben, akkor se történjen katasztrófa (Ruszlán azért esett már le emiatt), de a felpörgetés a nagy trenteknél is csak húsz másodperc, és nem három perc. És ezt is csak illusztrációnak szántam: a nyugati típusú gazdaságokban az erőforrásokkal sokkal hatékonyabban gazdálkodnak és sokkal jobban hajtanak fontos üzemeltetési jellemzők javítására. Ez is ez olyan terület, amiben az orosz gazdaság még nagyon sokat tud fejlődni, de csak akkor, ha el tud szakadni a feudális berendezkedéstől.

invalid user name 2018.06.11. 10:16:28

@Womb Raider:

nemár :) az önfényezés szánalmas. ez majdnem olyan, mint ha én greenpeace linkeket hoznék.

2018.06.11. 10:22:30

@invalid user name: "ha egy hajtómű leáll felszállás közben, akkor se történjen katasztrófa (Ruszlán azért esett már le emiatt), "

Ohhh... azért a RR Trentek körüli gebaszokról is megemlékezhetnél már :) Hány száz hajtóművet kellett visszahívni?

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2018.06.11. 10:34:28

@eßemfaßom meg áll: "miért kell egy alaperőművet kiváltó alaperőmű mellé energiatárolót építeni?"

Páldául, mert - mint az köztudott - az alaperőművek termelése hektikusan eltér az igényektől.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2018.06.11. 10:36:48

@invalid user name: "a "jó lesz az úgy" mentalitást elég jól illusztrálják."

Te lenézed a szovjet technológiai fegyelmet? Olyan biztos nem lehet náluk, hogy odavernek egy reaktortartályt. Az meg végképp elképzelhetetlen, hogy sumákolnak, lepapírozzák, és beépítik Paks2-be. :))

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2018.06.11. 10:39:10

@invalid user name: "Nekem nincsen ruszofóbiám"

Nekem szép, jólfejlett van. Évtizedek alatt növesztettem. Rohadtul nem akarom, hogy megint orosz csatlósállam legyünk. És mindenkit óvnék ettől.

invalid user name 2018.06.11. 10:39:13

@Womb Raider:

A ruténiumot elég jól nyomon lehetett követni, mert kiment a levegőbe és a felhők széthordták, és (konkrétan a ruténiumos sztoriban) az elhallgatás - tagadás - sumákolás - hazudozás - kamuzás láncolat az, ami bizalmatlanná tesz a roszatommal kapcsolatban. Bizalmat építeni transzparenciával lehet. Az, amit a Roszatom csinált, a feudális rendszerekre jellemző, és csak a történetben magukat érintettnek sejtő hivatalnokok pozíciójának védelmét szolgálja.

A stronciumos RTG-k sorsáról csak azért lehet tudni, mert ezeket személyzet nélküli navigációs adók és világítótornyokkal évtizedek óta senki nem törődik, csak a helybeliek kezdték el széthordani a használható berendezéseiket és néhány kiváncsi nyugati ment el turistaként megnézni, és szembesült a romhalmazokkal és rozsdahalmokkal, sokból már az RTG-t is kilopták és valamelyik család azzal fűt otthon.

Ja, orosz reaktorbalesetből is van néhány kevésbé ismert eset -- 78-ban egy magyarországnyi, szerencsére jobbára lakatlan területet szennyezek be egy komplett reaktormag darabjait szétszórva, és aminek csupán kis töredékét sikerült összegyűjteni. A szovjetunió nukleáris iparának története felelőtlenséggel vannak kitapétázva.

invalid user name 2018.06.11. 10:41:08

@Paks2:

Ezt nem feltétlenül ruszofóbia: inkább csak tapasztalat, elővigyázatosság, odafigyelés, és a (néhol) gyökeresen különböző érdekek figyelembe vétele.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2018.06.11. 10:42:57

Szovjet, orosz, egykutya. Ugyanaz.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2018.06.11. 10:46:47

@Womb Raider: "rakétahajtóműveket vásárolnak tőlük, atomtemgeralattjárókat és atomjégtörőket építenek, vagy a repülőgépiparban az általuk fejlesztett Ruslan és az Antonov család többi gépe elég jól cseng."

A világon 36785487 féle dolgot gyártanak, és ebből a ruszkik 4-ben jók, vagy akár a legjobbak. És?

2018.06.11. 11:06:23

@invalid user name: Érdekes... pontosan melyikre is gondolsz '78-ból? Én csak egy részecskegyorsítós balesetről találtam adatot..

2018.06.11. 11:09:23

@Paks2: Ezért mi nem vásárolunk tőlük 36785486 féle egyéb dolgot, csak azt, amiben amúgy történetesen jók, akár a legjobbaknak is mondhatjuk.

Figyu, soknevű Cicus... gáz ez a nagy atomellenesség..gondolom ezért már te is csak a 100 neved egyikén mered felvállalni.

invalid user name 2018.06.11. 12:39:39

@Womb Raider:

Volt a hetvenes években egy orosz program, amiben konkrétan atomreaktorral táplált felderítő műholdakat állítottak alacsony orbitális pályára. Az volt a koncepció, hogy a reaktor kiégését követően a reaktormagot magasabb pályára állítják, a műhold pedig a sűrű légkörbe érve elég. Ez elég ritkán sikerült: volt, amelyik az nem sokkal indítást követően visszaesett és az aktív reaktorral együtt a csendes-óceánba zuhant, többnél egyáltalán nem működött a reaktormagot kilövő rendszer: az egyik ilyen a csendes-óceánba zuhant , egy másik az atlanti óceánba zuhant, néhány ilyen (rég működésképtelen) műhold még mindig kering. Ezek egy részéből kiszabadult a hűtő alkáli fém, és 4-5-10 centiméteres fagyott radioaktív nátrium-kálium golyóként fenyegetik a többi műholdat. Amiről írtam, az egyik olyan eset, amikor a reaktor (oroszországon kívüli) szárazföld fölött lépett a légkörbe, konkrétan kanada északnyugati részén szóródott széjjel. Az oroszok hivatalosan sosem ismerték el a felelősségüket, de egy választottbírósági eljárást követően néhány tízmillió dollár kártérítést fizettek Kanadának.

(Ezeket az orbitális pályán keringő radioaktív időzített bombákat jelenleg is külön megfigyelőrendszer követi. Még a normál műholdindításoknál is figyelnek arra, hogy az utolsó előtti rakétafokozatok ne ütközhessenek ezekkel a roncsokkal, mert megsokszorozná a radioaktív űrszemét mennyiségét.)

2018.06.11. 13:28:37

@invalid user name: Ez szép és jó... és ilyen az amerikaiak esetében soha, de soha nem fordul elő. Egyrészt azért, mert náluk semmi nem hibásodik meg (mert jó doksijaik vannak..) ha igen, akkor is még azelőtt lezuhan, mielőtt kilépne az űrbe (űrrepcsik..) ha meg kilép és meghibásodik, akkor kimegy érte a Satellit Assistance és hazavontatja..ja..nem.. az amerikaiaknak csak a sajtójuk jobb mint az oroszoknak .. mint a mókus és a patkány esetében.
index.hu/tudomany/2016/03/08/az_usa_elvesztette_az_iranyitast_egy_katonai_muhold_felett/

space.skyrocket.de/doc_sat/usa_secr.htm
Itt meg van jónéhány p meg F

invalid user name 2018.06.11. 15:09:40

@Womb Raider:

Nem, nem fordult elő, az amerikaiak nem indítottak atomreaktorral szerelt műholdakat.

De ez olyan meddő vita, mintha azt kéne bizonyítanom, hogy nappal világos van. A nyugati társadalmi gazdasági modell minden vonatkozásban fejlettebb, ez elég nyilvánvaló :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.11. 16:49:20

Nem, az amerikaiak soha egyetlen atombombát nem veszítettek el. Nem és nem! De komolyan soha! Soha!

invalid user name 2018.06.11. 17:55:03

@jágör68:

nem igazán sikerült megértenem a kapcsolatot az atomreaktorokkal :)

invalid user name 2018.06.11. 17:58:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

dehogynem :) egy csomót. sőt, rabszolgasorban tartották a négereket stb stb.

arról beszéltem, hogy egy orosz atomreaktor darabjai 140 ezer négyzetkilométernyi területen szóródtak szét kanadában.

invalid user name 2018.06.11. 18:00:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

nem hiszem, hogy különösebb értelme van annak, hogy az oroszok biztonsági kultúráján mutatkozó szakadékokról beszélgetve megpróbálsz engem amerika-rajongóként meg oroszfóbiásként lefesteni, nem segíti a beszélgetést.

kivéve persze, ha valóban az oroszok fizetett trollja vagy, mert akkor ezért kapod a pénzedet, birka.

2018.06.11. 18:37:44

@invalid user name: "kivéve persze, ha valóban az oroszok fizetett trollja vagy, mert akkor ezért kapod a pénzedet, birka."

Rém egyszerű vagy.. vagy netán az amerikaiak fizetett trollja?

"arról beszéltem, hogy egy orosz atomreaktor darabjai 140 ezer négyzetkilométernyi területen szóródtak szét kanadában."
Már az agyamra mész ezzel a "fejünkre esik az orosz reaktor és agyoncsap vagy agyonsugároz" jajongással.

techstory.blog.hu/2015/10/12/a_legenda_szovjet_muholdas_tengereszeti_megfigyelo_rendszer_2_resz

Na, szóval a második légkörbe visszatérő és fissziós reaktort tartalmazó orosz reaktornál tökéletesen működött a védelem és nyomát sem találták az amúgy szárazföldre hullott reaktornak. A duplapluszjó, hogy tökmindegy, reaktor, vagy RTG , mindenki használ űreszközöknél radioaktív anyagokat :) Persze te csakis a kolhozparasztok atomjától félsz, a baráti atom gyógyít.
Az usa mit tett a Bikini atollal? Az nem zavar? Vagy az Enewetak atollon épített hulladéklerakó?
www.dailymail.co.uk/news/article-5340465/Concrete-dome-holding-radioactive-waste-LEAKING.html

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.11. 18:49:43

@invalid user name:

"ezért kapod a pénzedet, birka."

Na, ezzel a birkázással kiírtad magad a komolyan vehető vitapartnerek közül. Bye.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.11. 18:53:22

@Womb Raider:

"Az usa mit tett a Bikini atollal? Az nem zavar?"

Az egy rendkívül alaposan megtervezett és professzionális módon kivitelezett tereprendező művelet volt.

GyMasa 2018.06.11. 20:41:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Az egy rendkívül alaposan megtervezett és professzionális módon kivitelezett tereprendező művelet volt."
Kiválóan dokumentálva.
Oh, wait...
www.youtube.com/watch?v=kR523F9XZXo

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2018.06.11. 23:39:49

@Womb Raider: "kimegy érte a Satellit Assistance"

Röhögni fox. A Hubble teleszkóphoz többször is felmentek javítani. :))

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2018.06.11. 23:43:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "kiírtad magad a komolyan vehető vitapartnerek közül. "

Ehheheehhheh... mondja a bloghu legnagyobb trollja... komolyan vehető... ehhheehhhehh...

Itt @invalid user name: évek óta a leghozzáértőbb és egyben legtürelmesebb kommentelő, nem érdemlitek, hogy hozzátok szóljon, trollgecik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.11. 23:49:56

@Paks2:

"nem érdemlitek, hogy hozzátok szóljon"

Nekem semmi kifogásom azellen, ha a jövőben nem szól hozzám.

2018.06.12. 06:01:47

@Paks2: Tudom, de ha már itt tartunk. A Hubble ékes példája (szintén) az amerikaiak mindent a végletekig kielemző, kitesztelő, dokumentáló, preventív szemléletének. Azon a nyomorult kukkeren kb minden beszart már, mióta fennvan. Többe került a 4 buherálás, mint amennyibe az került volna, ha jó robosztusra tervezik és nem "optimalizálnak".

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.12. 07:31:25

@Womb Raider:

"A Hubble ékes példája (szintén) az amerikaiak mindent a végletekig kielemző, kitesztelő, dokumentáló, preventív szemléletének."

Miközben egy szaros alátét miatt eltolták a tükör geometriáját, hogy aztán jó drága szemüveget kelljen adni a távcsőre.

invalid user name 2018.06.12. 10:50:50

@Womb Raider:

"A duplapluszjó, hogy tökmindegy, reaktor, vagy RTG , mindenki használ űreszközöknél radioaktív anyagokat"

1. Az orosz felderítő műholdakba azért kellett atomreaktor, mert nem tudták másként megoldani az energiaellátását -- túl sokat fogyasztott.

2. Elsősorban deep space szondáknál illetve legutóbb a curiosity-nél használtak RTG-t -- plutóniummal.

3. Ruténiumos RTG-t nem használt senki, az eleve kisebb energiasűrűség és a rövid felezési idő miatt.

4. A még orbitális pályán levő, radioaktív üzemanyagot tartalmazó objektumokat külön trekkelik -- ezért is lehet tudni, hogy a roszatom által hamarjában összeállított akadémiai "bizottság" villámjelenésében a műholdas sztori csupán hazudozás.

invalid user name 2018.06.12. 10:53:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

De tényleg, ennyire nem csípitek egymást Bircamannal...? Pedig ő is nagyon oroszpárti :)

GyMasa 2018.06.12. 11:29:33

@Womb Raider:
"ha jó robosztusra tervezik és nem "optimalizálnak"."
Ja, vagy a legelejen figyelembe veszik, hogy masok a gravitacios viszonyok odafent, es azt figyelembe veve csiszoljak a tukrot :-)

2018.06.12. 11:55:29

@invalid user name: listverse.com/2012/01/20/top-10-space-age-radiation-incidents/
Ezek az oroszok....

Ja... mivel látom gugliztál egy kövéret, de ezt lefelejtetted
www.bfs.de/SharedDocs/Kurzmeldungen/BfS/EN/2017/1121-ruthenium-106.html (Csak, hogy ne lehessen putyincsicskasággal dobálózni...)

invalid user name 2018.06.12. 12:04:34

@Womb Raider:

Nem, nem használnak ruténiumot :)

és igen, külön szakcsoport foglalkozik az orbitális pályán levő nukleáris szeméttel, minden konkrét ilyen műholdat és darabot számontartanak.

2018.06.12. 13:36:32

@invalid user name: nem velem vitázol, hanem a németekkel.. és nem, nem tartanak nyilván MINDEN radioaktív hulladékot, csak azt amiről a felbocsátón kívül másnak is van tudomása :)

invalid user name 2018.06.12. 14:59:37

@Womb Raider:

a német környezetvédelmi hatóság nyilván rengeteg dologban otthonosan mozog, de ezek szerint az RTG-ben és a radioaktív energiaforrással ellátott műholdakban nem annyira.

1. A ruténiumot nem praktikus RTG-ben energiaforrásként használni
1/a 100% béta bomló a 106Ru -106Rh valamint a 106Rh - 106Pd is (főleg az utóbbi bomlás termeli az energiát, 4 MeV körüli bétarészecskékkel), rosszabbul hasznosítható, mint az alfa bomló 238Pu.
1/b rövid a felezési ideje (egy év), vagyis szegény műhold csak néhány hónapig kapna energiát.

2. Haszonosítható mennyiségű (száz watt) villamosenergia előállításához nem gramm, hanem kilogramm nagyságrendű ruténiumra lenne szükség. A meteorológiai adatok alapján a majak környéki emisszió 1-3 gramm volt. Ha egy RTG megsérül, akkor sokkal több ruténium szabadul fel belőle, továbbá palládium is, ami meg egy meglehetősen mérgező nehézfém és épp ezért szintén detektálnák a nyomait.

3. Épp ezért orbitális pályán keringő műholdak már évtizedek óta napelemes energiaellátással működnek, olcsó, hozzáférhető, nincs gond a visszatérésnél.

Szóval a ruténiumos műhold egy ordas kamu volt.

invalid user name 2018.06.12. 15:15:38

@Womb Raider:

A béta bomló izotópokkal van még egy gond, hogy amikor a béta részecske a termoelem meleg pólusánál elnyelődik és az energiája (részben) hővé alakul, mindig keletkezik valamennyi gamma sugárzás is, amit meg vastag ólom vagy wolfram köpennyel kell árnyékolni. Az űrhajózásban minden kiló számít, ezért is szívesebben használják az alfa bomló 238Pu üzemanyagot az RTG-ben, annak ellenére, hogy körülményes hozzájutni.

Az északi tengeri automata navigációs adóknál ez nem volt szempont -- árnyékolásra ott a sok beton, ezért hőforrásnak használhatták a kiégett erőművi fűtőelemekből származó stronciumot és/vagy céziumot.

2018.06.12. 18:41:14

@invalid user name: ugyanígy kíséri gamma sugárzás az alfa bomlást is.. az elektron befogásból hogyan lesz gamma foton?

invalid user name 2018.06.13. 11:09:49

@Womb Raider:

A 238Pu kb 100%-ban alfa-sugárzó izotóp, a bomlási láncban hosszú felezési idejű alfa sugárzó izopok követik. A végeredmény pedig az, hogy a plutóniumos RTG egészen kicsi sugárzásvédelemmel is nagyon jól használható kompakt berendezésekben -- mint például egy Mars-szonda vagy egy deep space űrszonda. A bétarészecskék viszont elnyelődéskor nagyenergiáú gammasugárzást keltenek, amit kifejezetten nehéz árnyékolni, szó szerint is (ólom vagy wolfram).

Elég régen tanultam atomfizikát, nem fogom tudni kvantummmechanikai egyenletekkel levezetni, de ezek eléggé faktum dolgok, a hadiiparnak és az űrkutatásnak és az iparnak köszönhetően rengeteg tapasztalattal és mérési eredménnyel.

Műholdba nem raktak ruténiumos RTG-t sose, az erről szóló "akadémiai" közlemény szándékos hazudozás volt.

invalid user name 2018.06.13. 11:24:55

@Womb Raider:

"az elektron befogásból hogyan lesz gamma foton?"

kb ahogy a röntgenkészülékben az elektonsugárból röntgen foton: a nagy sebességű elektronok anyaggal ütközve lelassulnak, "mozgási" energiájuktól foton formájában szabadulnak meg. Minél gyorsabb volt az elektron (a béta részecske), annál magasabb energiájú fotonok keletkeznek (pontosabban a folytonos gammaspektrumnak annál magasabb energiánál a csúcsa).

A ruténium 106 elég gyors (4-5 MeV) energiájú bétarészecskéket sugároz. Minél nehezebb atommag fékezi, annál többet veszít a mozgási energiájából, annál keményebb gammasugárzást kelt. A röntgencsöveknél kifejezetten ez a cél, ezért ott kis atomrádiuszú, nagy tömegszámú anyagot használnak az anódban (jellemzően wolframot). Ahol kifejezetten féken tartani szeretnénk a bétasugárzást, ott minél könnyebb atommagokat kell az útjába állítani, mert így sok kicsi lépésben fékeződnek le a bétarészecskék és alacsonyabb energiájú gammasugárzás keletkezik. Ezért jó például a víz, vagy akár a műanyagok, amiben sok hidrogén van.

2018.06.13. 13:22:57

@invalid user name: A ruténium béta- bomlása .039MeV
Nem lehet, hogy amiről te beszélsz (gamma fotonok keletkezése) az a béta+ bomlóknál valósul meg ? Egy ennyire lágy béta - sugárzó max a röntgen tartományban termel sugárzást.

invalid user name 2018.06.13. 15:41:00

@Womb Raider:

A ruténium 400 keV, de a keletkező ródium 106 nagyon gyorsan tovább bomlik (stabil) palládiummá, és a ródiumból kirepülő bétarészecske 4 MeV.

Nem is a bomláskor keletkezik a kemény gammafoton, hanem akkor, amikor a béta részecske (elektron) lefékeződik.

invalid user name 2018.06.13. 15:45:41

@Womb Raider: 40 kev (nem 400).

megnézem a ródium 106-ot.

nucleardata.nuclear.lu.se/toi/nuclide.asp?iZA=450106

felezési idő 29 másodperc, 3541 keV.

2018.06.13. 16:02:24

@invalid user name: :) Közben én is megnéztem... igen, valóban ennyi a két elem izotópja közötti távolság energiában, de ezt soha nem egy lépésben adja le, minimum két lépésben, 2.4MeV a legnagyobb a zöme meg 1.5MeV körüli

www.orau.org/ptp/ptp%20library/library/doe/bnl/nuclidedata/mirrh106.htm

2018.06.13. 16:03:15

:) Ja..igazad van, csak a Ruténiumra koncentráltam :)

Nylul 2018.06.15. 21:37:43

@Womb Raider: @invalid user name: @Kovacs Nocraft Jozsefne: @GyMasa: + Kurt (nem fogok hozzád scrollozni :) ) + others (kivéve wmikit) :D

Gyerekek, van értelme ennek a blognak! Már nem először fordult elő, hogy a poszt sötétsége által generált kommentfolyam sokkal nagyobb világosságot hozott az áltagusernek, aki legalább minimálisan értelmezni tudja a leírtakat.
Én speciel simán bepótoltam azokat a gimis fizikaórákat, amik azért maradtak el, mert 'véletlenül' bezártuk a tanárt a szertárba.
Szóval csak így tovább! :)

@Paks2: Te csak egy szánalmas, maxval (birca) szintű droid vagy, végignéztem a történelmed, de okosat még nem passzintottál egyik témához sem..

2018.06.16. 10:36:54

@GyMasa: "Ja, vagy a legelejen figyelembe veszik, hogy masok a gravitacios viszonyok odafent, es azt figyelembe veve csiszoljak a tukrot :-)"

Na ja. De a tükrön kívül kb minden egyéb (elektronika) is kifeküdt. Na, mindegy..prototípus volt, nézzük el nekeik :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.16. 14:38:58

@GyMasa:

A gravitációt szerintem nem kellett figyelembe venni, mert ha jól tudom, akkor a tükröt vízszintesen elfektetve kellett csiszolni. Mivel a teljes alsó felületén alá volt támasztva, semmiféle hajlító gravitációs erő nem hatott rá, pontosan úgy, ahogy a Föld körüli pályán sem.

A hiba okának leírása:

en.wikipedia.org/wiki/Hubble_Space_Telescope#Origin_of_the_problem
süti beállítások módosítása